Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. Toch gaan alle gasten aan de club, werd het in twee aparte Showtek aan het doen vanuit de badkamer in een villa in Doebai kijkt de 35 jarige prinses Latifa met wanhoop in de ogen in de camera van haar telefoon. Ze zegt dat ze gevangen wordt gehouden door haar vader en hij is de machtigste man van het Midden-Oosten. Hij is de premier van de Verenigde Arabische Emiraten en heerser van Dubai, één van de in totaal zeven Emiraten.

[00:00:35]

Burmeister Solitaire kun je met Uhm no access to help you go to charge. Latifa is bang voor haar leven en haar vriendin aan wie ze deze video stuurt ook. Want zij heeft sinds dit bericht al maanden niets meer van haar gehoord. Dat is ook de reden dat de opname nu aan de pers gegeven is. Latifa is een van drie prinsessen uit Dubai die hebben geprobeerd om te vluchten en waar vrijwel niets meer van vernomen wordt. In Saoedi-Arabië, waar kroonprins Mohammed bin Salman het nu voor het zeggen heeft, lijkt eenzelfde patroon te ontstaan.

[00:01:08]

Een prominente prinses die al twee jaar met haar dochter vast wordt gehouden nadat ze het land had proberen te verlaten, smeekt deze week in een brief om hulp. Ook haar verhaal staat niet op zichzelf. Wat is er aan de hand? Waarom en waarvoor? Proberen Arabische prinsessen te vluchten? En wat zegt dat over de positie van vrouwen in het Midden-Oosten dat hen dit onmogelijk gemaakt wordt? Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins en de dag is dinsdag 2 maart.

[00:01:38]

Je Haiders zware luisterliedjes dank je wel, maar als je tv series hoor, grapte de Wii. Het lijkt een aller vriendelijkste man. Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum is de migranten.

[00:01:49]

Voor de rest houdt Michael Dell een Lawal als Lee.

[00:01:53]

Hier leidt ie een journalist van de BBC rond door Dubai, de stad waar de koninklijke familie Al Maktoum. Zijn familie dus al sinds de vroege negentiende eeuw heerst. Aanvankelijk was het een eenvoudige plaats in de woestijn, maar onder hem is Dubai een moderne glimmer stad geworden met wolkenkrabbers, mega hotels, clubs en ook opgespoten eilanden voor de kust in de vorm van palmbomen.

[00:02:16]

Uiteraard vallen heel Engeland aan de OLO's, maar iedereen met rood haar brood wil denken. Naar ook het woord mandril.

[00:02:29]

Alles is er op het westen gericht op toerisme en de sjeik wordt er in Dubai op handen voor gedragen.

[00:02:34]

Naar buiten toe toont hij zich bescheiden, hoffelijk, benaderbaar, telefoon, behoorlijk keukengeweld hiphopduo. Leuk is dat we Woeringen door Lambers worden. Brian werd aangeboden voor wat babbelen en gevoel heeft hij ook.

[00:02:51]

Zo lijkt hij te willen zeggen met de vele gedichten die die post op Instagram Mohamud en die soms voorzien zijn van toepasselijke kinderlied muziek.

[00:03:04]

Het doel is om vanuit Centimeters Bihari.

[00:03:13]

Deze Mohammed bin Rashid Al Maktoum is de vader van prinses Latifa van het filmpje uit de badkamer en Alagoas en hij heeft ook meer kinderen. Voor zover bekend 23 en hij heeft zes vrouwen gehad. Hij mag er tegelijkertijd vier hebben. Niet iedereen in deze gigantische familie is bekend, maar een paar van de vrouwen rondom hem wel. De bekendste is prinses Haya, met wie hij in 2004 trouwde. Haya was voor hun huwelijk al bekend. Ze was de dochter van de koning van Jordanië en succesvol olympisch paard rijdster en ze deed ook humanitair werk voor de VN.

[00:03:49]

Sheikh Mohammed en prinses Haya werden gezien als een glamourkoppel. Ze waren vaak in Engeland op bijvoorbeeld de paardenraces van Ascot en ze waren ook bevriend met de Queen. Er leek geen vuiltje aan de lucht, totdat Haya opeens maanden niet meer gezien werd en daarna opeens in Engeland opdook.

[00:04:06]

Abu Sayyaf op de bal gezwollen, Mohamed aanmaakten is in hiding in uw land en prinses Haya bent aan het zeilen. Vette BNPP verhaal. Life after Clain kwam hard aan.

[00:04:18]

Zelf heeft ze er nooit openlijk over gesproken, maar via vrienden vaak anoniem opgevoerd. In de pers komen er berichten naar buiten dat Haya bang was voor haar eigen veiligheid en die van haar kinderen. Vast staat in ieder geval dat ze in een rechtszaak in Engeland om bescherming voor haar en haar kinderen heeft gevraagd, vertelt Arabisten Leila al-Zawahiri.

[00:04:38]

Ze heeft niet direct zelf iets gezegd. Daar is wel bekend via vrienden van haar, die anoniem spraken dat ze echt als de dood zo bang was voor haar man. Waarschijnlijk euh, dat hij haar iets zou aandoen. En haar kinderen. Mogelijk zou ook zou ontvoeren. Dus ze is naar de rechtbank gegaan. Euh. In Engeland. En die. Dat was een besloten rechtszaak. Maar daar is wel een uitspraak uitgekomen dat inderdaad haar kinderen beschermd worden tegen mogelijke ontvoering of zelfs haar dochter tegen mogelijke gedwongen huwelijk.

[00:05:07]

Uhm da door die zeiken ik. Uh M'hamed. Uhm dus. Daaruit blijkt wel dat ze zeker een gesproken heeft over wat er gebeurd is en dat het niet zo best was. Hoe is het geeindigd? Waar? Waar is zij nu? Uh, ik denk dat zij nog in Engeland verblijft, want dat is wel de plek waar ze euh ja, de zorg heeft en de bescherming van de rechtbank ook. Euh. En zij is daar ook. Vroeger is zij daar zelf naar school geweest en naar de universiteit, dus ik denk ook dat haar kinderen daar nu op school zitten.

[00:05:36]

Uhm. Voor zover we weten is ze daar nog steeds. Maar ze houdt zich natuurlijk heel erg uit de media. En uh, in stilte om geen aandacht te trekken, ook niet van haar ex-man.

[00:05:47]

Wat precies de reden van Haya was om naar Engeland te vluchten? Dat weten we niet, maar volgens vrienden zou ze ernstig ongerust zijn geraakt door de verhalen van twee dochters van haar man, prinses Latifa en prinses Hamza, die allebei een poging hebben gedaan om te vluchten, maar die het niet is gelukt. De vluchtpoging van Latifa is even tragisch als spectaculair verlopen. Een soort James Bond achtig scenario. Samen met vrienden reed ze via buurland Oman naar de kust, waar ze op een jetski een zeilschip in de Indische Oceaan wist te bereiken en haar plan was om naar Amerika te gaan.

[00:06:21]

Maar het jacht werd bestormd door gewapende commando's die Latifa terug naar Dubai voerde.

[00:06:27]

Maar dit mislukte. Toen de spoorlijn zijn 19u10 fayt.

[00:06:33]

Sindsdien zit ze opgesloten. Het lukte haar daarna wel om een veertig minuten. Durende video te posten waarin ze vertelt waarom ze weg wou. Ze zou geslagen worden en haar zusje Fatma wordt opgesloten in een kooi in huis, zegt ze.

[00:06:47]

Shiitake en ik ben een oud poppetje met look a secret is van de hand van Implications Natty Honours, die weer Chitty Chitty weer bij is. Socios Betty de een keertje houdt al mijn vader Gert Interpretation Chi Chi Chi pakketjes. Het is geen Giovanni Battista en ik.

[00:07:14]

Dit was in 2018 toen de video online kwam. Allemaal nieuwe informatie. Informatie die Haya aanvankelijk ook niet geloofde. Ze zocht Latifa in Dubai op. Samen met haar vriendin Mary Robinson. Zij is de voormalige president van Ierland en Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de VN. Beiden geloofden het verhaal van de sjeik en dat was dat Latifa mentaal niet stabiel was.

[00:07:39]

Alan Bolling. EPA. EPA. Bij P en I Am i o Arbat.

[00:07:51]

AfterPay prints verfraaien. Hoe maakt Noen? Verlangt Haim als met Ockham tuurde Bay aan Help! Het family dilemma aan dat dilemma? Walters Dat Native Robel sinds Trouw door Uhm Dushi mede video pagina regret aan Sjhy. Inmiddels denken bij de vrouwen er anders over. De eerste prinses die vluchten was Jansa, ook een dochter van sjeik Mohammed. Zij probeerde in Engeland letterlijk weg te rennen van het landgoed van haar vader, maar ze werd opgepakt en terug naar Dubai gehaald. Volgens Latifa wordt ze gedrogeerd vastgehouden.

[00:08:28]

Het is lastig om er iets met zekerheid over te zeggen. Eigenlijk is er niets over de precieze omstandigheden bekend en journalistiek gezien is het ook een lastig verhaal, omdat er veel gespeculeerd wordt op basis van flarden aan informatie en video's. Maar die video's, die geven wel een beeld van wat er in de hoofden van de prinsessen omgaat. De ideale mix tussen pot en chic om vervolgens van Latifa horen we het meest?

[00:08:56]

Euh. Eerst was er die lange video waarin ze beschreef dat ze in een gouden kooi leefde.

[00:09:01]

Ja, ze vertelde inderdaad dat ze uhm i helemaal vaststaat dat ze helemaal niet vrij was om te doen wat ze wilde. En dat was best een contrast met hoe ze daarvoor naar buiten kwam. En ook door. Euh ja, door de sjeik zelf als een soort voorbeeld van hoe vrij Doebai was. En je kon daar sporten en je zag haar euh paragliden. En en ze was ook heel sportief. Euh. En ineens, ze kon dat allemaal niet meer.

[00:09:24]

En dan was het. Blijkbaar was ze toch te ver gegaan en wilde ze teveel vrijheden dus. Ze vertelde ook dat dat ja, ze is echt wel gehecht aan die vrijheden, dat ze dat ineens allemaal niet meer kon en dat ze vast zat. En euh ja, ze. Ze vermeldde ook haar zus Sansa inderdaad, die euh, al in 2000 eigenlijk vanuit Cambridge waar ze studeerde ontvoerd was. Uhm dus dat. Ja dus dat was een moment dat ze echt een oproep deed aan de wereld van he.

[00:09:52]

Ik euh. Eigenlijk is alles wat euh, wat tot nu toe van mij gezien is dat. Dat was ook allemaal georkestreerd, zegt ze. Zegt ze ook. Het was een PR stunt.

[00:10:02]

Ja uhm. Na die video is er drie jaar lang euh, niks meer van haar vernomen. Tot vorige maand. Euh, toen er opeens die video's opdoken die ze dan in de wc had opgenomen en aan een vriendin had gestuurd. Wat zijn dat voor een video's en welk beeld komt daaruit naar voren? Ja, die video's zijn inderdaad genomen in de enige ruimte waar zij blijkbaar een slot op de deur hadden. De wc. Inderdaad dus. En die telefoon had ze blijkbaar ook naar binnen gesmokkeld gekregen.

[00:10:30]

En euh ja, daarin doet ze opnieuw een oproep dat ze echt vastgehouden wordt in een villa in Dubai, waar dus helemaal alles is afgesloten, waar ze de zon niet kan zien en dat ze ook bedreigd wordt. Dat als ze probeert te ontsnappen, dan zal ze echt nooit meer de zon zien. Dus het is weer een oproep aan de wereld om haar te bevrijden. En dat is dus helemaal in tegenstelling tot het beeld wat ze toch in de tussentijd ook nog eens naar buiten gekomen van haar.

[00:10:57]

Dus naast Mary Robinson de vroegere euh, High Commissioner of Human Rights. Dus echt? Euh ja, de Hoge Commissaris van Mensenrechten die nota bene gestrikt was door haar vader, zei ik Mohammed om te laten zien aan de wereld dat ze daar niks aan de hand was met Latifa, behalve dat ze ziek was, maar dat ze dus verzorgd werd door euh, haar familie. En onlangs is dus ook naar buiten gekomen dat Mary Robinson daar enorme spijt van heeft, dat ze zich enorm schaamt voor dat euh PR moment waar ze zich in heeft laten verleiden.

[00:11:29]

Maar zij heeft kennelijk dan nu het idee dat er toch wel degelijk iets anders aan de hand is.

[00:11:34]

Ja zeker? Ja dus. Euh oké. Wat precies? Eerder al zei en euh, dus Mary Robinson die nu eigenlijk best wel laat, toch wel na een paar jaar naar buiten komt om dat alsnog te zeggen dat het niet waar was dat zij toen gezegd had dat ze relatief goed werd verzorgd. En dan nu dus weer die video's van euh, Latifa zelf. Dat is toch wel dat er echt duidelijk iets aan de hand is?

[00:11:58]

Stel je voor, je bent een held aan de helse rest van de week. VRT nieuws dat ze nooit Cetiosaurus kringen op dollar Saudi-Arabië spik om gameren van the first time to the program. Al lachend. Waar ben je held? GENT Terwijl Bardarbunga Fabre een wolk van brouwden, Jader vluchtpogingen en opsluiting zien we ook in Saoedi-Arabië. In 2014 spraken twee dochters van de inmiddels overleden koning Abdullah, naar eigen zeggen met gevaar voor eigen leven met Channel Four News. Ze zeiden onomwonden dat ze vastgehouden werden door hun vader.

[00:12:29]

Maar reed mijn held bekendstaan. En een jaar had de chef van Charlie, Herman Junior, hier half jaar aangekleed. Geen Yu-Gi-Oh! Aan Loungen, Viola en het klassieke Griekenland voor mij hij.

[00:12:49]

Na de dood van Abdulla kwam koning Salman zes jaar geleden aan de macht en onder hem lijken dit soort praktijken te verergeren. Hij heeft veel macht gegeven aan zijn zoon, kroonprins Mohammed bin Salman. Hier vooral bekend vanwege zijn veronderstelde betrokkenheid bij de moord op journalist Cacho. Mohammed bin Salman zou iedereen binnen zijn familie, die ook maar iets van zijn macht bedreigd, laten vastzetten. Surprise, Saturday night Shaka Saudisch dtwy. BRUSSEL Barilla Prince's kreeg koorts en dat niet former is het been.

[00:13:23]

Dit is mijn eerste corruption pro prinsen en prinsessen. Deze week kwam een prominente Saoedische prinses in het nieuws, prinses Buscema. Zij zit zonder aanwijsbare reden samen met haar dochter al twee jaar vast in een gevangenis in hoofdstad Riyad. Hun juridische adviseurs vragen de Britse regering nu om in te grijpen en druk te zetten om hen vrij te laten.

[00:13:47]

Prinses Baarsma. Zij is de dochter van koning Saud 1 en zij is ook verdwenen sinds februari 2019. Zij wilde een vliegtuig nemen naar Zwitserland voor medische zorg. Zij had blijkbaar hartproblemen. Maar ze is nooit op die vlucht gekomen. Ze werd meteen gearresteerd. Vanuit haar huis. En ze zit blijkbaar in de gevangenis en haar gevangenis, waar ook de jonge activiste euh, Luzine aan het Loevendie onlangs is vrijgelaten. Dus dat is geen fijne gevangenis. En ja, de reden is niet helemaal duidelijk.

[00:14:21]

Ze zou via Turkije gaan vliegen naar Zwitserland. En euh, de kroonprins Mohammed bin Salman is niet blij met Turkije omdat die euh, zich tegen Saudi-Arabië heeft gekeerd. Na de moord op de journalist Cazaux, die in het Saudische consulaat in Istanbul. Maar mogelijk zou het ook kunnen zijn dat ze wordt vastgehouden omdat zij recht heeft op een hele grote erfenis van haar vader, koning Saoed. Dus het kan ook een onderdeel zijn van de. Euh, ja, de grote interne paleis.

[00:14:54]

Coup zou je het kunnen noemen van deze kroonprins om als zijn rivale uit te schakelen? Waar voor hij ook in 2017 euh ja, heel veel prinsen en euh zakenmannen van Saoedi-Arabië heeft gegijzeld in het Ritz-Carlton Hotel en onder het mom van euh, ik ga corruptie bestrijden, zelfs onder mijn familie. Maar het was eigenlijk om te laten zien. Ik ben hier verbaasd en euh, niemand kan aan mijn euh t m ja, de de route naar de macht en naar het koningschap.

[00:15:26]

Daaraan komen dus zij zou dan wel de enige vrouw zijn die euh, onder dat mom nu is vastgezet van zijn familie.

[00:15:33]

Ja, dus er zit meer een euh, lijkt het een een een greep naar de macht. Euh, achter dan een vrijheidsbeperking omdat omdat zij een vrouw is die meer wil. Nou, het is ook wel zo dat zij zich uitsprak. Ook in Amerika. Euh, openlijk euh. Voor hervormingen in haar land. Maar dat deed ze niet op een heel kritische manier. Ze zei juist ja. Binnen het systeem zijn daar nu, zoals Mohamed bin Salman zelf ook zegt, wil hij ook hervormingen doen.

[00:16:00]

Dus. Zij dacht dat ze dat ook in dat kader kon zeggen. Euh, maar dat zou kunnen meespelen. En ze heeft ook de publiciteit gezocht. Vorig jaar april. Euh. Via tweets om te laten weten. Euh. Ze richten het ook aan Mohammed bin Salman. Ik zit nu vast in de gevangenis en het gaat helemaal niet goed met me. Ik ga je dood, want ik heb dus medische hulp nodig. En misschien weet u niet dat ik hier zette.

[00:16:24]

Laat me alsjeblieft flauw vrij. Euh, nou ja, dat is al een jaar geleden en sindsdien hebben we ook niks gehoord. Dus waarschijnlijk weet u dat wel. En euh. Dus ja, het is allemaal heel onduidelijk. Zoals veel euh, in dat koninkrijk. Natuurlijk. Heel onduidelijk is wat is wat jou betreft na de overeenkomst tussen al deze prinsessen in euh, Dubai en Saudi-Arabië die tegen hun wil in vastgehouden worden. Het is best moeilijk om dat goed te duiden, want een deel kan dus ook politiek zijn.

[00:16:53]

Maar ik denk dat er ook helaas veel te maken heeft met de cultuur daar. Enorm patriarchale cultuur die er heerst dat macht en mannelijkheid te maken heeft met het binnenhouden en het controleren van de vrouwen binnen jouw bereik. Dus je zelfs je moeder en je zussen en je dochter is. Dus het is heel belangrijk dat naar buiten toe jij als man kan laten zien van euh, ik heb alles onder controle en vooral de vrouwen. Dat is best wel bekend. Euh, die vertegenwoordigen de eer van de hele familie.

[00:17:22]

Dus als zij zich goed gedragen. En euh dan? Dan gaat alles goed. En zo niet als ze zelf hun stem proberen te vinden of zelfs beslissingen nemen en naar buiten willen treden. Ja, dan maak je eigenlijk zien als man dat je het de macht niet hebt en niet onder controle hebt en je mannelijkheid wordt aangetast. En dat geldt des te meer als je ja koning euh een kroonprins bent. Dat speelt denk ik toch wel heel erg mee. Maar het is toch wel heel zuur als je juist juist de sjeik van Dubai en de kroonprins van Saudi-Arabië wil laten zien dat je een hervormer bent, dat je over de staat, naar de wereld, dat je ook vrouwen zegt.

[00:18:01]

Euh, ruimte te willen geven. Dus het is ook heel dubbel en en in dat opzicht toch ook weer niet te begrijpen.

[00:18:08]

En niet alleen met cultuur te vertalen, want zij hebben dat beiden allebei op die manier zichzelf zo neergezet. Ook Mohammed bin Salman werd aanvankelijk echt gezien als een hervormer, juist ook op het gebied van vrouwenrechten. Althans, zo profileerde hij zich. Maar euh, dat is dus niet terug te zien, in ieder geval euh, binnen zijn eigen familie.

[00:18:28]

Nee. En dan zie je toch ook dat het heel dubbel is dat naar buiten toe. Ze willen de alletwee graag meedoen met de wereld en het is ook een verdienmodel. Ze zien allebei het land wat ze regeren. Euh, in feite als een zakenimperium. Euh, dus het gaat erom euh, geld binnen te halen. Grote opdrachten mee te doen met de wereld en een grotere plek in te nemen bij wijze van spreken dan ja, de omvang van hun territorium.

[00:18:50]

Euh, in dat opzicht willen ze heel erg meespelen. Maar dat betekent blijkbaar niet dat je binnenslands ook de mensen daarin laat meespelen. De burgers dus ook zeggenschap geeft. En euh, en vrouwen ook niet. Maar ook dus niet de jonge mensen die je nou veel meer ziet euh. Opkomen ook in de Arabische landen daaromheen. Dat is dan weer niet de bedoeling. Dus het gaat wel om het geld en de macht, maar niet om de de vrijheden en de democratisering die daarbij hoort.

[00:19:14]

En ja, wat is dan een hervorming eigenlijk als het alleen maar heel cosmetisch is? Maar je ziet ja daar. Daar zit dus een enorme frictie. En ja, je ziet toch wel dat er steeds meer ook zelfs van vrouwen die gevangen zitten toch manieren zien om naar buiten te komen om dat beeld dus aan te tasten. Dus je je zou ook kunnen zeggen van hoelang gaat dit nog duren? Hoelang kan geld en aanzien en ook wel ja, de medeplichtigheid van de wereld die graag mee wil doen in die in die rijke droom en die opdrachten?

[00:19:47]

Hoelang kan dat nog voortduren?

[00:19:50]

Ja euh, zie je ook. B want we hebben het nu vooral over deze prinsessen gehad. Maar er zijn ook voorbeelden van vrouwen buiten de koninklijke families. Uh, die weg proberen te komen maar het niet lukte. Ja, dat is uh onlangs. En dat is me wel vreemd. Euh, een heeft. Euh. Kroonprins Ben Salman. Euh. Heeft uh de toestemming gegeven aan vrouwen eigenlijk de mogelijkheid om zonder toestemming van hun voogd euh aan het land te kunnen verlaten.

[00:20:19]

Ik weet dat nog, want de was toen op Twitter waar een hele hoop grappige filmpjes. Dat dus vrouwen dus meteen in hun rol koffertje pakten en heel hard renden naar het vliegveld om dus massaal Saudi-Arabië te verlaten. Uh, alleen ja, dat hebben we eigenlijk niet gezien. Dat dat gebeurde. Dus je kunt je afvragen wat is daar gebeurd? En zijn vrouwen toch wel gelukkig? Daarbinnen? Of nou ja, je moet natuurlijk geld hebben. Waar moet je heen?

[00:20:40]

Euh. Je hebt natuurlijk toch altijd de toestemming? Ja toch van je familie nodig, ook al zegt de kroonprins dat het niet zo is. Dus die grote uittocht is is er niet geweest. Maar het is wel zo inderdaad dat er ook vrouwen activisten nog steeds vastzitten.

[00:20:55]

Hoe zie jij de toekomst van al deze Arabische prinsessen somber? Of is er toch ergens ook wel hoop dat er nu dingen in gang gezet worden?

[00:21:02]

Ja, aan de ene kant is het best heel somber omdat zoals prinses Jansa euh. Zij is al 20 jaar verdwenen. Dus dat ja, er zijn meer vrouwen en prinsessen die ook voor langere tijd al waarvan we niks gehoord hebben. Uhm, dus dat is somber en zal niet zomaar veranderen. Alleen het is toch wel hoopvol dat zeker zo'n prinses Latifa, die al voor de derde of vierde keer er in slaagt om de buitenwereld te bereiken met haar verhaal. Wat ontzettend dapper is, want ze weet dat het ernstige gevolgen kan hebben.

[00:21:32]

Maar ze heeft dus blijkbaar toch wel ergens hulp. En ook de aandacht van de. Media 1 zal helpen en de rechterlijke macht zoals bij prinses Haya in euh, euh, Engeland. En als de politiek zoals Baydar nu ook op een andere manier naar Saoedi-Arabië en de Golfstaten gaat kijken en ook echt daar consequenties aan verbindt. Daar zie ik toch wel hoop. Uhm, het zou ja niet heel erg snel gaan. Euh, want ja, tradities en en een machtspositie.

[00:22:01]

Juist als je op deze manier in de hoofden van de sjeik en de kroonprins nu ineens zou toegeven, zou dat een teken van zwakte zijn. Euh, maar ik denk toch wel dat deze situatie niet houdbaar is. En als we blijven euh aandacht geven daaraan dan? Dan hoop ik dat ze toch zien dat er een andere manier is om euh zowel de macht te houden als dan toch euh, je burgers en zeker je familie en dochters vrijheid te geven. En dat was een meer morgana begin van de middag.

[00:22:31]

Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.