Transcribe your podcast
[00:00:01]

Dit is een podcast van NPO Radio 2 en Caro en VRW lopen. Je weet hoe het werkt? Ja, want ik luister heel vaak naar de bel. En wat vaak gebeurt is dat je al aan praten bent en dan pas dat je de wekker. Dat doe ik nu ook weer wat zijn ontlaadt exercities. Ze zitten wat dat betreft helemaal goed.

[00:00:20]

Dit is de podcast van Ruud de Wild. Speciaal voor de KWF collecte week gaat Ruud in gesprek met Wouter van der Goes. Dit is 30 minuten rauw, met een zwart randje. Zeg euh, Wout is de eerste keer sinds lange tijd dat wij zo dicht naast elkaar zitten, want normaal gesproken zitten er ramen tussen. Want ja, dus brhamme natuurlijk. Na euh euh, onze show van 6 tot 8 op Radio 2 em even introduceren. Voor de mensen die denken wat is dit nu?

[00:00:48]

Wouter van der Goes Alkmaar, geboren 19, 73, 47 jaar oud. Big Bang om vijftig te worden? Nee, helemaal niet. Ik vraag me wel eens af of dat dan gebeurt. Als als, als, als? Vijftig dichterbij komt. Maar op dit moment ben ik daar helemaal niet mee bezig. Vind het ook helemaal niet erg en je op je armen over elkaar. Is dat de gesloten houden? Nee, ik zit met een het begin.

[00:01:10]

Nu al een bijzondere reeks afleveringen van de 30m Thurau deze week met O. U dus een euh. Ja 30 Wetterau met een zwart randje. Die wist ik nog niet eens. Wat mooi bedacht. Speciaal voor de KWF collecte die we deze week doen op NPO Radio 2 ga ik elke dag een gesprek aan met een BNN, een collega vriend en iemand die een dierbare heeft verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Vragen dus mijn vriend, collega en BNR Wouter van der Goes.

[00:01:39]

Hij verloor zijn vader op 1. Hij was net 70 geworden. 22. Twee dagen voor zijn eenenzeventig verjaardag overleden 20 juni 2015. Was dat uhm, wat? Wat betekent uh uhm, zo'n week als. Als dit? Is dat gewoon? Omdat je het zoals wij allemaal doet. Omdat we het elk jaar doen of B, betekent het vjja dan iets meer? Dit betekent wel iets meer. Uhm, uhm, ik was al wel heel erg betrokken bij KWF voordat mijn vader überhaupt ziek werd.

[00:02:14]

Omdat ik toen een goeie club vond. Ik ben dan ooit euh. Jaren geleden. Uhm, op een hele gekke manier mee in contact gekomen omdat ik zelf heel onzeker werd ineens. Ik was in afwachting van allemaal uitslagen die echt was. Niks aan de hand. Maar dat is het moment dat je ergens in de twintig ineens denkt fuck. Het kan helemaal anders lopen. En ik was toen. Dat kun je ook nog wel, een programma wat BNN destijds maakte Over Mijn Lijk, daar was ik de voice over van.

[00:02:36]

En ik sprak in die tijd sprak ik duizend programma's per per week, bij wijze van spreken. Dus ik was helemaal niet bezig met wat voor programma dat was. Ik dacht OH Leuven gaan zitten, bespreken het in en ik schrok me natuurlijk het rambam. Dat waren jonge mensen die die die gewoon hartstikke ziek werden. En precies in die week had ik last van mijn longen. Nou ja, bij rookte in die tijd allemaal veel te veel. Dus ik naar de huisarts en mijn huisarts.

[00:02:56]

Ik word nog zeggen. Nu wil ik wat dingen gaan uitsluiten. Nou ja, en toen had ik net dat programma met al die jonge mensen die doodziek waren. Toen had je gelijk alle soorten van kanker. Nee, nee, ik ben echt geschrokken toen. Ik ben toen echt geschrokken en ik ben een paar dagen met je benen begonnen. En zat het. Nou, nee, nee, maar toen wel in één keer. Realiseer je dan een soort sterfelijkheid ofzo.

[00:03:19]

Dat is echt al. Nou ja, ik heb het over mijn 20 jaar, dus dat is weken, 20 jaar geleden of zoiets. En toen en toen haar ouders niet het twintigjarige Hibernians heeft, maar veel langer dan dat geleden heeft. Maar goed, ze, zo voelt het. Rud zo voelt het nemen. En toen ben ik een paar dagen in afwachting geweest van van die uitslag van het onderzoek. En je lacht je rot, want het was het einde helemaal niks.

[00:03:39]

Ik had ontstekingen aan kleine gewrichten tussen je je ribben, dus t stelt echt geen reet voor. Maar in die periode ben ik gaan koebellen en ben ik uiteindelijk zelfs weer gaan bellen. En toen kreeg ik een mevrouw aan de telefoon en toen zei ik mevrouw en het was heel gek, maar ik ben. Ik was echt bang. Ik dacht want dit is allemaal niet goed. En zij heeft me heel veel uitgelegd in een gesprek van 10 minuten en dacht ik wat is dit een fijne club.

[00:03:59]

En toen ben ik lid geworden, dus maandelijks maak ik er geld over. En toen kwam uiteindelijk het verhaal met mijn verhalen. En toen ben ik het wel verder meegegaan. Toen ben ik omdat wij ook met radio dingen gingen doen. Ben ik nog wat? Euh, nog een fietstocht gemaakt om geld in te zamelen. En ja, dat voelt dan ook. Want jij vraagt is het dan meer? Ja, omdat het voor mij ook een manier is om misschien onbewust te denken van.

[00:04:21]

Ja, dan doe je nog iets voor jou ofzo, weet ik veel dat je nog ja, je weet waarom ik jou werd gevraagd. Euh ik. Ik denk vanwege mijn vader, maar dan niet alleen vanwege de d. Maar ook omdat ik jouw vader heb. En nu gaat het niet om mij, maar wel om aan te geven dat ik deze man kende. Nederland had ook heel lang geleden en eigenlijk was het was jouw vader iemand die euh, een brug sloeg tussen ouwe lullen muziek en de moderne wereld, namelijk de hel.

[00:04:53]

Tommy, jij uit de musical? Uhm. Euh. Maar ook ook iemand die de ogen van jongetjes deed openen en ook iemand die euh, stiekem altijd zei altijd blijven genieten. Vrienden? Ja, dat klopt. En ook iets meer jongeren. Mijn vader was leraar Engels en dat vond ie mooi. Om met en met met moment, met kinderen van 12 t liefst hele moeilijke kinderen. Dat vond ie prachtig om die dan toch zover te krijgen dat ze daar iets van konden maken.

[00:05:19]

En nu kijkt hij naar euh, nayar leven. En uhm. Ze zouden aan de ziekte kanker nu als uitgangspunt nemen. Heeft het je altijd beziggehouden? Vanaf het moment dat je dacht dat je iets had? Ja, ik vind het wel een heel eng, iets dat t dat t er is. Ja, ik vind wel. En ja, ik ben wel euh, ik ben wel op mijn hoede. Maar Bert Geenen is begonnen. Want dat is het niet.

[00:05:44]

Uhm nee, ik noem mezelf geen hypochonder, maar ik kan wel. Euh. Ik ik, ik. Ik vertrouw wel ik. Ik ben wel alert, dus ik denk wel als ik rare plekjes of iets voel denk ik wel. Soms wil ik wel dingen. Uhm. Uhm euh. Weten wat het is. Dus ik ik. Euh. Ja, misschien ben ik ook eigenlijk wel een klein beetje hypochonder. Nee, ik denk nou ja, ik.

[00:06:09]

Ik vind. Ik vind het wel eng dat er zoiets als kanker of wat er bestaat. Het gekke is dat ik misschien nog op kanker banger ben voor kanker dan voor heel veel andere ziektes die minstens zo erg zijn. Maar ik vind kanker zo'n afschuwelijk. Iets ofzo? Ik weet niet en ik heb ook het idee dat dat dat wij nog wel gaan meemaken dat het de wereld uitgaat, dat het dat het een chronisch iets wordt. Of misschien wel op een andere manier.

[00:06:28]

Dat hoop ik heel erg. Wat? Wat een ding dat collecteren? Dat hij haar woorden. Wat bedoel je daarmee? Nou dat je uhm uhm, als je gaat collecteren? Best wel veel meemaakt. Ik heb. Meegemaakt dat we euh, euh, aan het collecteren waren. Ook in een week van Radio 2 en dat de deur open ging en dat er ontzettend aardige man stond en die zij heerlijke 20 euro. Het is misschien een beetje gek, maar mijn moeder ligt op dit moment boven.

[00:06:54]

Euh euh. Op haar sterfbed. Dus ik ga snel weer terug, want zij is terminaal ziek. Ja dat je echt denkt. En dan sta ik hier met m'n collectebus. Dus dat vond ik ook confronterend, maar ook wel. En ik? Iedereen moet dat zelf weten. Maar ook wel ja. Ik weet je, mensen die zo hard reageren op het feit dat je komt collecteren, die die bijna de deur in je gezicht dichtgooien. Hoezo dan?

[00:07:15]

Omdat ze gewoon een op. O ja, euh, hoe vaak ik niet heb moeten uitleggen. Euh, dat dat als het salaris van wat overigens niet zo is mag van de KWF directeur zo hoog is dat je dan maar beter wat meer kan geven. Want die man moet ook daarvoor worden betaald. Die grap kunnen de meeste mensen niet waarderen. Je begint dus. Uh uhm uh, die zijn best wel heel veel mensen die na die daar heel hard op reageren.

[00:07:35]

En dat mogen die mensen natuurlijk doen. Maar ik vind. Ik vind dat wel heftig. Ik heb echt mócht en ook weet je dat je bijvoorbeeld. En gelukkig zijn het uitzonderingen. Maar ik heb met Frank van t Hof natuurlijk veel gecollecteerd en wij zijn in wijken geweest. Ik kan nog herinneren in Maastricht, in een wijk waar waar uhm. B. B. Wat wel wat probleemwijken waren zou ik maar zeggen, maar waar ik gigantische televisies aan de muur zag hangen.

[00:07:57]

En en en mensen de deur Bosduin dichtgooien omdat ze niks wilden geven voor KWF. Ja, ik vind dat al moeilijk. Ik denk dan ik wil dan ook wij willen dan weer een keer aanbellen. Van luister, je begrijpt het niet helemaal. Maar dat kan natuurlijk niet, want je bent er ook namens KWF, dus we gaan dan braaf weg. Maar we hebben wel af en toe tegen elkaar gezegd. Jeetje, wat zijn dit voor figuren? Ligt ook niet aan de ander voorlichting.

[00:08:19]

Want het café kan een een beeld hebben dat het de logge organisatie is waar vreselijk veel geld blijft hangen. Ik weet het niet. Ik zou zelfs nog kunnen zijn dat mensen misschien wel iets heel naars hebben meegemaakt en daar niet mee geconfronteerd willen worden. Ik ben dan geneigd om niet alleen maar van het slechte te denken. Ik vind alleen euh. En natuurlijk is voor voorlichting een ontzettend belangrijk onderdeel daarvan. Maar ik denk dat er ook wel een groep mensen is die je kunt voorlichten tot ze een ons wegen, maar die willen het gewoon niet weten.

[00:08:45]

En dat mag. Dat is prima. Het is goed. Je bent een dinosaurus van de radio. Je zit al dertig jaar op de radio hé. Wat ben jij dan? Het voordeel is het gaat heel ver mee. Maar het is ook daar waar je bent geen willende. Ik heb me voorgenomen dat T. Ik heb twee. Je bent de tweede directe collega en er wordt nooit zo ongemakkelijk als bij Jeroen Kijk in de Vegte. Dat scheelt al.

[00:09:11]

We zijn nog niet klaar. Zeker niet als die andere Waaslander was. Jeroen, je bent de tweede, maar heel erg later. Je zit al heel lang op de radio. Heb je alles gedaan wat je mooi vindt? Nee joh, dat is toch nooit klaar? Nee, nee, nee, nee, dat is nooit klaar. Waar begon haar liefde voor radio? Uhm ja, dat anderen dat door een andere keer? Nee. Uhm, wat begon mijn liefde?

[00:09:35]

Nou? Nou, ik denk ergens in het toen nog. Wij zijn nog van de generatie dat je klasse had en geen groepen. En in de vierde klas ging ik voor het eerst draaien om mijn vader, ook in het theaters. Maar mijn vader was als leraar en dan mocht ik van de school van mijn vader. Mocht ik dan wat dat eens een middelbare school mocht, ik aan het mengpaneel, Chilenen en de bokser die daarbij hoorde. En dan kon ik bij mij op de lagere school plaatjes draaien, samen met iemand die wij nog steeds hier regelmatig tegenkomen.

[00:09:59]

Ik denk dat daar is begonnen en toen was ik een jaar of twaalf, dertien en mijn oma woont in Amsterdam. En toen ging ik. Toen leerde ik uit de piraten kennen en die belden ik dan op. En er zijn nou mag ik de telefoon kunnen komen opnemen. Dat mocht dan. En zo leerde ik Yan'an, zag ik al de grote jongens, zag ik daar radiomaken en daar is de liefde voor radio begonnen. Piraten jongen, het is gewoon gewoon heel ordinair, maar dat was het eigenlijk een paar dagen terug.

[00:10:21]

Mis je dan die tijd? Of het nu leuker? Nou, ik vind nu wel leuker ja. Uhm ja, ik weet nu wel. Ja ja, nee ja ik me. Ik mis die tijd in zoverre dat het natuurlijk een hele onbezorgde tijd was. Want ja, wat had je de hele dag te doen? Helemaal niks. De telefoon opnemen? Ja, ik ga ik. Ja en. En nu is het anders. Maar ik ben hé.

[00:10:39]

Ik ben. Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik dat ik aan mijn werk van heb kunnen maken. Dat klinkt wel heel erg hol. Maar dat is wel zo. Het is toch te gek? Zo ja, heb jij dat niet? Dat je denkt van ik mag dit gewoon voor m'n werk doen? Zeker? Ik heb er een hobby van gemaakt zeg. En wanneer was de laatste keer dat jij tegen je vader sprak? Op Vaderdag, de 21ste juni?

[00:10:58]

En hoe doe je dat? Je jezelf of hardtop? Nee, hardtop? Euh. Hij is die nacht overleden. En uhm. Nee, dat snap ik wel waar. Wat draag je nu? Dat was op Vaderdag. Dit was het niet bedoelen. Na bijna ook niet eerlijk gezegd. Dus euh, sorry. Nee dat is een 21juni was. Euh, 2015 was het vaderdag. En mijn vader was heel ziek. En mijn moeder? Die belde mij en zei van kunnen jullie nog wat medicijnen halen?

[00:11:36]

En euh want euh, je vader heeft pijn en daar kon je naar de apotheek en dat hebben opgehaald. Toen zijn we s avonds al bij hem geweest en toen zijn dochter en mijn zus. Man laat hem lekker slapen, want het zijn m'n zus. Ja, hij kan de hele nacht nog slapen. We gaan we gedag zeggen. Het is vaderdag en wat een fles whisky voor hem gekocht. Of best ironisch is, want hij hield van whisky. Maar de man was doodziek, dus dat kon helemaal niet, maar nam met een grote glimlach de fles whisky in ontvangst.

[00:11:56]

Zetter er naast het bed en riep toen in dat v. Ja, dat raakt me nog steeds wel. Euh, dank lieve kinderen. En toen ze in slaap gevallen en ook wakker worden of die ooit heeft gezegd. Maar is dat ook een opluchting toen? Wel? Ja ja, ja, ja ja. Toen was het een enorme opluchting omdat. Uhm ja, weet je, die man was zo ziek en was in de laatste fase van zijn leven.

[00:12:16]

En die maandag zou de thuishulp komen en zelfs de douche worden verbouwd en moest ie in een bad beneden en het voor de mijn vader vond. Die confrontatie met het risicos vond ie afschuwelijk. Dus de soort hospice. Thuis bouwen? Ja, ja ja. Op zo'n moment is er iemand geweest die zei u kunt ook naar een hospice. Naja, ik dacht dat die man met alle kracht nog opstond en begon te die dat. Dat wilde je echt niet.

[00:12:37]

Hij wilde ook helemaal niet Tikal. Ik moet eerlijk zeggen dat wij ook eigenlijk nooit iedereen in onze omgeving had in de gaten dat mijn vader stervende was, maar wij allemaal nog zoiets. ADAT zien we dan de eigenwijze man? Ja, hij bepaalde de regels niet alleen. Nou ja, en en en wij wilden ook. Hij wilde die confrontatie niet. Dus wij hebben dat ook nooit gedaan. En wanneer wist hij dan? Nee vriend, pap of jullie waren ook vrienden.

[00:13:01]

Sterker nog, er was je beste vriend. Mijn vader was er, was was pas echt, was mijn vader maar. En in die hoedanigheid absoluut. Jullie gingen gek. Ik heb echt hele leuke dingen. Kopjes koffie drinken in Engeland. Ja ja, ja ja, dat soort dingen. Maar op dat moment was dat ik dacht van dit komt niet meer goed. Uhm. Dat je echt wist ik. Ik raak hem kwijt. Euh ja, er is een moment geweest dat dat.

[00:13:26]

Dat ik me goed kan herinneren dat de vader van een en een euh nee eigenlijk van onze radio baas Vaccaro zit. Ik ken er ook al twee die overleed van Dave en ik was op de uitvaart BDW. En toen ik weet dat ik dat heel verdrietig vond voor D. Maar ook dat ik bij mezelf dacht naar mijn vader wordt dat. Het zou zomaar kunnen zijn dat dat de volgende is. Dus ik wist het wel. Maar daar is misschien Elke Eikenaar met wat.

[00:13:48]

Achteraf wist ik veel meer dan dat ik op dat moment toeliet in mijn euh, in mijn acceptatie. Dus ik wist wel om een voorbeeld te geven die ze die zondagavond vaderdag kwam ik thuis en ik had echt niet het idee dat ik die nacht telefoon zou krijgen van mijn moeder van papa's overleden. En toch beet ik. Ik ben alle telefoonlijnen gaan checken thuis, dus daar zit gewoon iets in je systeem. Dat zegt van ja dit. Dit gaat niet lang nog heel lang duren.

[00:14:15]

En toen ik was overleden, ja, ik. Ik was ontzettend opgelucht. Ik was zo blij dat ie de dus wat Rangers te zien geweest. Een jaar en een maand. Hij is uh euh, in 2014. Uh. Nou ik. Ik ging bij Radio 2 werken. Ik uhm ook zo raar. Ik reed weg. Ik had mijn contract getekend bij KRO-NCRV. Ik reed naar huis, belde mijn ouders en dan moet je een beetje aan een gesprek denken bij de broertjes De Boer.

[00:14:40]

Dus ik heb een moeder, een telefoon en mijn vader op de achtergrond. Zeggen dat ik wil dat het ziekenhuis moet. Oh ja, papa moet nog even in het ziekenhuis. Maar dat is vast niks hoor. Maar hij voelt zich niet zo lekker. Zeggen dat er niks aan de hand is. O ja, er is niks aan de hand. Dat gesprek was er en ik hing op. Ik dacht is niet goed. Dit is gewoon niet goed.

[00:14:55]

En ik zou die maandag naar QDU zou vertrekken. En ik heb die vrijdag. Ja slaat ook nergens op. Ik heb dat afgezegd. Ik heb gezegd ik ga niet. En toen kreeg ik die dag te horen. Ja, is niet goed, dus dat voel je meteen. Intrusie een jaar en een maand later overleden. Was je gelijk ziek? Nee. Nee, nee, nee, ja. En eigenlijk ook weer wel. Jawel, hij was ook wel ziek.

[00:15:16]

Uhm. Maar na de eerste operatie werd ie echt een patient zeg maar. Ja en dat is ook het verneuken native van die afschuwelijke ziekte dat je helemaal. Ik had. Vraag toch zelf rookt. Hij dronk whisky dus. Euh ja. Mijn vader was de laatste jaren wel gestopt met roken, maar in de fase dat ie ziek werd ging t hart die echt zoek het allemaal uit. En toen is ie weer is ie wel weer gaan roken. Maar mijn vader is niet heel zuinig op zijn lichaam geweest.

[00:15:41]

Nee, zeker niet. En en ben daar boos over. Nee, nee, nee, dit is dit is dit is. Nee, ik ben er niet boos over. En uhm, ik heb daar wel eens met hem over gepraat. Toen ie net ziek was denk je dus Babalj daarvan? Nadia kan ik weinig aan doen. En uh uhm ja nee, die heeft daar nou ook nooit spijt van gehad. Maar maar mijn vader is net geen eenenzeventig geworden, maar hard had moeten worden.

[00:16:05]

Vind jij? Nou ja, hij was een leuke. Wel naar de sneeuw, laat het een ander zeggen. Mijn oma is vijfennegentig geworden en gaat me niet om die leeftijd, maar mijn oma was klaar met het leven en ik gun iedereen dat je er tussenuit knijpt als je klaar bent met het leven. Als je zegt van. Het is goed geweest, laat zitten en mijn oma was echt klaar. Die hield van ons allemaal. Die Zuid jongens alsjeblieft.

[00:16:27]

Het is mooi, doei. Ik zie jullie wel weer. Hoera! En de groeten. En dat gun ik iedereen. En mijn vader was niet klaar met het leven, want die had had kleinkinderen. Die had had had dat kinderen had. Een vrouw had. Euh. Hield van van Fagan. Op vakantie gaan met z'n kerven en dingetjes doen en dat rommelen. Maar vader was een scharrelaar en dat had hij nog heel lang kunnen doen. Bij het lijk op hem flikker mee op je moeder.

[00:16:51]

Ik, ik, ik, ik ben echt een fiftyfifty euh. Euh euh. Kopie, maar ik ik. Ik denk wel aan. Stef Bos. Papa, ik lijk steeds meer op. Jaja, dat is natuurlijk dat jij misschien nog wel wordt daar je. Dit is belachelijk, maar met de dag wordt het meer wat. Wat mis je het meest als je hem brengt? Ja, gewoon de uhm. Euh, met een praters, stem horen lachen, de humor en ook het feit dat kun.

[00:17:17]

Je kun je als als vroeger, als je op school was en je ouders kwamen je vader om. Dat voelde toch dat dat dan dat? Dat was niet zo meer dan wat dan? Nou voel je je soort energie van verdorie. Mijn ouders zeiden dat dat dat omdat jij? Jij komt daar uit voort dat dat is. En ik mis ook wel dat dat weg is. Dat dat vertrouwde iemand die die mij vanaf de eerste seconde dat ik bestaat en dat dat die mij kent.

[00:17:40]

En ik? Hij was één van de twee eerste die ik zag, want mijn moeder heb je natuurlijk. Die was erbij. Uhm. Euh. Dee Dee Dee Dee. Een soort heel intens Macca kennen dat dan. Dat mis ik wel, maar dat begrijp ik ook wel. Bij mij, mijn andere familie maar. Maar ja, het is wel de. Ik denk niet zozeer iedere dag. Ik heb was boer, ik iedere dag. Maar echt ieder dagdeel ben ik al mee bezig.

[00:18:03]

Heeft je moeder weer iemand anders gevonden? Nee, dat dat wil zou ik niet. Of dat gebeurt niet, wil ze niet. Nou ja, kijk, ik moet eerlijk zeggen als die we maken er ons grapjes over. Als die ineens met iemand op de proppen komt, dan denk ik dat we allemaal wel even moeten slikken, maar dat er heel erg. Tuurlijk wel. Als hij in december onder de tafel zit met kerst, dan dan dan. Dan zou ik dat wel gek vinden.

[00:18:20]

Maar ik zou het er heel erg gunnen. Maar mijn moeder wilde en die heeft er geen behoefte aan. En luister. Misschien denkt ze er over een jaar anders over, maar ik denk het eerlijk gezegd niet, want dat is ook wat ook klopt dan, want ze horen bij mekaar en daar mag niemand anders bij komen. Ja, dat is een beslissing en een gevoel van mijn moeder dat dat. Dat maakt mij niet zo heel veel uit. Euh, wat ik ik ik.

[00:18:39]

Ik hoop alleen maar dat dat ze kiest, waar ze het gelukkigst van wordt en waar ze zich prettig bij voelt. En dat is op dit moment zoals het nu is. Hoe vind jij het idee? Want is het nu midden die KWF week? Uhm, we Gamelin en dat gaat best goed allemaal. Hoe? Hoe ga je om met het idee dat je wat ik zegt het dan? Had ik het zelf meegemaakt. Mijn moeder die is overleden aan kanker, aan een Dewa.

[00:19:04]

Die werd terminaal. Ook al mocht toe en geslepen. Uhm, maar die ging dood aan iets waar je nu niet eens meer voor opgenomen wordt. Ja, en in die zin dat als je het nu met je vader vergelijkt, was darmkanker dat dat. Dat zou al heel ver in onderzoek als je de snel-Belg-wet. Nou ja, sterker nog dat zijn. Kijk wij noemen dat een beetje een koers komt kijken, want je kunt dingen niet veranderen. Maar euh.

[00:19:29]

Darmkanker is een vorm dat als je daar op tijd bij bent. Dan kunnen ze daar heel veel aan doen. En mijn vader bleek achteraf wel heel lang klachten te hebben. Dus als die eerder naar de dokter was gegaan of eerder. En nou ja, nogmaals, dat is allemaal achteraf geklets. Maar dan was er waarschijnlijk wel nog het echt wel betere kansen gehad. Dus dus dat dat dat. Ja, dat dat. Dat is wel iets. Maar tegelijkertijd ben ik ook wel zo opgevoed.

[00:19:54]

En zo zou mijn vader ook al in mekaar. Je moet je zorgen maken om dingen die je kunt veranderen en je kunt het niet meer terugdraaien. Euh. En ergens is mijn vader heel lang aan het struggle geweest met ga ik wel of niet naar de dokter hebben die. Dat heb je niet mee. Dat hebben die ouders hebben dat ook. Dan hebben ze iets en daar gaan ze niet naar de dokter. Dat is ook zo irritant. Bestaat het niet?

[00:20:13]

Nee, wat? Nou ja, maar letterlijk. Dan bestaat het niet. Maar met wat jij nu dit zegt is waar. Euh. Als ik dat misschien eerder had gedaan, dan was dit misschien er wel geweest. Dat is dat weet ik niet. Had gekund. Mama, mag je een hele brutale vraag stellen. Heb je liever deze herinnering dat die te vroeg uitstapte? Dat je nog heel vitaal hebt meegemaakt, behalve dat laatste jaar dan die laatste 13 maanden?

[00:20:35]

Of had je liever een oude, krakkemikkige opa vader gehad? Nee, ik had hem wel nog een tijdje mee willen maken omdat ik ook heb gemerkt. Weet het, iedereen zal dat zelf hebt, maar ik. Als ik aan mijn vader denk, dan denk ik niet aan die laatste anderhalf jaar die toen was. Ik roep. Denkt daar soms wel aan. Maar dat is niet hoe mijn vader in herinnering heb. Uhm, dus. Hij had van mij euh, echt nog.

[00:20:56]

Hij had van mij nog heel lang mee kunnen gaan. Ik had dat echt heel leuk. Wat mis je het meest nu? Dingen doen? Welke welke dingen dan? Nou bellen? Euh. We hadden bijvoorbeeld allerlei wilde helden van James Bondfilms. Dus als er dan een Bondfilm was, dan ging de telefoon. Wauw, er is nu een Bondfilm op weet ik het RTL 5 en dan was er weer zo'n Bond maand na Wittamer. Gelukkig zeggen opa gaat snel kijken.

[00:21:16]

Dat natuurlijk alles op dvd boven bij me op zolder stond, dat maakte niet uit. Die film was er wel naar. Belde die dag je ook? Want dat was iemand die heel goed wist dat ik dat leuk vond en andersom ook. Stom voorbeeld. We hadden een dingetje met advocaat repen. Dat zijn natuurlijk afschuwelijk smerige repen, maar wij hielden ervan. Dus de deal was al jaren djinns. Denk dat ik 12 ben ofzo. Als je ergens kwam is de verkochte advokaat repen daarna meer.

[00:21:36]

Advokaat reed mee en die legde je dan neer. Dus zo kwam je als bij met haar Lagat werd ook al heeft er weer naar gewonnen en andersom ook. Of uhm ja, gewoon dat soort dingen. Dat doet dat en ook. Ja, beschouw kneuterige gezelligheid in de geur, ook van ik. Mijn vader rook ook echt als mijn vader. Dus als ik mijn vader een knuffel gaf, dan rook ik ook echt mijn vader en ik heb. Ik heb euh.

[00:21:58]

Uhm. Euh. Ja, ik heb die geur niet zo heel lang geleden. Op een gekke manier liep er iemand voorbij en toen rook ik dat. Er was ik ook echt in de war, dacht ik wohl dit. Dit lijkt wel alsof mijn vader het is dat dat vertrouwde het vertrouwde. Dat mis ik maandag al eens terug. Ineens heb ik er altijd wel zo gehoopt. Uhm, een vriend van mij die z'n moeder kwijt. En die zegt ze komt wel eens langs.

[00:22:19]

In mijn droom. En ik hoop ontzettend dat dat uh uh, dat ie dat nog eens een keer doet. Als je hem nu nog nog iets had kunnen vragen wat was dat? Uhm nou ik heb. Uhm, toen mijn vader ziek was, toen hebben we dat. Dat is er niet echt. En maar dat is dat maar. En dat is uitgesproken. We hebben. Uhm, toen die net ziek was. Toen zijn we met z'n tweeën het strand gegaan.

[00:22:41]

Mijn ouders woonden niet ver bij het strand vandaan. Grappig, ik heb nu ook steeds meer over mijn ouders, want tegenwoordig heb ik het over mijn moeder. Maar mijn ouders woonde holdingmaatschappij. En toen zijn we daar gaan zitten. En toen zei papa dit is natuurlijk allemaal beetje ingewikkeld. Ja jongen, ik. Ja, ik vind het ook allemaal maar wat. En lekker weer vandaag. Dus hij wilde de confrontatie niet aangaan. Ik zegt papa, dit is wat mij betreft is er niks wat ik nog moet roepen heb jij dat?

[00:23:02]

Mocht er ooit iets zijn gewoon wordt wel geroepen. Niet voor nu, maar gewoon weet je wel. Nou ja, is ongemakkelijk. Nouja, was ik een ongemakkelijk wijf, vond de confrontatie echt niet of. En toen zei ik want we doen het voor zij het Wilders willen het er niet over. Maar laten we dat dan één keer nu doen. Is er nog iets wat we moeten uitspreken? Of is goed voor mij? Is goed? Is er voor mij ook?

[00:23:19]

Nou, koffie, koffie, thee raspaarden. De laatste keer dat je tegen me zei ik hou van jou. Euh, oude. Dat zeiden we geregeld. Is dat dat dat? Dat dat weet ik niet meer. Ik denk dat dat misschien ook wel dat weekend is geweest. Dat weet ik niet meer. Ik weet wel dat maar bij het net zei. En nu ga ik dat wel gewoon goed zeggen. Maar zijn laatste woorden waren echt. Dag lieve kinderen.

[00:23:36]

Ja, dat vind ik ook al wat moois. En toen toen? Toen is ie gaan slapen naast een fles whisky ook echt. Had je daar niet bij willen zijn? Euh, nee, want uhm. Uhm nee. Omdat waar ik heel blij om was is dat mijn vader. Uhm, zo ziek was dat als ie nog lang had geleefd, dan had ie de beslissing moeten nemen van hoelang wil ik dit mezelf nog aanbrengen? En dat was natuurlijk de ultieme confrontatie.

[00:24:03]

Nee, was dit toch een soort van palliatieve tragi? Nee, nee, hij is echt. Uh hij uh, hij haat je. Je hebt ze van curatief en palliatief. Dus hij was wel. Er werd niet meer behandeld om te genezen, maar om de pijn te verzachten. Maar het is niet datdie dat die aan een bovina gewoon bij de. Ik heb gewoon overdag met hem gepraat en dergelijk cryptisch wist je nogal dronken. Nee, die whisky die je die fles is dus dicht en die staat ook nog bij mijn moeder en die gaat ook nooit open.

[00:24:27]

Natuurlijk het euh, dat haar vader was echt wel een whiskyclub en dat vond die ook echt. Hij vond het ook heel logisch dat vindt dat ie dat nog kreeg. Want ja, daar kregen ieder jaar, dus er was geen enkele reden om om dit jaar geen whisky te geven. Welke plaat doet aan hem denken? Arsène Veel egels had ook telefonie. Euh, die hebben we heel veel gedraaid omdat we daar vroeger cassette dikke urkz mee repareren. Dat kon je daar beginnen, al kon je heel goed horen van het Yangtse.

[00:24:51]

Euh, die je t of die of of je vals was, die je dat zegt Rik. We hebben heel wat. Je hebt met zijn hele vinyl collectie heel wat jazz. Uhm, ik heb toen toen die net was overleden. Toen zette mijn zus en ik de cd speler beneden aan en die liep door. Bij een nummer van Dave Brubeck. Uhm uhm, uh yes nummer voor Robiano. En dat dat. Dat dat traject nog vaak het is en zoveel met muziek is is wel echt.

[00:25:15]

Heb ik heel veel van mijn vader gekregen. Wat heb je met Coldplay? Jaja. Uhm ja, dat verhaal ken jij. Uhm. Mag ik ook zeggen dat er ook? Nou, toen mijn vader ziek was toen? Euh. Toen zat ik op de i o uh in de auto te luisteren naar de radio. En toen werd de nieuwe single van Coldplay gedraaid. Skyfall of Stars. En het is een hele gekke gedachte. Maar toen dacht ik dit is ook gekken, want dit nummer blijft voor eeuwig en voor altijd.

[00:25:41]

Ik hoor het nu, maar ik hoor dit nummer een keer op een moment en dan is mijn vader niet meer. Dus ik was daar wel mee bezig dat ie er op een dag niet meer was en skai voel of Starz. Je kunt er ook wel iets poëtisch achter zien. En en en zoeken en en dus eerlijk vond ik een goeie plaat tot een mooi liedje. Qatar echt. Ik dacht jij dus in die periode dat mijn vader ziek was hoorde ik vaak die platen.

[00:25:59]

En iedere keer dacht ik al gelukkig. Ik hoorde nu, maar hij is er nog. En uhm, die nacht dat mijn moeder belde ben ik om een uur of ik geloof. Nu om half vier ben ik in de auto gestapt, ben ik naar Alkmaar gereden en ik rij in de auto. Ik zet de autoradio aan. Ik weet nog precies wat ik reed en op de radio wordt gedraaid als Kofoed of Stars. Het eerste liedje dat ik hoorde, het eerste nummer dat ik hoorde en wat mijn vader was overleden.

[00:26:20]

Ja, ik vond dat. Ik vond het bizar. Ik vond het echt bizar en wat er mooi aan is is dat euh. Moet je een lach of met je hart? Ik moest lachen. Ik was zo opgelucht dat die ouder van af was. Ik dacht oh man. Ze zouden de volgende dag moet je beter. Maar vader had een hekel als als mensen dingen gingen doen in z'n huis en ze moesten boren om een om een hendel te maken waar ie zich aan kon vasthouden.

[00:26:40]

Bij Touché dan moest een bed naar binnen. En die man die dacht echt allemaal wildvreemde figuren gaan boren in mijn muur gaan weg. En ik dacht al eens dezelfde die maandag komen. Ik dacht goed zo ouwe. Jij hebt gewoon gedacht jongens zoeken uit niks. Geen. Dat hij het heeft geweten. Nee, nee, nee, nee, want mijn vader is euh ingeslapen. Hij lag helemaal rustig. Dus ook zo raar. Ik kan daar dus en je ziet ook meteen dat iemand niet meer leeft.

[00:27:04]

Maar hij lacht daar rustig met z'n handjes over elkaar. En ook heel bizar. Hij had zijn been zo opgetrokken. Zo weet je wat dat je n b gesprekken met opgetrokken. Het is zo gek. Iedere ochtend word ik zou wakker. Iedere ochtend. Ik heb dat dus ook. De fixe geeft. Misschien heeft iedereen dat, maar ik heb daar nooit bij stilgestaan en hij lacht daar echt zo van. Ja jongens zoeken daarbij ze bel die thuishulp afgeven, gekloot aan mijn lichaam en aan mijn huis.

[00:27:28]

Het is klaar, dus ik was. Ik was superblij dat dat het Patty die er van af was. En o hoorde. Wat was jouw yogales? Volledige naam Robert Jan van der Goes. Eddy van der Goes. En wat Robert-Jan van der Goes? Euh. D. D. Daar komt een standbeeld. Wat? Wat staat er op de plaquette daaronder? Euh. Laten we beginnen bij Vantilt van H. Euh. Nou hij zou ze uberhaupt terugkomen als er een standbeeld voor hem zou komen.

[00:27:58]

Want zo ijdel was ie wel. Euh, maar hoe bedoel je? Bij zijn naam en de eerste geboortedatum? Hij is geboren. Hij is geboren op Moka. Altijd goed denken, want dat is ingewikkelder, want mijn moeder is weer een dag naam, dus de 22ste is ie overleden 23 24 juni 19:44 is hier geboren. Want zoals die zei dat was een zware tijd. Want die oorlogs kind. Jaja. En dat deed ie ook echt. Dus of ie het had meegemaakt?

[00:28:19]

Euh. Terwijl hij was n. Euh toen de oorlog was af. Hij mag het deels claimen dan hij deels, maar deed dat graag. Euh, op. Voor de grap af en toe. En uhm uhm. Eis 24 1 0 6. Ik zeg het 7 6 44. Geboren in Haarlem en hij is overleden in euh. Euh in Alkmaar 22. 6 2015. En ik denk. We hebben op zijn kaart omdat die heel erg gek was op Sjaak Spier en op 1.

[00:28:48]

Literatuur in ons literatuur. We hebben een stuk uit 1. Uit Hamlet hebben we gebruikt, waarvan de laatste zin is naijver Daud, Ierland en ik denk dat dat wel past bij mijn vader. Hebben die die tekst meteen me zei? Mijn zus en ik zijn er meteen dat dat moet m zijn omdat mijn vader niet zo'n prater was en misschien niet de hele dag riep wie die lief vond en dat ie van je hield. Maar we hebben daar ook nooit twijfel over gehad.

[00:29:13]

Het bedoelde naar vandaag, maar je moet er nooit aan twijfelen ik vind je lief, mijn lief hoeft niet alles uit te spreken. Iemand koffie, die confrontatie Noord-Holland. Nee, dat was echt wel mijn vader. Mijn vader was niet van de confrontaties. Jongens, wat zullen we nu? Wat zullen we moeilijk. We weten toch hoe het zit? Nou en dat, uh, tja, dat was dat. Want dat was echt mijn falen. Dus dat staat op de plaquette never daud.

[00:29:36]

Ja ja is een groot standbeeld. Euh ja, ik denk jij, ik moet erom lachen. Waar vader was best wel ijdel, dus die zou in principe zouden je als het een klein standbeeld zou zijn, dan zou die daar. En ik kom een keer boven. Dan krijg ik dat ik dan zegt eerst gedag, maar daar wil die dan wel over praten. Dus. Ik bedoel een redelijk standbeeld heeft iets vast over doe je op Wolke of Witham.

[00:29:57]

Ik denk dat ie een boek vast heeft. Ja, mijn vader was gek op boeken. Ja, die die vooraf boeken echt. Ja ja, zijn hij de hele zolder bij mijn moeder is ook nog redelijk toen zo. Alsof ie ieder moment terug kan komen. Staat nog steeds vol met boeken. Is die trots op jou? Citea? Ja, ik geloof. Ik weet niet of je me ziet, maar ik bedoel het niet zweverig, maar ik geloof wel in energie en er is wel iets.

[00:30:23]

Dat is wel een dozijn zijn wel energieën. Ik voel wel dat dat dat Diederen is en of ik me dat nou verbeeld of dat u er ook echt is. Dat maakt me niet uit. Maar ik vind fijn, prettig bijgelovig. Nee. Nou ja.

[00:30:35]

Uhm, voormalig nee ben ik wel. Ik ben niet zo bezig met een god, maar ik geloof wel in die energie en ik geloof wel dat dat jij kunt zien. Als ik binnenkom of ik me goed voel of niet goed voel. En dat is. Dat is toch gek, want ik zie er hetzelfde uit. Maar jij voelt dat en en ik bij jou ook. Dus dat is er wel dagelijks. Maak er nu gebruik van de energie. Stel hij luistert Rob.

[00:31:02]

Uhm, Rob van der Goes. Wat? Wat vertel je niet meer? Mag één ding zeggen. Dan zou ik hem vertellen dat ik een vreselijk mis. Wij allemaal. Maar dat het goed gaat als. De KWF collecte week duurt nog tot en met zaterdag 5 september. Geef voor het KWF aan de collectant of via BBW een KWF puntensaldo.