Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. El dimarts 8 de juny del 2004 dues dones entren a la comissaria de Ponts. Són l'Elisabeth i la seva mare que vol denunciar la desaparició de la seva altra filla.

[00:00:38]

La Manoli fa quatre dies que no en saben res. L'últim cop que la van veure va ser el divendres 4 de juny quan va marxar de casa a les sis de la tarda. La seva mare va pensar que tornaria la nit. Com de costum. Si alguna vegada s'havia quedat a dormir fora la Manoli sempre havia avisat. Però ara havien passat quatre dies i no havia donat senyals de vida. Tenen por que li hagi passat alguna desgràcia. Ella mai havia marxat de casa abans i tampoc tenia cap problema familiar.

[00:01:14]

Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. Una jove de 19 anys desapareix a Ponts un poble gran de la Noguera. La família dubte de si ha marxat voluntàriament però ho acaben denunciant els Mossos interroga amics i familiars i comencen a detectar mentides i contradiccions sobretot entre els homes que últimament han tingut alguna cosa a veure amb la noia. Després de dinou dies de treball policial sense resultats els fets es precipiten en cascada i el cas és resoldre en només una tarda i tindrà molt a veure una targeta d'empresa i un pírcing al melic.

[00:01:54]

Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així. Diu Així referint se al pèrdua i estructural de la gran mesquita i bon bona direcció sols. Crims. Un cop em deixin començar amb més vendes recordeu que hi ha electrònica. El relat dels moments foscos de la nostra societat crims amb Carles Porta. és divendres 4 de juny del 2004. La Manoli Pulido surt de casa a les sis de la tarda s'ha vestit amb una camiseta de màniga curta de color rosa i blau que té un dibuix a la part del davant i li deixa al descobert el melic on llueix un pírcing.

[00:03:14]

Porta uns texans de color gris i un bolso blau marí també de roba texana. Als peus unes sabatilles esportives vermelles i blanques d'estil raper. Porta una cadena al coll amb un trèvol de plata i uns braçalets molt fins al canell dret també de plata tipus no oblidis treballa només algunes hores al Bar Avenida. Servint begudes als clients i no té gaire efectiu. Ha sortit de casa amb pocs diners. La Manoli té un caràcter obert i no li costa fer amics.

[00:03:47]

Aquest divendres quan ha sortit de casa li he dit a la seua mare que havia quedat amb l'Antoni Gonzàlez porres a fer una volta. Fa un any i mig festegen la Manoli. Té 19 anys i l'Antoni 34. Ell està separat i té fills. Vol que la Manoli sigui la seva parella sentimental. Però ella no ho té clar i s'estima més continuar com amics. Han quedat per sopar i anar de copes a dos quarts de quatre de la matinada. Ell l'acompanya a casa i la deixa davant del portal.

[00:04:17]

La Manoli li explica al seu mig nòvio que l'endemà té una entrevista de feina en una fàbrica de Solsona i després marxaran a Andorra. La noia no se sent a gust a ponts amb la vida que porta. Ella pot ser una noia que es movia molt en l'ambient de nit i aquest ambient d'uns pocs podien imaginar que a vegades és un ambient en el qual el consum d'estupefaents era habitual i ens constava que així era el consum d'alcohol era molt habitual. Aquest sentit és el cap de la Unitat Territorial d'Investigació de Ponent dels Mossos d'Esquadra Sergi Masalles.

[00:04:54]

Ell ens ajudarà a fer el relat d'aquest cas juntament amb la caporal de la Unitat d'Investigació de Balaguer Xus Fontanet. La Manoli té una germana Isabel a més de tenir una molt bona relació com a germanes totes dues són molt amigues. L'Elisabeth té 24 anys cinc més que la Manoli i quan la germana petita té algun problema sempre li explica la gran relació entre la Manoli i l'Elisabet.

[00:05:19]

Era una relació de dues germanes però era una relació molt bona. Manoli admirava la seva germana i la Manoli. Dintre de les seves pertinences sempre duia una tarja de l'empresa Lia de Cervera on hi havia una fotografia de l'Elisabet. Llavors en aquesta fotografia li agradava la Manoli i la portava sempre a sobre aquesta tarja la portava sempre a sobre la Manoli com a record de sa germana. Per aquesta bona relació que tenien la Manoli sempre que marxava de casa deia on anava o trucava per dir que arribaria tard o per dir què passaria el cap de setmana fora però arribat el dilluns i aquesta vegada la Manoli no ha dit res des de divendres.

[00:06:03]

La Isabel li estranya més que ningú amb la confiança que tenen. El més normal seria que la seva germana l'hagués trucat per dir li on era. A més la Manoli és una persona que cuida molt la seva higiene i si pensava passar dos dies fora s'hauria endut roba per canviar se i estris de neteja personal però no ho ha fet tant l'Elisabet. També li estranya molt que la Manoli no agafi el telèfon quan li truca perquè es fa un fart de trucar li per saber on és qui li estranya perquè la Manoli és una persona que no se separa mai del telèfon.

[00:06:32]

Preocupada la família intenta parlar amb l'Antoni González Porras a qui d'ara endavant li direm porres per simplificar i per no confondre amb un altre Gonzàlez que ja coneixereu. La menor li havia dit que havia quedat amb el porros quan va marxar de casa el divendres 4 de juny a les 6 de la tarda. Doncs curiosament en tot el cap de setmana no l'han pogut localitzar i no han parlat amb ell fins dilluns quan poden parlar. L'Antoni Porras els expliquen que ja saben que van anar a sopar amb la Manoli i que després van fer unes copes al got de Pons i que la va deixar a la porta de casa a dos quarts de quatre de la matinada i que des de llavors no n'ha sabut res més.

[00:07:14]

Fins i tot dissabte va haver d'anar sola Andorra perquè la Manoli no s'havia presentat tot i haver quedat la va trucar diverses vegades al mòbil però la Manoli no va contestar mai. Han passat quatre dies des que la Manoli va marxar dient que sortia a passar la tarda i no ha tornat a casa. El porros tampoc ha aclarit res. La mare de la noia i la germana cada cop estan més emocionades i pensen que ja és hora d'anar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Pons a denunciar la seva desaparició.

[00:07:44]

Entren a l'oficina quan passen 37 minuts de les tres de la tarda del dimarts 8 de juny. El motiu pel qual topen a denunciar és perquè suposo que pensen que efectivament sempre hi ha una primera vegada i aquesta noia despistada fa que sigui la Manoli una noia que tenia 19 anys que tenia una vida una mica desestructurada que no acabava de trobar el seu lloc. Tenia una vida desordenada. Llavors no no va ser estrany que marxés de casa tot i que també les altres vegades que la millor havia marxat.

[00:08:25]

Havia tornat havia donat avís de que arribaria tard o que aniria aquí qui aniria. No se'ls va fer estrany que pogués marxar un parell de dies. Ells també abans van voler ser prudents. Tenia dinou anys i no en tenia quinze. Llavors li van donar una mica de marge. En aquest moment no hi ha res que els faci pensar que la Manoli hagi marxat forçada. La noia necessitava un canvi i pot ser que hagi fugit sense dir ho a ningú.

[00:08:51]

Els investigadors fan comprovacions a nivell de fronteres i també a les estacions d'autobusos i comencen a interrogar l'entorn de la Manoli per familiaritzar se amb la noia. La Manoli me vaig fer una mica. Saps que també pot ser que era molt jove i la veia interioritzar molt és a dir amb una amb una investigació de desaparició. Tu no coneixes aquella persona no coneixes el següent tu no coneixes la família. Tu has de fet teu has d'intentar conèixer aquella persona amb la seva fotografia l'has de visualitzar en les declaracions has d'intentar conèixer i arribaràs a conèixer les seves parts bones i les seves parts dolentes les seves parts ocultes.

[00:09:37]

Llavors després de parlar amb multitud de persones que vam arribar a parlar en aquest cas ens van fer una idea de com era la mano i la caporal Fontanet parla del caràcter de la noia.

[00:09:50]

Físicament la Manoli era prima de cabells negres i els ulls de color verd clar i ametllats amb les celles de pilates. En una desaparició és important saber com anava vestida la persona. L'última vegada que se la va veure i també si té alguna característica específica com pot ser una marca natural o una cicatriu un tatuatge o una pròtesi o una amputació o alguna deformitat. La Manoli duia un tatuatge un drac negre d'uns deu centímetres dibuixat amb la qual cap amunt el moble dret i també duia un pírcing al melic.

[00:10:24]

Un brillant rodó. Si algú la veiés potser la podria reconèixer però algun d'aquests trets en un primer moment els Mossos interroga la família i prenen bona nota d'això que sentireu ara em traumatitzat la veu de l'Elisabet la germana de la Manoli mai ens va agradar la seva amistat amb el Porras la Manoli havia tingut més d'una discussió amb ell ens deia que quan bevia es posava violent i cridava molt. Els investigadors citen el Porras que declara quatre hores Lydia Orriols que Clara González Porras diu que ell no ha tingut mai cap discussió amb la Manoli ni sap que la noia tingui mala relació amb ningú.

[00:11:02]

Declara que en certes etapes han tingut una mena de relació de parella i que ara mateix el tracte és bo. Diu que després de deixar la davant de casa a quarts de quatre de la matinada ell va marxar cap al seu domicili que el dissabte a la tarda va anar una mica a Castelldefels i que l'endemà diumenge va anar al bar Avenida on treballava la Manoli i va preguntar per ella i ningú en sabia res. De moment Porras és l'última persona que la va veure però és aviat per treure conclusions.

[00:11:29]

Hi ha tres persones que desperten l'interès de la policia i vam decidir agafar declaració a aquelles persones que a la denúncia i a la germana ens indicava com les persones més properes a ella eren el senyor Antonio Gonzàlez Porras que seria la seva parella o la persona que tenia algun tipus de relació. Després tindríem el senyor Antonio González Llaudet i després tindríem el senyor Amadeu que era la tercera persona que tots posaven una mena de triangle. Ja heu sentit que hi ha dos o Antonio són falses.

[00:12:08]

Un més que ja coneixem porres que és el nòvio de la Manoli i ara apareix ell Llaudet.

[00:12:14]

La relació entre González Porras González Llaudet és que són tiet i nebot. Aquesta és la relació tiet carnal. Gonzàlez ja tenien bona relació. De fet en cap d'elles declaracions ens van explicar que haguessin tingut més discussions entre ells per no confondre els a partir d'ara el tiet li direm porros i el nebot de 34 anys i ell Llaudet 18 tenen tan bona relació que fins i tot surten de farra junts per ponts. I resulta que la mateixa nit de la desaparició de la Manoli van estar tots tres prenent les últimes copes de la nit.

[00:12:58]

La policia vol parlar amb ell Llaudet i li agafa declaració l'endemà el dimecres 9 de juny.

[00:13:03]

Declara que va veure la Manoli caminant per ponts entre les quatre i les cinc de la matinada del dissabte dia 5. Ella anava en cotxe la Manoli i va pujar em diu que se'n van anar al riu a fumar un porro i que van tenir relacions sexuals. Després la Manoli va rebre una trucada al seu mòbil el Llaudet diu que era un noi quan va penjar la Manoli i li va demanar que la portés ràpidament al bar Bon comte de ponts i ell li va portar amb el cotxe.

[00:13:28]

La va deixar a la porta del darrere del local i diu que aquest va ser l'últim cop que la va veure. Si tot el que explica el Llaudet és veritat ara la pista la Manoli se li hauria perdut el bar Bon comte de Ponts. Però falta saber què diu el tercer vèrtex del triangle de relacions més pròximes de la Manoli l'Amadeu l'Amadeu declara que és amic de la Manoli des de fa un any quan el Porras els va presentar.

[00:13:52]

Diu que ell i el Porras treballen a la mateixa empresa que es dedica a demolicions excavacions i moviments de terra. L'Amadeu porta una màquina computadora. Ell declara que no en sap res de la Manoli que no l'ha vist en tota la setmana. Diu que està segur que la Manoli el Porras estan enamorats. Explica que el Porras és una persona molt rara però que no el veu capaç de matar ningú que no té mal cor sobre la Manoli i diu que pensa que està de festa però que sí que troba estrany que no hagi trucat a la seva mare perquè sempre ho fan en qualsevol investigació.

[00:14:23]

Les primeres 48 hores són molt importants en el cas d'una desaparició és fonamental poder reconstruir el que ha fet la persona els dos últims dies abans que se l'hagi perdut de vista i el que encara és més important és prendre declaració als testimonis el més aviat possible perquè la gent sense voler en les rutines pot arribar a confondre els moments que ha vist una persona. Per això és molt molt important prendre les declaracions molt ràpid molt ràpid i prendre les cara a cara amb aquella persona ni telefònicament ni en un espai en el qual aquella persona es trobi còmode i que ens expliqui i que se senti lliure de explicar el que vulgui davant d'una desaparició d'aquest tipus i en quines circumstàncies pugui produir aquesta desaparició.

[00:15:19]

I us ho hem vist en moltes altres circumstàncies en altres casos. L'agència vol dir d'alguna manera a l'hora de buscar informació i Vives i jo aquí vam tenir la sensació o jo si més no tinc la sensació que nosaltres havíem d'anar al darrere per obtenir la informació és a dir que passa alguna cosa d'aquest tipus i la gent és col·laboradora. La gent et truca la gent i aquí en aquest cas havíem fet alguna col·laboració que vam tenir que va ser iniciativa de la persona encara més confusa.

[00:15:47]

Encara ens dóna una sèrie de dades que ens confonien més.

[00:15:52]

La policia desconfia del porres del Llaudet i de l'Amadeu creu que les seues declaracions no ho han explicat tot. és pràcticament des del minut número 1 perquè el fet que agafar les tres primeres declaracions d'aquest triangle que parlem de l'Antoni González Porras de Antonio González Llaudet i el Amadeu ja veiem que hi han coses que no quadren. Tots tres estan amagant coses que les seves declaracions els hi faltava contingut contradient entre entre ells que amagaven aspectes importants per a la investigació.

[00:16:32]

González té teu dret si no recordo malament efectua fins a tres declaracions i totes tres presenten matisos de l'anterior és a dir clares una vegada. La següent declaració. Quan la policia l'equip investigador veu que hi ha coses que no acaben de trobar clara tornes a parlar amb aquesta persona i aquesta persona en matisa el que ha dit a l'anterior. Tu com a policia no acaba d'entendre perquè només estàs dient això des d'un començament estem davant d'un cas greu i inclús una declaració que encara matisa més antiga la unitat que investigui la desaparició de la Manoli es divideix en dos grups un grup policial comprova tot el que cadascun d'ells declari el Porras Llaudet i l'Amadeu i l'altre grup d'agents interroga nous testimonis.

[00:17:13]

González Torres ens diu que dissabte se'n va anar a Castelldefels amb un amic seu. Hem de localitzar aquest amic seu i es diu que això és mentida que ell anomenà Castelldefels aquest dissabte més González porros. Policia continua fent comprovacions i veu que ell Llaudet tampoc diu tota la veritat. Havia declarat que la matinada de dissabte va trobar la Manoli caminant per ponts que va pujar al seu cotxe i que van anar al riu. La policia fa el recorregut però no ha pogut passar la persona desapareguda.

[00:17:42]

Els investigadors van a la zona del riu i allà comencen a preguntar als veïns i als bars del voltant.

[00:17:47]

Si hem vist la Manoli des de divendres i el senyor del bar Cal dir que vam entrar i vam preguntar el dia 8 del 6. El mateix dia de la denúncia ja es va localitzar un cambrer que diu que ens havia vist a les cinc del matí dintre de la cabina. Tant González Llaudet com la Manoli trucant. és una dada que havia ocultat González Llaudet L'havia ocultat totalment que havia estat amb ella trucant a aquesta cabina.

[00:18:23]

Llavors això ja ens posa en alerta el cambrer diu que va veure la Manoli entre les quatre 50 i les 5 05 del dissabte dia 5 telefona des de la cabina que hi ha davant del bar Cadí i expliqui que l'esperava un noi. El cambrer va voler fer constar en la seva declaració que feia una setmana que la Manoli li havia dit que volia marxar de Pons perquè el poble s'hi sentia molt criticada perquè Llaudet no havia dit res d'aquesta trucada a qui va trucar la Manoli des de la cabina telefònica li diu a la policia que creu que la persona amb qui va parlar la Manoli des de la cabina telefònica i la persona que la va trucar a ell al mòbil quan van tornar al riu és la mateixa.

[00:19:04]

Hem explicat que després de rebre la trucada al mòbil la Manoli va demanar al Llaudet que la portés ràpidament al bar bon compte. La policia va al bar bon compte i parla amb una de les treballadores. La Mari Carme li hem posat veu això és el que va dir als agents.

[00:19:21]

La Manoli va estar aquí entre les 7 i les 8 del dissabte. No recordo exactament l'hora. El que sí recordo és que va estar sola prenent alguna cosa si s'hi va estar poca estona i després va marxar. En aquell moment no hi havia ningú més al restaurant. Com és que la Manoli li va demanar Llaudet que la portés ràpidament al banc bo un compte després de rebre una trucada com si s'hagués de trobar amb algú. I resulta que va estar sola.

[00:19:48]

Quedem nos al bon compte per hi va passar més coses però l'endemà diumenge un client del bar El Vicente que era al bar. Aquest dia diu que a les nou del vespre hi va entrar el porres i li va preguntar per la Manoli. Ell li va contestar que no en sabia res. Que en tot cas més aviat ho havia de saber ell porres. Li va dir que acabava d'arribar de Sitges. Poc després va entrar al bar l'Amadeu i el Porras enfadat li va etzibar aquesta pregunta què li va dir a la Manoli.

[00:20:17]

A mi el Vicente no va poder sentir la resposta de l'Amadeu però sí les amenaces del Porras Si no marxes tu de l'empresa parlaré amb el meu germà perquè et faci marxar el Vicente el client del bar que havia vist la discussió va explicar la policia que la conversa entre Porras i l'Amadeu cada vegada pujava més de to i va preferir marxar. No va poder sentir res més però sí que va veure que continuaven discutint i fins i tot van estar a punt d'arribar a les mans.

[00:20:45]

Al final l'Amadeu i el Porras van marxar junts del bar. L'Amadeu havia declarat que diumenge va arribar a casa seva a dos quarts de tres de la tarda després d'anar al mercat d'Artesa de Segre amb la germana i el cunyat i de fer uns cuba libres i que ja no es va moure de casa i va tornar a agafar declaració.

[00:21:04]

Gonzàlez Porras Amadeu I llavors van dir que sí que ara recordaven que havien estat junts i que havien tingut aquesta discussió. Això fa pensar que estarien ocultant que estaven ocultant a algú que li havia succeït a la Manoli.

[00:21:21]

La policia també interroga el propietari del bar Avenida on la Manoli hi treballava algunes tardes per si l'havia vista des de divendres el dia que va desaparèixer. L'home diu que la Manoli l'ajudava algunes hores però sense contracte moltes vegades com un favor d'amics. Explica que la tarda del divendres la va veure en algun moment i que a la nit va veure com el porres la deixava davant de casa seva però que no pot dir si va entrar o no. Declara que el dissabte dia 5 a les 11 del matí la Manoli va passar pel bar i li va dir que marxava a Andorra però no li va dir ni amb qui ni com.

[00:21:54]

I que des de llavors ja no l'havia tornat a veure que diumenge va anar al bar Porras que estava molt alterat i nerviós i que li va preguntar per la Manoli. Ell li va respondre que no en sabia res. Amb aquesta última informació l'últim lloc on s'hauria vist la Manoli és al bar Avenida abans de continuar fent la cronologia dels fets a partir de tot el que han declarat la família.

[00:22:17]

El cercle d'amistats més pròxima a la Manoli i la resta de testimonis la Manoli marxa de casa a les sis de la tarda del divendres 4 de juny sopem al porres i després van de copes on se'ls afegeix el Llaudet. S'estan al pap gots de Balaguer fins a dos quarts de tres. El porres deixa la Manoli davant del portal de casa seva dos quarts de quatre de la matinada entre les quatre i les cinc. El Llaudet declara que veu la Manoli caminant per ponts i que ella puja al seu cotxe.

[00:22:46]

Se'n van a la zona del riu i allà es fumen un porro. Després la Manoli li demana que l'acompanyi a fer una trucada i la porta a una cabina telefònica que hi ha davant del bar cadí de Ponts. Tornen al riu on mantenen relacions sexuals. Allà ella rep una trucada d'un noi quan penja li demana al Llaudet que la porti ràpidament al bar un compte del poble. El noi la deixa a la part del darrere del local álvaro en compte. La Manoli pren un cafè sola entre les 7 i les 8 del matí i tres hores més tard a les onze el propietari del bar Avenida on la Manoli treballa ocasionalment diu que la noia passa per l'establiment i li diu que marxa a Andorra però no li diu ni amb qui ni com la noia hi havia d'anar amb el porres però ell al final marxa sol.

[00:23:29]

A la una del migdia perquè la Manoli no dóna senyals de vida. L'endemà diumenge al bar Bon comte de ponts es troben l'Amadeu i el porres a les nou del vespre discuteixen a causa de la Manoli i gairebé arriben a les mans però surten plegats de l'establiment. Entre declaracions i contradeclaracions no perdeu de vista tampoc que la caporal Fontanet ens ha dit que la gent sense voler i amb les rutines pot arribar a confondre els moments en què ha vist una persona i això complica encara més la investigació.

[00:23:59]

Però si és cert que el que ha declarat tothom la Manoli hauria desaparegut entre les onze del matí de dissabte i quan van veure beneïda i la una del migdia quan el Porres va marxar segons diu ell entorn. Electrònica crims. El relat dels moments foscos de la nostra societat. El col·legi. En termes porten. Continuen els investigadors analitzen tota la informació que han recopilat fins ara i consideren que hi ha tres hipòtesis possibles. La primera és que la desaparició de la menor sigui voluntària.

[00:24:49]

La noia està bé cansada de viure ponts. Diversos testimonis diuen que estava disgustada perquè trobava que la gent del poble la criticava molt. Per això buscava feina fora Andorra o a Solsona entre altres localitats per poder marxar de Ponts. La policia fa diverses gestions amb empreses de Solsona i d'Ordino i també de Portugal on la Manoli tenia una gran amiga però cap de les companyies compactades tenia previst contractar la. La segona hipòtesi se centraria en el fet que la Manoli li hagués passat alguna cosa inesperada.

[00:25:21]

Això se sustentava en el fet que la Manoli va marxar de casa sense roba de recanvi ni estris d'higiene personal ni diners. Tampoc va avisar cap familiar com feia habitualment ni tampoc cap amic o amiga íntima. Molts testimonis han dit que era consumidora habitual de drogues i això les relaciona amb gent amb antecedents per tràfic d'estupefaents. Algun dels interrogats fins i tot han dit que la Manoli tenia deutes importants per drogues de fins a 200.000 de les antigues pessetes. La policia pensa que per tot això la desaparició de la Manoli no ha estat voluntària.

[00:25:55]

Algunes d'aquestes afirmacions no es van arribar a corroborar mai. Anem ara a la tercera i última hipòtesi apunta en el seu entorn sentimental. La Manoli i el Porras tenien una relació tot i que era molt confusa. En una de les seves declaracions el Porras diu que últimament tenien una relació de novetats amb la Manoli però que no era res seriós perquè ella tenia altres relacions. Posteriorment diu que mai han tingut relacions sexuals el que la policia considera evident és que la Manoli i el Porras es barallaven sovint i fins i tot hi havia hagut alguna agressió.

[00:26:28]

Un altre element que reforçaria aquesta hipòtesi és que diumenge a la nit el Porras i l'Amadeu havien tingut una forta discussió al bar o en compte per la Manoli. Ni l'endemà de la baralla ni dimarts ni dimecres l'Amadeu va anar a treballar. Va dir que tenia mal d'estómac. Per tot plegat la tercera via d'investigació és la del mòbil passional. Els investigadors tornen a comprovar el relat dels tres principals sospitosos. Porras Llaudet l'Amadeu i comencen a tancar cercles. Demanen autorització al jutge per obtenir les imatges que hagin pogut gravar les càmeres de la zona per poder mirar els comptes corrents de tots tres i per punxar els seus telèfons.

[00:27:08]

Allò que nosaltres teníem clar és que les tres persones mentien. De fet se li va sol·licitar al jutge la intervenció telefònica de les persones que teníem els telèfons que van ser de la mà de Déu i de González Porras perquè González Llaudet no tenia telèfon mòbil i es va intervindre a les trucades per poder escoltar les i saber que es parlava en relació a la desaparició de la menor i de les càmeres de seguretat. La policia no en va poder treure res a cap de les que van revisar si deia la Manoli dels moviments bancaris.

[00:27:44]

Tampoc res només es va veure que ell Llaudet havia tret 60 euros però els telèfons ja no són una altra cosa. A més de punxar els mòbils del porres i de l'Amadeu també es va demanar el registre de trucades de la cabina telefònica del davant del bar Cadí on s'havia vist la Manoli truquem la matinada del dissabte dia 5. Escolta amb la resposta que va donar telefònica. Em plau manifestar vos que segons els nostres arxius informàtics ha estat detectada una trucada efectuada des del telèfon corresponent a la cabina telefònica ubicada a la plaça d'Antoni Castellà davant un camí de ponts entre les 4 i les 6 hores del dia 5 de juny de 2004.

[00:28:25]

Aquesta trucada efectuada a les 4 hores i 58 minuts i per una durada de 2 minuts 27 segons va ser efectuada al número 600 560 i tres números més. La policia es posa en contacte amb l'operadora de mòbils Vodafone per saber qui és el titular del telèfon al qual ha trucat la Manoli tindran una sorpresa. Els Mossos pensen que la persona a la qual va trucar la Manoli des de la cabina telefònica de davant del barco li podria aportar dades importants per a la seva localització.

[00:28:58]

Vodafone ja sap qui és el titular del mòbil pla Manoli A les cinc del matí de la nit de la desaparició. Va trucar al senyor Amadeu des d'una cabina telefònica al seu telèfon mòbil i aquest aspecte tan rellevant i tan important el senyor Amadeu no va informar en cap moment en les seves primeres declaracions va dir que no havia rebut cap trucada telefònica. Aquella matinada després constatem telefònicament. Arran consulta la companyia que efectivament des d'aquella cabina telefònica havia trucat al seu número de telèfon.

[00:29:32]

Vostè diu que efectivament que sí que havia rebut una trucada. Estàvem molt dormir molt borratxo i no se'n recorden bé perquè l'Amadeu no havia dit res a la policia d'aquesta trucada que la Manoli li va fer prop de les cinc de la matinada del dissabte dia 5. La veritat és que primer ho he preguntat perquè realment el fet de la mar deu dir que havia rebut una trucada de la Manoli vora les cinc del matí. Si ell no havia participat en la seva desaparició em vaig preguntar per què ho hem fet.

[00:30:08]

Arribats a aquest punt de les tres hipòtesis inicials dels investigadors ja han descartat la primera que la Manoli hagi marxat de forma voluntària.

[00:30:16]

El fet de tindre la declaració del treballador del bar Arcadi on ens diuen que a les cinc del matí la Manoli Llaudet estan parlant per telèfon dintre de la cabina.

[00:30:29]

Aquí és el punt on nosaltres veiem què ha passat realment és més que probable que la desaparició no hagi estat voluntària perquè a aquest punt tant González Llaudet com l'Amadeu van ocultar totalment la policia no acaba d'entendre què amaguen el porros en Llaudet i l'Amadeu de les intervencions telefòniques se'n desprèn poca cosa sobre la Manoli però en canvi apareix un nou element que distorsiona ara encara més la investigació.

[00:30:59]

La veritat és que les trucades més bé van sortir coses relacionades amb salut pública que no pas relacionat amb la desaparició de la Manoli. Quan la caporal Fontanet diu que van sortir coses relacionades amb salut pública vol dir tràfic de drogues. Vosaltres en aquell moment creieu que podia haver sigut un acte conjunt per part dels tres. No ho teníem clar perquè el fet que hi hagués un tema de salut pública entremig dificultava molt. També veiem que moltes de les mentides que deien Sobretot l'Amadeu González Porras eren relacionades amb salut pública estaven ocultant coses no per la desaparició de la Manoli sinó perquè no els agafessin per altres temes ocults que tenien relacionats amb les drogues.

[00:31:50]

Llavors en aquest sentit el que veiem és que González Llaudet no estava vinculat amb el tema de salut pública. Sí que era consumidor entre una cosa i una altra. Han passat dinou dies des de la desaparició de la Manoli i encara no s'ha trobat res. Els investigadors centren les seves sospites en el Porras per dos motius. Hi ha molts testimonis que diuen que entre ell i la Manoli hi havia moltes baralles i que es mostra molt poc col·laborador amb els agents per buscar noves pistes.

[00:32:25]

Els mossos decideixen inspeccionar el cotxe del González porres. Ho fan el dia 23 de juny vigília de Sant Joan. Aquesta inspecció ocular del vehicle de González Porras és notificada. Ell sabia que s'havia de presentar en una hora determinada a la comissaria de ponts i va ignorar presentar aquest element des d'un punt de vista policial és clarament sospitós des d'un punt de vista processal. Possiblement no té cabuda des d'un punt de vista processal proporcionalment si vam haver d'anar a buscar el seu lloc de feina i vam haver de portar el vehicle fins a Pons perquè se practiqués una diligència judicial de la qual ell ja estava informat que s'havia de fer.

[00:33:08]

és a dir l'observació o percepció que teníem davant d'això és a dir Escolta noi que està sent investigada. El jutge ha ordenat això i tu parlant així de forma vulgar doncs s'ha passat olímpicament de tot això. Els Mossos busquen qualsevol indici que pugui portar a la localització de la Manoli. El cotxe estava impecable. De fet això també ens va cridar l'atenció el vehicle del porres està estranyament no massa però si això sorprèn els investigadors el que vindrà minuts després encara ho farà més.

[00:33:40]

és un d'aquells casos més extravagants o estrany que jo m'he trobat mai.

[00:33:48]

és la tarda del 23 de juny a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Ponts. La gent que aquell dia està a la recepció està atenent uns turistes francesos que no parlen gaire bé el castellà. Intenten explicar se i el mosso entén alguna cosa d'un trekking. Però en aquell moment l'atenció se centra en la policia científica que acaba d'analitzar el cotxe del porres. Ja sabeu que la policia utilitza un reactiu que es diu buscar que quan s'aplica en una superfície amb restes de sang encara que s'hagin netejat reflecteix un color turquesa per veure si bé s'ha de fer en la penombra.

[00:34:26]

Els Mossos han acabat la inspecció del cotxe del porres i com ja hem explicat no hi han trobat res.

[00:34:32]

Un dels companys de l'equip d'investigació Andreu em va comentar diu que haurien de fer també la inspecció ocular del cotxe ja que tenim aquí tot l'equip que es va desplaçar un equip de Policia Científica de Barcelona i vam dir doncs endavant i vam parlar amb el jutge li vam dir que volíem dur a terme aquesta iniciativa el jutge ens van parar. Cap problema que es fes que es fes en presència del titular del cotxe i que contradiu el propi jutge i és el que van fer.

[00:35:06]

Vam agafar el vam convocar víspera de Sant Joan per la tarda. Si no recordo malament a les cinc de la tarda aproximadament el vam convocar a comissaria va vindre voluntàriament i vam començar a fer la inspecció ocular. Jo m'he trobat bé a la comissaria de Balaguer. En aquell moment perquè com he dit abans ens repartim la feina. Una part estava a Ponts in situ realitzant inspecció. Jo estava al despatx realitzant altres gestions i recordo perfectament que era la nit de Sant Joan que portaven ja molts dies molts dies treballant a aquest cas amb un ritme frenètic que tots estaven pensant en passar la nit de Sant Joan.

[00:35:53]

A més tres amics familiars que van rebre la trucada sobre les cinc sis de la tarda van rebre una trucada al despatx. Va ser tot molt coetani és a dir en el moment que a dins del cotxe els seus companys de Policia Científica. Recordo que el company que va llançar l'esprai si no recordo malament un company de Policia Científica de Balaguer va aflorar el seient a la part del darrere del seient del copilot. Com saps com una que s'arrossega mà d'una persona les restes de cinc dits que s'arrosseguen pel Tapís.

[00:36:31]

Ens vam quedar tots. Ostres què passava aquí. El cotxe del Llaudet un vehicle marca Renault model Cangur de cinc portes i color gris metall. Tenia rastres de sang poden ser de la Manoli. No es poden treure conclusions precipitades suposant que la sang sigui de la Manoli. Tampoc vol dir que estigui morta. La descoberta ha canviat molt la situació però el que no s'imaginen els investigadors és que el gir definitiu és a punt d'arribar en aquell moment els turistes francesos continuen a la recepció parlant d'un trekking amb l'ajuda d'una traductora.

[00:37:09]

Expliquen que estan de vacances i que aquella tarda han estat passejant per una zona boscosa de ponts que no saben com es diu. Només saben que està als afores del poble i que a prop hi ha un pantà. Diuen que quan portaven caminant uns tres quarts d'hora han sentit una olor molt forta. Els ha cridat tant l'atenció que han seguit l'olor fins a allunyar se a tres metres del camí. Un cop allà han vist un volum en un barranc sense poder distingir que era i s'hi han apropat fent un trekking per la muntanya.

[00:37:38]

Havien localitzat un cadàver. Nosaltres no podem creure és a dir Bé potser el cadàver d'una altra persona o el que sigui i fent ho fent nos entendre amb aquestes persones vam poder extraure una primera conclusió que era que aquestes persones ens deien que no era cap animal tot i que estava en un estat de putrefacció molt avançat. Recordem que estem a les portes de l'estiu. Hem dit que els turistes s'han apropat a aquell volum que estava en un barranc. Per tant ho han vist de prop i no en tenen cap dubte.

[00:38:13]

El cos d'una persona mitja enterrat el cap els braços les mans i les dues cames estaven cobertes de terra. Només se li veia una mica el genoll dret i la part més visible era la del tronc. I ells saben que és una persona. Per què. Perquè porta o encara visc l'ombra en un pírcing a la zona de la panxa la zona del melic descriu què passa automàticament les alertes es disparen perquè la denúncia de desaparició ens diuen que la Manoli portava un pírcing a la zona.

[00:38:45]

En aquesta mateixa zona la zona abdominal. A partir d'aquí pots imaginar com canvia la situació. Tenim un cotxe que ens està marcant un indici clar i evident de la possible existència de sang. En aquest vehicle hi tenim paral·lelament unes persones que ens estan descrivint en una zona muntanyosa però propera a Pons han localitzat un cadàver en el qual hem pogut veure que té un pírcing a la zona abdominal. A partir d'aquí ens adrecem al lloc on ens indiquen aquestes persones no ens acompanyen d'acord i és un lloc d'accés complicat.

[00:39:27]

Tot i que hi hagi una pista és una pista forestal és paral·lela al pantà de Rialb. I efectivament en un voral del camí quatre o cinc metres. L'alçada del camí la pendent és localitzar un cos un cos humà en un estat molt molt avançat de putrefacció. Aquest aixecament de cadàver òbviament és un ensenyament que es fa en presència de l'autoritat judicial. Veig diferències de criteri inicial amb el suport dels companys de policia científica. En aquest cas hi havia jo recordo perfectament que l'Estat era tan avançat que hi havia moltíssima fauna cadàver i que moltíssima inclús una companya de Policia Científica va patir un munt de picades de mosquits i li va provocar una reacció que després de l'aixecament va tindre que marxar a l'ambulatori pugui ser tractada.

[00:40:22]

Els forenses i la policia han vist algun tipus de roba similar a la que van descriure la germana de la Manoli i la seua mare quan van denunciar la desaparició del cadàver trobat té una peça de roba d'un color gris a la zona del tronc. Totes dues havien dit als Mossos que el dia 4 de juny l'últim dia que la van veure la Manoli vestia uns texans de color gris traslladen el cos a l'Institut de Medicina Legal de Lleida perquè se li pugui fer l'autòpsia però abans ja hi ha un detingut.

[00:40:53]

Un cop finalitzi amb la diligència d'aixecament del cadàver i abandonem l'escenari i el cadàver segueix el seu viatge cap a l'Institut de Medicina Legal de Catalunya a Lleida Llaudet ja està detingut. Ell ha estat testimoni d'aquesta localització de restes de sang en el vehicle perquè ja ha estat present. Ha d'estar present i suposo que poc a poc es va fent una idea del que té per davant i el que s'enfronta ara cal demostrar que ell Llaudet sigui culpa apliqui la persona trobada morta realment sigui la Manoli.

[00:41:28]

Els forenses examinen el cadàver l'endemà el dia de Sant Joan a dos quarts de deu del matí. La causa del fallecimiento fou un traumatisme cranial facial i les ferides foren causades per un objeto Concurso de superfície àmplia i irregular. Se una energia que resulta compatible con el uso d'una piedra como arma fueron varios los golpes propinar a la víctima. Si no el visor el dato importante algunos de dichos golpes fueron dirigidos si alcanzaron órganos vitales como la cabeza Lava una destrucció del crani molt molt bèstia.

[00:42:11]

Cops molt contundents i després calar foc a tot el cos. Doncs no. Tampoc no ajuda molt els forenses en aquest cas però es va determinar que era una mort criminal en poques hores per córrer la veu que s'ha trobat un cadàver la germana de la Manoli l'Elisabet va ràpidament a la comissaria ja que era la persona que tenia el contacte en aquell moment amb la família. Era el vincle va preguntar mi em va preguntar si us plau. M'han dit que han trobat el cos sense vida d'una persona si us plau vull saber si és ma germana i jo la vaig fer passar a comissaria amb el meu company amb el caporal que estava en aquell moment i llavors la van fer seure i em van dir que sí que havien trobat el cos sense vida d'una persona que ho teníem clar.

[00:43:03]

Els Mossos ja no investiguen una desaparició sinó que ara investiguen un homicidi o un assassinat. Falta que l'autòpsia confirmi la identitat del cadàver però hi ha massa coincidències com per què no sigui la Manoli. Quan inicialment els investigadors construeixen la hipòtesi sobre les persones que poden estar implicades en la seva desaparició tenen tres sospitosos el porres Llaudet i l'Amadeu porres. Mai ha tingut una actitud col·laboradora amb la policia. Hi ha molts testimonis que expliquen que es barallaven sovint amb la Manoli.

[00:43:36]

Això ha situat sempre com a sospitós principal però ara l'escenari ha canviat i ell Llaudet està detingut pels altres dos. Des d'un punt de vista policial es van valorar diferents opcions i atès que aquestes persones estaven sotmeses a una monitorització de les comunicacions és a dir se'ls van punxar els seus telèfons. Es va decidir que de moment continuessin amb aquesta condició d'investigats de sospitosos perquè en cap cas poder descartar que tinguessin algun tipus de participació i que en el moment en què es tornés a aquesta aquesta detenció i la localització del cadàver es produís alguna comunicació telefònica que pogués ser d'interès per a la investigació.

[00:44:21]

Tots els fets s'aniran precipitant en cascada i apareixerà un altre element important de la investigació. Al principi del relat hem dit que la relació entre la Manoli i l'Elisabet era molt bona i que la Manoli sempre duia a sobre una targeta de l'empresa de Cervera on hi havia la fotografia de l'Elisabet. Entre els efectes personals d'un ferit Llaudet del dia 23 doncs se li localitza una targeta és una targeta laboral d'aquestes que s'utilitzen com a acreditació d'una empresa en aquest cas l'empresa al dia que és una empresa que va desaparèixer.

[00:44:59]

Era una targeta a nom de la germana. és la germana de la Manoli.

[00:45:05]

Si ho recordeu l'Elisabet havia anat corrents a comissaria quan va saber que els investigadors havien trobat un cadàver. Llavors li van mostrar la tarja la tarja de la Lia en nom d'ella i llavors ella en el moment de rebre la tarja es va ficar a tremolar va començar a ploure d'una forma descontrolada i la seva frase va ser seu treball la tarja trobat a la meva germana. Llavors la Lluïsa sempre va pensar que aquella tarja l'havíem trobat dintre de les pertinences del cos quan en realitat aquella tarda la portava.

[00:45:49]

Què fa el Llaudet amb la targeta Llaudet. Arriba un moment en què es diu que vol col·laborar i que vol explicar què és el que ha passat i ens ha explicat tota l'acció. Ens explica doncs que amb ella vam anar a consumir droga a la zona a la llera del riu del riu Segre a la zona del Club Nàutic del Mig Segre. Allà Pons i que allà en un moment donat ell es planteja amb ella per a alguna disputa. Ell diu que han consumit drogues ella cau cau al terra es colpeja el cap i després ell diu que ella perd el coneixement i arriba un moment en què ella ens escriu que agafa una altra pedra ell i no sabia el motiu no me'l preguntis perquè el desconec li comença a colpejar al cap i la Pedra que utilitza i diu que la llança al riu que si no recordo malament també llençar al riu amb un bolso que portava ella que després no localitzen i a continuació el que fa és doncs reacciona i puja el cadàver.

[00:46:49]

El vehicle confessa haver estat l'autor del crim. La policia no va descartar porros pràcticament fins a l'últim dia. González Porras el dia que es va trobar la Manoli morta es va desmuntar però es va mantenir en el sentit que es va treure un pes gran de sobre davant nostre. Només feia que plora però plorava per dos motius un perquè la Manoli havia mort i ell tenia un sentiment cap a la menor i sempre se'l va veure que tenia sentiment i per una altra part perquè es va alliberar totalment d'aquesta càrrega que nosaltres li havíem posat a sobre que la sospita i ell plorava perquè deia és que vosaltres pensaven que era jo i m'haurien menjat el marrón jo perquè tot indicava que era jo i nosaltres li diem és que t'has passat tota la investigació mentint te citem per vindré a fer la inspecció ocular del teu vehicle.

[00:47:53]

No et presentes si és que tot era tot tot tot ho has fet tan malament que semblava culpable només per la teva per la teva deixadesa. I ell mateix després ja reflexionant va reconèixer va reconèixer que realment havia dit moltes mentides i que realment semblava culpable. Jo crec que ell no era conscient que la Manoli podia estar morta al no ser conscient d'aquest aquest fet tan greu. Llavors ell mentia com ell sabia en el seu interior que no havia sigut ell no pensava i que el fet de mentir el faria tan sospitós com a vista a la nostra vista i l'Amadeu Amadeu ja dies enrere quasi l'havíem descartat perquè veiem que totes les seves mentides.

[00:48:46]

Les declaracions eren per amagar el tema de salut pública. Teníem una investigació paral·lela però en aquell moment no era tan fàcil el tema de la telefonia i finalment ho vam deixar. Els Mossos que van investigar el cas de la Manoli Pulido i sobretot els familiars de la noia van viure una nit de Sant Joan diferent molt trista. Va ser una nit en vetlla totalment i no de revetlla sinó amb ell totalment perquè van començar a treballar el dia 23 a primera hora i no va acabar fins el dia 24 a última hora de la nit i sense dormir i va ser tot molt intens.

[00:49:30]

Totes aquestes circumstàncies encadenades et generen molta intensitat. No sé si vull descriure intensitat emocional i intensitat professional he de dir ostres tenim la finestra d'oportunitat l'hem d'aprofitar al màxim. Antoni Gonzàlez Llaudet va ser condemnat a 18 anys de presó gràcies per escoltar nos tornem tan aviat com puguem.

[00:50:14]

Crítics i guionistes Lidia Orriols Albert Mercadé i Sílvia Comet. Des d'avui Lídia Orriols producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio.