Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets els noms i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. En el capítol anterior. El dimecres 8 de març de l'any 2000 Troben mort l'equatorià Viterbo Halilovic a Marc Guerrero al domicili on viu i treballa el pis que és a Montgat al Maresme on la víctima cuida un avi.

[00:00:46]

La Guàrdia Civil considera que l'escena del crim sembla un muntatge per desviar l'atenció dels investigadors. El cadàver està despullat i completament ensangonat li han clavat 17 ganivetades al cos l'han deixat panxa enlaire mirant cap a una de les parets del dormitori on amb la mateixa sang de la víctima l'assassí i escrita. Hitler tenia Razón i l'acrònim de Ku Klux Klan a l'orella dreta li han posat una margarida. La Guàrdia Civil porta el cas però no pensa que es tracti d'un assassinat xenòfob.

[00:01:19]

Com suggereix l'escena del crim sinó que creu que al darrere hi ha un tema de drogues. Els agents comencen per mirar el registre de trucades que s'han fet des del mòbil de Viterbo. Això el porta a investigar dues persones. La primera és un colombià que es diu Christian i que va rebre una telefonada de la víctima abans de ser assassinada i la segona que és l'amant de Viterbo. El Víctor Hugo que rep una trucada també des del mòbil de la víctima però en aquest cas quan ja era morta.

[00:01:48]

La Guàrdia Civil no troba cap indici que els puguin incriminar i la investigació entra en via morta fins que el 2003 una misteriosa trucada fa revifar el cas. La cosina de Viterbo rep una telefonada on li sembla sentir una gravació amb la veu del seu cosí demanant que no el matin. Aquesta trucada porta a investigar una tercera persona un transportista conegut com a Paco fiestas. El Paco porta el mòbil des d'on es va fer la telefonada i té antecedents per tràfic de drogues.

[00:02:18]

Per segona vegada la Guàrdia Civil no troba cap prova que permeti resoldre el cas i la investigació torna a quedar en un calaix. El 2016 la justícia traspassa el cas als Mossos d'Esquadra que comencen de nou i tornen a situar el Cristian el Victor Hugo i el Paco fiestas com a principals sospitosos de la mort de Viterbo. Després de mesos de treballs queden descartats tots ells el Víctor Hugo i el Paco fiestas. Només queda el Cristian però de moment tampoc hi ha res que li assenyali clarament com a autor de l'assassinat.

[00:02:52]

Han passat 16 anys del crim i encara queden moltes coses per aclarir. Tothom sap que les porten gràcies per escoltar nos dice ganivetades. Noms molt curiosos. Pintades amb sang a la paret i tres investigacions obertes en diferents etapes. La primera l'any 2000 quan va passar a l'assassinat. La segona el 2003 després d'una trucada anònima i la tercera el 2016 quan una jutge de Badalona abans d'arxivar el cas demana als Mossos d'Esquadra que li facin una última ullada que canviarà després de 16 anys.

[00:03:39]

Aquest és un expedient que acabarà amb una estirada d'orelles del jutge. Els primers investigadors i tot canviarà per la perspectiva per la mirada. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem.

[00:04:03]

El truc estructural es diu el crim. Així doncs escolteu que. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Quins. En Carles Porta el capítol anterior s'havien descartat dos dels tres sospitosos. Ara els Mossos centren la investigació en el Cristian un noi colombià que havia posat un anunci en una revista oferint se per treballar i que havia rebut una trucada des del telèfon de la víctima Christian. L'any 2000 quan es va cometre el crim havia declarat a la Guàrdia Civil que no coneixia la víctima de res i que no havia estat mai amb un gat.

[00:05:26]

El capítol anterior vam explicar que els policies havien trucat a l'exdona del Cristian Luci. S'havien conegut a Vilafranca del Penedès Cristian i la Luci quan ella també va arribar de Colòmbia el 2001. Ella tenia 18 anys i ell 21. Tres mesos després ja vivien junts i de seguida ella es va quedar embarassada de la primera filla. També ens van parlar del caràcter violent del Cristian. L'UCI l'havia denunciat per maltractaments i en dóna detalls dels investigadors que els expliquen que l'havia escanyat en diverses ocasions algunes amb molta pressió i que una vegada va arribar a quedar inconscient que li donava empentes i que fins i tot li va tirar un vidre a l'espatlla que li va deixar cicatriu i que un dia la va perseguir per tota la casa amb un ganivet de cuina amenaçant la.

[00:06:22]

L'inspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Domènech ens explica altres comportaments que la Luci va revelar a la policia. La dona estava dormint i es desperta com una gravació. No es va adonar que sota el seu cosí tenia una gravació feta per Cristina que la incitava a tenir relacions amb una altra dona. Una gravació que la va posar sota el coixí perquè estigués parla que tot era una gravació contínua que li deia a mi m'agrada mantenir llaços amb altres dones i avui tenir relacions amb altres dones fer trios era una gravació que el Cristian la va posar perquè un dels seus somnis sexuals tenia una relació entre ella i la seva germana i per això aquesta gravació que va posar que és la sexual que es produeix posteriorment l'ex dona diu a la policia que el colombià era molt manipulador i que posa li aquesta cinta sota el coixí.

[00:07:26]

Volia dominar la seua ment. Fixeu vos que és la segona gravació que surt en aquest cas. Més endavant veurem si té algun tipus de relació amb la cinta. La cosina del Viterbo diu que va escoltar la misteriosa trucada de l'any 2003 on el seu cosí demanava que no el matessin. La policia també pregunta la Luci si el seu exmarit consumir algun tipus de droga i ella diu que fumava grans quantitats d'haixix i que es podia gastar entre 300 i 400 euros al mes en marihuana i en alguna ocasió prenia cocaïna.

[00:08:02]

Diu que quan el va conèixer ja fumava i que una vegada va començar un procés de desintoxicació per superar l'addicció. Amb tot aquest perfil.

[00:08:11]

Els Mossos pregunten dues coses a la Luci vostè sap si el Cristian ha pogut fer algun homicidi. Aquí a Catalunya. La segona pregunta és aquesta i ja diu Bueno però està veient documentals sempre i pel·lícules bèl·liques ja quan diu pel·lícules bèl·liques saltaven totes les alarmes perquè deien quines pel·lícules bèl·liques de la Segona Guerra Mundial. Per què diu que salten les alarmes. Doncs perquè els Mossos recorden que l'aparell l'assassí havia escrit bastant del Viterbo que Hitler tenia Razón i tres lletres que després sabrem què més va respondre la Luci perquè encara hi ha més coses.

[00:08:48]

La dona també va explicar a la policia que una vegada el Christian va tenir una topada amb un company de feina i li va dir a ella que l'endemà es llevaría d'hora l'espera i li. I que en una altra ocasió va explicar li que una vegada a Colòmbia entre ell i els seus amics havien agredit un vagabund. La Lucía diu que veu el seu exmarit capaç de fer qualsevol cosa de la seva declaració. Hi ha un detall que estranya mort els investigadors la Luci va explicar que va denunciar el Christian per maltractaments però que després va retirar la denúncia per poc temps després.

[00:09:25]

El sospitós va marxar cap a la ciutat colombiana de Medellín per què el Cristian va marxar cap a Colòmbia deixant dona i fills. Els Mossos intenten reconstruir el trencaclosques pels investigadors.

[00:09:41]

Tornen a començar i analitzen de nou la coartada del Christian per al dia del crim. El colombià. Dit que el 8 de març del 2000 treballava en una fleca d'Avinyonet del Penedès en horari de cinc de la matinada a una del migdia aproximadament els divendres dissabtes i diumenges. Nosaltres el que fem és comprovar diferents gestions que en aquesta fleca sí que havia treballat però només treballava un dia a la setmana que són diumenge quan els fets passen un dimecres serà la coartada que ell diu que estava treballant aquí i ara no té cap relació perquè només treballa el metge.

[00:10:21]

Quan els fets passen pels Mossos interroga el propietari de la fleca d'Avinyonet del Penedès que reconeix el colombià a través d'una foto.

[00:10:31]

El senyor que vivia ajudava alguns diumenges a la matinada quan estava sobri. Vaig haver de dir li que no vingués més pels seus problemes amb la beguda. Era un noi d'aspecte correcte tot i que anava rapat tipus militar.

[00:10:42]

Els Mossos veuen una fissura important en la coartada del Cristian però això de moment no conclou res. Torna a repassar les trucades que es van fer des del mòbil del Viterbo i aquí descobriran una cosa important començant per la telefonada de les 19 05 la que va rebre l'amant de la víctima. Víctor Hugo quan ja feia almenys una hora que el Viterbo era mort recorda que els investigadors no van trobar el mòbil de la víctima al domicili de Montgat i van donar per fet que l'assassí se l'havien portat i que fa una trucada per dissimular el número anterior que havia trucat al bitter que era el del seu amant.

[00:11:23]

Per fer aquesta trucada per simular una trucada gairebé sense contingut d'uns 5 o 6 segons la font per dissimular la conclusió dels Mossos sobre aquesta trucada és que l'assassí hauria intentat desviar l'atenció de forma maldestra cap al Víctor Hugo. Per això suposant que la telefonada fos intencionada perquè els Mossos tampoc poden descartar que es tractés d'un error a l'hora de manipular el telèfon la policia va analitzar la trucada de les 14 53 la que el Viterbo fa al Christian. Abans de ser assassinat els Mossos repassen la documentació que la Guàrdia Civil havia arxivat l'expedient del cas per poder reconstruir els últims moments de la vida del Viterbo i troben la declaració d'un home Federico que diu que aproximadament a les tres de la tarda del dia dels fets del 8 de març del 2000 va veure la víctima i la va saludar que caminava per la vorera de la Nacional II a l'altura de la cruïlla d'entrada a l'estació de tren de Mont Solis.

[00:12:26]

El que avui en dia és l'estació de Montgat Nord que els investigadors ja tenen un fil per on estirar i continuen per aquesta línia coincideix que hi ha un testimoni que de Viterbo a l'estació de trens esperant amb algú és la clàssica trucada que es fa on estàs. Estic aquí dues persones que no es coneixen que fas una trucada per molt poquet estic aquí ha aixecat la mà i es troben doncs coincideix la trucada. Aquest testimoni que diu que es veu a l'estació de tren.

[00:13:01]

Aquesta és la tesi dels Mossos. La trucada és la de les 14 53. O sigui que el Viterbo hauria anat a recollir algú que no coneixia l'estació de trens i li hauria fet una trucada breu de 8 segons per poder lo localitzar. Aquí hauríem de recordar que l'any 2000 quan la Guàrdia Civil va començar la investigació van considerar que l'escena del crim amb la pintada amb sang a la paret dient Hitler tenía razón. Va ser una posada en escena per despistar.

[00:13:31]

Això és el que va creure la Guàrdia Civil i que la investigació la van dirigir i la van centrar en la idea que es tractava d'un crim relacionat amb el tràfic de drogues. Ara setze anys després els Mossos han tingut en compte altres possibilitats com que qui va fer la pintada realment fos admirador de Xile i hagués actuat per motius racistes o homòfobs. Però cal demostrar ho és evident que el canvi de perspectiva del canvi de mirada els ha permès avançar en la investigació mentre que la via del tràfic de drogues era una via morta.

[00:14:10]

Les tecnologies que s'utilitzen ara i que no existien l'any 2000 també hi han ajudat.

[00:14:16]

Repassant tota la tarificació que és una altra de les feines que nosaltres fem i que també tenim esmentats ara que l'any 2000 amb els nostres sistemes informàtics que s'introduí les tarificació de les trucades entrants i sortints de tot els telèfons del telèfon o de fixa del domicili on treballava Viterbo hi ha una trucada a un telèfon fixe aquest telèfon fixa fent moltes gestions podem determinar que és un telèfon fixe de Cristina. Seria una trucada d'un telèfon fixe a una font de Fecsa sortint des del domicili on treballava el senyor Viterbo al domicili on vivia el senyor.

[00:15:00]

Trista perquè ho sabem perquè hi ha uns anuncis que ell posa posteriorment a produir se la mort que dóna el mateix número de telèfon és que va mirar la guerra civil que s'havia anunciat abans. Sortia un altre telèfon fixa. Per què. Perquè en aquesta època el Christian canviava molt de domicili. Llavors era uns anuncis posava un telèfon altres posava un altre d'aquest nou telèfon ho comprovem d'aquesta trucada. Aquí ja veiem una relació de relació d'una trucada de dos minuts que es fa des de telèfon de la víctima al telèfon de l'autor.

[00:15:35]

Ja no es quadra tant que no coneixia de res o no ha estat mai un NAT i aquí ja veiem una relació molt molt més pes. Això és una trucada que dura 120 segons. Per mi és una trucada en contingut de fixa fixa de fixa on viu la víctima fixa on havia viscut. L'autor fa una trucada amb contingut estan parlant de la trucada que es va fer el 4 de març quatre dies abans del crim. Des de la casa de Montgat on treballava el Viterbo a casa d'una de les ties del Christian polèmiques on el colombià havia viscut a Vilafranca del Penedès la policia creu que els dos interlocutors d'aquesta telefonada són Viterbo i el Christian.

[00:16:19]

Per què Lidia Orriols ens ho explica perquè segons el Jordi un dels fills de l'home que cuidava el Viterbo el seu pare no tenia cap conegut a Vilafranca del Penedès i la policia creu que és molt factible que el destinatari d'aquesta trucada fos el Christian i no la seva tia. Es basen en el fet que el telèfon mòbil del colombià i el del Viterbo van intercanviar una comunicació el dia de l'homicidi la de les 14 53 i no consta cap altra trucada directa entre tots dos.

[00:16:49]

O sigui que la hipòtesi és que el Viterbo i el Christian van parlar dos minuts per a telèfons fixos quatre dies abans del crim i l'objectiu era quedar per al dia 8 ja veurem si es pot confirmar això que ens havien quedat pendents. Les respostes de l'exdona del Cristina en la Luci a les preguntes dels Mossos.

[00:17:09]

La primera era si sabia si el Cristian podia haver comès algun homicidi a Catalunya i la segona si les pel·lícules bèl·liques caminava eren de la Segona Guerra Mundial.

[00:17:19]

El sergent ens explica les respostes que va donar l'exdona del Christie es diu que sí que era molt aficionat a allò que era molt aficionat a fer bé llavors ja és quan li pregunten tu creus que aquesta persona pel seu caràcter violent alguna vegada ha pogut matar alguna persona i quan ella diu textualment diu sabia que alguna vez la policia vindria a preguntar me contestó i llavors és quan es confirma la mort. Ella havia interactuar via interactuant amb la policia diversos cops per posar les denúncies però mai havia parlat d'aquest crim.

[00:17:51]

No va parlar mai perquè ningú li havia preguntat això però els Mossos no tenen clar del tot si la Luci els diu tota la veritat o si s'està vengan del Cristian i li vol fer pagar totes les agressions que li va fer quan vivien junts crims. L'UCI explica a la policia que quan ella i el Cristian es van posar a viure junts ell li va dir que havia matat algú declara que tot va començar en to de broma. Una nit que estaven estirats al llit i ella li va explicar una història en to humorístic.

[00:18:29]

Llavors ell li va dir que havia matat una persona i Belushi va creure que era també amb ànim de riure però ell li va insistir que era veritat que havia matat un home. Explica que en aquell moment no en va voler saber res però diu que una tia del Christian també ho sabia i les ties del cristià eren l'Emili i la Yolanda que han sortit ja. El nostre relat i la sabem els Mossos les interroga en totes tres. Penseu que han passat 16 anys després del crim quan les interroga.

[00:19:01]

La primera és la 1007. Aquest és un fragment de la seva declaració dramatitzada le dijo su sobrino en algún momento que havia marcado alguna persona. No s'ha de recordar que Santa alliberada en mi no me dijo que la policia lo Tau però no sabia que no sabia per què me diu Hombre que trataba muerto. Jo li he preguntat si luchan por eso me digo que no ho sabia. I la pregunta anava. No li he preguntat quin era el muerto. Qué medios de transporte utilizaba su sobrino.

[00:19:38]

I va fer ho millor. Però com a home tarde en desplazamiento más largo sería el tren treu el grup per en canvi com Flaçà no sólo por la noche o de momento com s'utilitzava el tren alguna vez allí donde l'utilitzava per alguna cosa más que era explicar nos crec que fumar marihuana i alguna vez a fumar a casa tal i com ho va fer ara.

[00:20:09]

Per tant només s'ha pensat que fueron a pensar conflictiva nunca posaran en escena els Mossos interroga després la tia Sorel saber si Cristina dedico una de sus hermanas que había matado a un hombre bueno havia mort hace muchos años que se decía que había pasado modèlica pero no comptava en nada concreto. Cristian era una persona molt reservada que por mucho que no quiera saber d'ells una cuirassa que rumores Mi hermana Yolanda no dijo que resava Cristian que había matado aqui parece que el mort era un hombre pero no sé nada más.

[00:20:45]

Els Mossos comencen a tenir pocs dubtes de la culpabilitat del Cristian però també podria ser que amb el seu historial. L'home que va matar no fos el vuitè de la tia Yolanda Khedira le dijo Cristian alguna vez que había marchado a una persona si hace mucho tiempo Cristian binomi se me dijo que había matava allí no saber nomes era una cosa que no m'esperava muy dolorosa i nunca más se pregunte por aquel entonces Cristian estaba muy investigado con la marihuana. Jo no sabia si creia o no a qui vol matar el Cristian el Viterbo o algú altre.

[00:21:28]

Els interrogatoris als testimonis continuen ara a un dels seus cosins que és fill de l'Emili que va explicar el seu Lidia va definir el Cristian com una persona presumida vanitós i narcisista que tenia molt culte al cos i feia peses cada dia que vestia amb pantalons marca Levi's 501 i samarretes ajustades de tirants com a calçat el se diu que podia portar botes de la marca Timberlake militars o també vambes el cabell el portava molt curt i se'l repassa cada setmana. Explica que li agradava escoltar Heavy Metal i salsa a tot volum.

[00:22:05]

El cosí també declara que tant ell com Christian van estar a l'exèrcit espanyol i que el Cristian ho va deixar perquè li semblava molt avorrit. Abans el sospitós havia estat en un batalló de Contra guerrilla a Colòmbia complint el servei militar. Altres informacions que dóna són que el seu cosí no tenia carnet de conduir i que es movia a peu en bicicleta en moto o en tren que era molt hermètic i no tenia gaire comunicació amb la resta de la família sobre comportaments violents va explicar que semblava el tipus de persona que quan explotava podia ser molt perillós tot i que gairebé mai havia vist el Cristian fora de si.

[00:22:40]

I va afegir que la manera de ser del Cristian era d'aguantar molt però que el dia que explotava era la tercera guerra mundial. Sobre si creia que el Cristian podia haver matat algú al fer se va dir que era obvi que durant la seva etapa a la Contra guerrilla colombiana sí que podia haver matat algú però que si era així no li va explicar mai.

[00:22:58]

Com que els Mossos estan donant una nova mirada al cas i no descarten que es tracti d'un crim homòfob perquè el Viterbo era homosexual el perfil sexual del Christian. Pregunta que surt gairebé a tots els interrogatoris. Ara el cosí del sospitós diu que el sorprendria molt que el Cristian fos homosexual i que se li faria molt difícil creure que el Christian reaccionaria amb vergonya i fàstic cap a ell mateix pel fet d'agradar li un home que amb el que parlaven de relacions sexuals. En termes normals com dos homes hi va dir una cosa més que el que menys aguantava el Christian eren els homosexuals.

[00:23:32]

I que per això publicava coses al Facebook.

[00:23:35]

Escolto quines són aquestes coses que publicava el feix poc exemplar van trobar al Facebook obert com un cosí seu. Parla de niños gais. I el que respon el sospitós és sí sí que hi ha a l'armari o notava que la seva ideologia era una ideologia anti homòfoba. Completament aficionat a les pintades de Hitler aficionat a xous humans són les pintades igual que les feien seguidor del xa Magnusson. Aquestes connexions a part de aquesta persona quan ha la bona investiga i la vam veure en l'actualitat continuava tenint l'estètica.

[00:24:23]

King anava amb el cabell totalment rapat molt musculat tatuat bé i la seva ideologia per la xarxa social era constantment homòfoba crims.

[00:24:36]

Capítol en què hi ha fins ara.

[00:24:45]

D'entrada una coartada que no quadra. El Christian diu que ella estava treballant en una fleca d'Avinyonet del Penedès i que hi anava tots els divendres dissabtes i diumenges. Però el propietari de la fleca diu que només hi anava els diumenges. El crim es va cometre en dimecres. Un segon indici contra el Cristian és que a través de la tarificació de trucades els Mossos veuen que el 4 de març quatre dies abans del crim des de la casa de Montgat on vivia la víctima es va trucar a casa on vivia el sospitós a Vilafranca del Penedès.

[00:25:14]

La policia creu que els dos interlocutors són el Cristina i el Viterbo perquè el Josep l'avi que cuidava la víctima no tenia cap conegut a Vilafranca del Penedès i també perquè el dia del crim tots dos van intercanviar una trucada amb el mòbil i no consta cap altra telefonada directa prèvia entre tots dos. La hipòtesi seria que el dia 4 van utilitzar el telèfon fix perquè el dia 8 i que la trucada del dia 8 va ser molt curta entre telèfons mòbils perquè va ser només per poder ser localitzar a l'estació de tren de Montgat Nord on havien quedat i hi ha una tercera pista que l'expliquen ara.

[00:25:48]

El vuitè vol va matar a ganivetades la Luci l'exdona del Cristian. Diu que en un dels maltractaments la va perseguir per tota la casa amb un ganivet amenaçant la. A més en les denúncies que es van posar contra ell per agressió sexual una de les víctimes va dir que el Cristian va gravar l'atac. La dona tampoc es va poder defensar perquè havia begut molt alcohol. Els Mossos consideren que hi podria haver similituds amb el crim del Viterbo. Pel que fa als interrogatoris l'exdona del Cristian Luci diu a la policia que el Cristian era molt aficionat a Hitler i que poc després d'estar junts li va dir que havia matat una persona.

[00:26:23]

Assegura que hi ha una tia del Christian que també ho sap s'interroga tres dies del sospitós i una d'elles confirma que el Christian havia anat a casa seva i li havia dit que havia matat un home. Ni la Luci ni la tia saben dir si podria ser la víctima. Setze anys després de l'assassinat els Mossos han deixat de banda el mòbil del tràfic de drogues i no descarten el mòbil homòfob perquè el Viterbo era homosexual. Un cosí del Christian diu que li sorprendria molt que el seu cosí fos gai i que creu que reaccionaria amb vergonya i fàstic cap a ell mateix pel fet d'agradar li un home el fill del cristià.

[00:27:00]

La policia va trobar frases com per exemple que si a l'armari els Mossos els queden pocs dubtes que el cristià no és la persona que busca i amb la declaració de la Luci encara ho veuen més clar. El senyor Christian li diu que va tenir que desplaçar se amb tren per fer aquest homicidi i que inclús va comentar que es va desfer se d'unes botes que estaven tacades de sang però que és molt important aquesta declaració perquè dóna detalls que no van sortir als mitjans de comunicació en el seu dia.

[00:27:31]

Com que la persona era homosexual ho per sempre amb detalls importants com que l'únic que es podia haver tancat eren les botes perquè la persona es va dutxar es va posar la roba neta que tenia però va tindre que trepitjar la sang i la sang podien haver marques que fossin molt molt rellevant sobretot que dóna informació que només sabia als investigadors que no havia sortit als mitjans de comunicació de dones significatives com aquell tren. Ell no tenia carnet de conduir ni del cotxe ni la moto.

[00:28:04]

El seu desplaçament a llargues distàncies era en tren i ja ho diu això nosaltres verifiquen que evidentment no té carnet perquè món dóna moltes dades que només sap l'autor. Els Mossos creuen que la Luci ho sabia tot i que les ties també sabien que hi havia hagut un crim però van callar.

[00:28:22]

La jutge les va citar una citació judicial perquè declaressin com a testimoni com a testimonis si bé no es van agafar les vies les van situar en vehicle assegurats i les van portar a declarar al jutjat i allà ho van reconèixer. La tia va reconèixer que li va dir que havia matat una persona que ja li va dir a les seves germanes van fer una mena de Griffin i van pactar que jo no parlaria mai més fins que va venir la situació judicial i com que van anar per separat el jutjat va comunicar se entre elles.

[00:28:53]

Doncs davant l'autoritat judicial van confessar també ella la dona. Un dia en una festa li pregunta a la seva tieta si això és veritat. La tieta d'ell i la tieta li fa un crit i li diu d'això no es parla. Quan toca això bé i amb això es va parlar i hi va haver un pacte de silenci.

[00:29:14]

Tornarem a la declaració de la Luci al jutjat però ara anem a l'escena del crim un petit recordatori. Tot això va passar en una casa de bon grat propietat d'un home gran que es diu Josep. La víctima Viterbo era un noi equatorià que cuidava Josep Josep tot el dia a la residència fins a les sis de la tarda i el Viterbo es quedava sola a casa perquè també hi vivien. L'avi Josep va tenir un fill Jordi. Qui va contractar el Viterbo. Doncs bé ell Jordi Josep l'avi que era cuidat pel Viterbo va trobar l'equatorià mort als 18 50.

[00:29:57]

El dimecres 8 de març del 2000 els veïns del domicili del costat que es diuen Pedro i Aurèlia havien sentit una forta discussió i més tard van sentir com si algú s'estigués jutjant i a les 16 50 els va cridar l'atenció un cop de porta molt fort. A partir de tots aquells detalls que ara saben els Mossos es fan una idea de com s'hauria produït el crim. Escoltem l'inspector Domènech. La víctima està esperant a l'autor abans de les tres. Per això el veu un testimoni a l'estació de Montgat esperant després nosaltres veient que hi ha una trucada de la víctima a l'autor degut segons nosaltres establint que l'està esperant a l'estació de Montgat.

[00:30:44]

Després se'n van al pis dina emprenen una quantitat molt considerable d'alcohol. La víctima tenia 2,5 d'alcohol en sang. Això és una barbaritat. I després és quan els veïns senten aquest soroll els crits un silenci una dutxa i després un cop de porta. A partir del cop de porta amb què estàs establint que l'autor marxa del pis i aquí establint el seu recorregut perquè veiem que després d'agafar un tren i veient interpretem que agafa un tren i fent el recorregut del tren que és un transbord a plaça Catalunya i després fins a Vilafranca del Penedès i després de Vilafranca a la plaça Fèlix Mestre on ell vivia fent el recorregut a peu i són les set i cinc que és quan hi ha una trucada del mòbil de la víctima al mòbil del que era el seu amant.

[00:31:34]

I aquesta trucada nosaltres interpretem que la fa l'autor en un ambient de confort dins el seu domicili. Esborra la trucada que la víctima li havia fet a ell. Aquesta trucada que he dit abans de 8 segons quan l'estava esperant a l'estació de tren i després fa aquesta trucada al número anterior que la víctima havia trucat al Vittorio. Més detalls com interpreten els Mossos la dutxa que senten els veïns.

[00:31:58]

Atenció al detall de la roba passada subjectives és que va escriure ja que l'autora es dutxa i tu preguntes per què es dutxa. Doncs per què es va atacar de Sant Pere es va atacar deixant la cara i tal però es dutxa tot el cos perquè està ja tens dutxar se segons els veïns i després a la seva dona li confessa que va llançar les botes perquè tenia un sant però per què no li diu que va llançar la roba perquè la roba no estava tacada.

[00:32:25]

Ella es dutxa perquè està tacat de sang es posa la roba surt del domicili però trepitja el terra i està deixant la gota. Per això li diu a la dona va tenir que llançar les botes perquè tenia un sant però no li diu res de la roba perquè la roba estava neta i ell va anar al tren tranquil·lament amb la seva roba neta. Arriba a casa i se n'adona de les botes i les llança. I ara tornem als trens. L'inspector ens ho ha avançat fa un moment però ara entrem en els detalls que els Mossos quadren horaris el cop de porta se sent a les 150 i els trens que surten de l'estació de Nord immediatament després són les 17 16 i les 17 25 per anar a Vilafranca del Penedès.

[00:33:07]

El Cristian va haver de fer transbordament en una d'aquestes quatre estacions Arc de Triomf Plaça Catalunya Sants o l'Hospitalet de Llobregat. En qualsevol cas l'hora d'arribada a Vilafranca del Penedès entre les 18 43 22 minuts després quan ja era a casa seva va manipular el mòbil del bitllet i va trucar intencionadament o no a la mare de la víctima. El Víctor Hugo eren les 19 05. La veritable intenció era esborrar la trucada que el Viterbo li havia fet als 14 53 per trobar se a l'estació de Montgat Nord.

[00:33:46]

Abans d'anar al domicili de l'avi a dinar i suposadament a tenir relacions sexuals el cosí del Cristian César havia declarat que li seria molt difícil creure que el seu cosí fos gai perquè precisament el que menys suportava eren tots homosexuals. Ara bé la Luci l'exdona dóna una dada significativa als Mossos sobre el Cristian i aquest que ja havia posat algun anunci per relacions sexuals amb altres persones. Els Mossos ja havien examinat l'agenda del Vita Viterbo tenia la seva agenda anuncis de contactes sexuals i l'autor sabent que posava anuncis a contactes sexuals perquè diversos testimonis ho van confirmar o sigui el contacte que van tenir un contacte per un anunci sexual.

[00:34:39]

Perquè l'anunci que va posar a l'autor era de feina i l'anunci el va posar. Posterior al crim o sí quan hi ha la trucada del fiscal fixa que és per un anunci de feina no és per aquest anunci de feina el Viterbo ja coneixia aquest fixa i per això truca perquè l'anunci de feina es posa a posteriori de la mort. Llavors nosaltres sabíem que hi havia algú posava anuncis de contactes sexuals i posava anuncis de contactes sexuals. L'inspector Domènech es refereix a la trucada del dia 4 de març quatre dies abans del crim.

[00:35:12]

Des de la casa de Montgat el Viterbo truca al telèfon fix que el Christian va posar en un anunci oferint se per treballar però que va sortir publicat un cop la víctima ja era morta. Com s'explica això. El Viterbo ja devia conèixer aquell telèfon que el Cristian possiblement hauria posat en un altre anunci anterior però no laboral sinó de contactes sexuals. Hi ha encara un altre element que ens havia quedat pendent. Abans hem dit que quan convivia amb la Luci ella el va denunciar per agressió sexual.

[00:35:46]

Però després va retirar la denúncia i tot i així ell va marxar cap a Colòmbia per què el Christian havia marxat deixant dona i fills. Les nostres sospites de per què marxar a Colòmbia és per què hi ha un procediment obert. Se l'agafa l'any 2009 per aquesta agressió sexual. Que acomiaden ell. Suposo que pensa que hi pot haver alguna manera que el puguin relacionar amb l'homicidi. Fins al moment no l'havien relacionat. I és quan ell decideix marxar. Marxar a tornar a Colòmbia quan aquí té tota la seva vida.

[00:36:20]

Té la seva família té filles. Sap que té tota la vida muntada i l'agafa i se'n va a Colòmbia. Per cert nosaltres que en motiu de marxar va ser perquè li fan recordar allò que no sabia és que en aquest cas la tenen. No no té res a veure perquè no se'n recull ADN d'autor.

[00:36:39]

El Cristian va marxar el 2012 però per poc el relacionen amb la mort del Viterbo. Però mai l'haurien pogut vincular amb el crim perquè l'any 2000 quan va cometre l'assassinat no es van recollir mostres d'ADN a la casa de Montgat. Ell no ho sabia és clar. Fem un repàs dels moments clau d'aquesta història abans d'encarar la recta final. Perquè com a bona guionista que és la realitat ens té sorpreses preparades. El 8 de març del 2000 a les 7 de la tarda va trobar mort el Viterbo al pis de Montgat.

[00:37:17]

Estava despullat i cosit a ganivetades a la paret hi havia escrit amb sang de la víctima sit le tenía razón i que cap hi havia signes que l'autor del crim s'havia allotjat abans de marxar. Els veïns havien sentit crits i un cop de porta. Quan faltaven deu minuts per a les cinc de la tarda la Guàrdia Civil que és qui primer va investigar el cas l'any 2000 va trobar diverses trucades sospitoses. Primer les fetes des del telèfon mòbil de la víctima una de molt curta.

[00:37:44]

Als volts de les tres de la tarda i una altra a les set i cinc de la tarda quan ja feia hores que era mort el telèfon mòbil no era al costat de la víctima per tant l'assassí se l'havia endut. Més trucades sospitoses una trucada feta des del telèfon fix del pis de Montgat a un altre fix de Vilafranca del Penedès. En aquest pis de Vilafranca hi vivia el Cristian. L'any 2000 va declarar que no coneixia la víctima de res i que no havia estat mai amb un gat.

[00:38:10]

La Guàrdia Civil va creure que aquell escenari estava preparat per despistar i que amagava un mòbil relacionat amb el tràfic de drogues. Mesos després es troben en via morta i s'arxiva provisionalment el cas. Quan ja ningú recordava el crim el 2003 una cosina de la víctima rep una trucada de matinada en la qual creu sentir una gravació en què se sent el Viterbo demanant que no el matin. La Guàrdia Civil torna a investigar i fa que un home anomenat Paco fiestas. Però la investigació també acaba en via morta.

[00:38:45]

Nou l'arxivament del cas el 2016 la titular del jutjat número 1 de Badalona a qui pertany el crim de Montgat va demanar als Mossos que llavors ja tenien competències a la zona que obrissin la investigació. Deixant de banda la qüestió del tràfic de drogues i encara en el cas com si al darrere hi hagués una motivació racista perquè la víctima era equatoriana i homòfoba perquè era homosexual. Familiars del Cristian ara l'any 2016 han reconegut als Mossos i a la jutge que el Cristian mirava pel·lícules de la Segona Guerra Mundial i que anava vestit com un esquinç i es comportava com a tal i que havia reconegut que temps endarrere havia matat una persona.

[00:39:28]

Els Mossos acaben descobrint que el Cristian va mentir en les seves declaracions a la Guàrdia Civil i estableixen gràcies a les trucades i a testimonis que el Cristian i el Bitter es coneixien i que Cristina sí que havia estat amb un gat. Quins. El relat dels moments foscos de la nostra societat. En termes porta. Prepareu vos que vénen els girs de guió. A mesura que avançava la investigació els Mossos tenien cada vegada més clar que estaven davant d'un crim homòfob perquè reforça aquesta hipòtesi.

[00:40:27]

Cristina havia arribat a casa amb la roba neta torna a ser important el detall de la roba per matar lo. No necessitava despullar se que Cadena que prenen molt la que tenen una relació que estan un temps allà i acabant els dos despullats per si. Si tu saps on vols anar com a homosexual quedar se amb ell només entrar mates que els facin despullar. Quan ell va despullat el mata però tu arribes a despullar tu també estàs un temps a dins del domicili bastant temps diners veus alcohol i al final el mata.

[00:40:59]

Però com us deia el cristià em va netejar les botes tacades de sang però no va necessitar netejar la roba. Els investigadors veuen clars els motius que van portar el Christian a matar el vuitè però ell la seva mentalitat.

[00:41:14]

Però el que nosaltres sabem i tot el seu historial és que està personat nazi. La persona homòfoba una persona que critica els homosexuals però ara està fent una fel·lació homosexual. Aquí és on veiem que nosaltres que ell no acaba d'assimilar la seva tendència homosexual la té. Llavors la té i la culpa l'altre de provocar la que m'ha provocat aquesta persona. Jo no sóc homosexual. La prova és que estava despullat si no és una simulació un anunci per entrar en un domicili robar.

[00:41:47]

La idea seva era tenir relacions homosexuals. Passa que l'alcohol s'adona que estic fent que estic fent el que estic fent és un home i no pot ser jo i tota la bona relació amb aquests indicis els mossos i la justícia engeguen tota la maquinària internacional perquè el Cristian sigui detingut a Colòmbia i extradit a Barcelona. La policia colombiana va detenir el Cristian el 2 de setembre del 2017. Va estar un any empresonat fins que el van extradir a Espanya el 20 de setembre del 2018.

[00:42:24]

El judici es va fer a l'Audiència de Barcelona el gener del 2020 i ara bé la sorpresa final que va caracteritzar el judici es va deixar el cabell llarg per no aparentar ser nazi i es va engreixar va deixar de fer peces però es va posar ulleres o si bé quan va anar al judici evidentment canviant d'aspecte físic perquè el Tribunal del Jurat veia una altra persona però hi havia fotografies d'aquesta persona actuals i de l'època que acreditaven com anava vestit com anava arrasant com ara és King.

[00:42:58]

A més les xarxes socials on posava els seus comentaris les seves aficions tot l'intenta al dia del judici desvirtuar aquesta imatge i dissimular però no ho pot fer el gir de guió que no se sabia públicament.

[00:43:11]

Va ser aquest al final confessa el dia del judici confessa que era l'autor de l'homicidi.

[00:43:20]

La sentència ho explica així. L'acusador realizó su acción movido por el desprecio que le provocava la orientación sexual de Viterbo ja que era homosexual en el momento de los hechos era simpatizantes i les idees derivades del nazisme i del supremacisme Blanco en basc corrientes ideológicas que justifiquen la violencia contra quienes defienden idees contràries. Por ello cuando Viterbo ya había fallecido colocó una Florencio a vida o derecho i escribió en una pared con la mateixa sangre Bell fallecido las expresiones que Hitler tenía razón i que.

[00:43:58]

Hi ha una sorpresa tècnica que és que la Fiscalia i la defensa del Christian van arribar a un pacte a veure si ho podem explicar. El cristià em va reconèixer haver comès l'assassinat i en aquests termes no un homicidi no assassinat i amb l'agreujant de traïdoria i acarnissament. El jurat popular va ratificar aquests termes. Per tot això li haurien correspost més de 20 anys de condemna. Però aquí ve el que us hem dit al principi de l'estirada d'orelles dels investigadors inicials. Fiscalia i defensa havien pactat una condemna de 15 anys i el jutge president del tribunal la va ratificar perquè el Cristian se li va aplicar un atenuant pel que tècnicament s'anomena dilació indeguda.

[00:44:46]

Una figura jurídica que mai s'aplicaria a un independentista i que traduït vol dir que la investigació no es va fer bé.

[00:44:55]

Sentim que diu la sentència el jurado ha tenido acreditado que el procedimiento estuvo paralitzat entre agosto de 2003 i mayo de 2017 seis la primera fecha la del archivo judicial ante la imposibilidad de identificar a l'autor Derecho i la segunda correspondria a la localización del acusado en Colombia aquella paralización de carácter absoluto de casi 13 años tiene una entidad objectiva suficiente para integrat el reproches que se corresponde con la vulneración del referido al derecho de ser juzgado en un plazo razonable. No podemos olvidar al respecto.

[00:45:30]

Dos datos que sirven para corroborar dicha valoración. Per un lado la volta del període de tiempo podia haver se evitat perquè el que diu Noguera la reapertura del procedimiento fue el análisis de las llamadas telefónicas de víctima i acusar lo del contenido de las cuales ya se disponía en el momento de l'arxiu del procedimiento en 2003. Por otro lado no se puede atribuir la violación a qui l'acusat marxarà a Colòmbia con ello la acción de la Justicia ja que ocurrió en 2012 justo nueve años después del Archivo.

[00:46:04]

Un tiempo claramente excesivo. O en todo caso suficiente para ver dirigido el procedimiento contra el acusado mientras estuvo en España.

[00:46:14]

Adrià Pujol antropòleg benvingut de nou. Hola bon amic en aquest cas tenim un neonazi que no accepta la seva condició sexual. Com interpreta l'antropologia aquestes contradiccions internes d'identitat. Bé primer cal dir que la identitat. Per estrany que sembli la tria un arc està de moda triar la identitat sobretot de tall sexual. Això és una decisió que si us hi fixeu és reactiva. és contra una identitat que havíem donat. I aquesta és la prova que la identitat d'un grup per tant les contradiccions internes de la identitat també les dóna el grup i una de les possibilitats remota certament i molt paradoxal dels marges de les coses possibles és ser neonazi i ser homosexual és una situació irresoluble culturalment irresoluble.

[00:47:12]

Però es pot donar. Evidentment que es pot donar però aquest individu havia de patir molt. Si el que passa és que llavors hi ha a l'altra parts un cop la identitat va ser assumida és un procés diari. Cada dia des que et lleves fins que te'n vas a dormir. La identitat fins i tot somiant un cop acceptes que la tens o que la teva identitat que com totes és fragmentària no és monolítica. Doncs no tens per què patir gaire el patiment s'esdevé quan et relaciones amb el grup és el grup el que et dirà que no pot ser nazi i homosexual però en el fur intern és perfectament possible.

[00:47:50]

Si tu estàs bé però si acabes matant algú és evident que no estàs bé.

[00:47:55]

No el que passa és que tornem hi la identitat perquè s'entengui és una mena de flux d'idees de conceptes de sensacions que només pot existir en relació amb el grup entre l'individu i el grup. Per tant si algun dia arribes a matar a partir d'aquesta condició doble homosexualitat neonazi és perquè el grup t'hi porta però aquest senyor no va arribar a trobar m'imagino o ha arribat cap si cap a dos on poder ser aquestes dues coses. I aquests reforços existeixen Alemanya ja hi ha manifestacions de neonazis homosexuals que escolten una cosa aquest senyor va pintar a la paret Hitler tenia Razón i clar que amb la sang del mort que hi ha darrere de pintar les parets amb sang.

[00:48:46]

Mireu jo crec que no té gaire cosa a veure amb la violència. Jo crec que té a veure més amb el teatre amb la dramatúrgia amb la posada en escena que diuen els francesos. Un cop ha comès el crim això s'hauria o es podria interpretar culturalment com una mena de propina teatral com una mena de recreació que també és una paraula que fa part del llenguatge del teatre. Tornar a crear és com aquestes escenes del crim en la qual els criminals als quals els criminals s'hi recreen que semblen una mena de bodegons pràcticament tenen més a veure amb el món de l'art que en el món de la violència i la flor a la orella.

[00:49:29]

També són detalls de trets. I és evident que quan acabes de matar algú és com el que fa un salt mortal i veu que ja ho ha aconseguit. Doncs Doncs una mica més no aportar una mica més i tot el que sigui acurats propina l'espectacle El Cristian va cometre el crim el 2000 i no el detenen fins al 2017. N'hem parlat alguna vegada. Com es pot carregar un crim a les esquenes durant 17 anys. La primera vegada que vam parlar d'aquest concepte del silenci o del pes del silenci Crec recordar que va ser en el cas de la Helena Jubany ja fa més de dos anys perquè no sembla que va ser el primer cas que tu vas analitzar amb nosaltres com vam començar i llavors el Cristian en aquesta ocasió ho va explicar a la dona i a les tietes.

[00:50:20]

Però elles no van anar a la policia. Com hem d'entendre tot això. La primera part i com tu dius que remet el cas de Helena Jubany. La primera part a veure la magnitud del crim. No el fan més o menys suportable en silenci. Hi ha gent traumatitzada perquè de petit no ho sé va trepitjar un escarabat o va matar un gat. Hi ha gent que ha comès un crim que ha matat un ésser humà i que fa vida normal i en el cas de les ties del Cristian torna a ser bellíssim.

[00:50:55]

Això el que a mi em encuriosit és que sempre solen ser bons és a dir el model és el paradigma. Home comet crim furt assassinat o el que sigui i dones de la família cobreixen. Jo crec que aquest encobriment també es pot entendre com el que deia que per molt greu que sigui el que hagi fet aquell home aquell home és del clan. Em sembla que és una idea molt bàsica però que encara funciona. Al Cristian li agradava escoltar Marilyn Manson.

[00:51:24]

Aquell cantant nord americà que va formar el seu nom artístic a partir de l'actriu Marilyn Monroe i el del criminal Carlos Manso.

[00:51:36]

Què hi pinten aquí la Marilyn i l'assassí.

[00:51:39]

Pel que fa al xou les mans són tan l'assassinat de la xarxa un tuit com el del Viterbo van quedar firmats amb la sang de les pròpies víctimes.

[00:51:53]

Pel que fa a element l'immens Row si busqueu a Google el seu nom amb la paraula Daisy que vol dir Margarida en Anglès veureu l'actriu fotografiada amb una flor a l'orella. El Bitter bo el van trobar amb una flor a l'orella dreta. El que no sabrem mai és qui anys després va posar la petita flor de color rosa a la tomba del Viterbo ni tampoc què va passar. El 30 de gener del 2003 quan la cosina del Viterbo va rebre aquella misteriosa trucada en què se sentia la veu de la víctima demanant que no el matessin jo no em podria imaginar una història una història d'amor amb la sensibilitat i la llibertat sexual reprimides i convertides en drama.

[00:52:41]

Però no som aquí per imaginar sinó per relatar. I ja ho sabeu relaten crims reals i la mort i la realitat no entenen de sensibilitat. Gràcies per escoltar nos tornarem tan aviat com puguem. Grills guionistes. Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran. Des d'avui Lídia Orriols muntadors musicals Benja Estacio i Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. Es pot dir que avui també. Eufòrics set intents fallits.

[00:53:47]

Almenys així ho pot explicar els qui. Fins a dia. Jo sóc des de sexo. Això vol dir ser jutge. D'aquí tòpics que avui dia que es cou. Una baralla. Ho dic amb sentit laic. Se'n coneixen i si això fos així no es. Els instruments. Explicant com els seus col·legues. Xocs xup cops xup. Es pot dir que menys. Si. Si i immigració duo còmic. Tots poc temps. Jo projecte explica. Se'ns diu que és.