Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets els noms i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. Conta la llegenda que en Morgat estava llaurant les terres a prop de Banyoles i va sentir una veu potent i sentenciés que li deia Morgat Morgat agafa els bous i vés te'n a casa.

[00:00:50]

Morgat Morgat. Vés te'n a casa o seràs negat en Morgat sorprès i espantat van a refugiar se a casa seva. I llavors tot el pla es va enfonsar com per art atentament i van començar a sortir onades gegantines que es cargolada i feréstega ment i van engolir conreus i arbredes. L'aigua es va estendre i es va formar el gran bassal que avui és l'estany de Banyoles. Afegeix la llegenda que l'estany va aparèixer com un càstig diví en una època en què la contrada vivia sotmesa al vici i a la disbauxa i que Murga va ser avisat i salvat de desaparèixer sota les aigües.

[00:01:28]

Com a premi a la seva recta conducta. Bona nit sóc Carles Porta per escoltar nos aquesta que heu sentit és la llegenda que explica el naixement de l'estany de Banyoles és una versió publicada per la periodista Tura Soler del punt però per què ens fixem en la llegenda de Can Morgat. Doncs perquè fa 20 anys l'11 de novembre de 1998 allí a Can Morgat van matar un noi de 35 anys que treballava de professor en un institut. Li van disparar un tret al pit i l'embolic per trobar el culpable va ser tan fosc que encara dura.

[00:02:06]

Ara podrem posar llum a la foscor. Comencem.

[00:02:18]

Així fins que perduri l'estructura va ser. Els crims per què maten des de fa més d'un fetus que. Rector. El relat dels moments foscos de la nostra societat crims amb Carles Porta. Era un dimecres de novembre de 1998 a quarts de dues de la matinada després d'haver sopat amb els companys de feina Lynne una noia de 30 anys torna a casa. Ella i el seu company el Bertomeu de 35 anys viuen a la casa dels masovers de Can Morgat Can Morgat és un mas molt gran.

[00:03:27]

La finca és propietat dels germans Tarrés de Girona que hi van a passar els caps de setmana. La caseta que antigament ocupaven els masovers l'han llogat a Lima i Bartomeu una parella a qui els agrada la pau i la quietud del Pla de Banyoles. S'hi viu molt bé allí al costat de l'estanc. A quarts de dues de la matinada Lima ja n'ha tingut prou de festa i torna a casa el gos un gos d'atura. Està tranquil i surt a rebre com sempre.

[00:03:54]

Això és el que ella creu l'himne posa la clau al pany i l'ha de fer voltar un parell de vegades per obrir la porta. Ara no hi dóna cap importància. és normal. Està ben tancada. Mira de no fer soroll perquè suposo que el seu company Bartomeu dorm. Entre Bartomeu està assegut a terra enmig d'un bassal de sang encara es respira nerviosa i espantada truqui qui pot però ni a l'ambulància ni a la clínica de Banyoles no poden fer res per salvar la vida de Bartomeu Cabello de 35 anys qui ha passat la sang i li sortia del pit.

[00:04:32]

Sembla que té un forat s'ha punxat amb alguna cosa. L'han apunyalat aparentment per la dimensió del forat al pit. Podria semblar que l'haguessin apunyalat amb un tornavís perquè el forat és molt petit però quan els forenses s'ho miren diuen que és un forat de bala. Bartomeu ha mort per culpa d'un tret al pit una bala del calibre 22 se li ha incrustat al pulmó. El calibre 22 és dels petits i s'utilitza tant en pistoles com en rifles. La noia destrossada anímicament.

[00:05:04]

Els Mossos repassen la situació el cos del noi estava assegut a pocs metres d'una finestra que estava oberta. No era normal tenir una finestra oberta de nit al novembre al terra per les marques de la sang. Queda clar que s'havia arrossegat uns metres s'havia arrossegat ell sol. es podia deduir que anava en direcció al telèfon segurament per demanar ajuda però va perdre molta sang i es va desmaiar. La resolució de l'autòpsia amb relació a la ferida que presentava la víctima Bartomeu Cabello és que la bala havia fet una trajectòria molt i molt curiosa.

[00:05:41]

Tura Soler redactora en cap d'investigació d'El Punt Avui que li havia entrat entre els dos dits l'índex i el pujar a la part tova de la mà. Llavors va rebotar i va anar a parar al pit i li va quedar allotjada en un pulmó. Arran d'això va passar que en Bartomeu Cabello va tenir una agonia llarga perquè el que es va calcular és que potser. La seva companya el va trobar quan ella tornava d'un sopar amb uns companys de feina. Potser feia ja unes tres hores aproximadament que ell havia rebut l'impacte.

[00:06:22]

Aquest impacte de bala tres hores que ell va estar allà que va intentar es va veure que havia intentat agafar el telèfon per demanar ajuda. No no va poder acompanyar la arriba se'l troba estirat encara en vida perquè el van arribar a traslladar a l'hospital. El gos que li estava fent companyia no va aconseguir arribar al telèfon per demanar per demanar ajuda. Aquí és on li recordo que la porta estava tancada i qui va haver de donar un parell de voltes al pany amb la clau i la casa està endreçada.

[00:06:59]

No hi ha senyals de lluita ni de robatori. Una de dues o bé qui va disparar. Bartomeu va entrar i sortir per la finestra o bé dins de casa no hi va entrar ningú més. Però qui podria voler matar el Bartomeu Cabello perquè qui era el Bartomeu. Bona Nit Lídia. Bona nit Carles.

[00:07:20]

Bartomeu Cabello Sala tenia 35 anys i era professor de gimnàstica a l'institut d'ensenyament secundari de la Bisbal d'Empordà. Els Mossos pregunten el seu entorn i amics i tothom coincideix que portava una vida d'allò més discreta i normal que era un noi molt senzill i estimat i a més a més havia obtingut les millors valoracions dels alumnes en una enquesta que s'havia fet feia poc a l'IES de la Bisbal. Televisió de Catalunya va explicar així la notícia.

[00:07:47]

Des d'aquest matí experts en homicidis dels Mossos d'Esquadra treballen per determinar les circumstàncies que envolten la mort violenta del professor d'Educació Física de l'Institut d'Ensenyament Secundari de la Bisbal el jove Bartomeu Cabello Venzal de 35 anys l'ha trobat agonitzant cap a tres quarts de dues de la matinada la seva nòvia quan ha arribat a aquesta masia de Porqueres on vivien. La jove ha avisat de seguida la policia i una ambulància ha traslladat el cos de Bartomeu Cabello a un hospital de Banyoles on ha ingressat cadàver per la gravetat de les ferides.

[00:08:15]

En un primer moment els Mossos han pensat que l'agressió podia haver estat feta amb una arma blanca però hores més tard L'autòpsia ha determinat que l'assassinat ha estat comès amb arma de foc. Fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat a TV3 que el professor ha estat mort per una sola bala possiblement del calibre 22 i que de moment es descarta la hipòtesi d'un robatori com a motiu de l'assassinat. La notícia de la seva mort ha provocat una profunda consternació.

[00:08:39]

Els forenses insisteixen en fer notar una cosa els investigadors a la mà de la víctima hi ha una ferida que indiqui que la bala primer a travessar la mà entre el dit polze i la molar i després va penetrar en el pit com si el Bartomeu hagués fet un gest amb la mà oberta estesa al davant demana algú que no dispari intenten protegir se o per al tret. La inspecció ocular del lloc dels fets mostra més coses que els investigadors incorporen el cas a la finestra que està oberta.

[00:09:10]

No hi ha cap marca ni cap de res però just al costat de la finestra per la part de fora hi ha sang en un test. Els Mossos atribueixen a plantejar una primera hipòtesi que el Bartomeu va sentir un soroll va obrir la finestra i algú des de fora segurament de baix que li va disparar. Però aquí i per què. Alumnes i professors de l'institut de la Bisbal d'Empordà dedicaran aquest matí un minut de silenci a la memòria de Bartomeu Cabello Venzal de 35 anys professor d'educació física mort ahir de forma violenta a Porqueres on vivia Bartomeu Cabello.

[00:09:48]

Nascut a l'Hospitalet de Llobregat era una persona molt apreciada a la Bisbal on impartia classes des de feia dos anys.

[00:09:54]

Una bellíssima persona no em canso de dir ho és un dels millors professors que viu en una casa sempre disponible per al que fos necessari.

[00:10:01]

Quan tenies quan volia que acompanyés els nanos acompanyada si necessitaven algú que els portés d'excursió els hi portava la nòvia de Bartomeu Cabello el va trobar agonitzant la passada matinada en aquesta masia de Porqueres on residien.

[00:10:15]

La consternació per la mort del Bartomeu és enorme però les circumstàncies que l'hagin assassinat d'un tret al pit provoquen desconcert i por. La gent està espantada i els Mossos totalment desconcertats per qui un dia i mig després d'estar investigant no troben cap mòbil ni tampoc l'autòpsia determini alguna cosa més que el tret es devia disparar cap a les deu del vespre. Recordem que el noi el van trobar a quarts de dues de la matinada i diuen que el devien ferir. Cap a les 10 perquè la ferida al pit ja havia començat el procés de cicatrització.

[00:10:50]

A més a més els forenses també determinen que ja havia sopat. Els Mossos van recórrer totes les masies i cases veïnes per si algú havia sentit o vist alguna cosa estranya. La nit dels fets però ningú no va veure ni sentir res. Res de res.

[00:11:09]

La revisió detallada de l'entorn permet que els Mossos es fixin en un detall nou molt a prop de la casa hi ha un fanal trencat i per la manera com està trencat i com han caigut els vidres es podria dir que el van trencar d'un tret tot i que no s'ha trobat cap beina de bala prop del fanal. La companya del Bertomeu diu que està convençuda que el dia abans aquell fanal funcionava correctament. Els investigadors s'atreveixen a desenvolupar una mica més la hipòtesi que creuen més probable.

[00:11:38]

Bartomeu estava tranquil·lament dins de casa quan va sentir un tret i el soroll del fanal. Quan es va trencar va obrir la finestra per mirar què coi estava passant i va enxampar algú segurament amb un rifle molt a prop de casa seua. Disculpeu me me descuidat de dir que els forenses creuen que la bala es devia disparar a una distància d'entre 10 i 15 metres. Per tant segurament el botxí i la víctima es van veure les cares. Continuem amb la hipòtesi.

[00:12:06]

La víctima sense coll a fora obre la finestra i al sortir o bé interpel·la qui l'ha disparat o ja se'l troba a prop i només té temps de fer el gest amb la mà per protegir se. Però el tret li travessa la mà i fora del pulmó per què ningú en té ni idea. Qui encara menys. El més desconcertant d'aquest cas és que no hi havia un mòbil visible per als investigadors quan es troben davant aquest crim. Un professor de gimnàstica una persona normal és sense cap mena de problema amb la societat sense cap mena de problema amb la policia mort assassinat d'un tret a casa seva.

[00:12:54]

Llavors la pregunta és per què. Quan els investigadors no troben un perquè un mòbil del crim és aquell crim més difícil o més complex de resoldre's si aquella persona no té amics coneguts o el seu entorn tampoc té enemics coneguts. En el crim en lloc que en cap moment s'hi va entreveure cap qüestió ni ni de revenja ni de cap qüestió personal ni de gestos no hi havia res res. Les investigacions s'enfoquen cap a la bala i la possible arma qui l'havia disparat el calibre 22.

[00:13:30]

és un tipus de projectil que s'utilitza molt en tir olímpic perquè aconsegueix una gran precisió. El 1998 les de calibre 22 eren les bales més barates que hi havia al mercat. Els investigadors fan una llista de possibilitats i les van descartar el mòbil passional és el primer que es va mirar i el primer que es va descartar el robatori també es descarta perquè tot sembla indicar que l'assassí no va entrar a la casa. Per altra banda no hi havia res desinteressat. Les investigacions no aporten cap indici que tingués enemics ni males companyies.

[00:14:03]

No poden parlar doncs d'una revenja ni de res relacionat amb drogues. Els investigadors comencen a pensar que podria tractar se d'un homicidi en certa manera accidental. és a dir algú dispara el fanal. Bartomeu surt emprenyat i l'autor del tret el vol espantar disparant li a prop però la bala toqui la mà es desvia la trajectòria i se li acaba incrustada al pulmó. Vés a saber. El cas és que els mossos decideixen revisar totes les armes de la comarca que disparin calibre 22.

[00:14:32]

Paral·lelament hi ha hagut gent que ha trucat per denunciar terceres persones o per facilitar informacions que en un principi haurien d'ajudar. Quan arriba un anònim o una delació no seria tampoc el primer cas que realment un anònim aporti la solució en un cas. Llavors forma com afecta només pot ser d'una és que la policia l'ha d'investigar han d'investigar aquests anònims. Aquí recordo que hi va haver com a mínim un anònim que semblava que assenyalava una persona que es dedicava a la venda ambulant o a un firaire i això va estar investigat aquest anònim una persona de l'àtic que a la zona i acostuma a caçar un furtiu però després de les primeres investigacions la hipòtesi del furtiu es descarta perquè aquest individu que amb una escopeta de cartutxos i no amb un rifle o una carrabina del calibre 22 coincidint amb aquell fet.

[00:15:30]

El diputat socialista gironí Lluís Maria De Puig havia plantejat diverses preguntes a la Mesa del Congrés dels Diputats sobre la investigació del segrest de la farmacèutica d'Olot Maria àngels Feliu de Puig. Volia saber si la Guàrdia Civil havia fet més investigacions des del març de 1997. De Puig ho preguntava al Congrés arran d'una informació publicada per El Punt en què es titulava La Guàrdia Civil té l'honor de dir al jutjat que fa 20 mesos que no lligui res dels Serveis d'Olot Maria àngels Feliu va ser segrestada el novembre del 92 es van detenir dos comercials acusats del segrest i d'haver la assassinada i mentre els comercials eren a la presó Feliu va ser alliberada.

[00:16:12]

Això passava al març de 1994 quatre anys després a finals del 98 i coincidint amb el crim de Can Morgat. Els segrestadors reals de maria àngels Feliu continuaven sense ser atrapats mentre al Congrés es donaven respostes buides i intranscendents a la comarca gironina del Pla de l'Estany explorava la mort del professor Bartomeu Cabello. El dissabte 14 de novembre tres dies després que el matessin el professor Cabello és enterrat a Porqueres. Al funeral hi van assistir més de cinc centes persones entre elles dos autocars d'alumnes procedents de l'Institut de la Bisbal.

[00:16:49]

La jutge que portava el cas no va deixar que incinerar s'hi ni va ordenar enterrar lo però si fa falta analitzar alguna cosa més del seu cos. Mentrestant tres dies després del crim la policia continua sense nord el fet de no tenir un mòbil pel crim. I que aquell noi no tingués ni mala vida ni males companyies els tenien molt desorientats es veuen obligats a fer cas dels rumors o dels anònims i algú diu que als voltants de l'estany hi ha un grup de jocs de rol.

[00:17:15]

Els investigadors es plantegen doncs si Bartomeu Cabello podia haver sigut víctima d'un joc de rol i s'investigui la gent de la zona que té fama de jugar a aquestes coses. No trobem res de res. Una altra de les. Fa ballar el cap als Mossos és que si bé els forenses deien que la bala s'havia disparat a una distància d'entre 10 i 15 metres la zona no es va trobar cap beina i això pot voler dir dues coses o bé que la bala s'havia disparat amb un revòlver que no escup la beina o que l'autor del tret s'havia preocupat de recollir la per no deixar rastre i per tant hauria recollit dues beines la de la bala que va trencar el fanal i la que va matar el professor.

[00:17:56]

Més d'una vegada han sentit els especialistes en investigacions que un crim no resolt de manera ràpida entra en una fase molt complicada i necessita temps i paciència. El crim de Can Morgat l'homicidi de Bartomeu Cabello va entrar en una fase en què calia molta paciència si hi havia pressió mediàtica. Potser no hi havia la pressió mediàtica com l'entenem ara vint anys després que d'una manera brutal. Hi havia pressió mediàtica en tant que els Mossos eren una policia novella que havien dit que havien d'afrontar amb totes les seves conseqüències el cas un cas d'investigació que a més a més no estàvem parlant d'un assassinat o una persona entre bandes rivals de narcotraficants sinó que era una persona honesta honrada ben reconeguda entre la societat un professor de gimnàstica d'un institut en què tothom se l'estimava hi va haver mostres de suport fins i tot d'instituts d'Andalusia que havien fet un intercanvi amb ells.

[00:18:58]

Ell era una persona que no s'entenia perquè l'havien cessat com moltes ànsies de resoldre aquell cas a part perquè els Mossos s'estaven estrenant com a policia judicial. Dos mesos després a finals d'any es viu un fet que deixarà tothom descol·locat. Els Mossos d'Esquadra de l'àrea de Girona amb l'inspector Manel Castellví al capdavant fan una roda de premsa de balanç de l'any i Castellví interpel·lat per com van les investigacions del crim de Can Morgat. Fa unes declaracions aparentment inofensives pels entorns de Nadal entre la premsa i els comandaments dels Mossos.

[00:19:34]

En aquell moment l'inspector que era el comissari Castellví era inspector aquí a Girona hi era. Si no recordo malament aquell en aquell moment assumia les tasques de portaveu i els periodistes una mica el que vam fer va ser clar acorralar l'inspector Castellví per demanar li explicacions de com estava la investigació del crim de Can Morgat que en aquell moment era un dels crims que estava sobre la taula i pendent de resoldre. Concretament l'aleshores inspector Castellví va dir això hem obert una nova línia d'investigació i creiem que el cas pot quedar resolt ben aviat.

[00:20:11]

Abans de l'estiu amb seguretat tothom va escoltar aquelles paraules amb sorpresa i satisfacció. Bé tothom no. La titular del jutjat d'instrucció número 4 de Girona Loreto Campuzano que porta el cas s'enfada molt. Primer renya a l'inspector Castellví i després li obre diligències per un possible delicte de revelació de secret sumarial. Això descol·loca els Mossos especialment els caps que no entenen la duresa amb què és tractat l'inspector Castellví per unes paraules que tothom havia cregut gairebé insignificants. Després sabrem com va acabar l'expedient per revelació de secrets.

[00:20:48]

Ara tornem a la nova línia d'investigació que se suposa que havia de portar a resoldre el crim de Can Morgat ben aviat abans de l'estiu seguint el fil de l'arma que podia haver disparat una bala del calibre 22 els Mossos ja no investiguen ningú de Porqueres. El municipi on vivia la víctima ni de la Bisbal on treballava estaven acumulant detalls sorgits d'interrogatoris i els creuaven amb les dades de propietaris d'armes. Ja no només de la zona sinó de tot Catalunya i estableixen un llistat d'armes sospitosos.

[00:21:22]

Ara ho analitzarem però primer deixeu me recordar que en aquell any 1998 va ser l'any que els Mossos d'Esquadra es van desplegar pel territori és a dir que es van estrenar vés a saber si la jutge Campuzano volia donar una primera lliçó a l'inspector Castellví per fer li saber qui manava. El cas és que la labor de desplegament dels Mossos anunciaven la intenció de conèixer cada racó del món rural i fer que els pagesos els coneguessin. Amb aquest objectiu van començar a fer un catàleg de tots els masos de la Regió Policial de Girona i una nova versió dels mapes de camins per poder arribar amb rapidesa a tots els indrets on fossin requerits.

[00:22:02]

és a dir que els Mossos eren joves que acabaven d'arribar. I això segurament despertava certes reticències dubtes i inquietuds. Fred de peus o coses així els jutges jutgesses i sobretot els altres cossos policials de seguida Sabeu per què ho dic això. L'inspector dels Mossos investigat per la seua pròpia jutge acusat de revelar secrets per haver dit que tenir una nova línia d'investigació. Arriba la notícia d'una operació policial en què es detenen tres persones. La tensió al final de la notícia que va donar TV3 que el 12 de gener de 1999 dos mesos després de la mort de Bartomeu Cabello a Can Morgat al municipi de Porqueres.

[00:22:44]

Els agents han detingut tres persones com en Carles Bosch de 43 anys conegut com a patata amb molts antecedents per atracaments i enfrontaments amb la policia i que estava acompanyat per una dona de nacionalitat colombiana. També s'ha detingut un dels propietaris de la finca. Els homes feia tres mesos que estaven tancats en aquesta masia i sortien gaire. Un dels veïns ha explicat que no ha sentit res aquesta matinada però que els homes ja eren vigilats.

[00:23:10]

Un dia un dia van estar molta estona i a la tarda ja hi eren. Hi havia una a cada sortida i vivia davant de la casa i tots portaven una ràdio.

[00:23:20]

En l'operació la policia ha intervingut dues armes més patata. Va ser detingut a Bèlgica després d'un enfrontament amb la policia d'aquell país però va sortir de la presó a començaments de l'any 97. Justament aquest any va ser detingut per la Policia Nacional. Segons fonts de la investigació no es descarta la possible vinculació de Joan Carles Bosch amb el crim de professor mort a Porqueres Bartomeu Cabello al novembre de l'any passat. Ara s'hauran de fer les proves de balística.

[00:23:45]

Esperarem doncs les proves de balística però expliquem una miqueta més aquella operació. Ja hem dit que l'any 98 va ser l'any del desplegament dels Mossos al territori. Això volia dir que el que s'entén per seguretat ciutadana era competència de la policia catalana. Ja us he parlat del fred de peus de les altres policies oi. Doncs bé la Policia Nacional espanyola sense dir me res als Mossos la nit del 9 a l'11 de gener desplega una vintena de jueus agents d'elit i alguns més de l'aurícula Unitat de Drogues i crimen organizado en una perillosa operació que portarà sorpreses rodegen el mas Martí un casalot del segle XVIII al terme municipal de Corçà.

[00:24:26]

Hi entren de matinada en l'operació detenen tres persones entre elles Juan Bosch conegut com el patata. La policia el buscava perquè es veu que havia participat en un tiroteig al Paral·lel de Barcelona en què va quedar ferit un agent de policia. Aquest senyor el patata per cert el mal nom li venia perquè el seu pare tenia una parada de patates al Mercat del Born. Doncs aquest senyor tenia un historial de robatoris i d'enfrontaments amb la policia una mica llarg fins al punt que pertanyia a una banda que en un altre tiroteig havia ferit de gravetat l'inspector en cap de la brigada d'atracaments.

[00:25:01]

Però també se'l vinculava a l'assassinat a sou d'un empresari i al fet d'haver ferit un policia a Bèlgica entre altres enfrontaments amb policies. Un mala peça però que pot tenir a veure patata amb el professor de gimnàstica de l'Institut de la Bisbal. Els Mossos mentre s'empassen el mal humor perquè la policia espanyola ha fet un desplegament de Jocs i ha assaltat una masia al Baix Empordà sense avisar los es trenquen el cap per intentar esbrinar possibles connexions entre un professor d'institut ben vist i estimat per tothom i un delinqüent perillós acusat de nombrosos robatoris i atracaments amb violència.

[00:25:38]

A pesar de la detenció gràcies a un confident i a la troballa d'una pistola del calibre 22 que els Mossos continuen sense veure ho clar no troben res sòlid ni prou seriós i els investigadors comencen a pensar en una nova hipòtesi i si va ser una confusió i si l'homicida pretengués passar comptes amb l'inquilí de Can Morgat però s'hagués confós és a dir va matar qui no era. Es veu que Can Morgat havia tingut diversos inquilins abans que Cabello hi havia viscut un home que treballava de pintor i abans un escultor podia ser que algun d'aquells inquilins anteriors tingués comptes pendents amb el patata.

[00:26:16]

Però buscant i rebuscar en les vides de Bartomeu Cabello i patata troben una primera coincidència. Algú diu que tots dos havien nascut a l'Hospitalet. Els Mossos continuen remenant i intentant reconstruir la vida de Bartomeu Cabello i a l'Institut de la Bisbal no saben trobat taques estranyes a la normalitat del professor de gimnàstica. Algú explica que dos dies a la setmana el profe de gimnàstica no dinava a l'escola. Ben bé les declaracions no diuen exactament dos dies sinó un parell de cops per setmana però els investigadors no tenen res millor.

[00:26:51]

Res on poder se agafar. Pot ser que en aquell parell de cops per setmana a migdia en el temps que hi ha a l'hora de dinar d'un institut Bartomeu Cabello hagués establert contacte amb el patata o algun dels seus socis. No es pot descartar mai res perquè la vida dóna moltes voltes i ens té preparades moltes sorpreses preguntant preguntant. Resulta que el patata havia viscut a la Bisbal poble on treballava el professor i mirant els arxius. La policia troba que el patata havia generat problemes quan vivia a Barcelona perquè es dedicava a fer pràctiques de tir contra la façana de casa.

[00:27:29]

O sigui que en aquells moments gener del 99 els Mossos i la policia tenien això. La nit de l'11 de novembre Bartomeu Cabello un noi de 35 anys que vivia al mas de Can Morgat de Porqueres a tocar de l'estany de Banyoles va ser ferit mortalment d'un tret al pit. No se'n troba el mòbil i els Mossos investiguen a tothom que tingui armes que puguin disparar bales del calibre 22 mentre la policia catalana busca un rifle del 22. Un confident diu a la Policia Nacional que l'autor podria ser Juan Carlos Bosch àlies patata que està amagat al mas Martí de caça de Ras al municipi de Corçà.

[00:28:08]

Un grup de 20 agents d'elit de la Policia Nacional assalten la masia de matinada tenen patata i dues persones més i en l'escorcoll troben una pistola del calibre 22. Les investigacions sembla que estableixen poques connexions entre ells però segons les primeres informacions la Vella i el patata havien nascut tots dos a l'Hospitalet. El petit havia viscut a la Bisbal on Cabello feia de professor i el patata tenia afició a disparar contra les parets i a Bartomeu Cabello. El van matar quan va treure el cap per una finestra per veure qui havia disparat contra un fanal de casa seva.

[00:28:44]

N'hi ha prou amb tot això per establir una connexió prou sòlida entre víctima i botxí que diuen les proves científiques. Tres dies després de la detenció del patata i de trobar li una pistola del calibre 22 la comparació entre la bala que va matar el professor i l'arma del patata va deixar les coses clares.

[00:29:02]

Les proves de balística que han fet la policia científica dels Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia descarten que l'arma del calibre 22 intervinguda en l'acció policial que es va fer dimarts a primera hora al mas Martí de Corçà fos utilitzada en el crim de Porqueres. D'aquesta manera quan Carles Bosch com se sap si l'arma del crim no és la policia va agafar la pistola confiscada i en una galeria de tir va disparar uns quants trets es van comparar les bales disparades per la pistola del patata amb la bala que va matar en Bartomeu i les marques que feia la pistola Astra no coincidien de cap manera amb les marques que tenia la bala assassina.

[00:29:41]

Al cap d'uns dies també es va saber que la família de Bartomeu Cabello es va enfadar molt perquè s'hagués donat crèdit al fet que hi hagués pogut haver una vinculació entre el professor de gimnàstica de la Bisbal i els atracadors violents. A més a més resulta que Cabello no havia nascut a l'Hospitalet sinó a Barcelona. O sigui que dos mesos després del crim tot havia quedat una altra vegada en paper mullat. Un cop fetes les proves de balística aviat va quedar desmuntat perquè no hi havia cap element que demostrés que hi havia un contacte ni cap mena de relació d'aquest home diguem del món dels atracaments amb Bartomeu Cabello que era una persona que era un professor d'institut normal i corrent.

[00:30:27]

Quan es va comprovar que era millor que la pistola 22 que s'havia trobat no era la mateixa que s'havia fet servir per disparar a Can Morgat doncs està ja va estar resolt que potser hi va haver una mica de precipitació. Se suposa que era normal que si trobes una arma del 22 facis les proves i ho comprovi. Però allà hi va haver un excés de protagonisme de dir hem trobat una arma el 22 serà l'arma del crim de Can Morgat i no era l'arma del crim de Can Morgat.

[00:30:59]

Com s'ho van prendre els Mossos aquella intervenció una intervenció dels jueus. Ho dic tot això va a la intervenció suposo que es va entendre que no els devia afectar massa locals. El que no va agradar va ser que se'ls atribuís l'homicidi. En de la intervenció de fet estava feta però una altra cosa no estava feta. Era una operació que es portava des de Barcelona i estava feta per desemmascarar una trama de treballadors que s'havia d'instaurar havia instal·lat al Baix Empordà que havia muntat un cau on allà un amagatall al Baix Empordà.

[00:31:36]

Descartat doncs el patata l'única via que es manté oberta és la de buscar totes les armes que disparin bales del calibre 22. Es busquin a tot Catalunya perquè l'estany de Banyoles és un lloc molt visitat i no seria impossible que ho hagués fet algú de pas. A més a més s'ha parlat amb tot tipus de testimonis i gent de la zona que parlen d'una furgoneta blanca. Diverses persones comenten com a cosa diferent que aquell dia hi havia una furgoneta blanca que no era habitual als voltants de l'estadi.

[00:32:04]

El registre d'armes el té la Guàrdia Civil. Hi surten centenars de candidats amb permís d'armes que declaren tenir ne una del calibre 22. Els Mossos havent vist les marques que deixa una pistola en una bala descarten les armes curtes i elaboren el que creuen que podria ser un retrat robot de l'arma homicida. El que us deia abans fan un retrat de l'arma sospitosa es focalitzen en les carrabines de tir esportiu del calibre 22 i els surt una llista de gairebé 100 candidats.

[00:32:34]

El procediment per buscar. Libri 22 que havia començat el mateix mes de novembre i que no s'havia abandonat ni amb la detenció del patata. és aquest primer contacte telefònicament amb el propietari de l'arma i es concertar una cita. Els Mossos van a casa del tirador a qui li fan disparar uns quants trets. En recullen els projectils disparats i es comparen amb la bala causant de la mort del professor de la Bisbal. A finals de gener de 1999 no s'ha trobat cap coincidència.

[00:33:03]

No hi ha cap sospitós. Els investigadors continuen sense tenir ni idea de qui havia disparat un tret al pit de l'inquilí de Can Morgat i sense sospitosos de la mort del professor Bartomeu Cabello.

[00:33:14]

Ens plantem al maig de 1999. Recordeu que el desembre del 98 els Mossos havien fet una roda de premsa per fer balanç del seu desplegament al territori i que aleshores l'inspector Castellví havia dit als periodistes que el cas es resoldria aviat segurament abans de l'estiu i que un jutge s'havia emprenyat i li havia obert diligències per revelació de secrets. Doncs el dilluns 10 de maig l'inspector Castellví va tenir el disgust d'haver de declarar davant el titular del jutjat número 3 que aleshores era Alberto de los cuentos investigat per un delicte de revelació de secret sumarial.

[00:33:50]

Castellví aquell maig era el coordinador de la Regió Policial de Girona i s'enfrontava a una imputació que li podia suposar d'un a tres anys de presó i la inhabilitació. Molt content no de vista. I a més a més sense tenir ni una pista de l'assassinat que indirectament li havia provocat la imputació. O podríem dir que els jutges el van imputar per un excés de zel. Recordem les declaracions que va fer Castellví en roda de premsa. Hem obert una nova línia d'investigació i creiem que el cas pot quedar resolt ben aviat.

[00:34:23]

Abans de l'estiu amb seguretat tants caps tants barrets. Aquesta jutge va reaccionar així. Un altre nou potser no hauria no hauria reaccionat d'aquesta manera jo crec que l'inspector Castellví va continuar fent el que ell creia que havia de fer perquè precisament no és pas que els Mossos siguin sospitosos de donar més informació del compte i d'esquenes del jutjat al contrari que és que són d'una rigorositat i una meticulositat a l'hora de donar qualsevol dada a un tema que estigui en curs que era molt sorprenent que l'inspector Castellví es veiés imputat per revelació de secrets.

[00:35:00]

Perquè això és que les seves paraules eren paraules cordials. D'alguna manera va veure per adreçar la premsa que li estava demanant explicacions que no va donar ni una ni una dada amb relació amb el crim.

[00:35:16]

En fi continuarem amb les investigacions ara que si és policia i veus que els jutges collen d'aquesta manera això influeix en la feina pot fer se més exigent o et pot fer precipitar per aconseguir resultats. No ho sé. El cas és que els Mossos continuen sense poder enfocar cap a un objectiu clar la seva investigació. Mentre van analitzar les carrabines de tir del calibre 22 fins que creuant declaracions de testimonis i altres informacions apareix una sorpresa un sospitós clar.

[00:35:56]

Crítics amb Carles Porta. Els Mossos han detectat un home jove que té una carrabina del calibre 22. Fins aquí res important perquè n'hi ha un centenar a Catalunya però aquest home condueix una furgoneta blanca. Això ja el fa particularment interessant per als investigadors. Hi ha alguna cosa més si aquest noi treballa de comercial i cada dimecres passa per Banyoles. Són elements que fan que se'l posi el primer a la llista de sospitosos. Es referia l'inspector Castellví a ell quan el desembre passat havia fet les declaracions dient que havien resoldrien el cas.

[00:36:39]

Em temo que no perquè la força de les pistes contra aquest comercial va començar al febrer i no al desembre però deixem a part l'inspector i centrem nos en el sospitós. Els Mossos també han visitat les armories però no n'hi ha tantes i els han dit que un noi que tenia una carrabina del 22 havia comprat una mira làser i els Mossos i armer coincideixen que una mira làser generalment s'utilitza per disparar de nit. A més a més el botiguer diu que està gairebé segur que el noi va comprar la mira dies abans del crim de Can Morgat.

[00:37:13]

La cosa se li complica molt a aquest comercial que es diu Josep i que treballa per una empresa de Girona. Els policies investiguen possibles connexions entre el comerciant el propietari d'una carrabina del 22 amb mira làser i el professor mort d'un tret al pit amb una bala del 22 i no hi troben vinculacions directes. La hipòtesi més raonable és la següent el comerciant de nom Josep i un amic això de l'amic surt perquè algunes persones disculpeu que et talla algunes persones de la zona.

[00:37:42]

Quan han parlat amb els Mossos han parlat amb tothom que han pogut. Evidentment han declarat que aquell dia van veure dos homes que potser anaven de caça. No reconeixen càrrecs no donen elements per fer cap descripció. L'únic útil és que dos homes desconeguts voltaven per la zona. Ja hem dit també que alguns testimonis parlaven d'una furgoneta blanca però vaja continuen amb la hipòtesi.

[00:38:06]

Doncs el José propietari d'una carrabina del 22 i un amic es mouen pels voltants de l'estany de Banyoles Can Morgat és al costat d'una carretera i allí mateix hi ha un camí que porta a una de les rutes de senderisme. S'hi pot aparcaven els dos amics baixen del cotxe i van a caçar de nit a casa o a fer el brètol aprovà la carrabina i estrenant la mira làser passen per Can Morgat i el comercial dispara un fanal. El Bartomeu Cabello surt a la finestra.

[00:38:34]

Pot ser que discuteixin. O pot ser que no. I per espantar lo o fins i tot per casualitat li disparen un tret que li farà de primer la mà i després el pulmó. Els investigadors amb aquesta hipòtesi damunt la taula i amb dades importants que la poden reforçar van visitar el Josep i se centren en un detall. Quan va comprar la mira làser i en Josep diu que va ser després del crim de Can Morgat. Els Mossos saben que el venedor d'armes els ha dit que la va comprar abans del crim i el sospitós diu que va ser després ell.

[00:39:08]

Ara mateix en aquest punt de la investigació els Mossos no tenim cap certesa absoluta però ens podem imaginar la conversa i el debat que hi ha a la comissaria analitzar en aquest cas tenim testimonis que parlen d'una furgoneta blanca. Ell condueix una furgoneta blanca.

[00:39:24]

També vam trobar gent que parlava de dos homes per la zona però no són fiables aquests testimonis ens ha arribat un anònim que diu que el crim l'haurien comès dos homes dos comercials que fan ruta per Banyoles en una furgoneta blanca. El sospitós és comercial. Li passa cada dimecres per Banyoles i a la víctima la va matar un dimecres a la nit. Home això potser ja comença a ser més que coincidències. Però ja sabeu que no ens podem refiar dels anònims i això de la vida és molt significatiu.

[00:39:48]

El primer dia que li van demanar la carrabina ens va parlar per res de la mira làser i quan hi vam tornar. Ell va dir que l'havia comprat després del crim. El botiguer diu que li va vendre abans del crim. Sí però no sempre segur. I que ni un ni l'altre han guardat tiquets de res però tot el que tenim són indicis racionals molt clars a veure. Té una arma del calibre que busquen. Condueix una furgoneta blanca. Hi ha testimonis que parlen d'una furgoneta blanca i l'anònim a més ho diu directament.

[00:40:12]

Els dimecres passa per Banyoles i si s'acabava de comprar una mira làser és fàcil creure que era per disparar la nit però tot i això els Mossos no es van acabar de decidir a detenir Josep. Això sí el van investigar molt a ell i al seu entorn buscant l'altre comercial que segons l'anònim viatjaria amb ell. Mentre els mossos investigaven el sospitós del crim de Can Morgat va passar això la detenció d'un policia local d'Olot Antoni Guirado ajuda a estirar el fil de la trama.

[00:40:38]

La detenció dels segrestadors d'Olot va acaparar tota l'atenció mediàtica de la mort del professor Bartomeu Cabello quedava en un pla molt llunyà i les investigacions avançaven poc. Tot i així els Mossos continuaven fent seguiments investigant l'entorn del comercial sospitós fins que Josep Riquelme es va enfadar es va queixar i va acudir a la premsa el 9 de juliol. Cinc mesos després que fos considerat sospitós. Un dia contacta un noi que es diu Josep Riquelme. Aquest noi el que bé explica és que vol queixar se de l'assetjament que li estan fent els Mossos d'Esquadra en relació amb el crim de Can Morgat però no és només en sempre cau més sinó que és també el seu cap.

[00:41:24]

Pel seu cap a l'empresa una empresa de comercial on ell treballa que diu que és insofrible el que se li està fent amb aquest noi amb la seva família amb els seus amics i amb els companys de feina a l'empresa mateix perquè l'estan sotmetent a una vigilància contínua fins i tot relata que ell un dia va anar a caçar Coto i que va veure els mossos que li estaven fent fotografies d'amagat i que clar que això ha perjudicat fins i tot l'ha perjudicat. Amb ell ha perjudicat perquè estava a punt de tenir una depressió al sentir se contínuament vigilat i assetjat pels Mossos.

[00:42:08]

Ha afectat a la seva companya la seva família i els seus amics i fins i tot l'empresa creu que haurien perjudicat perquè ell és un comercial i alguns alguns clients que han deixat han deixat de cobrar perquè encara li tenen por.

[00:42:25]

La Lídia ens dóna més detalls de les queixes de l'home a qui els Mossos consideren sospitós. Josep Riquelme diu que va oferir la carrabina als Mossos perquè la sotmetessin a una prova de balística. A més els va explicar que feia un any i mig que aquella arma no s'havia disparat i els va oferir perquè ho provessin. Els Mossos no van voler fer cap prova de balística li van dir que s'estalvia de dir los com havien de fer la seva feina i van començar el que Riquelme anomena un assetjament a la seva persona.

[00:42:54]

Ell la seva xicota la seva exdona el seu ex sogre el seu patró els seus companys els seus clients han patit interrogatoris encarrilat per descobrir si és una persona agressiva si acostuma a dur l'arma al cotxe i moltes qüestions de caire personal. També es queixa que un company seu que la temporada passada va anar de cacera amb ell al vedat de Foixà d'enriquir el meu soci va haver de resseguir tota la ruta que havien fet acompanyant els Mossos. El comercial explica que a més a més va descobrir uns mossos que el fotografiava d'amagat el propietari de l'empresa on treballava el comercial va donar suport al seu treballador i es va queixar que els Mossos i la seva investigació tan persistent els havien fet perdre clients.

[00:43:37]

Un mes després que Josep Riquelme es queixés públicament que els Mossos van fer saber també públicament que el descartaven com a sospitós i dirigir les investigacions cap a un altre home i a mig setembre la imputació de l'inspector Castellví va quedar en no res perquè el jutge que l'investiga per revelació de secret sumarial va decidir que les declaracions que havia fet el cap dels Mossos de Girona no eren en cap cas una infracció penal. Castellví quedava content per una banda. Però no per un altre perquè allò que havia declarat que el cas es resoldria segurament abans de l'estiu no s'havia complert i 10 mesos després del crim de Can Morgat continuaven sense tenir res important.

[00:44:19]

El cas estava agafant la direcció d'un calaix i el que és pitjor de l'arxiu. Però ja sabeu que la vida és plena de sorpreses. Els Mossos havien filtrat que deixaven d'investigar el comercial per veure si es relaxava. I al cap d'un temps la jutge el va citar a declarar com a investigat. I no només això li van fer proves cal·ligràfica per veure si la seua lletra coincidia amb la lletra de l'anònim que s'havia rebut temps enrere els Mossos i la jutge consideraven que potser el mateix sospitós havia escrit l'anònim especificant que els autors eren dues persones i que ho havia escrit per distreure l'atenció però la lletra no era la seu.

[00:44:59]

Els Mossos però van continuar mirant minuciosament els comercials que passaven per la zona i van acabar trobant qui havia escrit l'anònim sabeu qui l'havia escrit. Com és la bèstia humana. Doncs l'anònim l'havia escrit un altre comercial enemistat amb els que assenyalaven potser no els podia guanyar en vendes i se'ls volia treure del damunt amb trampes. En fi tot plegat va fer que es descartés totalment el comercial. Josep Riquelme que s'havia comprat un visor làser per al seu rifle del calibre 22.

[00:45:32]

A partir d'allí la investigació va quedar totalment encaixada i cada any pels volts de l'11 de novembre els mitjans de comunicació sobretot els de la zona van anar recordant que el cas continuava sense resoldre. Un any més el Bartomeu Cabello el van matar la nit de l'11 de novembre de 1998 quatre anys després la seva mare va escriure una carta al diari adreçada a l'homicida homicides perquè ella creia que eren dos. Jo em segueixo preguntant com sou capaços de viure sense remordiments no sabeu el mal que ens heu fet segurament vosaltres també teniu pares i germans.

[00:46:09]

Pregunteu a les vostres mares què sentirien si a vosaltres us fessin el mateix. Si sabessin com us ho diu i no sé si ho faig més com a assassins o com a covards i miserables. La Maria Venzal estava disposada a perdonar els autors del crim. Estava convençuda que el seu fill l'havia mort de manera accidental i que això faria que els autors tinguessin condemnes lleus. Ell s'havia fet la idea que es tractava de dues persones segurament un noi i una noia que rondaven per la zona de Can Morgat i que després de trencar el primer fanal potser em volien trencar un altre i per accident no per espantar lo amb el segon tret van ferir mortalment el seu fill Bartomeu.

[00:46:48]

La Maria reclamava una confessió dels autors per aclarir el cas i poder netejar la imatge del seu fill que s'havia enterbolit injustament a conseqüència de les especulacions policials sobretot quan es va detenir el conegut delinqüent anomenat Bartomeu Cabello. Sí que recordo que ens va enviar una carta que vaig vaig parlar jo. Jo em deia també una mica el que feia era una crida una crida a la persona que ja li donava el benefici del dubte que no el volia matar el que feia era una crida d'ell i la persona que suposava que l'acompanyava perquè ella sempre va donar per suposat que aquesta persona que anant allà hauria d'anar que haurien de ser dues persones.

[00:47:34]

Que els hi tocava la sensibilitat i els dies que segons uns covards. Si us plau passeu. Jo ja entenc que no ho voleu fer que va ser però jo vull saber què va passar i per què. Perquè és que va morir el meu fill perquè va rebre un tret de bala sense saber per què l'any 2005 es va arxivar provisionalment el cas i es va deixar d'investigar a l'espera que aparegués algun detall. Casualitat o no permetés encarar una línia d'investigació fiable i l'any 2011 quan ja havien passat tretze anys des de la mort del Bartomeu Cabello els familiars van voler reobrir el cas.

[00:48:12]

La hipòtesi de la família amics del Bartomeu tenir l'origen en un fet que havia passat exactament un mes abans del crim. Bona tarda una sobrecàrrega per excés de passatges apunta com la causa més probable de la tragèdia que s'ha viscut aquest matí a l'estany de Banyoles quan una embarcació turística s'ha enfonsat en 141 jubilats francesos de la Roussel a bord. L'accident de la barca L'Oca va passar el 8 d'octubre de 1998 a la riba de l'estany de Banyoles. Hi van morir 21 jubilats francesos Bartomeu Cabello i la seua nòvia vivien a Can Morgat exactament a l'altra banda de l'estanc.

[00:48:47]

Escolteu aquesta notícia i després us explicarem la hipòtesi de la família del professor de gimnàstica de la Bisbal.

[00:48:53]

El segon testimoni ha estat un dels mestres que acompanyava el grup d'escolars que va presenciar el naufragi. Jordi Graells ha assegurat que Wojtyła era qui manava el catamarà i que el seu gendre Simó Rodríguez era a terra i que quan aquest va veure el catamarà s'enfonsava. Amb les mans al cap us heu fixat que diuen que qui manava el catamarà es diu Bertomeu. Doncs la hipòtesi que plantejaven els familiars per reobrir el cas era que algun familiar d'algun dels jubilats morts a l'estany s'hauria volgut venjar de Bartomeu Gayolà propietari de la barca L'Oca i hauria enviat un sicari l'assassí a sou.

[00:49:30]

Hauria buscat el Bartomeu i algú li hauria dit que vivia en una casa al costat de l'estany a Can Morgat i com que se suposa que els assassins a sou primer disparen i després pregunten. Hauria matat un Bartomeu equivocat que l'homicida fos francès explicaria segons els denunciants perquè mai no es va trobar l'arma homicida. Haurien vingut de França disparat i tornat a marxar. és obvi que també podia tractar se d'un familiar venjatiu perquè un rifle del calibre 22 no és precisament un arma utilitzada per un assassí a sou.

[00:50:02]

Per tot plegat un advocat en nom dels familiars del Bartomeu Cabello demanava al jutjat que es reobrís el cas i es fes una investigació exhaustiva dels familiars i de l'entorn de tots els jubilats morts en l'accident de l'oca. Demanaven que s'investigués si algun d'ells durant l'any 98 era titular d'una arma del calibre 22 i també demanaven veure si n'hi havia algun amb antecedents policials que fos caçador membre de l'exèrcit de les forces de seguretat o practicant de Tir Olímpic. No els van fer cas.

[00:50:32]

El novembre del 2018 es van complir 20 anys del crim de Can Morgat 20 anys de la mort de Bartomeu Cabello Venzal. I això vol dir si no m'equivoco que el crim ha prescrit. Fins ara no s'ha pogut posar llum a la foscor. Ara qui podria posar llum a la foscor és qui va disparar aquell tret que va matar el professor de gimnàstica de l'Institut de la Bisbal. Ara ja ho podria explicar si més no a la família. Sabeu una cosa curiosa.

[00:51:00]

El Bartomeu era molt estimat i estava considerat bon mestre. Entre altres coses perquè en aquella època el 1998 feia de professor de gimnàstica a l'Institut de la Bisbal no tenia gimnàs tornem tan aviat com puguem. Crims. Muntatge musical. Sergi Cutillas documentació guió i entrevistes. Lídia Orriols adaptació i direcció artística. Dolors Martínez. Narració. Guió i direcció Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. Ara fa es rendeixin Sex with Roure veure negocis i TeX i Canada who are all i brou és When Fair Penny bell i Xavi Mira un Vendrell que ben bé no és ben bé i n'hi ha sis que en xinès buena guapa i brou és la defensa i being a Xina Ben Bella i objecte que ven i no ho sap ben bé a així.

[00:52:57]

Ara és com hi veig Luis Enrique decideix. Som uns anys i un dia d'institut va dir Consell Escolar ben bé qui sap Mira on va anar ben bé o força ben bé bé. I això i hi Granada.