Transcribe your podcast
[00:00:01]

Ga naar de keuken gelopen, heb ik een mes gepakt en toen heb ik er stond nog gesneden. Wat bezielt iemand om zijn eigen vriendin te onthoofden? Waarom zou je jezelf opblazen voor je geloof? En wat gaat er door je heen in die paar seconden voordat je iemand om het leven brengt? Moordenaars, terroristen, CKO, criminelen. Je leest over ze in de kranten. Maar wie gaan er schuil achter die horrorverhalen? Kijk één keer zo terug van Bayern.

[00:00:27]

Ik maakt het teken en hij knikt ze toe. Twee passen naar voren trekken, pistool schieten. Dus voordat ik wist inmiddels zeker. Ik kom zo goed.

[00:00:36]

Hij kan mij niet doden als ik spijt zou hebben van alles en wel aan de gang blijven. Dat heb ik niet. Ik zoek ze op. Iedere week één dader. Een verhaal. De ultieme confrontatie met een duister verleden. Welkom terug bij DARES, een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Mijn naam is CAS de Jong. Deze podcast heet Daders. Wat heb jij gedaan? Ik heb mijn vriendin om het leven gebracht, waarbij je voor veroordeelt.

[00:01:03]

Moord met voorbedachte rade en poging tot om brandstichting ontploffen. Waar het mij spijt van. Ik heb chorizo gespeeld. Waarom niet? Omdat ik wist wat ik deed. Kun je zelf die daad wordt gegeven? Ik heb het geaccepteerd. Wat betekent dat dat ik geaccepteerd? Na een korte nacht is deze week een knagende onrust houdt me uit mijn slaap. Dat werd er niet beter op toen ik me ging verdiepen in de gruwelijke details van deze moordzaak. Ik heb hier dossier van Mark Vormleer.

[00:01:31]

Dat is echt een heel pak papier, maar er staan dus ook verklaringen in die hij vlak na zijn daad heeft afgelegd, zo staat onder andere te lezen. Ik voelde dat haar hart nog klopte. Ik besefte wat ik gedaan had en dat er geen weg meer terug was. Op dat moment wilde ik haar gewoon afmaken of deze. Ze had mij gekwetst. Daarom heb ik haar gewurgd. Deze man krijg straks dus voor mijn microfoon. Mick, 39 jaar oud.

[00:02:02]

Op 28 april 2000 brengt hij in zijn woning in de Amsterdamse Jordaan zijn vriendin om het leven. Zeven jaar cel en tbs, luidt het vonnis voor de moord op, naar eigen zeggen de liefde van zijn leven.

[00:02:14]

Toen drukte ik mijn hand op haar mond voor een stil terwijl we niet luisterden. Toen beter met mijn vinger in de duim, beet me en toen toesloegen om. Toen heb ik gewurgd.

[00:02:24]

De Fransen hebben hier een speciale naam voor in hun Wetboek van Strafrecht een crime passionele. Dat klinkt me toch een tikkie te poëtisch voor zo'n beestachtige daad bij het.

[00:02:34]

Maar hoe zit je goed met jou? Ja, Haidar is je volgende ook niet? Ja, het is een harde werker.

[00:02:42]

Twintig jaar na de moord is Maite nog steeds niet van justitie verlost. Onlangs is een tbs maatregel zelfs weer met een jaar verlengd. Wel woont hij inmiddels buiten de kliniek en mag hij werken. Maaike wil me graag zijn levensverhaal vertellen. De spreken af elkaar te ontmoeten op station Amsterdam Zuid. Ik ga over enkele ogenblikken ga ik. Michael, moet je zeggen dat ik een soort tweestrijd in m'n kop heb? De afgelopen dagen al. Ik heb Mike een paar keer ontmoet en het waren eigenlijk hele prettige, ontspannen momenten, moet ik zeggen.

[00:03:14]

Gewoon een aardige haar. Bijna lieve gozer was het. Dat je bijna vergeet dat je met iemand aan praten bent die zoiets gruwelijks heeft gedaan, staat me ook afvragen wat zegt dat over mij? Dat ik zo makkelijk met zo iemand om kan gaan? Maar wat ik me ten diepste afvraag. En dan wil ik in t gesprek ook zeker achterkomen is hoe kun je in vredesnaam iemand die de liefde van je leven noemt, waar je dus echt zielsveel van houdt, waar je alles voor zou geven?

[00:03:44]

Hoe kun je die dan zo beestachtig? Om het leven brengen? Dat vind ik echt heel lastig om te begrijpen. Zo niet onmogelijk. Mieke zit op een bankje achter het station en rookt een peuk. Het is een brede man met een trainingspak aan. Beetje type sportschool, zou je kunnen zeggen, maar dan wel een paar kilo te zwaar. Mike begroet me met een vriendelijke glimlach en zegt dat hij zin heeft in ons gesprek. We pak de trein naar Hilversum, waar we het interview gaan opnemen.

[00:04:16]

Ja, we gaan of gaan gewoon je en jij zeggen juist goed en een beetje het archief in gedoken en aam één van de eerste dingen waar ik op kwam is op een groot Telegraaf artikel met een met de volgende kop. Ik zal je citeren dat als 9 jaar cel geeist en tbs voor moord of vriendin en daarna komt explosie moest brute afslachting voorkomen. Jij bent die man die zijn vriendin heeft afgeslacht in zijn woning. Naja, wat doet het met je als je deze kop hoort in De Telegraaf?

[00:04:42]

Ja, dat doet eigenlijk niet zoveel meer. Want dat is geweest deze wel. Veel meer nog dan toen ik het ook zelf las. Dus dat kind afb mijn voorarrest. En toen vond ik het hel heftig, want het beschrijft taal niet hoe de situatie was.

[00:04:54]

Want je wordt in het artikel Captain ene artikel gelezen. Word je echt als een soort monster afgeschilderd? PM Monster heet ze liep weg en moest vrouwen. Hij was zeker niet, zeker niet. Ik heb wel iets. Iets iets reeds gedaan. Dat is waar. Maar dat dit is? Ja, soms doe je ding in je leven waar je en ik kan het nog steeds niet goed uitleggen. Maar weet je, het is gebeurd.

[00:05:17]

Het is geweest en ik moet het dragen ook, want er wordt in het artikel gesproken over een afslachting. Zie jij dat niet zo? Ja en nee.

[00:05:25]

Niet zo'n afslachting klinkt alsof er heel veel bloed was geweest en zou het dus worden. Dat is te niet. Het was te niet. Het was. Het gaat denk ik meer op de manier waarop ik waarop ik het leven genomen heb in dit evenmin doorgaan. Voor de luisteraar haar je hebt. Je hebt haar keel doorgesneden. Dat is wat de uiteindelijk gedaan. En daarvoor bijna heb ik er onthoofd. Maar ja, dat niet zo ver. Het was wel heel uhm, denk ik dat.

[00:05:49]

Het was heel heftig geweld in die tijd was. Ze was nog geen ISIS gîtes.

[00:05:54]

De beelden waren nog niet zo, maar klinkt het dus heel middeleeuws dit jaar. Meer en misschien meer en meer. Je hebt er haar quilt. Dit dichtgedrukt? Ja, ze liep blauw aan. Voorbij haar keuken gaan. Heb je mes gepakt en heeft de keel doorgesneden. En alsof dat niet genoeg was, heb je ook nog uhm, Kazachstan het gas afgedaan? Ja, natuurlijk iemand op een ongeluk te laten lijken. Ik was altijd wat. Dat klinkt toch wel heftig.

[00:06:21]

Het was ook wel heftig. Het is ook niet euh. Ik zal het dus niet te omschrijven als iets ligt totaal niet tegen me. Het heeft mijn leven. Medemensen leven allemaal overhoop gegooid. Uhm, maar eens 20 jaar geleden en 20 jaar heb ik veel geleerd en heb ik echt even naar mezelf durven kijken. Het lelijke kant van mij, ergens van mijn zelf. Wat zijn je lelijke kanten? Is dat ik heel gewelddadige zijn. Waar moet je al aan denken na een jaar we ze en denken.

[00:06:55]

Ik weet niet waar jij dat er moet mee. Als ik aan geweld denk dan denk ik vaak aan een ja maar excessief geweld snel, zo effectief mogelijk. Dat is eigenlijk ook hoe ik denk over geweld of niet. Heel veel bombarie neemt moet gewoon effectief zijn. Snel over en uit. Dat is het makkelijkste voor je. Echt nog een moordenaar. Ik voel me mag er moordenaar? Vind mezelf geen moordenaar. Je hebt iemand om het leven gebracht. Jamaar Beech.

[00:07:21]

Wat is een moordenaar dan? Ik ben geen moordenaar. Ik heb wel een moord gepleegd. Ik heb in ons leven genomen. De vrouw waar ik van hield, heb ik het leven ontnomen.

[00:07:32]

Maar ik ben geen moordenaar. Kan dus zeer gewelddadig zijn. Als peuter vertoont hij al bizar gedrag en gaat hij alle grenzen over. En daarbij moeten zijn pleegouders het vaak ontgelden.

[00:07:43]

Ik was een druk jongetje, nog heel driftig vroeger. Ik was goed op school. Ik hield van sport nog steeds. Ik leerde heel snel ja, ik was eigenlijk wel geliefd. Altijd al. En wat bedoel je met driftig eigenlijk? Als je net zo driftig? Redelijk snel dat ik eigenlijk toen al snel boos werd aangeduid. Geen geduld, dat taal niet. Als ik echter moet wachten, werd ik al boos. Vroeger dan toen ik echt heel klein was, hield ik mijn adem in.

[00:08:04]

Heb ik dat van mijn pleegouders gehoord? Dubbele tegen mij verteld. Het is gisteren zeer vroeg. Hij is ook altijd zo goed dat ik een broeien ter zodat kreeg vertelt dat vroeger. Als ik me zin niet kreeg of liet ik liet ik me, hield ik me Aragón in, viel ik flauw. O zo ver hield Reugebrink haar moeder. En het was toen euh. Twee, drie jaar. Vier jaar kon ze niet praten. En daarna is het eigenlijk allemaal omgegaan.

[00:08:27]

In In meer dingen kapotmaken, zeg ik. Dit is echt van. Voor mij is het echt iets wat wordt wat ik al altijd al bij me heb gehad. Het is alleen geëvolueerd als je het nu over pleegouders alsnog één stap terug aanvat. Toen hij geboren werd. Wat is je vandaag met je biologische moeder in Middelburg? Geen van gigolo's, moeder. Ik heb haar man nooit een band met haar gehad, behalve dat ik mijn verslaafd verslaving gevoeligheid aan haar heb overgehouden.

[00:08:51]

Mijn moeder is is verslaafd aan heroïne, cocaïne en tijdens de zwangerschap is dat ook gebruikt. En je bent verslaafd, geboren, hagelen. Ja, ik heb de eerste 8 4 5. Ik weet niet precies, maar de eerste dagen na mijn geboorte heb ik ook in het ziekenhuis moeten blijven. En ik weet niet wat ze toen allemaal gedaan hebben. Maar ik, ik heb wel moeten afkicken van de drugs uit te leggen.

[00:09:11]

Dat was acht jaar start van het leven. Dat je gewoon met een verslaving werd, herst je. Als je anderhalf bent, ga je dus naar pleeggezin. Kun je daar nog iets van? Herinne? Hoe dat was om met zulke. Jij bent extreem jong? Natuurlijk.

[00:09:24]

Dan maar naar hoe het was. Nou, ik weet wel hoe het was. Ik heb de meeste dingen herinner van Duinkerke. Soort van verdrong omdat er eigenlijk de leukste herinneringen van mijn leven vandaan komen. Wat ik nog wel weet is dat ik werd gezegd dat ik mijn ouders waren. Dat weet ik nog wel heel goed. En het vorig jaar een interview eigenlijk alles een beetje op z'n plek voor mij. Heb je pleegouders veel pijn gedaan, denk je? Ja, zeker weten.

[00:09:47]

Maar ik begrijp ook dat je ook best geen moment word je dan ouder en je wordt ook sterker. Heb je ook je ouders fysiek geweld aangedaan?

[00:09:54]

Ja, ik heb mijn moeder al een keer bedreigd met een mes en daarom heb ik de banden van haar auto lek gestoken. De mismaakt en een vlindermes. Wat was de aanhingen? Werden niet meer? Volgens mij was ik onder invloed van drugs. Doet het pijn als je daarvoor praat? Of dit specifiek na peine? Nee. Ja, het is ging wel een ongemakkelijk gevoel. Weet je wat ik nu zo apart en altijd kijk? Toen ik die dingen deed toen stop, voelde ik het echt alsof het alsof het mijn recht was om die dingen te doen die ik deed.

[00:10:24]

En dat weet ik nu ook. Maar ik kan nu ook naar kijken dat ik besefte wat te vaak dacht ik wel dat je nu mee bezig. Idioot.

[00:10:31]

Uiteindelijk is de situatie thuis niet meer te houden en wordt Mieke uit huis geplaatst. Twaalf issy als ie voor het eerst serieus op Hoefblad Pad gaat.

[00:10:39]

Het was in het internaat op de berg. Ja, en toen ben ik gaan inbreken daar op het terrein in het in de weilanden zijn weilanden door hebben we van die groepen die dicht zijn woningen daar in de buurt. Ja ja, stuur de grens over een overval gepleegd. Dat was echt heel spannend toen ik zeg dat we een overval. Maar we gingen op ons fiets naar een soort grens tussen kantoortje en euh, waar ze toen een mes bij ons en ik herinnerde inderdaad die froufrou en niks stanleymes onder de neus.

[00:11:08]

En die andere gasten gingen de kassa dit jaar. Het stond gewoon allemaal nog open. Er waren geen camera's en dat is heel anders. En we sprongen op de fiets en fietsten zo door het proest terug de grens over. En als we voor ons gevoel heel veel geld en deed je dat iets?

[00:11:20]

Zeg maar dat je iemand met een mes bedreigd. Natuurlijk, de vrouw had een goed gevoel. Het gaf een prikkel gevoel. Je dacht niet na over van.

[00:11:27]

Dit is fout. Of ik bezorgt die vrouw een tamera bij de kassa.

[00:11:32]

Je de staat helemaal stil bij trauma overvallen, vechtpartijen, illegale handeltjes.

[00:11:37]

Miike draait er zijn hand niet voor om. Zijn gedrag loopt op een gegeven met zo de spuigaten uit dat hij op Hageveld belandt. De zwaarste vorm van gesloten jeugdzorg, amper binnen, krijgt het meteen aan de stok met een andere bewoner terwijl hij was aan het afwassen en ik was aan het afdrogen. Ik reageerde gewoon ik deed om het ding wat ik moest doen en het was die bij het bestek op het eiland is om borden, kopjes en bestek.

[00:11:59]

En toen daar stak je m, zal je je met die bloot met 40 tegen en u bent braaf worden door zo'n cahier Satyn en kan gewoon littekens zien.

[00:12:06]

Is gewoon een plant, gewoon een broodmes. Hierboven zou het soms al ronde kant en staat gewoon vast in mijn arm. Ik weet dat ik wil kijken en hij werd de FARC was.

[00:12:14]

Ik rij ja een. Toen heb ik mijn taak gedaan een misdrijf gehad. Volgens mij was het mes ook weggegooid. Ik weet niet precies Minnanyu kamer gaan. Heb je de hele nacht wakker gelegen en toen heb je zeep een blok zeep waste wij ons, vroegen mij met zeep.

[00:12:27]

Gewoon heel hard stuk zeep. Ja, en je hebt kennis opgedaan. Knuppel. Bijna om te worden aankomen aan zijn slipper. Ja en nee.

[00:12:36]

Kijk, je hebt zo n lange gangen, heb je al deur en had je één deur en had je recht links de douches had je vier douches en jij hebt gewoon eventjes gewacht. Weet je dat hij de deur dicht? En dan weet je wel of ze nu je altijd die dingen ga je en dan hoor je de douche aangaan. Ik ben daar ook naartoe gegaan, centrum van die Durk ingetrapt en doordat ik die deur intrapte raakte Ryckeman zelfs al meteen in shock.

[00:12:55]

En toen begon geslagen en geslagen, geslaagder. Een belediging blijft slaan. Blijf slaan blijft lang hangen toen tractorsluis voor je ogen. Of?

[00:13:03]

Nee, nee, nee. Nee, dat soort dingen, dat ook wel. Vaak hormonen, maar dat is wat gewoon. Ik zie heel duidelijk wat ik doe. Ik wil ook zien wat ik doe. Doe nu was eraan toe nadat hij hem te grazen. Bont en blauwe, die bont en blauw, bont en blauw. Had je daar spijt van? Eigenlijk een spijt. Bij het Vandenbon speelden ze erg schuw. Ze dacht K.G.

[00:13:22]

Over de meest energie, deden nog meer incidenten volgen. En als Marc 17 is, moet je ook Harreveld verlaat. Op dat moment houdt niemand hen meer in de gaten. Niets staat er nog een criminele loopbaan in de weg.

[00:13:34]

Kon doen wat ik wilde was geen enkel toezicht op mij. En ik deed ook echt de meest rare dingen toen het uit wat vergadering. Dat je dan. Nee, ik was bijvoorbeeld eigenlijk ja. Ik was gewoon echt een crimineel leven aan het leiden toen ik verkocht drugs. Euh, ik liep met wapens. Hij was dus amper 17. Ongeveer toen en toen leefde een crimineel leven was je en drugs aan het Thiele.

[00:13:52]

Maar ja, wat voor drugs dealde je toen haar Irvine ook in het toentertijd was je echt een grote speler. Gross NEO's Rozestraat. Dillen is geen grote speler.

[00:14:00]

En wat voor leven leid je dan als terugzien? Want ik kan me voorstellen dat je dan ook constant in stress zit. En nee, eigenlijk niet. Vrijwel eigenlijk is het enige stress wat je hebt, maar dat is gewoon consulten territorium dat je politie in de gaten moet houden en dat je met junks aan het werken ben. Euh, dat je af en toe gewoon geweld op ze moet gebruiken om hun hun plek te leren kennen. Weer wat waar geweld gebruikt tegen de Yuksel.

[00:14:22]

Je hangt ervan af waar ik zin in ik ik toen. Amsterdam Centraal is nu niet meer zoals het toen was, maar toen had je hele grote trappen. Trapte ze soms vanaf ze mijn geld nog niet geef, werden ze eens zo. Dat zeg ik. Ik pleegde toentertijd plicht ik elke dag wel meerdere delicten of was er politie op, stop op station en gingen we de stad in een kookpan match tegen haar hoofd voor een paar toeristen. Wij zitten was er gewoon levenden lijve.

[00:14:44]

Criminele lijf. Daar was het gewoon. En die junks, zegt Maria, die niet natuurlijke verslaafden, verslaafden die goodie van trappen zijn.

[00:14:52]

Ik heb wel eens een Paya dat we zo'n ding iets wat we deden. Dan weet je, dan kwamen ze vaak kwam ze naar boven zonder wij boven. En als ze dan nog geld van ons of wij moesten. Ze moesten ons nog geld geven of mij geld geven. Dan was het wel één van de dingen dat je vaak deed en gooide ze gewoon naar beneden.

[00:15:05]

En hoe zag je die gasten die junks hagelen? Hoe ze weer? Haarzakje je als volwaardige mens? Of? Nee, sowieso. Nee, nee, nee, ze kon je mee doen wat je wil nagelen. Maar ik kon sowieso doen met mensen wat ik wou. Ik zag sowieso mensen naar me broeders. De rest eromheen aangaf shit. Wat je zegt, maar onderdeel van een soort criminele bende moet dat zo zien en is zo kan je het niet zeggen.

[00:15:27]

We waren wel gewoon mensen die die jij je geen gobo mensen om die ook gewoon in die wereld te uiten.

[00:15:34]

Ik merk toch, want we hebben nu zijn tijd en praten. Dat als ik hierover praat over dit deel in je leven, dat je het zo moeilijk vind om hier over te praten. Ja, het schaamt of is het nee, geen schaamte? Neem me gewoon ook om omdat gewoon. Ja, dat is de omerta toch? Ik kan niet overal. Ik kan er niet te veel over zeggen. Maar is het gevaarlijk omdat ik wil het. Het is niet gevaarlijk.

[00:15:53]

Het. Ik wil het niet. Ik wil het niet romantiseren. Snap je dat sowieso niet? En ik? Euh ja, dat is gewoon omerta symboliek. Kijk, ik wil dit graag doen. Ik wil mijn verhaal vertellen, maar sommige zaken moeten gewoon blijven in het verleden en en en kan gewoon wil ik ook gewoon niks over zeggen. Maar ik wil het gesprek even staken om een sigaretje te roken kost hem zichtbaar moeite om alles weer op te rakelen.

[00:16:17]

Na een korte pauze vertelt hij me hoe hij zijn vriendin eigenlijk heeft leren kennen. Ze hebben elkaar ontmoet in een opvanghuis voor drugsgebruikers. Zij is volledig onder invloed, maar toch is Maaike meteen totaal ondersteboven van haar.

[00:16:29]

Ik zag het was echt een leuke vrouw. Blond zag er goed uit. Goed ja, gewoon past niet in het beeld. En diezelfde dag Cherso uit de dag. En ze wou nog meer drugs hebben. En ik konden de cel voor de het Seiko en zei hoeveel wil je hebben? Dan was van 100 gulden ofzo dacht ik wel eens groeiplan. Het is een geeft geld aan de gasten, het geld niet. Ze gaf me de pinpas met pincode zeilclub pinnen.

[00:16:52]

Dus ik denk ik ben gegaan. Javastraat Ik ga pinnen. Ik kijk, zit 3.000 gulden dat er op de rekening. En ik wou het vak. Hij had ze allemaal af kunnen halen in de Wouke ook, maar op de een of andere manier. Weet je, ik had zoveel negativiteit in mijn leven. Het was. Het paste niet in mijn wereld wat daar gebeurde. Dat ze jou dat vertrouwen gaf. Dag vertrouwen op zich. Euh, dat was iets wat ik dus niet kende.

[00:17:17]

Maar dit was een soort van onvoorwaardelijk vertrouwen. En ik dacht van het vak weet je wel. Ik weet niet op één van wat ik was jou nauwelijks kennen. Of toch? Ik ken haar helemaal niet. Ze kende mij ook niet, maar zat gewoon vertrouw. Of ze was gewoon zoals beest. Wat ik wel vaker had meegenomen op de een of andere manier had ik iets van ik haal het geld erop zitten en ik doe gewoon met wat wat ze wil.

[00:17:35]

Ik haal die Droga voor de rest gewoon laat staan, werd terug uit drugs gehouden, verdiende die drugs geven en toen uhm toen werd. Eigenlijk weet ik wat ik dus gedaan werd op ze werd beloond. Zegt Kom met me mee. Ik wil weg hier. Misschien moet weg uit dat drugs huishouden moeten doen en krijg. Na zo'n Driehuizen Drugs huisdier geen stem als ze wel weg. En toen zat ging met de taxi interesses kon later een hotel toegaan. Weet je.

[00:18:01]

En zo is het toen gegaan. Toen samen een heel weekend in Amsterdam uitgaan met z'n tweeën. Echt gezellig uit eten. Noem het maar op. Gewoon leuke dingen gedaan. Dingen die eigenlijk allemaal nooit deed. Zij kwam uit een ander niveau, ze werkte op een heel Yussuf, ze werkte op een. Ze was secretaresse. Ze werkte echter op een op een hoger niveau in het bedrijf Sleven. Ze had veel gezien als het veel gereisd is. Het merkt ze op aan de rage.

[00:18:25]

Het was een sophisticated wonen. Het was. Ze was fucking lekker. En ze gaf jou dus meteen het vertrouwen dat je nog zwanger is? Communiceer op hetzelfde punt. Ze gaf me, voel dat ik gezien werd en ik werd al lang niet meer gezien. Zoals in de toen haar tweets waarin die in haar vel. Toen werd ik weer gezien, maar daar was het zo normaal dat het niet.

[00:18:44]

Wist je dat dat gevoelde niet meer was omdat het ook gewoon eigenlijk geen echt gevoel was? Dit was een echt echt oprecht gevoel. Werd je meteen verliefd op haar ook? Laat ik seks met de gasten met het verlies? Ja, dat had je lang niet gehad, dat gevoel. Ik had het gevoel onder gaat hangen.

[00:19:01]

Zij is de eerste vrouw. Maar nee, ik keek.

[00:19:04]

Ik wist ook niet wat de vakken met me gebeurde weten. Dat was ook één van die dingen indeelt van gebitten. Amanda, want dit is de eerste vrouw. Heeft jullie toch ooit echt geprobeerd om bij haar weg te gaan? Maar omdat ik. Ik zat vast in mijn buurt, Darwish. Ik zat vast in Amsterdam-Oost, omdat ik daarom geld verdiende. De hele dag. Dus ik was altijd daar op straat, dus op een gegeven moment zelfs mijn gast zoek.

[00:19:21]

Ik ben op geen me na vijf na een week volbrengt bij de weggegaan, maar ze was een beetje bang voor het gevoel dat je van haar ging.

[00:19:27]

Ik had zaterdag helaas zou genoeg weesje. Ik ga gewoon weer maar dingen doen. Dit is allemaal leuk en aardig. Je bent weggegaan toerisme gaan zoeken. Ik ben uiteindelijk, ben gestopt met de criminaliteit door haar. Ja, omdat ze ja zeker zeker is. Ik dacht echt dat dit wordt mijn vrouw. Maar zag je haar ook als als als ik zwanger geraakt van jou ook? Ja, toen ze het kind dood. Hogar doodgeboren. Tenminste, toen ze het toilet ging.

[00:19:56]

Is het doodgaan. Het gaf ze mij de schuld. Daarvoor zou verhuisd naar de Jordaan. Dat was al een stap uit de buurt, want in Oost, dat was de buurt waar je dus viel. Er was veel verleiding. Dat was toen de tijd. Was er Keto. Het is nu helder. Jip en offerdier.

[00:20:09]

Panikeert je vaak ruzie of als een heel harmonieus harmonieus?

[00:20:15]

Ja, helemaal toen. Toen hè hè hè? Het niet gebruik van drugs brengt fucking veel spanningen met zich mee.

[00:20:22]

Van jullie allebei. Want jij? Jij stopte en zei stikstof, de zuurstof, de. En ja, als je dus nu retrospect kijkt terug naar de situatie, dan was hij gewoon door het gebruik en ik niet. Ik heb en krijg ik ook vrees om naar buiten te gaan. Ik was echt. Dus jij was afgekickt en ze haar lijk was nog steeds aan het afkicken. Het is een psychisch psychisch ding komen is geen fysiek nee. Maar je had dus wel veel spanning, ruzie en.

[00:20:47]

Maar jij hebt haar nooit geweldig gewelddadig bejegend. J dat jaar sloeg ofzo.

[00:20:52]

Nee nee, begin niet. Uiteindelijk uiteindelijk heb ik wel eens een keer een klap geeft. Ik heb er één keer een klap gegeven. Ook omdat Frits wist agressief. En toen had ik het vast en toen uit. Volgens mij tapt ze meteen ofzo. Den Haag. En toen dacht ik het varkentje uit toen dodecaëder gaf me een klap. Reactie met je, zodat je wel van geschrokken. Het was Arkprijs. Een giftige relatietest. Djoum scheffers. Het was.

[00:21:17]

Het was het was. Ja, het was vergif.

[00:21:19]

En die giftige relatie leidt tot steeds meer spanning in huis. Met als dieptepunt die ene gitzwarte dag 28 april 2000.

[00:21:29]

Hij stond die dag op Uhm, met zin om naar buiten te gaan, maar niet naar buiten durven te gaan. Euh, dat zo'n beetje elke dag van die tijd opstond. Het was heel mooi weer Hamdorff zingen. Ik weet niet. Het was denk ik de angstig zo. Ik kon uh, ik het de een uhm verf van het niet gebruik van drugs. Uhm, ze is nog volant afkicken toen. Ja ja ja, dat was toen we best wel heftig hoger.

[00:21:54]

En toen kwam die buurman van mij. Die kwam van vroeger. Ik belde mij en die kwam. Uhm, je kwam me. Ik vertelde hem wat er met me aan de hand was dat ik niet naar buiten durfde, want hij wou met me afspreken. En toen zei weet je wat ik kom? Jou verhalen Gourgeon samen en dit hebben we dus ook gedaan. Het zijn een cafeetje Garni, een steen, de ruist Al-Kaida. Bekend café in Amsterdam.

[00:22:18]

Ja ja en uhm, daar we gezeten op het terras en mijn vriendin die was gaan werken. En die uhm, die kwam thuis. Denkt de 8 of 4 3 zoiets. En die zag dat ik niet thuis was. Dus die was woedend omdat jij niet thuis was. Omdat ik niet thuis was, omdat zij het idee zei ja, wat? Wat is de afgelopen tijd ook speelde is dat ik dus niet naar buiten durfde. Maar ook dingen met haar doen durfde ik gewoon niet in.

[00:22:43]

Ik kon gewoon niet naar buiten of na. Maar het is nu dus wel. Zij voelde zich gekwetst denk ik. Ofzo weet ik veel. Ze begint er met schreeuwen en uhm door de telefoon. Ik zat toen op een overvol terras. Het was mooi weer en ja, ik had gewoon. Iedereen keek ook gewoon namen, want de telefoon ze echt van toen waren nog maar niet zo geavanceerd als nu. Dus als je je telefoon aanstaan konden mensen gewoon meeluisteren wat je zei.

[00:23:10]

Een schreeuwende ruzie door de telefoon op het terras. Iedereen horen gewoon, want iedereen keek. Al raakte je het merk je aan je omgeving is de eigenlijke snel het gesprek beëindigd en gezegd dat ik naar huis kwam, want zij vond ook dat je naar huis moest gaan. Dat zei ze ook.

[00:23:22]

Ja, we zijn in m'n ouwe straat waar ik gewoond heb, dan waar ik om het delict gepleegd heb. Ik heb dan een vriendin om het leven gebracht en nu als je zeg maar nu kijkt en hier rondloopt.

[00:23:36]

Wat denk je dan eigenlijk? Niet zoveel eerder gezegd. Het is gewoon alsof ik in de straat loop. Het is warm. Dat denk ik eigenlijk. Het ruikt lekker.

[00:23:45]

Ik krijg honger. Dus die confrontatie met het verleden zeg maar, dat voel je niet meer. Nee, absoluut niet.

[00:23:51]

Ik heb de confrontatie met mezelf aangegaan en daardoor ook met mijn verleden. Dat heb ik een plek kunnen geven en heb ik euh. Ja, over het algemeen ben ik daar dus mee.

[00:24:01]

Na dat moment kwam ik thuis. Hoe kwam je taille wat voor stemming was? Toen was toen je was onrustig. Ik was gestresste. Ik voelde me vernederd. Ik voelde me gekleineerd. Ik was heel erg aan transpireren. Uhm, hele klamme handen had ik toen ook. En toen kwam ik thuis en toen zag ik dat er koffers in het halletje stonden. En toen is een gesprek tussen mij nagekomen over waarom zou bij mijn wegging en toen was het van jou.

[00:24:25]

Maar je bent niks waard, bent een junk. Uhm. Dat zei ze tegen ja, ja, zelfs dat ging het ergste. Al weet je, je kan niet aan werk komen, je durft niet naar buiten en nu wel en blablabla. En het ging maar door. Het ging maar door. Ik vind het op de schouwenaar manier. Was echt een schreeuwers op beschouwende manier? Jazeker. En ondertussen was zij d'r tas aan het inpakken. Ik probeerde ik.

[00:24:46]

Ik raakte in paniek. Stond er instant harnie in die kamers. Had de spullen gepakt. Zei ze dat de schouw tegen je. Wat gebeurde in jouw hoofd toen ik wou dat ze ophield? Eigenlijk erg stil en hou. En op geen moment wou ze langs me heen. Nee, in de gang. Dan ga je me gewoon zeggen waarom. Wat wil je nou gaan doen? Weet ze. En toen was ze langs me heen lopen en ik hield stond in de deuropening van slaapkamer.

[00:25:09]

Toen liep ik er niet langs. Toen sloeg ze om met ze om het handen op de pot. Mijn borsten heb haar handen gepakt. En toen was er een soort worsteling teruggekomen. Het viel op het bed en toen begon het stel. Je moet me niet slaan, je moet me niet slaan, maar ik sloeg haar niet. Mijn raam stond open. Het was zomer. Jordana, alle tuintjes al een mens zaten. Daar is het, kon je horen.

[00:25:28]

Dus toen drukte ik m'n hand op haar mond voor een stil. Ze wou niet luisteren. Toen beter met mijn vinger in de duim, beet ze me en toen toesloeg in het OM. Toen heb ik gewurgd, hebben ze een keel dichtgedrukt. Gewurgd? Nee, ik heb echt Kandersteg dood verbrijzeld. Drukte zo hard op de kelder dat de troon kapot is gegaan en dat heeft eventjes geduurd. En toen kreeg ik een soort van wheat soort van wakker werd ofzo en dacht van het vak weet je wel.

[00:25:55]

En toen ben ik ben ik opgestaan. Het bengelden aan kijken. Daarbij ben ik tegen haar gaan praten. Ze echter aan EasyNote gedaan heb. Dacht je dat ze dood was? Toen nog niet. Ja, ik wist het niet. Toen heb ik gevoeld aan de halsslagader en toen hoorde ik dat ze, al voelde ik dat ze nog leefde dan. Dan ligt ze daar. Ze ademt nog wel naar ze Aja.

[00:26:17]

Moeilijk is haar had een soort dagje toen van wat heb ik gedaan? Ja, ik lach. Legde het eigenlijk meer Behar neer. Ze synodische gedaan, dacht ik. Schaf haartjes Gesina van Nee, ik ga niet bijna. Ik gaf haar toen schuldig, want je had ook kunnen denken oké, ik heb iets vreselijks gedaan. LUIK Ambulance ben de ambulance bellen. Ja, mijn moeder dacht ik niet. Waarom niet eigenlijk? Tom begon niet te calculeren van. Wat gaat er nu gebeuren?

[00:26:45]

U hebt dit gedaan dit. Straf de gevangenisstraf ondersteunt. Zeg het zeker in het politie gaan. Daar ben ik zeker de lul. Ja is troost. Toenam dus een ander deel van het brein nam het over. En die dag feud je wat marton af en een lichthuis ontploffen. En een verbrand lijk toen in het stof dat een ongelukje is. Zo deed je toen het hier zeg maar. En nee, ik ben toen. Toen ik dus dat is, zijn dit de plaats die niet over een half uur nadenken heet.

[00:27:11]

Het gaat echt supersnel. Ging dat ik naar de keuken gelopen? Euh, heb ik een mes gepakt? En toen heb ik er. Euh ja, kruip ik. Er stond nog gesneden. En euh ja, zo heftig aangebracht door een toen. Toen je toen je zag maar haar strot dus dicht duwde toen. Toen verbrijzelde dus haar strottenhoofd. Dat heb ik maar tot halfzes heb je met enorme kracht. Heb je dat gedaan? Ja ja ja, de ontketenden echt iets in mij.

[00:27:36]

Euh. Ik werd in één keer heel erg boos door de pijn die ik voelde in mijn vinger. En er was eigenlijk de trigger van alle al de opgebouwde spanningen die ik opgestapeld hebt.

[00:27:49]

Kun je nog ernaartoe gingen? Haar keuken? Euh, wat voor mes opgepakt na zo'n groot slagersmes? Natuurlijk mag je zo misleiden. En toen liep je terug. Dan heb je dat meteen gedaan. Maar kun je dat überhaupt iemands strot doorsnijden? Er kennelijk wel, want je hebt gedaan.

[00:28:05]

Ze eigenlijk veel makkelijker zijn ze zelfs dat ding snits een kip snij gold. Zou dan. Euh ja en dan is het enigste waar ik dan over nadenk is hoe kom ik hier mee weg? Hoe kom ik het beste vanaf? Ja ja, ik kijk. Dit was de situatie zoals die was. Nu was het alleen maar van euh. Euh, hoe lost dit op dat ik ermee weg kon? Hoe red ik mijn hachje? En dat is het moment dat je dus ook zeg maar aan het OM een ongeluk te laten lijken.

[00:28:34]

Jammer, want wat doe je dan? Ja, ik heb toen alle ramen dichtgemaakt, kaarsen aangestoken huiskamer en een gaskraan open gezet en weggegaan.

[00:28:43]

En het idee was dat het huis zou ontploffen, in de fik vliegen en om ravage zou zijn en dat in de ravage niet het lijk zou ontdekt worden. Alleen een dode vrouw. Dat was een beetje hoe ik dacht dat het zou gaan. Maar als ik er ook al was het gebeurd, dan was het nog niet zover.

[00:29:00]

Maar de officier van justitie zegt er ook af op de zitting, zegt Van H.

[00:29:03]

Dat laten ze wel zien hoe nietsontziend er was dat je desnoods ten koste van alle andere mensenlevens je eigen apps delict wilde te verhullen, de moord wilde zijn en niet zozeer de moord veroordelen, maar gewoon voor zorgen dat ik niet gepakt wordt.

[00:29:18]

Wat het een begin van gesprek. Ook De Telegraaf. Het typeerde H. Als het het afslachten van iemand, maar als je iemand wurgt en vervolgens de keel doorsnijdt. Dat is toch ook iemand afslachten? Ja ja, dat is toch barbaars? Zoals ik het hoorde voelt het er, dan draait mijn maag best wel om. Eigenlijk een paar keer ja. Ja. Maar nu ja, wat voel je er dan maar het vroeger dan bij? Ja, ja en nee zonder dat ik erover na moet denken.

[00:29:48]

Geeft eigenlijk al aan dat ik niet zoveel en voorzichtig nog steeds niet naar al die H.V.

[00:29:52]

Ja, het is hè. Ik weet niet weet je wat het is? Het is. T Is ook omdat je gewoon je wilt zelf. T Is gebeurd weet je kan je niet terugdraaien. Ik voelde ja, moet ik zeggen. Ik voel me 16 jaar opgesloten. Debeir 20 jaar verder. Ik ben niet meer die persoon. Ik zou nooit meer zoiets doen. Maar om te zeggen dat ik een bepaald gevoel erbij, dat ik me spijt of iets dergelijks.

[00:30:17]

Ik weet niet waar ze spijt. Het spijt is ze ook niet echt. Het soort van woord in mijn vocabulaire spijt. Het is gebeurd. Kijk, je kan wel spijt hebben, maar had je dit moeten doen? Zo denk ik eigenlijk over zaken weet je. Uhm, ik voelde niets. Niet blij bij voelde ze niet prettig bij. Maar ik voel me dan ook niet kut bij of of dat ik depressief van wordt. Het is wel iets wat ik constant in mijn gedachten heb.

[00:30:37]

Dat ik tot zoiets in staat ben geweest, waardoor ik dus rekenschap hou en wat ik in het zegt veel risico assessment maakt in in mijn dagelijkse leven, omdat je weet dat je tot dit soort dingen strandt. Ik weet dus dat mijn grens qua geweld is ver. Je bent in staat om iemands gewoonten verslapt zijn en ik weet ook dat ik mijn hand niet voor omdraaien. Dat is het hele ding ook een beetje. En daar moet ik dus dat is.

[00:30:57]

Dat is een stukje wat ik heb aangepast aan mezelf. Dus dat ik zorg dat ik niet in zulk soort situaties terecht kom.

[00:31:04]

Mike pleegt direct na de moord een aantal telefoontjes, zo blijkt uit het proces verbaal. Ook met zijn ex-vriendin, die haar later een opmerkelijke verklaring over aflegt. Volgens haar was Mike volledig kalm en beheerst aan de telefoon, alsof er niets was gebeurd.

[00:31:19]

Je hebt kennelijk ook blijkt dat uit verklaringen ook. Ik heb een beetje in jouw dossier verdiept. Ja, ook je ex-vriendin gesproken, begreep ik. Ja, en jij zegt dat je ontzettend kalm was en rustig. Maar het was ik ook. Hoe verklaar je dat? Wat is je? Hebt net een moord gepleegd in een Đại klonk alsof er eigenlijk niks aan de hand was. Ja, maar dat was dat. Ja en weet je ik ik die voel die ook geen moordenaar op dat moment?

[00:31:39]

Dan wordt het. Dat heb ik mezelf nog steeds het hele woord. Moordenaar Ja, de IKF. Hij voelt er niks, maar nee, niet echt. Maar hoe zie je dat dan? Zie je dan alsof je. Het klinkt bijna alsof je een kroket uit de muur kan, dus als je nu ze of gepraat word je er dan gestrest van? Of roept het herinneringen over moe van het vergt energie om meer over te praten. Je hebt daarna ook een bekentenis afgelegd bij de politie.

[00:32:04]

De hele bekentenis is wat lang, maar er zit een paar zin in die maar wat troefden. Dan zeg je vlak na de daad van H. Toen kwam ik even op mezelf uit de razernij des arts nadat je het op bed had gedrukt. Ik voelde dat haar hart nog klopte. Ik besefte wat ik had gedaan en dat er geen weg meer terug was. Ja, op dat moment wilde ik haar gewoon afmaken. Na een paar dingen die maar opvielen uit die verklaring is en je kwam dus.

[00:32:26]

En wat ik zonet zei. Even uit die razernij dus even even uit die roes was ze was een moment dat je wel bij je volle verstand was. Ja. Toen ik dus bij mijn verstand was. Toen heb ik er voor gekozen om haar om het leven te brengen. Wil ze. Dat maakt toch dat het dat dat je precies wist wat je deed? Je het zware gevaarlijk DESO tbs gekregen. Ben onlangs dat ik niet ontoerekeningsvatbaar was. Wat een normaal iemand of normaal iemand als normaal, maar die niet die en Paul laat de ambulance op die zijn denkt fuck is een ongeluk.

[00:33:02]

Wat is er gebeurd en te ver gegaan? En jij denkt.

[00:33:05]

Ik denk ik kan er mee wegkomen. Dus zo dacht ik toen de tijd dat ik over over eigenlijk alles. Ik dacht echt het enigste wat er kon gebeuren was dat ik dood zou kunnen gaan. Dat was eigenlijk de eens wat er wat er kon gebeuren mijn leven en zelfs dat dat in Syrië ook niet interesseerde me. O interesseert me nog steeds. Nee, dus je eigen leven was niks waard en het leven van anderen is helemaal niet. Hij zei als mensen mij weg stonden toen de tijden, ja, wie zich dan ook nog?

[00:33:26]

Daarna zeg je dat je. Ik voelde Hart nog kloppen en besefte dat er geen weg meer terug was. Hoezo was er geen weg meer terug? We begrijpen niet waarom ze toch al gedaan en wat ze gedaan hebben. Maar ze was nog in leven toen toch?

[00:33:39]

Verwierf mijn gevoelens. Was al grensovergang, grensovergang. Hij probeert te snappen waarom je dat ga. Je niet snappen waarom jij dat besluit nam van dat ik denk ik denk je Jacquard dat niet kunnen snappen, want je bent mij niet. Je hebt dus een aantal mensen, heb je dus gesproken is ook n. N. Van die verklaring die is afgelegd door door die door vrienden. Euh. Hebt dus vier telefoontjes gepleegd. Mis, dat is wat dan in het proces verbaal staat in dossiers.

[00:34:02]

En een van die verklaring die in ieder geval zo opgetekend door die vriend die zegt van daar staat in ik heb maar ik heb maar ik zou even voorlees. I. Ik heb mijn vriendin koud gemaakt. Dat wijf zat maar aan een kop te zeuren en dan gaat er nog meer. Ik heb nog naar haar staan kijken. Ik vond het leuk. Het deed me goed. Ja en nee. Dat is dus. Kijk, dit is.

[00:34:23]

Dit is van degene die mij dus het geld moest betalen. Die heeft mij heel erg zwart willen maken. Als je dit hoort van ik heb er naar zijn kijken in het teken van goed, dan denk je gewoon totale psychopaat die ja ja, maar zo probeerde hij mij ook echt weg te zetten als hij er zichzelf een beetje soort van een goed daglicht te zetten.

[00:34:42]

Want het is niet zo dat je ervan genoot dat zij aan het lijden was. Maar ze heeft niet geleden in mijn belevingen. Maar ik bedoel dat je genoot van het feit dat je haar nummer dat had aangedaan. Maar waar heb ik absoluut niet van genoten?

[00:34:56]

En dat andere wat er ook niet klaar staat van er gaan er nog meer. Klopt dat? Tsja, op dat moment in zo'n staat dat je dan? Ja ja ja. In hoeveel tijd word je opgepakt? Eigenlijk binnen 24 uur terug opgeborgen eigenlijk binnen Floss. Maar binnen 10 uur ben ik opgepakt omdat die ene jongen die voor Gnou deze verklaring heeft afgelegd een wielders dat geld van waar ik geld bij bewaarde voor dingen die ik voor hem deed. Die heeft mij gewoon verraden.

[00:35:21]

Dus die ja, die heeft ook wat ik nodig volgens mij nog herinner van zijn verklaring waarin deze. Ik merk ook nu dat je dit voor de tegenwaarde djembe.

[00:35:31]

De Brit mag dan wel boos, maar maakt zich boos, maar hier wordt echt wordt afgeschilderd als iemand die als soort lustmoordenaar ja zei. En euh, want iemands Alb vermoorden is al afschuwelijk. Maar als je dan ook nog een keer naar gaat kijken en het je goed doet.

[00:35:47]

Ja, maar dat is niet waar je zit. Je hebt ook nog 1, dat heb je hen verteld op je op je hand. Een soort blijvend aandenken. Toch blijft aandenkens wordt foetussen maar beter in mijn vinger. En dan zie je nog steeds een soort litteken na de laatste eclecticisme als een litteken op je om het daarmee. Dit. Dit is eigenlijk de The de de insteekhaven. Dat is dit geweest, want toen ik mijn handen marmont deed beter mee mijn duim zo hard dat ik me zoals alle tegen hooggehouden en dat deed.

[00:36:13]

Dat gaf die razernij, waardoor er een arrestant het greep en de strot overblijver. Dat komt door dit. En als je daar niet naar kijkt, euh, kijk je er wel eens naar, zeg maar dat je denkt van nature maar komen.

[00:36:27]

Dat komt dan in herinnering steeds naar boven als ik veel minder was zoals vroeger schoonzusje. Soms heb je een berg aan het eten of ze. Overdag zit ik ergens op een drink. Een voordat we roken, sigaretten, een sigaret willen ze. Een Yan'an passeert het gewoon even de revue. En het is dat je wel eens een AENA aan een mooie voetbalwedstrijd kan denken of samen.

[00:36:46]

Nog steeds wil ik misschien tegen beter weten in begrijpen hoe dat brein van Mike precies werkt. Fascinerend genoeg zijn z'n hersenen ook echt wetenschappelijk onderzocht.

[00:36:55]

Onder een hersenscan zinnelijkheid stoornis dat soezen noemen. Euh, narcistische trekjes. Kenmerken van narcisme. Antisociaal borderline noemen ze me ook. En natuurlijk de de.

[00:37:08]

De allesomvattende noemer psychopaat Robert Herbert is een grote deskundig en die zegt op geen moment dat ze een psychopaat het is. Een is gewetenloos, manipulatief, zelfzuchtig. Geen begrip voor de pijn van anderen en vaak extreem wreed zijn het kenmerk waarvan je zegt ja, leg je verbinding. Ja, ik heb voor kenmerken daarvan, maar nu niet meer. Die heb ik wel gehad.

[00:37:29]

Kijk, mijn hersens werken gewoon anders als de normale mens in. Dit is uitgewezen door test, want daar heb ik aan meegewerkt omdat ik zelf ook wel benieuwd was van wat.

[00:37:37]

Hoe kan het nou? Wat voor test heb gedaan? Ik heb meegewerkt aan een test hersen over me hersenactiviteit. Euh, dat ging eigenlijk ook omdat er zo over. Ik ben dus één van één van de in Nederland die hoog scoort op deze test. En dan kom je dus uhm daarbij interessant voor voor studentes enzo. En ik was zelf ook wel geïntegreerd. 5. Van wat is het dan? Hoe werkt mijn hersenen en werken we hersenen dan? Weet je wel?

[00:38:04]

Ik heb daaraan meegewerkt. En ja, en dan kom je dus erachter dat het. Door de MRI scan kon ze zien dat bij bepaalde plaatjes en prikkeling op mijn hand stimulatie door met een naald prikkelt met een liniaal te slaan of te aaien of te. Hij zit lief. Dat de dat een bepaald deel van mijn hersens er gewoon niet geactiveerd wordt licht is onder een MRI scan en je krijgt een wat verbeeldde krijg je dan te zien?

[00:38:25]

Krijgt het beeld van die Buddhist die in de fik staat? Ja, die heb gezien en zie je van die tank en de Chinezen die overreden wordt dialyse zien zitten van een een en een huilend kind. En dat soort dingen weet je wat? Wat zegt gezakte beelden uit na gruwelijk, maar dingen die jou moeten triggeren? Dien die de mens triggert waardoor je dus bepaalde hersenactiviteit krijgt. En bij jou gebeurt er niks minder weinig. Maar het kon ze zien met die emmery zeg maar neurologisch of als een KVA hersenen.

[00:38:55]

Voldoet hij wel aan het beeld van een psychopaat? Ik weet niet of ik kijk al. En dat is dus het. Dat ze het het ding. Waar? Waar? Waar waar ik vind en waarom ik eigenlijk ook meegewerkt aan het onderzoek is dat de het is. Het is te kort af. Het is te kort af.

[00:39:10]

Zou je het maar zeggen auto tot je eenvierde zeg maar toch je brein zo gevormd wordt als het om dit soort dingen gaat. Ja, heb jij het idee dat je er misschien dat jij daardoor jouw geweten gewoon niet op een goede manier binnen een hele onveilige.

[00:39:24]

Euh Karin. Dat is dus. Dat is het wel. Waarom ik de zanger stel? Het verleden heeft gewoon wel. Maakt al wie je bent. Het is geen excuus voor de dingen die je gedaan hebt of een vrijbrief je van hieruit. Ik heb zo'n verleden dus een magma's zouden absoluut niet. Maar het verklaart wel waarom je bepaalde dingen gedaan zoals je ze gedaan heb. Waarom bepaalde zaken zijn zoals zijn kijk. Mijn moeder die is de hele zwangerschap is gewoon drugs blijven gebruiken.

[00:39:46]

Kan ook gewoon zijn dat dit. Dat mijn hersens niet goed werken. Dat het te maken heeft met het feit dat in de in de in vruchtwater gewoon verdovende middelen hebben gezeten.

[00:39:56]

Dat kan bepaalde gasflessen die zijn gelegd dat het kan.

[00:39:59]

Ja, ik had ook meteen met een half open ruggetje kunnen geboren worden. Sadeleer Dat zijn ook. Dat zijn ook aspecten waardoor je hele uitleg rest van je leven je getekend bent met de hazenlip. Ja, maar als je dat zegt dan hè. Nou, als je het met die hersen aandoening bijna zou kunnen zeggen met dat soort hersengebieden, dan kun je er ook niks aan doen. Vrouw Nee, nee, dat is niet waar, want die doet het is toch ook niets aan?

[00:40:22]

Je brein is wel zo gevormd omdat je dat geweten. Of ja maar ik heb mijn normale emirs situatie niet hebt. Nee nee, omdat die gewoon ook echt niet kan voelen. Jef voelt zich maar niet zo. Ik probeert het te snappen. Jij voelt dus niet. Ik voel niets zoals jouw. Dus ik. Je hebt wel de idee van OK! Bijvoorbeeld in vermoorde, dat is gruwelijk. Alleen jij voelt ook niets aan. Nee, je hebt aangeleerd in therapie dat het erg is.

[00:40:47]

Ik kan maar. Ik kan mij in mijn hoofd kan ik. Ik kan het gewoon wel voorstellen, maar echt voelen zoals je het voelt, zoals jij dat zou voelen. Nee. Waar kun je dan over mensen hagelen?

[00:40:59]

Ik denk van wel, want iemand zei later op je moet vergelijkt met iemand die kleurenblind is. Weet je, wanneer kun je bepaalde kleuren niet zien? Dat geldt misschien dan ook voor jou van jij kunt. Als je dat die aanleg hebt, dan kun je ook niet voelen dat iets slecht of fout is. Maar dat is dus niet waar. Nee, nee. Ik kan wel. Ik ik in mijn hoofd toch? Ik doe alles in mijn hoofd. Jawel, maar je hebt je aangeleerd dat het zo is.

[00:41:21]

Ja ja, dat maakt ze ook. Waarom ik nu gewoon normaal kan functioneren.

[00:41:25]

En wat sommige mensen zeggen ook dat je je daar eigenlijk als je die. Als je dat hebt die hoge mate psychopathie en een zo hoog scoort op die je die norm dat je eigenlijk ook niet behandeld kunt worden. Dat zeggen ze.

[00:41:36]

Maar ik ben denk ik, het levende bewijs van dat het wel kan. Waarom? Omdat ik me nu toch gewoon goed functioneren in de maatschappij en ik mezelf wel heb aangeleerd. Maar dat heb ik zelf gedaan. Dat het niet komt, niet door hen. Dat komt omdat ik gewoon niet meer wou zijn wat hen over mijn zijde niet, niet niet wil zijn omdat ik was.

[00:41:54]

Maar je bent niet zegmaar. Want hoe? Ik vraag me gewoon af hoe je dan iemand als je het even heel kort door de bocht zegt, iemand zonder geweten die dat gewoon niet ontwikkelde. Hoe behandel je zo iemand überhaupt als je behoudt geen notie heeft van goed en kwaad dat niet zo voelt? Maar ja, ik, ik voel het. Kijken, voelen en beseffen zijn twee verschillende dingen. Ik kan. Ik weet. Kijk, ik weet het als ik dit is blauw.

[00:42:13]

Dit is wit. Ik voel niks bij blauw en ik voel niks meer wit. Maar ik weet wel dat dit blauw en wit wit is. En als ik die als ik het zo doe moet het moeilijk remixer word.

[00:42:23]

Je bedoelt alleen je doorleefd het niet echt snap ik. Want heb het wel aangeleerd dan. Want ik denk dat van jou als je t niet voelt. Dat bijvoorbeeld iemand om het leven brengen slecht is, waarom zou je dan morgen niet gewoon weer doen? Omdat het niet hoort? En als jij het besef krijgt dat dat niet hoort, dat dat niet goed is wat je door dat heb je aangeleerd zeg maar dat voornamelijk acht littera zeker is het dan is het dan is het dan niet goed?

[00:42:47]

Ja, ik weet niet hoe doorleefd het dan is. Of je het moet doorleefd zijn. Waarom moet dat? Omdat jij dat zo vindt naar mij?

[00:42:53]

Omdat je dan echt ook een emotie erbij hebt. En als je geen emotie hebt bij zoiets? Dan ga je veel met die gins over denk ik. Ja kan, maar ik kan je de garantie geven dat ik niet nog een keer mijn vriendin om het leven brengen. Absoluut. Waarom eigenlijk? Omdat het gewoon niet gaat gebeuren. Maar misschien dacht je ook wel de vorige keer, toen ineens nergens toen. Neen, neen, neen. Dat een een zakkende.

[00:43:13]

Toen dacht ik. Toen dacht ik dat ik nooit de vrouw zou slaan. Dat deed ik ook niet. Maar je hebt nu een relatie. Je bent ook gek op deze vrouw. Nou, dat ze haar opeens met de koffers staat en zegt ik ga weg. Misschien wel dezelfde dingen, riep die jouw vriendin toen destijds riep Ja dan, wie zegt mij dan dat er niet ook weer die stoppen bij jou doorslaan? Waarom moet iemand jou dat zeggen? Nee, maar stel dat ze dat wist.

[00:43:34]

Ze wist zeg maar dat jij dat ook nooit zelf zal doen.

[00:43:37]

Nadat weer de vergelijking dat ik zelf nooit die grens ben overgegaan.

[00:43:41]

Ja, maar ik was ook nooit die grens overgegaan.

[00:43:43]

Toch ben ik die grens overgegaan waarbinnen niet bang dat het nog een keer gebeurt. Nee, eigenlijk niet. Nee, dit komt omdat ik dus net als ik zeg ik heb dus al meerdere situaties gehad waarin het hoogopgelopen h eigenlijk soort van soortgelijke emoties euh. Intensiteit als ten tijde van het delict en ik de goeie keuze heb kunnen maken en weghalen. Dus dat geeft me heel veel vertrouwen in dat dat dat en het net zoals dat ik schat het ook heel goed in wanneer ik de signalen ga krijgen in deze relatie.

[00:44:11]

Dat. Dat het dat het verkeerd gaat lopen en dan ga ik weg. En dat is de bescherming die ik mezelf moet geven, maar ook de mensen om me heen en de maatschappij. Inmiddels heeft Mike een relatie met een vrouw, iets wat me meteen triggert. Want hoe kan een vrouw bij iemand zijn die z'n voor vriendin zo beestachtig om het leven heeft gebracht? Weet je haar huidige vriendin eigenlijk van jou geleden?

[00:44:33]

Ja, hoe reageren ze daarop?

[00:44:35]

En hoe reageerden ze daarop? Euh. Ze was eigenlijk heel erg blij dat ik haar vertrouwde en dat ik zo open en eerlijk was. En ze kon. Ze kon het niet met elkaar. Succes. Zag mij niet zoals hoe ik ben, zoals hoe het nu al zei. Ze kon het. Ze vond het moeilijk.

[00:44:50]

Maar ze had niet zoiets van. Wegwezen met Heisman en Naima.

[00:44:55]

Waarom zou ik weggaan bij mij? Verzin goed Carette. Nee maar serieus, want ik kan ook voorstellen dat ze ook wel bang voor je is. Misschien wel. Nee nee kijk. En als ze het wel weet, als je je het was als als zij, als zij bang zou zijn, zou ik dat merken. En als hij bang voor mij is, dan kan de relatie niet werken.

[00:45:11]

Punt, is dit echt iets wat je ooit jezelf zou kunnen vergeven, deze daad?

[00:45:16]

Ik weet niet waarom het nu nu het geval ik heb wilde afgeven. Je moet er mee leren leven.

[00:45:22]

Je kan je javel zoals je zegt van ik kan er en kun je dat inmiddels aan mijn Liller. Ik leef nog. Jawel, maar het is iets niet. Heb je niet achter het idee van. Ik mag niet iets leuks doen, ik mag niet euh. Geniet in Nederland. Zij kan dat niet meer. Nee, nee, nee, nee, nee, dat heb ik niet. Dus dan als je dan als dan. Ja, dan heb ik mezelf eigenlijk vergeven.

[00:45:44]

Soort van ik heb het geaccepteerd. In die zin dat ik kan ermee blijven zitten. En da's een beetje hetzelfde als met spijt. Je kan ermee gaan zitten, maar het maakt de situatie niet anders. Dan is het alleen maar verloren energie. Hij vindt ook dat je je straf gehad hebt ervoor. Ja tuurlijk, waarom vaak anders? Ik heb hard gewerkt om uit de tbs te mogen komen. Niks dan wat ik zeg. Ik zit nog steeds in de tbs.

[00:46:05]

Heb je ooit contact gehad met de nabestaanden eigenlijk? Waarom niet? Rango? Ik kan me voorstellen dat je er misschien ook wel behoefte voelt om nee, geen tekst en uitleg te geven aan nee. Waarom wordt de tekst naar Zeg zou ik hun kunnen geven? Het is niks wat ik kan zeggen dat het voor hen verandert. De commissie op hetzelfde punt en stel dat zij behoefte hebben om het you'd praet aan te. Heb ik wel euh aangegeven. Toen ik in de gevangenis zat.

[00:46:32]

Het is een keer wel uit het bespreekbaar gemaakt bij deze gene die daar over konden. En ik heb toen ook gezegd van als hun daar behoefte aan zullen hebben. Dan sta je daar op de staak daarna. Dan wil ik me daar wel toe zetten. Niet voor mezelf, want ik dacht van kreng dat ze een beetje goekoop keek. Zoals je, zoals ik dus de gedachte staat hoe ik bij me delict dacht. Heel zelf zelfzuchtig, maar dat het haar schuld was, dat gebeurt stapje.

[00:46:56]

Ja, dit is echt een hele grote verandering geweest. Ik denk nu niet meer alleen maar aan mijzelf. Ik denk ook aan buitenom. Snap je dat ze jou het nooit zullen vergeven dat ze hun kind hun dochter had vermoord?

[00:47:08]

Ja, Whatsappen. Ik zou dat iemand ook niet vergeven als mijn kind zou vermoord worden. De reeks Apocalyps zal proberen wraak te nemen.

[00:47:16]

Misschien een beetje een rare directe vragen komt museumshop, maar alles wat je gedaan hebt. Grudge moorden heeft gepleegd. Waarom ben je als mens nog de moeite waard? Vind jezelf. Want ook mensen moeten worden. Ook iemand die een vrouw heeft gewurgd en de keel werd doorgesneden. Ja, want dat bepaalt toch niet wat voor mensen bent? Is er niet als je zoiets gurkha's gedaan dat het op een gegeven moment klaar is? Hoe bedoel je klaar? Nadat je dan misschien je recht op leven het vers verspilt?

[00:47:46]

Ze zullen er als je zo denkt moet je een tekst, het gewone modelwoning, maar niet weet je gewoon in Nederland. En dat is dus voor mij niet relevant. Iets om over na te denken. Als ik in Amerika uit CTK dit gedaan had en de rest had ik misschien dat Rogiest het laat u dat ronddragen had ik het begrepen.

[00:48:00]

Heb het idee dat je een tweede kans krijgt, namelijk in de maatschappij. Ik pak een tweede kans, maar krijg je hem ook van de maatschappij waar ik hoef niet te krijgen van de maatschappij? De mens maatschappij is niks schuldig. Neem aan de maatschappij dit. Misschien heeft dat stem begon op haar voorhoofd plakker geplakt van. Het was een tbs'er, een moordenaar waar ik niks mee te maken. Hij liet de maatschappij zat die stempel op mij of worden. Dat heb ik door mijn eigen gedrag mijn voorhoofd geplakt als ik zeg het is eigenlijk heel zwart wit.

[00:48:23]

Kijk, je kan me zien als een moordenaar. Of je kan machines en mensen die moord gepleegd is. Kijk, je kan kijken naar de mensen die een moord gepleegd heeft als je kan kijken naar de moordenaar. En als je kijkt naar de moordenaar, dan zal je geen enkel goeds kunnen zien. En dat kan ook. Je kan ook alleen maar slechte dingen kijken als je naar mij kijkt. Dat kan. Of je kan kijken naar de andere kant, mannen.

[00:48:41]

Dat maakt dat de mensen die daar anders naar kunnen kijken. Het zijn ook mensen die heel anders in het leven zullen staan.

[00:48:58]

Dit was zonder twijfel echt het meest indrukwekkende gesprek dat dat ik tot nu toe voor daders heb mogen voeren. Maar die tweestrijd die ik had voordat ik aan dit gesprek begon, die is absoluut gebleven. Want ja, hij is de man.

[00:49:14]

Dat blijft hij ook, die op gruwelijke wijze zijn vrouw heeft vermoord.

[00:49:18]

En er is geen enkele rechtvaardiging voor te vinden. Maar daarnaast, en dat heb ik ook weer vandaag gezien. Is hij ook de man die intelligent is, sociaal en echt super attent? Althans ja, hij stuurt mij toen ik ziek was iedere dag een hapje met hoe gaat het met je? Ik geloof echt dat hij dat. Dat hij dat meent. Zie in hem meer dan alleen moordenaar.

[00:49:45]

Maar ik denk dat de nabestaanden natuurlijk hem altijd zullen zien als de moordenaar van hun kind. Maar ik vrees voor hem dat een groot deel en misschien wel de meerderheid van de maatschappij hem ook altijd zullen blijven zien als die man die een gruwelijke moord heeft gepleegd. Ik heb geprobeerd nabestaanden en slachtoffers op de hoogte stellen van de komst van deze podcast. Helaas is me dat niet in alle gevallen gelukt. Ook sta ik in contact met Slachtofferhulp Nederland. Ze zijn bereikbaar om steun en hulp te bieden voor mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt.

[00:50:23]

Op nummer 0 negenhonderd 0 1, 0 1. In de volgende aflevering van Dares praat ik met Daniël. Jarenlang zat hij in de top van de georganiseerde misdaad. Openhartig spreekt hij over de liquidaties die die uitvoerde. Daders is een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Word je dit nou een leuke podcast app meneer dan op je favoriete podcast app en Mystics? Wie reageer op deze of andere afleveringen? Dan kan dat op Kass punt de punt Jung et EénVandaag punten nl.

[00:50:53]

AvroTros. De omroep voor ons.