Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats.

[00:00:27]

Hola tothom sóc Carles Porta.

[00:00:29]

Gràcies per escoltar nos. Fargo és un poble real a Dakota del Nord als Estats Units. Es va fer famós perquè els germans Coen van fer primer una pel·lícula genial i després diverses temporades en format de sèrie de televisió. A l'inici de la pel·lícula i de la sèrie sortia un escrit en què es deia que els fets relatats eren reals però era un joc que feien servir els Coen. El que s'explica a la pel·lícula és increïble. Era tot inventat. Com sempre passa la retorçada i brillant ment dels Coen no va arribar a imaginar que la realitat faria que un dia de 2017 passés de veritat a Fargo.

[00:01:14]

Intentarem posar llum a la foscor. Comencem.

[00:01:26]

Així els veïns que perden la mesquita i no volen. El crim perquè ho fa amb més raó que. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims amb Carles Porta. Agost del 2017 una noia de 22 anys que es diu saben la Font d'en Grey encara viu amb els seus pares el seu germà de 16 anys i una germana més petita viuen als baixos d'un bloc de sis apartaments a l'apartament número 1. Dic encara perquè li queda poc per viure aquí està embarassada de vuit mesos i el mes que ve al setembre quan neixi la criatura té planejat anar se'n a viure amb la seua parella a un altre apartament també a Fargo.

[00:02:49]

La seua parella és Langston es van conèixer a l'escola ja fa set anys que estan junts. Estan molt contents de ser pares i si no han anat a viure junts fins ara que tindran la nena és perquè ell tenia la feina a Minneapolis capital de l'estat veí de Minnesota. La família de la sabana és una família indígena d'Americans Natius. La seua mare nord Roberta pertany a la tribu.

[00:03:14]

Tard el Monte i el seu pare Joule afrontem a la Tribu Spirit laic tant la sabana com els seus germans han estat educats en les tradicions indígenes basades en el respecte als avantpassats i l'amor els animals i la natura. L'edifici on viuen té planta baixa i dos pisos i els apartaments estan numerats de l'1 al 6. Porten molts anys a l'edifici i tenen bona relació amb els veïns. és per això que quan el dissabte 19 d'agost la veïna de l'apartament número 5 del segon pis li demana a la sabana si li pot fer un favor ella no ho dubta ni un moment.

[00:03:53]

No es coneixen gaire perquè els del número 5 només fa un any que són a l'edifici però diu que sí igualment a la sabana. Li acaba d'arribar una pizza que ha demanat per dinar. La deixes sobre el marbre de la cuina i puja cap a casa de la veïna. Ja se la menjarà després la pizza.

[00:04:11]

La veïna es diu Brook creus. Té 38 anys i viu amb la seva parella William de 32 la Brook que acaba de fer se un vestit i per acabar lo de retocar li demana la sabana si li pot fer de model. Li ofereix 20 dòlars i la sabana accedeix més cap pels diners per donar li un cop de mà. Sempre ha estat una noia molt servicial a qui li agrada ajudar els altres i ara ho fa també a través de la seva feina d'auxiliar d'infermeria mentre acaba els estudis d'Infermeria Geriàtrica.

[00:04:40]

Són vora de dos quarts de dues del migdia. La sabana ha quedat amb el seu germà que a dos quarts de tres el portarà en cotxe a la feina perquè ell no té carnet de conduir. Encara falta una hora però envia un missatge a la seva mare explicant li els seus plans d'ajuda a la veïna per si de cas se li fa tard. Que sàpiguen on s'ha posat. Quan la mare arriba a casa la pizza que la setmana ha demanat ja és freda.

[00:05:06]

Són dos quarts de tres l'hora en què la sabana ha quedat amb el seu germà per dur lo a la feina i encara no ha baixat. Li envien missatges al mòbil però no contesta. Això els resulta estrany. La sabana està tot el dia enganxada al telèfon i gairebé cada passa que fa la penja a les xarxes socials que les té totes. Facebook i Instagram. El seu germà decideix pujar a casa de la veïna a buscar la pica el timbre truca a la porta però no contesta ningú.

[00:05:37]

No pot fer ara la feina així que s'obliden de la setmana per un moment i amb ell li porta a la seua mare la nord Berta el pare de la Sardana.

[00:05:46]

Ja no es queda tranquil i decideix tornar a pujar a casa de la veïna. Aquesta vegada sí que contesten la Brook obre la porta poc més d'un pam just per treure el cap i li diu al pare que encara estan ocupades. La mare arriba de portar el seu fill a la feina i veu que la sardana encara no és a casa. El pare li explica que ha pujat fa uns minuts per veure per què tardava tant i que la Brook li ha dit que encara els quedava una estona de feina insistent.

[00:06:13]

La mare torna a pujar a buscar la sabana i la Bruc que aquesta vegada li diu que la seva filla acaba de marxar Norbert.

[00:06:21]

La mare torna cap a casa. Baixen les escales a poc a poc mentre rumia perquè alguna cosa no li encaixi. El cotxe de la segona està aparcat davant de la porta al lloc de sempre.

[00:06:32]

Així que se n'ha d'haver anat a peu per la mare però això és impossible.

[00:06:37]

és un estiu molt calorós i la setmana que ha de parir d'aquí poques setmanes. últimament es queixava molt que se li inflar els peus. A més la bossa de mà també la té a casa i ella que la coneix bé sap que la seva filla no sortiria mai sense la bossa i encara menys sense avisar. Decideix denunciar la desaparició de la setmana a la policia que es presenta a casa seva en el cap de Migjorn. Tots junts intenten reconstruir quins poden haver estat els últims passos de la seva filla i evidentment l'apartament dels veïns de dalt se situa en el punt de mira tot i que sempre hi han tingut una relació cordial encara que breu perquè fa poc que són a l'edifici.

[00:07:18]

La mare mai li ha agradat la parella de l'apartament número 5.

[00:07:22]

Sovint tenen discussions a crits que traspassen els envans i les sent tot l'edifici i fa poques setmanes li van oferir la setmana d'anar a fumar marihuana amb ells. La mare li va molestar molt que li fessin aquesta proposta a la seva filla quan estava embarassada de set mesos. La policia de Fargo truca al timbre de l'apartament número 5 del grup 18.000 i els demanen si els deixen entrar. No els hi poden obligar perquè no tenen cap ordre judicial però no hi ha problema perquè la parella deixi entrar els agents sense inconvenients.

[00:07:56]

Miren totes les habitacions del pis i en una hi troben teles i una màquina de cosir que encaixa amb el missatge que li ha enviat la setmana la seua mare dient que anava a fer de model per un vestit a la policia en cap moment li crida l'atenció que Bruch li hagi demanat a la sabana de fer de model d'un vestit que s'està fent per ella quan està embarassada de vuit mesos.

[00:08:20]

No troben res que els faci sospitar i donen la inspecció de l'apartament número 5 per acabada. La policia suggereix a la família que la sabana potser ha marxat perquè ha volgut o que se n'ha anat en algun lloc avortar que és molt jove i per tenir fills. Aquests comentaris fan enfadar moltíssim la família. Estan segurs que no tenen raó la seva parella i futur pare de la criatura. Diu això els periodistes no ha marxat mai faria una cosa així i menys sense avisar.

[00:08:50]

No en tenim cap dubte. Mai faria una cosa així. La família de la sabana fa saber a la premsa la sensació que tenen que la policia no s'està prenent prou seriosament la desaparició. Han estat molt grollers amb mi i no han tingut cap mena d'empatia.

[00:09:06]

Els he cridat diverses vegades perquè sento que no es preocupen gens.

[00:09:10]

Si es tractés d'una americana blanca segur que actuarien amb més celeritat.

[00:09:13]

La desaparició de la sabana està generant molt d'enrenou. Per això una altra patrulla de la policia arriba davant de casa de la Font Gran i els comuniquen que Bruc i William són els únics sospitosos però que no poden fer més del que estan fent els escorcollen la casa una altra vegada i no troben res estrany. és més els semblen una parella simpàtica i que col·labora amb la policia.

[00:09:41]

Veïns de la zona i membres d'esperit laic la comunitat que pertany la sabana s'organitzen i es posen a buscar la pertot arreu. En poques hores es reuneixen centenars de persones que omplen els carrers de cartells. La policia de Fargo no té cap altre fil per estirar i molta pressió social així que tot i que a casa seua no han trobat res sospitós segueixen investigant l'entorn dels habitants de l'apartament número 5. La grup humilia i activen més mecanismes de cerca a través de la seua pàgina de Facebook.

[00:10:13]

El cap de la policia de Fargo emet un comunicat per als nostres detectius. Estem revisant les càmeres de seguretat privades de diversos locals que ens poden indicar on eren els sospitosos a l'hora en què va desaparèixer Savannah la forta immigració. Estem analitzant hores i hores de vídeo per trobar respostes.

[00:10:32]

Demanem a tothom que revisi les seves propietats garatges i. Les seves cases si troben alguna cosa si us plau truquin immediatament al 701. La policia comença amb els interrogatoris. és el torn dels amics i familiars de la Bruc qui avui li res els crida especialment l'atenció. La mare de la sabana i els ha explicat que són una parella que discuteixen molt i això no és gaire diferent del que expliquen la resta de gent que els coneix. El cap de la investigació diu això a la premsa

[00:11:02]

en aquests moments no tenim cap indici d'activitat criminal.

[00:11:05]

Ampliem el radi d'interrogatoris i ara toca el torn als companys de feina van a l'empresa on treballa William una empresa d'instal·lació de cobertes destaquen que és una persona impulsiva i irascible. Expliquen que la relació entre William i la Brook que va començar l'any 2014 és molt complicada i que sempre arriben a les mans per qualsevol cosa. La violència és tanta que fins i tot tenen una ordre d'allunyament l'un de l'altre que va sorgir d'una de les seves últimes baralles en què ella li va donar un cop de martell al cap i ell la va llançar a la banyera.

[00:11:42]

Una ordre que per tant estan incomplint, ara mateix, vivint junts. La policia busca l'expedient de William i s'adonen que té antecedents.

[00:11:52]

L'any 2008 quan estava casat amb una altra dona va portar el petit dels dos fills que tenien en comú d'un any i mig a l'hospital tenia una fractura al crani que segons el William s'havia fet perquè havia caigut per les escales. Els metges però just abans de començar a intervenir lo d'urgència es van adonar que la fractura no podia ser d'una caiguda per les escales sinó que aquella fractura estava feta a base de diversos cops amb algun objecte molt contundent.

[00:12:20]

Aquell dia l'única persona que estava a càrrec del nen perquè la mare treballava era William. Així que va ser posat immediatament a disposició judicial i el van acabar condemnant per les lesions del nen.

[00:12:31]

La policia també mira el passat de la Brook.

[00:12:34]

S'adonen que va tenir una infància molt dura de casa d'acollida en casa d'acollida i sobretot en centres de menors. Al llarg de la seva vida ha tingut problemes amb l'alcohol i les drogues. Veuen que la Brook té set fills almenys cinc homes diferents i que no se n'ha fet mai càrrec de cap. De fet dos d'aquests homes l'han denunciat diverses vegades perquè no atenia els fills ni passava la pensió econòmica que li tocava i un altre home denunciat per amenaces de mort.

[00:13:02]

crim perquè matem?

[00:13:07]

Torna amb els interrogatoris de la policia als companys de feina de Willy.

[00:13:11]

D'entre totes les històries i anècdotes que expliquen d'ell diuen una cosa que convenç la policia ara sí de demanar una ordre l'entrada i escorcoll a casa seu. No perdem de vista que ja hi han entrat tres vegades des de la desaparició de la setmana però han mirat per sobre i no han vist mai res que els hagi semblat sospitós. Els companys de feina. Diuen que William els ha explicat que amb la Brook acaben de tenir una filla. Expliquen que els ha cridat molt l'atenció a la notícia perquè no sabien que la seva parella estigués embarassada.

[00:13:46]

La policia se sorprèn perquè acabem de dir han entrat tres vegades a l'apartament número 5 i cap vegada no han vist ni cap nadó ni cap llitet ni cap joguina que indiqui que allà hi viu una nena petita. Sis dies després de la desaparició de la sabana i amb l'ordre judicial a la mà, el matí del dijous 24 d'agost, la policia torna a casa de la Brook i William ara flipareu, el llit de la parella entre llençols mantes i coixins mal posats hi trobem una nena molt petita de pocs dies de vida.

[00:14:21]

Com pot ser que les altres tres vegades no haguessin vist aquesta nena perquè no hi eren o bé perquè no havien buscat prou.

[00:14:30]

La Brook és detinguda allà mateix mentre una altra patrulla deté a la feina. Estan acusats de conspiració per cometre un segrest.

[00:14:40]

La nena trobada és traslladada immediatament a l'hospital i queda custodiada pels serveis socials. Una vegada allà es comprova que està en bon estat de salut i se li fa una prova d'ADN. és la filla de la Sabana Lafontaine d'aigua.

[00:14:54]

La policia pren declaració a la Brook i el William que expliquen cadascú la seva versió dels fets. La setmana va pujar al meu apartament. El diumenge 19 d'agost em va demanar ajuda. Li vaig explicar com es podia induir el part provocant se a trencar aigües. Després va marxar i va tornar dos dies després. Em va donar el seu nadó. Vaig arribar a casa el diumenge 19 d'agost i em vaig trobar la bronca al lavabo netejant sang. Quan em va veure es va girar cap a mi.

[00:15:25]

Tenia una nena en braços. Em va dir Aquesta és la nostra filla. Aquesta és la nostra família. Em vaig quedar en xoc. Vaig ajudar la Bruc a treure bosses d'escombraries amb tovalloles. També vam llançar les nostres sabates també estaven plenes de sang. Ho vam portar tot a uns contenidors a Luis de Fargo.

[00:15:44]

Vaig tenir moltes oportunitats d'entregar la nena a la policia o la família però no ho vaig fer perquè vaig veure que s'havia denunciat la desaparició de la sabana i vaig pensar que encara em costaria a mi.

[00:15:56]

Mentre la Bruch i William estan fent aquestes declaracions, de moment contradictòries, a comissaria el diumenge 27 d'agost del 2017 a la tarda quan encara fa molta calor. Una parella que va en caiac pel riu Vermell troba ja a la llera entre uns arbres caiguts un gran embalum alguna cosa embolicada en plàstic i cinta els joves que ja que avisen la policia que es desplaça ràpidament fins allà. Ja fa més d'una setmana que agents de policia bombers i veïns estan buscant la sabana. Així que tothom de seguida s'espera el pitjor.

[00:16:32]

Desenes de persones que estaven passant el diumenge al riu s'acosten a tafanejar quan s'adonen que es tracta d'un cos. La policia ha acordonat la zona fan l'aixecament del cadàver i se l'endú perquè se li faci l'autòpsia. I allà els mals presagis si es confirmen és el cos de sabana. La font té un creixement brut crims i William John són acusats de conspiració per cometre un segrest de conspiració per cometre un assassinat i per mentir a la policia. El jutge els posa una fiança de 2 milions d'euros a cadascú.

[00:17:04]

Quan s'assabenta que han estat buscant pàgines web de viatges i de vols que els veïns de l'apartament que queden entre la família de la sabana i el Bruc i avui l'apartament número 3 també s'han despertat tard i ara volen col·laborar i expliquen això a la policia. Dissabte després de dinar vam sentir cops que venien del pis de dalt semblaven cops a la banyera. Molt estrany van durar uns vint minuts i se sentia a l'aigua a córrer. No vam dir res perquè estem acostumats a sentir crits i discussions a casa de la Bruch i en William.

[00:17:36]

Però ara que ens hem assabentat de tot el dijous 31 d'agost del 2017 té lloc l'enterrament de la sabana. Gairebé un miler de persones assisteixen als funerals. Molts d'ells vesteixen una samarreta de color vermell la samarreta de la tribu. L'11 de desembre del 2017 gairebé quatre mesos després de la desaparició de la sabana es fa el judici escoltem Bruc creus la veïna de l'apartament número 5. No hi ha excusa no no hi ha cap explicació. No hi ha res fet.

[00:18:11]

Ha destrossat una família sencera i ha destrossat la comunitat que era casa meva. Dissabte 19 d'agost li vaig demanar la sabana que vingués al meu apartament a apropar se un vestit que estava fent només d'arribar ens vam posar a discutir al lavabo. Vaig fer que discutir si la vaig empènyer i amb el cap va tocant la pica i va caure inconscient. Vaig anar a la cuina vaig agafar un ganivet i vaig tornar al lavabo. Li vaig fer un tall a la panxa en l'abdomen i li vaig treure la nena.

[00:18:44]

En aquell moment la sabana ja era gairebé morta. Estava estava perdent molta sang. Em vaig posar a netejar tota la sang que hi havia al terra del lavabo i de cop i em va arribar a casa. Quan em va veure amb la nena als braços li vaig dir és la nostra filla. Em va preguntar si la sabana estava morta i li vaig dir que no ho sabia. Li vaig demanar ajuda. Se'n va anar i va tornar al cap de pocs minuts amb un acord de la mà.

[00:19:10]

La va col·locar al coll de la sabana i la va estrènyer fins a assegurar se que ja no respirava. Em va dir si no estava morta abans ara sí que ho està. Van col·locar el cadàver de la setmana en un armari del lavabo.

[00:19:23]

Van seguir netejant el terra deixant en la seua declaració William John explica que en els tres primers escorcolls de la policia tant la sabana ja morta com la nena viva eren a l'apartament les tres vegades que la policia va venir a l'apartament jo estava al llit al costat i tenia la nena sota una manta 3 0 molt bé tot. No van trobar res. Després del tercer escorcoll van col·locar el cos de la sabana en Un porta vestits el vam carregar el cotxe i van conduir fins a un pont.

[00:19:54]

Des d'allà la vam tirar al vermell i William i jo estàvem molt malament va anar va deixar i per que no ho fes i vaig dir que estava embarassada. Però esclar van passar els mesos i vaig haver de dir que era mentida. Llavors ell es va enfadar molt i em va dir que produïssin un fill. Ja vaig pensar tot això ell no sabia res. Ell no sabia el meu pla d'assassinar la sabana i quedar me amb la nena.

[00:20:16]

Bruc Creus va ser sentenciat a cadena perpètua per l'assassinat i el seu company William. Si bé primer també va ser condemnat a cadena perpètua pel mateix un recurs per permetre que finalment quedés condemnat a 20 anys per conspiració per haver comès un segrest i per haver mentit a la policia. L'actuació de la policia de Fargo va quedar en evidència l'assassinat de la sabana va arribar al Senat nord americà i a la Cambra de Representants en un projecte de llei que millora l'accés de les tribus indígenes a les bases de dades d'informació del crim federal.

[00:20:52]

També impulsa la creació de protocols que donin resposta a la gran quantitat de casos de dones natives desaparegudes o assassinades. El projecte de llei està pendent de ser signat pel president masclisme racisme. De mitjana les dones indígenes tenen el doble de possibilitats que les americanes blanques de ser assassinades. De fet en molts punts dels Estats Units aquesta xifra arriba a multiplicar se per deu.

[00:21:22]

L'agost del 2019 durant dues setmanes diverses tribus indígenes van recórrer caminant les cinc centes cinquanta milles del riu vermell gairebé 900 quilòmetres per denunciar la tragèdia que viuen.

[00:21:37]

Només el vermell s'hi han trobat 134 cossos de dones mortes. La nena la filla de la sabana es diu faci jo me la afrontem. Ara té tres anys es troba en bon estat de salut i viu amb el seu pare Tom maten i tot i que ell és de Minneapolis viuen a Fargo perquè així la família de la sabana pot estar amb la nena. Gràcies per escoltar nos i bon Nadal tornem.

[00:22:04]

Tan aviat com puguem és que. Canes. Que. Gana. No va. Va. Era home. Ja. Creada en el si de l'ONU.