Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets els noms i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. El 18 de maig del 2010 una clienta de nacionalitat britànica va ser a la recepció de l'hotel Miramar de Lloret de Mar on s'allotja a la primera planta.

[00:00:48]

A l'habitació 101 la dona demana a la recepcionista que truqui a la policia i a una ambulància no fa cap més comentari i torna cap a dalt. En pocs minuts arriba una agent de la Policia Local de Lloret. Puja al primer pis i que la porta de l'habitació 101. La dona obre arreglada i està tranquil·la amb la mà que li indica que passi un cop dins li assenyala dos de tres llits de l'habitació sota els cobrellits. La gent intueix la figura dos cossos semblen petits i estan immòbils se li acosta i els destapa els cadàvers sense signes de violència.

[00:01:30]

Corresponen a una nena d'uns cinc anys i a un nadó. La dona confessa que els ha matat. Hola a tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos relatar un crim quan hi ha nens implicats és una cosa que no voldria fer mai. El que ha de ser un cap de setmana idíl·lic a Lloret de Mar es converteix en una tragèdia. La història d'avui comença a Anglaterra amb una relació tòxica que afectarà tots els que hi estiguin a prop. Continua amb una fugida i amb la convicció errònia que un canvi d'aires pot esborrar el passat i s'acaba en una habitació d'hotel.

[00:02:16]

La denúncia per un robatori serà el detonant que precipita el final. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així el principal grup de perfumeria i Dolores. Crims. Us deixo un missatge de correu electrònica. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Quins. En Carles Porta el 1992 va ser un any de canvis de crisi econòmica i d'escàndols de corrupció al govern socialista aquell any.

[00:03:41]

Madrid i Sevilla van quedar connectades per l'alta velocitat i Barcelona va ocupar les portades de tot el món. L'organització d'uns Jocs Olímpics que han passat a la història. Era l'equip més esperat d'aquests Jocs Olímpics. Per als culers el 1992 va lligat aquest any. I el 92 també va associat a les imatges de les tropes sèrbies sotmetent Sarajevo a un setge agònic.

[00:05:12]

Jo també hi vaig ser i ho vaig viure i veure en primera persona amb un equip de TV3 desplaçat a la zona.

[00:05:19]

Ara que no cau sobre Sarajevo la pluja mortífera de projectils la desolació de la ciutat destruïda sorgeix abruptament entre la calma d'Anglaterra la reina Elisabet segona va qualificar 1992 de nefast pel divorci de dos dels seus fills i per les tensions entre Diana de Gal·les i el príncep Carles hereu de la Corona. Aquell any desastrós per a la reialesa encara va ser més desastrós per a dos plebeus el Martin i L'àngela. Una història que ens porta a la regió de Nord Paine Said a 450 quilòmetres al nord de Londres.

[00:05:57]

La Mercè Folch la Carles Insa hi té 82 quilòmetres quadrats. Hi viuen més de centes mil persones i forma part del comtat de Taine Wert. Aquest comtat és rica en minerals i agafa el nom dels dos rius que el travessen. Limita amb el mar del Nord i amb els comtats de Durham i Northumberland. Una de les ciutats més importants del comtat és New Cashel. L'àngela va néixer en una família sense gaire preocupacions. Sembla que va tenir una infantesa feliç.

[00:06:26]

Als 25 anys va entrar a la universitat i al cap d'un temps va conèixer el John amb qui es va casar i va tenir dos fills una nena la Sarah i un nen. El Cris la Sarah que és la gran serà molt important en aquesta història ja veureu que el matrimoni no va funcionar per les infidelitats del John que va abandonar la família quan els nens tenien tres anys. L'àngela va trobar la seua mare la durin el suport necessari per tirar endavant. El 1992 quan comença els tràmits per divorciar se del seu marit infidel L'àngela coneix al Martin Martin de Nord Norcia una ciutat de 35.000 habitants de la regió de North Said.

[00:07:08]

Treballa com a tècnic de so i és el petit de quatre germans d'una família de estrictes conviccions catòliques. Comencen a sortir i al cap d'una mica més d'un any el Martin s'instal·la amb l'àngel i els nens a Worlds en un altre dels nuclis urbans més importants de la zona. Quan el Martin es va convertir en el seu padrastre la Sarah tenia quatre anys. Moltes de les coses que us expliquem avui les sabem perquè la Sara quan en va fer 22 va explicar la seua vida en una entrevista al diari Daily Mail.

[00:07:39]

Més endavant sabrem per què. Això és el que la Sarah pensava del Martin el nou company de la seva mare no em va agradar des del principi era estricte i tenia molts canvis d'humor.

[00:07:50]

Els problemes comencen de seguida. La convivència amb el Martin no funciona. és una persona controladora violenta i no suporta els nens perquè li molesten la saba i el seu germà Chris estan atemorits a casa reben crits amenaces i cops de cinturó si fan soroll o no obeeixen. L'àngela no ho impedeix. La mare no es quedava a l'habitació quan ella ens pegava però era conscient de tot el que ens feia Chris. Podia tenir blaus als ulls però quan ens anàvem a queixar la mare ens responia no l'hauria molestat.

[00:08:26]

La violència no es limita només als nens. Una vegada vaig veure com en Martin tirava una tassa de te calent a la mare durant una de les moltes discussions que tenien en una altra ocasió gairebé li va trencar el braç. Passen dos anys sense que la donin. La mare de L'àngela i àvia de la Sara i el Chris sàpiga res de la seua filla i els seus néts i quan la Doris parla amb la seva filla àngela sempre per telèfon la nota distant i estranya.

[00:08:53]

A principis del 94 la família es trasllada al comtat de Northumberland gairebé 70 quilòmetres del lloc que acaben de deixar s'instal·len en una caravana. La Dory no entén els motius d'aquesta decisió. Amb dos nens petits i anar a viure a una caravana de llet ens preocupava que el Martin fos tan controlador. Això és el que va declarar la Doris. La policia anglesa no sentim la seva veu real perquè la declaració la va fer per escrit haureu d'esperar una mica per saber per què la mare de L'àngela va comparèixer a la comissaria a la nova llar de la caravana.

[00:09:30]

Els maltractaments continuen i s'agreugen. El Martin que ja hem dit que treballa de tècnic de so i és ultra catòlic treu els nens de l'escola perquè la seva intenció és educar los a casa. Tampoc ho impedeix la Sarah i el Chris es queden sense xarxa de suport. No tenen amics. El vincle amb els professors es trenca i la família que tenen més a prop viu a 70 quilòmetres un dia els pares de L'àngela es presenten per sorpresa a la caravana. Porten regals per als seus néts.

[00:10:05]

Només arribar el Martin va marxar enfurismat perquè havien aparegut sense avisar i L'àngela també ens va fer un mal paper. Van decidir no tornar hi. Els pares s'assabenten que L'àngela es fa dir l'Ivan i que tot i que no estan casats ha adoptat el cognom del Martin Smith. A partir d'ara doncs es dirà Lianne Smith la filla gran. La Sarah ja ha fet sis anys. Aquell any van començar els abusos sexuals. La mare tenia una feina que l'obligava a treballar de nit.

[00:10:38]

A mi no m'agradava que ens deixés amb ell. A finals de 1994 la família deixa la caravana i fa un nou trasllat. Cada nova casa era més allunyada de l'anterior. Martin cada cop veia més la mare dels seus propis pares que la relació entre tots els seus amics i familiars pel nou destí triat és Carla i una de les ciutats més importants del nord oest d'Anglaterra i capital del comtat de Cúmbria. Té gairebé 76.000 habitants i està situada a menys de cent quilòmetres de la casa dels pares de Dalian a la regió de North Star insòlit.

[00:11:12]

Martin ara ja no té feina és tot el dia a casa i la Liam manté la família. Treballa de nit en feines que fan sospitar la Sarah. Ja no sabia què feia però de vegades el Martin la portava en un cotxe una casa amb meu germà i jo anàvem al darrere quan ella deixava a Martin ens feia estirar sobre els seients i ens tapada amb una manta i allà esperaven en silenci fins que tornava. Llavors la mare va començar a treballar pel seu compte.

[00:11:41]

Conduïa sense tenir carnet i ens deixava casa a les nits. Martin aprofita que la seva dona és fora i que la crisi és al llit per abusar de la Sarah. Ho fa en una habitació amb la porta bloquejada per evitar ser descobert. Estava molt espantada i no volia fer ho. A ell li semblava divertit. Ja sabia que tot estava malament. Però ens van educar per no discutir i fer el que deien els adults. Al cap d'un temps la em va deixar de treballar les nits va trobar feina en una biblioteca i en aquell moment es posa en contacte amb la seua mare durin.

[00:12:18]

No la veu des de la visita sorpresa que li va fer a la caravana un any abans. L'última vegada que ens vam veure va ser en una cafeteria on havíem quedat. Em va demanar que li portés uns llibres. Ens vam acomiadar amb un petó i una abraçada. Pel que sembla d'origen és que aquest petó i aquesta abraçada serà l'últim contacte que tindrà amb la seua filla. Però no ens avancem. Quins arribem al canvi de mil·lenni. L'any 2000 comences sense que es compleixi cap de les previsions apocalíptiques que s'havien anunciat en el primer segundo de nuevo ciclo todos los ordenadores que no hayan sido realizados interpretaren el año 2000 como si fuera a les ràdios angleses són les cançons del grup de pop West.

[00:13:18]

I els èxits d'Oasis la banda dels germans Gala. A casa de l'àvia al comtat de Cúmbria els episodis de violència i abusos passen a un altre estadi la Sara ha fet 10 anys. Ell va començar a fer servir la hipnosi perquè entrés en trànsit abans de dir l'arma. Em deia cada cop està més adormida i jo fingir estar ho. Per què. De totes maneres acabaria abusant la ment i tenia por perquè era molt violent. Després em feia sortir d'aquell estat i em deia Has tingut un somni.

[00:14:06]

Has estat bonic i càlid. Llavors em preguntava què has estat fent ara. I jo li responia que havia tingut un somni molt bonic. Després d'això enviat a dormir alien que no sap res del que li passa a la seua filla. Ho fa veure. Ha deixat la feina a la biblioteca. Ara treballo com a cap del departament de Serveis d'Atenció a la infància a l'Ajuntament del comtat de Cúmbria. Quina gran paradoxa l'èlia no té cap contacte amb els nens de la ciutat sinó que es dediquen a planificar les activitats extraescolars amb els pares i la comunitat educativa.

[00:14:44]

El Martin fa de mèdium a la televisió i participa en programes sobre fenòmens paranormals en canals per satèl·lit com el món. En un dels capítols investiga si en un edifici del segle XIV hi ha esperits aquesta que Escolta Déu és la seva veu. 2 1. Quan algú pretén fer ho aleshores va fent grans. No suporto viure en aquell ambient violent i d'excessos i encara suporta menys que la seua mare no faci res per protegir la. Li deia la meva mare que odiava Martin que no suportava viure a la mateixa casa em responia que manen ells i jo li recriminava que on se suposa que me n'havia d'anar sense diners em deia que no li importava la Sara.

[00:15:33]

Només penses que per si imagina totes les possibilitats potser pot fer ho després de sortir de l'Institut revisen les línies de transport que passen per la ciutat fa càlculs sobre els diners que pot aconseguir però mai acaba de fer el pas. Té 14 anys i està sola. Al cap d'un any les coses canvien. Després d'una baralla molt forta la Liam i el Martin se separen. Van ser realment feliços els tres. La mare i jo. Però la separació no va durar gaire.

[00:16:09]

Mai vaig entendre per què el va deixar tornar hi perquè torne a casa el Martin. Doncs perquè la Liam està embarassada. L'embaràs de la Laia no és cap impediment perquè el Martin continuï abusant de la seva fillastra la Sarah però és més gran i comença a rebel·lar se.

[00:16:35]

Vaig començar resistència quan Martin tractava de hipnotitzar me. Li deia que aquell mètode ja no funcionava i que de fet no havia funcionat mai. Que volia tenir una vida normal i conèixer nois de la meva edat. Responia que m'estima molt. Mai hauria volgut acabar d'aquella manera deixaria la mare que es casaria amb mi i que tindrien fills. Jo li contestava que havia de ser suposadament el meu pare. Estava molt confosa Fun Home causat de tu. Des dels sis anys que que t'estima odiava em va fer prometre que no aniria a la policia i em va dir tinc un fill en camí no pots enviar el seu pare a la presó però els abusos s'acaben quan la Sara té 16 anys.

[00:17:22]

Neix la Rebeca. Liam treballa 12 hores a l'Ajuntament de Cúmbria i no pot fer se càrrec de la nena i el Martin se'n desentén. Nosaltres. Jo i el Chris els que van cuidar la nena ja era la seva mare van ser el Chris i jo els que vam veure la seva primera rialla. Els seus primers passos no pas ells la Sara no deixa sola la seva germana petita. En cap moment s'ajuda a ella mateixa que la protegia del Martin. No vol que aquella nena d'ulls blaus passi pel mateix infern que ella ha hagut de suportar durant una dècada quan la Rebecca té dos anys la família fa un altre trasllat.

[00:18:04]

Som a l'agost del 2007 i ara ja és major. Quin.

[00:18:16]

El destí triat és el del comtat està força aire al centre d'Anglaterra. La ciutat està situada a menys de 300 quilòmetres de la regió de Cúmbria on la família és més ha viscut els últims anys. és molt a prop de Birmingham i se la coneix pel seu patrimoni històric i per ser el lloc on va néixer Samuel Johnson una de les figures literàries més importants del país. S'instal·len en una casa amb jardí valorada en 250.000 lliures uns 280.000 euros. La Sarah vol ser infermera.

[00:18:46]

Ha fet 18 anys i finalment marxo. Se'n va cap al nord i comença a estudiar infermeria a la Universitat de Newcastle al comtat detall ni al Comtat on va néixer i on fa quinze anys la seva mare va conèixer el Martin l'home que li ha destrossat la vida.

[00:19:03]

La noia trenca qualsevol via de comunicació amb el seu padrastre i ignora les seves trucades i no respon als missatges de text que li envia constantment. Vol girar full. El que no trenques el contacte amb el seu germà Chris que ha viscut aliè al tema dels abusos. El Crist li vaig donar un telèfon mòbil d'amagat perquè no informés de com estava la Rebeca que em vaig convèncer a mi mateixa que el Martin no faria mal a algú de la seva pròpia sang. Però em vaig enfadar molt quan el Cris em va explicar que el Martin havia tirat aigua la cara de la Rebeca perquè deixés de plorar.

[00:19:33]

La Sarah tem que això sigui el començament d'una espiral de maltractaments. Com els va passar a ella i el seu germà el novembre del 2007. Martin fa fora el Chris de casa. Tenia 16 anys.

[00:19:47]

En aquell moment vaig sentir que havia de fer alguna cosa. No hi havia ningú més per protegir la Rebecca. Per aquesta raó vaig anar a la policia. No volia que la nena estigués en risc i patís el mateix turment que jo. A la policia li vaig demanar que abans de detenir el Martin em deixessin parlar amb la meva mare i el meu germà per explicar los tot el que el meu padrastre m'havia fet. Primer parla amb el Chris el seu germà.

[00:20:14]

Li vaig explicar el que em feia Martin. Com vaig sobreviure tants anys d'abusos. Tots dos ens vam posar a plorar. Va ser horrible per a ell perquè mai va sospitar res. Sentia que m'havia fallat perquè no em va poder protegir els fills em va creure de seguida l'endemà. Expliqui els fets a la seva mare. Primer li vaig dir mare. Tu sabies que el Martin acostumava a pagar. Em va respondre que no vaig continuar. Tu el senties quan el feia rebotar pel terra de l'habitació.

[00:20:49]

Com pots fingir que no passava. Em va replicar perquè el que ells escampa mentides. Jo li vaig respondre que no eren mentides i que Martin havia fet altres coses. En aquell moment em va aturar i em va dir si has de començar a dir mentides no ets la meva filla. Vaig començar a plorar i ella va marxar. Mare i filla no es tornaran a veure mai més.

[00:21:17]

El novembre del 2007 la policia deté el Martin per un delicte de violació. Sexuals reiterats a la seua fillastra. Ho explica el Mosso d'Esquadra Ignasi soberano. De seguida explicarem per què la policia catalana va intervenir en aquest cas l'any 2007 es va iniciar la investigació a Anglaterra per l'agressió sexual continuada a la filla de Valiant. El van detenir va iniciar se el judici oral com a font i tots dos negaven aquests fets. Deien que tot havia sigut una invenció de la filla.

[00:22:00]

Després de declarar la policia deixa el Martin en llibertat condicional a l'espera de ser processat. Davant d'aquesta situació els serveis socials notifica a la família Smith la possibilitat que la rebi que passi a estar a càrrec de l'Estat però no ho executen. és a dir no els prenen la nena només és un avís del que potser passarà al cap d'un mes. El Martin la Liam i la nena desapareixen. La policia del comtat de Staffordshire fa una crida a la col·laboració ciutadana per localitzar los.

[00:22:32]

El periodista d'El Periódico Antonio Baquero va seguir el cas. La policia del comtat està força intentava trobar el parador de l'Aliança Rebel que és mig des del 7 de desembre del 2007. Mare i filla van desaparèixer de la ciutat de Linya en aquesta data. Les autoritats i organitzacions com el fan marxar i ajuden a trobar el meu fill. Es van mobilitzar per trobar les sense èxit alguns diaris populars van col·locar a les edicions d'internet anuncis en un número de telèfon i demanaven als lectors qualsevol informació que es pogués proporcionar sobre la policia també fa una batuda al jardí de la residència familiar perquè preveu un final tràgic.

[00:23:13]

No hi troben res. Després de molt de temps sense tenir hi contacte la Sara truca a la seva àvia la d'orina per explicar li que ha denunciat el Martin. També li diu que la seva mare el Martin i la nena petita la Rebecca han desaparegut. La donin ho rep amb tristesa. L'última vegada que havia vist la seva filla havia estat en una cafeteria on li va portar uns llibres que li havia demanat. D'això ja en fa més de deu anys. Passen les setmanes i la policia continua sense tenir pistes del parador del Martin Liam i la Rebeca sospiten que el Martin ha fugit del país per evitar la condemna per violació i abusos a la seva fillastra.

[00:23:51]

Ha marxat sol que els investigadors se centren en els ports del sud del país.

[00:23:57]

Des d'allà surten els vaixells que travessen el canal de la Mànega en direcció França. Creuen que si el Martin ha fugit ho haurà fet per la via més ràpida comproven que el trajecte més curt per arribar a les costes franceses és el que connecta la ciutat britànica de Dover amb el port de Calais. Són uns 50 quilòmetres de distància. La policia revisa les càmeres de seguretat de la terminal de Dover i veuen que el Martin puja en un dels ferris. No ho fa sol.

[00:24:27]

L'acompanyen la Liam i la Rebecca.

[00:24:30]

La policia alerta la Interpol Però els perden la pista al cap d'un mes que la família hagi pujat en un ferri en direcció a França. El gener del 2008 Martin hauria de comparèixer davant dels tribunals anglesos perquè es troba en llibertat condicional. No s'hi presenta. Des d'aleshores es converteix en fugitiu. Antoni Martí Smith era un dels 10 pederastes més més buscats a.

[00:24:54]

Tenim en compte que va abusar sexualment durant deu anys de la filla gran de Liam. Aquesta filla era menor d'edat i quan va tenir una de més va ser més gran. A punt de fer els 18 anys és quan va atrevir se a denunciar aquestes agressions. Dos anys després que el Martin fugís d'Anglaterra amb la seua companya Liam i la seua filla Rebecca l'estiu del 2009 són detectats per la Policia de Catalunya.

[00:25:26]

La primera constància que tenim que resideix a Barcelona és aproximadament el mes a l'estiu del 2009. Ells entren a viure en un pis al carrer Galileu de Barcelona en el qual estan unes poques setmanes un parell de mesos i a partir d'aquí ja canvien de domicili se'n van a viure a la Travessera de Gràcia. Entre la fugida d'Anglaterra i la primera dada tècnica que hi ha a l'estiu del 2009 sabent que va viure a Espanya però no hi ha constància de quines ciutats o quin lloc s'hagin pogut estar facilita.

[00:26:03]

El carrer Galileu és el districte de Les Corts. Aquell estiu la família augmenta i quan viuen aquí a Barcelona es queda es queda embarassada de Daniel. A Barcelona la família fa una vida tranquil·la. Viuen en un pis del número 368 de la Travessera de Gràcia a tocar del carrer Padilla. Martin és un fugitiu buscat per violació i abusos sexuals. Gairebé no surt de casa. No hi ha constància que es desenvolupés cap activitat professional. Nosaltres entenem que degut que sabia i era conscient que l'estaven buscant les autoritats angleses no tenia cap mena de document activitat professional res que fes constar el seu nom.

[00:26:47]

Tot anava a nom de Lianne Smith. Com ja va passar a Anglaterra és Lilian qui ha de mantenir la família i Lianne Smith va començar a treballar com a professora de recursos humans en un centre d'adults o un centre d'activitats professionals a la ciutat de Barcelona concretament al passeig de Gràcia. Hi feien vida totalment normal a Barcelona. La Rebeca que ja té quatre anys va a un col·legi d'Horta i el Daniel a l'escola bressol. Només es relaciona amb els companys de feina del periodista Antonio Baquero.

[00:27:23]

Va parlar amb els veïns dels els veïns de la parella la Travessera de Gràcia. Coincideixen a dir que era més freqüent veure l'aliança pel barri gairebé sempre acompanyada dels seus dos fills. Ell es deixava veure en molt poques ocasions. De fet alguns veïns de l'escala on vivien no l'havien vist mai i no sabien ni que existia. Tolkien era qui feia les compres gairebé sempre en quantitats molt petites. El propietari d'un bar explica que acostumaven a menjar alguna cosa ràpida de barri i se n'anava.

[00:27:54]

L'aparent normalitat de la família Smith es trenca la nit del 17 de desembre del 2009 mentre estaven dormint algú els hi va entrar a casa seva i va cometre un robatori amb força fets que ja van denunciar a la comissaria d'Horta. Aquests fets van quedar enregistrat a la base de dades és a dir que Lianne Smith vivia en aquest domicili juntament amb la seva parella sentimental de la qual no va donar cap tipus de dada i amb els seus dos fills menors d'edat. El 3 de març del 2010 gairebé tres mesos després del robatori els mossos reben una informació que accelerarà els esdeveniments a les bases de dades policials.

[00:28:32]

Entre una ordre d'extradició i detenció de les autoritats angleses a nom d'Antoni Smith per uns delictes continuats d'agressió sexual contra la filla major de l'Aliança. La policia catalana encara no sap qui és des dels serveis de mossos es fa una recerca de dades personals a dades relacionades de dades que puguin permetre identificar localitzar la persona. Amb aquestes ordres de detenció novament acostuma a haver hi dades a persones a interès és a dir parelles fills. Gràcies a això per nosaltres es pot localitzar que la senyora Lianne Smith havia posat una denúncia per un robatori l'any 2009.

[00:29:13]

Per aquest motiu s'inicia una recerca de dades i de confirmació que aquesta senyora encara hi vivia allà amb els seus fills i el seu marit. I efectivament es confirma que l'Iran i els seus dos fills amb la seva parella encara ara segueixen residint allà. Després d'uns mesos d'investigació els Mossos no tenen cap dubte que el pederasta fugit de la justícia anglesa és la parella de Lianne Smith. La dona que el desembre del 2009 va denunciar un robatori a casa seva el dia 7 de maig de 2010 s'inicià un dispositiu de vigilància del domicili del carrer de la Travessera de Gràcia de Barcelona on residia la família.

[00:29:54]

El 7 de maig és dilluns. Durant tot el dia els agents controlen qui entra i qui surt de l'edifici del Martin ni rastre. A la tarda les coses canvien durant les 8 15 hores de la tarda. Els agents que estaven formaven part d'aquest dispositiu observen sortir del domicili. Toni Smith el Toni. Què diu el mosso és l'home que nosaltres coneixem com a màrtir camini cap al barri de Gràcia. Els agents el segueixen Creu el carrer Lepant i va fins al carrer Marina.

[00:30:29]

Allà giri a l'esquerra i continua carrer avall en direcció mar. Fa un seguiment i es procedeix a la seva detenció. Va ser l'ordre de detenció europea que li constava de les autoritats angleses.

[00:30:43]

La detenció es fa a l'alçada del número 335 del carrer Marina. El seguiment ha durat uns deu minuts. El Martin de 45 anys no posa resistència. No s'esperava aquesta detenció doncs ell pensava que estava passava desapercebut a una ciutat tan gran com Barcelona. De fet no li constava cap tipus de documentació. L'única relació que hi havia que el pogués relacionar amb autoritats és el fet que era la parella de Lianne Smith i que realment ella havia fet la denúncia aquest home l'any 2009.

[00:31:17]

La policia trasllada el Martín a comissaria. Aquest senyor és traslladat a la comissaria d'Horta Guinardó que és la comissaria de referència del carrer on va ser detingut. A partir d'aquí s'informa al jutjat que entén de tradicions. El cas era el Juzgado Central número 2 de Madrid. Aquest jutjat va donar la directriu que com i amb 24 hores en casos d'aquest estil 24 hores per traslladar el detingut a Madrid a Madrid ingressa a la presó a l'espera que es tramiti la seva extradició a Barcelona.

[00:31:53]

La Liam i els seus fills s'han quedat sols Lian el dia 13. Com es veu sol a Barcelona busca una persona que l'ajudi amb els fills i buscar una Huppert. I efectivament el dia 13 de maig fa una entrevista amb una noia anglesa. Aquesta entrevista és positiva i l'endemà dia 14 aquesta noia entra a treballar al domicili de Jan Lopez s'instal·li al pis de Travessera de Gràcia. El 14 per la nit la noia s'allotja per primer cop en el domicili de Lian i l'endemà quan ella s'aixeca i ja no no els veu no veu ni a la Liam ni als seus fills on ha anat s'hi acaba de contractar una noia per cuidar els nens.

[00:32:49]

Quins amb Carles Porta. A Lloret de Mar a 75 quilòmetres de Barcelona l'aliança entre la recepció de l'hotel Miramar amb la Rebeca i el Dani el que va dins el cotxet és dissabte 15 de maig a la tarda.

[00:33:15]

El Miramar està situat a l'avinguda Jacint Verdaguer a tocar de la platja. és un hotel de quatre estrelles construït l'any 2000. Té set plantes i 54 habitacions a la recepció. L'Eliana demana una habitació doble i un llit sobretot i no té reserva però com que és temporada baixa n'hi ha de disponibles. L'habitació costa 62 euros la nit. Paga per avançat l'import de tres dies. La recepcionista li dóna la clau de l'habitació 101 que és en la primera planta. A mà esquerra pugen i s'instal·len l'endemà.

[00:33:51]

Tots tres surten de l'hotel. Tenim constància que surten a passejar arribant a una farmàcia a comprar un tipus de medicament per Lian un testimoni de l'habitació del costat veu a la Rebeca Joan al balcó de l'habitació. La tarda del dia del dia 16 i el sopar el fan a l'hotel sense cap tipus de problema. Dilluns 17 de maig la Lia i els nens van a la platja. La roba que s'estira bocaterrosa a la sorra amb el Dani al seu costat. El nen està a punt de complir un any Balian la seua mare els fa una foto.

[00:34:29]

Els nens somriuen. No s'imaginen per res el que els espera. A la nit sopen a l'habitació. Dimarts al matí dia 18 el servei de neteja comença a treballar a la primera planta de l'hotel. Les treballadores de la neteja de l'hotel pugen a l'habitació 101 per tal de fer l'habitació i troben una nota el que és el pany. Una nota manuscrita que posa en anglès un Espanyol així no agafa habitació oi hijos enfermos. Les treballadores no truquen a la porta i se'n van a tres quarts de 2.

[00:35:07]

L'aliança baixa recepció s'adreça a la recepcionista i demana la presència de l'ambulància i de policia. La recepcionista demana que per què ho necessita i la clienta diu ja me la policia i l'ambulància Por Favor i puja automàticament cap a l'habitació. La recepcionista truca al servei d'emergències i una agent de la Policia Local que es trobava a uns 10 metres o 15 metres de l'hotel estava fent custòdia del que és l'Ajuntament. Al sentir el requeriment per emissora poc s'hi adreça a l'hotel. En arribar a l'hotel la recepcionista li explica el que ha passat i l'acompanya fins a l'habitació d'on és aquesta.

[00:35:44]

Aquesta clienta l'agent piquen a la porta de l'habitació 101. La porta s'obre i surt una dona ben vestida i li demana a la gent que és el que passa i la senyora. Però és el que fa és indicar amb la mà que passi cap a dins i l'acompanya cap a l'interior de l'habitació. El policia hi entra un cop a l'habitació la senyora indica cap a on es troben els llits i la gent observa que hi ha uns cossos tapats a cada llit.

[00:36:14]

La gent comprova els fets. Efectivament es tracta de dos menors que presenten signes incompatibles amb la vida i li pregunta què és el que ha passat. La senyora no parla gaire espanyol i no contesta i llavors la gent li pregunta si ha sigut ella i la senyora diu que hi és la senyora. és la Lian. La Policia Local de Lloret informen els Mossos. Quan nosaltres arribem a l'hotel Lianne Smith estava assentada a les butaques de l'entrada custodiada per diversos agents.

[00:36:44]

Ella estava assentada amb el bolso de mà als genolls. Navarra que estava arreglada vestida maquillada estava esperant com si estava esperant que nosaltres la recollissin i la Xina diguessin si estava preparada per marxar amb nosaltres. Estava molt molt tranquil·la molt freda. Els investigadors es fixen en altres detalls nosaltres quan la veiem la primera vegada presenta un petit tall a cada canell i un petit tall al coll. Els Mossos sospiten que aquells talls poden ser fruit d'un autor o lesió però encara és massa aviat per saber ho.

[00:37:23]

Pugen a la primera planta i entren a l'habitació 101. Accedim a l'habitació i aquesta habitació és un passadís amb Esquerra només entrar hi havia el quart de bany i al final del passadís hi ha el que és l'habitació l'habitació en si des del passadís ja veiem que hi ha un llit pletòric a mà dreta sobre el llit aquest so pletòric hi havia una galleda amb petxines a la platja biberons joguines i cal accedir a l'habitació a mà esquerra hi havia un cotxet de nen i els dos llits individuals que estaven ajuntats.

[00:37:56]

Els agents s'acosten als llits amb aquests llits s'observava estaven els llençols i el llit posat com si estiguessin al llit fet s'observava que cada llit hi havia una figura humana petita no hi ha mitja d'aquestes dues figures que estaven tapades o s'observava. Hi havia una nota manuscrita i s'observava un coixí i una forma conforme algú havia passat la nit allà estirada. Que hi havia escrit a la nota. La nota es trobava al mig entre els dos cossos. Aquesta nota era una nota manuscrita en anglès nosaltres exposant en traduir i era com una carta de despedida als seus fills.

[00:38:37]

Demanava que bé que no havien tingut una bona vida i que esperava que es veiessin més allà a l'habitació. Els Mossos troben una segona nota també l'escrit l'aliança és en anglès i defensa la innocència del Martin. De tots els càrrecs de què se l'acusa. Dins la paperera del lavabo els Mossos localitzen un altre full de paper està estripat. Després de reconstruir lo poden llegir què hi diu no hagen habitación hijos enfermos. I encara hi ha una quarta nota. Lianne Smith va lliurar un sobre amb aquest sobre també hi havia una nota manuscrita que deia que el seu marit era innocent que ell no havia comès els fets que se li atribuïen a Anglaterra.

[00:39:25]

Que tot era una invenció de la seva filla i també havia comès diverses passaports els passaports dels nens els passaports a ella a banda de les notes. Els Mossos. Un cable de telèfon al darrere de la porta d'entrada a l'habitació està passant per darrere de la molla de la porta. Els dos extrems del cable estan lligats amb un nus per evitar que caigui.

[00:39:46]

Amb quina finalitat seguir ho sabrem a l'hotel Miramar ara arriba a l'autoritat judicial per fer la reconstrucció del crim per l'excepcionalitat del cas amb dos nens com a víctimes de la seva pròpia mare. La reconstrucció es fa a l'habitació del costat. Realment ella el que va dir és que volia passar uns dies amb alegria amb els seus fills a Lloret fer prendre el sol a gaudir de la platja que obliguessin tant ells com ella de tot el que estava passant amb el seu nom. La seva parella sentimental i va reconèixer haver estat l'autora de la mort del seu fill.

[00:40:23]

Cobria la cabeza con una bolsa de plástico cerrando la lectura que ella impiden así cualquier forma de respiració causant la muerte per asfíxia. La policia creu que els crims es van cometre la matinada del 17 al 18 de maig quan els nens dormien. Els Mossos graven la confessió de la Lianne en vídeo. Ara escoltarem un extracte real molt breu en què diu que després de matar los es va voler suïcidar.

[00:40:54]

Es va poder determinar que havia comprat unes fulles d'afaitar d'una maquineta de Vilatorta la dona havia trencat Aquesta maquineta i amb la Gilet havia fet uns talls als canells i al coll. Però a criteri nostre no eren talls suïcidi eren quan ho va intentar però no atrevir se a la porta vam trobar un cable de telèfon que també l'havia col·locat com si hagués pensat penjar se. I també no observar que hi hagués cap prova real d'intentar la confessió. La Lian té 43 anys.

[00:41:35]

Expliqui per què va marxar de Barcelona el dia 15 de maig al matí. Lianne Smith sortia a comprar i en sortir del seu domicili observa dos individus que es troben a la vorera enfront de casa seva. Ella s'espanta es pensa que són assistents socials anglesos que vénen per endur se els seus fills. Li han pensa que efectivament li trauran la custòdia als seus dos fills pel fet que la seva parella ha estat detinguda i segurament serà extradit cada i decideix emprendre un viatge cap a Lloret.

[00:42:09]

Retorna al seu domicili agafa els seus dos fills agafar quatre joguines i poca roba perquè realment a l'habitació de l'hotel no hi havia gaire roba i sense dir res a ningú ni tan sols a la noia que havia contractat el dia abans perquè l'ajudés a cuidar el seu fills. Marxa en direcció a Lloret de Mar. A Madrid s'ha autoritzat l'extradició del Martin. Casualitats de la vida el mateix dia del crim dimarts 18 de maig arriba a Anglaterra. Ha de respondre per 13 acusacions d'agressió sexual i per haver incomplert les condicions de llibertat provisional quan és davant del tribunal s'assabenta que la Lia ha matat els nens i reacciona dient que es vol suïcidar.

[00:42:55]

Crims. En Carles Porta. El març del 2011 un tribunal de Manchester va condemnar Martin a 16 anys de presó per violació i abusos sexuals reiterats a la seva fillastra la Sarah el juliol de 2012. L'Audiència de Girona va imposar una pena de 30 anys per dos delictes d'assassinat amb l'agreujant de parentiu. La sentència que recollia el veredicte del jurat popular va tenir en compte dos atenuants. El primer que l'acusada va confessar els fets de seguida el segon que en el moment de cometre els crims les seues facultats mentals estaven afectades de forma greu però no anul·lades perquè patir una depressió patològica i un trastorn psicòtic i una dependència emocional patològica de la seua parella va dir que va cometre el doble crim perquè es pensava que li prendrien els fills fet que Servicios Sociales para acoger a los niños.

[00:44:07]

L'advocada de la defensa Jennifer López va demanar que aquest trastorn se li apliqués com a eximent i no com un simple atenuant pueden entendre el que està dient dijous durant el judici es va llegir una declaració que duria la mare de la Lian va fer a la policia anglesa en qualitat de testimoni. La Doris parla de L'àngela i no de la Alien perquè així com la coneixien a casa seua. Era així com àngela com ella coneixia la seua filla la meva filla estava irreconeixible.

[00:44:40]

és que va conèixer Martin és més clar i no és la persona que conec i estimo. Fins al moment del crim jo no vaig tenir notícies de la meva filla. Aleshores vaig saber que tenia un nét petit que menys d'un any ja havia mort asfixiat. En Carles Porta. Adrià Pujol parlem de la que pot portar una mare a matar els seus fills. Qui diu l'antropologia infantil Civis. L'antropologia s'hi ha dedicat als infantils. I és que no és un tema monogràfic perquè una cosa són els sacrificis les creences etcètera.

[00:45:44]

El que sí que coincideixen totes les cultures del món d'ara i d'abans és en el fet que sacrificar un nen pot obeir a dos motius molt gruixuts. El primer és força obvi crec jo que és que és el nen d'un altre i per tant si li treus el nen li treus tot. Tu pots matar la dona. El marit pot robar les vaques cremar la granja però tocar els nens de l'altre és l'ofensa més gros i perquè és l'ofensa més grossa. I aquí el segon motiu que va relacionat perquè cremar la granja robar les vaques i matar adults és destruir el present però matar un fill o una filla és destruir el futur i això les forces ocultes de la cultura és la cosa més terrible possible és desfer aquella persona sense futur aquella sang perquè s'entengui aquella nissaga.

[00:46:40]

Treure li els fills és avortar la possibilitat de continuar d'arribar al futur a un futur que mai sabrem quin és però un futur amb fills és un futur de joia. Un futur sense fills és un futur nefast.

[00:46:55]

Això significa en els nens però en aquest cas si perdona estem parlant dels propis fills. Aquí entraríem en una tercera diguem ne tota d'aquest sistema de símbols que és que els fills són seus i en lloc de matar la cosa més sagrada que hi ha enllaçada a avortar la possibilitat d'assolir el futur. A més a més hi ha un acte de sobirania gegantí que poques vegades les dones fan però que quan ho fan ho fan. I no parlo només de matar si en el sentit que aquests fills són meus és molt probable que Mathis els teus propis fills per fer mal doncs el pare dels teus fills.

[00:47:43]

D'acord però és un acte sobirà. I aquesta tercera pota és important. Estaria relacionat indirectament o directament sobre el meu cos mano jo. I em sembla que no cal explicar una altra vegada per molt que un nen el facin dues persones per entendre qui el fa o fabrica qui porta la panxa i qui ho treu és la mare. Per tant allò és seu.

[00:48:09]

és evident que això és inconscient i que no ho penses en aquests termes però aquests termes inconscients et porten a un acte d'aquestes característiques o t'hi poden portar si més no a mi una cosa que em crida molt l'atenció d'aquest cas és la relació entre la Liam i el seu home que és per a mi clarament l'inductor de tots els mals de la família. Com és que aquesta dona ho aguanta tot i al final ella acaba matant els petits. Però sobretot com és que ho aguanta tot i durant tant temps Mira Carles començant pel final acaba matant els fills.

[00:48:50]

Ja ho he dit i veig un acte de sobirania absoluta. I llavors anem al principi com és que ho aguanta tot. Home una vegada més és un tema recurrent. Les dones la dona que arriba a aguantar no és perquè sigui capaç d'aguantar o no hi és perquè les dones siguin així i per tant ho poden aguantar tota aquesta idea és molt rància. Jo crec que dones que aguanten aquest tipus de coses ho aguanten perquè el lloc on viuen al lloc on han crescut la societat que les envolta les condemna a aguantar això o pràcticament que les obliga pel sol fet d'haver nascut dones.

[00:49:33]

I ho hem parlat moltes vegades aquesta dona que cuida que cura que aguanta el dit amb un barbarisme cap juga. és un model de dona històricament etern atès que en programes com els que fem aquí mirem de contribuir a llimar lo i a fer lo desaparèixer d'una vegada per totes. és clar que si tot el grup inclús els parents inclús la mare aquella frase això acabaria aquella frase ja saps com és el teu marit filla però home perdona ho vull dir. De vegades aquesta roba es transmet de mare a fill és horrible.

[00:50:13]

Però aquest individu abusava dels nens els maltractava d'una manera tremenda i la mare mirava una altra banda i al final va dir si ho tornaria a repetir. Em sembla un acte de sobirania i ara hi podríem afegir l'adjectiu de sobirania desesperada. Mira l'últim lloc l'últim espai on jo sí que puc actuar què és el pitjor espai de tots és tenir els fills que són meus. Llavors mai acabarem d'entendre per què hi ha segons qui aguanta segons que no ho acabarem d'entendre mai. Però el que sí que podem fer és constatar com ho fa.

[00:50:57]

I no és ell l'única dona que aguanta les ires del marit. Les Fúries els malestars els enganys els abusos. No és la primera ni serà l'última. I a més a més és que és un clixé que és l'habitual. No estem parlant de cap a Sevilla dècims que passen de tant en tant passa molt i quan aconseguim redefinir i educar a tothom homes i dones girem una mica millor.

[00:51:27]

La defensa va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va rebaixar la condemna a la lien de 30 a 24 anys. Balian va ingressar al centre penitenciari de Brians 1 Un temps després va demanar voluntàriament el trasllat a una presó britànica. No en sortirà fins al 2030 6 mantindrà 69 anys. La Sara és infermera. Ara té 31 anys. I pel que sabem no ha tornat a veure la seua mare el CRIS el seu germà en té 29 i tampoc no ha anat a veure la presó.

[00:52:08]

La Rebeca i el Daniel estan enterrats al cementiri de Lloret de Mar perquè els seus pares no van poder pagar ne la repatriació. L'autòpsia no va trobar rastres que haguessin patit abusos.

[00:52:21]

El Martin set mesos abans que comencés el judici contra l'aliança es va penjar a la cel·la de la presó de Manchester on complia pena per haver violat i abusat de la Sarah la seua fillastra. No em sap greu dir ho però persones com ell sempre s'equivoquen en l'ordre en què fan accions. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem. Guionistes Lydia Orriols Mercè Folch i Beltran cas de Bo i Mercè Font muntadors musicals Benja Estacio i Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez.

[00:53:16]

Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. O bé no ho fa i vaig anar. Per un nen creat fa anys ja si silenci i ho farem segur. N'hi ha alguns que fa una vegada va tenir gats abandonats que hi hagi dos o tres noms reals. El que jo voldria l'ús guies. Són set. No us fem més bé. I jo ja es va posar en marxa jo sóc jo. Quan va ja fa massa anys i jo ja no és.

[00:55:55]

Avui dia un paquet d'incentius sigui excessiu. Com que no volen ni abusos. Més que objecte el seu dia a dia són constants lliurepensador seguides. Sense excepció veies.