Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag dat ik een stammenstrijd surprised of aan amoureuze herfstweer, openingswinst of een mop, perhaps o daarvan ben formeel danglars spraakkunst een nieuw adres, een ANU uit social media en een aantal keer wel superieur zal door maar maar na anybody wordt als verhielp als non. Want des te meer wordt jouw tophotel? Stond je op het rollen toen Medtronic en Shenmue Sleep Sint-Laurens? Sinds gastouder dans je vol bent hoor. In de zeventig jaar dat koningin Elizabeth de kroon draagt.

[00:00:35]

Of zoals haar man prins Philip het grappend noemt, de baas van de firma is, heeft er al heel wat explosive onthullende en potentieel beschadigende interviews van haar familieleden met de pers gezien. En dan kan er weer n aan het lijstje toegevoegd worden. Haar kleinzoon Harry en zijn vrouw Megan spraken uitgebreid met de koningin van het ontboezeming The Interview. Oprah Winfrey. Alles mocht besproken worden. Het zou een tell ool interview worden en dat werd het ook een tikkeltje explosiever nochtans vooraf verwacht.

[00:01:04]

Het stel stortte hun hart uit, net als Harry's moeder dat in 19 vijfennegentig deed in haar beroemde interview met BBC Panorama, waarin ze openlijk sprak over haar depressies, eetstoornis en de problemen in haar huwelijk en het gebrek aan hulp uit Paleis Keene. Zij brak met de traditie van de koninklijke familie om de lippen vooral zo stijf mogelijk op elkaar te houden over privézaken. En Harry volgt daarin samen met Megan het voorbeeld van Diana, want ook zij zijn open over hun mentale problemen als gevolg van de druk die erop ze staat en over het gebrek aan hulp vanuit wat mij dan nu ook openlijk en kil The Firm noemt.

[00:01:41]

Daarnaast drukt een nieuw onderwerp de stempel racisme in het Britse koningshuis. De vraag is waar dit alles toe leidt. Welke partijen staan hier eigenlijk tegenover elkaar? En welke groepen in de samenleving vertegenwoordigen zij? Gaan de hakken aan weerszijden van de Atlantische Oceaan almaar dieper in het zand? Of kan dit ook het begin zijn van een modernisering van het Britse koningshuis? Fijn dat je luistert. Ik ben Elizabeth Steins. De dag is maandag 8 maart en vandaag Harry en mij dan versus buffer.

[00:02:15]

Een exclusief interview te dolk en datjes Sasa, seksist Cammingha lj Dordtenaren, Sylvia's Rju Silent Rhodius. Zielens uitgezonden. Mekic geleerde. Évry Bahri. BR. Zullo Subjecten. Afname. Almost Anser Biebel Bol Sounds Like Terrance Breaking Point. Mardijkers kunsttalen 16:18 zichzelf. Jfz Zamperini Shaking Tankschip al. Kijken we? We wisten allemaal, dit interview gaat heel veel kijkers trekken. Iedereen wil natuurlijk toch weten wat er precies gezegd werd. Maar zelf had ik het gevoel van het werd op voorhand al zo gehyped.

[00:02:58]

En dan kan zoiets vaak denk je euh, alleen maar een beetje tegenvallen. Maar neen, niets was minder waar. Iedereen, denk ik in Groot-Brittannië, die vanmorgen wakker is geworden, heeft met verbijstering kennis genomen over wat er allemaal door met name Meghann en ook door Harry gezegd is. Want dit slaat echt in als een bom hier. Imbert A PIII Introducing Hagewinde en Arkema kwijnende Barbarie heette maar na een bom op Buckingham Palace het Britse koningshuis wordt in de hens gestoken.

[00:03:27]

Dat zijn in grote lijnen de woorden die in de Britse pers gebruikt worden na het zien van het Opera interview, dat ook correspondent Tim de Wit toch wel verbaasd heeft. Twee uur lang spraken Harry en Megan met opera. Eerst Meagan, een uur alleen en daarna voegde Harry zich bij hen. Megan sprak vooral over hoe zwaar het voor haar was om onderdeel te zijn van de Britse koninklijke familie. Zo zwaar dat ze suïcidale gedachten ze ontwikkelde What will be described us, it's like you or schraapt en can help Arendal your aan the verge societas what you order Scharping.

[00:04:05]

Dat soort hantering is een buitengoed bier na Creep Interpretation stadstheaters.

[00:04:13]

Hoewel gewaarschuwd, voelde ze zich gevangen, zei ze in het strakke keurslijf waarin ze haar stem niet kon gebruiken om te spreken over de onderwerpen die zij belangrijk vindt. En daarnaast waren er de aanhoudende aanvallen vanuit de roddelpers. En toen ze om geestelijke hulp vroeg, kreeg ze die niet. Harry bevestigde dat verhaal. Kiezen op elkaar, was de boodschap. Alle royals krijgen ermee te maken en daar treed je niet mee naar buiten.

[00:04:37]

Maar met ervaren schrappingen warmen we Londen waar. Maar stiekem iedere Sháám mening ga Megan niet dit help you are happening, want het hangt. Hoe aan de kosten voor een chronische b. B. Inmiddels wordt als Gopher lazarus om de befaamde Roymans Hawes, Mental Theo, West Jazz te houden.

[00:05:02]

Dan is dit het moment ben ik gewoon jnz Binger en het andere grote verhaal wat echte uitsprong was het verhaal over vermeend racisme binnen de koninklijke familie. Want Megan vertelde een verhaal. Ja, dat haalde ook meteen alle voorpagina's op de websites van alle kranten hier, namelijk dat iemand binnen de koninklijke familie tegen Harry gezegd heeft. We moeten wel even kijken naar de kleur van baby Archie, hun eerste kind, en dat dat zo'n E. Dat zou dan eventueel een rol kunnen spelen in of ie wel of geen prinselijke titel zou krijgen.

[00:05:34]

Ja, dat was natuurlijk wel echt de meest opmerkelijke uitspraak van het hele interview. Ze gingen vervolgens niet veel, veel dieper op in wie dat dan gezegd had. Ook Harry werd daarna gevraagd. Die bevestigde dat dit gesprek had plaatsgevonden. Maar ook hij zei Dit is te pijnlijk. Ik wil hier verder niks over zeggen. Dus laten we wel heel veel vragen open. Maar ja hè hè hè hè? Roept dus een beeld over een hele koude, kille euh koninklijke familie die er dus niet was voor Mark en toen ze het zwaar had en waar dus ook nog eens racistische elementen in zouden.

[00:06:03]

En het feit dat zij eerst euh alleen een uur heeft gesproken met opera wil dat ook zeggen dat het vooral haar verhaal was. Dat denk ik wel ja. Kijkcijfer heeft nu toch het meeste geleden onder deze situatie. Tenminste dat. Dat kon je natuurlijk wel opmaken uit alles wat ze zei. En daarnaast. Ha. Daar moet je natuurlijk ook wel bij zeggen. Dit interview vond natuurlijk grotendeels ook wel plaats onder hun voorwaarden. Dus dit is ongetwijfeld ook op deze manier opgezet vanuit Meegaan en Harry met de gedachte van eerst doet zij haar verhaal.

[00:06:33]

Daarna doen we het verhaal van ons samen. En daar is Oprah Winfrey mee akkoord gegaan. Op die manier heeft ze het gewoon opgezet. Maar het feit dat ze dus zelf de controle hadden over hun eigen narratief, hun eigen verhaal. Dat was denk ik ook wel heel belangrijk bij dit interview. Ja, er waren dus die twee hoofdonderwerp eigenlijk racisme en een gebrek aan steun bij mentale gezondheid. Om nog even verder over dat racisme te praten, want dat is inderdaad wat nu vooral uitgelicht wordt.

[00:07:01]

Overal in de pers. En wat denk ik ook? Uhm, aansluit bij een bredere maatschappelijke discussie die er in de hele wereld gevoerd wordt. Uhm, wat zeiden Harry en mij dan er precies over? Wat was het verwijt? Ja, het verwijt is. En daarmee moet je natuurlijk ook een beetje tussen de regels euh. Luisteren. Is dat dus op een moment uhm dat Megan zwanger was? Ha dus. Archie, hun eerste kind was nog niet geboren.

[00:07:26]

Dat er dus een gesprek plaatsvond tussen Harry en iemand van de koninklijke familie over zijn huidskleur en en dat dat dus een rol zou kunnen spelen in iemand wel of geen prinselijke titel geven. Ja, dat roept en zonder dat Maguindanao omschreef als dit betekent dat de koninklijke familie racistisch is. Maar beschuldig je natuurlijk. Euh. In feite wel de monarchie of het instituut van racisme.

[00:07:50]

Op die manier Indo's niemand. Maar hij wordt hardnekkig allerhande seemed him story herwint, hernamen de camper Steense naar iemand die hem een stukje 3D stakerspiketten en het Hillel. En alzo kan Saurons en cranberries, stationsbuffet, hout, Darkest, Kenway, Bewoningssporen. Hoe hard en hoe goed is Having wat langer session with you? Deze crank wisten te houden? Hola. Daar staan Szabó ook hangborsten gaan we see chaîne Whittier heel kort. Herry about Houdart your baby is coming.

[00:08:39]

Het hengsel n märtha wordt menor lakwerk full hd.

[00:08:42]

Het lastige aan dit is dus, want dit roept heel veel vragen op en een opera vroeg dan ook wel naar van wie zij dat dan? Hoe is dat dan precies gegaan? Maar die drie vragen bleven een beetje onbeantwoord. En ook Harry, euh. Zei heel duidelijk van Uhm. Ik wil hier verder niet teveel over zeggen. Ging het zelfs.

[00:08:58]

Want de question was nou maar dan kan het woord Cineac. Uhm. Uhm me de baby Lodewijck Kesteloot liever in een christelijke wijk.

[00:09:08]

Ja, dat is natuurlijk wel de uitspraak die eruit springt en waarvan je natuurlijk denkt Jeetje Mina zeg. Dit is nogal wat.

[00:09:17]

Locking na het WK. De ronde op de moment met Megan Marco Becking het te woord door was Steps Bonnema met een GSV voor haar. Het begon zo mooi in de voorjaar zon op 19 mei 2018 stromen gasten en celebrity's uit binnen en buitenland toe voor het sprookjeshuwelijk van Henry en Megan, zei hij vrijdag in Clybouw, waar Expecting haar bij 4.

[00:09:49]

In het interview met Opera vertelde Meijdam dat ze in het geheim al een dag eerder echt getrouwd waren. Dit moment was voor de buitenwereld een show voor het publiek, waarvoor Paquay een halsband aan wie? Zes maanden later was er al de aankondiging dat Megan in verwachting was en alles ging in sneltreinvaart. Ook de toenemende druk van de roddelpers. Eerst werd er nog gesproken over de frisse wind die muggen met zich meebracht. De viering van diversiteit op het huwelijk. Eindelijk een modern gezicht in dat ouderwetse Britse koningshuis.

[00:10:21]

Maar al snel sloeg de toon om en kreeg meteen te maken met de ene aanval na de andere en werd ze veel harder aangepakt dan bijvoorbeeld de vrouw van prins William, Keet. En zo horen we nu achter de schermen. Voelt Megan zich als vrouw van kleur ook niet op haar gemak? Harry met een besluit er open over te spreken. De immense druk en lelijke pers eisen hun tol.

[00:10:42]

Ja, dan kan Parkheide. Hiermee zijn vooral langs HMT aids en hiv aids na hun aftersun bay Sabijn vrij petzschner de Perminov 5 Kardan Stray, die daardoor veel hprv maar ik denk er reliekschrijnen wordt des protestantse Bellerive beste april heb ik zwenkte. Hoe het bij duizend vrouwen is Prabowo railing in termen Yang Harry ziet een vrouw eraan onder doorgaan. En zo zegt hij zelf. Hij wil koste wat het kost voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Hij heeft het zien gebeuren bij zijn moeder Diana, die zich ook gevangen voelde in het Britse koningshuis.

[00:11:26]

Een postnatale depressie kreeg en later ook een eetstoornis. Ook zij kreeg geen hulp, vertelde ze in 1995 in een even onthullend interview met de BBC.

[00:11:37]

Maar moest de Familles Reaction to Neopets passen. Passion Comeva is de First Pasana wespennest waarmee we hadden depression Josefa Eupen liet fel Hannoverse. Daar toont cursiefje wanneer we zin hebben voor huisdiefstal. Proces wist dat Jester dat we zowel Destorme vs. Wikheim CD&V op Yu als lid van het ingeloste hem is dat ze hem wilde horen. Lyssens twee Open VLD was listing twee ozo. Ze gingen stoute apen forens. U hebt hem marsepeinen Saint-Joseph dat Trine huidje of zelfs wanneer zou ik ze woont?

[00:12:16]

Help! Wat is de Rong? Help Jurassic Info riposteert Is crime wolf? Het Hensons Seeking? En ik denk Kosor in de media hoe het aan uw corren af te tension? En. We. Auwers Archie Chriacus. Hij woont in Qué Pasa? In hoeverre ze euforisch voor een kunstnier maturity? Maar Rollez wife madder prinses was ze juist. Ghaith is influx Promodès zelf. Hij is een lief, maar hij is zelf aanwezig zijn vertrekuren. Het proces wordt de Duitse liede, hoewel uittest.

[00:12:47]

Mario Lammens, Morlaix. Harry doet wat hij zo graag voor zijn moeder had gewild. Hij vecht zich eruit. Samen met Megan besluit hij wel. Rechtszaken tegen roddelbladen aan te spannen, iets wat de royals nooit doen. En uiteindelijk komt dus ook die aankondiging dat het stel een stap terug doet.

[00:13:05]

Dat is de wens van Marjorie. De ster is nog maar een week lang Sürmeli van trots op de Suljemani zal is jaar hebben, nooit zullen wordt. Dat is volgens Descartes rallywagens nodig. Robson voor het eerst sinds de oom van Queen Elizabeth, King Edward. Breekt iemand zo duidelijk met het koningshuis?

[00:13:29]

Dat is natuurlijk altijd het lastige van de koninklijke familie. Uhm, mensen. Euh. Of het nou de Queen is of prins Charles. Ze geven zelden. De Queen heeft nog nooit een interview. Echt goed interview gegeven Charles. Euh, misschien één of twee keer in zijn leven. Euh hé. Dus je hoort bijna nooit wat ze echt denken. Dus het enige waaruit we kunnen af. Uhm, meten of af zien wat ze precies denken is in hun daden in hun acties.

[00:13:52]

En dat huwelijk was inderdaad een heel mooi voorbeeld van Uhm. Iedereen had het gevoel van als dit inderdaad de nieuwe monarchie is, dan is het een veel diverser monarchie. En dan heeft maken in die zin een hele interessante en belangrijke invloed, ook op de modernisering van alles wat Buckingham Palace gaat doen. En dat is natuurlijk een signaal wat je natuurlijk ook waar ook de koninklijke familie achterstond. En het nadeel is dus alleen dat het vrij snel daarna achter de schermen klaarblijkelijke.

[00:14:21]

Tenminste, dat is natuurlijk vooral het verhaal wat 9 uur verteld heeft. Al heel snel is gaan ontsporen dat waarschijnlijk Magan veel meer van rol wilde maken dan haar werd toegestaan. Ha, dat zij het gevoel had van ik heb een stem. Uh, ik ben ook gewend om die stem te hebben, maar ik kan hem nu ineens helemaal niet meer gebruiken. Mooi zwart.

[00:14:39]

I always beaulieu. The Independent zijn we al eens. Ben oud spook en Aspeslagh Bouba mens rijdt. Sara Errani de laatste Forier uit uiterlijkheden zo lang romanciers daarvoor is. En I West-Timor, a Boriau Silent Airbourne Silence. Daar waren ze gaf ook wel toe in het gesprek met Oprah dat ze zelf toch te weinig research. Te weinig onderzoek had gedaan naar wat die rol binnen deze familie eigenlijk precies behelsde. Terwijl dat natuurlijk denk ik euh, wel heel erg belangrijk is.

[00:15:19]

Misschien dat ze daar dus ook zelfs wat naïef in is geweest over wat ze precies kon verwachten en daardoor enorm werd geconfronteerd met iets wat ze helemaal niet zo aan zag komen. En dat zorgde dus voor een hele ja euh keiharde botsing kan je bijna zeggen. Megan heeft dat dus als heel zwaar ervaren. En ze vertelde ook dat ze er onder geleden heeft dat haar mentale gezondheid er onder geleden heeft. Wat vertelde ze daar precies over? Ja, dat vond ik echt wel ver gaan.

[00:15:46]

Namelijk dat ze letterlijk met de gedachte speelde om zichzelf van het leven te beroven. Dat dat op geen meid sprak ze dat uit tegen Harry. Ze vertelde ook bijvoorbeeld over euh, een avond dat ze dan. Die avond moesten ze naar de Royal Albert Hol en naar een concert. Daar moet je nu toch weer je glimlach opzetten. Dus allemaal fotografen weer. Dan moet je wel je mooiste jurk aantrekken enzovoorts. Aan de buitenkant laten laten zien dat er niks aan de hand is.

[00:16:08]

En dat was al echt natuurlijk het moment waarop zij voelde van de I. Ik heb het zo zwaar en ik kan dit niet uiten. En vervolgens, vertelde ze, is er ook naar mensen van de koninklijke huishouding gestapt? Euh, Dina, natuurlijk voortdurend om om hen heen. Euh, hun leven dirigeren zou ik maar zeggen. En die gaven haar dus te kennen. Van Uhm ja sorry. Wij gaan niet of kunnen niet heel veel voor je doen, dus zij voelen zich alleen waarschijnlijk echt ontzettend alleen en alleen Harry.

[00:16:36]

Euh, was er in die zin voor haar met deze problemen? Ja, dat heeft haar natuurlijk enorm euh gestoken. Het feit dat je dus gevoel hebt van ik maakt nu onderdeel uit van deze familie. Ik stap uit mijn leven wat ik altijd had. En dan hoop je natuurlijk ook dat je daar iets voor terugkrijgt op moment dat je het moeilijk hebt. En zij gaf heel erg aan. Die hulp heb ik niet gekregen. Ik moet natuurlijk wel bij zeggen dit is echt haar kant en hun kant van het verhaal he.

[00:17:00]

Want we weten natuurlijk niet hoe de koninklijke familie dit allemaal ziet. Die zullen het ongetwijfeld ook al heel anders zien. Maar ja, dit is nog wel een aantijging natuurlijk. Want veel erger kun je natuurlijk niet hebben dat je letterlijk met de gedachte speelt om zelfmoord te plegen en dat je dan niks terugkrijgt van de familie waar je op dat moment toebehoort. Harry spreekt in die zin ook openlijk over zijn vader, prins Charles, die zelf precies in dezelfde situatie heeft gezeten en Diana niet de bescherming gaf die ze nodig had.

[00:17:28]

Harry koos voor de frontale aanval en zegt dat het moeilijk was om een gesprek met zijn vader te hebben en dat die op een gegeven moment zelfs de telefoon niet eens meer opnam. En dan is er nog zijn broer prins William. Samen met hem en zijn vrouw Kate voerde Harry niet lang geleden nog campagne om aandacht te vragen voor mentale problemen en er eerlijker en opener over te spreken. En daarbij hadden ze het ook over hun eigen verleden.

[00:17:56]

Een blonde is een voorbeeld voor ieder horloge. Die heeft een woordvoerster achterwaarts. O nee, Annaba. Dat er nog stenen komt heen nettoverlies uit een kwart eeuw is wit, maar staat in een voorstel voor een bordje met proceskosten voor Impérial. Samen met je staat en denken dat zijn ze denken aan een paar jaar waar een minister van Klimaat nou nieuwe dames in. Nieuw is dat tenminste. Dat is te danken aan vind ik heb altijd respect voor levenslang. Trommelen vind ik wel ik Wommels.

[00:18:26]

Hoe zou ik me was maatschappen? Maar dat waren ze nu. Autoverhuur zoals reporters en mensen nog steeds is doof aan het project runway voor werd ingekort en er worden Dalto. Zomaar hardstikke leden gastcurator. Achter de Volksstraat komen zelfs.

[00:18:41]

Het is natuurlijk inderdaad een ongelooflijk schril contrast met euh, die boodschap uitdragen naar de maatschappij he? En laten zien hoe belangrijk je dat blijkbaar vriend en dat achter die muren van het paleis ineens een hele andere werkelijkheid blijkt plaats te vinden. Waar dus nota bene de vrouw van Harry het gevoel heeft dat ze dus niet op haar eigen familie leden kon rekenen toen ze zich daar zelf over uitsprak. En als je dan hebt over modernisering van het koningshuis op het gebied van Naya, racisme en mentale gezondheid dan maar even over die twee punten te hebben, ja, dan moet dat dus nu eigenlijk van hen uitkomen van William en Kate, omdat Harry en Megan wat verder op afstand staan.

[00:19:19]

Om het maar zo te zeggen. Absoluut. Ja kijk, dee dee dee dépôt is er gewoon letterlijk afgezaagd. Want euh ik. Ik zie niet in, zeker nu door dit interview wat ze gegeven hebben dat dit op hele korte termijn nog goed gaat komen. O h. D. D. Die die twee Steine echt uitgestapt. Harry omschreef het ook echt als het leven als gevangene. Buijink trapt in de val zitten als je in de koninklijke familie zit.

[00:19:42]

Hij had. Hij sprak bijna met bijna een soort medeleven over zijn broer en over zijn vader. Over het feit dat zij nog wel in die soort van gevangenis moeten leven, waarin je dus niet kan uitspreken en niet kan doen wat je wil en altijd, maar je moet houden aan de strikte protocollen en het strikte keurslijf waar je mee te maken heeft. Dan zijn normaal de euh royals en. Land van de lijn? Niet reageren, maar de. Dit interview kan haast niet zonder reactie blijven denk ik.

[00:20:11]

Euh ja, van wie gaat die komen? En wat kunnen we daar verwachten? Ik, ik, ik moet het eerlijk gezegd nog zien hoor, Elisabeth. Of die reactie er snel gaat komen? Ik ik ben het met je eens dat dit zijn dusdanige felle aantijgingen. Die kun je eigenlijk niet onbeantwoord laten. Als koninklijk huis dan moet je iets mee. Maar euh, ik ben toch benieuwd of ze dat bijvoorbeeld vandaag of op hele korte termijn zullen doen.

[00:20:32]

Want uhm, naarmate je meer euh gaat reageren kan je ook een soort actie reactie effect natuurlijk creëren in dit hele verhaal en de het gevoel dat dat is inderdaad hoe ze al tientallen jaren handelen. Sinds de massamedia groter zijn geworden is vooral doen alsof er niets aan de hand is. Dus business as usual. Ook de Queen zal deze week weer gewoon de verschillende taken die op haar programma stonden op haar agenda stonden. Gewoon uitvoeren. Ik zal met geen woord over gerept worden.

[00:21:01]

Daar waren zelfs al berichten in de krant dat euh euh, The Queen dit interview überhaupt niet eens zou gaan bekijken. En nou ben ik benieuwd of dat waar is. Maar hé, dat is heel erg natuurlijk. Toch naar de buitenwereld willen uitstralen van wij zijn niet heel erg onder de indruk. Maar ja, euh, zoals we dit al hebben besproken. Er ligt nu echt wel wat op tafel. De de reputatie van de monarchie is door dit interview aangetast.

[00:21:23]

En euh, daar is natuurlijk alles aan gelegen. Ook voor die monarchie voor. En dus euh, koningin Lisbeth als hoofdverantwoordelijke. Om wel te zorgen dat er iets met die reputatieschade wordt gedaan. En dat betekent dus ook dat je op de een of andere manier moet reageren. Maar tegelijkertijd hé. En euh, ik moet het nog zien hoor. Of omdat het echt niet in de lijn is zoals ze normaal gesproken handelen. Dus het zou dan ook echt een soort trendbreuk moeten zijn met wat we gewend zijn.

[00:21:47]

Wat van hoe Buckingham Palace zich opstelt. Maar dat wordt inderdaad wel heel interessant om in de gaten te houden. Zullen ze met een reactie komen? Hoe gaat die eruitzien? En zal dat ook iets teweegbrengen? Uiteindelijk? En dat was meer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.