Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag was wel neem haar man geen Keio Lewyllie Stake, zie het al bomvol als die van Barcelona Spoelstra van DBD.

[00:00:12]

In mei 2020 verliest de twintigjarige Nederlandse darter Wessel Nijman uit Uitgeest met 4 0 een dart wedstrijd in een online toernooi. Hij staat zoals dat in Korona Tijd gaat, in zijn eentje op een zolder pijltjes te gooien en via een livestream kunnen Dart fans en mensen die graag online gokken op sportwedstrijden meekijken. Soms wil Kamerzetel Vierdaagselopers serveren.

[00:00:35]

Je hoort mijn man nog even vloeken omdat die mis gooit, maar gemeend is het niet, zo blijkt al snel na de wedstrijd. Want hij verliest expres. Hij heeft zich laten betalen om IS te gooien. Hij is de eerste Nederlandse darter die betrapt is op matchfixing. Redacteuren Guido van Gorp en Ben Meinderts Ma van de NOS deden de afgelopen maanden intensief onderzoek naar matchfixing. In de Nederlandse sportwereld en in darts komt het beeld naar voren dat er veel meer aan de hand is dan dit.

[00:01:01]

Enkele geval van Wessel Neiman. Matchfixers lijken hun pijlen met name op de Nederlandse darters gericht te hebben, zodanig dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar matchfixing in de DART wereld. Wat is er aan de hand en is darts een uitzondering? Of is er ook bij andere sporten veel meer aan de hand dan we nu denken? Fijn dat je luistert. Ik ben een Lisabeth Steins en de dag is dinsdag 23 maart.

[00:01:30]

Ik speelde in april de Daarom Tour van de PDC en ik kreeg het bericht twee dagen voor de wedstrijd voor de avond dat ik zou spelen. Of ik voor geld een wedstrijd expres wou verliezen? Maar daar kwam het eigenlijk op neer dat een soort matchfixing.

[00:01:48]

Niels Sonneveld is een beginnend darter. Jonge darter, talentvol, loopt nu mee. Voor het eerst ook in de Tour. In het profcircuit. Is nummer 111 van de wereld. Hij woont nog thuis bij zijn ouders en daar heb ik hem ook ontmoet. Dat heb ik met hem gesproken. Op zijn zolderkamertje, waar hij ook traint en hij kreeg net als een aantal andere darters, kreeg hij een berichtje. Hoe die aan mijn nummer komt, weet ik niet.

[00:02:15]

Euh ja. Hij beweerde dat hij ervaring had met andere spelers, waarbij het ook gelukt was. Maar goed, dat kan natuurlijk ook. Dat kan natuurlijk ook bluf zijn. Het eerste was heel helder van het eerste wat idee een printscreen maken van Van Van t Contact. Degene aan de andere kant van de lijn, die verwijdert alle berichten, dus het was maar goed dat ie dat als een soort bewijsstuk had verzameld.

[00:02:39]

Onderzoeksjournalist Guido van Gorp en Ben Meinderts M&A van de NOS zijn de afgelopen maanden op heel wat plekken in het land geweest om onderzoek te doen naar matchfixing in de Nederlandse sportwereld. Iets waar we al een tijdje niet veel over gehoord hebben, maar wat niet betekent dat het niet meer speelt. Ze kwamen erachter dat er in het darts wereld allerlei signalen zijn van matchfixing. Dat darters zoals Niels Zonneveld benaderd worden, is bepaald geen unicum, zegt hij ook zelf.

[00:03:05]

Nou, ik wist wel dat dat het speelde en ik weet ook van andere darters wat ik natuurlijk veel mee praat. Dat het wel regelmatig gebeurt.

[00:03:12]

Guido en Ben hoorde het van meer darters, zoals ook Michael Cruijff, een halve de nummer 65 van de wereld. Hij werd eind vorig jaar benaderd via Instagram. Vlak voor het wereldkampioenschap darts in Londen.

[00:03:24]

Wat staat er in dat berichtje? Daar staat een. Je moet zaterdag een wedstrijd gooien. Kunnen wij net een deal maken dat je minder 180 gescheurd dan je tegenstander? Laat je dat wat, dan regelen we via een andere Instagram account of via een vriend.

[00:03:38]

En dan praten we in de derde wereld. Is het een afspraak dat als jij benaderd wordt door kwaadwillende gokkers verkeerde types euh. Matchfixers, hoe je ze ook noemt. En dat je dat dan meld bij de internationale toezichthouder in het darts en een melding kun je doen, bijvoorbeeld via de spelersvakbond en een van de mensen bij de spelersvakbond is een voorbeeld voor het Nederlandse Dart publiek bekende man. Dat is Jacq. Nieuw laat zo'n commentator commentator bij bijna alle darts wedstrijden die we zien op tv.

[00:04:11]

Maar hij is ook echte vertrouwenspersonen voor veel darters en dus krijgt hij tamelijk veel berichten van darters.

[00:04:18]

Nou, als je ziet is dat met name jonge spelers heel makkelijk benaderbaar zijn tegenwoordig. Kijk, een jaar of twintig geleden, toen we nog geen socialmedia bestond, moesten mensen toch een brief gaan schrijven en even aanbellen bij je aan de deur. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Je krijgt tegenwoordig berichtje op je telefoon en het lijkt wel alsof het van je beste vriend komt. Terwijl het natuurlijk lang, lang alle gevallen niet niet zo is. En we proberen daar op te sturen.

[00:04:43]

Proberen tegenspelers te zeggen zodra je zo'n berichtje krijgt. Sturen door naar ons reageerde verder niet meer op. En dan handelen wij het af. Maar ja, goed, een moeilijke tijd en natuurlijk ook de laatste tijd gehad. Je ziet gewoon dat het heel veel gebeurt. Je zegt tamelijk veel. Euh, hoe vaak komt dat voor? Uhm, minstens zes keer beter zeg. Over het afgelopen afgelopen jaar. Ja, da's een redelijk. Kijk ook even naar Ben.

[00:05:08]

Een redelijk voorzichtige schatting nog he. Ja, waar denk ik dat het wel om meer gaat zijn? We hebben ook spelers gesproken die het niet gemeld hebben. Dat aantal zal opgeteld hoger zijn, maar van in de interraciale dat houden kregen we terug dat hij zes of zeven meldingen had gehad van Nederlanders. Het afgelopen jaar. Dat klinkt niet echt als heel veel. Nou, dat is natuurlijk ook niet zo. Heel veel darters, professioneel darters. Uh uh, dus als je kijkt gewoon.

[00:05:31]

Procentueel is dat al een redelijk aantal. En als je dan meeneemt dat topspelers die hebben altijd een management er tussen zitten, die kun je niet zomaar benaderen via social media. Dat gaat wat lastiger. Dat die berichten ook niet krijgt. Dat krijgt dan ook geen meldingen van Uhm. Dus dat gaat echt maar om klein segment spelers die in aanmerking komen. En dat zijn dus de lager geplaatste profspelers die wel in het profcircuit spelen, maar nog niet zoveel geld verdienen.

[00:05:53]

Nou ja, dan is die zijn interessant, want die zijn interessant voor darters. V. Sorry. Die zijn interessant voor matchfixers. En dan is 6 of 7 meldingen 8 9 misschien best wel veel dingen.

[00:06:04]

Heutink Het is een livealbum. Het model is Picus bij lange nummerplaatlezers. Is de projectjes harde puntjes probably whatever hoeven te doen.

[00:06:13]

Je kan er van uitgaan dat het aantal gemelde gevallen ver achterblijft bij het daadwerkelijke aantal keren dat matchfixers spelers benaderen, zegt ook de voorzitter van de Internationale Darts Autoriteit Diarree. Maar alle meldingen uit de internationale darts wereld binnenkomen en heel op. Het is volgens hem dat er vooral veel meldingen uit Nederland komen. De Plashoeve, waarbij de rol zijn haar voorpoten. This is probably a matter stupid. Ze wel zo dat een in van stoelpoten Paltserwoud circuit waar de producers een nieuwe kleinheid plaats van piepen.

[00:06:47]

De heren kijk hoe je wel een proces miste. Dan moet je tackelen uit het proces van hollen.

[00:06:52]

Tegelijk zie je sowieso een opkomende lijn in het aantal darters dat de laatste jaren is geschorst vanwege matchfixing. Het gebeurde voor het eerst in 2016 met een Filipijnse darter. Er was veel geld gezet opdat hij de wedstrijd in de eerste ronde van het WK in 2016 zou verliezen. En dat deed ie. Tot verbazing van de commentatoren.

[00:07:12]

Hoelang kan nog altijd uit? Heeft die triple 19 en dubbel 16 nodig? Kiest. Voor H. Ik denk dat ie op te scoren in beeld. Klopt niet of de score op het scorebord klopt niet of hij ziet het verkeerd. ESI is ook heel raar. Kijk, ik denk dat het graf verkeerd gezien heeft. Hoe lang? Maakt niet uit dat het voor de wedstrijd.

[00:07:37]

Daarna was het een tijdje stil, totdat vorig jaar in 2020 opeens twee gevallen opdoken, onder wie dus de Nederlandse Wessel Nijman. Met de term middagslaapje en het is niet gek legt bijna uit dat matchfixers hun pijlen juist op het darten richten, en dan vooral op de jongere spelers van minder grote toernooien dan die we kennen van televisie.

[00:07:57]

Nou, daar zijn eigenlijk drie kenmerken die een sport interessant maken voor matchfixing. Euh. En wat je bij het darten ziet is kun je wel heel goed vergelijken met het tennis. Het gaat om een individuele sport, dus dat maakt het makkelijker om te verliezen. Om bewust te verliezen. Hij heeft er maar één speler voor nodig en een darten gaat het gewoon om dat iets iets minder goed gooien van je pijltjes. Uh, het tweede is uhm. Daar moet flink op gegokt worden.

[00:08:19]

Je hebt grote volumes op de gokmarkt nodig, zoals ze zoals ze zeggen om een wedstrijd te kunnen fixen. Als dat niet gebeurt, sta je voor je gaat een beachvolleybal wedstrijd fixen waar niemand op gokt. Dan valt opeens heel erg op als jij 100 honderdduizend euro op inzet, ook al verspreid je dat over eigenlijk over die gok aanbieders. Dan valt het op. Dus je hebt een sport nodig waar veel andere gokkers zijn die er ook op gokken, zodat jij je bedragen daar ook op in kunt zetten?

[00:08:41]

Uhm, als je gefixed wedstrijd hebt en goed geld kunnen verdienen. Ik zat naar die beelden te kijken. Ja en dat zijn dan ja euh, op een zolderkamer. Voor mij vrij onbekende, volgens mij sowieso vrij onbekende darters die daar staan te spelen met een webcam. Wordt daar nou zo massaal op gegokt?

[00:08:56]

Nou ja, je zeker, dus dat is dat. Want de derde kenmerk is dat ze heel weinig moeten verdienen. En dan? Dan word je ook interessant voor matchfixers. En dat is hier het geval. Deze jongens kregen voor zo'n thuis korona toernooi voor de webcam. Voor één van die toernooien kreeg ze 50 pond per wedstrijd. Euh. En we weten dat ze euh, dat die best wel Neiman. Die kreeg tienduizend euro geboden die hij samen met een vriend moest verdelen voor het bewust verliezen van deze wedstrijd met 4 0.

[00:09:21]

Ja dus als er dus 50 pond kreeg die betaald en hij kon 10.000 euro verdienen als die wedstrijd gespeeld zou verliezen. Waarom? Omdat er op die wedstrijd op dat moment honderdduizenden euro's werd gegokt. Uhm. En dat was alleen maar in die periode. Normaal gesproken zou dit soort thuis toernooien ook niet echt interessant zijn voor de gokmarkt. Maar het was het begin van de korona periode want er was bijna geen en er waren bijna geen sporttoernooi wereldwijd. Dus de gokmarkt, die wil natuurlijk ook overleven.

[00:09:46]

Dus die zoekt plekken waar zij wedstrijden die ze kunnen aanbieden, wedkantoren laag ook allemaal platten. Dus die begon met dit soort wedstrijden aan te bieden op een veel te laag niveau. Eigenlijk met veel met. In dit geval ook in t begin zonder toezicht, zonder enig toezicht. Uhm. Dus je zou kunnen zeggen compleet onverantwoord om dit aan te gaan bieden. Is wel gebeurd met heel veel op gegokt. Ja en matchfixers kregen dat of mensen met verkeerde bedoelingen.

[00:10:06]

Uhm, die zagen kansen en die zijn deze spelers gaan benaderen.

[00:10:09]

Giedo, zie je dat vaker eigenlijk? Dat ie minder grote toernooien toch interessant zijn voor matchfixers matchfixers?

[00:10:16]

Uh, de verhalen die ik ken in ieder geval van matchfixers. Die vind het ook wel stoer als bijvoorbeeld een heel groot prestigieus toernooi gefixt wordt. Geeft ook status en in een zekere kringen. Maar ja, hele kleine toernooien hebben weer als voordeel dat het misschien meer aan het oog onttrokken is van de alarmsystemen. O h. Of de de de opsporingsdienst is mee naar. Ja, dus dat is ook weer een voordeel. En kijk, ik ben altijd net over een aantal kenmerken.

[00:10:43]

Misschien is het goed om nog eentje aan toe te voegen daar bij het darts. Het is een en een sport met heel erg benaderbaar jongens, dus de benaderbaar heid die is, die is daar heel groot. En je kunt een darter in principe al via Instagram of Facebook Jamal aanspreken. Dan heb ik het over een hele grote groep en de Barneys en de Van Gerwen is van deze weer de echte absolute top die daar zit ook management achter. Of of mensen die het social media kan beheren.

[00:11:11]

Dus dat is al. Er zit al meer een filter op, maar juist die die jongens die iets meer van de top 10 20 af zitten die iets meer richting top 100 gaan bij wijze van spreken zoals bijvoorbeeld die jongens die we hebben gesproken.

[00:11:23]

Ja, die kun jij nog best wel makkelijk benaderen. Het benaderen van bekendere spelers is een stuk lastiger. Daar zitten sowieso vaak managers tussen, maar het wil niet zeggen dat ze niet benaderd worden.

[00:11:44]

We hebben wel in ieder geval n darter uit. Laten we zeggen top 30 gesproken van de wereld die die ook herkende.

[00:11:52]

Ha, wat wat de andere darter schetsen die die die en die wilden daar liever niet over praten begrijp ik ook wel. Want ja dat bedoel uhm. Hij is toch bang bang dat het misschien enigszins op hem af zal stralen. Maar Uhm, die ook bekende of die die vertelde benaderd te zijn is. Ook de spelers Bond erkent dat darters waarschijnlijk in alle lagen benaderd worden, maar de bekendere darters happen waarschijnlijk minder snel, legde ook Raymond van Barneveld eerder al eens uit tegenover Nieuwsuur.

[00:12:20]

Het lijkt loopt leuk dat ik niet altijd poppetjes rond en met de naam timmermannen tot Phil Taylor en ben ik het wat. En ja, die die lagere regionen van de vorm van darts spelers natuurlijk. Ja, wie die euh, die verdienen die die hoge prijzen gelden niet. Ja, die zijn met elke paar duizend pond natuurlijk zeer geholpen, maar vatbaarder. Dus eerlijk met andere kant. Ja, dan verkoop je gewoon jezelf. En dan dan in mijn beleving heb je dan totaal geen respect voor jezelf?

[00:12:46]

Wat duidelijk is, is dat het om een omvangrijk probleem gaat, bevestigen zowel de internationale darts autoriteit als de spelersvakbond aan Ben en Giedo. En alle partijen, ook de spelers, zouden graag zien dat er meer tegen opgetreden wordt. Dus niet alleen tegen de spelers die als ze tegen de lamp lopen voor jaren geschorst kunnen worden, maar vooral ook tegen de phishers, want die gaan eigenlijk altijd vrijuit. Men en Giedo gingen in een onderzoek op zoek naar de vissers en in één geval lukte het om de identiteit te achterhalen.

[00:13:17]

Dus wij hebben gekeken naar wie zij bezitten in NL achter. Wie zijn nou die die mensen die die berichten sturen? En we hebben bij twee gevallen de identiteit weten te achterhalen of iets van een identiteit. In het ene geval gaat het om is. Er is is de. Zijn er berichten gelinkt aan een aan een groep of Telkamp groepen waarin mensen met elkaar informatie uitwisselen over gefikst? De wedstrijden zijn Nederlandse groepen. Uhm. En dan voor voor veel geld. Voor een paar honderd euro kun je dan informatie krijgen over de gefikst de wedstrijd.

[00:13:45]

Nou, dat heeft er alle schijn van dat dit om oplichting gaat. Het is dit dan. Dat is meer. Ja, kleine criminaliteit, oplichting van mensen die die die die zogenaamd wedstrijden fixen en dan schijnbaar ook darters benaderen.

[00:13:56]

Het begint wel heel ingewikkeld te worden. Het zijn mensen die doen alsof ze matchfixing, dat natuurlijk heel belangrijk voor matchfixing. Kijk, je kunt. Je kunt geld verdienen met wedstrijden fixen. Je kunt ook geld verdienen met doen alsof je wedstrijden is en wat anders. Die informatie is heel veel waard. En als je dan even je 3 wedstrijden gefixt hebt, dan kun je met dat bewijs. En misschien heb je nog een keer geluk doordat je zegt dat je wedstrijd fixed in de uitslag komt.

[00:14:18]

Toevallig goed uit. Dus als t om winst of verlies gaat heb je soms toch 50 cents kans dat het ook nog goed afloopt. Dan lijkt het echt of je een gefixt hebt. Nou, met die informatie kun je dingen doen, dus voor matchfixers is het lang niet altijd zo dat ze wedstrijd wedstrijd gefixt moet hebben. Da's n va bijvoorbeeld, die telecomgroepen. Maar we vonden ook nog uhm, iemand die gewoon toegaf van ik Icke. Ik heb meer dan dat is benaderd.

[00:14:39]

Ja, dit is wat ik doe het niet echt succesvol hebben gesproken hebben we gesproken. Niet echt succesvol zijn die je dus best wel lastig via social media darters benaderen. En dus het in dit geval was t allemaal niet gelukt, maar die dit wel echt als onderdeel zag van zijn van zijn criminele activiteiten. Ja dus dat was toch wel echt een echte serieuze poging om om een om om om geld te verdienen met darters. Ja, en dat zit toch echt veel dichter tegen dat serieuze criminelen aan.

[00:15:03]

In Nederland hebben we dus dat geval van Wessel Neiman die gepakt is en het ook toegegeven heeft dat dat hij zich heeft laten betalen om te verliezen. Hij is voorlopig geschorst. Euh, dus voor hem is dat heel erg vervelend. Hij kan nu helemaal niks meer verdienen aan darten, ook niet als dit op een legale manier zou doen. Maar de vraag is worden die fixer ze ook gepakt?

[00:15:27]

Nee, dat en dat is in Nederland tot dusver ook nog nooit gelukt. En dat? Nee, dus dat dat het andere erop. Dat is eigenlijk dat er wel sporters geschorst worden, maar voorlopig nog geen en nog geen fiksen zijn aangepakt. We hebben het Openbaar Ministerie gesproken. Die zeggen nou de signalen die jullie hebben. Die herkennen mij. Uhm, en die zeggen ook ja waar de. Wij zijn met onderzoek bezig. Hij heeft het al wel eens succesvol onderzoek gedaan naar matchfixing.

[00:15:52]

Het korte antwoord is nee. Nee, dat is nooit gebeurd. Er is nooit een matchfixers, euh, achter slot en grendel beland. Of euh, ja, echt aangepakt? Nee, dat is niet zo. Wel zijn er een paar keer is er een paar keer een onderzoek gestart. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld de Kargbo euh. Zaak speler van Willem 2. Uhm, je hebt ook nog een paar wat grotere Urka criminele onderzoeken naar bijvoorbeeld illegaal gokken waar ook matchfixing in zat.

[00:16:19]

Het was een beetje reste informatie vaak of een of een soort van bij. Ja, ik noem het even oneerbiedig een soort bijproduct in een wat groter strafrechterlijk onderzoek. Maar echt een matchfixers centraal stellen, daar je pijlen op richten als alles om. Dat is toch niet gebeurd? In het buitenland zijn er wel voorbeelden van. In Nederland is er op dat vlak nog best wel wereld te winnen? Ja, en hoe komt dat? Capaciteitsproblemen zelfs? Dat is wel vaak wat er gezegd wordt.

[00:16:44]

Maar ook kijk, je ziet nu dat er in ieder geval onze ervaringen op basis van gesprekken die we de afgelopen periode hebben gevoerd. Er zijn wel best wel wat euh, stromingen van van mensen binnen opsporingsdiensten, politie of om of bij bonden die matchfixing wel degelijk een belangrijk probleem vinden en daar ook echt wel iets mee willen doen. Dus dat geeft wel ergens een. Soort van vertrouwen dat er na de komende periode of de komende tijd komende jaren wel iets mee gaat gebeuren.

[00:17:13]

Wat dat precies nog is? Ja, dat dat nog even meer. Maar ze zijn hier van nu begonnen met een dart kwestie.

[00:17:18]

Ja, we hebben eigenlijk al heel lang niks over matchfixing gehoord. Voor mijn gevoel. Het was een tijdje even zo in het nieuws en toen is het weer verdwenen. Of in ieder geval van mijn radar verdwenen. Euh Ben. Wat zegt dat eigenlijk?

[00:17:30]

Nee, wij hebben wel. We hebben afgelopen maand wat Gidon zeggen met heel veel mensen gesproken. Uhm, en toen wij aan dit project begonnen en want wij dachten ja, we gaan ons gewoon een tijd richten. Helemaal op de relatie tussen de gokmarkt en de en de sport topsport in Nederland. Wij dachten eigenlijk ook van jou dat de Spelen allerlei oude zaken, die gaan we nog eens op dieper kijken. Wat daar vertrekt is gekomen, hoe daarmee staat en en je krijgt nu toch wel het gevoel dat er meer speelt in Nederland dan alleen die oude zaken.

[00:17:54]

En ja, de reden dat het dan niet naar buiten komt en niet aan het licht komt dat. Wat is dan wel de grote vraag? En dat heeft onder andere te maken denk ik met het feit dat matchfixing onderzoek gewoon ontzettend ingewikkeld is. Je hebt al snel verdachte wedstrijden signalen. Euh. Die komen wel. Uhm. Dan zie je gekke dingen gebeuren op het veld. Dat gebeurt dan ook nog wel. Maar de volgende stap is ja. Hoe ga je nou aantonen dat die twee dingen iets met elkaar te maken hebben?

[00:18:17]

En dan moet je toch na een relatie vinden tussen de sporter op het veld en die gok accounts waar mijn geld is ingezet. En als je dat niet kunt vinden, ja, dan is het al heel snel zo dat het voor onderzoekers zoals bij bij je die dat doen namens de sport. Uh, zo dat het heel lastig is om dan te gaan bewijzen dat er dat hier sprake is van van van matchfixing. We hebben het nu dus over darten, maar jullie zijn veel breder onderzoek aan doen, ook op een andere sporten.

[00:18:44]

Euh, zie je daar eigenlijk een soortgelijk beeld? Nou, wat word je in ieder geval ziet? Is dat social media internet in brede zin? Dat dat echt wel veel meer gebruikt wordt? Vroeger had je misschien wat zware jongens die langs de kant van een wedstrijdje Vanda Vanda van een sportveld stonden en mensen benaderen. Dat heb je misschien nu nog ook wel, maar je ziet dat er steeds meer dat het steeds meer verfijnd is in een technologisch wat verbeterd is.

[00:19:09]

Wat? Wat georganiseerde syndicaten doen die zich met matchfixing bezighouden? We hebben daar bijvoorbeeld ook met Europol over gesproken. Die zien die trend ook heel duidelijk dat er gewoon door wordt bijvoorbeeld gecommuniceerd met versleutelde berichten. Geldstromen zijn versleuteld. Je hebt. Euh. Nou ja, op de online gokmarkt is natuurlijk ook iets wat we van technologie is. Euh, daar daar. Daar kun je ook allerlei dingen mee doen. Dus fixus die zijn zaakjes steeds meer daarop gericht zijn.

[00:19:36]

Afstand? Wat kunnen we er nog meer van jullie gaan verwachten de komende tijd jongens?

[00:19:40]

Nou, we hopen sowieso nog heel veel goeie, interessante gesprekken te voeren. Bijvoorbeeld BNM noemde het al een euh. C een matchfixers. Euh, nou, daar willen we eigenlijk nog wel verder induiken. Van wat zijn nou de beweegredenen van zo'n persoon? Uh, wat? Wat voert die eerste schild, het spook II uit? We kijken naar andere sporten. We kijken naar de gokpraktijken in brede zin, de schommelingen van de olds en wat er allemaal in gaande is.

[00:20:04]

We willen nog met veel sporters gaan spreken, willen nog nog heel veel dingen. Daar zijn nog heel veel dingen om om uit te vlooien. Electronische gezichten, dat er nog heel veel aankomt, maar dat je het gewoon nog niet kante zeggen. Dingen zijn nog niet helemaal rond en dan kun je dan natuur nog niet snappen. Dat is een soort journalistieke weer. Maar dat matchfixing euh, iets is van van het verleden, dat is in ieder geval iets wat niet zo is.

[00:20:24]

Kan ik toch denk ik ook niet perse alleen van het buitenland. Dat is wel degelijk iets wat ook in Nederland speelt.

[00:20:30]

Absoluut. En dat was er meer morgen aan t begin van de middag, dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag. Om.