Transcribe your podcast
[00:00:01]

Radio 1, podcasts, hoofdcast. Bedrijven die levensvatbaar zijn, moeten deze periode doorkomen. Maar ten tweede moet er veel actiever hulp zijn ondersteuning, begeleiding om je aan te passen. Het gaat over ondernemers die businessmodel zullen moeten aanpassen. Maar dat gaat ook om mensen die weer op zoek moeten naar nieuwe perspectieven. Een andere plek in de arbeidsmarkt. Hoe lang ga je als overheid door met het vergoeden van de salarissen in bedrijven die door Corona bijna geen omzet meer draaien?

[00:00:32]

En wanneer je als bedrijf zelf de knoop door om je toekomstplannen ingrijpend te veranderen, omdat de corona maatregelen veel langer duren dan je had gehoopt? Een half jaar nadat de crisis uitbrak, zijn de dilemma's voor ondernemers er niet kleiner op geworden.

[00:00:47]

Op het moment is iedereen eigenlijk gewoon technisch failliet. Voor de clubs in het derde steunpakket voor bedrijven wordt de steun in stappen afgebouwd. De overheid wil geen zombie bedrijven die niet levensvatbaar zijn. Kunstmatig in de lucht houden en vraagt ondernemers daarom om zich aan te passen aan de nieuwe economische omstandigheden. Maar hoe doe je dat? Als er nog zoveel onzeker is over de toekomst? Hoe weet je überhaupt of je bedrijf kans maakt om de kop boven water te houden? Fijn dat je luistert.

[00:01:15]

Ik ben een Steins. De dag is dinsdag 1 september en vandaag vertellen twee ondernemers over de ingewikkelde keuzes waar zij voor staat.

[00:01:27]

Horen dat er in ieder geval geen nieuwe maatregelen aangekondigd gaan worden. Er zullen ook geen maatregelen versoepeld gaan worden voor discotheken en nachtclubs. Komt er wel slecht nieuws? Die zouden tot 1 september gesloten blijven, maar dat gaan ze verlengen. En verder zullen Rutten en de jonge vrouw een beetje een stand van zaken zonder eerst helemaal nergens inderdaad kordater.

[00:01:49]

Dan is het een tijdje inderdaad september geweest om helemaal net weer toen de laatste opstoot Rags in september dus dus een beetje frustrerend worden voor ons. Het is allemaal al zo onzeker dat als je dan helemaal niks weet maakt dat het nog vervelende.

[00:02:03]

Het slechte nieuws voor nachtclubs en discotheken dat ze langer dicht moeten blijven, komt niet als een verrassing. Pieter Kroon is eigenaar van nachtclub en café Chicago Social Club in Amsterdam. En hij voelde de bui al hangen, zegt ie. Maar dat maakt het niet minder zuur. Dit is gewoon je pensioen wegwerken. En hoe langer je dat volhoudt eigenlijk zo. Natuurlijk krijgen hun heupen Weiser en vaste lasten, maar dat is nooit echt goed voor zaken als deze. De Kroon is ook voorzitter van het OHC, het overleg Amsterdamse clubs als een groep ondernemers die probeert de belangen van de nachtclubs zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

[00:02:43]

En de situatie voor die clubs is volgens hem ondanks de hulp uit alle steunpakketten dramatisch. Op het moment is iedereen eigenlijk gewoon technisch failliet. Weet je, ik bedoel als een ieder nu al die uitstel regelingen voor de loonbelasting van de huur en noem het maar op. Op dit moment moet gaan betalen. We hebben een heleboel bedrijven, een heel groot bedrag. Probleem voor de clubs dus in die zin is dus een onwijs slecht voor. Alles hangt voor jullie af van wanneer je weer open kan.

[00:03:14]

Maar dat is gewoon een vraag die niet te beantwoorden is. Nee, die is niet te beantwoorden. Dus moet je dan, zoals je nu ook wordt voorgesteld, je gaan aanpassen aan de nieuwe economische realiteit, zoals dat heet.

[00:03:26]

Weer dat te vroeg is of het nu om te doen. Kom daar nu al aan aan te pas. Kijk als je over Alsos. Als blijkt dat er over drie maanden een manier is gevonden waarop we wel open kunnen. En ik denk echt dat we daar eigenlijk al veel eerder open kunnen met het protocol wat wij hebben gemaakt. En dan is er in ieder geval Amsterdam draaibewegingen. Wat is dat dan op 70 procent van onze capaciteit? Nou ja, is het wel wat minder dan normaal?

[00:03:50]

Maar in ieder geval, dan is er niet zoveel aan de hand. Dat hangt echt af van wat er gebeurt. Maar om nu al te zeggen euh, ja, we hebben geen vooruitzichten. Zo gooit de handdoek in de ring vind ik iets te vroeg. Het is nog niet zo dat we nu al zeggen van uh, we maken weer een voor altijd de sportschool, gewoon omdat voor de lange termijn echt in te richten. Dat is nog niet aan.

[00:04:16]

De positie van de nachtclubs is veelzeggend voor de dilemma's waar veel ondernemers voor staan. Want je kunt wel plannen maken om op een andere manier geld te verdienen door bijvoorbeeld dus een sportschool onderdak te geven in je nachtclub, zoals verschillende clubs doen. Maar eigenlijk wil je natuurlijk voortzetten waar je goed in bent en waar je alle kennis, mensen en spullen voor in huis hebt. Maar of en wanneer dat kan, niemand die het weet. Het is ook voor de overheid een dilemma.

[00:04:43]

Tijdens de presentatie van het derde steunpakket benadrukte minister Wiebes dat het kabinet zo veel mogelijk levensvatbare bedrijven overeind wil houden. Ja, het zal af en toe zo zijn dat we bedrijven overeind houden, wat daarna toch het loodje legt. Aan de andere kant is dat ook een keuze om aan de ruimhartige kant te zitten en niet het risico te lopen dat we grote hoeveelheden levensvatbare ondernemingen verliezen. Want het opbouwen daarvan kost ons straks heel veel energie. Tegelijk wond minister Hoekstra van Financiën er ook geen doekjes om dat niet alle bedrijven steun kunnen blijven krijgen.

[00:05:16]

Een deel van die bedrijven, ondanks alles wat we doen en toch niet zullen overleven. Dat is heel pijnlijk, maar dat moeten we denk ik ook realistisch over zijn.

[00:05:26]

Om te voorkomen dat deze zogenoemde zombie bedrijven kunstmatig in de lucht worden gehouden. Wordt het steunpakket dus aangepast? In Nederland maken nu 41 duizend bedrijven gebruik van de Saladins steun en owee uit het tweede steunpakket voor in totaal bijna achthonderd duizend werknemers. En dat betekent dat die bedrijven meer dan 20 procent minder omzet draaien en de overheid negentig procent van het loon betaalt. Die steun wordt in het nieuwe pakket in stappen afgebouwd. Er wordt steeds minder loon vergoed. Het zakt over een paar maanden naar 80 procent dan naar 70 en dan naar 60 procent.

[00:06:01]

Tot 1 juli volgend jaar en vanaf 1 januari komen alleen nog bedrijven met een omzetverlies van 30 procent in aanmerking. Daarmee kan je dus een best een groot deel van de kosten dekken. Dus van je vaste lasten en de lonen wordt je in geholpen. Maar je moet zelf ook nog in teren op je eigen spaarrekening. Jaarlijks die wij daarvan zeggen is dat negentig procent is. Maar we zitten ongeveer rond de 65 70 procent, dus dat is een stuk minder dan dat we in eerste instantie hebben gezegd, dus daar moet je gewoon zelf allebei betalen.

[00:06:37]

Waar zit dat verschil? Ja, hoe het kan weet ik niet precies. Maar ik weet wel dat ik nog een een groter deel zelf moet bepalen. Er zitten verschillen in het feit dat ze een soort van maantee hebben genomen. Het geloof in januari als Eijkman van de omzet nemen en de personeelskosten laat je dus lagere hogere personeelskosten hebt, omdat de waarde van een heleboel bedrijven een minder goede maand was. Maar is het zo dat ik nog open ben? Dus uhm, dan heb ik die mensen wel in dienst.

[00:07:13]

Want door de het feit dat we zoveel meer mensen op de vloer moeten hebben dan normaal vanwege de corona en de politieagente spelen heb ik zoveel uren, dus ik zet meer mensen meer dan normaal, dus ten opzichte van mijn omzet is mijn persoonlijke kosten ook veel hoger. Dan is die er natuurlijk wel een fijne toevoeging.

[00:07:33]

Is een fijne toevoeging, maar lang niet genoeg voor de meeste ondernemers. En daar komt nu dus bij dat de regeling afgebouwd gaat worden. Hoelang bijkomend vol gaat houden? Dat weet niet. Nu vestigt hij toch zijn hoop op de heropening van de clubs. Met een speciaal protocol is dat volgens hem mogelijk. Zo zou er aan de deur een temperatuur check kunnen komen. Iedereen wordt geregistreerd en de aftuigen en ventilatiesystemen moeten op peil zijn. Maar dan zouden mensen toch best een feestje moeten kunnen bouwen, zegt ie.

[00:08:02]

Ook als er geen afstand houden, is het realistisch?

[00:08:05]

Ik vind van wel. Zeker als je nagaat dat een heleboel mensen nu naar illegale feesten gaan en vooral nu het wat kouder buiten, straks eerder donker. Aan deze illegale feesten niet meer in bossen ze. Wat natuurlijk ook wel gevaarlijk is. Waar gaan ze panden zoeken waar ze dat kunnen doen? En daar is geen afzuiging. Daar wordt niet gekeken naar de mensen vandaan komen. Daar is geen als er geen mensen aanwezig die het veilig houden. Geef geen portiers, noem maar op.

[00:08:36]

Dus ik denk dat dat daar besmet is ook. En is het ook nog eens voor de volksgezondheid heel gevaarlijk omdat er geen controle is. Dus ik denk dat dat voor heel erg vergeten wordt. Daar worden helemaal niet aan gedacht en nagekeken. En ik denk echt dat we een groot probleem hebben als we dat doel laten gaan. Je ziet het voor de zomer, al weet je dat er zoveel vechtpartijen zijn en dat ze die weten waar ze heen moeten. Ja dat.

[00:09:01]

Dat ga je nu nog meer krijgen. Omdat in de winter heet is het helemaal een politieke beslissing uiteindelijk. Of en wanneer het gaat gebeuren. Maar voor jou is het voorlopig gewoon buitengewoon ingewikkeld om toekomstplannen te maken als je gewoon niet weet waar je van op aan kan. Ook al proberen ze nu via die maatregelen wat meer zekerheid te bieden. Ha, want de volgende pakket telt voor 9 maanden, maar voor jou maakt dat eigenlijk niet uit. Nee, nee, het is super fijn dat ze doen.

[00:09:28]

En euh natuurlijk, want elke euro is fantastisch, maar dat dit geen zoden aan de dijk voor ons nog wordt. Dit komt niet in de buurt van wat we nodig hebben.

[00:09:42]

Het afgelopen half jaar. Was eigenlijk gewoon vreselijk prijs. Wij waren in een sneltrein, waren wij aan het werk. Avonds, volstrekt drukste jaar ooit worden en ineens stond de trein stil en vielen echt al onze klussen uit. Dat was gewoon echt helemaal geen werk meer. Tussen Enschede en Deventer ligt Goor en in Goor is een bedrijf gevestigd dat stand houdt Stijns voor beurzen en congressen. Grote, publieks beurzen zoals de Vakantiebeurs, waar ook bedrijfs beurzen door Korona viel al het werk weg.

[00:10:14]

En ook al zijn inmiddels veel maatregelen versoepeld. De markt is voor student bouwers nog niet aangetrokken, vertelt accountmanager Mario Wiegers van het bedrijf. En we hebben ook eigenlijk geen perspectief. We zitten in een hele lange, donkere tunnel en ik weet eigenlijk niet waar het licht is. Dat kan echt nog heel lang duren. Ik zie het in ieder geval dit jaar niet meer goed komen en wat volgend jaar gaat doen is echt een heel grote vraag. Wij zijn voor een heel groot deel zijn we afhankelijk van internationaal verkeer en zolang dat nog niet op gang is.

[00:10:44]

Geloof ik ook niet dat de beurzen echt weer op gang komen.

[00:10:49]

De handel kwam bij buur in stand bouw al heel vroeg stil te liggen. In februari werd al werktijdverkorting aangevraagd en daarna en op 1 en 2.

[00:10:59]

De noveen regeling is eigenlijk gewoon voor ons een hulpmiddel om deze tijd te overbruggen. Het dekt natuurlijk nooit alle kosten. Maar ja, het helpt de winter door, zeg maar. Er werkten in februari 25 mensen bij het bedrijf, nu zijn dat er 15. En zolang de markt niet in beweging komt, moet er iets anders bedacht worden om het hoofd boven water te houden. Zeker nu de regelingen stapsgewijs afgebouwd worden. Wij zijn met verschillende initiatieven bezig. Precies wat en wat de overheid van ons vraagt om gewoon in te spelen op de nieuwe economische situatie.

[00:11:32]

Wij zijn wat verschillende dingen begonnen onder onze naam puur, waaronder bijvoorbeeld Puur buitenleven, waarmee we Douglas overkappingen bouwen. Bij mensen thuis dus een hele andere tak van sport dan we gewend zijn. Maar ja, we proberen er alles aan te doen om in ieder geval de kachel een beetje aan het branden te houden.

[00:11:51]

En had je die kennis dan in huis? Of waar? Waar komt dat vandaan? Dat lijkt best ingewikkeld om gewoon iets heel nieuws te beginnen. En dat is best wel gek gelopen eigenlijk. Maar wij hebben hier gewoon een team met heel handige mensen in dienst. En dan ga je nadenken van ja, wat kunnen zij wat? Ja, wat ligt toch dichtbij ons vakgebied? En op die manier proberen we toch heel wat verschillende markten te springen. Wel is het idee met dit nieuwe steunpakket wat is aangekondigd dat bedrijven die niet levensvatbaar zijn, niet meer eindeloos geholpen blijven worden.

[00:12:23]

Euh. Maar ja, hoe weet je eigenlijk of je een levensvatbaar bedrijf bent? Hoe kunnen? Want hoe bepaal je dat?

[00:12:31]

Ja, dat is niet vast te stellen. Dat is het lastige. Wij hebben ons dat de afgelopen maanden continu afgevraagd wat gaat er met onze branche gebeuren? Ik ben er van overtuigd dat mensen willen blijven ontmoeten en dat onze klanten ook echt ontzettend veel baat hebben bij de beurzen. Dus zodra het weer mag. Dat dat wel weer op gang komt. Maar hoe en wanneer? Dat is gewoon heel lastig, dus daar is eigenlijk eigenlijk niet op te sturen. Waar hangt het voor jullie van af?

[00:12:56]

Wat? Euh. Wat moet er gebeuren om er weer een beetje beweging in de zaak te krijgen? We moeten gewoon weer beurzen plaats gaan vinden, maar dat gaat gewoon nog even duren. Dus tot die tijd moeten wij als op een andere manier euh ja bezighouden. Ja, wij hopen gewoon dat we op een gegeven moment het licht aan het einde van de tunnel wel weer zien en dat er weer beurs georganiseerd gaan worden en dat we gewoon weer kunnen gaan doen waar we echt goed heen zijn.

[00:13:17]

Na wordt de steun van onder andere de Nowé. Euh, in stappen afgebouwd. Wat betekent dat voor jullie ook dat jullie het minder lang kunnen volhouden?

[00:13:28]

Aan de ene kant natuurlijk wel, maar aan de andere kant denk ik dat het een heel gezonde tendens is. Ten eerste ben ik gewoon heel erg blij dat het kabinet nu gewoon perspectief biedt voor de komende. Wat is het negen maanden volgens mij? Dit geeft ons gewoon heel duidelijk handvatten. We moeten gewoon dus omzet gaan genereren om om hier doorheen te komen samen.

[00:13:47]

Maar dat kan ook betekenen dat je dus weet van op een gegeven moment moet ik zoveel mensen meer gaan ontslaan. Ja, dat zou best inderdaad nog een gevolg kunnen zijn. Helaas ja, bij de eerste mensen was het al vreselijk natuurlijk. Het feit is dat je gewoon jaren hebt gewerkt aan een fantastisch bedrijf. Euh, aan een fantastisch team. En euh ja, dat brokkelt gewoon langzaam af. T Eigenlijk glipt dat je gewoon door je vingers. Je hebt daar geen vat op.

[00:14:17]

Marjo Wiegers houdt er voor haar bedrijf rekening mee dat de crisis nog een jaar gaat duren en dat de markt van stand bouwers dan weer draait. Met de noodhulp en de vrij grote buffer die het bedrijf had. Hopen ze dat uit te kunnen zingen. Maar kleinere bedrijven kunnen dat niet, zegt ze. En het verbaast haar dan ook dat er niet al meer faillissementen zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel verrast was over hoe weinig faillissementen er op dit moment al zijn geweest.

[00:14:45]

Ik ken toch wel wat zwakkere partijen bij ons in de branche en ik had eigenlijk wel eerder wat. Wat? Wat heftige gevolgen verwacht. Maar blijkbaar, uhm ja, biedt deze noodmaatregel ook wel gewoon heel veel kansen voor heel wat. Wat wat zwakkere partijen? Maar zijn dat dan de bedrijven die eigenlijk niet levensvatbaar zijn? Maar in de lucht worden gehouden en waarvan de overheid nu zegt van. Dat moet niet meer in tot in de eeuwigheid zo verdergaan. Ja ja, precies.

[00:15:13]

En eens. Bedoeld is natuurlijk heel logisch economisch gevolg. En je Gent had geen enkele partij, ook je concullega's niet. Maar ja, wat ik zeg. Ik persoonlijk zou het wel begrijpen.

[00:15:23]

Er is ook een heel plan voor omscholing. Is dat ook iets wat voor jullie bedrijf en voor de werknemers in jullie bedrijf een oplossing zou kunnen zijn? Nou, daar wordt veel over gesproken. Daar wordt wel over nagedacht. Maar ik merk gewoon stembureau is een soort van virus eigenlijk. En als je daarmee besmet bent. Het is. Het is een passie. Uhm, ik zie dat er heel veel, heel veel mensen echt alternatieve werkzaamheden zoeken. Uhm. Maar eigenlijk zit iedereen te wachten totdat ze weer mogen.

[00:15:51]

Tot die tijd red iedereen zich wel, maar eigenlijk willen we doen wat we het liefste doen. En dat was dan weer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.