Transcribe your podcast
[00:00:02]

Ik lees de Volkskrant omdat ik in alle hectiek even helemaal tot rust wil komen en omdat dit een moment is waar ik altijd iets positiefs uit halen. Eigenlijk zou iedereen de Volkskrant moeten lezen. Gun jezelf ook de Volkskrant. Ga meteen naar Volkskrant.nl. Slash Nu leest de krant tot wel acht weken voor, maar vier euro stopt vanzelf volgens de actie voorwaarden. Hallo mijn naam, afscheidsgroet de man.

[00:00:27]

Ik zit niet in archiefkast op de redactie van de Volkskrant. Ik zit thuis onder slapen van mijn dochter om het interview aan te kondigen dat ik maakte met niemand minder dan Thomas Acda. De singer songwriter, de acteur, de cabaretier, maar ook de schrijver. Hij heeft een boek gemaakt dat het scenario dat boekt is een roman. Het scenario. Het gaat over twee vrienden in New York die een cursus aan de Film School daar volgen.

[00:00:55]

Alle verwikkelingen die daarbij horen gaan het daarover hebben, uiteraard, en over de rest van het leven.

[00:01:00]

Luister naar mijn interview met Thomas Acda.

[00:01:09]

Waar zitten we, Thomas? Ja, lang mag dit Durabrik vragen om dit gesprek, zolang als wint zijn podcast. Ik heb geen idee wie, ik heb ze wel gehoord, maar dan met een uurtje per week heb ik gehoord, zegt ze. Een uurtje heb ik zit tegenwoordig vaak op een uur en tien minuten. Maar het mag wel. Als de ASVA zes uur lang euh, de spanning euh a goed weten te houden, dan mag dat ook. Kan achter maar zien hoe lang we hier mogen zitten.

[00:01:34]

Ja, want het kan zijn natuurlijk dat we worden weggestuurd, want ze zitten eigenlijk op een soort terrasje waar ze gewoon genoteerd hebben.

[00:01:41]

Een klein terrasje is dicht om een mondkapje.

[00:01:45]

Dat we zitten ver genoeg van elkaar, hebben afstand en we zitten buiten. Ik eet een stukje bananen brood. Want ja, bij de stag heb gehaald. Ja. Is het jouw podcast? Of van de Volkskrant van de Volkskrant? Goed, zeg maar. Het is eigenlijk mijn podcast die wordt uitgebracht door de Volkskrant.

[00:02:02]

Heel goed dus. Die profiteerde eigenlijk een beetje mee. Nou, ze betalen maar ook gewoon. Kijk nou toch? Ja, ik bedoel dat niet gratis. En dat denken mensen altijd wel dat je dingen gratis doet. Ja, doe jij graag dingen gratis Tamás? Nou, ik doe graag dingen waar veel geld voor komt, zodat ik ook gratis dingen kan doen wanneer je nu net een boek geschreven.

[00:02:23]

Dat is nou bij uitstek iets waar je niet rijk van wordt.

[00:02:25]

Nee, dat is maar gratis. Is ook weer het andere uiterste. Maar ik verwacht hier niet mee. Inderdaad de Zilvervloot. Maar goed misschien.

[00:02:34]

Je weet niet hoe een koophuis van altijd. Het is een vrij aardig boek, dus ik zeker ben dat VDB wist geweest. Absoluut een plezier. Nou, ik vond het een fascinerend boek. Oud, te gek? Ja, dat is een goed begin van een interview dat door te zeggen dat een fascinerend boek is. Nou, het is voor mij wat heb dat Paul?

[00:02:52]

Weet je langzamerhand erachter moeten komen dat iemand het eigenlijk een boek vond dat ik beter als ben je daar nog lang niet onzeker zeg maar beter nieuwsgierig naar wat de wereld er van vindt. Oh, dat is mooi.

[00:03:05]

Dat is een goeie nuance. Ik weet niet hoe dat voor andere schrijvers is. Ik ben daar totaal niet mee bezig als ik een schrijver ben. Ik ben het echt af is en de uitgever zegt. Vrijdag komt het daar allemaal, God. En dan twee dagen daarvoor denk ik. Ja maar ja, dan vindt iemand het niet leuk. Dan lees je het niet. Het is met alles toch met een televisieprogramma? Dan luister je niet naar die cd. Ik heb ontzettend veel plezier gehad.

[00:03:32]

Als het zo makkelijk zou zijn in het leven, dan zou het toch wel? Ja, maar het is stadium. Dus Prem, nu zit ik wel dat ik denk dat zegt gewoon dingen die je tegen jezelf moet zeggen. Op een gegeven moment lijkt volop de paniek te onderdrukken. Op maandag heb ik de uitgever om half elf al mijn God. Straks gaan ze het helemaal afkraken en dan zegt hij dat hij het boek vijf keer zo goed als het eerste boek en dan donderdagmiddag stak, ineens in mei.

[00:03:55]

Wat maakt het ook uit? Dus goed, ik heb mevrouw heel hard zien lachen om mijn boek. Ja, en dat is. Dat is eigenlijk de vervanging van je moeder als die overleden zegt dat je vader om zit. Laat je vrouw. Vroeger was het kijk maar. Ik ben goed terechtgekomen op podium. Mijn namen is het toch een rustiger slapen. Als je vrouw plezier dat ze niet denkt. Wat een onzin heb je nou weer bij mekaar? Wat van relatie had je met je moeder?

[00:04:20]

Ik had een heel goede relatie met mijn moeder, maar omdat ik artiest wilde worden naar mijn moeder. Begrijp wel dat ik ATIS wilde worden. Dat lag meer bij mijn vader, die vond dat lastig voor mij. Maar mijn moeder, die steunde mij en ik wilde ook heel graag laten zien. Kijk, ik kan het. Het is goed. Terwijl je vader je de titels heeft laten horen. Zeker zeker ook slecht. Ben je boek weer aan het lezen?

[00:04:41]

Ja, ik heb je ooit een boek. Maar ik heb je ooit mijn bijbel over The Beatles gegeven. Dat deelde kwistig uit. Maar dat is niet niet iets wat je gewoon achter elkaar. Nee, het is met zijn tweeën eigenlijk sper per liedje, dus je kan er af en toe eentje opslaan. Het is een beetje bij ons is de vervanging van Max Tailleur aan worden.

[00:04:57]

Het ligt op het toilet en slaat het ook in het perfecte Persee. Ook al een nummer van The Bitter Fekter WC. Literatuur is het. Het is ik zeg het nog maar eens. Ik heb het al vaker over het boek Revolution in het van McDonalds en hij het beschrijft het leven van de Beatles liedje voor liedje.

[00:05:11]

Want dat wou ik je vragen precies. Sorry dat ik je onderbreekt. Nee, ik ben wel aan het podcast systeem. Kijk, daar is de zon en zin in. Je hebt. Ja, het zingt Oasis ook. Wegeltje bitters, vent zijn melkbussen eerder. Of is het een ode aan. Zit het in het biatlon nummer? Zit in de Revolution?

[00:05:30]

Nee, zeker niet in Révolution, het boek The Revolution en je in the Heat en de recensent kenmerkt. Hebben we Luciani hij?

[00:05:37]

Dit boek is volgens mij 19 '94. Toen was Oasis nog niet nog niet. Of misschien net hun eerste plaat Definitely Maybe. Welk jaar is die? Dat kan, dat ben ik niet. Het is de rock 'n roll. Kwam terug bij Kravitz in 91. Ja, daar zat ik met Sander Donkers aan de bar van De Pels. Zwaar in mineur over alle hause die je overal hoorde. En toen kregen we twee pilsjes van de bardame die later de vrouw van Frank Ketelaar geworden is voor de vorsers in de Pelssers Café van mijn vader.

[00:06:09]

Ja, grappig. En toen zette ze Lenny Kravitz ledlamp lul op. En toen waren Sandra en ik. Wat is dit wat er gebeurt? The Beatles met een elektrische gitaar gespeeld als een akoestische. Nou? We waren helemaal tot rust. Gelukkig gelukkigste avond van mijn leven. De muziek was terug, ik heel blij om. Oasis kwam daarna vlak daarna en die zongen het de ergens regel Revolution in your head en je vroeg je af of dat boek een een euh, een.

[00:06:37]

Een echo van die zin was. Of misschien omgekeerd. Of dat het toevallig allebei dus in een Bittner nummers zit? Volgens mij niet. Nee, nee, hij moet het weten. Ja, examen. Ik zou geen we. Zoals wel een nummer. Revolutions zit het niet.

[00:06:49]

Ik kan stiekem googlen dat daar straks intelligent overkomen en dat je het eruit knipt. Ja, kun je het ook gewoon laten? We kunnen het ook aan de luisteraars laten die hier mailtje over kunnen sturen. Precies, maar het was jouw vader Thomas die jou de biografie behalve. Jullie waren aan het zingen. O ja, dat is dat. Dat is een bekend verhaal. Dat heeft te maken met geweld. Jullie waren aan het zingen. Nee, ik liet hem een bandje horen dat we nog met een ouwe Tena kunnen opgenomen.

[00:07:14]

Dus letterlijk allemaal tegelijk spelen en rek en plein tegelijk indrukken. En mijn vader zei ik was 15, mijn eerste bandje Hellebaut II. Maar farys hij heel goed. Gelijk beginnen, gelijk eindigen. Het principe van de band. Nu gaan we naar de Beatles, luisteren naar The Beatles en zij komen mee naar beneden. De hele band naar beneden zetten Dimi The Beatles op het liedje. Je hebt het nog? Ja, en toen zijn de te bitters de Amerikaanse platen aan het grappig dat je die had.

[00:07:43]

Ja ja, ik weet het niet. Misschien via legervakbond of zo maar te zeggen kijk, dit is John. Dit is bol en daar heb je jointjes. Meteora de meerstemmige zang.

[00:07:53]

Toen dacht ik dit wil ik doen. Dit is mooi, zeg dat van Gert. Dan wordt een stem een instrument ook nog dat we sowieso met Lenny Kravitz om terug te komen. Eindelijk. Een zanger wiens stem zong en Lenny Kravitz zong in John Lennon fanaten? Absoluut niet. Welk verstandig mens? Ja, verstandig mens niet. Dat is waar. Ongelooflijk. Ik ken nog steeds een bitterder. Mijn horen dat ik denk ken ik niet. Het is toch raar.

[00:08:18]

Ik ken alle bitters. Ik heb alles nooit gehoord. Nummer zal jij niet overkomen denk ik. Nee, dat overkomt jou ook niet echt. 35. Je kan dus je kan misschien weer overvallen worden door de schoonheid van een ding. Maar je kent ze wel. Het zijn er twee. Terwijl inderdaad tweehonderd, vijfentwintig, vijfendertig met covers van remaster hardgemaakt Wiegel. Voor Maya en Toilette is het evenwel weer trekroute hartelijk welkom bij de podcast Debitel. Nou ja, ik.

[00:08:45]

Ik zou ixa daarna dat dat bedoel ik kan ik al maanden over de Beatles praten?

[00:08:49]

Nee, ik heb zo'n medelijden met je vuiler. Nou er andere mensen voor uit om met de bitters over de bitters te praten.

[00:08:56]

Ja, maar het goeien van de Beatles is het iets. Het is het is die ongelooflijke ontwikkeling en het is gewoon. Het is voor mij gewoon net zoals dat mensen hun leven lang de bijbel lezen en uit die verhalen de wijsheid over het leven halen. Kan je uit het verhaal van The Beatles ook de wijsheid over het leven halen omdat het gaat over twee tegengestelde persoonlijkheden? Twee broers zou je kunnen zeggen. Of 2 2 2 zielsverwanten die tegelijkertijd als als water en vuur waren en die het ultieme conflict en de ultieme liefde met elkaar hebben.

[00:09:26]

Veel ruzie hadden in het begin. Ja, John was natuurlijk bij het zeiken, maar als je het nummer van McCartney hoort, what about the time? Dat is zo'n lief. Toen moest ik echt huilen dat voor het eerst hoorde. Ongelooflijk emotioneel mooi. Nothing else. Te duur worden met het Hami Quine. Maar Paul McCartney adoreert John Lennon zoals iedereen John Lennon adoreren omdat die zo'n waanzinnig charismatische, grappige, interessante, fantastische persoonlijkheid was. Maar tegelijkertijd een keiharde euh cynicus.

[00:09:59]

Natuurlijk olie op het vuur. McCartney was beter.

[00:10:03]

Absoluut veel weten waarom posities die mensen die West zelfs zo goed de composities dat die beschuldigd werd van een kelder vol met twaalfhonderd klassieke melodieën uit de 17de en 18de eeuw, waar u dan uit puurde om aan Debitel dingen te schrijven. Maar het grappige dat is. Dat is natuurlijk ook weer waarom de bitters? Een mateloze dat Paul McCartney veel en veel beter is muzikaal gezien. En dat John Lennon tegelijkertijd veel en veel interessanter is omdat hij de gave had om met een liedje of een zin of een akkoord de zwarte binnenkant van zijn ziel te laten zien.

[00:10:37]

En dat maakt hem natuurlijk zo woest. Fascinerend dat alles wat hij zegt voel je gewoon de het leed en de pijn en. En bij Paul McCartney voel je alleen maar een zoete suiker laag die verrukkelijk is. En dan met je eens maar een nummer als Julia is. Als de staat en in staat.

[00:10:54]

In mijn boek heb ik me voorgenomen om vaak te zeggen dat het een wetenschappelijk werk, maar mijn boek zeg ik ook niemand legt uit het verschil tussen privé en persoonlijk en sentiment. Ja, en Julia van John Lennon is te privé. Daar is geen theater meer van gemaakt, geen verbeelding meer van. Dat is letterlijk moeder, jij haat mij, maar ik heb jou nooit gehad. Dat is het lidmaten wat je nu beschrijft. Maar groeide Julia zijn. Toch is het Madder dat het Madder zegt en hou het mee en nijverheid?

[00:11:28]

OK. Maar goed, dat is inderdaad dat is het zijn eerste soloplaat Plastic Ono Band. Het is net dat is één grote zat in die Primal Scream Therapy zat dit jaar en dat is dan. Dat is één grote rauwe hartenkreet eigenlijk. Maar dat veel te ver gaan? Nee, maar na te ver. Maar iedereen maalstoel met wil is zeker in kunst. Maar het moet zijn dat als je in de zaal zit dat jij denkt dat heb ik ook.

[00:11:53]

In plaats van je denkt dat het erg voor die jongen op het podium. Maar waarschijnlijk gaat het in het geval van schone handen niet toch op omdat je zo gefascineerd door John Lennon. Maar wij schrijven altijd liedjes. Iedereen moet het wel zo houden dat mensen niet in de zaal denken. Dit is de overhellende die dat had meegemaakt. Mensen moeten de kans krijgen om te denken precies om te identificeren. Dat. Ik wou dit gaat over mij en kunst gaat niet over gewoon uit wat je van binnen hebt zitten.

[00:12:20]

Je moet dus bezig zijn al met wat het publiek moderne glaskunst al iets is. Dan is het de persoonlijke reflectie van diegene op de wereld en de maatschappij denk ik. En niet op zichzelf. Wel, maar dat is een onderdeel van de wereld natuurlijk. Kijk zeker naar de reflectie moet of moet.

[00:12:40]

In de meeste gevallen is het leuker als het een verbeelding is dat ik mij kan identificeren in plaats van dat het echt persoonlijk is. Want het zijn natuurlijk duizenden uitzonderingen. Absoluut, maar ik vind wel. Ik vind dat voor mij wel van belang. Zeg maar. En wanneer wist je eigenlijk dat jij iemand was die moest scheppen? Exa heb ik ooit gezegd dat de eerste keer de ring in een pijntje ging, dus echt iets moest scheppen, want teksten. Toen was de punkband van mijn broer net uit elkaar.

[00:13:15]

Dat was S5. De legendarische Nederlandse punkband en de eerste die een Amerikaans contract kreeg. Waarop mijn broer zei prima. Daar gaan we nu uit elkaar, want dat was punk. En de gitarist was er niet mee eens, want die zag zijn droom flarden opgaan en die hoorde mij zingen terwijl ik in bad zat. Die deed zijn hoofd om de deur en die zei. Ben jij een beetje beginnen exces? Goed. Dus zat ik ineens met oudere jongens in een band?

[00:13:43]

Niet helemaal niet. De heel goeie band was in de nieuw, heeft tijdens alle bassline liepen naar beneden en de toetsenist had z'n synthesizer op het strijkplank van zijn moeder. Het zag er ook niet heel stoer uit, maar op het eerste optreden was in het voorprogramma een Clabots clades. Toen moest ik teksten schrijven, maar ik zou ze niet meer kunnen herinneren. En ik was eerlijk gezegd vergeten dat ik acteur wilde worden tot Frank Krom maar weer hoorde zingen op in Meuwissen werkte ik de zondag ochtenddienst die we aan niemand hebben.

[00:14:16]

Hij vond het prima en dat kon ik lekker heel hard Berrie Manolo draaien en zelf lekker meezingen. En toen zijn frank kromp, wil je auditie doen voor een film? Maar de kleine blonde dood, die kreeg Antje niet. Maar ik heb heel lang in de reeks gezeten. Antonie Kamerling? Ja, en toen dacht ik oh ja, dat wou ik doen. Toen wist ik ineens weer wat ik wilde doen. Dus daar ben ik van de witte lelie afgestapt, naar de kleinkunst en toneelschool gegaan en gezegd.

[00:14:39]

Hier ben ik dan. Ja, maar nu redding is. De vraag was wist je altijd dat je dat je dat je iemand was die die wilde maken, scheppen, creëren? Toen dacht ik nou ik wil dat mijn werk van maken. Maar daarvoor was ik niet. Heb je het nodige evuz? Heb je het nodig in je leven? Ja, absoluut. Waarom? Dit is wat ik kan en nooit goed genoeg zou kunnen om daar mee te moeten stoppen, omdat ik klaar is met het klaar dat ik denk na nu.

[00:15:13]

Dit wordt niet meer mooier dan dit. Het kan aan een nog mooier. Het verschil met mij en sommige bandleden van vroeger is dat ik dan iets nieuws wil maken en zij het oude steeds maar weer mooier en dacht men het in. De nieuwe nummer moet beter. Nieuwe nummer Moet Mooi. Je houdt niet zelf van de herhaling. Jawel, maar het moet een keertje ophouden en je moet durven. Dat is te groot. Je moet gewoon in het diepe springen.

[00:15:35]

Paul en ik hebben altijd. Op geen moment hebben we dit beeld erbij. Ook dat we altijd net te hoog gegrepen, maar ons wel konden optrekken. En dan maar weer te hoog gegrepen. En hoe deden ze dat dan? Bijvoorbeeld dat net te hoog grijpen door bijvoorbeeld elk nummer speler af te spreken, ook dat de oude nummers speelden. Zo werd het laatste nummer was. Omdat we. Hoe doe je dat? Gewoon je folder ingooien en alle fantasie.

[00:16:02]

Je moet de tekst voor je zien. Je moet je hele lijf in dienst stellen van het lied en daarom was er nog altijd zoveel ongein tussen de nummers door ons. We konden als een kwartier duurde voordat er weer een nummer begonnen. Daarna was de ontspanning Maasbode dan als we gingen zingen, als er maar één iemand een akkoord aansloeg van een nieuw nummer en dan was het om dan zat, waren jullie erin honderd procent gewoon? Dan kon niemand daar ook maar tussen komen zeg maar.

[00:16:30]

En dan was het afgelopen. En het applaus gaf ons weer de vrijheid om het vliegen af te vangen. Of om vooral mijn natuurlijk de zwaar zesentwintig korte sprintjes. Steeds ja, omdat we bang waren dat we dan. Zes nummers, laten we maar een beetje rustig beginnen. En natuurlijk niemand interessant. Je moet opkomen en bam en raad. Had het ook iets met de chemie tussen jullie te maken? Als er ook iets wat jullie in elkaar aanwakkerde. Ik heb geen idee dat we zijn gestopt, maar je hebt ook nog alleen euh ja.

[00:17:01]

Maar ik denk ik denk het. Ik spreek Paul regelmatig. Ik weet niet precies hoe hij erover denkt, behalve dat we allebei zeggen we moeten nooit meer samen gaan spelen. Het wordt nooit meer goed, in ieder geval niet zo goed. Wat is dat voor onzin?

[00:17:15]

Nou ja, ik weet niet of je When Hell Frisius over van The Eagles gehoord hebt. Zeker is dat. Is een dood Gretel van mensen die gewoon tevreden moeten zijn wat ze bereikt hebben op dat op die plek zeg maar. En een belediging ze ongelooflijk veel beter waren dan wij waarschijnlijk. Maar zoiets is het. Ja, maar je hebt andere Margera zwaar. Dat was voor ons ook pure magie. We hoorden eigenlijk op drie tonen. Kon je niet horen wie Bart zong bij zelf niet eens.

[00:17:47]

Maar we konden dus ook moeiteloos contrair melodieën maken. Wat weer de truc was, want je neemt andermans stem eigenlijk over. Maar het klinkt voor het publiek alsof je allebei door zing. Ja, en dat hadden jullie zelf eigenlijk niet eens. Dat was iets onbewust wat er gebeurde achter op een gegeven moment toen wij als vuur gedoofd is. Al lagen het in een kraakpand in de Ter Hazestraat naar het ziekenhuis. We waren eindeloos met het nummer bezig en het was maar niet goed.

[00:18:12]

En toen zetten we het in in D op t Zand in C. Toen hadden we het idee. En toen klonk het ineens doen staat er leven in. Toen zag ik zo de de plant opkomen, ging ineens in de golf en toen zijn paal, maar die is veel muzikaal onderlegd was. Zeker toen die zijn waar een oud schoolbord hadden zei kijk maar eens waar. Als jij daar zingt en je gaat naar G. Als ik dat nou andersom doen, dan krijgen we een komter met het internet.

[00:18:38]

En toch hebben we echt uitgeschreven de melodie eerst om te kijken al-Majid. Nou, dat waren dus twee dingen met jullie aan de hand adat jullie stemmen zo goed en julie jullie dat er iets was met jullie, dat jullie zo goed bij elkaar passen dat ie dat je dat die stemmen helemaal in elkaar vervlochten konden raken. En ja, ik ben nu heel muzikaal aan het paraaf Fazil voor een op zich. Maar hun helmaal hun weg konden vinden met elkaar en in elkaar verstrengeld raken.

[00:19:02]

En zonder dat je eigenlijk precies wist wat er aan de hand was, gebeurde er iets magisch bij. En er was dus iets met de concentratie. Ja, dat de concentraties zeker. Maar het is meer dan als je een toon laat horen. Dan kun je daar willekeurig elke toon bij zetten met de zelm. Een paar die die toon zal versterken. Dat het een heel groot dik ding wordt. Ja, een mooi dat het ineens iets anders ineens wordt.

[00:19:25]

Het goud. Ineens gaat het blinken en dat gebeurt niet zo heel vaak. Kun je alleen maar zeggen dat is. En daar hebben we. Maar dat is toch Donate van genoot. Dat snap ik. Euh, dat is toch doodzonde omdat eigenlijk gewoon nu af te schrijven, omdat het dan misschien niet meer zo goed wordt als vroeger? Of weet ik veel? Ik vind dat is er nog.

[00:19:46]

Misschien worden ze wel beter dan vroeger. Ik weet niet of je daarin stuk zonder het zelf zien. Ja, precies alles.

[00:19:52]

Ik heb dat ook allemaal niet al te letterlijk te nemen natuurlijk.

[00:19:55]

Herman Brood, die kwam het Centraal Station uit en een journalist vroeg om iets van AT5, maar die herkende niet hem een broodje. En die lul tien minuten over het gevraagde onderwerp. Fietsen geloof ik voor het Centraal Station. En daarna zei Herman maar wil ik graag toevoegen. Als het niet zo is, heb ik niks gezegd. En toen liep hij weg. Dat is ook zo. Ja, zo is het toch niet eigenlijk de waarheid? Zelfs over mezelf heb ik zeker de waarheid niet in pacht.

[00:20:21]

Maar fijn dat je je doorgaans gaat. Ook over vriendschap. Ja zeker? Nou ja, dat is wel een vergelijk. Inderdaad, die die die als die Oscar, die is een verliefde manier, maar ook verliefd op de vriendschap die nooit gekend. Ja, het is allemaal. Het is ook een ongrijpbare vriendschap voor een ja, maar ik vond het ontroerend dat die zo bewust was van het nadeel van geluk wat hem ten deel gevallen was. Dat hij die andere.

[00:20:50]

Dat hij die jongen ontmoet heeft in New York. Ja, en dat die vriendschap hem ook goed vind staan. Dat dat. Prettig ziet zichzelf vinden. Hij loopt recht erop. Het maakt hem sterker. Dat is ook zeker. Ik moet zelf niet altijd teruggrijpen naar Paal, maar het is daarom allemaal wel leven geweest. Jouw moeder vertelde mij ooit of je moet het vervelend vinden als ik nee hoor.

[00:21:11]

Zelf een taal praten kunnen we ook wel van mijn moeder Paessens. Jouw moeder zei ooit Het vervelende van Acda De Munnik is dat ze met z'n tweeën tegenover je zitten. Je kan het niet winnen en dat is ook zo. Is dat met De Jeugd van Tegenwoordig? Onmogelijk om precies. Je kan het niet winnen en dat mis ik als geen ander.

[00:21:31]

Als ik interviews moet doen voor mijn solo programma's of zelfs nu als ze hier zitten. Ja ja. En ik snap voor je je moeder. Ik ben er heel dankbaar voor die opmerking, want dat maakt me heel bewust van wat ik nu moet doen. Zeg maar wat moet je nu? Dan doe je niet zomaar een vangnet? Ja, dat is ook wel prettig. Want eerlijk gebiedt te zeggen waarbij op een gegeven moment ook een half jaar behoorlijk arrogant van.

[00:21:55]

Dat vonden ze zelf ook erg goed. En daarna moet je weer aan het werk. Gelukkig weet je, maar ik neem aan dat de bitters en iedereen dat ook gaat hebben. We modderen China, maar die had net die interviews.

[00:22:07]

Had je van het hunne natuurlijk ook zeer goed, veelal melig en nooit ergens normaal antwoord op geven. En ja ja, nu mag een machine waar je tegenover staan niet te winnen.

[00:22:16]

En het antwoord krijg je toch niet? Nee. Maar goed.

[00:22:20]

Maar dat is ook verrukkelijk om daarin te zijn natuurlijk. Ja, maar als je dan de jongen neemt, die Oscar. Die wordt bevriend met die Sam bezig, maar die er helemaal niet over nadenkt. Zelfs die dat gewoon. Zo gaat het nou eenmaal in het leven en heb ik nu hier een beste vriend, maar die is het er heel bewust. Die denk ik verdomme dat er iemand zit in mijn zorgvuldig opgebouwde territorium en ik vind het nog goed ook.

[00:22:43]

Vind wel leuk. En wordt echt verliefd op de jongen. Dat vind ik ook grappig. Ik heb mezelf volkomen de vrije fantasie gegeven, maar die Arce is in principe de ik persoon.

[00:22:54]

Tuurlijk, terwijl ik natuurlijk in feite in alles zit, mezelf gewoon om. Het voelt ook helemaal niet als een diep autobiografisch verhaal, maar natuurlijk ook weer niet voor niks. Dat jij dat vindt dat jij dit niet per se autobiografisch verhaal kiest om me om te vertellen. Neem aan dat het eerste boek was ook voor de helft volkomen verzonnen en de andere helft was. Over dat duo was ook een hoop van verzonnen, maar ook een hoop van wel, omdat het gewoon makkelijker is om de waarheid te liegen.

[00:23:22]

Maar ik wil de misdaad nu de absolute kans. Daar moest ik het ook helemaal door timmeren met de wetten van die leraar die ik geleerd heb. Omdat ik precies wilde weten waar ik me de vrijheid kon permitteren om alles te fante. Wat bedoel je met de wet van de leraar, de leraar in het boek of na je leraar in boek die? Hij heeft een groot leraar die ik had op de nieuwe filmacademie. Moeten we met hem misschien mensen vertellen, maar je moet wel ja waar.

[00:23:46]

Boek gaat eigenlijk over? En Oscar die al 13 jaar in New York woont. Een Nederlandse jongen. Ooit eens eentje gehad, maar schrok van het effect. Sommige mensen kunnen niet tegen het licht. De Limelight. Hij vluchtte en hij heeft een heel rustig leven opgebouwd in New York. Gaat een cursus doen op de filmacademie, komt aan een andere Nederlandse jongen tegen. Die nodigt hij uit om bij hem samen te wonen. Dat scheelt de helft van de huur.

[00:24:13]

Ook ze worden vrienden. En dan wordt de buurman afgeperst. Alleen die afperst brief wordt bij hun bezorgd en de leraar op een school zegt. Jullie hebben goud in handen als jullie er tussen gaan zitten. Kun zou het hele filmscript meeschrijven wat dat gebeurt? Alleen de jongens zijn niet zoals velen van ons in de wieg gelegd voor de misdaad. En dan krijg je een soort Columbo aflevering waarin wij langzamerhand als publiek begrijpen wat er aan de hand is. Maar waar de jongens geen flauw idee hebben hoe ze eruit moeten zien te komen.

[00:24:42]

Ja dus bij Columbo, wist Columbo en bij wie het gedaan had. Alleen moesten wij volgen hoe Columbo erachter kwam dat de datdie die man moest hebben lang worthing en bij ons is. Bij dit boek is het zo dat je vermoedt dat er een heel smerig spelletje gespeeld wordt. En de jongens hebben maar niks doorstreept. Nee, vinden zichzelf in het duister, slim zelfs app op grote punt. Ja, en dat gaf mij de kans om vind ik zelf vrij hilarische dialogen en wat het zijn gewoonte het leidde.

[00:25:15]

Niet alleen je verhaal heeft om te lachen, maar je hebt er zelf ook smakelijk om zitten lachen. Het was soms las ik het, dacht ik.

[00:25:21]

Wat een kolder. Maar dan las ik weer een grote stuk. En de dertigjaar jaar. Dit is eigenlijk het is. Je hebt vroeger films van Jean Waarder, Richard Pryor. En dat is dit. De n dendert maar door en die aan de denkt het leven moet. Hoho, we moeten verstandig zijn. Het is ook een soort slapstick. Ja, het is ook een soort slapstick. Waarom had je zin om het te schrijven? Omdat het leuk is om je.

[00:25:45]

Het is toch het leukste vak ter wereld dat je mag zitten? En het is er nog niet. En dan ineens creëer je een hele wereld. Ik tekende het hele boek steeds meer uit, zeg maar. Ik heb een lied geschreven. Vandaag ben ik gaan lopen voor In Oranje de film. En dat is ook. Vandaag ben ik gaan lopen. Waar ik loop is van nu af aan een weg. Dat was dit boek ook. Elke keer had ik weer iets bedacht.

[00:26:10]

Had ik al mijn God. Maar dat is de truc. Je moet de held steeds in de problemen brengen, zodat die zich eruit moet vechten. Is dat eigenlijk? Was het leven? Zou ik nou ja, in het leven?

[00:26:19]

Is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk problemen tegenkomt? Hoop ik, maar dat lukt nou eenmaal niet. Maar de film wetten, de scenario, wetten en regels in ieder geval van dit boek zijn gewoon. Je hebt een persoon en een arena. En dan gebeurt er iets. Dat is het in Siding Incident. De man heeft geen idee. Pats, daar komt iemand uit de hemel vallen zeg maar. Dan moet die man daar handelen. Dan gaat de queeste duidelijk worden.

[00:26:47]

Wat moet u doen? Dan moet die man terug naar de planeet brengen. Dan krijg je in een mid point. Dan krijg je de nauen en we hebben nog maar één kans om de man terug naar de planeet te brengen. Doe wat, doe het maar. Daarvoor is het vier keer mislukt al. Minstens vijf keer maximaal en dan lukt het, maar dat is de climax. Het is gelukt om een man naar beneden brengen, maar dan krijg je een twist.

[00:27:05]

Ah ja, maar het is de verkeerde planeet. Zoiets zeg. Die wet geldt voor 98 procent van de goed vertelde verhalen. Ja, en zij die leer hadden tegen mij zijn andere films die geniaal zijn zonder deze wetten, maar die zijn gemaakt door geniale mensen.

[00:27:20]

Ja, en die zie ik hier niet. Ook een zin die letterlijk in je broek staat gaat een paar mooie zinnen die leraar was en leraar was. Dan was het een belangrijk iemand voor je. Of valt dat ook wel weer mee? Nee, ik vond m. Ik vond hem erg aardig, maar heb je een paar goeie dingen over films geleerd? Hij heeft mij alles over films geleerd eerlijk gezegd. En toen had ik er al een stuk of vijfentwintig gemaakt.

[00:27:39]

Alleen je weet. Je hoeft ook niet echt te weten hoe een script in mekaar is. Waarom ging je die cursus doen? Die films van York wilde ik wilde altijd al in New York wonen en ik krijg de kans, want Paul ging met Maarten van Roozendaal op tour.

[00:27:54]

Daar waren twee dames, waarvan ik met meteen al dertig jaar was. Die wilde niks meer met mij te maken hebben. De andere dame met wie ik graag wil gelukt, is de vijftien jaar daarna vol wilde maken. Die wilde ook niks meer met heb dus te doen. Prima werk dus.

[00:28:10]

Alleen dus je beste vriend en de twee vrouwen in je leven wilde allemaal even niks met je te maken. Hij was weg, ik moet het bont gemaakt. Ja, inderdaad. En eigenlijk maakt het niet wat je doen, want ik hoorde ook een liedje van je.

[00:28:21]

Dat ging over alleen zijn en over eenzaamheid. Was je toen alleen of was je eenzaam? Heb ik het niet over eens. Maar ja, dat staat op je op die bij je laatste soloprogramma het is. Ik ben graag alleen. Ja, dat is wat anders dan eenzaam. Ja, het was gefaseerd even slecht. Na een je ongeveer heel beroerd zelfs. Maar ik kan niet beter, want ik heb het. Ik loop het podium af en toe. Bent u vergeten?

[00:28:47]

Ja, maar ik mag inderdaad. Daarom ben ik zo vaak in New York. Mijn vrouw gunt mij af en toe een week alleen, zodat ik niet hoeft te praten. Niet om na te denken. Niets hoeft te beslissen voor andere mensen. En dat zijn de weken dat ik schrijf, want dit boek is niet zomaar tussendoor tussen twee optredens geschreven. Het zit zoals je zei intrigerend in mekaar. Dit is enorm over nagedacht. Ik heb alleen al twee jaar, misschien wel tweeënhalf jaar, erover nagedacht hoe het moest.

[00:29:15]

Voordat ik überhaupt begon te schrijven en daarna ben ik drie keer overnieuw begonnen omdat ik dacht o, maar als ik dit toestaat, dan slaan de eerste honderd bladzijden dat je vrouw gunt je af en toe een week in New York.

[00:29:27]

Dan mag ik een week om. Daarna word ik om half vijf wakker en dan neem ik een mail en een kop koffie en ga ik schrijven en dan ga ik wandelen. Want eigenlijk is het werk. Waarom moet dat in New York om? Omdat nu ook de mooiste stad ter wereld. Is dat zo? Ja, dat vind ik echt. Hoewel natuurlijk Florence. Toen ik daar was, begreep ik het Stendhal effect als geen ander. Maar New York is is mijn.

[00:29:51]

Ik vind het heel erg om mensen zaa. Opscheppen over New Yorkers, maar dat zijn dan vaak mensen die de drie dagen geweest zijn, ze zijn al lang langer gewoond hebt. Dan hoef je niet meer op te scheppen, want het is al onderdeel van jezelf. En zo iemand wilde ik wel graag worden. Voel je een verbondenheid met New York? Heel erg, maar in die zin. Sowieso voelt iedereen zich verbonden met New York, maar je loopt door zesendertig films die je kent, dus elke keer denk je ook hier is de grootvader, hier is de ja die die Schott zijn en daar is de olie loopt het.

[00:30:25]

En ik zie op mijn van mij altijd Christopher Walken in New York. Die droom waar New York is. Kijk. Het leuke van New York is. Ik hoef daar niet te werken in principe. Dus iedereen heeft het heel druk, ook om mij te bedienen.

[00:30:37]

Maar dat geldt voor elke. Als je naar Parijs gaat, hoef je ook niet te werken. Maar ja, dat is het niet. Dat is niet New York specifiek. Dat is waar. Dan heb je als excuus misschien de wijken.

[00:30:50]

Ik loop graag door. Dan neem ik in het weekend toen ik daar woonde zijn. Vandaag wordt het crisis Wilks. En dan geen heel goede Feliz doorlopen met een rugzakje en een fles water en centrum.

[00:31:01]

Mag ik zeggen waarom ik denk dat je met New York verwonde voor misschien schiet dat meer op. Ik denk dat je a dat je gewoon gevoelig bent voor de romantiek van New York. Ja dus inderdaad wat je zegt van uh uh. Op muziekgebied en op filmgebied heeft er zich ongeveer alles afgespeeld waar jij van houdt. Of heel veel dus. Dus wat dat betreft is het gewoon een magische plek. Nou, in dat liedje nu werd het de zin meer zingen.

[00:31:24]

Ik ben heel graag alleen met de menigte om me heen. Nou, er is geen plek waar je beter alleen met de menigte om je heen kan zijn dan in New York. Vooral dat heeft mijn vrouw me uitgelegd, omdat New York ook een stad is waar sowieso iedereen eigenlijk maar tijdelijk is. Bijna iedereen komt even naar New York of een paar jaar naar New York. Of kan het daarna niet meer betalen als je heel hard gewerkt heb. Iedereen is sowieso alleen maar keihard aan het werk om daar te kunnen overleven.

[00:31:49]

Een soort enorme jachtig jachtig klimaat is er voor mensen die van hot naar her aan het reizen zijn en er waarschijnlijk maar een heel klein deel van die mensen daar echt geworteld is. Dus iedereen komt daar even heen, ofwel voor een vakantie of voor een paar jaar of voor 10 jaar en vliegt dan weer uit. Dus het heeft het heeft. Daarom heeft het ding een soort. Kan je daar heel goed zijn zonder dat je het gevoel hebt van. Ik ben een soort indringer in een gemeenschap van mensen die hier eigenlijk word.

[00:32:16]

Of. Inderdaad, iedereen heeft daar het recht om daar eventjes te bivakkeren en even van die stad te genieten. En dan is het ook nog eens gewoon zo esthetisch. En het heeft inderdaad die hele romantiek van al die films en al die muziek die daar gemaakt is. En ja, omdat het nou eenmaal gewoon de de creatieve plek van ons leven is, maar zeggen tegelijk. Ik denk ook dat het massaal is dat je geen psychiater geworden bent, want zou geen cent verdienen als je zou het portier uitleggen.

[00:32:45]

Na een kwartier de samenvatting al. Nee, nee, nee. Weten we nu eens nee. Nee, nee, het is gewoon de oorlog. En sorry hebt u niet, maar dat is u met de tweede agenda. Afijn, 50euro dankuwel. In plaats van dat je dan een 3 ton aan kan verdienen. Maar het is dus zeker waar. Het is de romantiek. Maar ik moet zeggen het is ook iets mystics. Er is iets met New York genaamd mijn jeugd.

[00:33:05]

Al vanaf dat ik 8 was vond ik het al fascinerend. En ook Amerika klinkt banaal bijna. Maar ik toen de jongens en jij ook bij Miami Vice en zij hele hele monologen van Sonny kwakken, deed ik uit m'n hoofd om zo goed mogelijk Amerikaans te willen praten. Dat dacht ik, dat komt vast van pas later. Ik vond het fascinerend. Ik kon ook over kaarten. Ik wist alles, maar alles was baarmoeders dan vroeger. Omdat ik tot mijn negende ook alles wat los en vast had en net niet meer leverde, zei je bent als kind als 9 jarig kind gestorven.

[00:33:42]

Op de straten van New York zei ze dat ik best een magere spijker, maar ik had alles wat los en vast zat en de wijn stopte. Dat was ik ook rustiger. Rifkin wacht even dit moet je. Dit vind ik fascinerend. Je had als kind had je alles wat los en vast zat. Als kind kwam ik uit school bijvoorbeeld. En dan mijn broers namen van Boterham en ik had een half wit en een potje jam en een pak melk.

[00:34:03]

En dan had ik nog honger, maar dan mocht ik niet meer eten. Dit is een soort gigantisch behoefte aan eten, enorm en s ochtends al Ayre alles. En ik was zo mager als een breinaald. Ja en nee.

[00:34:14]

Ik ben getest op lintwormen en mijn stofwisseling toestanden. Ja, het ging als een malle, werkelijk tot mijn negende. En toen van het ene moment het andere bijna was ik bijna over. En toen was ik nog steeds mager, maar atic te weinig en moest ik sporten. Dus ging ik op waterpolo. Maar toen groeide ik heel snel en liep ik steeds tegen de kosten op dat ik de keuken in liep. Weg. En kan je nog herinneren die honger die had.

[00:34:40]

Nee, was zijn honger, want ik werd gestild steeds. Dus ik had geen honger. Dat is dat je niet eet. Alles werd gestild. Alles werd erin gegooid om omdat, omdat die behoefte er was. Maar voor het geld, de dubbele aardappelen en dubbele biertjes. En alles. En niemand verbaasd zich te melden. En ineens was het afval had ik genoeg gehad. Ik weet niet wat het is en omdat ik altijd met New York bezig was en als kind al boeken haalde in de bieb en fotoboeken vooral.

[00:35:09]

Toen zei ze Je bent vast als kind gestorven op straat in New York. Mijn moeder is absoluut niet mystiek. Ben jij mystiek? Nee, maar ik vind een leuk verhaal. Vind het goed. Het is allemaal zitting. InterviewDe laatst Eelco Smits, de acteur die ditzelfde heeft als wat jij hebt, maar dan met IJsland. Je had al van jongs af aan een een hele diepe, diepe liefde en hang liefde voor de hang naar IJsland, die ook in de rest van zijn leven helemaal is waar geworden.

[00:35:36]

Hij gaat heel vaak en heel graag naar IJsland en heeft daar anders het gevoel van ja. Hier moet ik zijn, ik ook zeker het domein doen. Toen ik net gescheiden was, had ik natuurlijk alleen met mijn zoon en zijn we zo vaak de New York Gang, omdat die nog niet echt naar school hoefde. En omdat je als artiest ook twaalf dagen krijgt, moet je meestal moet werken. In de vakanties krijg je twaalf dagen extra. Dan fietsen we door de Hamerstraat weer en toen zijn we.

[00:36:00]

Wanneer gaan we weer naar huis? We hebben de fietstocht naar huis en ons huis op groen gezet, maar daar woonde het niet. Toen dacht ik we gaan iets te vaak bewolkt, maar dat vonden we niet echt. Het is gewoon uw huurwoning. Ja ok. Nou was ie 4 toen in het cijfer 5. Maar ik vind het. En het is natuurlijk makkelijk om te zeggen ja, ik weet de weg in New York omdat het grids boven kanaal is heel makkelijk, maar onder de Nijl wist ik het ook.

[00:36:27]

En Lauri site wist ik het ook al. Maar het zal ooit opgeslagen zijn, maar je hebt het altijd heel makkelijk je weg kunnen vinden. Alsof je het al kende. Ja, ik wou maar één keer per jaar loop ik verkeerd. Wanneer? Waarom? Dan loop ik de verkeerde kant op. En toen ik al mijn hele leven in Amsterdam woonde hier nog elke dag verkeerd lopen. Maar goed, dat hebben wij met mijn richting gevonden. Een half jaar in de eerste Helmstraat, toen ik erachter kwam dat dit niet per se nodig was om het Leidseplein naar het Vondelpark te gaan.

[00:36:55]

Ze hebben me een kaartje gekocht en die opgehangen.

[00:36:57]

En trouwens, heb jij veel onvervuld verlangen in je leven? Mij niet meer. Geloof ik, maar wel gehad. Nee, haast heb ik altijd gehad. En dan zing je ook al over ja. Nee zegt haast. Heb ik altijd gehad.

[00:37:12]

Wat is dat? Hoe is het om me om haast te je van het programma wat ik uit een motel was? Dat maar regisseur Ruut Weissman heel duidelijk zei. En nou wil ik daar een nummer over, want die ken maar van haver tot gort. Al 25 jaar. En die zegt namelijk het nummer over vriendschap. Daarna wil ik een nummer over waarom je je ouders afzonderen. Zij gaf je gewoon opdrachten. Ja, en dat waren altijd nummers die ik nog niet geschreven had van Acda en De Munnik, maar die in de haast als een belangrijk nummer.

[00:37:39]

Ik word daar beter in. Ik weet niet hoe jij dat heb. Je hebt het niet geloven. Ik word er beter in, maar ik word nog steeds gek van mezelf, zoals vandaag. Al voordat ik hier kwam heb ik twee interviews iets opgezet. Voor zeven uur. Vanavond moet ik maar op één en ik moet nog vijf foto's inleveren voor twee verschillende bladeren. Want kennelijk doen ze zelf niet met de fotografie in Korona Tijd. Ja, maar dat is gewoon een druk leven dat is bedoeld.

[00:38:04]

Het is gewoon dat je nu dat boek uit hebt, omdat je omdat je agenda vol zit. Ja, maar dat is wat anders dan een soort inwendig gevoel van Haelst.

[00:38:11]

Ik weet ook wel dat ik mijn eerste echt grote klus voor televisie was de Freddi en Rocio met Eric van Sauers en speelde ik een pop. Ik speelde. Ik speelde een pop versie van Erik Van Saelen, maar toen wilde ik ook. Toen dacht ik het moet groot en het moet meer. En toen ik 27 was, geloof ik, braken we door, bepaalde ik. Toen had ik echt een hijhet gevoel. Ha ha, nou, eindelijk gebeurt er wat.

[00:38:38]

Ja, nou kunnen we beginnen eigenlijk met dit. Maar er zit een soort onrust signaal dat je het gevoel hebt dat er actie moet komen. Er moet gepresteerd worden. Dan moeten dingen gedaan worden.

[00:38:49]

Je moet altijd iets gedaan, maar het hoeft niet. Dus ik word slimmer nu. Als ik naar de Rheydt kijk in de geraniums. Als je dit nou afhaalt. Dus ik zou dat heel graag zouden zelf gaan.

[00:38:59]

Dit deed dit plantenbak je bij willen houden. Maak dat is voor die mensen.

[00:39:03]

Ik ben manneke uit Fransen, maar ik heb nooit Frans gezien. Nee nee, maar die heeft ook altijd haha die wel gehad. Aziaten schoonmaken en het perfect regelen. Jaja, maar dat is wat je wilt en moet actie. Er moeten dingen gebeuren. Het moet bijgewerkt worden. Maar enige jammer van New York is. Daar zit misschien een goeie link. Psychiater van me nu gaat nog sneller dan ik. Dus dan lijkt het eindelijk alsof ik daar achteraan loop.

[00:39:33]

Jaja, en dat is wel prettig. Dat is net zoals mensen die ADHD hebben die cocaïne gebruiken juist om daar rustig van te worden. Is dat zo? Dat kan me voorstellen. Mijn broer had epilepsie en toen bloosde al dat materiaal ontdekten dat heel prettig was. En toen zei de huisarts ook gebruikt u wel eens White's en en van die blokjes Zuid-Marokko? Nee, zei mijn broer, wat is dat nou? Dat zou u eens moeten doen. Dan wordt u lekker rustig van u bent de dokter.

[00:40:03]

En hij kwam thuis. Ik moet bladvoet van de dokter. Dat was nog voordat nu op recept verkrijgbaar is. Dat was toen de revolutie inderdaad.

[00:40:12]

Maar je hebt eigenlijk in. In New York het gevoel dat jouw onrust over overtroffen wordt door die stad. En daardoor voel je je eigen kalmer. Ja, want in het boek zeg ik ook de mijne discman en de walkman voorbij is gegaan omdat ik toch altijd muziek in mijn hoofd hoor. Dat is ook wel zo, maar muziek horen en de kakofonie van de stad New York heeft hen volgens mij constant decibel 85 of zelfs een popconcert. Ja, maar je hebt het niet door.

[00:40:40]

Lieve meid was 119e, dat vond iedereen veel te hard. Dus als je 85 hebt constant. Het is heel hard en na en je krijgt ook af en toe op je horloge dat je al weg dan iemand belt. Oké, maar na een twee weken door in New York lopen in de metro is het een mooie wandeldag. Hoor je wel eens krankzinnig koptelefoons mee, maar we waren boos op mezelf.

[00:41:00]

Ik denk doe normaal man, maar dat heeft geen zin een hele tijd boos op jezelf te worden. Nee, maar ik ben ook niet de hele tijd boos. Die gaat wel te snel, maar af en toe tot ik denk rustig aan. Het hoeft niet allemaal af vandaag, maar ik heb inderdaad ik heb ik. Ik leg het iemand anders in de mond in het boek. Maar wat is het?

[00:41:20]

Het leven is voor mij een aaneenrijging van mislukkelingen en het constant ontsnappen aan de dood. Zoiets is het een zin. Ik ben altijd wel blij, maar ik ben al blij als het af is, zodat ik was blij.

[00:41:33]

Toen mijn eerste boek aan was en uitkwam zal mijn moeder daarbij was nog maand maandbladen overlijden, gloom en zodat je er zelf nog bij. Bent u blij als je iets af heet? Omdat het dan dat je dan nog iets gemaakt hebt? Ja, dat denk ik echt wel. En omdat mijn moeder ook ziek was en je ook een waar ze de premier herhalen dat ze dan nog en we blijven de tour aviz dat ze daar dan nog is. Want je moet er afleidt, dan hoef je niet meer te spelen natuurlijk.

[00:42:00]

Dan snap ik ook wel dat de wereld mag ophouden. Dat vind ik ook fascinerend. Ik had een tijd heel veel mensen dood gingen in mijn omgeving en elke keer stopte de wereld. Dus het kan wel steeds. Ineens begrijpt iedereen dat je alles afzegt. IS zit dood, rustig, vrolijk, bijna enveloppen te schrijven. Je moet met een broer van de begrafenisondernemer. Ja, die rust. Die week die wij de Joden hebben natuurlijk dat het moet. Binnen de trein binnen dacht Grandin zo goedkoop mogelijk ook een oplossing.

[00:42:32]

Maar voor voor ons westerse Kaukasisch is het heel prettig dat we de hele week krijgen om te wennen aan het feit dat iemand er niet meer is. En dan is aan de hele. Je bent in feite een elektrische draad die los schiet over straat. En ineens is dat vlot via verder dood. Iets angstaanjagend, soms iets vertrouwenwekkend. Luik zitten niet op te wachten. Hij wil hierover bij elk gezin van de week bij Cornald Maas. Die gaat dood. Komt typisch Jeroen nu met een boekje Kanker voor beginners.

[00:43:09]

We gaan allemaal dood op zich, maar voor hij samen met hen. Ze is er doods, hem aangeslagen. Hij is wel een erg goede conditie, vindt volgende maand.

[00:43:16]

Nou ja, gelukkig maar. Ik weet het niet. Je weet het pas als je als je je gegeven wordt, het eindsignaal. Herman Finkers zei heel geestelijk, die thuis kwam van de dokter en tegen zijn vrouw. Ik heb kanker, maar op zijn vrouw zei Patrizia nooit kanker. Dat is Herman Finkers. Ik kan me voorstellen dat nou ja, lang zou zeggen. Ik zit er niet op te wachten. Ik ben er in principe net zo bang voor als iedereen, maar er bestaat een kans dat als mij tot het einde aangezet wordt en ik denkt ha ha ha verleggen.

[00:43:51]

Dat zou kunnen. Ja, maar ik zeg niet dat zoiets. Herman Broods gewijs zeg ik als het niet zo is, heb ik niks gezegd. Adriaan jg. Ik ben wel veel met de dood bezig. Adriaan Regies zou euthanasie krijgen, ook maandag. De schrijver alleen. Dinsdag speelde Ajax een belangrijke halve of kwartfinale, waarop Adam besmuikt aan zijn vrienden en familie vroeg of weten of ze het ook goed vonden als die woensdag ging. Dan kan ik nog even Ajax kijken.

[00:44:20]

Daar hou ik van. Van dat soort verhalen. Ja, dat snap ik dat je daar van houdt. Maar hou je ervan omdat het eigenlijk ver van je staan dat je de dood als iets heel dramatisch en groots ziet? Nee, ik ben 53. Ik heb mijn waarschuwing wel gehad, al dat ik het rustiger aan moet doen zonder echt in detail te willen treden. Bovendien zijn arts ook iedereen die ik openmaakt boven de veertig. Ik vind wel wat, dus absoluut.

[00:44:47]

Rustig aan? Nee, maar ik verlang met het ouder worden. Ja, en je voelt m. Je voelde naderen. Je voelt je lijf aftakelen.

[00:44:53]

Ja, schrikken. Ik liep door en een bureau. Maar ik had geen zin in de winkel annex museum waar mijn vrouw en kinderen. Maar daar was een camera die op het kasteel van Ambroos stond. En toen zagen ze mij lopen. En toen zijn man vrouw later. Je liep helemaal krom. Dus als niemand oplet, dan loop ik als een soort oud mannetje van zeventig en dan ziet hij in de weide. Dan hebben. Kennelijk gaat die kin omhoog.

[00:45:20]

Een etalage in mijn rug ofzo en een etalage houding. Maar toen ik in mijn eentje ze zei ik herkende hem is in je jasser. Maar het leek wel een oud uit Schotte V70. Het lief? Nou, ik moet zeggen ik. Ik ben nu 20 kilo afgevallen, dat scheelt. Je ziet er fantastisch uit, Dalmatia. Psychiater van me. Nou ja, maar jaloers? Ja, jaloerse Albanees.

[00:45:45]

Ik was 26 kilo afgevallen voor de première van de show, waarna ik het echt koud had. Ik niet onprettig worden. Ja, dat hoort niet bij mijn postuur meer. Vond wel dat de shirts erg lekker zaten. Maar je had ik het lastig met jouw Thomasz dat ik nooit kan inschatten of jij nou een heel levenslustig of een mistroostig iemand bent. Los van wat mensen nou niet per se in één van die twee categorieën verdienen een gouden eigenden heeft. Maar daar zit ook als je foto's van jou zie.

[00:46:13]

Je kan Jackal zo mooi tragisch kijken. Ik was een soort hele diep melancholische blik hebben en ik kan je ook helemaal niet hebben. Ja, ik weet het, ik kan daar niet. En kan dat niet ontkennen. Want A was dat het grote succes van jeuk en dekant dat ik aan de tv serie en een programmamaker zei Pim Kastelein. Nieuwe elkaar zo verneukt kijken als Donders. Dus daarom krijg ik de rol. Maar ik krijg teefje Fiddler on the Roof.

[00:46:43]

Ruud moest maar per se hebben en hij heeft Albert ook al betaald omdat ik. Wat had ik nou toch ook weer? De schrijver zei dat.

[00:46:56]

Het is een oude ziel, zeggen ze. En dan denk ik wel ja, dat zou kunnen. Niet dat ik de hele dag de blues zing. Nee, maar daar zit iets geleefd als je de blues fluit.

[00:47:07]

Dan denken mensen nog dat je Feron bent.

[00:47:11]

Dat kan, dat kan ook zijn als je heel verdrietig en jij het leven een opgave voor het leven cadeau. Hij vindt fantastisch. Ik vind het leven werkelijk fantastisch. Het is dat ik nu wat te oud ben. Maar vroeger sprong ik op. Paul verbaasde zich altijd over. Dat is weer naar hotel sliep. Zo komen moet gaan. Paks van de WUB onder de douche. Qua Tazelaar. En Paul had voor zijn gevoel net de zin gezegd we moeten gaan.

[00:47:36]

Hij kan, ik ben en je vindt het opeten, het leven. Ik ben er aan toe. Chaz me enthousiast. Duels met aanhang. Ja, het is alleen maar die tegen zijn. Voel je ook in jezelf. Je voelt eigenlijk de de twee. Het enthousiasme en de pijn voel je tegelijkertijd. Ja, eigenlijk wel. Eigenlijk wel. Ik begrijp bijvoorbeeld inderdaad dat bij Fiddler on the Roof. Ik begrijp die rol ook heel goed hebben terwijl die man is in principe ouder dan ik en heeft meer kinderen.

[00:48:09]

En hij heeft nog veel ellendige leven. Maar omdat ik begreep kon ik hem ook grappig maken en werd hij.

[00:48:19]

Je kon hem overstijgen of je kon er mee spelen eigenlijk. Ja, ik ben geen Jood, maar het Jiddische begrijp ik heel goed allemaal. Mijn vader ook geen jood trouwens, maar hier opgegroeid. Voor de oorlog en in de oorlog heel veel Jiddische uitdrukkingen gebruikt omdat het nou eenmaal Amsterdams is. Dus ik ken de. Ik ken de analogie. Ik kende de de parabels en daar ben ik altijd wel verbonden met geweest. Euh, hoe heet dat, zeg je Jonathan?

[00:48:57]

De bestaande vjja bij de daas geen andere is natuurlijk geen Joodse moppert, er zijn wel Joodse moppen. Dat is het samen Molensloot, Bovenstraat. Maar de mop die eindigt met en veranderen zingt, die is niet echt een mop. Dat is een levenswijsheid daar. Daar ben ik altijd verbonden zijn geweest door mijn vader. En dat gaat dan met Sam. Sam loopt over straat. Hoe krijg ik dat weg? Nee, Sam heeft de hele dag, probeert eist verkopen, lukt niet, zit met zijn karretje even in het Vondelpark.

[00:49:27]

Het vliegt de vogel over en die poept hem zo op zijn hoofd. En Sam zich veranderen, zingt ie. Dat is de humor waar wij mee opgegroeid. Carmiggelt zei Hij heeft het ware gevoel voor humor. De eerste mop moet ik nog van hem horen. En dat is een citaat die mijn vader mij gegeven herstellen.

[00:49:45]

Dus ik hou niet zo van moppen en die kan ik niet onthouden. Maar ik hou wel van enorm lachen om geestige, droevige situaties. Er wordt zelden zo hard gelachen. Op een begrafenis is een hele melige toestand zwaar, maar dat mag ook. Het verdriet is zo duidelijk dat er een goede grap. En hoe zit het met je? Met jouw vertrouwen in de medemens? Ja, ja, ja. Heb je alle mensen deugd gelezen? Vindt hij het nog steeds een euh, een grappige titel?

[00:50:15]

Nou, ik vind nog steeds een opgave, ondanks dat ik. Ik weet niet of het boek een succes is en dat men zich herkent of dat mensen zich hopen te herkennen. Het is namelijk eigenlijk maar wij zijn Hollanders. Het is altijd die ander die anders doet. Geen kapje op die ander gaat niet opzij. Te laat. Dit is niet zo. Dat doen wij allemaal, maar we kunnen het zo makkelijk afschuiven. Ik denk dat in principe de mens zou kunnen deugen.

[00:50:41]

En en die Bregman geeft ook goede voorbeelden in Engeland. De schoften een stuk makkelijker dan wij. Dat is wat ik denk. Iemand die bereid is over lijken te gaan kan dat ook veel makkelijker dan als wij zouden moeten zeg maar. Ik zou geen paar kauwgum durven jatten, men het met jou is maar. Dat zijn mensen die draaien zich niet op of om als iemand vermoord hebben. En daartussen in zit een hoop nee, ik zit.

[00:51:10]

Ik zou geen pak kauwgom kunnen durven jatten. Maar daar zit dus ook een grote mate van lafheid in die me misschien ook parten speelt. Als je voluit voor het goede tegen de stroom in moet zwemmen, roem of heldendom te halen uit een pak kauwgom. Nee, maar goed, er is mijn Schindlers soms wel veel roem en heldendom a te halen uit tegen het gezag ingaan. Want het is natuurlijk niet altijd leuk, zo'n behoefte om gezag in te gaan. Jawel.

[00:51:33]

Nee, helemaal niet. Maar ik wil ook helemaal niet zeggen dat ik ben. Jij ik. Ik vind mezelf uitermate laf wat dat betreft, maar dat bedoel. Het gezag is natuurlijk niet altijd het goede en het goede doen is niet altijd makkelijk, want jij bent nog erger de vleesgeworden underdog dan ik. Dit is de weelde. Het is altijd prettig om vanonder te komen dat niemand had verwacht dat je dat nou toch knap toch een mooi gegeven een feit is.

[00:51:55]

Ja ja, voor jou doen is dat een prachtige tekening president is. Dan ben jij als hoogste compliment en dat heb ik ook maar iets minder erg dan jij. Ja, precies is dat sommige zeggen mijn eerlijkheid. Interpreteer nu onmiddellijk als een als een euh doortrapte actie om me in de underdog rol te positioneren. Maar jij kan onmiddellijk terugslaan met. Dat is alleen maar omdat je het herkend. Worden we al afgegooid? Nee, nee, het zijn daar gewoon een bootje aan het doen.

[00:52:19]

Ik herken wat jij doet en ken jij jongen? Ik zie jonge jongen. Ik zie jou Xia of gewoon met wetsuit. En dat vind ik ook altijd prettig. Dat is prettig om van onderaf te komen. Dat kan ook maar één keer. Waarom ben ik heb me ooit dat ik 20 maart een boek geschreven en bij de uitgeverij kwam ik terecht en die vond het geweldig. Maar er moest 5 procent veranderen van het boek. Je moest naar het punt en komma zin en moest iets met de plot en heel kleine dingetjes.

[00:52:51]

Het huis is een voorbeeld gegeven. Toen vond ik het niet zo goed, maar dat is niet wat ik bedoel. Ik wilde een dreun van een boek. 119 bladzijden bam. Iemand vertelt het verhaal. Dat is eigenlijk het begin van mijn theater leven. Want toen zijn we hadden veranderd, dacht ik na. Maar dat is niet de punctie. De de zinsconstructies zal zeker wil.

[00:53:11]

Ik wil praten en bellen. Ik wil dat je iemand hoort praten. Dus dacht ik dan moet ik daar een voorstelling van maken en geen boek. Maar ik heb ook het boek tegengehouden, omdat ik wist dat het niet zo goed was. En je kunt maar één keer debuteren met een roman. Dus toen was ik wel slim genoeg om te denken. Ga nou eerst nog maar je krantenwijk lopen. Want het komt wel straks, zodat je geen haast. Nee, ik heb hadden geweten dat het in welke gradatie ook zou lukken om mijn werk te maken van wat ik wil.

[00:53:43]

Vandaar dat je opgelucht was dat je blij was toen jullie eindelijk doorbraken dat je dacht hij Aquos. Nu kunnen we aan de slag met Penibel. Ja, precies. Vonden ze al een beetje lang duren.

[00:53:52]

Nou, ik had mezelf gezegd dat mijn 35ste mag je alles proberen en alles eruit halen. Maar ze dan niet gelukt is. Dan moet je gewoon naar de Amro bank en zeggen wat van werk kan ik voor u doen?

[00:54:03]

Ja, precies. Dus je had nog acht jaar de tijd om en zo voelde dat niet. Hij voelde meer als zijn al twaalf jaar voorbij van dit meester plan. Kom op jongen en het schieten gebeurt er nog wat? Ja, maar ik had wel besef genoeg dat er ook nog niks gebeurd was waardoor de wereld zou kunnen denken wat hebben we al die tijd toch niet? Je hebt natuurlijk ongelooflijk veel succes gehad. Naar Nederlandse maatstaven uiteraard, maar daar heb je de.

[00:54:28]

Heb je er echt uitgehaald wat erin zat? Ben je ook tevreden daarover? Zeker? Maar dat was ik al een jaar of tien ofzo. Ja, van wat ik dacht te bereiken is het wel drie keer ja, maar bereik ook maar dat je ook. Dat je het ook. Dat je het ook waardig vind wat je gemaakt heeft. Dat vind ik dan de Koef dan nu ook niet zo weer bescheiden Hollands over te doen. Ik heb een paar nummers aan en aan de mensen gegeven waar veel plezier of troost meegebracht is.

[00:54:58]

Ik ben nog steeds elke week aangehouden voor rellen. Iran en mensen zeggen niet eens meer wat met mij aan de hand op mijn schouder. En ze kijken alleen maten. En dan weet ik al die heb ik kennelijk gesteund met een overlijden. En dat is ook zo. Zou ik mij niet elke week zeggen ze vergeten zijn het gezegde maar dat is en dat is belangrijk, maar het is een eer. Het is een eer. Troost brengen is iets moois is leuk, maar het zal juist psychiater toch moeten weten.

[00:55:35]

Dat is een bevredigend gevoel, wordt er veel gezwegen en podcast is dat meestal driekwartier, zoals nu in wezen langer bezig zijn.

[00:55:42]

Thomas Cook niet, maar 54 minuten mag knippen.

[00:55:46]

Kortmann, heb ik überhaupt n antwoord gegeven? Je geeft alleen maar antwoorden. Ik vind dat je heel af waarvan ik dacht dat dit. Daar hebben we wat aan. Want als je tien minuten uitzendt ben ik ook beledigd.

[00:55:57]

Ja, goed voor de. Voor de opnames. Zij allemaal dingen waarvan je zegt maar die zeg ik niet tijdens de opnamen. Welke wil je graag? En toch. Zeg het maar. Nou, we hadden toen af Jeroen van Koning. We hadden het over de korona en dat je daar over. Over de angst daarvoor. En toen zei Jeroen van Koningsbrugge die heeft ooit een legendarisch interview in de Volkskrant Magazine gegeven, waarin die zich euh euh, waarin niet vertelde hoe die zich voorbereiden op het einde van de wereld of de mijne mensheid.

[00:56:22]

Week van het door. Ja, ik geloof een bunker te bouwen en daar heel veel gedroogd voedsel in te leggen.

[00:56:27]

In de kelder had je al heel veel astronauten voordat die kon overleven. Waren de rest van de wereld ten onder zou gaan aan betwijfelde hij of dat echt was, of dat het een publiciteit publiciteitsstunt was of dat ze allemaal zeggen een praatje om om om iets interessants te vertellen. Maar je zei ook van ik begrijp hem volledig. En hij krijgt gelijk. Maar drie maanden later brak de corona langelaar zodat was. Het is langer geleden. Ja, het zal het voor mensen jaar of drie, vier geleden.

[00:56:52]

Maakt niet uit. Doch volgens mij wel, maar moet je nagaan hoeveel indruk het heeft gemaakt. Is dit het tweede boek? Het eerste boek? Wat een luisteraar kan winnen? Gratis is revolutionair, maar het is dat van een Biton nummer. Want Oasis zingt het in het verleden. Was dit interview van Natalia's Wat als ik me goed herinner met Jeroen van Koning? Is het dispuut tussen de uitbraak van de eerste korona?

[00:57:14]

Maar goed, zo zei ik nou zo erg gelijk heeft ze niet gekregen in zijn huis geweest.

[00:57:18]

En ik moet zeggen er ging nogal wat wijn en wodka in dat ik niet echt naar een kelder gezocht heb, maar ik kan me voorstellen dat ik zo vaak gevallen ben dat ik het best gevonden had.

[00:57:27]

Azim gaat dat, maar t. T. T. T. Nou ben ik, d'r is bij mij huis een gang, want van een andere deur is die wel nooit gebruikt. En mijn schoonfamilie noemde de Kamer winkel, want je kunt inderdaad naar beneden gaan voor bijna alles. Maar het ligt niet in astronauten voor. Maar het ligt wel in blikken grote blikken tomaten. Want ik maak gewoon veel tomatensoep of Italiaans, dus daar liggen echt stapels pasta en daar ligt veel schoonmaak spullen.

[00:57:58]

Ik maak. Ik maak graag gebruik van mijn abonnement op de Hnos, zodat je niet met die grote pakken toiletpapier of literflessen cola over straat moet, zeg maar je boodschappen.

[00:58:10]

Maar je vindt het lekker om grote voorraden thuis te hebben voor je weet, maar nooit. Nee, het is niet, je weet maar nooit.

[00:58:15]

Het is maar een van de weltschmerz mee. Het is meer van dan hoef ik er niet uit. Dat is ook prettig. Ik kan wel wat maken als ik naar beneden loop. Vroeger had ik een ander huis. Had ik een kas. Maar goed, nu. Nu maak je het heel makkelijk, want ik hoef lekker geen boodschappen te doen. Maar ook een beetje voor als de lekker geen boodschappen doen zoals schalen oud is. Als er een kernafval uit is, hoef ik lekker geen boodschappen te doen.

[00:58:40]

Maar ik heb het niet per se. Ik heb nee. Ik denk eerder ik heb behoefte om om te draaien, zodat ik deze kant ook wat bruiner kan laten worden. Ook wel de Servier gaan zitten. Ga dus overleggen met ja te kijken aan. Ik heb wel. Ik heb bijvoorbeeld ooit. Ik ben wel de ik kom, ik ben niet van arme komaf, maar beslist niet van rijke komaf, zeg maar.

[00:59:07]

Het is niet zo dat het tegen de plinten, omdat de bomen de hemel groeiden in de familie bij de familie Acda. Nee dus. Ik geef weinig geld uit. Ik geef heel veel geld uit aan vakanties als als zinloos iets. Maar wel nuttig is natuurlijk. Maar als ik al een koptelefoon heb, dan moet het echt heel goeie koptelefoons zijn. Wil ik er nog één kopen en daar kan ik weken over dubben. Gelukkig mag het van Coolblue, maar ik zit en elke keer ga ik.

[00:59:33]

Heb ik de Cumae echt nodig of niet? Want ik weet niet hoe erg het wordt. Ik weet niet hoe lang deze crisis gaat duren. 80 procent van mijn collega's verdient geen cent, al als ik heb mazzel. Ik heb ontzettende mazzel dat ik banen heb. Werk heb. Maar als ik dat niet had gehad, dan had ik nu al acht maanden lang een leeglopende bankrekening met een studerende zoon en een opgroeiend kind, wat ook behoeftes heeft. Dan maak ik me zorgen over ik zorg wel dat ik een buffer.

[01:00:06]

Ja, precies, want als je zou als je als je zo lang drupt over een koptelefoon aangezien je toch wel een paar hits in je leven hebt geschreven, een paar succesvolle theaterprogramma's hebt gedaan, zal je toch wel. Zo zal je toch wel een jaartje zonder inkomen kunnen lijkt me zeker. Toch? We zitten op acht, maar nu ja dus. Maar ik heb mazzel. Dat besef ik heel erg extra. Ik doe nu reclame voor de Libelle, terwijl ik dertig jaar lang geweigerd hebben reclames te maken.

[01:00:32]

Maar mijn collega's en gelukkig de andere mensen ook. Die begrijpen heel goed waarom je deze rol ben gaan spelen. Omdat je. Dat is mijn werk. Sowieso speel ik een rol. Ik vind Lidell een hele goeie supermarkt, maar nu weigeren de reclame te doen. Zou van een arrogantie zijn dat ik denk. Plus mijn vader heeft mijn hele jeugd betaald door in de reclame te werken. En toen ik de eerste reclames weigerde van Amstel bier. Toen noemde Theo van Gogh dat vadermoord.

[01:01:02]

Het is nog terug te vinden in interviews. Belachelijk, vond een hotel gedrag. En eigenlijk had ie gelijk. Eigenlijk had ie gelijk, maar ik moest nog beginnen aan mijn carrière. Nu heb ik Acda en de Munnik al gehad. Ze zal het programma met succes dus. Het weigeren van die aanbieding zou van grote arrogantie zijn denk ik, want ik ga nu zorgen voor een buffer.

[01:01:25]

Maar goed, we zitten nu dus inderdaad in een idiote situatie waarin we geteisterd wordt door deze pandemie en eigenlijk alles onzeker is. Sommige mensen daar verbaasd over zijn. Maar dat is bij jou niet het geval. Eigenlijk is er altijd in deel in jouw hoofd wel dat er rekening mee had gehouden dat alles ineens anders kan zijn.

[01:01:43]

Nee jawel, inderdaad, maar dit had ik niet verwacht. Ook niet dit. We hadden het kunnen weten wanneer je Netflix hebt. Dus een serie Traveller's. Derde seizoen, vierde aflevering geloof ik ongeveer. Ze hebben het letterlijk hier over. Het is sexy, maar ze hebben het maar goed te zijn. Een triljard series waarin allerlei doemscenario's worden geschetst. Dus elk doemscenario wat er uitbreekt. Er zal wel ergens een aflevering van de serie zijn waarin precies dat gebeurd is en dat probeer ik je te vertellen.

[01:02:09]

Dat is dus Travelers. Seizoen 3 aflevering Vierakker. Elf grote zalen voor een heleboel series met met hele gevaarlijke enge theorieën die niet zijn uitgekomen. Nog niet, nog niet. Nee, precies. Maar dat is dus natuurlijk is dat zo. De ramp kan altijd uitbreken. Nee, maar je moet maar eens kijken. Het fascinerend is dat wat wij nu gewoon zijn de virologen aan tafel. De teksten die zij hebben zitten allemaal in die serie aan al die dat met dat erg gebeuren van het besmettingsgraad.

[01:02:39]

En natuurlijk word je keurig uitgelegd. Drie jaar voordat de Seahawks.

[01:02:42]

Maar ik snap heus wel dat dat dit doel dat het bijzonder is dat het gebeurt met ook weer niet zo uitzonderlijk is. Want ja, dat er een een heel besmettelijk virus op een dag zo opduikt.

[01:02:52]

Ja, dat kan je even niet op je vingers na. Obama gezien in 2004 zeker? We moeten ons beschermen tegen iets dat we nu nog niet kennen. Ja, maar goed, dat geloof ik. Wil maar zeggen dat dat er een ramp uitbreekt. Nu even Jeroen van Koningsbrugge en mij pratend dat. Dat gevoel heb je altijd. Of tenminste die onrust heeft toch ook altijd wel een beetje in jou gezeten?

[01:03:12]

Ik zal het zeggen hoe het zit. Het draait om maar of misschien niet. Maar. Ik ben. We constant of constant. Er zit altijd iets in mijn achterhoofd, bewust van het feit dat de dag komt, dat ik mijn spullen moet pakken en de boel zal moeten verplaatsen. Om welke reden? Daar ben ik op voorbereid, dat wel. Ik hecht me niet aan een huis of aan een stad, of aan een auto. Of net zolang de auto hecht ik mannen die mijn weg zal brengen als het moet.

[01:03:44]

Ja, van alle spullen nog meest het meest gehecht aan je auto. Nee, Nagell bij wijze van spreken. Maar na het bekijken. Maar het is ook een opvoedings ding. Mijn vader schetste dat vroeger schetste en zeggen dat mijn schertsende als dit een grapje over maken dan schertsende. Precies dat maakt dat er geen tekening van nee, waar het helaas in de in de wand meubel dat in de jaren zeventig populair was altijd mochten branden breken. De link kala laten staan.

[01:04:10]

De rechte laan menen. In de linker lagen de rekeningen, maar in de rechten lagen de foto's. En dat is Balzac. Als we, áls er iets gebeurt, samen in twee, drie graaien, kunnen we buiten zijn. Let wel, ik weet waar de foto moet staan. Sowieso zit het in de cloud. Nu dus dat SMAK. Maar ik hoef geen gitaar op te pakken of een laptop, maar doet er niet toe. Ik weet hoe snel ik mijn kinderen in veiligheid kan brengen en de stad kan verlaten.

[01:04:37]

En dan hou je dus rekening mee. Dat vind ik prettig, vind je prettig? Nou ja, dat is eigenlijk niet eens het antwoord. Dat vind ik niet zo prettig. Dat is iets wat in mij zit. Het houdt de mogelijkheid open, houdend dat het verplaatst zou moeten worden en in kleine dingen. Ik heb altijd gedacht dat mijn kind op de lagere school zou gepest worden, dat het niet meer terecht is in de game naar Breda of naar Parijs of naar Suva L'Ecluse.

[01:05:09]

Waar mij uit, maar voor dat kind. Ik ga niet toestaan dat ze dat die ellende moet hebben. Dan gaan we weg. Het is goed gekend, dat zou in je kan zitten, zo'n gevoel. Net zoals de liefde voor New York hier kan zitten. Maar ja, het is inderdaad waarbij jouw vrouw staat New York. Iedereen is ook altijd bereid om me te verlaten. Nu nog niet. Maar zodra het kan, gaan we ook inadequaat dat Massachusetts, een groot huis dat drie keer goedkoper is dan appartementen.

[01:05:38]

Natuurlijk geen plek om je leven te slijten. New York is een plek om echt ja. Als je schrijft en wandelt, dan is dat in New York wel uitermate leuk te combineren. Maar goed, Thomas G. Dat dat eigenlijk. Dat dat gevoel dat je je ergens niet helemaal moet wortelen omdat je altijd weg moet kunnen. Ja, dat zit heel diep in je. Nou wortelen hechte, hechte. En dat geldt ook voor spullen. Ik denk niet. Ik moest voor de Margriet inderdaad zes dingen opnoemen, fysieke dingen, want dan konden ze lekker foto's van plaatsen natuurlijk.

[01:06:18]

En dat geld ging maar moeilijk af eerlijk gezegd. En dat is geen kijk maar eens bescheiden, geen koketteren. Ik heb alles. Ik heb heel veel spullen. Ik schaam me niet om het. Wat ik wil heb ik wel zo'n beetje. Maar daar zou ik van weg kunnen lopen. Ja zei fluitend afstand van doen als het moest. Er is niet gezegd dat ik niet zal halen dat ik niet met betraande ogen door het verdwenen ruit van mijn Landrover zit te turen en zit dit deze hechting eens?

[01:06:50]

Euh, problematiek zou ik niet willen noemen. Deze moeite tot hechten zich ook. Is dat ook enigszins bij mensen? Nee, maar wel bij dieren bijvoorbeeld. We hebben nu een hondje sinds drie weken en ik heb mij altijd verzet om het dier verwondde. Hou eigenlijk. Toen hield ik niet van honden, maar ik hou heel veel van mijn dochter en censuur. Dit meesterlijk. Twee jaar lang om een hondje dat ik. Ik heb het ook uitgelegd hoe ze moest zeuren en hoe ze dan het interessant moest maken voor mij.

[01:07:20]

Ze moest het verkopen aan mij. Dat heb ik geleerd. Toen zag ik het hondje. Dan moet je 4 weken van tevoren mag je me al zien voordat je een meekrijgt. En toen sloeg het om in ja, maar dit gaat dood over 10 14 jaar. Dat vind ik erg. Dat vind ik niet leuk dat. Dat vond ik en de smoes is dat ik dat niet zo leuk vind voor mijn dochter. Maar Dingens dus dat jij ook eigenlijk altijd al met het noodscenario bezig bent.

[01:07:46]

Nou ja, dat.

[01:07:47]

Dus je bent altijd bezig met dat je eventueel weer weg moet als je normaal wordt? Een ontwerper heeft plannen ingebouwd.

[01:07:52]

Wordt al ontsnappingsplan ingebouwd, behalve bij de carrière dinsdag? Wat bedoel je daarmee? Nou, er is er is nu geen ontsnappingsplan meer. Maar één van de redenen waarom ik het gehaald heb om mijn werk daarvan te maken is omdat ik ook geen andere clausule inbouwen. Ja, precies is de dood of de gladiolen. Het was dat de artiesten dom of niks. Ja, ja en eigenlijk. Ik ga naar de toneelschool. Dat is niet helemaal waar, want je zei het dus net van ik had mezelf op m'n vijfendertigste gegeven en als ik vijfendertig het was nog niet gelukt, dan zou ik naar de Rabobank gaan.

[01:08:29]

Een vraag naar de Ampera was geen ontsnappingsplan. Het was meer een dreigement naar mezelf toe, zeg maar toch.

[01:08:34]

Toch hield je daar ook rekening mee? Ja, maar nee. Ik hield er rekening mee met het feit dat ik me dan in het echte leven zou moeten gaan storten in plaats van die vrolijke jongen met digitaal. Ja, ik vind dat niet hetzelfde. Ik vind het niet hetzelfde en een boek schrijven ook. Je had een jeugdvriend hé, die is overleden. Jouw beste vriend toch? Nou, beste of goeie vriend ben je dan weer hebt na zoals je neef oom Rob.

[01:09:02]

Ja neef. Maar nemen we nu mijn jeugdvrienden? Dat is mijn grote held. Is jouw grote held, tourmanager van de Dijk? Hoe kom je daar bij een mens? Nou, dan dacht ik ineens aan ik heb alweer een jeugdvriend, maar het is niet de trein. Die ken ik goed, was een vriend. Die heeft zelfmoord gepleegd. Ik heb wel de dood. Als je dat nou, ik zit meer. Ik zit meer te zoeken naar of er misschien een schokkende gebeurtenis in je leven is geweest, waardoor je weet dat ineens zonder dat je er rekening mee houdt, alles op z'n kop kan staan.

[01:09:34]

En dat je daarom een uur altijd een slag om de arm moet houden en dan niet per se hoeft te vertrouwen dat altijd. En geldt dat maar goed blijft gaan in het leven. Ja daar, daar is de dood een goede leermeester en zeker. Maar het is ook wel zo dat je je bent natuurlijk een beetje roomser dan de paus als iemand die geliefd is doodgaat. Wie jou geliefd is, doodgaat omdat je denkt en dus ga ik nooit meer daar op concentreren.

[01:10:04]

En ik moet ook veel meer tijd nemen voor de familie en het soort dingen. Maar gelukkig vergeet je dat weer. Anders kom je nergens toe. Ik ben ook realist, ik ben een romantische realist. Snap ik, maar ik bedoelde dat ook. Het hoeft niet perse zoiets bewust te zijn, maar meer als je een schokkende gebeurtenis meemaakt. Zeker op jonge leeftijd is die dan altijd de dood? Dat de opties er dan in gebeiteld zit, dat niks vanzelfsprekend altijd maar doorgaat.

[01:10:33]

Zeker toen mijn neefje overleden had ik daar heel erg 2007 gelopen. Dat was verbijsterend en oneerlijk en alles tegelijk. Maar die zag ik drie keer per week en da's een halve zo'n. Die heeft me wel goed uit het lood geslagen. En toen is er wel iets echt veranderd. Maar we hebben wel meer. In ieder geval vrij lang meer rust gezocht en meer. Ik kan niet werken. Ik ben helemaal geen zin type, maar ik voel nu veel vaker dan vroeger.

[01:11:07]

Ik wil even stipt vijf minuten zitten. Leeg. Niks horen. Waarom zijn die koptelefoons zo belangrijk?

[01:11:13]

En die kakofonie in je kop stopt het met het stoppen?

[01:11:17]

Stil. Hartslag moet naar beneden, rustig gaan en daar gaan we weer verder. En als dat tijdens het eten gebeurt, dan moet het maar een stap vader van fan van de tafel af van de vijf minuten leggen. Dat heb ik steeds meer nodig. Is ook een lekker oud worden. Ik hoop hoe hij toch die man die in New York maar net schreef voor Vrij Nederland, die woont in Chelsea, op de begane grond. Ik zag hem wel zitten roken als een ketter in de tachtig geworden vriend van Campert.

[01:11:46]

Ik denk dat je Henk Hofland bedoelt. Henkel voor NRC Handelsblad, Handelsblatt.

[01:11:50]

Dat was mijn grote voorbeeld. Vroeger woonde in New York. S Ochtends wandel, s middags schrijven, s avonds lekker aan een bar hangen en waar het kleinste eten bestellen. En de volgende dag precies hetzelfde. Daar moet je ook heen. Ja, dat is. De rust van een Remco Campert is natuurlijk jaloersmakend en dat heeft hij al vrij lang en Hofland. Zijn vriend Ruud vertelde een keer dat ie ze zag zitten en Mbark rook komt er lachend mocht doen.

[01:12:19]

Was het al vrouwen te kort om te roken, maar hun mochten roken de grote jongens niet? En een ontzettende lol hadden ze, twee van die ouwe mannetjes 80. Ik weet niet of er zoveel rust, rust en kalmte in hun hoofd zat hoor. Nee, wij kunnen nu ook gaan zitten roken en lachen op een terras. En dan denkt misschien iemand van 20 ook van Albert zitten die twee bazen daar lekker te roken. Terwijl wij eigenlijk ook wel weten dat een gewoon ongelukkige neuroot te zijn opgejaagd door de eerste en als langs langsgekomen zijn zegt de man die oude mannetjes leuk, leuk, grijs uit de spits, grijze dik.

[01:12:52]

Precies. Dat wil ik ook, die rust. Ja, exact, ze doen net of ze een talkshow hebben. We zitten daar vast elke vrijdagmiddag. Zo kan je de boel. T Is wat het allemaal als het leven aanlegt een boteren hebben.

[01:13:05]

Je kan hem niet zien met een Friese vlag erop. Maar ik heb mijn lesje wel geleerd. Ik had van zomer een Volkswagen eindelijk de T1 bus gekocht. Volkspark enkel en alleen ellende. En dat is een Kees van Kooten verhaal waar ik in terechtkwam. Met 80 over de péage in Frankrijk met zo'n camper op zijn handen. Sarandë, 30 jaar cel. Zo'n busje? Ja, dat is vijf dagen lang een kaas gequote.

[01:13:30]

Drama en tour, maar dat is toch dat is toch gewoon hé? Dat is toch gewoon hoe het leven is? Je hebt je voluit. Joel is om te voorkomen. Nee, je doel is om ervan te leren. Je verlangt je hele leven naar een Volkswagenbusje met je een idyllisch beeld hebt van een vakantie in zo'n oud feeëriek busje. En het blijkt gewoon een omhoog gediend te zijn waar je de hele tijd langzaam mee kan. Het staat doodsangsten uit op de snelweg.

[01:13:53]

Mijn vader had een broer Alteveer, maar die ene gaat het om waar op een camping. Ik heb er nog mijn eerste theaterprogramma De zin is het dromen van de racefiets en de droom is wat je hebt. Dus laat niemand je die domme fiets ooit geven. Een vader moest de nog omgeroepen. Op zo'n camping monsieur ijsdagen telefoneer la la een vader daarheen waar. Ik liep mee met hem en hemd aan. Zijn broer was overleden. Ze hadden s ochtends een racefiets gegeven voor zijn verjaardag.

[01:14:24]

Om half twaalf dachten ze Ik ga een stukje fietsen. Twaalf uur was je dood. Een vader hangt op en zegt tegen mij zadelden nooit je racefiets moeten geven. En dat is wat het is de droom. Je hebt niks geleerd van. Als je iets geleerd hebt. Daarvan is je moet die reservist niet kopen. Je moet dromen van een reis, maar van de dood van iemand leer je niet. Nee, maar toch. Die zin hadden we nooit die reizigers moeten geven.

[01:14:51]

Ja ja. En toch eens dingen maken altijd goed. Boeken schrijven, liedjes maken is altijd goed. Creëren is weer iets goed, kopen is twijfelachtig. En steekt jou samenvattingen van mijn naam van het leven op het leven. Nou ja, dan is het goed. Zeker, maar niet alleen verantwoordelijk. Dank je wel Thomas en gefeliciteerd met je boek. Dank je het scenario met de roman scenario. Scenario vanaf nu in elke winkel. We hebben de sequences in over gesproken, maar een uitgever zal woedend worden op mijn uitgever Oscar.

[01:15:23]

Heb je een genoemd naar je uitgever? Mij tijd Oscare. Die jongen heet Alice, omdat het ook offscreen betekent in het scenario schrijven. En hij is iemand die zichzelf zo veel mogelijk onzichtbaar probeert te maken juist zit.

[01:15:37]

En waarom heet die leraar dan Sam? Dat is een man die zichzelf BSM noemde, want hij heette helemaal geen Michael. Dat vind ik dan grappig om te choqueren dankzij. Mijn leraar was het echt zijn de New Yorkse Jood. Dat extra verkeer is een mooie afsluiter voor je of je knipt een extra tijd in een klaslokaal. Half elf na elf uur begon de les en het was ineens donker geworden zoals die nu markant is. In één keer is het storm en donker en hij komt binnen en ik zit in mijn eentje op de plaats van Sam.

[01:16:07]

Eigenlijk is het boek Exit uit het Tammes, waarin je zit in The Dark en uiteraard geeft het antwoord voor zichzelf al met de. De Jiddische parabel zegt de Hammani Jewish Wayman Hammani Jewish, maar dat je niet te sklo in al lichtbol. En ik krijg er mijn aza en hebben mijn tijd. Je zit in dit dorpje dat ik en dan kan je wel. Dat is het leven en hebben mijn je shit in the dark Schadewijk. Goeie geuren, goeie parabel.

[01:16:39]

Daar leer je iets van. Van die dingen denk je wel Tamás, alsjeblieft. Nu gaan we de begonia's doen.

[01:16:45]

Gewoon doen kan toch niet het? Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal met Thomas Acda. Mijn naam is Gijs Groenteman. Ik maakte deze polka's samen met Daan Hofstee. U kunt zich abonneren op alle mogelijke manieren. Kunt was een mail sturen, podcasts, het volkskrant.nl?

[01:17:05]

U kunt ons volgen op Instagram, het met Groenteman en Lekker Demme. En u kunt ons. Dat stellen we altijd zeer op prijs. Lekker veel sterretjes geven. Ik lees de Volkskrant omdat ik altijd alle kanten van een verhaal wil weten. Ben ik nieuwsgierig ben naar de mening van anderen? Eigenlijk zou iedereen de Volkskrant moeten lezen. Gun jezelf ook de Volkskrant. Ga meteen naar Volkskrant.nl, Slash nu en leest de krant tot wel acht weken voor. Maar vier euro stopt vanzelf volgens de actie voorwaarden.