Transcribe your podcast
[00:00:01]

Dit is een podcast van NPO Radio 2 en KRO NCRV. Kees van der Spek Je weet hoe het werkt, Kees. Daar gaat een klokje er meteen maar 30 minuten. Bij een keukenprinses? Ja. Hoe weet je zeker dat een gokje en geen keuken wekker omdat ik nooit kan? Ik doe alles op gevoel en Michael ook alles altijd zeer. Ook eens iets in de oven moet leiden. Kijk ik wel, maar veel te proeven.

[00:00:28]

Woelige blikken. Dit is de podcast van Ruud de Wild. De komende dertig minuten praat Ruud met Kees van der Spek. Als de wekker gaat, is het gesprek voorbij. Dit is 30 minuten rauw. Euh, groot.

[00:00:40]

Eerder gewend. Je bent een druk man. Euh. D. Zelfs in deze coronie tijd onderweg. Euh, al dan iemand met mondkapjes enzo. Is dat Fania? Euh jouw werk nu dat dat je een mondkapje om hebt? Want je moet heel vaak gemold leiders. Heel vervelend. Want euh ja, je hebt natuurlijk de anderhalve meter een en mondkapjes. Maar ja, ben ik een noodzakelijk iemand als ik kijk? Als ik een boef vind moet ik natuurlijk confronteer of pakken of aanbellen.

[00:01:06]

Wel een. Is dat een noodzakelijk beroep? Mag dat? Als je met de politie werkt toch? Ja, in de echt niet vrijstellen natuurlijk. Nee, maar ik vraag me dat wel eens hardop af en zeg maar euh. In de in de hitte van de strijd vergeet je dat natuurlijk een. En dan liep ik laatst ook met acht politiemannen door een gang Heemels, Malte me te wurmen. Hij mondkapje in. Nee, want je moet iemand confronteren hem en Wim.

[00:01:33]

En ja, dan is alles alles overboord en met vier jaar niet zo goed, maar kan je in principe alleen noodzakelijke beroepen mogen. Dat soort dingen maak je maakt geen zorg zorgen over de hele korona gedoe, niet over het crooner gedoe. Ik maak me wel zorgen. Dit is natuurlijk nog een appel met die twee dingen. Je hebt natuurlijk de Kroonen virus en en alles wat er mee samenhangt en het Kroonen gedoe met het gezeik eromheen en regels. Nouja kijk.

[00:01:59]

Uhm, omdat wij natuurlijk alles bediscussiëren in Nederland. Uhm, lullen we ons over het ziekenhuis in Genk. Moet er gewoon niet zeiken en doe nu gewoon meewerken. Ja dat je ook overal. Dan gaan ze weer kijken of je het wettelijk wel of het wettelijk wel is of je mondkapje op moet kunnen, weet Your'in. In het buitenland zeggen ze naar je toe gewoon een mondkapje op. Euh, ik vind gewoon euh. Moeten we gewoon nu luisteren onze bek houden.

[00:02:22]

Big Dan vind ik echt winnen en kan een calvinistische hooligan. Ja, daar ben ik. Ja ja, ik werd ook als bagh hooligan genoemd. Dat ga ik naar de partijspel. Zouden dan rennen op m'n laarzen om vooraan te mogen zitten en ga ik maar duwen. Al die bejaarden met die relaties op straat die vooral. Maar je bent een BBAG liefhebberij. Ja ja, ja jaja. Is het je jouw Yael ultieme popmuziek na nou net hier naar toe ook gewoon een lekker en cantate keihard mij blèren naar oud en lekker.

[00:02:50]

Is dat alleen maar Bach? Ja, geen Beethoven wij. Want dat mensen die van Bach houden soort Ajax-Feyenoord, dat Bach Beethoven. Uh nou ga iedereen. Nou nou nou kijk. Iedereen die van klassiek houdt, die erkent wel Bach als de grootste. Dat is gewoon zo. Er is is een uhm een wetenschapper. Dat was een bioloog geloof ik. Die zei herinner jij je dat? Ja, je was natuurlijk allebei ouwe lullen. Ooit hebben ze zo'n uhm de Voyager de ruimte ingestuurd.

[00:03:19]

En die zou dan ooit bij een verre planeet komen. Aan boord daarvan hebben ze een plaat, een gouden plaat voor. Alsof er 100.000 jaar een andere beschaving waar nog geen cd's is. Een ding uit de jaren 70. Inmiddels is die jaar in de interstellaire stellaire ruimte beland. Dan duurt het nog. Ik denk ik geloof tachtigduizend jaar voordat u bij de eerste er is. Maar als hij ooit komt, hebben ze aan een bioloog gevraagd van wat zou je daar moeten meegeven zodat een andere beschaving iets van ons opsteekt?

[00:03:50]

Tenzij die de prachtige woorden. Ik zou al het werk van Johann Sebastian Bach meesturen, maar aan de andere kant zou dat wel een heel opschepper staan denk je dan zou ja ja. Kees, en hoe noem jij jouw beste vrienden? Kees ESI Creasy Kees smeerkaas Peggy Spek. Je hebt dan spek in. Wie was Kees? Economisch werk je vroeger, al was islam er nog. Hoe komt dat? Nou, ik heb dingen al had door het maar er waren zo kom je niet door.

[00:04:25]

In jouw in jouw programma? Nee, maar ik heb dingen lado. Kijk, ik heb zo vaak dat mijn vrouw een diepe zucht slaakt omdat ik voor de zesde keer de deur open laat staan als ik thuis lorica. We hebben wel de deur gewoon wijd open staat na een hele dag de voordeur. En ja, de tandarts met het rotte gebit. Nee, als je zakelijk wensen slordig bij je thuis is dat het misschien deze. Heeft dat te maken met creativiteit?

[00:04:46]

Mezelf, regisseur? Creatieve geest? Ik schilder ook.

[00:04:50]

Ja, is dat allemaal? Hoort het bij ook die vorige kant? Of die aan de mensen zeggen als Cléty? Want dat is ook wel vergeet achtig zorg. Ja daar heel erg. Die was ze. Kees, Spanky etc. Toen ik klein was 12 jaar 10 jaar was hij me Kees Pekkie 12 barmeid, maar woonde ik toen Suriname. Uhm toen al. Dat is wel het mooiste dat ik van m'n ouders meegekregen. Ze zijn heel streng, gelovig en best wel behouden.

[00:05:20]

Maar uhm, wat ik heb meegekregen is je moet dingen doen, je moet gaan, je moet niet te lang nadenken, hoopt Droop af. En dat hebben zij ook altijd gedaan. Daardoor heb ik in 5 landen gewoond in mijn leven en waar gingen ook gewoon upma met elk gezin wat wijzigingen in. Wat moest je daar in Suriname of je ouders? Mijn vader werkte toen voor de minister van Ontwikkelingssamenwerking. Uh, en die werkte daar planbureau. Dus die ging daar op een gegeven moment hadden we waren we.

[00:05:47]

Uh, ik ben in Israël geboren en daarna heb ik nog in Duitsland koningskind, toen een jaar of zeven in Nederland. Toen ik 12 was gingen we naar Suriname. Een vader die vertelde gewoon ja, we gaan op waarvan drie jongens het woord of Maleisië of Frankrijk of Suriname. Hoe gaat dat? Ja, die konden kiezen hoe hij kon kiezen. Maar een eis die nooit aan jullie gavan. Waar wil je naartoe? Of hij bepaalde? Hij bepaalde zei we hadden niet zei dat het een familielid discussie of geen Poolse landdag.

[00:06:18]

Nee, de ene week doen we uit Suriname, na drie jaar ik teruggingen. Toen gingen we eigenlijk binnen een maand of vier door naar Burundi in Afrika. Toen tot mijn zeventiende gewoond. Ja, dat dat vonden mij maar ik. Ik herinner me nog dat we in Bujumbura uit was toen de hoofdstad is middels. Toen we in Bujumbura landden en naar het hotel reden dat mijn moeder en mijn zusje zaten te huilen in de auto. Waarom? Ja, het was daar droge tijd.

[00:06:43]

Alles was grauw en en het was bloedheet. En de liepen. Duizenden mensen met allemaal dingen op hun hoofd langs de weg. Het was zo een andere wereld en ik vond het helemaal gaaf. Maar heb je altijd de Islay in en is de daar geboren? Of zat het al jou dat je alles wilde ontdekken en zien en meemaken? Nadat is het denken met je ingeramd? Thuis was hij stoere jongen al voor zijn neus. Gloom! Salomons buikje was altijd mijn grote droom.

[00:07:12]

Merthe ja, erg dromen in de klas zelf. Ik daar vaak uitgelachen als kind, daar waar ik begon pas op de middelbare school te bloeien. Toen werd je achter de meiden anders. Maar op de lagere school was ik echt superstormen Sparky en heb je daar last van gehad? Ja, ik werd wel uitgelachen, maar ik weet nog wel waar hadde te wagen. Schall sportdag uit je aangerend jaar. En dan had je na een maand of na een week kalfs en dan krijg je dan diploma uitreiking d'arte A, B, C of D en euh d.

[00:07:46]

Was Bos bij het slechtst. Ik was fysiek ook helemaal niet daarmee, dus ik had een vrij slecht diplomatic had c ofzo. Zit duidelijk. Klasnic zat natuurlijk al lang weer in dromenland en ik werd omgeroepen. En euh, ik weet toch zo goed urkc diploma C. Dus ik sta op en ik loop naar volle optakeling. Roep zo ik mompel meteen start ook Kambala, maar ik zit nog steeds in piere badje. Ik dacht ze nu paupers wel. Haar huwelijk was Deubel.

[00:08:13]

Dat soort dingen gebeurden. Cölln strandbar. Maar mijn bh? Euh. Tot de ontdekking gou gekomen dat het zo was. Heb je toen al gedaan. Iets Hagan, al heeft iemand anders jou eraan herinnerd. Wat? Omdat ik dat je? Dat is flauw dat je niet meer gandersheim. Nee, dan draai ik. Ik werd een beetje raar. Ik ben een laatbloeier met alles eigenlijk al. Hoe kan het dan dat je van Salomez Pekkie naar na het geweten van Peter Rfiz groeit?

[00:08:37]

Dat zijn was al een verschil na. Hoe kijken? Peter en ik zijn wel echt heel verschillend hoor. Peter is echter een feit. Deneuker die weet alles en een UM maar is niet heel creatief. En ik ben meer de ik bedenkt de verhaallijn, ik doe de regie en brengt de muziek door de montage en ik ga daar met hem op avontuur. En ik ben natuurlijk meer. Ik ben denk ik meer. Een slangachtige iemand in buitenland, die past makkelijk.

[00:09:04]

Amaq, makkelijk vrienden, spreekt de taal redelijk. Dat soort facetten kende Peter eigenlijk niet. Nee, het was hem is zijn zijn zij Gidts elk na mekaar wel mekaars gids? Uhm. Kijk me, mijn euh, Peeters kracht is inderdaad feiten en dossierkennis en ook heel veel mensen uit de wereld die wereld kennen. En mijn kracht is meer. Uhm, een verhaal inzien. Hoe ga ik dit vertellen? Waar begin ik? Weet je al van? Dat vind ik gaaf.

[00:09:36]

Ik wil regie. Heel gaaf. Had je van ruzie met een Neij? Nooit. Maar wat is het met jou? Maak je niet zo makkelijk ruzie? Nee, nee, ik vind veel ruzie ook wel verspild door verspilde energie. Ga je gewoon uit de weg. Maar ja, dan ben ik ook van Twitter af. Want geen ruziemaker. Idioten zitten daar ook. Komt dat een idioot complot? Iedereen gaat nu in de coronaire tijd helemaal wellustig me gek.

[00:09:59]

Frank, heb jij dat minister Jeanine op Twitter? Nee. Ja, ik zit er wel op. Maar we droppen iets met redactie en euh. Nou ja, ik heb kennelijk zo'n profiel voor mijn kijken dat ik ook een beetje een een en een Wilders achtige Baudet achtige type, maar daar ben ik juist toe. Taal dient ook allemaal samen. Weet ik niet omdat ik misschien zo'n imago heb van een stoere endings natuurlijk. Vaak in Afrika zie je wel.

[00:10:21]

Die gasten doen altijd dat je zoiets. Ik weet het niet. Ik doe heel erg mijn best om dat niet te hebben, want ik ben Ari vrij een linkser vriendje. Maar uhm, maar komt het omdat jij de zaken die je oplost? De daders daarvan zijn vaak zwarten of Marokkaan of Noord-Afrikaan. Nou kijk, je moet je voorstellen. Euh, ik doe nu veel internetoplichting. Ik doe niet zware criminaliteit wat beter doet of dat vind ik eigenlijk maar niks.

[00:10:47]

En minder lang volhouden met jullie wel, maar ik denk daar ook vaak, want de verhalen die er een beetje toe deden en wat je Nicky Verstappen. En dat is toch anders dan een stel idioten die mekaar op een industrieterrein afknallen tijdens een ripdeal door Boeing gebruikt? Of voor Holleeder ofzo word ik wel takkie, maar echt niks. Ik lag er ook bij, maar ik kan me er ook echt niet druk om maken. Maar iets wat heel veel mensen aangaat is natuurlijk oplichting.

[00:11:15]

Dat is misschien een beetje klein bier, maar dat is wel iets wat heel veel mensen overkomt. Vind ik veel leuker om in te duiken. Uhm, nou ja, goed. Dat gezegd hebbende, wij hebben natuurlijk door internet een lijntje met de hele wereld. En hoe ze hoe slim is het als je heel arm en je hebt geen reet? Dat je dan gewoon via internet eigenlijk gewoon kan vragen om geld. Met een beetje een smoesje en dan krijg je het gewoon.

[00:11:43]

Dus vandaar dat er natuurlijk veel Afrikanen te zien. Het is nou eenmaal haar armklem continent. Ik ga er ook niet in om die om die Afrikanen om een rol te schelden soms. Kun je natuurlijk wel oprecht heel kwaad zijn? Laatst iemand gehad die deed aan seks doorgejaagd? Eindelijk een ontzettende hufter en wou je ook echt boos? Maar als je daar komt en. En ja, ze hebben iets geprobeerd of weet je wel? Soms kun je het ook wel bij bijna begrijpen.

[00:12:08]

Ik hoop dat dat ook soms doorklinkt in mijn afleveringen. Ben jij mij iemand de meer idealist? Ja, dus dat is dat is eigenlijk jouw reden van het maken van dit soort programma's. Maar ik vind het gewoon leuk. Ontvel film später. Ja, dit komt toevallig ook zo uit. Ja waar ik vind. Eigenlijk vind je natuurlijk iedereen toch een uit onze rijen. Leuk als je iets doet waardoor uhm zeg maar jouw steentje in de stroom iets veranderd in de wereld.

[00:12:35]

Jader. Jouw vader was gelovig. Ja of allebei? Ja, heel allebei. En wel wat voor wat voor jou protestant? En hoe belijden ze dat? Door elke week naar de kerk te gaan. Je moest mij twee keer twee keer nadenken mee. Ook kom je uit christelijke. Ja ja. En ik ik. Je hebt toch langdurige? Wel dat ik daar nou echt maar beetje tegen me verzet enzo. Ik kon ook geen orgelmuziek meer horen, maar nu is dat wel weer.

[00:13:01]

Nee, daar kijkt hij anders terug aan. Hij gaat nu naar de kerk. Nee, bijgeloof. Ik ben zeker. Ik denk dat er meer kans is dat God bestaat onder de nieuwe. Want kreeg William Rutte. Ja, ja, ja, die fotograaf. Nee. Sorry Emanuel Rutte. Fout. Sorry. Nee, ik denk niet ja. Dat is wel interessant. Ik heb met mijn zoons. Ik heb vier zonen met twee oudste die dat en wij zijn echte stoere mannen clubje en waar filosoferen ook over God bewijzen.

[00:13:31]

En ik denk dat ik kijk en Mario Rutte dat is. En Mario Rutte moet immers goochelen. Het is een uhm. Tja dat daar kan ik wel veel in vinden. Dat is iemand een filosoof. Die heeft aan het eerste godsbewijs neergelegd, maar hij heeft die ook de New York Times bijgehaald. Hoe dan? Door te filosoferen, dus redenerend een godsbewijs neerleggen. Knap. Hoe lang heb je nog nou genoeg? Ja, wie het horen? Ja ga.

[00:13:57]

Ik zeg niet het is. Het gaat niet om dat je in de god van de parabel of van de islam hoeft, maar dat er het bewijs of zeg maar het is aannemelijk dat er een God bestaat. Meer nog omdat die niet bestaat. Dat is waar de theorie komt die. Vrij ingewikkeldste Ellery B een aantal pijlers rust die theorie op één van die pijlers die mij wel aanspreekt, waaronder 13 miljard jaar geleden, was de oerknal toch? Wat was er voor de oerknal rit?

[00:14:25]

Euh, de wqny misschien. Weer een heelallen leren hoe Croma? Ooit was er niks. Daar moet je van uitgaan dat er ooit niks was. En daar gaan eigenlijk. Daar gaan eigenlijk alle atheïsten ook over uit dat er ooit niks was en dat er toen ook ook wel New. Wat is de kans dat er iets uit niets ontstaat? Kan dat? Kijk, je moet je voorstellen. Het heelal is alle materie en ja, het kan een zekerheid.

[00:14:58]

Ik heb er binnen gewerkt, dus ik geloof dat het helemaal eens alle materie, alle ruimte, alle tijd eens, alles al onze werkelijkheid. En wat is de kans dat er dat er iets uit die drie elementen uit het niets ontstaat? Als voorbeeld? Wat is de kans dat je dat dit kopje opeens uit het niets hier staat? Of dat jouw huis uit het niets is ontstaan? Of dat je s morgens wakker wordt? En dan staat een auto op het pad dat je niet kent en dat die daar die nacht uit het niets is ontstaan als die kans klein.

[00:15:31]

Toch? En wat is dan de kans dat er alleen heelallen uit het niets ontstaan? En verder nooit iets? Ja oké, Australië dus. God bestaat.

[00:15:39]

Nee, dan zouden ze dat heelal moeten zijn gemaakt door iets dat. Want je kunt jezelf niet maken. Dus wat niet ruimtelijk, wat niet aan tijdgebonden ze wat niet aan materie gebonden is. Want dat ze namelijk de drie dingen waaruit ons heelal bestaat. Als je dan dus iets hebt wat dus niet ruimtelijk, niet aan tijd en niet aan materie gebonden is, wat wel het heelal uckermark kom je aardig in de buurt van een soort van omschrijving God. Maar eigenlijk zeg je nu dag geloof ik of die jouw godheid of Allah.

[00:16:06]

Dan denk ik wel ja en. En je had het in t begin ook af of de theorie hier bijvoorbeeld de Lange Frans en die die je doet dan aan euh euh ja, die zit ik v. Erik deed me daar wel echt aan aan. Nou ja, die die die trekken. Ja, die zijn in een soort internet tunnel gezogen. Wat? Wat? Wat eigenlijk doodeng is. Want dat zijn steeds meer mensen die dat hebben. De mainstream media waar wij voor werken.

[00:16:34]

Die kloppen niet waar ze hun instrument van de linkse overheid. En als je dan een stapje verder gaat, dan is de linkse overheid wordt een beetje geïndoctrineerd door een soort sekte en trouwens pedofielen en drinken ze kinderen bloed. En uiteindelijk geloof je dat ze dat allemaal om samen met met UH Wines 10 of Epstein hebben gedaan in hun Pieter restaurant in Washington of zo onder de vloer. Je kent het thema Hengelder. Dat is natuurlijk allemaal onzin. De mainstream media zijn wel betrouwbaar.

[00:17:02]

Punt punt, al is dat ze naar hier werken journalisten. Die hebben er namelijk dat ze waar. Ik hoop dat jij dat ook zo voelt. Wij zijn wij hebben namelijk geleerd om iets te FEC checken en het dan pas te melden. Al die gekken op internet roepen maar wat. Bovendien word je natuurlijk in de zin dat je als je aan het infuus van je telefoon de hele dag maar zit waar je ringers wordt algoritme val gezogen waardoor je denkt dat het echt logisch is wat je allemaal voorgeschoteld krijgt.

[00:17:26]

Maar dat is gewoon jouw telefoon die jouw interesse steeds opwekken om de hoek waar de NOS Cyrus wij weten. En wij zien elke dag hoe dat goede nieuws gemaakt wordt. Je hebt u waar ik mee. Ik ben al dertig jaar journalist bij het AD gewerkt. Er is mij nog nooit gevraagd om wel of niet iets te publiceren dat jouw verlangen. Vansant. Ja, dat vind ik een volslagen idioot. Volslagen Juvyns helemaal knettergek en Gentoo doctrinaire door zijn eigen algoritme.

[00:17:53]

Dat is het gewoon. Dus dat is wat er aan de hand is. En dat zie je steeds vaker en daarom je. We hebben in Amerika een paar weken geleden bijna een burgeroorlog gehad in Michigan. Daar hebben ze de gouverneur willen ontvoeren omdat die euh, een een. Een wat strengere lockdown wilde. Dat is natuurlijk bizar. En als je dan zo'n president hebt, zo'n zoon Trump die dat niet eens keihard veroordeelt maar alleen zegt ja, waar dan toch maar blijft bij mensen dat voor Baar.

[00:18:17]

Maar ja, ze moet wel oppassen met die strenge look daarna. Nou dat dat cvuw enorm hard kan je toch ook wel? Nou, dat zijn bijvoorbeeld ook dat zijn Trump aanhangers vooral dan wordt aan SRM gevraagd. Wat vind je van cuuw Anon en zegt ie hdv? Ik niet zo goed, maar ze zijn geloof ik wel tegen pedofilie, dus dat vind ik mooi. Ja, dat is toch. Verschrikkelijk hoor. Hoe moest Peter verder zonder jou? Nou, niet daar ze hopeloos verloren door middel van dat.

[00:18:47]

Natuurlijk kunnen we geen televisieprogramma meer Mary, maar hij doet nu anders.

[00:18:53]

Is het moeilijk om om euh, om euh je eigen weg te kiezen? Illa, je bent toch een trouwe hond? Ja, maar ik vond het spannend. Toch zo'n filmavontuur? Wie had ik? Ken Peter? Die ging weg en die had zestien man in vaste dienst voor loopprogramma 16A. Stuk buiten aardbaan. Maar nu? En die moesten allemaal toch iets blijven doen bij Endemol. Die waren in dienst. Peter stopte dus het verzoek. Was Berzin nieuwe format dus en ik verzon oplichtten buiten voor de mensen die het.

[00:19:26]

Luister niet, die niet weet wat hol is. Dat de productiemaatschappij Sorry Endemol, de productiemaatschappij die daar zijn programma's maakt en die productiemaatschappij vroeg dus. We hebben een nieuw format. Ik zeg dus ik heb toen oplichtte in buitenland? Euh, gelanceerd als idee. En toen zeiden ze wil je dat niet zelf presenteren? Dat vroeg SBS6 toen. Hoe snel de D. Zei hij ja of nee, maar ik. Nou, ik moest wel even slikken, het was de dag voor het Televizier-Ring werd ik nog wel.

[00:19:53]

En daar kwam ik gelijk allerlei televisie mensen tegen, tegen wie ik eindelijk trots kon vertellen. Ik ga een overgang maken, dan had ik het eigenlijk al jaren, zegt. Ruik je? Ik had net die dag van tevoren gehoord. Ik was ook wel een beetje In de gloria natuurlijk. Ja of niet. Na Standard Luik is je mag al zeg maar dan krijg je een voorstel. Ook Gazi mag er vanaf nu met een Darth pareltje op de wereldkaart schieten en dan ga je gewoon heen.

[00:20:17]

Dan ga je daar een spannend filmpje maken. Kom je terug Mark, het zelf monteren en realiseren met jezelf in de hoofdrol. En dan mag je weer weg en dan krijg je ook steeds geld voor ja, maar je hebt ja gezegd. Ja euh. Op de of voor en op iets wat eigenlijk helemaal niet bij haar past. Namelijk ijdelheid, aarde uit ijdelheid. Ja of jawel, eigenlijk alles is ijdelheid. Een pijl Turks prediker. Ja meneer bij Belfast.

[00:20:45]

Nou, die wel goed geleerd. Alleen Prediker of alle boeken. Naja kijk Berlage ook. Maar wel mijn vader las de barbaren. Avonts die ik zeven keer hoorde in framen word ik met alles erop en bml hartelijk. Iedereen is toch een beetje ijdel. En wat zijn ze? Wat zijn de eerste drie, drie woorden van de Bijbel in den beginne mooi goed en de laatste drie en laatste.

[00:21:07]

De de allerlaatste uit de Openbaring van Johannes wist raad na te bestellen denk ik. Of iets? Je had ook een Nederlandse vertaling. Zou em maar heel even achterna nadat na die ijdelheid hebben ben jij je ijdel of bijna per definitie ijdel? Zo gaat het een beetje een een stoer vormpje van maar is om juist niet die ijdelheid te veinzen. Wat ik bedoel. Dus je bent nieuw? Iedereen is toch ijdel? Ik wil het niet doen. Het is natuurlijk ook wel ja.

[00:21:41]

Ik mag een beetje mijn stoere laarzen, Maastoren jasje, daarin en in het buitenland boeven vangen. Daar kijk je natuurlijk. Ik zit het zelf ook te monteren. Denk ook eens over de spekt dit jaar te groeten. Die ziet er niet uit. En dan heb ik het al gedraaid en mijn vrouw aan de bel, zegt Nobels. Kaas Kees, een beetje topic opgedeeld. Hier is een mooie, kale plek. Een beetje van die zwarte poeier waar ik doe, maar ik denk dan nooit dat het wel bij me achteraf ben ik toch wel aardig achteraf.

[00:22:08]

Wil wel ja. Ja, maar ja wel eigenlijk. Het interesseert me geen donder, was het. Als je mee geconfronteerd wordt, vind je toch heel comfortabel. Lijdt aan een soort vertraagde ijdelheid.

[00:22:18]

Maar waar liggen jouw roots? In welk land bij Israël ben ik geboren? Toch wel, maar daar liggen me, heb ik heel kort gehouden en ik ben ook geen Israëli. Ik ben gewoon Nederlander. Nederlands paspoort als ik moet zeggen een land daar moet je waar water. Wat het meeste indruk op mij is Surinamer. En als je dan klaar bent met werken en je hebt veel geld verdiend, dan ga je daar naartoe. Ja uhm, ik heb daar dus vroeger gewoon 3 jaar.

[00:22:43]

Ik ben er nog vaak terug geweest. Ik ben vorig jaar zelfs drie keer terug geweest voor m'n werk en één keer heb ik mijn vrouw aan een wel meegenomen. Voor het eerst. En toen heb ik laten zien waar ik op school zat en waar we stiekem over het hek klommen bij het vliegveld, waar we mee mochten vliegen en wat kattenkwaad uithalen. Wat je wel mee mochten vliegen? Ja, veroordeling. Annabel wil dus nu na één week Suriname ook daar wonen.

[00:23:07]

Dus als ik bejaard ben op mijn pensioen ga bij ik mee. Wij. Uhm, ik woon vlakbij bij ons Suriname. Nee, ik woon vlakbij het vliegveld in de stad. Zorg en hoop uit die wijk, dat vliegveld. En dan had je de MAF, de Missionary Aviation Fellowship soort Flying Doctors. En elke dag uit school. Om één uur kom je uit school, trouw, brozer. Euh. En ging je naar het vliegveld toe en ging je op het vliegtuig poetsen met zijn toolbar.

[00:23:33]

Terug in de hangar duwen en er kwam er een noodoproep van een zieke indiaan. Ergens in kwam al eens een muntje of een ander of een ander dorp in het oerwoud en daar moesten de. Er kwam er een ambulance aan en ging die ging een paar stoelen uit zo'n 6 naar 2 0 6. Dat geloof ik niet in zijn, want wat langer dan een jaar vliegtuig of in mijn Herma werd aangetroffen en daar kon een Brankaer in en ging er een zuster mee.

[00:23:58]

En dan zei die piloot er maar keus. Ik heb er geen co-piloot, geen mee te zijn natuurlijk. Een beetje voor de grap. Maar dan mocht ik mee was ik 15 verkeerd van af. Dus ik vloog zeker 3 keer in de week. Maar jungle in en een landje echt zo tussen de tussen de oerwoud reuzen is een heel klein streepje op zo'n geïmproviseerd veldje en dat is dan van die veranderd. Prima om naar mijn ouders die allemaal trouwens even gek hoor.

[00:24:22]

Ik heb wel eens een keer gehad. Daarna woonde ik in Afrika en dan had je vlakbij Bujumbura je een berg, de Mosae Atari. En die wilden wij beklimmen met school. En dat is echt gebeurd. Uhm, waar gingen die beklimmen en hadden we twee dagen voor uitgetrokken? Met een mannetje of een paar meiden. Ik was toen net verliefd op amper try's. Een Belgische release die er goed uit trouwens, maar die was ook vaak van 15 tot 16 maart.

[00:24:52]

Zo nee, wil je nu niet meer tegenkomen. Jawel, je weet ik wel. Volgens mij is het Sud-Est geworden. En euh, wij beklommen die berg en halverwege gingen we slapen in een dorpje en dan mochten we in de kerk slapen. Dus die banken gingen op. Sawa sliep op de grond gewoon middenin Burundi, in een dorpje. We werden s morgens wakker en we wilden de kerk uitstond. Dat halve dorp met kapmessen voor de deur. En dan moesten we alles afgeven.

[00:25:16]

Dus al onze bagage, ons geld, alles zijn we teruggelopen. Ik heb dat thuis verteld en dat werd gewoon ter kennisgeving aangenomen. O naast is er rookverbod? Und waren ze met andere dingen bezig? Ik weet het niet. Er is nog een nog een klassiek voorbeeld hoe mijn ouders waren. Paarrijden ouders uit trouwens, ook in Burundi. Wij gingen naar een buurland Rwanda toe, naar een wildpark op vakantie, het Akagi wildpark. Wat doe je dan als je daar woonde?

[00:25:45]

Natuurlijk ook in de buurt op vakantie en ik zat voorin in de auto rond werd achterin Immelt misselijk. En ik was een jochie van 16 ofzo en ik zie allemaal witte punten in mijn gezicht te knijpen. Zijn konden wurm uit. Nog een werden, nog een. Ik denk tien. Wurm Marcel. Mijn vader en mijn moeder zat achterin, die zeiden verder niet van stoppen ofzo. Die zeiden gewoon jij schiet zomaar uit het raampje. En we rijden gewoon door.

[00:26:12]

Als het van ja, ik was dénkt door een één of andere vlieg gestook. Die had made of eitjes gelegd. Er kwamen van die van die witte machinisten wisten wat het was. Nee, nee, dat wisten we niet. Maar die ik had ze dus uitgemergeld na zijn kennelijk wegschieten, maar het raampje me gewoon ruim en niet stoppen met de ouders. Supercool eigenlijk? Eigenlijk wel ja. Wij deden best wel heftige dingen. Wij gingen in beroep. Die ook iedere zondag met die Amphitrite.

[00:26:35]

Die had een broer die was Auwers Jowell Hayden die Google als Franstalig Belgen allemaal wielerbonden warmden. En euh. Die hadden hem een boot, een speedboot met waterskiërs. En dan gingen we ook kijken wie het dichtst de langs de nijlpaarden durfde te waterskiën. Als je dan op je bek gaat bij Rendeux en levensgevaarlijke beesten, evenals van gevaar van zo'n programma. Euh, is Bush achtig of meer gevaarlijkste wegen? Ja, en dan heb ik. Ik heb niet zoveel tijd.

[00:27:03]

Want want maar u wil qua spanning hoeft het niet te laten toch? Nee, dat vind ik leuk op zondagmiddag dit. Ja, wat is de mooiste en mooiste plaat die ooit gemaakt is? De mooiste plaat die ooit behalve behalve Bach de mooiste plaat die ooit gemaakt is. Ik denk je, American Recordings van Johnny Cash. Waarom dat aan de boekenprijs denken? Moet ik eens aan denken? Of uhm, soms? Nee, ook heel lang deze zomerverlof bevlogenheid van dat Kroonen en en staat het dan op zondagmorgen Hardman News?

[00:27:39]

Dat zet ik wel eens op. Ja ja, Famous Blue Rinckhout. Dat is denk ik mijn mooiste nummer. En in het westen wisselen jullie thuis muziek uit. Zie je Souness naar jou en andersom? Het gekke is dat B. Euh. Ik heb dat ding zelf veroorzaakt door maar al mijn kinderen zijn jaren 80 frietjes die luisteren echt mijn één na jongste, die is nu 15. Die luistert eigenlijk alleen maar de Cuore. En ik komt jou vertellen dat het nieuw muziek is.

[00:28:03]

En nee nee nee nee zegt tegen mij van en cd's van David Bowie bevat Je plaatste me uitzending, een nummer van David Bowie gebruikt als peace boy. Hello S&P's boy kende ik niet eens. Daar was hij meegekomen en Venetian trots. Ja, leuk. Begint toch echt in de hemel te glimmen. Is erg leuk kinderen. Ruud helemaal is hij getroffen bij al. Tja, daar heb ik de handen naar. Schamen ze zich alles voor? Nee, nee, nee, integendeel.

[00:28:30]

Ze gebruiken de zinspelen ook wel de Casaert. Oh ja, ja, maar wat is dat nou om meisjes te versieren? Wil zeggen dat ik een vrouw. Oh ja ja zijn en mensen wel eens bang dat ze namens jou iemand mogen bedreigen? Euh naieve. Ik heb de laatste. Een tijdje terug een uitzending gehad hebben we acht. Wat wordthet? Fraudeurs met de politie gepakt op heterdaad en dat is zo groot. Dat gebeurt zoveel dat ik heb een filmpje gedeeld wat mensen doen op hun telefoon kunnen zetten als ze weer worden benaderd voor Heijman.

[00:29:01]

Je kent wel Tor. Ja, en daar zeg ik van, ik heb je net uitgebuit daarbij om de hoek. Begrip was mijn remmen. Dus dat is Neum daar al die gasten gestuurd. Dus iedereen die nu gescand dreigt te worden. Die stuurt ook buizen. Hoe wil jij herinnerd? Worden zij dan in één keer niet meer met als uhm betrokken avonturier? Betrokken avonturier? Ja, ik vind het wel heel belangrijk dat de mensen in Nederland zich ook dat.

[00:29:28]

Dat hoop ik dat ook een beetje mijn reisboek in mijn programma zit ook reizen veel. En kijk, wij hebben in Nederland Packing goed en we moeten vooral dat ons realiseren. We hebben. Wij zijn één van de rijkste landen ter wereld. De criminaliteit daalt al jaren, zijn een van de gelukkigste landen in de wereld. Dat zie ook nog onze zie ons zorgstelsel. Zo is de top 2 van de wereld hoor ik van een anesthesist die ik ken als vriend.

[00:29:55]

En toch maar zeiken en niet geld geven, bijvoorbeeld aan vluchtelingen. Een beetje lopen zeuren over moslims gevaar of over een tsunami van asielzoekers. Ik vind en dat heb ik thuis ook meegekregen. Je moet altijd zorgen dat je iets van je welvaart afstaat aan haar mensen en je moet vooral je realiseren dat je het dat je dat het niet jouw verdienste is dat je hier geboren bent.

[00:30:19]

Dank je wel Kaagbaan.

[00:30:21]

Dit als een podcast van Ruud de Wild van Caïro en chef. Wil je meer Ruut volgen op Facebook, Twitter of Instagram?