Transcribe your podcast
[00:00:00]

Beste luisteraar, welkom bij de vierde en alweer laatste aflevering van Never Expect Power Always. De podcast serie van De Correspondent, gemaakt door Maite Vermeulen en door mij Jack-Op Random. Deze podcast serie bevat Engelstalige interviews. We hebben er bewust voor gekozen om deze interviews niet te vertalen om op die manier de betrokkenen zelf aan het woord te kunnen laten. We hebben er rekening mee gehouden in de tekst en op momenten dat het moeilijker te verstaan zou kunnen zijn, geeft Mitty de informatie die nodig is om het verhaal toch goed te kunnen volgen.

[00:00:35]

Als je naar De Correspondent puntenloos les NPA gaat, vind je daar ook een transcriptie van de hele aflevering. Je kunt dan eventueel meelezen. Ook vind je er achtergronden en infographics bij de podcast. Veel dank nog voor alle reacties. We hebben met ontzettend veel plezier aan de serie gewerkt. Ik geef het woord weer aan Maite tot de volgende. Was dit het moment om het toernooi na de vorige keer in Never Expect Power Oh's?

[00:01:13]

We zagen hoe NPA, zoals Nigerianen hun haperende elektriciteitsvoorziening noemen. Alle vooruitgang in de grootste economie van Afrika in de weg zit.

[00:01:21]

Hoewel Solferino voluit in discontinu An Somethin, houdt u Don Yuko's bij hoe en Mohandis Mona Lisa.

[00:01:29]

Om erachter te komen hoe het kan dat haar in Nigeria zo weinig stroom uit mijn stopcontact komt, liep ik een paar dagen rond tussen de elite van de Nigeriaanse elektriciteitssector.

[00:01:38]

Announcement stringent en beste Caelen over de Koolskampstraat.

[00:01:45]

Ik zag hoe iedereen vooral elkaar de schuld geeft van wat er mis gaat.

[00:01:49]

Deze Lauterbach kan FOD's en fingerprinting. En dat terwijl er alleen een oplossing kan komen.

[00:01:55]

Als iedereen samenwerkt zal aandelenportefeuilles overmaken naar Mannekens, wordt een mondeling helemaal niet alleen maar een belangrijk struikelblok bij het samenwerken bleek de overheid jouw stelling zomaar shockeerde daar een week later Meens à la Tinga fingerprint in feite vriendinnetje dat ze in plaats monitrice altijd een heuse darin desk is in dit Kazuya.

[00:02:21]

Of die Regulatory aan de politie heet en dat van de Garamond zei jij.

[00:02:26]

De overheid hoorde ik links en rechts heeft last van de generator. Maffia klonk wel spannend. Uiteindelijk bleken het gewoon lobbygroepen van bedrijven die profiteren van het slechte net.

[00:02:38]

Nee, jij is hij als een portofoons. Zijn Eritreërs de Lotto of Piepel? Dat Makin million dollars in de industrie? Iets oliemiljardair, dat dure, oerdomme, nogal autobezit.

[00:02:51]

Ondertussen hebben veel Nigerianen het allang opgegeven. Ze doen wat ze kunnen met een dure en vervuilende generator en proberen hun leven vorm te geven, ondanks in plaats van dankzij NPA.

[00:03:04]

Toch ontbrak jullie dan actualiseert no sjoelen. Haringe is de support Annam Argentin Mezo steen dindag vol ManCity.

[00:03:22]

Vertrekken en. Toch zijn er ook Nigerianen die wel oplossingen zien en daar dag in dag uit aan werken. Wie zijn zij en welke toekomst zien zij voor zich? En hebben ze het stroomnet daar eigenlijk wel bij nodig? Ik ben Maite Vermeulen en dit is de vierde en laatste aflevering van Never Expect Power Oh's. De duurzame revolutie. Chopin zich vlak na zijn dood plots met twee kleinkinderen.

[00:04:23]

Eén keer denk je soms dat denk je zomaar eens 5 7 weken. Ik stap uit de taxi in een nette, vrij rijke wijk in het oosten van Lagos. Alles is hier nieuwbouw. De muren zijn hoog beladen met prikkeldraad. Er zijn palmbomen langs de kant van de weg geplant. Ik heb hier een afspraak met een installateur van Mozaiek International, een bedrijf dat elektriciteitsmeters plaatst. Promotiewerk International. José Mourinho heeft een winkel in. Met adenine loop ik de poort van nummer 19 bij door een compound op van de buitenkant lijkt het een chique woonhuis, maar het blijkt gebruikt te worden als kantoor.

[00:05:29]

Lekker geluidje van de generator scheen dit, daar geloof ik adenine is hier dus met twee collega's om een elektriciteitsmeter te installeren. Zo'n ding wat jij zelf ook in je meterkast hebt zitten dat bijhoudt hoeveel stroom je verbruikt. Deze meter moet aan de buitenmuur van de compound komen te hangen onder een afdakje op de parkeerplaats, waar ook de generator staat te loeien. Hij gaat meteen aan de slag. Met een grote tang knipt hij de vuistdikke kabel boven de oude meter door.

[00:05:58]

De enige bescherming die hij draagt zijn twee rode rubberen over wanten.

[00:06:03]

Die moet wel worden, chante, terwijl dat wel moet. Ook is er na deniers kan je Naked Shack nog zes, maar even later moet ik toch naar achter stappen.

[00:06:19]

Als je deze tabac. Jordan Maurits Carna De grote kabel is los, gaat mij nu bijna uit mijn hoofd raken, dus ik stap een beetje naar achter. Naast het huisje staat zo'n grote elektriciteitsmast. Er komt gewoon een kabel over de muur heen lopen en die hebben die mannen nu vast. Proberen ze nu een beetje via het plafond wat netter weg te stoppen? En dan gaan ze direct de meter in. LIMA Ik wil graag met alleen in mijn kijken, omdat ik na maanden onderzoek naar wat er mis gaat achter mijn stopcontact klaar ben om te zoeken naar oplossingen.

[00:07:16]

Want het kan allemaal een beetje hopeloos stemmen als je hoort hoe slecht Dnepr functioneert, hoeveel plekken er dingen misgaan, dat de elite nauwelijks gemotiveerd is daar iets aan te veranderen en dat Nigerianen er zelf ook niet echt vertrouwen in hebben dat het beter wordt. Maar tegelijk ben ik niet vergeten wat de CEO van mijn energieleverancier tegen me zei. Het is nu ook weer geen rocket science wat Russell.

[00:07:41]

Is natuurlijk het zijn. Maar ik was de motor in Ilombé toen volgens broer Paul dat ik tijdens mijn zoektocht dacht ik soms jeetje, dit is wel rocket science.

[00:07:54]

De hoeveelheid schakels die moeten samenwerken om stroom met mijn stopcontact te krijgen is belachelijk groot. Het aantal manieren waarop het mis kan gaan is bijna duizelingwekkend. N Klein missertje en wulps. De stroom ligt er weer uit. Maar tegelijk in heel veel landen lukt het gewoon wel vierentwintig uur per dag stroom. In Nederland natuurlijk, maar ook in West-Afrikaanse landen als Senegal of Ghana, die in veel opzichten armer zijn dan Nigeria. Dan moet het hier toch ook gewoon kunnen? In eerdere afleveringen hoorden we al wat mogelijke oplossingen voorbijkomen het verhogen van de elektriciteitsprijs bijvoorbeeld het verbeteren van de infrastructuur van transmissie en opwekking.

[00:08:40]

Maar de meest voor de hand liggende oplossing? Daar sta ik nu naar te kijken. Meters wordt deze Azivo risaliet dan. Toplui uit het vonnis die als zij niet aan Joachim buigbaar niet voldoen, niet eens Yugo.

[00:09:05]

Dit is een slimme pre-paid meter. Deze zijn cruciaal om het net te verbeteren, want zonder meeter krijgen consumenten geschatte rekeningen en die betalen ze vaak niet, omdat ze het gevoel hebben dat er stroom in rekening wordt gebracht die ze nooit hebben ontvangen.

[00:09:20]

Nooit doen. In 2018 werd ongeveer een derde van de openstaande energierekeningen niet betaald door Nigerianen. Je kunt je voorstellen dat op die manier niemand in de energie keten uit de kosten komt. Dat? Dit is gospel. James, de opzichter van Adenine, Gosford Jumps en What's Your Function, wordt mozaiek door Dauphines Sola FIDE en Dina della Sera de staat Nevada. Miga Mittal is door Onda Junko Elouges subsidies toe.

[00:09:50]

Gazprom legt uit hoe zijn werk georganiseerd is. Skien. Road Map Rallies MyPa asbestverwijdering Rush Limbaugh A Kosto, Matsu App Fudge bij Mita Manufacturers Solidair Kaing Guek Dia Luta Easily.

[00:10:06]

Het map programma, dat in 2018 door de overheid werd gelanceerd, heeft één simpel doel iedereen van een meter voorzien. Geschat wordt dat het om ongeveer 40 miljoen meters gaat. De meerderheid van de huidige klanten van het elektriciteitsnet heeft nu namelijk nog geen meter. En van degenen die wel een meter hebben, is ook nog eens de helft kapot. Dat is het geval voor het pand waar we nu staan. Ik spreek de manager van het kantoor Did You Have Meeder by?

[00:10:37]

Voor The New Install This van You? Met een Mithra. Dat was Footsie aan de tweede al meer dan je zit. Sojateelt blijft op, maar zo wordt kleine Bill's de Shurgard Gallery Festijn moei, bestierde about twee in totaal zo'n Amant prenten trouwens nooit.

[00:10:57]

Ik lach hier omdat dit belachelijk veel is. In een Nigeriaanse context worden die als je op een minimumloon leeft. In dit land is twintigduizend Neira per maand ongeveer 45 euro.

[00:11:08]

Twee derde van je inkomen aan door de tweede centraal zang dans heeft ditmaal een schep bovenop welding en je zink je, waarna je zeggen dat je cd weggezet als de meningen iets Bizidee Tobia Zurbarán Serbruyns ben bijna hier al wie weekends. Laat zo'n wie blijkt blijven. De Mitja geven je niet weg naar Randwyck charts in België. Kan maar niet. Zou je zeegaande Amanda's V. 05 dit jaar. Die hadden marathon cd. Zo heet hang je dus Lazrak van Liliana Steriliteit mee.

[00:11:43]

Voor jou sluit de zangeres uit. Rechterduim ruiterpad. Daar kan ze mij Gentse. Dus Gijzen weer mee uit de Reijt. Om maar naar verluidt een horde tutu's.

[00:11:56]

AB so much voor elektrische triumvir. Even gering. Amours Rohart, Armeen van zwerfwagens voor mijn ouders. Hij kwam baek aan den Jadis. Ridiculous Beel aan zijn tracing naar Berlijn. Gijs en Julita zijn dit blijkt nooit Whiskas studeren daarmee na en verder zijn.

[00:12:19]

Juist ja, natuurlijk heeft deze man geen zin om te betalen voor stroom die hij niet heeft gebruikt. En het gebrek aan meters is niet alleen een probleem vanwege geweigerde betalingen, maar ook vanwege planning en stroomnet moet constant in balans zijn. Dat kan niet meer stroom op worden gezet dan hij gebruikt wordt. Zonder meters hebben de energieleveranciers geen idee hoeveel stroom er eigenlijk wordt afgenomen, door wie, waar, op welke tijden en kunnen ze dus niet de juiste hoeveelheden vragen aan de transmissie net.

[00:12:52]

Dat iedereen een meter moet, is dus eigenlijk een no brainer. Als de elektriciteitssector vooruit wil komen maar miljoenen meters plaatsen, daar komt natuurlijk nogal wat bij kijken. Om te beginnen moeten klanten zelf betalen voor de meter.

[00:13:08]

Dit is opzichter weer een storm gaan en Miller celdood die zo pausdom waardoor waardoor. Wanneer kon Quanzhou Duva woonde Revolución met zijn zoontje Sitalsing 15a voor Kaboul.

[00:13:27]

Dat is ongeveer 160 euro in Nigeria, dus meer dan twee hele maandsalarissen op minimumloon.

[00:13:34]

Fermanagh wiebelt uit dat Salah Hammani rijk worden, ik hen phm voor de aangeduid. Just like a lunch die de lunch kost.

[00:13:43]

Thomas uit Dubai voor your electricity everytime la Robert Armani als je voor voorleesuurtje zien. Zo Boschoord die God. De derde Joji Kato weet op zich een goed systeem.

[00:13:57]

Over een periode van tien jaar kun je verrekent in je energiekosten de meeter terugbetalen. Maar voor de energieleveranciers die de meters inkopen van bedrijven als die van gospel en adenine, is zo'n afbetaling wel riskant. De meters worden namelijk geïmporteerd en dus betaald in dollars. Maar ze worden afbetaald in Neira en niet al te stabiele munteenheid, waarvan de waarde vooral met de olieprijzen mee schommelt. En dan is er natuurlijk nog, zoals zo vaak in dit land, de schaal. Ga er maar aanstaan.

[00:14:32]

Veertig miljoen meters. Als je dat in tien jaar tijd zou willen doen, moet je iedere dag meer dan tienduizend meters installeren. Wanneer die deal als een museumpje diende, vinden de juiste inspeelt op de die rotatiesnelheid, laat staan mensen nu eens niet toe. Het is deze larf die schemes pakkingen aan collega's. Iets tjs of zwakke Nannan laf, maar dan Fivet. Soms wekenlang Leckie aan canzone chiffres staat nu verkozen. IT is the times. Wokken vrij binnen al heel lang, die in geen tijd.

[00:15:10]

Ik wou Bibby voor Legolas is voor limiettijd. Wino wilde aan de kip Bourdin een nu sprookje. In de lijst Teint Fortino Twenties Evaluation Dimitar Deon en Julia Krotwaar Gerda La. Twintig jaar verder voor iedereen een meter heeft. Dat is dus weer een hele generatie die opgroeit zonder goede stroom. In elk geval hangt hier op nummer 19 B en Jerry Irja BIS treedt in Leckie nu een nieuwe meter. Adenine plaatste een zegel zodat niemand elektriciteit van de meter kan stelen.

[00:15:52]

Er wordt een handig draadloos apparaatje in het kantoor opgehangen, waar de manager kan bijhouden hoeveel hij verbruikt en wanneer zijn PPT punten op zijn. En dan is het af Installation is compleet nieuw. Vereist is talloze muziekalbums. Alles werkt nu niet, als er tenminste NPA is en elke keer Jer. Burnier, Jan nou het wat minder is no electricity voor deze week. Neen, ik ben voor dat soort lui binnen biedt A-rating aan mensen die uit een waaier van partijen komen spelen.

[00:16:37]

Als ik denk aan al die miljoenen meters die nog geïnstalleerd moeten worden, begin ik me af te vragen of het niet anders kan.

[00:16:45]

Of ik mijn vragen over het oplossen van het strand problemen in Nigeria niet veel te veel benader vanuit mijn Nederlandse perspectief.

[00:16:54]

Ja, meters zijn misschien de meest voor de hand liggende oplossing voor het verbeteren van het elektriciteitsnet, maar misschien zijn er wel heel andere oplossingen denkbaar die helemaal niets meer te maken hebben met het elektriciteitsnet dat bij ons in Nederland zo gewoon is.

[00:17:09]

Zelfs Hestia naar de Swain Kenyaan staat synoniem voor de RK-Kerk.

[00:17:15]

Na een hoger haalde bij de mannen is Fay M.G.

[00:17:25]

Co-founder iets carrosseriebouwer.

[00:17:28]

We zitten op een doorzakken de bank in de slaapkamer van infante Umesh. Een beetje een vreemde setting voor een interview, maar Fanny woont boven het kantoor van zijn startup. Om de rest van de werknemers niet te veel lastig te vallen, zijn we maar hierboven gaan zitten nadat Defensie eerst zijn vuile was in een hoekje heeft geschoven. Sinds 2016 zoekt Defensie met zijn bedrijfje IHS de oplossing voor het Nigeriaanse elektriciteitsproblemen in een heel andere hoek. Geen slimme meters, betere energieprijs of onderhoud aan transmissie lijnen.

[00:18:03]

Hij biedt een service aan die het net volledig omzeilt. En die duurzaam is. I slecht solar mini grids aan voor kleine bedrijven zonnepanelen dus Jespo.

[00:18:18]

In zijn brief Why Finanz de Systrom en Install, de system voor small business arrays en een nepos over het haar.

[00:18:28]

Op deze manier hebben de bedrijven vierentwintig uur per dag stroom gewoon van het zonnepaneel op hun dak en een accu in de kast. IS richt zich op kleine winkelcentra, zodat meerdere bedrijfjes een zonnepaneel kunnen delen. Ragna Z.

[00:18:42]

Small Businesses uit Tippi kun je de live lor die Harvey eind juni de mannen parkeerhavens The Small Business Owners takfiri thermoplast en Florine Zomerweekend low cost of production TEEKEN. Januari Morph Horrocks Hajer Murphy BPO so wie vhu ok. Die zou Rivoli worden first en in Eurosur. Wie? Crozier Nicoli Investing voor spikkels small business. De app Rational Deun Peak Zoller zijn Kirjat Weitzel. Die kans morfisme in forse surveys kraste, zoals zo het mooie van zonne energie vertaalt.

[00:19:21]

Lifante is dat naarmate IJse meer klanten krijgt. De kosten voor afnemers steeds verder omlaag kunnen gaan. Ohhy Enzo Havenbuurt is azumi skil across klein, zoals de akros die Cline York's. Also quaestoren klassebehoud Jersey Shore by Going Lower en Licom in Cheaper for Castroneves in Duffel. Nabi Witches Why?

[00:19:46]

Veenkolonie Sorrow is Fujimoto No Brainer Thesinge away. Nature Your Country toont haar dit.

[00:19:55]

Parris Play quizt liep frank sjezen Champsosaurus Tenenbaum inerte exactly rijdt sowieso, liep van Hapunowicz mobo van voorstadslijn Liemt en is the next generation het.

[00:20:14]

Deze lijken zijn in het Engels.

[00:20:26]

Is het een prachtig woord dat zich niet zo goed laat vertalen in het Nederlands? Liep Frank Springplank misschien of haasje over, maar het vangt de lading niet helemaal. Het idee dat je als je achterloopt de kans hebt om ineens met een grote sprong voor iedereen uit te komen, zoals jij Van Geel zegt, we hebben dat in Afrika al eerder zien gebeuren. In de telecomsector liep het continent mijlenver achter op de rest van de wereld. Maar in plaats van een netwerk van vreselijk dure, vaste telefoonlijnen aan te leggen, werden de vaste aansluitingen grotendeels overgeslagen.

[00:21:04]

Iedereen ging meteen mobiel. In een paar jaar tijd had zo'n 75 procent van de bevolking in Afrika een mobieltje. In Nigeria is nu zelfs negenennegentig komma 83 procent van alle telefonie mobiel.

[00:21:20]

Zou zoiets niet ook met energie kunnen gebeuren? In Nederland is de energietransitie een hoofdpijndossier, juist omdat alles nu zo goed werkt. Maar Nigerianen hebben vrij weinig aan hun net. Dus waarom zouden ze niet direct naar een duurzame toekomst brengen waar iedereen gewoon zonnepanelen heeft?

[00:21:40]

Hammacher Natuur is pure New Solar Zones waar je Moortgat het laatst een Vipers lasten. Woonplus. En wie is daar?

[00:21:50]

Je zal de eerste gezonde constante Axters de varkens. Sohier het sensory salvi is morgen de fnou morphine het probleem dan een energieproblemen.

[00:22:04]

Het krijgen van kredieten is in ontwikkelingslanden vaak een probleem en daarmee de aanleg van zonnepanelen dus ook. Maar dat gaat, denkt Defensie, heel snel veranderen. Hou lang design kenpo baby voor. Stef Nasiriya is nergens prijs, zo lang, zo oud, zei Fabian in. In Lest Intruder familiehuis Kukuric duik groeikern uit eigen kweek Picos A-rating. Vibo Recognize halen meereden die 16 graden is in werkelijkheid.

[00:22:37]

Je hebt het iets X-Treme die. En het zijn deklagen Sihw die door Generation in quizt met transmission line. Die Steens die preacher over het haar. Boie. If you have to perfecto issue of phenomena. Tekening Mornie die gespit op 1 januari. Rahmani Nonneman Sint-Vaast in fixing die ze afzetterij. No maintenance zijn.

[00:23:02]

Meten is Normans in zestien, zo je kunt genieten tikva en de fusie over het haar zou kunnen H.B. En is de meten is. De precisie is eigenlijk gewoon down to point en Lenselink is een groot goed point en mijn Solvyns clips te tellen rys rij. Als die gast toe in staat nu soul. Wilsbekwaam, cheaper, dernières Pieter Maintain die in 16 graden en Nieuwenaar na eventjes teenagers wiens Godwinson Vrakking na is dat die Kennan meent hij die 16 graden en een stuurknuppel zit in het Cheaper Go zonne energie Laughs soloproject Kids Say Yes zijn quickly en Jessica Dalits kan exploot.

[00:23:49]

Ik vraag hem naar gevestigde belangen die de tegenwerken. De Generator maffia waar werd in de vorige aflevering over hadden Augé en tegen Eskens?

[00:23:58]

Is er wanneer je het te ver PrimeSense rivierarm?

[00:24:01]

Want je moet een Biebaut. De kaart pricing pipo's shifting intrest en hard inslikte die over Neij Age starts the mic Mac spoorwerken, namelijk cijns une finissage Duijvestein, 16januari dus en Gowen invest in solar companies wij moestuintjes.

[00:24:22]

Hideaway is vormt samen de voorgestelde Xpress verdorie ah hiero weekends die dit jaar via zijn toepassing in short selling word je deze, deze Faulks, de auto of die zorg voor duiksport in je gelijk. Harris Disky wordt een keer Intune, Smos zal er stilaan op en jij lijkt a problem. Locking dalende lijn en geestrijk inhoudende.

[00:24:45]

Wie in solomateriaal eendeel de toekomst definieer schetst, klinkt misschien wel heel rooskleurig. Nazif bijna. Maar zo vergezocht is het niet, zegt hij. In de afgelopen tien jaar is het namelijk ergens anders op de planeet al werkelijkheid geworden. In China meninkjes je al realize dat China has more installed capacity en zou ze haar namelijke haast elk chesney tolo door rebitda zo China Yass Solar Engine China Hatebreed great jaste solar.

[00:25:24]

In China is Mór dan alv elk chesney, in Zuid-Afrika kenbare.

[00:25:30]

Dat shaking ze daarmee eens tot dezelfde tijd instore in China en je in zouden ze haar raedemaeker moordend dabo die dialect jezidi daar Carnières is en zelfs haar afke zo het ρ weer listing personeel te exploding quigley en niersteen in China deed dat chord Pierre Heijnen de taal.

[00:25:53]

Een te laten zinken en zouden in niet uit die zinken Stewie, Michou, Great Peace. Maar ik verwijding de kwestie voor Jeron Business or M.W. Yourself in Juniperus oor, zei Carnaby. Laura solarpark en en zo heb ik Jan Smit over een langere dienstenthuis uiting uitingen.

[00:26:15]

Geen Wibaut en laat zijn ouders tegen een lijk aan op alles zouden zij gewoon ettertjes pour Gaasperplas in MMX worden. Dat je vroeger FELDKIRCH Hooijmaijers op houtskool zijn ploeg waar je bij verkiezingen juist zouden de. Wij Bikers U Targets, CBK Locations, Soryu, Cointe niet Sömmerda en met onder Michel Wuyts zijn. Wat denk je als er niet deficiëntie moet je niet in Faull die elk Cecilie breed. In Legolas moet je niet sollen van daar Charles Smitslaan is daar raki te leven.

[00:26:48]

Hij vindt het zo leuk. Fiets ook. Menuhin? Is de door. I have a dream, but Sam D. O wie is een superstorm? Beter superstorm? I have a dream. De Sam Dee orbiter superstorm Bill beter superstorm.

[00:27:13]

In 1807 is Londen de eerste Europese hoofdstad die GAS lampen als straatverlichting installeert. Een geweldige ontwikkeling, want straatverlichting kan de criminaliteit terugdringen en economische activiteit na het donker bevorderen. Maar meer dan een eeuw later, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, zijn er Londense straten nog steeds verlicht met GAS boetes, terwijl alle andere Europese metropolen allang elektrische straatverlichting hebben. Door een initiële voorsprong zijn de Britten gestopt met innoveren en zo ineens achterlopen is geworden. Het is het klassieke voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong.

[00:27:57]

Als Defensie gelijk heeft.

[00:27:59]

Zou zoiets binnenkort opnieuw kunnen gebeuren, maar dan op het gebied van duurzame energie dat wij in Europa te verwend zijn met als eigen systeem waardoor landen als Nigeria ons plots en snel voorbij kunnen streven. Want waarom zou een land als Nigeria per se dezelfde stappen moeten zetten om vooruit te komen als wij in Nederland hebben gedaan?

[00:28:23]

Ik spreek met allerlei bedrijfjes, zoals die van Defensie Einstein, NRGY on Renne, Soors, Carnegie Society, Renewable Energy Company. Ze vertegenwoordigen een nieuw soort energie de energie van jonge ondernemers die er klaar mee zijn en niet gaan zitten wachten op een trage duur en vooral fossiel elektriciteitsnet.

[00:28:47]

De Wereldbank publiceerde drie jaar terug nog een rapport over de veelbelovende markt voor mini Gretsch in Nigeria. Zowel de Duitsers als de Britten pompen er tegenwoordig miljoenen aan ontwikkelingsgeld in en zelfs de Nigeriaanse overheid, die zo vaak op haar gat lijkt te zitten als het om stroom gaat, begint nu voorzichtig iets te zien in de Solar Mini Gretsch.

[00:29:14]

Ja, schrijf ik in Billy Intrusie is zelf ook zo aan dokter Sanusi Bougherra. Die zegt zich daar zelf die rol en het woord Kition van de aanduiding voor LA Description Agency of New York aan de heraldicus en agency basically is, maar dit werd bij Government ze provide Promodès aan subplots rurale of kation Buzaglo GoldenEye in al die overgroeid renewables sola homocysteïne sola meneer Grids S&P's within the country.

[00:29:43]

Doctor Sanusi is een van de directeuren van de in mei 2017 opgerichte Rural Electric Vacation Agency ofwel ARJ, een tak van de overheid waar ondernemers als evangelie een lofzang over afsteken. Dat had in Nigeria bijzonder is. Als het om een publieke instantie gaat. Hoeveel keer inmiddels niet meer uit te leggen. Tot nu toe ging deze podcast vooral over mensen zoals ik. Mensen in grote steden als Lagos die aangesloten zijn op het net, maar baggeren servers krijgen. Maar er zijn in Nigeria nog veel meer mensen, vooral op het platteland, die helemaal niet aangesloten zijn op NPA die geen toegang hebben tot stroom.

[00:30:23]

Hoe gaat Cruz ischemie lampje voor deze drie wieltje voor de AWACSS? Welk systeem wordt in de spits af?

[00:30:30]

Ethisch three million teruggebouwd?

[00:30:33]

Ook voor hen, of misschien juist voor hen, zijn solar manicures een uitkomst. En daar zit de ARJ dus volop in.

[00:30:43]

Terwijl het parlement hij nog steeds budget geeft voor het uitbreiden van elektriciteitskabels naar afgelegen dorpen, probeert de ARJ de volksvertegenwoordigers te overtuigen dat mini grids een veel betere oplossing zijn.

[00:30:56]

Hoewel de laatste keer een kritische explained ze de National Semble members dat de Best Grifhorst Co is te lukken hou ik gaf Fockers aan Holsters of Credit Solutions Araguaia Lida beginnen toe te staan. Dat is de best Zweedse spent government money efficiëntie en alles in op voorbij Jan-Frans. Elk feest zit Dorsvloer op Schiphol.

[00:31:18]

Het is bijna niet voor te stellen waar je met zo'n taak begint, maar dokter Sanusi ziet dat niet als een belemmering om je.

[00:31:25]

Kaloega Reformed Serbruyns Can locatiedata ooit soba aan skeptische collaboratie? Het Caligari van de Pontarlier van Opportunity te duur? Lot of Twains en Sofía is Ben Werry Dancin ABO's tweede beste aan het schip Kypski.

[00:31:42]

Het bijzondere van de aanpak van de Rural Electric Vacation Zee is dat het totaal om overheids is. Sanusi is vooral bezig met het aantrekken van investeerders met het pitte van business cases om te laten zien dat je met minikit in tegenstelling tot het net wel geld kunt verdienen.

[00:32:03]

We kwamen, zo hou ik hen coiffeur voedsel gooien toe, vooral in het verkeer. Sonnius in Sola Miner Grids Solar Systems van de cruise business Riyadh, het absolute graduele Skylab and so far so good wife afzwakte the lot of investments DJC rely. In Saint-Servais Investors kan men aan den Kazuya liga's Stabaek, aan Alou de Mark het Spleen Acharya Collins The Faces of Driemaanden Supply serieus Sofía Bxa hij reeds Mabini is Big Challenge in Boom.

[00:32:36]

Waarom gooien we dit zien? Duwy have Harry the commitment to the president na minister doellat doellat Ford door de president zeekant hebben?

[00:32:47]

Hoewel de naam van het agentschap anders doet vermoeden, is de Wore Lectrr Vacation Agency niet alleen bezig om afgelegen dorpen op Amériques te krijgen. Maar ja, ook voor mij een Lego Sau, een zonnepaneel. Best handig zijn voor de momenten dat nijlpaarden weer eens uitvliegt.

[00:33:02]

Wij hadden Inza Connected, Minogue bezighoud finance foodies EWEA, dat weet ik. Connected unibody don't get surveys the longuet FVC Wayans. I have patna show with his Molla plea duww in sola an interconnectie with the great profijt service to the piepel. De PPP dqs habit the Disco Guardia Bid voor Isen Jaliens en verwarden Saverio in Situation. Dat zal payload zijn aan het zwakke Ancients de Meeldijk voor Luwde Piepel afkraakt.

[00:33:27]

Het BPRC lusje is cultuurcriticus Choices even door, want wie afkraakt let hem noted. Dit is wat je niet ze dit byo. Iemand die veel verdient. Een groots feest en yuans by afgleed. Passionate Choice. Als je die democratisch is about choices. Dus als lijk je gauw weer eens in developed parts of the world in de UK. Je zit defense generation communis commissie-Oosting he who wants gyre. Deze bekraste screening die Houssiau M-Kids in pointers staat, zo heeft voor crisis tot 7 april.

[00:33:54]

Cqq of zoiets denk je vingertje in vaasjes en ja, pirouettes is aan je weleens defaults.

[00:34:00]

Suurbier, Louth, deur, Sanusi. Kijk nu anders naar wat wij in Nederland de energietransitie noemen. Sandaaltjes niet meer alleen als een vraagstuk over beleid of klimaatdoelen, maar als een vraagstuk over investeerders en een open markt. Als Nigerianen simpelweg betere stroom krijgen van een zonnepaneel, dan willen ze daarvoor betalen. En dan is daar dus geld mee te verdienen. De consument wint investeerder Wind en de planeet wint grijze maanden.

[00:34:29]

Luitjes parketten aan die choices infraklasse. Daar wordt Destinations voor, meneer Graydon Vesters. Miniscule dubbelop waar ze aan coulisse dat kooien Pigalle mopje backgammon in een mooie Westmaas vlooien. Jos Bicycles Chelimo Investments in de Minikit S&P's.

[00:34:58]

Niet eerder voelde ik me tijdens het maken van deze podcast zo vrolijk hoopvol over de toekomst van dit land. Deze visie is op een groen Nigeria waar iedereen via mini toegang heeft tot zonne energie. Zijn aanstekelijk. Het is een hoopvol beeld dat tegelijk werkelijk haalbaar klinkt.

[00:35:20]

Maar niet iedereen is fan van het zonne evangelie. Professor Brian Myn bijvoorbeeld. Je hoorde hem al een paar keer eerder in deze podcast. Hij doet aan de Universiteit van Michigan onderzoek naar de relatie tussen elektriciteit en ontwikkeling. Als ik hem mijn enthousiasme voor de Leap Frank voorlegt over de duurzame revolutie die ons in Nigeria te wachten staat, reageert hij anders dan ik had verwacht. Niet zo jubelend als Ifans en Sanusi, maar twijfelend gereserveerd.

[00:35:56]

Gnrw De The Story is hoopvol dat er kans lijkt naar zeeroutes liep vrolijk Western Countries Sint-Hermes Sustainable Energy.

[00:36:06]

Houden jullie dat future ja tijdsbesteding aan na in Gierle? Tenminste, dat is legislation en hou je uhhy the number of zelfs Neil RCTV Things lijk solar lantern. Hij zijn Chris Reynaert Marquee en Sam countryster New Years doos Numbers te keer. Met succes in Energy Access effort en I guess I have sluit niet. DIFFER viel voor het minste HAAF Energy Access en Simply Havinga Solar Leinster dat actuaris of wij en GERARDJAN mobilofoon. De teneur is dat wie geld deze destijds Basic Energy Access AVERT successen en Milburn van discrimineer is.

[00:36:51]

Genk Viezer, Staca, Messieurs, Alou, Pjiy, Polti haar spacecake zelfs toe naar Sheperd het na te praten. Liquid liet al lang haar moeder bellen met langetermijnproject mensen woofer film.

[00:37:06]

Zo had ik er nog niet naar gekeken.

[00:37:08]

Natuurlijk gaat een solar minikit over meer dan alleen een lampje. Met een systeem als dat van Invensys kun je ook prima een ijskast of je ventilator laten draaien. Maar voor grootschalige industrialisatie of moderne landbouw zet dit geen zoden aan de dijk. Daarvoor is de zonne technologie nog simpelweg niet goed genoeg of gewoon veel te duur.

[00:37:31]

Het is een lastig dilemma. Het conventionele idee dat Amerika ons pad van ontwikkeling moet volgen, kan bijna niet zonder fossiele. Het alternatieve groene pad is aantrekkelijk, maar levert minder snel welvaart op voor miljoenen mensen die nu nog in extreme armoede leven. Maar net als ik denk dat ik te vroeg heb gejuicht, begint ook myn over de telecomsector en de liep vaak. Een Samojeedse is naar een herhaling.

[00:37:58]

Different from the challenge of providing telefoon access verdekte Africa, luidt match of the Western World in terms of access. Het helftvan communication when telefoniemarkt staan lines, een lijn Lienz die uitvinden of mobilofoons al houden en waar de waterkasteel miep. Allen die straks naar Kroatië een movin waar vooral nauwer acces racer Chestnut Hayez, meneer de Hartsen, de World Bijrivier, Extended telefoon en anarchy in the future dan.

[00:38:29]

Daar moet menig Paulie af. Greed is de Berrer solution.

[00:38:32]

Ja, that's the. Daar is een verkoper wakende. Genk kanshebber Why megaster Wim megaster? I Think You Probably breide via Sarabande iemand een first mobilofoons een aan de Kärnten en daarna tien is Friebel opleveren was. Het is WK niet inadequaat tjokvolle die op de Van Signo en Heil Expense de Fonz en Arabel de Barajas voor. Dat was probably leerperiode Wiers in years mutsjes trouwens, want de juiste woorden Tysmans peddelde en Araguaia online founded. Wie nieuws en verdekte een ketenden reist de wereld paraaf en wenslijst chaîne, zodat MvB een in de kelder figuur, onmiddellijk clicquot.

[00:39:17]

Een nobel énergie, het pinson, maar ik improvements in sooner treinhalte over de laatste Rhedense Snel Quast en dat is dus gewoon een brug door. Maar reclaim je er na Terrie en zo de. Wordt het duwtje in des transitieperiode weer uit Cristero? Het is waar dat bodempje de Need for Rawhide, Habo Energy en die existing Bonobo Solutions lijkschouwer en windt er na. Jij hebt ooit aan de wereld is altijd een pratend.

[00:39:55]

Van vooral de.

[00:40:02]

We zijn er nog niet.

[00:40:04]

Ja, zonne energie en Minecraft zitten boordevol potentie, maar vooralsnog is de techniek niet goed genoeg om grootschalige welvaartsgroei te ondersteunen.

[00:40:15]

Het is een beetje pessimistisch misschien, maar ik snap mijn vraag wel. Wat doen we in de tussentijd? Wat doen we terwijl we wachten op die echte zonder evaluatie?

[00:40:27]

OK, feud Jamie, woon je arm? Zo ja, die Hercor, die Kliment van West-Afrika. Uhm en Gobo en braakt een westerse investing in Impakt Business is de Arabische wereld.

[00:40:40]

Barroso in Afrika en WHO Hirschbiegel Zieuwent, stelt Santing. Dit is ruw. Timi Thomas, directeur van Spire Power Solutions. Nog zo'n hippe energie startup in Lagos, zo Zino Brouwer.

[00:40:53]

Ze is er niet meer in Nigeria en zo wie is Sarris verwijderd? Blends great electricity. Hoe je als huurder trouwens Solutions Taylor in zo'n seamless services voor die ene Jusuf Soi Guardado reais en Huygaerts soort HNOS aan de Ruff Guarin in het huidige en verder Guarin overacting schoolsysteem. Maar het is de moeite.

[00:41:17]

Routine mag dan ook een jonge Nigeriaanse ondernemer zijn in de energiesector. Hij is van een totaal andere geloofsovertuiging dan mensen als Ifans. Ik kan er misschien het beste omschrijven als een gevallen sola jehova. Jarenlang verkondigde hij het Solar Minikit evangelie, maar hij kwam voor hetzelfde onvoldoende feiten staan als Brian Min aan mij beschreef. Het is een evangelie gebaseerd op toekomstmuziek, modeling bestaat op technologie die nog verder moet ontwikkelen en eigenlijk de huidige problemen nog niet kan oplossen. IS en Reed Timi is ongeduldig.

[00:41:54]

Hij wil Nigerianen nu aan een betere elektriciteitsvoorziening helpen en is voor Wizzair particulier moment voor een yücel uit alshet solar is een gat waar hij door de historisch lagere hoor is. Galore wordt door uitspuwde we MMX. Auxerre lijkt dus building is beemd af. Bij dit working als programme mex en daadwerkelijk is de door het ALSHET uit Doni Janu uit Deurne.

[00:42:20]

In is starlet js in stolling, zo is de stem van het solo is kunnen we hebben gewonnen in de krant shfy bij de stekelvaren Pibo Magiels die ooit finetunen. Gosh antiquus Smurfs. You must go saur by starlet dus. En wie lukte het? De Denen en Charles-Louis? Speaking bietjes de de naar daar in Maiduguri en describe twee sexy vrouwen deze hier. Je de lioness zo is disten, verliezen de beide experts rhhy die kwetsbaar Habiba voor Fieremans realistisch en zo en desnoods Sollenbeemd verguisd worden.

[00:42:55]

Yutu en de Gredos naar de Willebois. Je stak een sowie en suggereerde de Jane Reeder voor de Apophis zodat een demo's voor olieaandelen die dikke apply hoe oud en dus is out of the bakshi zijn arvevo The Sun is daar Willeboordse William S. Tom Waits Working Together.

[00:43:16]

Rahimi biedt met zijn bedrijfje dus oplossingen die uitblinken in Realpolitik zone wanneer het Eres Naipaul, wanneer het er is en heeft Els Velez en Generator voor. En zo heb je als klant altijd elektriciteit op de meest duurzame en goedkope manier als je niet chaumière is.

[00:43:35]

Systeem met uitstekende belandt wel achter het kantoorgebouw langs.

[00:43:41]

Onder de brandtrap staat een flinke rij knipperende apparaten die in een soort auto accu's die dit zijn de batterijen Gupta's leuk lijken, laden, Barrois records en een even niet Burda gewoonte. Eet ik? Ja, dit is eetbaar. Is zo deschool verwijderbare maintiendrai tuuk gewoon rounds wil existentie. Maar wie zat mee op de wegenbouwer in de Chinese mode?

[00:44:15]

De Leitz? De fans al. De traps Dtwy is in de Büllingen Leffinge. En ze doen zo de invoerders die ik voor de Solar laat vesely en de grillen. Leuk Cecilie en Jean-René VSCD Ik worden in zo lang Chrissie Lydekker misthoorn in de Barrois en in hun werk voorzien is van oude buikvlies en go into the wild thing in. Recent zou kunnen winnen we in de keuken. Die explosions zijn niet meer oranje judo neigingen, belpower en muizen, prefixen geannoteerde in huis opkrabbelen.

[00:44:50]

Maasakker kort daarna. Majin heeft in Portugal Fiorano Denruyter. Ik kengo bij die figuren een Jan Ridder. Verdienste is mooi missions waar nu Januarius duur soga die nooddeur Touring dewijk vinger de Sohier Systems der Remagen der Vynckier is. Vooral de technologie is het perfect. In huis vertrekt Leugers dat beeld en soigneur Dimming gered lijkt. Maar Jurriaen, o ja, Haywood, het frequentie Surviving the device is afton. File protect themselves is chartaal Fuqua weer. En zo is Ruy in install.

[00:45:24]

En Watco heeft hier niet zo gewoon. Dat is inbeuken tijdens een rally waar ik hier Brauer concierge snoodaards voor verwijtbare is. Paul Concierto sowieso in mekaar moeten winnen.

[00:45:35]

Die Strang conciërge hoeft overigens niet constant aanwezig te zijn bij de klant. De software van Rothem is bedrijfjes, schakelt volautomatisch over naar de meest geschikte stroombron. In een app kun je als klant precies zien hoeveel je wanneer van welke energiebron hebt gebruikt. Binnenlaat routinier met de optie om de manager van het kantoor kijk mij een bandje in Bangkok sowieso dat zo.

[00:46:00]

Sourcing aan park is sowieso in de basis en de guedes en een speler die manier zijn de Roobeek delen interen dan de Guarneri.

[00:46:11]

Hoe is het idee dat je Douaumont steeds hier Sangatte?

[00:46:15]

Een cd single My Thuringen of is eigenlijk merk luxeknecht?

[00:46:24]

Het enige wat me dwars blijft zitten aan de oplossing die Rahimi aanbiedt is die generator. Is dat nou echt nodig, zo'n smerig ding? Of kun je ook af met bijvoorbeeld meer batterijen?

[00:46:36]

Waar zit dat? Da's een work with sustainable sources. Stel niet dat door die saneerder de deur in je Stony de Janauri, Krezip gebruikers en hun point surfers wordt sinds reliability ik een ramp. Op kweekvis. Ik heb de ramp daadwerkelijk koeien en ik nog een verdediger heeft uhw de viool. De Energy Storage. Het is Falluja examens, in feite zeker bij Riedijk en polyesters in ware power awami. Laatst fiere ouders en vanhoorne Maaike. Helaas voor wie Milan Time Six is decorbouwers niet manipulaties en wat akkerbouw Barrick en niet Bactrië is dat het Prabowo Go winterbier feest wordt in Turunen H4 is geweest.

[00:47:19]

Spoil Dqr in de ronde is een Luckey en hygiëne ligt hier een bacterie waar de Lambada viewers is cheaper beroep 13de regio rondom de pensioenen h4 en zo de olifantjes van de trouwe Generation Soors T.D. Daar kennen we in een dEUS Small Area Bredius al Narciso. De derde reden The Real is ujhw is hou in een vissen die steng. Uhm, install in Arimont gewoon Assesse en SOLV weken meekwam Smarter Geveke en Mork krantenboer Morph gasten Fisherman's Wharf uit denk ik in Herodias zou vlak voor die was 15+ zijn.

[00:47:57]

Wie Emissions is nu 50 procent minder uitstoot van dezelfde hoeveelheid generators.

[00:48:04]

Ik ben wel erg geprikkeld voor Rahimi legt uit dat er twee redenen zijn dat generators je nog zo smerig zijn. Ten eerste ze zijn te oud en de nieuwere generatoren zijn zuiniger en schoner.

[00:48:18]

Lijk je vuur en de bewoners de have relation duidelijk. Goudezeune e staat dus niet zo in emissions três mass van de Rode Duivels worden in de Presidency. Shit start is radiohitje daar Ivanisjvili, zeggen Jan de Ridder die kanonniers janauri dus dat Haasteren, Três en ten tweede.

[00:48:36]

Mensen kopen veel grotere generators dan ze nodig hebben en dus stoten die enorm veel uit, terwijl ze energie produceren die niet gebruikt wordt.

[00:48:45]

Soldeer mikken met steek en de Jean-Eric Pagano wordt jurbeke oversized.

[00:48:50]

Als je nieuwere generatoren slimmer gaat gebruiken, dan is de generator zo erg nog niet, zegt Timi. Want wat vaak wordt vergeten door de Solar Jehovah's, meent hij, is dat de ervaring van consumenten in Afrika centraal moet staan. Lokery. Duurzaam is belangrijk natuurlijk, maar het moet wel zorgen voor elektriciteit die krachtig en betrouwbaar genoeg is om het land ook echt te ontwikkelen en zo hij vindt dat nieuwe woorden a negerin zijn Afrikaanse achter is in Berrer en Jasper is mijn ding.

[00:49:20]

Wie begonnen rond je een Chinese fors aan de m? Daar wordt die niet eens opnieuw Bonobo Energy Solutions. De jongen al-Shishani die niet in te bouwen en Busson is. En wie niet te integreren. Bonobo, ons asbesthoudend trouwring. Wilders en beste Nanno. De Western Country scrollt aan instrumenten en reacties. Die kerel aan choreograaf Sidi Hiero, Shapley Brauer in en bastions. So wie? De internet bipolair erger. Maar de same experience. Ze hebben gewoon Austens having moederlijk Fischer die gobbel uit.

[00:49:59]

Wie niet? Wie zijn juist Guyenne. Er staan we nu wel ergens iets uit. Nou, die Príncipe in-line die ze experience is daar achter wanneer dat is pas echt interessant wordt.

[00:50:09]

Denk had Timi steken is als het niet meer ieder voor zich is. Als de energie die nodig is om de gaten van het net te dichten, of die nu van zon of van generators komt op een slimme manier gedeeld wordt zo herbeleef.

[00:50:22]

Nou is daar Why Shenmue weer van die stijgende lonen in de Wiggo Systems voor Warne af is en worden Helsloot en in ster Shihan aggregaat de naam in districts en Pepels rufescens heel wat je nou jazzzanger financiënminister Thomé. You have been generator debt working uit gewoon Impress zijn efficiency waar Yule, Miranda, Franjieh en Kinect, Adorp, Pipo en de Arena intwee rare Timi schetst.

[00:50:48]

Een toekomstbeeld dat misschien minder eenduidig is dan dat van de zonen Evangelista. Het gaat niet over plotsklaps groen, maar over slim delen, uitfaseren en een stapsgewijze transitie zo afwisselender power in the medium zijn.

[00:51:04]

In Nigeria is Smart Describe Energy Systems Surf Klosters Piepel in sterren, Arion en Hedwin de onderstaande Launceston. Solar Works Maandrapport. My Astorga. Bikram. Cheaper Les Pershing. Lithium Storrs in Almost. Vesoul. De Generators, de granaatwerper die is mogelijk christelijken, wordt terwijl stil bij Blackout Bar Fink die naar alle listings working eerder in The Next Five Years is. De kans dat jullie uit enkele Wii mote for a Situation Mendès T.D. Sony AR en liep Flogging Molly, haften.

[00:51:46]

Denk je zo mag je rijk is als Juneau zomerse Barbour. Ik kan hier een lach niet onderdrukken. Bijna een jaar geleden had ik niet gedacht dat iemand mij ooit zou vragen hoe het kon dat ik zoveel van elektriciteit weet. Nog steeds eigenlijk niet. Ik werk nu al maanden aan dit verhaal en het duizelt me nog regelmatig. Stroom is zo banaal en zo complex tegelijk. Telkens als je denkt ja, dat is de oplossing! Duiken er weer een paar mitsen en maren op.

[00:52:21]

En telkens als ik denkt dit land beter te begrijpen, word ik ook weer verrast.

[00:52:28]

Toen ik meer dan een jaar geleden begon met het onderzoek, toen Korona nog gewoon een Mexicaans biertje was There Is No en I Mean Zero Connexion In The Clone Wars en dus Perfect Lieber Frasering graaide Tracing, J.ROM Free, Kroonenburg en ik nog geen idee had hoe ik moest opnemen voor een podcast Don't Roldan A King, waarin hij verstarring en jazz deed.

[00:52:58]

Toen was ik vooral gedreven door mijn eigen frustratie. Het wachten op elektriciteit stuurde mijn levensritme en domineerde mijn gesprekken en bepaalden of ik wel of niet goed sliep, of ik deadlines haalde en of ik geld dat ik liever aan iets anders had uitgegeven in mijn generator moest pompen. Weet je nog? Mijn Pavlov reactie op dit geluidje? Maar al snel werd deze zoektocht veel meer dan dat. Want de frustratie die ik dagelijks ervaarde, strookte niet met wat ik ook dagelijks om me heen zag.

[00:53:33]

Een bruisende metropool, startups, ondernemingszin, Hubers, kunstgaleries, festivals, hoogbouw, brunch cafés, dikke auto's, glimmende jachten, geld.

[00:53:53]

En dus werd de zoektocht achter mijn stopcontact er n naar het hart van dit land, naar de vraag hoe het kan dat zoveel pracht en praal naast zoveel chaos kan bestaan. Hoe zoveel geld en zoveel armoe er tegelijk kunnen zijn en hoe mensen er het beste van maken, terwijl de basics van een samenleving gewoon niet functioneren. Ik heb antwoorden gevonden op die vragen. Dan dacht ik even het licht te zien, maar het waren nooit sluitende. Op technisch niveau kan ik nu knelpunten aanwijzen.

[00:54:30]

GAS, verspilling, onbetaalde rekeningen van energieleveranciers, het gebrek aan meters, een stroomprijs die zo laag is dat er geen onderhoudsgeld is voor transmissie lijnen. Maar interessanter dan dat waren de systemen die ik daaronder aantrof een gebrek aan vertrouwen bij burgers in elke instantie die mooie beloftes doet over de toekomst en elite die in het dagelijks leven geen last heeft van de gevolgen van de slechte stroomvoorziening. Gevestigde belangen van mensen die geld verdienen aan de status quo. En zodra ik naar oplossingen ging zoeken, kwam ik telkens uit op kip of ei vragen.

[00:55:14]

Moeten mensen meer gaan betalen voor hun stroom of moeten ze dat pas doen als er een betere dienst geleverd wordt? Moet de regering eerst laten zien dat ze iets kunnen verbeteren voor de bevolking? Of moeten burgers dat eerst eisen van hun regering? Door een duik in het Nigeriaanse stroomnet kreeg ik ontzag voor iets wat ik mijn hele leven voor lief heb genomen mijn stopcontact. Want er mag op zoveel plekken in het net. In al die schakels niets misgaan. Zodra het net ergens uit balans is, vliegt de stroom weer uit.

[00:55:52]

En zo is dat natuurlijk ook met het web van een samenleving. Dat hangt aan elkaar van kippen en eieren die steeds in balans moeten zijn. Anders heb je geen samenleving, maar chaos. Ik heb dan ook vaak gedacht hoe bijzonder het eigenlijk is wat bij ons in Nederland zoveel wel werkt en tegelijk de juist die luxe, dat super net en die gladgestreken samenleving ons ervan weerhoudt veranderingen door te voeren die noodzakelijk zijn voor de planeet. Want vergis je niet, in Nederland staan we ook voor gigantische uitdaging in ons stroomnet.

[00:56:31]

De Nigeriaanse overheid lijkt aan alle kanten te falen op stroom, maar heeft de Nederlands regering het nou helemaal op orde? Vorige week is Nederlands grootste windmolenpark op land geopend in de Wieringermeer, boven in Noord-Holland. Dat zijn 82 windmolens van 180 meter hoog. De Sveta kijkt. De hoeveelheid groene stroom die het park produceert is gelijk aan het verbruik van 370 duizend huishoudens. En weet je voor hoeveel huishoudens die stroom gaan leveren? Nul.

[00:57:01]

De kern van wat ik vanavond wil vertellen, komt hier op neer. Zonnepanelen en windmolens kunnen nooit in onze energiebehoefte voorzien.

[00:57:10]

Het obsessief afwillen van fossiel is onnodig. Onhaalbaar, economisch, desastreus en niet realistisch.

[00:57:18]

Vorige week vrijdag besloot het kabinet om drie enorme windmolenparken in zee te bouwen. Op diezelfde dag werd dit rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Een kosten batenanalyse waaruit blijkt dat wind op zee de maatschappij de komende tientallen jaren niets oplevert, maar geld kost. Uiteindelijk zijn de maatschappelijke kosten hoger 5 miljard dan de maatschappelijke baten, dus daarmee gaat de maatschappelijke welvaart in Nederland erop achteruit.

[00:57:44]

Die wet van de remmende voorsprong en de liep voorop. Is dat vreemd? Niet een totaal gebrek aan mijn verbeelding? Ze suggereren eigenlijk maar één manier om naar vooruitgang te kijken. Een pad waarop je kunt voorlopen of kunt achterlopen. Een pad van zware industrie. Schaalvergroting in de landbouw. Het uitbreiden van vliegverkeer. Maar dat zijn ook juist de dingen die onze ontwikkeling in Nederland nu in de weg staan en die onze planeet kapotmaken.

[00:58:19]

Als het Nigeriaanse strafwet werd me één ding leert, is dat er misschien wel meerdere paden zijn naar vooruitgang. Paarden die we misschien nog niet kennen. Ik voel me niet wanhopiger dan voordat ik aan deze podcast begon.

[00:58:34]

Eerder hoopvol, maar van een paar dingen spreken ontegenzeglijk voor een revolutionaire energie verbetering van Nigerianen in de komende vijf jaar. Het is een gigantische markt, maar hoe dan ook veel geld verdiend kan worden. Er zijn genoeg slimme koppen bezig met oplossingen. Duurzaam of niet, en het net als bron van elektriciteit is geen heilige graal meer, zelfs niet voor de overheid. Als maar één ding is bijgebleven, dan is het dat mensen dit systeem vormen. En dat mensen dus ook bepalen of het werkt.

[00:59:12]

Mensen meervoud. En ja, die zullen dus allemaal dezelfde kant op moeten gaan. Anders komen ze niet vooruit. Maar toch. Mensen kunnen dat. Zeker als dat betekent dat het leven voor iedereen beter wordt.

[00:59:31]

In de Heerbaan is. Vertrekken en voortaan. Met een duur te bouwen. I Never Expect Power Oh's is een productie van De Correspondent.

[01:00:14]

Gemaakt door Jacco Prantl en mij Maite Vermeulen. Eindredactie Jelle naar parasitisme HP van Stijn Kavels en Anja Fosters redactie. Limburger Thomas uit Man en Valentijn de HIM. Onze recordwinsten in Laakdals. En ja Joh.

[01:00:31]

Musashi, Onno Ali Lally Bonas ofzoiets.

[01:00:36]

Fact check en wandelende encyclopedie die ons er net op tijd op wees dat er een stopcontact in Nigeria niet twee maar drie gates heeft. Riffi bol, de man die deze serie eigenhandig van een prachtig logo, een geanimeerde trailer en een website vol info qfix voorzag Luca van Diepen en de vrouw die alles tot diep in de nacht bij elkaar hakte. Heleen en Manuel, we hadden deze serie niet kunnen maken zonder de oren. Het geduld en het vlijmscherpe commentaar van Anna Fosters en Valentijn hing meer verdieping.

[01:01:10]

Over dit onderwerp vind je op de correspondent Pinel Slash Mappa.

[01:01:15]

En daar vind je ook een link naar een Spotify afspeellijst waar je alle geweldige Nigeriaanse muziek kunt vinden die in deze serie voorkomt. Heb je met plezier geluisterd, maar ben je nog geen lid van De Correspondent? Doe dat al snel, want alleen met jouw steun kunnen we verhalen als deze blijven maken. Je bent al lid voor 7 euro in de maand. Ga naar de correspondent Pantanal Slash word lid. Dank je wel voor het luisteren.