Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets els noms i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. Són dos quarts de deu del dissabte 3 d'agost del 1985. Un jardiner troba en un descampat de Calafell el cadàver d'una noia. El cos està molt a prop d'un planter exactament al quilòmetre quatre i mig de la carretera que va d'aquest municipi del Baix Penedès a Bellvei.

[00:00:57]

és una zona que s'està repoblar amb palmeres. La noia està estirada d'esquena a terra amb una camisa blanca i una faldilla pantaló descuidada. Porta posat un tanga al cap inclinat cap a l'esquerra. Els braços estan estesos i els palmells de les mans oberts. Les cames les té creuades i està descalça. Les sabates les han posades meticulosament al costat del cadàver de forma gairebé simètrica. La víctima es deia Gloria en i tenia 18 anys. Benvinguts Sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos.

[00:01:42]

Avui us explicaré un cas del 1985 amb una sentència escrita encara amb màquina Olivetti i aquest no és un detall insignificant. és el retrat d'una època amb unes tècniques policials encara no gaire avançades. Han passat 34 anys de l'assassinat de Gloria Vivancos un crim que va sufragar igualada i on encara més d'un es pregunta si es va tancar el cas havent tocat totes les tecles que necessitaven. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així el principal grup que perduraria organitza una mesquita i Vol.

[00:02:37]

Crims. Per començar recordeu que ni electrònica. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Quins. En Carles Porta del crim de la Glòria Vivancos té lloc entre dos escenaris la igualada de l'hivern i la Costa Daurada de l'estiu i ens hem de situar el 1985.

[00:03:30]

Llavors el Xavier igualadí tenia vuit anys. Ara en té 42. Qui ens ha ajudat a situar nos en el moment en què van passar els fets. Era una època de bonança als anys 80 les indústries tèxtils anaven bé en general hi havia diners. Han passat deu anys exactes de la mort de Franco. Encara hi ha convulsió. Encara hi ha grups terroristes hi ha grups que segresten i aquest tipus de notícies. El retrat de la Igualada dels vuitanta. Estem parlant d'això.

[00:04:02]

Un moment de bonança econòmica. Un moment en què l'Opus Dei diguéssim almenys des del punt de vista aquesta història està bastant assentat a la ciutat. Es pot parlar d'una institució dintre de la ciutat i estem parlant també dels vuitanta. La moda de sortir de bona vida. Parlem de primeres residències parlem de segones residències a la costa. I heu sentit que ha sortit l'Opus Dei un element que tindrà el seu paper en aquesta història. Però ara seguim amb el retrat de la Igualada dels anys 80.

[00:04:35]

L'Albert Montagut és un periodista que llavors treballava al país com a especialista de successos. Cal saber que als anys vuitanta hi va haver una quantitat d'informació policial a Barcelona increïble. Els diaris es van bolcar i tots els diaris tots els mitjans tenien especialistes amb temes del que abans s'havia dit successos nous successos. Hi va haver molts temes que van posar els diaris en guàrdia temes de tipus fiscal com el frau de la Seguretat Social temes polítics com els atemptats d'ETA com el de Barcelona a la ciutat de Barcelona i per acord com el punt dels temes més importants temes polítics relacionats.

[00:05:11]

Per exemple jo recordo una de les històries més amplis que vaig publicar al país la recaptació il·legal de la Crida amb fons de subvenció de la Generalitat. I també els crims relacionats amb la tipologia de delictes comuns. No n'hi va haver molts.

[00:05:26]

Doncs una de les històries de les quals es va parlar més va ser l'assassinat de glòria Vivancos.

[00:05:34]

Qui era la glòria. La família deia que era una família més de classe mitjana diguéssim el més humil és poc. Crec que ella tenia un germà que era una família humil normal. L'advocat Joan Ignasi Cerdà que després us explicarem quin paper va tenir en aquest cas hi afegeix alguna cosa més. Una família humil però no vull dir no contra els pares ni d'ella ni de ningú.

[00:06:08]

Anem ara a la nit en què la van assassinar a Igualada. Encara ara existeix un banc que en aquell moment era molt popular. Qualsevol igualadí que estigui que estigui escoltant aquesta història i li menciona el mercantil dels anys vuitanta exhibia quatre llocs per sortir al mercat. Algú que etcètera descriu una època i un moment és per exemple el lloc on es trobaven el que en diríem els pijos d'Igualada per exemple el Mercantil recorda aquest nom perquè anirà sortint però encara hem de saber més coses de la glòria.

[00:06:40]

Lídia Orriols explica ens ho si us plau. Glòria Vivancos tenia 18 anys quan la van matar. Des dels 15 anys sortia amb Ramon Lladó un noi d'Igualada que treballava com a empleat de comerç.

[00:06:51]

El Ròmul és fill Ramon Lladó és fill de la família Lladó. Una família molt coneguda a Igualada una família que es dedica es dedicava al tèxtil i molt vinculada a l'Opus Dei d'Igualada sobretot als anys vuitanta. Era un enclavament molt fort de la postguerra i hi havia moltes famílies hi havia escoles de l'Opus Dei hi havia un moviment molt establert i la família Lladó era una d'elles. La glòria era de procedència humil i el Ramon venia d'una família benestant d'Igualada.

[00:07:25]

També era una defensa social. La seva filla sortís una pubilla d'un fabricant del gènere de punt. Tots dos eren socis del Cercle Mercantil els membres del Cercle Mercantil de distinció no els pobres no hi entrava i llavors Ròmul va ajudar a pujar de classe social.

[00:08:03]

L'entorn familiar del Ramon. El lletrat Cerdans va descriure molt del segle XIX. Va pressionar fins que el jove va trencar amb la glòria. Ho va fer després d'una forta discussió que van tenir el 25 de maig dos mesos abans de l'assassinat de la noia. La parella tot i que ja havia parlat de casar se va arribar fins i tot a tornar se regals. El trencament va durar només dues setmanes. Després es van tornar a veure gairebé cada dia però aquesta vegada d'amagat de la família Lladó i d'una manera molt més dissimulada sempre entre amics i al Mercantil.

[00:08:36]

Fixeu vos com ho explica la sentència. La família de Rómulo Lladó disgustada aquell no havia assenyalat que Gloria se deja d'acompanyar con facilidad su domicilio i que con Gloria su hijo había dejado de tratar con sus anteriores amistades limitant se únicamente el trato con Gloria. El hermano de Rómulo José Lladó Fàbregues en una discusión de la pareja le dijo que Gloria sólo venía por dinero y otro hermano Jacobo Lladó afirmó que la forma semi oculta en que Rómulo se seguia habiendo con Gloria tras la fuerte discusión de mayo de 1965.

[00:09:13]

Disgustada toda la familia la madre también afirmó que esta xica no le gustaba. I un detall més no consta que Gloria en el periodo que duró la breve ruptura mantuvieron relaciones de novia con otros chicos si bien dichas declaraciones parece desprende que Gloria rechazó o Corto diversas posibilidades o proposicions en tal sentido. En su declaración Rómulo dice sospecha que Gloria sí había visto con algún otro chico continuem.

[00:09:48]

Som a finals de juliol i la glòria ha aprovat l'examen teòric del permís de conduir. Arriba divendres al vespre que és 2 d'agost i la glòria surt de casa per anar de marxa. Però aquesta vegada diu als seus pares que se'n va a una festa amb els amics a les 8. Els diu adéu i es dirigeix al Mercantil on es va trobar amb els amics i amigues.

[00:10:10]

Divendres és fer cosa de dos quarts de nou del vespre va venir cap a la sala d'actes i allà lloc a la marxa. Es va trobar la seva millor amiga i que portava una bossa i ha posat la seva millor amiga li va preguntar per què fer el negoci dia que tenia com marxar a les 9 i portava quatre tonteries a sobre. La Glòria va marxar del Mercantil.

[00:10:39]

Quan faltaven deu minuts per a les nou del vespre i ja no se'n va saber res fins l'endemà a dos quarts de deu del matí quan la van trobar morta. Com va anar. Què va passar en aquest interval de dotze hores i mitja. Crims. En Carles Porta. L'endemà dissabte 3 d'agost de 1985 un jardiner va trobar el cos sense vida de glòria Vivancos.

[00:11:13]

Tenia un ventilador o d'altres de l'esquena. Això suposa que el dolor a l'esquena venia de lluny i que el debat sobre un sobre amb aquells qui veuen que el jardiner parli de dos trets i fins i tot oficialment es va parlar de dos trets però en realitat la noia va rebre tres impactes de bala en una primera autòpsia es va confondre un orifici d'entrada d'un tret un de sortida. Això va fer que es pensés que la noia havia rebut dos trets però en realitat hi havia una tercera bala que mai va sortir del cos de la víctima es va necessitar una segona autòpsia que es va fer gairebé tres mesos després del crim.

[00:11:56]

Se realizaron tres disparos a curta distància en seqüència ràpida. Dos de ellos por la espalda de la víctima i un tercero en el abdomen disparado cuando ésta se llama imposición semi recte con fuerte flexionar hacia delante de tronco i brazos posiblemente cuando procedió a subir se la falda en un lugar despoblada. El cos de la Glòria presentava altres signes de violència traumatismes enfrente boca brazos pelvis muscle Derecho i Tomillo com morter dura en la mama izquierda de gran intensidad Suchet endolcir la Cabeza i tapant la boca per evitar que gritar sin que consti llegara a l'Ajuntament o genital sin que resultaran lesiones en la parte dorsal del cuerpo ni en los órganos genitals.

[00:12:42]

Poco después a una distància entre 15 i 30 centímetros de glòria i per sorpresa se realizaron tres disparos. El jardiner va dir que el lloc on la van trobar no hi havia sang i que això feia suposar que no la van matar allà sinó que li van traslladar un cop morta. Com que la noia tenia marques al coll la hipòtesi de la Guàrdia Civil va ser que la noia va morir per asfíxia i que quan va rebre l'impacte de les tres bales ja no tenia reg sanguini al cos.

[00:13:16]

Però l'autòpsia va determinar tot el contrari. Els tres metges forenses que van examinar el cadàver de la Glòria van concloure que el crim es va cometre allà mateix i van aportar una dada més l'hora de la mort. Molt possiblement l'assassinat es va cometre a les quatre de la matinada. Uns. Carles Porta. La gran quantitat de cops que havia rebut la noia van fer pensar en els forenses que es podia tractar d'una agressió sexual i encara els va permetre fer una afirmació referent al possible nombre de agressors.

[00:14:01]

TV3 ho explicava així un d'ells Manuel Rodríguez Pazos ha afirmat que segons les autòpsies es pot dir que Vivancos la van matar al mateix lloc on la van trobar. També ha dit que per les lesions que presentava creu que devien ser tres les persones que la van agredir. Si hagués estat un de sol l'agressor hauria de ser un psicòpata sexual de personalitat patològica.

[00:14:21]

S'obre la porta a la possibilitat que hi hagi hagut més d'un assassí i si en fos un de sol. Es parla d'una enciclopèdia sexual i hi tornaré més endavant. Ara tornem a l'autòpsia que encara reveli més coses.

[00:14:34]

Presència de semen humana integrat a Tànger que demana Gloria Vivancos al igual que una pequeña mancha de sangre de media centímetre de diàmetre observada en la misma prenda. Fixeu vos que una de les primeres conclusions de l'informe forense va ser que no hi havia hagut un temien to genital però en canvi es va trobar semen a les calces de la glòria. Això de la Junta mentó genital té la seva conya. Seria com allò de hacer uso del matrimonio en llenguatges d'èpoques determinades que semblaven acabades tot el que s'hi van trobar semen.

[00:15:11]

Avui en dia seria molt més fàcil acorralar l'assassí amb la prova de l'ADN però estem parlant de 1985 i en aquell moment tot això d'analitzar l'empremta genètica per poder condemnava alliberar un sospitós. Encara no era possible. Continuem. Trobat el cadàver. La Guàrdia Civil comença a investigar el crim i el primer que fa és buscar possibles testimonis. Recordeu que la glòria va marxar el divendres 2 d'agost a les 8 del vespre de casa dels seus pares dient los que anava a una festa.

[00:15:44]

Doncs bé interroga les amigues la Yolanda i la rosa. Les dues coincideixen a explicar que la glòria els havia dit que el cap de setmana passaria amb el seu nòvio Ròmul per celebrar que havia aprovat l'examen teòric del carnet de conduir i que divendres a la nit aniria a la platja. Se suposa que amb el Ramon ja que en cap moment ho va dir explícitament a les seves amigues diumenge a la nit la intenció era no sortir perquè el noi treballava l'endemà una altra noia de la colla.

[00:16:11]

La Natàlia va declarar que havia observat que la glòria duia el banyador posat i que anava molt arreglada. Una altra de les coses que es fan durant la investigació és portar a analitzar a un laboratori de Madrid les bales trobades al cos que la noia hi apareix. La primera sorpresa del calibre de la bala era de 38 mil·límetres. La Guàrdia Civil que immediatament va fer és buscar pistola revòlvers 38 mil·límetres a la zona d'Igualada i a la ciutat d'Igualada. I resulta que el pare del nòvio de la noia el senyor Lladó tenia armes d'aquest calibre.

[00:16:45]

De seguida van anar a casa seva i van trobar tres armes una d'elles era una arma de competició amb què se sospitava s'havia disparat contra la noia i es va iniciar l'interrogatori del noi. De seguida tornarem a les bales però escolteu això que ens expliqui l'advocat Cerdà la policia. D'entrada si vostè segueix una mica la premsa d'aquest tipus sempre que em recorda que que fa el petit viu ho fa el company. Aquest és el primer que va però aquest tiu ja fora de circulació i això és exactament el que va passar.

[00:17:31]

Ròmul Lladó el detenen només dos dies després d'haver trobat la glòria morta. Escolta amb el Xavier un igualadí que ho va viure de ben a prop. El detenen a casa d'un amic seu un amic seu que també forma part d'aquesta Igualada que estic descrivint a famílies acomodades vinculades a l'Opus Dei i el detenen. Si no recordo malament quan s'estava banyant a la piscina i llançant un entrepà de truita amb els amics. Recordo el detall de l'entrepà de truita que se'm va quedar així com molt marcat i sempre explicat.

[00:18:12]

Quan s'explicava això sempre com des del punt de vista de ostres cridava l'atenció una persona de poca edat mati algú i després al cap de poques hores sigui capaç de matí algú mati algú que el té obsessionada que no sigui ell considera que és la mort de la seva vida i es quedi tan panxo de menjar se un entrepà de truita.

[00:18:35]

Al cap de poques hores que no és descartable vull dir hi gent que té fetge pertot però crida l'atenció el relat del Xavier amaga una lectura interessant en el moment que el Ròmul va ser detingut a ulls de la població. Va ser considerat culpable. és l'efecte que causava encara causa una detenció. En fi. Més coses. La Guàrdia Civil li interroga durant gairebé sis hores que el noi que tenia 20 anys confirma que havia estat sortint amb la glòria uns tres anys i mig però que feia dos mesos que havien posat fi a la relació.

[00:19:09]

Explica que les últimes setmanes s'havien vist però amb menys freqüència i assegura que la mort de la Glòria li havia causat una gran impressió.

[00:19:17]

Lidia tenia coartada el rodamón doncs va explicar que la nit dels fets només va estar fora de casa seva entre les 10 i dos quarts de dotze de la nit i que no es va veure amb la Glòria explica que va agafar el cotxe i que va estar fent voltes per Igualada i per altres localitats del voltant. Va visitar un local on pensava trobar els seus amics però diu que no els va veure ningú va poder confirmar la presència del Ròmul en aquest local de manera que el noi en principi no tenia cap testimoni que pogués explicar on es trobava entre les 21 hores del dia 2 d'agost i les 4 de la matinada del dia 3 l'hora en què els forenses creuen que va morir la flamarada TV3 que tot just feia dos anys que havia començat les emissions va dedicar força atenció al cas.

[00:20:00]

Glòria Vivancos i aquells dies de 1985 va recollir unes declaracions de l'advocat Cerdà on explicava que hi havia testimonis que podien certificar que el Ròmul era a casa quan van matar la glòria. Segons l'advocat defensor el germà de Rambo Jacob és testimoni que el seu germà dormia a casa alhora que es calcula que Glòria Vivancos va ser assassinada.

[00:20:22]

Si ens lloc que el va veure a casa dormint a les dotze i mitja després a les quatre de la matinada va plorar a veure l'advocat també ha descartat el fet que glòria hagués d'assistir a una festa divendres a la nit va que quedarien davant una festa i aquesta festa no va existir perquè va ser una excusa que va donar lloc a un nou sentit.

[00:20:49]

L'advocat Joan Ignasi Cerdà fa 34 anys. Ara tornem a les bales. També heu sentit com el periodista Albert Montagut ens ha explicat que a la casa paterna del Ròmul hi havia armes del calibre 38 exactament unes amb dues són en perfecte estat de funcionament i l'informe del laboratori de Madrid conclou que el revòlver utilitzat en el crim és justament un mite són Ròmul no té llicència d'armes però el seu pare Josep Lladó sí és amb aquesta pistola que van disparar a la glòria. Era conegut que disposava d'armes una cosa que no era tant crec que no era tan poc habitual com es pot pensar com pot semblar ara en una època en què es pagaven si estem parlant d'un empresari que pagava salaris mensualment.

[00:21:40]

Segurament cap. L'equip per tant vull dir Conec altres casos no sé si tots d'Igualada però conec altres casos d'empresaris que als 80 tenia Josep Lladó tenir una Smith Wesson però no era l'únic. Un dels seus socis també en tenia una i qui sap si algú més. Però els pèrits tenen clar que les bales que han matat la glòria han sortit del revòlver del pare del Romo. Escolteu l'explicació de l'informe balístic todo projectil disparado puede conducir no a identificar el arma de fuego que lo utilizó va ser determinada señales producida de modo invariable por quedar me en la superfície externa del projectil disparado principalmente por el radiador de l'ànima del cañón.

[00:22:25]

Aquesta coincidència de marques dóna peu al jutge decretar presó provisional per al Ròmul tot i que no és una prova concloent. és a dir que demostri que va ser ell qui va disparar i qui va matar la glòria. L'advocat Cerdà va portar la defensa de Ramon Lladó. De moment el principal i únic sospitós de l'assassinat de la glòria però abans de continuar recapitulació. La matinada del 2 al 3 d'agost de 1985 van matar Glòria Vivancos de 18 anys. La van trobar en un descampat de Calafell.

[00:22:59]

Estirada d'esquena a terra amb una camisa blanca i una faldilla pantaló oberta les cames creuades i descalça. Les sabates estaven posades meticulosament al costat del cadàver de forma gairebé simètrica. Li havien disparat tres trets dos per l'esquena i un a l'abdomen a molt curta distància entre 15 i 30 centímetres. La Glòria presentava també moltes contusions des del cap fins als turmells. Un dels tres metges que la va examinar va assegurar que una sola persona no va poder subjectar la i que com a mínim havien de ser ne tres o si fos un de sol.

[00:23:35]

hauria de ser un psicòpata sexual. La Guàrdia Civil investiga la noia feia tres anys i mig que sortia amb un noi d'Igualada. Ramon Lladó era una relació que no agradava gens a la família d'ell per la diferència social entre tots dos. El rumor era d'una família benestant d'Igualada dedicada al tèxtil i de l'Opus Dei i la glòria era de procedència humil. Els pares i els germans del Ramon s'havien oposat fermament a aquesta relació consideraven que la noia només buscava els diners de la família.

[00:24:05]

El pare de la família Lladó tenia llicència d'armes i tenia unes ni dues són a casa seva i l'informe balístic conclou que les bales que van matar la Glòria van sortir d'aquesta pistola i una última cosa que obre el ventall de sospitosos amb tanta oposició de la família Lladó. La relació entre el Ròmul i la glòria la parella va tallar durant un parell de mesos i en aquest temps la noia va tenir diversos pretendents però tots els va dir que no. El Ramon l'estar en presó provisional el jutge el considera el principal sospitós del cas i els investigadors tenen clar que ell és l'assassí.

[00:24:43]

L'opinió pública i els mitjans també fan els seus debats sobre la culpabilitat o innocència del Ròmul. Jo vaig aconseguir la foto que era una foto de la glòria era tal l'interès de la història que vam creure que era públic a aquella imatge i l'abandonà en aquells moments. Possiblement no l'hagués donat. El debat va ser que en aquell moment aquella imatge servia per explicar una mica la magnitud de la animalada que aquell noi havia fet. Va ser realment el Ròmul l'assassí de la glòria.

[00:25:16]

Quins. El relat dels moments foscos de la nostra societat. En Carles porten. En una època que els atestats es feien encara en Olivetti i no es coneixien les proves d'ADN els informes psiquiàtrics tenien molta importància. Això és el que deia l'informe que li van fer a Ròmul Lladó. La prova pericial psiquiàtrica sent fill d'una infermera mental. No sé apreciar en resposta personal i bàsic hepàtica el segon dictamen unànime de les tres facultatius que la reconeixien. Si bien la más frecuente és que dicha tipo de acciones a cabo personas con rasgos hepàtiques és tan bien posible que pueda ser emitida por persona sin enfermedad mental en un momento ni apassionant.

[00:26:19]

No és un psicòpata però podia haver comès el crim i s'espavila. El jutge decidir l'advocat Cerdà a qui li encarreguen la defensa del Ròmul va anar a veure la a la presó.

[00:26:29]

Aquest noi estava espantat i atemorit parlava molt poc. Estava tan polit que no li sortien les paraules i li costava molt.

[00:26:45]

L'advocat també va parlar amb la família. Ell formava part d'una família que em va dir que el pare era un patriarca d'una família de la vella escola molt religiosa el pare patriarca de l'actriu i la mare igual que la mare no pintava res esplanada i durant tot el temps que va durar això doncs va dir tres paraules no només perquè estava espantada per tot el que estava passant i davant del seu marit també la pobra està molt disminuïda i els fills menors un germà gran.

[00:27:45]

Doncs tampoc parlaven. Això és el que es va trobar el lletrat quan va agafar el cas. òbviament va tenir moltes converses amb el seu client el que va dir sempre que era innocent. Per això va dir des del primer moment no va deixar de dir ho mai ni en els moments de pressió en els moments sentir se més entonat i més espantat mai va semblar que ell tingués alguna culpa en aquests fets i van negar rotundament.

[00:28:25]

El divendres 9 d'agost set dies després de l'assassinat de la Glòria declarin davant del jutge el pare i els germans del Ròmul el noi continua tancat a la presó de Tarragona i la família comença a estar molt nerviosa. La premsa del moment explica que el pare ha intentat agredir un reporter que pretenia fer li una fotografia just davant del jutjat del Vendrell que és qui portarà el cas porta el cas. El jutjat del Vendrell el tanquen a Tarragona perquè havien trobat el cos a Calafell que és província de Tarragona.

[00:28:56]

A la mare se la veu molt afectada però tots dos estan convençuts que el seu fill és innocent. Les notícies corren i es fan tota mena d'hipòtesis.

[00:29:06]

Escolta o aquesta família estaven preocupats que van encarregar amb una noia que era coneguda d'ells i que era detectiu que averiguar coses. Per això i aquesta colla es va aproximar. Per què l'hauríem té. Si jo li contestés les preguntes que elles mateixes són sobre aquest tema i i aquesta noia que tenia o si treballava en una agència de detectius citat tenia molt poc eh. Un dia em van trucar molt contenta tota contenta i em diu Ja ho sé. Llavors jo pensava aquí i si ara mateix el teu despatx si t'ho explico no sé què va tenir.

[00:30:09]

Va ser per. Es podia haver matat la glòria un dels germans del Ròmul ja ho dirà la investigació i el judici. Continuem.

[00:30:27]

La instrucció del cas valenta l'anàlisi balística és una de les proves principals que tenen els investigadors. Hi ha un segon element les roderes d'uns neumàtics que s'han trobat al costat del cadàver de la glòria de les quals s'empren mostres i s'envien a analitzar però Aturem nos un moment en l'informe balístic que ja us hem dit que va portar cua i el dictamen balístic sí que diu que els projectils van sortir de Smith Wesson. Però una cosa que va ser tan clara dir sí o no.

[00:31:01]

Doncs està emmurallat. Jo he vist bastantes artístiques i la majoria poden ser confuses. Per exemple si el projectil ha entrat en una paret de pedra o materials d'usos que hem format aquí jo disparo es va fer amb molt poca distància contra un cos humà que no formen cap frase de la forma del projectil. No. Bé doncs la policia ja fa tota una explicació lliure i literatura. Per què. Per què. Perquè no justifica els fets.

[00:31:51]

Això és el que diu l'informe balístic tal com ho recull la sentència i sobre la primera bala fueron practicades dos informes por los peritos de los organismos antes citados siendo Bosco incidentes siendo relevante el hecho de que para llegar a dicha conclusión los peritos de la Dirección General de la Policía precisaven del Departamento de balística de la Guàrdia Civil la entrega del projectil previamente disparar dos por cuanto por el disparo de 14 projectils poden desaparecer alguna de les característiques i en las otras dos balas extra.

[00:32:23]

Tras la necròpsia practicada en el cadàver de Gloria Vivancos en octubre de 1985 en una d'elles dado su mal estado no puede llegar a ser determinar com les de vida es garantia su identificación i de l'altra se llega a idèntica conclusión que con la primera bala por el Departamento de balística de la Guardia Civil en base a idèntics motivos. Tornem a les roderes que hi havia al costat del cos de la glòria. Josep Lladó tenir un Renault 4 de color blanc que habitualment utilitzava el remolc.

[00:32:53]

Ja us hem explicat que la glòria la van trobar en un descampat que s'estava poblant de palmeres. La terra estava remoguda de no gaire temps i havien quedat molt ben marcades les rodes d'un vehicle que havia circulat per la zona. L'anàlisi d'aquests solcs va determinar que es tractava d'un neumàtics marca Pirelli model P4. Els mateixos que duien el Renault 4 que habitualment utilitzava el Romo però això no determina res perquè hi ha molts cotxes que porten el mateix model de Rodes. Hi ha un detall més quan es va examinar el Renault 4 de la família Lladó es va veure que un dels cargols que hi havia a la part del davant del cotxe al costat de la roda dreta estava cobert de terra.

[00:33:36]

Els investigadors pregunten al Ròmul d'on pot ser aquesta argila i ell diu que del carrer Traginers d'Igualada. La Guàrdia Civil agafa una mostra de terra del carrer Traginers però també d'un dels forats preparats per plantar palmeres que hi havia al descampat on van trobar morta la glòria. Serà la terra que embruta el cargol del Ramon IV de la família Lladó. El Departament de Criminalística de la Guàrdia Civil va tenir resolt aviat si llega a la conclusión de que la muestra de Tierra tomada del Hoyo i que queda impregnada en el cotxe coincidir en Mas en un importante elemento la presència de carbonat càlcic o te pido a la mano del hombre no coincidiendo por ser radicalmente diferente composición la tomada en la calle traginers.

[00:34:24]

A més a més es va comprovar que la marca que deixaven les rodes del Renault 4 de la família Lladó eren idèntiques a les que hi havia al descampat on es va trobar la glòria.

[00:34:34]

Escolta el que diu l'advocat Cerdà aquesta es va tardar molt temps en fer hi el dictamen emès després que ho fos molt que ho fos. No s'explica per què és tan confós i a l'igual que la balística. Però aquesta prova al final li van en contra. és que va ser així perquè ja estàvem treballant per demostrar que el remolc era culpable. No vam fer mai cap esforç en cap sentit. Jo per exemple vaig demanar moltes vegades que estudiés a l'entorn de Robbia.

[00:35:10]

Li vaig dir això no els va estudiar. Però vostè creu que les roderes eren del Renault 4. Jo crec que no posa en dubte el fet és que l'informe policial indicava que el Renault 4 de la família Lladó havia estat al descampat de les palmeres però com es va demostrar que qui el conduïa era el Ròmul. Qui és en Carles Porta. Han passat 20 mesos des de l'assassinat de la Glòria i el Ròmul ha estat esperant en tot aquest temps a la presó que comenci el judici.

[00:35:55]

Com que aquest noi va fer molta simpatia allà i com que va estar molt de temps perquè la instrucció va ser molt lenta doncs ell estava pràcticament sortir al carrer perquè era quan venien familiars de presos i portaven menjar o els portaven coses que ell ajudaven a sortir al carrer per ajudar los sense dir que a la presó tenien absoluta confiança en ell.

[00:36:33]

TV3 llavors ho explicava així i estigueu atents perquè en aquesta crònica sentireu el Ròmul Dins d'aquests murs de la presó de Tarragona ja des de l'agost del 1985 Ròmul Lladó Fàbregas de 21 anys acusat de l'assassinat de glòria Vivancos reguera de 18 anys Ròmul s'ha adaptat a la vida de presó. Acabat el COU ha guanyat un campionat de tennis de taula i treballa en activitats administratives sota les ordres del cap de serveis del centre penitenciari però molt ha dit sempre que és innocent i que no va participar en el fet.

[00:37:00]

Però com que les bales que van provocar la mort de glòria van ser disparades segons les proves balística amb un revòlver del pare de Ròmul. Aquest indici entre d'altres va determinar el seu processament. La falta de testimonis del fet fa que s'arribi al judici vint mesos després amb moltes incògnites. Ja passat però que després de presentar se al maig en va sortir vint mesos abans del judici.

[00:37:22]

Si mes a mes doncs ja seria una injustícia molt gran que el judici no es presentava fàcil per al Rómulo. Escolta el que deia el fiscal i després que responia el sospitós en una entrevista a la presó. Això li sentireu o hem tret de l'arxiu de Televisió de Catalunya i demostra que als anys vuitanta els fiscals parlaven amb els mitjans de comunicació i la tele hi podia entrar a les presons a entrevistar presos abans del judici. Avui tot això ha canviat molt. Escoltem primer el fiscal i després el noi empresonat.

[00:37:55]

Qui té relacions sexuals ja s'havien entès. Jo entenc que he fet força així. Ahir vaig tenir opció sexual de tota mena moment en què tal vez ajustada a les conseqüències que això seqüències de tipus social de tipus jurídic mente de muerte. Jo crec que això no és cap mòbil per matar una persona vaja això és una tonteria. Tres anys menys que sortir amb ella. Crec que això no és cap mou cap mòbil per matar una persona baixa.

[00:38:51]

L'advocat del Ròmul Joan Ignasi Cerdà va tenir clar des del primer moment que no seria senzill aconseguir l'absolució en l'horitzó que el pobre noi té malament rai perquè tot està contra ell. L'únic sospitós va ser sempre el Ramon sempre mai es va buscar un altre sospir mai es va fer res per detectar una altra versió que la versió que va sortir immediatament que es van detectar aquests fets en Ramon no tenia coartada per això no era un problema.

[00:39:34]

En què va basar la defensa que no hi havia cap prova concloent que demostrés que el que més bé els antecedents eren tot el contrari. No tenia res perquè no tenia coartada no hi havia cap explicació etcètera etcètera. L'únic que es podia dir no hi ha cap prova concloent concentraria qui és.

[00:40:02]

En Carles Porta. El judici va començar a l'Audiència Provincial de Tarragona el 2 d'abril de 1987 amb un públic sorollós que no es podia contenir cada declaració en més d'una ocasió el president del tribunal Fernando Touriño va haver de cridar a l'ordre sota l'amenaça de desallotjar la sala. El fiscal que ja heu sentit abans. Inicialment va demanar per al remolc 32 anys de presó l'acusació particular 44. El judici oral guardava algunes sorpreses per al segon dia de judici el 3 d'abril de 1987.

[00:40:41]

L'advocat Cerdà s'havia guardat una sorpresa. Un últim testimoni que podia canviar la investigació de manera imprevista va ser Carmen Martín Atienza la conserge del col·legi Montclar l'escola de l'Opus d'Igualada per a nenes on hi estudiaven la glòria.

[00:40:57]

Escolteu que va dir Carmen Martín Atienza encarregada del col·legi on estudiava Glòria ha afirmat avui que va veure Glòria Vivancos a dins d'uns 131 blanc amb un senyor d'uns 35 40 anys amb bigoti als voltants de les 8 del vespre del mateix dia que la van assassinar a l'escola. Carmen Martín ha explicat que no ha dit res fins ara perquè en aquells moments estava a punt de tenir un fill a qui la família li va aconsellar que no es fiqués en l'embolic. També ha dit que la persona que acompanyava aquell vespre Glòria Vivancos li és coneguda de veure molt per Igualada i que des de fa un any i mig no l'ha vist més.

[00:41:31]

Finalment ha assegurat que reconeixeria aquest home si el tornés a veure. La defensa va demanar que s'obrissin diligències complementàries. O sigui que s'investigués més. Aquest testimoni és absoluta importància sobretot quan és un testimoni i no com una persona nova. és a dir no són els amics habituals de sempre o les amigues habituals de sempre.

[00:41:54]

Es va estirar el fil de la declaració de Carmen Martín Atienza l'escolto com es va resoldre la qüestió. és preciso destacar la sorpresa del tribunal però quan t'ho dic testigo había ofrecido su declaración ni ante la Guardia Civil ni ante el juzgado. En las largas investigaciones que se llevaron a cabo tan solo ha transcurrido veinte meses del hecho en el acto del juicio oral lo pone en conocimiento del tribunal a instancias d'una cunyada del procesado precisamente cuando ya se había practicado la mayor parte de las pruebas quedando únicamente la declaración de cuatro testigos y por tanto en la impossibilitat de contrastar les con otras manifestaciones como la de Felisa Rivero quien manifestó que su hija salió de su domicilio a las 20 horas y las de los amigos Natàlia i Antonio quienes declararon a ver la vista en el Círculo Mercantil a partir de mitja hora próximamente la cual unido a los escasos datos de identificación de dicha supuesta persona llevaron a la sala a acceder a la suspensión del acto del juicio oral.

[00:42:59]

Independientemente de la certesa de dicha afirmación a partir de que tal declaración aunque fuera cierta no producía la alteración substancial del juicio no es va investigar res del que havia dit aquest testimoni sorpresa no només no va servir de descàrrec per al Rómulo sinó que el fiscal va augmentar la seva petició de pena de 32 a 38 anys de presó per un delicte d'assassinat un de temptativa de violació i un altre de tinença il·lícita d'armes.

[00:43:30]

Sevilla era popular com. En conseqüència automàticament té la qualificació modificada i ja no és segura sinó via civil en grau de temptativa.

[00:43:40]

El cas estava a punt de quedar vist per a sentència quan encara va aparèixer un nou element familiar.

[00:43:45]

Lladó ha rebut aquesta nit una trucada anònima a casa seva que els havia informat que la nit del crim va veure Glòria Vivancos acompanyada d'un home al pap xarop de Calafell. La sentència es farà pública a final de la setmana que ve.

[00:43:58]

Aquesta trucada anònima tampoc no va fer aturar el judici. El dissabte 4 d'abril de 1987 el judici ha quedat vist per a sentència i en pocs dies però el tribunal feia pública la seua decisió que debemos condenar y condenados al procesado Rómulo Lladó Fàbregas como responsable en concepto de autor de un delito consumat de asesinato de un delito d'abusos deshonestos y de un delito de tenencia ilícita de armas a una pena de 27 anys de reclusió major por el delito de asesinato. Un año de prisión por el delito d'abusos deshonestos i seis meses i un dia de prisión menor por el delito de tenencia ilícita de armas.

[00:44:44]

28 anys de presó. En total la sentència contra el jove Lladó es va fonamentar en sis elements que es van considerar fets provats acreditado que les bales que mataren Glòria Vivancos procedien del revòlver antes mencionado es preciso ressenyar La Razón asientos que a partir Big Data fundamental llevan a la conclusión de l'autoria de Rómulo Lladó en una prueba indiciària relacionada con otras pruebas practicades pericials i testificals es devien ressaltar que muchas de ellas por si soles no llevaría a analitzar conclusión pero sí interconnectades en relación con el conjunto de hechos en sentit de pruebas indiciària.

[00:45:27]

Quins eren aquests sis elements que es van considerar fets provats. Les marques a terra dun nou matí que s'arriba a la conclusió que coincideixen plenament amb el senyal que deixen les rodes del Renault 4 que té la família Lladó i que habitualment utilitzava el remolc. El segon és la terra que es troba incrustada en un dels cargols del remolc. Quatre dels Lladó fetes les anàlisis pertinents es conclou que la Terra prové d'un dels sots que hi havia al descampat on es va trobar el cos de la glòria.

[00:45:55]

El tercer té a veure amb les declaracions de la Yolanda i la rosa les amigues de la glòria. Segons el tribunal de les seves manifestacions es desprèn el fet provat que la víctima els havia comunicat que el cap de setmana passaríem el remolc per celebrar que havia aprovat l'examen teòric del carnet de conduir. El quart absència de coartada del processat el cinquè indici són els trets es considera provat que es van disparar amb el revòlver que hi havia a la Casa de la família Lladó.

[00:46:22]

La policia no els consta que algú robés la pistola del domicili i per tant dedueix que les persones que la van poder agafar són únicament els membres de la família. Va quedar acreditat que els pares i diversos germans estaven de vacances en un hotel de Caldes de Boí. A Igualada van quedar tres dels germans el Josep el Jacob i el Ramon. L'únic que no tenia coartada era el Ròmul i l'últim indici és la relació del Ramon amb la glòria amb els conflictes que ja hem explicat.

[00:46:52]

La família no es va resignar escolto al pare sol·licitud fou perquè l'opinió pública es consideri innocent cosa que a mi no em falta perquè jo ja ho sé. Però la situació no ha canviat. Per això amb la fusió el meu fill no en tinc prou per descomptat però jo vull trobar i a vegades trobar els qui ho han fet vetllarem fins que els trucs avancen amb calma i serenitat. Doncs procurem que això se solucioni i s'ha de solucionar. A més a més és que estic plenament convençut i a més a més a casa nostra on estem tots d'acord i a més a més els nostres amics no estan plenament convençuts perquè la solució no n'hi ha prou.

[00:47:31]

Molta gent no hem cregut i en canvi si surten els que surten els que han de sortir un dia que sigui llavors la cosa quedarà clara i el bon nom quedarà allà on ha d'estar. A més a més estem molt tranquils.

[00:47:43]

L'advocat Cerdà va presentar recurs de cassació per aconseguir anul·lar la sentència però sense èxit. El Ròmul va complir condemna i mai va acceptar haver matat la glòria. Sempre va mantenir que era innocent. és que ell era una cosa molt curiosa. Tenien una resignació cristiana si la filosofia catòlica. Un ha d'acceptar tot el que Déu li enviarà i aquest ho tenia molt incorporat. I Déu volia que passés per una situació tan dolenta com la situació estable i d'una manera resignada doncs ho suportava i per això expulsava també tothom estava tan content amb ell feia la seva feina molt ben feta.

[00:48:37]

Per això l'advocat Cerdà va anar a veure a la presó diverses vegades fins que va acabar la condemna i va quedar en llibertat. Els va fer gaudir d'un assassinat i amb el temps. Content perquè està molt valorat i el que va conèixer a la presó. I molt content amb aquest sentit. Jo sé que es van casar i se'n van anar a veure a viure a Tarragona per sortir de l'ambient però tothom el coneixia. Llavors van anar a buscar feina i van trobar alguna feina per Tarragona.

[00:49:23]

L'última notícia del Ròmul és de fa pocs mesos l'estiu passat. Precisament en una d'aquestes converses recurrents algú va mencionar que el remolí havia mort aquell estiu assabentar se d'això també et remou una mica no perquè hi havia dues persones que sàpiguen. Aquell divendres i va morir aquell mateix divendres i l'altra mort aquest estiu en qual el cas per sempre. Quan algú insisteix en què ha sigut innocent quan algú ha renunciat a beneficis penitenciaris per mantenir la seva innocència és inevitable que quedi un 1 per cent de dubte.

[00:50:10]

L'assassinat de Gloria Vivancos va sacsejar Igualada i la condemna Rómulo Lladó també. Diuen que el temps ho cura tot però no resol els dubtes. Continuo creient que és innocent o si continuo creient que qui qui va ser i que va matar. No ho sé.

[00:50:36]

I la policia no ens ajuda gens tampoc això perquè creu que és innocent perquè aquest noi manté la mateixa marca. Aquest noi és un noi molt tímid molt molt molt molt bona persona molt religiós però el treball. No ho dic perquè el fet de ser religiós recolzaments però vull dir tenia unes normes molt incorporades que eren compatibles amb una conducta d'aquest tipus i després aquest noi estava molt enamorat d'aquesta colla. Se l'estimava molt. Li feia molta il·lusió i se l'estimava.

[00:51:22]

El tribunal va jutjar i condemnar però Igualada encara hi ha dubtes. Escoltem el Xavier l'igualadí que ens va suggerir aquest cas perquè el va frenar de jovenet. Queda el dubte de si realment va ser això el que va passar realment va ser aquest noi que va perdre el centenari i va decidir liquidar la cosa per prendre la pitjor decisió que podia prendre. Va ser un arribat o adolescent va ser ho hi ha un altre. Realment no va ser ell. No és possible.

[00:51:57]

Hi ha una possibilitat que no fos ell i que també queda l'esperança. Quasi pot definir ho així. I si no va ser. Per altra banda també és inevitable sentir se injust de cara a la víctima és a dir si va ser ell. Cal buscar més peus al gat. No senzillament aquesta va ser això va ser el que va passar quan un sentència deixa tants dubtes. Mala cosa però també és cert que mai no va aparèixer cap prova o indici contra cap altre sospitós.

[00:52:32]

Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:52:41]

Crims guionistes Lídia Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran d'avui Lídia Orriols amb la col·laboració de Joan Saura va dir muntadors musicals Benja Estacio i Sergi Cutillas. Direcció Artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio fa foc. Fa sol fer se. El. Pis baix. Les lleis que. Si. Dijous al matí. Ara estem més bé a la Generalitat i Hisenda. Entre. I és que aquesta gent té. Li ha semblat.

[00:55:55]

Fou fill sent Cohen. Fa sol ser. Fa fou fer se un. Sé que és. Pensa. El.