Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 wordt een soort kast. Dochter Chatter doen al de stekkers van vizier op links. Meerdere mensen die bestempeld zijn als links hebben de afgelopen weken een sticker op hun voordeur aangetroffen.

[00:00:13]

Toen ik de tekst las toen begon ik wel te trillen op mijn benen. Ik ben er heel erg van geschrokken. Wie zit er achter het online account Vizier op links, dat oproept om linkse journalisten, docenten of activisten te melden? Dat account ook dat stickers verkoopt die, zo bleek deze week, op woonhuizen worden geplakt en waarop dan staat dat mensen die daar wonen in de gaten worden gehouden. Na een week discussie is nog altijd niet bekend wie de initiatiefnemer is.

[00:00:39]

Maar Nieuwsuur redacteur Rudi Bouma kwam in zijn onderzoek daarnaar wel meer te weten. En hij vertelt daar vandaag over in de podcast. Ook sprak hij met zeven mensen die mikpunt werden van publicaties door Vizier op links. Zij troffen niet alleen stickers aan op hun woning. De acties blijken veel verder te gaan. Eén van de gedupeerden zegt zelfs dat ze er haar baan door heeft verloren. Fijn dat je luistert. Ik ben er Lisabeth Steins. De dag is vrijdag 26 maart en vandaag.

[00:01:07]

Als je het mikpunt bent van vizier op links. Herman Meijer zat in het partijbestuur van de Communistische Partij, de voorganger van GroenLinks is groot voorstander en voorvechter van pedofilie, het legaliseren van pedo seks. Was partijvoorzitter van GroenLinks en wethouder in Rotterdam tot 2006 op de site en een Twitter account van Visie op links.

[00:01:36]

Worden dagelijks berichten en video's gepost over politici, rechters, wetenschappers en journalisten met de bedoeling om hen te ontmaskeren. Want, zo staat er op de site van viezer op links, activistisch links heeft zich genesteld in de haarvaten van ons systeem en dat moet ontmaskerd en doorbroken worden. Daarbij ontzien we niemand, staat er. En dat klopt ook wel, want de lijst met mensen waar het account de pijlen op richt is lang, waarbij vooral anti Zwarte Piet activisten en mensen die in het verleden links radicale acties hebben gevoerd, het moeten ontgelden.

[00:02:07]

Sam Pormes nam deel aan guerilla trainingen voor Palestijnse terroristen en Zuid-Jemen zat zeven maanden vast voor de betrokkenheid bij een schietpartij op politieagenten. Zat tot 2006 voor GroenLinks in de Eerste Kamer. Werd geroyeerd, maar dit werd later weer teruggedraaid. Alsof er niets gebeurd was.

[00:02:26]

Er is ook een telegram groep met ongeveer tweeëneenhalf duizend leden waarin over mensen wordt gesproken die in hun ogen linkse activisten zijn en waarbij soms ook privé gegevens worden gedeeld, zoals woonadres en vizier op links. Verkoopt ook merchandise, stickers, briefkaarten, posters met daarop bijvoorbeeld de tekst Gezocht linkse activisten. Of deze locatie wordt geobserveerd door vizier op links en die stickers zijn op verschillende huizen geplakt. Dat betekent gewoon wij weten waar jij woont. Ja, dat is de boodschap en zo heb ik me ook opgevat.

[00:02:57]

Wat blijkt al een aantal maanden bezig te zijn?

[00:02:59]

Overigens worden die adressen niet door vizieren op links gedrukt, zoals dat tegenwoordig heet het openbaar gemaakt. Maar daar gaat het in de regel zo dat vizier op links allerlei personalia over een bepaalde persoon deelt in een post, vaak met een woonplaats erbij. En dat dan in de reacties ook de huizen adressen worden gedeeld en soms zelfs ook foto's van die huis adressen. En ja, zo gaat het meestal. En ja, dat was natuurlijk wel te verwachten dat daar op een gegeven moment iets mee wordt gedaan.

[00:03:25]

Rudi Bouma sprak met zeven mensen die mikpunt werden van publicaties door Vizier op links. Naast universitair docent Nadia Boras, die je net hoorde en die als één van de eersten aan de bel trok over de stickers, sprak Rudi ook met antiracisme activisten Marisa La de Cuba, kunstenaar Youri Firman, adviseur Paul van den Berg van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid, kandidaat raadslid voor GroenLinks in Nijmegen Huub Bellemakers BWK Party Man, een collega van de voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

[00:03:56]

Jeffrey Afriyie en muzikant, schrijfster en journaliste Aafke Romeijn. De reden dat zij mikpunt werden verschilt, maar wat overeenkomt is dat ze commentaar of kritiek hadden geuit. Daarbij viel hier op links niet goed was gevallen.

[00:04:12]

Ja, de GroenLinkse dat op Twitter de vergelijking tussen voorhoofd, democratie en de NSB gemaakt, heeft daar ook zijn excuses voor aangeboden. Een ander de kunstenaar. Die had een spotprent gemaakt met het forum logo als Hitler snorretje. De historica had op Twitter een grapje gemaakt over het feit dat de voordeur van Thierry Baudet werd was besmeurd met witte verf. Een tijdje geleden uhm, de anti-racisme demonstranten had met krijt verf een leus gespoten voor het standbeeld van JP Coen in Hoorn.

[00:04:39]

Die vrouw is overigens ook haar baan verloren door de ophef die daarover ontstond nadat het vizier op links de aandacht daarop vestigen. De werkgever wil dat niet bevestigen, maar het blijkt wel uit een interne mail die door haar meerdere is rondgestuurd.

[00:04:50]

Kan je daar wat meer over vertellen? Wat is haar verhaal? Ja, dat is maar diezelfde Kuba. Zij is een anti-racisme betoger die in Hoorn woont en tegen het standbeeld van JP Coen. Daar is. Je Beter is al een tijdje verzet tegen en zij heeft al op een gegeven moment een slogan op de stoep ge spookten. Ze zegt zelf met milieuvriendelijke krijt verf. Ze houdt zich verder van het besmeuren van standbeelden. Hersencel, zegt ze zelf. Maar goed, 1 4 op links heeft daar wel ja de aandacht op gevestigd.

[00:05:20]

En euh ja, toch iets wat opruiende boodschap over geplaatst. En vervolgens heeft zij een kaart in de brievenbus gekregen met zo'n zelfde waarschuwing als op die stickers van afgelopen weekend staat namelijk. Je wordt in de gaten gehouden. Ja, zij voelt zich echt wel heel erg onveilig. Ze heeft een veiligheidssysteem aangelegd. Ze houdt haar kinderen toch wat beter in de gaten als ze op straat spelen. Ze kijkt ze toch wel even wat meer over haar schouder, maar ze zegt tegelijkertijd dat ze zich absoluut niets laat muilkorven.

[00:05:52]

Ik kreeg een postkaart met een smiley, een sticker van vizieren op links, zegt Marisa La de Kuba tegen Rudie. Ik moest toen eigenlijk weg gaan, maar ik was zo geschrokken. Mijn gezin woont hier, mijn kinderen wonen hier. We zijn gewend om deuren open te houden, maar dat kan niet meer. Het hele huis is nu beveiligd en het ging verder, zegt Marie Zala, vizier op links.

[00:06:12]

Aanhangers begonnen e-mails naar haar werkgever te sturen. Ze zegt 2januari was de actie, 6januari werkte ik nog en zag ik e-mails binnenkomen. Op vrijdag ben ik op non-actief gesteld en moest ik mijn laptop inleveren en een afspraak maken om een kluisje te komen legen. Ze hebben door de telefoon tegen mij letterlijk gezegd dat mijn contract niet verlengd werd vanwege de actie. Ik stond versteld met mijn mond vol tanden.

[00:06:37]

Hoe het vaak gaat is dat dan volgers? In dit geval officier op links wel. Zo'n werkgever tegen Russen noemen in hun reacties. Uhm, ofwel direct aanschrijven. En ja, op een gegeven met komt zo'n werkgever wel onder druk te staan.

[00:06:50]

En dat heeft tot een heleboel gedoe daar geleid. En zij zegt als gevolg daarvan ben ik ontslagen. Ja, dat klopt.

[00:06:56]

En haar werkgever die zegt nou ja, uhm, haar contract is niet verlengd en dat ligt ook aan andere zaken. Maar in een mail van haar meerdere die ik heb ingezien en die intern is rondgestuurd. Euh ja, blijkt wel dat de actie en de ophef rond die actie daaraan vooraf ging.

[00:07:12]

Een van de zeven mensen die je gesproken hebt, zie je daar ook voorbeelden dat het verder gaat dan alleen een sticker of een briefkaart in de bus?

[00:07:22]

Ja zeker? Uhm. Bij sommigen gaat het ook om anonieme telefoontjes, soms met gescheld. Uhm, bij weer andere zijn het de pesterijen zoals pakjes die op hun naam worden besteld. En in één geval dat gaat om Paul van den Berg van Cordaid. Kwam dat pakje zelfs aan bij de school van zijn kinderen?

[00:07:40]

Ik kreeg allemaal aanmeldingen van nieuwsbrieven waar ik me niet op had ingeschreven, zegt Paul van den Berg tegen Rudie. Ze hebben me werkmail misbruikt en wat ik veel vervelender vond, is dat ze mijn huisadres hadden achterhaald en pakketjes bestelden. Ook de school van mijn kinderen hebben ze achterhaald. Daar hebben ze een introductie pakket voor leraren geschiedenis naartoe gestuurd. Ik heb dat kunnen tegenhouden, maar mijn huisadres en het adres van de school is dus bij hen bekend. Ook Aafke Romeijn zegt dat er van alles op haar naam werd besteld.

[00:08:10]

Ik ben ook lid gemaakt van Forum voor Democratie, zegt ze. Ik heb geen sticker gekregen, maar wel een plastic. Feytons na een tweet over abortus. Ze hebben mijn adres gedeeld. In een Telegram groep zegt ze met alles wat deze zeven mensen met wie jij gesproken hebt nu verteld hebben. Zitten daar nou strafbare feiten tussen?

[00:08:30]

Nou, da's toch best ingewikkeld. Want die stickers, die bevatten geen directe bedreiging in strafrechtelijke zin. H. Vizier op links noemt zichzelf ook ludiek. Ze waren eigenlijk bedoeld voor openbare plekken, zoals stembureaus en plak zuilen. Maar zelfs als je die aan huis krijgt, dan kan je wel geïntimideerd voelen. Maar t is niet dat iemand zegt. Ik ik, ik ga jou doodmaken om een voorbeeld te geven. Uhm. Dus dat is best ingewikkeld. Degenen die dit doen.

[00:08:53]

Die euh ja, die zeiden ook echt wel langs de randen van de wet en weten goed wat ze doen, zelfs ook als bedreigingen worden geuit. Uh dan uh is. Euh ja, een opwerking als uh. Er komt nog wel een kogel voor. Jou is dan zelfs nog geen directe doodsbedreiging. Uh, want dan moet je echt zeggen ik ga die kogel op jou afschieten, dus da's ingewikkeld. Uhm, wat wel manieren zijn om dit vervolgbaar te maken is bijvoorbeeld een beroep doen op opruiming.

[00:09:20]

Of bijvoorbeeld identiteitsfraude, want er worden ook abonnementen of opname afgesloten en bijvoorbeeld pakjes besteld op de naam van iemand die op de lijst van officieren links staat. Maar één ding moet heel duidelijk zijn. Dan nog weet je niet op wie je moet richten. Want als het gaat om die stickeractie uh, of bijvoorbeeld die pakjes. Uhm ja, we weten niet wie dat gedaan heeft. Uhm, het zou goed kunnen dat dat inderdaad niet direct door vizieren op links zelf gedaan wordt, maar door allemaal mensen die zich geïnspireerd voelen doordat er koud.

[00:09:52]

Dus ja, op wie richtte de pijlen dan? Dat is nogal een ingewikkeld onderzoek.

[00:09:56]

Ja, de grote vraag waar iedereen mee bezig is, is wie zit er achter haar visie op links? En jij hebt er onderzoek naar gedaan? Hoever ben je gekomen?

[00:10:05]

Ja. Nou uhm, dat is heel lastig, want diegene wil natuurlijk anoniem blijven. Ik heb wel contact gehad met diegene gister nog via duidelijk message op Twitter. Uhm, maar dat is heel moeilijk om achter te komen. Er zijn een paar aanknopingspunten. Vizier op links had een crowdfunding kanaal waarop gedoneerd kon worden. Dat was bakmeel. Punt. Org. Uhm. Via de Scout Funding Kanaal heeft ze dat account in ongeveer 200 transacties zo'n zesendertig 100 euro uitgekeerd gekregen.

[00:10:31]

Maar in bitcoins. Want Bakmeel had besloten dat ze een experiment wilde doen met het anoniem doneren. Het anoniem overmaken van donaties naar bepaalde mensen omdat ze ook willen uitbreiden naar China en naar Iran en dat soort landen. Ze wilden daarmee wat uitproberen. En ja, zij weten dus naar eigen zeggen ook niet om. Om wie dat gaat. Uhm, dan is er nog een bedrijfje uit Urk dat de websites faciliteerde. De beheerder daarvan. Die zegt echter dat ie alleen een serverruimte verhuurde en de website weer werd gehost door een klant van hem.

[00:11:02]

Hij heeft op geen meter tegen die klant gezegd Ik wil vizier op linksche er niet meer op hebben. Dus die heeft hem eruit gegooid. Overigens, uhm ja, die jongeman zegt wel van niets te weten, maar blijkt wel vizieren. Ik zou te hebben gevolgd op sociale media en hij had zelf ook een gebruikersnaam op Twitter met getallen daarin waaraan een euh ja euh rechtsextremistische betekenis kan worden toegedicht. Maar ja, hij zegt weer die getallen reeks. Die heb ik gewoon van internet geplukt.

[00:11:25]

Toen ik jong was en ik kende die betekenis niet. Dus. Ja, daar zit wel nog wat raars. Niettemin uhm. De website wordt niet meer gehost in Urk, maar is opgegeven met verhuisd naar Oekraïne. Daar was men ook niet zo blij met die website en vervolgens is Vizier op links verhuisd naar een hoost in IJsland. Die vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan en waar betaald kan worden. Ook weer in bitcoins dus.

[00:11:49]

Lang verhaal kort. Je weet het eens. Nee klopt, er zijn verdenkingen.

[00:11:53]

Maar niemand weet eigenlijk precies wie het is.

[00:11:54]

Nee, maar je hebt wel contact gehad met iemand die er dus achter zit. En uhm, wat heb jij met diegene besproken?

[00:12:01]

Nou ja, ik was natuurlijk heel benieuwd of diegene uhm afstand neemt van die stickeractie of zich verantwoordelijk voelt voor die stickeractie. Maar degene achter het goud van vizieren op links zegt die stickers. Dat was ludiek bedoeld voor openbare plekken, bijvoorbeeld stembureaus. Uhm en euh ja, die schenen zegt niet te weten van die sticker acties. Dat zou dus door volgers van het account zijn gedaan. Ik heb natuurlijk wel gevraagd ja, voel je daar verantwoordelijk voor? Nou, daar wil degene achter het vizier op links houdt geen antwoord op geven.

[00:12:31]

Die zegt uhm eigenlijk. Ik voel me niet verantwoordelijk. Uhm, euh, ik wist er niet van. Euh. Ik wil ook niet zeggen of ik het wel of niet steun. Maar ieder individu maakt zijn eigen afwegingen. En ja, ik ga daar verder niks over zeggen. Dat is aan degene die dat gedaan hebben.

[00:12:45]

Is het één iemand of is het een groep? Weet je daar iets over?

[00:12:48]

Dat heb ik ook gevraagd aan degene achter het Twitteraccount. De reactie was wat omzichtig, maar kreeg in ieder geval te horen dat ik mijn vragen gewoon in de juf vorm kon stellen en niet de juli vorm. Uhm ja uh. Het is dus onduidelijk of het een individu of een groep is. Hij of zij vond in ieder geval dat er sprake is van hysterische reacties en selectieve verontwaardiging.

[00:13:09]

Vizier op Links haalt online veel voorbeelden aan van links activisme uit de jaren 80, waarbij acties veel verder gingen in het 17e eeuwse dorp groot scherm.

[00:13:18]

Er werd afgelopen nacht een groot deel van de bewoners geëvacueerd nadat om een minuut over drie op de meldkamer van de Rijkspolitie District Alkmaar een anoniem telefoontje binnenkwam met de letterlijke tekst Kosto groot schermer.

[00:13:30]

30 minuten, zoals de actiegroep Revolutionaire Anti-Racistische Actie RARA, die in 1991 een bomaanslag op het huis van de staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken pleegde.

[00:13:43]

Zware explosie om 3 minuten over 4 verwoeste het huis van oud staatssecretaris Aad Kosto en zijn vrouw waren aan de dood ontsnapt.

[00:13:50]

Ja, het is schokkend dat zoiets in Nederland mogelijk is, is het eerste wat ik zeg. Ik woon in een klein dorp in Holland en dat dat kan in dit land. Dat is een volstrekt nieuwe ervaring.

[00:14:01]

En ook GroenLinkser Wijnand Duyvendak krijgt het van vizier op links geregeld voor de kiezen. Hij was destijds betrokken bij een actie tegen een oud topambtenaar van Economische Zaken, George Verberg, die brandende lappen in de brievenbus kreeg. En de verontwaardiging is ook selectief. Windvision op links. Omdat er ook al jaren een linkse onderzoeksgroep online actief is die extreem rechtse sympathieën in de gaten houdt en daarbij ook namen publiceert. Kafka heet die club.

[00:14:29]

Kafka is een een een links onderzoeks collectief die inderdaad rechts extremisme onder de loep neemt en ook personalia inventariseert en publiceert van van uiterst rechts extreem rechts. Het grote verschil is wel dat ie dat ze met open vizier doen. Die hebben ook gewoon een woordvoerder. Uhm en ik ja deze euh twitteraar. Dit account vizier op links doet het natuurlijk anoniem, dus dat is sowieso al een groot verschil. Ik heb ook gevraagd waarom. Euh, strijdt je niet met open vizier en dus eigenlijk met gelijke wapens?

[00:15:00]

Uhm, met jullie politieke tegenstanders in dit geval links. Ja diegene zegt uhm, de instituties zijn links. Links biedt elkaar bescherming. Uhm. Dat hebben wij. Uh niet. Dat is in ieder geval zijn mening of haar mening. Uhm. Daarom blijft deze gene anoniem. Dus dat is al een verschil. Maar het is wel iemand die uhm ja, een goede kennis van de geschiedenis heeft. Want je zegt het al zelf links activisme heeft met name in het verleden ook aan huis adressen.

[00:15:25]

Euh ja, schadelijke zaken berokkend. Uhm zijn vreselijke voorbeelden. We hebben bijvoorbeeld ook gesproken met een topambtenaar die midden jaren 80 brandende lappen door z'n brievenbus kreeg nadat zijn privé adres ook was gepubliceerd. Uhm, Wijnand Duyvendak, de huidige campagneleider van GroenLinks. Die had daar destijds een rol in. Uhm nou, deze man die daar slachtoffer van was. Die vertelde dat pas veel later in 2008. Waarna Duyvendak ook zijn excuses heeft aangeboden en is afgetreden als Kamerlid.

[00:15:53]

Dus dat linkse activisme in de jaren 80, dat ging veel verder. Maar zie je toch gelijkenissen met dat rechtse activisme van nu? In ieder geval moeten we bang zijn dat die acties ook radicaler gaan worden en afglijden naar dat soort niveau.

[00:16:07]

Nou, de gelijkenis is natuurlijk dat euh, dat we nu intimidatie aan huis adressen plaatsvindt. Dat is absoluut een gelijkenis. Toen ging het inderdaad wel veel verder. We hebben natuurlijk ook een aanslag gezien, zelfs op het huis van staatssecretaris Kosto begin jaren negentig. Maar goed. Uhm. Euh. Daar kun je natuurlijk niet bij vergoelijken dat er aan huis adressen intimidatie plaatsvindt. En wat het gevaar is is natuurlijk dat ze. Wat nu nog? Uhm ja, met stickers en postkaarten en pesterijen plaatsvindt.

[00:16:35]

Dat daar? Uhm ja, op een gegeven met iemand tussen zit die een radicale reactie pleegt. En ik heb natuurlijk ook gevraagd aan degene achter dat account officier op links van. Voel je daar niet verantwoordelijk voor? Is het ook misschien niet de taak van vizieren op linksom FLA om om opvolgers die thuisadres te delen misschien wel terug te fluiten? Nou, dit account voelt zich daar niet verantwoordelijk voor. Uhm wil ook geen mening uiten over of diegene dit steunt of niet.

[00:16:59]

Deze acties aan die huisadres en houdt zich daarover op de vlakte. En ja, je zou kunnen zeggen het is toch in ieder geval. Uhm ja, een account dat dat aanzet tot dit soort acties.

[00:17:08]

Het verschil met de jaren tachtig is ook dat er toen helemaal geen social media waren of telecomgroepen, groepen waar mensen zich in kunnen verzamelen en heel makkelijk al die huizen adressen kunnen delen bijvoorbeeld.

[00:17:19]

Dat is zeker een punt. Kijk. Toen werden dat soort huisadres in obscure krakers plaatjes gedeeld. En euh ja, nu gaat dat in telecomgroepen, op Twitter en via andere sociale media. En daar worden die huishond deze natuurlijk ook veel breder gedeeld. Want laten we wel zijn. Dit is niet alleen een probleem van uhm. Euh ja, volgers van officier op links. Maar in telecomgroepen zie ik ook vaker hele adressenlijst langskomen met adressen van politici en een enkele journalist ook.

[00:17:47]

Uhm, die gif worden gedeeld.

[00:17:49]

Maar het blijft dus uiteindelijk, ondanks jouw best wel intensieve vriezers onduidelijk wie er nou achter zit. Ook een heel ander onderwerp voert Gordon op dit moment de actie om paal en perk te stellen aan die anonieme online kanes. Dat lijkt inderdaad in dit geval toch wel. Ja, toch wel problematisch dat het allemaal euh, anoniem is. Is daar iets tegen te doen?

[00:18:12]

Nou ja, de sociale media platformen zouden daar iets mee kunnen doen. Die zouden nu kunnen zeggen dat dat doen we vanaf dit moment niet meer. Iedereen moet zich kenbaar maken. Zoals sokken kousen met een groen vinkje zich kenbaar maken op Twitter. Maar ik zie dat niet gebeuren. Ze hebben markten, ook in landen waar anonimiteit wel degelijk ook een hele positieve functie heeft voor onderdrukte of vervolgde groepen. Dat is natuurlijk een belangrijk argument, maar bovendien commercieel gezien zouden het grootste deel van hun markt gewoon verliezen als als mensen niet meer anoniem zouden mogen posten.

[00:18:41]

Dus dat gaat denk ik niet op korte termijn gebeuren.

[00:18:45]

En dat was m weer maandag aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar.

[00:18:49]

Kent. Romana Vrede is gevierd acteur en theatermaker. In de voorstelling Tijd zal ons leren gaat ze samen met muzikant Ossian op zoek naar een verborgen geschiedenis.

[00:19:12]

De verhalen van honderd zevenentwintig verzetsstrijders ten tijde van de slavernij, nadat de wereldgeschiedenis op een bepaalde manier is verteld om nu in een algemeen beeld te scheppen. Ik zie het als mijn taak om naast de wereldgeschiedenis zoals die nu is verteld en ook gebracht is als een algemeen verhaal, mijn geschiedenis te vertellen als een algemeen verhaal.

[00:19:38]

Luister. Tijd zal ons leren, nu in Indo's.