Transcribe your podcast
[00:00:00]

Heb ik een pistool in zijn mond gestopt en het magazijn eruit gehaald en over gehaald. Je die klik. Onze haren op zijn hoofd zag ik knetteren van angst.

[00:00:13]

Precies dit dus. Dit fascineert mij mateloos, want wat gaat er iemand zijn hoofd om in die paar seconden voordat iemand zoiets gruwelijks doet? Is het kortsluiting, gekte of juist een heel bewuste daad en is niet iedereen in staat om een moord te plegen? Alle reden dus om het kwaad diep in de ogen te kijken. Dus zoek ik ze op mensen die het ergste hebben gedaan wat je kan bedenken. Midden op straat barstte de bom en ik trok gewoon een wapen aan.

[00:00:41]

Het interesseert me geen fuck meer. Ik schiet door je hoofd, rende weg, die schoot in zijn rug.

[00:00:46]

Ik heb gezegd hij gaat eraan, desnoods bij de kist. Zelf was ik op dat moment. Ik sloop dezelfde cel en ik zeker Moka zetel in brand. Op dat moment, zeg maar, wordt door een interne bijstandsteam, wordt ik mezelf uitgezwermd en ik vond ze zes daders die het leven van een ander tot een hel maakten.

[00:01:07]

Iedere aflevering confronteerde ik hen met hun gruweldaden en daarbij een zwijgrecht. Welkom bij daders! Een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Mijn naam is CAS de Jong.

[00:01:21]

Youp. Wat heb jij gedaan? Wapenbezit, mishandeling, drugshandel. Van die dingen die je noemt waar je het meeste spijt van maakt.

[00:01:30]

Het meeste spijt van heb ik ooit, terwijl dat ik anti drugs was maar iemand aanbood om cocaïne te gaan verkopen. En ik had nee moeten zeggen en ik heb jaren gezegd en ik ben een weg ingeslagen. Dat zou een verschrikkelijke, bizarre, meedogenloze weg zijn. Bijna met de dood moeten bekopen.

[00:01:53]

Je hoort de stem van Joop God, Mars, zesenvijftig jaar oud. Joop groeide uit tot één van de grootste drugscriminelen uit zijn tijd. Hij runde in zijn hoogtijdagen een complete hasj lijn tussen Nederland en Marokko. Vijfentwintigduizend euro per uur bracht dat in het laatje en hij schuwde geen enkel middel om zijn imperium veilig te stellen.

[00:02:13]

Iedereen moest sterven. Ik had de heer Thieme uit pure Jedimeester Joegoslavië. Die gasten kwamen liquideren. Gelukkig is dat nooit gebeurd. Maar die waren al in Nederland.

[00:02:22]

Joop was ook een groot bokser. Hij werd zelfs Europees kampioen kickboksen. Media noemden hem destijds de Nederlandse Mike Tyson. Als ik soms bizarre kick bokswedstrijden van mij terugzie, dan denk ik van ben ik dat, zie ik een monster, een monster, een vechtmachine. Uiteindelijk lopen Joop met zijn gigantische drugs imperium toch tegen de lamp en belandt hij tot tweemaal toe in de gevangenis. Inmiddels heeft hij een totale metamorfose doorgemaakt van beruchte en nietsontziende drugscrimineel naar een vreedzame evangelist die bidt voor alles en iedereen.

[00:02:59]

Ik was een nieuw mens geworden. God, wat had mij veranderd? Ik was wederom geboren zoals het in de Bijbel staat. Ik had het oude, had ik achter me gelaten. Een nieuwe was gekomen. Ik wilde alleen maar mensen helpen en ik kreeg aanbiedingen dat ik 100 duizend gulden kon verdienen, maar gewoon afgeslagen. Ik was geen crimineel meer. Razend benieuwd geworden naar dit voormalig kopstuk van de Nederlandse polder Maffia. Ga ik op zoek naar zijn telefoonnummer.

[00:03:24]

Via zijn uitgever kom ik uiteindelijk met Joop in contact met werkafspraken met jou. Met al die voorlichting en werkervaring op druk en trainingen.

[00:03:37]

We spreken af bij hem thuis in Tholen Zeeland. Wat heb je dan? Ongeveer een uur of twee? Drie? Prima. Prima. Neem het anders willen we nog. Een paar weken later pakte de trein richting het zuidwesten.

[00:03:55]

Na een lange reis kom ik aan in zijn woonplaats. Geld enkele minuten geraken, Joop ontmoeten? Ja, hoe kan ik u het beste omschrijven? Toch? Euh, vechtmachine? Euh. Kick bokskampioen, maar toch bovenal ook een hele zware en grote jongen in het drugsmilieu. Hij is een beetje de god Vader zou kunnen zeggen van de Narcos staat de voorganger van al die Mocro maffia. Jongens verdienden in zijn hoogtijdagen 25 duizend euro per uur, maar nu heeft ie enorme ommezwaai gemaakt.

[00:04:31]

Een transformatie in zijn leven. En Uhm is in de heren gelooft die in God. Een Betti voor alles en iedereen is natuurlijk een enorme transformatie die je iemand die een film zou schrijven niet zelf bedacht zou kunnen hebben. En dat wantrouwen ook een beetje. Moet ik eerlijk zeggen. En veel velen met mij kan zo iemand echt zal veranderen en gaat die niet dan van het ene naar het andere extreme? En moet ie nooit de neiging onderdrukken om misschien toch een pak rammel te geven aan iemand of een geweer te trekken?

[00:05:04]

Het gaat om allemaal vragen. Heel even kijken, volgens mij zou het hier ergens moeten zijn, hier achter het busstation bij de bushalte pikt imo op kijkend hondje. Leidt uit een piepklein hondje bij zich had een bijna vertederend beeld oproepbaar mij een brede, gespierde man met halflang haar. Met dat kleine beestje naast zich waar je bij jou heerst.

[00:05:35]

Uiteindelijk gaan we zitten aan de eettafel met uitzicht op de tuin. Er ligt een krant op de tafel met op de voorpagina een grote kop over de Mocro maffia. Dit zet het gesprek direct op scherp. Laten we even zowieso je en jij zeggen Joop en haar kast, dat is de makkelijkste voor je. Was je naar het bescheiden schijfje zelf ook achter niets ontziende drugscrimineel. Nergens bang voor. Even heel scherp. Door de Bogtman had je ook een advocaat uit de weg kunnen ruimen.

[00:06:03]

Imperium vadertje staat?

[00:06:04]

Ja, dan is toch einde zoek? Dit zijn geen grenzen meer. Vroeger had je nog grenzen en respect. Het is niet meer. Dat is weg. Die is vervaagd. Die is gewoon, is meedogenloos geworden. Is echt bizar.

[00:06:19]

Je denkt als je een advocaat kunt neerknallen, dan kun je dan kun je eigen moeder ook neerknallen. Je zegt het niet met grote zekerheid, want je hebt al hier. Je had onregelmatige rivaliserende drugspanden die ook op jouw terrein zat, hadden jou in elkaar geslagen. En toen zei je toen heb je ook plannen gemaakt met zo'n vergaande plannen om een liquidatie op te zetten?

[00:06:37]

Je hebt om heel die groep te laten liquideren. Hoe kun je dan met zoveel zekerheid zeggen? Vandaar, dat had ik nooit gedaan. Omdat daar was je werkelijk toe in staat. Ja, alleen om mensen uit de weg te ruimen. En toen die tijd hartstikke verslaafd, niet meer toerekeningsvatbaar was ik vader geworden en ze hadden mijn dochter die uit de kinderwagen trok en een pistool op de hoofdje gezet. En in die tijd van niet meer toerekeningsvatbaar zijn. Super verslaafd zijn.

[00:07:07]

Ja, dan ben je tot bizarre dingen in staat.

[00:07:11]

Maar daar was ik niet vroeger zelfs in staat om mensen uit de weg te ruimen die op je pad komen.

[00:07:16]

Zo'n haat zon bolwerk in je hoofd om gelukkig is nooit gebeurd. Het is me bespaard gebleven, maar ik was er wel toe in staat dat ze mij wat aandoen. Dat mag. Maar kom niet aan mijn kind. Het meest bizarre dat je gedaan hebt, denk je bij die ene man. Die had me ook belazerd voor 275.000 gulden. Toen die tijd nog heb ik hem een pistool in zijn mond gestopt en het magazijn eruit gehaald en over gehaald. Hoorde die klik en zou gaan.

[00:07:46]

Onze haren op zijn hoofd zag ik knetteren van angst en op z'n knieën dat pistool gezet. Weet je wel zo. Die had geen cent meer en ik wilde die man helpen. De vonk. Een leuke man. En hij zegt Joop, je kunnen voor duizend procent vertrouwen. Vierduizend procent en hij blazend mij van de eerste minuut af. Is die mij aan het belazeren? Dat Demain chargeer. Dat heeft mij nog een vermogen gekost om die man. Benny zat in die in Athene om die man te vinden, maar ik moest en zou hem vinden.

[00:08:16]

En dan ga je heel ver, maar je zegt niet zo ver dat je iemand echt zou vermoorden. Wat je het ook wel mensen halfdood zijn heel dicht bij in de buurt. Ja, zo kun je dan zo zeker. Weet dat je zegt nou ja, ja, het kan natuurlijk.

[00:08:28]

Euh, dat kun je altijd overkomen natuurlijk. Maar dat is mij gelukkig bespaard gebleven.

[00:08:33]

Is dat echt mazzel dat je iemand hebt en ook een half doodgeslagen? Dat was ook altijd in bizarre momenten dat ze mij aanvielen. Maar je ging niet willekeurig. Mensen zijn aanvallen. Nee, nooit niet. Nooit een mijn kon je alleen maar blij maken. Ja, als je mij lastig valt. Dan mocht je met me vechten, maar weet wel waar je aan begint.

[00:08:56]

Straks meer over die liquidatie en hoe dit afliep. De eerste vraag hoe werd Joop die gewelddadige drugsbaron? Op 3 mei 19 63 wordt Job geboren in Rotterdam. Een timide en angstig jongetje was hij als de dood voor zijn vader, een alcoholist die alles kort en klein sloeg. In Huize God Mars.

[00:09:14]

Ik heb foto's van dat ik de enige was die met zijn vriendje naar Sinterklaas mocht op Sinterklaas dag dat Sinterklaas naar school kwam. Omdat ik niet naar Sinterklaas durfde te gaan. Zo bang en zo'n timide jongetje was ik en mijn vader walgde daarvan. Mijn vader, de helft van mijn vader kent wat je ook leest. En dit was geen God, Mars en God, zegt die politieagent. Ook een God Mars mocht niet verliezen. En zo ben ik dan ook opgevoed.

[00:09:46]

Ze was heel lief, kwetsbaar jongetje. Maar die kwetsbare kant werd door jouw vader niet geaccepteerd.

[00:09:51]

De hemel in gruzelementen geslagen, kapotgemaakt, vernederd. Thuis was de situatie. Mijn vader. Tientallen malen hebben we moeder hematologie slaan. Met een glazen asbak heb ik me mijn moeders schedel in zien staan, waar ze de hele tijd in coma heeft gelegen, half in het ziekenhuis heeft gelegen.

[00:10:11]

Je vader had je moeder bijna dood doodgeslagen werd. Ik kreeg drie maanden gevangenisstraf voor. Wij moesten naar een tehuis. Mijn vader was een baardman en liefdeloos en de helft van de tijd ook. List had je alleen als euh, als kind. Je was heel jong, maar als je moeder het ziekenhuis in wordt geslagen, heb je dan de neiging om je moeder te beschermen? Of dat je één keer zei van klootzak?

[00:10:34]

Stop ermee. En het was lag ze lang ook oud en was je nog steeds op je gezicht aan het slaan? En toen keek die me aan. Ik denk wegwezen en ik rennen boven en hij komt naar boven. En ik dook onder bed en hij trekt me onder het bed vandaan en ging door waar die bij mijn moeder was gebleven.

[00:10:51]

Want hij sloeg je moeder Jumbo iedere keer als iedereen en de bloedspetters zaten tegen het plafond aan. Hij zei Ik zal jou een beetje respect bijbrengen zoals mijn vader. Ik word uiteindelijk van school gestuurd en mijn vader alweer met een slok op, sloeg de directeur en mijn leraar in mekaar. En hij zei we willen al niet meer op deze school zitten. Van jou, die werd eens in elkaar geslagen voor een hele klas.

[00:11:15]

Hoe was dat als als als jongetje? Dacht je dit? Ja, ik vond het geweldig. Dag niet.

[00:11:20]

Totale waanzin. Ik vond het geweldig.

[00:11:23]

Ik werd zo vernederd en gepest op die school. Ik haatte die school en als iedereen.

[00:11:28]

Maar vader komt niet voor me op hè. En vanaf dat moment. Wordt mijn vader ook een soort held van mij? Ik werd op ene dan op de dag werd ik dus niet meer gepest, want nu was ik niet meer de. ROTTERDAM, Je bent altijd gepest. Maar nu was ik ineens dat het zoontje van die vader die de boel kort en klein geslagen op die andere school. Mijn vader kon dus en een held zijn die ook je moeder en je broer en jou zo in elkaar slaat kan samengaan.

[00:11:56]

Ja eigenlijk.

[00:11:58]

En uiteindelijk hoor je hem op een of andere kromme manier. Dankbaar, want allerlei werelden, al mijn rijkdom. Al mijn kampioenschappen had ik dus te danken aan die vader, want die had van het kleine lieve timide jongetje A-10 dit gemaakt.

[00:12:17]

En dat terugslaan. Dat had je ook doen. Niet één keer, maar vele keren. In de boksring stijgt hij tot grote hoogten.

[00:12:25]

Ik weet nog dat ik voor het eerste keer acht tellen krijg. Kreeg m'n Thai bokswedstrijd en toen was mijn vader al heel ziek. En toen kwam ie met een stok. Komt die zo trillend? Want hij parkinson ook, want die trillend komt hij naar de ring. Komt hij naar de ring en sloeg die op het canvas en die op Komop gaat ervoor.

[00:12:46]

Zoals mijn vader. En hoe voelde je dan dat zo'n moment? Ja, ik luisterde gewoon mijn vader. Ik ging er ook altijd voor. Je hebt je eerste grote toernooi op je veertiende al een boksgala, zeg maar. Ja, toen. Toen moest ik ook echt naar de dokter omdat ik zo ziekelijk zenuwachtig was, want het was thuis in Halsteren. In de sporthal van Halsteren, in mijn eigen dorp. Ja ja, dat ging nergens meer over. Zo verschrikkelijk zenuwachtig.

[00:13:16]

En toch worden ze. Die onzekere jongen die fysiek misschien niet eens de grootste aandacht heeft. Wordt toch één van de grootste boksers van Europa. Gedreven door angst van je vader, ook op straat groeit het aanzien van Job als vechtersbaas. Als hij 15 is, plant hij dan ook voor het eerst in de bajes na een vechtpartij met vier agenten. Wij stonden eigenlijk met onze brommer op verboden terrein. Bij de Bolts wagens stonden heel veel brommers en wij stonden daar ook.

[00:13:46]

En de politie komt eraan. En al die brommers gingen ervandoor. Alleen mijn broer en ik bleven staan en wij worden onze brommers worden in beslag genomen en meegenomen en mijn broer trekt die brommer terug. En die politieagent die schrikt en die pak mijn broer rond z'n nek en die knijpt de keel dicht en ik kijk hem zo aan. Mijn broer liep helemaal blauw aan en ik dacht van ja, nu moet ik toch wat gaan doen.

[00:14:13]

Ik bockstal 8jaar jaar en ik was echt al. Toen was ik echt wel een knokige en met één klap sloeg ik die politieagent nog koud. En toen kwamen die twee andere politieagenten aanlopen en ik dacht van ja. Daar stonden tweehonderd man om die brommers heen. Ik daarvan. Nu ga ik maar even door rook. Ze sloegen. Die andere twee sloeg ik ook knock out. En toen kwam er een vierde aanlopen en die pakte mij aan. Die onderschatte ik.

[00:14:43]

Ik dacht ik kan hem beter eerst laten slaan, maar dat was een kraan specialist, de slakken.

[00:14:48]

Het busje kwam met eigenlijk ook met een boete Daugava. Maar ja, vijftig euro boete kreeg ik voor.

[00:14:54]

Op verboden terrein staan en ga je denk ik, stel ik me zo voor met knikkende knieën naar je vader toe zeg maar. Ik heb drie agenten tegen de grond gemept.

[00:15:02]

Zo hadden vastgezeten wat in de gevangenis gezeten. En hoe reageren? Jaafari was woedend denk ik zo.

[00:15:08]

Ik kom het café binnen en ijzer en zo. En waar komen jullie vandaan? Ik zei ja, ik heb vastgezeten. Hij zei Heb jij vastgezeten waar we hebben vastgezeten? Ik zei ja, ik zeg. Ik heb drie politieagenten in mekaar geslagen. Als je echt waar. Hij zei Vertel eens hoe ze het avondhemel geweldig. Dat vond ie geweldig, want dat lieve kleine knulletje was niet meer. Dat is altijd zijn doel geweest en ik werd als waren een soort beloond voor mijn doen en laten daar op die kermis.

[00:15:47]

Het is natuurlijk super krom. Joop vindt via de sportschool zijn ideale bijbaan en gaat als portier aan de slag bij één van de meest beruchte discotheken van zijn land. Ieder weekend geknokt en gesnoven wordt elke.

[00:16:00]

Zaterdag moest ik mijn kleren in de was leggen voordat ik naar bed ging. Omdat er al bloed aan zat. Zoals iedere avond was het raak. Altijd was het knokken, want daar liep ik vond het geweldig.

[00:16:14]

Dit was mijn werk en ik deed voor mijn plezier. En ik kreeg nog dik voor betaald ook. En ik kon mensen in mekaar stompen die het ook daadwerkelijk verdiende. Toch klinkt het als je dat zegt van ik geniet ervan om mensen in elkaar te slaan. Klinkt dat toch vrij kromme? Het klinkt ook een beetje als een psychopaat als Brouwer. Snap je dat?

[00:16:37]

En ik heb echt honderden mensen in mekaar geslagen tot half dood in ziekenhuizen.

[00:16:45]

Toen vaak veroordelingen ook enorm heeft gedaan en dus op gegeven moment zelfs zo'n zwaar incident begreep ik dat je dus. Met een aantal Marokkaanse jongens in aanraking komt. Maar je hebt dat dus overleefd. Je anders hou je niet tegen omzetter natuurlijk.

[00:17:00]

Wat gebeurde? Ja, maar ik ben ook niet in paniek ofzo. Dat is dat zat niet in mijn aard. Ik ben gewoon. Nu krijg ik een overlevingsdrang om dit te overleven. Ja, die Eddy V. Die dacht daarvoor trok Driemond een mes en die had ik geslagen. Die had ik de kroeg uitgezet. En de volgende dag komt ie terug. En terwijl die weer naar binnen. Maar wat ik niet wist was toch al dat de tien Marokkaanse jongen van hem al binnen waren.

[00:17:33]

En toen stond hij aan de deur. Ik zeg nee. Gister wilde je me nog doodsteken. Nu komende niet in. Kom over een paar maanden maar weer eens terug aan de bron die dedeur aan te trappen. En ik zeg al wil je zo graag naar binnen. Is goed magnien binnen en toen de deur open en iedereen zijn job delen le. De Acciona wil toch naar binnen? Mag je daar binnenkomen? Ook met zijn mes? En toen deed de deur open en je komt in een binnengestormd en je stapte weer op me in.

[00:18:03]

En toen pakte ik de mes en aan zijn haren en ik gooi me op de grond. Ik zeg een mes loslaten en ik zat. Met mijn knieën zat ik op de grond. En toen kwamen die tien andere Marokkaanse jongens naar binnenstormen en die schopte mij zo. Ik zat op mijn knieën zo over hem gebukt. Die trapte Joe mij in mijn gezicht en viel zo achterover. En toen begon iedereen op me in te schoppen. En hij stond op en begon in mijn op mij in te steken.

[00:18:34]

En toen had ik ja, goed voor mijn maatje. Meer dan twaalf messteken had ik en maar ik had een kogelvrij vest aan een stok. Een wonder dat je had overleefd, niet? Ik zag er niet meer uit. Uiteindelijk vluchtte ze naar buiten. Ik ben ze gaan zoeken. Toen heb ik. Mijn maat gebeld en ik zeg nu dat pistool hier, nu dat pistool hier maar je had. Je had een pistool, kruisend pistool niet.

[00:19:00]

Had ik toen niet bij, maar thuis altijd wel. Ik zeg ik schiet ze allemaal overhoop. Had je het ook echt kunnen doen als je ze was terechtkwam? Ik denk op dat moment had ik dat wel kunnen doen, denk ik.

[00:19:11]

Uiteindelijk vind je op deze jongens niet en blijft een slachtpartij achterwege. En dan gebeurt er iets dat Joop altijd voor onmogelijk had gehouden. Hij had een hekel aan drugs. Hij walgde er zelfs van. Maar de sportschool eigenaar, een soort vaderfiguur voor Joop, heeft hem toch zover te krijgen. En zo gebeurt het dat hij voor het eerst als drugskoerier op pad gaat.

[00:19:31]

Ik wilde nog weleens geloven dat het cocaïne was en ik ging naar een coffeeshop die mij sponsorde. En ik zeg hier ik heb iets. Kunnen we hier iets mee?

[00:19:41]

Pas erg nerveus toen je met die de Kronplatz zag en stinken.

[00:19:46]

Het was ook net of iedereen wist dat ik het bij had.

[00:19:50]

Ze was ook heel bang om betrapt te worden. De politie zegt dat ze zo raar.

[00:19:55]

En hij gaat naar achteren. Neemt die blok ook mee niet. Weet eigenlijk hartstikke stom om. Er was toen een ons cocaïne. En hij kijkt de na en ik kom laaiend enthousiast terug. Hij wou. Hoe kom je aan deze spullen zoals goed spul? Dit is simpel spul. Hij zag hier gaan we geld mee verdienen. Ik zeg ok. Ik zeg hou maar Goryeo wanneer verkocht is. Ja, moest ik anders. Ik wist helemaal niks. Dus ik verkocht gewoon een puur ons cocaïne.

[00:20:28]

En uiteindelijk kreeg ik daar 14.000 gulden voor terug. Had je het dubbele, had je verdiend van 7.000 naar 14.000. Ik denk dat verkochten hun dus geen grammetje is in die koffieshop verkocht. Dat was aan de Belgische grens, aan Belgen en Fransen. Naar binnen mum van tijd was die ons verkocht, zei Joop. We hebben nieuwe spullen nodig. En toen dacht je waarom niet? Zou ik denk verdwaal dus makkelijk geld verdienen.

[00:20:57]

En dan gaat het hard. Binnen no time is Job een grote Cook dialer en stort zich in een nieuwe business grote Hartz transporten vanuit Marokko. Wij dachten van zo'n drugslijn opzetten te kunnen wij toch ook nooit proefje Tony super intelligent voor te zijn. En wat is een drugslijn voor even voor? Voor mijn new drugslijn is. Wij gingen dan hasj importeren vanuit Marokko naar Nederland toe, dus gingen we bedrijven zoeken in Marokko en ook de hasj lag al klaar. Duizel.

[00:21:31]

En toen gingen wij een chauffeur zoeken die mee wilde werken aan die drugstransporten. En toen gingen we ook transportbedrijven zoeken die drugs wilden transporteren. Uiteindelijk hadden we het wel even mee bezig natuurlijk.

[00:21:47]

Maar we hadden al zoveel contacten en wij als soort multinational die hier dan opzet bouwden dan in de onderwereld. En even praktisch, want die hasj moesten ze uit Marokko komen. Grote hoeveelheden. Wat voor marches heb je dan over? Wat voor? Euh. Wat kun je als ze dus zo'n transport? Een vrachtwagen volgestouwd met met hasj wat altijd volstaat? Wat voor winst kun je daar opmaken als je dat is?

[00:22:09]

Heel simpel naar Nederland.

[00:22:10]

Wij kregen 500 de 500 gulden per kilo hasj en er ging 5 rond de vijfduizend kilo in en verdien je in 14 dagen tijd verdiende je 200 miljoen gulden 2.0.

[00:22:22]

Nuchter dus. Dus als dus één geslaagd transport maakt jou in één klap miljonair miljonair.

[00:22:27]

En het duurt iedere veertien dagen. Konden zo'n transport binnen dan even naar dat eerste transport?

[00:22:32]

Want ik kan me voorstellen dat een lijdensweg. Want even praktisch, want je kunt natuurlijk niet. Die hards kun je niet. Die moet je die onder zo'n dekmantel vervoeren. Jullie kozen voor ervoor om het in sardientjes te stop.

[00:22:46]

Gewoon achter in de vrachtwagen en ertegenaan tussen dingetjes. Waarom?

[00:22:51]

Als sardientjes had het net goed appels kunnen zijn of peren of sardientjes?

[00:22:55]

Is een van de meest handels product export product van Marokko. Dus dat eerste transport.

[00:23:02]

Je zei al dat duurt 14 dagen, dat eerste transport. Hoe was dat die veertien dagen? Was je als de dood dat het mis zou gaan? Was het na die veertien dagen leek veertien maanden.

[00:23:13]

De waarde van Trans World Transport was tweeënhalf miljoen gulden. Toen nog zijn ei waarde was veelmeer was veel meer. Tuurlijk, wij kregen 500 gulden per kilo. Nou zeg dat die Rash 2000 per kilo waard was. Ja, dan praat je al over 10 miljoen gulden of omgerekend naar euro's dan hé. De reden is eigenlijk een vrachtwagen van ik zeg maar wat. Ongeveer vijf miljoen euro liep er rond. Wat als dat fout gaat? Heb je dan een enorm probleem, behalve dat je heel veel geld kwijt bent?

[00:23:44]

Maar heb je er ook een probleem richting de afnemers?

[00:23:47]

Eigenlijk zijn wij nooit echt gepakt. Wat staat op het spel dan zo'n moment?

[00:23:52]

Het ergste is dat die drugslijn dan gepakt wordt en opgeheven wordt. En dan? Ja, dan kom je dat.

[00:23:58]

Verdien je zo verschrikkelijk veel geld mee. Dat is dan weg.

[00:24:02]

En misschien kan die lijn.

[00:24:04]

Dat gaat niet over. Dat doe je niet. Zet je niet even in een week op en dan weet je misschien een jaar, misschien wel twee jaar mee bezig voordat je echt een drugslijn echt met allemaal try outs en dingen weet je wel om te proberen voordat die echt loopt. Een voordeel dat dat werkelijk echt de Hass erin gaat. Ben je even een eindje verder en dan heb je daar al echt heel veel geld ingestoken.

[00:24:30]

Maar behalve dat je veel geld kwijt bent, heb je misschien ook weer een probleem met je afnemers.

[00:24:35]

Nee, wel de eigenaar van de huis, Jan. Die zullen daar ook niet blij mee zijn dat ie transport gepakt wordt.

[00:24:42]

Want maar dat ze maatregelen neemt die dan?

[00:24:44]

Ja, dat is dus nooit ons overkomen. Behalve toen dat die wiet gepakt werd. Ja, daar waren ze niet vrolijk.

[00:24:50]

Euh en niet vrolijk is dat ze dus je echt gaan bedreigen. Dat was heel vervelend toen niet uit kon je dat je met je met de dood bekopen, ook als je zo'n transport verliest.

[00:25:01]

Die was heel eng. Ja, dat is niet de naam is nieuw. Het is precies eng. En als dat gebeurt.

[00:25:07]

Ja, hun willen dan gelijk ook duidelijkheid waar die drugs is gebleven. En als jij die daar niet kunt geven, dan heb je wel een probleem. Want denken ze weer dat je niemand vertrouwt elkaar natuurlijk. In die wereld denken ze weer dat je het zelf hebt gehouden.

[00:25:20]

De vader van Joop is inmiddels ouder en broos geworden als hij ook nog problemen aan zijn longen krijgt. Komt Joop voor een onmogelijk dilemma te staan.

[00:25:28]

Toen ging ik naar het ziekenhuis om over mijn vader te praten. En toen kreeg ik de mogelijkheid om passieve euthanasie op mijn vader toe te passen. Hij had longonsteking gekregen en toen kreeg hij zich. Als er nu geen vocht meer toedienen, droogt die uit en kan hier binnen zes uur gestorven zijn. En dan bespaar je hem, want hij dat jaar dat je hooguit nog de lege leven heeft. Maar dat zal een verschrikkelijke lijdensweg worden. En we waren natuurlijk altijd bikkelhard naar mekaar toe.

[00:26:04]

En ik dacht van nou, dat zou dan de laatste zijn die ik mijn vader zou kunnen bewijzen. En zo ga ik half overstuur naar huis. Ik stond natuurlijk aan de cocaïne, snuift een berg cocaïne op. Ik neem een berg cocaïne mee en.

[00:26:20]

Toen ben ik mijn vader uitgelaten drogen, minder wattenstaafje en dat ik bijna drie dagen duurt, is echt een bizarre tijd.

[00:26:28]

Leemans Snuiven, snuiven en met het wattenstaafje is erg bizar en dramatisch om je vader waar je zoons en respect voor had.

[00:26:35]

De sterkte van God. Ja, die zag je daar toen echt wegkwijnen. Uiteindelijk overlijdt die daarmee, achtentwintig jaar oud 29 29. En toen veranderde ook je hele. Toen overtikken niemand meer verantwoordelijkheid af te leggen. En toen begon ik mij ook steeds meer te manifesteren als crimineel. Ik ook elke dag met een pistool te lopen. En toen veranderde alles in mijn leven.

[00:27:03]

Joop is inmiddels zo verslaafd en roekeloos dat hij steeds meer risico's neemt. Standard heeft hij een afgeladen pistool op zak en een kogelwerend vest aan. Maar hij heeft ondertussen niet door dat de politie hem op de korrel heeft en al maandenlang aftapt. Ze zaten mij al heel lang op de huid toen.

[00:27:20]

Uiteindelijk werd ik gearresteerd voor amfetamine, handel, speed, handel en daar kreeg ik toen. Bijna wilden ze me zestien jaar ijs geven.

[00:27:32]

Dus de ijsventer was op dat moment zestien jaar. Daar wilden ze me weer een dagje toe niet van. Als ze zestien jaar, dan moet je wel iets heel ergs hebben geraamd op 10 jaar. Dan kom ik nooit meer vrij.

[00:27:43]

En je dacht misschien ook wel was dat het moment waarop bedacht? Dan ben ik wel een enorme, harde, keiharde drugscrimineel.

[00:27:49]

Een jaar rijden had ik al in de gevangenis, in de gevangenis. De bewaarders mochten geen goedemorgen tegen me zeggen, omdat ik zo verschrikkelijk rijk was en dat ze bang waren ik hem om ging kopen. Mijn armen benen omdat je goed kon vechten. Stond best beschreven als wapens. Ik mocht alleen maar luchten in een kooi als ik mezelf uit moest, moest iedereen terug naar binnen moesten al die bewaarders één ding gaat het nu allemaal over mij?

[00:28:17]

Uiteindelijk is het ijs zestien jaar. Euh. Dan komt uiteindelijk en dan heb je weer bij de rechtbank rechtbanken. Heb een uitspraak van het hof en uiteindelijk komt aan het einde van de rit komt hij dus. Vier jaar blijft er van over. Van die zestien jaar lacht ik maar kapot. Ja, dat vond je een lachertje natuurlijk. En ik kreeg vijftigduizend gulden boete, wat je dus eerder per uur verdiende eigenlijk. Ze sloeg helemaal nergens op. Dan heb jij dus die eerste honderd dagen brengen.

[00:28:41]

Dus in beperking mag je dus niemand zien. Wordt als een leverschade crimineel?

[00:28:44]

Uiteindelijk kom je natuurlijk wel onder de gevangenen in de gevangenis hebben drie standen geld, drugs en als je goed kan vechten. Nou, ik kon verschrikkelijk goed vechten. Ik was drugshandelaar en ik was verschrikkelijk rijk, dus ik stond hoog in de hiërarchie. In die gevangenis. Ik had gewoon ook gewoon twee bodyguards bij me lopen altijd en ik regelde alles. Ik, DBD, zelfs cel, gingen zelfs zo cellen controleren op wapens. We waren natuurlijk bang van wapens omdat wijzelf goed konden vechten.

[00:29:22]

Moesten we ook allemaal? Euh. Alle wapens moesten van de Van the Ring of. Maar de jarge in de basis wordt dus volledig door geweld en sterkste. Er wordt dat bepaald. Maar je hebt wel een ze en je hebt dus een bizar incident. In die zin euh, dat is het moment dat je hoort dat dat je vrouw van je wil scheiden en jij eigenlijk helemaal alleen voor staat. Heb je ook acht? Komt dat jouw compagnon? Euh, waarmee die hele drugslijn had opgezet?

[00:29:45]

Je had je enorm belazerd en genegeerd. En dan krijg je dus ruzie om een telefoonkaart van nog geen tien gulden. Geloven?

[00:29:54]

Wat gebeurde daar? Ja, die vroeg. Die vroeg of Icke. Die had zo behoefte aan een stukje huis om tot rust te komen. Die smeekte mij. Om een stukje huis om een telefoonkaart van een tientje om te kunnen blauwe. Nou, ik zeg natuurlijk ik zeg hier wie telefoonkaart ik zeg ga maar een stukje huis kopen en binnen 14 dagen die telefoon gaat terug. Ja Joop, tuurlijk dank je wel na. Hij kuste bijna mijn schoenen. Zo dankbaar was ie me.

[00:30:30]

En 14 dagen later vroeg ik me tientje terug. Hij jekker helemaal niks terug. HJR Posad. En hij zal me zo te vernederen en zo uit te lachen. Toen zei ik Lama, ik wil het Tiensjan niet meer terug. Maar toen kwam het beschadigde jongetje kwam weer boven. En toen ging ik alles organiseren. Marokkaanse jongens daar. Antillianen, Surinamers, Naso. De Nederlanders waren de bewaarders aan het afleiden en ik duik tussen die Marokkanen en ik pak hem vast aan z'n haren, sloeg hem halfdood tegen de muur.

[00:31:08]

Nou, daar ben ik dus voor gepakt. En dus werd ik eindelijk weer een soort gearresteerd in de gevangenis. En toen zei die rozegeur hij zich job. Waar Voorthuysen het. Hij zich wave hijzich. Ik zeg ja, ik zeg. Veertien dagen terug. Wil die bijna mijn voeten kussen omdat ie zo dankbaar was voor de Tiense? En nu vraag ik het terug en hij lag me midden in mijn gezicht uit. En dat was zo'n vernedering weer. En dan kon dat beschadigde jongetje naar boven en die kan heel gevaarlijk zijn.

[00:31:53]

En die kan echt, kan heel lief zijn, iedereen helpen, maar belazert mij niet tot alles in staat. Ja, die regels zijn Joop. Joop IiP zelf over geld. Waarom? Voor een tientje een telefoonkaart voor een tientje. Ik zeg Hammani omdat tientje.

[00:32:09]

Hij vernedert mij en je moet mij niet verdedigen.

[00:32:13]

Al gaat het om één euro, want als je iemand vernedert dan iemand zo te grazen nemen bij hem zelfs te ontslaan. Niet doen.

[00:32:20]

Daar ben ik te beschadigd voor. Na drie jaar komt Joop vrij. Hij pakt zijn oude leven meteen weer op en al gauw is hij weer de almachtige drugsbaron van Brabant en Zeeland.

[00:32:30]

Nu wist iedereen dat ik in de drugs had gezeten. Dus nu krijg je pas echt contacten. Ik dacht nog maar één ding. Nu wil ik nog meer geld gaan verdienen.

[00:32:40]

Je wordt eigenlijk dan echt. Misschien was je dat, maar dan word je echt een nietsontziende harde crimineel.

[00:32:45]

Toen was het echt klaar, stapte ze ook over van de hasj naar de wiet en wiet, transporteert in gang naar Nigeria en dat wiet transport. Tot overmaat van ramp wordt gepakt, onderschept in Hamburg. Wat dacht je toen?

[00:33:01]

Ja, dat was eigenlijk verschrikkelijk, want dat was eigenlijk weer het moment om weer boven Jan te komen.

[00:33:08]

Daar gingen miljoenen van af, dus daar baalde wij wel verschrikkelijk van.

[00:33:13]

Maar punt was ook dat de onderwereld dacht dat jij het zelf achterover had gedrukt.

[00:33:17]

Ja, dus nu gaan we maar heel vervelende dingen gebeuren. Maar in die tijd dat dat gebeurde was ik wel vader geworden. En mijn dochter was twee maanden oud en lag in een op het intensieve CAIR aan de hartbewaking met hersenvliesontsteking. Dus ik had even andere dingen aan mijn hoofd. Ik was vader geworden en ik dacht van ok. Ik vader is goed, maar nooit zo'n vader als die ik heb gehad. Mijn kind zowel liefdevol opgevoed worden.

[00:33:49]

Zijn dochtertje overleeft de hersenvliesontsteking op het nippertje. Ondertussen zakt Job steeds verder weg in de duistere onderwereld van de drugs, tot het moment dat hij ruzie krijgt met een andere drugsbende. Ja, ik ging voor mijn vrouw. Voor de moeder van Melanie ging ik zwaar halen en normaal heb ik altijd een pistool bij. Maar nu ik. Ik was al op punt om naar bed te gaan. Ze kwam net van de werk af en ik ga naar een zwarte zaak.

[00:34:17]

En die was al aan het schoonmaken. En toen liep ik verder, maar daar in die aan de andere is warme zuid was op datzelfde plein waar ik toen met die Marokkaanse jongens problemen had gehad. D. Dus ik moest nu verder lopen naar het plein.

[00:34:34]

Maar dat was natuurlijk verboden gebied voor mij. En ik bestelde zwar. En toen zei die eigenaar Joop je kunt beter weggaan, maar volgens mijn is het dan fout gaan. En er waren allemaal mensen daar zo. Buitenlandse jongens waren duizenden aan het mobiliseren om mij te pakken en er stond een hele groep enorme overmacht. Een overmacht stond er mij op te wachten. Nou, ik kon twee dingen doen wegrennen. Maar dat staat niet in mijn woordenboek en ik zoek een goede positie op in de boetiekjes en begon ik met hun te vechten.

[00:35:10]

En in eerste instantie ging dat heel goed. Lagen er al verschillende lagen, ook ons Zwaanhoek, koud op de grond. Ik had inmiddels al wel mijn duim gebroken en ik was echt aan t knokken. En ineens kwam er een andere jonge aangerend en die dook naar mij en die pakt me vast en ik val. Nou, ik heb heel mijn leven in de ring gestaan, maar hun hebben we echt. Als wolven hebben ze op mijn instant trappen. Dat was een jongen.

[00:35:39]

Die stond gewoon minutenlang iedere keer een aanloop te nemen om op mijn hoofd te springen. Dus als je toen in je vlokje bewustzijn op dat moment had het idee dat je echt doodgetrapt werd.

[00:35:51]

Toen dacht ik van ja. Ik zag eieren op de genadeschot te wachten en toen voelde ik nog dat ze mouwloze mijn gouden horloge van mijn pols optrokken en mijn ketting mijn gouden ketting van mijn nek af trokken. Uhm. Ik dag zijn nog lijkenpikkerij, ook als hij dacht dat je dood was. Zij is ook van is dood, hij dood. Landammann liggen. Nou, dat heb ik en in ieder geval ternauwernood overleefd. Uiteindelijk krijg ik problemen. Ook verder in de onderwereld wordt men er niet uit de kinderwagen truken en pistolen Baukje gezet.

[00:36:25]

Dus nu is het helemaal fout gaan. Dat is in dit is echt. In een kort tijdsbestek hoor, want Melanie was toen even kijken noem maar ik denk een half jaar oud. Haar dochter helemaal dochter was toen een half jaar oud en uiteindelijk zou verschrikkelijk verslaafd. Ik begon steeds meer drugs te gebruiken, crack steeds meer de weg kwijt. Ik had een woede. In mij zat het nu aan mijn dochter gezeten. Iedereen moest sterven. Ik had de hit Time and You're Jedimeester Joegoslavië.

[00:36:55]

Die gasten kwamen liquideren. Gelukkig is dat nooit gebeurd. Maar die waren al in Nederland, dus dat is echt. Toen was ik hemel en zo verslaafd.

[00:37:04]

Ik had weinig weinig gescheeld of deze gasten waren. En hoeveel mensen had je op het oog voor die liquidatie voor mensen wilde jaar terechtkwamen toe?

[00:37:11]

Ik denk wel een stuk of zes. Dat was één van de grootste slachtpartij geweest in de Nederlandse geschiedenis. Maar ik was helemaal de weg kwijt en moest en zou gebeuren.

[00:37:21]

En dat was omdat ze dus Anna een raad aan haar dochter hadden gezeten. Haar dochter hadden bedraagt zal je dochter een neppistool doosje gezet?

[00:37:30]

En dan volgt dus het moment dat je denkt van oké. Dit laat ik me niet welgevallen deze. Dan leg je dus contact met een Joegoslavische manier.

[00:37:38]

Geloof ik dat ik zaken mee uit deze zaken mee en die orde van hulp aan jouw dochter gezeten heb. Je mag hier nog geeneens wat voor betalen. Dus euh ja, toen was ik helemaal de weg kwijt.

[00:37:51]

En dat moordcommando, het was al ver. Dus ja, dat was al in Nederland.

[00:37:55]

Maar uiteindelijk komt het dus niet zo ver wat wat voor komt het uiteindelijk dat het niet gebeurt omdat die jongens zelf met pistool hadden lopen, zwaaien en opgepakt waren?

[00:38:06]

Dus ze wilden echt wel morzel Joop is steenrijk, maar diep ongelukkig. Hij is zijn vriendin kwijt en mag zijn dochtertje niet meer zien. Op zijn vijftigste verjaardag neemt hij een dramatisch besluit.

[00:38:19]

Ik was niet zo teleurgesteld in mezelf, want ik was nog steeds diezelfde Joop. Maar op deze Rott wereld wilde ik gewoon niet meer zijn. Zo onrechtvaardig. En Melanie mijn dochter. Die was beter af zonder mij dan met mij. En ik dacht van oké, dan is het beter dat ik er niet meer ben, want ik wilde mijn dochter een betere jeugd geven dan dat ik geld had.

[00:38:48]

Nou, met zo'n vader als als ik kon zij geen betere jeugd krijgen. En toen dacht ik van dan is het beter dat ik een nieuwe ben.

[00:38:57]

Eindelijk een heel dramatisch besluit dat je om klokslag negen uur. Mezelf door mijn hoofd heen ging schieten, klinkt dit als een bizarre vraag, maar. Hoe leef je dan? Zie je dan de minuten wegtikken tot 9 uur? Heel je leven zie je voorbijkomen. Heb je dan voor jou enorm stress in je lijf of voelde je juist een soort van opluchting? Nee, want ik al tien transcendent tabletten ingenomen. Je tabletten? Ja, dus ik was best wel rustig.

[00:39:25]

Het was gewoon. Voor mij was het ook niet zo'n issue. Ik ging mezelf gewoon weg en ging voor mijn ei mijn leven beëindigen. Nu is het vijf voor negen aan Eric zitten.

[00:39:36]

Ik zit naar de klok te kijken en ik zet een pistool op mijn hoofd en ik zo. Ik zeg zo Dreux. Gefeliciteerd! Jij hebt van mij gewonnen. Melanie. Lieve schat. Sorry, maar ik ben beter af zonder mij dan met mij. En ik wil het pistool overhalen en de deurbel gaat. Dat is jouw redding. Je pupillen, je leerlingen staan dus voor de deur van een fles van mij zouden krijgen. In principe daar niet hadden. Die mochten daar niet moeten zijn.

[00:40:06]

Mijn leerlingen die om half elf kickboksers zouden krijgen, dacht van 9 uur gaan om wakker bellen en daar gaan voor hem zingen alleen. Ik schrik natuurlijk niet. Ik zal met een pistool op mijn hoofd.

[00:40:18]

Had je het echt gekund? Denk je jezelf van het leven? Nee, dat je ook beschrijft. Namelijk dat je een soort van trilling in je hoofd door jezelf leef broek zakt. Ik zou tegennatuurlijk, maar ik denk dat ik het onder invloed van kook en Transcend tabletje. Ja dat ik het gewoon gedaan had. Het was gewoon klaar. Hebben deze jongens jouw leven gered?

[00:40:44]

Ja, Joop pleegde op het laatste moment geen zelfmoord. Toch krijgt die dag een bizar vervolg en staat de vlucht. Pas na zeven weken wordt hij opgepakt en drie dagen later werd ik weer gearresteerd.

[00:40:56]

Voor die amfetaminen laboratorium kreeg ik weer bijna twaalf jaar gevangenisstraf.

[00:41:01]

Wordt ze opgepakt? Ze willen jou ook van straat halen, want vanwege die liquidatie plannen. Echt lekker lijken ze overweldigend te zijn. En de bewijzen die daar liggen op camera en alles. En toch gebeurt niet onverwacht, want je wordt vrijgesproken. Als je niet totaal verbaasd hoe die vrijspraak kon. Joop is weer een vrij man. Tegen alle verwachtingen in, maar ook bekeerd en afgekickt en vastbesloten de criminele wereld de rug toe te keren.

[00:41:26]

Toch blijft diezelfde onderwereld trekken waar je wel zo bekent, dus iedere keer krijg je u toch weer aanbiedingen om die drugswereld in te komen.

[00:41:35]

Hoe moeilijk was dat om dat te weerstaan? Ja, het was niet moeilijk meer.

[00:41:39]

Ik was een nieuw mens geworden. God, wat had wat veranderd? Ik was wederom geboren zoals het in de Bijbel staat. Ik had het oude, had ik achter me gelaten. Een nieuwe was gekomen. Ik wilde alleen maar mensen helpen.

[00:41:50]

Had niet dat er weer een soort handeltje telefoonpalen las ik. 265 euro.

[00:41:58]

265 gulden had ik op zak nog en ik kreeg aanbiedingen dat ik 100 duizend gulden kon verdienen, maar gewoon afgeslagen. Ik was geen crimineel meer. Ik was lezingen aan het geven op basisscholen, op kinderen om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van drugs. Dus heel mijn leven was helemaal radicaal veranderd. Er was een nieuwe Joop ontstaan, het oude was helemaal afgesloten, nieuwe is gekomen. En toch blijft die ouwe wereld trekken. Maar die hadden geen schijn van kans meer.

[00:42:27]

Maar is er dan niks meer over van die niets ontziende vechtersbaas van vroeger? Een paar jaar terug was er een Poolse profbokser, was in een kroeg de boel in mekaar aan stompen en die sloeg die portiers in mekaar. En die ene portier? Die sloeg die tegen de deurstijl aan. Die lag helemaal open. En toen riepen ze allemaal Joop. Joop. Joop. En toen heb ik nog wel die Poolse profbokser wel echt heel heftig aangepakt. En hoe voelde dat?

[00:42:55]

Toen lag die op de grond en vroeger had ik hem de genadeklap gegeven, maar ben nu veranderd. Nu ik zeg nee Joop. Dat had je vroeger gedaan en toen lag die op de grond. En toen wou ik hem de genadeklap geven.

[00:43:10]

En dan van op dat. Nu is het licht en klaar, maar helemaal niet meer vechten dat ze dat zonde zongen.

[00:43:18]

Ze slaan en vechten dat dat. Dat blijft toch ergens nog in jouw genen zitten?

[00:43:23]

Nou ja, ik probeer nu gewoon een ieder mens gewoon lief te hebben. Ik liefst. Het liefst doe ik het gewoon niet meer.

[00:43:34]

Want dat vinden mensen kunnen ook als ze dat horen van jou. Die metamorfosen, dat je dus van een soort nietsontziende drugscrimineel naar een evangelist, iemand die bidt voor alles en iedereen. Mensen denken jaarlijks totaal ongeloofwaardig. Zou als filmregisseur zijn naam niet bedenken. Zou zijn natuurlijk.

[00:43:50]

En dat denk eens van Jame, dat is makkelijk. Da's makkelijk praten dan h dan geloven in een of andere Jezus die aan het kruis gestorven en een neusberen dan overal van verlost. Dat klinkt makkelijk, maar het is niet makkelijk. Wauw, dat was vooral veel en overdaad. Want alles gebeurt bij jou blijkt wel met een enorme intensiteit en passie, dus als drugsbaron ging tot het gaatje. Maar nu ook als euh gelovige gaat die ook weer helemaal tot het uiterste.

[00:44:31]

Dus het was een gesprek met wilde handgebaren. Euh, anekdotes van alles. Eigenlijk is een hoop prikkels. Of ik jou op geloof? Dat vind ik altijd de hamvraag. Ik denk het wel. Hoewel natuurlijk wel een theatermaker is, een man voor man met gevoel voor show. Maar één ding staat ik wel als een paal boven water. Na zijn vijfendertigste heeft ie geen stapper 5 meer begaan, dus dat geloof heeft hem in ieder geval geholpen. Wat ik ook echt denk is dat als Joop voor een klas staat of in de bajes een optreden heeft.

[00:45:05]

Ik denk wel echt dat ie binnenkomt dat. Hij heeft ontegenzeggelijk charisma, dus hij kan denk ik met die overtuiging echt wel jongeren bereiken. Veel meer dan met alle respect. Een maatschappij leren haar een driedelig grijs. Ik denk echt wel die binnenkomt en dat ie goed werk doet.

[00:45:22]

En als al die ellende en al die de heeft aangericht dat hij niet voor niets is geweest. Maar het is ook absoluut een showman. Deze jobhoppers. Ik heb geprobeerd de slachtoffers en nabestaanden op de hoogte te stellen van de komst van deze podcast. Dat is mij helaas niet in alle gevallen gelukt. Wel sta ik in nauw contact met Slachtofferhulp Nederland. Ze zijn bereikbaar om steun en hulp te bieden op telefoonnummer 09/ 100 0 1 0 1. In de volgende aflevering van DARES praat ik met de Wilke Meijer.

[00:45:55]

Ze dacht er nooit toe in staat te zijn, maar toch gebeurde het. Met 19 messteken was hij de man die haar dochter verkracht zou hebben om het leven. Daders is een podcast van de NPO Radio 1 en AVROTROS. Vind je dit een interessante podcast? Wanneer je dan via je favoriete podcast heb, krijg je automatisch een melding als er een nieuwe aflevering online staat. Luister via EPL podcast, dan zal ik het fijn vinden als je een beoordeling achterlaten.

[00:46:19]

Zo kunnen nieuwe luisteraars daders beter vinden. Wil je reageren op deze of andere afleveringen, dan kan dat via daders. Het AvroTros punt. NL nog meer podcast luisteren? Probeer dan deze ook eens. Patrick is een 36 jarige tennisleraar. Is tweede kerstdag 2002 als hij gevonden wordt? Een schok heb ik me omgedraaid tot mijn vader is. Je zag een schotwond en waar hoofd Patrick is vermoord. Twintig rechercheurs op de zaak gezet.

[00:46:54]

Hij vertelt wel eens dat hij dacht dat hij gevolgd werd door de verkeerde vrouwen.

[00:46:59]

Ik ben Sanne broer en ik wil weten waarom de moordenaar nooit gevonden is. U heeft dus in de zaak van de moord op Patrick nieuwe aanwijzingen gevonden waarmee de politie verder zou kunnen reageren.

[00:47:11]

De moord op Patrick is een True Crime podcast van Human en de VPRO. Abonneren in de podcast app of ga naar en Piiw Radio 1.