Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. El dissabte 27 d'abril del 2013 milers de persones celebren el món de Huelva una festa dedicada a la Mare de Déu del Rocío als voltants de la plaça de l'Església.

[00:00:44]

S'hi respira un ambient alegre i despreocupat mentre els veïns de la població conversen amb els seus amics i familiars o canten cançons a la Mare de Déu. Un home i la seva filla de 8 anys són assassinats a ganivetades. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos en una zona on la religió pesa molt. Es produeix un doble assassinat que trencarà el poble pel mig les passions i la raó absoluta dels que creuen tenir sempre la veritat. No ajudarà la investigació del doble crim del món.

[00:01:25]

Va ser llarga i complexa. Els encarregats del cas es van trobar que hi havia poca gent disposada a col·laborar i van passar molts mesos fins que algú va decidir revelar un detall important. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. L'objectiu. Ho així fins que estructural. M'explica això i no vol. Crims com Josep Pla. Us deixo un més dient nos recordeu que on et toca. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims. En Carles Porta.

[00:02:46]

La devoció mariana juga un paper important en la vida cultural i social del monte un municipi de 24.000 habitants que queda a mig camí entre Sevilla i Huelva a uns 100 quilòmetres de la frontera amb Portugal. Moltes de les festivitats locals del Monte estan dedicades a la Mare de Déu del Rocío. La imatge de la qual està en una aldea que forma part del mateix terme municipal però a uns 15 quilòmetres del poble. La més famosa i que se celebra precisament allí en aquella Aldea és la Romeria del Rocío que atreu cada any centenars de milers de persones.

[00:03:24]

Aquesta festa religiosa s'acostuma a celebrar a finals de maig o principis de juny i sempre en cap de setmana la setmana anterior a la gran romeria. Els devots van sortint de diferents parts de l'estat espanyol en direcció a l'ermita del Rocío.

[00:03:40]

Molts d'ells sobretot els que estan més a prop fan el trajecte a peu o en cavall. D'altres van en carros tirats per bous que s'enganxen amb flors i teles brodades. El viatge és tota una experiència en si i no hi falta la música amb balls.

[00:03:57]

Tothom té dret a dir jocs i al món té un univers on se. Quan per fi arriben al seu destí les germandats religioses van passant una per una per al santuari del Rocío per resar li una oració a la Mare de Déu per la gran quantitat de germandats que peregrina en el Rocío.

[00:04:23]

Més de cent això s'allarga des del divendres a la tarda fins al dissabte a la nit. L'endemà diumenge se celebren dues misses una al migdia i l'altra a les onze de la nit. I després ja de matinada es fa el famós salt de la reixa en què un grup d'habitants del Monte salta la tanca que protegeix la imatge de la Mare de Déu. I aleshores comença la processó. La Romería del Rocío és la festa més famosa del Monte i el motiu pel qual molta gent coneix aquell poble de Huelva però l'any 2013 es va convertir en el centre de totes les mirades per un fet que no tenia res a veure amb el Racing si va cometre un doble assassinat.

[00:05:26]

El 27 d'abril del 2013 va caure en dissabte i com es fa l'últim dissabte de cada mes els habitants del Monte celebren la sabatilla que és una altra festa dedicada a la Mare de Déu. Aquell dia després de la missa tradicional de les 9 del vespre la celebració es va allargar durant unes hores a l'exterior de l'església municipal i els carrers adjacents. Perquè era l'última vegada en set anys que la figura de la patrona municipal seria al centre del món. Després de nou mesos havia arribat l'hora de tornar la al seu santuari.

[00:06:01]

Com passa amb el Rocío. Bona part dels ciutadans del Monte es van abocar a la celebració de la sabatilla per una de les protagonistes de la història d'avui María ángeles Olmedo va preferir quedar se a casa. Lídia Orriols Hola Carles. Maria àngels Olmedo és una dona de 37 anys casada i amb una filla de 8 anys. En aquell moment no feia ni un mes que la María ángeles s'havia separat del seu marit Miguel Angel a causa d'una infidelitat. Tot i que no havien signat el divorci i que mantenien una bona relació perquè tenien una filla en comú ella vivia en una casa de lloguer.

[00:06:39]

El motiu de la separació va ser que la dona tenia una relació extramatrimonial amb un company de feina de tots dos un home que es diu Francisco Javier. El dissabte 27 la Maria Amela surt de la feina a les deu de la nit i no vol ni sentir ne parlar de festa perquè està cansada però sobretot perquè sap que al poble hi ha gent que la critica i que la mira malament perquè diuen que ha trencat una família. Per tant prefereix sopar a casa amb el Francisco Javier.

[00:07:08]

Lluny de mirades Indiscreta és segons han quedat ell s'anirà a dutxar a casa dels seus pares perquè de moment no viuen junts i després anirà a comprar el sopar per a tots dos i llogar una pel·lícula del videoclub. El menú de la nit són cargols i Llull és un plat típic del món. La pel·li que volen llogar el Príncipe de Pèrsia el Francisco Javier arriba a casa de la María Amela més tard del previst. Poc abans de les dotze de la nit i se la troba amb una actitud estranya.

[00:07:40]

La dona està estirada al sofà tapada amb una manta i tremolant li diu que està molt preocupada perquè des que ha sortit de la feina no ha pogut parlar per telèfon amb el seu marit ni amb la seua filla. Aquella nit el marit de qui s'estava separant en Miguel àngel havia d'anar a una pizzeria del poble amb la filla. Per això en un primer moment la dona no s'havia preocupat perquè pensava que no li agafava el telèfon perquè devia haver hi molt de soroll al local i no l'havia sentit però a mesura que ha anat passant el temps i no li ha tornat la trucada.

[00:08:11]

La María ángeles s'ha anat posant nerviosa si estigués al Miguel ángel sol entendria que ignorants perquè ja no estan junts però l'home està amb la seva filla de 8 anys i tem que els hagi passat alguna cosa. Quan li explico tot el Francisco Javier ell li diu que els torni a trucar però continua sense obtenir resposta. La Maria anhela decideix tornar ho a intentar. Quan falten pocs minuts per a la una de la matinada i de nou l'únic que sent és la veu metàl·lica del contestador automàtic.

[00:08:41]

La Mariam dorm molt poc aquella nit perquè no deixa de donar voltes a l'estrany silenci del seu marit. Tot i això aconsegueix tancar els ulls una estona quan ja ha sortit el sol i s'acaba Llevant a les dotze del migdia. Com es temia. Veu que no ha rebut cap trucada del Miguel ángel però no es dóna per vençuda i Marc enèsima vegada el seu número de mòbil una vegada més l'home no dóna senyals de vida desesperada. La María anhela truqui al Francisco Javier que ha marxat de matinada i li demana que passi per casa del Miguel ángel per veure si la seua filla està jugant a la plaça del davant com feia cada diumenge.

[00:09:21]

Una estona després quan li sona el mòbil a la mare se li atura el cor durant una mil·lèsima de segon pensant que per fi podrà parlar amb la seva filla. Però no és el seu marit qui la truca sinó el Francisco Javier i li diu que no ha vist la nena però que hi havia una finestra de la casa oberta. A la tarda la Maria anhela i ja no pot més i agafa el cotxe per apropar se a la seua antiga vivenda. Quan arriba al número 3 de l'Avinguda de los Reyes en un barri humil de nova construcció comprova el que li havia dit el Francisco Javier.

[00:09:54]

Està plovent però la finestra encara continua oberta. Primer la dona prova de trucar al timbre. Però passen uns minuts i ningú li obre la porta. Per això com que encara té claus entre i des de la porta crida la seva filla. Aquesta vegada tampoc obté resposta però no s'atreveix a passar més endins. Pensa que potser no hi són o que potser el Miguel ángel no vol parlar amb ella al cap i a la fi la ferida de la separació encara és massa recent.

[00:10:25]

La María ángeles convenç a ella mateixa que ha de respectar la intimitat del seu marit. Per això deixa l'Escala el paraigua i les mitges que li ha portat a la seua filla per anar a l'escola l'endemà. I torna cap a casa per reconstruir aquest cas. Hem parlat amb una periodista del Monte que ha investigat a fons i que ha entrevistat alguns dels implicats. Es diu Rocío Castrillo i l'any passat va publicar un llibre en què explica tots els secrets d'aquesta història o bé els coneguts.

[00:10:57]

De moment ens guardem el títol i ja veurem perquè continuem amb el que va passar el dilluns 29 d'abril quan feia gairebé dos dies que la María ángeles no podia parlar amb la seua filla petita.

[00:11:08]

El lunes por la mañana darse cuenta de que el padre. La niña del colegio ya se ha alarma. Ella llama su padre Marian L.

[00:11:24]

El padre tenia ja la casa de donde vivien Miguel aunque la pequeña María després de rebre aquesta trucada el Mariano el pare de la Maria Amela va l'Avinguda de los Reyes a comprovar que el seu gendre i la seua néta estiguin bé però aviat veu que ha passat alguna cosa al lligar me tupper quan un conocido Juan el Cartagena. Mi mujer se quedó en la calle yo subir como de costumbre cuando le faltaba el 5 o 6 és que metge al. Por qué la puerta de Arriba estaba abierta mi no siempre errava a subir a l'interior i descobrí el pasillo cubierto de sangre.

[00:12:07]

Había una luz defendida l'única pintor de la casa. El resto oscuro. Aleshores l'home entra a l'habitació principal i no es pot creure el que veu que tenia al dormitori matrimonial i allí encontré el Brexit on vigilància era enterrada avui en un xarcuters sangre con su querida Mirando Al otro lado no me fiqués si llevaba ropa porqué no m'he atrevit a fer solo vi. Qui estava enterrada en aquell moment el Mariano. Només pot pensar On és la seua neta. Dónde está mi niña donde estaba me preguntaba diré para su habitación ni lo encontré en el suelo o detrás de la puerta que toqués sobre Fito.

[00:12:50]

Lo tenía eso igual que sus manetes no aconseguia ver suggerida por aquí la luz estaba apagada. La dejaron colocar dita tapada con un pany o retiri un poco hi havia una caixa negra muy gran densa acollir Fito i todo el pelo lleno de sangre súpliques estaba muerta. Se li corriendo escaleras abajo i que si me mato la Guardia Civil había llegado millor a atacar los nervios gritar qui havia matado a mi niña i después se matoll.

[00:13:27]

La tarda del dilluns 29 d'abril l'Avinguda de los Reyes a l'alçada del número 3 sembla un formiguer de gent. Es disparen els comentaris que es converteixen en rumors i especulacions el que pensa el pare de la mare anhela. També els ha passat pel cap alguns veïns del Monte i el rumor acaba arribant als mitjans. L'agència Efe públic això los cuerpos de un hombre de 39 años cuya identidad no ha trascendido de su hija. De hecho han sido allò dos muertos en una vivienda de la localidad del Monte Huelva.

[00:14:01]

La Delegación del Gobierno ha asegurado que todo apunta segons les primeres investigacions de la Guàrdia Civil perquè el hombre habría matado a la menor y posteriormente se habría suïcidar. Per la complexitat del cas les autoritats de La Palma del Condado seu del partit judicial de la zona demanen que s'encarregui el cas a un equip especialitzat de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. La UCO la Comandància de Huelva també demana que l'equip Central d'Inspeccions Oculars lesió faci la inspecció de l'escena del crim.

[00:14:34]

Aquest grup és una mena de César a l'espanyola.

[00:14:37]

Els tècnics de Alessio arriben al Monte a les dues de la matinada del dilluns 29 el dimarts 30 d'abril del 2013 sense haver tingut temps ni de deixar les maletes a l'hotel van al número 3 de l'Avinguda de los Reyes i només entrar al domicili de les víctimes observen que hi ha moltes restes de sang al passadís hi ha unes petjades que semblen d'un adult i unes altres d'un menor. Les dues vénen del final del passadís on hi ha el dormitori principal.

[00:15:04]

La verdad que muchas cosas como este trabajo también muertes s'estenen sobre una escena compleja. La sangre en las paredes muchos tipos desembocadures La habitación en la que estava padre un xampú de sangre.

[00:15:28]

La verdad es que no era gaire complicada i que els forenses localitzen el cos de Miguel Angel estirat cap per avall despullat i sobre un bassal de sang. D'aquesta manera podem veure clarament que l'escena entre els mobles té una ferida poc profunda que és com una lletra X. Segons els experts més enllà del que signifiqui aquesta ferida que ja ho veurem més endavant això demostra que en aquella casa no hi ha hagut cap parricidi perquè la víctima no es podria haver ferit a si mateixa en aquella zona.

[00:16:03]

Per tant la primera versió dels fets que el pare hagués matat la nena i després s'hagués suïcidat quedava en entredit per la quantitat de sang que hi ha a terra i a les parets de l'habitació. Els forenses creuen que abans de morir hi va haver una baralla allí mateix a l'habitació i que no portava roba perquè segurament havia sortit de manera precipitada de la dutxa. Les petjades de sang també aporten algunes pistes als investigadors sobre com es van desenvolupar els fets les que semblen d'una persona adulta que no poden ser de Miguel àngel perquè va morir a l'habitació i estava despullat.

[00:16:43]

Els forenses creuen que són de l'assassí i el fet que l'individu no entrés a totes les habitacions. Els fa pensar que el crim va ser premeditat. és a dir que l'autor va accedir al domicili amb la clara intenció de matar el pare i la filla. Aquest detall per si sol no permet als investigadors descartar el mòbil del robatori però a priori tampoc els sembla que s'hagin endut res perquè no hi ha calaixos remunerats ni armaris oberts. A simple vista a més creuen que la porta principal no està forçada.

[00:17:13]

El pare de la Maria Amela diu que se la va trobar oberta les altres petjades que troben a la casa les més petites van des de l'habitació principal fins a la cuina i a l'inrevés i també es dirigeixen al dormitori de la filla del Miguel ángel d'on no en tornen a sortir. Allà hi ha el cadàver de la nena de 8 anys parcialment tapat amb una manta i amb un vestit rosa posat en aquell espai no hi ha tant signes de baralla com a l'habitació anterior.

[00:17:42]

Ara bé els tècnics els sorprèn que malgrat que a terra hi ha diverses taques de sang on realment n'hi ha més és el llit de la nena. Aleshores es pregunten si ell es va aixecar i va caure morta o si l'assassí la va moure quan ja no respirava. En la mateixa habitació darrere d'una calaixera hi apareix un ganivet de cuina amb el mànec obert que no té restes de sang però va utilitzar algú perquè el detall que més desconcerta els investigadors és la quantitat de punyalades que hi ha.

[00:18:13]

Els cossos de les víctimes nos encontramos con múltiples de. Si en el caso de María Domínguez Olmedo. De todas estas elecciones en el caso de Miguel ángel sola en el caso de María Domínguez el miedo prácticamente l'expressió era un baix. Hi passió allà i. Fuera de confort si és a dir mos poses a erosionen la espalda de la espalda de Miguel un poquito i tiene muchos datos para conceder caràcter passional a la ejecución del crimen.

[00:18:55]

En total les víctimes tenien 154 ganivetades però en un primer recompte els forenses van trobar 151. La periodista Rocío Castrillo diu que aquest és el nombre que va quedar a la memòria col·lectiva dels veïns de la població i que per això va decidir titular el seu llibre ciento cincuenta i un coixí llaves igual que els forenses els agents de la UCO també apunten al crim passional com el més probable perquè posen més èmfasi en el fet que la nena assassinada estava tapada amb una manta.

[00:19:28]

Aquest que sentireu és el capità de la Guàrdia Civil encarregat de la investigació i la niña se encontraron tapada con una manta que tapa una manta. Vaja que un bosc com el que pot veure ho em fa com a anulación como me conoces on es veu l'assassí va pensar que podia si apassionat. En la inspecció ocular tot i que no es troba l'arma homicida els tècnics de lesió sí que recullen algunes mostres que consideren interessants. La casa és de dos lavabos un al dormitori principal i l'altre al passadís del segon gran fent una tovallola ensangonada que hi havia sobre la pica i que tenia la marca d'un ganivet.

[00:20:17]

Com si l'assassí hagués netejat l'arma després de matar el pare i la filla. Els experts també s'emporten el pany de la porta d'entrada per buscar hi signes de forçament i fan fotografies de les petjades que hi ha a terra i d'una empremta que troben en un interruptor de la llum. Creuen que l'empremta s'ha deixat amb un guant tacat de sang. Els investigadors no ho tindran fàcil.

[00:20:43]

Això és el que explicava el capità de la Guàrdia Civil el ambiente que rodea a las actuaciones fue de los más complejos que he tenido la ocasión de conocer durante Millar dilatada experiència com a investigador la gente se comportava de modo hipòcrita y los testigos incorren en frecuentes contradicciones. Hubo persones que declararon cinco o seis veces no se estuvieron los mismos términos en ninguna de las ocasiones. Nos encontramos además con un factor sorpresa la Virgen del Rocío cuya sombra planava sobre cualquier cuestión que emprendria se.

[00:21:16]

Algunos vecinos llegaron a parar nos por la calle para decir nos encontraremos sinó cuando la Virgen quiera y en el momento que ella disponga. Això que heu sentit consten al llibre de la Rocío Castrillo. Però el Monte de la gent no només era desconfiada amb els policies.

[00:21:33]

En ese tiempo había un ambiente de miedo de incertidumbre. La gente se dedica rejas en las ventanas de las casas y desde luego se crea un ambiente como de racismo a la gente. Culpar Romanos a individuos de leche d'Europa moros. Uno de los nuestros no és el resumen de aquel año. Nadie pensando en que una persona del Monte hubiese cometido semejante atrocitat.

[00:22:15]

En un principi els investigadors no descarten cap possibilitat.

[00:22:20]

Lo que se suele hacer cuando se inicia Modesto pues trata de averiguar cuál es el entorno más cercano de las víctimas entorno personal. También realizan las gestiones de cuál es el entorno físico donde ha sucedido los hechos. Quiénes serán los vecinos que han podido ver algo y por supuesto lo que hacemos és tratar de obtener lo que llamamos registros técnicos que son todo tipo de Cámaras que hayan podido grabar alguna situació d'interés sol·licitar también a les companyies telefòniques que no s'aporten todas las comunicaciones que sí que se han realizado próximos al lugar donde se han realizado los hechos ja que tanto las cámaras como las comunicaciones telefòniques para nosotros son piezas completamente clave son hechos que cien por cien han sucedido los testimonios de la gente.

[00:23:14]

Son obviamente son testimonios veure però és difícil que meses después o años después o cuatro años después la gente se acuerda de todo el minuto. Eso es muy difícil però sí que organizar reconstruir la realidad a través de registros que son técnicos son cien por cien i tratar de construir el puzle és un poco el inicio que tuvimos de la investigación. Els registres telefònics mostren que el Miguel ángel l'home assassinat no va agafar el telèfon quan la marea negra li va trucar.

[00:23:50]

A les 22 18 del 27 d'abril per tant els investigadors intenten descobrir què va passar just abans que la niña cuando su abuela estaba con los abuelos los abuelos en torno a las diez menos veinte aproximadamente se acercaron a casa de Miguel ángel i va ser fin de semana con él dejaron una niña en la casa i en la casa se encontraban dos personas se encontraba Miguel ángel i se encontraba un amigo otro compañero de Mercadona Castañeda que estaba enviant un partido de futbol. Unos cinco minutos aproximadamente antes de acabar el partido de futbol Castañeda bajó bajo su casa antes de que Francisco José Castañeda del partido de futbol recuerda que Miguel ángel Nieto para que las persones estuvo cumpliendo con cuatro amigos uno de ellos fue Castañeda.

[00:24:46]

Rivero Cuatro Cuatro amigos i fou cuando se comunicó con los abuelos de La Niña i quedaron en ella s'hi va dirigir Gracia fracassa ja que cuando quisieron que podien llevar la niña fue acompañado Castañeda cuando estuvieron viendo el partido de fútbol esperando que llegara a la niña. El plan que tenien era una pizzeria al Monte por lo que Castañeda decidió que bueno s'hi van estar el padre soles però que preferia marxar se a casa.

[00:25:23]

Aquest amic del Miguel ángel és l'última persona que el va veure en vida. A part de la seva filla i de l'assassí segons explica la Guàrdia Civil ell va marxar del pis cap a tres quarts de deu. Aquesta dada sumada a la dels registres telefònics fa pensar als investigadors que els assassinats es van cometre entre tres quarts de deu les 21.45 i les 22 18 que és quan truca la mare i el pare ja no agafa el telèfon. Suposem que perquè ja és mort però intentaran corroborar ho amb registres tècnics més coses de la investigació.

[00:26:01]

Els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil comencen a treballar en el cas convençuts que l'assassinat del pare i la filla és un crim passional. Per això el primer que investiguen és l'entorn directe de les víctimes.

[00:26:13]

Nosotros no centrar nos en un primer lugar o escapar a simple vista que és un crim passional. Por lo tanto nosotros Bueno no sabíem que el problema podía haber en este sentido por lo que empezamos a investigar la posibilidad de que su mujer hubiera podido ver que podía tener un tipo de conocimiento lo que estaba sucediendo sobre todo porque veinte días antes había abandonado el domicilio por lo que se inició una primera B de Investigación en relación con la mujer.

[00:26:52]

También obviamente con la nòvio de la mujer que escoltem com van anar els primers interrogatoris ho explica el capità de la UCO encarregat de la investigació.

[00:27:03]

Que bé en les primeres momentos la madre decía una serie de contradicciones que si había ido a la casa però que no había subido arriba que había entrado. Había visto que no estaba mojado hi havia jubilado vidu al principi no estranyada doncs quizá la madre había visto algo sabia algo más. Como tampoco nos lo dejaba muy claro a una vecina le dijo que estic segura que antes antes de ver los cuerpos estoy seguro de que mi ha pasado algo que mi hija està morta salir una serie de contradicciones que en un primer momento no me sorprendió a la mare de la nena és la primera sospitosa i el seu amant.

[00:27:38]

Tots dos treballen al Mercadona se comprobó que estas personas supuestamente estaba trabajando en el Mercadona serien a las diez dice algo bueno observa amb les càmeres de Mercadona observant que la mujer era una imagen justo tras recordar que era a les 22:00 saliendo Ucrania de cajas. El resto de trabajadores también se en las imágenes su pareja salía en torno a las novelas imágenes bé no había nadie que nos dijeron que su mujer pero su pareja estaven fuera de Mercadona. Estamos hablando de los que estamos hablando de los primeros minutos los primeros días de la investigación.

[00:28:21]

Ja us hem dit que la Guàrdia Civil pensa en un crim passional. Però com que no tenen cap pista en aquest sentit i com que la mare i l'amant sembla que tenen una coartada que és que estaven al supermercat treballant i investiguen altres mòbils possibles si desde un primer momento se descartó el robo principalment. Serra anava bé i anava primer Libera sexual. A més a més el primer d'índole sexual a través del forense no descartó la violació de la Niña i Bueno no se sap ni siquiera entro en todas las estancias digamos que no entro a hacer lo que tuvo que hacer.

[00:29:05]

Se marchó varias estancias si en una pissarra quedó a la cartera o en dinero había una UCAM el dinero que digamos que se descartó desde el primer momento.

[00:29:21]

El robo per investigar si es podria tractar d'una revenja per motius econòmics es revisen els comptes bancaris de la víctima no hi trobem res estrany. Els investigadors comproven que Miguel ángel era un home que només vivia per estar amb la seua filla i per treballar més enllà de la hipoteca de la seua casa no tenia cap deute ni cap vici conegut aparentment a més tampoc tenia problemes amb ningú.

[00:29:46]

Sorprendente porque las investigaciones por toda España es sorprendente aquest augment no tuviera buen amigo. Realmente no hi ha molta atenció perquè sempre era al revés cuando llegamos a las investigaciones nos encontramos tantos enemigos. En este caso no tenía ningún enemigos sobre lo que nos parecía estar raro o estamos perdiendo porque tiene amigos sacó enemigos habla de que no se n'ha de fer els agents comencen a desanimar se quan veuen que tot sembla anar los en contra. Quan van a l'edifici on viuen les víctimes i pregunten als veïns ningú els aporta cap pista rellevant.

[00:30:36]

Els investigadors els sembla molt estrany que la família que viu just al costat no s'assabenta que a l'altra banda de la paret estaven matant dues persones perquè els murs són molt fins i tot. D'altra banda no troben ningú que pogués tenir un motiu per cometre els assassinats i per acabar ho d'adobar el Servei de Criminalística els informa que totes les mostres recollides a l'escena del crim presenten perfils genètics coincidents amb els de la Maria ángela Miguel ángel i la nena. En altres paraules tot i la baralla que hi va haver a l'assassí no li va caure ni un pèl.

[00:31:16]

De moment no es pot identificar ningú que no sigui pare mare o filla. Tot i això els resultats del laboratori també els permeten confirmar algunes sospites. Per exemple el fet que no s'hi hagi trobat cap resta de l'assassí els convents que el crim va ser premeditat. L'autor va entrar al pis preparat per matar. D'altra banda es confirma que l'assassí no va forçar la porta per entrar al domicili. Segons els investigadors això significaria que o bé tenia claus o bé li van obrir la porta des de dins.

[00:31:49]

A més l'autòpsia va revelar el tipus d'arma que havien de buscar els investigadors una eina d'uns 15 centímetres amb un lateral esmolat i llis que podria ser un ganivet de tallar pernil.

[00:32:00]

Miguel ángel recibía una primera Cogullada cuando acababa de salir de la dutxa desnudo i mojado amb por la espalda y le llegó a l'aorta en su cuerpo no había heridas de combate sino de defensa la acumulación de Cortes en manos i brazos de Noto que trató d'intervenir los ante el cuchillo para evitar daños mayores. A pesar de ello no tuvo tiempo para agredir de ningún modo el seu contrincant ni pactades ni punyeta Asos ni Rodilla asos. Si no lo iría de muerte nada más comenzar la pelea.

[00:32:32]

Les tres primeres xiulades que recibió fueron las más graves conforme al testimonio de los doctores que examinar el cadàver. La primera entró por la espalda con movimiento trip hop hasta el corazón y le llegó a la raíz l'aorta. La siguiente a Treviso i l'àrea cervical li va seccionar una tràquea i l'església. La Clàudia derecha i el pulmón la tercera més jove en el estómago. Els forenses afirmen que el Miguel ángel no tenia cap possibilitat de sobreviure a l'atac. La seva filla en canvi es podria haver recuperat si l'haguessin atès ràpidament perquè les ferides segons els experts eren menys greus.

[00:33:13]

Els investigadors van fer la següent interpretació del paper de la nena s'explica en el llibre ciento cincuenta i una motxilla lladres per les olles i en sang rentades que sus pequeñas manos hippies dejaron inmuebles i suelo. Los agentes detectaron que la criatura trató de proteger a su padre con su propia vida consiguió huir del dormitori donde asesino apunyalada con saña a quien más quería. Con sólo ocho años en lugar de escapar a l'exterior del domicilio i pedir ayuda. En defensa se dirigió a la cocina abrió el cajón de los conciertos i copia un cuchillo para defender lo o para defender sus manos mostraven múltiples Cortes reflejo de dicha actitud.

[00:33:55]

Entre els dies 8 i 10 de maig del 2013 una setmana i mitja després del crim es farà una segona inspecció ocular a casa de les víctimes. El motiu de repetir la és que els agents de deleció veuen molt estrany que no s'hi hagi trobat cap rastre de l'assassí. Aquesta vegada a més dels forenses i dels investigadors intervenen altres membres de la UCO especialitzats en l'anàlisi d'empremtes i petjades. Los especialistas cubiertas por trajes protectores para evitar la contaminación de l'àrea investigada recogieron pruebas de distintas estancias de la vivienda en especial de los dos cuartos de baño se llevaron tres tovalles limpias que no incorporaren en la primera inspección.

[00:34:36]

Precisamente por dicho motivo la atención se centró en la sang grimpada requisar les dues primeres ja havia en el interior del dormitori conjugal donde se banyava la niña del cuarto de baño del pasillo recogieron la tercera extracción muestras d'Isàvena asi Koltxak. Además de pelos y otros restos biològiques mentre esperen els resultats d'aquesta segona inspecció els investigadors de la Guàrdia Civil van comprovar amb coartades per descartar altres possibles sospitosos.

[00:35:07]

Havíem dit que la mare i esposa de les víctimes Maria Amela estava treballant la nit que suposadament els van assassinar el seu company Francisco Javier. Sembla que també aleshores els investigadors es fixen en l'amic de l'home assassinat que va ser l'última persona que va veure immigrants en vida.

[00:35:26]

Així que se realizó una investigación sobre esta persona a partir de eso se verifica o quién lo había visto como antes su domicilio s'havia desplazado vehículo se realizó una inspecció ocular de su domicilio no en ninguna ropa laboratorio informó de que no había ninguna ropa de sangre y se quedó al señor Castañeda descartada. Descartada aquesta possibilitat es comprova la coartada del germà de Miguel ángel Aníbal que diu que a Sevilla a una hora en cotxe del Monte el germà de la víctima també el descarten com a sospitós perquè hi ha una fotografia del seu cotxe i un rebut que demostren que va ser a la capital andalusa aquella nit.

[00:36:07]

A més els cambrers del restaurant on diu que va sopar confirmen a la policia que van atendre tant la viva com la seva nòvia. Crims. El relat dels moments foscos de la nostra societat. En les portes. Els investigadors es troben en un altre carreró sense sortida esgota de moment el seguiment de l'entorn més proper de les víctimes. La Guàrdia Civil busca possibles enemics de Miguel ángel. Ja hem dit que els va sorprendre que ningú parlés malament d'ell però igual que va passar amb la inspecció ocular que em van demanar una segona perquè estaven convençuts que havien de trobar alguna cosa.

[00:37:03]

També miren amb lupa l'historial de Miguel ángel. I troben que una vegada al supermercat on treballava va tenir un enfrontament. No sap hablar on un chico Romano que Miguel ángel havia cogido robant d'una colònia i que bé que el romano l'havia dicho que era entonces Bueno que fuera a priori una línia muy interesante. Pero como tampoco teníamos otros enemigues que tuviera Miguel ángel. Pues no es bolca en ello. Hi ha una sèrie de zero intervencions telefòniques. Se habló con todo el entorno de Xicu Romano i un nucli amable i se pudo verificar cien por cien que esta persona el día 27 se encontraba en casa de los padres de su novia.

[00:38:01]

No salió por la tarde no salió de casa ni por la tarde ni por la noche. Por lo tanto Nut no pudo ser cometido. Seguint el mateix patró Lucho també investiga un home d'origen magribí dentro del entorno un poco delinqüencial estudi molts investigando observar que torna a les 22:30 hores acercó un ciudadano marroquí al Centro de Salud a realizar una cura o por un corte el brazo en la mano. Atención a ver si podía haber tenido algo que ver con los hechos ja que l'arma homicida había sido un cuchillo cuando hablaba con nosotros.

[00:38:45]

Hi ha coses contradictòries és por lo que decidimos que realmente coger como línia d'investigació ni intervenir los teléfonos i reconstruir lo que dice esta persona ese día. Ràpidament els investigadors comproven que aquest noi es va tallar amb una ampolla de vidre en un parc del poble i que per tant tampoc podia ser qui havia comès el crim. Així van passant les setmanes i el cos d'elit de la Guàrdia Civil no obté cap resposta. L'únic que tenen clar és que investiguen un crim passional i que l'assassí ha de ser algú que conegués les víctimes.

[00:39:21]

Però qui i per què. Com és lògic la mort del seu marit i de la seua filla és un cop molt dur per a la Maria anhela per protegir la seua família. No li expliqui com de sagnants van ser els assassinats sinó que li fan creure que el Miguel àngel i la Maria van morir ràpidament i sense gaire dolor. Tot i això la dona perd completament les ganes de viure.

[00:39:51]

I la seva vivir con su padre porque no podia estar sola claro ella completamente desesperada tiene intentos de suicidio y se va a vivir con sus padres. Bueno está pendiente de todo el día después de los crímenes la relación que era clandestina pasa a ser oficial es decir el valle a la casa y le pide a los padres de María anhela permiso para visitar la. Y entonces ellos ya se hacen nòvios o sea de ser una relación clandestina y bueno que no aprobada por ninguna familia es decir los padres de María no le querían a él ni a los padres querían a marea negra en certa manera que diguin que són parella no sorprèn ningú perquè la relació de la mare anhela i el Francisco Javier al Monte era de domini públic però el que sí sorprèn a l'entorn més proper de la Maria Amela és l'actitud del seu xicot.

[00:41:06]

Això que sentireu va explicar una amiga de la Maria la Carmen a la periodista Rocío Castrillo.

[00:41:13]

El tipus gelosa i possessiu que violava Marianne la parece per desaparecido en su lugar queda un hombre atento colaborador y pendiente de ella inclosos su forma de actuar con respecto a mi era radicalment distinta passegen no gastar ni nada porque me consideraba demasiado moderna y me creía una mala influència para su novia a llamar me varias veces al día. Me pedía que no dejará de visitar la incluso me preguntada por algunas actividades que pudieran alleujar la del sufrimiento. Per què l'amiga de la Maria Amela es refereix a Francisco Javier.

[00:41:46]

Com un home gelós i possessiu de l'entorn de la María anhela explicava que Francisco Javier que aleshores tenia uns 30 anys controlava completament la seva parella. Els testimonis deien que l'home decidia des de la roba que s'havia de posar fins a la gent amb la qual podia parlar ella. Varios años con una relación clandestina una relación que según reconoce a mí me lo contaron todas sus amigas además amiga de afectiva de que este era un hombre excesivo. Era un hombre muy Veloso i Bueno era una relació clara de dominante i submisa María Amela i Francisco Javier.

[00:42:35]

Es van conèixer al supermercat on tots dos treballaven abans de començar la relació extramatrimonial. Acostumaven a quedar plegats amb les seves respectives parelles. Aleshores només eren amics i companys de feina. Però va arribar un moment en què van començar a quedar d'amagat quan els van enxampar la parella. Francisco Javier el va deixar Miguel ángel però va acceptar la infidelitat i la Mariona va continuar al domicili familiar. Al final ella va decidir marxar de casa perquè se sentia incòmode. Això va ser només dinou dies abans que es cometessin els assassinats.

[00:43:12]

Ella dejo el marido pero no de la forma en que el hubiera querido o de la forma en que se lo estaba pidiendo porque ella dejo a su marido pero no se fue a vivir con él ni hizo pública la relación ella simplemente se alquilar a una casa en las afueras del pueblo en un barrio apartado un sitio discreto donde vivía con Suïssa que cuando la niña le tocaba con ella porque tenía hicieron un acuerdo verbal de custòdia compartida. Eso significava que los padres tenían que tener una relación con la niña la niña era muy pequeña tenía sólo ocho años entonces él no suportava esta relación tenía tremendo.

[00:43:57]

Los de Miguel ángel y según me confesó ella más de la niña porque al cabo ella a su marido lo había dejado pero a su Niña no dejan nunca y además le pedía que tuvieran hijos y ella no quería. Ella decía que ella ja tenia una hija ella era mayor que unos siete o ocho años. No quería. Segons li va explicar la mateixa Maria ángeles Rocío Castrillo Francisco Javier es posava gelós per qualsevol cosa sense ni tan sols haver fet pública la relació d'això que li prohibia sortir i divertir se.

[00:44:43]

Això que sentireu va passar un dia abans dels assassinats el 26 d'abril del 2013 Miguel me potser un mensaje donde me pedía por favor que fuera su casa per ajudar lo a canviar les fundes dels sofàs. Después de salir del trabajo recogió mi madre necesitaba que me compañera por miedo a que Fran pudiera haber mentre sola en casa de mi marido o que alguien le dije que jo havia dit que era amic Gravina la utilizaba como apoyo para evitar su enfado. Tot això que hem sentit la Maria Amela diu que va passar abans dels assassinats.

[00:45:14]

Després explica que davant de la seua família i de les seues amigues Francisco Javier Fran semblava haver se convertit en un home nou. Sempre la intentava animar estava molt pendent d'ella i fins i tot havia comprat una casa per qui anessin a viure junts i ella pogués refer la seua vida. Ara bé segons la versió de la Maria anhela aquesta era una actitud de cara a la galeria. Si antes me controlava una vez que fui suya en exclusiva no dejaba ni un respiro fuera de su alcance de la mano a todos sitios.

[00:45:48]

El psiquiatre la psicòloga de l'Associació anal mai vida i la insistència en arreglar la casa Venga vamos a comprar los hijos no s'acaba energía para mover mi me obligaba mujer que es por distreta decía para justificar su propio interés. El mía restava estar a conseguir su propósito pero yo no podía con diez pastilles diàries que me tombava. Llevamos una vez a la tienda de los tu lejos i no aconseguia sostener un pis més en té. I si me acercó el dependiente que té passa prenda li preguntava i ho repetia todo mi m'han matado mi hija tenía la sensación de que mi dolor tan profundo tan reprimit.

[00:46:31]

No importava l'essencial era la caça successió en primer terme en su casa tenir més solo para ell. Francisco Javier negava públicament que fos un home possessiu i controlador com també negava això que la germana de la María me la va explicar l'escriptora del llibre és actitud. Ja sé que l'any contra Barrera inclosa la comenta con nuestras padres y me contestarà que ella ocorria lo mismo no podían entender que jamás nombrar a Miguel ángel i a la niña. Amb muerte tan terrible no le provocarà ninguna reacción atribuint la que era un tipo muy fría trata de haber igual que pensaba Mi hermana.

[00:47:10]

Llegeixin más leal aunque resulta inútil ella apenas hablaba lliurava lliurava ocasión en que estaba soles i la encontraba más relegada m'he atrevit a preguntar li si no resultava estranya el canvi d'actitud del seu nòvio de la guarderia no me contestava no se la podia hablar del tema i se ponía gritar ja llorar com una desconfiada. Así que la deja per impacients. Francisco Javier manté que les setmanes posteriors al crim se les va passar plorant perquè Miguel ángel havia estat amic seu i el considerava molt bona persona el que és cert és que va estar de baixa per depressió.

[00:47:52]

Avancem fins a l'estiu del 2013. Un mes i escaig després del doble crim del Monte sense tenir cap pista nova els investigadors demanen a la Maria ángela que vagi a la casa on van matar el seu marit i la seva filla per comprovar si hi falta alguna cosa de valor. Abans encarreguen a una empresa especialitzada que netegi el domicili perquè no volen que una mare completament enfonsada pugui veure la seua antiga llar tacada amb la sang de la seua família. La Maria ángela va al número 3 de l'Avinguda de los Reyes amb la seua amiga Carmen.

[00:48:27]

Després de revisar la casa amb molta dificultat perquè no pot evitar posar se a plorar la dona només troba a faltar un ganivet a la cuina un que recorda i que tenia el mànec verd. Aquest és el que van trobar els investigadors a l'habitació de la nena darrere d'una calaixera també quan està a punt de marxar. La Maria Amela veu que darrere de la porta d'entrada no hi ha les claus del seu marit que sempre les penjava ella. Aquella mateixa tarda al menjador de casa dels seus pares li explica tot això a un dels investigadors del cas.

[00:49:01]

La conversa va anar més o menys així el Consell de Lo tenemos nosotros forma parte de las evidencias del caso que és el que assassina per matar los. No lo acogió la niña para defender su padre de l'agressor o para defenderse ella és extrema no podemos corroborar la ciencia cierta apareció en el suelo de su dormitori o entre la cama i fonia. Lo que sí sabemos es que no se trata de l'arma homicida. De momento no ha aparecido algo más que faran falta si las llaves de Miguel ángel siempre dejan cullerades detrás de la puerta.

[00:49:38]

También tienen ustedes han cambiado la cerradura igual que va fer alguna prueba de Sergi preguntaria a los técnicos que intervinieron. En cualquier caso la mantendrá informada que yo sepa si no pregunta por ello en concreto que busquen dimitir ja saben el que buscamos de su marido i de su hija. El fet que les claus de l'home assassinat no fossin al pis sorprèn el tinent de Lucho que es pregunta si seria així com va entrar l'autor del crim i en aquest cas com les hauria pogut aconseguir.

[00:50:14]

Qui heu vist en aquesta investigació. Hi ha moltes preguntes però molt poques respostes. Uns dies després encara sorgeix un altre. Però avui se'ns ha acabat el temps. Ho resoldrem en el pròxim capítol gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:50:45]

Crims guionistes Lídia Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran. Des d'avui mini Montilla muntatge musical Sergi Cutillas. Direcció Artística Dolors Martínez. Direcció i Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. Però el model priori. Ho en la cara Barbero el jove. Segons. La quarta perilla. Cal tenir en compte. Ara el xa per o mero llama. La Vista Alegre de banda.