Transcribe your podcast
[00:00:04]

Claus heeft een kaal plekje boven in zijn rechteroog is kanker. En dan is het ook. Hoe weet jij dat nou weer? Is mijn poesen zo koude plekjes missen weg?

[00:00:13]

NPO Radio 1, BNN, VARA podcast Gerard Reve, Hermans, Harry en Hella Haasse, Connie Palmen. Met die stem zo belezen, zo begaafd en zo ad rem. Geertje Mak, Saskia Noort en Chabon, Bart, Tessa de Loo, Herman Koch, Maarten t Hart. Tandis Benali vroeg Ronald Giphart, maar liever geen Kluun. Maar liever geen enkele, maar dan ingezongen door Ben Cramer of Do, mag ik wel een kopje thee? Mag dat er naast staan?

[00:00:55]

Als je, zeker als je je natuurlijk mag je een slokje tenemen waar je, maar dan praat je niet en mag alleen drinken op de.

[00:01:01]

In het draaiboek opgenomen momenten kun je dus als je niks zegt nee. Ja, dat is wel handig. We kunnen niet drinkers, je praat. Je bent toch geen kalkoen? Klok, klok, klok? Nee, echt kunnen die praten en die kunnen praten en lezen.

[00:01:16]

Ik pak wat maak je immers even wat tegen? Niet stiekem lijken jullie Chooz.

[00:01:22]

Ben ik hier beland? De krokante linksbacks met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Hubers De Vries. Maar de schoolmeester in Roelofs Het wordt steeds harder en gaat steeds meer naarmate we hebben opgehemeld gaat steeds meer. Euh, leiderschap. Capaciteit? Dat krijg je. Nee, maar je moet dat je wel even ingaan als jij zegt. Ik heb varkens op twee benen gaan lopen. Als je zegt ik heb hem eruit gehaald, de nicotine pil. En dat heb je natuurlijk toch adressenboek.

[00:01:54]

Dat zat achter mijn kiezen. Ik denk verrekte zit nog een stukje. Dus ik ga met beton. Ja, denk nou lekker stukje.

[00:02:01]

Jij wou wat rectificeren want je hebt. Dat is wel grappig. Wij hadden mekaar in de lijn en toen zei hij hij offline iets over.

[00:02:08]

Nou, dat zei je niet. Nou ja, ik vind het heel pijnlijk iets over Martin Bril. Nou, dan bespreek ik dat boek. Iedereen weet dat Martin Bril werd gesponsord door Volvo. Een om raadselachtige redenen. Ik snap echt niet meer. Hoe heb ik het dan over Mercedes? Ik snap gewoon niet hoe dat kan en het erge is nooit je.

[00:02:23]

Dan vraagt hij mij eerst. Heb jij dat ingezet? Oh, hij denkt dan dat ik ergens heen.

[00:02:29]

Hij hoopt dan dat je dat gedaan hebt, want dan kan ik zeggen maar 50. Ik ben hierdoor wel echt aan mezelf gaan twijfelen dat ie dan ergens ooit. Euh, dat was de schuld gegeven. Ik zei van ja, dat krijg je er dus van als je de hele tijd wordt onderbroken.

[00:02:40]

Wij zitten euh in Wormer. Wederom derde keer op rij al. T begint al echt te winnen. We zijn weer geweldig verzorgde lunch. Ja hulde inmiddels.

[00:02:49]

Ook uit m'n hoofd zijn de hormonen naar de mensen in dorpen waar ik.

[00:02:53]

Ik verwacht eerlijk gezegd ook wel eens een keer wat de support van de gemeente Wormer dat er hier eens een keer een fruitmand staat of iets fruitmand of een boekenpakket. Hebben jullie de boekenlezers gezien? Ja, feest gehad. Voor wie maakt die dingen? Ja, veels te groot. Het is een boekenlezer. Wirix El Ingemaakte zijn immens hè. Het is een drukker, maar ik heb ze ik dus wel ja vertellen.

[00:03:14]

Maar ik heb ze gemaakt. Lijkt me op postulaat bestuur. Dat stuur je bestand naar de drukker. Maar ik heb me een beetje verkeken op een muismat.

[00:03:21]

Dacht ik eerst. Ik zag gewoon wat. Misschien kun je wel gebruikers muismat, maar t is gewoon een lekker boek boeken legertje.

[00:03:27]

Ik kan me ook WinHEC. Het is nog maar eens op de redactie als iemand jarig is. Dat er een taart is. Dat er geen bordjes zijn is ook goed voor. Dat vind ik erg stevig.

[00:03:34]

Ze zijn ook niet gratis. Nee, nou, ik heb er ook drie gekregen. Het was wel het maximale. De envelop ging nog even open. Ik denk nou nou koopt een stapeltje uit drie boeken leeg. Weet een beetje hoe jij met spullen. Ik dacht we willen meer doen dan thuis. Dat maakte ik hem open. En toen was er toevallig iemand bij mij thuis. Ik hier? Nee, maar toen zag ik al dat er maar drie waren, dacht ik.

[00:03:49]

En nu hebben we nog maar twee. Ja, zodat ik dat ik de boeken leugentjes zijn.

[00:03:53]

De revolutie boeken. Lechia Lea n heb ik er zelf nog maar één? Ja, dan moet je dan. B. Ja, als ik lees dat ik altijd meerdere boeken door elkaar. Dat gaat nu al acht jongens.

[00:04:01]

Alleen neem ik toch mee. Jij leeft op een iRiver? Ja, maar lees ook papieren boeken.

[00:04:06]

Dan neem ik volgende keer weer. Dat is dus juist leuk hoor, dat je je tegenwoordig. Ik heb dit boek ook subtiel gekocht. Boeken kopen?

[00:04:12]

Zuid-Servische ja, dit is mijn advies. Pepernoten zitten erop.

[00:04:18]

Alles is afgepakt tot een nicotine pillen aan toe verbond. Hoe wij hoe wij zijn geworden is wel heel erg. Doe je mond eens open en dat het dan ingekeken worden.

[00:04:26]

Ik had het er net over. Hier zat Linse aan de keukentafel over zijn echt een soort raar gezinnetje gehad.

[00:04:30]

Ja, het is toch gezellig als ik. Ik stel me zo voor dat we met z'n drieën ook hebben. We stevenen nu toch wel af op het einde van de wereld, zo voelt het. Alles is al dicht en we zitten met z'n drieën zijn we over. Iedereen is dood. Gisbertus weg opgegeten door wormen. Je moeder is weg. Mijn kinderen zijn weg van huis weg. Ada is weg, alles is weg. Als je al je vrienden is.

[00:04:53]

Wij zijn met z'n drieën over en voor de rest is er niks op de wereld. Voor wie doen we het al? Voor wie doe het dan? En hoe plannen we ons voort? Nou ja, dan nog een eigen kijken. Ga je even door met die fantasie? Nee, kun je dan gelukkig? Nee? Of of maak je er een eind aan? Is voor die andere twee ook niet leuk? Nou, Roelof ligt in de keuken, een mes op.

[00:05:14]

T Is echt gruwelijk Doortje. Heb jij het over een WK of het Abbenhuis? Alles dat ik geef is doorlicht, lief nemen en dan opeten.

[00:05:22]

Wij zouden eigenlijk op pad gaan naar Friesland vandaag. Maar ja, alles is dicht en er is daar in dat dorp waar we naartoe wilden is toch al niet zoveel. En de horeca is ook dicht in dat jaar. Daar staan we alleen maar buiten. Als t gaat regenen kunnen we nergens heen. Ja, dus we doen gewoon nog een rondje boeken.

[00:05:40]

En ik kan me dat nog wel herinneren toen we onderaan die berg stonden met het middelpunt van Nederland, zonder buiten in de koude nacht. Dit moeten we niet te vaak, maar alle drie echt niet vrolijk van.

[00:05:49]

Nee, en je wordt ook gewoon je. Je wilt gewoon mekaar ja, maar je wilt ook ergens gaan zitten om rustig op.

[00:05:55]

Je kunt niet van ons verwachten als je wandelend door winkelstraten een discussie aangaat. En toen de boeken voor Madd weer positief op gereageerd. Moet ik eerlijk zeggen ze wil jij Roelof? Jij krijgt nog complimenten van Paloma. Uh, die zij echt van je wilt. Kan Roelof goed boeken bespreken. Maar ook Noortje toch frivool. En ik heb op jou wel kritiek gekregen.

[00:06:18]

Van wie kan het wel even later horen? Zoals in een audio app. Ik weet niet of ik het mag laten horen. Nou doe, maar wel van wie.

[00:06:26]

En dat hoor je wel. Oh nou.

[00:06:29]

Ben toch benieuwd? Dan is er eerst maar de naam Eva. Ik heb gisteren heel erg kunnen loslaten. Wie is dat? Visput? Shit en wat heeft die gozer die praat? Zappos.

[00:06:40]

Ja, ik zou. En ik vind jij een goed idee van Marcel. Pretentieuze fascist Kellens. Omdat jullie daar nou dat nou wonen. En wat is talent? Toscaans ontzettend saai gewoon. Ik geloof niet dat je dat zal zijn. Net zoals de avonden ook eigenlijk iemand stijlboek. Ik kan het beter. Ja, het is maar goed. Ik denk aan Marcel. Nog wat meer van uw presidentsrace en alles wat ik eigenlijk ook wel een punt, maar die stuurtje nou niet zo lang sprake heb.

[00:07:14]

Nou ik. Ik ga er ook even sprake.

[00:07:15]

Heb je maken voor G-spot over? Nou doe ik Gysbert.

[00:07:19]

Staan we in een museum en dat is het bijzonder. Geen man dus. Dat is een groot kraagje. Iedereen heeft rood als basiskleur, maar Manders gebruikt alleen wat kraagje. Zie je dat nooit je in een rood krakeling en dan een heel klein lijntje. Maar dat kleine rode kraagje, dat kleine rode kraagje, dat zie dan overal terug. En dat maakt het nou zo typisch. Ik neem het voor hem op.

[00:07:42]

Krijg je dit dolkstoot in de rug? Maar boeken dus weer boeken en wie weet nog wel een keer.

[00:07:48]

Het is niet alsof jouw ornamenten aan het plafond. Alsof dat van Louis Vuitton is. Ik zie het nu pas. Ja ja, het is prachtige.

[00:08:03]

Vergeet je niet te abonneren op deze podcast en sterren te geven natuurlijk. Lalique kiest voor scrapie duimpjes om mobiele. Ik heb gelezen het boek over leven en schrijven van Stieven King, schrijver natuurlijk van euh, Carrie The Shining. De show Shank Redemption. Tenminste, dat een kortverhaal. Daar is een film gemaakt die je volgens mij op IMDb nog steeds als de best gewaardeerde film wordt gezien. Het heet One Waiting in het Engels.

[00:08:41]

Ik ben een luisterende Roelof Dieuwertje. Oog om over te kweken zit dus misschien misschien. Ik nam een beetje een pose aan als te denken van Rodin. Ik ik. Ik dacht na terwijl Roelof aan het praten was. Ik denk ik laat de woorden van Roelof als het ware in mijn schedel op en neer klotsen. Dit is geen fictie. Dit klinkt als een dagboek. Dit is een non-fictie. Een deel van het boek De helft gaat over zijn leven, een soort kleine autobiografie.

[00:09:07]

Dat deel is op zich best wel lezenswaardig, maar ook weer niet heel bijzonder. Het gaat over zijn vroege jaren. Als Ploeterden Schrijver had een alcoholprobleem, heeft de Bellator leeftijd een en een ongeluk gehad. Een auto ongeluk is aangereden en moest heel lang revalideren na. Dat is lezenswaardig, maar niet heel bijzonder. Eigenlijk meer hebben. Ik kan me helemaal niks bij hem voorstellen hoe die eruit ziet, wat voor man het is.

[00:09:29]

Hij heeft een euh exux foto laten zien. Heeft een bril. Is zo'n beetje op leeftijd ook. Ik hoef hem niet te zien. Nee, dan laat ik hem niet aan jou zien. Dit is dus die fucking soort. Emile Ratelband. In de lijst die wil lokken. Klopt ook. En schrijf natuurlijk Van Uhm, Rosemary's Baby. Nee, dat is irrelevant. Nee euh. Van euh. Nou, wat ik net al noemde de Chinezen zo. Maar vooral dus horror.

[00:09:52]

Euh, enge boeken. Mensen die in nare situaties terechtkomen. Maar zoals gezegd, de leukste deel vond ik de tweede helft van de boeken deel over schrijven. Uhm zei het laatst volgens mij is er volgens mij wel een miljoen Nederlanders. Wil nog wel eens een keer fictie schrijven. Heeft die wens. En dan is wat Steve King zegt misschien wel interessant. Het is niet de beste schrijver ooit. Dat vind jij zelf ook mijn veld. Hij heeft tussen de 300 en 350 miljoen boeken verkocht.

[00:10:17]

Uhm. Dat is niet misselijk. Dat is een euro per boek. Nu misschien nog wel meer. In zijn geval, want op die staffel zit hij wat hoger natuurlijk. 300 tot 350 miljoen. Ik heb hier het lijstje trouwens. Dat lijkt me wel leuk om v d. Dit zijn alle mensen fictie auteurs die meer dan 100 miljoen boeken hebben verkocht. Dus even kijken hoeveel jullie die kunnen noemen.

[00:10:37]

Ik Equity, die kwestie geldkwestie staat op 2. Zeker 2 tot 4 miljard. Dat is hele ruime schatting Dreamers miljard miljard. Ja, J.K. Rowling, J.K. Rowling staat er ook in. 500 miljoen verkocht.

[00:10:52]

Paulo!

[00:10:54]

Staat te lezen. Nooit je dat er ook in 225 tot 350 miljoen. Ja, nu jij weer. Ik kan niet hebben dat zij twee dingen heeft nu. Je kunt het zijn er 60 namen ofzo. Van King zelf staat er ook tussen. Wie zijn we de nummer 1 zijn 2 tot 4 miljard ook. Is al een tijdje dood. Fictie? Jezus is ook fictie, maar anders.

[00:11:15]

Euh ja, ik uh, die die. Uh, hoe heet ie iets van die Gandalf s en euh Frodo. Euh. In de ban van de Ring staat er ook in staat Tolkien. Briljant is dat wel lager dan ik dacht 200 en 250 miljoen. Maar de nummer één is William Shakespeare. O ja, 2 keer de kwestie. 3. Barbour Cartel enz. Had je daar ooit van gehoord? Ja, wel ooit van gehoord? Maar je vrouw lezen?

[00:11:37]

Die schreef historische romans en die was productief. Die heeft in die heeft het record Guiness record. Euh. Meeste romans in één jaar uitgebracht in 1976. Acht tien romans uitgebracht. Aardigste garni.

[00:11:48]

Goed dan toch, want doe je t gewoon voor het nummer. Maar daar kun je niet achter je goede boeken schrijven.

[00:11:51]

Ze heeft wel 500 miljoen tot een miljard boeken daarmee verkocht, tegen twee. Verder nog een paar naar me Simenon en Van de Maigret.

[00:11:58]

Uhm, dokter. Zes van die kinderboeken van Prince en zijn Jackie Collins, de zus van God, hebben een slecht geheugen. Ik heb over al deze mensen hun lutke documentatie mappen gemaakt als vervangende dienstplicht. Grisham Ratibor, staat die daartussen? Uh, ik denk het niet. Dat is een. Dat saint fixus zijn sfinxen. Ja, maar die wet werd echt heel goed verkocht. Ook is dat volgens mij niet. Weet je wat de beste verkochte Nederlandse schuivers aller tijden is?

[00:12:27]

Schrijfster schrijfster J.K. Dat denk o die streekromans drinken en die thuis in Boer.

[00:12:32]

Ja, die schreef boeken als De appel lag op het graanveld en hij opende z'n armen. Maar wel euh, enorm goed uitgeleefd denk ik.

[00:12:40]

Twaalf of dertien werd ik in de kerk van die pakketreis boeken van mijn moeder.

[00:12:44]

Ja, die van die boekjes gelezen en die van je moeder krijgt. Ja zeker hoeft ze geen voorlichting te geven.

[00:12:50]

Roelof twee vliegen in één klap en het meisje aan het lezen. Het kan ook de voorlichting en dan vaak met mijn vriendjes daar dan bij. Dat is echt wat vreemd. Genant? Ja, dan ging het al even over hebben, maar dan zeker wilden weten dat hij ook Phraya van de hand te doen geweest. Maar zij ging dan ook dingen benoemen.

[00:13:05]

Ja, dus jij gaat op Noortje liggen?

[00:13:08]

Nee, natuurlijk ging dat niet. Zou uit.

[00:13:10]

Was die ook prima? Je was bezig met een oeverloos verhaal, gaat door. Het was interessant. Latere leeftijd, auto of. Leuk, niet zo interessant. We gaan naar de schrijf tips van Struyve King. OK, we gaan door. Jake ligt er even een paar uit. Heet dat boek ook alweer over leven en schrijven. OK! One richting in het Engels. Hij zegt een goeie schrijver, moet ook heel veel lezen en heel veel meters maken.

[00:13:32]

Dus dat is de eerste tips die je mee kan nemen, zegt Eva ook altijd. En dat zeg ik ook, want ik ben net zo'n goeie schrijver als Eva.

[00:13:39]

Nou, ik heb er toevallig even aan keer als het als tipsy natuurlijk. De laatste Carmiggelt column dat iemand moest na schrijven. Net dat ze gouden tips. Schrijf altijd in een afgesloten ruimte deur dicht. Dus niet in de huiskamer met mensen eromheen. Niet met kinderen, niet meer starters.

[00:13:52]

Slechts tip, want je hebt juist gehoord dat je je veel beter focus met achtergrondgeluiden.

[00:13:57]

Ik heb hetzelfde, ik kan het ook beter. Ik zeg ook niet niet de radio niet aan hé. Maar goed, nee, maar gewoon met G. Ik schrijf ook goed in de trein. Al die columns voor de nieuws bv schrijf ik in de trein. Ja. Ja, nee, ik vind het. Ik vind de omgeving vind ik ook groot. Maar wat als ik die podcasting kent? Want ik ben natuurlijk ook best in de horeca. Nee, maar dan ben je ook gefocust en bezig met iets creëren.

[00:14:16]

Weet ik. Maar we hebben het nu Roelof permitteert genoemd omdat hier dan een beetje lacherig genoeg over jou. En dan heb je t nu over Doortje, schrijf die nou. Jij gaat me wel lekker een beetje schrijfwerk in volle gelegenheid.

[00:14:27]

Nee, ik heb net gehoord dat ik een zelfhulpboek moet gaan schrijven, dus ik ben met gespitst de oren aan t luisteren naar deze tips.

[00:14:33]

Nou, jij zal echt zweren. Ik jij zo echt. Ik weet precies wat jij. Weet je wat ze bij de VARA moeten doen? Of andere omroepen? Ik zie het helemaal voor me. Een grote gele achtergrond met een roze cirkeltje erin. Dan een tafel voor met alleen jouw hoofd en dat mensen inbellen en dit s middags of s nachts. En jij begint gewoon met een leuteren over die problemen. Ik zou het vooral s nachts. Ik zou het gouden televisie vinden.

[00:14:58]

Het uurtje van Nour voor het slapengaan. Even nog kijken hoe je echte probleemgevallen achter staar, maar dan op tv.

[00:15:06]

Misschien wel met je moeder die ook nog zo en die is nog toonbaar. Zeker? En dan gaan ze mee. Wat zeg je nou? Schrijf een eerste versie in drie maanden, zegt ie, en gaat dan herschrijven. Dus er moet eerst moet je snel alles eruit rammen en dan alles nog een keer langslopen. Hoe kom je aan dit boek?

[00:15:22]

Hoe kun je dan in godsnaam ooit achttien boeken per jaar schrijven? Doe je dat? Doet Barbra cartoons. Hoewel Stieven King ook super productief is? Ja, nee. De formule voor een goed boek. Als je fictie daar staat toch ook wel? Staat niet een maand voor denk ik toch als je dikke boeken die schrijft en hij zegt het bijwoord vond ik grappig is niet je vriend. Uhm en bijwoorden. Nou, dat is uh, dat is. Het is een erg boeiende podcast.

[00:15:47]

Dat is voor euh, euh. Schrijvers die bang zijn dat ze het allemaal niet goed overbrengen van die extra woorden om dingen te benadrukken. Ze moet je nooit doen. En hij wordt vooral boos als het gebeurt in dialoog attribuut. Zie dus toeschrijven van dingen aan bijvoorbeeld. Leg dat neer! Schreeuwde ze dreigend en zegt dat dreigend is dan over irritant, euh. En erg. Uhm, geef dan terug, smeekte hij angstig. Nou dat. Dat doen veel schrijvers, maar hij zegt dan moet je nooit doen.

[00:16:14]

Ze hebben eigenlijk hele praktische uhm tips die ie geeft. Eentje geef ik er nog mee. Hij zegt als t af is nog een keer schrappen. 10 procent eruit, keihard voor jezelf zijn. Gewoon 10 procent eraf. Kill your darlings. Dat doet ie altijd. En dat is m. Hij zegt is altijd beter van geworden. Doe je dat ook? Nee. Ik heb vaak nog wat woorden nodig. Je wilt dan extra woorden. Ja, ik doe wat extra woorden bij die voel bij de podcast ook wel als ik monteer dat ik vandaag nog even een rondje.

[00:16:39]

Dan kijken we nog wat uit. Kan vaak. Vaak worden er beter van. En wie ga je daar dan het vaakst uit? Jezelf mars gewoon.

[00:17:10]

Overleven? Inschrijven van Steven Klinkt is een boek uit 2000. Maar kom je zelf zit te bespreken. Nou, ik had het recent gelezen. Want waarom lees je al gelezen? Natuurlijk is het helemaal niks. Maar waarom? Waarom was je? Had je plannetjes? Nou, ik denk het nog wel eens over na om nog weer eens wat er geschreven.

[00:17:26]

Ja klopt gaat best vaak mensen die zeggen ik kan hier boeken van wel nergens vinden.

[00:17:31]

Nee, ik kan wel uitleggen waarom dat is Noortje. Ja, da's allemaal een verfranst. Ja klopt, omdat er geen belangstelling voor was. Maar hoe lost sterretje?

[00:17:39]

Volgens mij zijn natuurlijk ook gesteeld, uitbrengen ze stoel of is een hele leuke pen?

[00:17:42]

Ik kan een stukje voorlezen als je wilt dat hier in de kast. Die zei verrast inderdaad. Dus die liggen alleen. Wat is dat?

[00:17:48]

Dat is als iets bijvoorbeeld met kleren te vergelijken. Niemand wil de kleertjes meer hebben. Dan gaan de kleertjes uit het rek en dan gaan ze in de zak naar Afrika.

[00:17:57]

Of ze gaan in de kringloop. Daar zijn winkels van die hele grote ketens. Die hebben zelfs. Dat is echt waar. Die hebben eigen verbrandingsovens. Ja, Zalando dat om om al die shit. Dan zeggen ze ja, wat doe dat niet naar Afrika, want dat is het zelfs met teruggestuurde spul. Als je bij Zalando kleding bestelt eens over terug. Dan krijg je gewoon je geld terug. Maar kleding wordt verbrand. Hou op ja, want dat kost meer moeite om het uit is om het weer schoon te maken en te checken.

[00:18:21]

Weer. In de webshop op te nemen. Da's te duur.

[00:18:23]

Maar zoiets kan toch later ook? Hoe werkt het dan met mode? Iets wat tien jaar geleden waren, hing is dat. Kan dat dan niet nu weer leuk zijn?

[00:18:32]

Ja, dat kan wel, maar dat kost haar. Neem dan veel te veel geld om het dier op te slaan. Want als je het in de kelder zet, wat kost dat nou?

[00:18:38]

Maar we hebben het hier over een bedrijf dat niet. Dit is niet een tikje met geld of een foutje draait. De kinderen zijn boos op jou. Ga maar vertellen. Nou ja, ze hadden dus euh, chocoladen munt gekregen.

[00:18:59]

Euh, een hele goede schoentjes in de schoentjes. En wie had dat op? Nou, het was op een zeker moment. Euh. Was hier al spektakel geweest? Ene keer schoen zetten. Toen haalden ze de spullen uit de schoen. En toen zei Eva van ja, laat jij toe dat ze dit eten? Toen ze even naar het toilet was? Ik dacht ja, ze hadden altijd schoenen en helemaal niet de bedoeling. Dus mogen ze één pepernoot.

[00:19:22]

En dan nog laat jij toe wat jij vandaag in de directie? Ja, in ieder geval dt fout. Maar toen dacht ik nou ja, misschien heeft ze ook wel gelijk. Krijgen ze te veel zoetigheid, bestelde ze een grote chocoladen munt gekregen. En ik had eigenlijk wel trek met een kopje thee. S Middags erboven uit te werken. Dus ik denk ik breek een stuk van die munten af. En toen dacht ik eerst zo groot zijn ze nou ook weer niet.

[00:19:44]

Breekt nog een stuk van die Munthof af denk ik. Nou ja, ik eet heel die munt op. En toen a publiceer gisteravond die zei jij krijgt van mij een stukje chocolade. Lekker kan ze huilen terug. Chocola is weg. Dus zei ja zeg, die heeft papa al papa al gehad. Stukje chocola. Papa loopt toch wat laagste stelen.

[00:20:06]

Wat een keer een muntje uit de schoentjes van je eigen kinderen.

[00:20:10]

Ja, lag in de koek. Al zulke munten dus. Ik heb ze weer behoed voor een suiker aanval.

[00:20:19]

Ja, zoiets doe ik nooit meer hoor. Want hoop spektakel hoor.

[00:20:23]

Maar wat hebben jullie doordeweekse schoen mogen zetten? Dat mocht ik vroeger nou werden zetten. Echt. We worden totaal geregeerd door die school Sinterklaasjournaal. Als dat euh, wordt gezegd in het Sinterklaasjournaal. Je mag de schoen zetten. Wordt dat in die klas gehaald? Dan kun je wel als enige kind niet de schoen mogen zetten. Maar ik ben nu eenmaal geen voorstander van het hele Sinterklaasfeest, niet een hele slechte herinneringen. Hoezo verschrikkelijk vond ik het vroeger bij ons.

[00:20:46]

Maar wat wat voor herinneringen?

[00:20:47]

Heb je een hand met die ellenlange gedichten dan? Zo'n wasmand met cadeaus en dan zo'n dobbelsteen? Ik hou veel meer van de kerstmuts legboor onder de bomen, zodat ja packed. En dan gaan we er weer wat Luba drinken. Ik vind gedichten eigenlijk maar super. Nieuws is dat er eindelijk weer zegt vliezig wat maar nu kan vind ik echt zo zonde van de tijd en de moeite dan je te knutselen. En dan is het papa en weg.

[00:21:09]

En dan? Hahaha, dan weet je toch wel al je. Hij is altijd boos. Hij hetero's. Nou, hier iets wat bij was.

[00:21:18]

Goeie gedichten en er worden goeie gedichten geschreven. En goeie gedichten. Goeie gedichten. Ik wil al jaren weer surprises doen, maar niemand had daar meer tijd of zin in. En nu zijn iedereen het werk, dus is bij mij waren. Eten zijn leeftijd. Zullen we weer een surprises doen. Nou, ik ging maar wat maak bij mijn dak. Ik vind de kou dus niet verslappen.

[00:21:35]

Want jawel, want dit komt pas na Sinterklaas al online. Ik weet nog niet wat ik ga maken, maar ik heb mijn vader getrokken. Maar toen zijn Dirk vanochtend mijn trainer die zei wie heb jij getrokken? Eigenlijk met surprises? En toen zei hij daarover nee.

[00:21:48]

Direct naar mijn zusje traint ook bij hem. En hij heeft het bij mijn zusje ontfutselt. En ze is eigenlijk wie heeft zijde aan? Dat wil ik toch wel weten en zeggen ja, ik heb geloof ik het niet zou zeggen en te zeiken. En als ik nou 25 euro betaal zeg ik Lennikenaren over praat. En toen dacht ik nou met die gedachte speel ik nu.

[00:22:05]

Wat is het voordeel om te weten wie je zusje? Nou, als ze mij getrokken heeft of als ze mijn vader, nee, mijn vader en mijn moeder heeft, dan weet ik precies wat ik dan qua cadeaus verder nog moet kopen van een verlanglijstje als nu het onhandiger dat straks iedereen met dubbele cadeaus komt te zitten.

[00:22:19]

Jullie doen wel een flink bedrag dan de cadeaus? Ja, want een flink bedrag weet ik niet aan jou. Als jij al 25 euro aan een trainer wil geven om te weten wie wat getrokken heeft, dan denk je anders zullen de grote cadeaus.

[00:22:34]

Je gaat dat niet cadeau van een tientje doen, zeg maar op kerst. Misschien een sieraad of zoiets krijgt sieraad sieren?

[00:22:42]

Ja, maar niet echt cadeaus, cadeaus. Maar bij Sinterklaas wel. Met Sinterklaas wel ja. Wel wie weet.

[00:22:48]

Ik zou je vader een aandelenpakketten geven binnen de firma Van Roosmalen. Nou, niet van mij van jou, want jij kunt het gaan beleggen. Wat ze ook hartstikke leuk vinden, lijkt er twee keer een x bedrag aan jou geven dat jij dan weer voor je vader belegt. Na de riba. Over beleggen gesproken ja. Gaan we nou eindelijk beleggen? Ik heb het al tijden in mijn hoofd.

[00:23:10]

Waar is mijn telefoon? Hoeveel geld hebben we nog? Euh.

[00:23:15]

400? Zevenenveertig uit mijn hoofd 200 euro goud op hoog, 200 euro.

[00:23:21]

Bitcoin ontslag omlaag. Zeg maar wat. Nee, dit is echt Talca. Die 200 bitcoin zit enorm in de lift. Daarom gaan we nu naar beneden met de bitcoin factor 2 goud omhoog. Wacht even. Ik vind het schitterend om naar te kijken de hele tijd. Hup, daar gaat ie weer omhoog. Ja, dat is deze. Die blik. Nou, over een paar weken hebben we heel veel geld.

[00:23:42]

Ik heb een tijdje geleden en begin. Ik denk dat het in maart of april was. Heb ik aan Vaslav gelezen en toen heb ik eerst Galjaar geleden, naar wat ze de vorige keer al kort ouvrier had. Ook van niet weer. De vorige keer had ik een boek van Connie Palmen.

[00:23:56]

Nu heb ik een boek van Arthur Japin uit bed, de vorige keer ook al over Arthur Japin. Nou ja, omdat jij verwoordt wat mijn favoriete schrijver was. Het is ook over jouw favoriete schrijver gegaan. Ook wat is nou je echt je probleem met Artis? Ja, ik vind het iets. Ik vind het gewoon niet om je maar waar. Ik voelde me een goede oké acteur, maar als ik zeg.

[00:24:13]

Goede tijden, ik vind dat gewoon niets te weten. Dan word ik echt aan de hooivork geregen door jou. Waarom vind je het niet?

[00:24:19]

Je kunt niet zeggen dat het een kwestie van smaak. Het is ook niet allemaal te benoemen. Ik vind dat dit ook het geval is. Zou ik zeggen. Overtuig ons van het tegendeel. Nee, dat hoeft helemaal niet. OK, ik onderbreekt je niet met Noortje. Ga maar lekker van start. De maaltijd onderbreken? Nee, maar ik geef je een frisse start. Want wie ben ik ook om het allemaal maar niks te vinden? Ga maar lekker van start met je lieveling, schrijven dames en heren.

[00:24:38]

U hoort. Noortje Veldhuizen over haar lieveling is auteur. Arthur Japin over Vaclav Liefde. Lievelingsboek Hillbilly Vaslav. Haar lievelingsboek Vaslav n vast. Alou op Vaslav van Arthur Japin.

[00:24:54]

Noortje Veldhuizen. Podium is voor jou.

[00:24:56]

Uhm, nou, wat me een beetje ertoe aanspoorden is dat ik heel veel berichten krijg van allemaal mensen die nu cool aan het lezen zijn ten achter. Ja, da's leuk, maar laat ik dat ook meteen af als een vervolg. Boek Opera. En dat zou Vaslav zijn, want ik heb eerst Krylja gelezen en toen Vaslav en ik zou het in die volgorde aanraden. Heb je het gelezen boek?

[00:25:14]

Nee. Geen idee waar het over gaat. Helemaal geen idee waar het over gaat. Maar mij heb je nu al.

[00:25:17]

Het gaat over en ballet dan. Maar wat ik niet wist was natuurlijk even onderzoek gedaan naar dit boek. De diepe laag binnen te raken zoals jij een quiz had gemaakt heb ik gewoon Richards gedaan. Is dat Arthur Japin zelf ook balletdanser is? En hij heeft dit boek? Is ie gaan schrijven toen ie in zijn huis in Frankrijk Uhm en Ballet Studio een priv ballet studio liet aanleggen en hij is uitgedraaid geboren. Dus dan ben je bij uitstek. Heb je eigenlijk aanleg voor ballet, maar is het te zwaar?

[00:25:41]

Is uitgedraaid, uitgedraaid, geboren. En de echte dansers zullen deze termen wel kennen. Ik mocht als ik er niet op ballet, want dat was te veel.

[00:25:47]

Ik zat ook al op tennis en hockey en leg toch eens uit wat is uitgedraaid. Geboren? Kun dat je een soort vocal houding ter wereld komt?

[00:25:54]

Ja, zoiets? Jazeker, zeker op een ander. De meeste mensen worden gewoon gedraait geboren. Uhm, en dit boek gaat zoals veel van zijn boeken is. De AIVD kent veel raakvlakken met de realiteit en hij is daarvoor weer heel diep in het. In India de in die geschiedenis gaan gedoken. Het gaat over Vaslav is een hij is een balletdanser en hij leefde van eind achttiende eeuw nog wat. 19:50 is overleden en hij was de allerbeste balletdanser ter wereld.

[00:26:23]

Dus ik ben een over Vaslav Nijinsky gaan opzoeken, daar beelden van. Hij kon een sprong maken en dan zei iedereen alsof die vloog. De hele wereld was lyrisch. Het was de allergrootste balletdanser die in die tijd was. Alleen op een gegeven moment geloof ik 23 was, tenzij die na een grootse voorstelling nam die een buiging en ons ontving die het applaus. En toen zeiden nu is het paardje moe. En toen heeft ie nooit meer gedanst. En hij heeft ook eigenlijk bijna niet meer gesproken.

[00:26:50]

De rest van zijn leven paardje moe. Nu is het paardje moe, want zo voelde hij het.

[00:26:53]

Alsof ie dus altijd een thumbnail Chiappe uitdrukking op moest voeren. Dus dan zegt een normaal mens zo schrijven, dat is op zich, want dit is echt gebeurd. Ja, maar hij heeft dit gezegd. Iets wat die man tegen dus uit Dubia pen heb. Pluk maar een gebeurtenis uit het verleden gooide wat lyrique in.

[00:27:10]

Dit is wat die man zelf gezegd hij Vaslav Nijinsky zijn. Nu is het paardje moe. Ja, en het gaat ook. Ja, ik ben uitermate gefascineerd door dit land. Is het gaat ook veel over.

[00:27:20]

Ben je gefascineerd door Rusland om het zo groot is dat het een gekke, geklik samenleving is?

[00:27:26]

Klanten zitten er in de winter in hete baden. Ze hebben grote brokken. IJs is geen goed te doen, ze de soep. Je weet het allemaal niet met Russen aardappelen.

[00:27:36]

Het boek is geschreven vanuit drie perspectieven, namelijk die van de bediende Peter. En die heeft ook daadwerkelijk bestaan. En die gaat veel op wandeltochten met een ze wonen in de Oostenrijkse bergen. Aan het begin van het boek en op een gegeven moment Vaslav. Dat gaat steeds slechter met hem, nadat die de cervix het paardje is moe en niet meer dansen en niet meer spreekt. Hij komt in een gekkenhuis terecht en na de oorlog brengt de natuurlijk uit de nacht.

[00:27:57]

Verliezen eigenlijk alles, want ze zijn ontzettend vermogend en beroemd. Maar dat gaat allemaal op een gegeven moment bergafwaarts. Vanuit bediende Peter is een deel van het boek geschreven vanuit zijn vrouw Romola en vanuit Sergej Diaghilev familie.

[00:28:10]

Nee, nee, nee.

[00:28:13]

Dat was nou ja, het hoofd van het ballet destijds en de ontdekker van Vaslav en Vaslav was dus getrouwd met zijn vrouw Romola. Maar daarvoor was hij homoseksueel. Dus hij had ook een relatie met Uhm. Diaghilev en over Diaghilev zijn ook. Nou ja, dat is wordt m misschien wel mijn volgende boek. Daar zijn ook weer veel boeken over geschreven, over dat hij grootse dingen gedaan heeft. Maar met Vaslav? Ja, maar dat dat ook wel. Nou ja, zwarte rand aanzat.

[00:28:40]

En is dit nou een vervolg op die Amari gezeur over de volgorde van boeken bij elkaar te maken? Nee, niet per se. Maar Cola is verder terug in de tijd en speelt zich allebei toch maar het grootste deel.

[00:28:52]

Gaat het ook een beladen balletdanser? Krylja? Nee, Kopljar, die cola is een um. Euh violist pianist. Ja dat heeft dus niks. Het hele boek heeft niks met onder andere Backus chronologie, maar de details.

[00:29:04]

Dat gaat over de Tsjaikovski broers die iets wat verder terug, maar dan ook over Rusland in die in. Nou ja, lang, lang geleden.

[00:29:11]

Nou ja dus. Het boek heeft een zekere verwantschap. Ja, in ieder geval de schrijver een. Wat vind je dan zo goed? Want ik zit wel af te kraken. Maar wat? Wat vind je dan zo goed aan de manier van schrijven van Arthur Japin? Dat voel ik me dan nog af. Wat raakte je dan zo?

[00:29:25]

Nou, het komt bij mij heel erg O Binh binnen. Ik weet niet wat dat is, het komt gewoon binnen en waar dat dan door komt. Ja, bij jou komt het niet binnen dat dat kan. Maar ik heb in een tijd geleden in een psychologie Magasin gelezen dat een bijlage bij over hoog sensitiviteit en Arthur's Japan. Die heeft had. En ik denk dat ik dat in zekere mate ook heb. Heel veel mensen hebben dat overigens, maar zijn ze daar niet perse van bewust?

[00:29:47]

Uhm, van creatieve mensen die het hebben en wat ik bijvoorbeeld een mooie zin vond. Ook gewoon wat dingen van leer. Ik zal hem even opzoeken.

[00:29:55]

Je hebt hier wel in de Roelf wat korter, maar. Van Oh, dat is een andere manier van tegen aankijken. De grootste intimiteit ontstaat tussen twee mensen die elkaar hun eigen wereld gunnen en dat op latere leeftijd Sensitive mensen op latere leeftijd doet. Dit is nog één keer een sprong, omdat zijn vrouw doet haar hele leven heeft gewijd aan hem. Maar dat is dus echt gebeurd.

[00:30:18]

Daar geloof ik helemaal niet. Toen was ie oud. Want dat is echt van die Walt Disney rondboog.

[00:30:22]

Just, want dat even bellen met de Gisbert. Iemand van een euh architectenbureau iemand heel lullig deed over de sudoku op Instagram.

[00:30:31]

Gaat er nu echt deze tour? Heel grappig. Niet zo leuk namelijk.

[00:30:40]

Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Banana Ring. Maar wie is dat?

[00:30:46]

Heel grappig vonden we allemaal. Prijzen bedrijf OK.

[00:30:50]

Allemaal mensen bellen om eens een keer de waarheid te spreken van een storm dag. U spreekt met Roelof de Vries van de krokante lijst MAF. Hallo, ik ben op zoek naar de beheerder van het Instagramaccount van uw bedrijf. Spreek je mee? Nou, Marcel en Noortje zijn er ook. Hallo lach.

[00:31:06]

Je kon absoluut niet verstaan hoe heet, want de introductie ging zo snel. Ik weet niet eens wat vrienden, want ik weet wie u bent, wat u doet.

[00:31:14]

Ik hou van een storm en ik heb hem bedreigd. Dat hij Tamarod sportprijzen en relatiegeschenken.

[00:31:19]

Ehm, ja, ik wil het even met je hebben over de de Beirer sudoku's. Jij hebt het over de drukte, neem ik aan.

[00:31:26]

Een beetje? Ja, ik begrijp Harry, maar op zo'n manier hoeft het niet. Nee, dat vind ik ook niet zo. Doen wij het?

[00:31:31]

Of is onze vriend een hele week bezig met sudoku's zoals jij bezig bent met sportprijs en relatiegeschenken? Ja dus ja, je gaat er zelf ook.

[00:31:42]

Marcel is zelf ook altijd al kritisch op tussentaal. Ja maar ja ja, het is internet. Ik ben fan. Laat ik dat. Laat ik dat ook van alle kanten lees. Map alleen het onderdeeltjes. O ja, nee. Tenenkrommend.

[00:31:57]

Ik zal even voorlezen, want je hebt Stuut. Please, stop met die sudoku's. Waarop de krokante lezer op antwoorden. Nooit in kapitalen. Als ik dan zelf natuurlijk het woord antwoordde jij Houri. Zo kansloos, zo jammer. En toen zei ik je wist het antwoord niet he. En toen zei jij jawel, zeg dan maar ze zijn gewoon tenenkrommend erg. Ik hoop dat Rudolph je noemt, maar ook nog Rudolfs, laat hij blijken, later gecorrigeerd.

[00:32:22]

Ik hoop dat ie snel door de BNN's heen is, maar daar ben ik benieuwd. Als je het antwoord weten wilt, dan ben ik benieuwd of je het goede antwoord hebt.

[00:32:28]

Ik heb de laatste niet Galați op jouw bedrijf in Cruquius, in Cruquius. Maar ik ben heel eerlijk. Ik ben wel een eerlijke Cruquius. Een plek.

[00:32:41]

Ja, ik moet wel heel eerlijk. Nou Cruquius, als je daar weet. Je wil de bodem in je leven niet heel ver vandaan. Daar is waar. Hoezo zitten? Nou, ik. Maar ik begin hier toch geen sportprijzen winkel ofwel in in Wormer? Ik staat toch ook geen markt voor?

[00:32:56]

Ik verstaat er wel eens als het over gaat in Amsterdam.

[00:32:58]

Sylvester marktverstorende krukjes dat zich maar even Hurry even serieus is is. Er is iets van een bedrijf vanaf de zolderkamer. Of is het echt een bedrijfspand?

[00:33:07]

Nee, nee, ik heb 100 mirrors, 144 vierkante meter showroom. Ik verdien dit jaar geen ene, geen ene moer. Maar dat is een ander verhaal.

[00:33:15]

Ik zou het leuk vinden als je om het goed te maken Roelof een mooie beker stuurt. Journalistiek doel?

[00:33:21]

Dat zou ik hele reis in de een hele mooie beker voor Roelof.

[00:33:24]

Dan vergeten we dit gewoon. Ja, de sudoku beker. Ja ja ja. Iets met de koning van de sudoku's he.

[00:33:32]

En Harry wat verder zou erger dan wat ik doe de erg mijn best op altijd.

[00:33:36]

Dat weet ik wel, maar ik hoop dat niet alles leuk te vinden. Nee, maar ik niet. Ik zou jaren 70.

[00:33:45]

Ik weet niet hoe de inprincipe principe heette Branckaerts. Is dat die hele fucking podcast toch al die muziekjes? Ja, ik ook allemaal van ver voor mijn tijd. Ik heb maar ook iedere keer moet ik het weer Shazam om daar achter te komen wat het is. Maar ja, als je niet van de jaren zeventig houdt, moet je misschien wat anders gaan luisteren.

[00:34:01]

Toch wil ik geen opzichtige interactie tussen jullie. Ontzettend leuk. Ik zit nu naar Marcel te kijken tegen een bloemetjes behang in zijn eigen woonkamer. Lecjaks naar de jaren zeventig te kijken. Oh ja, nou ja, daar kan ik niks. Maar ja, ik weet niet. Zo omschrijf ik hem een beetje spruitjes. Die sudoku. Ja, sorry. Ja maar goed.

[00:34:20]

Maak een mooie beker. Geef is een Bellarabi over een paar Aa3. Nu staat ik. Ik maak een mooie beker. Ik maak iets met het met jullie goedkeuring met het logo te kijken. Ja, da's goed. Ja van het internet ofzo.

[00:34:34]

Maak er maar gewoon iets. En creatieve vrijheid bedoel je zei het net al echt druk heb je het niet. Ik ben heel benieuwd waar je mee komt.

[00:34:40]

Ik ben nog heel benieuwd Harry, maar dan beschouw ik het dat dan. Dan is het een goede zaak. Zijn we nu weer altijd goed?

[00:34:47]

Ja ja, is het ook goed? Ja, dat is goed kijken. Dat de nog.

[00:35:01]

De BN ers zit ook dit jaar ondanks. Harry is er toch gewoon een nieuwe sudoku deze week. Dit was de opgave van vorige week.

[00:35:08]

Ja, Mike ergerde zich kapot aan haar buurvrouw, die de radio weer eens op standje levensgevaarlijk had staan, waardoor de stampende beats van Hollandse makelij dwars door de muur beukten. Profspelers even later aan.

[00:35:21]

Dat is toch niet normaal wat jij doet? Zijn buurvrouw keek haar schuldbewust aan. Je hebt gelijk, zei ze met de neergeslagen ogen die radio staat. Pinte Pinte Pinte Dit vonden mensen.

[00:35:33]

Dit was niet te doen, vonden ze heel veel minder mooi voorgelezen. Heel veel mensen stuurde Oerend hard. Na iRadio staat Oerend hard. Oerend hard is geen Benner volgens mij. Nee, wie dat wel eens is? Hardwell de dj die radio staat niet wel goed.

[00:35:50]

Jawel hoor, het is goed Nederlands. Sorry, die radio staat Hardwell.

[00:35:54]

Nee, maar ja, die staat Hardwell.

[00:35:56]

Ja ja, da's in Friesland normaal Nederlands. Een beetje fucking Elfstedentocht bijgezegd dat het een beetje. En dat geldt ook voor de nieuwe Sleng.

[00:36:04]

Je komt niet meer normaal uit je woorden. Sleng ja. Uhm, nou, daar waren een paar mensen. Die had het goed. Die uh krijg je nou niet allemaal, maar daar uit de loterij. Drie mensen die de XL boeken legger verdienen niks. Ik heb ik XXL gehuldigd die nieuwe boeken legger.

[00:36:20]

En die steekt echt uit je boek. Ja, ik vind dat een wereldreiziger die van deze week eens iets makkelijker. Maar hij is ook wel. Uhm, je moet m. Het gaat om de klank zeg maar.

[00:36:30]

Het is een goede bos boeken. De aanleg voor de Bosna Atlas. Daar had ie goed in passen.

[00:36:34]

Qua formaat misstaat hier geen enkel boek. De Sudoku's van deze week is ontleend aan een mailtje van Louise Broekhoven. Die mailde Een vriend van mij draagt graag een steentje bij in het bedenken van nieuwe sudoku's. Dit tot grote opluchting van Marcel. Deze keer wel in goed Nederlands. Ik heb er nog wel een beetje moeten verbouwen Louis, maar daar komt die Mélotte. Wil jij weer doen? Maar dat ging best goed. Vorige keer dat jij me weer regisseert zal ik toegeven dat vind ik het wel prettig.

[00:36:58]

Vind eigenlijk wel. Je kan het wel een vriendelijkere tonen, maar me een beetje begeleiden. In mijn spraak moest van de week ook allemaal tekst. En als ik iedere keer met de klemtoon op een andere plek leggen. Ja ja, ja, best prettig als je daar geen is met rustig aan.

[00:37:09]

Je mag m op Bikker bij je bolke bolke, waarbij je adem eerst eens rustig.

[00:37:17]

Pholcus Een leuke vrouw is voor een beer, weet ik, Bolke legde de wjy die hij aan het lezen was even neer, zeg, zei hij tegen mijn jusqu'à die verdediger, die ene uit Groningen die tegenwoordig in Italië speelt.

[00:37:32]

Heeft die nou eigenlijk echt een hekel aan de bondscoach? Nou, dat is nog zwak uitgedrukt, antwoordde ze. Hij kan zijn bloed wel drinken. Echt hoor.

[00:37:41]

Petit Pelé gepunte dus. Best goed gelezen. Toch eens goed gelezen?

[00:37:45]

Ik met alles wat je of wat jij voorleest lezen. Ik hoor gewoon niet het verschil tussen het begin van een zin en het eind in het Camp Nou.

[00:37:54]

Nu zit je gewoon aan de zijlijn. Weet ik dat ik het weer als je meedenkt hoef hem gewoon nog een keer, maar hier nog een keer.

[00:38:00]

Maar nu normaal voorgelezen. Benieuwd of t verschil hoor.

[00:38:02]

Nou, even de pil uit. Heel graag gehad. Hoezo gadverdamme?

[00:38:08]

Nou, de handbooggilde uit de rochel wolken. Bolke legde de wjy die hij aan het lezen was even neer, zeg, zei hij tegen Mollusca, de verdediger die één uit Groningen die tegenwoordig in Italië speelt. Heeft die nou eigenlijk echt een hekel aan de bondscoach? Nou, dat is nog zacht uitgedrukt.

[00:38:31]

Wacht, wacht! Antwoordde ze. Hij kan zijn bloed wel drinken.

[00:38:36]

Echt hoor, preciseerde Penaltypunt. En je goede inzending en ook je fouter mag naar Ducrot. Klantenlijst Map. Het Outlook.com. Misschien win jij wel een prachtige x x x el boeken legger. Vergeet niet je adres te vermelden.

[00:38:51]

Vinden jullie maar druk. Ja, vandaag Neto. Jawel, vandaag om mij van een filosofisch hoor.

[00:39:03]

Meer knappe Rixt vind je op Twitter en Instagram. Op beide hetere. Het krokante Lace Map en op Spotify vind je naast alle afleveringen ook een lijst met alle muziek. Logisch toch je toch? Dit. Ik heb hier een boek voor me liggen van Harold Yener Wolf Stijd Duitsland en de Duitsers 1945 tot 1955. Hij heeft het eigenlijk zelf heel goed samengevat in één alinea. Waar dit boek over gaat komt niet beter dan dat ik zie. Ik lees het heel klein stukje voor.

[00:39:38]

Meer dan de helft van de mensen in Duitsland bevond zich na de oorlog niet waar ze thuishoorden of waar ze wilden zijn. Er waren 9 miljoen evacués en daklozen als gevolg van de bombardementen, 14 miljoen vluchtelingen en verdrevenen, 10 miljoen vrijgelaten dwangarbeiders en gevangenen. En geleidelijk keerden er ook vele miljoenen krijgsgevangen weer terug. Hoe dit samenraapsel van verdreven gedeporteerden ontsnapte en overgebleven mensen uiteen viel en er een nieuwe samenhang ontstond en hoe volksgenoten langzamerhand weer burgers werden. Daarover gaat dit boek.

[00:40:09]

Nou ja, dat voel ik dus gewoon super interessant. Ik had u. Dit boek had hele goeie recensies. "Het Wolfs tijd. Waarom? Wat zegt u hebben Osteria? Het is wel uitgelegd, maar daar ben ik vergeten. Ik weet niet waarom het Wolfstee heet, maar het gaat eigenlijk. En dat fascineerde me die boeken. Hele goede recensies gekregen omdat het gaat over Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. We hebben echt een verkeerd beeld van Duitsland. We denken altijd dat dat een eenheid een eenheid is, maar dat land, dat stond volledig op tilt.

[00:40:40]

Alle.

[00:40:41]

Niemand denkt dat toch. Ik denk echt niet Duitsland na de oorlog. Dat wat een eenheid was zou wel West-Duitsland dacht ik dat het West-Duitsland Oost-Duitsland. Maar je hebt je houdt van alle deelstaten. Ook voor de Tweede Wereldoorlog was Duitsland gewoon. Bestond eigenlijk uit allemaal regio's die eigenlijk een hele sterke eigen cultuur hadden, met Pruisen als dominante Pruisen. Maar iedere provincie had zijn eigen tradities gebruiken en zelfs de eigen taal, soms als Duitse taal varieerde echt enorm. Na de Tweede Wereldoorlog de focus in de geschiedschrijving dus altijd in die Tweede Wereldoorlog gericht.

[00:41:15]

Pruisen werd natuurlijk ontruimd, want het werd ingenomen door Polen. Al die Duitsers die daar woonden kwamen eigenlijk als een soort vloedgolf over het gewone Duitsland heen. En de gewone Duitsers die bijvoorbeeld in West-Duitsland woonden, wist ik ook helemaal niet. Die discrimineerde dus weer die Duitsers die de nieuw bijkwamen. Dus die samenleving moest zichzelf opnieuw uitvinden. Mensen werden gedwongen toegewezen aan dorpen, dus bijvoorbeeld hier warmer, kregen 1 keer vijftienhonderd mensen uit Haarlem bij wijze van spreken daarbij.

[00:41:48]

Of nog verder weg uit Limburg en samen zee. Dat zorgde voor een hele enge cocktail in het begin, maar eigenlijk vond dat land zich daarom opnieuw uit. Mensen gingen eigenlijk steeds netter Duits praten om indruk op elkaar te maken en ze begonnen gewoon opnieuw dat land op te bouwen. Duitsland is er redelijk snel. Denken we altijd weer bovenop kwam het Wirtschaftswunder wonen, maar is dat na 55 jaar na deze periode? Dit is. Dit is nog een periode dat alles kapot was.

[00:42:18]

De meeste vrouwen, vooral in Oost-Duitsland, waren verkracht. De meeste mannen waren gesneuveld of verdwenen, dus kinderen groeiden eigenlijk op zonder vader.

[00:42:25]

Ja, ik heb daarvan. De wijk was tot voor de Kunst Podcast weer een werk van Karel Appel gezien met die vraag en de kinderen. En die heeft ze daar dus op gebaseerd. Zijn bekendste reeks schilderijen denk ik en dat zijn die kinderen daar hadden in de trein door Duitsland. En dan zag je overal kinderen bedelend langs de trein lopen omdat ze gewoon wijs waren geworden. Net na de oorlog niks meer hadden en wat nooit bij stilgestaan?

[00:42:49]

Nee, maar in ieder geval. Het was dus eigenlijk was het voor ons een samenleving met opnieuw te beginnen eigenlijk best een gunstig perspectief. Alles is kapot, d'r is geen. Er is geen bodem en dat geeft eigenlijk ook een ongekende vrijheid. Maar dat was natuurlijk ook heel veel ongeluk in die tijd. Want gelukkig ben je natuurlijk niet als je geen huis hebt. Geen vader en een moeder met een trauma. Om er iets te noemen. En er waren heel veel kinderen.

[00:43:12]

Dat was eigenlijk ook een soort kinder maatschappij, want er was een enorm land van Hitler. Moest er goed gefeest worden, zal allemaal 12/13 kinderen, dan krijg je ook een medaille. Na een beschrijving van die samenleving in die tijd. Ja, je kreeg een moet er Creutz hm en religieuze Aribert gezien?

[00:43:29]

Jazeker. Al hard om gelachen.

[00:43:31]

Vind jij ook een mooie heilige erkenning? Het gaat over een jongetje en die heeft een onzichtbare vriend. En die onzichtbare vriend is Hitler. En hij wil zo graag, wil die in het leger en voor Hitler gaan vechten en gaan strijden.

[00:43:43]

Maar het Sekt Super Ambachtenlaan t is een hele grappige maar ook veel ontroerende. Op het einde wel, maar dat zijn we nog niet verklappen, want ze waren gaan vanavond kijken.

[00:43:52]

Toch niks te doen, een dorp. Maar goed daar. Wat me een beetje tegenvalt aan de boek omdat het zo erg werd geprezen. Ik had gedacht dan leest het ook lekker weg. En het is toch een beetje alsof je. Willem Vissers zit te lezen. Taai? Nou, taai, niet? Beetje bloemrijk, beetje? Euh. Dat is alles waar je eigenlijk een hekel aan hebt. Nou, die bloemrijk maatschappij.

[00:44:13]

Chapin. Een. Het is toch een beetje alsof je. Ja, gewoon. De de krant zit te lezen. Ik bedoel, het ontstijgt naar mijn gevoel niet. Euh. Euh. De huis, tuin en keuken journalistiek alleen speelt zich dan af tussen 19.45 en 19:55. Niettemin vind ik het een super interessante tijdens het onderwerp. Boeit mij enorm. Ook gewoon dat allemaal oplossingen die worden verzonnen die bijvoorbeeld alle Joden die euh. Die liepen uit de concentratiekampen, die liepen door Duitsland.

[00:44:43]

Op een zeker moment besloten ze maar om die allemaal in München te gaan verzamelen. Dus daar ontstond vlak na de oorlog een enorme Joodse wijk. Euh, dat? Dat is heel ironisch allemaal. Of dat het ontstonden rare plekken op. Euh. Euh. Door toeval, ook door het toeval. Enzovoort. Goed dus. Dit boek. Ja ja, wolf, stijd boek van Harald Yener. Amelle Umlaut, zeg je toch Yener? Volgens mij wel. We zitten hier Papi.

[00:45:11]

O ja, mogen we hierin? Nou nee. Sorry, maar dit is een teken boek waar echt euh.

[00:45:17]

Staan. Krassen in t is geen tekening. Dit zijn tekeningen. Dat zijn de eerste impulsen van kleine kinderen. Maar daar mogen we dus geen papieren pak even een papiertje los. Dat is ook het teken boekje Noortje Carmiggelt.

[00:45:28]

Nou, dat bedoel ik. Heks kind, ja. Gaan we de kunstwerken van mijn kinderen kapotmaken?

[00:45:35]

Heb je een papiertje voor ons met de schaal nog niet achter waarom het voor ons tijd heet?

[00:45:39]

Ja, maar het wordt vaak ook niet zo uitgelegd. Weet ik veel waarom het wolf stijd heet, mits ze dan ook plaatjes in. Moet je kijken hoe erg? Wie wil er eerst moet ik Roelof een 6. Noortje 5. Ja, zijn laagtepunt toch? Ja, dat dit niet meer mag als je vrije keus geeft. Krijgen dus dit volgende keer. Hoe gaan we tien punten verdelen? OK. Jij bent zo kinderachtig. Nou jij.

[00:46:06]

Hoezo geef je mij een 5? Is gewoon met je Ardeens een paar niet leuk. Vind maar probeer je nou gewoon open te stellen voor mijn verhaal. Kloster lang.

[00:46:12]

Vroeger moet je weten wat Duitsland mensen denken dat tof is. Denk je dat het een eenheid was? Maar je had allerlei gebieden. Ik heb echt niks nieuws aan jou. Ook zullen we zullen we even rijmen. De stadstaat Bremen, de vrije stadstaat Bremen had je natuurlijke en aan het eind van het boek de één die nog één keer insprong.

[00:46:32]

Ik heb me van hun beste kant laten zien omdat ik vind dat jullie um ojos groeien in jullie rol. Ja, ik heb Noortje een 8 gegeven. Bedankt, terwijl ik je 9 ook in acht jaar keurig.

[00:46:47]

Nou, Noortje is eerlijk.

[00:46:49]

En Noortje.

[00:46:50]

Ik heb Roelof. Ja, het is echt een boek. Ik zou het absoluut niet zelf gaan lezen. OK. En 5,7.

[00:46:57]

Jij doet met euh ja Marcel door 6,2. Yes.

[00:47:06]

Kun je die gast nog bellen voor een beker? Tromgeroffel alsjeblieft Die Blechtrommel.

[00:47:11]

Zijn uit vitaminepillen liggen klaar op een derde plek met elf punt zeven, Roelof met elf overleven en schrijven van Steven King.

[00:47:20]

De tweede plaats is voor Noortje, 13 punten voor Vaslav van VABI Arthur Japin en de nummer één positie 14 punt 2. Marcel van Roosmalen las Wolfs tijd van Harald Yener keurig eerste plek.

[00:47:40]

Dit is niet alleen een prijs voor mij, een prijs voor heel Duitsland.

[00:47:45]

Prima, maar moet snel gaan. Want hoewel ik met een quiz maken voor de schnabbel, te hoeveel geld krijg je geen? Eigenlijk is mijn droom dat wij gewoon via die podcast een boekenprogramma op televisie krijgen. Is dit eigenlijk de opmaak? Dit is de opmaat. Ik zie dat echt serieus. Ik zag het in één keer. Ik dacht vooral omdat Noortje ook tegen. Dat is ook mijn euh. Verwachtingspatroon klopte dan niet. Tegen alle verwachtingen in zeg. Bloedserieus had voorbereid.

[00:48:17]

Ik had eigenlijk heel weinig kritiek op wat Noortje zei. Jammer dat het nu onderuit wordt gehaald door gidsbeurt. Allemaal degenen. Prachtige als samplen wat we hadden. Maar ik zie dit echt. Ik zie dit dus wel voor jou. Dan doen we dit. En wie weet nog wel een keer en nog wel een keer tot dan tot het weer echt naar buiten kwam. Uitgevers mogen gewoon boeken naar ons opsturen. Dat kantten attentie van euh euh.

[00:48:37]

BNN-VARA de krokante Lace Map Postbus 100 75 twaalfhonderd Adeje, Hilversum. Ik heb een hele week het meisje met de prei in mijn hoofd.

[00:48:47]

Imerina die je dat ook. Tibari dat Tibet. Papa papa riep dat ik met papa en mama, papa en mama, papa en papa sabbelen. Telenet met de prei in de hand. Ongelofelijk. Waar hebben we het over?

[00:49:07]

Meisje met de prei? Wie is dat? Finns volgens melodietje? Over papa, ik zeg je laatste ringtone zelfs.

[00:49:14]

Nee, dit is waar in de vrije. Tongeren De komende twee jaar later pakt. BNN-VARA. Op een dag dat de Brinta uit de lift op de vierde verdieping en haar ogen maakten voor het eerst kennis met Lia en haar goed verzorgde haar. Ze lachte hard en gemeend iemand weg en rook naar het soort sjieke parfum. Wat iemand draagt die zichzelf echt goed kent en tevreden is met haar inner en uiterlijk. Ze had een kapsel als een godin en een broek die erg goed zat in haar hand.

[00:50:11]

Een regenboogkleuren blikje warme koffie met melk en Brinta was op slag verliefd. Brinta IJskoffie plan is even simpel als doeltreffend. Ze haalt twee blikjes van de koffie, neemt die mee naar de vierde verdieping. Je verzint ondertussen in de lift iets om te zeggen en raakt eindelijk aan de praat met een Jaakke, waarna zij direct inziet hoe interessant en mysterieus en rijk van binnen Brinta is ze samen nog verliefde woorden dan Brinta al in haar eentje is en de wereld hun Oeste wordt?

[00:50:40]

Ja ja, maar nee nee.

[00:50:43]

Wat een groot gapend gat is wat Brinta aantreft.