Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets els noms i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. Van investigar a veure quants crims hi havia similars on la víctima se li fes això. S'escriu de paret amb ceba i no van trobar cap només van trobar quan un ciutadà es va fer cas Manson i que el seu séquito doncs va deixar on hi ha altres persones que escrivien a la paret amb sang.

[00:01:01]

és l'única coincidència que van trobar qui dóna la casualitat que l'autor era aficionat a Marilyn Manson. Sempre escoltava aquesta música. Aquest dimecres 8 de març de l'any 2000 Troben el cadàver d'un home en un domicili del carrer Riera d'en Font de Montgat al Maresme ha estat despullat i ensangonat de dalt a baix. L'han apunyalat 17 vegades i l'han deixat estès a terra de panxa enlaire enmig d'un bassal de sang i sang per tot arreu. A l'habitació el lavabo a la cuina el menjador i el passadís fins i tot a la porta de sortida del pis.

[00:01:45]

El cos de l'home està col·locat mirant cap a una de les parets de l'habitació i amb la sang de la víctima l'assassí o assassins han escrit l'envàs xiclet. Tenia Razón i que l'acrònim de Ku Klux Klan a l'orella de l'Home Mort hi han col·locat una margarita. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. Aquest crim que en algun aspecte pot recordar l'assassinat de xarop de mans de la família Manson va passar amb un gat a només 15 quilòmetres de Barcelona.

[00:02:29]

Era l'any 2000 i el cas va trigar dinou anys a resoldre's gràcies a Rodalies Renfe i a uns anuncis publicats a la premsa comarcal. Encara avui hi ha algun cap per lligar. Avui us expliquem el crim de l'equatorià Viterbo a Nilo Villa Marc Guerrero. Un assassinat que va cometre algú que escoltava Marilyn Manson. Pels que us vingui de nou és el cantant nord americà que va formar el seu nom artístic a partir del de Marilyn Monroe i el del criminal Charles Manson.

[00:03:02]

Ja veureu com l'un i l'altre es veuran reflectits en aquest crim. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem.

[00:03:19]

Així el principal grup que la diputada del PSC i Dolores. Crims. Per començar amb més de 100 gols sens dubte. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Quins. En Carles Porta la víctima d'avui es diu Viterbo un nom ben curiós el Viterbo era equatorià i va venir a Catalunya. L'any 1999 tenia una germana la Virginia que també va venir a viure a Barcelona poc després d'ell. Dies després d'arribar a mitjans de novembre ella ja va trobar feina cuidant una àvia a Gavà i un mes després el desembre el Viterbo també va començar a treballar i també de cuidador.

[00:04:41]

Ell s'ocupava d'un home gran amb un gat el Josep el Viterbo es va instal·lar a viure al domicili del Josep al carrer Riera d'en Font. L'avi tenia una discapacitat i anava a un centre de dia de les 9 del matí a les 6 de la tarda quan l'home era la residència. El Viterbo feia les feines domèstiques i tenia la resta de temps lliure per a ell l'havia contractat el fill el considerava una persona molt endreçada i molt correcta en el tracte i en la cura del seu pare.

[00:05:12]

El fill Josep que es deia Jordi va explicar que el Viterbo també era molt amable amb les persones del barri de Montgat on vivien qui era tan ordenat que fins i tot es plantaven les tovalloles quan no era la residència. L'avi rebia a casa seva visites d'amics que majoritàriament eren de Montgat mateix. L'home no era gaire dutilitzar el telèfon i preferia que anessin a veure. Però tornem a la família del Viterbo aquest migrant equatorià tenia més família a Catalunya. La seva germana Virginia ja ho hem dit i una cosina la Maria Ester que tenia un fill i una filla.

[00:05:52]

Per tant nebot del Viterbo el nebot el va interrogar la policia quan va aparèixer mort l'oncle Viterbo. Però no en va poder dir gran cosa perquè no tenien gaire contacte i la germana la Virginia tampoc no va poder ajudar els investigadors perquè estava tot el mes cuidant la senyora gran a Gavà i només podia sortir de casa un diumenge al mes. El Viterbo també tenia un fill però era a l'Equador i no tenien relació. Situem nos el dimecres 8 de març del 2000 el dia del crim.

[00:06:26]

Com cada dia l'avi que cuidava el Viterbo en Josep marxa cap al centre de dia. Com és habitual s'hi està a les 9 del matí fins més o menys a les 6 de la tarda quan és l'hora una ambulància de la Creu Roja recullo a l'hospital de dia i el porta de nou al seu domicili al carrer Riera d'en Font de monges. El Viterbo hauria de ser allà esperant que l'ancià arribi just per arribar hi. Truca a la porta una dues tres vegades no obre ningú.

[00:06:56]

A l'avi li estranya perquè el Viterbo sempre és una de les veïnes. La Teresa veu que l'home està al replà sense poder entrar a casa i truca el seu fill Jordi que arriba als 18 50. Al domicili amb un joc de claus llavors ve el fill d'aquesta persona discapacitada obre la porta i veu el mort. Llavors això passa a les sis de la tarda. Aquest sentit és el sergent dels Mossos d'Esquadra que van investigar el crim juntament amb l'inspector Jordi Domènech.

[00:07:29]

El sergent ens ha demanat que no digui el seu nom quan el fill obre la porta. L'escena que es troba dins aquest la descriu l'inspector Domènech.

[00:07:38]

La víctima està despullada sense aportar res de roba molt de sang. La segona part intenten esborrar les marques de petjades de sang i amb una segona freguen en tot el pis amb sang. Això vol dir que hi ha moltíssima sang per tot el domicili. L'atac va ser sorprès CiU perquè hi havia esquitxades de sang a unes alçades considerables per tot el pis. La víctima va estar al corrent i ell l'estava apunyalant fins i tot la víctima va obrir la porta del pis i va intentar sortir perquè hi havia les empremtes de la mà de la víctima.

[00:08:16]

Però no ho va poder tenir en compte que la víctima mesurava seixanta vuit o seixanta nou tenia prop de 50 anys. L'atac a traïdoria comença a la cuina és una cuina menjador perquè dóna esquitxades a la campana extractora esquitxades molt altes hi ha un recorregut de esquitxades fins i tot a la porta ja que està en les seves empremtes intentar sortir.

[00:08:39]

Aquí comença l'atac però després l'escenografia es fa a l'habitació van ser 17 ganivetades per tot el cos. Algunes de les punyalades com les que se dirigiren a cara i ella provocaren lesions Viterbo quan del mismo estava viva i consti ja que no hi ha la consciència de forma immediata sinó que sofria un tiempo de agonia i por eso mismo sofria agradecimiento físiques i psíquiques que eren innecessàries. Des de la perspectiva té la finalitat de causar la mort el Viterbo no es va poder defensar la víctima presentava en el momento de recibir el ataque.

[00:09:13]

Una intoxicació etílica aguda i pitjor estava incapacitada o li dificultava con mucha intensidad para poder defenderse de forma eficaz. La pericial médico forense ha valorat que entre 30 i ferides causades sobre 2 estaven ell té una mano i eren de poca gravetat. és un dato que abunda en la idea de que la víctima que va acabar una reacción de protección pero no pudo defenderse. Després de l'atac per sorpresa sembla que l'assassí planifiqui molt bé l'escenografia de cara de pedra en creu i amb els peus mirant cap a la paret.

[00:09:50]

Com a cos es va moure perquè diguéssim que pogués veure la mort però pogués veure la que havia escrit a la paret. és el que escriu a la paret i després gira el cos per posar lo de cara a la margarida o si aquesta escena és un muntatge. Tota l'escena per fer la encara més la víctima està estesa a terra al terra. Després col·loca la víctima despullada mirant cap a la vora amb els braços en creu i fent les pintades tenia un opuscle i aquesta és l'escenari i li posa la margarida a l'orella.

[00:10:27]

La descripció de l'escena ens l'han fet els Mossos però hem d'anar una mica endarrere en Jordi el fill de l'avi del propietari del pis quan veu aquella escena. Tanca la porta i truca a la Policia Municipal de Montblanc que es presenta al pis a les set de la tarda és a dir els primers que veuen l'escena del crim són els de la policia municipal de Montgat. La investigació la va portar inicialment la Guàrdia Civil. Això va passar l'any 2000 i els Mossos encara no s'havien desplegat a la zona.

[00:10:59]

Els Mossos entraran molt més tard en aquesta investigació.

[00:11:02]

La posada en escena del crim estava tan organitzada que va fer desconfia als agents de la Guàrdia Civil tot el tema apunta a un ho fou ja que seria un tema racista però era tant. La Guerra Civil va pensar que era una simulació clara d'un delicte homòfob que era un altre tema de salut pública un altre tema relacionat que semblava molt descarat que fer les pintades amb sang semblava tot un muntatge. Llavors es van en la línia principal que van investigar va ser el tema de salut pública.

[00:11:38]

O sigui que la Guàrdia Civil va pensar que tot era un muntatge per despistar i desviar l'atenció sobre el veritable motiu del crim. Així que els agents van descartar que fos un assassinat xenòfob racista com directament portava a pensar. L'escena del crim i van enfocar la investigació cap a una qüestió de drogues que és el tema de salut pública que diu l'inspector romana. Amb aquesta hipòtesi inicial la Guàrdia Civil fa les primeres actuacions i demana el registre de trucades fetes des del telèfon fix del domicili de Montgat on treballava i vivia el bitter i també el registre de les trucades fetes des del mòbil de la víctima amb un mòbil que per cert li havia regalat l'avi que cuidava.

[00:12:28]

Un detall important és que el mòbil del Viterbo no era el pis la qual cosa fa suposar a la Guàrdia Civil que l'autor del crim se l'ha emportat perquè anem al registre de trucades i com ens té això que ens expliqui ara la Lídia Orriols.

[00:12:45]

El 4 de març quatre dies abans de l'assassinat hi ha una trucada des del telèfon fix del domicili de Montgat a un altre telèfon fix de Vilafranca del Penedès. Des del mòbil de la víctima i el mateix dia del crim hi ha dues trucades una a les 14 53 a un telèfon mòbil acabat en 39 i una altra les 19 05 a un altre telèfon mòbil acabat amb 26. Fixeu vos en una cosa l'avi va tornar al centre de dia a les sis de la tarda i el Viterbo ja era mort.

[00:13:18]

Segons l'informe forense la mort va passar entre les tres i les sis de la tarda i hi ha una trucada que es fa des del mòbil de la víctima.

[00:13:28]

A les 19 05 a les set de la tarda les coses la Guàrdia Civil davant el registre de trucades dels dos telèfons als quals s'havia trucat des del mòbil del vuitè l'acabat en 39 i acabat amb 26. Des del mòbil acabat en 39 que rep la trucada 14 53 s'han fet diverses telefonades a Colòmbia i també n'hi ha una. El mateix telèfon fix de Vilafranca del Penedès on es va trucar des del domicili de Montgat i del mòbil ha acabat amb 26.

[00:13:59]

Rep una trucada des del mòbil del vuitè vol és 19 05. Com a mínim una hora després que s'hagin trobat mort que hi ha a Líbia entre el 26 i el 30 de gener del 2000. Des d'aquest mòbil acabat amb 26 estan moltes trucades a números de telèfon que el Viterbo tenia en la seva agenda particular. Hi havia trucades de familiars i coneguts de l'Equador a la germana que vivia a Gavà i a una altra germana i una neboda que vivien a Alemanya.

[00:14:25]

La policia creu que era el mòbil que utilitzava la víctima fins que l'avi que cuidava li va regalar un de nou. La hipòtesi és que després del Viterbo hauria donat el mòbil acabat amb 26 la persona que l'utilitzava actualment el 25 de febrer quan aquest telèfon ja el tenia el nou usuari es va trucar també al domicili demandat. Onze dies abans del crim qui era aquesta persona que utilitzava el 26.

[00:14:49]

La persona que utilitzava aquest mòbil era un home que es deia Victor Hugo i que vivia a València. La Guàrdia Civil investiga i veu que l'home tenia la residència a Barcelona i que es va traslladar a València el 25 d'abril un mes i 17 dies després de la mort de Viterbo. Víctor Hugo va anar a viure a casa d'un familiar que li havia buscat una feina de sis mesos. Després sabrem més coses del Victor Hugo i quina relació tenia amb el Viterbo. Els investigadors se centren ara en el titular del telèfon mòbil acabat en 39 i que va rebre una trucada de la víctima a les 14 53.

[00:15:24]

El dia que el van matar el 8 de març del 2000 el Cristian és la persona que rep la trucada de Viterbo sobre les 14 53 abans de produir se els fets. és una trucada de 16 segons una trucada molt molt petita sobre aquesta persona la Guàrdia Civil també obre una investigació i dóna una coartada que estava treballant en aquesta època estava treballant en una fleca de Vilafranca del Penedès al costat de Vilafranca del Penedès. Dóna també la coartada perquè es produís la trucada perquè ell havia posat uns anuncis al diari que és xicot colombià no se ofrece para cualquier tipo de empleo comunicativa responsable i honrado i donar els números de telèfon o un telèfon fixe i un telèfon mòbil móviles on rep la trucada i et diu Bueno però segurament aquesta persona m'havia trucat.

[00:16:20]

No ha pogut agafar el telèfon i segurament té per sopar tocar. No és veritat que ja en dos anuncis amb aquest contingut. Veuen que diu que estava treballant i comprova que està treballant i aquí s'acaba les gestions que fa la Guàrdia Civil. Arribarà a venir el telèfon. Però tampoc treuen cap cap informació rellevant i no troben a trobar res. L'inspector demana ha explicat moltes coses que ara analitzarem a poc a poc. La policia té identificat l'usuari del telèfon mòbil acabat en 39.

[00:16:55]

El seu nom és Cristian Andrés Gaviria. La Guàrdia Civil localitza i interroga al Cristian explica que va arribar a Espanya el 6 de novembre del 1999 i que es va instal·lar a Vilafranca del Penedès en un pis on hi vivien la seva tia Yolanda. El marit d'ella i el fill de tots dos l'Alejandro el gener del 2000 es va traslladar al domicili d'un altre de les seves ties l'Emili C que també estava situat a Vilafranca del Penedès. Fixem nos ara en els anuncis que diu el noi que va posar per trobar feina i que explicarien per què ell va rebre una trucada del Viterbo a les 14 53.

[00:17:34]

Poc abans que el matessin. Recordeu que el cristià em diu que no va agafar el telèfon pel noi de 20 anys i va explicar a la Guàrdia Civil que buscava feina i que per trobar la va posar dos anuncis en dues revistes comarcals diferents on s'oferia per treballar unes deia el 3 de Vuit i l'altre la Fura. L'anunci el 3 de 8 es va publicar entre el 4 i l'11 de febrer del 2000 un mes abans que el Viterbo fos assassinat pel Christian i va posar com a telèfon de contacte el seu mòbil i el fix de la tia Yolanda per al segon anunci a la revista La Fura es va publicar el 31 de març quan el Viterbo ja feia 23 dies que era mort.

[00:18:13]

Aquest cop hi va posar el telèfon fix de la seva altra tia la tia.

[00:18:17]

Aquests anuncis seran importants per a la investigació sobretot el segon. La policia veu que des de la casa de Montgat es va trucar al número de telèfon fix de l'equip. és el telèfon que apareixia imprès al segon anunci. La trucada es va fer el 4 de març quatre dies abans de l'assassinat del Viterbo però això no vol dir que aquesta telefonada la fes la víctima l'hauria pogut fer l'avi que cuidava algun dels seus fills. Més endavant tornarem a aquesta telefonada perquè serà clau per resoldre el crim.

[00:18:52]

Continuem amb l'interrogatori que la Guàrdia Civil fa al cristià.

[00:18:56]

L'hem dramatitzada ha recibido alguna llamada de alguien para ofrecer trabajo que no fuera español mire toda la persona que me han llamado española aunque no podia ser que uno de ellos fuera sobre Manica. Eso sí la conversación és invenció pel motiu elaborar una nadie per establir se un primer contacte. La Guardia Civil confirma que tot el que ha explicat el Cristina és veritat i també dóna validesa a la seua coartada que és que estava treballant en una fleca al costat de Vilafranca del Penedès.

[00:19:29]

No trobem res sospitós diu ho donen per acabat la tensió policial se centra ara en el Víctor Hugo que és el titular del telèfon mòbil acabat en 26 i que va rebre una trucada des del mòbil del Viterbo a les 19 05 de la tarda quan ja feia almenys una hora que era mort. Recordeu que el Víctor Hugo havia marxat a viure a València un mes i 17 dies després del crim. La Guàrdia Civil li interroga i l'11 de maig a València dos mesos després del crim i dóna detalls de la seua relació amb el Viterbo.

[00:20:03]

El Víctor Hugo explica que havien tingut una relació personal i de caràcter sexual durant molt de temps i que per això havia estat en diverses ocasions a la casa de mandat es van conèixer el desembre del 1999 a l'estació de metro de Via Júlia de Barcelona. Quan feia pocs dies que el Víctor Hugo havia arribat a Catalunya aquell mateix dia tots dos van anar al domicili demandat van mantenir relacions sexuals i van intercanviar els telèfons dels domicilis on residien. Es van seguir veient i en una d'aquestes trobades el Viterbo li va regalar el telèfon mòbil marca Movistar acabat amb 26 perquè la família de l'àvia que cuidava li havia regalat un aparell nou un Nokia.

[00:20:43]

El Víctor Hugo explica als investigadors que a través d'aquell telèfon el 26 van seguir quedant per tenir relacions íntimes. Recordeu que el noi que ja no es va trobar al domicili de Montgat i que la Guàrdia Civil va donar per fet que se l'havia endut l'assassí el Víctor Hugo que té 20 anys diu que l'última vegada que va parlar amb el Viterbo va ser dos dies abans que el matessin el 6 de març. Van parlar dues vegades sobre la trucada del mateix dia del crim a les set de la tarda del dia 8 el Víctor Hugo diu que no recorda qui el va trucar i dóna una coartada.

[00:21:17]

Diu que aquell dia i a aquella hora que era a l'empresa. Promo SL situada al carrer Marina de Barcelona. La Guàrdia Civil fa les comprovacions i tampoc troba cap element per sospitar del Víctor Hugo. La investigació entre novament en via morta i quedes tancada fins que prop de tres anys després passaran dues coses molt misteriós. Crims el crim del Viterbo havia quedat com un cas d'assassinat per drogues. Pendent de resoldre. Fins que el novembre del 2002 passa una cosa que revifa la investigació.

[00:22:01]

Posem dit que el Viterbo tenia una cosina que també vivia a Catalunya. La Maria Ester. Doncs un dia de novembre del 2002 la Maria Esther va visitar la tomba del seu cosí i hi troba una petita flor de color rosa i també una medalla. La cosina s'estranya perquè no sap qui ho pot haver deixat. No ho ha fet ningú de la família. Ho agafes i ho porta la Guàrdia Civil. Ja veurem després Quina importància tindrà. Però encara hi ha una cosa molt més misteriosa que passa.

[00:22:33]

Dos mesos després el 30 de gener del 2003 una cosina de la víctima rep una trucada telefònica de matinada sobre tres quarts de set del matí on ella ens diu que sent una gravació primer una queixa d'una persona una gravació de la persona que diu No me Mates Mates i que aquesta gravació ella creu que seria la persona morta la víctima que va morir el senyor Viterbo. La Maria Ester ho explica la Guàrdia Civil hi dóna detalls. Diu que la trucada al telèfon fix la va rebre mentre dormia explica que la veu era masculina que no era natural i que també va sentir el so de rebobinar.

[00:23:22]

Diu que es va espantar molt que en un primer moment no ho va voler explicar ni als fills. Amb aquesta informació la Guàrdia Civil reobri el cas i identifiqui el telèfon des d'on s'ha fet la trucada des d'un telèfon mòbil d'un senyor que es diu Paco perquè té Paco està sí que té antecedents per salut pública i és a dir per tràfic de drogues. Qui és el tal Paco fiestas. La Guàrdia Civil esbrina que Paco fiestas és el sobrenom amb què es coneix un transportista que es diu Francisco.

[00:23:52]

Ell porta el telèfon des d'on es va trucar a la María Esther la cosina del Viterbo. és un telèfon d'empresa habitualment el Paco. Francisco carrega mercaderia l'empresa preval situada al polígon de Santiga i la porta que es va muntar al Prat de Llobregat i a Sant Boi de Llobregat i aproximadament dos cops al mes va a l'empresa i ara que és a prop de Vilafranca del Penedès ens torna a sortir Vilafranca del Penedès. La Guàrdia Civil interroga aquest home de nom curiós que es diu Paco Fiestas i li explica que amb el telèfon que porta s'ha fet una telefonada relacionada amb un delicte greu.

[00:24:29]

Ell assegura que no ha fet aquesta trucada i diu que no pot donar cap informació sobre la persona que l'hauria fet explica que la nit que es va fer la telefonada del 30 de gener del 2003 era al bar Sodoma de Badalona i que està segur que algú li va agafar el telèfon. Però no pot dir qui perquè havia begut força i no recorda res.

[00:24:52]

Els investigadors intervenen en el telèfon del Paco fiestas per veure si hi ha altres trucades sospitoses i d'aquesta intervenció telefònica no troben cap indici sobre l'homicidi però sí que troben les gestions bàsiques de tràfic de drogues amb aquest telèfon intervingut.

[00:25:10]

La investigació del crim del Viterbo torna a quedar en via morta. Sembla que el Paco fiestas no hi té res a veure. La Guàrdia Civil no ha pogut obrir cap nova línia d'investigació i l'expedient retorni al calaix. Caldrà que passin tretze anys perquè el cas es torni a moure i aquesta tercera vegada el final no només sorprendrà l'assassí. Qui és. Amb Carles Porta. Aquest és un cas en què 16 anys després del crim la investigació torna a començar com un bloc.

[00:25:58]

Però abans d'abordar lo per tercera vegada fem un repàs del que hi ha fins ara.

[00:26:06]

La Guàrdia Civil va investigar el cas en dos períodes el primer quan es va cometre el crim el 8 de març del 2000. Els investigadors van demanar el llistat de trucades que s'havien fet des dels telèfons que utilitzava el Viterbo és a dir des del seu mòbil i des del fix de la casa on treballava amb un gat des del fix. Hi havia una trucada a una casa de Vilafranca del Penedès que sabem que serà important però que encara no sabem per què i des del mòbil hi havia dues telefonades que van cridar l'atenció dels agents.

[00:26:35]

Una a un tal Víctor Hugo i l'altre un tal Christian. La Guàrdia Civil els interroga a tots dos. El Víctor Hugo era l'amant del Viterbo i va rebre una trucada des del mòbil de la víctima quan ja era morta. A les 19 05 diu que no sap qui li va trucar i explica una coartada que els investigadors donen per bona. El Christian també va rebre una trucada des del telèfon mòbil del Viterbo però en aquest cas abans que se signessin a les 14 53 diu que no va agafar el telèfon i que segurament la víctima el va trucar pels anuncis que havia posat on s'oferia per treballar.

[00:27:10]

La coartada del Christian és que treballava en una fleca. Després de comprovar ho la Guàrdia Civil arriba a la conclusió que tampoc té res a veure amb el crim. El cas es va reobrir el 2003 tres anys després de l'assassinat per una trucada que va rebre de matinada una cosina de la víctima la Maria Esther va dir a la Guàrdia Civil que en aquesta telefonada li va semblar reconèixer en la veu del seu cosí que s'aplicava que no el matessin. També diu que havia sentit com si es rebutgin és una cinta.

[00:27:39]

Els investigadors van identificar un usuari del telèfon des d'on s'havia fet la trucada. Era un transportista conegut amb el sobrenom de Paco fiestas. La Guàrdia Civil el va investigar i tot i que tenia antecedents per tràfic de drogues tampoc no va trobar cap lligam amb la mort del bitter. El maig del 2016 la justícia va preguntar a la Guàrdia Civil sobre el cas i els agents van respondre que no s'havia pogut determinar qui havia estat l'autor del crim i que no es podia avançar en la investigació perquè no es tenien noves pistes.

[00:28:11]

Perseguit pel mateix 2016 16 anys després del crim la jutge d'Instrucció número 1 de Badalona trasllada el cas als Mossos d'Esquadra que ara ja fan feina de policia judicial a la zona que inclou Montgat. La Unitat Central d'homicidis que està especialitzada en crims sense resoldre és la que agafa la investigació amb aquests homicidis.

[00:28:33]

Tenim molta desavantatges com pot ser té uns testimonis que ja no estan proves que no es poden tornar a reproduir però tenim altres avantatges i són les que nosaltres utilitzem en aquest cas per resoldre aquesta investigació. Quins són aquests avantatges i les. Principalment tenim tres de les noves tecnologies a nivell potser científica tenim podem veure l'historial de les persones investigades que han fet durant tot aquest temps des que es va produir el fet amb la perspectiva de 15 17 20 anys.

[00:29:07]

Podem veure el que ha fet aquesta persona el seu currículum delinqüencial i també trobem testimonis que en el seu dia no volen declarar i que passat el temps és una cosa que porta a dins i que tenen informació sobre un fet delictiu passat el temps a vegades sí que ho diuen s'han trobat casos que en aquella època eren menors d'edat i quan són majors de declarar cosa que en el seu moment no van declarar els mossos repassen documentalment l'escena del crim i tot el que s'ha fet per part de la Guàrdia Civil i estableixen d'entrada tres sospitosos.

[00:29:44]

Veiem tres possibles candidats que podrien ser els autors materials. Són les persones que tenen una relació amb el mort seria Paco Paco el Paco el festes. Una segona persona seria la persona que tenia relacions sexuals sentimentals amb la víctima un tal Víctor i una persona que rep una trucada de la persona que va acabar morta. La rep sobre les tres de la tarda aproximadament. Són aquestes tres persones la que nosaltres ens centrem per investigar. Som les tres persones que hi havia investigat la Guàrdia Civil sense haver trobat res que les incriminar en l'assassinat.

[00:30:37]

Sovint la perspectiva t'ajuda a veure coses que no es veuen en primer pla en els crims. No és gaire freqüent però pot passar. Repassem primer els tres sospitosos.

[00:30:49]

El primer és el Paco fill del transportista amb antecedents per tràfic de drogues. Des del seu telèfon mòbil l'any 2003 es va fer la misteriosa trucada la cosina de la víctima. La cosina diu que va sentir una gravació on va identificar el Viterbo dient me mates. és el Paco va assegurar que no va ser ell qui va fer la trucada i que algú va aprofitar que anava begut per agafar li el telèfon. La incògnita de la telefonada va quedar per resoldre.

[00:31:17]

El segon sospitós sol Victor Hugo havia tingut una relació sentimental amb el Viterbo repassant el seu historial. Setze anys després del crim els Mossos d'Esquadra descobreixen que el 29 de març del 2002 va ser detingut per la Guàrdia Civil de València per desordres públics i lesions i que el 2 de juny del 2007 va ser denunciat per desordres greus a vies espais i establiments públics. Això és el que ens deia abans l'inspector Domènech sobre els avantatges de fer una investigació després que s'hagi comès un crim que en aquest cas 16 anys que es pot veure la trajectòria de les persones i tenim més elements per situar los o no com a sospitosos.

[00:31:59]

Ens falta una tercera persona que els Mossos tenen a la llista com a possible autor del crim és la persona que rep la trucada del Viterbo a les 14 53 hores del dia que el van assassinar el Christian Andrés Gaviria la Guàrdia Civil ja l'havia interrogat i havia donat per bona la seva coartada. El Christian havia declarat que a principis de març del 2000 l'any del crim havia començat a treballar en una fleca d'Avinyonet del Penedès en horari de cinc de la matinada a una del migdia aproximadament.

[00:32:30]

Els divendres dissabtes i diumenges també va explicar que havia posat diversos anuncis a publicacions comarcals per trobar feina i que en aquests anuncis hi havia posat el seu número de telèfon mòbil ni els telèfons fixos de les seves ties. El Christian va afirmar que no coneixia el Viterbo que no sabia on era la població de Montgat i que potser l'havia trucat per als anuncis on s'oferia per treballar. La policia li va ensenyar una fotografia de la víctima i no el va identificar i igual que el Paco fiesta Víctor Hugo que els Mossos troben un passat delinqüencial cristià l'havien detingut tres vegades dues l'any 2009 i una tercera el 2010.

[00:33:13]

Les dues primeres per maltractaments en l'àmbit de la llar i la tercera per abusos sexuals. Tres sospitosos i els tres sense l'expedient net però res que els involucra de moment amb el crim del Viterbo es troben en el mateix punt que la benemèrita. Ara però intenten mirar se el mòbil del crim des d'una altra perspectiva. Recordem que l'any 2000 la Guàrdia Civil va creure que l'escenari estava manipulat perquè semblés un crim homòfob i van pensar que es volia amagar un delicte de tràfic de drogues.

[00:33:51]

Els Mossos ara 16 anys després canvien de mirada i una margarida a la orella tenía razón però podia estar relacionat amb temes homosexuals temes homòfobs temes relacionats amb temes racistes inclús la persona morta era equatoriana mirant la imatge. T'imagines això però és que és tan evident que a vegades la policia sospitem i home no pot ser tan evident. També comences a buscar temes racistes tampoc havien parlar per l'època ni per la zona homicidis relacionats amb aquesta tipologia. Els Mossos rebobinar i comencen la investigació per la trucada que el 2003 va rebre la cosina del Viterbo des del telèfon mòbil que duia el Paco fiestas.

[00:34:43]

és el moment de fixar se en els detalls. Nosaltres veient les verificacions d'aquestes trucades d'aquesta trucada i la tarificació del senyor Paco veient que hi ha una fluctuació que evidentment sí que hi ha la trucada el senyor Paco el truca a aquest telèfon però després veient que la dona truca a ell com demanen explicacions o perquè aquesta trucada i quan li agafen declaració al senyor Paco ell diu sí sí i després em va trucar ella i jo vaig anar a passar la ITV amb el cotxe.

[00:35:11]

No sé què va passar la ITV que demana diners en el Bar La Penya no corren el dia que es va fer la trucada la cosina del Viterbo el Paco Fiestas i hem dit que era el bar Sodoma de Badalona i havia begut força va explicar a la policia que quan va marxar del bar se'n va anar a casa a descansar una mica però que no va posar se al llit perquè havia de portar el Seat Ibiza de la seva sogra a passar la inspecció de la ITV.

[00:35:40]

El Paco va explicar també que quan era a casa va rebre una trucada d'una dona insultant lo per una telefonada anterior que s'havia fet des del seu mòbil que era la misteriosa telefonada que va rebre la cosina del Viterbo. La María Esther diu que va trucar al Bar La Penya per demanar que li deixessin diners i després va portar el cotxe LGTB. Sobre la telefonada la cosina del Viterbo reitera que no l'afecta i que no en sap res. Els Mossos han de comprovar si tot el que diu el Paco és veritat.

[00:36:13]

Fan la reconstrucció de la seua vida i s'entrevista amb els propietaris i els empleats del bar Sodoma. Mentrestant també investiguen el Víctor Hugo. Mirem els antecedents. Sí que en surt algun antecedent d'algun fet violent. Posteriorment la mort en diferents anys i en alguns episodis de violència de moment diu que té una relació sentimental sexual amb la víctima que té els seus telèfons. Hi ha una trucada que es produeix el mateix dia dels fets a les set de la tarda del telèfon de la víctima.

[00:36:57]

Fins a ell amb el Víctor aquesta trucada nosaltres podem dir que es fa una vegada ja està morta la persona. L'autòpsia havia determinat que la mort del Viterbo s'havia produït entre les tres i les sis de la tarda. Però els investigadors tenen més elements per saber que el Viterbo ja era mort. Quan es va fer la trucada al mòbil del Víctor Hugo ho sabem que està mort ja per testimonis que senten uns crits que senten com una persona a dins del domicili i que ella estaria la persona morta.

[00:37:30]

Molt abans d'aquesta trucada el Víctor Hugo havia declarat que el dia del crim i alhora que va rebre la trucada era l'empresa Promo situada al carrer Marina de Barcelona. Això en principi el descartaria com l'assassí però de un gat a Barcelona només hi ha mitja hora de trajecte en cotxe i en tren no arriba una hora. Hauria tingut temps de matar el Viterbo i després marxar a Barcelona i preparar se una coartada per al crim. A més hi ha dos detalls de l'escena del crim que quatre varien amb el fet que el Víctor Hugo pogués ser l'assassí.

[00:38:04]

Les coses importants també de l'escena és que no hi ha forçament a la porta. Vol dir que la persona entra però que han obert la porta o han entrat conjuntament i això són també es dóna unes característiques de qui podria ser l'autor. I després que la persona mort havia estat sopant abans. Ha estat dinant abans havia menjat que estava tranquil amb la persona que estava a pocs havien tingut una estona i després que va despullat s'ha personat que no la maten i després la despullen sinó que està despullada que també és un altre indici més com ha pogut passar els fets perquè la roba de la víctima no té ganivetades la roba de la víctima està ja i està neta polida sense forats.

[00:38:50]

La víctima es troba despullada de fet per diversos testimonis sabent que la víctima quan tenia un amant el portava a casa seva. El convidava a dinar i després tenien relacions que és el que va passar aquí. El fet que havia dinat determinant al top tots perquè tenia menys a l'estómac. Tot això apuntaria Victor Hugo com l'assassí coneixia la víctima. Per tant hauria entrat a la casa de Monge tranquil·lament com qualsevol altre dia que hi hauria anat a mantenir relacions sexuals i a més a més tenia algun episodi de violència en el seu currículum.

[00:39:24]

Els Mossos continuen fent les seves indagacions sobre el Víctor Hugo mentre també investiguen el tercer sospitós Cristian. El primer que sabem és que el Cristian va arribar el 1999 un any abans dels fets. és una persona que havia estat militar de Colòmbia colombiana que després dels fets va atendre tres episodis greus de violència. En aquest cas contra la seva parella la seva parella la va conèixer un any després de produir se els fets. L'any 2001 hi van produïr diferents diferents fets.

[00:40:04]

Va haver hi va haver un maltractament en l'àmbit de la llar l'any 2009. Posteriorment un maltractament un altre maltractament en l'àmbit de la llar i entrada aliena o que va entrar en una altra vivenda. I el més greu de tot va ser un abús sexual i abús sexual amb penetració. Hi va haver un doble d'abusos sexuals tant a la seva parella com a la seva germana produir abusos sexuals. Van veure aquest caràcter era un caràcter violent i és un altre dels indicis que nosaltres apuntem de cara a aquesta persona.

[00:40:41]

Ara fixeu vos que havia dit el Paco Fiesta en una de les seues declaracions a la policia.

[00:40:47]

és més el Paco diu que les declaracions que estar aquesta nit de festa quan es produeix la trucada a uns colombians que li agafen el telèfon o per fer una petició de drogues a una altra persona Paco Fiesta es va parlar d'uns colombians i el Cristian colombià.

[00:41:06]

Els Mossos hi veuen una possible connexió. Nosaltres vam reconstruir la vida en aquelles dates del gol festes per veure si hi havia si trobaven alguna connexió entre els dos i no la vam trobar en el Barça de moda de Badalona. Van localitzar tots els vigilants de seguretat i els propietaris i li van ensenyar fotografies dels dos i sí que el reconeixien com la persona que era que estava sempre allà creant aldarulls consumint etcètera. Però a l'altre el presumpte autor per Badalona ni rastre.

[00:41:39]

I fins i tot van fer una reconstrucció de les seves feines les feines que havien tingut els dos. A veure si hi havia un punt de connexió entre els dos però no la van trobar. O sigui que la investigació torna al punt de partida. Quins. En Carles Porta.

[00:41:56]

Els mossos tornen a la trucada que es va fer des del telèfon mòbil que duia el Paco fiestas en la cocina del Viterbo amb la suposada gravació de la víctima dient No me Mates Mates. No han pogut saber qui va fer aquella trucada i formulen una primera hipòtesi. Nosaltres creiem que dormir estaria millor somiant va rebre la trucada i ja li va semblar una gravació quan es va produir una gravació simplement eren sorolls i es va confondre. La hipòtesi principal però i si no es va confondre els Mossos consideren una segona hipòtesi que és la que principalment han investigat que alguna persona relacionada directa o indirectament amb la mort del Viterbo hagués obtingut una gravació de l'homicidi i la matinada del 30 de gener del 2003 aquesta persona va anar amb la cinta al Barça on hauria coincidit amb Paco Fiestas i hauria aprofitat per agafar li el telèfon mòbil amb el seu consentiment o sense trucar a la cosina de la víctima.

[00:42:58]

Hi ha una tercera possibilitat que la policia tampoc ha pogut provar i que és una mica més enrevessada. Escolta el telèfon o truca a la cosina. Està gravat amb el seu número de telèfon amb el nom de manxa o bé ell no sap per què està gravat. Es diuen fonts no ho sé no sé per què està gravat tal marxa. Una persona que deia manxec Tito i el manxec Tito. Havia estat quatre anys de quatre anys visquent amb la cocina o hi havia una relació i estem parlant d'un telèfon fixe un número fixa.

[00:43:33]

Podria ser que marxi com ho faria per tal de cantar a diferents festes donessin el telèfon fixe on vivia i on va trucar aquesta persona o podia haver trucat per error. Que tocarà una zona o expressament perquè en aquell moment va pensar en ell per fer una festa i va trucar. Ja us hem dit que aquesta hipòtesi era una mica embolicada tal manche o el manxec. Havia viscut uns sis anys amb la cosina del Viterbo al manxa i li agradava molt el cante jondo i tenia molta relació amb persones d'aquest entorn visitava penyes com la de Barcelona Badalona o Santa Coloma.

[00:44:16]

A vegades el contractaven per fer festes i com que havia viscut amb la María Esther havia donat el seu número de telèfon per si l'havien de localitzar el volien contractar i per un motiu que els investigadors no saben i el Paco fiestas tampoc número estava gravat al mòbil del transportista que era un telèfon d'empresa. Tres hipòtesis sobre la incògnita de la trucada però que els Mossos igual que la Guàrdia Civil no poden resoldre i després de repassar amb lupa els moviments del Paco festes i comprovar tot el que els havia dit els investigadors arriben a aquesta conclusió coartada d'acord es comprova que treballava en una empresa i que estaria seria del tot no es veu cap relació amb la persona.

[00:45:03]

No hi ha cap tipus de relació i si no la trucada queda en via morta. Pel que fa a la resolució de l'homicidi sí però era una via que s'havia d'explorar. Ara descarta investigar en paral·lel amb altres línies d'investigació que es van obrir. Aquesta és una línia que va durar fins al final perquè es fa tot en paral·lel però sí que és veritat que al final va quedar la via morta. Descartat el Paco Fiesta es queden dos sospitosos que els Mossos investiguen una mica més sobre el colombià Cristian.

[00:45:36]

I com que el 2009 el van detenir dues vegades per maltractaments pensem que seria bo parlar amb la seua ex dona que es diu Lucía. Els companys d'homicidis i només li parlen del tema de altres agressors sexuals que ja havia tingut el tema de la violència de gènere i per l'explicació que es dóna es nota que és una persona violenta i és quan els investigadors li ha preguntat. Vostè sap si el senyor Christian ha pogut fer algun homicidi. Aquí a Catalunya de moment la resposta queda en l'aire l'UCI diu més coses.

[00:46:13]

Nosaltres li pregunten al caràcter Quin caràcter. Ens diu que té un caràcter molt violent i li preguntat les aficions que té. Ella ens diu bé aficions fer peses i fumar marihuana i no treballa ni res. Llavors nosaltres li diem. Però a part d'això que fa ja diu Bueno però està veient documentals sempre i pel·lícules bèl·liques quan diu pel·lícules bèl·liques saltaven totes les alarmes perquè deien quines pel·lícules bèl·liques de la Segona Guerra Mundial.

[00:46:40]

Als agents se'ls encenen les alarmes perquè l'escenari del crim l'assassí hi havia escrit a la paret amb sang de la víctima. Hitler tenia razón que devia respondre la. Segona pregunta que queda en l'aire l'exdona del Christian els dóna una altra informació interessant pel seu exmarit ja no viu a Catalunya. Va marxar a Colòmbia després de la denúncia per maltractaments del 2010 tot i que poc després ella la va retirar. Té molta por inclús quan ell marxa a Colòmbia. Bé rep amenaces que té mataré a vendre un dia te mataré.

[00:47:21]

També patia no només per ella sinó per les seves filles des de sempre generós o tenir relacions sexuals consentides moltes amenaces.

[00:47:31]

La pregunta que es fan la policia és per què. Marxa cristiana a Colòmbia abandonant la família dona i filles. Amb tot l'historial de violència que els ha explicat la Luci el Christian passa a ser el principal sospitós del crim. Però hi ha un aspecte que encaixa més amb el Víctor Hugo que no pas amb el colombià. Per l'escena del crim del Viterbo va ser assassinat per algú amb qui ell tenia confiança. Li havia obert la porta. Havien dinat junts i estava despullat.

[00:48:00]

Quan el van apunyalar Viterbo i el Víctor Hugo es coneixien eren amants i això donaria a aquest clima de confiança. A més del Víctor Hugo també té episodis de violència en el seu passat tot i que no tant com el Christian. En canvi la policia no ha trobat res que connecti el Viterbo amb el cristià. De moment els mossos decideixen seguir la pista del colombià. Sabem que està a Medellín però que és originari de la zona de Medellín. Quan va fer les gestions per Interpol i segregats que hi ha al país per tal de aconseguir informació saber on treballa.

[00:48:41]

Aquí hi ha una errada dels companys d'Interpol que no fan una altra cosa que anar al domicili i trucar a la porta per preguntar li sobre uns fets que passen a Espanya que això posa en preavís perquè la idea que teníem als investigadors era desplaçar nos a Colòmbia per fer una entrada i registre precisament per saber si encara podien trobar la gravació que s'havia fet si és que hi ha una gravació. En el moment de la mort del Viterbo però com ja Interpol no li dóna importància al nostre cas trucar a la porta.

[00:49:14]

Pensem que si hi havia alguna prova ja s'havia fet d'ella una altra via que no va enlloc. La policia colombiana ha frustrat qualsevol possibilitat d'enxampar el Cristian en alguna prova si és que és ell qui va matar el Viterbo continuen investigant lo com a principal sospitós però els investigadors no abandonen encara la possibilitat que l'assassí hagi estat el Víctor Hugo l'amant de la víctima i demanen la seva vida laboral per comprovar si realment ha treballat per a l'empresa Promo situada al carrer Marina de Barcelona on diu que va ser el dia del crim.

[00:49:52]

El resultat és aquest tal i com consta en la vida laboral de esta persona. Los trabajos que desarrolló fueron a partir del año 2002. Sin embargo debe hacerse que se ha comprobado que en esta empresa el señor Víctor Hugo sí que estaba en diversas tareas puntualment pero sin formar parte de la empresa en ningún momento el responsable de la empresa acredita este caso. O sigui que el Víctor Hugo ha explicat a la policia la veritat els investigadors torna a donar voltes a la trucada que va rebre a les set de la tarda poc després.

[00:50:27]

Viterbo i arriben a aquesta conclusió aquesta trucada nosaltres podem dir que es fa una vegada ja està morta la persona també sabem que el mòbil de la víctima l'han sostret i seria l'autor qui fa la trucada al Víctor poc que ho sabem que està mort ja per testimonis que senten uns crits que surten com una persona es dutxa des del domicili i que ja estaria la persona morta. Molt abans d'aquesta trucada per això podem dir que la trucada era fa l'autor o algú que ha trobat aquest telèfon o amb el Víctor per totes les gestions que fem.

[00:51:08]

Descartem aquesta persona com un dels autors si el Víctor Hugo queda descartat com a sospitós.

[00:51:16]

Ara ja només queda el Christian. Serà ell o hi haurà un gir de guió imprevist.

[00:51:26]

Els investigadors els queden encara molts caps per lligar. Qui Viterbo truqui al cristià abans que el matessin. Per què l'assassí telefona a l'amant de la víctima el Victor Hugo. Després del crim. Qui va trucar des de la casa de Montgat a una de les ties del Christian quatre dies abans que matessin el bitter. Qui va deixar la medalla i la petita flor de color rosa a la tomba de la víctima l'any 2002. Per què el cristià en marxa a Colòmbia deixant dona i fills a Catalunya va ser el cristià qui va matar el Viterbo.

[00:52:10]

O hi ha algun fil que s'escapa a la policia que respon l'exdona del cristià la Luci. Quan els mossos li pregunten si el seu exmarit pot haver matat algú. Em sap greu però avui se'ns ha acabat el temps. Gràcies per escoltar nos tornarem. Tan aviat com puguem. Els guionistes Lydia Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran des d'avui Lídia Orriols muntadors musicals Benja Estacio i Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya.