Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag zo'n 600 stembureaus zijn vanochtend geopend voor de Tweede Kamerverkiezingen. Werd er vroegen wij dat. Dat is ook omdat het heel belangrijk is om te stemmen. Dan kun je beter vroeg gebuisden dan laat. De stembussen zijn open. De verkiezingen zijn begonnen en normaal zou de campagne dan nu ook afgelopen zijn. Maar dat is dit jaar net even anders, omdat de verkiezingen door Korona uitgesmeerd worden over drie dagen. Dus de campagne spotjes lopen nog even door.

[00:00:31]

Lijsttrekkers blijven ook aanschuiven in radio en tv programma's en er volgen ook nog een paar debatten. In de peilingen verandert er al weken nauwelijks iets. Stilstaand water wordt het genoemd en de campagne wordt door analisten veelal omschreven als vlak en tham. Een verkiezingscampagne die het niveau van de triviale tijd en nauwelijks ontstijgt. Toch waren er ook uitzonderingen. Het ging ook wel over de inhoud, zoals in de inmiddels beruchte interview reeks van Nieuwsuur. En sommige partijen kregen ook opeens vleugels.

[00:01:02]

Wie deden het goed? Welke campagne was het sterkst? En wat heeft dat de kiezer al met al opgeleverd? Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins en de dag is maandag 15 maart. Dankzij het thuis groeide Avonts tegen de al voor elkaar de partijleiders van de twee grootste partijen in de peilingen, Mark Rutte van de VVD en Geert Wilders van de PVV, nu gepeild op 19, zegt de vrouw die leiding geeft aan de partij die bij de vorige verkiezingen een historisch oplawaai kreeg.

[00:01:31]

De Partij van de Arbeid Mevrouw, wij gaan nu praten met de lijsttrekker van de SP, Lilian Marijnissen.

[00:01:37]

50Plus maakt opnieuw roerige tijden door. Met lijsttrekker Liane den Haan zijn niet van CDA nu in de peilingen van Ipsos 6 zetels van twee regeringspartijen zich het café van D66 en Gert-Jan Partij voor de Dieren. Klaver van GroenLinks Ferrie Bodde. Ik spreek hem zo uitgebreid. Het was meer dan ooit een campagne op radio en televisie de afgelopen weken. De lijsttrekkers waren overal te zien en te horen. En dat kon ook niet anders, want behalve Denk en Forum voor Democratie vonden de partijen dat ze vanwege Korona niet zelf fysiek het land in konden gaan, maar aan aandacht dus geen gebrek.

[00:02:09]

En zoals dat dan gaat de politici profileerde zich niet alleen als politicus, maar vooral ook als mens, wat tot grappige en hier en daar ook tot tenenkrommende fragmenten leiden.

[00:02:20]

Casado. Heel erg lekker, want dat kan dijkje Drees. Die was beroemd om z'n bierkaartjes volk. Maar toen komt er achter. Deze zijn nog iets goedkoper. En er zit meer voedingswaarden in. Een sinaasappel zit er net zoveel vitamines als in dertig zakken patat. Toen ik dat hoorde, wist ik. Ik eet veel te weinig patat, grijs of kaal worden ook geen vraag.

[00:02:40]

Gerrit is wat beter manmoedig. Kouvelis worst Nijmegen-Noord ananas op een pizza?

[00:02:46]

Ja of nee? Absoluut niet.

[00:02:48]

Maar en als je dan graaf zou worden zou je van ver. Maar ik vind echt koel. Waar was die over eigenlijk eens zo'n Japanse? Mag dat veel? Mag die ook nog even over Thomas die vraagt Hou je van erwtensoep? Ja, heel erg. Maar dan wel met zo'n stukje op roggebrood met een plakje spek en een beetje roomboter daaronder.

[00:03:19]

Excusez. En uiteraard in de soep. Van die heerlijke rookworst. Dat is voor mij wel euh, met de stamppot. Is dat wel gewoon een Nederlands op z'n beste?

[00:03:30]

Excuseer? Toch is het te gemakkelijk om te zeggen dat er helemaal geen ruimte voor inhoud is geweest. In de debatten en actualiteitenprogramma's werd ook gezocht naar scherpte met een programma dat er volgens vriend en vijand met kop en schouders bovenuit stak, namelijk Nieuwsuur. Daar werden lijsttrekkers op inhoud doorgezaagd en ook door hun eigen achterban ondervraagd. Met heel wat bezwete bovenlip is tot gevolg. Wat hebt u fout gedaan? Zegt alles wat u nu 180 graden klopt anders zijn? Het is een integraal plan.

[00:04:01]

Daar kun je eigenlijk niet in schoppen dat je als je het helemaal doet. Als ik het mag afmaken. Maar ik wil dat niet. Ik wil dan u echt nu even naar dat programma gaan kijken. Waarom zegt u dan als een van de weinigen dat dat niet zo is? Ik vind het heel belangrijk dat alle tijd naar de dieren dingen gaan. En opvallend twee af Seegers, Farid Azarkan en Geert Wilders had gisteren nog even genadeloos werd bezongen in Zondag met Lubach failliet.

[00:04:27]

Wat ben je dan? Ben je echt een bange man? Ben je echt zo laf of ben je failliet? Wat vind toen de man die dat je wil aankan? Lekker in je caravan met de lange arm van Erdogan gaan. Gewoon nieuwsstudio als wolven willen ontbieden over 14 van je fractie of Armeense genocide. Onverdoofd geslacht dat je al lang door je geen zin in jou en daarom ben je bang voor. En dat is toch wel een compliment, zegt Arne Noorlander van Nieuwsuur.

[00:05:13]

Er zit gewoon heel veel voorbereiding in en dan is het leuk om te zien dat het ook opvalt en dat het lukt en dat het werkt. En dat dat. Dat die politici, want dat is toch uiteindelijk wel een pluim voor degenen die welgekomen zijn, ook bereid waren zich zonder enige voorbereiding. Want ze hadden geen idee wat we gingen doen om zich echt te laten ondervragen. Nou ja, dat is. Dat is voor ons ook heel fijn dat die politici daar da daar aan mee willen doen.

[00:05:35]

Ja, hoe?

[00:05:36]

Hoe verging het die lijsttrekkers die wel bij jullie aanschuiven?

[00:05:39]

Kijk, wat de bedoeling was van ons is, is om ze uit die uit die oneliners die ze voor de campagne hadden voorbereid te halen. Wat je veel in debat ziet dan dan heet het een debat. Maar daar staat de eigenlijke verkiezing standpunten van hun eigen partij tegen elkaar te schreeuwen. Nou, daar wilden we van af. En dus hadden we verzonnen dat we ze heel precies gingen ondervragen op de punten, daar waar het voor die partij ook echt heel relevant was.

[00:06:02]

Bijvoorbeeld bij D66 die die lezen, de rest van Nederland vaak de les. Euh euh. Terecht over euh. Euh, hoe je met discriminatie omgaat of hoe je met vrouwenzaken omgaat en de plek van de vrouw in de samenleving. Nou, toen dachten we dan gaan we is kaart precies ook bevragen over hoe gaat ze daar eigenlijk met haar eigen partij en binnen haar eigen partij mee om? Euh, wij Marijnissen gaat het heel erg over dat ze zegt dat ze heel graag wil meeregeren.

[00:06:26]

Maar kan ze dat wel waarmaken als het echt zo is? Nou dat da hebben we heel precies geprobeerd. Die partijen vragen te stellen. En dan? Dan leren ze dus ook precies kennen daar waar het voor hen moeilijker wordt. Uhm, en niet die die die die oneliners die we heel erg van ze kennen. En in die zin denk ik dat je in al die uitzendingen juist de politicus leert kennen als die. Ja, als die echt antwoord moet geven op vragen.

[00:06:48]

Wat vonden ze er eigenlijk zelf van?

[00:06:49]

Achteraf was er dan de door door de geel waren gehaald om zo te zeggen ja nee, ik eigenlijk zonder uitzondering is is ie is iedereen. Uhm, nou ja, vrolijk is overdreven. Maar maar euh ja, toch wel opgetogen naar huis gegaan. Mensen hadden toch echt het idee dat ze serieus namen? Uh. Velen vergelijken het met een een beroemd programma van de BBC Houtdok. Ja, gewoon kritisch ondervraagd, maar wel fair. Zo is iedereen eigenlijk naar huis vertrokken.

[00:07:17]

En daarom is het ook echt heel erg jammer dat twee van die lijsttrekkers uiteindelijk niet aangedurfd hebben.

[00:07:22]

Nieuwsuur wordt gezien als een soort positieve uitzondering om het toch wat saaie, Tammer campagne. Hoe zou jij de campagne typeren?

[00:07:29]

Ja, dat was natuurlijk geen campagne en campagne is natuurlijk dat dat in het hele land. Euh euh. Mensen voor hun partij de straat op gaan en bij mensen gaan aanbellen en en in gesprekjes. Echt mensen gaan overtuigen om op hun partij te kiezen uit dat dat dat kon. Natuurlijk door Corona helemaal niet. Dus het was. Het was eigenlijk vooral een een aflopen van van televisie en radio programma's en filmpjes op internet. Ja, dat kan. Dat je eigenlijk geen campagne noemen, dat is meer ja.

[00:07:55]

Ja, mediacampagne misschien. Maar het is niet zoals het bedoeld is. Uh, en. En dat gaf inderdaad een hele rare fiep daar eigenlijk aan. Ik sprak m aan partijleider die bijvoorbeeld op Radio 1 wel vijf gesprekken van een uur had gehad bij verschillende omroepen. Allemaal over zijn verkiezingsprogramma. Ja, dat is natuurlijk niet wat de campagne eigenlijk hoort te zijn. Dit is toch meer gewoon ja, een grote lange marketingcampagne geworden daardoor. Want wat ook prima is.

[00:08:20]

Maar daardoor denk ik ook wel dat je ziet dat dat het minder is gaan leven in in Nederland en de campagne zich ook inhoudelijk heel erg alleen maar heeft gericht op de lijsttrekker en niet op de hele partij.

[00:08:32]

Ja, want de vraag is ook een beetje van waar ging de campagne nou eigenlijk over? Was er een onderwerp wat uitgediept is?

[00:08:39]

Nee, nou, bijna niet. Misschien als het ergens over ging, ging het over over hoe was de korona aanpak? Niet zozeer over het beleid na Corona. Nee, daar heb je gelijk in. Nee, ik denk dat het vooral ging over Mark Rutte toch weer uh over uhm v d d. Eigenlijk was het verhaal van alle partijen. Euh, ik ben straks als we uit die korona crisis komen en het land economisch weer op poten moet komen, daar beter voor toe in staat dan dan Mark Rutte.

[00:09:05]

Of ik ben er groene ertoe in staat om Mark Rutte of socialer dan Mark Rutte als we uit de crisis komen. Maar. Maar dat was wel heel erg erg. De campagne. En eigenlijk was dat zelfs de campagne van van Mark Rutte. Zelfs Mark Ruttes campagne was eigenlijk Ik ben beter dan die Mark Rutte van van de afgelopen 10 jaar. Ik heb geleerd van de toeslagen affaire. Ik ga opener zijn, ik ben linkser geworden. Ik ben minder van het grote bedrijfsleven.

[00:09:29]

Dus eigenlijk kan je zeggen dat inclusief Mark Rutte iedereen campagne heeft gevoerd tegen Mark Rutte. Ik heb ontzettend veel waardering voor Mark Rutte.

[00:09:37]

Ga er maar aan staan 10 jaar premier te zijn geweest. Maar ik vind dat hij euh management. Uhm, hij is wars van het woord visie.

[00:09:46]

Ik vind dat er te weinig is gebeurd. Het kan de VVD eigenlijk niet zo heel veel schelen. Terwijl ik denk de toekomst van onze kinderen staat op het spel.

[00:09:53]

En het was meneer Rutte, dat riep ik net al in herinnering die bij de vorige crisis de rekening precies legde bij die mensen die niks aan die crisis konden doen.

[00:10:01]

Ik ga echt niet doen, bijvoorbeeld alleen maar kommer en kwel. Maar ik vind wel dat politici voorzichtig moeten zijn met wat ze beloven. En wat je belooft, dat moet je ook waarmaken. Daarom denk ik dat het tijd is voor een nieuw begin. Tijd dus om die problemen gewoon euh fundamenteel aan te pakken en is daarom ook de vraag wie wil je dat nou? 17maart leiding geeft aan het land. Wie wil je dat straks minister president is in de paarse Lakewood?

[00:10:26]

Wie van de lijsttrekkers is jou het meest positief opgevallen tijdens de campagne?

[00:10:31]

Nou eigenlijk. En dat is dat is natuurlijk de opendeur van de afgelopen dagen, zou je kunnen zeggen Sigrid Kaag, fan van D66 en niet. Niet omdat ze het nou ineens heel veel beter deed dan we dachten dat ze was, maar vooral omdat het gevoel was euh, in Nederland dat dat nou Sigrid Kaag. Dat wordt helemaal niks. Die is de elitair. Die staat te ver van Nederland af, dus dat was een soort gevoel bij iedereen. Euh ja, die kan er helemaal niks van.

[00:10:57]

En dat blijkt mee te vallen. Dat blijkt toch gewoon een een competente politicus te zijn en iemand met ervaring. En zo gaat het dan in een campagne dan dan. Alles wordt uitvergroot en er ontstaat dus een soort vliegwiel effect. Uh, nadat ze één of twee dingen aardig of goed heeft gedaan. Dat ze ineens heel erg goed is. Zo gaat het nou eenmaal in de campagne en dan krijg je de wind mee en. En dat geldt heel erg voor haar, denk ik.

[00:11:20]

Dat zei ze. Zij is echt de meest opvallende meevaller, zou je kunnen zeggen tot nu toe je in die campagne brak.

[00:11:26]

Ach, u kreeg van iedereen te horen dat het een heel slecht idee is wat we heeft gedaan. Volgens mij hebben ze gewoon niet goed geluisterd. Met alle respect, want ik zeg gewoon je kan niet verwachten van gevaccineerden, want binnenkort komen er ook andere leeftijden aan. Niet alleen de dames en heren in verpleegtehuizen die dat die wachten tot de laatste prik is gezet, eigenlijk nadat RTL debat waarin ze het goed deed. Toen ging iedereen ook zeggen he K.G. Doet het goed en dat dat is dan een versterkend effect.

[00:11:52]

Ja ja, want want wat deze nou eigenlijk in het RTL debat dat? Dat is een beetje toevallig op één punt hè hè hè? Vooral tegen de mannen in die uitzending opnemen door te zeggen ik denk dat Nederland wel sneller al open kan voor mensen die gevaccineerd zijn. Da's pech voor de mensen die geen vaccinatie hebben. Maar ik ja, ik denk toch dat we mensen met een vaccinatie meer ruimte moeten geven. Daar had ze duidelijk beter over nagedacht op dat moment dan de anderen.

[00:12:16]

Nou, dat is één punt. Maar dat dat, dat vergroot zich dan tot hij die die mevrouw kan. Kan me echt wat. Euh ja, zo gaat het in een campagne. Alles wordt uitvergroot en en daar profiteert zijn nu heel erg van. En dat merk je dan bijvoorbeeld ook in zo'n in zo'n Nieuwsuur uitzending waar we waar ze heel pittig is ondervraagd. Op op hele pijnlijke punten voor die partij. Ook intern. En we hadden toen net al over meedoe affaire.

[00:12:40]

Ver in die partij. Maar je ziet toch dat zij daar ontspannen binnenkomt en er meer uhm ontspannen zit omdat ze de wind mee heeft in zo'n campagne. En dat werkt dan gewoon heel erg.

[00:12:50]

Dat is ook een voorbeeld van iemand bij wie dat juist tegenovergesteld aan t werken is. En dat is natuurlijk wel Hoekstra.

[00:12:57]

Kun je er niet omheen. Ja, daar gaat ook eens wat mis kan gaan.

[00:12:59]

Maar daar gaat nu gaat het nu juist alleen maar over dat het slecht met hem gaat. Ja en en v d. Precies. En daar kan je precies omdraaien. Want Wopke Hoekstra was natuurlijk al misschien wel jarenlang één van de kroonprinsen van van Nederland. Hij zou wel eens uh uh Mark Rutte. Uhm. D. D. Premierschap kunnen afpakken. Iedereen dacht dat dat dat dat die man nou. Dat zou het worden. Uhm, terwijl eigenlijk als je daar heel sec naar kijkt.

[00:13:26]

We hebben eigenlijk nog niet zo heel erg goed kende. Hij was minister van Financiën. Nou dat. Die zijn altijd populair in Nederland, maar maar heel veel op tv of op de radio. Was je niet los van Uhm. Gewoon a een interviewtje over zijn ministerschap. Hij wilde in eerste instantie ook helemaal geen. Geen partijleider worden toen die verkiezing begon. Dus toen was ie ook nog een paar maanden in de luwte van de media aandacht. En eigenlijk pas sinds ie weer terug op dat podium is.

[00:13:51]

Een week of acht geleden leren we de echte Wopke Hoekstra een beetje kennen en blijkt die toch niet? Ja, die geboren makkelijke politicus in een campagne die we allemaal in ons hoofd hadden zitten. De uitdager voor Mark Rutte. En dus valt hij een beetje tegen. En ook dat krijgt dan een enorm versterkend effect, want dan valt ie ineens heel erg tegen. En dan is ook elke bijzin of elk puntje waar die net niet helemaal lekker uitkomt wordt ook enorm uitvergroot.

[00:14:18]

Ja, dat is dan ook een soort sfeer die je bijna niet meer kan keren. Dat zie je nu rondworm Koeks graag gebeuren.

[00:14:23]

Wat we zien in de tussentijd is dat het best begint te rommelen in de partij en om u heen inhoudelijk. Martijn van Helvert, Kamerlid uit het Zuiden des lands, laat weten dat hij het niet eens is met uw standpunt over ontwikkelingssamenwerking. Normaal zou je kunnen zeggen dat kan allemaal, maar een week voor de verkiezingen is dat pregnant. Chris van Dam komt met een eigen pamflet voor christelijke politiek. Politiek meer vanuit het hart, laat hij weten. En vanavond gaat het eigenlijk door en komt, het zou je kunnen zeggen, in een stroomversnelling.

[00:14:50]

In het AD analyseer Jack de Vries dat alles wat mis kan gaan op dit moment misgaat. En in NRC vanavond lezen we dat CDA ers net buiten de campagne en de top spelen met de gedachte wat er nou zijn zou zijn gebeurd als Pieter Omtzigt dat zou zijn geworden en niet u dan denk ik. Onvrede in de partij? Anonieme klachten naar de krant. Wat zegt dat nou? Ik vind dat u dan te groot maakt. En dat is natuurlijk ieders goed recht.

[00:15:16]

Maar van Groot t is vooral veel.

[00:15:17]

En merkt u dat dan ook op de manier waarop die bij jullie bij Nieuwsuur zat? Want jullie introductie was ook behoorlijk pittig in die zin. Jullie zetten het allemaal even op een rijtje over wat er dan allemaal wel niet over hem gezegd wordt. Ja ja. En dat dat ie niet lekker in de wedstrijd zit. Dan hangt er voor hem voor zo'n televisieoptreden op dat moment ook veel meer van af.

[00:15:35]

Ja, dat merk je ook echt. Dus hij moet het hebben van die paar televisieoptredens die er nog zijn tot de verkiezingen. Nou, dat was Nieuwsuur daar één van. En en dan zie je ook dat ie zich daar veel meer doorheen moet worstelen. Dat ie, want hij heeft daar ook echt wat wat goed te maken. En en dus hangt er meer van af en dus is dat voor hem ook moeilijker. En dan komen wij met de hele moeilijke vragen ook over bijvoorbeeld weer de inhoud van zijn eigen partijprogramma.

[00:15:59]

Ja, en dan zie je m daar toch dubbel mee worstelen omdat ie ook weet dat ie daar moet laten zien dat ie juist wel in de vingers heeft. Terwijl bijvoorbeeld de laatste uitzending met premier Rutte die die die veel meer ervaring heeft die euh, veel beter staat in de peilingen. Die heeft de wind nu wat dat betreft wel mee in die campagne. Ja, dan zie je dat ie daar toch veel ontspannen naar zit. En die krijgt net zulke moeilijke vragen.

[00:16:24]

Maar dan breekt het zweet hem niet uit. Ja, dat zie je gewoon gebeuren. Euh, en dat is ja, dat is politieke pech voor welke Hoekstra en en dus is nu de verwachting dat die misschien niet van Mark Rutte kan winnen bij de verkiezingen. Weet u natuurlijk officieel pas woensdag. En dan is het vind ik altijd te hopen dat die blijft en dat ie er van geleerd heeft en dat ie bij een volgende verkiezingen over maximaal vier jaar. Ja, dat ie dan het veel beter gaat doen, want dat is m dan natuurlijk wel gegund.

[00:16:50]

Iemand die ik heel veel heb voorbij zien komen is Wilders. Ja, hoe vind jij dat? Zijn campagne is verlopen.

[00:16:57]

Nou, ik denk dat hij dat hij in die zin met K.G. Ook wel één van de positieve verrassingen is. Want je ja, je weet je ook nog wel. Twee jaar geleden, bij de provinciale verkiezingen en bij de gemeenteraadsverkiezingen deed ie het ontzettend slecht, werd ie aan alle kanten ingehaald door door Thierry Baudet een forum voor democratie. Eigenlijk zou je kunnen zeggen. Baudet pakte toen alle stemmen van Wilders af en daar heeft Wilders zelf heel goed naar gekeken en hebben het ook met hem over gehad de afgelopen jaren.

[00:17:23]

En hij heeft echt gezien dat ie te onzichtbaar is geweest en en dat ie veel te veel op dat ene onderwerp wat Wilders aangelegen is. Immigratie en integratie is blijven hangen. Terwijl dat ja en toen toen na de vluchtelingencrisis gewoon voor mensen even geen onderwerp meer was. Nou, daar heeft ie van geleerd. En je ziet dus nu ook dat ie het afgelopen jaar heel erg campagne is gaan voeren op Pro op Korona. Vooral hij heeft dat door gehad. Hij is in alle debatten waar.

[00:17:48]

Waar Rutte en en de jongen bij waren over het korona beleid, stond hij als eerste bij de interruptiemicrofoon. Is hij vol in de aanval gegaan. Als je ook naar de Twitter tijdlijn van Geert Wilders nu kijkt 9 van de 10 tweets gaat niet meer over de migratie problemen en over moslims, maar gaan over de korona aanpak. En dat is gewoon politiek van hem heel slim geweest. Hij is. Hij is de criticaster op Korona geweest en en ja, daar heeft ie geweldig van geprofiteerd omdat mensen hem euh, voor een deel dan blijkbaar heel erg gevonden hebben.

[00:18:20]

En dat zie je dus nu in de peilingen terug. Hij is eigenlijk de man waarvan waar mensen naartoe gaan, ook als het over de korona aanpak gaat. En dat heeft model laten liggen. Die heeft de meeste korona debatten laten passeren of door wieberen van HGH laten doen. Zijn ze nummer twee nu op de lijst? En en je ziet dus dat al die stemmen die ooit naar Baudet gingen voor een heel groot deel nu weer terug zitten bij Wilders. En dat heeft Wilders los van de ruzie bij Forum.

[00:18:46]

Natuurlijk heeft ie heel slim gedaan, maar de voorzitter Nederland wil haar vrijheid terug. Ondernemers willen weer ondernemen. Mensen willen dolgraag terug naar het oude Normaal. Maar het kabinet houdt Nederland nog steeds volledig op slot en dat is onbegrijpelijk. Voorzitter, we worden angst aangepraat. We worden bang gemaakt van de buitenlucht, terwijl de kans op besmetting met korona buiten nagenoeg nihil is. Bent u dus mee bezig? Premier Rutte? U gijzelt een heel land en angst en onvrijheid.

[00:19:15]

Geef Nederland zijn vrijheid terug. Dank u wel banken.

[00:19:20]

Dus mensen weten de kiezers die daar op kiezen dat ze bij Wilders kunnen zijn als het gaat om heel streng immigratie en integratiebeleid. En daar heeft hij korona bij geschoven. Wilders dan? Ja, hij is heel slim en je ziet wel dat er een bepaald publiek is die echt voor die korona. Uh, ie is eigenlijk ongevaarlijk. Lijn gaat van Forum voor Democratie, maar dat is een ja, zou je bijna zeggen. Vergeleken bij waar die twee jaar geleden in de peilingen stond voor voorbode echter nice publiek.

[00:19:48]

Maar het grote publiek is weer is weer naar naar Wilders gegaan.

[00:19:52]

Als we dan naar de kleine partijen kijken, daar zijn ook wat nieuwkomers. Zitten daar nog wat jou betreft positieve verrassingen tussen van partijen die die opeens in de campagne toch wind in de rug kregen en positief opvielen?

[00:20:05]

Nou ja, 2. Uhm, waarvan je denk ik. Ook echt kan zeggen dat die een hele goede kans maken om om misschien wel een aantal Kamerzetels te halen en dat is fold. Aan de ene kant met een met een heel pro-Europees verhaal die die trekken echt aan de gevestigde macht van jongens heel Nederland. Als blijkt ook uit peilingen is is voor het EU lidmaatschap, spreek je daar nou ook wat meer voor uit. Kies kies voor Europese samenwerking en je ziet dat er een een heel jong euh publiek is.

[00:20:32]

Vaak hoogopgeleid in grote steden die die ook graag internationaal en Europees denken. En ja, het lijkt erop dat ze daar echt een paar zetels mee kunnen gaan scoren. Dat is een hele knappe campagne. Ook op social media zijn ze overal. Dat hebben ze heel knap gedaan en ik denk dat je er aan. Aan de andere kant zie je. Euh ja, éénentwintig van van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Aan de andere kant trekken met een soort campagne van ja, VVD en euh CDA bijvoorbeeld.

[00:21:00]

Ja, die zeggen wel dat ze streng zijn voor migranten en een rechts beleid willen voeren. Maar na de verkiezingen zul je toch weer zien dat ze met links samen gaan werken. En wij van jaar 21 blijven naar rechts trekken. Dus de stem op ons. Wij houden Rutte rechts. Nou, ik denk dat dat ook een heel knap gevonden een niche is op rechts waar ze ook uh, een paar zetels mee kunnen gaan scoren. Dat hebben ze heel goed doorgaat en dat zijn ze heel consequent in.

[00:21:25]

En dat doen ze eigelijk hartstikke a hartstikke knap allebei.

[00:21:27]

Als je het zo allemaal hoort dan is het eigenlijk helemaal niet zo heel saai als het wordt afgeschilderd met vrienden. Daar valt best wat te kiezen en er zijn ook nog best inhoudelijke debatten geweest. En uhm. Daar komt nog het EenVandaag debat en het NOS debat. Ja, en verwacht jij in die zin nog vuurwerk? Of we hebben de posities? Zijn die inmiddels wel duidelijk?

[00:21:46]

Nee, nee. Ik verwacht wel vuurwerk omdat ook die die lijsttrekkers die weten dat er nog echt tientallen zetels te verdelen zijn en zijn gewoon echt heel veel mensen in Nederland. Druk met andere dingen, druk met Korona en die hebben echt zichzelf voorgenomen. Ik wil wel gaan stemmen, maar ik ga me eens één of twee dagen. Voor de verkiezingen ga ik me ergens in verdiepen, want ik ben druk geweest met iets anders. Nou, die kiezers kunnen dus nog net overtuigd worden door bijvoorbeeld.

[00:22:09]

Het gaat wel goed met K.G. Of misschien wel Wopke is toch niet zo slecht als we nu allemaal denken. Of euh, moet ik nou wel of niet weer op Mark Rutte denken? En ik al die lijsttrekkers weten precies dat in deze twee dagen ze net door te scoren in een debat of de score. Nog net even in een extra radio interview. Dat dat net heel veel kan uitmaken de komende 2 dagen. Dus ik. Ik denk echt wel dat we nog twee dagen vuurwerk krijgen.

[00:22:33]

En ik ben nu al zenuwachtig voor die exitpoll woensdagavond om 9 uur. Want het kan zomaar zijn dat de eerste peiling is, ook al is dan een echte exitpoll van wat mensen hebben gestemd die meer verschillen zullen laten zien dan we de afgelopen weken bij elkaar opgeteld zo ongeveer gehad hebben. De spanning zit in de staart. De spanning zit absoluut in de staart en en daarna zal er ook een hele spannende formatie worden. Want want ja, als de als alles ineens nog allerlei dingen veranderen die niemand hadden verwacht, dan zul je nieuwe winnaars hebben en nieuwe verliezers.

[00:23:02]

En die moeten dan ook nog allemaal een kabinet gaan formeren. En dat was dan weer morgen aan het begin van de middag. Daar staat alweer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.