Transcribe your podcast
[00:00:00]

Eerder vandaag op de redactie van de krokante Asmat groep een leuk programma voor hard, jammer dat weg is Defays gedraaid wordt, het reisverslag dat je moest kiezen. Allemaal producten uit de supermarkt die jullie nog in.

[00:00:12]

Kennen jullie nog dat je aandelen kon kopen in Sterren? Ja sterren? Ik zat naar de hitte te denken van God als ik.

[00:00:21]

Als dat nu was geweest was ik ook sterk geweest. Dat was mijn citerne beurs. Echt wel. En dan was ik echt een van de stijgende aandelen. Wat heb je?

[00:00:29]

Wat heb je het in je bol? Op die manier heeft een programma op NPO 3. Dat heb je het in je bol wel herhaald gister. Daarop krijg je weer veel reacties.

[00:00:41]

Nee, ik heb soms mensen die je daar gaan volgen op Twitter en die hebben nog in hun BIOS staan. Importeur van bamboe fietsframes uit Afrika. Wat heerlijk is een video. Gaat dat nou?

[00:00:51]

Lier Lierse, Almere City dat luistert naar Thomas Wilbrink of hoe heet ie? Wie? Hij kent je partner al, dat weet je. Ja, maar dat is dus niet deze.

[00:01:00]

Maar ik ben er wel achter. Ik wil gewoon geen relatie. Dus Thomas heeft misschien wel gelijk, maar ik heb hen helemaal niet met jou haken.

[00:01:06]

Zegt heel veel luisteraars af. Nou ding is en ik ga het nu voorlezen. Zodra het hier over mijn liefdesleven gaat, krijg ik dit soort berichten. Ik ga maar even bij zoek naar God en daardoor denk ik iedere keer. Ik wil het er niet meer over hebben. NPO Radio 1, BNN, VARA podcast.

[00:01:30]

Die Route du Istra heeft abortus en. 4 Sjöwall is. Eens Ja, het is een beetje een vies woord is misschien wat. Nou ja, doe maar.

[00:01:58]

Ik heb echt wel dingen waar rond dat dan aan het hart hé haha. Wil je het deed? Ik vind je mooi. Hou je van een keer een onenightstand als je met mij uitgaat? Ik hou niet van relaties en gedoe, wel van genieten. Het zou voor de geil willen gaan. Dan zit je goed bij mij als je niks zegt. Als de meesten, dan vergis ik me en heb ik je verkeerd ingeschat. Ik dacht dat jij wel slim zou zijn.

[00:02:24]

X. MVG.

[00:02:25]

Michael van Gerwen, partij van De Grietjes.

[00:02:28]

Goeie vriend van ook met vriendelijke groet weegbree Jezus. Het was een grapje, want ik weet dat hij luistert. Instagram. Wat is het? Ja, in mijn D.N.

[00:02:39]

Maar nee, dit is er heel veel gewoon. Maar stuurt Icardi wel eens wat voor leventje kunnen leiden? Ontdek, het is een knap iemand.

[00:02:46]

Nee, Balabac laat Marcel maar even zien. Wat voor geneert is Sjirk?

[00:02:49]

Iemand met zijn chedi kauwend met een Pou als profielfoto geloof ik.

[00:02:54]

Jeroen, zal jij het? Nou ja, ik weet zeker dat jij zo uiteindelijk eindigt. Noortje wil met zo iemand met iemand heel hoog in de boom. Daarom durf ik ook nooit vijanden te worden, maar nooit om. Je weet gewoon van t is Kees. De Koning is het niet. Weet ik dat is puur zakelijk. Maar zo iemand wordt het natuurlijk iemand die heel hoog in de boom zit. Zou mij niet verbazen hoor.

[00:03:13]

Dat je op een zeker moment Kees de Koning voorbij loopt. Moet je even uitleggen. Jij bent een mooie en werkt voor Kees de Koningin tegenwoordig. Ja, ik heb een nieuwe wapen. Kees van TopNotch, voorheen tot voor een deel. Uhm, ga ik aan de slag bij de stroom?

[00:03:27]

Ja, je zit en je bevind je in een prachtig gezelschap rappers Appa. Als jouw collega rapper Appa rotjochies zit niet ik ze.

[00:03:35]

Ik zit niet. Ik werk niet voor een topmatch. Ik werk voor de stroom he.

[00:03:38]

Maar je werkt dus de stroom. En zo heet het in de Smet Studio's, waar jij ook je televisieprogramma opneemt.

[00:03:43]

Maar het is een televisieprogramma programmatuur. De krokante leesclub met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries. Met Spauwen Dat mijn ouders Dries Boon Kleine-Spouwen. O ja, van die seks dildo's. Nee, dat is Floor of the. Dicht dichtbij blijven zitten. Ik zit toch op een gewone afstand?

[00:04:10]

Waarom doe je dat als je geen geld sowieso zonder BB ik dat eens verlangen naar een normale radiostudio in een professionele omgeving. Welkom allemaal bij de eerste krokante leesmarathon 2021. Een gelukkig nieuwjaar DS 20 januari.

[00:04:24]

Helaas de laatste tijd niet gesloten is. Gewoon een groep mensen een gelukkig nieuwjaar wensen, dat is waar. Al wil ik dat in de zomer nog doen. Maakt dan niet uit. Ja, gelukkig nieuwjaar. Mensen Nieuwjaar. Wat zijn dit jaar? Ligt de klemtoon gek? Zeker, wanneer staan we onder zijn hoogtepunten te wachten?

[00:04:38]

De lockdown duurt voort en zal ook nog wel even voor jullie. Dus wij mogen nog steeds niet op pad en je mag nog maar met twee mensen de straat op, dus we gaan. En dat wordt nog erger. Roelof D. Wordt wellicht nog erger. We gaan dus nergens heen. We hebben weer drie boeken gelezen, zeker nooit. Heb je ooit je tas op schoot om onduidelijke redenen de mand?

[00:04:56]

Ja, nou ja, daar zitten een aantal dingen in. Er kan namelijk een vrouw, Marcel, die we er toch over hebben een cadeau nieuwe sokken gekregen hebben.

[00:05:03]

Die kan ik in de auto tegen een Pille strip van Jans kijken.

[00:05:05]

Dit zijn nog de n milligram. Dat was nog voor ik overstapte naar de twee milligram. Je menswaardiger dus bezwaar. Wat hebben we nou vaak twee tegelijk van de Émilie gehad? Ik heb een boek en ik wil dat jullie goed opletten, want ik heb met dit boek heb ik uitgezocht met jullie in mijn achterhoofd. En de luisteraar in mijn achterhoofd. Nu eigenlijk al een hele aanwezige stem in mijn hoofd. Dat is eigenlijk beter bekend als schrijver. Dit is het boek.

[00:05:27]

Dit gaat als ik niet win. Vandaag weet ik het ook niet meer. OK dan. Dan stop ik er denk ik ook mee. Want dan?

[00:05:32]

Dat lukt ook. Nou, treur trips herontdekt Nederland. Inclusief tips en kaarten met inspirerende fiets, wandel en scootmobiel, routes en zelfs een Canta route waar je in Amsterdam-Noord.

[00:05:43]

Jochim scheurbuik. Ja ja, ze bekenden. Ja, dat is die Mark. Nou, ik weet Roelof dat jij dit tegelijk boek gaat winnen. Jij hebt ook het Chinees Indonesisch specialiteiten rester ook.

[00:05:52]

Dat is volgens mij ook inderdaad van de scheurbuik gezegd. Maar goed, ik maak graag reclame voor.

[00:05:57]

Ik heb ervan van dit hebben sinds Marc van Wonderen zijn alter ego. Volgens mij wil jij volgens mij wel. Ik heb er met handtekening gekregen.

[00:06:04]

Ik wens ik heel veel heerlijke treur tips toe. Mark tips, trek trips, trips. Ja, dat vind ik toch leuk ook? Nou, branders ken je echt heel erg. Ja, ik adem. Sorry ik vlak bij de microfoon. Moeilijk adem. Als je praat moet je vlakbij anders maar niet zo schreeuwen. Je gaat heel hard op mensen.

[00:06:21]

Ik heb een sportheld in sporthal Stem. Zo noemen ze dat. Wie zijn ze? Ik?

[00:06:29]

Euh, ik heb dit boek getypt gekregen van Sibrecht. Dat moet ik wel even vermelden. Is dat de zus van Gilbert. Ik had te zien kreeg. Wat is dit voor Harry's gezin? Is Fry's denk ik? Nee, dit is dat. Wat is een. Waar komen ze vandaan? En niet? Hun moeder komt uit Drenthe en hun vader uit. Ze wonen allemaal in Den Haag.

[00:06:49]

Nederland is een mooi land, maar wel een heel erg gehard land. Op elke vierkante meter is nagedacht en zijn talloze bestemmingsplannen geschreven. Zodra in ons land een plek dreigt te verloederen, komen gemeentes en projectontwikkelaars onmiddellijk in actie. Daarom moeten we die plekken omarmen die zich niks van die Hollandse regelzucht lijken aan te trekken. Gebouwen die heerlijk onbekommerd staan weg te kwijnen, verloederde winkelcentra en badplaatsen die eens iets van grandeur moeten hebben uitgestraald. Maar waar nu alleen de snackbar nog goeie zaken doet, is het in Wormer.

[00:07:18]

Is is dat een hoofdstuk? Nou, ik dacht we kunnen wel eens beginnen bij het eind waar. Dus alle plaatsen die in dit boek voorkomen zijn opgedeeld in Noord, Midden en zuid Nederland. Of jullie vijf plekken kunnen noemen die erin staan?

[00:07:30]

Nee, Wormer staat er niet. Een gemiste kans.

[00:07:32]

Velp staat er wel in natuurlijk. Even kijken of de leden. Cor Velpse uit Velp staat er niet in.

[00:07:37]

Ik zet geld op Helmond. Dat moet er zeker. Ja, dat staat er zeker in Zoetermeer.

[00:07:43]

Ook Heerlen, Helmond staat er in Heerlen. Ook Zoetermeer, Venlo. Alle gebombardeerde steden in Zoetermeer staat er ook in Venlo. Venlo staat er zeker niet minder.

[00:07:55]

In zuiden zijn denk ik wel meer van dit soort plaatsen ook. Ik ben er heel vaak in Venlo geweest, want je dat deed doen. Kijk twee keer maar leven ben ik in Venlo geweest. Ik heb twee jaargenoten die daarvandaan komen, dus echt waarschijnlijk ook nog niet eens.

[00:08:06]

Vroeger was dat toch een soort soort muur om de dispute om de Limburgers buiten te houden. Sorry, maar het is echt niet normaal. Jullie zijn een heel progressief dispuut zeker?

[00:08:15]

Ik heb zelf iemand uit Roermond. Dat is Penélope. Wist je dat ik dat Roermond dat ik daar imitatie van heb? Nu doe ik om diverse plaatsnamen nadoen met gebaren, dus dat doen we dit.

[00:08:28]

Marcel roert nu in zijn mond. Wat dacht je van dit Oorschot? Heb je toch meer? Nou ja, dit. Euh. Euh, is dit hoog?

[00:08:41]

Pfff. Vloog Vlieg hoofd Hooge Zwaluwe. Dit Lage Zwaluwe. Het is heel erg boven overlieten.

[00:08:48]

Mijn naam is Paul van Vliet. Natuurlijk staan mijn kinderen in mijn testament, maar ik ga ook wat geven aan die kinderen van Unicef. Ik zet Unicef in mijn testament, want al die kinderen, die hebben niks. Ze hebben een aantal plaatsnamen op kunnen noemen. Ik heb wat plakker jes gedaan bij verhalen die ik leef, vonden zijn voor wat ook heel veel winkelcentra in teveel om allemaal te benoemen.

[00:09:09]

Uhm, Kreisler hoort er wel eens van gehoord Rotterdam zeggen dat het wellicht is dan heel Rotterdamstraat klinkt. Dat klinkt een beetje Drente. Rotterdam niet lelijk.

[00:09:19]

Even serieus. Den Helder.

[00:09:22]

Den Helder en zijn wij wisten jullie. Weet je wat ik erg vind naar Den Helder? En wat is eigenlijk wat ik een schande vind? Dat Rob Scholte, één van onze beste kunstenaars? Die zit in Den Helder. Waarom zit die man hier in Amsterdam? Omdat ze er zelf gaan wonen, maar die voor de lol niemand gaat om voor LOL Den Helder. Ik wist niet dat Den Helder de meest gebombardeerde stad van Nederland natuurlijk. Wat zou die marine daar zijn?

[00:09:45]

De oorlogsvloot, de Noordzee.

[00:09:48]

Ik wist niet dat je hier zo gefokt door zou worden, maar wat ik dus leuk vind. Dan is er een heel stuk over Den Helder het wel en wee van een marine stad. Dat wist ik dan weer wel. Een vieze stad. Het is een. En dan vervolgens is er dan een en in het geel, want dat is ook allemaal gescheiden aangegeven. Wie onderweg is naar Den Helder mag een bezoek aan Kreisler oord eigenlijk niet overslaan. Zeiler Oord heeft als bijnaam het dorp dat nooit gebouwd had mogen worden.

[00:10:09]

Een andere bijnaam het afvoerputje van de Wieringermeer.

[00:10:12]

Wat is dit dan? Een gevangenis Camp Wieringermeer is ligt in de maak. Dit is ideaal. De mensen uit woord. Dat heb ik altijd als voorbeeld bij Amsterdam. En dan? Wat moet je dan met de mensen die weg moeten met een lage IQ naar plaatsen als Kreisler oord? Laten we dat door Perform verzinnen. Is dat zoiets?

[00:10:29]

Noortje Ik ga het even aan je vertellen. Kreidler werd in 1957 gebouwd als nederzetting voor landarbeiders, maar door de landbouwmechanisatie was het dorp eigenlijk al heel snel overbodig. Het is dan ook nooit helemaal afgebouwd en daardoor is het een dorp zonder hart. Er is geen kerk, geen café en zelfs geen winkel. Maar tegelijkertijd is het er prachtig. In zuidelijke richting biedt de horizon bijvoorbeeld een fraaie blik op het windmolenpark dat vlakbij de bebouwde kom is neergezet. Dit vind ik een beetje flauw.

[00:10:55]

Dat heb ik ook een beetje. Ik vind sommige dingen een beetje flauw, maar deze man is zo gepassioneerd door de lelijkheid. Weet alleen niet veel.

[00:11:02]

Dus jammer dat hij het op deze manier beschrijft. Ben je dat? Dat heb ik best zo. Mag ik? Ik moet. Je moet het ook nooit helemaal leuk vinden. Maar ja, met de foto's als ik aangekleed.

[00:11:10]

Ik zou hier iets serieuzer had genomen, dus doe door dit soort flauwe beschrijvingen weg te laten. Vind het de ironisch stel soms. Ik vind het te ironisch ja, als je dit schitterend op een windmolenpark. Ja, dat is het natuurlijk.

[00:11:21]

Ik vind dat ik net een schepje te veel, maar ik vind het is wel dat Kreidler orde. Ik had wist het niet en het is gebouwd is voor de voor de landbouw medewerkers.

[00:11:28]

Ik vind het een hele goede keus. Dit boek is wel mooi tragiek dat je in een dorp woont. Dat o dat overbodig is. Ja, later op straat te roken. Dat er voor de schoenen. Ja, dat was ook zo'n dorp met het licht bij Best. En dan moesten alle schoenen moesten alles goed arbeiders werken. Bij mijn ouders kwamen De Sutter, Oorschot en Middelbeers. Dat kwam al langs Bata dorp en toen zijn mijn vader held. Daar werken de schoenen Luppens.

[00:11:51]

Daar worden de schoenen lappen Scheldemond niet kijken.

[00:11:52]

Later vooral bekend van de vele meldingen bij knooppunt Bata dorp, toch?

[00:11:56]

Ja, zeker is dat zo goed. Kreisler wordt tien straten, meer is het niet. En die straten staan vol met dezelfde huizen, exact dezelfde huizen. En vroeger waren dit alleen kleine goedkope sociale huurwoningen, maar de omliggende dorpen. Volgens overleveringen probleemgevallen maar al te graag dumpte. Maar inmiddels worden die huurwoningen dus beetje bij beetje verkocht. Dat, dat geloof je bijna niet. Maar dat wordt gebeurt eigenlijk alleen maar voor Polen, dus die worden allemaal kamertjes gemaakt.

[00:12:20]

En er worden dan Polen en werkenden in de polder blijft de hel. Volgens de bewoners is het toch best goed wonen. Maar laten we wel wezen. Eigenlijk had het dorp natuurlijk nooit gebouwd. Maar geworden. Sluit je dan af. Jammer dat het slechte Nederlands en de slechte verhalen wel leuk gegeven, maar jammer dat leuk is. Het is ook een beetje een belachelijk boek tov van elke foto. Jawel. Het leuke is je kunt ook in Nederland onder systeembouwers winkelen.

[00:12:42]

Is wel leuk winkelen in Winschoten. Dit is de auteur van dit boek is niet lui geweest, want zo heeft ie dus een hele route uitgeschreven met El A en Era. Linksaf en rechtsaf weet ik.

[00:12:53]

Maar dat is iets alvast. Dat zo station de lui niet lui zijn vind ik het helemaal niet over.

[00:12:59]

Over talent ga je het gewoon over. Ik zeg zeker niet, want maar hij heeft ook €400 is ook zo natuurlijk.

[00:13:04]

Het is een geweldig gegeven, alleen blijf van de pen af. We hier bijvoorbeeld veenkolonie. Daar staat dan ook playlist suggesties. Bijvoorbeeld Bert Harders doen op de maan.

[00:13:15]

Ze halen de euro. Lalo loskwamen Verschaeve als teleurgesteld dat VLC Vlabo. Daniël Lohues. Hier kom ik weg. Erica of Nederveen zijn Larense dan zijn rijk in gelijk. Locatie waar deze kapot die gewoon weg en de Hyksos voor Gasser door het veen of zou kunnen uitspreken.

[00:13:43]

F1 in F1 is natuurlijk, maar dat is echt helemaal niet luier. Of wat is ook een verschrikkelijke plek? Ik geloof dat ik vijfentwintig euro daarvoor betaald heb met zijn handtekening daarin ook.

[00:13:57]

Ik wil het dadelijk heel graag doorbladeren, maar ik heb niks dan respect hoor voor De Boeck. Alleen jammer dat ie ook stukje staat.

[00:14:02]

Daar moet, daar wil ik nog een stukje horen, want je doet het nu op één stukje zit je op twee stukjes na doen we je nog één doen, maar dan ga ik ook even goed luisteren.

[00:14:10]

Hoogeveen pak ik er dan bij. Veel is er natuurlijk niet voor nodig om een mens te bewegen tot een bezoek aan Hoogeveen. Maar mocht er een reden nodig zijn om de laatste twijfel weg te nemen. Laat het dan zijn dat het Henny Huisman Museum er is gevestigd. Dat aan deze koning van de emo televisie uberhaupt een museum is gewijd is natuurlijk al opmerkelijk. Maar wel terecht dat dit museum ver weg is gelegen van mediastad Hilversum of van Bakkum, de woonplaats van Mister Moppert.

[00:14:36]

Rommel doet de wenkbrauwen wellicht eveneens enigszins fronsen.

[00:14:40]

Slecht idee. Dit houdt niet van van dit.

[00:14:42]

Maar de locatie van het Henny Huisman Museum in Hoogeveen is ronduit bizar te noemen. In een aanbouw van een woonwinkel op een anoniem bedrijventerrein langs de A37. Maar voor alles is een verklaring en dus ook hier voor. Die woonwinkel is namelijk in handen van ondernemer Hans Grutstraat en deze Hans Jits. Tra is bevriend geraakt met Henny Huisman, nadat hij hem jaren geleden had ingehuurd voor een toer langs de bejaardenhuizen in Hoogeveen. Jud straalt nog wat ruimte over bij zijn bedrijf, zocht daar een invulling voor en kreeg opeens de geniale ingeving om uitgerekend daar een museum te beginnen met allerlei rekwisieten uit de lange carrière van de veelzijdige presentator.

[00:15:15]

Zou Bulletje er ook hangen? Ja, die is. Ik heb ook ooit een E. Ik ben daar ooit geweest, voor een stuk in Hoogeveen en Bulletje zo prominent.

[00:15:25]

Dit is de aarde. De entree van het Henny Huisman Museum. Nou ja, dat. Maar kijk, hou alle bijvoeglijke naamwoorden is.

[00:15:31]

Ik ben vannacht meester om op het kabinet van minister Petro. Vind ik ook te veel, maar een andere kant vind ik niet. De anekdote over die Hans Jatstraat, die dan een tour met Henny Huisman? Dat vind ik dan wel. En als ik dan heb je dus wel met die mensen gesproken. Je hebt je best gedaan. Je bent niet alleen met je cameraatje daar naartoe gegaan.

[00:15:45]

Ik vraag me af of we door veel mensen zijn die dit kopen en ook daadwerkelijk dit als gids gebruiken. Nou, dat schrijft hij dus ook dat ie wel echt hoopt dat mensen dit als een soort van Uhm gebruikt Lonely Planet hiermee door inderdaad met die route met links. Niet veel plaatsen staan daarin.

[00:15:58]

Het is wel origineel gedaan. Ik bedoel, het is flauw om alles af te kraken. Ik bedoel ik vind het leuk als je wandelingen opneemt, enzovoort.

[00:16:05]

Playlist erbij uit m'n hoofd weet ik niet hoeveel het er zijn. Tien jaar ook in ja, heel veel martyr, ook in tijden waarin we gewoon geen kant op kunnen herontdekt. Nederland treurt Rips.

[00:16:15]

Maar je kunt nergens koffie drinken Noortje. Jawel, toen go to go to go.

[00:16:19]

Wat ik vind ook op de voorkanten zie je nog zo'n verloederde koelkast bij. Even voelen en ook als je achterin de index gaat kijken staat. Blokker en Hema staan er heel vaak in en ook de de de Kijkshop. En zou die echt in de aller lelijkste panden panden door heel Nederland zitten? Ja, ik vind het wel goed. En ik vind het ook een mooi boek met een buigzame kaft.

[00:16:38]

Ik hou ruikt lekker, het ruikt heel lekker, vind ik ook. Daar heb ik sinds de tijdschriften niet meer horen zeggen dat ruikt lekker. Nou ja, boeken die vies ruiken, maar dit boek ruikt. Wat vind jij echt? Een vies ruikend boek? Niet een titel, maar gewoon waar. Wat? Wat voor soort naar de Bijbel romans? Dat ruikt vaak heel goedkoop gedrukt met de Bijbel. Met heel mijn vraag ja, heel goed, heel goed, Noortje.

[00:17:00]

Nou ja, ik vind het een originele keuze. Ik vind t een goede keuze. Je hebt er fantastisch over verteld.

[00:17:06]

Jeetje ja, niet wat je moet zeggen.

[00:17:08]

Reken jij maar vast op een hele mooie voldoende meisje.

[00:17:18]

De BN ers zit ook in, je zat er de vorige keer zelf in.

[00:17:22]

Marcel, was je vereerd eigenlijk toen je geworden is? Een mooie verrassing was? Ik dacht dat we drie maanden met die N.A.

[00:17:30]

Toen toch wel door dat. Nou, laten we even luisteren. De nogal bazige en egocentrisch ingestelde Roos bracht samen met de schrijver columnist een bezoek aan een molen.

[00:17:44]

Geheel naar verwachting maakten ze eerst zelf uitgebreid gebruik van de maalstenen. Pas daarna mocht puntje pondje.

[00:17:54]

Ja, ja, dan zei hij de roos.

[00:17:56]

Toen mocht Marcel van Roosmalen Dony malen, maar het was C-niveau die malen. Toen mocht Marcel van Donji malen. Dit meen je niet. Je had niet door dat dit je eigen. Marcel van Roosmalen had ik een gezien. Er waren best veel mensen halen doen Jan. Maar daar waren best wel mensen die ook dongel malen. Euh instuurden. Ja, dat is dus niet goed. Want euh nee, dat klopt dan niet met het doel. Dion Graus zit er in.

[00:18:21]

Roos is die na minstens twee mensen snappen het nog niet altijd helemaal, dus is een roos gewikkeld en gewikkeld. Euh. Sinds klassieke. De basis van Radio 1 is er een afdeling spel uitleg bij Radio 1. En daar heb ik een handleiding besteld voor de sudoku.

[00:18:38]

Wat? Ja? De BnF sudoku is een woord raadsel waarbij op het einde de naam van een bekend persoon moet worden ingevuld, zodat er een logische zin ontstaat. Soms past die precies.

[00:18:54]

Ik wil niet dat je weer naar Viola Holt.

[00:18:59]

En soms is het een beetje puzzelen met de klank.

[00:19:03]

Nee, niet die deur, dat is Katja Schuurman. Vaak moet je goed naar alle informatie in uw sudoku luisteren om tot het goede antwoord te komen. Luister maar naar dit voorbeeld.

[00:19:18]

De twee cabaretiers overlegden over wie welke helft van de tweeling zou adopteren.

[00:19:24]

Uiteindelijk nam Joep het meisje in huis en je zou kunnen denken dat hier de naam Hugo de Jonge het goede antwoord is. Maar dat is geen cabaretier. Freek de Jonge daarentegen voldoet aan alle voorwaarden. Hij voldoet aan de omschrijving uit het eerste deel van de sudoku.

[00:19:46]

De twee cabaretiers overlegden en met zijn naam ontstaat een logische zin.

[00:19:54]

Uiteindelijk nam Youp het meisje in huis om Freek de Jonge.

[00:20:00]

Zo wordt het spel op een correcte en veilige manier gespeeld en hij vergeet natuurlijk niet je adres te vermelden als je mailt naar de krokante lees map.

[00:20:10]

Het Outlook.com. Nou, voor iedereen die je nog niet wist. Zo moet het. Dus ja, wat een prachtige stem.

[00:20:17]

Heel raar. Ik herkende ik daar nou de stem in van Van van Arjan Penders.

[00:20:23]

Ja, dat klopt dat de baas van twee in de Radio 2 en 3 bij Mirin ervaren.

[00:20:28]

Nee, dat is Puck te hoog. Die is Puck, die van de code. Euh.

[00:20:35]

Is dit nu het niveau geworden? Ja, nou ik.

[00:20:38]

Ik raak een beetje aan op die BN Sudoku. De nieuwe BNR sudoku. Daar komt ie. Het moet nu helder zijn hoe het allemaal gaat. De nieuwe sudoku is gemaakt naar suggestie van David Levy en luidt als volgt. De presentator van Ziggo Sport en voormalig gezicht van Te Land, Ter Zee en in de lucht nam plaats in de kappersstoel. Hij zuchtte bij het zien van zijn fleece pet in de spiegel. Kun je hier nog wat mee voor die bedrukt en de kapper misschien de boel een beetje naar voren kammen?

[00:21:10]

De kapper gierde het uit. Nou, laat ik het zo zeggen. Het wordt in ieder geval geen pretje.

[00:21:17]

Privacy puntje.

[00:21:19]

Als je goed hebt geluisterd naar de instructies weet je dat het antwoord dus niet is. Die presentator van Te Land, Ter Zee en in de lucht is niet blind. Dat invullen. Goed luisteren, mailen naar krokante lees map, het Outlook.com uitdelen en misschien weer een x x x XL boekenlezer. Daar krijgen we trouwens ook veel goeie reacties op. Mensen zeggen waarom zijn we eigenlijk kleine boekenlezers die vinden dat is zo fijn om te werken om in de grote boekenlezer.

[00:21:45]

Maar ik zou er ook nog wel een paar willen. Ik ook. Verder kan je je zielige netelig op de zaak. Wacht even tot je je mond leeg hebt.

[00:21:52]

Sorry, maar flapjes zijn lekker.

[00:21:54]

Laat dit de luisteraars ook maar eens horen wat er nou kauwende Noortje. Nou, dat kennen ze wel hoor.

[00:21:59]

Ik had ze, dat moeten we dan wel vertellen. Ik had als ik heb in Wormer de laatste twee keren de Kokand onleesbaar op ontvangen en dat ik denk dat iedereen het over eens is dat ik dat keurig netjes heb gedaan met broodjes.

[00:22:11]

Nu komt er het nu voor het zeggen dat ik hier niks heb staan denk ik. Nou ik nou leuk zijn vertellen. Jij zou hier om 10 uur zijn, dan zouden we meteen opnemen. Daar zijn we 12 uur. Dat is lunchtijd waar ik weer weg zijn. Maar jij zou vergaderen. Daarom zitten we. Zaten we hier op? Nu ja, dat kan alsnog. Ja, dat loopt dan weer uit. Want de nicotine pillen bijna vergeten. Deze Scor zetter denk ik.

[00:22:31]

Ik heb dus vertelt de man pg bij zo groot is jouw ster dan wel? Ik zei tegen de mensen van plezier iedere dag delicatessenwinkel. Dus ik heb foto's van jullie laten zien en ik heb gezegd wat pas. Serieus. En toen zei ze dit is de nooit je groente flap. Nee, dit maken we voor nooit met ingrediënten. Voor jou wisten ze niks en kwamen ze uit op een soort gebakje zonder suiker.

[00:22:53]

Nou is dat helemaal niet zo. En nee, ik heb toch zelf ook gegeten? Kwam ook ik ook voor aannemingen, want ik ben ook een man op leeftijd.

[00:23:00]

Volg ons op Instagram. Dat kan via het krokante Leesten map het Marcel van Roosmalen en Noortje Veldhuizen en Ed Roelofs Radio 1.

[00:23:15]

Ik heb op Instagram een klein referendum gehad over welk boek ik moet lezen. Waar heb ik ook op gestemd? Welke hebben gestemd?

[00:23:23]

Dat is nou eenmaal hoe het werkt. Nee, echt niet normaal.

[00:23:27]

Het waren twee normale boeken, toch? Je hebt gekozen voor het boek dat de minste stemmen kreeg. Wat ik dacht. Dan kan ik de lezer of de door de stemmer overtuigen dat het andere boeken wordt.

[00:23:36]

Laatste. Die hoor ik nou doen. We doen waar zij een spionage boek. Nee zweren weer Amerikaanse of Ierse schrijver.

[00:23:43]

Het is een Britse schrijver. Ken Follett. Ja, altijd goedkoop.

[00:23:49]

Helemaal niet. Het zijn enorme euh, dikke pillen. Het boek heet het oudste van die boeken die altijd in van die bibliotheek is. IS is nooit een verrassende keus.

[00:23:58]

Nee, het eeuwige vuur heet het A Collum Of Fire. Het is onderdeel van The King's Bridge trilogie, die begon met Pillars of the Earth. Heb je misschien wel eens van gehoord? De pilaren van de aarde? World Without End. Tweede deel Het is het derde deel. Deze serie pakt eeuwen geschiedenis van de fictieve stad King's Bridge in in in Engeland en Kent Volant vermengd altijd fictie met non-fictie. Het eerste deel ging over de bouw van een hele grote kathedraal en in die wijk komt er een brug bij.

[00:24:27]

Zo wordt die stad dan uit gebreid. Het is altijd bloederig. De slechteriken zijn in en in slecht, is een leed en alleen maar het goede. Zoals hier ook in het echte leven. Het goede overwint meestal niet.

[00:24:40]

Niet altijd. In dit derde deel gaan we de stad Kingsbury grotendeels uit, want we volgen net hoe Willard, de zoon van kooplieden. Hij wordt uiteindelijk diplomaat aan het hof.

[00:24:51]

Door J. Gaat dus het derde deel van een serie bespreken. Jazeker, ze zijn los van elkaar te lezen, zeg ik er even bij. Maar het is wel de bouw van de kathedraal, begrijp ik. Dan vallen we erin na de bouw van de brug, maar dat is eeuwen later. Precies dan hadden we daarin de afhouden dan we. Met welke tijd spelers speelt, trek je allemaal vertellen.

[00:25:12]

Net Wheelers en het decor van zijn verhaal. Dat is de strijd, want daar hebben we het over. Deze periode tussen twee koninginnen we zitten in de tweede helft van de zestiende eeuw is ook de tijd dat Willem van Oranje hier in in Nederland in zijn revolte tegen de Spanjaarden begint. 16:48 Roelof en het geloof is. 16:48 Kijk maar eens naar wat was een bijzonder jaar? Dat gebeurde toen de Vrede van Münster. En wie was er toen al heel lang dood?

[00:25:40]

Willem van Oranje werd in dat jaar een eeuw dood. Was ie? Nou, dat is er zo. Dat weet ik 15:48.

[00:25:47]

Want Willem van Oranje vermoordt. Juist Willem van Oranje stierf in 1584 door Balthasar Gerards op de trappen in Delft.

[00:25:57]

Dat weet ik ook nog. Ik ben er laatst geweest in de Prinsenhof. Daar kun je dat kogelgat nog zien zitten geloof ik, maar dat zeker. Maar dat klopt dan ook weer niet hé. Daar hangt nu hangt er een soort diaprojector die dan iedere keer dat dat lichaam dat lijk valt iedere keer op een trap. Dat dat herhaald het. Ik dacht dat ze ook hadden onderzocht dat het ballistisch eigenlijk niet kon, omdat je dan. Dan had die in een hoek moeten staan.

[00:26:18]

Baltisch ageerden wat echt niet kan.

[00:26:19]

Goed, we zitten dus in de tweede helft van de 16de eeuw. Uhm, het geloof is wat Europa splijt op dat moment. Protestanten tegen katholieken. En daar komt nog wel eens een nieuwe koning of koningin in een land. En als die dan protestant is, dan moet het hele land protestant worden. Als die katholiek is dan moet het hele land ook mee. En vrijheid van geloof. Dat is een begrip dat dan nog echt in de kinderschoenen staat en Maria en isme Calvin.

[00:26:43]

Calvijn leefde toen ze is tijdens zijn leven periode. Maria II van Engeland. Die zit op de troon en zij is katholiek. Ze is een dochter van Hendrik daarachter en zij sterft vrij jong zonder kinderen en daar wordt Elizabeth één. Dat is haar halfzuster. Dat is de dochter van Anna Boleyn, ook één van die vrouw van die gekke Hendrik. De achternaam blijkt volgens mij onthoofd. Die komt er op de troon in. Zij is protestant. Dus het hele land moet weer om.

[00:27:06]

Hoe heet het Lambada ook alweer? Dat ben ik even kwijt. Engeland heet dat land ook. Ja, ja, ik. Ik dacht dat fictief was. Nee, nee, nee, nee. De fictieve stad gaat had uit, de stad is fictief, maar hij vermengt dus dit. Deze grote lijnen.

[00:27:17]

Oh, en daar zit ie een beetje Arthur Japin. Na een heel klein beetje. Hij staat op nummer één in de Bestseller Top 60 deze weken. Met het getekende Plut boek Getekend. Ja, dat heeft zo'n tekening betekend. Ja, nee. Ook tekeningen en tekst van Arthus op nummer één in de best zelfs top 60.

[00:27:34]

Een nederlaag? OK. Ja, de katholieken willen natuurlijk niet om. En dus die willen Maria Stuart. Die naam heb je misschien ook wel eens horen, die willen ze op de troon. Ze nicht van Elizabeth, katholiek en de koningin van Schotland. En deze Maria Stuart is als tiener getrouwd met de kroonprins van Frankrijk. Die is heel jong gestorven als een klein ziekelijk euh mannetje. En dan gaat hij terug naar Schotland en daar maakt ze er een potje van.

[00:28:02]

Ze trouwt met een losbol die wordt vermoord door haar minnaar, wordt vermoed. En dat ziet Elizabeth. Is het nog te volgen dan als een mooie aanleiding om Maria Stuart deze katholieke jonge vrouw gevangen te zetten in een kasteel? En het loopt treurig af met Maria Stuart.

[00:28:19]

Daar zit nog een lekker liedje toen Frans. Zij wil dan terug naar Doe Maar, zeg maar of laat laten toe te vinden. Dat vind ik mooi nummer. Nou, dat gaat over Maria Stuart.

[00:28:29]

Dat Rufin natuurlijk die dan eigenlijk terug wil naar Uhm naar Frankrijk maar dat niet haalt kan ik alvast verklappen. Maar tegen die Sijmen speelt dit boek zich af. Het bestrijkt decennia en het verhaal vertelt de verhalen van Ned Willard en zijn familie.

[00:28:46]

Want wat er. Je bent er geweldig vertellen. Dat moet je echt vertellen. Dan moet ik echt zeggen ik bedoel, ik vind dat je het boek geweldig vertelt. Daar komt een mare. Of dat niet uit. Dan graag.

[00:28:57]

Nee daar, hij werkt niet. Nee, ook geen. Maar ja, behalve dat ik er geen reet van snap. Nee, dan vind ik het dan wel. Ik vind het ongelooflijk ingewikkeld. Moet je maar streek gisteren. Maar ik ben wel benieuwd naar die hoofdrolspelers wat ze dan doen voor beroep. Hoe kun je nou tegen deze achtergrond bedoeld? Dat wordt dan helemaal geschetst. Apart dus. Dat vereist zeker kunstenaarschap zeg ik van de schrijver. Ja, waar en hoe verweeft hij dan die verhalen?

[00:29:18]

Wat doen die hoofdrolspelers zelf als pers, met name deze net willen die v d. Hij is zoon van euh, kooplieden. Zij zijn protestant en daar komen de katholieken. Die hebben op dat moment de macht en die beschuldigen hun van ketterij. Ze raken alles kwijt omdat ze rente zouden hebben gevraagd. In deze Ned. Die wordt dan Urka gaat naar het hof van Elizabeth, de eerste protestantse in Klimtouw, uiteindelijk op tot diplomaat. En dat is eigenlijk hoe dat zich verweeft.

[00:29:45]

En dan komt ie terug en dan neemt die wraak. Snap je dat niet zijn? Marshall ging wonen. Personages die figureerden tegen de grote gebeurtenissen. Ik vind dit wel fascinerend. Het zijn euh. Spannende boeken zijn. Peter Turnus. Oké, het is en het is eigenlijk een Netflix serie in een in een papieren jasje. En hoe dik is dit boek? Dit boek is zevenhonderd pagina's en dat heb jij deze week gelezen.

[00:30:10]

Nou, ik had wat langer he.

[00:30:11]

We zijn al een tijdje niet over dikke boeken geschreven gesproken. Ik kan vertellen dat ik eindelijk weer Alpaerts heb krijgt.

[00:30:19]

Nou, dat kun je dan ook een keertje bespreken, want ieder leven met 5 uur kom ik niet doorheen. Ik vind ik ook niet, maar ik vond het verhaal wel leuk. Dus ik wilde zo graag het verhaal wel lezen. Maar ik vond de manier waarop het geschreven is, is wollig.

[00:30:31]

Is hij toch, vind ik. Hoeft te zijn, maar dit boek verkocht. Roelof heeft de noeste arbeid van de auteur geloond. Ik weet niet hoeveel dit boek verkocht heeft, maar door zijn totale oeuvre is meer dan 100 miljoen keer staat hij in dat gekke lijstje van jou.

[00:30:46]

Maar laat dat denk ik dan. Wel ja, dat weet ik niet meer. Ben en. Hoe ben jij naar toe gekomen om dit boek te lezen? Omdat ik eerst de Pillars of the Earth? Euh.

[00:30:55]

Dat is trouwens dus best wel lang tussen die boeken, want die kunnen ze uit. Lezers die aankomen. Het is dit. Maar om jouw vraag te beantwoorden. Pillars of the Errv ben ik mee begonnen met zijn boek uit 1989. Al in het tweede deel kwam in 2007 De zee. Neemt een ruimtestation je nu nou een soort Peter Buwalda zoekt? Nou ja, schrijf nog wat er tussendoor dat niet in deze serie zit.

[00:31:23]

Maar en uhm, deze kwam er komt in 2015 dus weer tjia wel heel veel respect voor. We moeten het even over beleggen hebben.

[00:31:30]

Ja maar ruggetje. Heel mooi bruggetje. Nou, daar zitten de flink naast. Ik kan niet ontzettend goed. Nu is het weer nee. Maar wat ik etan vond al jou. Kijk, we hebben dat geld van dominee of Dami. Hoe heet die man eigenlijk? Na ieder geval die die na die veelste veel geld heeft? We hebben voor hem 500 euro. Ja en ik. Ik zei tegen jou we gaan Olin. We gaan met dit geld. Als we dat hadden gedaan, hadden we niks meer.

[00:31:52]

Dat weet ik niet. Ja, jij ging. Jij ging zelf je beleggings regels. Nee, dat is niet waar. Ik volgde jou recht maar met minder geld en wilde ik ook wel eens op nu bijkopen.

[00:31:59]

Dat deed je dan niet. Dan is het op. Dan is t op. Want wat is er gebeurd? Al jouw beleggingen zijn contrair. Is t is concreet. Maar wat is ermee gebeurd? Sommigen zijn verdwenen. Ze zijn allemaal verdwenen. Niet allemaal. Dat vind ik een hele slechte keus.

[00:32:13]

Wat ga je stoelpoten op de grond? Ik heb het geluid uitgezet. Want je gaat hem met je stoel daarop staan. En dan nog eens je was maar weg uit weg. In de cloud blijft alles bestaan. Maar niet alles is weg. Wat zeg jij? So what? Nee, nee, nee, ik ben geen boekband, maar eens een compliment aan je boommarter noemen.

[00:32:31]

Ik ben een Biber had een Bieber dat zijn. Dat zit na de boer.

[00:32:38]

Iemand die zendt en laat zien. Ik ben eigenlijk de eerste generatie die niet kwam aanwaaien. De eerste generatie.

[00:32:46]

Alsof je. Ik vergelijk een beetje hoe wij zijn de eerste generatie die het slechter krijgt dan ons huidig.

[00:32:51]

En dan zal ik jou eens wat wil. Weet je hoe ik me voel? Als de eerste goudzoekers dat je aankwam met een paartje en een zak en een bijl in een prairie en dat je geen dairy in een prairie en dat je dat je dan met een pikhouweel gat ging maken.

[00:33:06]

Een beetje mijn gading in gastje ben. Dan word ik wakker zonder daar een zak voor de kast aan denk ik. Milhouse aan een paar.

[00:33:12]

Maar luister je goudzoeker in? Euh, ja, ik heb het beste Marcel van Roosmalen met opgroeit in een rijtjeshuis in Velp.

[00:33:19]

Ja, dat is dus niks hé. Ik bedoel verschenen. Jij bent opgegroeid op kastelen, jij op herenboerderij. Ja, maar laat jullie soldaten je ieder jaar over het geluid van krakend ijs. Nou, die luxe hadden we niet hoor. Mijn vader moest gewoon om zeven uur met de broodtrommel onder de snelbinder naar zijn werk varen. Stond al vijf uur op om koeien te melken. Ja, maar zijn eigen koeien toch honderden die er ook allemaal slacht hebt en waar je eet die je hebt opgegeten.

[00:33:43]

Zullen we maar eens even gaan bellen. Ring, ring, ring, ring, ring, ring, ring, banaan, afval, ring, ring, ring, ring, ring, ring, ring, banana.

[00:34:01]

Je zit in een uitzending. Ik heb me ook mee gesproken. Het is namelijk veel vroeger dan normaal.

[00:34:05]

En dan ligt ie nog in bed met de iets Rensing.

[00:34:09]

Dus ik zeg dat niet hoeft te praten, maar nooit dieselprijzen hé doosje. Hallo, het klinkt jullie weer weg. Ja, we zitten bij je. Roelof in de woning.

[00:34:18]

Oh, dat is het al helemaal. Hallo, hallo, hallo dan. We willen even met je overleggen over het beleggen, want Marcel maakt er een potje van. Maar misschien moet hij het zelf even lang duren voordat ik iedereen gebeld werd erover. Nou, bij dezen.

[00:34:29]

Nou, dat klopt omdat het tot nu toe. Euh. We hebben vier transacties gedaan. Één daarvan hebben we een hele mooie winst op 1 behaald. Drie anderen? Euh, die hebben we dan vloeiender minder. Dus er is nu nog over 200 vierentachtig euro, 200 zesentachtig euro.

[00:34:48]

Maar die wil ik dus. Eigenlijk wil ik daarmee proberen om dat riskant te beleggen om zo snel mogelijk te verliezen. De rest was veilig, begrijp ik.

[00:34:57]

Ja, dat was ja. Maar ja, ik zou nu voor voor defensief gaan. Ook voor Defensie kon je een woord dat ik toevallig deze week een keer gelezen heb. Dat zal ik dan inzetten, Domine. Gewoon alles wat we nog hebben op een daling van de AEX index.

[00:35:16]

Marcel, je hebt. Jij hebt nog wat open staan op een daling van de Ajax en dat gaat nog niet goed. Maar ik wilde eigenlijk meer weten. Of zeg je van nou, maak het maar op. Ik heb het nou eenmaal gezegd om zich van nou, ik stuur van een tikkie voor 280 euro en 86 zesentachtig.

[00:35:34]

Nee, nee, nee, nee, dat vind ik klasse gaan. Maar ja, dat heb ik.

[00:35:39]

De dood of de gladiolen.

[00:35:41]

En precies daarmee de min. Dan moet ik je ook eerlijk zeggen dat ik meer respect heb voor jou dan voor Roelof. In dit geval omdat jij weet net zoals ik dat een pensioen. Dat duurt nog heel lang in zijn geval, dus er komen nog misschien wel duizenden. Ja ook. Tot mijn irritatie duizenden podcasts van Manmanman en pas dan is het afgelopen. En dan pas moet het. Het moet niet halverwege op winst staan. Welnee, in de wereldgeschiedenis.

[00:36:05]

Ze viel wel mee.

[00:36:06]

En angst is een slechte raadgever. Ik zou euh ja, ik het werk volledig. Maar het vertrouwen is wel een klein beetje. De afgelopen weken al. Ja, maar ik zou dat groots allemaal.

[00:36:17]

Angst is een slechte raadgever. Heel wat Gladio. Maar ja, waar vind je dan ook van dat Roelof? Kijk. Hij torpedeert nu een beetje. Dan ga ik me daar nu niet meer mee bemoeien. Je moet uitvoeren wat ik zeg zeker? Ja ok. Dan komt het goed dummie.

[00:36:31]

OK, dit is nu gezegd, het komt goed en vind ik het prettige boodschap 2021.

[00:36:35]

Dat komt goed en je zou ons ook een plezier doen door niet teveel reclame te maken voor die RadioRing. Oh ja, dat wij ook keer dat het kan. Dat gaan we dan niet beloven. Want ik van alle prijzen wil ik deze en alle leeftijden.

[00:36:46]

Die heb je al gewonnen vorig jaar. Nee, want de Marconi.

[00:36:50]

Oh nee, dit is de Gouden Potlood.

[00:36:53]

Hm, maar kijk mij boven alles aan gelegen. De jongens van kan kopkansen niet winnen.

[00:36:58]

Nee, jullie boek moest niets in de bestsellerlijsten beleed.

[00:37:01]

Hoever staat jullie boek nog steeds in de bestsellerlijsten, nietwaar?

[00:37:05]

Jawel, ik heb het wel gezien ergens rond de 50 100 dus niet misstaan. Niet op.

[00:37:10]

Maar Marcel, echt even een tjia hier wegtrekken. Hoeveel weken al?

[00:37:16]

Euh, uitgekomen eind oktober. Ik denk u twee maal ongeveer en vind ik echt heel knap. Hoelang heb jij richting Marcel? Ook twee maanden en ooit ooit op nummer één. Ik heb wel het nummer 70, niet op nummer één gestaan, ook met dezelfde tijd als 3, 4, 4 of 3. Geloof ik. Weet ik niet meer waar winnen? Nu moet je niet. Ik gun het zo. Dat is fantastisch. Je kijkt erbij alsof je een hap uit de tafel wil nemen.

[00:37:44]

Dat is fantastisch. Dat wat goed dat jullie nu een boek op. Vind het leuk. Dat vind ik heel leuk. Dan kunnen we spreken.

[00:37:50]

Nou ja, dat vind ik heel leuk. Ik ga een boek richting jullie alle drie sturen. Geweldig. Moet je IP adres hebben of voortdoen? Dat heb ik wel.

[00:37:57]

Komt in orde. Dan ga ik van het BAS en je internet crossing en naar de Wii.

[00:38:01]

Dat lijkt me heel, heel erg leuk.

[00:38:03]

Vanuit mij dat nou prima Damien. En dan hebben we dat verlies wel even goed gemaakt. Nu toch, want volgende week gaat 2 procent liggen. Wat denk ik? Ik meen het echt. Ik volledig nu in die week 82 euro. Nogal wat moet gewoon gaan stunten.

[00:38:19]

Ik hou stand en ik voel de vrije hand die jij hebt. Dat gaat. Dadelijk wordt er een transactie gesloten, zeker? En over een paar weken spreken we mekaar weer met een hele mooie rijk. Dank je wel wie. Graag gedaan hoor. En goede shou vanmiddag. Dank je wel. Hij hangt ook overal. Jaber is nu heb je t gezien.

[00:38:37]

Salarisverlaging is echt rechtzinnig. Jezus, dat wil ik dus ook. Maar ik ben hard op weg.

[00:38:42]

Ik ben echt wel bekende dat een paar jaar geleden. Dat kan iedereen. Dat zegt al je zeg nooit. Je is ook bekender dan een paar jaar geleden. Ook bekender dan een paar jaar geleden. Krediet? Toen had je wel ja. Ik zat bij RTL Darts. Dat was dat inderdaad. Ja, da's hartstikke leuk. Ik wou dat ik wat kon laten horen, maar RTL heeft dat niet. Hij heeft niet de soort Uitzending gemist, maar ik heb dus hele verstandige dingen gezegd als grote mannen Fenicië.

[00:39:03]

En ja, de dubbels lopen lekker. Is zijn leuk om te doen.

[00:39:06]

Jij bent aan de beurt. Jij bent de werkelijke sandaaltjes in jouw kamp. Doet maar doe.

[00:39:11]

Ik heb hier dus heb ik heb dit boek. Dit kwam uit. Hier las ik hier las ik iets over. Ik wilde het meteen hebben. Een boek van Kees Schaepman over de journalist Max Blokzijl, een man die in de oorlog de verkeerde kant koos en de Nederlanders wekelijks of dagelijks op een zeker moment ook trakteerde op radio praatjes die eigenlijk niet eens zo heel fout waren. Wat hij deed was. Hij luisterde naar de nieuwsberichten van Radio Oranje en die waren ook vrij belachelijk.

[00:39:37]

Als je daar sec naar luistert en maakte die belachelijk. Dus maar hij heeft een heel bijzonder levensverhaal. En ik had wel een keer eerder iets over hem gelezen. Over Max Blokzijl bij uitgeverij Aspekt, want dat was zo'n ontzettend slecht boek. En nu dacht ik Kees Schaepman een euh euh. Gerenommeerd VPRO journalist heeft een boek geschreven. Nou begint het eerste nadeel al dat boek is uitgegeven bij Walburg Pers en Walburg Pers is echt een uitgever. Ja, die geven bijvoorbeeld kunnen ook zomaar een boek uitgeven over de geschiedenis van de kerkbanken.

[00:40:09]

Dus het ziet er een beetje oubollig uit dit boek. Als je het in je handen hebt. Iemand heeft versregels in en steekt zijn hand op. Goed, nooit onderbreken heeft mijn verhaal voor een vraag.

[00:40:18]

Ik denk ik doe het gewoon even zo, want dan krijgen we niet weer gelijk precies in te gaan en dit gaat gaan gebeuren. Goed om voortaan elke ergens wel goeie. Wat wil je vragen? Noortje? Wie van de kinderen heeft zijn gebit in de voorkant van het boek geplant? Daar zit een soort van afdruk.

[00:40:30]

Ja, dat is L.H. Geweest. Die bijt tegenwoordig. En die heeft mij ook gebeten. Euh. Fijn dat je me daarvoor onderbreekt. Ik ben niet zo'n goeie prater als. Als Roelof. Nou dit verhaal. Dit boek vertelt het levensverhaal dus van Max Blokzijl. Deze man is eerst door. Hij leefde van 1884 tot 19:46. Daar komen we straks op en hij begon zijn carriere carrière eigenlijk als begeleider van een van de eerste Nederlandse cabaretiers, Jean Louis Apply Smilies.

[00:41:06]

En die trok door het land met een soort redevoeringen en had daarbij hele grote successen. Max Blokzijl was eigenlijk het. Als je het vergelijkt ben ik Max Blokzijl ben ik die Pisuisse en Roelof is dan Max Blokzijl, iemand die altijd aan een getalenteerd iemand vast kleeft. Je zou kunnen zeggen dat ik vrij van Duin en Frans van de schouders. Of andersom. Max is Frans van Dusschoten.

[00:41:31]

Sisi ander is van dat deed ie. Hij had een Henegouwer beeldhoek. Een beter voorbeeld zo goed als hij had hij.

[00:41:38]

Hij had daar enorme. Hij vierde enorme triomfen mee. De man was ongekend populair en toen, op een zeker moment, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Nog nooit. Je kunt je voorstellen. Dat was natuurlijk een geweldig spannende tijd. Biscuits en Blokzijl trokken niet alleen door Nederland. Maurice Pisuisse en Blokzijl trokken niet alleen door Nederland, maar ook door Vlaanderen door Frankrijk. Dat bestaan hield natuurlijk een keertje op. België werd oorlogsgebied. Frankrijk was in oorlog. Ze voelden zich genoodzaakt om zich terug terug te trekken naar Nederland.

[00:42:08]

En wat deed Max Blokzijl die dacht goh, wat heb ik toch veel interessante dingen meegemaakt. Laat ik de pen ter hand nemen. Laat ik eens gaan opschrijven. Nou, dat werd een groot succes. Meneer ging stukken schrijven voor het Algemeen Handelsblad, voorloper eigenlijk van NRC Handelsblad, een gerespecteerde krant, en hij viel op door zijn krachtige v.

[00:42:28]

V. 80 vertelstem. Zijn heldere manier en eigenlijk ook wel zijn gevoel voor humor. Na de oorlog brak natuurlijk de. Reden uit een machtsblok zelfs Zweden breekt niet uit. Zo noemde ze toen de vrede brak uit in Duitsland. Maar dat wisten ze toen ook nog niet te betreden. Breekt niet oorlog? Lap nou, wat een verhaal vertellen. Ik vind het traag op gang komen.

[00:42:47]

Dat zeggen. Ik weet nu al dat we ook nog naar de Tweede Wereldoorlog moeten. Nou, laten we dan even die slag maken. Je hebt zelf een half uur verteld over de opkomst en ondergang van een fictieve stad. Geweldig idee. En 16e ja, vertel maar wat mij dat dan ook geweldig vertellen.

[00:43:01]

100 zakt ook. In ieder geval de vrede brak uit.

[00:43:06]

Zo noemden ze dat in Duitsland. En hij werd correspondent in Duitsland en voor het Handelsblad. Voor voordat Handelsblad en in Duitsland maakte natuurlijk van alles mee. Eerst door de Vrede van Versailles was het land in puin. Het was één grote troep en één keer zag ie de opkomst van Adolf Hitler van het Derde Rijk. En daar werd ie eigenlijk wel enthousiast over. Hij raakte daarvan in de ban. De Olympische Spelen de autobaan. Maar hij schreef dus voor de Nederlandse krant, voor de Nederlandse krant op Kra ook opkomst van de Führer.

[00:43:36]

Maar was dat toen al vuure gekleurd?

[00:43:39]

Jouw woorden, maar euh, dat was toen al. Nou, hij was maar niet. Merkte je toen al dat het dat het dat ie neira maar t.

[00:43:45]

T. Euh. Euh. T. T Stak nog niet erg. Je merkte wel dat er een zekere bewondering was, maar dat is toch wel te vergelijken met degene die nu in Nederland bijvoorbeeld opnemen voor Poetin. Dat je wel denkt golden de verenigde politiek. Volgens mij was in heel Nederland nog niet het idee van de. Ze waren eigenlijk meer. In Nederland was de stemming natuurlijk ook in het interbellum niet eens zozeer anti-Duits, eerder anti Engels. Ze voelden zich eerder nog verwant met Duitsland, dus keken ook wel met een zekere bewondering daar.

[00:44:10]

Het was een slechte tijd. Ook in Nederland was geen bepaalde families nagelaten, want er verscheen ongelooflijke welvaart. Dus ze keken wel een teken van God. Daar gaat het goed. En die Duitsers, die vielen op, zeker met Nederland binnen. De stemming veranderde en die dachten goh, al die rot kranten hier. We hebben iemand nodig die wel verstand van zaken heeft die een beetje fris tegen de zaak aankijkt. En toen werd Max Blokzijl binnengehaald uit Duitsland om eerst werd ie bijvoorbeeld hoofdredacteur gemaakt van een krant om een beetje te controleren.

[00:44:39]

Van een katholieke krant begroet herinner. Maar toen hadden ze wat nieuws voor een wekelijkse radio praatje, dus hij begon met een week. Het was toen heel bijzonder nest, een wekelijkse columnist. Later werd dat nog vaker. Hij radicaliseerde wel wat, maar hij werd vlak na de oorlog gearresteerd en had eigenlijk de pech dat hij als een van de eersten voor het eerst in zijn leven had. De pech dat hij als één van de eersten werd berecht. Direct na de bevrijding waren de straffen wat harder dan drie jaar na de bevrijding.

[00:45:08]

Dus heeft de doodstraf gekregen. Maar als ie twee jaar later zou zijn berecht, zou ie bijvoorbeeld maar 2 jaar cel hebben gekregen. Hij is ook echt geëxecuteerd. Hij is geëxecuteerd als laatste 19:46. Is ie. Euh ja, doodgeschoten voor het vuurpeloton. Maar als hij dus direct na de oorlog het was toch de hele tijd bekent dat ie dan is dat ie er niet meer was?

[00:45:27]

Ja, maar hij was gewoon te horen op de radio. Ja, maar daar waren alleen maar.

[00:45:32]

Ik snap het. Maar hij werkte niet bij Radio Oranje.

[00:45:36]

Dat snap ik. Stel nou voor Noortje dat nu oorlog wordt hè? Welk land verovert ons nu met een volkje? We worden veroverd.

[00:45:43]

Luxemburg, denk maar gaper Roemenië.

[00:45:47]

De Roemenen veroveren ons, die veroveren ook het Mediapark. Maar die gaat niet meteen de hele Mediapark kapot schieten.

[00:45:54]

Die denken hoe kunnen we de bevolking ervoor zorgen dat ze pro Roemeens worden door bijvoorbeeld vrouwen met een Roemeense trui radio radioprogramma prominente plek te geven?

[00:46:03]

En een columniste die niet direct die geen rendabel bestaan snapt en in uit bevrijdings blaadjes uitgelijnd daar die denken van nou ja, goed, betaald mij maar doen. Inhoudelijk daar gaan we weer heel lang. En dat. Ik snap het al.

[00:46:17]

En zo is het. Nou ja, dit boek dit. Dat vertelt dit verhaal van Max Blokzijl. Dan moet ik wel bij zeggen het einde is nu al bekend. Het einde is bekend, maar dat was al bekend. Het was al een tijdje non-fictie, Noortje. Je laat je niet vaak verrassen door het einde.

[00:46:32]

Daar kun je beter een boek uit The King's Bridge trilogie halen, maar in ieder geval het vaccin non-fictie dus tegenvalt dan gemengd.

[00:46:39]

Ik had dit dus besteld. Is toch wel een beetje de schrijfstijl. Het heeft niet helemaal gebracht. Ik vind de langsgaat, maar lijkt me een vrij droge Schrever en weinig humor. En dan bijvoorbeeld hele liedteksten van wie Neerlands bloed het oude volkslied uh, allemaal.

[00:46:56]

Dat ik dus door jou toch wel weer een beetje geprikkeld werd om weer wat wat oorlogs boeken te gaan lezen. Ik heb dat best wel een fase gehad waarin ik dat veel deed. Mijn vader houdt er ook van, maar toch een tijd niet gedaan. Heb ik van Stefan Hertmans dus een boek gelezen. En waarvoor is de volgende keer werk? Vond het wel leuk om daar weer een beetje in te zitten.

[00:47:13]

Nou, dankjewel Noortje. Maar je bent je ben.

[00:47:15]

Jij bent een gematigde watergebied, Jasper, omdat hier een veel mooier boek inzit en dit een vrij droog vind opschreef. Ik had het met een zeker enthousiasme. De brief waarin Strien ontbreekt. De brief ontbreekt. De brief de brief bezit brief doe je op het doosje.

[00:47:29]

Jaja. Jan. Ik heb een koptelefoon. Oh ja, dat nooit cancelling dat mijn moeder dat zou haat. Dat is voor haar uitgevonden. Afijn. Nou weet je wat ik had. Ik had die koptelefoon gekregen en ik had dat ding opgezet bij Studio Voetbal op de redactie en ik ging daar rustig zitten werken. Maar ik had niet door. Ja, ik zat de Top2000 te luisteren en ik had. Ik denk het zacht, dus ik zet hem op z'n alle hardst.

[00:48:09]

En ik zat zo met een belachelijk nummer.

[00:48:11]

Niet op je telefoon. Nee, telefoon. Zaten op een zeker moment tien mensen naar me te staren omdat ik met kedeng kedeng! En toen vroegen ze aan mij van gaat het lekker? Lacht ie wat zachter. En toen? Hij zit helemaal niet op. Toen gingen ze daarna ook nog pesten met een mooie koptelefoon.

[00:48:27]

Ouwe lul.

[00:48:29]

Nou zal ik beginnen met de punten. Da's goed, schrijf ik mee. OK, ik heb Noortje, heb ik een 7 gegeven originele onderwerpkeuze helder verteld. Ik kreeg zin om dit boek door te bladeren diep onder de lees Mammoth door te bladeren. Nu Roelof, ik moet er niet aan denken om dat boek te moeten lezen. Je hebt het wel heel mooi verteld. Als geen ander. Dat kun je. Ik hoop dat je ooit mijn boeken wil bespreken op de radio.

[00:49:01]

Daarom krijg jij ook zeven punten.

[00:49:05]

Norge, een originele keus, goed besproken. Ik heb hier acht punten voor over.

[00:49:14]

OK. Marcel, ja, ik heb dit gezien. Je hebt het gezien al. Ja ja, je kunt wel opzich. Je hebt leuk verteld over Blokzijl wat lang. Dus zie de 6 punten als een aanmoediging om het volgende keer beter te doen. Ik heb het hier. Nou, ik heb zuinigjes. Ik zie het. Ja ja, Roelof, een vijf en een half. Nee, want ik vind Marsal wat jij zegt. Ik ben het daarmee eens.

[00:49:37]

Roelof kan heel goed vertellen, maar ik zou dit boek echt niet niet.

[00:49:44]

Nee, helemaal niet.

[00:49:45]

Maar daar ja Roelof even. Ik vind ook dat je leuk kunt vertellen, maar dat hoeft ook niet te worden overdreven. Nee, maar jij denkt nu dat je Goltz. Geef toe storytelling.

[00:49:53]

Dat jij bent. En Marcel. Uhm zesenhalf. Ik heb een einduitslag. Vertel. Euh Marcel. Ik vind dat het dus niet zo'n goed boek was. St. Marcel en ik eindigen beiden op 12 en een halve regel is dan dat degene die het hoogste cijfer heeft gekregen. Uh, daarvan wint ze op de derde plaats. Marcel van Roosmalen had 12 punten. Regel is dan behaald, behalve lager dan de derde plek. De tweede plaats ook twaalf en een half.

[00:50:21]

Maar met een 7 beloont het Roelof met.

[00:50:26]

Je hebt hem een tweede gemaakt ja. En Noortje Veldhuizen wint met een ruim verschil deze aflevering 15 punten voor het boek Het ligt daar, treurt Rips.

[00:50:36]

Ja, herontdekt Nederland met wandel, fiets en scootmobiel routes.

[00:50:41]

Nou, hart voor Mark van Wonderen en Jolanda Huntelaar halfweg de dochter mensen van Klaas Jan had zijn huis al eens op.

[00:50:51]

Leuk. Bedankt dat ik ook ooit een keer mocht winaars toch? Ja, als je goedkoop kiest. Eerder gehad? Ja, goedkoop inzet. Nee, prima, maar hartstikke leuk. En ik zal toch ook niet gewaardeerd? We hebben toch ook hun een een veelzijdig publiek? Ja, maar we kiezen toch ook originele boek? Maar dan moet je je wel op afgestraft? Ik dan en jij dus eigenlijk ook een beetje. Nou ja, jij moet ook ophouden.

[00:51:13]

Dat is de volgende keer voor mij echt puntenaftrek. Dus nog één keer het Engelstalige fruitpluk. Ik xaml ze, dus ik sabbelen mezelf in slaap met nicotine tabletten. Is het niet gevaarlijk dat je nog een stuk in je mond hebt en dat je dan? Nicotine is één van de zuiverste stoffen?

[00:51:33]

Nee, ik bedoel meer dat je dat die pillen je luchtpijp schiet omdat je in slaap valt, vlak kamer, gehemelte of om of op het laatst een fikse uit op het kussen. Vind je wel vaak vies, want dan zit er één op mijn wang. Dan krijg je het rijke rood plekje. Nee, maar ja, goed naar de douches. Dat wil af, want ik douche grondiger lek nu uit.

[00:51:52]

Als je denkt lekker met een shaaban op dat ik vind obscene bewegingen daarbij ook.

[00:51:59]

Weet je wat ook als je maar vaak naar mooie vent. Die Zauberflöte van Mozart. Heel mooi. Dat is voor de kindjes ook leuk, want je hebt ook een soort hoorspel variant van in het Duits. Ook goed voor hun talen.

[00:52:10]

Maar als je Waegener mooi vindt Wagner is bombastisch en de Die Zauberflöte is toch heel frivool. Een beetje Pizzi kinderlijk. Beetje. Ik vind alle componisten mooi.

[00:52:18]

Nou kijk, daar heb je het wel. Maar Die Zauberflöte is echt heel leuk als je zo'n knutselnamiddag met de kindjes hebt om wat aan te zetten. Is allemaal ook leuk. Ze hebben daar echt een soort hoorspel van gemaakt. Heel leuk inderdaad. Staat gewoon een potje van draaien.

[00:52:29]

Altijd die halve gek die ik steles. Ja, Dirk Scheele die vroeger met euh hebben toch wel eens vertelt het verhaal dat ik vertel dat tegen Marijke vertelde dat ze ooit naar een concert was geweest van Dirk Scheele, maar die hij vroeger dus met gehandicapten en mensen met het syndroom van Down gewerkt. Als je dan met je kind heen gaat, word je dus bijna vertrapt. De kinderen worden bijna vertrapt door de fans met syndroom van Down, want dat lied stamt.

[00:52:56]

Stam stampende olifant. Je bent een olifant. Toen zei ze Nou, mijn kinderen waren 3 en 5. We gingen daarheen. Nou, die kropen dan over de vloer. Maar die werden op een zeker moment om omsingeld door een horde mensen met syndroom van Down en hun begeleiders. Die stampte harder. Die stampte er keihard. Dat bleek. Dirk Scheele jarenlang met die mensen gewerkt hebben. Levensgevaarlijk concerten van Dirk Scheele. Wel leuk om die muziek af en toe te draaien.

[00:53:20]

Ik ga er ook L.H. Kent de hele cd van Dirk Scheele uit je hoofd.

[00:53:25]

Jij ook inmiddels? Ik ook. Dus ja, dat vind ik moeilijk. Stam stam stampen als een olifant en dat werkt heel veel met herhalingen. Je kunt ze iets van Dirk schelen. Euh euh. Draaien. Hij jij dan meezingt? Dan zing ik mee.

[00:53:39]

Maar ja knikkers helemaal te wiegen mee. Ik stap ik dat ik stap niet. Stap nu als een B van ach, ik sluit. Ik sluit. Ik sluit en ik sluit u als een tijger. Ik vlieg. Ik vlieg in een vlieg en ik vlieg du alsem. Gol is nooit eens een keer een beest wat je denkt dat het is de altijd de simpelste vlieg als een vogel. De simpelste oplossing gaat nooit. Als een libelle nu als pa na de galea door de woonkamer jongeren uit bezet spullen weg.

[00:54:25]

Mama en ik.

[00:54:31]

Ik sta, ik sta. Ik zou mijn kinderen nog liever naar het Zauberflöte laten luisteren. Is de 3 en 5 ha ja nou en kun je niet vroeg genoeg mee? Hebben ze allemaal fluiten?

[00:54:39]

Dat is waar ik ben, maar ik ben het eens zo hoog mogelijk inzet. Maar je moet het verschil met de andere kinderen door niet te snel te groot. Lea heeft al een woordkeus. Vorige week ging het luchtalarm af toen zijn ouders het luchtalarm. Het is eens per maand dan welk kind van drie praat wat ik zeg een heel goed leven. Hier beloonde en kreeg ze een rauw zijn som.

[00:55:01]

Ik beloon haar met sommen dertig en veertig. De zeventig. Bijvoorbeeld dat ja, ze hebben ook een eigen eigen spel. Ik was er van de week en ik was kaasfondue bij. De familie Van Roosmalen zet Caligula in. En dan doet ie alsof je een hele boze Romeinse keizer is denk ik.

[00:55:19]

Die die overleefd door meisjes bloed drinken. En dan mag één van de twee meisjes. Mag het hulpje zijn en die mag de ander aanwijzen. En die ander wordt dan door mij gebeten in de nek en halen ze samen. Vangen vampieren vampieren? Ja, maar dit spel gaat wel door. Dat ze bijna huilen dat ze bij. Dus dan heeft de ander heel veel lol in de helpster. Maar dat kan natuurlijk ook weer van personage wisselen meisjes daar van? Och, die is zo blij dat we even rustig bezig zijn.

[00:56:00]

McKeon, Radio 1, VPRO podcast.

[00:56:05]

De Arabische Lente Tien jaar later werd nog eens duidelijk dat Fit o OBP wel op wat. Eind 2010 stak een straatverkoper in Tunesië zichzelf in brand. Dit vormde het begin van grootschalige protesten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Wat is er tien jaar later overgebleven van deze revolutie? Die wordt nochtans zegt iedereen. Kan het leger alsjeblieft een einde maken aan de plunderingen en verkrachtingen? Dat? Dat vind ik. Dat vind ik zo deprimerend aan dictaturen, omdat ze dus hun eigen alternatief verwoesten.

[00:56:51]

Vormen ze daarmee hun eigen rechtvaardiging? Samen met mijn gasten ga ik op onderzoek, een zesdelige podcast serie met onder andere Joris Luyendijk en Hassnae Bouazza. Dat was een broeide en borrelde en kookte en en leefde en spartelden. Maar het feit dat er in Tunesië gedemonstreerd werd, was al historisch. Mijn naam is Abdoe Clausura. Luister naar de Arabische Lente. Tien jaar later loopt de Linkerduim ya ya.