Transcribe your podcast
[00:00:00]

Op het moment dat ik aan het steken was, toen kwam mijn kwaadheid naar boven. Zover was ik op dat moment. Precies dit dus, dit fascineert mij mateloos. Want wat gaat er in iemands hoofd om in die paar seconden voordat iemand zoiets gruwelijks doet? Is het kortsluiting, gekte of juist een heel bewuste daad en is niet iedereen in staat om een moord te plegen? Alle reden dus om het kwaad diep in de ogen te kijken. Dus zoek ik ze op; mensen die het ergste hebben gedaan wat je kan bedenken.

[00:00:33]

Als ik langer had buiten gelopen, dan had ik nog wel meer slachtoffers gemaakt, maar ik was zeker.

[00:00:37]

Iedereen moest sterven. Ik had hitteams uit Joegoslavië. Die gasten kwamen liquideren.

[00:00:42]

Ik sloop dus heel mijn cel en ik steek hem ook in brand. En op dat moment zeg maar wordt door een interne bijstand wordt ik mezelf uitgemept. En ik vond ze zes daders die het leven van een ander tot een hel maakten. Iedere aflevering confronteerde ik hen met hun gruweldaden en daarbij een zwijgrecht. Welkom bij daders! Een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Mijn naam is Cas de Jong.

[00:01:10]

Ik heb een pedofiel vermoord en ik heb daar twaalf jaar voor gekregen en mijn straf aan de maatschappij betaald. Waar u het meest spijt van? Van de consequenties van hetgeen wat ik gedaan heb. En die zijn? Weg bij mijn kinderen, de gevangenis, de kinderen naar de sodemieter, geholpen door de Jeugd Bescherming en de Raad van Kinderbescherming.

[00:01:31]

Kun je zelf die daad vergeven? Heb ik allang gedaan Wat zou je willen terugdraaien? De geboorte? Je hoort de stem van Willeke Meijer, net zestig geworden. Twaalf jaar zat ze vast voor de moord op een man die haar dochter misbruikt zou hebben, zegt de eerste de beste die nog één keer met zal naar mijn kind komt.

[00:01:53]

Snijd het hart uit zijn lijf. Drie jaar later gebeurde dit helaas. De moord is het trieste dieptepunt van een leven dat bol staat van geweld, vernedering en afschuwelijke verkrachtingen. Al op haar zevende wordt Wilke misbruikt door een oudere man. Ze zegt dat haar bloedeigen moeder was die haar hierheen bracht en hier 900 gulden voor kreeg. En dan zeg je mama, dit doet pijn, ik wil dit niet en dan krijg ik klappen en dan word je ruw op z'n schoot neergezet.

[00:02:19]

En dan komt dat ding uit zijn broek en dan wil je dat je moeder opgetild en dan wordt je het eroverheen gedrukt. Nooit zal ik die dag meer vergeten. Het misbruik gaat door en ook op latere leeftijd blijft haar weinig ellende bespaard. Zoveel ellende in één mensenleven. Het grenst bijna aan het onvoorstelbare. Als ze erachter komt dat haar oudste dochter voor de derde keer zou zijn verkracht, breekt er iets in Willeke. Nu moet het stoppen. Zij heeft die pijn.

[00:02:45]

Ik heb die pijn en het doet verschrikkelijk zeer. En de dingen die ik meegemaakt heb in mijn leven vanaf mijn zevende zegt maar, dat die gemaakt hebben dat deze vrouw die hier zit tegenover jou op die dag die moord gepleegd heeft.

[00:02:59]

Inmiddels zijn we jaren verder en woont Willeke in Almere, ver weg van de plek waar een moord plaatsvond en ze die fatale nacht beleefde. Ze staat open voor een interview.

[00:03:09]

Vanmorgen we om om 1 uur per kwartier bij haar thuis op remproblemen. En ze wil overal over praten. De onderwerpen waar je niet overbrugbaar, maakt me niet uit. Alles wat in het boek staat, wil ik ook. Nee, nee, nee.

[00:03:29]

Een paar weken later ben ik in Almere om Willeke te ontmoeten. Over enkele ogenblikken ben ik bij het huis van Willeke als ze vertelt over haar horrorjeugd die zo gruwelijk was. Dan denk je bijna dat het een soort filmscenario is, zo gruwelijk kun je het bijna niet bedenken. En zij zegt zelf dat het de jeugd was die haar tot die gruwelijke daad bracht. Tot die moord. Tot die woeste steekpartij daar op dat bed. Tegelijkertijd zat er ook vierentwintig uur tussen, een heel etmaal waarin ze een ander besluit had kunnen nemen, waarin ze misschien had kunnen beslissen om toch niet tot die gruwelijke daad over te gaan.

[00:04:15]

En waarom heeft ze toen geen andere keuze gemaakt? Had ze niet een moment kunnen nemen voor zichzelf? In die 24 uur om het niet te doen en die moord achterwege te laten en zijn vrouw hier misschien anders in dan mannen? Zijn mannen misschien veel impulsiever dan vrouwen en zijn vrouw misschien veel meer. Veel meer met een plan bezig dat ze secuur ten uitvoer brengen. Serums, kop mobiel staan. Ik denk dat ik aangekomen ben. Het huis van Willeke.

[00:04:47]

Ik kom aan bij een hoekwoning en er spelen kinderen op straat. Na een paar keer aanbellen doet Willeke open. Geen decor, geen bel of gaan vandaar. Nou ja, heel goed, dit is maar niet leuk of regent het altijd.

[00:05:16]

Of als je als je koffie hebt heerlijk wordt.

[00:05:20]

Graag wil ik eens een kleine vrouw, moeilijk ter been, maar met een krachtige uitstraling en lang rood haar. Haar huis staat bomvol met spullen en alles is paars aan lievelingskleur. Haar man gaat naar buiten en neemt het hondje mee voor een wandeling. Wel zo rustig. We drinken een kop koffie en gaan aan een grote tafel zitten in de woonkamer, in inheritance door wat je hebt. Contact westernfilm voordat we Katanec telefonisch aan de lijn kreeg. En wat me opviel was dat eerste Pirotte stuurde.

[00:05:48]

Ik zei van ik ben bezig met een podcast, mijn podcast over daders die veroordeeld zijn criminelen en ja, hoe ze hoe dat verder gaat, hoe de maatschappij op ze reageerde en toen je vrij scherp terug. Toen zei je ja, met dader of crimineel. Bedoel je daarmee de moord op een pedofiel mee? Daarmee leek je een beetje te zeggen van. Ik ben helemaal geen moordenaar. Ben ik het niet? Waar bent u wel veroordeeld voor moord? Twaalf jaar, ook na twaalf jaar heb ik gekregen.

[00:06:13]

Was dat dan onterecht? Twaalf jaar? Ja, vond ik onterecht. Tellen. Wij kunnen zo iemand in jouw geval vermoorden. En dan toch geen moordenaar zijn? In mijn geval wel ja, snap het toch niet helemaal. Ik denk dat je euh, willens en wetens. Is het heel anders. Als je willens en wetens smorgens de bed uitstapt en je gaat mensen doodmaken en op het moment dat mijn dochter het vertelde tegen me, kreeg ik een emmer met helemaal niets over me heen.

[00:06:42]

Hertoghs vertelde jou van dat ze misbruikt was. En dan? Dan ben je in een roes. Je voelt niks meer. Je hoort alleen nog nogmeer. In de feiten dingen en dan op een gegeven moment, dan word je wakker en dan is het gedaan. Dus het was echt een noodtoestanden. Je zegt ik ben geen moordenaar, maar iemand die opkwam voor eigen dochter. Moeder die kan vergroten en voor mijn eigen jeugd. Want dat kwam ook naar boven toe, want voorheen had ik er nooit over gepraat.

[00:07:12]

En de derde keer was voor mij wel. Van de 30 jarige dochter werd als mijn dochter net verteld dat dat gebeurd was. Drie doorslaande? Ja, en dan op een gegeven moment dan Abizaid van jou. Maar dit. Dit nu moet het stoppen. Zij heeft die pijn. Ik heb die pijn en het doet verschrikkelijk zever. Dus de pijn die ik toen had en dat in een roes voelende. Dan ga je ver, dus ik denk dat de situatie en de dingen die ik meegemaakt heb in mijn leven vanaf mijn zevende zeg maar dat die gemaakt hebben dat deze vrouw die hier zit tegenover jou op die dag die moord gepleegd heeft.

[00:07:57]

En die die afschuwelijke jeugd wat je allemaal hebt meegemaakt? Dat rechtvaardigt ook een moord. Alles bij mekaar? Ja, dat wel. 24 uur tussen Kleurdoos met Derous. Nee, nee, daar zat niks tussen. Geen seconde hebben afgesproken van hoe vreselijk ook is. Dan moet je aangifte doen en niet voor aangehechte gaan spelen.

[00:08:18]

Maar dat had ik al twee keer gedaan en daar werd niets mee gedaan. Die roes die ervoor zorgt dat ze het heft in eigen handen nam. Daar wil ik nog meer over weten. Om echt te snappen wat voor demonen er allemaal in haar hoofd ronddwalen en hoe Wilke tot die gruwelijke daad kwam. Daarover later dus meer. Bilcke heeft 12 jaar gezeten en toch heeft het idee dat de samenleving nog steeds veroordeeld is. Ik heb mijn straf uitgezeten en mijn schuld aan de maatschappij betaald.

[00:08:45]

Alleen dat beseft de samenleving nog niet. Dat schrijf je op ergens in boek. Wat bedoel je daar precies mee? Nou, omdat ze de. Het systeem is alle systemen die in Nederland heb en dat is van verzekeringen. Gemeentes aanvragen van bijvoorbeeld bijzondere bijstand of geld. Vergoeding voor de kinderen. Noem het maar op. Hypotheek lening. Je hebt een kruis achter je naam. Ik kan nooit geen hypotheeklening nemen. Ik kan nooit geen lening nemen. Dus dat is voor mij nog nooit weggelegd.

[00:09:19]

Ik heb geprobeerd een eigen bedrijfje op te zetten vanwege mijn boek en mijn kunst. Je wordt nergens geholpen. Echt nergens, want ze kunnen in ieder bestand zien. Wilke heeft een moord gepleegd, dus dat wordt dat staat strata. Wordt het ook expliciet uitgesproken? Of dat wat jij denkt?

[00:09:35]

Nee, daar staat een kruis achter. Er zijn verschillende instanties, mensen die me dat verteld hebben. Ook wil ik je zal het nooit krijgen. Staat een kruis achter. Maar ik laat mij ook niet rondkrijgen. Ik gaat niet zitten huilen in een hoekje van. Nou ja, weet je. Ik heb een straf op gezeten en ik heb nu buiten ook weer een straf. Nee, ik probeer te genieten van de dagen dat alles wel goed gaat. Wat ook interessant is, dat word je ook zeggen is dat je zei van het is mij wel ingeprent dat doden slecht is en slecht iets is dat chirurgijns.

[00:10:03]

Die gevangenschap is je dat ingeprent. Maar of je ook echt van binnen voelt in je ziel? Of het slecht is wat je gedaan hebt? Dat van mezelf houden. Nou, bij deze dan. Ik vind het niet echt slecht. Denk ook nooit terug aan die man nooit. Alleen nog als ik interviews geeft en voor de rest niet. Ik heb er ook nog nooit een nacht minder om geslapen. Wat ik ook altijd vraag? Een eerste vraag ik stel als ik naar podcast begin.

[00:10:28]

Waarom doe je mee aan dit interview? Omdat mensen moeten horen hoe het werkelijk is en omdat mensen moeten beseffen en ook slachtoffers, maar ze niet. Wat ze niet moeten gaan doen. Laat ik het zo zeggen. En wat ze wel moeten gaan doen en dat er ook een kans is dat ze het gewoon kunnen gaan verwerken op een goede manier.

[00:10:50]

Het verhaal van Willeke begint op 21 oktober 1959, de dag waarop Willeke geboren wordt. De Vijf Noordijk in Rotterdam. Volgens mijn vader en volgens de mensen die mij gekend hebben en het gezin was ik een vrolijke meid. Ik maakte altijd iedereen aan het lachen. Ik had de prachtige mooiers. Juliet Hempel krullen groot en rood haar nog steeds. Gaat ook niet weg. En uhm euh, altijd behulpzaam voor iedereen. Ja, boodschappen doen voor iedereen. Noem maar op.

[00:11:23]

Spelletjes opruimen. Zo'n lief. Onbezorgd Maarse. Dat was ik. Ja, want die onbezorgdheid, euh ja, die stopt best wel snel uit. Want kun je iets vertellen ook over je je ouders of voorouders jaar had?

[00:11:36]

Mijn vader was op dat moment mevrouw. Ja die heeft een chip sandelhout. Hij is was slager, thuis, slager en op het moment 1 was die op een gegeven moment kraanmachinist bij Verolme. En daar is Bep ook gaan werken om 60meter buiten Ikram. En ja, veel drinken veel alcohol. Ze hebben in de tijd van de rotte straat waar mijn jeugd begon. Dus hebben ze in een Spaans pension gehad, Spaans gastarbeiders heel veel en een Marokkaan.

[00:12:09]

Want als oppas of je een moeder hebt, dan noem je iedere keer haar voornaam. Zeg niet mam of moeder. Heeft dat een reden?

[00:12:14]

Het is een verwenste geweest, maar niet zo ze mag. Ja, ze mag de naam moeder niet eens mee hebben. Toen ik uit huis was, hoorde ik dat mijn broertjes op school zaten en dat mijn moeder zich daar hun moeder zich daar hadden in gemengd in het bestuur. Zij werd penningmeester en met de kassa vandoor ging terwijl haar kinderen op school zaten.

[00:12:36]

Maar je moeder was gewelddadig en zat ook aan de drank. Begrijp ik. En goed, gokken en het meeste wat ze verdienden ging naar de gokautomaten. En dan had de kroeg rekening. En ze was een soort madam. Toch begrijp ik. Ze heeft te horen gespeeld op Katendrecht. Achttien jaar lang had ze de naam bijnaam Paardenstaart of Zwarte Lola.

[00:12:55]

Op haar zevende gebeurde iets dat het leven van willekeur voor altijd zal tekenen. Ze wordt door haar eigen moeder, haar moeder ook zelf bij is verhuurd aan een oude man om seks mee te hebben. Je moet op schoot gaan zitten en er moet iemand aan je lichaam zitten. En dan zitten ze iemand keihard in je kleine tepels dat geen tepels zijn te knijpen. En dan ga je daar vanaf. En dan vluchtte in mama's armen. En dan zeg je mama dit doet pijn.

[00:13:19]

Ik wil dit niet en dan krijg ik klappen en dan word je rufescens groot neergezet. En dan komt dat ding uit zijn broek en dan wil je door je moeder opgetild. En dan moet je eroverheen gedrukt. Nooit zal ik die dag meer vergeten. Dat klinkt toch als een moeder die erbij is en ziet dat gebeuren met haar dochter? Wat denk je dan? Dan beem psychopaat, zou ik zeggen. Riep Zou ik nog wat egge schieten op sled, want dat ben je.

[00:13:47]

Zijn moeder zegt tegen haar 7 jarige dochter Schieten op slet, want dat je. Doet het nog wat met je als je dit zegt of dit vertelt, of heb je dit zo vaak verteld? Ik heb nee nee dit. Dit blijft dit raak je niet kwijt.

[00:14:03]

Dit voel je ook weer prijsbreker. Maar dat geeft niet, want dat is goed. Iedere keer als je het opnieuw voelt, wordt het steeds een stukje minder. En ga je daarna naar huis? Ik moest naar huis. Zij ging naar de kroeg en voel je dan alsof het je eigen schuld is wat er gebeurd is.

[00:14:19]

Of in de eerste instantie voel je niks. Je voertuig smerig. Ik heb mijn eigen met een ijzeren pannen spons helemaal gewassen tot bloedens toe, maar wegvaren het hele verhaal. Die zat in t café. Achteraf heeft hij het geweten. Kipp was in 2013 te horen gekregen van hem dat hij me niet kon beschermen. En vanaf dat moment heb ik ook gezegd. Nou zie ik me nooit meer. Het feit dat hij het geweten heeft, maakt hem medeschuldig wat jou betreft.

[00:14:50]

Als je zwijgt. De schuldig aan weer een gruwelijke verkrachting neemt Willeke als 8 jarig meisje een opmerkelijke stap. Ze gaat naar het politiebureau om aangifte te doen. Ik ben daar naartoe gegaan. Ik heb mij geen politiebureau uitgekleed, want ik denk na kant te laten zien gelijk en ik heb in de rondte staan. Ik heb gezegd dit is wat mijn man het doet me. Zo stond ik op het politiebureau en kreeg ik een jas over mijn gegooid van een politieman.

[00:15:20]

Ze hebben me ook het huis gebracht. Deze politieagent ook nog met anderen. En twee dagen later heb ik veel klappen gekregen van de toen thuiskwam. Toen hun weg waren we echt in elkaar geslagen.

[00:15:32]

Jouw moeder was boos dat je naar de politie was gaan.

[00:15:34]

Hoe houden ik het in mijn hersens als wil ik er nog een minderjarige puber is? Stapte al in het huwelijksbootje, weg en op de vlucht voor haar gewelddadige moeder. Ze bevalt van de eerste dochter, maar na een kleine vijf jaar eindigt het huwelijk in een echtscheiding. Hierna lijkt het leven van Willeke en haar dochter even in rustiger vaarwater te komen. Ze wordt opnieuw verliefd en Hanuman is zowaar aardig voor haar. Volgens Willeke heeft ook deze man een extreem donkere kant en is hij gewelddadig.

[00:16:01]

Als hij ladderzat is, wat uiteindelijk weer tot iets gruwelijks leidt, dan op een gegeven moment. Dan is hij zo dronken dat hij op de boot zit en dat hij zegt ik moet nu eten. Je moet Chinees gaan halen. Dan moest ik om de hele Kralingse Plas heen lopen. Emmelie was op de boot bij de biologische vader, bij Idi Amin en ik zegt tegen Berlijn Ik zeg kom, we gaan weer terug zeg, want het eten is. En ze zitten kleuren te spelen.

[00:16:29]

Zo is zich bruidegom. Ze zei ik ga niet meer terug straks. W-Kracht diende weer. En toen was het voor mijn zus zat het.

[00:16:35]

Dit is gelijk. De politie gebeld. Gelijk de politie gebeld. De druppelde zat deze man dus. Dat was de scheiding voor mij van deze man. Dat hij dus weer aan je achterdocht had gezegd was als ook bang Bangalter jouw jongste dochter wat aan zou doen. Nee, want dat was zijn kind. Zij heeft in die tijd. En dat heeft ie ook heel duidelijk tegen mijn oudste dochter verteld. Ik doe het alleen met jou, want jij bent niet mijn kind en is ie uit aangezien een forse straf krijgt hiervoor voor de misdaad van jouw dochter.

[00:17:05]

Tweeënhalve maand gevangenisstraf. Klinkt als een forse straffen, maar nee, nee, nee. En dan komt ie vrij en twee dagen daarna wordt ze aangereden door hem. Zo heeft hij haar niet alleen misbruikt, maar ook aangereden. Hij probeerde haar dood te rijden. Hij was kwaad vanwege de aangifte, zegt de eerste de beste die nog één keer met zal naar mijn kind komt. Ik het hart uit zijn lijf. Drie jaar later gebeurde dit. Helaas is het waar voorspellende woorden toen.

[00:17:38]

En toen was ik moord met voorbedachte rade.

[00:17:41]

Bizar is dat je tweeëneenhalf jaar met deze man vol fouten angst. Meerdere keren mensen wat mensen denken ik ga weg bij die man. Angst is dat heel makkelijk gezegd. Dat is heel makkelijk gezegd. Heel makkelijk. Het is het niet. En wist omgeving eigenlijk dat hij zo tekeer kon gaan? Zijn moeder wist dat ook, die had hem de bijnaam Idi Amin gegeven. De zussen wisten het NAM niet de omgeving kwalijk dat zij niet voor jou opkwam, want ze zagen dus dat wij, als hij dronken bij hen aan het worden was, de mars wilden zetten.

[00:18:16]

En dan euh, officiel de naam van de drank af over een andere manier. Of ze bleven net zo lang zitten tot hij in slaap viel. Als je eenmaal sliep werd die toch niet meer wakker. Meestal. Dus ja, die bescherming van de familie was de Loja. Maar je vond niet dat hij dat zij zelf naar de politie hadden moeten gaan of jou beter hadden beschermen of een klein kleinkind beter hadden moeten beschermen in het hen niks kwalijk betreft wie de familie daarvan wil.

[00:18:45]

Ik ontmoet een jongere man waar ze uiteindelijk mee trouwt, wordt eerste man, was echt verliefd op IS en die geen losse handen heeft. Toch ligt opnieuw onheil op de loer. Willeke ontmoet een vriend van haar nu een man. Als ook hij haar oudste dochter verkracht blijkt te hebben, slaan bij Willeke de stoppen door en neemt ze. Het fatale besluit van Henk heeft me dinsdag verkracht. Daar was die scène met voedde, met de agressie, met machteloosheid.

[00:19:12]

Dat moment kwam die over mijn binnengelopen. Ik heb hem bij zijn arm gepakt. Ik heb hem uit mijn huis gegooid en naar binnen toe gelopen. Ik heb gezegd hij gaat eraan. Terug naar mijn dochter toegelopen en heb ik tot s morgens gezeten. Toen ik s morgens de kamer binnenkwam. Toen kreeg ik een heel plan in mijn handen, want hij zei dus op dat moment al. Hij gaat eraan. Waarom zei dat op dat moment? Ik was te klein.

[00:19:41]

Ze hadden mijn dochter en mijn genoeg pijn gedaan. Alleen nog op het moment dat dat naar buiten komt, besef je niet dat, ook al dood je deze ene pedofiel dat er nog honderdduizend anderen rondlopen, want je kan namelijk niet helder denken. Misschien als er iemand was geweest die op dat moment had gezegd Hey, wat ga jij nou doen? Was het niet gebeurd?

[00:20:05]

Dus er was wel iemand in staat geweest om jou misschien uit de route of uit te delen? Ik weet het echt niet. Er is niets gebeurd. Toen jij zei van ik. Hij gaat eraan. Dat kwam uit mijn hart en mijn ziel. Bedoel je? Had Axel Lettele jou letterlijk? Hij gaat eraan met haar raga van ik. Ik ga, ga je dood. Ik maak je af, desnoods bij de kist door. Zo ver was ik op dat moment.

[00:20:28]

Hij zegt De volgende dag kom je terug en een andere huisvriend is voor de duidelijkheid en haar toenmalige man. Die hebben al een plan gemaakt wat voor plan was dat eigenlijk ook moest vermoorden.

[00:20:42]

Ik moest er maar drogheda, want hij had het dan zo hard, die andere jongere huisvriend. Die heeft de pillen gehaald die ik allemaal Feige die hen allemaal gestampt hebben. En nou, dat heb ik de volgende dag brengt daar naartoe gegaan naar zijn huis. En toen ben ik naar binnen gegaan. Ik heb het gevraagd waarom ik zeg heb jij afgelopen dinsdag? Ik zeg met je vrouw mijn dochter gezeten, ja, zegt hij. Het zal nog wel gebeuren.

[00:21:07]

Ze kan zonder ook overeen groeien. En toen ben ik naar de keuken gegaan. Heb ik een borreltje meer geschonken. En voor mezelf ik ben naar de keuken gaan. Een kempe macaroni gekookt en ik heb alles willen regelen. Alles wat ik bij me had. Ik heb zitten kijken en er werd steeds zwakker, zwakker. Ik ga op mijn bed liggen, want hij zat al bloot. Alleen er is een rode slip. Toen is ie op bed gaan liggen en op een gegeven moment.

[00:21:27]

Ik denk na het licht die daar op dat bed helemaal verdwaasd verdoofd. Met al die pillen waarvan ik hoopte dat hij dood zou gaan omdat hij ons hart had. En dat gebeurt niet. Dan word ik opgebeld. Dan komt er een van de jongens die kwamen. Die zijn op zoek gegaan en naar de keuken. Ben naar de keuken gelopen. Ik heb een mes gepakt en uiteindelijk is die kerel neergestoken. Op het moment dat ik kan steken was toen kwam mijn klachten uit naar boven.

[00:22:00]

En als je daar op dat lichaam zit wat hij volgt nog van tevoren van zijn wil. Ja, toen heb ik gelijk. Ik wilde maar één ding alle pedofielen stoppen. Alleen echt, dat heb ik niet gedaan op die avond, want er zijn nog 100 miljoenen van die pedofielen. Dat besef is er niet meer naar. Je dat je in een roes zit, want je zit dus op dat op zijn lijf, zijn lichaam en een steekje dus 19 keer.

[00:22:30]

Als dat in de papieren stond, dan was dat 19 keer. Hoe voelt dat? Hoe? Wat hoor je dan? Euh, alsof je tegen een lege doos schopt met het punt mee met het pensioen. En wat voor emotie kwam er toen bij? Lost niks boosheid, kwaadheid. Ik zag mijn moeder liggen. Ik heb nog een keer gestoken en toen zag ik al andere pedofielen. Op dat moment heb je afgerekend met mijn verleden. Met iedereen die boven op mij gelegen heb en die me pijn gedaan hebben.

[00:23:03]

En toestopte. En hoe voelde je toen niks? Kom er niet meer bewegen. De jongen heeft me eraf gehaald en die heeft me gewassen en we zijn het huis uit gegaan. Ik moest mij verkleden en we zijn het huis uit gegaan. Onderweg zijn de spullen weggegooid door de jongen. Wat gebeurd op dat moment zelf?

[00:23:22]

Maar vanaf dat moment je me, dat kun je me dat uitleggen, zeg maar.

[00:23:26]

Ik werd hij naar buiten gelopen. Ik was iemand anders als dat ik naar binnen toe ging en we gaan ervandoor. Buiten gelopen werd de leeggelopen gelopen gelopen. Ik heb gespuugd onderweg. Hij voelde je toen op dat moment. Mornar Nee, voelde helemaal niks op dat moment. Ik stikte. Ik kwam niet meer uit en er onderweg zijn spullen weggegooid, wat Marslander onder anderen het mes en we hebben ergens een taxi gepakt naar huis toe gegaan.

[00:23:59]

En het enigste wat mijn man toevallig van is, het gebeurt. En die knul die heeft geantwoord. Ik ben alleen nog maar gaan zitten, maar naar mijn dochter Thorgan. Ik heb gezegd er komt nooit iemand meer Opeinde. Vol, die op dat moment al moordenaar eigenlijk muziekterras heet ze niet en ben ik meer zeker niet of iemand die een moord heeft gepleegd. Lay ook niet. Ik heb de wereld verlost van. Zo voelde ik mij. Hij kan nooit iemand meer pijn doen.

[00:24:27]

Wat wel opvalt in dit verhaal is maar goed, dat is heel makkelijk en plastisch van de buitenkant, gezien dat er best wel veel momenten waren dat je terug kon. Dat je anders had kunnen besluiten? Nee. Welk moment? Na het moment uh, uh. Dat hij misschien naar de eerste keer niet top lijkt te zijn? Euh. Je bent nog steeds in die roes. En uit de Derous heb je ook de opdracht kregen om het zou een zowieso te doen.

[00:25:00]

Wat kan je me nog één keer Sohier dan? Hak echt alles voorop. Wat houdt die Roestam precies in? Wat voor opdracht gaf jou? Afmaken. Ryman Ja, maar niet alleen nog die man, dat is echter juist. Hij gaat eraan is hetzelfde als van Julianalaan. En dat is ook wat ik die dag gedaan. Meerdere mensen doodgestoken terwijl het er maar eentje lag. Er volgt een krankzinnige tijd. Wilke heeft dus een gruwelijke moord gepleegd, maar wordt niet in de boeien geslagen.

[00:25:30]

Heb de kinderen van thuisgehouden van school bij zelfs al naar de begrafenis geweest. Want je moet naar je moet. Mijn man. Die dwongen haar zeggen je moet.

[00:25:42]

Ze ging naar de begrafenis van een man die vermoord had. Ik condenseert zelfs een vriendin, geloof ik, maar kon haar daar zegt meer gezicht strak houden. Het lijkt een bizarre ervaring.

[00:25:51]

Ik zou niet weten wat ik gedaan heb. Echt niet. Ik weet alleen. Ik ben er naartoe geweest en ik ben er ook weer weggegaan.

[00:26:01]

Ik vraag me niet hoe je voelde niks, je had niet. Denk aan Amasya dat ik nee, deze man op dat moment niet.

[00:26:09]

Een week later wel. Toen ben ik het politiebureau binnengestapt en toen ben ik het politiebureau, heb ik staan in mijn hoofd. Denk het van. Zien jullie nanny aan arresteren? Nou, ik heb iemand vermoord en niemand sloeg enige intentie om me. En niemand kwam naar me toe. Dus ben ik weer weggegaan. En vanaf dat moment dacht ik. Ze komen mijn halen.

[00:26:35]

En dat gebeurde ook na drie werken. Ja, ik liep met mijn jongste dochter buiten met dat ik naar buiten liep en de hoek omloop. Ze is er een heel leger naar binnen gegooid. Het huis weg gegaan. Arrestatieteam en. Ik werd op straat aangehouden. Bent u WFC en Mejia zeegaten, ben ik beeldhoek? Rjja, dat wil ik meekomen.

[00:26:57]

Je hebt geen enkel moment behoefte gehad, ook omdat je toch moeder was van kinderenvan. Ik sla op de vlucht, ga weg met twee kinderen op de vlucht zou. Dat kan niet. Waar moet je naartoe met die twee kinderen? Kan je dat de kinderen wel aandoen? Uiteindelijk wordt Wilke ook in hoger beroep veroordeeld voor moord en krijgt ze 12 jaar cel. Eerst maanden brings in volledige beperking door afgezonderd van alles en iedereen. Daarna ontmoet ze de andere vrouwelijke gevangenen op de afdeling uptrucks koningen meegemaakt.

[00:27:26]

Ik heb verslaafde e-tickets meegemaakt. Stickens, dat zijn mensen die in en uitlopen die stelen om binnen in de winter te maanden te zijn en die gaan naar buiten in de zomermaanden. Ik heb kinderen binnen gehad die beplakt waren met cocaïne. Ik heb vrouwen en moeders binnen gehad waarvan hun ene kind doodgeschoten was omdat ze met niet met coke naar Nederland wilden gaan. En dan toch maar naar Nederland gaan omdat ze de andere kinderen nog wilden behouden. Dus ik heb echt het front van het ergste van de ergste meegemaakt, maar ook vrouwen die bankovervallen hadden gepleegd.

[00:27:59]

Ik heb een terrorist meegemaakt, die werd met een helikopter weggehaald.

[00:28:03]

Bij ons kunnen vrouwen even koelbloedig zijn als mannen. Ja, dat kunnen ze. Kijk ik alleen al Nabab. Heb jij of je moeder? Waarom verschillen ze dan eigenlijk van mannen, denk je? Type delict of nee, want vrouwen zijn ook oplichters, die kunnen ook oplichters zijn. Dat heb ik ook midden meegemaakt. Ik heb echt van alles meegemaakt. Waar mannen ook voor veroordeeld worden, worden ook vrouwen voor woorddeel. Wat wel zo schijnt te zijn het Lasnik van Kim Logar, dat gezegd had dat vrouwen veel eerlijker zijn in toegeven wat ze gedaan hebben, ook in alle details.

[00:28:39]

Soms bloederig uit, gewoon zeggen maar dit heb ik geld gegeven. Moment wel ja, dat mannen iets meer Jaadi zijn genuanceerde zespuntenduel in en die die zeggen meestal ik ben onschuldig. Nee, vrouwen niet, want die ze hebben het gedaan. Als het dan eenmaal bekend is, dan hebben ze dat gedaan. Dan gaan ze de straf uitzitten en justitie bepaalt waar ze die straf uitzitten.

[00:28:59]

En is er ook een rangorde ergens die eerst stond. Ja, als je als moordenaar, dan boven of onderaan.

[00:29:05]

Nee, niet die rangorde. Het was dan een rangorde. Euh. Degene die uhm. De meeste gedetineerden hielp. Die staat bij de gedetineerden heel hoog en bij het personeel heel laag. En dat is wie je bent dus niet, hoe zwaarder delict, hoe hoger je op de ladder. Nee, euh. En vrouwen die kinderen misbruikt hadden, die weten sowieso heel erg Gemeda. En die waren heel vlug van de afdeling.

[00:29:33]

Zeker toen ik eens had atteint kraakvers ga wat wel en wat ze gedaan hebben, al dan niet via hen direct als het meest bizarre voorbeeld van wat een vrouw die daar zat in die tijd dat jaar gevangen hebt gezeten had gedaan.

[00:29:44]

Wil dat nog herinneren waar hij of zij verschillende dingen. Euh, een SM meesteres uit Maastricht. Die heeft haar vriend Uhm in stukken gesneden en het hoofd ingemetseld in een plantenbak op de vensterbank gezet. En vervolgens uhm, met een vriend samen. En vervolgens moet ze voorkomen bij de rechtbank. En ze zeggen ik ga mijn eigen mooi aankleden. En die ging naar de rechtbank toe. Alsof ze de koning was, heb jij contact gehad met haar schouw? Daarbinnen had ik met allemaal contact.

[00:30:21]

Wil ik een mens zich dus makkelijk met andere vrouwen barmeid. Sommige gedetineerden ook bewust. Je gaat niet met iedereen om. Je komt bij mekaar. Bij de werck zalen en in de eetzaal kom je elkaar tegen. En dan maak je wel of niet een praatje. Soms komen ze naar jou toe. De meeste mensen komen altijd naar mij. Ik ga niet naar hen toe het komende mei. Dat doet mij nog steeds.

[00:30:42]

En het maakt Javert niet uit wat diegene gedaan had. Nou, dat ligt dan met sommige. Ga je niet nog een keertje koffie drinken. Dat doe je niet. Daar ga je niet bij dat groepje zitten. En waar ligt dat aan je gevoel? Maar niet perse voor wat ze gedaan hebben als je dat weet.

[00:30:58]

Nee. Tenzij ze iets met kinderen hebben gedaan en dan word je gemeden. Dan had ik er problemen mee, dus er is geen veroordeling binnen de gevangenismuren. Wat dat betreft is al menig alleenmaar pedofiele vrouwen die worden gereanimeerd. Nou ja, die worden media. Want die bestaan dus kennelijk pervaja die bestaan. Ik heb de meerdere meegekregen binnen. En die gaan dan met elkaar om of nee, want zo zodra ze ze, zodra de andere gedetineerden erachter komen dat zij het is of gedaan heeft, dan wordt het voor haar een noodzaak om me gewoon in Hasselt te blijven en nooit buitenkomen.

[00:31:37]

Want anders wat neem je zo'n vrouw dan te grazen? Want het hoort bij mannen wel ja, maar vrouwen kunnen dat dus ook. Heb je dat meegemaakt? Ook met. Ik zie hier gezegd dat er zoiets gebeurd is. Kan. Wilke voert ook een strijd in de gevangenis om bepaalde misstanden aan de kaak te stellen. Eén van de kwesties waar ze tegen werd, is seks tussen vrouwelijke gevangenen en mannelijk personeel. Dat zou volgens Wilke aan de orde van de dag zijn in vrouwen gevangenissen.

[00:32:05]

De wet met elkaar naar bed gegaan, noem maar op. Ik heb het zelfs meegemaakt dat de directeur die had een relatie met een gedetineerde. Dus het kan allemaal. En dat was de directe June. Direkte stond op hoog niveau waar de relaties tussen gedetineerden en weet je wat het is soms het. Ze zeggen wel eens van het zal wel ja. Maar die vrouwen die willen natuurlijk, want die komen wat tekort. Ze doen het vrijwillig. Luister goed.

[00:32:32]

Iedereen die opgesloten zit in een gevangenis waarvan de bewaker of de bewaakster de sleutel heeft. En als daar seks uit ontstaat, is dat nooit vrijwillig. Nooit. Je kiest er namelijk niet voor in het hok te zitten.

[00:32:47]

En die en die. Je bedoelt ook dat die mannen zeg maar het personeel dat heeft. Is dat dan machtsmisbruik? Denk je bij sommige wel, ja, bij de meiden die uit het buitenland komen. Dus bijvoorbeeld Brazilië, Cuba en al dat soort landen waar het in hun gevangenissen wel degelijk de orde van de zaak is. Dagelijks gebeurt. Ja, die denken dat het hier ook mag en dat het hier ook normaal is. Dus die zwijgen en zorgt dat voor een verziekte sfeer die seksuele relaties onderling tussen hen?

[00:33:15]

Soms wel, juist heel soms wel, want deze gedaan. Deze gevangene heeft altijd een streepje voor deze deze ik krijg een fles whisky van een uh, ik krijg dat van hem. Ik krijg drugs van een Belgische bonbons van hem en jij hing dit aan de grote klok.

[00:33:34]

Ja, dat denk ik aan de grote klok omdat op een gegeven moment ging het gewoon te ver. Vrouwen die een relatie hadden met onder andere de directeur en de bewakers die of bewakers dus veel meer te vertellen hadden als de gewone Deering en misbruik van hun situatie maken tegenover andere gedetineerden. En dat mag je niet doen. Dan moet je alles over één kam scheren en zeggen van iedereen. Dus niet jouw vriendin uit de isolatie laten halen tijdens de kerstdagen, maar ook die anderen waar jij een hekel aan heb.

[00:34:09]

Anders ben je niet eerlijk bezig en wist iedereen dat dit gebeurde. Ja, natuurlijk weet iedereen dat. Je gaat toch niet langs de cel lopen, want je weet dat er iemand daarnet naar binnen is gegaan?

[00:34:19]

Dus jij zit echt op de kaart? Euh, dat werd je niet echt in dank afgenomen.

[00:34:23]

Nee, niks wat ik daar binnen heb gedaan is me in dank afgenomen.

[00:34:26]

Maar voelde jou zou de behoefte om dit allemaal aan te kaarten niet alleen dit omdat het rechtvaardig is dat het dat het niet gebeurt, want het is niet vrijwillig.

[00:34:34]

Na negen lange jaren komt Wilke vrij als eerste vrouw met een enkelbandje, maar voelt ze zich ook een vrije burger. Pas een jaar nadat mijn bandje eraf was, een jaar daarna s'avonds om half één bij de lucht vlakbij Tilburg een wegrestaurant. Toen ik daar buiten zat in een rolstoel in Tsjechië te roken. Toen dacht ik wou. Ik ben vrij. En waarom kwam dat moment toen pas? Ik zat. De lucht is. Da's een groot restaurant. Daar rijden vrachtwagens.

[00:35:07]

Alle mensen rijden voorbij. Het regent. En als jij binnen zit, kan jij niet in de regen staan. Ik vind het heerlijk om in de regen te zitten of te staan of te lopen of te rijden. En ik stond in de regen in een rolstoel. Check te rook en ik zag allemaal auto's voorbij rijden en ik was vrij. Een jaar nadat mijn bandje van mijn enkel afgegaan is niet. Toch blijf ik aan het eind van ons gesprek nog steeds met die ene prangende vraag zitten heeft snel spijt en zou ze nog een keer het heft in eigen handen kunnen nemen.

[00:35:39]

Ik heb spijt van de consequenties en nergens anders niet spijt van de daad. Spijt van de consequenties. Want wat waren de consequenties? De kinderen in een thuis en naar de sodemieter, geholpen door Jeugdzorg en de Raad van Kinderbescherming.

[00:35:57]

Had je het weer gedaan als je weet dat dit de consequenties waren?

[00:36:00]

Dat het als het mijn kinderen als ik nee. Als ik had gepast, als het besefte dat mijn kinderen afgepakt zouden worden. Nee, hij zegt niet ik heb spijt dat ik iemand vermoord heb, niet een pedofiel.

[00:36:17]

Want als iemand pedofiel is, dan rechtvaardigt dat een moord voor mijn pas mijn druppel over mijn hele leven en van mijn kind. Dus daar zou ik nooit spijt van hebben. Ondanks dat je zegt van een moord plegen, is An zich iets slechts.

[00:36:34]

De manier waarop en onder welke omstandigheden kun je dan zeggen als je het kort samenvat dat het in sommige omstandigheden als je in een noodsituatie zit, dan is dus nooit toegestaan wordt toegestaan. De inbreker die neergeslagen wordt of neergestoken wordt, is dat met voorbedachte rade. Maar dan kun je zeggen als een inbreker.

[00:36:56]

Is dat omdat je dit soort noodsituaties in directe noodsituaties, dat als bij. Was voor mij ook een noodsituatie onderschatte 24 uur tussen zat. Dat was die emmer met niks die eroverheen gaan is wat er zat voor mij maar één seconde tussen. Dat kan je niet uitgelegd hebben. Ik kan ook het gevoel niet in twee woorden neerzetten. Ik loop, ik doe, ik handel en ik doe klaar. Dan word je wakker en. Dan kan je pas drie weken later weer uit.

[00:37:23]

Altijd vraag is wat ik gedaan heb. Dat is eenmalig. Deze moord op deze man is een eenmalig iets geweest. Hoe weet je dat zo zeker? Ik voel twee kleinkinderen op sinds 2003 een D19 en 1:17. Als de morgen iemand aan één van deze twee kinderen komt, krijgt ze het heel moeilijk. En ik weet zeker dat ze een hele lange gevangenisstraf vier gewoon juridische middelen ondergaan. Maar wat doe je? Krijgen ze het heel moeilijk omdat ze de gevangenis in gaan voor een hele lange tijd?

[00:38:03]

Dus niet als er dus iemand een heel klein kind zit. Dan zou je dus niet weer het recht in eigen hand nemen. Nee, en ze denken als je eenmaal dit hebt kunnen doen wat je dan doet.

[00:38:12]

Het is een grens die je overgaan ben en dat moet je niet, maar het moet je maar als dat zo is. In mijn geval gebeurt dat ook maar één keer vaker niet. Nog een keer een tweede keer. Nee, want ik ben geen moordenaar. Ik dacht dat ik al wat gewend was in deze serie. Maar wat een heftige emotionele confrontatie was dit. En dat had er vooral mee te maken dat Willeke echt an detail beschreef. Al die gruwelijkheden vernederingen die ze in haar jeugd heeft meegemaakt.

[00:38:49]

Maar ook beschreef ze minutieus hoe ze als moordenaar die nog te werk ging. Hoe ze die man drogeerde. Hoe ze op dat lijf klom en die man met die negentien messteken om het leven bracht, voelt net alsof je erbij was die nacht. Zo gedetailleerd heb ik mannen in deze serie in ieder geval nog niet over hun gruweldaden horen praten. En dan die ene hoofdvraag waarom heeft ze niet anders besloten? In die 24 uur waren zoveel momenten zou je denken dat ze een ander besluit had kunnen nemen en dat ze deze moord niet had gepleegd.

[00:39:24]

Had ze dat plan niet gewoon in de prullenbak kunnen gooien? En anders kunnen besluiten? Ze heeft het dan over die emmer met ellende, die roes die haar stuurde. En toch zegt ze ook tegen mij eerlijk. Je kunt het als buitenstaander niet begrijpen en dat doe ik dan ook niet. Dat blijf ik lastig vinden. Kan dat bijna niet bevatten.

[00:39:46]

Eén ding is wel duidelijk door die ene fatale dag.

[00:39:49]

Door die ene daad is ze wel veroordeeld voor moord. Ik heb geprobeerd de slachtoffers en nabestaanden op de hoogte te stellen van de komst van deze podcast. Dat is mij helaas niet in alle gevallen gelukt. Wel sta ik in nauw contact met Slachtofferhulp Nederland. Ze zijn bereikbaar om steun en hulp te bieden op telefoonnummer 09/ 100 01 0 1. In de volgende aflevering van Dares praat ik met Jani met Hendrie Son, de man die in een zeer gewelddadige psychose willekeurige mensen aanviel en hele straten in gijzeling hield.

[00:40:24]

Daders is een podcast van de NPO Radio 1 en AVROTROS. Vind je dit een interessante podcast app? Wanneer je dan via je favoriete podcast hebt, krijg je automatisch een melding als er een nieuwe aflevering online staat. Luister via EPL podcast, dan zou ik het fijn vinden. Als je een beoordeling achterlaten zou kunnen nieuwe luisteraars daders beter vinden. Wil je reageren op deze of andere afleveringen, dan kan dat via daders. Het AvroTros punt nl. Nog meer podcasts luisteren?

[00:40:51]

Probeer dan deze ook eens. Het is gewoon een hele knappe man. Dat is het wel. Ik denk dat iets van 1 meter 85 is. Redelijk gespierd ook. Brillen, halflang haar had mooie scherpe trekken. Niet zulke grote ogen. Wat het is in Nederland? Er verdwijnen vrij veel mensen vrij vaak en die komen ook weer terug. Dat is eigenlijk negen. Van de tien keer komen die mensen weer terug.

[00:41:26]

Uiteindelijk werd er een lijk gevonden. De Blankenberg Tapes, een misdaadserie van Tom Hofland en Pascal Vanhulst. Vanaf 6 mei op je favoriete podcast heb. Wil je meer weten? Ga naar VPM, Rob en TNL sluisje te Blankenberge tijdens.