Transcribe your podcast
[00:00:00]

Het een exploderende Ik heb een aantal onschuldige mensen heb ik aangevallen. Poging tot doodslag, mishandelingen als een soort van tijdbom barsten dat uit mama hem. Precies dit dus. Dit fascineert mij mateloos. Want wat gaat er niemand zijn hoofd om in die paar seconden voordat iemand zoiets gruwelijks doet. Is het kortsluiting, gekte of juist een heel bewuste daad en is niet iedereen in staat om een moord te plegen? Alle reden dus om het kwaad diep in de ogen te kijken.

[00:00:32]

Dus zoek ik ze op mensen die het ergste hebben gedaan wat je kan bedenken.

[00:00:36]

Als ik langer naar buiten gelopen dan alleen nog meer slachtoffers gemaakt, dan weet ik wel zeker.

[00:00:41]

Ik heb gezegd hij gaat eraan, desnoods bij de kist Trotter. Zo ver was ik op dat moment en ik ben een weg ingeslagen. Dat ik bijna met de dood had moeten bekopen.

[00:00:51]

En ik vond ze zes daders die het leven van een ander tot een hel maakten. Iedere aflevering confronteer ik hen met hun gruweldaden. En bij mij geen zwijgrecht. Welkom bij daders! Een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Mijn naam is CAS de Jong.

[00:01:10]

Euh, ik ben veroordeeld. Zichtbaar voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot doodslag. 4. Ik geloof drie of vier mishandelingen en bedreiging met enig misdrijf en bedreigingen waar ik het meest spijt van spijt.

[00:01:27]

Uhm, natuurlijk, het heeft me wat gedaan, maar het is een gegeven. Ik kan het niet meer veranderen.

[00:01:33]

Dus kun je. Kun jij jezelf deze dingen ooit vergeven? Ja, hoe je het wendt of keert weet je.

[00:01:38]

Ik heb mijn prijs betaald. Voor deze delicten heb ik in totaal 18 jaar met een tbs maatregel geleefd. Dat vind ik voor de delicten die ik heb begaan dat de maatschappij zelf vergelding is en wraak voldoende heeft gehad. Vind je niet.

[00:01:51]

Je hoort de stem van Garni met de zon. Zesenveertig jaar oud, maar liefst 18 jaar bracht hij door. Binnen de muren van tbs klinieken. Khany met is bipolair en heeft last van manische psychoses. In zijn psychose kan hij zeer gewelddadig worden en zich letterlijk als een beest gedragen. Niemand is dan veilig voor hem. Je voelt je dan. Je voelt je een opgejaagd ja dier, maar je jaagt ook op anderen als een dief. Snap je wat ik bedoel?

[00:02:16]

Dus? Klinkt misschien doodeng, maar dat is mijn realiteit. Door zijn ziekte belandt hij al op zijn zeventiende op een gesloten psychiatrische afdeling. Plat gespoten omdat hij een week niet heeft geslapen en in een totaal andere realiteit leeft.

[00:02:29]

Je stond op, je begon met bier of tequila, je begon te blowen. Daarna ging je uit en zo ging het door. En mijn ouders zagen met lede ogen aan en ik was gewoon totaal niet eruit. Tja, ze zagen een jongen in principe die op dat moment zeg maar Steens zich steeds verder verwijderde van de realiteit.

[00:02:46]

Veel dwang opnames volgen. Isoleercellen, separatistisch en bizarre manische episodes zijn aan de orde van de dag. Ook steekt hij tot tweemaal toe zijn cel in de fik.

[00:02:56]

Ja, ik. Ik sloop dus heel cel en ik zeker m ook. Ik zeker mijn brand. Althans ik op bibliotheekbezoekers en ik steek ze in brand. En op dat moment, zeg maar, word ik door een uit interne bijstand. 10 word ik massaal uit gemept en hij krijgt tbs opgelegd. Twee keer zelfs, wat heel uitzonderlijk is voor meerdere mishandelingen, bedreigingen en poging tot doodslag. Hij is nu een jaar vrij. Dit gebeurt. Dit is iemand die wil je niet in de samenleving hebben.

[00:03:25]

Ik moest koste wat kost van de straat. Inmiddels is Garni met 7 jaar vrij, is hij al jaren stabiel en vrij van psychoses omdat hij medicatie slikt. Hij brengt zijn leven door onder de grote rivieren, ver van Rotterdam en Den Haag. De plek waar hele straten in gijzeling hield met zijn manische woede uitbarstingen. Via Facebook kwam ik met hem in contact. Hij geeft me zijn nummer Regarding meter lang met werkafspraken.

[00:03:50]

Hoe is het?

[00:03:51]

Ja, goed, Khany met klinkt als een vrolijke man in niks. De man die in het verleden voor zoveel onrust en angst op straat heeft gezorgd.

[00:03:58]

Hij staat open voor een interview, werd er morgen om één uur afgesproken. Perfect ook voor jou criteria, zei hij. Geen probleem is geen probleem. Een paar weken later spreken we af.

[00:04:09]

Ik neem de trein richting het zuiden. Naast ingespannen ben ik vooral benieuwd wat voor persoon ik straks ga ontmoeten. Van Khany met is ook de man die door sommigen de Haagse Hannibal Lecter werd genoemd. Ben bijna bij het huis van Garni met komt echt met bakken uit de hemel is echt hondenweer. Maar daarnaast ben ik ook wel een beetje gespannen. Wat voor man kom ik straks onder ogen? Want Khany met is ook de man die in zijn gewelddadige psychoses tot alles in staat bleek te zijn die echt in een beest kon veranderen.

[00:04:42]

Die willekeurige mensen aanvloog en in elkaar sloeg zoals dat in Den Haag gebeurde. En waar ik me oprecht afvraag is vertrouw je eigen brein dan nog wel als je weet dat je brein je zo op hol kon brengen dat je tot zulke vreselijke dingen. In staat bent en hoe weet je dan zo zeker dat het niet nog een keer fout gaat als je een keer je medicatie vergeet te slikken? Dat is enkel de kernvraag die ik hem wil stellen. Vertrouw je zelf nog wel Klug?

[00:05:12]

Ben ik nu bijna buitenhuis? Ik ben inmiddels door en doorweekt geworden. Ik heb bij Khany met thuis afgesproken.

[00:05:19]

Buiten wacht hij me op haar werk en alweer voorbijgelopen de begane grond, zegt Allal. Als God afrekent met wijlen haar, kijk, ik liep erlangs.

[00:05:31]

Voor mij staat een grote donkere man, breed gebouwd type kickboxer, zeg maar. Met een grote glimlach nodigt hij me uit in zijn woning of winkel.

[00:05:41]

Naast je hoofd krijgt hij bij Group Moskovië.

[00:05:44]

We drinken een kop koffie en eten een appel.

[00:05:46]

Flap verwijzen naar een oude vlam met een speciaal houten hamer. Helen Vreeswijk Naargelang de vraag of haar opleiding bij de Surinamers was vrijwel altijd.

[00:06:03]

Maar ja zeggen, we gaan zitten aan een houten eettafel. Altijd als ik afspreekt met mijn gasten, zeg ik ga waar ik ben. Euh, er wordt in plaatsvindt. Jij hebt liever niet dat we zeggen waar we nu zijn. Euh, waarom vind je dat lastig?

[00:06:16]

Omdat ik vind zeg maar dat euh ja, dat mens toch wel een soort van recht hebben op mijn eigen privacy. Ik bedoel van Uhm, ik. Ik woon nu op de plek waar ik woon. Okay, het is geen groot geheim, maar ik vind niet dat iedereen dat hoeft te weten. Dus vandaar.

[00:06:33]

Heeft ook iets met je tbs verleden te maken dat je hier anoniem wil blijven of dat mensen denken. Nee, absoluut niet. Ik bedoel van AZ. Als er één ding bekend is, zeg maar voor mij is het een feit. Zeg maar dat een tbs gestelde ben. Iedereen die mij op een gegeven moment leert kennen naar de tweede of derde keer. Uhm, vertel ik zeg maar wie ik ben, wat ik ben.

[00:06:52]

Heb je last van een soort stempelt dat mensen als je zien of als ze het horen dat ze een blokje omgaan om denken van euh.

[00:06:59]

Nou, ik wil niet zeggen een blokje om. Maar wat je wel ziet gebeuren is dat je in eerste instantie heel open bent tegen mensen en als mens in tweede instantie tegenkomt dat je toch een bepaalde aarzeling ziet. Of je ziet toch een bepaalde houding. Zijn ze bang voor je ook? Sommige wel, weet je. Maar ik zeg ook altijd van het leven schijnt populariteit. Populariteitspoll, quiz. Ik ben het type man uhm, waarbij altijd een grote minderheid of een kleine meerderheid.

[00:07:25]

Die zou me mogen. En ja, weet je, daar heb ik het mee te doen.

[00:07:28]

Kun je ook voorstellen dat er heel veel mensen nu en zeker nu de maatschappelijke teneur is die denken van eens een tbs, altijd een tbs'er? Je kunt die mensen beter gewoon levenslang opsluiten. Maar waar spreken ze de sleutel weg hoor.

[00:07:40]

Uhm, ik kan die mensen niet begrijpen. Daar ben ik ook echt heel eerlijk in. Uhm, omdat ik het vrij kortzichtig vind. Uhm, maar goed, dat is mijn gedachtengang. Uhm, op het moment dat je een uh en een en een tbs behandeling krijg opgelegd. Uhm. Dat betekent dat betekent dat er dus iets met je aan de hand is. Je hebt of een persoonlijkheidsstoornis, of je hebt een psychiatrische stoornis. Ook dement is eigenlijk ziek.

[00:08:07]

Je bent ziek. OK. Dus op dat moment zeg maar, word je dus behandeld. Uhm, als je je behandelingen doorlopen en je komt weer in die maatschappij en je staat te trappelen om te beginnen. En dat is je ontvangst. Ja, weet je, dat is een beetje vreemd.

[00:08:24]

Heb je idee dat je ooit echt afkomt van het stempel tbs? Of is dat iets wat eeuwig aan je blijft? Ik denk dat het in deze samenleving blijft het eeuwige aan je plakken.

[00:08:33]

Zie jij jezelf na als een patiënt die geholpen moet worden? Of meer als een crimineel die gewoon zijn boekje te buiten is gegaan en waarvan misschien wel terecht is dat ie zo lang heeft vastgezeten?

[00:08:43]

Ik ben als de combinaties van beide. Uhm aan de ene kant in principe. Uhm vind ik dat ik voor wat ik heb gedaan. Euh, dat ik daar gestraft voor voor moest worden. Dat vind ik echt. Uhm, want ik heb zelf het idee dat op het moment zeg maar dat je dingen doet. Ze blijven onbestraft. Dat merk ik nu. Maar ik ben nu inmiddels 46. Maar als je dingen doet. En ze blijven onbestraft, dan Schaaij je grenzen opzoeken.

[00:09:09]

En dus ik vind dat ik op dat moment echt afgegrensd had. Afgegrensd moest worden. Nus naar Annick mijn leven. En aan de andere kant zeg ik van. Inderdaad, die ziekte heeft altijd een rol gespeeld. Alleen vind ik niet dat ik uhm in geen enkele tbs kliniek dadda dat daar een een een goeie therapie voor is geweest.

[00:09:30]

Eén van de eerste vragen Siep die graag aan haar gasten stel. Uhm, waarom doe je mee aan het interview?

[00:09:36]

Uhm, ik vind het belangrijk zeg maar. Uhm. Dat aan de kant van de patiënt in principe gehoord moet worden. Kijk dat de patiënt in principe zeg maar degene zijn die vaak uh, die de dingen veroorzaken zeg ik ook, maar doe het niet. Ga wordt niet gekeken van hoe komt het dat patiënten bepaalde dingen doen binnen die inrichting? Hoe komt het? Dat bepaalde bolwerken zo gesloten zijn. Hoe kan het zo zijn dat de incident op incident op incident speelt in een kliniek?

[00:10:10]

En elke keer zegt het, zegt de inspectie van Volksgezondheid. Deze kliniek draait goed, er zijn alleen maar een paar werkpunten, maar er is constant gezeik.

[00:10:18]

Hoe kan dat, mevrouw? Wat woede bij ouders.

[00:10:21]

Afbraak is geen woede. Weet je, het is gewoon puur een emotie loskomt, maar ook frustratie toch? Van mij geen frustratie, niet meer frustraties op een gegeven moment. Zeg maar als je er nog inzit. Geen frustratie dus, maar emotie en temperament. Zo noemt Khany met de momenten waarop hij zijn stem verheft. Toch voel ik de temperatuur behoorlijk stijgen in de woonkamer als we komen te spreken over de slachtoffers die hij heeft gemaakt.

[00:10:42]

De willekeurige mensen die hij uit het niets aanviel op straat en heeft toegetakeld met slachtoffers op een gegeven moment, zullen mij zien als iemand in principe zeg maar, die voor een groot gedeelte misschien nog steeds hun leven zwaar beïnvloed heeft.

[00:10:58]

Ben je daar bewust van? Dat Tile ben me daar bewust van. Heb je ook geprobeerd een contact met ze op te nemen? Nee, heb ik niet gedaan.

[00:11:05]

Het is op een gegeven moment voor mij. En vind ik het een soort van mosterd na de maaltijd. Ik heb me per gelding van de maatschappij. Die is er geweest. Ik ben hier voor gestraft door middel van een korte gevangenisstraf en een behandeling. Kijk je in principe naar hoelang ik vast heb gezeten? Is dat vrij lang?

[00:11:28]

En ze heeft een jaren bij elkaar 17 jaar, achttien jaar bij mekaar.

[00:11:32]

Euh, dan vind ik op een gegeven moment zeg maar dat. Uhm, hoe je het wendt of keert mijn prijs heb ik betaald. Weet je. En het klinkt misschien heel cru wat ik nu zeg. En de maatschappij ziet mij kon mij nog steeds zien als een dader. Maar ik zie mezelf niet meer als een dader.

[00:11:50]

Hij heeft de baas van de Keene natuurlijk een beetje bv. Je bent ook een man die verantwoordelijkheid neemt. Dan zou je juist denken ik neem wel het initiatief om die slachtoffers onder ogen te komen. Ja, maar oefening tussendoor.

[00:12:01]

Je zegt je ziet als een euh, als een man die verantwoordelijkheid neemt. Wie heeft de verantwoordelijkheid genomen, zeg maar op het moment dat ik die maatregel kreeg? Wat heeft de rechter nog gedaan? Dat is de bedoeling van het strafrecht en de rechten. Neem de verantwoording over van de maatschappij om op een gegeven moment te straffen. Dus over wat verantwoordelijkheid hebben we het dan.

[00:12:23]

Dus je hoeft daar niet a als individu ook nog naar de slachtoffers te gaan vinden. Excuses aan te bieden vind ik niet, maar heel veel mensen denkt van wel eens. Was het menselijk aspect dat je toch weer zegt ik heb hun leven er beïnvloed misschien ook wel vergald op negatieve manier? H. Twaalf willekeurige slachtoffers voor een deel die haar helemaal niet kende. Ze zou ook kunnen zeggen ik ga wel naar ze toe en ik bied mijn excuses aan. Los van het feit of dat juridisch moet of niet.

[00:12:45]

Waarschijnlijk niet.

[00:12:46]

Kijk, ik vind uhm en dat is op geen moment de discussie metde discussie. Een beetje met argusogen. Volg op dit moment in de media. Uhm, dan moet je je strafrecht anders invullen. Toch op het moment op het moment dat een rechter. Ook hij zegt van wij doen de vergelding. Wij nemen de wraak over van de burgers. Weet je, dan moet ik in principe dubbel de dingen dubbel doen.

[00:13:14]

Dat kan niet. Het spel zijn is niet reëel. Formel antwoord Je geeft nu nee, het is de manier waarop ik er tegenover sta. Weet je?

[00:13:20]

En als als het Innercity vanuit hen kwam als een van die mensen zeg maar. Ik heb er zoveel last van en van jouw slachtoffer. Ik wil heel graag garni met onder ogen komen. Ik wil dat gesprek hebben mij best.

[00:13:30]

Dat zou altijd kunnen, weet je. Één op één gesprek zou kunnen, weet je. Maar je gaat zelfs. Het initiatief kan niet. Zelf het initiatief niet nemen ga ik niet doen.

[00:13:37]

Hier komen we dus niet uit. Later meer over hoe Garni met tekeer kon gaan op straat en vooral hoe angstaanjagend dit was voor zijn slachtoffers. Maar eerst hoe werd Cani met deze gevreesde tbs'er die bijna twintig jaar binnen zat? Voor een antwoord op deze vraag moeten we terug naar de jeugdjaren van Garni, met in Rotterdam Zuid.

[00:13:55]

Het was een jongetje wat vrij avontuurlijk was, maar de andere kant ook. Uhm ook. Ook heel veel thuiskoks zitten aan de ene kant. Een Boekenwelp was aan de andere kant. Ook hield van buitenspelen een jongetje jongetje wat pienter was en zich heel veel dingen af. Aan de andere kant ook al erg naïef was en die ook vrij makkelijk voor de gek kon houden. Dus ja, ik denk zat er al iets van onrust of agressie in dat jongetje denk je?

[00:14:18]

Nee, niet echt. Mijn moeder was de liefste vrouw die ik me commens en mijn vader was echt mijn held. Dus op Saelen manier de Zuid.

[00:14:25]

Je hebt wel echt een stabiele thuisbasis gehad. Ik heb een stabiele thuisbasis gehad en zes jaar later werd mijn zusje geboren.

[00:14:32]

Inderdaad, liefdevolle ouders en een zusje waar je goed mee om kon gaan. Heel vaak hoor je uffw van van van tbs'ers of mensen die uiteindelijk op het criminele pad terecht komen. Dat het juist jeugd misgaat. En dat is geen voorbeeld. Figuur hebben gehad of een rolmodel missen. Bij jou is het eigenlijk niet zo hard, dus je kunt in die ze niet het wijten aan je aan een slechte jeugd?

[00:14:53]

Nee, nee, ik denk dat er bij mij bij mij heeft gespeeld. En uhm, dat zijn de vele verhuizingen die ik heb meegemaakt. Laten ze op een gegeven moment is er iets gekomen. Zeg maar dat ik dat ik me altijd onrustig voelt als lang was op één plek. Uh, in de jaren 80 begin jaren 80 zou de verhuis zeg maar van Suriname naar Nederland toe.

[00:15:16]

Je kwam toen terug uit Suriname om een reportage te vatten en dat was toen een jaar of tien. En je komt weer in een buurt. Ik kwam me Agni tussen toen op dat moment.

[00:15:25]

Ik kon me niet tussen. Totaal niet. Uhm, alles kende mekaar al 5, 6, 7 jaar. Het was een nieuwe wijk in Rotterdam. Dus ik kwam op dat moment niet goed tussen. Uh, wat het op dat moment speelde zeg maar is dat ik uhm is dat ik me op een gegeven moment zeg, maar ik kon me niet pubertijd. Ik ging toen ook naar de middelbare school. En wat ik toen heb meegemaakt. Daarna heb ik met mezelf de afspraken gemaakt van wat ik mee heb gemaakt van 10 tot 12.

[00:15:49]

Dat gebeurt niet meer.

[00:15:51]

En toen werd ik echt een giftig jochie.

[00:15:52]

Toen zijn dingen eigenlijk begonnen, maar eens op een gegeven moment dat je naar het school internaat gaat en wat voor periode was dat het je naar school internaat moest?

[00:16:01]

Uhm, het was eigenlijk was het een periode dat mijn ouders op dat moment totaal niet wisten wat ze met me aan moesten.

[00:16:07]

Uhm, was je echt een onhandelbaar kind? Ik? Ja, ik was onhandelbaar op dat moment. Ik was Engelmann, maar je kon geen afspraken met me maken.

[00:16:14]

Ik deed wat ik wilde. Het was gewoon niet. Het was gewoon niet te. Ik was gewoon niet te handhaven.

[00:16:20]

Op dat moment was je ook al op het criminele pad op dat moment.

[00:16:24]

Ja, ik denk het wel. Ik bedoel van op het moment dat ik het heb. Zeg maar over dat je dat je inbraken gepleegd. Dat je diefstallen pleegt en dat je vechtpartijen hebt. En dat waren er groepen waar je bij Sarda met wapens.

[00:16:36]

Uhm messen, boksbeugels, honkbalknuppels.

[00:16:40]

Wanneer pleeg je echt je eerste criminele feit? Kun je dat nog herinneren? Eerste criminele feit wat ik pleegde was om tijdens die eerste psychose. Toen zijn er wat criminele dingen gebeurd en dat was ja, veel vandalisme toen. En het was toen op een gegeven moment zeg maar uh, die die diefstal met geweld. Dat is op een gegeven dat ik dus op een in een psychose en een buurtsuper in liep. En uhm mensen bedreigde met een afgebroken bierfles. En ik toen op een gegeven moment zeg maar daar stond en er komt iemand binnen.

[00:17:10]

Ik weet nog zo goed komt iemand binnen en ik sta en niemand pakt Beneens beet in een of andere Jiro greep en ik lig op de grond en ik barst lachend uit. Van wie de fok denk je dat die man Stieven fokking sigo! En op dat moment word ik opgepakt en dat was eigenlijk het. Ja, mijn eerste echte crimineel feit waarvoor op dat moment veroordeeld werd.

[00:17:30]

Als Guarnier met 17 is, gaat het pas echt bergafwaarts. Op vakantie met zijn ouders op de Canarische Eilanden. Daar voor het eerst in een manische periode terecht realiteitsbesef is hetzelfde, alleen de diepte is anders. Als ik bijvoorbeeld een sigaret rookte van Marlboro, dan had ik gevoelsmatig het idee dat ik een Kauwboy was. In Texas was ujm met een Kamo, voerde ik op een gegeven moment dat ik in een hoeve situatie was helemaal natuurlijk op begrepen. Daarbij die Canarisch eiland door.

[00:17:59]

Vlakbij Marokko ligt een heel intens gevoel, heel intens gevoel en en je voelt het en je associeert dan.

[00:18:06]

Het zijn geen beelden die je krijgt, maar je maakt associaties, dus er gebeurt in je interne beleving gebeurt heel veel.

[00:18:13]

Ja, hoe ging. Hoe bracht je? Zag je dagen door tijdens die vakantie in die Manipur houden? Ik was eigenlijk constant op pad en mijn ouders zagen verslechteren de staat. Maar je was euh. Je stond op je begon met bier of tequila. Je begon met de blauwe euh. Daarna ging je uit en zo ging het door. En mijn ouders zagen met lede ogen aan. En ik was gewoon totaal niet eruit te halen, want dat zagen ze dan precies.

[00:18:36]

Je ouders zagen een jongen in principe die op dat moment zeg maar Alsteens Vejle Ferre zich s zich steeds verder verwijderde van de realiteit. Maar diezelfde dag dat hij de koning te rijk was en waarbij staal geen invloed meer op hadden en sliep, sliepen eigenlijk zes nachten niet gelovigen.

[00:18:55]

Ik heb vijf, zes nachten niet geslapen. Volgens mij zijn we daar. Ik ben niet meer op wat van dag bijna kwamen, maar ik was vijf, zes nachten de stad in.

[00:19:01]

Het voelde als euforie, blijheid. Het ijs zegt je, je ouders zien het inderdaad verslechteren. Uhm. Zo erg dat ze een met ook een arts erbij halen.

[00:19:11]

Klopt. En wat gebeurt er? Want je haalt de arts erbij en die grijpt in een situatie. Ja op dat moment. Op dat moment zeg maar euh, waren de twee politieagenten van de Guardia Civil aan. Euh, daar waren wat verpleegkundigen volgens mij mee gekomen. Ik word op dat moment voor het plat gespoten. En toen werd ik overgebracht, zegmaar naar een kliniek in Spanje.

[00:19:35]

Twee maanden later krijg je dus ook een psychose daar waar. Ik heb die manische fase gehad.

[00:19:41]

Ik ben uit die manische fase gekomen, dus het leek allemaal weer stabiel. En toen kwam ik dus weer in de manie en die. Die manie is wel uitgemond in een psychose.

[00:19:54]

Kun je voor mensen die daar misschien heel moeilijk een in beeld bij kunnen krijgen? Wat is dat dan? Een psychose?

[00:19:58]

Het is een voorteken. Ik weet ik hoe ik het noem en hoe de specialisten ook noemen een vertekend beeld van de realiteit. Om het euh te houden, zeg maar op een gegeven moment, zeg maar. Bij dat pakje sigaretten van Marlboro dus. Je voelt je een Kauwboy uit Texas in een manie, maar in een psychose? Dan ben je gevoelsmatig werkelijk die Kauwboy. En dan ben je op dat moment in principe op zoek naar andere rol van helden die Aquae doen, die het kwaad willen doen.

[00:20:29]

Maar is ze alleen maar liefde of zit er ook een soort gewelddadige openende psychoses in? Zit te gewelddadig component? Dan komt er wel komt echt wat? Dan komt echt het ja, het gewelddadige, agressieve stukje Derin. De manie. Dat is echt een heel relax. Dat is de relaxte fase. Dan wordt het een stukje minder relax en dan ga je naar die psychose. Althans zoals het bij mij heeft gespeeld.

[00:20:48]

Dus als je in een psychose komt, dan wordt het ook kwaadaardig. Dan word je gewelddadig.

[00:20:51]

Ja, ja en uhm. In het begin heeft zich dat alleen maar ga uit. Uhm uitte zich dat heel beperkt minimaal.

[00:21:01]

Euh waren er voornamelijk vandalisme dingetjes. Af en toe een knokpartij? Uhm. Maar het was elke keer wel met een overtreffende overtreffende trap.

[00:21:14]

En dat mondde uiteindelijk uit in euh, echte agressiviteit. Ook gewelddadigheid. Ze zou het ook kunnen noemen.

[00:21:23]

Ja ja, de spenen op dat moment een soort opgejaagd. Ja, moet ik het zeggen.

[00:21:27]

Ja, je voelt je opgejaagd, je voelt je een. Je voelt een opgejaagd ja dier, maar je jaagt ook op andere als een dier. Snap je wat ik bedoel?

[00:21:36]

Dus weet je, het zijn twee dingen die de Spelen zijn opgejaagd dier op jacht, beest als zegt jaagt op andere betekent dus dat je ook dus iedereen die voor je komt of verkeerde zegt.

[00:21:45]

Die kan ook slachtoffer en slachtoffer van me worden op dat moment in die psychose zoals die hebben gespeeld in de jaren negentig. Dat klinkt doodeng, toch?

[00:21:53]

Ja, het klinkt misschien doodeng, maar dat is mijn realiteit. Ik bedoel, als dat me realiteit is, kan ik het niet eens vinden.

[00:22:00]

Twee jaar later gaat het pas echt mis. Janie Met is niet alleen manisch, maar ook psychotisch en zeer agressief en bovendien ladderzat. Deze giftige cocktail zorgt ervoor dat hij in het centrum van Den Haag als een beest tekeer gaat. Een explosie van geweld volgt.

[00:22:16]

Die dag begon van ook nu ben ik hier met WOS zo snel mogelijk weg. Toen heb ik op dat moment zeg maar bij en iemand die werkte voor een uitzendbureau. Uhm, heb ik een voorwendsel gebruikt om weg te gaan? T Is gelukt. En toen kwam ik dus in het centrum van Den Haag. Uh, en toen heb ik gezinden in een op een plek waar ik vaak kwam heb ik jou? Heb ik gigantisch lopen. Zuipen was gewoon echt zuipen.

[00:22:42]

Toen liep ik door het centrum van Den Haag en toen explodeerde ik. De is een explosie geweest en ik heb een aantal onschuldige mensen heb ik aangevallen. Okay, die explosie is geweest en uhm, hetgeen wat er op dat moment gebeurde. Uhm, de poging tot doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De mishandelingen. Uh. Dat was geen. Dat kwam als een als een ja. Als een soort van tijdbom. Barsten dat uit mekaar. Er waren willekeurige mensen in het centrum van Den Haag.

[00:23:14]

Je maakte er wel willekeurige slachtoffers. Je bedenkt gewoon dat iedereen die eigenlijk voor je neus stond een verkeerde opmerking maakte. Die kon een potentieel doelwit zijn. Daar kwam het in principe op neer, dus je kon een verkeerde opmerking maken en dan was het fout.

[00:23:30]

Als eerste verkeerde opleiding was een verkeerde blik een verkeerde houding. Alles kon je zeggen, dat benadruk ik overal hard. Er zijn geen doden gevallen waar zware mishandelingen waren. Mishandelingen, zware mishandelingen. Is dat mazzel dat er geen doden zijn gevallen? Denken? Hadden de doden kunnen vallen? Dat is heel moeilijk te zeggen.

[00:23:48]

Dat kan ik. Daar kan ik niet zo 1:20 een antwoord op geven. Maar in de staat waarin je was, zeg ik dat m. Dat moeilijk te zeggen. De commissie-De Wit die een antwoord op geven.

[00:23:56]

Opeens komt Khany met met een vergelijking waardoor ik op het puntje van mijn stoel ga zitten. Hij ziet zichzelf als een voorloper van Thijs H. Zegt hij. Een man die groot in het nieuws kwam eerder dit jaar, toen hij bekendmaakte dat hij maar liefst drie moorden heeft gepleegd. Naar eigen zeggen in een psychose. Die hem opdracht gaf tot deze moorden op willekeurige mensen die op dat moment hun hond aan het uitlaten waren. Khany met ziet opvallende parallellen tussen zijn zaak en die van Thijs H.

[00:24:23]

Kijk, zeg maar na hoe mijn delict om het delict is geweest, wat er op een gegeven moment speelt. Is het vergelijkbaar niet vergelijkbaar qua cvwa? Qua qua ernst, maar wel vergelijkbaar qua intentie wat er gebeurt? En ik vind dat de maatschappij heeft toch de taak om te beschermen? Als je mijn delict in 93 ook als je werkelijk tijd en aandacht had besteed aan wat is een psychose nou werkelijk in de tbs? Dan zeg ik niet dat je dit had kunnen voorkomen.

[00:24:57]

Maar je had wel van die van mij kunnen leren en ik heb niet het idee dat dat is gebeurd.

[00:25:02]

Je hebt idee dat we nu gewoon h. Dus ze haal ik van setten. Want wat we noemen me thuis haar dat dat we niet goed omgaan met psychiaters. Verwarde personen die dus dit soort gruwelijke feiten kunnen blijven.

[00:25:11]

Los van dat ik vind. Je hebt de taak als instelling. Als er een bepaald delict is wat je niet begrijpt. Als er een ziekte is wat je niet begrijpt. Ik bedoel, je begrijpt kanker niet. Je probeert het ontdekken wat het is. Je begrijpt herseninfarcten niet. Je probeert te ontdekken wat het is, maar het enigste wat men doet bij psychoses volproppen met medicatie en men probeert niet te begrijpen wat het is. Dit soort type delicten wat je nu ziet de laatste tijd.

[00:25:37]

Ik zeg niet dat ik de enige was begin jaren negentig, maar ik was wel een van de weinigen bij wie het gebeurde. Ik heb drie tbs klinieken gaart. Hoe kan het dan zo zijn dat de nu databases moeten komen voor verwarde personen om dit te voorkomen, terwijl ik zesentwintig jaar geleden bij jou heb gezeten? Ik heb bij jou op. Ik heb twee tbs klinieken gehoord en je hebt totaal geen aandacht besteed van wat gebeurd na. Dus waar is de verantwoordelijkheid van de tbs en het condens?

[00:26:08]

Voortzet je er eigenlijk aan een soort desinteresse om echt onderzoeker wat er bij een psychose gebeurt als Vertez interesse in een psychiatrische aandoening? Ik wil niet zeggen deze interesses kijk, ik bedoel van maar wordt wel op een andere manier als het gaat om kanker of andere fysiek aannemen.

[00:26:20]

Dan wordt er wordt er op een andere manier onderzocht. En wat ik zelf ook vind in principe. En misschien ga ik daar iets te ver mee en ga ik daar misschien iets mijn boekje te buiten mee. Als je weet dat er een probleem is. Je benoemt het n twee keer en je weet dat het probleem erger gaat worden. Weet jij dat je beroepsgroep altijd werk heeft?

[00:26:39]

Als jij die zaak van thuishoorden? Denk je dan. Dat is een psychiatrisch patiënt die te weinig begeleiding heeft gehad. Of denk jij dan? Dat is een diehard crimineel die onmiddellijk achter tralies moeten.

[00:26:52]

Naast psychiatrisch patiënt te weinig begeleiding heeft gehad. Maar aan de andere kant begrijp ik ook dat op het moment dat jij iemand hebt vermoord.

[00:27:01]

Ja, weet je. Ik bedoel. En ik zou ervoor pleiten bij zo iemand van Uhm dat je hem behandelt. Maar ik kan me ook voorstellen dat je zoiets heb van ja.

[00:27:13]

Muziekje ook is en hoe weinig ging de aandoen? Drie moorden is villa. Dus weet je, ik kan me op een gegeven moment kan ik de maatschappelijke verontwaardiging kan ik snappen. En omdat de maatschappij vergelding wil, ondanks het feit dat deze man ziek is.

[00:27:28]

Nou, die vergelding, dat vind ik moeilijk. Maar ik vind wel op een gegeven moment van. Ik snap op een gegeven moment dat de maatschappij zoiets, zei van Uhm.

[00:27:37]

Hij moet behandeld worden, maar hetgene wat ie heeft gedaan. Drie moorden, drie mensen die dood zijn. Je praat wel op een gegeven moment over nabestaanden.

[00:27:51]

En dat is het lastige van Khany met komt in het huis van bewaring terecht. Nog altijd zwaar, psychotisch en zeer gewelddadig. Ik kom daar binnen en ik kom op die afdeling. Uhm en ik weet zeg maar dat binnen een week in een psychose Bynum binnen een paar dagen komt omdat reste op uit en een psychose explosie komt en na ik. Ik sloop dus Helmes cel. Ik sloop hem echt. Euh, en ik zeker ook. Ik ben ik in brand, althans ik.

[00:28:21]

Ik pak en ik pak Bibliothek broeken en ik steek ze in brand. En op dat moment zeg maar, word ik door een. Uit interne bijstand. 10 zeg waarde van de dingen van van het van van bewaring word ik massaal uit gemept en ik word op dat moment zeg maar word ik overgebracht de isoleer en.

[00:28:41]

Ik heb daar toen een week in is leer gezeten. Ben ik daarna overgeplaatst naar de voda. Dat is een psychiatrische vleugel van het DTA van het gevangeniswezen.

[00:28:51]

En euh, daar heb ik dus een paar weken gezeten. Toen had het Pieter Baan.

[00:28:55]

Je wordt ze overgeplaatst naar de Faubourg. Voor mensen die het niet weet je, voor je wordt ze opgegeven en overgeplaatst naar een instelling.

[00:29:01]

Dat is een buurt om zich uit puur psychiatrische gedetineerden. De meest zwaar gestoorde criminelen komen daar toch terecht in die instelling?

[00:29:08]

Ja, ze zou het kunnen noemen, zeg maar mensen in principe. Toen de tijd die die niet helemaal honderd waren.

[00:29:14]

Dus ja, was jij op dat moment dan ook zo'n zwaar gestoorde patiënt? Sorry, maar dan op zoek. Ik zeg onbegrijpend van mensen. Je ziet op een gegeven dat ik je uitleg. Toch de mond niet helemaal 100 jaar cel in brand steken en en ik word op dat moment inprincipe zeg maar uhm, met een gummiknuppel op mijn adamsappel en mijn benen aan macaber. Op een gegeven moment word ik overgebracht naar een isoleercel. Ik probeer elke uhm bewaarder en groepsleider tegen mekaar op te zetten.

[00:29:43]

Ik sloop ook nog een isoleercel. Sla ik de ruiten daarvan in?

[00:29:48]

Ja, je bent er heel ernstig aan toe dat het oordeel van de rechter luid gevangenisstraf en tbs. Een hard oordeel. Zo ervaart Khany met het Adtranz. Ik vond het zwaar. Ik vond het Swaene. Aan de andere kant wist ik ook. En dat, want ik werd toen. Op dat moment kwam ik. Kwam ik in de realiteit. Wist ik ook van ja, maar dit kan. Dit kan zo niet verder met mij dit. Dit gaat niet.

[00:30:10]

Dit gaat gewoon gigantisch fout aflopen.

[00:30:12]

Dit kan ik verder zelf en en en ik had het idee dat de tbs me ook echt verder zou kunnen helpen. Dat ze me ook echt zouden kunnen behandelen. Dat ik een ander leven zou kunnen gaan leiden. Want het leven, want ik had gelijk al wat ik had en wat ik aan het lijden was. Van 19 tot met 3.9 was geen leven wat ik wilde lijden.

[00:30:31]

Er constante dwang opnames zijn Parkcross opgenomen. Roossens noem het maar op de staat van zijn leven. Nee, ik had het idee dat ze daar ook zouden kunnen vinden wat die psychose nou precies was en wat ik heel belangrijk vond. Ik wilde leren omgaan met de psychose. Ik wilde dus leren dat een psychose dat ik n kon worden met een psychose. Dus had je ook het idee bij beeld.

[00:30:52]

Bij TBS natuurlijk ook persoon. Veel mensen hebben van euh uh. Als je Reimer inkomsten kom je er normaal uit.

[00:30:57]

Was dat je er bij was die het beeld wat ik hoorde omdat ik toen al verschillende dingen had gelezen, maar ik had gehoord, ik had gehoord. Zeg maar dat de mensen binnen die 4 jaar eruit konden komen. Dus dat was altijd mijn mijn streven punt binnen die via de ruit. Uhm, ik had in de media was toen heel weinig over bekend. Maar wat in overbekend was had ik gelezen. Weet je dus nee en het was voor mij geen afschrikwekkende plek.

[00:31:20]

Dat heb ik nooit gehad. Dat was het niet voor mij. Een paar jaar tbs wordt het niet waar. Ruim 10 jaar duurt Cani met zijn eerste tbs periode, maar dan komt hij vrij onder voorwaarden.

[00:31:31]

Je wordt hem opgehaald door je moeder. Uhm. Dus je bent aan het wachten tot je moeder komt. Je hebt jezelf, heb je helemaal leeg gemaakt en je bent op de afdeling aan het wachten na je dat je nu een vrij man bent. U een vrij man? Je kan je niet voorstellen wat er dan op dat moment gebeurde, dus. Ik was 30 toch toen? Euh, nee. 29 verbieden deden je er 10 jaar binnen het gezin. Nee, maar wat ik wel had is van ik ben af van het systeem.

[00:31:53]

Ik kan niet op elk moment weer terug naar binnengehaald worden.

[00:31:56]

Had het idee ook dat. Ja, dat de maatschappij op ontving omdat mij nijlen en een lijn.

[00:32:01]

Maar ik heb natuurlijk heel veel mazzel gehad met m'n vader en met m'n moeder. En de ware zaken waar ik in kon werken. Uhm. Weet je, ik had een goed net vrij, dat weet je. Dus weet je het hè hè? Het raakte me in principe niet, maar je merkte wel, weet je? Je merkt het als ik open werd dat sommige mensen afstand namen.

[00:32:21]

Dus je kunt je ook voorstellen. Mensen die dus niet dat netwerk hebben of niet, die familie hebben het moeilijk. Heb je het erg moeilijk?

[00:32:27]

Dus dat is eigenlijk niet. Het is het is dat een paar goeie voorbeelden waren. Het is dat je je ouders dewagen, maar moet nooit alsof je echt met een schone lei kunt beginnen.

[00:32:36]

Je kan er met een schone lei beginnen, maar wat ik op een gegeven wel zeg is van je kan jezelf wel op een gegeven moment zo trainen, zo wapenen dat de dingen op een gegeven moment langs je heen gaan en dat je elke keer zoek naar. Ook al is die ruimte klein. Daar is wel ruimte. En dat je vandaaruit verder gaat. Die kans is er gelukkig wel. Dat is er wel nog wat.

[00:32:58]

Khany met binnen een jaar weer terug. Hij belandt weer in een gewelddadige psychose bedrijf, zijn vrienden Brinks op gevaar van leven en dood over de snelweg te scheuren en gaat als een beest tekeer in een opname kliniek. Ook op gegeven moment zeg je daar als je daar bent. Uhm van ik ga. I. Ik kan alle botten breken in je lijf. Kan vrienden inhuren die je met een Uzi dit gebouw onder vuur kunnen nemen. Ik parafraseren een beetje kun je voorstellen als je dat hoort.

[00:33:24]

Dat verhaal dat je denkt van wat is dat voor levensgevaarlijke psychopaat?

[00:33:30]

Uhm, kan ik me dat voorstellen? Ja, ik denk het wel. Ik was psychotisch op dat moment, dus ik denk het wel. Ik kan me dat voorstellen. Ik ga niet lopen beweren en open verklaren. Zeg maar dat. Euh dat. Zegt Iemand zegt Maar met Wieke Kasab is willen doen? Mij absoluut niet. Maar de momenten dat ik stabiel ben en je ziet ook de momenten in principe. Zeg maar dat hoe dingen zijn ontstaan, dat je niet hetgeen begrijpt wat ik daar zeg, maar dat je wel snapt dat een psychose of een psychiatrische ziekte bij iedereen dichtbij zit.

[00:34:03]

Dat is wat ik heb proberen aan te tonen, dus dat kan eenieder overkomen.

[00:34:08]

Ik denk het wel. Ik denk dat dit een ieder kan overkomen.

[00:34:11]

Die man die daar schreeuwde zei dat hij dus botten van mensen kon breken. Euh, eigenlijk een beetje als een wild beest daar stond. Psychotisch zeg je kan net zo goed iemand anders zijn. Dat had ik ook net zo goed kunnen zijn.

[00:34:21]

Zet op een gegeven moment zeg maar de knop op de juiste manier en iedereen breekt. Iedereen kan gek worden. Dat is wel één ding, want ik heb geleerd in het leven. Wat voor man stond daar kun je dat omschrijven?

[00:34:33]

Een man in principe zeg maar, die op dat moment het had gehad met alles. Hij had het gehad met de maatschappij, heeft gehad met de psychiatrie. Een man die t zat was en die agressief was. Ik denk dat het voor zichzelf spreekt.

[00:34:46]

Die vrijt je vrij opgefokt was op dat moment.

[00:34:48]

Je was een soort opgefokt beest. Ook mag het zo samenvatten dat moment.

[00:34:52]

Uhm, ik vind het woord opgefokt beest. Ja vind ik een vrij primitief woord, maar ik was op dat moment niet makkelijk.

[00:35:00]

Laat me daar ophouden, maar dat is dan misschien weer iets te positief of niet. Na Leith ziet de positives precies als ik het zeg ik was op dat moment niet makkelijk een opgefokt beest als ik werkelijk een opgefokt bezig was. Al die politieagenten me doodgeschoten en ik werd gearresteerd, dus ik was niet makkelijk.

[00:35:14]

Khany met wordt niet doodgeschoten, maar wel gearresteerd als hij de opname niet verlaat en krijgt voor de tweede keer tbs opgelegd, wat hij totaal niet had zien aankomen. Ik had dit niet zien aankomen. Nee, dit had ik niet zien. Kijk, je was al manisch. Ik was manisch, ik was ver gegaan en noem het maar op.

[00:35:30]

Dus waar ik feitelijk voor terechtstond waren de drie bedreigingen. En van daaruit op een gegeven moment, zei het OM. Wij zien hier de licks herhaling in. Uhm, de rechtbank ging daarin mee.

[00:35:43]

Want het lijkt op het delict van 19:33, want ze hebben ze iig een aantal dingen gestapeld. Zou kunnen, zeggen ze. H. Na de bedreigingen ook dingen die volgens jou in ieder geval niet werkelijk overtuigend bewezen waren. Toch zagen zij het wel als een herhaling van het delict.

[00:35:54]

Je kan het zo zien, maar als je het niet kan bewijzen op wat baseer je het dan? Heb je enig idee waarom ze dan wel op die tbs uitkwamen als die tbs wel uitspraken?

[00:36:06]

Ik denk dat het ermee te maken heeft, zeg maar dat men zoiets heeft van ja maar kijk luister. Hij is nu een jaar vrij. OK. Dit gebeurt. En ook al zijn de feiten en de likten licht en dit is iemand die wil je niet in de samenleving hebben. Ik denk dat dat mee heeft gespeeld.

[00:36:27]

Dus jij moest koste wat kost van Straatnieuws koste wat kost van de straat. Zeker als ik toch probeer. Advocaat van de duivel spelen misschien een beetje in hun redenatie mee te gaan he. Was net een jaar vrij. Hoe je het wendt of keert zijn misschien geen zwaardere delicten, maar ontstaat wel gedoe op de opname afdeling met bedreigingen. Dat mensen denken van elkaar is pas een jaar weer vrij van euh. Wij zien dit wel als een herhaling van het delict en we moeten deze man binnenhouden houden.

[00:36:53]

Ook hij vind jij dan ver op een gegeven en dat. De delicten die je hebt verteld dat je daar iemand omgerekend een straf van 12 jaar voor geven, is dat wel fair, want daar komt het op neer.

[00:37:07]

En het argument dat zij gebruiken met een extra beerdsen en waar geen enkel risico. Als ik een ex tbs'er zou zijn en die op een gegeven moment op een dusdanige wijze bezig is dat je praat over levens, delicten of ingrijpende zedendelicten, zeg ik oké. Maar kijk eens naar de eerste keer dat het tbs heb gekregen. En kijk nu.

[00:37:32]

Arme slachtoffers kunnen het nog navertellen. Geen van de slachters hebben een week in het ziekenhuis gelegen. Weet je, ik bedoel, het gaat mij bij de eerste keer niet om die tbs. Die tweede keer vind ik het veel te zwaar gestraft. Maar wat mij nu opvalt de is totaal geen proportionaliteit. Daar zijn geen verhoudingen. Alles is buitenproportioneel.

[00:37:53]

Dat stoort mij. Na vijf jaar komt Karni met vrij. Als 19 jarige puber kwam hij binnen in de tbs carroussel en op zijn 39ste loopt hij pas weer als Vrijman de poort uit. De eerste dag dat ik vrij was. Ik was zijn bezigheid. Zijn begeleidster van mij kwam Bert in mekaar zit. Ik wou absoluut niet aan net zijn van nee, dat ga je niet doen. Jij gaat nu op dit moment ga je gewoon en geniet daarvan. Je is nog eens Vrijman.

[00:38:19]

Hij op opengevouwen zit ik op het terras en ik zit en ik drink en ik geniet echte.

[00:38:25]

En ik geniet.

[00:38:26]

En ik kijk en ik denk wel godverdomme is half juni. Komt te laat. Shit, wat nu? En ik realiseer me van Garni met je bent vrij.

[00:38:34]

Dit was ook natuurlijk jouw realiteitsbesef. De 19de. Constant heb jij s morgens. Weet je dat je op een gegeven moment eigenlijk was? Eigenlijk omdat ik echt zoiets van ja. De conditionering mag er nu wel vanaf.

[00:38:46]

En toen voelde je wel echt een vrij man.

[00:38:47]

Daar voel ik me Vrijman, want je had niet. Het idee van een tweede tbs is me ook overkomen. Nee, kijk, kijken gebeurt nog altijd bij lijnen.

[00:38:55]

Vanaf het moment in zeg maar dat ik wist dat ik helemaal stabiel was. Uhm, in de voda. En ik werd op dat moment overgeplaatst, wist ik. Ik heb een leven gehad tot 2004 en ik heb een leven na 2004. Wat? Hoe ik heb geleefd tot en met 2004. Dat is één kant. En ik begin doet v en al die idiote hiervoor. Het is klaar. Dit is me nu apart. Denk je nog wel eens terug?

[00:39:22]

Zeg maar aan die dag 19 of die andere delicten? Denk je dan nog wel eens aan terug? Is het iets waar je mee opstaat, wie of wat opeens in je opkomt? Of als je iets leest in de krant?

[00:39:32]

Wat erop lijkt na in bijna een jaar moet ik het zeggen, weet je. En uhm, het zijn sommige sukkelaars waar je denkt. Je denkt terug aan je verleden in Den Haag soms. Maar weet je, het is gelezen, is afgesloten, maar toch blijft n vraag in mijn hoofd rondhangen.

[00:39:46]

Is hij niet bang dat zijn brein weer op hol slaat? Dat brein dat al die ellende en gewelddadige woede explosies op straat kon veroorzaken? Vertrouw je jezelf dan nog wel?

[00:39:55]

Ik ben meer als mijn ziekte, weet je. Ik bedoel van. En de ziekte is iets. Het is ontstaan is naar boven gekomen. Dat is nu omgeven met iets gekomen. Zeg maar dat ik het kan onderdrukken, dat ik er mee kan leren omgaan. En weet je en heb je nog als moment dat je denkt van O als ik nu net euh. Dit zou wel eens fout kunnen gaan.

[00:40:15]

Nee, ik zei ze het ook al op een gegeven moment. Ik IKSO gehad dat met draagkracht en bedraag was gewoon altijd goed in orde is. Weet je, ik heb je ook gezegd ik leef vrij gestructureerd, weet je. En in mijn structuur daarin moet ik het zien te vinden. Ik kan echt wel een paar dagen op met flink uit de bol AedO uit de band springen, maar na die vierde dag dan moet ik weer 2 3 dagen bak naar Basic.

[00:40:37]

Dat is de prijs die je betaalt en wat dat betreft vertrouw je je eigen brein nog zeker. Mijn eigen brein heeft ook twee boeken geschreven.

[00:40:44]

Zeker alle complimenten daarvoor, maar eens ook het brein. Wat met je op de loop is gegaan? En ja, maar ja, voor gezorgd heeft dat je vreemde dingen nét.

[00:40:53]

Ja en waar je zelf trapt. En die vreemde dingen, die zijn volgens mij ook gestopt in 2004 en ze zijn nu al 15 jaar niet meer voorgekomen. Die zouden op een gegeven dat je die relatie had met de griet en griet had een keer vreemd en daarna op een gegeven na 20 jaar. Uhm, t blijf je aan haar vragen van kan ik jou wel vertrouwen? Alleen s avonds schiet niet op, doch dan moet het uitmaken.

[00:41:15]

Ja dus je snap niet dat mensen zeggen van vertrouwt die man zichzelf nog wel van ik zou mezelf hem niet meer vertrouwen als ik.

[00:41:20]

Ik snap het wel, maar als hun vraag niet die van mij ze. Ze zitten er in dit. In jouw verhaal soort van wijze les aan jongeren die misschien ook wel jongeren die over rondreisde vallen misschien richting het criminelen gaan. Euh, zou je hen op een of andere manier een wijze raad mee willen geven?

[00:41:38]

Kijk, wat ik op een gegeven zeggen, daar ben ik altijd heel makkelijk in en in deze tijd in deze samenleving. Hoe die is, hoe die tot op dit moment nog is. Hoef je geen gangster te zijn om geld te verdienen om aan een iets te hebben met aanzien. Het is nodig. Uhm, gebruikt je hoofd en doe je een goede opleiding en doe ik niet eens Habo te zijn waardoor je goede mbo niveau 4. Ben je wat handig om je overal waar je wilt komen?

[00:42:10]

Besluit je dan toch om het circuit in te gaan? Dan moet je wel weten wat je doet. Want ga je ze Kleyn en doe je het zonder plan, dan kom je er ineens achter dat justitie achter je. Dat je vast komt te zitten. Dat je beste vriendin met je beste vriend en met jou wij van. En dat je dan op een gegeven moment, zeg maar je ouders kan verliezen. Je familie kan verliezen dat je op een gegeven moment niks meer hebt en weet je wat het verrotte daarvan is.

[00:42:42]

Scheids net ook al maakt niet uit waar je vandaan komt. Maakt niet uit wat je geloofsovertuiging is. Het maakt je uit wat je Agassiz. Op het moment dat je nog geen gevangene bent of tbs gestelden is er niks aan de hand. Op het moment dat je vast hebt gezeten is het over. Is het klaar, dan ben je geen volwaardig lid meer van die samenleving. Je behoort dan echt niet meer tot de burgerij. Je bent op dat moment een crimineel of een ex-crimineel.

[00:43:15]

Dat is de stempel die je met je Médard dus. Wees bewust als je een gangster wil worden. Dat dat het risico is. Dat was een lang en vooral intens gesprek, zoals Garni met zelf, zei hij. Het is een man met temperament, stemverheffing hoor. Maar wat ik ook merkte, ondanks dat hij dat zelf stelselmatig ontkende, is dat er toch nog een soort van frustratie bij hem zit. Dat voelde ik frustratie over het feit dat ie zo lang 20 jaar heeft binnen gezeten en dat hij eigenlijk nooit echt adequaat en goed aan zijn psychiater de ziekte aan die biep polariteit is geholpen.

[00:44:01]

Die frustratie voelde ik bijna in ieder antwoord dat hij gaf. Tegelijkertijd snap ik ook dat de samenleving in die omstandigheden geen enkel risico wilde nemen en hem van straat wilde halen. Maar wat toch het meeste overblijft is dat ik respect heb. Respect voor hoe open die is, over de stoornis die de heeft en ook hoe die daarmee omgaat en toch de kans probeert te grijpen die hem nog restte. Want dat het pittig en zwaar is om met zo'n zware psychiatrische aandoening te leven.

[00:44:34]

Dat staat voor mij als een paal boven water. Ik heb geprobeerd de slachtoffers en nabestaanden op de hoogte te stellen van de komst van deze podcast. Dat is mij helaas niet in alle gevallen gelukt. Wel sta ik in nauw contact met Slachtofferhulp Nederland. Ze zijn bereikbaar om steun en hulp te bieden op telefoonnummer 09/ 100 0 1 0 1. In de volgende daders het verhaal van Jorgen, die na een keihard bestaan in de straatprostitutie een jongeman om het leven brengt.

[00:45:02]

Daders is een podcast van de NPO Radio 1 en AvroTros. Vind je dit een interessante podcast app? Wanneer je dan via je favoriete podcast app krijg je automatisch een melding als er een nieuwe aflevering online staat. Luister via EPL podcast, dan zou ik het fijn vinden. Als je een beoordeling tot achterlaten zou. Kunnen nieuwe luisteraars daders beter vinden. Wil je reageren op deze of andere afleveringen, dan kan dat via daders. Het AvroTros punt nl. Nog meer podcast luisteren?

[00:45:29]

Probeer dan deze ook eens.

[00:45:33]

Papa en mama zijn gescheiden, mijn ouders die hadden geback gehaald en toen hebben ze mij dat verteld. Kinderen over de scheiding van hun ouders. Op een gegeven dat mijn broer net gedaan alsof hij van de trap af viel en dat zij naar beneden kwamen. Hij stopte met ruziemaken en het leven daarna. Laten we het eerst verteld werd was bij mijn vader, maar ik had het liever bij mijn moeder gewild. Ouders die weer verliefd worden. Ik wil echt niet weten hoe zijn profiel op een datingsite gaan zien.

[00:45:56]

En nieuwe gezinsleden. Ja, dat is inderdaad een vreemde vrouw in t begin liep met haar dochter ze ineens langs, kwam luisteren naar papa en mama zijn gescheiden. Vanaf 19 november op jouw favoriete podcast app, bijvoorbeeld Spotify.