Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag dat ik ooit hou je de Artest, Maurizio Katelijn 2 Wispeleir uit de Galerie Wall en de ander een tronie. Facundo euh, lhw boxers. Alles zijn beste vriend. Het is altijd een beetje een mysterie wat van iets kunst maakt en hoeveel kunstliefhebbers er vervolgens voor willen betalen. 120 duizend dollar voor een banaan die met een stuk ducttape aan de muur bevestigd is bijvoorbeeld. Of kunstenaar Banksy. Hij vond het ook belachelijk hoeveel zijn werk waard was geworden en verzon daarom de grap met de shredder die zijn schilderij versnipperde.

[00:00:40]

Op het moment dat het verkocht werd op de veiling van deze ondoorgrondelijke wereld is sinds kort een nieuwe speler toegevoegd, namelijk virtuele kunst. Kunst waarvan je je soms afvraagt waarom het kunst is en kunst vooral die niet fysiek bestaat, alleen in de vorm van eentjes en nullen. Je kunt tweets kopen, memes, crypto kittens is, maar ook digitale kunstwerken waar meerwerken in zit. Die kan ze nergens ophangen of neerzetten. En je koopt ook alleen een certificaat dat zegt dat ze van jou zijn.

[00:01:09]

De prijzen zijn exorbitant en de markt groeit opeens explosief. Wat is er aan de hand? Hoe werkt het? En gezien de gigantische bedragen die erin omgaan, is het een goede investering. Fijn dat je luistert. Ik ben er Steins en de dag is vrijdag 19 maart.

[00:01:28]

Te meer voor Jef Geeraerts de binnenkern 14 miljoen dollar zou voor de Chernobyl in dollars. Foto 2 Miller voor Défi. Frisbee voor die van Miller. Dollar voor die van Bellydance.

[00:01:40]

In het voorjaar van 2019 ging op een veiling in New York het stalen konijn van Jeff Koons onder de hamer. Rabbits bracht ruim 91 miljoen dollar op en werd daarmee het duurst geveilde kunstwerk van een nog levende kunstenaar.

[00:01:54]

David Hockney werd daarmee van de troon gestoten, maar Decibellen Miller is twee weken geleden voegde zich opeens een voor de meeste mensen totaal onbekende naam aan het rijtje toe.

[00:02:06]

Christie's Archeon voor de Gerardus de B-poule Arthus Real Memes zou om en kan in zowat alles de vier Maldense Do the final ben David Sixty Nine million dollar omega.

[00:02:19]

Veilinghuis Christie's verkocht voor het eerst een virtueel kunstwerk, een collage van digitale tekeningen van ene B-poule.

[00:02:26]

Wij kijk naar waar je kunt Zalmay worden.

[00:02:29]

De koper is een investeerder en hij krijgt geen afdruk van de collage. En hij krijgt ook niet het copyright in handen. Dat blijft van Biebel, die tot voor kort zijn kunst nog nooit voor grote bedragen had verkocht, vertelt Marike Kuiper tegen redacteur bij NOS Stories. WIPO is een kunstenaar en hij maakt digitale kunst. En dat doet hij eigenlijk al tien meer dan tien jaar. Elke dag. Uhm, zet die kunst op zijn social media. Euh, daar.

[00:02:57]

Daarmee is heel veel volgers gekregen, maar tot oktober had hij volgens mij nog nooit een kunstwerk verkocht voor meer dan duizend dollar. Euh, en nu dus ineens een euh. Oktober vorig jaar. En nu dus ineens een kunstwerk voor echt miljoenen verkocht. Uhm, hoe kan dat? Ja, dat heel natuurlijk al. Een following op social media dus. Veel mensen kenden hem en zijn kunstjes ook best wel euh, provocerend. Hij maakt een soort van euh ja uhm, digitale composieten met allerlei figuren uit de populaire cultuur.

[00:03:27]

Dus bijvoorbeeld. Donald Trump vermengd met een Simpsons karakter. Of zo ja, een beetje een beetje saai. Sifa, je ziet het er ook uit. Ja, beetje scifi, soms een beetje obsceen ook. Het is euh. Het is in ieder geval heel erg caching. Veel volgers hebben is één ding, maar er zoveel geld aan verdienen, dat is weer een ander verhaal. En dat is iets waar meer van dit soort kunstenaars mee zitten. Ze maken digitale werken en hebben dus geen fysieke objecten om te verkopen of te veilen.

[00:03:59]

Maar daarvoor is iets verzonnen. Hun kunst kan verhandeld worden via een zogeheten fty. Dat is een soort digitaal eigendomsbewijs dat je als kunstliefhebber kan kopen. En de technologie die erachter zit is dezelfde als die gebruikt wordt om transacties met crypto munten, zoals de bitcoin, op echtheid te controleren. Een Neftchi lijkt dus een beetje op een bitcoin, maar werkt wel anders, vertelt Marieke. Want bitcoins zijn allemaal hetzelfde waard. En van NVTZ kan de waarde enorm verschillen.

[00:04:29]

Je kan het eigenlijk het beste vergelijken met voetbalplaatjes, waarbij de N veel meer waard is dan het andere. Christie's heeft als eerste zo'n werk op die manier verhandeld. En daarmee is dus 60 miljoen dollar of 70 miljoen. Als je dan ook nog de veilingkosten erbij rekent, is daarvoor betaald. Maar wat krijgt de koper dan voor dat geld? Ja, die koper. Je krijgt dus de Neftchi. Maar wat is dat dan? Dat is het soort euh.

[00:04:55]

Bewijs eigenlijk dat jij de eigenaar bent. En iedereen kan dus ook zien dat jij de eigenaar bent van dat kunstwerk. Een soort registratie van eigendom. Ja, het klinkt wel vrij abstract allemaal. Ja, het is een beetje alsof je um een heel bekend schilderij zou kopen wat in een museum hangt. En dat schilderij blijft daar hangen. Uhm. Maar er staat wel bij dat jij de eigenaar bent van het schilderij. Dus er hangt bijvoorbeeld een bordje bij met jouw naam en iedereen kan het dus nog zien.

[00:05:24]

Uhm en bekijken. Maar het is officieel van jou. Dus. Euh ja, digitale kunst. Dat is natuurlijk eigenlijk voor iedereen zichtbaar. Je kan niet een plaatje van het internet halen. En euh, dat de rest het niet meer kan zien. Dus dat kunstwerk van Biebel. Dat kan iedereen nog zien, ook al is het van die nieuwe eigenaar. Ik kan het nog steeds downloaden, bekijken, kopiëren, alles. Uhm.

[00:05:48]

Maar daar staat nu vast dat het van iemand is die dat heeft gekocht.

[00:05:53]

Volgens kunstkenners is de wereld van de digitale kunst enorm in ontwikkeling en ook heel spannend. Ze vergelijken de veelheid aan vormen en stijlen die de afgelopen jaren zichtbaar zijn geworden. Met de avant garde van het begin van de twintigste eeuw en grote verschillen in stijlen en vormen, die zijn er inderdaad. En de discussie over wat kunst is en wat niet, is in de virtuele wereld misschien wel boeiender dan ooit.

[00:06:19]

Dit liedje bijvoorbeeld. Dat hoort bij een beroemd gifje van een kat die door de lucht vliegt en een regenboog uit poept. Tien jaar geleden was het heel populair. En veel millennials, die kennen het ook. Maar dat Geef gifje van die kat stond onlangs ook te koop en er werd zelfs honderdduizend dollar voor betaald. Ook memes worden verkocht en treedt vaak ook voor veel geld. En na de co-founder Gunner is also afprinten sell hees aan de praat vormt. Vorst treedt kijk doorzetting protestgolf procent in zijn sext aan voor Again in Mirri is een jobstijding Amity duurder dan Hayez.

[00:06:58]

Afer is Pharmacy op Bridge. Orgel voor Shilpa. Five Million US Thaler.

[00:07:03]

Nou ja, je kan dus eigenlijk elk virtueel goed. Euh kan je verkopen als Neftçi. Dus bijvoorbeeld ook een tweet. De eerste tweet van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter. Euh, volgens mij staat daarin just selling op mijn Twitter. Die staat nu te koop voor een paar miljoen euro. Is er al op geboden? Euh, maar bijvoorbeeld ook een meme zoals de nieuwe Quit dat zei. De bekende internetmeme die je die is ook al verkocht echt voor honderdduizenden dollars.

[00:07:30]

Ja, we zouden we dan ook uhm deze aflevering van de podcast kunnen verkopen? Ja, dat zou en dat zou kunnen. Ja, hoe gaat dat dan in zijn werk? Hoe moet ik dat aanpakken als ik dat wil doen? Ja, je moet hem dan eigenlijk dus te koop zetten op de blockchain en je moet daar zelf ook. Euh, wat wat geld voor betalen om het te koop te kunnen zetten omdat er dus rekenkracht nodig is om al die registraties bij te houden van al die euh, die goederen die daarop staan geregistreerd en die verkocht worden en doorverkocht worden.

[00:08:00]

Euh, dus dat kost een beetje geld als we dat zouden willen doen. Maar daarna kan euh. Kan iemand het gewoon kopen? Dan vraag je je wel af wat heb je eraan als koper? Waarom zou je dat willen? Ja, het is. Het is natuurlijk best wel euh. Bizar, want je hebt geen fysiek iets in handen wat je kan laten zien. Maar het is wel een manier om te showen. Dus je kan laten zien ik ben de eigenaar en dus ook een soort prestige dat je zegt ik ben eigenaar van dat kunstwerk.

[00:08:28]

Euh, of van die ene meme. Uhm, het is ook een beetje. Soort verzamelaars. Euh. Items kan je ook. Euh, soort collectibles. Zo kan je ook zien. Sommige artiesten die maken dan bijvoorbeeld 20 en. En dat. Dat is het dan. En als je dan één van die twintig hebt, dan is dat wel bijzonder. Daarnaast begint de digitale kunstmarkt ook voor investeerders interessant te worden. De markt voor Neftchi is nu over voor 100 miljoen dollar.

[00:08:57]

Dat komt omdat steeds meer kunstenaars en artiesten de nefrotisch omarmen. En dat gerenommeerde veilinghuizen zoals Christie's en Sotheby's meedoen, speelt zeker ook mee. Sang Music. Berio Medium. Twitter. Lintelo Hans Wijers. Olbia Hanni. Bigamie Reptile en voor Fibernet seks per jaar. De hoop is natuurlijk dat je NVTZ steeds meer geld waard hoorde. Toch blijft het een beetje een onbevredigend idee om veel geld neer te leggen en vervolgens in letterlijke zin met lege handen te zitten.

[00:09:27]

Zoals Pharrel figuur Aida die Biebel forceer. Zo zag ze de Fysical To Kill Kim Olie, die tenslotte ook wel Biebel bedacht er iets op.

[00:09:39]

Hij stuurt nu naar kopers een doos met een afdruk van zijn werk en ook nog wat andere grapjes, zodat er toch nog wat te inboxen valt om flink stedebouw was de ruim honderdduizend euro voor een dollar zonder te raken op middeleeuwers.

[00:09:58]

Ook muzikanten bieden vaak toch nog iets extra's aan de band. Kings Of Leon bijvoorbeeld heeft dit liedje en zelfs het hele album waar dit liedje op staat omgezet in iets. Ja, ze hebben dus nu een een album uitgebracht als als Neftçi. Uhm, met echt. Maar ja, je kan dan dus een een nummer kopen als Neftçi. En daar komt dan uhm bijvoorbeeld een unieke euh download bij van kunst die bij dat album hoort. En nog wat andere voordelen, maar ook bijvoorbeeld cooldown tickets die voor echt meer dan volgens mij zeventienduizend dollar verkocht worden en waar dan weer een soort van afspraak over is gemaakt dat als je die hebt gekocht als Neftçi dat je dan euh voor voor altijd bij hun concerten op de eerste rij mag zitten.

[00:10:49]

En ja, maar dan staat er dus wel echt wat anders tegenover dan alleen maar een eigendomsbewijs. Ja dan. Dan wordt er ook soort van euh, een afspraak gehangen aan dat eigendomsbewijs. En is dat ook een manier om euh voor die muzikanten om euh meer geld kunnen verdienen met hun muziek dan alleen via streaming platforms waar ze nu best wel afhankelijk van zijn natuurlijk. In deze korona tijd. Ze kunnen niet echt optreden en dan is dit een nieuwe manier om toch wat meer controle te hebben over hoe ze er geld mee kunnen verdienen.

[00:11:20]

Uhm, en dus ook wat ook wel heel interessant is voor kunstenaars is dat ze gewoon een euh een commissie kunnen instellen. Uhm, dus als je een neftçi verkoopt dan kan je ervoor zorgen dat elke keer als ie weer doorverkocht wordt dat je daar een percentage van krijgt. Dus dat als een soort royalty is eigenlijk ja. Dus als een kunstenaar of een muzikant of iemand anders een neftçi verkoopt en ze stellen dat in dan euh. Dan verdien verdien je daar nog wat aan als het elke keer doorverkocht wordt.

[00:11:47]

Ja, en dat kan bij gewoon schilderij niet. Dan heb je t verkocht en dan is het van de nieuwe eigenaar. Wie kan er dan weer heel veel geld mee verdienen? Ik vraag me steeds af als ik dit zo zie van draait het nou meer om geld of om kunst? Is het een manier van investeerders om iets wat eigenlijk misschien geen waarde heeft, zoals een nietszeggende tweet van Jack Dorsey om dat op te blazen tot iets wat opeens heel veel geld waard is?

[00:12:10]

Of is het omdat zo'n tweet echt iets vertegenwoordigt in de internetgeschiedenis? Ja, ja, het is. Het is een manier om waarde te geven aan dingen zoals een tweet of zoals aan digitale kunst. Wat best wel moeilijk is om om te verkopen. Uhm. Maar het is ja die dat dat investerings potentieel. Dat is nu wat in die grote bedragen. Euh. Heel erg leeft bij bij investeerders. En eigenlijk zijn er een beetje twee markten. Dus je hebt een wat kleinere markt, want er zijn platforms waarop je dus zelf als kunstenaar je kunst als NVTZ kan verkopen.

[00:12:44]

En daar gaat het echt om. Veel kleinere bedragen, dus dat. Dat is echt een manier voor kunstenaars om gewoon geld te kunnen verdienen met hun digitale kunst, zoals ze elke andere kunstenaar zou doen. Maar ik denk als het om die bedragen van tientallen miljoenen gaat dat het echt een soort euh ja soort ja meer soort bijna investering is. Natuurlijk in de fysieke kunstwereld ook. Denk even bijvoorbeeld aan die euh banaan die met een stuk ducttape op de muur was geplakt.

[00:13:12]

En ja, wat er dan ook opeens euh euh, heel veel geld hard geacht wordt. Dat soort uitschieters heb je misschien altijd en dat is nu. Dat zie je nu ook gebeuren in de digitale kunstwereld. Ja, want is ook die is ook best wel gelinkt met ja die crypto wereld. En daar is het natuurlijk al 1. Zijn er ook echt van die uitschieters dat bitcoin de waarde van Bitcoin ineens heel erg omhoog schiet, maar daarna ook weer helemaal keldert?

[00:13:35]

En is het allemaal veilig? Nou ja, de blockchain bestaat dus al best wel lang en die is echt heel veilig. Uhm dus uh. Hoe de blockchain werkt is dat het continu gecontroleerd wordt op meerdere plekken. Dus je kan niet vanaf 1 computer iets wijzigen. Uhm, dus als je eenmaal die Nesty hebt en hij is geregistreerd op jouw naam, dan is dat eigenlijk niet van jou af te pakken. Daar maar uhm, het is natuurlijk wel gevoelig voor.

[00:14:01]

Bijvoorbeeld iets als je wachtwoord vergeten. Want dan? Ja, dan kan je er dus niet meer bij. Ja, noem het gewoon helemaal dan bij het geweid. Ja, dat is net als met sommige mensen die crypto munten hebben gekocht. En dan het wachtwoord zijn vergeten voor hun wallet en dan gewoon al dat geld kwijt zijn.

[00:14:18]

Nu hebben nodig en dat was er meer. Maandag staat er aan het begin van de middag weer een nieuwe podcast voor je klaar.

[00:14:25]

Fijn weekend!