Transcribe your podcast
[00:00:00]

Ik snap hem maar ja, luisteraars. Ja daar zijn we de Rudi en Freddie show. Wat had je er zelf bij Rutger lekker ruiken? Hoe was jouw week nou wel pittig pittig inspireren? Zo kan ik het ook en warmte vorige week een podcast met en roanne van Voorst over het boek. Lolita de dieren erg vervelend, want nu voel ik me echt heel erg verplicht om te stoppen met vlees eten. Ja. Nee, fijner is een beetje overmaken. Ik nu schrijft de trein geen notificaties voor je leven en nu moet je ineens Wat zou ik echt overspoeld met reacties op de correspondent echt heel veel reacties van mensen die al gestopt zijn met voorlezen met uit om ook een biologische boer.

[00:00:52]

Echt heel interessant discussie vond ik trouwens, maar er was een reactie. Die kwam bij mij binnen.

[00:00:59]

Van Een trouwe fan van de podcast van Alexander Ja ik heb met hem gebeld en dat heb ik opgenomen. Ik wil het even. Ik wil het even aan je aan je luisteren. Oké, Yo scanner, Ik las een fenomenale bijdrage van jou. Jij was vrij enthousiast carnivoor en toen ging je in één klap concerten vegan online vragen waar ik altijd vlees besteld komt. Het bekend als klant wil ik alleen maar van mijn vrienden gezegd, maar ja ja, al in de Herberg informeer te worden over waar je nou even mee bezig bent en dat geeft meer ook op filosofisch vlak voor van bewust te worden dat ze wat te doen met die dat het eigenlijk.

[00:01:59]

Waar is en dan heb ik nog niet eens een foto van het klimaat natuurlijk, hè. Ja maar denken. Ik wil ik allemaal leuk interessante podcasts, luisteren en dingen lezen overlap blauwe schoenen in de wereld of wat moeten veranderen in deze wereld, maar en over lullen, maar ik kan ook gewoon een keertje doen. Ik dacht van nou. Misschien moet ik dit maar doen voor mij ook een abonnement op de correspondent en ik krijg van jou zijn volgens mij volgens mij valt wel mee dan wel heel lekker en ze ligt te zeggen, maar proberen voor 30 dagen en lievelingsdier eigenlijk vrijwel direct van Ja waarom niet duidelijk en dat was ook erg van vlees eten en ja, tegen elkaar van dit dit dit is een blijvertje en schrijf je ook nog van ja, Rudy ik wil je eigenlijk nog even uitdagen, want ja, als ik het kan.

[00:02:59]

Wat kan jij het ook jou en Jesse uitdagen natuurlijk dat jullie Ik zeg Vegan Challenge accepted. Ik ben ik ben heel benieuwd. Ja ik kreeg nog wel een mailtje van Xander en na ons gesprek. Hij wilde ook nog aan dat dat als we ons aan de Challenge houden, dus de officiële Sander en Jaco Challenge die trouwens ook open staat voor luisteraars on the podcast om met ons mee te doen als we het een jaar volhouden hij schreef als we de Challenge minstens een jaar hebben volgehouden, dan hebben jij en Jesse en ambachtelijk weekend een feestmaal tegoed toch mooi goed te doen.

[00:03:48]

Ja maar het is de vraag is ja, ik heb een beetje. Ik ben Sinds afgelopen zondag ben ik begonnen met de zoektocht naar parelgort. Ik had een of andere van de recept uit.

[00:03:59]

Kan je parelgort naar mijn ouders parelgort in geen Velden of wegen te bekennen? Ik ben naar de lokale Albert Heijn geweest naar een andere Albert Heijn geweest. Ben naar Lidl geweest. Ik ben naar de Jumbo geweest. Nergens parelgort risotto graag, maar ik heb lekker gegeten. Ja dus ja, Niels al al al drie dagen. Hoe staat het bij jou voor ben ik moet je eerlijk zeggen. Mijn dieet was wel dermate gedegenereerd dat ik er niet heel erg veel uit hoeft te snijden om volledig vegetarisch te zijn. We waren al aan de pasta pesto.

[00:04:29]

Ja daar verder ook nog niks vlees aan en af en toe gooide ik een pizza in. Nou ja, dan moeten salami vanaf dus niet alleen of margaritas, maar dat is het wel zo'n beetje op het moment, maar wordt misschien lastiger als die pandemie een keer voorbij is, maar dat zal ik nog wel even duren, maar ik vind ik vind ik denk dat vegetarisch. Ja dat is eigenlijk niet betalen. Lastigste denk ik toch. Ik vond het echt super goed te doen, dus 4 jaar geleden was ik in een keer van gestopt met vlees en toen voel ik me echt.

[00:04:59]

En toen heb ik een paar keer de afgelopen jaren soort van geprobeerd om stappen te zetten richting veganisme, omdat je ook wel een beetje zo'n waterbed effect merkt dat je stopt met vlees en ineens allemaal je boterhammen met kaas, maar dat vond ik best wel lastig. Dus daarom denk ik nu ook vanaf het een beetje als ik die scanner gewoon de hele tijd in mijn nek heb eigen dat hij in de bus gaat liggen in de auto met de verrekijker. Ja dan denk ik van dat wij dit is wel goed uit.

[00:05:28]

Ja, dat als iemand mij nou gewoon sushi meenemen bij de supermarkten. Die zegt dat ik op mijn vingers wordt getikt ofzo. Maar ja, dat nog wel even het gevoel heb. Dat is een schande achter je jenet zitten hijgen, maar ik heb ook een andere manier bedacht om er over na te denken Kijk als mensen zeggen. Je mist Niks dan zei ze gewoon aan het liegen. Je mist heel veel lekkere dingen, maar je kan het ook zo zeggen Stel je bent een wereldreiziger. Je houdt van reizen en dan begint echt niemand van je mag niet meer naar Amerika je mag niet meer naar Australië mag niet meer naar Afrika Je mag alleen nog maar weten.

[00:05:59]

En Azië ofzo. Kijk, dat je mist van alles maar is al best veel te doen met Ja het is nog steeds een gigantisch gebied om te bewijzen en zo zie ik ook thee veganistische wereld. Weet je wel wat wou ik nou zeggen? Ik zat ook te denken van Hoe draagt bij aan Uiteindelijk structurele verandering? Want dat is natuurlijk altijd die eeuwige discussie, maar daar moeten we niet hebben over het systeem in plaats van over het individu even naar wel zin om ja, als een of andere deugmens in Amsterdam of inhoud eten.

[00:06:30]

Wil jij begin niet bij jezelf? Ja dat is dan een beetje het standaard links progressieve verhaal, maar toen dacht ik van Volgens mij is de uiteindelijke lange lange termijn nog hopelijk korte termijn oplossing om die enorme wreedheid van de dieren vlees zuivelindustrie de teckel Assistant technologisch vanuit zijn, want dat er allerlei alternatieve komen zitten natuurlijk al dat er steeds meer plantaardige alternatieven komen, maar ik heb de afgelopen dagen ook een beetje.

[00:06:59]

Te verdiepen in de tempo van ontwikkelingen voor het gaat over kweekvlees echt indrukwekkend hoor het echt in de wekker. Ik begon ook een beetje te beseffen dat misschien mijn keuze nu vierkante worden best tijdelijk zou kunnen zijn omdat je over 10 jaar al in een totale andere wereld verkeerd waren. Je relatief goedkoop kweekvlees van Kim goeie werk wat ik zag al filmpjes nummer van dat ze dus een bedrijf Hoe heet het nou Just Food Heidi maken. Die zijn alleen nog verkopen ze in Amerika met de verkoper trouwens ook kippenvlees al.

[00:07:37]

Dat is ze toegelaten in Singapore als eerste plek waar het door de poets autoriteit is goedgekeurd als je dat bekijkt. Ik bedoel ik heb nog niet geproefd, maar zie je echt kip. Dat is gewoon ik heb jij dat het vinden indrukwekkend. Nou ja, het is toch ik weet niet ja, als je dat op grote schaal gaat doen en het schijnt dus ook dat als je het gaat opschalen dat het uiteindelijk niet alleen milieuvriendelijker ook goedkoper zou moeten kunnen.

[00:07:59]

En als je dat als je die dingen hebt, Dus je maakt het goedkoper. Je maakt het lekker en je mag ze toegankelijk voor mensen. Ja, dan ga je natuurlijk op gegeven. Moment samen leven krijgen wij nog steeds meer mensen jaren Genootschap Het is niet de mensen plofkip kopen omdat het heerlijk vinden om te weten dat die plofkippen natuurlijk leven heeft, omdat het lekker is en of nou ja, in ieder geval lekker genoeg En dat het goedkoop is eigenlijk eigenlijk zijn zijn de veganisten en vegetariërs. Vooral van vandaag.

[00:08:28]

De dag zijn een beetje zoals Duitsland met zonnepanelen gewoon Leergeld voor de wereld en dan straks hebben we gewoon hele goedkope zonnepanelen of kweekvlees en andere vleesvervangers en dan gaat de rest ook mee. Nou en het is een beetje van Waar komt de cultuur vandaan? Ik zat ook een beetje over na te denken en volgens mij heb ik stiekem een beetje een elitaire opvatting over, dus het is natuurlijk zodat technologische ontwikkelingen wordt ook heel erg gedreven door waar mensen die aan de knoppen zitten zin in.

[00:08:59]

Wat willen en we zijn nou eenmaal heel veel hoogopgeleide rijke welvarende types op de in de wereldwijde, die graag willen dat er kweekvlees komt, dus die drijven dan ook die technologie gaat. Technologie is niet in natuurkracht ofzo te wachten. De menselijke beslissing achter investeringsbeslissingen. Dus heel veel geld investeren in dat ding van dit soort oplossing en dan ga je dat eerder krijgen en zo kan een klein groepje van vegetariërs en veganisten kan een enorme impact hebben uiteindelijk de Praxis wel echt die die technologie volgens mij nou wat wat hadden we nog meer.

[00:09:35]

Jij hebt ook nog klachten gekregen over de warmtepomp jaren rekeningen begrijpen, maar dat is nog een dingetje moeten hebben nu weer terug op de de hele leuke de hele Lifestyle verbeter. Je leven Tour 2 podcast geleden of een middel voor 3 uur, want tegenwoordig had ik even een kort opmerking over de warmtepomp daar worden. Mensen altijd heel boos van hij korte opmerking. Ja ja.

[00:09:59]

Even de even mis gaat dat sowieso één van onze sinaasappelkist. We hebben nu mooie correctie paar plegen zijn. Ja, ik ik zal begin mei beginnen. Kijk, 3 jaar geleden ofzo dacht ik. Oké, We gaan ons hele huis verduurzamen wel de energielabel. E en nou spouwmuurisolatie dat het als je het kan is echt klaar gaan en fruit is heel weinig geld kost dat en dat heeft enorme besparing reduceer dat op je rekening zonnepanelen natuurlijk en we hebben nu 15 Italië en vervolgens nog en ik lekker die auto en natuurlijk de warmtepomp en van die warmte komt.

[00:10:40]

Dat vond ik eigenlijk een beetje. Ik vind hem wel vet, maar dat was best wel wat werk en toen dacht ik aan het eind van de rit van Oké hoe Liz is het dat dit opgeschaald gaat worden in Nederland ik bedoel ik wil dit best wel graag. Ik heb het spaargeld daarvoor liggen om het te doen. Dan gaat ook nog een dikke subsidie overheen van volgens mij over €2000 van.

[00:10:59]

Laat en ja, ze moesten nog drie keer terugkomen voor dat ding. Werkte inmiddels doet hij goed trouwens, maar ik dacht dan wel volop nuchter. Dat lijkt het zo zeggen van als je beseft dat 90% van de Nederlandse cv-ketel heeft. En ja, we dat allemaal van het gas willen hebben. Hoe gaan we dat doen? Nou ik heb een beetje billenkoek gekregen kan ik je vertellen, want ik maakte tussen ligt die opmerking over en ik kan typen tenen twee. Bel snurk, daarna bedrijf aan de lijn. Sorry ik op de A12 is ook leuk.

[00:11:32]

Vinden ze zo beschrijft. Ja ja, Nou het ging eigenlijk als als als volgt, dus ik heb in de moet even van tevoren zeggen. Ik heb geen aandelen of zo. Dit is niet als met die andere podcast dat iemand ineens interessant interessant Begint over het flesje, maar ik ben toch wel een beetje fan van deze club heat. Transformers heeft ze zit in Woerden en ja, ik even door rekenen van wat mijn warmtepomp eigenlijk heeft getekend voor mij.

[00:11:59]

En het serieus wel echt een echte mensen rendement. Dus dit mijn gas vraag is met 60% afgenomen. Dat is nog relatief weinig. Dat kan veranderen. Makkelijk wel 70 of misschien zelfs 80% zijn, maar ja, we hebben naar huis het uit 65, dus het is niet super geschikt voor warmtepomp, maar wel net geschikt genoeg en gingen ze even even rekenen en ik had precies hetzelfde jij dus ik kon precies zelf weet ik ging een beetje af aanpassen en daarna boodschappen nog iets conservatieve rente te naar kwam uit op een terugverdientijd van 6 jaar of 7 jaar rendement van 18% zoiets.

[00:12:38]

Oké nou ja, En wat krijg je op je spaarrekening -1? Nee ik weet niet meer waar blijft, toch? Ja dat is wel veel. Ja dat is wel veel dichterbij mijn zonnepanelen dat ik dacht ook al dat dat niet die ook wel een beetje soort van grondgebonden woningen enzo. Qua kan dat eigenlijk allemaal zo'n warmtepomp. Nou zij zei schat, dus in dat.

[00:12:59]

Anderhalve tot 2000000 van Nederland verhuizen geschikt zijn voor zo'n warmtepomp en hybride warmtepompen terras zeggen, want die heeft dus nog steeds je cv-ketel En daarnaast staat een warmtepomp dat ook altijd woorden van dat het nog veel herrie maken. Ja, dat is echt zo'n dat niet bij mij achterop. Dat is een beetje zo'n Volgens mij is dat een beetje een constructieve recht praatje dat bangmakerij weet je wat het is gewoon hetzelfde als een airco unit. Dat is maar dat is ongeveer gelijk wat het maakt. Je moet het zal niet overal geschikt zijn.

[00:13:30]

Nee als je een beetje normaal waren Oké waar staat hij, dan kom je denk ik in de meeste situaties. Kom jij naar huis? Volgens mij ook iets wat ik altijd worden van wat je begint te krijgen van je hebt natuurlijk allemaal warmtenetten die je kan gaan aanleggen. Ja en dat in een soort van collectieve vraaglijn. Hele wijk kan je aan een aan een soort van Nou ja, Er zit toch ook op het gras wel erg grote over een warmtenet aangesloten hebben, maar dat wordt steeds die businesscase wordt alsmaar slechter af.

[00:13:59]

Een warmtepomp gaat hebben. Nou ja, maar dan krijg je dus weer een probleem van de laatste 20% huishoudens ofzo die dan ja, als iedereen individuele oplossingen nu gaat zoeken, dan wordt het dus lastig om collectieve oplossing uit te gaan rollen, maar dan moet iedereen weer die individuele oplossing, dus daar zit ook nog een soort ingewikkeld ding. Ja omdat dan van die mensen bij de weinige afnemen van de warmte net als de ALDI en natuurlijk een hybride warmtepomp, dus die businesscase wordt alleen maar slechter als een heleboel mensen al zeg maar zoals jij een warmtepomp hebben, maar ja, en niet elke huis kan op zo'n warmtepomp.

[00:14:39]

Nee, dus dat nou ja problemen. Ik bedoelde zijn die die die Kees voor die pomp. Die ligt er nu al dus voor heel veel.

[00:14:50]

Ja ja, wat moet je dan doen? We gaan zeggen. Oké dat lijkt mij een hele logische tussen oplossing als je zegt. We hebben haast willen ze snel mogelijk CO2 reductie. Je kan voor 6470 vent van de gas vragen wegnemen en je bespaart er nog geld mee. En als het dan gaat overdosering, Ik bedoel met ze zeggen Ja ik heb dat geld niet liggen om te doen, maar daar moeten toch ook oplossing kunnen vinden, want ik bedoel als je een lening hebt van mijn rente van 5% ofzo, dan is het dus niet wat ik zelf wel terug, want het niet dat dat ook nu allemaal beleid voorkomt.

[00:15:24]

Ja Ze zitten nu echt over die helemaal niks, maar ik dacht dat ze daar dat ze daar ook geld voor beschikbaar wilde maken, omdat je geen lening kunnen krijgen om dit soort verbouwingen te doen en zo ja, je hebt volgens mij heel veel lokale dingen lokale dingen nog wat, maar het zou mij niet verbazen als die Dat was ook instappen te merken, want toen ik dat deed dat dat dat bedrijfje het moederbedrijf ik het over had. Dat was toen, Maar ja.

[00:15:50]

Voor medewerkers hadden ze en zijn echt enorm gegroeid. Dus. En volgens mij zijn ook nog veel meer zitten. Concurrent in de markt. Zou me niet verbazen als die net als bij zonnepanelen als het gewoon gaat groeien groeien groeien van SIM weg, omdat de financieel aantrekkelijk gaat worden voor mensen, dus dat wou ik toch nog even delen met de laatste les van Rudi een foutje. Ja is goed. Dan zou ik zeker. Ja, zoek het even uit. Sorry Delftse nerd. Jullie hebben gelijk ja nee, heel goed. Dat lijkt mij ook.

[00:16:19]

Oké, jij zit is mijn bijdrage. We gaan het nu even hebben over de kwestie van de week. Ja, functie elders of iemand vlakbij Twitter van de om tias. Ja dat Pieter omzicht inmiddels een beetje op die jas is geworden. Nou het werd gisteren wel helemaal mooi Gisteren toen toen we dat hij ook nog zeg maar het covid faxen en bijna af geregeld. Ja dat we dan nu eigenlijk allemaal al een prik hadden gehaald. Ja ik vond het wel echt mooi van.

[00:16:50]

Nederland levering van Sam Smith ondanks gouden tip om 2 uur. Het is wel helemaal. Ik dacht ook gewoon wat gaat er nou gebeurd vrijdag kruiszorg en dan gaat hij maandag weer beter obstakel, maar we beginnen, want nou kijk, ik vind het een beetje het begint wel heel erg en Dat typte worden van helpt tegen maar schurk waarbij Rotterdam de schurk is en om zich te helpt en ja, ik heb ook dat boek van hem gelezen en het staat echt een heleboel hele goeie dingen in en ik denk gewoon een sociaal contract en is denk ik gewoon echt wel een dik tot 10% Kamerlid Ja maar je moet ook wel zeggen dat hij ook in die toeslagenaffaire een bepaald verhaal mahout waarvan ik denk.

[00:17:40]

Ja, dat klopt toch echt niet helemaal dat de rol van de Tweede Kamer en van hemzelf ook gewoon daar wel vrij vakkundig uit is geschreven en ik ken haar voorbeeld gegeven.

[00:17:50]

Nou ja, kijk even wat is nou die toeslagenaffaire? Dat is ook een beetje onduidelijk de hele tijd, maar de toeslagenaffaire is voor mij dat je dus ziet dat ouders om hele kleine foutjes heel hard worden afgestraft. Dat is jarenlang. Is dat een interpretatie geweest van de wet dat mensen kwamen bij de rechter? Dan hadden ze bijvoorbeeld een bijdrage niet betaald of een gedeelte van de eigen bijdrage niet betaald. Zo werkt het in de kinderopvang een gedeelte zelf betalen. Andere gedeelte krijg van de overheid, maar als ze dat gedeelte niet hadden betaald, dan moest ze dus alles terug en dan krijg je Ja dat dat kan zo ver gaan als dat je zeggen €190 niet betaald en je moet €18000 terugbetalen.

[00:18:33]

Nou is heel erg daar daarbij nu een beetje de indruk van dat je het verhaal krijgt over de Rutte doctrine en van wij wisten niet en de de macht heeft dat allemaal achtergehouden van ons ligt en de tweede kamer en zo dat dit gebeurde.

[00:18:50]

Onzin, Het is gewoon een misdaad in het volle daglicht wat wat betreft, want het is gewoon jarenlang is het gecommuniceerd aan de Tweede Kamer de eerste dingen zijn in 2010 212. Er zijn ook weet je wel dan komen elke keer kwamen de casus in de media van TROS Radar die kant dan ouders, maar als je dat nu terugkijk denk. Ja, dat is de toeslagenaffaire in 2010 en daar is toen we eigenlijk door die tweede kamer niet zo heel erg Bijster veel mee gedaan. Toen kwam er dan een antwoord waarin en werd uitgelegd.

[00:19:26]

Nou ja, de Wet werk zodat als iemand gewoon eigen bijdrage niet betaald dat we alles terugvorderen en daar bleef het dan bij en wat dan opvallend is in dat boek van hond zich bijvoorbeeld, dus dat hij dan hij noemt dan een motie uit 2010 waarin werd gezegd van mij als een gastouderbureau fraudeert. Die moeten we willen eigenlijk dat je het strafrechtelijk onderzoek afwachten voordat je bij ouders gaat terugvorderen. Nou, de hele tijd.

[00:19:50]

Voor gestemd. Dat had verder niet helemaal implicaties voordelen toeslagenaffaire en hij doet nog een motie in zijn boek waarin die waarin de wet oproep bedoelde SP van kunnen we onderzoek doen naar te dringen van de belastingdienst naar die wetten mee rijdt tegen gestemd, maar de 2 december ook voor die emotie. Hij noemt weer niet een motie waren letterlijk wordt gezegd. Kunnen we niet dat te horen van toeslagen beperken tot alleen de eigen bijdrage niet een hele kinderopvangtoeslag gaan terug wilde eigenlijk en van wat het probleem is en niet toeslagenaffaire.

[00:20:23]

Daar heeft ook Sevilla tegen gestemd. Motie verschijnt niet in dat boek. Dus en dat is dat zijn 2016 en kijk wat ik wel een beetje begrijp. Is dat vanuit zo'n regeer dat wat omzicht doet en ik kijk, ik heb daar ook een beetje dubbel gevoel bij, want het werkt wel, dus hij krijgt zo wel een onderwerp de hele tijd op de op de agenda.

[00:20:50]

Laat de hele tijd voorkomen alsof hij tegen een soort onwillige macht aan het vechten is. Waarbij die mag eigenlijk Ja gewoon niet veel bewegen en hem informatie achterhoudt en weet ik veel wat ik voorbeeld is dat hij dan de hele tijd zegt van ja, ze wilde niet. Ik dacht dat het groter was die toeslagenaffaire, want dat begon met een casus hè, Maar ze de hele tijd niet documenten geven, maar dat bleek dat het groter was. Ja, als je gewoon gaat terug gaan naar het eerste debat maart 2019 over die casus.

[00:21:22]

Daar zegt Menno snel letterlijk. Ik wil nog even onderzoek laten doen. Staatssecretaris van het ziekenhuis dat hij onderzoek doen naar Hoe groot.is kijk dat je dat onderzoek niet wil afwachten en dat je dan al de hele tijd door blijft gaan daar op, maar ja, het wat ik een beetje vreemd vind. Is dat iedereen de media heel erg mee gaat en dat naar actief terwijl het gewoon niet helemaal waar is heel vaak heel fijn en ook die Menno snel. Die is juist.

[00:21:50]

Bezig om omdat hele probleem Veel groter te maken niet kleiner te maken. Hij zegt op een gegeven moment in dat debat in in in juni 2019 zegt. Ja, ik kan geen vrede hebben met de komst van gerechtelijke uitspraken. Kortom de wet is verkeerd, dus daarmee Trek je het eigenlijk in een keer veel breder dan waren tot dan toe over ging over een casus waarin dat ding verkeerd waren gegaan in de u En hoelang die bezwaren duren of dat het er snel was stopgezet daar? Dan zegt hij eigenlijk Ja er is dit is niet een kwestie van 2 mensen bij de belastingdienst die verkeerd hebt gehandeld.

[00:22:25]

We hebben het hier over Gewoon iets wat structureel mis is gegaan in de wetgeving al 15 jaar lang en daar wil ik nu een oplossing voor gaan zoeken. Dat en daarmee zegt hij En maakt hij eigen probleem met een heel groot is het tegenovergestelde van wat onzicht beweert eigenlijk dat maar snel. De zaak is groter maken. Ja ja. Ja, en wat opvallend is dat zij daar.

[00:22:50]

Zeg maar tot op de dag van vandaag heel erg veel weerstand bieden tegen het idee dat dit toch op Ja toch een grote hoofd gewoon wel duidelijk was dat interpretatie was van de wet kwaliteit. Zij willen heel erg nog steeds bij die Belastingdienst neerleggen en dat dat kijk, ik dat is ook zo. Ze hebben gewoon extreem harde interpretatie gekozen van die wet in de tuin en rechter is daar ook steeds in mee gegaan, maar de kamer wist dat ook de kamer is daar de hele tijd heeft haar jarenlang ook gewoon zitten slapen en dingen gedaan.

[00:23:25]

En ja, hebben ze dus een van de voorbeelden waarvan je denkt. Oké Omtzigt is niet de optie als die wat we nu van dan maken. We zijn nog wel meer dossiers eerder over zo'n rol in het elektrische auto dossier. Nou ja, Kijk maar even of hij heeft ook wel echt een beetje in geuren. Dossiers. Als het Joris Demmink de dossier ging helemaal los of MH17.

[00:23:50]

Hij draait wel elke keer op als er een soort van sfeer van bijna een beetje richting complotdenken, toch van jullie de macht is ons aan het oplichten kapot maken en heeft heel vaak niet echt bijt. Hij heeft heel vaak een heel goed punt, want ik zit met je zei hij zit echt wel in de top 10 procent van goede kamer lenen, maar soms denk ik ook wel eens dat bericht naar populisme voor hoger opgeleiden of eerder over als ik van onderzoekspopulatie wat wat wat wat ik wel wat je heel erg merkt in media is dat tweede kamerleden kleren zeg altijd in de rol van aanklager en die zijn altijd boos op de regering, maar dat is natuurlijk een beetje en en Ja daar gaan we wel heel makkelijk in mee zei ze hebben natuurlijk zelf ook mag het is niet zo dat de macht.

[00:24:42]

Dat is de regering. De tweede kamer heeft ook zelfstandige macht en ik Ik bedoel als je een toeslagen ziet dan zijn.

[00:24:50]

Vaak wel de de muziek waar iedereen op danst water in zo'n tweede kamer allemaal gebeurd. Ja hij is echt heel erg de Toon van het hele debat. De macht controleren wordt dan inderdaad heel erg bij ons zich vaak zoiets van ja, die worden stukken achtergehouden zijn dingen geheim en dat dat eigenlijk de kern van het probleem is wel. Ja, in mijn beleving is het juist vaak zo dat het wel vrij duidelijk is wat het probleem is, omdat je dat ook gewoon een openbare stukken kan doen. Het is te kort van de informatie.

[00:25:27]

Het is gewoon dat hij informatie niet tot je wordt genomen dat mensen niet tot zich nemen dat het er gewoon wel op zich was en dat het al kunnen weten. Dat maakt het dus een beetje ingewikkeld als je komt oplossingen bij hem kijken staan. Heel veel goede dingen in dit boekje. Dan kom ik zo. Zal ik straks ook nog wel wat er zeg, maar zit heel erg veel in van ja, info.

[00:25:50]

Je moet gewoon worden gegeven en blablabla een beetje van het moet niet zo worden achtergehouden tegenmacht. Blabla in mijn beleving is ze heel vaak.

[00:26:03]

Is informatie, dan wordt hij gewoon niet gelezen, Dus dan zie je dus ook met zo'n elektrische auto. Dossier is heel typisch dat je jarenlang Kijk dat ging over elektrische auto subsidie, hè. Dus wil je dan de subsidie geven voor als jij zakelijke Rijder was, kon je heel goedkoop zo'n zo'n hybride auto gaan krijgen. Jaco helemaal aftrekposten en blablabla. Nou dat heel vaak uit evaluaties van ja, niet bijzonder effectief bijvoorbeeld jat dan de Mitsubishi Outlander was een groep Outlander foutlander ook wel genoemd. Ja dat was dan zijn auto mee kunnen ook een stekker erin, maar eigenlijk niet iedereen die lekkere kofferbak liggen en dus ik werd gewoon gebruiken als voor het Nee niet bijzonder energie-efficiënte diesel.

[00:26:48]

Het was heel duur en leveren weinig CO2 ja, alles beter een warmtepomp kunnen stoppen. Ja en daarbij komt nog dat ze ook altijd grappig dat mensen gewoon vergeten dat er al Europees beleid is. Dus zeg maar op het moment dat je hier in Nederland goedkoper.

[00:27:03]

Energiezuinige auto's gaat subsidiëren een andere soort waterbed effect dat je in dan in Polen eigenlijk meer diesel kan gaan rijden. Nou ja, en nu heel lang verhaal, maar al die informatie stond in principe ook al in rekenkamerrapport te in waarschuwing van de Raad van State in evaluaties van die wetten. Je moest het wel lezen en het niet altijd in de meest toegankelijk taal zeg maar. Ja, maar het was wel bekend en maar omzicht. Die heeft dan op een gegeven moment heeft hij een soort van consultant op het oog die zouden modellen hebben gemaakt waarmee die elektrische auto subsidie worden door gerekend en die zou ook betalen.

[00:27:46]

Die zou ook bij Tesla opdrachten hebben gedaan en de die rekenmodellen zijn openbaar en we hebben de broncode niet van dat hele model. Ja. Nee, dat wordt een enorme whodunnit dan in de media van hoe zit dat met die consultant? En ja, die durft niet Ja die durft niet, maar ja, dat werkt natuurlijk.

[00:28:03]

Dossier op de kaart te zetten, dus op dat dossier had hij heel erg gelijk, want hij was een beetje tegen die subsidie is die ook niet heel erg effectief had ik allemaal goede abonnementen over, maar ik ga het dan wel heel snel een soort van verhaal van Maak van je huis doen bewust. Zo'n model er een beetje om mijn eigen beleid stutten en dan krijgen we zo'n sausje over. Is het niet zo dat hij zo wel een heel effectief Kamerlid is die de dossiers goed kent als ook iemand die heel goed weet hoe media werkt en hoe je dossiers op de agenda.

[00:28:39]

Ja ja, kijk soms een beetje denkt van. Nou ja, hij zit heel lang Als Een dossier van elektrische auto's te trekken. Niemand vindt het interessant dat er heel veel subsidie in de tijd En op een gegeven moment vindt hij het frame Oké Er is een loser consultant die Met opsturen modellen komt en dat is dit ding en bomen Chinees in het is nieuws.

[00:29:03]

Ja Ja Dat laatste klopt misschien niet helemaal, maar vervolgens hebben het wel over het goeie goeie punt en dat de toeslag affaire Als je met zijn zo hadden we die bedoelt. Boek komt met een hele analyse van en die zat fout wat voor fouten? Dat ging mis en je hebt 100000 woorden nodig om het uit te leggen. Ja dat is niet open NOS Journaal dat je zegt de belastingdienst gelakte dossiers. Zwart weet je of ze geeft een stukje niet vrij boem. Dan krijg je wel dat dossier op de agenda.

[00:29:32]

Ja dat vind ik soms wel eens dat je zou kunnen betogen. Dat laten we zeggen. De manier waarop jij wil dat er zo'n muzieknoot met dat intellectueel zuiverder is ofzo. Zou je zou kunnen zeggen dat dat Pieter omzicht daarover bij is dat hij al lang snapt, want Jesse Frederik ook snapt alleen dat hij vervolgens ook iets wil veranderen en bereid is daar zijn handen bij te maken en dat hij dus een beetje heeft ook echt een groepje, toch? Want nu lezen. Terwijl ik dan vast mee samenwerkt is ook elke keer dezelfde namen op duiken en Peter klein.

[00:29:59]

Die zat ook in het elektrische auto dossiers die daar toen ook op in de toets.

[00:30:03]

Ja het zijn wel mensen die effect sorteren. Ja, wil jij hebt geschreven over onverzekerde auto's allemaal mooie analyses moeder deed niks toch deze mail zenden zodat we wel uiteindelijk veel meer effect gesorteerd. Ja klopt, dat is ook het hele dubbele en aan een kant. Kijk ik ben wel een beetje bang dat die manier van opereren dat het ook dingen kapot maakt. Ja dat je dat dat dat er een heel erg soort dat wantrouwende sausje over dat er beiden het eigenlijk allemaal soort van sadist rondlopen die leuk vinden om mensen kapot te maken of om stukken achter te houden en dan weet ik veel ja, het kan ook dat ik me dat gewoon sowieso irriteert, maar dat misschien niet zoveel kwaad kan, maar ik denk ook wel dat het dat het niet goed is.

[00:30:54]

Als we dat als we dat de hele tijd vertellen over de Hoe door de overheid werkt, want volgens mij is dat gewoon niet waar, maar beter zijn we aan.

[00:31:03]

Dat het pragmatisch is. Denk je dat hij het echt denk wel dat je het erg vindt, dus als hij had gespeeld in de kamer dat hij deed over de Haagse kliek in alle belangenorganisatie. Nee dat gelooft hij wel echt.

[00:31:15]

Ja dat geloof je wel wat gaat wat echt een beetje ook soms richting complotdenken ofzo dat hij echt denkt van maar goed. Dat wil niet zeggen dat er niet gepind wordt en met je al dat er niets van alles gebeurd wat misschien niet altijd even fris is, maar ja, het is wel echt zo'n beetje donker wereldbeeld. Ja daar waar die naar mijn idee ook regering schromelijk overschat van hoe strategisch mee naar de top is. Ja, Nee dat is natuurlijk ook grappig aan zo'n nu met die functie elders.

[00:31:48]

Ja ik moet heel eerlijk zeggen wat wat staat er nu echt? Ik heb je wel hele hele Annelies over dualisme allemaal dure woorden waar mensen dan mee aankomen, maar hoe stel je voor dat zo'n gesprek was gegaan van Hey wil jij een functie elders? Nee ik bedoel ik ben niet allemaal van wie heeft dat erin gezet? En weet ik veel wat. Ja, ik weet.

[00:32:15]

Ik denk gewoon wel dat zij dat dat er een dat er een irritatie is over bijvoorbeeld als een Menno snel dan in maart al zegt. We gaan onderzoeken ALDI ALDI toeslagen dossiers dat onzicht dan gewoon door blijft gaan met de roepen van hij doet niks dat dat dat niet iets is wat andere kamerleden doen die wij een coalitie zitten. Ja, weet je wel. Hij blijft maar doorgaan, terwijl hij op zich ook kan weet dat die staat zit daar niet onwillig is, maar hij doet dan over die cursus staatssecretaris wel onwillig is en ik denk ook dat hij dat gelooft en dat gewoon buiten regering enorm irriteert.

[00:32:54]

Dat geloof ik wel. Ja, ik ben wel een beetje eten waar je op de lange termijn voor vrees dat deze stijl van politiek opgegeven met iets kapot maakt dat het zo de sfeer is van hoe meer onderzoek je doet. Hoe groter je wantrouwen wordt en hoe hoe.

[00:33:15]

Appartementen aan de top blijken te zijn dat je begrijpt me denkt. Oké maar gaat dat niet vertrouwen aantasten en vertrouwen is zo belangrijk binnen een democratie toch het kostbaarste goed je wat we hebben. Ja, begrijpelijk dat mensen Ja wat was het gewoon kapot kast gehaald is geven ook al van ja nee, dat is in uiterste Society en dat is heel belangrijk in Nederland Dat maakt het eigenlijk succes grootste landen ter wereld, Maar ja, er zijn wel goede reden om even nu wat minder vertrouwen te hebben als we de hele reeks van miskleunen sinds het begin van de crisis hebben als ik geloof er geen kritiek even op de aanpak van Het Kabinet in het begin van de crisis en dan zou het zijn dat als een crisis is.

[00:33:58]

Dan krijg je een andere vorm van politiek beleid. Dan moet je zus van leren crisis denken, want iedere dag van extra Lockdown is heel pijnlijk, omdat er een hele hoge prijs en dat betekent dus dat je in de strijd tegen de file is ook onconventionele dingen kan doen die je normale tijd niet zou doen.

[00:34:15]

Dus bijvoorbeeld als je iets nog niet helemaal zeker weet, maar het lijkt me al het lijkt waarschijnlijk wel gek te sorteren mondkapjes gewoon doen. Ik ga lopen maken over dat je het eerder heb gezegd dat niet werkt worden verzet je website doe het weet je wel met test. Hetzelfde geeft liever veel te veel geld uit in het begin om je best activiteiten op te zetten, zodat je uiteindelijk allemaal mensen die aan duimen draaien zijn, weet je dat prima ook niet meer mediaberichten zijn we met zijn allen Tuinderij Dat is prima, want je wil gewoon als als de Golf komt dat je klaar bent zelf dus nu met vaccinaties.

[00:34:48]

Ik denk dat we inmiddels de eerste stukken maanden gelezen en maanden maanden geleden lezen in voor het Amerikaanse versie van dat het best verstandig zou kunnen zijn om gewoon zoveel mogelijk alvast te zetten en die tweede prik dan maar uit. Dus ja, gewoon puur beleven is dat volgens mij typisch voorbeeld van kritisch denken van Oké het niet helemaal elegant en dan maak ik die tweede prik ook op voorraad willen hebben zodat jullie.

[00:35:15]

Garanderen, maar het is crisis gaan mensen dood. Je wil zoveel mogelijk levens Redden en nou ja, die Britt hebben het nu gedaan en je ziet dat ze echt heel veel levens redden en dat het dan in Nederland nog steeds with van Nee dat toch niet doen en later nog een advies gezondheidsraad waar waar dat suggereert voor mij dat er op een bepaald fundamenteel niveau ook nog niet dat het echt crisis denken aanwezig is. Ja ja ja, laat het in vorig jaar maart april nog niet helemaal lekker.

[00:35:42]

Ging Oké maar inmiddels zitten wij heel wat tijd op en het is nog min of meer dezelfde stijl van besturen is minder, dus dat zou grofweg mij, maar hij maakt dat bijvoorbeeld beekhoven eens. Ik denk dat het sowieso veel meer zwart van risicogestuurde ik dus heel veel en medische wereld dat het heel binair wordt en risicoafweging van iets wordt wel toegelaten of niet als je bepaalde grens over bent, terwijl je hier nu juist in zo'n crisis, omdat de kosten ook zo gigantisch zijn van elke dag dat je vast zit Dat je wat veel meer risico mag nemen, denk ik.

[00:36:15]

Omdat het alternatief is veel erger, maar ook met die tweede prik. Kijk we hebben nu bijvoorbeeld 2,7 mln leveranties van prikken en we hebben de 2,1 mln gezet. Zou zeggen die 600000 moeten ook in de arm, dan ben ik het helemaal mee eens, Maar we komen dan nog steeds gewoon 17 en de kern is natuurlijk die leveranties in Nederland en in heel Europa anders zitten dan in Verenigd Koninkrijk en verenigde staten. Ja, en dat daar Ja iets is misgegaan of je kan zeggen dat ze ook nog ingewikkeld volgens mij wat wat wat wat zei ook doen is eigenlijk cantering asociaal.

[00:36:55]

Ze hebben gewoon totaal fax en nationalisme in die zin dat er gewoon niks uit gaat. Er zijn export bands en Boris Johnson zij ervan. We hebben het dankzij onze het zicht Creed Ja nou ja, dat is dat Is dat dat geloof ik graag dat jij daar toch wel iets meer over lijken zijn zijn gaan.

[00:37:15]

En dat is natuurlijk echt Ja kan je zeggen van Europa ofzo. Dat geloof ik ook trouwens wel hoor. Ik denk maar ja, er wordt wel ook heel veel op het werk. De informatie worden hele dramatische conclusies getrokken over de effectiviteit van alles bij me ook altijd af. Laten we even nu weer dat het er nieuws over naar hebben. Hem weer rond 17 uur dat en of dat hij dan en hij had dan een meeting uit aan een meeting op 28 april met Rutte over d'r is een fabriek in Nederland en die kan vaccins maken en die zochten geld om op te schalen en hij had via via gehoord dat hij dat geld storten en ja, die maken nu dat astrazeneca Oxford vaccin die exporteren en ik al die dingen, dus die kan helemaal niet in Nederland terecht.

[00:38:06]

Nou, die die onterecht heeft dan de meeting met Rutte en dan zegt hij het nou in principe staan we daarvoor open. We moeten even vws doen, dus dan moet u.

[00:38:15]

We gaan doen die maken een afspraak met die fabriek. Die zegt Nou interessant kom maar met een voorstel en vervolgens komt er geen voorstel en komt er helemaal niks van, wat is nu een klein beetje de conclusie in de pers al van ja, onze geeft Rutte gewaarschuwd naar of ik sowieso al verwonderlijk wat Rutte daarmee te maken heeft, want het gaat naar pws en als we dat wel gedaan een heleboel vaccins gehad Nou daar worden een heleboel stappen worden overgeslagen. Voordat duidelijk is inmiddels toe. Heerlijk ondanks gouden tip van ons zich liep Nederland heel veel vaccin.

[00:38:53]

Smith ja, ja. En dat dat stuk kwam ook op meerdere plekken in de media tegelijkertijd die dingen voor Ja Het Kabinet is altijd aan te pinnen, Maar nee helemaal niet zo uit het niets komt op allerlei plekken. Ja ja. Ja. Nou ja, En daarbij kan ik me ook weer op voorstellen dat ze een Hugo De Jonge die zag ik een beetje geïrriteerd reageren.

[00:39:15]

Een de veronderstelling dat dit vaccin had opgeleverd en twee alsof zij onwillig waarom dat het investeren. Dat zei van dat was helemaal niet zo kwamen gewoon. Ze hadden al een deal met de Britse overheid. Waarschijnlijk tegen die tijd was dat gepasseerd station zijn, want wij wilden best investeren, maar ze kwamen niet Ja dan moet wel iets op papier komen neem ik aan. Nou ja anywhere Maastricht Heb je nog wat poten hebben nog wat. Ja ik ga namelijk in debat op 7 april dat volgende week woensdag bij Nieuwpoort over incidenten politiek en de rol van de Media Wat kunnen we leren van de toeslagenaffaire en ik ga daarover praten met Helma lodders uit kamer van de VVD Femke Merel van kooten-arissen oud kamerlid van diverse partijen en Yvonne hofs van de Volkskrant journalisten en.

[00:40:15]

Ja dat je kunt je daarvoor ook aanmelden. Dat kan op montesquieu streepje instituut.nl Nee dan kan je moet je even zoeken, maar dan vind je hem wel. Het is een livestream. Het is van ongeveer 5:15 tot ongeveer 6:30. Nou ja, ook leuk als jullie daar komen en Ja het zou ook leuk zijn als we met zijn lid worden van de consument. Ja ja. Ja, is wel erg leuk wat wat ik zei, dus vroeg ik echt super. Ja. Ja. Ja, wij zijn ook weer van de partij. Deze keer zijn benieuwd wat onze trouwe luisteraars en leden vinden van warmtepompen of de meedoen aan de Sander en Sander en Jaco Challenge Ja ze nog wat we niet hebben over vaccinatiebeleid kunnen ook allemaal jongens Doelen talkies.