Transcribe your podcast
[00:00:00]

Het explodeerde. Ik heb een aantal onschuldige mensen heb ik aangevallen. Poging tot doodslag, mishandelingen en als een soort van tijdbom barsten dat uit. Precies dit dus. Dit fascineert mij mateloos. Want wat gaat er iemand zijn hoofd om in die paar seconden voordat iemand zoiets gruwelijks doet? Is het kortsluiting, gekte of juist een heel bewuste daad en is niet iedereen in staat om een moord te plegen? Alle reden dus om het kwaad diep in de ogen te kijken.

[00:00:32]

Dus zoek ik ze op mensen die het ergste hebben gedaan wat je kan bedenken.

[00:00:36]

Als ik langer naar buiten gelopen dan ik nog wel meer slachtoffers gemaakt, maar ik was zeker.

[00:00:41]

Ik heb gezegd hij gaat eraan, desnoods bij de kist. Zelf was ik op dat moment en ik ben een weg ingeslagen waar ik bijna met de dood had moeten bekopen.

[00:00:52]

En ik vond ze zes daders die het leven van een ander tot een hel maakten. Iedere aflevering confronteerde ik hen met hun gruweldaden. En bij mij één zwijgrecht. Welkom bij daders! Een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Mijn naam is CAS de Jong.

[00:01:10]

Ik ben veroordeeld voor een wederrechtelijke vrijheidsberoving, een poging doodslag, vier geloof, drie of vier mishandelingen, bedreiging met enig misdrijf en bedreigingen waar we het meest spijt van spijt.

[00:01:28]

Natuurlijk, het heeft me wat gedaan, maar het is een gegeven. Ik kan het niet meer veranderen. Dus kun je kun jij jezelf deze dingen ooit vergeven? Hoe je het wendt of keert weet je. Ik heb mijn prijs betaald. Voor deze delicten heb ik in totaal achttien jaar met een tbs maatregel geleefd. Dat vind ik de delicten die ik heb begaan. Dat de maatschappij is vergelding als wraak voldoende heeft gehad, vind je niet.

[00:01:51]

Je hoort de stem van Garni met Hendrie Son. Zesenveertig jaar oud, maar liefst 18 jaar, bracht hij door binnen de muren van tbs klinieken. Kani met is bipolair en heeft last van manische psychoses. In zijn psychose kan hij zeer gewelddadig worden en zich letterlijk als een beest gedragen. Niemand is dan veilig voor hem. Je voelt je en je voelt je een opgejaagd dier, maar je jaagt ook op anderen als een dief. Snap je wat ik bedoel? Dus?

[00:02:17]

Klinkt misschien dood, maar dat was mijn realiteit. Door zijn ziekte belandt hij al op zijn zeventiende op een gesloten psychiatrische afdeling. Plat gespoten omdat hij een week niet heeft geslapen en in een totaal andere realiteit leeft. Je stond op je begon met bier of Kiliaan. Je begon te blowen. Daarna ging je uit en zo ging het door. En mijn ouders zagen met lede ogen aan en ik was gewoon totaal niet eruit. Ze zagen een jonge inprincipe die op dat moment zegt me Alsteens zich steeds verder verwijderd van de realiteit.

[00:02:46]

Vele dwang opnames volgen. Isoleercellen, separatistisch en bizarre manische episodes zijn aan de orde van de dag. Ook steekt hij tot tweemaal toe zijn cel in de fik.

[00:02:57]

Ik sloop mezelf en ik zeker ook. Ik zet hem in brand, althans ik bibliotheekbezoek. Ik steek ze in brand en op dat moment zeg maar, word ik door een interne bijstelt. Tien word ik mezelf uitgelegd en hij krijgt tbs opgelegd. Twee keer zelfs, wat heel uitzonderlijk is voor meerdere mishandelingen, bedreigingen en poging tot doodslag. Hij is nu een jaar vrij. Dit gebeurt. Dit is iemand die wil je niet in de samenleving hebben. Ik moest koste wat kost van de straat.

[00:03:27]

Inmiddels is Yani met 7 jaar vrij, is hij al jaren stabiel en vrij van psychoses omdat hij medicatie slikt. Hij brengt zijn leven door onder de grote rivieren, ver van Rotterdam en Den Haag. De plek waar hele straten in gijzeling hield met zijn manische woede uitbarstingen. Via Facebook kom ik met hem in contact. Hij geeft me zijn nummer Regardless met werkafspraken.

[00:03:52]

Khany met klinkt als een vrolijke man in niks, de man die in het verleden voor zoveel onrust en angst op straat heeft gezorgd.

[00:03:58]

Hij staat open voor een interview met De Morgen om 1 uur afgesproken. Ook voor jouw partij geen probleem.

[00:04:07]

Een paar weken later spreken we af. Ik neem de trein richting het zuiden. Naast enige spanning ben ik vooral benieuwd wat voor persoon ik straks ga ontmoeten. Van Kani met is ook de man die door sommigen de Haagse Hannibal Lecter werd genoemd. Ben bijna bij het huis van Kani met komt echt met bakken uit de hemel is echt hondenweer. Maar daarnaast ben ik ook wel een beetje gespannen. Wat voor man kom ik straks onder ogen? Want Kani met is ook de man die in zijn gewelddadige psychoses tot alles in staat blijkt te zijn die echt in een beest kon veranderen.

[00:04:42]

Die willekeurige mensen aanvloog en in elkaar sloeg zoals dat in Den Haag gebeurde. En wat ik me oprecht afvraag is vertrouw je eigen brein dan nog wel als je weet dat je brein je zo op hol kan brengen dat je tot zulke. De dingen in staat bent en hoe weet je nou zo zeker dat we niet nog een keer fout gaat als je een keer je medicatie vergeet te slikken? Dat is denken de kernvraag die ik hem wel stellen. Vertrouw jezelf nog wel?

[00:05:12]

Gelukkig ben ik nu bijna bij zijn huis. Ik ben inmiddels door een doorweekt geworden. Ik heb bij Khany met thuis afgesproken. Buiten wacht hij me op. Ben ik nou weer voorbijgelopen op begane grond? Zegt hij. Ik liep er langs.

[00:05:31]

Voor mij staat een grote, donkere man, breed gebouwd, diepe kickboxer, zeg maar. Met een grote glimlach nodigt hij me uit in zijn woning.

[00:05:44]

We drinken een kop koffie en eten een appel flap.

[00:05:51]

Dat is vertrouwd, maar geen probleem bij de Surinaamse gastvrijheid. We gaan zitten aan een houten eettafel.

[00:06:06]

Altijd als ik afspreekt met mijn gasten, dan zeg ik hen waar ik ben en waar het interview plaatsvindt. Jij hebt liever niet dat we zeggen waar we nu zijn. Euh, waarom vind je dat lastig?

[00:06:16]

Omdat ik vind zeg maar dat euh ja, dat mens toch wel een soort van recht hebben op mijn eigen privacy. Ik bedoel van Uhm, ik. Ik woon nu op de plek waar ik woon. Okay, het is geen groot geheim, maar ik vind niet dat iedereen dat hoef te weten.

[00:06:31]

Dus vandaag heeft ook iets met je tbs verleden te maken dat je hier anoniem wil blijven of dat mensen denken.

[00:06:37]

Nee, absoluut niet. Ik bedoel van euh als euh. Als er één ding bekend is, zeg maar van mij is het een feit. Zeg maar dat een tbs gestelde ben. Iedereen die mij op een gegeven moment leert kennen naar de tweede of derde keer. En vertel ik zeg maar wie ik ben, wat ik ben.

[00:06:52]

Heb je last van een soort stempelt dat mensen als je zien? Of als ze te horen dat ze een blokje omgaan om denken van euh. Nou, ik wil niet zeggen een blokje om. Maar wat je wel ziet gebeuren is dat je in eerste instantie heel open bent tegen mensen. En als je mensen in tweede instantie tegenkomt dat je toch een bepaalde aarzeling ziet of je ziet toch een bepaalde houding. Zijn ze bang voor je ook? Sommige wel, weet je.

[00:07:15]

Maar ik zeg ook altijd van het leven is geen populariteitspoll. Klez. Ik ben het type man uhm, waarbij altijd een grote minderheid of een kleine meerderheid. Die zal me mogen. En ja, weet je, daar heb ik het mee te doen.

[00:07:28]

Kun je ook voorstellen dat er heel veel mensen nu en zeker nu de maatschappij te Neureuther is? Die denken van eens en tbs altijd een tbs. Je kunt die mensen beter gewoon levenslang opsluiten, maar wij spreken dus de sleutel weggooien.

[00:07:40]

Uhm, ik kan die mensen niet begrijpen. Daar ben ik ook echt heel eerlijk in. Uhm, omdat ik het vrij kortzichtig vind. Uhm. Maar goed, dat is mijn gedachtegang. Uhm, op het moment dat je een uh en een en een tbs behandeling krijgt opgelegd. Uh. Dat betekent dat betekent dat er dus iets met je aan de hand is. Je hebt of een persoonlijkheidsstoornis, of je hebt een psychiatrische stoornis. Dus eigenlijk ziek. Je bent ziek.

[00:08:07]

OK. Dus op dat moment zeg maar, word je dus behandeld. Uhm, als je je behandeling heb doorlopen en je komt weer in die maatschappij. Hij staat te trappelen om te beginnen en dat is je ontvangst. Ja, weet je, dat is een beetje vreemd.

[00:08:24]

Het idee dat je ooit echt afkomt van het stempel tbs? Of is dat iets wat eeuwig aan je blijft? Ik denk dat het in deze samenleving blijft dat aan je plakken.

[00:08:33]

Zie jij zelf nog als een patiënt die geholpen moet worden om meer als een crimineel die gewoon zijn boekje te buiten is gegaan en waarvan misschien wel terecht is dat ie zo lang heeft vastgezeten?

[00:08:43]

Ik denk dat de combinaties van beiden uhm, aan de ene kant in principe uhm vind ik dat ik voor wat ik heb gedaan dat ik daar gestrafte voor voor moest worden. Dat vind ik echt. Want ik heb zelf het idee dat op het moment zeg maar dat je dingen doet. Ze blijven onbestraft. Dat merk ik nu. Maar ik ben nu inmiddels 46. Maar als je dingen doet. En ze blijven onbestraft. Daar schaam je grenzen opzoeken. En dus ik vind dat ik op dat moment echt afgegrensd had of regent moest worden.

[00:09:15]

Dus daar kan ik mijn leven. En aan de andere kant zeg ik van. Inderdaad, die ziekte heeft altijd een rol gespeeld. Alleen vind ik niet dat ik hem in geen enkele tbs kliniek dadda dat daar een een goede therapie voor is geweest.

[00:09:30]

En van de eerste vragen zit die aard aan mijn gasten. Stel. Uhm, waarom doe je mee aan het interview? Uhm, ik vind het belangrijk zeg maar euh, dat de kant van de patiënt in principe gehoord moet worden. Kijk dat de patiënt in principe zeg maar degenen zijn die vaak uh, die de dingen veroorzaken zeg ik ook. Maar dat wordt niet ge. Wordt niet gekeken van hoe komt het dat patiënten bepaalde dingen doen binnen die inrichting? Hoe komt het?

[00:10:00]

Dat bepaalde bolwerken zo gesloten zijn. Hoe kan het zo zijn dat de incident op incident op incident speelt? In een kliniek en elke keer zegt het, zegt de inspectie van Volksgezondheid. Deze kliniek draait goed. Ze zijn alleen maar een paar werkpunten, maar er is constant gezeik. Hoe kan dat?

[00:10:20]

McCrae Van woede bij ouders die over praten is geen woede. Weet je, het is gewoon puur een emotie loskomt, maar ook frustratie toch? Van mij geen frustratie, niet meer frustraties op een gegeven moment. Zeg maar als je er nog inzit. Geen frustratie dus, maar emotie en temperament. Zo noemt Cani met de momenten waarop hij zijn stem verheft. Of voel ik de temperatuur behoorlijk stijgen in de woonkamer als we komen te spreken over de slachtoffers die hij heeft gemaakt?

[00:10:43]

De willekeurige mensen die hij uit het niets aanviel op straat en heeft toegetakeld.

[00:10:47]

De slachtoffers op een gegeven. Maar die zullen mij zien als iemand in zeg maar, die voor een groot gedeelte misschien nog Stijns hun leven zwaar beïnvloed heeft. Ben je daar bewust van? Ik ben me daar bewust van.

[00:11:02]

Heb je ook geprobeerd contact met ze op te nemen? Nee, heb ik niet gedaan.

[00:11:05]

Het is op een gegeven moment voor mij. Vind ik het een soort van mosterd na de maaltijd. Ik heb me per gelding van de maatschappij. Die is er geweest. Ik ben hiervoor gestraft door middel van een korte gevangenisstraf en een behandeling. Kijken in principe naar hoelang ik vast heb gezeten. Is dat vrij lang en 16 jaar bij elkaar 17 jaar, 18 jaar bij elkaar? Dan vind ik op een gegeven moment zeg maar dat. Uhm, hoe je het wendt of keert mijn prijs heb ik betaald.

[00:11:39]

Weet je. En het klinkt misschien heel goed wat ik nu zeg. En de maatschappij ziet mij kan mij nog steeds zien als een dader, maar ik zie mezelf niet meer als een dader.

[00:11:50]

Heeft de baas van de CNU natuurlijk een beetje bv. Je bent ook een man die verantwoordelijkheid neemt. Dan zou je juist denken ik neem weld initiatief om die slachtoffers onder ogen te komen.

[00:12:00]

Ja maar oefening tussendoor. Je zegt je ziet als een euh, als een man die verantwoordelijkheid neemt. Wie heeft de verantwoordelijkheid genomen, zeg maar op het moment dat ik die maatregel krijg? Wat heeft de rechter nu gedaan? Dat is de bedoeling van het strafrecht. De rechter neemt de verantwoording over van de maatschappij om op een gegeven moment te straffen. Dus overal verantwoordelijkheid hebben we inderdaad.

[00:12:23]

Dus je hoeft daar niet als individu ook nog naar de slachtoffers te gaan en excuses aan te bieden vind ik niet. Heel veel mensen denken dat wel eens. Het menselijk aspect dat je toch weer zegt ik heb hun leven beïnvloed misschien ook wel vergald op negatieve manier. H. Twaalf willekeurige slachtoffers voor een deel die haar helemaal niet kenden. Ze zouden ook kunnen zeggen ik ga wel naar ze toe en ik bied mijn excuses aan. Los van het feit of dat juridisch moet of niet.

[00:12:45]

Waarschijnlijk niet.

[00:12:46]

Kijk, ik vind em en dat is op geen moment de discussie. Maak de discussie een beetje met argusogen. Volg op dit moment in de media en dan moet je je strafrecht anders invullen. Toch op het moment op het moment dat een rechter ook jij zegt van wij doen de vergelding. Wij nemen de wraak over van de burgers. Weet je, dan moet ik in principe dubbel de dingen dubbel doen.

[00:13:14]

Dat kan niet. Het spel zijn heel formeel antwoord. Je geeft. Nee, het is de manier waarop ik er tegenover sta.

[00:13:20]

Weet je ook als het initiatief vanuit hen kwam als één van die mensen zegt. Maar ik heb er zoveel last van, één van jouw slachtoffers. Ik wil heel graag garni met onder ogen komen.

[00:13:28]

Ik wil dat gesprek hebben, mij best dat ze altijd kunnen weten één op één gesprek zou kunnen, weet je. Maar je gaat zelf het initiatief niet. Zelf het initiatief niet nemen ga ik niet doen.

[00:13:37]

Hier komen we dus niet uit. Later meer of Hoegaardier met de keer kon gaan op straat. Vooral hoe angstaanjagend dit was voor zijn slachtoffers. Maar eerst werd Kani met deze gevreesde tbs'er die bijna 20 jaar binnen zat. Voor een antwoord op deze vraag moeten we terug naar de jeugdjaren van Garni, met in Rotterdam Zuid. Het was een jongetje wat vrij avontuurlijk was, maar aan de andere kant ook ook heel veel thuis kon zitten. Aan de ene kant een Boekenwelp was aan de andere kant ook joert van buitenspelen, een jongetje, een jongetje wat pienter was en zich heel veel dingen af, maar een andere kant ook wel erg naïef was en die ook vrij makkelijk voor de gek kon houden.

[00:14:13]

Dus ja, ik denk zat er al iets van onrust of agressie in dat jongetje denk je?

[00:14:18]

Nee, niet echt. Mijn moeder was een liefdesverhaal die ik me kon wensen en mijn vader was echt mijn held. Dus op zo'n manier de staat.

[00:14:25]

Je wel echt een stabiele thuisbasis gehad. Ik heb een stabiele thuisbasis gehad en zes jaar later werd mijn zusje geboren.

[00:14:32]

Inderdaad, liefdevolle ouders, een zusje waar je goed mee om kon gaan. Heel vaak hoor je uffw van van van tbs'ers of mensen die uiteindelijk op het criminele pad terecht komen. Dat het juist jeugd misgaat en dat ze geen voorbeeld hebben gehad van een rolmodel missen. Bij jou is het eigenlijk niet zo, dus je kunt ze niet het wijten aan je aan een slechte jeugd?

[00:14:53]

Nee, nee, ik denk wat bij mij. Bij mij heeft gespeeld. En dat zijn de vele verhuizingen die ik heb meegemaakt. Later is op een gegeven moment is iets gekomen, zeg maar dat ik dat ik me altijd onrustig voel als klang als op één plek. In de jaren 80 begin jaren 80 zeiden verhuis zeg maar van Suriname naar Nederland toe.

[00:15:16]

Kwam toen terug uit Suriname Portland bevatten en was toen een jaar of tien. En je komt weer in een buurt. Ik kwam eigenlijk niet tussen het OM omdat. Ik kan me niet tussen.

[00:15:26]

Totaal niet. Uhm, alles kende Makarov. 5, 6, 7 jaar. T Was een nieuwe wijk in Rotterdam. Ze kwamen op dat moment niet goed tussen. Uh, wat er toen op dat moment speelde zeg maar is dat ik m is dat ik me op een gegeven moment zeg. Maar ik kom in die pubertijd die toen op de middelbare school en wat ik toen had meegemaakt. Daarna heb ik met mezelf een afspraak gemaakt van wat ik mee heb gemaakt van 10 tot 12.

[00:15:49]

Dat gebeurt niet meer. En toen werd ik echt een giftig jochie. Toen zijn dingen eigenlijk begonnen in deze omgeving.

[00:15:55]

Het moment dat je naar het school internaat gaat hoor. Wat voor periode was dat? Dat je naar school internaat moest?

[00:16:01]

Uhm, t was eigenlijk was het een periode dat mijn ouders op dat moment totaal niet wisten wat ze met me aan moesten.

[00:16:07]

Uh, was je echt een onhandelbaar kind? Ja, ik was onhandelbaar op dat moment. Ik was echt onhandelbaar. Je kon geen afspraken met me maken. Ik deed wat ik wilde, het was gewoon niet. Het was gewoon niet te. Ik was gewoon niet te handhaven.

[00:16:20]

Op dat moment was je ook al op het criminele pad.

[00:16:23]

Op dat moment ja, ik denk het wel. Ik bedoel van op het moment dat ik het heb. Zeg maar over dat je dat je inbraak is pleegt, dit je diefstallen pleegt en dat je vechtpartijen hebt. En dat waren er groepen waar je bij zat met wapens, messen, boksbeugels, honkbalknuppels.

[00:16:40]

Wanneer pleeg je echt je eerste criminele feit? Kun je dat nog herinneren? Eerste criminele feit. Wat ik pleegde was zo tijdens de eerste psychose. Toen zijn er wat criminele dingen gebeurd en dat was veel vandalisme toen er was toen op een gegeven moment zeg maar die diefstal met geweld dat ik eens op een gegeven dat ik dus op een in een psychose en een buurtsuper in liep en mensen bedreigde met een afgebroken bierfles. En ik toen op een gegeven moment zeg maar daar stond en er komt iemand binnen.

[00:17:10]

Ik weet ook zo goed komt iemand binnen en ik sta en niemand pakt Beneš beet beetnemen of andere judo greep en ik lig op de grond en ik barst lachend uit van wie de FOK! Denkt dat Peersmans tief fokking sigo! En op dat moment word ik opgepakt. En dat was eigenlijk de eerste echte crimineel feit.

[00:17:28]

Maar op dat moment veroordeeld werd Ascanio met 17 is gaat het pas echt bergafwaarts. Op vakantie met zijn ouders op de Canarische Eilanden. Om daar voor het eerst in een manische periode terecht realiteitsbesef is hetzelfde, alleen de diepte is anders. Als ik bijvoorbeeld een sigaret rookte van Marlboro, dan had ik gevoelsmatig het idee dat ik een Kauwboy was. In Texas was em met een KMO voel ik op een gegeven moment dat ik in hoeveel Stijns situatie was. Helemaal natuurlijk onbegrijpend daarbij de Canarische Eilanden vlakbij Marokko ligt.

[00:18:00]

Heel intens gevoel, heel intens gevoel en en je voelt het en je associeert dan. Het zijn geen beelden die je krijgt, maar je maakt associaties, dus er gebeurt je interne beleving. Gebeurt er heel veel? Ja, hoe gek?

[00:18:14]

Hoe bracht je de komende dagen door tijdens die vakantie? In die manische periode? Ik was eigenlijk constant op pad en mijn ouders die zagen verslechteren de staat. Maar je was euh. Je stond op je begon met bier of de keel. Ja, je begon te blowen. Daarna ging je uit en zo ging het door. En mijn ouders zagen met lede ogen aan en ik was totaal niet bruikbaar. Want wat zagen ze dan precies? Je ouders? Ze zagen een jonge inprincipe die op dat moment zeg maar Alsteens Velle vijde zich zich steeds verder verwijderde van de realiteit.

[00:18:45]

Waar diezelfde dag dat IE de koning te rijk was en waarbij ze totaal geen invloed meer op hadden en sliepen eigenlijk zes nachten niet gelovigen.

[00:18:55]

Ik heb vijf, zes nachten niet geslapen. Volgens mij zijn we daar. Ik ben niet meer op overdag bij nakwamen, want was vijf, zes nachten staat.

[00:19:01]

Het voelde als euforie. Blijheid. Uhm, uiteindes zeg je, je ouders zien het inderdaad verslechteren. Zo erg dat een gegeven maar ook een arts erbij halen.

[00:19:11]

Klopt. En wat gebeurt er? Want je hadden de arts erbij en uhm, die grijpt in een situatie. Ja, op dat moment heb je op dat moment zeg maar euh. Waren de twee politieagenten van die Guardia Civil Hadera. Euh, daar waren wat verpleegkundigen volgens mij mee gekomen. Ik word op dat moment voor het plat gespoten. En toen werd ik overgebracht, zegmaar naar een kliniek in Spanje.

[00:19:35]

Twee maanden later krijg je dus ook een psychose. Maar ik heb die manische fase gehad.

[00:19:41]

Ik ben uit die manische fase gekomen, dus het leek allemaal weer stabiel. En toen kwam ik dus weer in de Manji en Imani. Die manie is wel uitgemond in een psychose.

[00:19:54]

Voor mensen die daar misschien heel moeilijk in beeld bij kunnen krijgen, wat is dat dan? Een psychose? Het is een voorteken.

[00:19:59]

Ik weet ik hoe ik het noemde en hoe de specialist dat noemen. Een vertekend beeld van de realiteit om het euh. Te houden, zeg maar op een gegeven moment, zeg maar. Bij dat pakje sigaretten van Marlboro dus. Je voelt je een Kauwboy uit Texas in een manji, maar in een psychose? Dan ben je gevoelsmatig werkelijk die Kauwboy. En dan ben je op dat moment in principe op zoek naar andere roffel van helden die je kwaad doen, die er kwaad willen doen.

[00:20:29]

Maar is het alleen maar liefde? Of zit er ook een soort gewelddadige psychoses in zee? Te gewelddadig component? Dan komt er wel. Komt eigenlijk. Dat komt het. Ja, het gewelddadige, agressieve stukje daarin. De manie. Dat is echt een heel relax. Dat is de laatste fase. Dan wordt het een stukje minder Ilex en dan ga je naar die psychose. Althans zoals bij mij heeft gespeeld.

[00:20:48]

Dus als je in een psychose komt, dan wordt het ook kwaadaardig.

[00:20:50]

Dan word je gewelddadig en in het begin heeft zich dat alleen maar uit en uitte zich dat heel beperkt. Minimaal waren het voornamelijk vandalisme, dingetjes en af en toe een knokpartij.

[00:21:07]

Maar het was elke keer wel met een overtreffende overtreffende trap en dat mondde uiteindelijk uit in echte agressiviteit en gewelddadigheid. Zo zou je toch kunnen doen.

[00:21:24]

Ja, de spenen, op dat moment een soort opgejaagd. Ja moet het zeggen. Je voelt je opgejaagd, je voelt je en je voelt je een opgejaagd dier. Maar je jaagt ook op anderen als een dier. Snap je wat ik bedoel? Dus weet je? Het zijn twee dingen die de Spelen zijn opgejaagd.

[00:21:39]

Die je op haar pc terecht jaagt op anderen betekent dus dat je ook dus iedereen die voor je komt of het verkeerde zegt.

[00:21:45]

Die kan ook slachtoffer of slachtoffer van mijn woorden op dat moment in die psychose, zoals die hebben gespeeld in de jaren negentig. Dat klinkt doodeng, toch? Ja, het klinkt misschien dood, maar dat was mijn realiteit. Ik bedoel als dat realiteit is, kan ik het niet vinden.

[00:22:00]

Twee jaar later gaat het pas echt mis. Janie Met is niet alleen manisch, maar ook psychotisch en zeer agressief en bovendien ladderzat. Deze giftige cocktail zorgt ervoor dat hij in het centrum van Den Haag als een beest tekeer gaat. Een explosie van geweld volgt.

[00:22:16]

Die dag begon van ook nu ben ik hier met zo snel mogelijk weer weg. Toen heb ik op dat moment zeg maar bij een uhm, iemand die werkt voor een uitzendbureau. Uhm, heb ik een voorwendsel gebruikt om weg te gaan? Het is gelukt. En toen kwam ik dus in het centrum van Den Haag. Uh, en toen heb ik bezinnen op een plek waar ik vaak kwam. Heb ik ja, heb ik gigantisch lopen zuipen, zuipen? Toen liep ik door het centrum van Den Haag en toen explodeerde de is een explosie geweest.

[00:22:47]

Ik heb een aantal onschuldige mensen. Heb ik aangevallen. Oké, die explosie is er geweest. En uhm, hetgeen wat er op dat moment gebeurde. Uhm, de poging tot doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De mishandelingen. Dat was geen. Dat kwam als een, als een ja, als een soort van tijdbom barsten dat uit mekaar. Het waren willekeurige mensen in het centrum van Den Haag.

[00:23:14]

Je maakte wel willekeurige slachtoffers, bedenkt gewoon dat iedereen die eigenlijk voor je neus stond een verkeerde opmerking maakte. Die kon een potentieel doelwit zijn. Daar kwam het in principe op neer, dus kon verkeer opmerkingen maken.

[00:23:29]

En dan was het fout. De verkeerde opleiding was de verkeerde plek. Een verkeerde houding. Alles kon je zeggen. Dat benadruk ik overal hoor. Er zijn geen doden gevallen waar zware mishandelingen en mishandelingen, zware mishandelingen. Is dat mazzel dat er geen doden zijn gevallen? Denken? Hadden de doden kunnen vallen? Dat is heel moeilijk te zeggen.

[00:23:49]

Dat kan ik. Daar kan ik niet zo 1:20 geen antwoord op geven. Maar in de staat waarin je was, zeg ik. Dat is moeilijk te zeggen. De kwaliteit werd hier een antwoord op gegeven. Opeens komt Kanye met een vergelijking waardoor ik op het puntje van mijn stoel ga zitten. Hij ziet zichzelf als een voorloper van Keisha, zegt hij. Een man die groot in het nieuws kwam eerder dit jaar, toen hij bekendmaakte dat hij maar liefst drie moorden heeft gepleegd.

[00:24:11]

Naar eigen zeggen in een psycho. Die hem opdracht gaf tot deze moorden op willekeurige mensen die op dat moment hun hond aan het uitlaten waren. Janie Met ziet opvallende parallellen tussen zijn zaak en die van Thijs H.

[00:24:23]

Kijk, zeg maar na hoe mijn delict om het delict is geweest. Wat er op een gegeven moment speelt. Is het vergelijkbaar, niet vergelijkbaar qua cwwa, qua qua ernst, maar wel vergelijkbaar qua intentie? Wat gebeurd? Ik vind dat. De maatschappij heeft toch de taak om te beschermen. Als je mijn delict in 93. Oké, als je werkelijk tijd en aandacht had besteed aan wat is een psychose nou werkelijk in de tbs, dan zeg ik niet dat je dit had kunnen voorkomen.

[00:24:57]

Maar je had wel van die van mij kunnen leren en ik heb niet het idee dat dat is gebeurd.

[00:25:02]

Het idee dat we nu gewoon de herhaling van zetten. Want wat we noemen met thuis Hadad, dat we niet goed omgaan met psychiaters. Verwarde personen die dus dit soort gruwelijke feiten kunnen plegen. Los van dat ik vind je hebt de taak als instelling. Als er een bepaald delict is wat je niet begrijpt, als er een ziekte is wat je niet begrijpt. Ik bedoel, je begrijpt kanker niet. Je probeert te ontdekken wat het is. Je begrijpt herseninfarcten niet.

[00:25:25]

Probeer te ontdekken wat het is. Het enigste wat men doet bij psychose is volproppen met medicatie en men probeert niet te begrijpen wat het is. Dit soort type delicten wat je nu ziet de laatste tijd. Ik zeg niet dat ik de enige was begin jaren negentig, maar ik was wel een van de weinigen bij wie het gebeurde. Ik heb drie tbs klinieken gehad. Hoe kan het dan zo zijn dat de nu databases moeten komen voor verwarde personen? Om dit te voorkomen terwijl ik zesentwintig jaar geleden bij jou heb gezeten?

[00:25:57]

Ik heb bij jou op. Ik heb twee tbs klinieken gehoord en je hebt totaal geen aandacht besteed van wat gebeurt er nou aan? Dus waar is de verantwoordelijkheid van de tbs?

[00:26:08]

En dat komt dus voort, zeg je er eigenlijk uit een soort desinteresse om echt te onderzoeken wat er bij een psychose gebeurt als Vertez interesse in een psychiatrische aandoening? Ik wil niet zeggen desinteresse. Kijk, ik bedoel van. Maar er wordt wel op een andere manier. Als het gaat om kanker of andere fysicalisme, dan wordt er wordt er op een andere manier onderzocht.

[00:26:22]

En wat ik zelf ook vind inprincipe. En misschien ga ik daar iets te ver mee. Ga ik na misschien iets mijn boekje te buiten mij? Als je weet dat er een probleem is je benoemd tot n twee keer en je weet dat probleem erger gaat worden, weet jij dat je beroepsgroep altijd werk heeft?

[00:26:39]

Als jij die zaak van thuishoorden? Denk je dan. Dat is een psychiatrisch patiënt die te weinig begeleiding heeft gehad. Of denk jij dan? Dat is een diehard crimineel die onmiddellijk achter tralies moet, het een psychiatrisch patiënt te weinig begeleiding heeft gehad.

[00:26:55]

Maar aan de andere kant begrijp ik ook dat op het moment dat je iemand hebt vermoord.

[00:27:02]

Ja, weet je. Ik bedoel. En ik zou daarvoor pleiten bij zo iemand van Uhm dat je hem behandelt. Maar ik kan me ook voorstellen dat je zoiets heb van ja. Hoe ziek je ook is en hoe weinig ging ook aandoen. Drie moorden is Villa. Dus weet je, ik kan me op een gegeven moment kan ik de maatschappelijke verontwaardiging, kan ik snappen dat de maatschappij vergelding wil, ondanks het feit dat deze man ziek is?

[00:27:28]

Nou, die vergelding, dat vind ik moeilijk. Maar ik vind het wel op een gegeven moment van. Ik snap op een gegeven moment dat de maatschappij zoiets zei van Uhm.

[00:27:37]

Hij moet behandeld worden. Maar hetgeen wat hij heeft gedaan. Drie moorden, drie mensen die dood zijn. Je praat wel op een gegeven moment over nabestaanden en dat is het lastige van Kani met komt in het huis van bewaring terecht.

[00:27:55]

Nog altijd zwaar, psychotisch en zeer gewelddadig. Ik kom daar binnen en ik kom op die afdeling en ik weet zegt me dat ik binnen een week in een psychose binnen jaar binnen een paar dagen kom dat de uit een psychose explosie komt. Uhm ja, ik. Ik sloop dezelfde cel. Ik sloop en echt en ik zeker m zetel in brand. Althans ik. Ik pak een pak bibliotheek boeken en ik steek ze in brand. En op dat moment zeg maar, word ik door een interne bijstand tien zeg waarde van de dingen van van van het huis van bewaring word ik mezelf uitgelegd.

[00:28:36]

Ik word op dat moment zeg maar word ik overgebracht naar de isoleer en.

[00:28:41]

Ik heb daar toen een week in de Eisler gezeten en ben ik daarna overgeplaatst aan de Vobako.

[00:28:46]

Dat is een psychiatrische vleugel van het van het gevangeniswezen en daar heb ik dus een paar weken gezeten en toen naar het Pieter Baan.

[00:28:55]

Je wordt dus overgeplaatst naar de Vobako voor mensen die het niet weten. Je wordt op een gegeven en overgeplaatst naar een instelling en dat is puur voor psychiatrische gedetineerden. De meeste zwaar gestoorde criminelen komen daar toch terecht in die instelling?

[00:29:09]

Ja, ze zou het kunnen noemen, zeg maar mensen in principe.

[00:29:11]

Toen de tijd die die niet helemaal honderd waren is, was jij op dat moment dan ook zo'n zwaar gestoorde patiënt? Zorg je naar Wenen dan op zoek? Ik zeg op een gegeven moment van mensen. Je ziet op een gegeven wat ik je uitleg toch niet helemaal 100 zou in brand steken. En en ik word op dat moment inprincipe zeg maar met de gummiknuppel op m'n adamsappel en mijn benen aan mekaar. Op een gegeven moment word ik overgebracht naar een isoleercel.

[00:29:39]

Ik probeer elke bewaarder en groepsleider tegen mekaar op te zetten. Ik sloop ook nog een isoleercel, sluit de ruiten daarvan in.

[00:29:48]

Ja, je bent er heel ernstig aan toe dat het oordeel van de rechter luid gevangenisstraf en tbs. Een hard oordeel, zo ervaart Cani met het Adtranz. Ik vond het zwaar. Ik vond het schwaben. Aan de andere kant wist ik ook. En dat ik werd. Toen op dat moment kwam ik kwam ik in de realiteit. Wist ik ook van ja, maar dit kan. Dit kan zo niet verder met mij. Dit gaat niet. Dit gaat gewoon gigantisch fout aflopen.

[00:30:12]

Dit kan ik zelf en en ik had het idee dat de tbs me ook echt verder zou kunnen helpen. Dat ze me ook echt zouden kunnen behandelen. Dat ik een ander leven zou kunnen gaan leiden. Want het leven, want ik had gelijk aan wat ik had en wat ik aan het lijden was. Van 19 n tot met 93 was geen leven wat ik wilde lijden en constante dwang opnames zijn opgenomen proces.

[00:30:34]

Noem het maar op de staat van zijn leven. Nee, ik had het idee dat ze daar ook zouden kunnen vinden wat die psychose nou precies was en wat ik heel belangrijk vond. Ik wilde leren omgaan met de psychose. Ik wilde dus leerde dat een psychose dat ik n kon worden met een psychose.

[00:30:50]

Dus had je ook een idee bij beeld bij TBS, wat natuurlijk ook best wel veel mensen hebben van euh. Als je er eenmaal in komt dan kom je er normaal uit.

[00:30:58]

Dat was niet het beeld wat ik had, omdat ik toen al verschillende dingen had gelezen. Ik had gehoord, ik had gehoord, zeg maar dat de mensen binnen die vier jaar eruit konden komen. Dus dat was altijd mijn mijn streven punt binnen die via de ruit. Ik had in de media was toen heel weinig over bekend, maar wat in overbekend was had ik gelezen. Weet je dus nee. Het was voor mij geen afschrikwekkende plek. Dat heb ik nooit gehad en dat was het niet voor mij.

[00:31:23]

Een paar jaar tbs wordt het niet, maar ruim 10 jaar duurt Cani met zijn eerste tbs periode. Maar dan komt hij vrij onder voorwaarden.

[00:31:31]

Die wordt m opgehaald door je moeder en dus je bent aan het wachten tot je moeder komt. Je hebt jezelf, heb je helemaal leeg gemaakt en je bent op de afdeling aan het wachten na je nu een vrij man. Ben nu een vrij man. Je kan je niet voorstellen wat er dan op dat moment gebeurd is. Ik was 30 toen 29. Ik weet dat je echt 10 jaar binnen het gezin. Nee, maar wat ik wel had is van ik ben af van het systeem.

[00:31:53]

Ik kan niet op elk moment weer terug naar binnengehaald worden.

[00:31:56]

Had het idee ook dat ja dat de maatschappijen op ontving omdat op mij nemen.

[00:32:01]

Maar ik heb natuurlijk heel veel mazzel gehad met mijn vader en met mijn moeder. En dat waren zaken waar ik in kon werken. Uhm, weet je. Ik had de groep net vrij retweette, dus weet je het t. T. T. T Raakte me in principe niet, maar je merkte wel dat je je merk als ik open werd dat sommige mensen afstand nemen.

[00:32:21]

Dus je kunt je ook voorstellen. Mensen die dus niet dat netwerk hebben of niet familie hebben het moeilijk. Heb je het echt moeilijk?

[00:32:27]

Dus dat is eigenlijk niet. Het is het is dat een paar goeie voorbeelden waren. Het is dat je je ouders de wagen, maar nooit alsof je echt met een schone lei kunt beginnen. Je kan alleen met een schone lei beginnen, maar wat ik op een gegeven moment wel zeg is van. Je kan jezelf wel op een gegeven moment zo trainen, zo wapenen dat de dingen op een gegeven moment langs je heen gaan en dat je elke keer zoek naar.

[00:32:50]

Ook al is die ruimte klein, daar is wel ruimte. En dat je van daaruit verder gaat. Die kans is er gelukkig wel. Dat is er wel nog wat. Cani met binnen een jaar weer terug. Hij belandt weer in een gewelddadige psychose, bedreigt zijn vrienden Winx op gevaar van leven en dood op de snelweg te scheuren en gaat als een beest tekeer in een opname kliniek. Ook op geen moment zeg je daar als je daar bent. Uhm van ik ga, ie kan alle botten breken in je lijf.

[00:33:17]

Ik kan vrienden inhuren die je met een Uzi dit gebouw onder vuur kunnen nemen. Parafraseren een beetje. Kun je voorstellen als je dat hoort? Dat verhaal dat je denkt van wat is dat voor levensgevaarlijke psychopaat?

[00:33:30]

Uhm. Kan ik me dat voorstellen? Ja, ik denk het wel. Ik was psychotisch op dat moment, dus ik denk het wel. Ik kan me dat voorstellen. Ik ga niet lopen beweren en lopen verklaren zegt maar dat. Uh. Iemand zegt mij met wie Kasab zou willen doen? Nee, absoluut niet. Maar de momenten dat ik stabiel ben en je ziet ook de moment inprincipe. Zeg maar dat hoe dingen zijn ontstaan, dat je niet hetgeen begrijpt wat ik daar zeg, maar dat je wel snapt dat een psychose of een psychiater ziekte bij iedereen dichtbij zit.

[00:34:03]

Dat is wat ik heb proberen aan te tonen, dus dat kan me niet overkomen.

[00:34:08]

Ik denk het wel. Ik denk dat dit een ieder kan overkomen.

[00:34:11]

Een man die daar schreeuwde, zei dat die botten van mensen kon breken. Euh, eigenlijk een beetje als een wild beest daar stond. Psychotisch zeg je kan net zo goed iemand anders zijn. Dat had ik ook net zo goed kunnen zijn.

[00:34:22]

Zet op een gegeven moment zeg maar de knop op de juiste manier en iedereen breekt. Iedereen kan gek worden. Da's wel één ding wat ik heb geleerd in het leven.

[00:34:30]

Wat voor man stond daar kun je dat omschrijven?

[00:34:33]

Een man in principe zeg maar, die op dat moment dat had gaat met alles. Hij had het gehad met de maatschappij. Hij heeft gehad met de psychiatrie. Een man die het zat was en die actief was. Ik denk dat het voor zichzelf spreekt. Die vrijt je vrij.

[00:34:47]

Opgefokt was op dat moment je Passions, een soort opgefokt beest. Ook mag het zo samenvatten.

[00:34:52]

Dat moment uhm, ik vind het woord opgefokt beest vind ik een vrij primitief woord. Maar ik was op dat moment niet makkelijk lamentabel ophouden. Maar dat is dan misschien weer iets te positief of niet in de atletiek positief. Precies als ik het zeg. Ik was op dat moment niet makkelijk een opgefokt beest. Als ik werkelijk om opgefokt bezig was, had die politieagent een man doodgeschoten en ik werd gearresteerd.

[00:35:13]

Dus ik was niet makkelijk. Kani met wordt niet doodgeschoten, maar wel gearresteerd als hij de opname niet verlaat en krijgt voor de tweede keer tbs opgelegd, wat hij totaal niet had zien aankomen. Ik had dit niet zien aankomen. Nee, dit had ik niet zien. Hij was wel manisch.

[00:35:27]

Hij was manisch, ik was ver gegaan en noem het maar op. Dus waar ik feitelijk voor terechtstond lagen drie bedreigingen en van daaruit op een gegeven moment, zei het OM. Wij zien hier de licks herhaling in. De rechtbank ging daarin mee.

[00:35:43]

Want dat lijkt op het delict van 19:33, want ze hebben ze een aantal dingen gestapeld. Zou kunnen, zeggen ze, dat de bedreigingen ook dingen die volgens jou in ieder geval niet werkelijk overtuigend bewezen waren. Toch zagen zij het wel als een herhaling van het delict.

[00:35:54]

Je kan het zo zien, maar als je dat niet kan bewijzen op wat baseer je het dan? Heb je enig idee waarom ze dan wel op die tbs uit waren? Maar als die tbs wel uitspraken?

[00:36:06]

Ik denk dat het daarmee te maken heeft, zeg maar dat men zoiets heeft van Jamaer. Kijk luister. Hij is nu een jaar vrij. Dit gebeurt. En ook al zijn de feiten en de lick licht en dit is iemand die wil je niet in de samenleving hebben. Ik denk dat dat mee heeft gespeeld.

[00:36:27]

Dus jij moest kost wat kost marskramers koste wat kost van de straat. Zeker als ik toch probeer advocaat van de duivel spelen. Misschien een beetje in hun redenatie mee te gaan. Hij was net een jaar vrij. Hoe je het wendt of keert zijn misschien geen zwaardere delicten, maar o ontstaat wel gedoe op de opname afdeling met bedreigingen. Dat mensen denken van elkaar is pas een jaar weer vrij van euh. Wij zien dit wel als een herhaling van het delict en we moeten deze man binnenhouden ook.

[00:36:54]

Vind jij dan geroepen gegeven? En dat? De delicten die je heb verteld dat je daar iemand omgerekend een straf van 12 jaar voor geef, is dat wel ver, want daar komt het op neer.

[00:37:07]

En het argument dat hij gebruiken met een extreme persoon en we geen enkel risico.

[00:37:12]

Als ik een extra tbs'er zou zijn die op een gegeven moment op een dusdanige wijze bezig is dat je praat over levens, delicten of ingrijpende zedendelicten, zeg ik oké. Maar kijk eens naar de eerste keer dat de tbs heb gekregen. En kijk nu.

[00:37:32]

Alle slachtoffers kunnen het nog navertellen. Geen van de slachtoffers, hij bezweek in het ziekenhuis gelegen. Weet je? Ik bedoel, het gaat mij bij de eerste keer niet om die tbs. Die tweede keer vind ik het veel te zwaar gestraft. Maar wat mij nu opvalt is dat totaal geen proportionaliteit. Er zijn geen verhoudingen. Alles is buitenproportioneel.

[00:37:53]

Dat stoort mij. Na vijf jaar komt Cani met vrij. Als 19 jarige puber kwam hij binnen in de tbs carroussel en op zijn negenendertigste loopt hij pas weer als vrij man de poort uit. De eerste dag dat ik vrij was. Ik was bezig en toen zijn begeleidster van mij het bed in mekaar zit. Absoluut niet omdat hij van nee, dat ga je niet doen. Jij gaat nu op dit moment ga je gewoon genieten van je is nog als vrij man.

[00:38:20]

Op een gegeven moment zit ik op het terras en ik zit en ik drink en ik geniet echt en ik geniet. En ik kijk en godverdomme eens half juni komt te laat. Shit, wat nu? Ik realiseer me van Karni met je bent vrij.

[00:38:34]

Dit was jouw realiteit. De. Constant. Weet je dat je op een gegeven bent? Dat was echt omdat ik echt zoiets van ja. De conditionering mag er nu wel vanaf.

[00:38:46]

En toen voelde je wel echt een vrij man.

[00:38:47]

Voel ik me Vrijman, want je had niet het idee van een tweede tbs is me ook overkomen? Nee, nee, nee, nee, nee. Vanaf het moment inprincipe. Zeg maar dat ik wist dat ik helemaal stabiel was. Uhm, in de Boba en ik werd op dat moment overgeplaatst, wist ik. Ik heb een leven gehad tot 2004 en ik heb een leven na 2004. Wat? Hoe ik heb geleefd tot en met 2004. Dat is één kant en die begint deel twee.

[00:39:17]

En al die idioten hier voor. Het is klaar. Dit is me nu apart. Denk je nog wel eens terug?

[00:39:22]

Zeg maar aan die dag 19:33 of die andere delicten denk je dan nog wel eens aan terug? Is iets waar je mee opstaat? Of wat opeens in je opkomt? Of als je iets leest in de krant wat er op lijkt?

[00:39:32]

Na bijna een jaar moet ik het zeggen, weet je. En het zijn sommige situaties waar je aan denken. Denk terug aan je verleden in Den Haag. Soms weet je het is gelezen, is afgesloten.

[00:39:44]

Maar toch blijft één vraag in mijn hoofd rondhangen. Is hij niet bang dat zijn brein weer op hol slaat? Dat brein dat al die ellende en gewelddadige woede explosies op straat kon veroorzaken? Betaal jezelf dan nog wel.

[00:39:56]

Ik ben meer als mijn ziekte. Weet je? Ik bedoel van en de ziekte is iets. Het is ontstaan is naar boven gekomen. Is niet op geen moment iets gekomen. Zeg maar dat ik het kan onderdrukken, dat ik ermee kan leren omgaan. En weet je en heb je nog als moment dat je denkt van O. Als ik nu net euh. Dit zou wel eens fout kunnen gaan.

[00:40:15]

Nee, ik zei zonet ook al op een gegeven moment ik IKSO gehad dat met draagkracht en met traangas schoon ondergoed in orde is. Weet je, ik heb je ook gezegd ik leef vrij gestructureerd, weet je. En immers structuur. Daarin moet ik het zien te vinden. Ik kan echt wel een paar dagen op met flink uit de bol uit de band springen, maar na die vierde dag dan moet ik weer 2 3 dagen bak naar Basic. Dat is de prijs die je betaalt.

[00:40:39]

En wat dat betreft vertrouw je eigen brein nog zeker. Mijn eigen brein heeft twee boeken geschreven. Zeker alle complimenten daarvoor, maar ook het brein wat met je op de loop is gegaan en er voor gezorgd heeft dat je vreemde dingen neemt en jezelf herhaalt. En die vreemde dingen, die zijn volgens mij ook gestopt in 2004 en ze zijn nu al 15 jaar niet meer voorgekomen. Die zouden op een gegeven dat je die relatie hebt met de geest en Giphart een keer vreemd en daarna op een gegeven na 20 jaar.

[00:41:07]

Ehm, blijf je jaar na vragen van kan ik jou wel vertrouwen alleen s avonds schiet niet op, doch dan moet het uitmaken.

[00:41:16]

Dus je snapt niet dat mensen zeggen van vertrouwt iemand zichzelf nog wel? Ik zou mezelf daarmee meer vertrouwen als ik.

[00:41:20]

Ik snap het wel, maar als hun vraag niet die van mij ze ze zit er in dit in jouw verhaal. Soort van wijze les aan jongeren die misschien ook wel jongeren die over rondreisde vallen misschien richting criminelen gaan. Zou je hen op een of andere manier een wijze raad mee willen geven?

[00:41:38]

Kijk wat ik op een gegeven zeggen en daar ben ik altijd heel makkelijk. En in deze tijd in deze samenleving hoor. Die is hoe die tot op dit moment nog is. Hoef je geen gangster te zijn om geld te verdienen om iets te hebben met aanzien? Het is nodig. Uhm, gebruik je hoofd. Uhm, doe je een goede opleiding en doe het niet eens Habo te zijn waardoor je een goede mbo niveau. 4. Ben je wat handig om je overal waar je wilt komen?

[00:42:10]

Besluit je dan toch om het circuit in te gaan? Dan moet je wel weten wat je doet. Want ga je Quin en doe je het zonder plan, dan kom je er ineens achter dat justitie achter je aan dat je vast komt te zitten, dat je beste vriendin met je beste vriend en met jouw wijf van doorgaat. En als je dan op een gegeven moment zeg maar je ouders kan verliezen. Je familie kan verliezen dat je op een gegeven moment niks meer hebt en weet je wat het verrotten daarvan is nog steeds net ook al maakt niet uit waar je vandaan komt.

[00:42:46]

Maakt niet uit wat je geloofsovertuiging is. Het maakt niet uit wat je Agassiz. Op het moment dat je nog geen gevangene bent of tbs gestelden is er niks aan de hand. Op het moment dat je vast hebt gezeten is het over. Is het klaar, dan ben je geen volwaardig lid meer van die samenleving. Je behoort dan echt niet meer tot de burgerij. Je bent op dat moment een crimineel of een ex-crimineel. Dat is de stempel die je met je meedraagt, dus wees bewust zo worden dat dat het risico is.

[00:43:31]

Dat was een lang en vooral intens gesprek, zoals ik het zelf zei. Het is een man met temperament, stemverheffing. Maar wat ik ook merkte, ondanks dat hij dat zelf stelselmatig ontkende, is dat er toch nog een soort van frustratie bij hem zit. Dat voelde ik frustratie over het feit dat hij zo lang 20 jaar heeft binnen gezeten en dat hij eigenlijk nooit echt adequaat en goed aan zijn psychiater de ziekte aan die populariteit is geholpen. Die frustratie voelde ik bijna in ieder antwoord dat hij gaf.

[00:44:06]

Tegelijkertijd snap ik ook dat de samenleving in die omstandigheden geen enkel risico wilde nemen en hem van straat wilde halen. Maar wat toch het meeste overblijft is dat ik respect heb. Respect voor hoe open de is over de stoornis die de heeft en ook hoe die daarmee omgaat en toch de kans probeert te grijpen die hem nog resten. Want dat het pittig en zwaar is om met zo'n zware psychiatrische aandoening te leven. Dat staat voor mij als een paal boven water.

[00:44:39]

Ik heb geprobeerd de slachtoffers en nabestaanden op de hoogte te stellen van de komst van deze podcast. Dat is mij helaas niet in alle gevallen gelukt. Wel sta ik in nauw contact met Slachtofferhulp Nederland. Ze zijn bereikbaar om steun en hulp te bieden op telefoonnummer 09/ 100 0 1 0 1. In de volgende daalders het verhaal van Jorgen die na een keihard bestaan in de straatprostitutie een jongeman om het leven brengt. Daders is een podcast van de NPO Radio 1 en AVROTROS.

[00:45:05]

Vind je dit een interessante podcast app? Wanneer je dan via je favoriete podcast hebt, krijg je automatisch een melding als er een nieuwe aflevering online staat. Luister via EPL podcast, dan zou ik het fijn vinden als je een beoordeling wilt achterlaten. Zo kunnen nieuwe luisteraars daders beter vinden. Wil je reageren op deze of andere afleveringen, dan kan dat via daders. Het AvroTros punt nl nogmeer podcast luisteren? Probeer dan deze ook eens. Papa en mama zijn gescheiden.

[00:45:34]

Mijn ouders hadden geback gehaald en dan hebben ze mij dat verteld. Kinderen over de scheiding van hun ouders op het moment dat mijn broer net gedaan alsof ik van de trap af viel en dat zij naar beneden kwamen en stopte met ruziemaken en het leven daarna weer gesteld werd, was bij mijn vader.

[00:45:50]

Maar ik had het liever bij mijn moeder gewild. Ouders die weer verliefd worden. Ik wil echt niet weten hoe zijn profiel op een dtxa integratie en nieuwe gezinsleden.

[00:45:58]

Dat is inderdaad een vreemde vrouw in begin dit met haar dochters en eens langskwam.

[00:46:02]

Luister naar papa en mama zijn gescheiden. Vanaf 19 november op jouw favoriete podcast app, bijvoorbeeld Spotify.