Transcribe your podcast
[00:00:01]

Dit is een podcast van NPO Radio 2 en Caro VRW. Een bijzondere reeks afleveringen van 30 minuten zou deze week met O U, dus met een zwart randje. Speciaal voor de KWF collecte week NPO Radio 2 ga ik elke dag in gesprek met iemand die een dierbare heeft verloren aan deze verschrikkelijke ziekte? Vraagt Femke van der Laan. Ze verloor haar man Evert van der Laan een aantal jaar geleden. Was burgemeester van Amsterdam. Hij overleed op 5 oktober 2017. 62 jaar.

[00:00:31]

Was hij wel wat moedig dat je aan wil schuiven? Ja, dat vind ik heel moedig omdat hem nu een paar euh wasserette gemaakt in deze week zijn gezinnetje, want het zijn er vijf à vier bedoel ik. Uhm en t uhm, hier stond hoog hoog op me op een lijstje. En de meeste mensen zeiden nee, dat toch. Het kon toch dichtbij? En een interviewer op de radio of televisie toch iets anders? Dan zei hij niet nee.

[00:01:00]

Weg is Mart het mooiste. Ik zit aan deze kant. En een dame hoor je nooit te vragen. Euh, hoe? Hoe oud is dan? Ga ik ook niet doen. Dat de column op een andere manier achter je werd geboren op 31 augustus 1940. Als dit als dit uitgezonden wordt ben ik altijd weer 2 graden. Zeg euh, wie was jij als als meisje van team? OEH euh, ik denk euh en heel een wekker zetten. Nee hoor, dat ook kunnen gaan doordat lopen euh 30 minuten loopt.

[00:01:41]

Dit is de podcast van De Gedrild. Speciaal voor de KWF collecte week gaat Rutte in gesprek met Femke van der Laan. Dit is 30 minuten met een zwart randje. Ik was een heel lief meisje, verlegen Valaar in Nederland. Ik kon Middenbeemster burqa's hun koeien leggen. Steenbergen melkmeisje. Nee, ik was een karnemelk meisje, maar wel met bruin brood. Fiets naar school, zeker geen openbaar vervoer. En dan moest het echt wel. Stortregen, een mooie oude string.

[00:02:17]

Sober, sober, wat een mooi woord. Nu wedstrijd spelen, niet langs lotgevallen. Ik schat in dat er een vraag was sober, wat een mooi woord als in oudtante sober waren. Waarom? Kies voor het woord sober. Omdat ze niet streng waren. Maar bij Sauber lag het anders zeggen dan. Uhm, is Sauber. Bedoel je dat als euh gewoon of nuchter? Of uhm, doe maar normaal. Dan ben je al gek genoeg. En een beetje zuinig en gelovig?

[00:02:54]

Nee niet. Dat zou ik eerder bedenken bij Sauber dan. Nee, maar het is natuurlijk ook. Het ging. Waar het ook wel gewoon de jaren tachtig en was er niet zoveel was. Nou en wat betere economische tijden gekend dan jaren 80. Ja ja, ja en wee. Wat heb je daar van over gehouden? Ben je zelf ook zuinig en sober? Ik weet ik niet. Nee, dat niet per se fysieker om je heen. Je broers, zussen.

[00:03:33]

Ik heb een broer, is anderhalf jaar ouder en dus heb je nog contact met hem. En je ouders leven nog open. En wat je wil. De journalist voor toen al of niet onverwacht gebeurt dat na. Dat was veel meer. Uhm, ik wilde als meisje van alles en nog wat. Ik wilde cartograaf worden en wou. Dat zijn andere dan op kaarten omdat ze ervan kloppen niet altijd natuurlijk, maar over het algemeen wel. En hoe vaak?

[00:04:10]

Waar komt die die die liefde? Om iets, euh, euh, zeg maar gerangschikt te zien vandaan? Heeft het niet met je Austin House? Nee, ik vind het gewoon mooi als dingen kloppen. Verkeersregels ook de femoris verkeersregels ploppen. En als we ons daar aan houden. Daarvan hebben BBR fatsoen tracker. Is dat het totaal niet? Juist niet? Heb je dan dat dat nodig om te af te bakenen? Ik denk dat ik het gewoon steeds mag proberen achterkomen wie je bent en goed bezig gaat.

[00:04:47]

En dan ga je naar de middelbare school. Blijf je dan in de in in de Beemster of ga en mag je naar het wonderschone permanent? Oké, oké, dus dat schiet al een beetje op. Iets groter en dan. En daarna dan wat is. Als je van het Middenbeemster naar Purmerend gaat? Is dan de. De schreeuw naar nog groter is niet voor iedereen. Voor jou. Ik heb daar altijd al weg gewild zonder dat te kunnen benoemen.

[00:05:10]

Als ik daar niet op mijn plaats. Sorry Thomas Acda Syndroom. Terwijl de ook uit die buurt hij over zingen maar niet meer terug. Eigenlijk wilde ik best over schrijven, maar nooit meer terug. Waar komt Gert Schrijvers liefde vandaan? Wanneer parkeerder, pen of of pagina de pen pakt? Het was sober typmachine natuurlijk. Nee, zeker niet. Dat eigenlijk ook mijn carrière meer aan elkaar. Van toeval dan van ambitie. Ik het. Ik had drie kleine kinderen, een nieuw Starwars, drie maanden.

[00:05:47]

En toen vertrok Bart naar Den Haag, waar hij minister werd. Nou ja, als je een kind van drie maanden. Je kent het vast knap. Als je met kleren aan op je werk verschijnt, zou je eigenlijk alweer naar huis mogen. Euh, en goed, maar Ewart verdween naar Den Haag. Die was gewoon weg. Dus toen had ik eigenlijk in praktische zin drie kinderen in mijn eentje. En de baan die ik had ging toen niet meer.

[00:06:07]

En toen ben ik begonnen met schrijven voor je dat. Een vergissing over over misrekening of iets waar je niet op gerekend had. Je hebt geen idee. Gewoon geen. Dacht je toen van een fabriek aan begon in godsnaam? Dat heeft nutteloze gedachten. Je zit er in mijn kantoor en spijt komt toch altijd onaangekondigd? Absoluut geen spijt. En ook niet waarom ben ik aan begonnen? Ja, je zit er gewoon in. Dat is het dat jij je.

[00:06:34]

Je zegt zelf Ewart, waar was kwamen jullie elkaar tegen? Mag er overigens afvragen of als je echt niet mag vragen, dan hoor ik het wel. Op zich weer leuk, maar waar waarbij je elkaar ontmoet via op het werk is het altijd alleen maar liefde geweest. Hoe bedoel je dat alles wat ik over jou lees liefde op het eerste gezicht totaal niet Lejo. Hoe haal je? Nee, zeker niet zo'n innemende man. Het is een heel aardige man, maar.

[00:07:10]

We waren de eerste twee jaar niet met elkaar bezig om elkaar heen. En hoe gaat het dan? Belga Struikel je dan een keer tegen elkaar of over elkaar? Zo'n bananenschil gegaarde alsof je erbij was? Hoe gaat zoiets op een gegeven en trek je wel met elkaar in gesprek? En dan nog een keer met elkaar in gesprek? Denk je zo leuk? En uhm. Hoe zorg er leven voor voor jouw relatie met Ewart eruit? Ik was net begonnen met werken.

[00:07:44]

Ik had. Ik woon in Amsterdam en vrienden en ik was nog heel jong. Haar leven verandert in alle opzichten. Zij is in drie fases geweest willen leven zonder het leven, met een leven na. Dan zal de derde lange fase worden, misschien komt er nog een vierde fase, maar mag ik het in deze drie op knippen. Misschien kan je ja, dat kan je doen. Dat de van mij maar zelf niet zoveel mee mag. Maar ik heb wat ik al zei ik heb er ongeveer alles van jou gelezen.

[00:08:20]

En niet omdat ik dit interview had, maar omdat ik er tegenkwam en ook omdat ik het interessant vond. Of vooral omdat ik het interessant vond. En je hebt me een twee keer laten huilen. Dat gebeurt in veel euh. Tijdens het lezen van interview nu echt wel weten wanneer? Nadat ze een stuk over euh. A. D. Over vallen en opstaan en eenstuk. Euh. Maanden na was. Denk aan t Algemeen Dagblad. Uhm, het was de vork echt heel heftig om om te lezen dat je de die je hebt gegeven iets.

[00:08:54]

Uhm. Er zijn geen sluiproutes om om de vrouw heen te gaan. Dat raakte me zo enorm omdat ik dacht van Uhm, iedereen ziet jou nog steeds naast hem. Euh ja, u hebt drie kinderen. Het lijkt me elke dag pijnlijk. Je kinderen missen. Jij miste mijn nichtje. Ik ben hier ook voor geworden, maar het dondert ook niet. Nee, maar de lijkt mij heel euh, in alle opzichten heel confronterend. Elke dag weer. Maar dat is ook wat je wil.

[00:09:30]

Nou ja, je wil niet dat die euh en je wil niet geen verdriet hebben. Ga je met de Tremeloes? Nee, ik vind het ook maar voor niet. Nee, maar de hoor dat dat kan me voorstellen. Woningbestand de Graulus met de trimmer. Maar in In tramhalte Stad staat de handtekening en de staf bij het Concertgebouw. Ik fiets daar vaak langs. Zijn uitvaart was in het Concertgebouw en dat zal. Ik kwam, laatst fietste ik er voorbij en toen kwam iemand mij achterop die ik ken en is hij ook.

[00:10:05]

Nou, ik moet altijd aan jou denken als ik langs het Concertgebouw fiets. En toen dacht ik ja, ik moet ook altijd even aan mezelf denken als ik langs het Concertgebouw fietst. Jezelf zielig dan? Nee, je lacht erom, maar na een niet om. Tuurlijk zwijg ik ook wel eens in zelfmedelijden. Meer dan dan dat meisje met het verdriet en het dat had dan ook helemaal gevraagd. Is dat het zo? En hoe ga je daarmee om dan?

[00:10:36]

Is dat pak. Dat ga dan weer door bij de kroeg in. Nee, dat soort dingen je niet parkeren. En je kan wel weg drinken. Maar volgens mij kan verdriet heel goed zwemmen. Hoe ga je kinderen? Hoe ga je met je kinderen om als ze daar daarna vragen? Het is een heel gewoon gespreksonderwerp. Ze zag het aankomen dat hij dood zou gaan. Hij was ziek. Nee, dat weet ik, maar ze zagen dat ook zo zat.

[00:11:03]

Het gaat altijd sneller, denk ik toch? Nee, ik dat voor mij, niet ik. Ik heb het wel geschat op negen maanden. Wist hij dat die negen man ook negen maanden zouden zijn dan? Mijn man mijn gevoel zei dit wordt een maand of negen en later heb ik dat gedacht. Misschien omdat dat dezelfde tijd is als het nodig is om een mens te maken. Poëtisch is dat, weet ik. Misschien probeert ik er iets Palaia. Dat kan, kan.

[00:11:31]

En hoe, wat en wat gebeurt er met je? Ontploft er iets in je hoofd? Of word je juist rustig of op dat moment gewend dat je je grote liefde gaat? Euh, loslaten moet loslaten? Verlies je het moment dat je hoort dat dat je hoort gebeuren? Of het die negen maanden dat je beseft? Dus je hebt het vast een negenjarigen? Euh. Het is een soort van de tijd. Een beetje alsof je alsof er ergens iemand een euh, een ijzerwinkel wacht aangezegd.

[00:12:07]

En dan ga je dan de ijdele. Ardooie. Dan doe je hetzelfde leven als je deed, maar dan met dat ziekenhuis bezoeken en Ward was er de man niet naar om thuis te gaan zitten. Dus het ging allemaal gewoon door. En je hebt drie kinderen. Het gaat ook allemaal. Alles ging gewoon door. Gewoon school. Uit eten met mensen afspreken. Eten niet zo. Dat was niet meer. Dat was al snel niet meer favoriet. Want met andere mensen.

[00:12:33]

Nee euh, geen man. Wat voor jou het grootste leed zijn. Pijn heeft enorm veel pijn gedaan. Het raakt je dat ook weer kwijt. Dat beeld is niet helemaal nee, ik heb wel minder, maar ik ben erg lang bezig geweest met zijn ziek zijn. En dat gebeurt nog steeds wel stapje. Ja, ik slaap heel goed. Ik droom er veel over, over, over en Bartok ook. Mag ik weten hoe jullie afscheid was? Dat mag.

[00:13:20]

We waren met z'n allen, ik en zijn zoon, zijn vijf kinderen en ik, waarbij het allemaal geboren. Niet netjes. En we hebben nog heel mooie dingen die elkaar kunnen zeggen. Hij heeft. Hij vond het niet makkelijk om het leven als amateur. Daar heeft hij ook, dat heeft hij ook niet zelf gedaan. Het. Zo'n laatste momenten ben je dan alleen of minder met de kinderen of. Hoe werkt dat? Na het laatste moment was hij al niet meer bij bewustzijn.

[00:14:04]

En ook dan zeker met drie kinderen, gaat het leven gewoon door. Dus iemand is stervende, maar de rest moet wel eten, want die is dat niet. En er leeft ook nog. Dat is wel euh. Ik heb heel lang gezegd en ook heel lang oprecht gedacht van het is eigenlijk makkelijker om rond zijn sterfbed te hebben dat zo'n ziekte. Het is makkelijker dan een hartaanval of een verkeersongeluk, want je kan je er op voorbereiden. Maar in de kern is het wel zo dat iemand leeft tot hij dood is.

[00:14:39]

Dus ook als je weet dit is nog een kwestie van dagen of uren. Op dat moment leeft is het dan het moment dat de persoon dan echt weg is. Formeel weg dus dood overleden? Euh. Is, dan raakt je dan minder, is er van een soort van opluchting. En te opluchting. Ik was wel opgelucht voor hem. Dat leidde voorbij was, maar tegelijkertijd had ik drie huilende kinderen, maar twee arme. Gaat het goed met ze?

[00:15:17]

Ik denk het wel. Waarom denk je dat? Omdat ze een goede indruk maken? Vraag je bij elke dag naar hem? Kan jij eens met de vraag hoe gaat het met je? Ja, maar ik ben redelijk open. Dus niet dat mijn kinderen ook gaan zeggen goed jij. Hoe het echt met ze gaat haal je uit kleine dingen. Ben jij een oplichter? Ja, ik ben wel scherp. Maar goed, je bent en je hebt zelf ook verdriet, dus kan ook voorstellen dat je denkt ja, ik ook na waar je drie kinderen moet op de rails blijven.

[00:15:49]

Dat is dan toch een prioriteit. Vind het fijn dat hij een en euh. Een bekend iemand was. Ik ben nog nooit, mijn man verloor het wellicht geen bekend iemand. Eigener bedoel ik kan hem niet vergelijken met iemand die nee, dat snap ik niet. Maar in dit geval VRW is het fijn dat je hem nog regelmatig terugziet. En God, wat mesties dat. Is het verlof verzacht het leed en. Weet ik niet. Misschien ligt het er naast dat je.

[00:16:23]

Dat je wel een man had en je je kinderen een vader waar je trots op kan zijn, de door jou gietvorm voor de gemeente. Hemaco voorstelde dat juist als je de vrouw bent van zo'n man dat je dan weet ik wel nog allemaal dingen moet doen. Dit is Nederland en je moet als vrouw van Obama niet zoveel. En hoe gaat jou de rest van je leven eruit zien? Je bent hartstikke jong en je moet nog heel, heel lang. Maar lieverd.

[00:16:59]

Ze zeggen wel eens dat als je God aan het lachen wil maken, dat je dan je toekomstplannen moet vertellen. Toekomstplannen of wensen zijn wel twee dingen. Je wilde wensen weten, was ik niet duidelijk. Het geeft niet, we komen nu wel aan. Ik Ik heb geen grote wensen. Het is. Ik heb het volste vertrouwen in hoe het leven zich voor mij ontvouwt. Hoe gaat zoiets als dan? De burgemeester overlijdt en dat is dan niet toevallig, want het is Shaman.

[00:17:34]

Het is je dan. Dan jij, echtgenoot en de vader van je kinderen. Hoe gaat het dan met van ambtswoning? Moet je dan direct eruit? Nee, ze zijn euh. Ze zijn heel coulant en lief, maar ik was er zelf wel klaar. Ben je dan zo snel mogelijk zelf weg? Ik wil zo snel, mag zelf weg. Ja, ook om je leven weer op te pikken. Omdat omdat je daar niet meer hoort wie je woont boven de zaak.

[00:18:02]

Altijd al. Dat is een hel. Het is. Het is niet gewoon wonen in zo'n zo heel bijzonder, maar het is niet normaal. Het is niet. Het is nooit helemaal thuis geworden, maar voelt een beetje als het de euh, witte Huis. Euh. Het ziet er mooi uit. Van buiten naar binnen is het stiekem nog altijd een puinhoop. Is het wel? Er kan er weer Verf Verveer gebruiken. Dat dat wel? Nee hoor, ik denk dat we qua woonruimte absoluut niet mocht klagen.

[00:18:35]

En au moet je dan weer terug dan normaal daarna. Godzijdank is het allemaal bij jou nog steeds leuk. Ik ben een heel fijn huis en als ik jou nu plaatsen in euh, zeg maar een paar. Een paar jaar terug. Het had ook mindere kanten denk ik. Kende de vrouw van zijn natuurlijk wat en wat waren de mindere kanten. Het is keihard werken. Ben je altijd bang geweest dat hij ziek werd? Hij is al eerder ziek geweest.

[00:19:06]

Hij heeft prostaatkanker. Uhm was altijd bang om kwijt te raken? Nee, maar ik denk dat ik wel de kans dat ik ouder zou hoe langer zou leven dan hij is. Maar dat is qua leeftijd, bedoel je dan. Maar ook qua levensstijl wil hij werkte hard en rookte een bon vivant avant la lettre toch? Nu weet ik niet. Euh, dronk. Hij rookte. Hij dronk maar. Maar of het nou echt een levensgenieter was. Hij was daarvoor ook te veel een calvinist.

[00:19:45]

Zeker in de eerste plaats moet je gewoon hard werken. Nee, ook dat gaat prima samen van. Als je je werkelijk work hard play hard herneemt, toegegeven, dat was je werk! Heel leuk vindt en je woont in je werk. Puerto! Ja, ik heb hem altijd Tunisair wat ik van hem gezien. We kennen we natuurlijk niet goed, maar Careless ontmoet waar ze werken. En dan dan de les had ook al moeten achter de bewijs. Drang klinkt het wel.

[00:20:15]

Maar het komt ook met het andere. Je bent niet van 9 tot 5 burgemeester. Had je dat niet willen overnemen? Nee, je moet er niet aan denken. Nee nee. Nu weer een andere Femke had gekund. Ik ben blij dat we de andere Femke hebben verwijderd in wat het wil doen. Ik in ieder geval niet. Hoe? Hoe gaat het met met iemand die die euh, sterven is? Als iemand anders gewend dood is, is het dan het leven bij geweld klaar?

[00:20:45]

Of gaat het nog heel lang door je hoofd? Ik denk dat ik je vraag ga je naar huis waar hij nog denkbeeldig is? Of is dat niet meer? Is dat gelijk? Niet in de eigenaar van het huis in de slaapkamer? Is hij nog bij jou ook gestoord door zijn? Maar dat is dat. Wat is er gewoon nog? Kijkt hij over de schouders mee? Kijk je nog met hem in mijn hoofd? Ja. En kijk, je kijkt niet over mijn schouders mee, dat klinkt alsof je de boel een beetje in de gaten houdt.

[00:21:18]

Hij is er gewoon waar over. Je schouder meekijkt kan ook lieflijk zijn. Mooi is dat en dat is het hem op de vingers in de rij. Hoe waren jullie samen? Waarin leuk en grappig en grappig wat al zijn. Veel lachen met elkaar. Wie had er weer termes humor? Want dat een de nuchtere Nederlandse lijkt een dode hond. Ik denk dat we dat alletwee wel hadden. Waren het leuk met elkaar? Heb je veel foto's hangen van jullie?

[00:21:46]

Enorm. En als je dan weer iemand anders tegenkomt is dat lastig omdat je altijd de vrouw bent van. Voor wie is het lastig voor diegenen na, dan kan de N beter mee omgaan dan ander. Je vindt het lastig waar je kinderen toe. Dat hun vader Ewart was nee. Wat? Wat is jouw mooiste herinnering? Weet je wat mensen moeten weten van jullie? Er zijn er zoveel praten en een tafel in de keuken en als er niet gewerkt is te worden, is dat het eigenlijk alleen op zaterdag.

[00:22:50]

Dan konden wij daar de hele dag zitten, terwijl het het lege aan ons voorbij trok en het gewurgde werd gedronken. Echt waar krantje, lezen we elkaar, staat te lezen of te komt een kind langs? S Avonds misschien vrienden. Waar u erg van een van de vrienden hebben? Zeker, maar we waren ook erg van lekker niks elkaar. Gingen wel eens op vakantie met z'n tweeën, ook zonder kinderen. Lacht Nee, dat stopte wel. Uhm, toen de toende de baantjes wat werden.

[00:23:33]

En als je het nu zou over kunnen doen. Euh, zou je dan anders hebben gedaan? Neen, dat werkt niet snel. Nee, maar ik wil. Het is een mooie gedachte, toch? Als het zou kunnen dat die kan. Maar? Nee, want alles. Alles is precies zo gebeurd. Waardoor het nu is wat het is. Wie jij wil je? Je lijkt iemand die de situatie heel goed over kan overzien vooraf. Het lijkt alsof je dit allemaal hebt geweten.

[00:24:04]

Dat kan je achteraf nooit meer beoordelen. Namelijk de subjectieve waarneming maar buhl. Het lijkt dus op dat je je kijkt en zo naar je praat erover alsof je het niks verbaasde. Alles kan gebeuren. Het is dat het nuchtere. Is dat dan misschien is dat juist het tegenovergestelde van trainer voor hem? Dat is wel wat ik aan deze week heb gehangen. Moet een standbeeld komen voor u? Voor Ewart? Ongetwijfeld is Idool, maar dan moet een standbeeld komen.

[00:24:40]

Waarom? Waarom? Waar moet u staan? Ik vraag aan iedereen het is niet speciaal. Alleen toen hij op mijn balkon aan. Hoe groot is ie? Je moet er wel kunnen zitten, maar twee meter hoog. Kleine oogjes, je balkonnetje en weet je wat het is? Ik kan een plek gaan noemen in de stad en er zijn er natuurlijk honderden van. Maar. Hij was de burgemeester van Amsterdam, maar voor ons was hij in eerste plaats Eberhard.

[00:25:13]

Waar was het liefst met de binnenstad, behalve thuisfluiter om? Dat maakt het niet uit. We hebben heel veel mooie dingen gezien en we niet. Zit er een kroegje of een plek waar je stiekem kon zitten en toch stiekem genoot van de Van der Stap? Maar dat konden wij overal aan. Sorry, dit is niet de vraag waar ik van wakker gelegen heeft. Ik zit er gewoon in de reeks waar de mensen zitten met elkaar. U leek me heel leuk, verliefd en altijd met elkaar samen lachen.

[00:25:53]

Daarom kon het ook overal zitten en kwam toch niemand tussen jullie in? Uiteindelijk nee. Maar iedereen mocht storen. Voor het nooit lastig ineenstortte namelijk ook altijd altijd naar Jambers de foto's maken. Ja, dat klopt. Dat geeft niet dat mensen willen graag gezien worden, maar muziekliefhebber. Zat muziek aan wat nu? Jaar niet nu, maar ergens. Nou uhm. Wij hebben een. Playlist waarin iedereen zijn. Liedjes set en dus dat is een eclectische. Lijst geworden waar ook veel inzit?

[00:26:45]

Uhm, wat Ewart mooi vond, wat nooit dus iets wat je nog a opzet. Ewart was dol op Arcade Fire. Ook leuk. Hip en modern ging over naar Festival Balticum Festival niet. Ik wil wel het laatste wat we hebben gedaan. Dat is echt heel lang geleden, maar toen was er wel burgemeester aangevers en daarna nog naar een concert van aan tel geweest. Maar we zijn ook naar de Arctic Monkeys geweest in Paradiso. Dat was misschien niet helemaal een goeie keuze.

[00:27:16]

Wij vonden het heel leuk, maar de mensen? Die keken niet meer naar het podium. Normaal zondag stond en maar ook Coldplay of iets in die geest niet per se. Nee, dat idee al alleen als je altijd voor je zegt. En Arctic Monkeys en klassieke muziek vind ik wel fijn. Wat Bach? Hornbach? Omdat het hier iets raakt aan je hart en mensen uit het niets in L.A. Lummen en haar borsten dus echt meer het echt, het benner oer gevoel, de opperste emotie.

[00:27:56]

Taye diepste. Paste de plaats die jullie samen hebben uitgekozen als laatste plaat? Hebben? Uhm, je bedoelt op de uitvaart? Witte uhm. Toen hij net de diagnose had gehad en aan het sterven nog heel ver weg leek, kon hij heel goed praten over een hypothetische uitvaart die misschien nog heel lang op zich zou laten wachten. Want er kon nog van alles gedaan worden voor hem. En in die tijd was hij beter niet gezegd. Nee, dat ik, liet Hemlein.

[00:28:43]

Dus in die tijd kon er wel over de uitvaart gesproken worden. Ook wel wat voor muziek hij zou willen. Maar dat hebben we toen een beetje laten liggen. En eigenlijk het enige wat hij echt wilde was een nummer van hardheid 4, dus dat is gebeurd. En verder hebben we het een beetje zelf ingevuld. Hoe de dag even te gaan? Standbeeld hij Roesski het standbeeld eruit maakt. Het hart slaat. Ik denk dat hij zit. Hij zit wat heeft aan een spijkerbroek en een bloed, wat hij altijd al had.

[00:29:13]

Mooi schoenen die ooit mooi waren geweest. Dus afgetrapt wordt het leuk. Dat was wie was de man met de portemonnee of juist contant geld? Nee, hij had wel een portemonnee, maar daar haalde hij altijd het contant geld uit. Want wat zoveel mensen doen had hij een kamt ter plekke meegegeven naar de oneindigheid. Waarom? Omdat hij altijd in zijn binnenzak zat en kammen en hoorde wij een visitekaartje. Zelfs Fortis er een hiernamaals. Je komt het tegen wat zij zeggen.

[00:29:52]

Dan hoef hij niks te zeggen. Nee, dan ga ik eerst gewoon even tijd in zijn armen leggen. Euh, was het jouw bedoeling om jouw emoties zo diep te delen dat je mensen in tranen brachten, jouw artikelen en een stuk hebben gelezen? Nee. Ik ben gewoon gaan schrijven. Dat is het en het is heel erg fijn als je hem begrijpt, men merkt dat mensen daar iets aan hebben. Maar het is nooit een vooropgezet plan geweest. Ga jij nog eens terug naar het graf?

[00:30:28]

Ja, deze week nog. En dan alleen of terminal B. Ik neem eigenlijk altijd iemand mee. Veel fijner ja. Ben je bang om bekeken te worden, dan hoort het in de gaten daar. Op die begraafplaats en. Het is en het is er niet sterfhuis, goede en goed wordt, het is er niet staartstuk. Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik ben meestal mijn kinderen en we zitten wat om zijn graf heen en kijken ook gewoon heel erg naar hoe anderen doen.

[00:31:06]

Want wat mis je het meest aan hem en zijn zijn energie? Wie is de kern? Nog dagelijks of gaat het weer weg? Daarmee zeggen zij mensen, passanten of deze werd nooit een passant. Nee, dat kan niet. Nee, het is aan die belichtten. Racks van week you anders dan andere zwenkte? Nee, totaal niet Mariet, want in KM. Ik weet dat ik veel bezig geweest en nog wel bezig met zijn ziek zijn, maar euh.

[00:31:42]

Definieer hem niet aan de hand van zijn doodsoorzaak. B. B. B. Na zijn dood een Hillegonda geworden of anders gaan kijken? Nee, ik ben wel echt gestopt met euh. Torhout Lichtseinen. Want ze hebben er nu nog maar eentje. Mijn kinderen echt. Is dat de reden dat je dat ervoor wil? Want de vrouw van de burgers was dat. Krijgt een boete of een boete, die staat op geen enkele manier boven de wet. Dan weet je niet waar Knokke, burgemeester van andere mannen, een pistool thuis heeft, al dan niet echt.

[00:32:17]

Maar dat kan tegenwoordig helpt te kunnen waar te nemen. Je de Deventer gaat rood licht. Dat doe je echt om die reden na. En omdat het ook veel meer rust geeft. Laatst deed ik het wel weer. Door rood licht gaat dat meteen. Het is echt iets wat in je zit, wat je graag doet. Toch weer dat verkeer. Want ja en ja, ik wil je ontzettend bedanken. De. De. De wekker gaat. Euh.

[00:32:42]

Zo ongeveer nu. En ja, ik mag hier geen werk hebben. Ik vind nog altijd waar ik wacht mee begon. Ik vind zo moedig dat je er zo uitgebreid over praat en dat je Gent hebt zijn dat iedereen nog steeds mee kan kijken. Dat vind ik. Je lacht erom, maar ik vind dat heel mooi. Ik heb wel grenzen. Je bent nog niet tegen aangebeld 90, maar wil ik wel antwoorden op de vraag die ik ik wil hebben?

[00:33:07]

Ik dacht vooraf en zag erover praten. Zou zijn ik. Ik had echt verwacht dat je vijf keer zou zeggen. Nou, dat gaat geen donder aan. De SPW dat voor ons. Dan was ik niet gekomen. Dank je wel.

[00:33:20]

De KWF collecte week duurt nog tot en met zaterdag 5 september. Geef voor het KWF aan de collectant of via BBW een KWF en.