Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Zandkasteel. De dag Dan denk ik dat we als het tweede kwartaal voorbij is, dat we zo'n 18 miljoen prikken moeten kunnen hebben gezet. Nou, we hebben 17 miljoen mensen ruim, maar alleen de volwassenen. Euh, we zijn op dit moment onderdeel van de groep die we gaan vaccineren. En stel nou dat daar 80 85 procent. Uh uh zich van wil laten vaccineren. Hebben we zo'n 12 miljoen mensen om en nabij? Uh, dan denk ik dat je twee derde daarvan volledig beschermd moet kunnen hebben.

[00:00:29]

En één derde daarvan moet je een eerste prikje in ieder geval kunnen hebben gegeven tegen die tijd.

[00:00:34]

Tussen al het sombere nieuws over Corona en de corona maatregelen duiken er de laatste tijd ook steeds vaker positieve verhalen op, zoals dat van Corona minister Hugo de Jonge, die gisteravond vol rekende dat we tegen de zomer bijna allemaal ingeënt kunnen zijn. En de effecten van de vaccinatiecampagne worden op verschillende plekken ook al zichtbaar. Hier in Nederland heel voorzichtig aan, maar vooral ook op plekken waar ze al veel verder zijn met vaccineren, zoals in Israël en het Verenigd Koninkrijk, waar ziekenhuisopnames in de gevaccineerde groepen dramatisch dalen.

[00:01:05]

Echt goed nieuws kwam er deze week ook uit Amerika, waar het Jansen vaccin is goedgekeurd. Een vaccin dat deels in Leiden is ontwikkeld en waar we er meer dan 11 miljoen van hebben besteld en waar bovendien maar één prik voor nodig is. Dit vaccin kan de turbo versneller gaan worden. De game changer zal je wél en de kans is groot dat het binnenkort ook in de EU wordt goedgekeurd. Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabet Steins. De dag is woensdag 3 maart en vandaag alles over het Jansen vaccin.

[00:01:37]

Kijk, het is natuurlijk fantastisch dat er zoveel initiatieven zijn, ik begrijp dat we inmiddels op meer dan 70 Fakse initiatieven zitten. Dat is fantastisch, maar als al die vaccins getest moeten worden, dan betekent dat dat IS ergens een bottleneck gaat ontstaan.

[00:01:52]

Op 17 april vorig jaar sprak ik hier in de podcast met virologen Hanneke Schuitemaker van farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden. Janssen is overigens onderdeel van Johnson en Johnson, dus in Amerika noemen ze Janssen vaccin vaak een J&J vaccin en zijn ze ook trots dat het een vaccin van eigen bodem is.

[00:02:10]

Tafelgast JJ braakt Sint-Donatus BGM Maurienne smoren. In Lobel Jupiters storyboard jongleert Watson Dorp-Oost Chubb me aneke investering.

[00:02:18]

Ik opende open water. Hoe dan ook had Hanneke de leiding bij Janssen in het onderzoek naar een nieuw korona vak zijn. Het was een van de vele initiatieven, want net als in Leiden werd er op heel veel plekken in de wereld in Laps dag en nacht gewerkt om het Korona vaccin te ontwikkelen.

[00:02:34]

Het is echt een gebed in mijn bureau en het gaat maar door. Dus is ook omdat we natuurlijk internationaal werken, dus s nachts werken andere mensen. Maar goed, het is dus het is wel euh. Het zijn echt bijzondere tijden, dus wij klagen niet. Hoewel het onderzoek goed verliep, waren er nog bergen werk te verzetten. Veel dingen die mis konden gaan en Hanneke hield er ook nadrukkelijk rekening mee dat het wel eens niet kon gaan lukken. Het is niet een dagdeel en euh, wij weten natuurlijk uit het verleden dat negen van de tien vaccins mislukken.

[00:03:05]

Nou, het lukte wel. Nadat onder meer Pfizer Moderna en AstraZeneca al hadden laten weten dat hun vaccins goed werkten, kwam Janssen in januari met het goede nieuws.

[00:03:14]

Uit onderzoek blijkt dat het vaccin na 29 dagen een immuunreactie van 90 procent oproept. Het is bij 90 procent van de proefpersonen en na 57 dagen zelfs bij iedereen. En deze week keurde de Amerikaanse toezichthouder op medicijnen, de FDP, het vaccin goed in een noodt vergunning. Het wordt daar dus nu al gebruikt door Forest.

[00:03:33]

JJ Gosens drugsspuiten to go insw Amerikanse arm schuddend conifeer. Voor de jonge ouders. Het Europese Medicijnen Agentschap EMA neemt waarschijnlijk 11 maart een beslissing over het vaccin voor de Europese Unie en Jansen wordt dan het vierde vaccin op de Nederlandse markt. Soms voelt het misschien alsof de weg uit de korona crisis lang duurt, maar vanuit de wetenschap wordt daar echt heel anders naar gekeken, zegt immunoloog Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC. Dat is denk ik het verschil tussen wetenschappers en euh ja, niet wetenschappers.

[00:04:04]

Maar kijk, wij zitten altijd natuurlijk in een en dan euh, vak waar je alleen maar onzekerheden en dingen die wel werken die niet werken. We zijn echt veel meer gewend. En als ik dan kijk hoe het afgelopen jaar is gegaan, dan ben ik echt gewoon flabbergasted dat je echt denkt van OK. Dit kan je dus pas bereiken als je daar met je allen de schouders onder zet. Het is werkelijk ongelofelijk wat er is bereikt. Dus ik begrijp wel dat dit soort situaties denk na elke seconde duurt te lang, maar het is echt allemaal razendsnel gegaan.

[00:04:31]

Het is echt gewoon. Ja euh, echt indrukwekkend wat er allemaal is bereikt. En als je echt gewoon denkt van jongens, het is echt echt fantastisch dat dit zo gegaan is. Het had ook echt niet heel veel sneller gekund. Ja en we zeiden dit gaat gewoon goed komen.

[00:04:44]

Het gaat hoe dan ook goed komen, zeggen ze dus. En na de late start van de vaccinatiecampagne in Nederland zie je nu ook echt een versnelling in het aantal prikken dat hier wordt uitgedeeld.

[00:04:53]

Meer dan de helft van de 85 plussers heeft intussen de eerste prik gehad. Volgens het RIVM is het besmetting speelt in die groep niet duidelijk anders dan bij jongere mensen.

[00:05:02]

Wilt u bijvoorbeeld ziet in de groep van 60 tot 65? Is eigenlijk dat er toch een vrij vlak beloop heeft en dat de laatste weken niet meer verder gedaald zijn ten opzichte van de eerdere weken. En als u naar de allerhoogste leeftijdsgroep voor het gemak even kijkt, dan ziet u dat u wel blijven dalen. Nou, dat veroorzaakt die daling. Dat is dus zeer waarschijnlijk het vaccinatie effect.

[00:05:23]

Nou, sowieso gaat het beter. Het is wel zijn daad. Uh, wat langzamer gestart dan de rest van Europa. Maar die achterstand hebben we echter inmiddels wel ingehaald. Alleen wat op dit moment wel echt op dat zie je gewoon de beperkende factor is, is gewoon dat er een aantal vaccins gewoon nog niet geleverd worden. Met name AstraZeneca. Ja, daar hebben ze toch echt wat problemen om te leveren wat ze hebben beloofd. Dus is op dit moment is er een schaarste aan vaccins en dat bepaalt het tempo.

[00:05:48]

In dit geval beperkt het tempo. Maar vanaf april komen daar heel erg veel vaccins binnen. Zowel de naam van Jansen, maar ook van viezer, gaat enorm opschroeven. AstraZeneca komt ook nog steeds al met voor twee miljoen mensen. Het volgende kwartaal, dus als je al met al dat gaat uitrekenen, dan is er voor het volgende kwartaal, dus vanaf april zouden er vaccins moeten binnenkomen om 10 miljoen mensen te vaccineren. Ja, dan ben je wel een heel eind op weg.

[00:06:13]

Dus vanaf april kunnen we de grote versnelling gaan verwachten. Ja ja, ja dan. Dan komen echt de grote hoeveelheden vaccins komen dan winnen. En Nederland heeft zwaar ingezet op Janssen. Euh, we hebben daar meer dan 11 miljoen van besteld. In Amerika wordt Janssen ook de game changer genoemd. Uh, kan je dat in Nederland ook zo stellen?

[00:06:33]

Nou kijk, op dit moment is het gewoon zo van dat. Uhm. Er zijn te weinig vaccins H, dus je zou zeggen van we zijn dus niet genoeg vaccins van n bedrijf om iedereen te kunnen vaccineren. Dus het feit dat wij nu van vier verschillende leveranciers vaccins krijgen en ook die van Janssen erbij. Dat gaat enorm helpen. Want ja, je hebt gewoon al die vaccins nodig. Het grote voordeel van het Janssen vaccins dat maar één prik is, is wat.

[00:06:58]

Dat maakt het ook puur logistiek. Allemaal heel handig, maar ook gewoon. Uhm ja, je hebt maar de helft van de hoeveelheid vaccins nodig ten opzichte van de andere fabrikanten. Daar hebben ze ook echt op ingezet. Kijk, voor ons is dat misschien nog net iets minder relevant. Maar als je echt denkt dat grote delen van de wereld dus Afrika, Azië en Zuid-Amerika is een vaccin waar n prik. Euh ja maar nodig is en wat je in de koelkast kan bewaren.

[00:07:21]

Ja, dat is enorm belangrijk voor dat soort landen en daar hebben ze ook echt bewust op gezocht. Dus we hebben echt gezocht naar een vaccin waarin maar één prik voor nodig is.

[00:07:29]

Het Janssen vaccin werkt anders dan de vaccins van viezer en moderna. Alledrie brengen ze een klein stukje genetische code van het coronavirus in onze cellen. Maar viezer en moderna doen dat via een vet bolletje en Janssen en ook AstraZeneca gebruiken een onschuldig verkoudheidsvirus als vervoermiddel. Een stukje genetische code zorgt ervoor dat onze cellen een stukje virus eiwit aanmaken en dat eiwit moet dan een afweer reactie aanzwengelen die ons beschermt tegen besmetting met het coronavirus. Dat werkt met allemaal heel erg goed en het Janssen vaccin zo gebouwd dat die immuunreactie meerdere keren wordt opgewekt.

[00:08:04]

Maar er worden dus maar n prik nodig is. Overigens blijken ook de andere vaccins al heel effectief te zijn na n prik, maar die tweede prik is wel echt nodig om ze beter te maken. Het is volgens Marjolein heel onverstandig om die tweede prik niet te nemen, omdat er dan mensen zullen zijn die het virus toch niet helemaal goed kunnen opruimen, waardoor er minder het risico bestaat dat er mutanten ontstaan die resistent worden tegen het vaccin. Uit het VN rapport blijkt dat het Janssen vaccin in de VS een werkzaamheid heeft van 72 procent.

[00:08:34]

Heel erg goed, maar wel ietsje minder goed dan de vijfennegentig procent van moderner en frisser. Maar dit is niet het moment om kieskeurig te zijn, zegt ook de Amerikaanse topadviseur.

[00:08:44]

Fout zie de Werckx dus. Het is een rage. Ze waren reeds in de Warrens en Jerry werk djinns in The Bible in Waites. Reddingwerkers te Lede. De Belle Cheyns de Waris studeerde Werry in New York Immigration zullen daar zullen we je werk zien in te wonen. Ze Wintervuur hebben het zien is Ketbi die je hebt. Die freeway heeft dit zowel op een ziel gericht.

[00:09:13]

Zowel het phaser en het moderna faxen. Die zijn vijfennegentig procent effectief. Dat is echt heel erg goed, dat zou je kunnen zeggen. Wat zijn de sportwagens onder de vaccins en die van AstraZeneca en van Janssen zitten meer in de buurt van dan maar zo'n 60 70 procent. Maar wat heel belangrijk is en dat geldt voor alle vaccins die op dit moment op de markt zijn, is dat ze misschien niet allemaal voorkomen dat je helemaal niet ziek wordt. Maar ze voorkomen allemaal dat mensen heel erg ziek worden.

[00:09:40]

Euh, voor in het ziekenhuis Turek terechtkomen of overlijden. Dus het zijn echt allemaal heel erg bruikbare vaccins.

[00:09:47]

Ja, dus ook de n niet sportwagens. Ik ga. Ik zag trouw euh. Bijvoorbeeld Janssen met een Volvo vergeleken dus de Volvo's onder de vaccins die. Die zijn ook super effectief in het voorkomen van ziekenhuisopnames. Ja ja, dat is het dan toch eindelijk? Tuurlijk. Maar waar het in dit geval ook om draait, want daar is ons hele beleid op gebaseerd. Namelijk de zorg niet overspoeld raakt dus met deze vaccins kunt voorkomen dat mensen in het ziekenhuis terechtkomen.

[00:10:13]

En dan zijn we echt een heel eind. Ja, zit er bij Janssen nog een verschil in? Want ze zijn natuurlijk wat later dan die eerdere die al op de markt zijn gekomen. Euh, een verschil in de manier waarop er getest is. Uhm ja, in zoverre dat de locaties verschillen. Dus de andere vaccins. Die zijn eigenlijk uitgetest op een moment dat ze bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse variant van het virus nog niet bestond. Dus daar weten we tenminste de basis van laboratoriumexperimenten.

[00:10:39]

Weten we wel dat dat waarschijnlijk daar ook nog wel tegen werkt, maar misschien iets minder. Maar een Janssen vaccin is echt in Zuid-Afrika getest op het moment dat die Zuid-Afrikaanse variant daar al was. En daarvan weten we dus zeker dat dit vaccin ook daartegen helpt. Het lijkt net ietsjes minder effectief te zijn, maar ook daarvoor geldt het is nog steeds goed genoeg om te zorgen dat mensen dus niet in het ziekenhuis terechtkomen of overlijden. Dus het is nog steeds maar voor die hele ernstige covert.

[00:11:05]

Euh, werkt het ook nog steeds heel erg goed tegen die Zuid-Afrikaanse variant? En dat is toch wel heel erg prettig om te weten.

[00:11:11]

En euh, is er ook meer getest op meer leeftijden? Want bij AstraZeneca was natuurlijk het probleem dat niet helemaal vaststond of het nou bij vijfenzestigplussers uhm goed werkt. Is dat bij Janssen beter getest dan Janssen? Hij is meer 60 65 plussers in de studies gehad. Geloof ons helemaal. 30 procent zegt wel een behoorlijk aantal en daar lijkt het allemaal prima te werken. Overigens is het inmiddels ook duidelijk dat AstraZeneca vaccin ook. Bij oudere mensen werkt het. Is dat inderdaad niet meegenomen in de studie?

[00:11:41]

Maar in Engeland en Schotland wordt het natuurlijk nu al heel erg veel gebruikt. Ja, en daar zie je dus echt wel in. Een echte situatie dat dat ook het AstraZeneca vaccin daar enorm effectief is in het voorkomen van ziekenhuisopname, ook van de vijfenzestigplussers.

[00:11:55]

Maar ja, dat heeft er vooralsnog niet toe geleid in Nederland tot een DAT. Dat de vaccinatie strategie wordt aangepast. Want hier wordt AstraZeneca alleen aan mensen jonger dan 65 uitgedeeld. Ja, dat klopt. Maar als je gewoon kijkt naar het vaccinatie schema zoals het eigenlijk want begin als opgesteld, was dat eigenlijk sowieso altijd al de bedoeling. Dus het was eigenlijk altijd al de bedoeling dat de zeg maar de vijfenzestigplussers zouden worden gevaccineerd met het Moderna en het Fairfax hem.

[00:12:20]

En dat het AstraZeneca vaccin bedoeld was voor de 65 minners, dus voor Nederland maakte het eigenlijk niet eens zo heel erg veel uit voor die vaccinaties. Heeft trouwens ook te maken met de effectiviteit dat ie dus bij moderne en uhm Pfizer hoger ligt. En als dat dus belangrijker is ook voor mensen in een grotere risicogroepen. Nou, daar is het oorspronkelijk schema wel op gebaseerd. O moderne en viezer, dat waren tuurlijk eigelijk de eerste die met hun data kwamen.

[00:12:43]

En daarvandaan wisten we dus van elk dat die werken goed bij ouderen. Dus daar is toen dat schema al opgemaakt. Uhm. En ja, uiteindelijk maar goed uiteindelijk zeg maar Berke. Alle vaccins dus om te voorkomen dat ja ook oudere mensen heel erg ziek worden in het ziekenhuis terechtkomen. Ik kan me wel voorstellen dat mensen denken van ja, ik wil toch eigenlijk gewoon die sportwagen onder de vaccins? Ja, dat kan het natuurlijk ook wel voorstellen. Als ik zou mogen kiezen zou ik dat natuurlijk ook willen.

[00:13:07]

Maar ja, dat is een pgt punt. We hebben die keuze niet. En als we allemaal gaan zitten wachten tot er genoeg vieze vaccins zijn om iedereen te vaccineren. Ja, dan zijn we dus een heel eind verder. Dus dan zit je dus echt nog wel maanden verder. Dus op een gegeven moment ja. Maar ja, het is misschien niet een sportwagen, maar de AstraZeneca en Janssen. Vaccins brengen je toch ook nog steeds op de plek waar je wil zijn.

[00:13:25]

Dus ja, als ik dan toch zegt van mag kiezen tussen of geen vaccinatie of een AstraZeneca of Janssen vaccinatie, dan zeg ik nou doe dan toch maar gewoon die vaccinatie zeker? Benadrukken experts, omdat er anders in de tussentijd mutanten kunnen ontstaan. Het is een race tegen de klok waar het de hele tijd maar over gaat.

[00:13:43]

Waar is dus Domino 2? Want je hebt een Beyens rapporte the way. Chokri, ben jij? Is e? Die handel helpt meisjes daar iets holkema onder, terwijl in je prudens en b jatwerk Zeneli minder werk zien, terwijl dat Cirio Isabella moet. Veel gulle bui. Jede gene bekende de in de mix.

[00:14:05]

Over de verschillen in effectiviteit van vaccins zijn ook misverstanden ontstaan die slecht zijn voor de vaccinatie bereidheid. In Duitsland bijvoorbeeld liepen ze tegen het probleem op dat mensen niet kwamen opdagen voor de AstraZeneca vaccins, omdat ze dachten dat dat vaccin minder effectief was. Men zag het met eigen ogen gebeuren hier in dit vaccinatie centrum. Op een dag dat 280 mensen met AstraZeneca ingeënt konden worden, maakten 20 mensen een afspraak en kwamen er maar 10 die zorgen dat mensen hun niet zo goed wordt s nachts wanneer het voorkomt.

[00:14:39]

AstraZeneca kampt met een imagoprobleem. Er zijn leveringsproblemen en daarover is ruzie ontstaan met de Europese Unie. En sommige landen, waaronder Nederland, gebruiken de prik niet voor mensen boven de 65, omdat die groepen niet goed onderzocht waren. Inmiddels is al door grootschalig gebruik in Engeland en Schotland gebleken dat AstraZeneca ook op ouderen heel goed werkt. Maar als er één keer zo'n verhaal rondgaat, dan kan dat heel schadelijk zijn voor de vaccinatiecampagne. Hoe dan ook kun je concluderen dat het hard gaat met de vaccins.

[00:15:09]

Zo hard dat we straks misschien met een overschot zitten, want er komen waarschijnlijk ook nog meer vaccins aan, vertelt Marjolein. Nou, er zijn nog meerdere in ontwikkeling. Zou we hebben ook nog een een derde RNA vaccins vuurwerk. Uh dat. Daar hebben we ook nog opties op, dus dat zou ook nog kunnen komen. Die studies, die lopen nog. Uhm, maar die zullen ook. Ja maar ja in deze dagen afgerond zijn. Er zijn nog andere vaccins.

[00:15:33]

In de maak. Het is boven dat Sanofi vaccin en dat is een eiwit vaccin. Dat is wel nodig, maar dat daarmee de eerste testen bleek dat nog niet echt effectief genoeg was. Dus daar zijn ze wel op zoek gegaan naar een betere variant daarvan, dus daar. Het is onduidelijk, maar uiteindelijk als je gaat uitrekenen hoeveel vaccins zeg maar er nu al geleverd zouden kunnen worden tot aan het eind van het jaar en dan zaten er ongeveer 80 miljoen, dus dat zijn eigenlijk al veel te veel.

[00:15:56]

Dus wel wat ik persoonlijk hoop. Maar goed, dat is natuurlijk erg. Ik ga daar niet over, maar wat ik hoop is dat je op een gegeven moment zegt van alles echt iedereen gevaccineerd is in Nederland. En daarbij eigenlijk al die vaccins over. Dat je dan gewoon zegt van OK. We geven al deze vaccins aan de lagelonenlanden waar ze nog geen vaccins hebben. En dat is ook trouwens een beetje uit eigenbelang, want het is als ja zo maar grote delen van de wereld niet gevaccineerd zijn he.

[00:16:19]

Het is een pandemie, dus daar raast dat gewoon door. Ja, dan kunnen daar dus varianten ontstaan, waarbij dan ook later weer last van kunnen krijgen. Dus het is in ieders belang dat de hele wereld zo snel mogelijk gevaccineerd wordt. Dus ik hoop echt dat je dan op een gegeven moment zegt van OK. Wij zijn klaar. Hier hebben jullie al onze vaccins. Veel plezier, de meest succes en dat alle landen dat doen, zeg maar alle Europese landen, alle rijke landen die hun overschot gewoon weggeven zodat ze gewoon echt iedereen gevaccineerd kan worden.

[00:16:45]

En dat punt van euh. Nou. Wij zijn klaar. Wanneer is die stip op de horizon? Ja, die lijkt steeds dichterbij te komen. Want euh, nou ja, punt. Ik denk een paar weken geleden. Toen werd er nog gezegd door de regering van nou ja, we denken oktober. En gisteren is gezegd. Nou ja, met een beetje geluk is dat zeg maar echt euh, in juli al dat iedereen die gevaccineerd wil worden in elk geval de eerste prikkel heeft gehad.

[00:17:05]

Dus ja, dat is toch echt nog deze zomer. Zou dat misschien wel al gelukt kunnen zijn? Ik hoop ook dat, want wat mensen zeg maar ook dat echt. Het is toch eventjes ja nu door de zure appel heen bijten de komende maanden. Uhm nee. Ik hoop ook dat mensen dat gaan. Ik merk ook wel natuurlijk dat iedereen ook aan mezelf. Het wordt steeds moeilijker en jij wil die vrijheid weer. Maar het is ook wel een beetje dat je denkt van ja.

[00:17:25]

We hebben nu een jaar om vreselijk ons best gedaan. Daar hebben we met z'n allen heel erg veel voor opgegeven. Om maar te voorkomen dat code zwart in de ziekenhuizen zou optreden. En het zou zo jammer zijn als wat nou zeg maar met de finish in zicht alsnog struikelen. En dat dat nog toch nog gaat gebeuren omdat we deze laatste twee maanden dat niet meer kunnen opbrengen. Dus ja, ik zou bijna willen oproepen van de jongens. Check nog even door kiezen op elkaar nog even deze twee maanden.

[00:17:50]

Voorkom nou dat die code zwart gaat ontstaan. En dan daarna gaan we vaccineren en dan zijn we hopelijk zeg maar van de zomer daar helemaal vanaf. Ja, zeker omdat je ziet in de landen waar het al uh wa waar ze al wat verder zijn. Dat het ook dat je het ook echt in de cijfers gaat terugzien nu al. Ja dus je ziet daar wel heel erg goed in en voelt in Israël zie je dat. In Amerika zit je ook minder ziekenhuisopnames.

[00:18:11]

In Schotland is het allemaal gepubliceerd, in Engeland dus daar. Daar gaat het goed. Maar zelfs in Nederland kan je het zien. Dus dat is echt Van Ass als. Ja, als het maar eenmaal zeg maar echt om genoeg mensen zijn gevaccineerd. En dat hoeft niet eens dus de hele bevolking te zijn. Want dat is natuurlijk in Engeland ook nog niet de hele bevolking. Maar je ziet eigenlijk zodra er een percentage van mensen gevaccineerd is, zie je het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames al naar beneden gaan.

[00:18:33]

Ja, en dat betekent dat je dan toch langzamerhand kan gaan denken aan het afbouwen van de maatregelen. En dat was dan weer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag. Om. Schrijver K. Schippers maakt graag het absurder, normaal en andersom.

[00:19:04]

Zijn bekendste gedicht is misschien wel een gedicht. Dat luidt de ontdekking. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.

[00:19:12]

Komiek Ronald Snijders interviewt K. Schippers, met wie hij vrienden werkt. Het gaat over de dood die dichterbij komt, maar vooral over het leven zelf.

[00:19:22]

Even euh. Overigens. Ik ken al een Batoemi binnenkwam. Elvis die net gegroeid is net gegroeid. Ik heb net geschoren. Ja, ik zie is meneer al lang hè? Ook kan er iemand daar weg? Ja, zeg maar. Dit interview duurt te lang. Jongen heeft een baard.

[00:19:38]

Wat nu in Dockx? De documentaire leven volgens K. Schippers.