Transcribe your podcast
[00:00:01]

Dit is een podcast van NPO Radio 2 en KRO NCRV. Ja, hij komt 1. Sterker nog, ik kon net binnenlopen. Hij zit er keurig te wachten, geduldig voort te brengen. Je weet hoe het werkt. Euh, ja, 30 minuten toch? Ja, 30 minuten. KPN kookwekker die je hebt gezet. En dan zijn we ook begonnen eigenlijk.

[00:00:22]

Dit is de podcast van Ruud de Wild. Komende dertig minuten praat Ruud met Robert ten Brink. Als de wekker gaat, is het gesprek voorbij. Dit is 30 minuten rauw. Robert ten Brink.

[00:00:34]

Uhm, wat? Ja. D. D. Dat is een naam. Als ik daaraan denk, dan denk ik. Als je door de Kalverstraat loopt kijkt iedereen om. Niet. Niet één iemand uitgezonderd. Hoe is dat? Euh. Nou, dat hangt vanaf hoe je door de Kalverstraat loopt. Dus je kan op verschillende manieren lopen. Je kan als Robert ten Brink door de Kalverstraat lopen. Dan kijkt iedereen om, maar je kan ook gewoon lopen. Is er ook gewoon een lopen?

[00:00:58]

Robert ten Brink Dan zijn er twee mensen. Nou, het is wel grappig, want ik heb wel vaak zoiets van dat ik ook naar mezelf kijken op die manier en dat ik denk van ah ja euh. Nou, ik heb het wel eens als ik op de fiets zit en je rijdt door de stad. En euh, dat dan eens ze op sommige dagen allemaal mensen van Helo kamertje kijken en denk ik hee, ik lijk vandaag op Robert ten Brink.

[00:01:21]

Wat gek. En andere dagen niet verrast dat je dan nog? Ja ja, want heel vaak ben ik lijk ik niet op Robert ten Brink. Wie ben je dan? Weet ik niet gewoon mezelf?

[00:01:33]

En Amsterdam? 20 oktober, 19 55 Ja, wat? Wat gebeurt daar? Waar? Waar zijn we op de Overtoom en een bovenwoning? Ja, ja, ja, ik. Ik fietste gisteren nog langs. Dat je denkt wat grappig. Daar heb je dan in zo'n bakje gelegen in een wiegje en in een half woning. Je en mijn ouders moesten s avonds de bank uitschuiven. Dat was dan het bed. Weet je wel. Totdat mijn zusje werd geboren zoon 3 was.

[00:02:02]

En toen kregen ze een woning in Slotervaart aangeboden, dus van op zoon. Euh ja, zo'n flatgebouw wordt inmiddels alweer afgebroken en dus van hartje stad naar de buitenkant. Ja, naar Slotervaart en euh nou dat tot me 13de. En toen kreeg mijn vader waarschijnlijk opslag. En toen zijn we verhuisd naar Buitenveldert. Al heel ervaar ik het gristelijke lyceum Buitenveldert bezocht OK! En is het daar allemaal goed gekomen. Nou, daar is het fantastisch geweest, want daar had ik natuurlijk.

[00:02:35]

Uh, wat was staarden waren allemaal mensen die ook naar die school gingen maar niet gristelijke waren. Dus het was een dolle boel. Maar we moesten wel uit de bijbel lezen. Krijg je dat ook van thuis mee? Geloof? Nee, helemaal niks. Nee. Maar hoe kom je dan op een christelijke school? Nou lekker dichtbij? Dus dat gold voor iedereen. En dat mocht dan zeggen ja, dat van iedereen. Piment, een heiden. Wel op zo'n christelijke school.

[00:02:58]

Maar wij waren helemaal mijn ouders waren helemaal niet zo. Euh, alles mocht eigenlijk wel. En waarom? Waarom niet? En dus ook heel goed. Volgens mij werd er wel gesticht om iets van die cultuur mee te krijgen. Uh, en nou dat heb ik ook wel gekregen. Ik kijk er even goed op terug. Jennings nam dankbaar dat ze als bagage hebt of heb al. Het was natuurlijk. Als je nu op terugkijkt dat je denkt van wel.

[00:03:22]

Nog op zaterdag. Ja, we hebben het over 18:23 natuurlijk. Dus we hadden op zaterdagmiddag les. Het 5de uur nog bijbel lezen? Uhm. Grappig is trouwens dat. Daar zaten allerlei malle mensen op die school. Peter er die zei een keer jij en bij mij op school gezeten en zei ik God, in welke klassen zat je dan? Peter Zebina die je klas bekkie een jaar onder mij te hebben gezeten. Dus ik zei nou Peter, en heb ik nieuws voor je?

[00:03:49]

Jij heb bij mij op school gezeten, dus het is er zo. Dat is nog steeds. Zie je Springfield elkaar nog als schoolgenoot of dat weer niet? Nee, ik heb het. Ik ken hem helemaal niet uit die tijd. Ik ken de van tv. Ja, als ik heel veel mensen inderdaad zie. Ziet wel eens van die mensen en zegt u kan heel blij gedag. Ja, en die heb je dan al tien jaar op tv gezien en nooit ontmoet.

[00:04:10]

En dan zeg je ja, hallo hè? Alsof je elkaar al jaren kent.

[00:04:13]

Ja, grappig wel, want er was geen Roobjee vroeger. Robbert. Nee, ik was altijd waar. Ik was vroeger Robert. Mijn ouders noemde me Robert. En dat ik een gruwelijke hekel aan ik weet ook niet waarom. En daarna is het Robert geworden, want het is niet met Robbert mee. Maar Robert Robert Robert Lament n. B. Ja, en toch. Robert ja, wat voor jongen was hij? Nou, ik was het braafste jongetje van de klas.

[00:04:35]

Ik voetballertje ooit euh. W.F. Hermans heb gelezen. Jazeker. Euh. En dat gaat dan één van die verhalen van Kom! Ga jij eens naar het dorp? Euh, Bruintje, om dingen te halen. En zo ja, zo'n jongetje was ik ook in een kort broekje. En ik deed alles wat mijn ouders wilden. En ik was braaf. Ik was een braaf jongetje, altijd te braaf gebleven. Ja, ik denk het wel. Wat te braaf.

[00:04:58]

Wat je ook over jou leest, het is. Nooit heeft Vlieg nooit hard uit het oog. Maar ik heb die behoefte ook helemaal niet. Ik ben niet, euh, zeg ik altijd een type om tegen de stroom in te roeien. Ik ga liever met de stroom mee. En euh, ik vind het ook belangrijk om euh. Ik zeg het komt er maar gewoon uit om aardig gevonden te worden. Ik merk als ik in een gezelschap ben dat je al meteen ook merk je dan bij jezelf waar je ook bent, altijd moeite gaat doen om de sfeer gezellig te euh te hebben.

[00:05:28]

PM please ja, dat is dat zo heet dat. Dan denk ik toch na over gezelligheid. Mens nee, nee. Nee nee. Nee nee, nee, dat niet neem. Ik wil het. Ik vind het altijd prettig als gewoon een fijne sfeer is om me heen. Dus je bij je bent. Maar jij bent toch ook de koning van het Harmony model? Als het even kan? Ja, misschien wel ja. En dat betekent niet dat ik altijd zo'n lieverdje ben.

[00:05:48]

Want ik kan natuurlijk ook. Als het erop aankomt. Euh, op mijn strepen staan. Hoe komt dat? Omdat ik dan aan het werk ben? Of straatterreur? Nee, nee, nee, dan nemen neer. Nee, nee. Maar luister, werken is gewoon euh. Dat moet gewoon goed gaan. En als dat niet goed gaat. En soms komen er wel eens mensen langs in een euh inmiddels veertigjarige carrière waarvan ik dan denk oh. Die is speciaal gestuurd om mijn carrière te ruïneren.

[00:06:18]

Daar maak ik dan korte metten mee. Hoe doe je dat? Hoe ga je te werk? Ja, dat hangt van diegene af. Maar ben je plaats van de confrontatie dan? Of doe je dat heel? Nee, nee, nee, dat doe ik. Dat doe ik dan wel gewoon heel direct. Maar als je Robert ten Brink rijdt, dan hoef je toch helemaal geen zorgen te maken dat iemand daar komt. Je kunt toch alleen maar zorgen?

[00:06:37]

Maar echt ja natuurlijk. Je moet toch altijd euh strak blijven? Je moet toch altijd? Euh. Ha. Hoe noemen ze dat? Ja maar t is toch al juni? Robert ten Brink en voor de rest niks. Roel de rest heb ik veel geleerd. Dat is dan een programma. Ik bedoel, ik heb het natuurlijk wel meer gedaan. Zeker aan de deur was ik nog niet. Maar ja, maar heel lang hebben we nog. W.

[00:06:58]

W. We hebben nog 25 minuten. Nou, als je nu al die programma's die ik ooit heb gedaan oplijsten dan maar net van de tijd nog. Dan hebben we even terug naar die de jongen. Dan zijn we dus eerst in t centrum van Amsterdam, dan gaan we naar de rand. Dan gaan we naar een een soort luxe buurt. Ha, nee, hoor je helemaal niet in deze buurt. Het was gewoon. Het was gewoon ook een nieuwbouwwijk.

[00:07:18]

Euh, maar het was wel. Nou ja, ja, wij woonden dan wel in het armoedige gedeelte van die luxe buurt. Wij woonden ook weer in flatjes en zo. Maar ik had wel vrienden. Uh, die het heel goed hadden thuis. En daar vond ik het wel fijn om me daarin te bewegen. Moet ik zeggen. Was jij een goede leerling? Maar heel lui, heel lui. Leer ik eigenlijk nooit iets gedaan? Ik had de middelbare school met bandjes, muziek, euh bandjes, dingetjes en daar waren we eigenlijk alleen maar mee bezig met muziek en wat ik wil.

[00:07:49]

Wil jij toen al naar de Kleinkunstacademie? Nou ja, dat de Kleinkunstacademie is dat die is eigenlijk in beeld gekomen omdat dat iets was. Ja, dat was de Kleinkunstacademie. Ik dacht misschien moet ik daar dan naartoe. Ik wilde toen ik klein was altijd Toon Hermans worden. En euh, dan is het wel handig als je na de Kleinkunstacademie toch? Ja ja. Dus ik zag het helemaal voor me en die uitstraling van die man. En die kwam dan een podium op.

[00:08:15]

En iedereen was dan helemaal euh ge een hoer noemen. Dat gehypnotiseerd eigenlijk door die man. En dat gevoel, dat sprak mij enorm aan. Dat wilde ik ook hebben. Euh ehm, iets afdwingen. Zeg maar als je ergens binnenkomt en dat er dan gewoon dingen moet gebeuren en dat mensen dan aan je lippen hangen enzo. Dat gevoel heb ik wel heel erg. Hij is zit er nog in Yanal. Ja, ook thuis. Dat is mijn drive.

[00:08:40]

Nee, thuis is alles anders. Ruud omdat ze omdat de vrouw toch de dienst uitmaken. De vrouwen hebben vrouwen in India inmiddels. Uh uh, natuurlijk alleen nog de vrouw. Hoewel op de achtergrond natuurlijk het hele team euh, iedere dag op ze blijft. Blijf toch altijd samenwerken, heb ik al eens gehoord. Wat zeg je, want ze blijft er altijd samenwerk. Ja ja ja, dit is gewoon een grote kongsi tegen en tegen mij. En ik zeg dat wel.

[00:09:05]

Er werd soms ook heel gezellig met elkaar. Of althans soms heel vaak en en worden mensen echt volledig afgebrand. En ik doe dan ook al eens een duit in het zakje. En dan valt het helemaal stil op Gootjes. Hij zegt ook wat. Oh, wacht je meneer? Nee, nee, nee, nee. Hoe is de D wa? Hoe was het moment dat jij besefte dit gaat hem worden. Dat moment is er altijd geweest. Vanaf het begin al voordat je naar de academie ging.

[00:09:33]

O ja, ja, da's heel gek. Ik heb nooit getwijfeld dat ik ook bevobbelt niet aangenomen zou worden daar. Euh, wat niet wegneemt dat dat een disaster was, want ik ben helemaal geen theater type of op een toneel. Na eens grappend te gaan verkopen of een liedje te gaan zingen, dat is gruwelijk. Dat moet je mij niet zien doen, maar daar heb ik wel weer allemaal gedaan en daarom kwam ik erachter dat ik dat helemaal niet wilde.

[00:09:56]

En toen euh, ben ik. Via een vriend van mij was er een auditie bij de KRO, bij de radio en toen ben ik daar terechtgekomen. Waar komt die onbegrensde zelfverzekerdheid vandaan? Nou, dat is geen zelfverzekerdheid, dat gevoel. Gewoon dat je. Dat is gewoon een heilig moeten. Nee, maar je hebt. Je hebt mensen die arrogant zijn en je hebt mensen die in hun kwaliteit staan. Jij bent één brok. Ik ben. Euh ja, ik ga het gewoon doen.

[00:10:23]

Ja ja, dat wel. Maar dit is wel heel simpel. Van sommige dingen zie ik mezelf ook helemaal niets doen, bijvoorbeeld ook binnen het beroep. Dus je bent goed om bij de gratie van dat je weet waar je niet goed in bent. Euh ja, dat is het eigenlijk. En als je dan de dingen doet waar je dan vindt dat je goed in bent. Je moet je ook al heel serieus nemen. Dus het is niet zo van Aja na Doe Maar waar.

[00:10:42]

De ninja uhm, heel grappig. Ik zit nu op Netflix na een serie te kijken van Martin Scorsese. Ja, Fran Leibowitz. Dat is een. Een Russische schrijfster die woont in New York. Kenneth Lay is waanzinnig. En die vrouw? Die is nu zo'n beetje zo'n orakel. Die allemaal humoristische quotes heeft over mensen en dingen en toestanden. En die gezegd ook van die dingen dat je denkt ja, dat dat zo zit het in mekaar. Zo zit tanden in mekaar.

[00:11:15]

Zo van mensen die euh, iets leuk vinden om te doen zegt zij die zij nooit had kunnen nooit goed zijn. Want als je echt goed bent in die iets, dan is het helemaal niet leuk om te doen. Dan ben je gewoon. Dan ben je daar bezeten mee bezig. Dat soort zeer bezeten. Ja eigenlijk wel ja. Als ik eenmaal bezig bent ben ik best wel. Dus als er een in een serie is van welk programma dan ook, dan ga ik ervoor.

[00:11:38]

Ja ja, dan word je die week ook niet gestoord. Meer dan een soort plof. Euh TranSportium. Nee, ik kan makkelijk gestoord worden. Nee, dat is het niet. Het is niet zo dat ik helemaal in mijn eigen wereld zit, maar ik ben gewoon omdat ik bezig ben. Nee, het gaat juist als ik lekker bezig ben en gaat heel snel allemaal. Caro daar gingen. Daar kwam Recaro radio's bij. In die tijd, daar liep je dus naar binnen.

[00:12:01]

En je had een man, Geert. Nee, ik mocht een rubriekje maken en bij een programma wat Theo stockeert in die tijd euh, aan het opzetten was. De wereld was zwart wit, hoor ik. Ah ja, ja ja, het is euh. Inmiddels euh. 19 4 aangeland vertalen even later. Euh. 89. Zoiets? EH. Nee eerder. Euh. O ja, ja, nee. 79. Inderdaad. 1971. En uhm.

[00:12:30]

Toen en na via dat rubriekje ben ik euh. Diskjockey geworden. Diskjockey Ruud. Ja, ik hoor het. Ja, ik mocht ook zelf. Ik mocht ook zelf de platen opzetten. Sprak je ook zo? Nee, maar ik had wel altijd Tom Mulder in mijn achterhoofd weten van Goedemorgen Nederland herrijst. Euh. Het is een beetje tochtige in de studio. De Pauzeerde heeft teruggegeven de slagboom dicht te doen.

[00:12:55]

Dat werk waar we hartje je en niet op de radio willen blijven. Euh. Nou, we zijn euh, we. Dat weet ik niet eigenlijk. Het is anders gelopen. Laat ik het zo zeggen, want we zijn ontslagen. Op een gegeven moment haalde de kwam een wisseling van de wacht bij. Maakt een vrij controversieel programma. Voor die tijd met euh, de nieuwste muziek. Oh, dat kon natuurlijk vanwege kleinkunstacademie. En nee, helemaal niet. Nee, nee, nee, want gelukkig was er een hele goeie platen samenstellen.

[00:13:25]

Bram van Splinter die dat allemaal wist, want die kwam van Muziekkrant OOR en die zat helemaal in die. Die ging dan naar de platen import. En dan had je nog in die tijd Amerikaanse import in Ziggo. Ik heb hier in een disco singel van een gozer. Volgens mij wordt dat wel wat. En dat was dan de eerste single van Prince. Weet je wel, dat soort dingen? En euh. Nou, wij hadden dan allemaal controversiele bands, heel progressief, die heel progressief.

[00:13:50]

En we deden ook afschuwelijke dingen op de radio. We beledigde ook het hele systeem, want al die dj's die kwamen in hun Saab turbo's aangereden. Daarbij het op muziek paviljoen en wij kwamen daar met de trein en wij waren die angry young man en wij beledigde Lex Harding en zo. Een afschuwelijke dingen deden we eerlijk. En als je daar aan terugdenkt denk je nou had ook anders gekund of was vergoed juist dat. Dat was gewoon zo. Dat we vonden onszelf te gek natuurlijk.

[00:14:16]

En euh. Maar uiteindelijk de KRO niet meer denk ik. Dus het was afgelopen. Euh. En wil je helemaal doen. Maar helaas. Hij heeft wel leuk om te weten, want geef aan komt de lingo ook met elkaar? Euh, nee, ben Sara bij de VARA. O ja, natuurlijk, dat was een prevaleert nickname. Lingo is alweer een aantal jaren verder eigenlijk. Eerst komt nog het Jeugdjournaal, vijf jaar lang. En daar kwam op een gegeven moment allerlei.

[00:14:40]

Bij de VARA ben ik toen ook dingen gaan doen waar we het meest thuis gevoeld? Uh, nakba me eigenlijk altijd overal wel thuis gevoeld. Hoewel, die KRO was nog wel heel ouderwets. Dat was in de tijd, dus het was van 1980 die 82 83. Dan had je ook iedere omroep had nog zo'n eigen gebouw met restaurant. Bij de vader was het de kantine en daar moest iedereen in de rij staan. Dus als Sonja Barend en Marcel van Dam binnenkwamen moesten ze gewoon achter de gene bij de rooie haan hoort.

[00:15:11]

Ja, precies. Maar bij de NCRV bijvoorbeeld waren er obers in Shocked met witte handschoenen. En wij gingen dus als we monteerden. Voor het radioprogramma Uitje gingen we s middags een uitsmijter eten bij de NCRV en werd je dan bediend door obers met witte handschoenen in jacquet in Laken. Het restaurant is geen grap. En bij de KRO zaten ze s morgens om 10 uur allemaal een bier. Dat was echt gewoon één grote chaos. Niks veranderd? Nee, maar wat?

[00:15:37]

Wat? Wat? Wat een idiote wereld is dat. En dan kom je uiteindelijk heel veel. Later kom je dan bij RTL 4. Nu neem je wel een paar stappen. Dan weet ik wat, ik ga zo meteen weer terug. Maar dat dat moet. Het is heel gek als je dan dat salus systeem gewend bent. En dan ineens ben je in alles vrij normaal. Nee, je bent niet vrij duidelijk. Nee, ik ben niet vrij.

[00:16:01]

Hoe bedoel je nou dat je een eigen brhamme ging maken zonder regels van de overheid? Euh, op die Moleskine om alles weggeeft? Je kon er over verandering. Die had eigenlijk. Het was jouw idee en je moet. Je kon doen wat je wil, maar het was niet mijn idee. Euh, wat ben je bescheiden van toch? Ik ben altijd heel tevreden geweest wat dat betreft en euh. Het heeft me wat blufte genoeg opgeleverd, dus het is wel.

[00:16:27]

Het is allemaal goed zo. Maar uhm euh, je hebt het nu waar. We hebben nu overal je niet slooft. Ik gaan. Oh ja en nee. Dat idee was van Joris van Ooijen. Dat was iemand uit Zutphen en die kwam er bij John de Mol praten. En euh, je had iets met een videoband en dat soort dingen aan me charmant vind ik het. Want de meeste mensen, euh. Dat vind ik dan zo'n gesprek. Het succes kent vele vaders zeker.

[00:16:49]

Maar ja, daar gaan we even terug naar. De publieke omroep was het de KRO. Toen hadden we de VARA, de NOS, de VARA, het Humanistisch Verbond nog dingen gedaan. Ik was natuurlijk freelancer. Ik was inmiddels allemaal kleine kinderen en er moest brood op de plank, dus we moesten ook iets verdienen. Ik heb gevoeld dat dat ook zo. Ja zeker, want ik had ook periodes dat ik er maar niks had. Dus dat is niet zo leuk dan en meestal direct.

[00:17:11]

Wel luxe als je werk had. Hoe bedoel je? In het begin was dat altijd al goed verdienen? Nee, natuurlijk niet. Drie maanden contract, niet boos worden en een euh vertikken. Maar zeg. En euh. Bij de NOS ook bij dat journaal. Dat hilarische tijd gaat. Vijf jaar lang heb ik daar rondgelopen op de redactie. Wat zich daar afspeelt, meneer. Dat hou je niet voor mogelijk. Euh, spannend wel ja. Was wel spannend.

[00:17:37]

Jarich Burner. Spannende dingen. Wat dan? Nou bijvoorbeeld? Je had allerlei redacties of die heb je nog steeds. Ik was vorig jaar nog een keer. Er is niets veranderd. Je hebt de binnenlandse redactie, maar die wordt hoogstens heel erg minacht door de buitenland redactie. Dat zijn de koele Quds. Weet je wel, die van het buitenland. En die hebben ook die correspondenten waar ze contact mee hebben enzo. En die komen ook INPE. Eén keer per jaar kwamen die dan op de redactie.

[00:18:02]

Buitenland kort na. En dat soort dingen gebeuren allemaal. Dus eigenlijk de supersterren. Ja en nee is echter hier en en waar. Als ik een beetje jouw karakter schets of ja kan volgen, dan euh, zie ik ook een heel recalcitrant pens. Dus dat gaat nu wel.

[00:18:18]

Ja, da's waar jij en ik. Ik ben ook niet bang om mijn eigen glazen in te gooien, want ik weet zeker dat het daarna wel weer goed komt. Om maar even terug te pakken komt dat. Is dat de Yau Yau euh. Lijm gezindheid dat je mensen kunt bij elkaar kunt boetseren? Is dat t? Euh. Nou neen, dat gevoel heb ik juist helemaal niet. Ik heb zoiets van als. Als dingen me echt niet zinnen of als mensen me dingen euh aandoen ofzo dan ben.

[00:18:45]

Want dan word ik ineens wel heel erg. Euh. Euh, hoe noem je dat? Euh, tegendraads, recalcitrant, boos? Euh, ja, emotioneel verongelijkt? Nee. Chagrijnig? Erger. T Is wel erg. Oh ja, is jij wel eens Gooijer? Wel eens met dingen? Nee, dat niet gooien met dingen. Nee, het is meer gewoon gemener denk ik. Zo van over je lijn. Het is iets, een zoon, olifantje, geheugen.

[00:19:11]

En dan kan ik na vijf jaar gewoon iemand euh van al. Ja, dat was jij toen ook. Nou, na nu is het zo ver is Payday. Nou ja, ja, dus je kunt me zou geen ruzie hebben. Nee, roepia schoonvader. Ik ben een heel leuke man. Ik schenk heerlijke wijnen en zoveel als ze maar willen. Oh ja, en als waardoor. Als we maar doen wat jij zegt en een euh nee, ik ben er gewoon een hele.

[00:19:40]

Wel een gezellige peer, om het zo maar even te zeggen. Gewoon goed contact met met allemaal. Ja ja, ja ook zeg maar. Maar dat is niet altijd zo geweest. Kijk euh, je moet je voor. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Dus in de loop der jaren zijn de zoveel aspirant schoonzonen langs geweest en ook wel weer verdwenen en weet ik wat allemaal. Maar het team wat wij nu hebben moet ik zeggen ben ik erg tevreden mee.

[00:20:03]

Klopt het dat jij All You Need Is Love hebt en geniet van je inzicht? Nee, nee, nee, nee, jij niet. Ik ben gewoon. Ik zeg als programmamaker, dus maak een amusementsprogramma en dat heeft bepaalde thema's. Maar dat had net zo goed iets anders kunnen zijn natuurlijk. Euh, je woont in Amsterdam nog steeds. Stel je voor, je loopt onder trein tram 13 en je bent resume niet meer. Geen. Robert ten Brink.

[00:20:25]

Uhm, bij de opener bij het achtuurjournaal. Hmm. Geen idee. Geen idee. Je denkt er natuurlijk altijd wel eens over, want we zeggen wel eens. Kijk, we hebben eerlijk de afgelopen jaren ook met ons vaste camera team. Dat we de wereld over zijn geweest. En je zit altijd in gekke vliegtuigjes. Helikopters in uh, watervliegtuigen in. Uh, weet ik veel wat allemaal? Of euh, dat je s nachts zeg maar in Noord Noorwegen moet landen.

[00:20:54]

Maar de baan is dicht. En dan dat je denkt dan gaan we dit overleven. En dan zeggen we wel vaak bij elkaar Vanleeuw. Anders dan hebben ze bij het journaal 1. Leuk, een leuk onderwerp morgen of zoiets.

[00:21:04]

Wat zouden ze moeten zeggen? Bacchanaal? Nou uhm. Euh, wat zouden ze moeten zeggen, ze moeten helemaal niks. Maar ja, je hoopt natuurlijk dat ze er iets leuks van maken dat ze er wel nog een berichtje van maken. Niet dat het zoiets Frits van euh, de presentator die misschien nog van Lingo kennen. Neen, dat lijkt me niet leuk als jij je carrière begint in 79 ha. Ja, het is nu en 2021. B. Ben je ooit bang geweest?

[00:21:34]

Gaandeweg dat het voorbij was? Ja, regelmatig echt. Hoe werkt het dan? Nou, het is ook wel eens een paar keer bijna voorbij geweest natuurlijk. Wanneer dan? Nou, dat heeft ook met zenderbaas te maken en met wisselingen van de wachten wil. Alleen al het feit dat we ooit bij die KRO moesten vertrekken bij die radio was alleen maar omdat er een andere zender baas kwam. Zo werken die dingen natuurlijk. Euh, dus dat is eigenlijk de hele tijd aan de orde.

[00:21:57]

Maar waar zijn die hiaten in televisieland dan? Nou, ik heb euh wel eens euh, op een dood spoor gezeten in mijn waar je zelf met jezelf Nene 9. Ook gewoon voor de zender in t begin jaren bij RTL. Zat ik op een dood spoor. Toen was ik daar gekomen op voorspraak van Fons van Westerloo, die ook iets had van A. Dat gaat gewoon door met die jongen. Weet je wel zo echt van euh. Euh, de oude Amsterdamse grond zien?

[00:22:26]

En uhm euh ja, toen. Na twee jaar was het echt van jou. Wat moet je eigenlijk doen? Want u? Die formats waren op of we deden niks. Maar ja, dan is gelukkig weer bevobbelt, in dit geval zoon Erland Galjaard te weggeweest. Die is er jammer dat Ojjy niet, dat kunnen we toch nieuw leven inblazen? Kunnen we toch geld in pompen? En die kunnen toch misschien wel naar Australie of zoiets? Of weet je wel dat soort dingen?

[00:22:48]

En dat soort mensen moet je af en toe wel aan je zij hebben om het weer een push te geven. Heeft Erland er dan voor gezorgd dat dat je weer hoger mocht vliegen? Ja, in die tijd wel. Ja ja. Jazeker, die die had een inschiet van ja, dat gaan we doen. En dat wat is jouw mooiste eigenschap? Umm. Nou, ik vind euh, maar dat klinkt meteen al. Weet je wat het gevaar is?

[00:23:16]

En Ruud van dit soort dingen dat je tegenwoordig als je echt een een online doet, dan wordt dat meteen van die quotes die over het internet gaan. Rond Robert M. Ik vind blablabla. Weet je wel. Dat soort gedoe dus je. Maar nu zit iedereen je de hele grote oren te luisteren natuurlijk al. Nou ja, ik vind eigenlijk dat ik euh, dat ik best wel op het juiste moment dankbaar ben. Onmensen. Ik vind het heel belangrijk om mensen de credits te geven die ze verdienen.

[00:23:45]

En ik vind het ook heel belangrijk om nederig te zijn. Eigenlijk is dat. Is dat Nederlands calvinistisch? Nou nee. Ik vind dat je gewoon af en toe ook. Wat ik bijvoorbeeld nooit heb gedaan is dat gevaar? Want om op de loer ligt als je heel lang meeloopt in die mediawereld, dat je gaat denken dat je net zo belangrijk bent als de daarmee de de zenderbaas bevobbelt. En dat moet je niet willen denken, want dat is namelijk niet zo.

[00:24:16]

Is het altijd geweest of is dat gaandeweg dat je dat hebt gemerkt? Nee, dat is gewoon altijd zo geweest natuurlijk. Je moet niet denken of dat je in interviews van eens euh, helemaal het alwetende baasje gaat uithangen van een dier. Zo'n lul en dat moet zus en zo en dat moet je niet doen. Dat is niet goed. Het mooiste muziekstuk ooit gemaakt. Nou ja, één van de mooiste nummers is uh uh Goldoni Nose. Truc van de Beach Boys for Naumann van McCartney.

[00:24:46]

Euh, dat zijn van die, schalt het uit de boxen. In huize Ten Brink. Ja, maar niet de hele tijd door zondagmorgen. Euh. Nou nee. Uhm nee. Want thuis is het altijd gedoe. Want dan als we andere mensen lopen, moet dat dan dat je wel zo de stoet liever in de auto. Maar ik heb ook af en toe wel een week lang reclame als Thily, Den Draai of uh wa wel ouwe veel ouwe mannen, muziek en muziek.

[00:25:12]

Ja, en er een beetje John Meijer tussendoor, maar dan als jongen van de muziek. Ja euh. Of is het ook allemaal een oude muziek voor je het? Jonge jongemannen, muziek vooral mannen. Ja, precies. Ja, dat is het. Ja en bb. Iemand die die meegaat met de tijd gaat het telefoon en computer. En ja, Spotify. Ja, ik heb als socialmedia. Ik ben heel innovatief en ik snap het ook allemaal.

[00:25:33]

Instragram zelf. En euh ja, maar weet je, daar ben ik te lui voor. Dat als je ziet hoeveel mensen daar hun leven aangeven. Dus daar heb ik eigenlijk, maar ik doe het dan een heel klein beetje. En dan af en toe dan. Euh, lang kijk je weer eens op een van doe ik wel wat? Of zoals ik in een programma doodleuk een foto ofzo. Maar geloof in God wat? Nee, nee, nee, nee, nee, we geloof ermee.

[00:25:55]

Euh, je komt niet uit een christelijk gezin. Wel naar school geweest waar hij naartoe als je dorp en dan nagaan in het universum van uit stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren. Dat is toch wel vreemd meegekregen van die gristelijke, maakt ze bang? Nee, helemaal niet. U bouwt voort dingen bang. Ja, ik ben heel bang om van de trap te vallen of inderdaad onder de lijn 13 te komen. Of dat soort dingen. Of euh, dat je kinderen iets gebeurt.

[00:26:28]

Of weet je wel dat soort afschuwelijke dingen bij haar vader die elke dag met de kinderen belt? Nou, met de kinderen gebeld? Euh, wij ben natuurlijk van die familie apps waarin de hele tijd iedereen een losgaat. En euh, dus dat contact is er iedere dag. En hoe vaak heb je de groep verlaten? Nou, ik heb het wel. Sommige groepen zijn meerdere groepen inderdaad. Ja ja, papa heeft de groep verlaten voor altijd. Maar zijn de dingen die niet bespreekbaar zijn met jouw naam hoor ik niet.

[00:27:04]

Dat zou je moeten proberen.

[00:27:05]

Nee, nee, niet nu. Maar het is waar mensen met jou niet over mogen praten. Maar zal ik echt niet weten dat euh. Dat vind ik juist wel leuk. Euh. Toen we nog het echte leven hadden dat je in de kroeg kan staan met met wildvreemde mensen en dat je die ook een beetje uit de tent kan lokken of een beetje beledigen ofzo. Weet je wel dat ik je dat gevoel dat je ergens in een café een biertje drinken?

[00:27:28]

En dan euh, dat je hebt in Jezus. Dan heb jij die euh jas in godsnaam gekocht en begint het ermee en wordt het steeds erger. Dat de Houck ook wel eens uitdagen ook. Wat je mooi vindt is wel leuk. Ja en ben jij de ideale euh tv presentator? Nee, natuurlijk al lang niet meer te zijn natuurlijk. Wat dat betreft zijn er euh is zijn er wel. Is wel een generatie opgestaan. Bedenk van ja nee. Tuurlijk, zo gaat dat dan.

[00:27:58]

En die zijn ook veel jongeren. Televisieproducer Velonews Virgen vind ik erg goed. Ja, maar v d. De E is de meerderheid goed. Nee, net zo veel. Tijd zijn er altijd maar een paar die goed zijn, maar vroeger waren er veel meer goeie wijntjes. Helemaal niet, euh. Kijk naar mezelf. Toen ik begon was het echt helemaal niks. En ik heb door het systeem wat er toen was de kans gehad om het te mogen ontwikkelen.

[00:28:21]

En die kans hebben we jonge mensen natuurlijk nu bijna niet meer. Uhm, het moet allemaal meteen. BAM en of het is weer weg. Euh, er zijn nu wel een paar hele goeie. Ik vind dat er bij RTL nu ook wel een heel goed team rond stapt. Kijk jij alles terug van mezelf? Ja, nee, nee, want heel veel zeg je natuurlijk al met montage dingen gezien. En voor mezelf überhaupt? Nee, nee, nee, incheckbalies.

[00:28:49]

Wat zou van deze wereld moeten veranderen? Nou, op momenten een heleboel. Dus uhm, wat ik zei. Nederigheid is iets wat niet meer van de huidige generaties wat niet meer past. Gewoon leren om gewoon je mond te houden over en te denken van God. Wat zouden die andere mensen bedoelen? Dat soort dingen? Luisteren naar mekaar? Ja luisteren en uh, maar ook gewoon. Euh. Ja, dat heeft Rafael Nadal een keer zo mooi gezegd.

[00:29:17]

Je moet gewoon hoe. Waar komt al het succes van de aan? Zeg nou gewoon iedere dag oefenen en nederigheid. Gewoon je bek houden en oefenen. Weet je wel dat? Dat is heel belangrijk wat je op iets kan ook kan concentreren. Maak jij zorgen als je nu nu de wereld ziet hem hij ook weer niet echt. Nee, want euh, ook met de wereld in. In 1880 had je ook oproerkraaiers over het schuim der natie of weet ik veel hoe het allemaal heette.

[00:29:48]

En ja, dat zijn dingen die komen en die gaan voorbij. Wat is nou, euh, dat is hele gekke vraag, maar ik probeer me iedere keer toch maar wel? Ja, van welke persoon hou je het meest op deze wereld? Uhm. Dat is een hele. Lastige vraag, want je bent geneigd om te zeggen van je, van je geliefde, van je vrouw, wat natuurlijk niet helemaal niet waar is. Want in die end euh.

[00:30:18]

En je kinderen, daar hou je ook het aller meest van. Maar als puntje bij paaltje komt hou je natuurlijk ook heel erg van jezelf. Als het goed is. Want zeggen we altijd, je kan alleen maar van iemand houden als je eerst van jezelf houdt en daarna kun je van iemand anders gaan houden. Want zo werkt het tenslotte. Dus ik vind het ja, dat kun je ook niet zeggen. Van wie hou je het meest? Dat kan niet enkel.

[00:30:41]

Dit was een podcast van Ruud de Wild, Vaccaro en CR-V. Wil je meer Ruut volgen op Facebook, Twitter of Instagram?