Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets els noms i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. 1 de març del 2004 un home truca a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa. La majoria dels Mossos a casa. La dona està morta al llit on viu a Calders en un xalet a la urbanització de la Guàrdia xifres exigides és clar què pot passant.

[00:01:03]

Els Mossos arriben al xalet. Entren als calaixos del moble del rebedor. Són a terra girats. El menjador també hi ha molt desordre armaris oberts i objectes escampats. Els agents localitzen l'home a l'habitació de matrimoni. Plora i abraça la víctima que està estirada al llit de panxa enlaire plena de ferides i detalls hi ha sang per tot arreu. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. Hi és relacions que des del moment que comencem estan destinades al fracàs.

[00:01:44]

La història d'avui arrenca en un club d'escriptors l'obsessió d'un home per rescatar lo velles barriada i la creença equivocada que les dones són una possessió intransferible farà que tot acabi en tragèdia. La corretja d'un gos i les imatges de desenes de càmeres de seguretat seran clau per descobrir un assassí amb pretensions de Sherlock Holmes. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així. Així el projecte d'obrir una mesquita així ho vol fer. Crims. Perquè em deixin començar dient nos recordeu que.

[00:03:05]

El relat dels moments foscos de la nostra societat crims.

[00:03:12]

Carles Porta l'abril de 1999 va ser un mes tràgic a les carreteres gallegues durant les vacances de Setmana Santa. Hi van haver més de 70 accidents de trànsit amb un total de 8 morts i una trentena de ferits. Aquell mes d'abril als cinemes de tot l'Estat es va estrenar l'última pel·lícula de Pedro Almodóvar Todo sobre mi madre. Ja a Barcelona els fans del Boss van omplir el Palau Sant Jordi per escoltar els seus grans èxits. Aquella primavera es coneixen Josep Ma home de 36 anys i Helena bolsos de 28 Suffolk.

[00:04:17]

Hola hola Carles. L'Elena fa uns anys que viu a Barcelona. Va néixer a domar a Pontevedra aquest municipi gallec s'estén per un territori que ocupa uns 75 quilòmetres quadrats i està distribuït en deu parròquies. En total hi viuen unes 13.000 persones. Es troba a uns 30 quilòmetres de Vigo. L'Elena va marxar de Galícia per problemes amb la família. L'inspector Ramon Roig qui aleshores era el cap de l'àrea d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra a la Catalunya Central en dóna més detalls i s'hi parla un inspector és que la cosa no acabarà bé.

[00:04:53]

No es parlaven des de feia dos anys amb la família d'ella perquè ella va manifestar a la família que havia patit abusos sexuals per part del pare des de molt petita.

[00:05:04]

La família de l'Elena i sobretot del seu germà en tornarem a parlar més endavant. L'Elena està casada amb el Jacint que és algerià i treballa de cambrer i de cuiner ocasional en un restaurant de Barcelona. Tenen un fill en comú. L'Elena es guanya la vida al club. L'àvia gosi un local de luxe situat al carrer Rector Ubach al districte de Sarrià-Sant Gervasi. El Josep el freqüenta sovint el va conèixer a un club de tir de Barcelona. Ja feia els tríptics.

[00:05:35]

Al principi també es titula No va conèixer el local. Es coneixen quan ella encara estava casada amb el facin fàcil i no sabia que exercia la prostitució. Sabia que tenia un horari de treballar de nit però no va sospitar mai que ella exercia la prostitució al club. L'Elena que ja hem dit que té 28 anys es fa dir Marta Josep que també em diu que en té 36. Se n'enamora perdudament. Va intentar treure la d'allà del món de la prostitució.

[00:06:05]

Ell li demana veure's fora del local perquè la vol conèixer sense haver de fingir res. No sap que ella està casada ni s'ho imagina. Ell està separat i té un fill fruit d'un matrimoni anterior i de qui té la custòdia compartida. L'Helena excepte a poc a poc la relació entre tots dos comença a consolidar se.

[00:06:29]

Passats uns mesos l'Helena se separa del cim van tenir una trobada al Josep Barona. Ella i el facin i es va quedar tot en pau. Vull dir que es va fer aquesta transició d'un matrimoni a un altre i li va dir però cuidar me la va acceptar que ell marxés amb valors però no sabia el que es dedicava. Crims. Josep l'Elena i el fill de l'Elena i el jacint s'instal·len en un xalet de la urbanització La Guàrdia de Calders un municipi que no arriba als 1.000 habitants a la comarca del Moianès.

[00:07:18]

L'altre fill hi va quan li toca estar amb el seu pare. La família conviu amb un gat blanc una gossa de raça un vailet i un altre gos de talla mitjana de la raça Basset grifó. L'animal és pelut blanc i amb taques marrons. El xalet és de dues plantes i des del carrer s'hi accedeix per una porta ruixada. A la planta de sota i al garatge i dues habitacions a la de dalt la vivenda té tres habitacions i una terrassa les dues plantes no estan connectades.

[00:07:46]

També té una mica de parcel·la exterior. En aquesta zona hi ha la caseta on dormen.

[00:07:52]

En aquella època. L'Elena comença a treballar administrativa a la mateixa empresa. Josep una fàbrica tèxtil de Manresa. En principi quan la va conèixer doncs ell li va oferir un lloc de treball a l'empresa on treballava. La va portar perquè era cap de personal. Els primers mesos tot va bé la convivència és bona. El fill de l'Elena i 5 té molt bona relació amb el Josep. Li diu pare i fins i tot vol canviar se els cognoms a la feina.

[00:08:23]

Tampoc hi ha problemes fins que a poc a poc les coses comencen a canviar. A vegades arribava tard o no treballava allà i ell feia la feina que tenia. Josep cap de personal cobreix l'Elena sempre que pot. Però hi ha un moment en què no pot justificar la més i la situació a l'empresa es torna insostenible.

[00:08:44]

Al final van ser acomiadats i ell va tornar a treballar en una altra empresa i troba feina és cada una empresa de moda i complements. Ell va treballar també a ella va muntar el negoci. Negoci agència de viatges i va muntar un negoci. L'agència de viatges a què es refereix l'inspector Roig i que va muntar el Josep per a la seva nova parella estava situada al carrer Pujolet de Manresa des del primer moment era un desastre tot per pèrdues. L'Helena no se'n surt amb l'agència.

[00:09:15]

A casa només entre un sou Josep són quatre boques i la situació econòmica se'n comença a ressentir. Tenia un fotimer de deutes. La casa estava hipotecada doncs des del negoci giraven. Càrrecs que després tenien tornar per tapar forats. O sigui que era un desastre i necessiten diners com sigui. Ella va tornar a exercir la prostitució a Barcelona on la va conèixer després a Granollers sí que hi va haver hi èpoques que quan ho passaven malament i ell ho sabia. Ella exercia la prostitució.

[00:09:51]

Josep fins i tot es planteja tres possibilitats que d'entrada li semblen més rendibles. Com que el negoci anava malament s'havia plantejat fer un negoci de prostitució amb ella.

[00:10:03]

Però com que costava muntar un local i tot això ho havia deixat tot i aquests plans Josep no suporta que l'Helena torni a prostituir se. Quan estava encara que havia tingut episodis de ràbia sobtada a la feina de llançar coses i tal quan quan quan s'entrava anava bé doncs li donava molta ràbia que tot i que consentir que la gent es constituís tenia un sentiment de ràbia que no es podia suportar era com una dicotomia. No deixo però no suporto. I llavors havia tingut episodis amb aquesta feina de ràbia d'ira de llançar coses canvis molt sobtats d'humor de caràcter.

[00:10:50]

Ella estava enamorada de l'Helena Marta perquè allà la va conèixer es deia Marta més i està més enamorada de la persona que exercia la prostitució.

[00:11:02]

L'Helena com per això ell sentia cinc anys després que Josep conegués l'Elena. El febrer del 2004 va fer una gran nevada a Catalunya. Això és el que deia Dani Ramírez el 29 de febrer. La neu que cau a molts sectors de Catalunya per exemple Santa Coloma de Farners es Castell. També a la zona nord de Menorca llamps i trons amb calamarsa també queia per exemple a Reus a Valls a Aiguafreda a Vacarisses Rellinars Manresa per descomptat quatre volves a Vic. L'endemà 1 de març ja no nevava el paisatge estava emblanquinat.

[00:11:41]

A un quart de nou del matí Josep surt de casa a portar els fills a Manresa a l'escola. Els nens diuen adéu al gos i els queda clar a la memòria que està deslligat. No és un gos qualsevol. és un roc un animal que té males puces i que estigui lligat o no és i serà molt important que el gos petit blanc amb taques. També ronda per la parcel·la Josep via no treballa l'empresa de moda i complements es fa càrrec de l'agència de viatges que li va muntar l'Elena després que els acomiadats cinc de la fàbrica on ell feia de cap de personal el pare i els dos nens pugen al tot terreny que està aparcat al davant de la porta Ruixada un Land Rover friülà Ander de color marró platejat a la part del davant i porta un adhesiu d'un follet assegut damunt d'una lluna a la part posterior sota la matrícula l'adhesiu d'un toro d'aquells d'Osborne i ara atenció al relat detallat de tot el que va fer el marit de l'Helena aquell matí.

[00:12:47]

Després sabreu per què és tan important cada detall. El Josep engega el cotxe surt de la urbanització i agafa la carretera B-431 en direcció a Artés. Comença un matí que no acabarà bé. Passat Artés circula per la carretera de Sallent la B-431 i s'incorpora a l'Eix Transversal en direcció a Manresa. Surt a la sortida 136 i deixa un dels fills a l'escola Sagrat Cor de la capital del Bages. L'altre fill continua amb ell. Encara falta una mica perquè entri a classe.

[00:13:17]

Després torna a agafar l'eix Transversal fins a la sortida 132 per estalviar se i creuar Manresa pel mig. Torna a entrar a la ciutat. Són les 8 i 37 minuts. S'atura a l'agència de viatges al carrer Pujolet. Entra i fa unes gestions. Després puja el tot terreny i a les nou menys deu del matí deixa l'altre fill a l'escola Joviat que està cinc minuts en cotxe. Després va dir que va passar per Correus però hi havia molta gent perquè tenia que fer un burofax.

[00:13:47]

Però no va entrar perquè hi havia molta gent. Després que tenia que fer el pagament d'un taló en un polígon industrial als afores de Manresa el polígon industrial és el de Santana de Santpedor a deu minuts amb cotxe de Manresa. Quan torna del polígon va a Correus per segona vegada i envia un burofax després va a l'agència. Són dos quarts de deu del matí. Més tard surt a ingressar un taló a la Caixa de Pensions de Barcelona situada al carrer àngel Guimerà a 450 metres del negoci.

[00:14:24]

Passen cinc minuts de dos quarts d'onze. Després va un bar a prendre un tallat i com fa cada matí truca a l'Helena. Li costava aixecar se del llit doncs ell li feia dues o tres trucades. S'aixecava llavors torns perquè no sentia l'alarma però sí que sentia el telèfon. La primera trucada no contesta Josep prop d'una segona vegada doncs ell va començar a trucar i li ensenyava que no li agafés el telèfon. Pensa que potser està molt adormida i no haurà sentit res va insistir.

[00:14:57]

Llavors és quan va pujar una altra vegada a casa Josep entre el xalet són pràcticament les dotze del migdia quan es manifesta que el. Una patrulla dels Mossos es presenta a la urbanització La Guàrdia de Caldes la porta ruixada que dóna accés a la parcel·la està oberta entre veuen que en un extrem del terreny hi ha una caseta del gos i a l'exterior un vehicle lligat amb una cadena la porta de la casa també està oberta. Al rebedor troben calaixos per terra. El que sí que es troba és la casa molt regirat i els calaixos regirat estaven el que és el rebedor el menjador la cuina també el dormitori dels nens no estava regirat i l'aigua tampoc a l'esquerra del menjador i a l'habitació de matrimoni.

[00:15:57]

La porta està oberta la llum tancada i la persiana abaixada i els calaixos foragitats per un dormitori. Tots els armaris oberts de l'habitació de matrimoni al damunt del llit veuen que hi ha algú que es troba un home a la casa. Una persona està escopir al llit de matrimoni al ple de sang dient que l'havia trobat morta que la seva dona és aviat. L'home és el Josep que és qui ha trucat a la comissaria mitja hora abans. Si el cadàver és el de l'Helena encara porto el pijama.

[00:16:39]

El cadàver estava sobre el llit amb el cap al peu del dormitori sigui a l'inrevés quan normalment no tenia moltíssima sang que després es va veure que tenia múltiples punyalades i a més a més tenia marques de defensa braços i a les mans. O sigui de defensa de les alarmes va determinar que podia ser un ganivet amb una miqueta un coixí o 10 centímetres de hoja clavada o almenys en cuatro ocasiones en el cuello ocasionant diverses ferides per les que Sancho abundante mente i una costellada en el corazón mortal de necessitat.

[00:17:18]

En total sufrió 23 ferides entre fixes i confuses localitzades encara Cuello tòrax braços i mans. Els agents es fixen en altres detalls. A més a més d'aquestes ganivetades al cadàver també presentava o sigui presentava taques de sang als peus i a la planta dels peus o sigui a les plantes dels peus. Més concretament amb una tenia una sabatilla d'aquestes d'anar per casa posar una sabatilla posada del decurs de la defensa de la baralla. D'aquesta acció de les punyalades aviat havia trepitjat la seva la seva pròpia sang.

[00:18:03]

La patrulla dels Mossos veient que la casa està registrada sospita que es tracta d'un robatori amb violència. Avisen la Unitat d'Investigació del Bages mentre els esperen preserven l'escena del crim i demanen al Josep que surti de l'habitació perquè noten una mica el. Al cap d'una estona torna a entrar un parell de vegades a una altra vegada. Això torna a agafar la mà de la dona o el cap el van trobar en perill. Els agents li criden l'atenció. Veuen que continua nerviós.

[00:18:40]

Josep els diu que té molt mal de cap i que necessita les pastilles que té la roba del tot terreny està aparcat al carrer. Ell va manifestar en dues o tres vegades una que li feia mal al cap i que tenia això és la guantera del cotxe. Josep que va tacat de sang d'abraçar la seva dona va al tot terreny acompanyat d'un agent i agafa les pastilles. Abans d'entrar a casa s'adona que el gos petit blanc amb taques marrons no és a la parcel·la.

[00:19:13]

Quan quan va arribar el patrulla a la porta estava mig oberta les dues la del jardí i la de la porta principal de casa hi havia un gos lligat amb un baile. Però faltava un altre més petit que bé es va escapar mentre mentre estava a la porta oberta després d'una estona el gos petit apareix i ell va dir que millor que estigués dintre del cotxe. Va obrir el cotxe i va ficar el gos dintre també. Josep torna a entrar a casa.

[00:19:43]

Al cap d'uns minuts diu als agents que ha de tornar a sortir perquè s'ha deixat les finestres de la roda de pujades. Va venir una tercera vegada que va dir que baixaria que baixaria les finestres del vehicle perquè després es van arribar a entrar a casa fins que van arribar els agents.

[00:20:04]

Els investigadors analitzen totes les habitacions de la casa a la recerca de pistes.

[00:20:10]

No hi havia evidències que nous accessos a la vivienda donde sucedieron los hechos puertas ventanas estuvieran forçades. També el sorprèn la manera com estan els calaixos els calaixos estaven tret sí i bolcats i bolcats. No no estaven tornats a aixecar per remenar el que havia caigut. No si era una cosa molt molt estranya. Els investigadors no troben a faltar aparentment cap objectes de valor. Només hi havia empremtes de la gent que estava a casa amb la qual cosa seria un robatori encara que sigui per fregament.

[00:20:41]

Si algun lladre o guants o empremtes d'unes terceres persones els calaixos o a la zona on es manipula només hi havia empremtes de balena i del Josep marronós no hi havia ni restes d'altres empremtes per determinar ni marques d'aigua. A la cuina trobem ganivets de serreta compatibles amb l'arma del crim que no han localitzat. Això podria podria ser compatible amb més d'un gabinet que es va trobar a la cuina que sí que coincidia l'anàlisi del cadàver aporta una altra dada rellevant. Recordeu que les plantes dels peus de l'Helena estaven tacades de sang i en un dels peus hi tenia una sabatilla posada.

[00:21:21]

No hi havia transferència de sang del peu referència de Sant Boi. Vull dir que si tu tens sang en un lloc només amb el contactar has de transferir més o menys sang a l'altre objecte que està tocat. Doncs això no es donava i a més a més era incompatible que si tu havia estat lluitant i havia trepitjat la teva sang com que després apareixia sobre el llit col·locada la sabata el més normal és que la sola de la sabata i la sabata mateix hagués tingut restes de sang al peu que els investigadors es fixen en un altre element.

[00:22:01]

Feia dos dies que havia acabat o sigui tot. Tot el que és el Jordi estava molt a terra amb la qual cosa les sabates de dormir només d'anar a obrir la porta de fora del jardí haguessin estat tacades o mullades o tacades de sorra estaven impol·luta per la qual cosa ella no va obrir ningú. Amb tots aquests indicis els mossos creuen que qui ha matat l'Elena tenir claus per entrar hi ha simulat un robatori. Però això no és tot el baile era estigui lligat els permet veure més coses i a més a més on es llig el gos el collar hi han restes de sang.

[00:22:41]

Quin. El relat dels moments foscos de la nostra societat. En termes porten. Els Mossos traslladen el Josep a comissaria per prendre li declaració. La policia ha preguntat si això sí té algun problema amb alguna persona que si ell creu que això ho podria haver fet alguna persona i qui no diu que no però que la nena havia tingut una relació anterior que ja havien tingut una relació una miqueta doncs això intencionada perquè les marietes que l'havia deixat per ell ja s'havien discutit molt.

[00:23:37]

L'última discussió havia estat pel dia perquè ell sol volia portar Geli a. I aquest home doncs tenia un caràcter molt violent i a més a més quan es va assabentar de la ruptura s'havia intentat suïcidar.

[00:23:50]

El jacint es converteix en sospitós de la mort de l'Elena la seua exdona. L'exmarit sabia on vivien tots. També es van centrar moltes hores d'investigació en trobar aquesta persona perquè ens va referir que el número de telèfon però que treballava a Barcelona la policia no el localitza el que es va esbrinar és que aquest home havia estat des del dia 27 Argelia perquè el seu fill havia tingut un episodi de otitis greu i l'havien operat d'urgència a un hospital el 27 de febrer. Divendres tres dies abans del crim i el fill ingressat amb otitis a Algèria no és el que té amb l'Helena sinó que és fruit d'una relació anterior del si els investigadors aconsegueixen parlar amb l'exmarit Algèria i es va contactar amb ell i li van fer retornar.

[00:24:42]

Mentre esperen que el jacint torni a Barcelona els Mossos prenent declaració al fill de l'Elena i el fill de l'Elena han manifesta que quan marxen de casa. Llavors estava de gira. Recordeu que quan va arribar la patrulla dels Mossos al xalet el vailet estava lligat i lligar un gos d'aquesta raça considerada potencialment perillosa. No ha de ser fàcil. Les femelles com la que hi havia a la parcel·la fan uns 40 quilos i uns 60 centímetres d'alçada. No pot apropar s'hi qualsevol.

[00:25:14]

A més si algú que l'animal reconegui el fill els dóna una altra informació i només la podien lligar dues persones. De seguida sabrem qui són aquestes tres persones. L'exmarit de la víctima arriba a l'aeroport del Prat el dimecres 3 de març. Dos dies després de la mort de l'Elena ell Josep i el fill que tenia amb l'Helena són a Pontevedra perquè el divendres dia 5 enterren la seva mare al seu poble natal. Així ho va recollir La Voz de Galicia el cuerpo sin vida de María Elena álvarez ha sido trasladado en las últimas horas hasta el tanatorio de salaris i el viernes serà enterrada en el cementiri parroquial del año fue cuando los padres de la víctima viajar a Barcelona para recuperar el cadàver.

[00:26:03]

Cuando Marc que fue degollada el lunes pasado en su vivienda los Mossos D'Esquadra siguen con las investigaciones para determinar el mòbil del crimen sin que por el momento se sepan más datos dado que el juez decretó el secreto del sumario. Helena Pelfort era hermana de Vic tampoc fos el hombre que assassinà a sus hijas gandules en su automóvil.

[00:26:26]

Per aquests fets comesos el novembre de 2001 el germà de l'Elena va ser condemnat a 40 anys de presó tot i que la sentència no va recollir el mòbil del crim. Durant el judici es va saber que la dona del Víctor havia iniciat els tràmits de divorci i ell li va entregar una carta en què advertia que ben aviat interferia les seves filles.

[00:26:45]

Déu n'hi do dels drames que viuen algunes famílies aquell dia de l'enterrament el vidu en Josep es va adreçar als mitjans demanant que respectessin el dol de la família a Manresa. Els investigadors reben l'informe de les restes de sang que van trobar al colla del gos que aquestes restes de sang eren de la nena. Els investigadors creuen que això vol dir que qui va matar l'Helena va lligar el gos i els Mossos se centren en el Jacint i com proven tots els moviments que va fer des del 27 de febrer quan era a Algèria fins al 3 de març quan se'l va fer tornar cap a Barcelona.

[00:27:25]

La veritat que el seu fill estava ingressat a l'hospital pels bisbes del passaport al veure que va marxar el dia 27 va tornar el dia 3 i a més a més per les càmeres de l'aeroport va corroborar que aquest home a Espanya a Catalunya la guàrdia no havia pogut estar perquè estava ja teníem pendent saber qui són les tres persones que podien indicar el batlle per aquest detall. Potser hi haurà una resposta important i aquestes tres persones són en Josep el marit l'Elena la víctima i un amic de la família el Valentí que també tenia les claus del xalet.

[00:28:06]

Els Mossos busquen de seguida el Valentí i li pregunten on era i què feia el dia 1 de març al matí. Aquelles acreditado que el senyor Valentí se encontraba trabajando en otro lugar en el momento de cometer se el crimen. Queda doncs el Josep com l'únic que té les claus del xalet i que pot lligar el vailet. I ara sabreu per què abans hem donat tants detalls de la ruta que va fer Josep el matí del dia 1 de març.

[00:28:33]

Els Mossos reconstrueixen el recorregut que va fer comença a les 9 8 21. Del matí i acaba a les 11 54 que és quan arriba a casa del matí. El que fem és agafar totes les càmeres de seguretat que ens poden marcar un recorregut des de la guarderia de Calders fins a Manresa. Això significa totes les càmeres de la ciutat de Manresa amb totes les càmeres del poble on pot haver agafat un itinerari o sigui guanya alcaldes des de Manresa es pot anar amb tres o quatre itineraris ja en cotxe diferents els va agafar tot són càmeres majoritàriament d'entitats bancàries.

[00:29:13]

Ell Josep diu que va estar en aquests llocs. Va sortir de casa amb el Land Rover finlandès. Va deixar un dels fills a l'escola Sagrat Cor de Manresa i després va anar a l'agència de viatges a fer unes gestions. El rellotge marcava les 8 i 37 minuts del matí quan va sortir del negoci. Va pujar al Land Rover i va anar fins a l'Escola Joviat a portar l'altre fill i va arribar a les nou menyspreu. Després va passar per l'oficina de correus per enviar un burofax però no hi va entrar perquè hi havia molta gent.

[00:29:46]

El següent pas del jutjat va ser anar al polígon Santa Anna de Santpedor a portar un taló a l'empresa fusta. Després va anar a Correus per segona vegada va enviar un burofax. Va tornar a l'agència de viatges i després va sortir a fer un ingrés a l'oficina de La Caixa de Pensions de Barcelona situada molt a prop de l'agència. Cap a dos quarts d'onze del matí va trucar a l'Elena diverses vegades. Com que no li va contestar va tornar cap al xalet on va arribar uns minuts abans de les dotze del migdia que és segons ell quan se la troba morta i trucar als Mossos.

[00:30:19]

Els investigadors miren les imatges de les càmeres de seguretat de l'oficina de Correus de Manresa i veuen que l'oficina no hi ha gaire gent. Després analitzen les imatges de bancs i botigues que es troben en el recorregut que diu que va fer fins al polígon industrial de Santpedor i no troben cap rastre de la roba. Froilán ve del Josep que hi ha un interval que ell manifesta que fa una sèrie de gestions que les càmeres de Manresa no les recull. Al polígon tampoc no el va veure ningú i contrari.

[00:30:54]

Aquest interval de temps que no són clares no podem corroborar que ell fa aquestes gestions en unes càmeres. Artés és un poble abans d'arribar a Calders que ens situa han de tornar cap a casa. Segons els Mossos entre les nou 03 i les nou 05 del matí les càmeres tres entitats bancàries enregistren el pas d'un Land Rover finlandès per la carretera B-431 en direcció a Calders. També graven en la mateixa franja horària les imatges d'un Nissan Almera de color grana.

[00:31:31]

Direcció la Guàrdia Artés. Són les 9 0 3 dimarts a la Guàrdia són 4 5 minuts. Les imatges també revelen que entre les 9 25 i les nou 27 un Land Rover finlandès igual que el del Josep torna a passar per Artés per la mateixa carretera ara en direcció a Manresa. Suposem que a les 9 7 9 10 es talla i després torna a anar a Correus i són les 9 46 amb la qual cosa té un interval de 15 minuts 20 minuts per entrar a l'escenari.

[00:32:06]

Allà vol dir el xalet del crim les filmacions de les càmeres de seguretat dels bancs enregistren el recorregut del mateix tot terreny fins a l'oficina de Correus de Manresa on el Josep entre envia un burofax.

[00:32:21]

Les imatges també revelen que després de sortir de Correus agafa el tot terreny i va en direcció al carrer àngel Guimerà on hi ha una oficina de La Caixa de Pensions de Barcelona. Allà ingressa un taló però les càmeres de l'entitat no li enregistren. El que sí que tenen els investigadors és un comprovant de l'operació. A les 11 menys 5 del matí les càmeres de seguretat de diverses entitats bancàries d'Artés capten un Land Rover Länder en direcció Calders és a dir tornant cap al xalet.

[00:32:50]

Però els Mossos han de demostrar que la roba Lander que apareix en les imatges de les càmeres de seguretat és del. El problema és que teníem uns fotogrames d'un vehicle un vehicle similar amb un bé similar no es veia que era un Land Rover. Però el que passa és que la matrícula estava difosa per clar la qualitat amb el 2004 les càmeres píxel no era el mateix o sigui definir el que hi havia la matrícula no es podia definir visual. Els investigadors treballen per esbrinar si el número de matrícula captada per les càmeres de seguretat d'una entitat bancària d'Artés coincideix amb la matrícula del Land Rover Fly Lander del Josep 61 actes d'inspecció de vehicles Land Rover per arribar a demostrar que era el mateix cotxe que era el mateix cotxe del senyor varones que el situava on ell deia que no havia estat.

[00:33:39]

O sigui que tornava cap a la Guàrdia a qui es va fer un parell d'estudis pioners a Mossos d'Esquadra. Primer va ser un estudi provava l'estic i un estudi de placa de matrícula l'estudi pioner de la placa de matrícula que menciona l'inspector Roig se centra en els colors i en els píxels que apareixen en les imatges de les càmeres.

[00:34:06]

Les matrícules tenen unes dimensions determinades són totes les mateixes dimensions per matrícula són blanques i sobre blanc i en unes. Números negres. Aquests números tenen una proporció sempre la mateixa de negre sobre blanc. M'explico l'ahir té una superfície més petita que una baixa i una M. Això es va determinar quin número de negre sobre blanc tenia cada lletra i cada símbol i cada número d'una matrícula i això es va comparar amb el número de píxels que hi havia a la càmera per a les imatges.

[00:34:51]

Veuen que el tot terreny té unes característiques determinades. Doncs a la roda del darrere tenia un tipus de roba que tenia un adhesiu característic a la part del darrere. Tenia un penjoll. Això es determinava dels fotogrames que els Mossos analitzen altres detalls. A més a més dintre del que és el cotxe en si hi va un tret característic que el veiem per les imatges de totes les càmeres de seguretat. Sembla que eren temps diferents. M'estic referint a si porta enganxat les llandes de quin model és perquè tots són extres posats o no valen.

[00:35:32]

El tema del penjoll. El tema del l'adhesiu. La distància de natació oberts a la llum. Esquerra a dreta esquerra tercera va fer un radi d'acció de totes les ITV del Bages de Granollers del Solsonès i es van determinar tots els cotxes finlandès i es van mirar un per un sobre aquests disset accessoris que els investigadors fan un estudi de probabilitats per comprovar si hi ha coincidències entre el tot terreny de les imatges i el Land Rover de Josep es va fer una estimació probable de quants cotxes podrien tenir aquests trets característics i arriben a la conclusió que la probabilitat de trobar un tot terreny amb les mateixes característiques que el Josep és molt baixa.

[00:36:22]

El tema de la matrícula i estudi de les imatges d'aquell cotxe que va passar aquell dia per Artés a aquella hora del senyor varones i no únicament això que els investigadors troben un testimoni que corrobora que és el de Josep recordeu que les càmeres de tres entitats bancàries d'Artés van gravar el pas d'un Nissan Almera de color grana en direcció a Calders gairebé a la mateixa hora que passaven les robes fruit Länder. Perquè aquesta senyora té un Nissan Almera i el que es veu que és direcció Quan quan quan ell passa per les caves d'Artés després passa el cotxe de la testimoni és un afegit.

[00:37:01]

O sigui es veu acreditat que el cotxe a què es refereix la testimoni en aquestes hores és el del menor passa a Manresa posar el cotxe de testimoniar les desenes d'hores de Vigo ha anat aporten un altre element als investigadors. Hi ha un voltor que quan baixa quan sigui quan torna al vehicle la primera vegada s'intueix com un voltor que després quan pujar no hi és. Sigui com una bossa. Són imatges difuses és una cosa que no sigui com la figura del conductor pot establir que gairebé són semblants.

[00:37:37]

Hi ha una cosa que falta no hi era com una bossa a la part de darrere una bossa que no es va trobar. Vam entrar amb el tema de l'especulació investigador que és clar el senyor Madrona els va canviar de roba i aquesta roba va fer desaparèixer. El dilluns 22 de març 22 dies després del crim els Mossos detenen el Josep com a presumpte autor del crim de l'Elena. La detenció es fa a Sant Fruitós de Bages on treballa de paleta després del fiasco de l'agència de viatges que va haver de tancar el Josep.

[00:38:12]

és l'home que a l'enterrament de l'Elena Galícia va demanar als periodistes respecte per la família en uns moments tan dolorosos.

[00:38:22]

Els Mossos d'Esquadra han detingut la parella de la dona com a presumpte responsable d'aquella mort. La detenció l'han fet aquest matí com el seu germà Sant Fruitós de Bages. L'home va ser qui va donar avís a la policia de la mort de la dona i qui a l'enterrament va demanar respecte a la premsa pel dolor de la família en el moment de l'assassinat. La parella vivia a la urbanització La Guàrdia a prop de Calders i la casa estava regirat simulant un possible robatori.

[00:38:44]

Moltes vegades la missiva va això al cementiri. No és la primera vegada. L'última part era clar perquè també has de simular un estat de normalitat que no hagués estat normal que no hagués anat va tenir una actitud totalment freda en un moment de tensió i el moment ha tingut tres dies més tard ingressa a la presó. Tal com va recollir el portal de notícies 3/24 el Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa ha ordenat. Presó per al company sentimental de la dona que va morir el passat 1 de març a ganivetades a casa seva a Calders.

[00:39:24]

L'home ha reiterat la seva innocència durant la seva declaració que ha durat cinc hores. L'Elena més que morir va ser assassinada l'1 de març del 2004. El crim va ser jutjat tres anys després.. En Carles Porta. El judici pel crim de la Lena va començar el 15 d'octubre de 2007 a l'Audiència Provincial de Barcelona. La fiscalia demanava 20 anys de presó per a Josep. La defensa en demanava l'absolució perquè considerava que Josep no era al lloc dels fets i que la investigació no ho demostrava.

[00:40:17]

El jurat popular va emetre un veredicte de culpabilitat per un delicte d'assassinat amb traïdoria amb l'agreujant de parentiu.

[00:40:26]

La acción se llevó a cabo a través d'un atac sorpresa per la víctima cuando la misma se allà va desprevinguda i tendido en la cama de matrimonio assistent de l'autor. La cuchilla en el corazón cuando la víctima se encontraba tombada boca arriba.

[00:40:38]

Josep va ser condemnat a 18 anys de presó. La defensa va recórrer la sentència insistint que l'acusat no era al lloc dels fets i que hi havia altres indicis com els calaixos registrats que apuntaven que algú havia entrat a robar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va confirmar la sentència dels magistrats Josep va idear un pla per acabar amb la vida de l'Elena algunes persones les havien dit que havia conegut una tercera persona. Era un home tenia diners i que s'estava plantejant deixar deixar el Josep.

[00:41:14]

Això ell no ens ho va manifestar mai però també ens pot induir que el possible mòbil va ser ell. Ella com com els ho havien referit a algun testimoni tenia aquesta obsessió. Capella doncs davant de la por de deixar igual va ser el desencadenant de tot plegat. Perquè tem crims. Molt Adrià Pujol que diu l'antropologia sobre la necessitat d'alguns homes de posseir les seues parelles. Tu ets meva i de ningú més.

[00:41:59]

Si una vegada més crec que és el tema que més hem tocat i tocarem en aquest programa. Bé això ve de l'època en què les dones eren un bell intercanvi i un bé de consum com qui diu com el bestiar i entre tribus per tenir la sang neta de la tribu el que es feia era aprendre o a intercanviar les filles les cosines etcètera. Amb la tribu del costat i això permetia no fer tant la guerra i fer més aliances però sempre les dones com a tu com a botí de guerra.

[00:42:33]

2 Com bé d'intercanvi llavors clar la possessió és la mateixa té la mateixa tessitura estructuralment és la mateixa possessió. L'home pot sentir el cotxe a casa i per la caixa forta i malauradament no s'ha mogut gaire d'aquí. Aquesta concepció la poden vestir com vulguin però que això és que la cultura és molt trista.

[00:43:04]

Els esculls de la cultura i els contraforts poden tenir una versió molt trista i aquesta probablement sigui la més trista de totes. Està inserit en algun lloc de la cultura molt fosc molt antic i encara mou el món. Aquest sentit de possessió. Del mateix pla Maté portera Mia és al darrere de la majoria de crims masclistes per no dir tots absolutament amb un afegitó tètric que és que de vegades això es planteja. Sigui romàntica on sigui encara és més horrorós. Quan això es planteja amb cançons amb boleros amb pel·lícules que dius que dius jo si encara estem així si encara la cultura és capaç de blanquejar un acte que és horrorós vol dir que estem igual que sempre.

[00:44:02]

A mi a mi em sembla terrible i denigrant que això ho pensin els homes però és que no pensen moltes dones. Sí sí però és el que et deia de vegades els agents del blanqueig. Aquestes actituds són dones i fets fatals clixés cinematogràfics etcètera. Sempre sempre haurem de recordar el món no és el món dels homes i el món de les dones. El món és de tots i és entre tots que som víctimes i botxins i les víctimes han contribuït igual o més que els botxins a perpetuar aquestes coses.

[00:44:44]

De vegades pot ser per debilitat o per autodefensa i no dic que no. Però és clar que aquest model de llargues moltes hores és clar que moltes dones és clar que aquest model porta moltes dones a no considerar un bon Mas com a un home que no posseeixi una miqueta. No sé si m'explico. Però clar i davant d'això no buscaria bons i dolents sinó que constituiria un cop més que és entre tots. I el concepte del client de prostituta que s'enamora de la prostituta i la vol treure de la prostitució per fer se exclusivament seva i després l'acaba matant.

[00:45:23]

Això és molt recurrent també ho hem vist mil vegades. Si torna a ser em sembla que és la cara B del que dèiem la figura del Salvador. També és un home és a dir els homes enfonsen les dones o les mantenen en un lloc una mena de trinxera moral i cultural com una gàbia i al mateix temps els homes són els que ens presenten com a salvadors i com a rescatadors.

[00:45:49]

Però el que estan fent és perpetuar el mateix canviar una gàbia per l'altra. I és clar com tu deies fa una estona jo ho corrobora. Si a més a més hi ha dones que mentre les salven fan una mena de sospir i donen les gràcies. Això no ho canviarem.

[00:46:08]

Un altre dia parlarem de la prostitució i tractarem més casos i hi donarem voltes perquè és un tema complicadíssim. Escoltem una altra cosa en aquest cas del cas Calders. Al final enxampen el Josep perquè té un gos dels qualificats perillosos i perquè només tres persones podien lligar lo. Tu creus que és cert allò dels ous que els gossos s'assemblen als amos. Crec sí que ho crec perquè això és una cosa un filòsof que es diu és molt ric que ho explica molt bé bèsties i persones es domestica en l'univers.

[00:46:47]

A veure si ho puc explicar molt condensada. Mentre l'home un homínid és una bèstia menys diguem que hi ha una mena d'harmonia en la natura tothom va a sobreviure però l'home auto domestica és a dir es torna pacífic raonat reflexiu. Just en el moment en què comença a domesticar animals salvatges el gos o alguna mena de bestiar per tal de tant la domesticació és ens agermana amb les nostres mascotes perquè prové d'allà mateix i del mateix moment de la història i llavors és veritat que els gossos s'acaben assemblant als seus amos o viceversa.

[00:47:28]

Per això té a veure amb la domesticació tant de l'amo com del gos i em sap greu però moltes vegades quan a Barcelona mateix veus la gent aquesta que té gos i que ha de sortir tres cops al dia passejar el gos. Hi ha dies de veritat que no saps qui passegen.

[00:47:45]

Però no en això de la pandèmia ha sigut relativament curiós que es podia passejar gossos però no es podia passejar nens.

[00:47:53]

Mira si estiguéssim en aquest fil que és magnífic. Els nens simbòlicament són uns éssers que no han estat encara domesticats del tot des d'aquest punt de vista simbòlica. D'aquí la indignació al dia. El primer diumenge de confinament que van poder sortir els nens la gent estava més enfadada amb els nens que molts gossos i no entenien que la domesticació és de tots. I ho repeteixo no ho entenc. No entenc que porta a una persona per tan raonada il·lustrada cap passa capaç de raonar que porta persones ciutat a tenir gos.

[00:48:33]

A mi em poden dir que és perquè fan companyia. D'acord. No sóc ningú per jutjar ho però hi ha dies que la veritat mana al cos ni que sigui per les seves necessitats fisiològiques. Això portarà cua a pujar sí però no clar. Sí però en podem parlar. Què és el que s'ha de fer és parlar no jutjar. I a mi la impressió que em dóna de veritat és que hi ha dies que manen més els gossos que les persones.

[00:49:05]

En els casos de la gent que té mascota no veig a ningú tant tant. No ho veig tan dramàtic quan hi ha un gat o un periquito. Però quan hi ha un gos jo veig cares a les sis del matí a les tres del migdia i a les onze de la nit veig que ara és una mica llargues. La gent que té gos. Llavors no m'explico per què. Perquè és un acte voluntari.

[00:49:24]

I la gent que tingui present que si fa alguna cosa lletja que vigili a l'hora de lligar el gos perquè si deixa la corretja tacada de sang l'atzar emparant. Recordeu que al principi us hem dit que l'assassí tenia pretensions de lo Holmes. Doncs bé el xalet. Els Mossos van trobar un títol d'estudis de criminalística. Els investigadors creuen que el Josep va intentar aplicar els seus coneixements per simular un robatori i matar la seva dona. Els Mossos també van intentar demostrar que el fet d'abraçar el cadàver i entrar i sortir diverses vegades de l'habitació del crim i de la casa anant i venint de la roba també eren intents de contaminar l'escena del crim.

[00:50:19]

No li va sortir del tot malament perquè l'habitació de matrimoni hi van trobar molt pocs indicis per culpar lo però no va calcular que lligar el vailet després de matar l'Elena de la tenir. Gràcies per escoltar nos tornem tan aviat com puguem. Crims guionistes Lídia Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran cas d'avui Mercè Folch muntadors musicals Benja estació i Sergi Cutillas direcció artística. Dolors Martí. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. Potser té vostè. Si.

[00:52:44]

Jo. Sigut.