Transcribe your podcast
[00:00:01]

Dit is een podcast van NPO Radio 2. Edwin Evers Ja, wat een verrassing. Je wist al wat er kwam of een douze maar dit deed. Deze podcast loopt al even. Je weet al hoe het werkt. Euh ja, je zet die wekker. En dan als de wekker afgaat, staan we klaar, toch? Ja, 30 minuten zet ik er nu 30 minuten aan het koken.

[00:00:24]

Dit is de podcast van Ruud de Wild. Komende dertig minuten praat Ruud met Edwin Evers. Als de winkel gaat, is het gesprek voorbij. Dit is 30 minuten rauw en is het laatste moment geheim.

[00:00:37]

B. B. Ga ik met begin beginnen? Is het geen schande dat iemand met zo'n talent geen radio meer maakt? Nou, ik heb dat best lang gedaan dus. Maar ik vind wel dat ik een kleine pauze en een pauze, een kleine pauze, twee jaar. Ja, tuurlijk, het bevalt me heel goed. Dus ze is de 2 en nu 2 ruimtewezen. Ja ze 2 jaar. Ja ja ja nee ja dit is geen schande. Zijn toch genoeg goeie radiomakers dus wat dat betreft, het hobbelt ook allemaal door als ik er niet ben en zeg maar.

[00:01:03]

Dus en ik doe nu andere dingen en dat vind ik ook heel makkelijk. Wat zijn die andere dingen? Uhm, nou euh ja, muziek. Hoofdzakelijk kwam natuurlijk ineens een uh en uh, een virus tussendoor die het onmogelijk maakte voor ons om op te treden met de band. In ieder geval wat erg jammer zoals jammer was, want we waren net aan iets leuks begonnen. En euh ja, dat dat. Dus dat kwam even stil te vallen. Ik had m uit.

[00:01:25]

Mijn mooiste schema is eigenlijk dat je doordeweekse begin van de weken wat vrijheid en wat ruimte hebt en dan zeg maar vanaf donderdag optreedt. En zo was dat vorig jaar. En zo zou dit jaar ook weer zijn. Maar ja, dagen daar. Dat ging dus even niet door. Dus ik ben ik gaan schrijven en muziek gaan maken. En een en een album uh a is daar uiteindelijk uitgekomen wat binnenkort uitkomt. Dan kom ik kom ik zo uitvoerig op terug.

[00:01:48]

Ja ja, niet dat ik daar naartoe wil sturen hoor. Helemaal niet. Als je het er niet over wil hebben, dan vind ik dat ook helemaal verkeerd. Zeker wel euh. In 20 jaar ochtendshow. Euh, aaneengesloten doen of in Carré hebben gestaan. Wat een grotere prestatie. Uh, 20 jaar ochtendshow denk ik. Ja ja sqkc gewoon te doen. Dan wijst dat bijstonden. Dus ja. Nou dat is ook. Dat is ook niet voor iedereen een ding.

[00:02:12]

Als ik Youp van t Hek spreekt, dan zegt hij Carinne, wij, wij kunnen wij hebben denk ik euh, van de laatste show die we gedaan hebben. We, dat denk ik een stuk of 80 gedaan en de laatste twee waren in Carré en de laatste twee was ik het meest nerveus. Die zaal maakt zoveel indruk. Je wil daar komt dat. Ja, ik heb geen idee. Sinds die historie. En toch. Dat je zegt ook niet.

[00:02:30]

En we spelen vanavond in theater. Nee, je zegt we spelen vanavond in Carré. Ja, ja, nee, het is zo bijzonder. Kan je niet uitleggen. Als je in die zaal staat de indruk die dat maakt. Ja kijk, zoals Joep. Die staat er natuurlijk. Die ja, die fietsen daar naartoe en die staan daar. TIG keer heeft de Amstel voor hun ook natuurlijk nog wel bijzonder zijn denk ik. Maar ja, voor mij.

[00:02:48]

Voor mij een bijzonder. Want ik bedoel ik speel tuurlijk met een band met allemaal gasten erin die heel veel ervaring hebben en die overal al wel gestaan hebben. Dus die hebben daar ook vele, vele malen vaker staan dan dat ik het. Dus voor hen zal het iets minder bijzonder zijn. Maar toch. Je voelt als je daar met die band en dan is een andere spanning dan alle andere avonden heel gek. Dat is jullie zijn met 13 mannen inclusief jij.

[00:03:08]

Ja uhm. Blijft er nog wel wat over als je gaat touren? Als je 13 man moet betalen? Chill? Nee, helemaal niks. Nee dus. Dit is liefdewerk oud spelers, zeker theaters niet. Kijk, als wij euh gewoon de commerciele klussen doen zeg maar. Dus de D, de feesttent in de bedrijfsfeestje en euh en nou ja, openluchtconcerten wil ik nog. Dan kun je wel wat verdienen. En daar moet natuurlijk ook wat verdiend worden, want zo'n hele grote club is 13 man band.

[00:03:31]

Maar je hebt ook een in een kroeg. Dus we zijn met 23 man, daar zijn we op pad. En uhm uh, maar theater is de dat is. Dat is de Duijker in echt werkelijk geen SenterNovem. Waar komt Dinan vandaan? En dat komt van mijn oma van mijn vader. Jinan is dus Dinan. Juist, dus de moeder van mijn vaders. Euh ja, moeder van m'n vader Egbert Dyna. En daar ben ik naar vernoemd. Is dat ook iets iets uit de tijd dat oosten?

[00:03:55]

Euh. Bedoel dat je de naam nou die echt Madina? Ja denk ik wel. Is zeker. Volgens mij. Je komt er niet zoveel voor toch? Nee, daar kun je maar mee nemen. Edwin Dinan Eevers Hardenberg 1, begin mei. 9 mei 1971 71. Ja, een en EVVA blijf je daar dan of per weggeweest over? Uit Hardenberg weggeweest ben? Nee, ik ben er nooit weggeweest. Nee dus je bent daar geboren, getogen en ik woon er nog steeds.

[00:04:21]

Ik heb wel euh. Zeker in de periode dat ik euh, natuurlijk veel werkte. Ik had de appartementen in Hilversum waar ik best veel was, maar ik nooit langer dan een dag of twee. En dan wilde ik toch wel weer naar huis. Zoals ik dat dan doen. En dat, zo noem ik dat nog steeds wat. Wat is het thuis? Wat? Wat elders niet is? De mensen die daar wonen ze hier? Vrienden? Familie?

[00:04:40]

Ja, de hele familie zie ik daar niet. Familie ziek, maar ik wel. We hebben een goede familieband. Ik vind het ook leuk. Ik Uh, ik. Ik ben graag in hun omgeving, in hun nabijheid. Niet per se elke dag over de vloer. Helemaal niet. Ik bedoel bij mijn moeder kom ik elke dag, elke dag, echt elke dag. Ja, mijn broers spreken hier heel veel. Euh, maar daar loop ik niet de deur.

[00:05:00]

Platter zei bij mij niet. Denk dat het wel wat was veertien jaar geleden is dat ik daar geweest ben, dus dat hoeft ook niet. Maar het gewoon het gevoel dat je bent op de plek waar de mensen zijn die belangrijk zijn. Dat voor mij het belangrijkste hiervan. Wat doe je bij je moeder? Een bakkie koffie drinken? Praten? Praten over het leven?

[00:05:16]

Heb je elke dag wel iets waar je het over hebben? Heb je ook wel eens dat je stil bent en elkaar? Nee, er wordt altijd wel wel geklapt, maar ik vind jij dan of zij ha. Praat jij op zijn plaats? Euh, nee, zei ze. Zij praat ook. Euh. Euh, honderduit? Ja zeker? Tuurlijk. Nee. Maar ik vind leuke extra is. Zij woont nog op. Op zichzelf is vierentachtig en ze woont in het huis.

[00:05:37]

Euh euh. Waar ze destijds met mijn vader ging wonen. Ze woont daar een meer dan zestig jaar. Inmiddels zijn alle drie daar geboren. Dus het is echt het ouderlijk huis. Ik bedoel als ik bij mijn moeder. In het voorjaar op de slaapkamer kom. En dan zal je zeggen hoe kom je daar dan op? Het voorjaar, in het voorjaar en in het voorjaar? Het najaar? Euh, dan moet ik daar de klokken op tijd zetten.

[00:05:55]

Dus dan moet ik ongeveer 16 klokken bij langs in het huis en dan kom ik. Zit ik daar op de slaapkamer. Dat kleine wekkerradio dat je een uur terug of verder te zetten en denk ik ben verdomme gewoon in deze kamer geboren. Ja, wij alle drie. Dat is dat is heel bijzonder in de IS is is dat er een ritueel van de dag? Is je dag niet compleet als je dat niet bent? Niet weggeweest? Uhm.

[00:06:17]

Euh. Nou, ritueel is wel wat zwaar uitgedrukt. Maar ik, ik ga er graag even naartoe om even te kijken hoe het met u gaat of ik belde. Als ik niet thuis ben. Euh, dus we hebben veel contact. 3. Alle jongens dat ik wel het meest denk ik. Maar ik ben. Kijk, ik ben in mijn eentje en ik was altijd al euh. Overdag veel vrij. Kijk. Mijn werk was om 10 uur afgelopen en ging ik naar huis en dan was ik rond 12 uur thuis.

[00:06:39]

Dan is iedereen aan het werk. Het enige die altijd thuis waren, dat waren mijn ouders. Mijn vader was redelijk vroeger met pensioen toen ik 57 was, dus ik was overdag vrij. Dus ja, dan dacht ik na lang maar voorbij in een bakkie gaan doen. Of ik? Ik at daar even mee tussen de middag mijn aten en altijd warm warm eten. En dan zijn we moeten er altijd. Moet je nog eten. Kom maar even bij ons, want je dan s avonds warm deze Smith's sorry en dan s avonds een boterham.

[00:07:01]

Middenas? Ja s avonds. Dat was voor mij perfect, want ik ging om half acht, acht uur naar bed. Nou ja, maar ze klont boerenkool je. Maar is dat niks? Dus ik heb dat altijd wel gehad. Even een beetje dat rekje naar mijn ouders toe en ik vind het ook gewoon leuk. En soms ben ik het tien minuten, soms een uur. Soms zeg ik voor jou. Ik kom vanavond voetbal kijken bij mijn moeder.

[00:07:19]

Gek op voetbal. Jaja, je kijkt echt alles. Ik kijk de Ajax Barcelona uit. Die kijkt ook naar de Formule 1. Ze kijkt zelfs naar kickboksers. Moet die is die weet ze overal van op de hoogte? Ja, het is echt heel gaaf. Zeg jij dat je je sport liefde van Frank en je moeder na? Het zit wel een beetje bij ons in de familie toch? Mijn broers is en ook wel echt sport. Euh, gek als er gevoetbald wordt.

[00:07:39]

Gisteravond was Barcelona zit er de hele avond met elkaar op de EP Kandy. Dembele nou niet n voorzet goed geven. Dat zijn teksten. Ja, daar gaat hij al hele tijd door. Dat was eigenlijk leuk. Wie was jij als ze als tienjarige jongen? Uhm. Euh ja, wie ik nu ben dan maar na 40 jaar eraf, denk ik. Daar is het natuurlijk dik. Bent verandert in de loop der jaren. Maar ja, ik was je op school.

[00:08:04]

Ja euh. Euh ja. Hoe vind ik op school? Ik denk redelijk euh. Rustig wel toch over het algemeen dat je vriendjes. Ja zeker? Ja. En zijn er nog die die jongens wel steeds weer vrienden? Ja, ik had meteen een goede vriend. Had ik? Had ik vroeger ook mijn eerste drive in show, zeg maar? Hadden we er dan een soort laten draaien van platen draaien? Dat was dan weer in de omgeving, zeg maar als een man.

[00:08:28]

Maar van een paar spaanplaten hadden we een disco meubel in mekaar getimmerd. En dan hadden we hele mooie foto van. En die hangt nu bij ons in de plaatselijke kroeg, want hij is de kroeg eigenaar geworden ook. En het was heel leuk. Uhm, dus ja, weet je dat d e. Maar muziek was er altijd natuurlijk. En mijn vader was trompettist dus en mijn opa mijn oom was componist, zelf zelfs. En dus dat staat altijd in de familie.

[00:08:52]

Bij ons was altijd muziek waar Waaltje gesprekken horen met je vader, vaak over muziek.

[00:08:58]

Wat heeft hij allemaal meegemaakt dat als wij gespeeld hadden s avonds en ik zat een beetje op tijd in de auto, dan hadden we nog wel even contact of den Bell 3. En dan altijd even weten of ie iedereen erbij was. Was Serge er ook voor gevraagd. En anders één van onze trompettist. En daar was ie helemaal gek. En helemaal gek op de blazerssectie natuurlijk. Dus euh ja, dat ging vaak. Ging vaak over muziek. Ja hè hè?

[00:09:18]

Heeft hij dat ook mega mogen geven dan dat je je piano kan bedienen en een gitaar en dus kan zingen? Nee, hij heeft dat nooit. Mijn vader heeft altijd gezegd je met de muziek is leuk, moet je als hobby houden. Dat deed hij ook. Hij zat dan verder. Hij was 1. Hij werkte op de Wavin in Hardenberg en daar heeft hij zijn hele leven gewerkt. Hij was. Ha nee we. Affinis kunst of kunstopleiding systemen?

[00:09:40]

Euh. Destijds en inmiddels jaar. Heel groot bedrijf dus buizen. Ik dacht de afvalzak kan maar niet dus zijn en n. Nee nee dus daar werkt. 3. En euh. Al in een heel vroeg stadium is inmiddels een bureau een gigantisch bedrijf geworden en daar heeft ie 1 tot zijn pensioen gewerkt. En hij was daar op een gegeven moment hoofd van de technische dienst helemaal in te. Hij was elektricien en was die, maar zijn grote passie was pas muziek en spelen.

[00:10:05]

Ik weet ook niet anders of ik kwam op donderdag s avonds. Dan stond dat een trompet koffertje in de gang. En dan wist ik al keihard gaat weer het hele weekend spelen. Was dat leuk? Gingen mee. Ik ging vaak mee. Ik heb zelfs een keer met meegespeeld. Toen ze geen drummer hadden was ik haar 516 en ze deden feesten, partijen, bruiloften en zal ik daar als jochie van 16 achter het drumstel en met mijn vader te spelen.

[00:10:26]

Voel jij je hier verwant met Phil Collins, zanger en drummer? Ja, dat kan me voorstellen dat je denkt dat kan ik alleen maar likkebaardend klein krijgen. Ja, het is fantastisch toch? Vindt hij. Ik vind wel hoe die nu euh. Optreden op die stoel vind ik echt heel sneu wordt. Dat wil ik eigenlijk niet zien. Maar ik kijk heel vaak ook nog oude beelden terug. Dan komt Phil Collins komt heel vaak op YouTube en zo voorbij vind ik fantastisch mechanismes.

[00:10:49]

En hoe hij de rol van drummer en zanger. Euh, zeker bij Jennifers destijds vervulde is echt te gek. En is de is hij één van de voorbeelden of juist niet Phil Collins? Uhm, nou, drummers kijken toch altijd naar mekaar? Ja ja, ja ja, ik nee. Ik ben niet zozeer qua Phil Collins. Als drummer heb ik meer andere gasten die ik te gek vind. En wie? Euh, Jeff Porcaro bijvoorbeeld Toto. Ja, waanzinnig wat hé?

[00:11:15]

Wat heeft ie wat andere drummers niet hebben? Euh ja. Time groove. En niet zo'n onwijs geldingsdrang niet? Ik kan van alles en ik moet het in het hele in dit nummer. In die drie minuten moet ik alles laten zien wat ik uh uh kan spelen als hij begint te spelen. Herkent bijna altijd alles als hij begint te spelen. Oh, dat is van Jeff Porcaro. En dan? Dat vind ik zo. En dan doet ie dan niet eens wat bijzonders.

[00:11:36]

Hij speelt gewoon de groove. Waar let je dan op? En wat er wat kruyff is, dat vierkwartsmaat? Eigenlijk roepen ze gewoon dat t lekker lekker klinkt. Dat je denkt oh wat, wat swingt dit? Wat is dit goed? Hij is. Hij speelt ogenschijnlijk niks bijzonders, maar het is zo te gek zijn. De beste drummer van de wereld vind je. Ja, vind ik wel de beste. Dat is natuurlijk maar waar. Want wat?

[00:11:56]

Wanneer ben je de beste? Ben je de beste als je de meest krankzinnige dingen kan? Voor mij ben je de beste. Als je gewoon waanzinnig goed een liedje kan spelen en doet wat het liedje nodig heeft, dan vind ik Gravenplein. Maakt dat ook. I. D. D. Direct dat Toto de beste plaat heeft gemaakt. Het zijn allemaal waanzinnige muzikanten. Dat vind ik ga van Toto. Nou ik de vraag anders stellen wat is de beste t beste plaat ooit?

[00:12:19]

Kun je dat nou? Dat zou ik niet weten. Weet jij waar zou jij dan denkt het beste ja zijn die er lekker mee doet? Maar ze gaat gelukkig niet om mij. Maar ik zou zeggen Africa van Toto, daar zit alles in ritme en close harmony om tijdloze. Dat ga ik wel een heel eind met je mee. Maar ik vind Rosanna ook dan weer vanwege de drum groef die dat is. Die is natuurlijk legendarisch die hij daar speelt.

[00:12:39]

Uh, het is tijd, want dat zijn zulke goeie muzikanten. Hier hoort gewoon hoe goed zij kunnen spelen en hoe die arrangementen in elkaar zitten. Rader. Ik word er knettergek als ik daar naar luister dan. Iedere keer ontdek je ook nog weer dingen in zo'n euh, in zo'n liedje. Dat vind ik zo gaaf. Wat staat daar Kneipp te hard op op zaterdagmiddag of ochtend in huize Eevers? Uhm, ja, dat verschilt wel. Ik Uh, uh, ik ben ook onwijs fan van Tower of Power en daarmee bekend bent waar uhm, met hun ribben met een hele repertoire zal het kapittelhuis een stuk groter of redelijk heette.

[00:13:17]

Maar ik vind al die ouwe meuk uit de jaren 70 vind ik ook Katy's freak. Het zijn ook blazers. Het is euh formica. Het is. Ja, daar hou ik ontzettend van. Eigenlijk alles wat ik was. Dat alles wat niet digitaal is vind je mooi. Dus ja, ik hou wel van. Ik hou ook vooral van die sound. De Sefardisch ethisch, dat beetje dat wollige. Dat vind ik vind ik heel gaaf. Dat dat.

[00:13:34]

Dat vind ik heel mooi. En ja, ik ben nu Chris stempelt en bijvoorbeeld vind ik ook te gek. Die stem van die gast in die liedjes dus. Het is niet alleen maar ouwe rotzooi die ik leuk vind. Maar ik hou of het allemaal wel van van echte muziek dat ik erg hoor van ouders. Dat is te gek gespeeld, dus die stapelt en die werkt al met apparaten uit de jaren 80. Dus wat dat te gaan doen? Alle muzikanten zeg maar bij mij in de band hebben we allemaal.

[00:13:55]

Ik heb. Ik heb het een hele gave gitaar zaken die bij mij in de buurt en in Dedemsvaart als wij spelen bij ons in de buurt en blijven er een paar overnachten. Moeten ze de volgende dag altijd even naar Rudie, want die heeft de meest krankzinnige gave gitaren. Weet je wel, dus dat dat. Dat zit er bij die muzikant heel erg in. Waarom wilde je een album maken? Alleen uhm, waarom ik een album of waarom ik het alleen wil?

[00:14:14]

En waarom niet alleen? Uhm, omdat ik toch vooral uh dat we met de band doen. En uh, wat ik zelf wil doen gescheiden willen houden. We hebben. We zijn echt een coverband en daar zijn we ons echt toegelegd op het spelen van covers. We waren met een uh met de jaren 80. Toen begonnen ze alleen de de iconische muziek uit de jaren 80 om dat zo goed mogelijk te doen. Daar zijn we ook heel ver in gegaan, qua qua sound en dat soort dingen.

[00:14:34]

Uhm, en ik wil dat als mensen naar Edwin Evers band komen dat ze weten ook even krijgen. Een avond, het feest der herkenning en dan wil ik ze niet vervelen met mijn liedjes. Dat wil ik gewoon even voor mezelf houden, maar toch toch? Euh. Staat de n euh. Single op plaat? De song op oproepje album die ook met de wind speelde? Uhm, die ik ook met de band speelde. Dat heb ik begrepen dat jij de plaat die het laatst is uitgekomen.

[00:14:59]

Dat die die kwam uit onze theatershow. Ja, dat klopt. Ik had de laatste twee theatershows Wat Ik Zat in en bij beide films, dat één liedje van mezelf en Da. Maar dat had ook meer te maken omdat daar een verhaal aan zat. Als je in een theater zit dan. Naast het feit dat we gewoon bekende liedjes willen spelen. Ja, wil je ook graag wat dingen te vertellen hebben. Je wil ergens een verhaal hebben en dit was een liedje wat ik geschreven had.

[00:15:21]

En daar zat een verhaal aan. En ik vond dat dat paste binnen de show die wij deden. Dus dat als er niets meer is was dat was dat een waargebeurd verhaal? Dit is een waargebeurd verhaal. Wat kun je je kunt toelichten? Het ging over mijn tante, de oudste zus van mijn moeder. Die zat in een verzorgingshuis en ik ging met mijn moeder daar naartoe om haar op te zoeken. En uhm, en nou, naar aanleiding van dat bezoek schreef ik dat liedje uit.

[00:15:44]

Maar dat was oud 89. Mijn moeder toen 82 en ik zat tussen. En ja, de we waren in gesprek. Waar waarvan zij euh euh ja op gegeven moment uh dingen weer vroeg omdat het vergeten was. Weet je wel. Dus was ze wa. Nou ja, echt oud en uh. En ik dacht dat je je zit hier en dan ben je 89 en je kan helemaal niks meer. Je hebt eigenlijk niks meer. Je zit. Ja, feitelijk gewoon te wachten tot je tot je dood gaat.

[00:16:07]

Om het maar even brute te zeggen. En uh, en vooral toen ik haar vroeg van hoe is het om je te zijn? Toen zei ze ja. De dagen Durie is al lang en euh. Dus. Het liedje gaat heel erg, ook over de beleving van tijd. Want ik dacht ja, maar ik heb het heel erg druk. Dus. Ik heb altijd tijd tekort en zij zitten hier en zij zit die die klok. Die is niet vooruit te branden.

[00:16:27]

Die dagen, die duren maar. En die duren maar. En ik sta dan ook net in de periode dat ik ging nadenken over wat ga ik me de ochtend zou doen. Wil ik stoppen of ga ik nog door? En nee, echt ook een beetje. Toen ik daar vandaan kwam dacht ik ja. Als ik nog andere dingen wil doen, dan ga ik niet zitten wachten. Ook hier zit. Ik ga nu gewoon die beslissing nemen. Hoe is dat gegaan eigenlijk jouw schuld?

[00:16:44]

Goed idee. Wat wel de. Van het moment dat je de eerste keer aan denkt van moet ik nog doorgaan tot echt stoppen? Het lijkt me heel gek proces. Ja ja, dat is toch iets wat het sluipt er langzaam in ofzo? Uhm, het had niet zozeer met het werk te maken, wel met het leven dat je op gegeven moment beseffen ja ik. Ik wil vanavond eigenlijk wel effe nog die voetbalwedstrijd kijken of er gewoon hele simpele dingen of toch even nog bij iemand langs of een keer uit eten doordeweeks.

[00:17:11]

Zelfs al die dingen, die kon ik natuurlijk niet doen. Uhm, en nou, het is natuurlijk wel een optelsom van een aantal dingen. Kijk dat v dat is. Dat geeft reden tot nadenken. Van hoelang wil ik dit nog doen eigenlijk? Als je erover nadenkt dan weet je al dat het antwoord binnen handbereik is. Maar daar kwam ook natuurlijk bij dat ik altijd eenentwintig jaar gedaan. Uhm, en ik dacht ik wil nog graag een keer wat andere dingen doen, maar ik wil vooral een wat ander leven hebben en ik dacht ja na eenentwintig jaar.

[00:17:37]

Het programma draai nog eens een tierelier. Ik kan waarschijnlijk nog vijf jaar doorgaan. Ik kan ook nu zeggen ik stop en ik kijk voor de rest van mijn leven op een waanzinnige manier terug op die tijd die ik gehad heb in de ochtend. Daar heb ik voor gekozen en dat was al een paar jaar. En vooral dat je dit was de 2017 denk ik. Begin 2017 zijn eigenlijk redelijk kort op het stoppen ook. Ja, ik heb toen redelijk snel die beslissing genomen wanneer ik ga stoppen.

[00:17:58]

En toen na 2018 voelde een beetje als. Voetballen die ineens denkt euh, nou. Tijd om euh om te gaan. Ja, maar dat proces wat ik zeg, dat is natuurlijk dat komt. Dat sluipt er geleidelijk in dat je denkt van ja ik. Euh. Dat je erover nagaat denk ik. Tekende ook de nooit zo lang bij als de twee jaar daarvoor dan wel de max. Dacht ik dat? Nou ja, als ik t dan na twee jaar niet meer leuk vind, dan kan ik zeggen vandaag was het Ford team voor voor Henk Henk Blok en Eric Niels.

[00:18:22]

Dat was heel heftig en dat vond ik ook het allermoeilijkste, want ik neem een beslissing die voor hun euh enorme gevolgen heeft. En je vrienden, collega's, familie. Nou ik, uh Rick en Niels, heb ik ooit wel eens in een interview daarna horen zeggen we waren collega's plus de mensen van elkaar. Ik hoop dat ik daar ook een beetje bij, maar ik denk dat dat d dat t is. Euh vrienden is misschien net iets te veel, maar alleen maar collega's in het wit te weinig.

[00:18:45]

En wat je daarvoor ken je elkaar te lang? Ga je toch goed met elkaar om? Is de in de omgang ook intensief? H. Lleshi willen ze aan hun ochtendshow. Euh, ik heb de ochtend zelf nog niet heel vaak gehoord. De middag luister ik wel vaak, ze niet bewust. Het is niet omdat ik s ochtends nog niet of nog niet wakker ben of de radio niet meteen aanzet. Maar ik vind de combinatie van tussen hun en Wilfred wel een hele goede mix.

[00:19:06]

Mis jij nooit? Nee, nee, nee, nee, nee. Ik vind radio nog steeds te gek hoor. En ook zo als ik dat nu je zit. Ik zit in een radiostudio, dan voel ik me daar natuurlijk thuis en op mijn gemak. Maar uhm, ik. Ik mis vooral niet euh, het te moeten. Dat je die verplichting van elke dag iets moeten doen of moeten presteren. Of weet je wel? Ik heb nu ja en enorme mate van vrijheid waar ik erg van geniet zijn een enorme euh, nou ja, eigenlijk altijd wel geruchten.

[00:19:33]

Dat kwam weer terug bij vijftien achternamen bij Veronica dan de Westkaai Sells en zelfs nog een hele gek. Bij de NPO Langs de lijn. Euh, is dat waar? Nou, het is denk ik meer dat ik ooit een keer gevraagd ben van wat zou je leuk vinden om te doen? En dat ik gezegd heb langs de lijn. Dat is natuurlijk een iconisch programma zou je doen. Ik hou van Spa. Euh. Ha, of land niet aan de zee is langs lijn natuurlijk, maar niet.

[00:19:55]

Is niet elke dag hé. Dus nee, vergeef me dus dat zou ik prima. Nee langs de lijn. Dat zou ik zeker wel over nadenken denk ik. Maar euh ja, ik, ik, ik. Ik vind de combinatie met wat ik nu m nu doe een beetje lastig. Kijk dat Albe maken, dat wilde ik wel een keer doen, maar niet ten tijde van euh, dat ik er op de radio zat. Dat vond ik heel ongelukkig.

[00:20:15]

Ik denk daar gaat niet. Je kan niet muziek gaan maken en aan muziek uitbrengen terwijl je ze tenminste. Ik vond dat een ongelukkige combinatie en ik wilde ook gewoon m'n hoofd ervoor vrij hebben. Ik denk dat daar dat het daar vandaan komt dat ik ben wat eens gevraagd voor. Zou je dat leuk vinden? Langs de lijn? Ik ben nooit benaderd of zou worden dat niet. Maar hij net na deze podcast wel? Nee, nee, nee, daar ging het ook helemaal niet om.

[00:20:34]

Maar ik? Euh, ik. Ja, het is natuurlijk een legendarisch programma en een leuk programma, dus ik heb daar wel eens dat antwoord op gegeven, denk ik. Voor wie was het erger om te melden? Het is over aan wie te vertellen? Aan John de Mol, Yau You, euh, opdrachtgever destijds of aan het team? Nee, aan het team natuurlijk. Ja, ja. En hoe gaat het dan? Gaat men met zijn mensen directie?

[00:20:53]

Gaat het al gaan met de appje mailtje? Ga je dan langs? Euh, nee, dan ga ik er wel langs. Ik, ik, ik ben er toen bij, John. Ben ik wel euh. Langs geweest? John de Mol? John de Mol? Ja, sorry. Ja. Uhm, en dan heb ik vertel en mijn bewegen. En hij begreep het ook meteen. Dus euh. En. En toen moest ik naar het team.

[00:21:13]

En we hebben natuurlijk ook van tevoren wel gepraat over wat wat? Wat willen jullie? Wat wil ik? Ik heb. Maar ik heb ook de jaren daarvoor wel aangegeven. Ik ik als ik. Als we dan weer gingen verlengen, weet je wel over twee jaar dat ik niet zeker wist of ik na deze twee jaar nog een keer met ze dan een beetje met de slag om de arm van het zouden mijn laatste 2 jaar kunnen zijn. Ik bedoel, ik heb altijd gezegd hij komt een keer moment dat ik ermee wil stoppen en dat ik.

[00:21:35]

Je moet je natuurlijk ook vrij voelen om daarmee te stoppen. Als ik je zo hoort, dan ga je nooit meer terug. Nou, dat zou ik niet willen zeggen. Ik heb het nu erg naar mijn zin, maar ik ja, ik blijf radio natuurlijk leuk vinden, alleen op dit moment. Ja, ik doe effe iets anders en zou het anders kunnen kunnen worden. Radiofiguur. We zien alles veranderen. Podcast voor de populaire staan op zichzelf. Al kan er helemaal naast bestaan.

[00:21:55]

Ja euh, dat je bijvoorbeeld weet ik veel voor een commercieel bedrijf of voor een commerciële. Een andere exploitanten zou werken voor een internetbedrijf. Ik weet niet. Ik vind Radio 1. Uhm, zoals het nu is zoals jij het maakt, zeg maar bijvoorbeeld s middags. Dat is voor mij hoe radio moet zijn. Het moet gaan om het hier en nu. Het gebeurt nu, het moet live zijn. Het is tenminste dat vind ik. Dan is het radio.

[00:22:19]

Anders is er geen radio. Dan is het toch niet? Ja, dan is het iets anders. Ja, ik vind een podcast is natuurlijk niet. Is geen radio die net wat anders dan mij vol. Weet je dat dat is? Zo zie ik althans radio. Dat moet. Dat moet live zijn. Het moet gaan over nu. Geloof in God. Nee, het is een heel kort en mooi antwoord. Kom je ook niet uit een gelovige gelovige gezin?

[00:22:40]

Wij zijn officieel hervormd, maar ik sta inmiddels niet meer in de kaartenbak bij die berg bij de kerk weer uitgeschreven. Ja, dat moest ook formeel je ouders wel altijd geweest. Ja ja, ging ook naar de kerk. Nee dus. Ik geloof ook niet dat ze zo heel streng in de leer zijn. Ik heb het met mijn moeder wel eens over endie. Die kan als het over geloof gaat ook vol onbegrip begrip zijn over over euh dingen. Dus ik.

[00:23:04]

Ik weet zeker dat zij er inzit van in het g. Daar zit t m niet in, zegt ze dan altijd wat je. Zij is meer van wees dan maar gewoon goed voor mekaar. Daar gaat het om en niet in wat je gelooft. Of je weet je dat de. En dat heb ik wel een beetje Megyn. Dat is voor mij zit dat ook niet in geloof. Maar ik vind prima. Iedereen die wil geloven moet lekker zijn gang gaan.

[00:23:23]

Dus dit krijg ik heb er niks tegen. Alleen ikke ikke ikke. Doe er zelf niet aan mee. Hoe kijkt Hardenberg tegen Edwin Evers aan? Hoe gaat dat? Zou je dan van een kleine rondvraag moeten doen daar? Uhm. Geen idee. Maar goed je Hardenberg en heb je het versieren van Hardenberg en daar woon jij. Nou ja, dus er zullen mensen zijn golden hebben die patser weer. Of die denkt ook dat die weet ik van wat is.

[00:23:47]

En er zullen mensen zijn die mij misschien een aardige gast voel jij dat soort dingen? Dat mensen over jou praten ze je als je in de ergens net weer binnenkomt? Euh, nee, maar je weet dat het zo is. Maar dat is lastig. En nee, nee, nee, nee, nee. Kijk uiteindelijk. Iedereen vindt overal wat van. Uhfw dat weet jij ook. Als je radio maakt is dat zo als je een keer met je kop op tv komt, is dat zo.

[00:24:07]

Als je een album uitbrengt, dan is het zo. Mensen zijn overal een mening over. En uiteindelijk. Uh, tuurlijk kan het je soms wat doen, maar je kijk de baas. Uiteindelijk, zo sta ik in de althans in het leven draait natuurlijk maar om een heel klein clubje mensen. Om je heen zijn je vrienden en familie en dat die doen naar toe. En wat de rest. Die ken jij niet. Die kennen mij niet. Dus ja, waar zou je je druk om maken?

[00:24:26]

Denk van wie hou jij het aller aller meest op deze wereld? Euh, dat is toch ver van mijn familie? En dan staat mijn moeder daar natuurlijk aan het hoofd. Om het maar even zo te zeggen ja. Is dat iets waar niemand tussen kan komen? Nee, daar komt niemand tussen. Nee. Hoe? Nee, dat is wel natuurlijk onvoorwaardelijk, met familie ook. Dat geldt ook voor mijn broers en en en zegmaar en ook voor de kouwe kant.

[00:24:48]

Jij? Daarover gesproken. Jij deelt heel weinig op dat vlak. Waarom is dat? Euh ja, dat heb ik niet zo'n behoefte aan hem. Is er iemand? Nee, nee. En als iemand zou zijn, dan zou je het ook niet zeggen. Daar zou ik dit ook zeggen denk ik. Het zou wel zitten. Maar is dat iets wat wat niet bij jou hoort?

[00:25:08]

Nee, dat. Ik vind niet zo mijn hele privéleven uit. Ik zie genoeg mensen om me heen dat doen en wat er weer gegeten hebben en waar ze op vakantie zijn. En foto's in het vliegtuig. Nog net zo dat je kan zien dat ze in de businessclass zitten. Moet iedereen lekker doen, maar ik hou daar niet van mee. Nee, want doen we normaal, dan doe je gek genoeg. Ja, nou kijk je of ik normaal doe.

[00:25:27]

Dat is euh. Ja, dat kan je ook niet helemaal zeggen. Maar ik hoef het niet. Ik doe de dingen die ik doe, maar ik hoef het niet met Jan Alleman te delen. Weet je wel, ik delen met de mensen wat ik net zei. Euh. Euh. Waar het voor mij om gaat, waar het voor mij om draait. Daar kan ik goed. Maar ja, ik heb niet de behoefte om alles uit te venten.

[00:25:44]

Nee, als je nou vanmiddag, want je gaat zometeen naar Amsterdam, naar jouw andere stulpje. E en je loopt per ongeluk op de tram. 13. Ik weet niet of je die langs je huis gaat, maar kom je dan vanavond op het achtuurjournaal? Sterker nog, ben openen. Nou, ik ben zeker niet te openen denk ik. Zeker in deze tijd niet Salter. Ik denk dat Lodewijk als je de Albanees ja, maar je zit je erin.

[00:26:10]

Hm, ik denk het wel dat ze misschien ook kleine effe tussendoor zou hoeveel je hij herinnerd worden als je dan ineens hiermee een nieuwe wint. Uhm. Nou ja, gewoon als een leuke gast van die kon je er goed bij hebben. Dat zou ook. Misschien moet dat ook op de steen staan. Die kon je er goed bij hebben. Je kon hem daar goed bij hebben. Weet jij nou, dat vind ik eigenlijk. En dat het euh.

[00:26:34]

Ja ja, dat. Jij kijkt terug op terug op een rijke radio verleden. Wat was jouw allermooiste radio tijd? Hoe word je op elk groot heet? Heb je meegemaakt? Alle stations?

[00:26:50]

Ja, ik ben echt een hoer. Nee, dat niet. Maar jij bent. Ik heb wel veel veel veel gedaan. Publiek commercieel? Ja, ik vond. Als ik dan nu terugkijk dan was de Veronica tijd was wel was heel bijzonder omdat ik wilde natuurlijk graag bij de radio. Nou, dat kan jij natuurlijk ook. Dan wil je graag bij de radio. En toen? Toen ik jong was in de leeftijd zeg maar 15 16 jaar. Dat was halverwege jaren 80 na.

[00:27:13]

Toen was natuurlijk Radio Veronica op vrijdag met Jeroen van Inkel, Adam Curry, Erik de Zwart. Lex Harding was natuurlijk Radio of walhalla. En daar wilde je. Dat was de hoogste haalbaarder. Wil je dingen natuurlijk graag bij? En dan krijg je natuurlijk zeker als jongetje uit het oosten van het land te horen van jou. Dan kom je nooit tussen. Dat kan je vergeten. En en en opeens zat ik daar. Was ik 19 of 20, dan zat ik daar met Jeroen en met Lex.

[00:27:36]

En euh. En ja, als ik daar nu aan terugdenkt denk dat. Dat was wel echt. Dat was heel gaaf. Hm. Als je nu nu terugkijkt, daarna naar die periode en euh wie je zelf bent geworden ben je groter dan die gasten geworden. Wees dus gewoon eerlijk. Nee, dat als ik kijk. Dat is dus hé. Daar ben ik voorzichtig als je een handje helpen. Als ik dat nu zou zeggen dan euh. Euh.

[00:28:06]

Dingen kunnen altijd heel verkeerd uit. Kijk sowieso, ik denk het, zei ze. Je kan het goed met elkaar vergelijken. Dus een andere tijd waarin zij radio maakte natuurlijk. Maar zij zijn wel natuurlijk veel meer pionieren geweest dan ik. Is dat jij? Dat denk ik wel twee keer in de weer in de jaren zeventig. Hoe zij geknokt hebben met Veronica dan in het bijzonder. En zij moest natuurlijk alles uitvinden. Ik bedoel de die waren ook veel minder radiostations.

[00:28:29]

Ook van de andere kant. Dus als je één keer goedemiddag hartelijk welkom op Hilversum 3 zijn, dan was je al in Nederland wereldberoemd. Daar was natuurlijk de andere kant. Dus de. De concurrentie die wij hadden en de hoeveelheid dj's en programma's in in onze tijd. Maar nu die natuurlijk veel groter. Dus in dat opzicht kan je zeggen de prestatie om 20 jaar in de 20 jaar ochtendshow. Die is veel groter, maar aan de andere kant. Zij deden alles voor het eerst.

[00:28:52]

Weet je wel? Euh, dus. De manier van radio maken zoals wij die het nu doen. Wie hebben we eigenlijk van hun naam? Hij werd weer uit Amerika. Maar goed dat. Maar ja, wat is. Wat is jouw grootste boodschap op jouw laatste album? Jouw nieuwe album Yau Yau Yau solo album? Uhm, nou, het album heet Tijd. En dat? Dat zit eigenlijk overal. Dat zit overal wel doorheen. Wat ik net vertelde over mijn tante?

[00:29:13]

Dat je de beleving van tijd dat je er niet altijd bij stilstaat, hoe snel de tijd gaat en hoe voorzichtig en hoe goed je daar eigenlijk mee om moet gaan. Dat? Dat zit wel een beetje. Dat is er eigenlijk een beetje door. Niet dat ik dacht wat nou daar gaat. Het moet het album over gamen. Als ik nu zo terug luistert, dan komt dat wel in heel veel aspecten. Komt dat terug? Ben je bang voor de tijd?

[00:29:35]

Vreten? Tangen? Nou ja, ik denk er wel meer over na, nu ik dit jaar ook de 50 ga aantikken. Dat zal wel bij de leeftijd horen denk ik. Maar ja, uh da, daar gaat dat dag. Ja, dat denk ik meer over na. Heb je haast nu? Nee, geen haast. Maar ik ben me wel bewuster van het feit dat de tijd zo snel gaat en wat het allemaal met je doet. Hem heb je angsten voor de tijd.

[00:29:59]

Nee uberhaupt euh. Nou, mijn angsten zitten toch altijd een beetje in omdat de om mensen te verliezen om je heen of dat ze ziek worden. Of weet je dat soort narigheid daar? Daar zit angst, maar onder die niet die die barriers, maar niet door de hele tijd. Maar dat is wel zo. Dat zijn wel de dingen waar je zorgen kan maken. Maar er staat wel Dee Dee Dee. De reden voor dat je elke dag bij je moeder bent ze is geen 18 meer.

[00:30:22]

Dat bedoel je. En nee nou dat dat uhm daar gaat. N liedje gaat er over. D dat gaat specifiek daarover. Hoe dingen zeg maar in de loop van de tijd om de omdraaien en euh, nou ja, heb je daarna? Je hebt het over tijd.

[00:30:38]

Dank je wel ja aangedaan.

[00:30:39]

Dit was een podcast van Ruud de Wild van Caïro en chef. Wil je meer Ruut volgen op Facebook, Twitter of Instagram?