Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, ik ben Tony met de chef van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Even voordat je begint met luisteren naar deze podcast.

[00:00:07]

We hebben bij de Volkskrant nog veel meer podcasts, waaronder ondertussen in de Kosmos die ik presenteer en waarin je alles te weten komt over wat er zich in onze kosmos en dus ook planeet aarde afspeelt op het gebied van wetenschap.

[00:00:20]

Dus luister en abonneert je in je favoriete podcast heb. Hallo, mijn naam is Gijs Groenteman. Ik zit niet in archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit thuis onder de Hough slaper van m'n dochter. Euh, om een interview aan te kondigen dat ik gisteren heb gemaakt met een zesentwintigjarige schrijfster. Euh, ze is ook columniste, maar ze heeft nu haar debuutroman net uitgebracht. Euh. Nou, ik vond het een overdonderend boek.

[00:00:52]

Heel grappig, heel direct. Super autobiografisch. Althans, zo komt het over.

[00:00:58]

En euh. Ja. Interessant. Euh, Narcisse, schrijfster. Ze is gek op voetballen en nog op allerlei andere dingen.

[00:01:07]

Ze beschrijft in dit boek. Ja nou van alles, maar zowiezo de geschiedenis van alle relaties die ze heeft gehad de afgelopen jaren en hoe dat ging en hoe dat allemaal was. Uhm, nou ja, het boek heet De geschiedenis van mijn seksualiteit en de schrijfster heet Sophie LACM Maker. Oh ja, dat ze het geweer van. Wat? Ik ben dus ook ik klinken mijn hoofd lager dan ik. Als je niet als je niet gewend bent om je eigen stem te horen.

[00:01:40]

Ja, precies is het altijd heel confronterend om je echt stem te horen. Ja, hij kreeg hij van de clou. Ik heb hem nu wel aangezet ja, want je vroeg je af of je jezelf een koptelefoon wilde met waarin je jezelf kon terughalen.

[00:01:50]

Ja, het is nu. Als je nu spreekt, dan hoor je jezelf door die koptelefoon. En je probeert nu vast te stellen of je dat een prettige ervaring vindt of niet.

[00:02:00]

Klopt? Euh ja, nee. Ik ga het blijven behouden. Ja, je gaat het effe proberen, ga ik doen. En wat? Wat is eigenlijk je angst dat als je dat niet zou hebben? Als ik geen koptelefoon?

[00:02:10]

We hebben er sowieso eentje met. Je vervreemdde ervaring om tegenover een man je huis te zitten met een koptelefoon. En daar dan tegen te praten.

[00:02:17]

Ja euh. Zo vreemd toch? Ook weer niet. Ofwel we hebben mij ontbreekt dan toch het geloof dat je mij hoort.

[00:02:23]

Dus misschien geloof ik dat iets meer als ik, als ik er zelf ook op heb.

[00:02:30]

En nu geloof je het nummer, nu geloof ik het. Nu geloof je dat wat jij zegt dat ook.

[00:02:34]

Dat heb ik in mijn koptelefoon ook te horen. Ja, op zich zou je ook al kunnen opmaken uit het feit dat ik reageer op wat jij zegt dat ik toch niet weet wat er gezegd wordt.

[00:02:43]

Ja, dat dat. Het kan altijd schijn zijn, dat weet je niet. Dus. Nee, nee. Maar ik vind wel prettig dat uhm ja nee anders. Je moet. Je moet. Ik moet ook niet teveel op mijn gemak zijn, anders dan euh. Ik moet wel nog het idee hebben dat je op het puntje van je stoel zit en dat je leuk moet zijn.

[00:03:01]

Ja, en we hadden net ook al een gesprek over dat je mag een kopje thee van jou waarschijnlijk wel mis.

[00:03:06]

Oh nee, wow.

[00:03:07]

Je hebt hier natuurlijke natuurlijk talent voor dit Chinese potje en jouw ervaring is dat het Yacine begint te knoeien. Cut off the record naast neer gokken kan hier wel aan denk ik. Elke.

[00:03:21]

Een beetje droog maken is niet het knoopje wat ze over ons gaat ok. Maar jouw ervaring was er al van dit potje. Dat is knoeien geblazen.

[00:03:32]

Euh ja, hij. Euh. Alleen als die bijna leeg is dan. Euh, dan functioneert het.

[00:03:39]

Maar je hebt nou eenmaal sympathie voor dit potje, dus je wil hem niet kwijt.

[00:03:42]

Ja, ik denk wel euh, liever mooi servies dan dan bruikbaar servies.

[00:03:47]

Is dat zo? Ik had een euh, een ex-vriendinnetje dat die woonde samen met huisgenoten. En die heeft toen stuk voor stuk alle borden stuk laten vallen die euh.

[00:03:59]

Die zijn zo lelijk, die zijn lelijk vond. Ex-vriendinnetje is dat.

[00:04:03]

Ik ben nu zo goed op de hoogte van al die extra, dus dat is euh, degene die ook de helft van mijn inboedel buiten zet. Ook daar bleek al uit dat ze gewoon wat esthetiek bezig was. Maar goed, ik heb dat. Misschien is dat bij haar wel een beetje begonnen. Maar dat euh ja, die had dat nog erger dan ik.

[00:04:21]

Maar ik vind het ook wel belangrijk te weten s avonds echt een soort enorme purist waar het ging over esthetisch verantwoord servies. Euh ja, ook wel al het andere hoor ze.

[00:04:34]

Ze werkte ze in de film, in aardewerk en dus dan is haar werk. Het is ook gewoon wat je moet doen. Ze zien heb je dat over? Daarvoor had je eigenlijk geen bewustzijn van. Nee, nou daarvoor. Euh, ik. Ik had gewoon op een gegeven moment het plan opgevat om iemand te worden met goede smaak. Wat uberhaubt natuurlijk. Maar ook wat betreft inrichting heb je.

[00:04:55]

Het lijkt of je het heel koud hebt. En wat zou je daar dan doen? Ze hebben een trui. Nog een trui of een deken om me heen.

[00:05:02]

Stel, je had al een Ajax sjaal, maar ik heb nog een veel warmere Ajax gaan. Eberhard van der Laan sjaaltjes.

[00:05:06]

Die kan je ook nog ook nog online krijgen als je dat wil. Ja Sophie, het is nu, want ik kwam binnen en toen heb ik mijn schoenen uitgedaan. Dat het heel hard sneeuwde buiten en ik het vervelend vond om je appartementje fris te maken, trok je al heel bezorgde de kou v d zijflank. Het is wel een koude vloer. En terwijl die man op pantoffels geven dan als je heel bezorgd over het potje. Nu ben bang dat ik het heel koud heb.

[00:05:31]

En wil je me een extra warme sjaal geven?

[00:05:34]

Ja, het is toch een moederlijk in mij? Zou dat een moederlijk zijn?

[00:05:39]

Nee, ik ben blij dat met die voeten. Dat is gewoon. Ik kan dat niet loslaten. Maar dat komt. Daar is gewoon niets vreemds aan de hand. Met mijn onderbuurman die die stookt niet. Die heeft volgens mij, die is sowieso volgens mijn levensmoe en die er komt gewoon geen warmte uit dat huis.

[00:05:57]

En ik heb heel lang last gehad van koude voeten. Letterlijk en figuurlijk komt er geen warmte. Exact. Euh.

[00:06:02]

En ik heb het dus op gegeven moment de sloffen van UCS gekocht omdat ik op gegeven moment uit schrijven was met mijn voeten in een teil hete water. Euh dacht oké, dan mag ik er wel flink wat geld tegenaan gooien. Verstoffen? Euh.

[00:06:15]

Maar sindsdien ben ik, dus ben ik onder de pannen, maar ben ik heel bang als iemand hier komt.

[00:06:18]

Dat voel je eigenlijk meteen verantwoordelijk. Maar je hebt dus ook wel een soort groot verantwoordelijkheidsgevoel voor iedereen die bij jou op bezoek komt om misschien in jouw buurt verkeerd. Of.

[00:06:28]

Euh, ik. Ik hoop het. Ik vind het wel en ik vind het wel prettig. Euh, als iemand hier is dan. Dan ben ik gewoon de gastheer of gastvrouw of wat je het ook noemt.

[00:06:39]

En daar staat tegenover dat als ik bij iemand anders kom, verwacht je dat ook terug?

[00:06:43]

Ja, ik. Ik ben niet heel goed in.

[00:06:45]

Ook kan ik helpen ofzo. Of dat vraag ik dan wel, maar hoop wel dat ze nee zeggen. Is dat maar eigenlijk?

[00:06:51]

Ja, als je bij andere op bezoek bent dat jij verzorgd moet worden zoals je eigenlijk anderen wil verzorgen die bij jou op bezoek komen. Ja dus ik.

[00:06:58]

Ik probeer meer te zeggen het is het meer ook. Misschien een soort etiquette ding dan dat ik euh.

[00:07:04]

Er zijn heel goed mens ben omdat ik vind dat hij niet per se een goed mens. Maar ik weet ook niet of de etiquette is, want het is ook weer niet een soort soort soort regeltje wat je uit een soort gewoonten volgt. Nee, het is wel iets wat je diep door voelt. Ook denk ik dat je het zo dat je het vervelend vindt dat ik het koud zou hebben.

[00:07:21]

Ook kan ik me best goed inbeelden hoe ik mijn empathie euh, laat soms te wensen over, maar kan ik me toch goed voorstellen omdat je het zelf heel koud hebt?

[00:07:31]

Nou nee, ik ik ga. Het gaat gaat prima met me. Maar waarom is het zo?

[00:07:36]

Is je empathie? Zich richten zich vooral op mensen, hun temperatuur, huishouding en misschien een Ferner. Tenminste als ik jou mag geloven. Wat heel slecht. En mis je hem verder? Die empathie? Nee, nee, maar ja.

[00:07:50]

Uhm, ik wil voorzichtig zijn met mezelf neerzetten als iemand die goed is voor de man.

[00:07:57]

Dat doet dat. Dat doe ik. Zeg je dat dat? Dat zou ik wel heel graag willen. Maar ik heb ook net een boek geschreven waarin ik korte metten maakt met de één en al het ander.

[00:08:09]

En ook de ene en de andere persoon. Dus dan? Dan denk ik maar niet nu te hoog inzetten over hoe leuk een persoon in elkaar steekt, want dan kom ik later weer voor contradicties te staan.

[00:08:22]

Omdat mensen je boek lezen en dan zeggen van zo'n lief is er helemaal niet. Ja, zoiets. Ja, maar daar ben ik ook wel mee bezig met. Ook hoe je jezelf neerzet.

[00:08:31]

Nou, ik kan niet ontkennen dat uh, wat is het zijn nu 2 3 weken met best wel wat interviews en foto dingen hier en daar dat je.

[00:08:41]

Het gaat wel prima geloof ik. Maar ja uh, ik denk iedereen die wel eens een ingeschreven interview heeft gegeven weet dat er best een groot contrast zit tussen wat je op dat moment denkt te zeggen en wat er opgeschreven en wat er opgeschreven wordt. Dus ik denk het is ook niet alleen maar verkeerd om iets van bewustzijn daarover te hebben.

[00:08:58]

Nee. Ja, maar dat wordt wel flink aan. Ja maar goed je je je je uh kanaliseert. Nu helemaal in het interviews geven en daarbuiten. Maar misschien is het ook wel dat je zowiezo bewust bent van hoe je overkomt of hoe mensen je zien of wat ze van je denken. Ja Kamp weet ik niet of dat zo is, maar jou dat?

[00:09:19]

Uhm. Ben je nu aan sturen naar Jennart thema?

[00:09:22]

Of ben je in het Bijbelse werk nog helemaal niet zien? Maar dit beeld?

[00:09:28]

Ik ben verziekt in interviews dat iedereen alleen maar aan mij vraagt of ik een man of een vrouw ben. Dus dat was nog niet eens.

[00:09:34]

Dat was nog niet. Ja, ik bedoel, ik begrijp Mind 4 sowieso nooit heel uitputtend. Ik was helemaal niet in de verste verte wat ik als als.

[00:09:41]

Thema had bedacht Voor zover ik überhaupt aan thema's had gedacht oh, dat is oplichtend.

[00:09:47]

Uhm ja, maar in al je interviews moet je praten over of je een man of een vrouw bent of voelt.

[00:09:53]

Het is wel merkwaardig dat goed je kan zeggen dat het over mezelf, afgeroepen door de mijn boek de geschiedenis van mijn seksualiteit te noemen.

[00:10:02]

Maar uhm, de mensen die een interview hebben het boek vaak ook gelezen en zouden in principe kunnen weten dat de hoeveelheid seks die erin zit toch te reduceren valt tot twee, drie pagina's. En dat uiteraard het thema wel wat breder over het boek verspreid zit.

[00:10:18]

Maar ik vind liefde en seks zijn wel belangrijke thema's in je boek.

[00:10:23]

Nee, dat klopt ook wel, maar ik zie je gewoon als een lesbische vrouw, dan wat dat kan.

[00:10:28]

Ja dat. Uhm. Dat uhm nee. In de.

[00:10:32]

Ja God, ja dit. Maar dit is het probleem nu doet nu door zeg maar ook iets fout. Of nee, nee nee, jij doet helemaal niks fout.

[00:10:38]

Maar ik begin dus nu zelf over hem, maar verziekt hetzelfde. Ja ja, precies ok. Maar ik vroeg dus of je veel bezig was met hoe je op anderen overkomt. Waarbij ik mezelf op geen enkele manier Janda. Nou ik het dan ook dacht dat maar meer van vindt hij. Of zij me aardig? Denkt hij of zij dat ik met de meeleeft of niet? Uh, kom ik bot over of kom ik leuk over? Ik zat meer in dieren in die categorie van vragen te denken.

[00:11:06]

Nee, goed, ja. Uhm, ik vind het wel. Nee, want het eerste waar ik aan moest denken en daardoor dan maak ik me voor de rest niet te veel uit. Want dat gaan we dus toch wel een beetje vertellen. Dat je wel wat?

[00:11:19]

Ik heb een bepaald uiterlijk waarbij veel mensen gewoon een beetje caissières. Maar mensen die je even in één oogopslag zien, maar je wel bij iets aanspreken. Dat uh, of mensen van wie je een biertje wil kopen.

[00:11:35]

Je wordt heel vaak voor een jongen van 15 aangezien.

[00:11:37]

Ja, ik denk wel soms dat dat uhm. Maar dat dat dat raakt voor de rest niet zoveel aan aan wel of geen empathie hebben. Maar wel, dan kan dat soms iets verwarrend zijn omdat het mensen schatten niet alleen geslacht verkeerd in, maar ook je leeftijd waardoor je euh. Ik merkte dat toen ik dat. Het gaat een beetje in fases. Dan heeft het toch. Met kapsel of kledingstijl weet ik veel welke jasje aan hebben te maken. Maar als je structureel 14 jaar jonger dan je daadwerkelijk bent word aangezien.

[00:12:04]

Dan ga je soms ook zo voelen. Euh, dat is heel gek. Dus euh. Wat dat betreft zeg maar. Dat werkt als het over bewustzijn in de hand soms.

[00:12:14]

Ik weet precies als ik wat ik aan moet doen of wat voor woorden ik moet gebruiken om als jongen volgens mij over te komen.

[00:12:24]

Maar dat is ook heel erg grappig.

[00:12:25]

Ja, het is het is uhm, het kan ook leuk zijn. Op t moment dat gevoel dat het dat de bal bij jou ligt en je niet denkt ook. Moet nu zus en zo overkomen.

[00:12:34]

Anders dan krijg ik eens naar m'n hoofd. En wat? Wat?

[00:12:37]

Welke woorden moet je gebruiken om voor meisje aangezien te worden?

[00:12:41]

Na zowieso word je als je pas als je bent als je 1 voor vrouwen door dan moet je vooral gewoon glimlachen. Dat is echt maar en dus niet glimlachen werkt ook weer goed de andere kant op. Ja, dat is echt. Euh oké.

[00:12:56]

Dus vrouwen glimlachen en mannen minder? Ja nee.

[00:13:00]

Tot die conclusie waren we denk ik sowieso al gekomen met z'n allen. Maar het is wel echt opvallend.

[00:13:03]

Er is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan of niet. Vast gasfase, maar alles is bijna wetenschapper en dat wordt ook alle kanten op bewijzen door verschillende wetenschappelijke onderzoeken meestal. Maar wat? Wat is het? Het onderzoek gok ik gok dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan en dat er misschien wel meerdere in dat de ene het ene bewijst en de ander het ander. Hmm, denk ik dan maar goed. Ja uhm.

[00:13:27]

Maar goed glimlachen.

[00:13:28]

Nee, zoals ik een kut humeur heb word ik sneller als jonge aangezien. Dan snap je dus dat dat. Dat zijn gekke dingen. Ja, en dat is heel wat ik eigenlijk het meest frappante vind aan dit verhaal is dat waar je voor wordt aangezien. Zo ga je je ook voelen.

[00:13:42]

Ja, nou ja, euh, dat wou ik dan nog wel zeggen. Ik voel me wel euh.

[00:13:49]

Dat is met name als het om die leeftijd gaat. Ik voel me denk ik wel best wel jongensachtig. Misschien wat? Wat? Wat? Nou ja, dat is weer een ander thema.

[00:13:58]

Maar misschien toch. Maar als jij nu zegt ik zie als lesbische vrouw, dan zou best goed kunnen dat dat op een gegeven moment weer iets anders wordt, iets meer richting het mannelijke. Maar uhm, ik merkte vooral wat betreft die leeftijd. Ik ben tuurlijk wel 15 geweest. Dus ik weet hoe dat voelt. Dus als mensen mij als 15 beschouwen dan euh ja, dan kan ik ze even na moeten denken wat dat dan concreet is. Niet dat ik dan opeens weer pukkels onder me vooral voel zitten ofzo.

[00:14:25]

Maar dit is iets. Uhm iets iets. Ja, nog jonger dan je bent. Weet dat je voelt terugkomen ofzo.

[00:14:34]

Ja, precies en dat is maar dat is dus grappig, dat is door je omgeving en hoe je omgeving je ziet. Kijk, hoe voorzichtig ik schenkt of Zofingen.

[00:14:41]

Ja, dit is hoe snel ik leer. Ja.

[00:14:44]

En je hebt ook een heel keur onder. Je voorbeeld voor dit bvta? Die is ook best stijlvol, toch heel staat. Maar ik vind sowieso het feit dat je onder ZRZ hebt geen niet.

[00:14:57]

Onder Zetten zegt toch ook iets over mens vinding? Probeer dat maar eens aan. Jammer, maar echt niet jennen, maar gewoon intense soort voorzichtigheid moet ook iets helpen.

[00:15:09]

Iets al netjes zit er in in onder ZRZ hebben. Uhm, ik zou van mijn leven geen onder ander ZS afscheid nemen.

[00:15:16]

Maar hoe zit Jatta wat mijn tafel is al veracht? En ik heb onder zetten.

[00:15:20]

Ja, naar een verachtte hem nog meer. Als ik toch al veracht is een ding zijn toch ook wel mooi als ze een beetje veracht zijn? Ja, maar dit is wel wat mij betreft wel leuk als dingen per ongeluk stuk gaan en niet dat je gewoon willens en wetens je tafel vernielen. Dat vinden ze heel keurig.

[00:15:38]

Ja euh, ja, ik vind het mooie voer voor de mensen thuis. Het zijn houten onderzoeksters met een mooie tint vind ik.

[00:15:49]

Dus je houdt van deze onderzoeksters. Je vindt niet dat ze onder ons kopje ook een onder zetten moeten zetten dan?

[00:15:54]

Nou, dat doe ik zelf normaal gesproken wel. Maar mijn inschatting was dat we waarschijnlijk best druk met het gesprek bezig zouden zijn, waardoor de teen nooit heel heet in het glas zou zitten en het daardoor Ann-Sofie.

[00:16:10]

Wat ben jij een waanzinnig bewust levend iemand. Ja ja, je houdt je zoveel bezig met alles.

[00:16:19]

Ja, in ieder geval met de temperatuur van je tenen.

[00:16:21]

De temperatuur van meteen is de temperatuur van mijn hele lichaam. De temperatuur van de thee en of die heet zal zijn of niet. Hoe druk we met het gesprek zou zijn. Toen we hier binnenkwamen hadden het al even over Spotify en muziek. En toen zij toen zei dat je nu fysieke cd's kocht omdat je jezelf wilde afleren om al te makkelijk de hele tijd heel veel keuzes te hebben ofzo met Spotify.

[00:16:43]

Dat je het ja euh. Ik denk dat wel. Waar denk ik meer mensen gaan erkennen dat Spotify dan suggereert van ojhy heb je laatst naar geluisterd. Misschien wil je er weer naar luisteren en kijk. Strikt genomen hebben zij natuurlijk soort van alle muziek.

[00:16:59]

Bijna alle muziek dus.

[00:17:01]

Theoretisch gezien kan je toch heel veel nieuwe muziek ontdekken, maar bij mij komt er dus op neer dat ik dat er een paar nummers van Boef, een paar van Drapac en die die die die vormen dan de soundtrack van mijn leven.

[00:17:12]

Ik kan daar niet meer buiten denken en denk ik gewoon dus dat het dat het goed is voor een mens om je iets langduriger op iets te concentreren en dat het luisteren van een geheel album en niet alleen een nummer dat je lekker vindt dat dat.

[00:17:25]

Ja, maar nu hadden we, dus stond er hier muziek aan. En toen zei van ja, ik zet hem uit. Dat moet sowieso omdat we nu eigenlijk doen. Maar ook omdat er dus je één nummer de hele dag al op repeat had staan. Waarmee je dus je eigen zwakte die je met Spotify hebt meteen zelf ook weer introduceert. Bij de assessor de hele dag naar hetzelfde nummer te gaan luisteren is een worsteling.

[00:17:46]

Ik heb niet de pretentie dit dit gevecht al gewonnen te hebben.

[00:17:50]

Nee ja en vind het leven worsteling.

[00:17:56]

Goeie vraag. Uhm, op dit moment denk ik niet.

[00:18:03]

Maar mijn moeder zei wel eens over mensen. Dat is een moeilijk, levend iemand wat ik als een mooie formulering vond. Maar dan was ik dus wel weer als de dood dat ik hem dat jaar dat ik dat was. Hij zei niet over mij hoor, maar nee, maar dat maakt een Mentel nooit. Of die blijven hangen? Die opmerking toen dacht ze shit, misschien vond ik ook wel in die categorie.

[00:18:22]

Ja en uhm, ik ben daar nog niet helemaal uit. Of dat. Of dat zo is. Uhm. Maar nee, ik denk ik. Ik heb een aantal toch wel een beetje ingrijpende jaren gehad. Euh of oké dus onder andere door het overlijden van moeder, maar ook wel andere dingen.

[00:18:42]

Of zag ik Winsol ook? Edit. Dit moet je niet verkeerd begrijpen, maar het hé. Zeg maar als je zegt mijn moeder is overleden, dan is dat een soort vrijbrief natuurlijk om ongelukkig te zijn. Dus dat.

[00:18:54]

Wat dat betreft is het soms ondankbaar iets om te noemen, omdat je dan wel zo normaal iemand over kan komen. Want, want ook normale mensen zijn ongelukkig door het overlijden van hun moeder. Maar ik was al. De deur was wel het enige gerommel in mijn mentale gezondheid voordat dat allemaal gebeurde. En toen heb ik me wel even best wel zorgen gemaakt van hoe gaan we dit doen komende 60 jaar? Maar ik word er praktisch iemand die je bent.

[00:19:25]

Ja, als je een probleem weet. De oplossingen gaan je praktisch.

[00:19:29]

Ja naja ja uhm. Maar ik ben daar inmiddels wel ietsje rustiger over. Euh, ik denk gewoon ik.

[00:19:37]

Ik ben iets minder angstig en onderdeel van angstig zijn is de aanname dat je het altijd zal blijven, dus die. Dat was op het moment zelf ook moeilijk te relativeren.

[00:19:48]

En inmiddels denk ik er is ook wel heel veel. Euh, ja, best wel best wat gebeurd en vooral verschoven.

[00:19:58]

Euh, euh ja, gewoon dingen waar een mens in principe houvast door ervaart die er soms niet helemaal waren. Dus dat dat dat biedt dan toch relativeren? Ik denk het zou best kunnen dat we de boel in een iets rustiger vaarwater komt en rustiger vaarwater betekent minder angst.

[00:20:16]

Ja. Het gevolg is minder angst en. En euh, dat dat ik misschien ietsje rustiger ben over de persoon die ik zelf ben. Euh. Bedoelt toch? Dus ook aan dat dat dat gender thema gerelateerd? Wel dat. Dat heeft gewoon een rol gespeeld. Ook bij mijn angsten. Uhm. En euh, nou ja, op zich had je moeder maar één keer dood, dus die. Dat heb je gehad. Die klacht heb ik gehad.

[00:20:43]

Maar ja dus.

[00:20:45]

Ik kan me gewoon voorstellen dat er extern iets minder onrust is en dat die gewoon intern.

[00:20:53]

Want waarom word je zoveel onrust over die Jennart?

[00:20:58]

Euh ja God, ik weet het soms ook ingewikkelder om airshows van één groot causaal verhaal van te maken. Want het is het natuurlijk niet de realiteit gewoon.

[00:21:07]

Maar ja, dat is nou eenmaal wat wat je doet als mens. Volgens mij is het toch altijd een soort verhaal van maken. Jij in extreme vorm wordt er een heel boek over te schrijven. Ja, maar ook als je gewoon over je eigen leven zoals in het ga je toch een soort probeersels logica erin te zien die er natuurlijk niet is. Maar goed, die het toch een soort houvast geeft.

[00:21:24]

Ja uhm, nou dan. De logica die er die ik er vooralsnog op heb losgelaten is dat ik. Vaak euh, ik ik. Ik heb heel veel gevoetbald. Ik had heel veel ambitie, ook daarmee. En eigenlijk, als ik er op terugkijk, zie ik dat ik toen ik een jaar of. 12 was, was ik daar toch weer eventjes iets minder mee bezig en toen ging ik weer heel veel serieus voetballer om 14 en toen ik 17 was liet ik die ambitie wat meer los.

[00:21:52]

En eigenlijk, telkens wanneer ik die Biti weer losliet, kwamen die angsten weer meer terug. En ook meer het gevoel van ik moet passen in een bepaald beeld of één of andere manier. Die fixatie op voetbal maakte ook dat ik zo niet, niet heel hard met mijn uiterlijk bezig was of met alles wat met seksualiteit te maken heeft.

[00:22:09]

Voetbal leiden je af van je andere problemen of van je problemen. Voetbal is geen probleem.

[00:22:14]

Nee, nou ja, het is maar hoe je ernaar kijkt. Uhm, en het is voor de rest ook niet. Ja. Uhm, ik denk in ieder geval dat ik uhm rommel 17:18.

[00:22:26]

Euh ijler. Of dat ik die die die voetbal ambitie heb ingewisseld.

[00:22:32]

Voorinschrijven ambitie, maar dat die toch niet helemaal dezelfde functie wist te vervullen dat het niet was. Ik ga schrijven, dus ik kan nog wel even wegblijven bij de vraag hoe ik me precies in dit lichaam voel en tot mannen verhoudt tot vrouw van hout en euh ik.

[00:22:49]

Ik uhm, kijk dit. De realiteit is dat ik gewoon rond mijn achttiende ontzettende last heb gekregen van van vooral van angsten zeg maar wie wie maar lang genoeg angstig is, wordt op een gegeven. Ook somber.

[00:22:59]

Maar ik uhm, identificeer me dan toch weer minder met die termen van depressie ofzo. Euh, omdat het eraan denkt voor je hersenen je meer angst dan somberheid. Ja, natuurlijk is angst sowieso niet. Gaat meestal niet gepaard met vrolijkheid, dus allicht tot somberheid erbij horen. Nee, angst is het overheersende gevoel.

[00:23:20]

Ja, het is meer dat mensen dan vaak depressie associëren met je bed niet kunnen uitkomen.

[00:23:24]

Terwijl bij mij zat tot dat vuur juist iets te erg soms onder de kont. Ik stond al in een halve seconde naast me bed.

[00:23:33]

Lag je maar wat meer in je bed.

[00:23:35]

Precies dus dat. Dat zijn toch wel echt andere ervaringen? Uhm.

[00:23:40]

Maar als ik erop terugkijk er was rond mijn twintigste een moment waarop ik wel doorhad van oké dit. Ik sprak niet heel veel over hoe ik me voelde dat ik me wel realiseerde van dit.

[00:23:51]

Dit gaat niet meer helemaal of dit gaat toch wel echt flink mis als dit nu niet euh wat meer gedeeld wordt.

[00:23:57]

En het is denk ik geen toeval dat rond.

[00:23:59]

Euh, die zomer en de maanden daarna dat ik uhm bleef. Wel heel angstig. Maar er brak dus wel iets open door dat ik wat wat meer besprak met mijn moeder en andere mensen om me heen, hoe ik me voelde en dat ik toen ook voor het eerst dacht ja maar euh.

[00:24:18]

Moet ik niet eens een keer naar de trut of naar de Guay uitgaan? En wat dus? Ik denk dat er een ietsje meer eerlijke blik naar mezelf ontstond en die die had op van alles betrekking, maar onder andere wel op. Iets meer sexualiteit Grillet gerelateerde thema's. En het is wel een feit dat het naarmate ik dat ben gaan onderzoeken en wat meer ben ja, wat beter ben gaan weten wie ik ben. Dat opzicht dat ik me wel. Dat is zeker niet alles, maar je bent je iets relaxter gaan voelen in het leven.

[00:24:53]

Ja ja, maar komt ook door schrijven bijvoorbeeld.

[00:24:55]

Bedoel, dat heeft denk ik minstens. Nou, eigenlijk is dat misschien wel hetzelfde soort van erkennen dat je A bijvoorbeeld erkent dat je euh, dat je op vrouw verliefd wordt en met ze naar bed wil. En dat je misschien dat je schrijver wil zijn is misschien ook iets wat je moet erkennen. En wat o wat ook wel in de gemoed euh vergt. Ja en euh, ja, ik denk dat ik best wel snel al. Het idee had dat ik dacht dat ik dat wil, maar het klopt wel dat dan op een gegeven moment als je kan dat ook heel pretentieus vinden, bijvoorbeeld om te erkennen dat je schrijft.

[00:25:33]

Bovendien weet je dan dat je een dat je ook alweer een ingewikkeld leven tegemoet gaat. Ja, waarin je je moet wijden aan het schrijven. Bijvoorbeeld wanneer je niet in principe niet heel veel geld zal gaan verdienen bijvoorbeeld. Ofwel als je heel veel geluk hebt, maar is net zoiets als een loterij winnen. En bovendien moet je moet je jezelf dan op de pijnbank leggen ook een beetje?

[00:25:53]

Nee, dat klopt en klopt ook wel dat ik, hoewel ik wel al vrij lang wist dat ik wilde schrijven dat heel lang niet heb gezegd. Inderdaad, omdat ik dacht ja, dan ben je zo iemand die zegt dat hij wil schrijven. Exact dat daar.

[00:26:02]

Daar wordt ook niemand blij van. Uhm nee, dus dat maak ik. Ik denk vanaf het moment dat het wat meer ging lukken bood het me ook dat wat voetbal me bood, namelijk dat ik gewoon schema's kon opstellen. En zoals je al helemaal graag doet.

[00:26:17]

Ja, zoals ik het graag doe.

[00:26:19]

En ja, dat vond ik toch wel heel prettig. Ik bedoel daarvoor. Ik was aan t studeren dan. Dan moet je natuurlijk ook dingen gedaan krijgen en dat soort dingen. Maar dit. Uhm ja, gewoon zo'n soort van alleenheerschappij over de manier waarop je het doet en hoe je de dingen af.

[00:26:35]

Ja, wel wat van schema's ging je dan maken? Euh, ja ja, je kan het.

[00:26:39]

Jij kan nu niet zien zitten om om de hoek, maar dat hangt aan mijn deur. Ja, daar hangt mijn vader. Was me een zomers schema? Uhm, met iedere dag in een andere kleur omdat ik het wel een vrolijk schema wou maken van waar maken. Maar er is daar hangen en mijn gewoon werktijden voor. Bij de pizzeria waar ik werk en uhm, de uren waarop ik schrijf. Soms dus aan de hand van de uren waarop ik begint bij de pizzeria.

[00:27:06]

En euh, nou ja, dit was toen de maatregel nog wat soepeler waren. Dus daar zitten ook wat dingen aan vast van boksen en voetballen. En dat dat soort.

[00:27:15]

Dus eigenlijk een schema voor je hele leven maar gecentreerd. Bedoel dat heb je omdat je wil kunnen schrijven wat je wil weten, wanneer je kan schrijven, hoe lang je kan schrijven en ook wat je gedaan wil krijgen in de uren nadat dat na zoveel hoorde.

[00:27:30]

Of nee, daar ben ik nooit zo mee bezig. Maar ik. Uhm, ik geloof altijd heel erg in. Uhm ja, dat toevallig. Ik zag het.

[00:27:41]

Ik had dit weekend. Ik had een stuk over Viktor Fischer geschreven, Deense voetballer en dat was. Ik kreeg een berichtje van een soort van mental coach van. Die vond het een leuk stuk. En toen keek ik op zijn Instagram pagina. En die had het toen ergens over de onderkant van de ijsberg. Namelijk hoe een topsporter zichzelf verzorgt, dat dat dan de bovenkant van de ijsberg is. De onderkant houdt in dat dat delen in het water ligt en dus niet zichtbaar is.

[00:28:09]

De bovenkant is natuurlijk gewoon de training en en et cetera, maar de onderkant is the way. Dat het eten dat je eet, de uren dat je slaapt, dat soort dingen, pilletjes van je vrouw die je neemt.

[00:28:20]

Yes.

[00:28:20]

Ja ja, klopt, maar dat is het toch wel ook.

[00:28:27]

Een soort van zienswijze die ik toepassen op opschrijven dat ik heel erg geloof dat het ontzettend belangrijk is. Laat me zeggen dat ik weet wat mijn uren zijn bij de PISA.

[00:28:37]

Wakkerz en dat ik waar ik dus werk en dat ik af en toe daar een leuk gesprek heb met een collega bij de PISA. Wakkerz. En dat, dat moet allemaal aanwezig zijn. Wil dat schrijven goed gaan?

[00:28:48]

Dus zo'n schema werkt ook altijd. Je ziet ook je leven buiten het schrijven als de manier om jezelf als schrijver in leven te houden. Ja, nou ja, heel poëtisch geformuleerd.

[00:28:59]

Ja, meer en meer praktisch geformuleerd.

[00:29:01]

Denk gewoon dat je je goed moet voelen om goed te schrijven en dat je ook gewoon een soort brandstof nodig hebt om te kunnen schrijven. Dus als jij de hele dag hier s nachts om half negen zou gaan zitten en s avonds om zes uur euh iets anders zou gaan doen. En dan een Hertoghs schrijft maar niet nog eens wat leven daarbij zou hebben waarin je met de pizzabakker werkt en voetbalt. En weet ik veel wat doet. Ja, dan zou je stil gaan staan.

[00:29:24]

Ja, ik heb jij de Sims ooit gespeeld? Nou, niet heel actief, maar ik ben op de hoogte van wat de Sims is.

[00:29:32]

Nee, dat zijn dus. Dat zijn dan bestuurders poppetjes. Maar die poppetjes hebben onderaan zie je die hebben allemaal balkjes.

[00:29:39]

Is hygiëne, honger, maar ook sociaal slaap. Dat soort dingen wat je allemaal nodig hebt in het leven?

[00:29:45]

Ja, en ik voel. Ik heb het ook wel eens gedaan. Ja, dat je gewoon dat ik weet. Ik moet straks goed schrijven. Mijn sociale balkje begint oranje te worden. Ik bel nog effe iemand zo.

[00:29:55]

Je bent zo'n Drexel dat je een bewust levend iemand wordt, maar je je. Ja, je drijft het practische in jouw leven echt tot het uiterste.

[00:30:06]

Maar dit is toch ook. Wat iedereen doet? Nou, ik niet. Maar waarom? Kijk, ik bel mensen ook op uit interesse. Laat dat duidelijk zijn. Maar euh ja.

[00:30:18]

Maar eigenlijk het feit dat jij je leven eigenlijk ziet als iets met balkjes die rood zijn of oranje of geel of groen en die dan bijgesteld moeten worden. Dat je dat je je muziek consumptie euh. Verandert van digitaal naar de cd's. Nooit digitaal, maar van Spotify naar cd's. Je dan je je eigen muziek consumptie wil sturen. Het feit dat je tafel af wil lachen, maar alleen maar perrongeluk, anders mag hij niet expres afwil. Raggen?

[00:30:48]

Ja gewoon bedoel ja. Je maakt schema's voor de dingen, voor het leven om het leefbaar te houden. Ja ja, maar we worden ervan. Works! Euh. Irfan is mijn favoriete voor die ellende.

[00:31:03]

Ik bedoel als het als. Het is heel fantastisch dat je een manier hebt gevonden om het allemaal onder controle te houden.

[00:31:09]

Ja, het is bedoeld pact niet perse slecht uit. Nee, het is jouw manier en je hebt een manier gevonden. Ja blijkbaar bedoel je bent niet verzopen daarin in het leven.

[00:31:19]

Nee. En ik heb ook wel het gevoel dat er euh nog wel hier en daar wat marches zijn. Of hoe zeg je dat? Euh, ruimtes zijn om euh.

[00:31:26]

Je hebt je schema ook wat uren waarin je vraag vrij mag werken afwijken. Nu mag ik even doen waar ik zin heb op dat moment. Ja ja, zijn die er niet zeker.

[00:31:37]

Maar ik schrijf sowieso niet zo heel lang of ik schrijf een beetje een korte spurtster.

[00:31:42]

Ja maar goed, je hebt als pizzabakker het voetbal. Je hebt boks, je hebt schrijven en heb je dan ook een blok vrij? Euh ja nou wat ik nu?

[00:31:52]

Maar ik weet niet hoe jij dat?

[00:31:54]

Wat ik daarvan vind.

[00:31:56]

Maar dan zal ik zeggen wat ik ervan vindt em dat ik uhm, ik poker. Heel veel. Sinds ik twee maanden online N.A. Maar het is een beetje triest.

[00:32:07]

Het is niet dat ik dan met mensen over de wereld dat voor geld aan doen ben. Ik heb gewoon op spelen punten nl heb je Governor of poker? En dan ben je een soort Kauwboy in Texas en dan speel je tegen andere poppetjes. Dus het is en je speelt gewoon tegen de computer. Je kan wel makkelijk gemiddeld moeilijk kiezen.

[00:32:25]

Veel wat moeilijk. Ja maar uhm dat. Dat vind ik dus heel ontspannend. Ja omdat je hebt wel iets van aandacht voor nodig.

[00:32:34]

Uhm, en dan heb je dat dan ook in je schema dat je mag pokeren?

[00:32:37]

Nee, nee, nee, dat zijn gewoon nee.

[00:32:40]

Maar goed, er zijn dus blokken in je schema waarin je niet hoeft te boksen voetballen. Schrijf bij de pits bakkers hoeft te werken. Zeker daar mag je in pokeren. Als je dan zin hebt om te pokeren.

[00:32:48]

Ja ja, dat is heel prettig. Ja maar goed, dit is dus allemaal om de chaos te bestrijden. In zekere zin ja ja. En op een gegeven moment erkende je aan jezelf. Zoals je ook erkende dat je naar de trust wilde, erkende je ook dat je schrijver wilde zijn.

[00:33:08]

Ja, ik denk dat Ruud is een lesbisch café of net wil noemen.

[00:33:16]

De ondertitel is voor potten en flikkers. Ja precies ja.

[00:33:21]

Ik dacht dat het wel pot pot pot.

[00:33:23]

Nee, je bent nooit geweest en neem je nooit geweest. Euh, nee, nee. Er zijn ook meer mannen vaak dan vrouwen. Zoals in iedere horecagelegenheid komt dat. Dat is een heel goede vraag.

[00:33:35]

Uhm, dat is. Dat is lastig om te zeggen, want je komt snel bij stereotype uit over wat homo's zijn en wat lesbiennes zijn, namelijk lesbiennes aan Netflix te zijn en homo's. De truth tethering Granida en ik hoop dat stereotype.

[00:33:53]

Ik ken wel lesbiennes die Netflix is meer dan dat ik al kandidaat tering ga, maar ik, ik, ik. Uhm ja, het is lastig.

[00:34:02]

Euh, daar zal wel zoiets aan de hand zijn. Maar de vraag is altijd wat er eerder was, het beeld of de werkelijkheid is dat. Uhm ja, nee, ik weet het niet.

[00:34:13]

Ik denk wel dat opzich de de The Truth meer verdient aan de vrouwen, want die hebben altijd soort van zes en een half uur nodig om in te drinken en elkaar dan pas eindelijk op de weg te pakken. En dit is echt zo. Want ik ben best wel vaak tot het laatste uur geweest. En dan waren er echt alleen nog maar vrouwen. Die mannen waren lang gewoon aan het neuken.

[00:34:33]

Ja, een volwaardig aan het praten. En ja normand, ja, ik heb het één keer dat ik nee.

[00:34:39]

Nee. Maar toen heb ik het zelfs. Toen heb ik het niet waar ik op één punt gestaan. Ik dacht dit moet toch kunnen. De helft van de mensen. Je doet ze gewoon op iemand afstappen en vragen neuken.

[00:34:48]

Ja, maar ik, ik durfde het niet. Ik heb je. Durf jij zoiets? Euh. Nee, maar ik ben ook hetero, dus ik moet. Ik heb met vrouwen te maken.

[00:35:01]

Oh ja, dat lijkt me dus heerlijk van homo's.

[00:35:05]

Dat je dan in een cultuur leven waarin je dat doe. Je kan natuurlijk ook gewoon gaat eten en kijken of er iets ontstaat. Maar je kan ook gewoon zeggen neuken ook heel veel.

[00:35:12]

Ik dacht dat je gay was omdat dit programma Gijs in de kast met Gijs van Kass heet. Maar ik ben een keiharde heet, maar waarom heb je dan je programma zo genoemd? Omdat we zitten nu onder de rook van het euh, volkskrant gebouw. En ik nam deze podcast altijd op in een kast.

[00:35:30]

Ik dacht ja, dat had ik ook wel door. Maar ik dacht dat is dan ook een knipoog. Mensen denken altijd dat ze gaf omdat jij dat zei van je gaat je voelen als mens. Mensen denken heel vaak dat ik homo ben.

[00:35:39]

Oké, ik dacht dat op vooral gewoon door de titel van het programma maar maar los, want dit geval brhamme denken mensen ook vaak dat ik er allemaal ben, maar ben.

[00:35:47]

Ik ben echt een hele echte hetero.

[00:35:50]

Het is geen Turk geven.

[00:35:54]

En hoe kwamen coöp over?

[00:35:58]

In ieder geval veel mensen vragen of je kan zeggen ja, dat men dat lekker leidt om homo te zijn of biseksueel. Dat weet je dan als je dan gewoon zin hebt in seks, gewoon zonder gedoe, ja of zonder en zonder een soort romantische, het romantische traject dat er ook bij hoort. Dat je dan gewoon in de gamewereld denk vrij makkelijk aan je trekken kan komen zeker? Ja, ja, nee, dat is jaloezie in de mannelijke dewereld.

[00:36:21]

Ik heb, ik maak het ook wat mee, omdat ik ook vaak dan voor jonge wordt aangezien.

[00:36:26]

Dus zo komen ze op jou of zeggen ze neuken.

[00:36:29]

Ja, wat gebeurde er nou niet zo heel lang voor de look aan dat er een jongen was die zij van jullie verbood? Iets maar burgst? Nee, zei ik van oké. Denk hierbij aan anabolen. En toen dacht men dat dat Geert die eigenlijk in principe te ja.

[00:36:44]

Happy birthday o'grady show gift. Toen ze ook pats grepen me bij m'n kruis. Maar die voelde dus dat daar niks zat. Ja, en dan liep ik gewoon door. Gewoon geen oogcontact gemaakt ofzo.

[00:36:59]

Maar dat, ja euh. Het lijkt me ook prettig om af en toe zo'n avond te hebben.

[00:37:03]

En nu zijn er ook mensen die zeggen dat je eigenlijk helemaal niet in stereotypen van mannen en vrouwen mag denken. Dus dat je mag zeggen van. Mannen zijn doel generaliserend hebben. Want ik weet dat er in in alles uitzonderingen zijn. Maar generaliseren zegt van een man zijn ie. Die kunnen makkelijker denken aan seks als iets puur wat met puur met geilheid te maken heeft, zonder de hele romantische connotatie. En vrouwen generaliserend willen toch liever een soort verhaal erbij. Waardoor er ook nog een soort zweem van liefde bij lijkt te komen kijken.

[00:37:36]

Nouja, dan dan opnieuw vraag ik me af wat, waar, waar, wanneer dat beeld? Ja en in kijk. Ik denk als je nu een soort interview doet met mensen, dan zal dat daar wel blijken ja.

[00:37:50]

De hamvraag zit m zit m daar niet in? Die zit m in in in hoe die voorkeuren ontstaan en de vraag. Ik vraag me sterk af of mensen inderdaad in in de baarmoeder al daadwerkelijk zo verschillend over dat soort dingen. De mens is van overtuigd daar ben jij van overtuigd.

[00:38:05]

Maar ik denk dat je in de baarmoeder nog niet over overdenkt, want je moet gewoon. Je sexuele gevoel moet eerst tot leven zijn gewekt. Ja, maar ik denk het hele feit dat die geen zien dat die mannelijke gezin zo is en de vrouwelijke geesten in weer heel anders is.

[00:38:20]

Ja, dat het even. Wat ga je nu? Ja, een soort amandel drankje. We gaan nu alcohol drinken. Ja, ik ga dan wel denken ok.

[00:38:26]

Ja, het is half vier, dus waarom niet? Nee. Maar goed, het feit dat die mannelijke Guay zin zou zeggen die kleur heeft en de vrouwelijke gezin en de hetero zien we weer een heel andere kleur heeft. Ja, en dat dat overal ter wereld waarschijnlijk zo is en dat we hebben het hier toch over seks is, dan gaat het over. Je zou maar zeggen je diepste verlangens eigenlijk euh.

[00:38:48]

Helemaal los losgeweekt van wat er wat er redelijk is of wat er van je verwacht wordt of wat er verder dan dan moet er toch iets zijn wat diep in in die soort zit, in de mannelijke soort of in de vrouwelijke soort. En niet iets wat wat helemaal cultureel bepaald is of hoe we nou eenmaal opgevoed zijn. Of weet ik veel wat? Je denkt een aantal dingen. Zo, zodat het gegeven dat het overal zo is. Dat is natuurlijk bedoeld.

[00:39:14]

Er was ook een tijd waarin het overal zo was. Grofweg dat dat vrouwen de afwas deden en mannen de kost verdienden. En dat is natuurlijk ook iets waar we nu denk ik over eens zijn dat dat niet per se een natuurlijke verdeling van rollen zijn. Daarnaast vraag ik me af of seks um ja ja, je kan daar.

[00:39:33]

Kijk, als seks goed is, is het. Wordt het inderdaad uiteindelijk een soort pure natuurlijke drift? Maar ik denk niet dat alles wat er om seks heen zit. Van kleding tot muziek en uitgaan en alles. Dat dat je daar, dat je dat ook onder die mantel van natuurlijkheid en oorspronkelijkheid kan bedekken. Snap je wat ik bedoel?

[00:39:54]

Maar bijvoorbeeld het feit dat er over de hele wereld een hele bloeiende prostitutie scene is voor mannen? Ja, gericht op mannen waarin mannen gewoon heel snel en makkelijk aan hun gerief kunnen komen. Omdat ze blijkbaar de intense behoefte hebben om even heel snel en makkelijk aan hun gerief te komen en dat die er voor vrouwen niet is.

[00:40:15]

Ja, jij denkt dat dat iets te maken heeft met de manier waarop vrouwen zeg maar duizenden jaren lang zijn neergezet.

[00:40:24]

Pas deze ben nee. Ik ben er van overtuigd dat dat iets is omdat vrouwen een een. Grosso modo nogmaals met uitzonderingen alles ja maar een een andere seksuele behoeften hebben. Of dat dat hun seksuele behoeften iets anders ingekleed moet worden.

[00:40:40]

Dat er dat dat vrouwen gewoon minder behoefte hebben om voor 50 euro ergens even heel snel klaar gefingeerd? Of weet ik veel wat te worden dan een man die gewoon zijn pkv ergens in moet steken en klaar moet komen?

[00:40:54]

Ik vind wel leuk dat je dit de mensen die ik tot nu toe sprak naar aanleiding van dit boek, die die euh, die behandelen als een soort profeet.

[00:41:04]

Maar PEM ben blij dat je.

[00:41:05]

Dit is natuurlijk heel erg. De discussie die ik met wook mensen moet voeren. Ja, omdat je, omdat in maar zeggen in de wook gemeenschap het verboden is om te zeggen dat dit een soort aangeboren.

[00:41:17]

Maar kijk wat je ding is zeg van ja. Er is wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat mannen en vrouwen eigenlijk helemaal niets verschillen.

[00:41:26]

Je denkt dat ik dat ik ga zeggen nee, nee, nee, maar dat is dat. Dat is dan vaak het volgende in is hierover gezegd wordt. Nouja kijk wat.

[00:41:32]

Wat ik heel erg geloof. Ik denk dat wij dit alletwee niet weten. Dat is in principe wat aan de hand is en waar ik. Waarom ik zeg het maakt niet uit. Is niet omdat ik honderd procent zeker weet dat het niet uitmaakt, want ik heb. Ik ken ook mensen die trant zijn en die inderdaad door testosteron iets makkelijker, sneller geil worden. Ik ken ook weer verhalen die dat ontkrachten. Maar uhm, waar ik heilig van overtuigd ben is dat dit soort beelden wel dat het dat het rigide beelden zijn die voor heel veel mensen beperkend werken.

[00:42:07]

Dus dat het wel. Bij het feit dat we niet weten hoe het zit. Uhm ja, hoe zeg ik dat nou? Dat dat dat zou ons.

[00:42:19]

Ja, maar ik vind het het hele rigide feit om te ontkennen dat mannen en vrouwen iets anders gebouwd zijn vind ik ook beperkend.

[00:42:28]

Na wat ik wat ik denk ik vooral bedoel is dat uhm. Wij voortdurend onderscheid maken op basis van dat verschil. En ik denk dat euh. Ik ben de laatste die zegt dat we allemaal hetzelfde zijn. Maar uhm, niemand is huisarts.

[00:42:45]

Nee, dat is sowieso geen heel geruststellende gedachte. Maar dat het denk ik echt heel verfrissend zou zijn om euh. Dat is hartstikke moeilijk. Maar om iets meer. Euh, het idee los te laten dat euh. Want kijk, je kan er de hele tijd naar onderzoek over mannen en vrouwen gaan kijken. Maar zolang je dat doet blijf je ook in dat onderscheid. Snap je? Dus uhm ik. Ik denk wel dat dat een soort van. Hoe noem je dat paradigma iets waar we al een hele tijd inzitten?

[00:43:17]

Maar goed, we kwamen hier op omdat zij van bij de Truyts verdienen ze minder geld aan mannen dan een vrouw terugtrekken. Want mannen gaan gewoon werkelijk stappen op elkaar af en zeggen neuken en vertrekken dan om met elkaar te gaan neuken. Ja, terwijl vrouwen de hele avond euh zwart moeten kletsen en een beetje versieren. En ja, dat hele traject. Tot ze eindelijk een keertje helemaal diep in de nacht om elkaar durven te gaan zoenen. Ja ja, euh.

[00:43:43]

Nou goed, hoe moet dat zo is gekomen? Het is misschien helemaal niet zo interessant. Ik denk dat het komt omdat ze anders gewaardeerd in dat dit door jarenlang zwart stigmatiserende euh ideeën over vrouwen is dat ze zo zijn geworden.

[00:43:56]

Nou ja, want ik ben ook wel eens voorbeeld in de Church geweest. Heb je zo'n darkroom? En toen had ik het er met met wat vrouwen over. En waar het allemaal over eens hoe leuk het zou zijn. Iedereen had zin in die darkroom. Alleen we durfden te soort van niet. En dat is niet van al. Ik ben niet geïnteresseerd genoeg geil of ja of wat dan ook. Maar het is gewoon angst, want de rest doet het niet.

[00:44:24]

En ik tref daar alleen maar mannen aan. En euh ja. Bedoel je? Je kan nu natuurlijk zeggen dit zijn precies die uitzondering uitzonderlijk.

[00:44:32]

Maar dan denk ik waarom. Nee, ik denk waarom er geen Darcon voor vrouwen dan ik heb. Ik heb een heilig geloof in de economie. Als daar of in. Weet ik veel in financieel gewin. Idem dito met prostitutie. Als er geld mee te verdienen zou zijn, dan zou het er zijn als er geld te verdienen zou zijn met vrouwelijke prostitutie. Dus met met met rooie rat rood verlichte ramen waar mannen in zouden staan die v jou voor 50 euro klaar zouden kunnen maken.

[00:44:58]

Of vrouwen maar goed, of als er geld zou te verdienen zijn met met vrouwelijke darkroom, zo zouden ze er zijn.

[00:45:04]

Maar dit soort redenering waarbij alles wat niet bestaat of wat nog niet bestaat er om een reden niet is.

[00:45:12]

Dus als er markt voor zou zijn zou het er zijn denk ik. Ja, maar er was ook een tijdlang geen internet.

[00:45:19]

Het moest nog uitgevonden worden. Maar misschien niet uitgevonden.

[00:45:22]

Zolang we de hele tijd mannen zoals jij aan het woord houden. Die zeggen dat het verschil tussen mannen en vrouwen heel groot is. Nee, helemaal niet. Nee, helemaal niet.

[00:45:31]

Want ik denk dat ik zeg right right. Bedoel, waarom heb jij een. Waarom is er geen vrouwelijke darkroom opgericht?

[00:45:37]

Nou, omdat ik denk dat het in dat opzicht heel erg zou helpen als er een nieuw soort toon of narratief ontstaat over vrouwelijke seksualiteit dat niet met passiviteit te maken heeft, maar met assertiviteit. En als ik met vrouwen praat, dan is dat gewoon het geval.

[00:45:54]

Waarom richt u er dan geen vrouwelijke darkroom op? Wat let je in godsnaam om vrouwelijke darkroom op te richten? Nou ja, mannen zoals jij. Alsof ik het wil verbieden. Alsof ik er ook maar iets tegen zou hebben als het de vrouwelijke darkroom zou zijn.

[00:46:07]

Je je je euh. Door voortdurend een bepaald soort verschil te benadrukken hou je scheel.

[00:46:14]

Ik hou van het verschil tussen mannen en vrouwen. Daarom hou je t ook in stand.

[00:46:18]

Ja, maar ik ben er ook gek op. Daarom ben ik ook gek op vrouwen. Ik ben namelijk stapelgek. Ik vind vrouwen fantastisch.

[00:46:24]

Nou, dan vinden we elkaar in dat opzicht. Uhm, ik vind het ook het hele feit dat je heteroseksueel of bi of biseksueel of lesbisch kan zijn of homoseksueel. Alles vind ik ook al een een bewijs van dat dat er een soort diep verschil is of dat dat. Dat dat. Dat het dat het verschil er is.

[00:46:42]

Waarom zou ik anders alleen maar op vrouwen vallen?

[00:46:45]

Ja, maar dit is precies wat ik bedoel. Dat het misschien wel niet langer nodig zou zijn om dat soort woorden te gebruiken als we iets intelligenter en genuanceerder over dit soort onderwerpen gaan nadenken.

[00:46:56]

Want als je nou, als je het idee loslaat dat het verschil tussen man en vrouw het meest fundamentele verschil is, dan krijgt zo'n term als heteroseksualiteit ook minder belang minder gewicht.

[00:47:11]

Dus ja, je hebt helemaal geen voor mij helemaal geen belang en gewicht. Dat denk ik wel. Waarom? Nou, omdat je dat je net blij uit. Hoe fijn je het vind om op vrouwen te vallen.

[00:47:23]

En nee, ik zei ik heb al eens eerder gezegd dat ik het heel jammer vinden dat niet biseksueel ben, omdat het me heerlijk lijkt om biseksueel.

[00:47:30]

Jaja, er waren kanten van biseksualiteit die jou prettig. Het lijkt en ik vind het eerlijk gezegd ook een soort omissie in mijzelf dat ik niet biseksueel ben. Wat? Wat is omissie? Een fout, een soort soort weeffout. Wat is het eigenlijk idioot dat ik gewoon de helft van de wereldbevolking niet potentieel niet seksueel aantrekkelijk vind. Wat heb je het wel geprobeerd.

[00:47:51]

Ik heb het nooit geprobeerd, maar ik heb er ook helemaal geen. Geen fantasie over of geen haat. Het is gewoon helemaal niet wat mij euh, wat mij aantrekt, maar dat vinden ze eigenlijk onbegrijpelijk.

[00:48:03]

Ja. En ook bij kan het wel beperkt? Ik bedoel, ik ken. Ik ken bedoel, ik ken genoeg homo's en ik ben in een gezin in Gazi geweest. Een doel als ik ook maar ook maar de vaags internetstoring zou hebben. Zou ik zou ik met duizend mannen het gedaan kunnen hebben. Nou, dat weet ik niet nu. Of het nu of ze overschat ik mezelf misschien een beetje, maar het is echt niet zo dat dat het altijd een ver weg wereld vorm is geweest.

[00:48:28]

Niet dus, maar ik denk wel van Jezus. Wat is er nou dat ik dacht dat ik dat gewoon niet heb? Wat belachelijk.

[00:48:36]

Maar ik denk dat we het er altijd over eens kunnen zijn. Als ik zeg dat heteroseksualiteit gewicht heeft over homoseksualiteit gewicht heeft, daarmee bedoel ik het ook, want je betrekt nu van jou denken meer gewicht aan voor mij.

[00:48:48]

Kijk ik? Voor jou is het is het dus een heel bepalend iets geweest. Toen je maar goed dat is. Dat geef ik toe. Dat dat. Dat dat een heel sterk cultureel ding is. Dat zou me zeggen heteroseksualiteit geen keuze is. Of dat hoef je nooit. Hoef je je nooit voor te verantwoorden of dat hoef je nooit voor uit de kast te komen. Ik hoef nooit officieel tegen iemand te gaan zeggen dat ik hetero ben en jij hebt dat met de.

[00:49:10]

Maar daarom heb jij, als ik zo vrij mag zijn, misschien ook niet door wat voor bepalend effect heteroseksualiteit heeft op jouw identiteit, omdat je er niet op wordt gewezen. Maar dat wil niet zeggen dat het alsnog een enorm lijdend iets is.

[00:49:25]

De manier waarop je in de zin dat je gewoon in een heteroseksueel ingerichte samenleving leeft.

[00:49:31]

Ja, want anders dan is het net zoals. Alsof je alsof ik ben wit. Alsof ik tegen iemand van kleur ga zeggen ja, voor jou is de hele huidskleur dingen.

[00:49:39]

Nee, dat ben ik absoluut met je eens. Nee, dat ben ik absoluut met je eens. Maar ik bedoelde het anders. Maar nu weet ik niet meer wat het precies anders bedoelde. Nee, dat zal maar zeggen de dat, dat dat dat de maatschappij vooralsnog ingericht is op hetero's en dat je het inderdaad niet op je achttiende uit de kast hoeft te komen als hetero, maar dat dat gewoon de standaard is. Dat is natuurlijk absoluut een feit. En dat is ook dat.

[00:50:02]

Dat is ook het. Dat is natuurlijk idioot ook eigenlijk. Neem door het feit dat jij dat jij blijkbaar heeft moeten worstelen om om om te erkennen dat je naar de trut wilde om daar je heil te gaan zoeken. Dat is natuurlijk belachelijk eigenlijk. Ja, dat is merkwaardig. Ja, dat is heel merkwaardig. En ook euh, zielig is meteen. Zo is het dan een daud en dat is meteen alsof je ja, dat vind ik ook weer niet.

[00:50:26]

Maar goed, dat is. Dat zou niet moeten. Nee nee.

[00:50:32]

Nou, jammer dat we het zoveel over.

[00:50:35]

Nee, nee, maar om eerlijk te zijn ik. Dit is denk ik waardevoller dan dat ik veertig minuten lang zeg hoe ik denk dat het zit.

[00:50:43]

Dat ik gewoon even zeggen hoe ik denk dat het zit. Ja, dat heb jij net gedaan. Toen heb ik daar antwoord op gegeven. Maar nee, maar het feit is dat ik dacht dat ik op vrouwen val en dat jij ook op vrouwen valt. En dat dat dat dat op geen enkele manier volgens mij is omdat de maatschappij dat van mij wil, maar echt omdat gewoon mijn seksuele fantasie absoluut niet. Wat ik probeer is dat ik dat ik naar vrouwen uit gaat en niet naar mannen.

[00:51:06]

Hoe? Hoe ideaal me dat ook zou lijken, want dat lijkt me echt. Nou, dan heb je gewoon weer veel meer en andere mogelijkheden. Dus ik geloof dat dat echt is. Maar dat dat bewijst voor mij al dat er gewoon dat het dat dat dat mannen en vrouwen toch ook verschillende wezen zijn? Ja maar ik ik denk.

[00:51:24]

Uhm ja, goed ik. Ik probeer. Vooral te zeggen uhm, kijk, wat je daar vervolgens voor conclusies uit trekt is natuurlijk iets heel anders. Ja het. Ja, als ik daarmee daarna zou zeggen. En ik vind daarom dat vrouwen dit moeten of dat vrouwen dat moeten. En dan dansen dan dan.

[00:51:48]

Ik erkende ook dat mannen en vrouwen verschillen. Ik erkent denk ik, dat het niet dat het verschil bijzonder groot is.

[00:51:54]

En ik erken zeker niet dat vrouwen per definitie een soort passieve seksualiteit moeten worden nastreven.

[00:52:01]

Nee, dat geloof ik ook helemaal niet. Nee, maar je gelooft wel dat er maar door. Je kan ook een hele agressieve seksualiteit hebben die toch anders geconsumeerd wordt dan de meeste mannen. Consumeren als je het op een in een heel mannelijke setting doet, waardoor die mannelijke gays in zo zo'n andere seksuele moraal heeft dan de hetero gays in de les of de hetero hetero deze, de hetero's in en de lesbische gezin.

[00:52:25]

Ik probeer ook meer te zeggen we werken nu gewoon de hele tijd binnen die begrippen van euh ja, man en vrouw en. Dat er uhm ja, goed, soms is het ook lastig om ze uit te leggen, ik had niet aan die amandelvormige moeten beginnen.

[00:52:42]

Ja, die Amandla heeft alles verpest. Het grappige is Sophie dat je boe dat jou, dat jouw stijl ze ontzettend grappig is. Ja, het is heel grappig boek. Dank je wel ja. En ook heel laconiek heeft de JEP natuurlijk een stijl waaruit we waaruit euh, waar, waardoor je bijna kan denken van Chiron guave shit of hem dat doet maar raak. En euh, dan ga je weer met die dame die een euh haha. Beschrijf je ook echt heel grappig, terwijl dat eigenlijk zo is, zo laconiek ben je niet.

[00:53:17]

Nee ja. Of ook weer wel zanggroepen.

[00:53:19]

Uhm nee. Ja. Ik denk inderdaad dat dat dat laconieke zeer versterken en dat dat heel eigen stijl ding is en niet per se zwart van de manier waarop ik leef, leef. Resoneert. Maar euh. Maar het klopt wel dat ik als het dan gaat om. Dan ga je weer met die en dan weer met die dat. Uhm.

[00:53:47]

Het klopt wel dat ik maar wat deed. Ja, maar op een of andere manier.

[00:53:51]

Iedereen lijkt altijd maar iets te doen, maar bij mij wordt het dan toch vaak nog wat lachwekkend zooitje dan bij de gemiddelde.

[00:53:58]

En je beschrijft het ook met een soort afstandelijkheid die dus heel grappig is en waardoor het lijkt alsof het je allemaal ook een beetje aan je reet zal roesten. Terwijl zo erg rust dat je niet aan je reet. Nee, absoluut niet. Moest het maar wat meer aan je reet. Ja. Nee, dat zat ook bevrijdend om het zo op te schrijven. Uhm ja, dat denk ik wel. Het zijn ook het. Het verhaal loopt op een drieëntwintigste uur en ik ben nu zesentwintig.

[00:54:30]

En ik denk ook wel dat het. Je hebt toch iets van soort van. Consumeren is tijd nodig om om ja daardoor op een manier over te schrijven dat er niet al te veel sentiment nog inzit.

[00:54:42]

Of dat je in ieder geval dat je er lief over kan schrijven als je het leven wil doen, maar dat je er ook genadeloos over kan schrijven als als die die liefde een beetje ontbreekt.

[00:54:54]

Dat is denk ik wel bevrijdend, ja. Gewoon. Iets iets iets vindt je dat je genadeloos moet zijn, schrijft. Nou ja, ik heb wel eens met een meisje gepraat en ze zei dat ze dan iets over de stiefvader had geschreven, dat ze nu al helemaal in paniek daarover was. En. Ik vind. Toen dacht ik dan heb je wel nog een lange weg te gaan. Ik heb natuurlijk een en een best wel autobiografische stijl.

[00:55:20]

Vooralsnog noemt iedereen ook bij naam.

[00:55:23]

Ja, het namen zijn wel redelijk gefingeerd hoor, maar hier en daar. Nee, er zijn een paar mensen bij wie de grap gewoon niet meer overeind bleef als ik ze niet bij naam noemde. Die heb ik nu ook in mijn inbox. Die mensen waar?

[00:55:39]

Ja ik. Ik zijn boos. Ja, in sommige gevallen wel ja.

[00:55:45]

Maar ik denk ik op momenten dat je wat meer roodachtige verhalen schrijft, dan zijn dat keuzes waar je niet voor komt te staan.

[00:55:51]

Maar het zijn Roda achtige verhalen. Nee, ik bedoel wanneer het allemaal wat meer. Dit. Dit zit heel dicht op de werkelijkheid. Euh, waar? Wat natuurlijk niet wegneemt dat er ook behoorlijk wat fictie in zit. Uhm, maar ik vind dat je moet gewoon.

[00:56:08]

Toch die die stem of die stijl volgen die het beste ligt en als dat jou dan voor de optie zeg je dat dwingt om keuzes te maken vind ik wel. Tot nu toe vind ik heb ik altijd keuzes gemaakt ten behoeve van het schrijven en niet ten behoeve van mensen omheen of van mezelf in bepaalde opzichten.

[00:56:28]

Hoort dat bij die keuze die je maakt om schrijver te zijn? Dat genadeloze ja, ik, ik, ik kan me niet voorstellen. Kijk, ik kan me wel voorstellen dat ik over tien jaar dit misschien net iets anders doe, maar misschien het geval. Ik zat hier laatst over na te denken omdat ik dus in.

[00:56:47]

In een paar dagen echt wel met heel veel mensen ruzie had gekregen over het boek. En dat ik dacht waarom heb ik dit nou precies zo gedaan? Want er zijn ook wel gevallen waarin ik dingen net iets subtieler had kunnen opschrijven. En dat weet je wel dat er gewoon een hele hoop narigheid was bespaard. Maar het kan ook zijn dat. Het is natuurlijk mijn debuut dat ik aan mezelf heb willen bewijzen van euh, dat. Het schrijven of de cvva dat ik zo graag een ongecomprimeerde boek, compromisloos boek wou schrijven, heb ik in bepaalde opzichten misschien nog verder weg gegaan dan dan nodig als het ware.

[00:57:20]

Ja, maar dat hoort ook weer bij dat bewust levenden van jou. Dat als je vindt dat je iets doet, dat je het ook euh overdenkt hoe je het wil doen en vind dat je daarnaar moet leven. Je maakt een schema en daar ga je ook naar leven. Je beslist dat je compromisloos bent en dan ben je ook compromisloos. Ja, ik vind het fijn dat je mijn leven zo samenvat. Het is, denk maar iets rommeliger, maar het kan.

[00:57:44]

Het kan. Ja uhm.

[00:57:47]

Nou ja, dit bedoel ik gezegd vind ik dit juist de uiting van een heel rommelig leven. Omdat het juist een soort hele diepe poging is om orde te scheppen in de chaos. Ja, waarschijnlijk ligt daar zo'n soort heftig gevoelsleven onder. Onder deze controle dwang die je niet anders kan intomen dan door het gewoon door. Door heel veel structuur te maken.

[00:58:09]

Ja ja en en. En dat compromisloze ik. Vooralsnog kijk ik er alleen maar naar als dit is gewoon een boek dat ik wilde schrijven en nu geschreven heb.

[00:58:22]

En euh, het was nu laatst toen ik toch wat meer. Nou ja, ik bedoel, dat kan ik er wel eerlijk bij zeggen. Ik schrok wel echt van bepaalde dingen die ik teweeg had gebracht, want de kijk lijkt zo, zegt Permit, die ook gewoon graag wilde kwetsen met mijn boek. Maar dat was toch een kleine 5 procent ofzo? En het groffe het merendeel had ik helemaal niet die intentie. Maar ja, als je niet rekening houdt met iemand dan.

[00:58:51]

Dan is dat toch gauw gebeurd?

[00:58:52]

Ja, en als je een hele ironische of sardonische stijl hebt ja, wordt alles een beetje belachelijk. Wat ik dus superleuk vond. Een heel amusant, maar wat natuurlijk van tuurlijk niet per se vleiend is om terug te lezen als je zelf het onderwerp bent. Wat helemaal niet erg gezond. Trouwens nee tegen me. Nee.

[00:59:11]

Maar dat zin had ook wat ik tegen mensen dan probeerde te zeggen, in de hoop dat dat een escalerende werking had van KIJK. Iedereen komt er best wel karikaturaal uit. Uhm en volgens mij iedereen die dit leest ziet ook dat het de blikken is van degene die het opschrijft.

[00:59:26]

Dat is niet bepaald een objectief nee, maar daarom zijn ze natuurlijk ook beledigd. Los van dat ze misschien zich te kijk gezet voelen voor het oog van de natie. Althans dat het deel van de natie dat jouw boek leest hoopt de hele natie. Ja, dat zou fantastisch zijn, maar ook omdat ze zich dan door jouw blik gezien voelen. Ja, nee, maar dat is ook onprettig. Er is ook wel eens over mij geschreven voordat ik zelf schreef en dat.

[00:59:52]

Dat is zelfs als je positief over iemand schrijft.

[00:59:56]

Er zit een soort agressie in twee als muze werd beschreven. Ja, en of of juist als een lesbische fundamentalist.

[01:00:04]

Maar het feit dat bedoelt die anderen aan het woord jij niet gewoon met geen mogelijkheid?

[01:00:09]

Dus daar zit iets agressief zin. Wat er ook staat en dat dat. Dat is wel ja. Dan vraag je je wel af. Wat er aan de hand is waarom je dit precies met je leven bent gaan doen. Maar dan moet je ook maar niet te lang bij stil gaan staan. En hoe is dat dan nu? Dat je de boze inbox hebt?

[01:00:28]

Uhm, voor een deel overigens ook best live. Ik had ook van bepaalde mensen kogelbrief verwacht en die sturen dan niet heel heel Valentia.

[01:00:39]

Uhm na.

[01:00:40]

Het was wel ingewikkeld omdat ik gebeurde heel veel met het boek dat uitkwam en een beetje media dingen.

[01:00:48]

Dan ben je wat gestresste en is ook je incasseringsvermogen iets minder. Dus wacht, ik wil hiermee niet zeggen ik ben niet die mensen terug gaan uitschelden ofzo in mijn inbox.

[01:00:58]

Maar het is wel je ja. Hoe noem je dat nou? Je tolerantiegrens is eigenlijk aan zakker, maar hij moet hoger zijn.

[01:01:07]

Ja euh, dus het was foute devolutie. Ja dus. Maar goed, ik ik. Ik probeer het nu zo goed mogelijk te doen. Deze nazorg. En waarom moest je het schrijven? Het omdat je schrijver bent geworden. Wat had je besloten? Ja, en dat had je nodig als je voetballen ook nodig hebt. Ja. En ik denk ik had op zich een aantal ideeën voor mijn eerste boek, ook iets dat veel meer over voetbal zou gaan en ook een ander idee wat?

[01:01:44]

Wat een stuk experimenteler was van het Exploited. Dat ik uiteindelijk het gevoel dat ik daar gewoon als schrijver nog niet klaar voor was. En ik denk dat dat voetbal verhaal is ook wel zeker iets dat ik nog heel graag wil opschrijven, maar dat dit misschien het meest prangende verhaal was en ook wel misschien het meest veelomvattende. Ik bedoel voetbal is voor mij belangrijk geweest, maar dat is niet zoiets kernachtige voor mij als dit is ongeveer de rest van mijn leven buiten voetbal.

[01:02:15]

Maar. Ja, snap je dit? Dit? Ik heb altijd wel een soort fascinatie gehad voor. Ja, sowieso voor debuten, maar ook wel autobiografische debuten. En waarom debuten zo vaak autobiografisch zijn. En uhm, waarom is dat mijn nog?

[01:02:36]

Ik had voor toen ik de zesde. Moest je dan zo je lijst lezen? Maar je moest ook een soort eigen thema opstellen en daarbinnen dan weer iets lezen. Ik had dus debuten button uhm en mijn mijn these toen was dat de schrijver eerst zichzelf moet uitdrukken en daarmee met het idee dat alles wat uitgedrukt een bepaalde manier eigenlijk vermoord is.

[01:02:59]

Dus je moet eerst jezelf vermoorden en dan heb je je als het ware jezelf opgeheven. Je hebt jezelf gehad en dan kan je je blik verruimen. In welke debutante gelezen?

[01:03:09]

Ik had um archibald strohalm van Harry Mulisch. Ik had alleen maar euh, witte mannen.

[01:03:17]

Uhm. Ik ik, waarom zeg ik dat erbij? Ja, om blauwe maandagen had ik gewoon dat ik dat ik heel lang.

[01:03:30]

Dat het misschien frappant is dat ik dat ikzelf nu een beetje een pleitbezorger ben voor een iets voor een bepaalde diversiteit.

[01:03:38]

Maar dat als je kijkt naar wat ik vooralsnog heb gelezen en al helemaal kijkt naar wat ik toentertijd las, was het dat absoluut niet divers is.

[01:03:44]

Daarom zeg ik dat erbij en dan wil jij even voor vers. Ja, voor mijn koeren volgers scharen. Uhm, en dan nog een boek dat ik me even niet kan herinneren dat er vier boeken. Niet grrt geven bijvoorbeeld. Oh jawel, ja. Ook de avonden, maar het zou ook kunnen. Ik heb liever voor die lijst avonden gelezen. Ik weet niet zeker of dat binnen die. Uhm ja, het was het. Het waren een paar inderdaad.

[01:04:12]

Euh van die generatie en een paar iets jongere. Maar mijn man, mijn hypothese klopte voor allemaal. Ja, en hou je van die boeken? Uhm, behalve dat ze door witte mannen zijn geschreven.

[01:04:27]

Ik euh. Ik vond uhm de avonden. Een beetje saai? Als ik eerlijk ben ik vond Blauw maandag verschrikkelijk mooi. Uhm, archibald strohalm kan ik me van een Rinck het best wel gek vond. Ik. Ik vond het toen wel wel prikkelend en ik? Ik. Ik weet nog wat ik heb met interesse las, maar het is me absoluut niet bijgebleven. Ik denk vooral van vanaf van deze boeken. Vooral Blauwe maandagen was wel euh. Ja, euh, ja, bepaald soort eenzaamheid, die euh, die waarvan ik wel vind dat hij dat heel erg mooi heeft opgeschreven en heel erg grappig heeft opgeschreven.

[01:05:08]

Dus. Ja. Dus je dacht eigenlijk toen je euh. Dan schrijver ging worden? Euh, of was besloot dat dat je dat was in debuutroman? Geen schrijven dacht je ook. Wat moet mijn debuutroman zijn? Bedoel je? Je dacht ook wat? Waar moet ik als eerste mee de wereld in komen? Als zuiver? Ja, maar zo'n bewust proces.

[01:05:36]

Je gaat natuurlijk ook gewoon schrijven.

[01:05:38]

En de enige die ik ken die dat zo bewust ook gedaan heeft, waarvan ik dat weet is Quentin Tarantino, die heel bewust was van wat moet mijn eerste film zijn? En wat moet mijn tweede film zijn? Want die had ook echt een soort euh schema voor zichzelf gemaakt. Met welke films? Euh. In welke volgorde? Wat voor films moest gaan maken?

[01:05:59]

Ja, nou ja, ik had. Ik had dus eigenlijk drie ideeën, dus ik had een kortverhaal geschreven. Dat heette De geschiedenis van mijn seksualiteit. En het eerste idee was De geschiedenis van mijn seksualiteit XL. En dan had je dat voetbal idee en dat iets meer fragmentarische ideeën. Er was wel een moment. Hoe dat precies is gegaan weet ik niet, maar dat ik voelde van de geschiedenis van mijn succes. XL is de eerste. Ja, maar ik ben nog steeds ervan overtuigd dat voetbal boek wil ik nu schrijven.

[01:06:24]

De tweede?

[01:06:25]

Ja, maar dat ik dat ik erachter kwam van de geschiedenis van het met succes tijd moet het zijn. Dat kwam wel gewoon door daadwerkelijk achter Word te zitten, dingen uit te proberen. En begrijp je, dat was niet alleen maar een proces in mijn bovenkamer.

[01:06:40]

Heeft dat je iets geleerd over jezelf? Dat schrijven van het boek door die genadeloos Heidi's aan de dag moest leggen en dat en het in het. Nou, dat zijn mijn woorden, maar het schaamteloos autobiografische.

[01:06:50]

Ja, maar kijk, ik denk dat genadeloos en schaamteloze dat ik. Ik had dus wel. Het is this Duke. Een een ander podium, nu een wat groter podium. Maar tot die tijd schreef ik al een tijd columns voor De Groene. En ik had dat verhaal gepubliceerd.

[01:07:04]

Dus dat die aanloop was er denk ik wel al. Uhm. Ja, echt. Ja, maar niks is zo'n marteling als een boek schrijven. Nee, ik voel hartstikke leuk. Ja, ik bedoel niks is zo leuk als een boek schrijven. Maar dan moet je toch. Dan moet je verder gaan of voor je dat wel meevallen.

[01:07:24]

Nee, uhm, nee, ik ik. Ik had ja. Ik had het hier toevallig laatst over met een journalist van Vrij Nederland of die had me met mijn gepraat voor interview.

[01:07:34]

Maar dat ik uhm beetje Frenkie de Jong in mijn achterhoofd had die euh, heel gedurfd.

[01:07:43]

Tuurlijk voetbalt maar. Volgens mij het verbijsterende van Frenkie de Jong is dat hij het dat hij het blijft doen. Begrijp je het maar? Iedereen herkent die manier van spelen wel, maar we houden ermee op.

[01:07:55]

Als het niemand gaat, dan zitten kappen in zijn eigen strafschopgebied. Exact.

[01:07:58]

Maar hij doet dat gewoon tegen Real Madrid. En ik denk dat dat dat dat wel iets iets is wat ik af en toe in mijn achterhoofd had van je.

[01:08:05]

Je hebt het gedurfd, maar nu moet je het blijven durven. Uhm, dus het is dat dat schoten inderdaad.

[01:08:11]

Dus zou het iets over jezelf heeft geleerd? Is het niet zozeer. Euh. Zou zeggen het psychologische portret wat je van jezelf hebt geschetst, maar meer dat je dacht dat je het doet. Dat het je gelukt is om gedurfd te blijven zijn, ook nu je nu het dit is. Ja ja. En dat je met slaapgebrek ook nog. Ik dacht altijd ik had slaapproblemen. Ik dacht ik kan pas een boek schrijven als dit problemen kan slapen. Ja.

[01:08:38]

En ik? Ik slaap gelukkig beter hoor inmiddels. Maar ik ben er ook achter gekomen dat het schrijven wel ging, ook al had ik maar een paar uur slaap achter kiezen. Dus dat was een een concrete maar ook fijne euh ontdekking.

[01:08:51]

Ben je blij dat het waar is nu het boek en dat je gewoon verder kan?

[01:08:58]

Ja, ja, maar wat ik zei, ik meen het wel toen ik zei dat ik het echt leuk vond om te schrijven.

[01:09:04]

Nee, het is niet dat dat het mij volstrekt duidelijk maakt. Het is lekker dat je nu je eerste hebt. Ja, en dan kan je nu door met de rest. Ja, ik denk dat het wel een grote luxe is.

[01:09:12]

Kijk, als je tegen mensen zegt ik schrijf. Maar ze weten niet echt waar ze van K. Dan. Dan denken ze je bent werkloos. Zeg dat dan gewoon weet je. En euh.

[01:09:21]

In mijn geval denken ze al je zit nog op de middelbare school of ze hebben hier wel een idee dat in principe niet samenvalt met wat kan doen ben. En ik denk wel dat dat voor mij een opluchting is. Dat ik iets meer euh het word schrijver blijft vind ik vaak irritant tehebben. Maar het is wel fijn dat men mijn beste vriendin werkt bij de Rabobank. Die zegt dat ik werk bij de Rabobank en dat dat begrijpen mensen dan. En hopelijk kan ik nu ook iets meer zeggen.

[01:09:47]

Dit is wat ik doe. Okay, dat wat jij doet. Maar het is natuurlijk ook zo dat je een Theissen had over wat een debuutroman is of wat veel début de debuutroman zijn natuurlijk ook maar mensen die met hele andere romans debuteren, maar voor veel mensen is is is Dictionnaire de debuutroman. Dus ik kan ook zeggen dat heb je nu gedaan en je hebt het met verve gedaan. En het is gelukt en het is er. En nu ligt de wereld voor je open voor je oeuvre.

[01:10:11]

Ja. Nee, dat dat het enige wat ik daar dan aan op termijn is dat de schrijvers die ik echt heel mooi vind schrijven vaak maar drie boeken hebben geschreven. Zouden ze daar? Daarvoor knijp ik hem soms wel. Ik denk euh.

[01:10:24]

Nou, die schrijvers die in het opdoemde. Sowieso al een hit.

[01:10:27]

Nee, nee, dat is zo. Maar die daar ben ik ook wel. Nee, maar bijvoorbeeld Selangor ofzo. Die is op een gegeven moment een soort berg wat je gaan zitten. Dat is ook wel een heel uitzonderlijk geval.

[01:10:37]

Ja, maar wie zijn er nog meer?

[01:10:39]

Wie weet wat? Wie zijn nog meer grote schrijvers die maar drie boeken hebben geschreven?

[01:10:43]

Nescio. Ook niet als een gek bezig geweest. Moet ik zich van Primo Levi weet ik eigenlijk niet zo heel goed of best wel veel gezegd en geschreven. Oké, oké. Nou ja, goed. Nee dat dat. Dat komt vast wel goed. Dat komt wel goed.

[01:10:59]

Maar het leven lijkt me ook zo irritant omdat ze van ooh dat om zo'n soort van hoeylandt te worden dat je wel dat je ieder jaar weer een nieuw.

[01:11:08]

Maar goed, ik ben fantastisch.

[01:11:10]

Na. Uh. Ik nu denk je dat ik me weer ga verontschuldigen voor een van mijn kuren volgens Gaara, maar ik vind het sowieso een beetje een griezel. Maar en ik vind het al een paar al al iets van phat jaar cultfilms maakt.

[01:11:26]

Ja na om te beginnen goed over hoe en als griezel zijn het oneens, maar maakt niet uit. Maar ten tweede vind ik a dat iemand gewoon tot ver in zijn tachtigste doorgaat met elk jaar een filmmaken. En ik geef toe dat ze niet altijd goed zijn, maar volgens mij n op de. 6 is nu effenden een wilde gok die ik doe is nog altijd goed. Ik vind dat fantastisch. Ik vind het ook geweldig dat je jezelf altijd, ook als je oud bent en het niveau misschien daalt in die meer dan de.

[01:11:53]

De artistieke frisheid hebt van toen je veertig was ofzo. Dat je het gewoon blijft doen. Dat vind ik meesterlijk. Waarom moet het altijd goed zijn? Trouwens, ik vind ik vind. Ik vind het ook een slechte Woody en een film vind ik nog altijd meer en meer plezier beleven dan dan dan. Bijna alle andere films ziet eruit, omdat er altijd wel drie zinnen inzitten die leuk zijn.

[01:12:13]

Ja, naja ja, maar dat is wel misschien een verschil. Ik zou niet iemand willen worden die het je wel dat je zo'n muzikant wordt die er vooral op het podium staat omdat het zelf zo leuk vindt om op het podium te staan.

[01:12:26]

De rest van het café. Dan kan je alsjeblieft even nadat cafés bij dit soort muzikanten vaak nog wel wat groter. Maar dat komt omdat je zesentwintig bent en net 47 zoals ik. Ja, als je net zoals Mick Jagger die waarschijnlijk die zesentwintig zij was zei ik ga echt niet op m'n veertigste nog Satisfaction staan zingen. Oh zo ja, ik bedoel zeer nu op z'n bijna 80 strana. Maar dat het verder is vind ik ook. Ik vind het fantastisch dat je daar nooit mee ophoudt.

[01:12:51]

Nee, maar ik bedoel ook helemaal niet dat ik vroeg wil stoppen. Ik bedoel alleen dat. Uhm, ik niet.

[01:12:58]

Er is een bepaald soort dynamiek tussen tussen leven en schrijven denk ik, die je gewoon in de gaten moet houden dat je niet iemand wordt die alleen maar produceert en intussen uit het oog verliest. Dat je er misschien eigenlijk heel weinig nieuwe. Nou ja, met een lelijke input krijgt.

[01:13:18]

Uhm, ik geloof wel, dat zal vast niet voor iedereen gelden, maar voor mij.

[01:13:22]

Wel geldt dat er een soort balans moet zijn tussen nieuwe enerzijds ervaring, maar ook kennis en dat wat je deelt. En ik zou niet iemand willen worden die zo tevreden is met het label schrijver dat ik dan ieder jaar iedereen lastig begint te vallen met een nieuwe publicatie.

[01:13:39]

Ja, we zouden er heel lang over discussiëren discussiëren. Ik wil hier heel graag over 30 jaar nog een keer over spreken. Dan ben ik 77. Maar ja, 56. Ja dan euh. Nou laat ze elkaar dan weer.

[01:13:54]

Is goed, is goed. En dan kunnen we kijken of het nog steeds over mannen en vrouwen hebben of over mensen met blauwe ogen of bruine ogen. Is dat vrienden? Het grote onderscheid dat gemaakt wordt. O ja, heel graag. Dank je wel zoveel vragen dan.

[01:14:14]

Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal met Sophie Black Maker namen scheids Groenteman maakte deze podcast samen met Daan Hofstee. U kunt zich abonneren op alle mogelijke manieren. U kunt dus een mailtje sturen.

[01:14:25]

Podcast Het Volkskrant.nl volg op Instagram het met Groenteman. En geef ons vooral lekker veel sterretjes.