Transcribe your podcast
[00:00:00]

Eerder vandaag op de redactie van de krokante Lace Map, maar het wordt wel. Bereid je dan op voor een hele andere samenleving straks. Dan is het al de helft van de horeca gaat dicht omdat ze failliet zijn. Ja, alleen de dubieuze horeca blijft.

[00:00:14]

En het is straks. Ik weet niet of je ambities hebt, maar als je een horecazaak wil beginnen. De goedkope pandje liggen voor de oprapen. Straks zou er een krokant. Is het niet de ideale krokant café? Gewoon dat wij meteen als de horeca ook moet?

[00:00:28]

Op zo'n pickups locatie bandje wat toch legden we twee maanden een cafeetje gaan nemen. Even serieus? Ja. Zouden we dat leuk vinden? Met z'n drieën een pop up café? Niet onder de vlag van de Locals klantenlijst, maar op Radio 1. Maar gewoon met z'n drieën tijdelijk een pop up café.

[00:00:44]

Ja, ik ken er mensen die wat pandjes hebben die inmiddels ook leeg staan hoor. Zie je het dan voor je dat wij daar ook daadwerkelijk gaan Thais sturen aan A-bestuur? Noortje heeft een heel leger met serveersters waar die zit.

[00:00:54]

Allemaal zonder werk nu. Lijkt me echt heel leuk om een kroeg te hebben. Majak och man. Ik zou daar wel de hele tijd gaan zitten. Ik maak een kinderhoek, dus daar kan ik de kindjes mee. Dat zijn café. Dat vind ik niet de leukste cafés ook.

[00:01:06]

Maar ik kan. Ik kan ook. Doe jij de avontuurtjes? Doe ik de dag uren? Dat is toch ook?

[00:01:11]

Ik ben er gezellige dag muffins uit te serveren aan en een parttime vrouw. Ik heb ooit in Nijmegen een tijdlang café. Drie weken was ik de baas in een café café Derechter in de Hertogstraat. Helemaal kapot gegaan. Ik had geen. Hetzelfde had ik ook in het onderwijs. Ik had geen gezag over de klant. Heb jij in het onderwijs gezeten?

[00:01:31]

Ja, Noortje, ik ben een tijdje leraar geweest.

[00:01:34]

Het is een verhaal over voor wat voor mensen de oranje mavo in Mook. En ik ben jij toen. Ja, toen was ik denk 23. Ik ben totaal afgeslacht.

[00:01:45]

Dat hebt toch ook euh euh, nog journalistiek gegeven?

[00:01:48]

Ja, dat heb ik een paar jaar geleden nog gedaan aan de kunstacademie in Arnhem. Euh, creatieve richting. Nou, dat was een groep dat was ik lag aan hen.

[00:02:00]

Al die leerlingen daarop kuyten verwijding waren heel kwetsbaar. Ik heb er ook artikel over geschreven. Het was echt niet meer naar als ze allemaal zaten ze in therapie.

[00:02:08]

Ze woonden bij mekaar in huizen konden je bij elkaar af. Afblijven ook. En ze hadden heel veel gevoelens. En twee na een zekere tijd zat ik bij de klas. Ik de grond, de ontbrekende twee twee meisjes. En die hadden met z'n tweeën onder de tafels een huisje gebouwd van kartonnen dozen. En daar zaten ze in. Hij kon er heel slecht mee omgaan. Ik gaf les in het observeren en dat je dan gingen we. Ik had opdrachten verzonnen.

[00:02:34]

We gaan met z'n allen naar de supermarkt en dan observeer je wat je ziet. En dan schrijf je daar een korte verhalen over. Want zo moeten we dus leren om creatief te schrijven. Maar de helft bleef gewoon achter in de supermarkt. Ging helemaal niet meer mee terug. Zoveel is zo de rattenvanger van Hamelen dat de op de ratten zat schreeuwen. Kom nou mee terug en jij hebt natuurlijk niet super overweegt. Hoezo niet? Eigenlijk wel als ik het een talkshow doe.

[00:02:55]

Maar ja, goed, we schijnbaar heb ik niet de gave om mensen allemaal achter me aan te krijgen.

[00:02:59]

Die kroeg was bijna failliet toen je daar drie was van je was verliefd. Ook mensen gingen niet weg als die het gezellig de sluitingstijd week zei. Een laatste ronde en niemand luisterde. Ik sta overwicht. Ja ja, maar toen was ik heel jonge. Die laatste ronde zei ik de laatste ronde en mensen gingen gewoon bestellen.

[00:03:16]

Dan zeg je tegelijkertijd bestellingen.

[00:03:17]

De laatste ronde zeiden ja, drie bier en dan gaf ik dat was echt een soort feud daar.

[00:03:23]

Ja, geweldig. Ja, da's kapot gegaan Roelof. Maar dat doe jij de dagdienst maar met een vinger in de bus. 3.

[00:03:30]

We zouden drie soorten doelgroepen. De mensen komen bij mij voor een krantje, een boek, een goed gesprek. Ik serveer koffie, drink zelf koffie. Misschien begin ik wel even tijdelijk weer met roken en ben Roelof is het natuurlijk quizzen geblazen. Da's gezellig. Dat is pinnetjes. Dat is een vriendje, zat er bij.

[00:03:48]

Noortje is het party. Jij gooit de vleugels in je mond. Uhm, hupsakee. Een halve ontkleden koor. Kom dansen met alles erbij en dropped eraan. Dat trekt natuurlijk ook weer bepaald volk. En ondertussen loopt die kassa door. Tik, tik, tik. Ieder biertje horeca kan vragen wat wil. Vraagt maar 4 gulden voor euro voor een biertje. Maar is dat nou zo'n stomme verspreking? Ja, nee hoor.

[00:04:11]

Ik vergeet dan soms even dat je oud bent omdat je daar zo iets zegt.

[00:04:14]

Want ik ben niet oud. Ik. Ik dacht bij mezelf ik. Pfff. Ik stond laatst voor de spiegel dat me beter jong, jong van geest en jong van lichaam dan gaat met sporten.

[00:04:24]

Daar wordt aan gewerkt.

[00:04:25]

Ik wandel nu veel veel dingen, bijvoorbeeld nu. Vroeger nam ik een Uber of een tram. Nu ben ik gefietst op een Nez fiets. Heerlijk toe, maar dat is niet wandelen.

[00:04:36]

Nee, maar ik wandel ook veel. De Krokante Lanzmann met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries. Wat fijn dat we hier weer zijn met elkaar. Welkom allemaal bij de krokante lijst, maar op de Korona Files 12 13 14 14. Dirt 14. Ik heb geen idee. We zitten ongelooflijk en niet bij iemand thuis, want dat mag eigenlijk niet. Het wordt steeds Caere. We zijn ooit begonnen. Weet je nog dat wij met die korona vals begonnen?

[00:05:12]

En nu is het gewoon zo normaal geworden. Het wordt steeds beperkter.

[00:05:16]

Ja, nog man en macht. Je mag ook eigenlijk niet meer met twee mensen ergens op bezoek. Dus we zitten nu op de werkplek van Noortje, want dat is een werkomgeving. Dat mag. Ja in Desmeth, ja, in een euh. In een heuse studio. Ja, alle drie met een mondkapje op. Ja, dat is ook nieuw. Maar klinkt toch helder, want het is een professionele studio. Ja, fijn dat hier komt. Fijn dat het kon, dank.

[00:05:35]

Heel fijn dank aan Kees de Koning om hem te eren.

[00:05:40]

Misschien een klein stukje hiphop in de streektaal. Recent draaikont die beter veel kritiek krijgt. We hebben alle drie weer een boek gelezen.

[00:05:54]

We hebben ook de boeken van Damien euh, binnen. Wat is er van jullie ingeschreven? Euh, iets van euh, de I. Ja, ik heb hem niet bij me. Maar daar stond iets info. Ik wist niet dat ik ingeschreven was. Waarschijnlijk is dit onder je niveau, maar toch veel plezier staat er bij jou in. Kijk maar in betasten licht. Hier is dit van jou. Dit is mijn tas. Ja, kijk maar eens even voorzichtig.

[00:06:16]

Het lijkt mij. Het ligt lekker in de hand en ik gun Damien ook.

[00:06:19]

Ja, belastingaangiften, dingetjes.

[00:06:21]

Ja, die hou ik weg van Eva dus.

[00:06:25]

Bij mij staat er in Amy's hoop dat je het iets vindt, anders moet je er een onderzoeker van maken. Liefs, snel wijn. Vraagteken x do da.

[00:06:35]

Nou, dat lijkt me een geheimtaal. Dat wil die van je. Dat wil ie echt een karweitje drinken.

[00:06:41]

Nee, hij is dus die man waar die tomos woordelijk wolthuis. Wij zitten op het verkeerde spoor. We hebben elke keer gedacht dat de Tiote Diederik was van die kleine kunstje van het kleine nichtje. Hoe heet ie nou Sybrand? G. Giphart. Maar t is dus gewoon Dami.

[00:06:56]

Volgende keer meer over de boeken van Manmanman, de podcast Onze Vrienden Daar, nu drie andere boeken. Wie wel heel groot. Eva Jinek vol. Dit is een fenomeen.

[00:07:06]

Ja is een blurb? Ja, da's een blurb. Wat zijn blurb? Precies? Dat is een quote die op een boek zit. Met wat krijg je dan voor betaald? Als je dan vragen kreeg, kun je Blurb? Nee, dit heeft Eva gewoon gezegd in een in een aankondiging denk ik. Op tv mag ze dat? Mag ik jou vragen om te beginnen? Jazeker Roelof. Ik heb bij me is een grootboek ziek. Het is een heel groot boek van Sinterklaas is er niks bij.

[00:07:27]

Nou, ik heb dit boek inderdaad gekregen met Sinterklaas vorig jaar en het lag een tijd in de boekenkast. En ik heb het laten liggen, maar laatst pakte ik het eruit en dan dacht ik wat een mooi cadeau is. Ik heb hork gekregen. Het is een fantastisch cadeau boek voor mannen. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal.

[00:07:44]

Nou, het is natuurlijk uitgegeven. Maar wat is dit nou weer voor deze ouderwets van je? Dit is toch ook gewoon een vrouw die van voetbal houden?

[00:07:51]

Er zijn weinig vrouwen die hier een plezier mee doet. Ik zou dit niet 1-2-3 aan een vrouw geven op een verjaardag.

[00:07:57]

Van hier heb je nu al een vrouw die dit leuk gaat vinden. Ik ook. Barbara Barend weet wel meer dat die dit heel leuk zouden vinden.

[00:08:03]

En dan zijn er welke vrouwen vinden het allemaal leuk in jouw omgeving? Ik heb er allemaal nou niet allemaal.

[00:08:09]

Maar sorry, dan neem ik het helemaal mee naar wie dit heel leuk zouden vinden. Ouderwets gedacht.

[00:08:12]

Dit is een boek, echt een boek voor vrouwen. Ik heb er toevallig ook. Nee, dit is een boek, vooral voor vrouwen. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Het is groot, het ligt lekker op de keukentafel. Naast de andere vrouwen boeken h boeken over de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrouwen ook gek op na dit boek? Roelof zal beamen is een heerlijk beladen boek. Als je van voetbal houdt. Alle gegevens en feitjes landelijk gezien worden ondersteund met met kaartjes, met graphics.

[00:08:42]

En dan heb ik hier. Ja, ik kan er gewoon in bladeren en dan loopt het water me uit de mond. Er zijn een paar dingen die je mist. Het water loopt me uit de mond die in de mond neemt wat ik slijm?

[00:08:53]

Echt. Maar de uitdrukking is het water laat me in de mond uitschuift, want ik ga dit opzoeken. Water loopt me uit de mond, water loopt niet in de mond. Dan heb ik een heel betoog en dan ben ik helemaal van me. A propos.

[00:09:03]

Na het hoofdstuk of het boek dat lekker dicht, dik is met veel mooier overzicht foto's maken Lansingerland GGD's het grootschalig aan ouders in Groningen Friesland. Je die uitkeringen gevonden? Roelof?

[00:09:18]

Euh ja, Lansingerland is Zuid Nederland. Ja. Trainen in het antwoord op vragen. N Beetje laptopje dingen te zoeken. T Is bizar. Hier zitten de. Ik ben er. Volgens mij is het heeft is het in de mond.

[00:09:32]

Bedankt. Ik ben weg, het water loopt me in de mond. Nou, daar ben ik toch weer gepakt op het taalfout. Wat? Wat zien we allemaal in dit boek? Het ontstaan van het Nederlandse voetbal? De amateurs? Nou, ik ben geïnteresseerd in hoofdstuk 3 de profs. Dan blader ik daarnaartoe en dan krijg je alle profclubs voor de besproken. De geschiedenis van de profclubs, de voormalige dus de Wageningen Exacter is een landkaart. En dan wordt het allemaal aan geprikt.

[00:09:57]

De stadions. Heerlijk. Weet je wel. Ik lees bijvoorbeeld dat in de oorlog namelijk de toeschouwersaantallen toen toe of af Noortje toe precies toe de toeschouwersaantallen stegen. Nou wat mijn favoriete landkaarten in dit boek was en dat wil ik wel graag laten zien. Boek het even zoeken. Er zit een kaart bij en daar staat mooie fotografie. Heel mooi, maar ook vooral mooie graphics hier Heracles Almelo.

[00:10:22]

Daar kan je het woord graphics niet vaak genoeg horen uitspreken.

[00:10:25]

Heerlijk gaat het type type.

[00:10:30]

Gaat het stadion van Volendam? Euh. Komt er sprake is geweest van de Kuip? Ik zit aan het mooiste kaartje. Is dus dat je een landkaart van Nederland ziet met stipjes van alle voetbalclubs. En dan hebben ze dus het land gekleurd waar de meeste seizoenkaarthouders van een bepaalde club zitten. Dus je hebt de kaart van Nederland. Je hebt die stipjes waar die voetbalclubs zitten, maar je hebt bijvoorbeeld roze vlak. Dat is Ajax zeer waar dus in een gemeente de meeste seizoenkaarthouders van zijn.

[00:11:00]

Wat grappig is bijvoorbeeld. Dan zie je dat in de gemeente Elst tussen Arnhem en Nijmegen. Is Vitesse groter dan NEC? De meeste toeschouwers zijn weet de seizoenkaarthouders die daar dus.

[00:11:14]

Ik vond vroeger met aardrijkskunde ook het gebruik van de Grote Bosatlas echt moeilijk hoor. Van aardigs zijn er sowieso een lastig vallen dat je daar moeilijk in staat in de stad.

[00:11:22]

Gewoon een register in met Ümit plaatsen. Bladzijde 57 Hoelen.

[00:11:25]

Of nee, maar daar moest je dus hele specifieke de steenkool productie 19:56 op de site.

[00:11:31]

Wat vond ik leuk? Weet je wat ik hoeren vond en aardrijkskunde toe? Nou, toen het over die bodem ging. Dat je te denken over lust moest gaan hebben en dat je geld bij was.

[00:11:40]

Soort rivier met al die die banken en één slot hadden we het allemaal.

[00:11:45]

En welke beesten? De zittende raakte mij teveel in biologie? Dit is gaaf om te zien dat Cambuur flexie. Ja, leuk toch om naar te kijken.

[00:11:53]

Dat mensen dus op um even kijken. TV Thas tv. Ameland. Ja dus meer fan zijn van Cambuur en van Heerenveen heeft met de bootverbinding te maken had ik bedacht.

[00:12:04]

Want je gaat natuurlijk niet met de boot van Ameland naar naar Heerenveen gaat. Ik ben blij dat je de band naar Harlingen ga je? Nee, maar wat ik grappig vind? Kijk eens even naar deze oranje vlek en deze kaart is Vitesse. Dat is Vitesse. Deze kaart is in 2018. Moet je eens nagaan hoe Vitesse het nu doet. Daar zijn nu geen seizoenkaarthouders natuurlijk. Dus deze kaart is is voor mij. Neem deze kaart mij mee naar een wereld fantasiewereld van voor Corona, een wereld die nu niet meer bestaat.

[00:12:34]

Daar zijn geen seizoenkaarthouders meer. Er zijn nog wel stadions snoertje, maar daar zit niemand meer in. Deze kaart is totale fictie geworden wat wij straks met z'n allen gaan doen als er meer toeschouwers mogen komen. Is deze kaart opnieuw inkleuren en Roelof, dan neem ik jou mee in dat experiment. Denk jij ook niet dat die oranje vlek van Vitesse vele, vele malen groter wordt als ze weer opnieuw beginnen en niet Vlecken hebben natuurlijk over die vlekken de de verzorgingsgebied.

[00:13:01]

De kleuren hebben te maken met ook v m hoe dicht de buren de bijligt. Maar je ziet geheel Groningen is natuurlijk. Ja, groen. Je gaat snel.

[00:13:08]

Logisch, want maar kijk eens naar Ajax. Dat zit in Den Helder. Dat komt natuurlijk door die mariniers die daar zitten. Mariniers, die zijn natuurlijk allemaal voor Ajax snoertje. Die willen altijd bij de winnende partij zijn. Zo zijn ze getraind. Ze zijn getraind om dood te schieten, om te killen. Dit stripboek staat niet zoveel tekst in toen totaal tegen mij en ik vind de zinnen die erin staan niet eens zo mooi en soms weinig tekst. Heel weinig tekst dus.

[00:13:34]

Niks voor mij. Maar ik vind het wel heel grappig hier. Europese kampioenschappen.

[00:13:38]

Dit is pagina, maar dit is echt het weer voor de extreme liefhebber van de shortlist.

[00:13:43]

Alles al gelezen voor de bladen, maar dit is lekker niet lekker bladen. Bos heeft trouwens heel veel. Die hebben hun franchisenemer uitgebouwd. Maar je hebt ook de grote atlas van Amsterdam Tweede Wereldoorlog, de asfaltweg. Allerlei dingen hebben ze nu. Die valt tegen. Ja ja, vonden we echt helemaal niks toevoegen. Maar ik vind het wel heel goed. Ze hebben ook een Bosatlas van Arnhem volgens mij. Ik vind het wel goed dat ze deze niet hebben opgezocht.

[00:14:06]

Ik ben een enorme fan. Vroeger kon je me ook. Ik vroeg altijd atlassen op mijn verjaardag. Heerlijk. En dan zeggen ge sloeg ik gewoon open zoals ik. Nu deze atlas overslaande drukte ik m'n vinger ergens op afdrukken met een stuk tekst. En wat ik ook mooi vond, dat hoef ik dan toch nog even aanstippen is het kaartje. Nou kun je mij wegdragen.

[00:14:25]

Het kaartje van Europa met stipjes van de ploegen bij Vitesse tegen gespeelde Hulk. Nou moet je nou eens even kijken naar dit kaartje. Andere clubs, die hebben nog nooit Europees gespeeld, dat doen ze vanaf de kwartfinale van de KNVB beker. Kaartje van Nederland zijn de kleine clubs. Maar Vitesse is dan toch een grote club. En dan zie je bijvoorbeeld heel Dundee United en Vitesse vier keer tegen gespeeld. Helemaal blauw rondje, alles gewonnen en wat ik wel grappig vind op zo'n kaart dat ik heel dicht Dunn die daar gewoon een kustplaats nooit je.

[00:15:00]

Vergeet je niet te abonneren op deze podcast? Dan mis je nooit meer een aflevering. Heb je een vraag of opmerking? Mail dan naar de krokante Lace Map en Outlook.com, de E en co.

[00:15:19]

Ga er maar eens. A Dream lanceerde met. Samen met Terry Lambert staan tien lived. God, mijn broer is blind en dat weet je haat. Ik kreeg van de week, krijgt dan de. De weken tijd van mijn manager door. Pak m er even bij in een mail en een tijdje geleden. Uhm, heeft zij mij? Hebben we contact gehad met een partij waarbij je boeken kunt inspreken? Dus met die partij contact gehad? Toen moest ik een demoteam opsturen.

[00:16:07]

En toen reactie. Allereerst dank voor jullie geduld. We hebben inderdaad in december opnieuw samen naar alle Demarez kunnen luisteren voor 2021. We krijgen bijna dagelijks aanmeldingen van mensen die willen voorlezen, waardoor we sowieso al zeer kritisch zijn. We vinden Nortons voorlees kwaliteit helaas niet van het niveau wat wij van onze voorlezers vergen. Wellicht zou meer ervaring helpen. Alleen is dit bij ons nu niet. Dat is rare zin. Alleen is dit bij ons jammer genoeg niet helaas dat hakselen zijn verkeerde zin die zij gemaakt heeft.

[00:16:39]

Ja, maar dan moet jij als ge ervaren getrainde voert doorheen prikken. Heel veel Nederlandse schrijvers maken heel veel fouten in zinnen. En dan moet jij dus vooruit lezen zoals ik nu doe eigenlijk. En dan pats boem daarop inspelen en er een mooie punt achter draaien.

[00:16:53]

Mocht Norrtälje echt verder willen met het voorlees werk, dan raad ik altijd standaard aan om contact op te nemen met de vroegere blinde bibliotheek. Zij zoeken altijd voorlezers en daarmee bouw je als voorlezer tegelijkertijd ervaring op.

[00:17:05]

Wat een negatieve mail en dat de. De gehandicapten worden dus door dit bedrijf gestigmatiseerd. Ga maar oefenen op gehandicapten. Ja, dat is dat is toch verschrikkelijk? Dat adviseren ze ook.

[00:17:18]

Maar wat ze hebben is is hun gehoor. En dan krijgen ze andere zintuigen maar hoeven voorlezers.

[00:17:24]

Nou, ik kan dit. Alsof ik zo slecht voorlees. Nee, helemaal niet. Zou dit een grapje van u zijn van zoiets stagiaires? En ga jij de plint ladder even halen? Ja nou, ik vond het niet per se, al ga je dit doen. Nee, natuurlijk niet. Waarom niet wat ik gehoord heb en er inmiddels wat had betaald? Ja, 10 cent per uur per boek. Het scheelt niet veel prijzen. Ik zeg niet dat ik niks te doen heb of het is wel leuk.

[00:17:46]

We hebben natuurlijk goeie connecties met blinde euh, Vincent Bijlo, vriend van de show. Euh, misschien kun je eens een stukje voor hem voorlezen. Ik vind het wel.

[00:17:56]

Ik denk niet dat Vincent dit heel erg leuk vind. Nee, die vindt ons sowieso niet leuk. Nee maakt niet zo heel veel.

[00:18:01]

En u vindt ons verschrikkelijk. En uh uh euh. En als we nu ook nog z'n boeken voor me gaan inspreken, dat is natuurlijk naar het randje.

[00:18:11]

Ja, ik vond dit niet een hele motiverende mail. Nee, nee dus. Het is niet nog eens proberen. Maar t is ga gewoon maar voor de straf in de hoek staan en tegen de muur praten, maar niet willen leren lezen. Is het eigenlijk wat er gezegd wordt? Dat stop met spreken en dat is eigenlijk oneerlijk, wordt niet gezegd. Stop met spreken, maar denk niet dat je het kunt. Dat wordt er gezegd. Maar spreken? Dat is natuurlijk nog wel wat anders.

[00:18:31]

Als je een je voor op de lijst, dan moet je 4 5, 6 7 8 uur naar jou luisteren.

[00:18:36]

Ja, ik moet eerlijk zeggen dat ik nadat die idee had ingesproken. Dan moet je 3 pagina's ofzo inspreken. Toen dacht ik al jeetje, helemaal niet zo leuk beroep. Helemaal niet leuk.

[00:18:51]

De BN ers sudo ook dit. De opgave van vorige keer was een vrij ingewikkelde. We hadden een hele instructie, de bijgeleverd even luisteren naar die opgave. De presentator van Ziggo Sport en voormalig gezicht van Te Land, Ter Zee en in de lucht nam plaats in de kappersstoel. Hij zuchtte bij het zien van zijn fleece pet in de spiegel. Kun je hier nog wat mee? Vroeg hij bedrukt aan de kapper. Misschien de boel een beetje naar voren komen.

[00:19:17]

De kapper gierde het uit. Nou, laat ik het zo zeggen.

[00:19:21]

Het wordt in ieder geval geen puntje puntje puntje. We hebben echt twee soorten luisteraars.

[00:19:28]

De mensen die goed luisteren naar de instructies zijn elementen die zich daar niks van aantrekken. Hele hoorders vullen toch weer. Jack van Gelder in, terwijl wij zeiden nog niet invullen die presentator van Te Land en in de lucht toch doen. Allemaal fout. Het goede antwoord was natuurlijk. Het wordt in ieder geval geen afro jack, afro is een kapsel.

[00:19:54]

Jack Jack van Gelder met Dick Vledder was dus niet het antwoord. Dat was Afrojack. Gelukkig waren er ook mensen die dat allemaal wél snapten, zei hij. Ja, misschien moeten we het een keer hebben over de Berengar sudoku.

[00:20:07]

Want ja, dat. Dat vind ik ook wel langer. Maar het is wel jouw ding. Grappig toch?

[00:20:12]

Ook wel eens wat ze wel. Maar je m.

[00:20:15]

Je moet niet zo verwachtingsvol onder ons gaan zitten kijken wat je erover praat. Dit is jouw ding. Rond het af.

[00:20:23]

D e v. We hebben tien b ik ZyXEL boekenlezers verloot. Dat was een hoop Porto, want ze zijn groot. De winnaars hebben die inmiddels ontvangen. Ik heb ook weer niet voor jullie bijdragers voor ik vergeet dat vroeger, jullie vorige week super ze allemaal kwijt.

[00:20:37]

Super inderdaad.

[00:20:40]

Kijk eens Flapper. Ja bedankt. Maar echt mooi ook. En stevig vind ik ook fijn. Heb jij dit allemaal gemaakt? Roelof Ja, met de hand ja. De nieuwe opgave. Heb je net naar mij gehoord? Heb ik naar jou gehoord hebt zodat jij hem kunt voorlezen? Hij is iets simpeler dan vorige keer, zodat ook iedereen weer een kans heeft op zijn. Mocht je het zelf boeken leggen, blinde mensen in je omgeving hebben, laat die ook even luisteren en dan kun je die oordelen op mijn voorlees kwaliteiten.

[00:21:09]

Als er blinde ontrolde onder ons luisteren, zullen wij even werden met z'n twee. Ik denk twee van gasboringen of gespreken. Ik weet het niet.

[00:21:15]

Het is een vrij korte sudoku, maar mail ook twee. Dat zijn het nu al. Mail je goede antwoord straks naar de krokante lees map met Outlook.com en ben je visueel gehandicapt. Visueel beperkt, moet je misschien wel zeggen. Mail dan ook even hoe je vindt dat nooit je voorleest. Heb jij geen geleidehond, maar wil je toch gezelschap wel eens naar de krokante lees map? En vraag het naar Noortje. Die gaat lekker met je wandelen en die leest de boeken voor.

[00:21:38]

En die doet de boodschappen voor je. Deze korona tijd ook niet gemakkelijk, want jij denkt maar dat slechtzienden en blinden allemaal behoefte hebben aan een boek in deze tijd?

[00:21:46]

Nee, maar er zijn ook drijf. Dat denk ik niet. Ze hebben wel behoefte aan hele andere dingen. Nou, ik heb nog wel opgeroepen h een begeleider gehad die hardloop met blinde mensen in een soort tuigje. Supermooie lijkt lijkt me dat.

[00:21:58]

Ik zag laatst een euh, iemand die geen benen had. Hardlopen. Dat gaat moeilijk hoor, op zo'n tandem op een wielerbaan. En natuurlijk niet zo moeilijk, maar dit was een blinde die. Ze hadden iets ontwikkeld en kon niet op gehoor op een wielerbaan in z'n eentje fietsen. Ja, zo heb ik. Eigenlijk ben ik iemand op de piste tegenkomen en die had ook geen benen meer. En die was ook blind. Uhm, en die ging op gehoor die de leraar daarvoor.

[00:22:19]

Die zaten mentaal ook aan elkaar vast. Die had een boks aan zijn rugzak hangen met links en rechts. En daar gingen niet achteraan achter het gelijk. Als dat zo.

[00:22:26]

Je hebt van die knakkers ook. Dus dat zijn ze hebben zelfs een klinkertje dan.

[00:22:30]

Dat kan ook, wat het ook zou doen. Het was ooit een blind iemand bij Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD en die euh. Die kon gewoon als je iets op tafel zette een kopje in het kopje gewoon horen wat het was. Ik zag aan Matthijs dat hij eigenlijk wilde, die wel tien voorwerp in een tekst klikken, maar hij wou daar toch geen circusact van maken. Maar in zijn hart wilde die dat wel. Dat zag je aan alles.

[00:22:50]

Heb iets op tafel gezet en dat gaat helemaal niet waar. We zijn geen seekers. Maar ik wil wel weten hoe het gaat. Probeer ons uitlegt hoe het gaat. Er staat een vrij fors voorwerp op tafel voor je snufferd eigenlijk. En dan ga je klikken, neem ik aan.

[00:23:04]

Het object dat ongeveer een meter van mij vandaan. Ja, ik weet te vertellen hoe hoog het ondervinden. Ja. Sinds ongeveer die hoogte klopt. Lommel staat niet vlak, tekentafels staat op een paaltje. Klokk. Ik denk dat het rond is. Klopt. En je moet ik kan interpreteren iets rond. Ik weet niet wat is een bal of zoiets? Ik weet het niet. Ik weet niet wat het is en is een bolvorm. Ik weet niemand.

[00:23:31]

Het is een globe na. Over circus gesproken. Ik moest gisteren een toespraak houden voor de supermarktbranche en daar ontmoette ik Peter Heerschop, die dus ook lekker aan het knabbelen was. En we hadden het over tv formats. Toen zei Peter Heerschop Ja, ik moest er lachen. Hij zei ja, ik heb de bodem nu wel bereikt. Ik zeg wat dan? Hij zei ja, ik ben gevraagd als teamcaptain in een nieuw programma. En wat hij daarin moet doen is bijvoorbeeld je hebt dit kopje.

[00:23:59]

En dan moest hij raden met zijn team. Of dit een echt kopje was of een kopje van chocola.

[00:24:05]

En dat was het hele format van het programma dat die tien keer in het programma een voorwerp voor zou krijgen. En dan moesten ze met het team raden of het echt was of van chocola. De vraag is natuurlijk de Gervasi. Enthousiast Ik bedoel, gaat hier doen. Nou financieel wat ze betalen. Zo praten dat soort mensen niet, maar daar komt het wel beetje op. Ik snap dat ook. Alleen dat je het. De digitalisering neemt nu wel toe.

[00:24:32]

Nou Noor, beter klaar voor alle mensen thuis. Let goed op. Hambrecht liet Maureen naar haar broer In welk jaar is papa ook al weer geboren?

[00:24:45]

Volgens mij in 1972 antwoordde hij Aha, rekenen ze snel in haar hoofd.

[00:24:50]

Het is volgend jaar ziet Prince Paint.NET geen verspreking?

[00:24:55]

Ik dacht ik doe geen kwartje. Hij mag wel. Hij mag wel iets langzamer. Dus ja, rust en iets verstaanbaar. En de stemmetjes. Ik ben op zich niet tegen stemmetjes. Alleen als je stembanden hebt vind ik het moeilijk stemmetjes. Maar ik het nog één keer normaal en rustig doen.

[00:25:11]

Maar ik piep maar even weg. Maar volgens mij klopt het antwoord niet. Want het antwoord oh, wat dacht je dat het altijd fout was?

[00:25:19]

Ik dacht. En proberen is met een volle stem te praten, niet met dat piep kuiken stem Robrecht, riep Morena haar broer in welk jaar is papa ook alweer geboren? Volgens mij in 1972 antwoordde hij Aha, rekenen ze snel in haar hoofd.

[00:25:40]

Dus volgend jaar ziet puntje puntje puntje. Ik vond het nog steeds niet goed.

[00:25:45]

Ik hoef niet te horen wat je ervan vond. Jij blind? Nee, denken de. Kijken Dit zijn de prestaties van Vitesse. Heel grappig. Je ziet dus de promotie in de negende toch goed. We gaan een slecht jaar. Toen schreef ik toevallig een boekje. Dank.

[00:26:22]

Geen Noche Velthuizen wil juist zo ik.

[00:26:26]

Ik wil wel hoor. Ik heb een boek meegedaan. Raakte vorige keer al even over had gehad. Stefan Hertmans met de opgang.

[00:26:34]

Is het een Belg? Ja, echt wel. Ik heb niet de voorbije ja en ik heb denk ik vroeger dat zijn.

[00:26:40]

Het is waarschijnlijk een titel die Firman en veel mensen kennen oorlog en terpentijn. Dan zegt zo'n lijstje boek vroegere middelbare school in mijn tijd. Nee, nee niet. Het gaat het. Dit is een deels. Ja, het is een beetje Arthur's Japanner weg. Zo zou je het kunnen omschrijven. Jackson snel weer afhaken. Maar dat is niet in de schrijfstijl, maar op de manier waarop het boek is opgebouwd. Want Stefan Hertmans kocht een huis in Gent om een oud, vervallen, beschimmeld, stinkend huis, want daar had hij zo een zwak voor is.

[00:27:07]

Zelf net na de oorlog geboren is toch de geur van schimmel en onraedt dat. Dat deed hem denken aan betere tijden. En uhm, hij kocht dat huis in Gent in de Patershol. Ja, en daar heeft hij jaren gewoond en op een gegeven moment. Hij wist dat toen ook al wel, maar hij is dit boek gaan schrijven toen die inmiddels in een nieuw huis woonde, want in dat huis aan de Patershol. Daar woonde een SS'er en daar zijn allemaal euh.

[00:27:35]

Hij is helemaal in die documentatie gedoken heeft met de kinderen, de kleinkinderen, de dagboeken van zijn vrouw, zijn tweede vrouw gelezen aan zijn eerste vrouw overleed. Die was overigens joods.

[00:27:45]

Uhm, en het is dat ze is overleden dan hè, want hij was een zuster.

[00:27:49]

Nee, ze is al lang voordat de oorlog begon overleed. Ze zat iets aan haar buik of zelfs ze wist niet wat het was. En het verhaal? Hij duikt in Uhm in dat verleden van die SS man. En hoe die radicaliseerde en de opgang verwijst geloof ik naar t feit dat Hitler stukken doorverkochten van dat ie met de notaris dat huis gaat bezichtigen en hoe ze overal door de vloer heen zakken en de notaris verzwikt zijn en kosten naar zolder willen. Want die valt van de trap af.

[00:28:17]

En nou ja, hij pleisters stukje bij beetje dat verhaal uit van die. Die man die daar jarenlang gewoond heeft en wat er met hem gebeurd is tijdens de oorlog. En ik? Ik wil gewoon eigenlijk niet te veel over vertellen, want het is echt een heel leuk boek en het einde. Maar het is een humoristisch boek zeg. Nee, het is dit is niet een grappig boek, maar wat er Arthur's Japanner aan is, is dat tijd dus voor een groot deel op waargebeurde feiten.

[00:28:41]

En hij is een beetje raar, die term voor Marcel. Dat je collaborateur nee, een bureau crimineel bent, zeg maar. Hij maakt de lijstjes. Murle? Ja dat. Dat was hij. Want uhm zit er gebeurt ook. Ja, dit is echt gebeurd. En uhm alleen in en ik wist dat ook helemaal niet dat in Belgie de Eerste Wereldoorlog daar lagerwal een guerre wordt genoemd, dat dat de Tweede Wereldoorlog was in Nederland en in heel Europa.

[00:29:06]

Behalve hier, want wij hadden m niet. Nou ja, precies, maar ik heb me dat nooit zag gerealiseerd en dat het in Belgie ook na de oorlog veel meer ging om die flamingo chanten flaminganten.

[00:29:17]

Ze wilden graag onafhankelijk.

[00:29:18]

Zijn de Vlamingen ja, dat ze niet per se zozeer bij Duitsland dan wilden horen, maar ze wilden gewoon niet Frans. Dus heel groot deel van het onderwijs was in het Frans en ook in de Eerste Wereldoorlog waren een groot deel van de mensen die vochten waren waren Vlamingen. Maar de legerleiding dus de mensen hoog in de boom die sporadisch in het Frans aan. Dus dat het met name om nationalisme ging en dat ook na de oorlog. Daar gaat dit boek ook over, want die.

[00:29:41]

Willem Verhulst over wie dit gaat na de oorlog wordt je krijgt de eerste doodstraf en dat wordt vervolgens omgezet in levenslang. En eigenlijk zit die niet zo heel lang komt ie vrij en twee jaar later rijdt ie weer een hele dikke Mercedes en is ie weer terug bij zijn fascistische minnares, terwijl iemand als Max Blokzijl hun diensten fors duurder wordt.

[00:29:57]

Maar wij waren natuurlijk bij ons was geen groep die zich wilde afsplitsen. Hooguit de Friezen al zevenhonderd jaar niet meer terug. Jawel, maar daar zaten relatief veel verraders onder hoor. Nou ja, wat ik?

[00:30:09]

Wat ik leuk vind aan de hoofdpersoon van het boek. Dat is dus die Willem Verhulst, de SS man. Uhm, en de schrijver dus. Stefan I heeft last gehad van zijn zoon Adriaan Verhulst was zijn geschiedenisleraar en zei ook nog dat huis gekocht en dus niet op staan. Nee, maar kan er dus achter het verhaal van dat boek? Dat uhm, die zoon Adriaan Verhulst. Die heeft een boekje geschreven, zoon van een foute Vlaming. En daar stond zijn naam in genoemd dat de huidige bewoner van de Patershol in Gent is.

[00:30:40]

Stefan Hertmans. En toen is ie dus in dat verhaal gaan duiken. Euh, en die Willem dat was. Dat is ook eigenlijk wel het is. Het is een beetje wat ik er wel van trol. Een beetje vertederend vind je eigenlijk een beetje een zwak voor die man. Hij is half blind aan één oog, heeft zo'n beslagen glace en hij is onhandig en hij ziet er niet uit en mag hij. Hij wil zo graag ook ergens bijhoren, dus hij heeft uhm.

[00:31:04]

En nog voor die oorlog al zijn hele leven heeft hij op een gegeven moment heeft geluk een brief geschreven naar keizer Wilhelm in Doorn. Amerongen wordt dus ook. In dit boek. Of die alsjeblieft naar de tuin mag? Man mocht worden, want hij wilde ganzen graag ergens bijhoren en sowieso familie in Amerongen terechtgekomen via keizer Wilhelm. Nee, is een grapje. Nou ja, dat de keizer weer omdat tegenover mijn oude middelbare school. Die deed graag zelf de tuin.

[00:31:27]

Toch was er de hele dag aan de houthakken volgens mij.

[00:31:29]

Nou, dat is fictie, maar er zit dus ook in dit boek zitten ook en helemaal niks. Af en toe afbeeldingen erg, maar die dus opgespoord heeft aan waar is het nou? Is het helemaal een rekels? Het is een roman, maar het is dus beter dat Japan in de rug het is. Hij heeft er een eigen draai aan. Het is non-fictie winkel van de geschiedenis. Non-fictie, fictie, sausje. Dat is meer dan een saai verhaal.

[00:31:52]

Het is een beetje Ken Follett is het eigenlijk H van The Pillars of the? Maar goed, het lijkt me wel interessant. Hij heeft geschreven hoe zoals hij denkt dat het gegaan is. Of heeft hier totaal. Nee, hij weet voor. Voor bepaalde grote stukken weet je hoe het gegaan is, maar daar heeft ie natuurlijk en zijn eigen. En wanneer is dit boek verschenen? Ik vind het wel interessant. Ja, echt wilt kopen. En is het beetje door te komen qua schrijfstijl?

[00:32:15]

Ik lees hier toevallig een zin. Ik heb toen ik deze licht krankzinnige Syl brief voor het eerst onder ogen kreeg. Lang voor me uit zitten staren. Ik heb hem herhaaldelijk herlezen. De Freudiaanse dromen. Deze naïeve tekst is haast stuitend. Het is een meester stukje van Arches combinatie oratoria, een toon in chique politiek en avontuur. Een vrouw als sex, robots, vliegen en klaarkomen. Het boze sprookje van de bevrijding door generaal Friedrich Paulus, de bevelhebber die deelnamen aan de operatie.

[00:32:42]

Dit loopt wat moeizaam.

[00:32:44]

Ja, maar dit is bijna ergens aan het. Aan het eind van het boek En Heil Leest is ook de naam De brieven die Willem Verhulst in de gevangenis geschreven heeft en daarin. Die man draait door haar. Op een gegeven moment is Dit is een zee. Nou ja, goed dit.

[00:32:58]

Dit is het een gek die we horen. Ja, het is een terugblik op zo'n gekke op zo'n gek stukje brief. Uhm, in die brieven vond ik soms wel wat taai, want die zijn is gewoon letterlijk overgenomen.

[00:33:08]

Dat ligt lekker in de hand. Ruikt het lekker?

[00:33:11]

Nee, je mag wel even ruiken hoor. Volg ons ook op Twitter en Instagram. Je vindt ons daar als apen. Staartje krokante lees smappee.

[00:33:46]

Teun en Gijs vertellen alles staat op zevenenveertig en dit is belangrijk, maar dit is belangrijker dus dan de EPL. Of maak mij af. Die staan op 22. Mag ik dat flesje water van jou hebben? Nee, want dat heb ik speciaal gevraagd. Maar je mag wel een slokje. Maar dat is gevaarlijk. Hebben we een bekertje om mee te delen? En niet hier. Ik heb het speciaal omdat de koffie niet meer verteer op mijn leeftijd. Ik moet een slokje waar ik hou van espresso, maar ik moet daarna een slokje water om het aantal.

[00:34:09]

Misschien moet jij Macha gaan drinken. Wat is dat? Dat is veel sterker nog dan koffie. Dat is groene thee extract is. Dan drink je zwart groene koffie en er wordt aan melk bij gedaan. Nee, ik lust Grimberg, maar daar zit geen kwaad. Iedereen waar melk met heel veel cafeïne in tegen zit. Ook cafeïne, de stenen maar nooit.

[00:34:24]

Misschien kun je maar wel helpen met een euh. Ik zit te denken aan een soort dieet met sapjes, kracht geven en de sapjes. Dat schijnt te helpen en dat je dan verder niks eet. B. B. En dat je één dag per week en zonder dag hebt.

[00:34:36]

Ja, maar dat hou je niet vol. En je wordt heel slap van die sapjes. Het is gewoon niet genoeg. Plus het is best wel slecht voor je lichaam, want als je daarna weer gaat eten kan een mens ook in één keer heel veel aan. Jojo dat je alleen maar vocht gewend bent. En dan krijg je heel veel buikpijn ook, want dan moet je maag opeens weer gaan verteren en is het niet meer gewend.

[00:34:51]

Nou ja, ik wil ook als ik jou was gezonder leven na een ayurvedische kookboeken of kijken wat voor type je bent. Een pita of hatta van Cappa en dan aan de hand daarvan je aids. Wat is een Pietà? Om te beginnen nou, moet even opzoeken dat ik het goed zeg hoor. Pita vatten en het klinkt als een dispuut voor je. Voor je korte p53 steeds van je af. Van de koele wereld nooit. Jij drijft steeds meer af.

[00:35:12]

Je eigen bubbeltjes, ver weg van ieders. Alles en iedereen wordt steeds alternatieven. Het zou me niet verbazen als jij over een halfjaar relatie hebt met een soort rapper. Een dril rapper. Serieus. En dan omdat ik hier geen werk aan. Nee, helemaal. Maar je komt ze hier wel tegen en je bent toch een soort.

[00:35:29]

Al een uur heb je er één gezien. Nee, maar die komen hier binnenkort. En die hebben ie die. Die willen natuurlijk allemaal wel een blond vrouwtje is in die kringen.

[00:35:37]

Maar ik snap niet zo goed als. Dan kan je er niet zo goed mee. Maar ik had echt toen ik dertien was al de teksten van Kempi in En Me zijn naam staan. Ik hou heel erg van hiphop en denk dat niet de hele tijd, denk ik.

[00:35:49]

Ik denk dat de hiphop ook van jou houdt en dat we de hele. Dat wij nog heel wat gaan meemaken hier met Kempi en Pier. God en Uh Tover. En hoe heten ze allemaal niet?

[00:35:59]

Ik heb die drie types nu ook. Ah kijk, wat hebben jullie dat? De drie dossiers? OK. Alsof je een fata, een pitta of een cappa bent. Vada is het bewegings principe is verantwoordelijk voor je zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegings processen in het lichaam. Ademhaling. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij Vatan. Bij een evenwichtige Vada voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief. De geest is rustig, helder en levendig.

[00:36:21]

De Pieter de Pitta is het stofwisseling principe regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat voor scherp intellect en emoties en cappa is het structuur. Principe geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit. Maar we kunnen straks de Dasha testen. Dan weet je wie je bent.

[00:36:37]

Liever niet. Dan krijg je een mail van Jos Tikker. Beste Marcel, Roelof en Noortje. Ik ben rond. Ik heb alles van Deka geluisterd. Bedankt voor jullie vrolijke podcast in deze bange dagen. De boeken van Marcel helpen ook uitroepteken. Ik had mezelf voorgenomen om pas na jullie in-stat te gaan wanneer ik alle afleveringen had geluisterd. Dat heb ik vanochtend gedaan. Grappig dat er in mijn hoofd een andere is ontstaan van juli zie bijlage. Die bijlage laat een plaatje van Joran Rienstra zien.

[00:37:03]

Dat is hoe Jos dacht dat jij eruitzag. Van Herman van der Zandt en van Marcel. Jij had. Ja ja, ik vond het beledigend, maar vond wel gedwee dezelfde foto die de krant in mij had opgeduikeld.

[00:37:14]

Dat doe ik er wel uit, zag ik. Ik lijk wel op Barbie.

[00:37:18]

Nou luister hoe ik eruit precies doet. Nee, je ziet er veel leuker uit in het echt. En van mij heeft ie de allerslechtste foto doe ik nog rookte en in de schippers trui zat. Eén keer is ie genomen en dan word ik er nou weer mee geconfronteerd. Maar wat nog intrigerende was, is de volgende zin trouwens. Ik ben van beroep kinder entertainer. Ik kom graag een keer het kinderfeestje van Eva Marcels dochters opleuken. Dat vindt ie dan ongetwijfeld weer te decadent.

[00:37:43]

En hij zegt dan dat de jonge Noortje vast altijd is verwend met dit soort onzin en vult het helemaal in voor je haha. Het lijkt mij in ieder geval reuze gezellig. Ik hoor graag vriendelijke groeten. Jos staat er onder in kleur. Entertainen is mijn passie. Jongleur. Balon, artiest, goochelaar.

[00:37:59]

Nou ja, ik zal je zeggen Jos is van harte welkom. 21 maart is Lea jarig. Die wordt om 4 uur. Is een meisje met nog niet zo veel vriendinnen, maar die kunnen we dan kopen als Jos niks kost. Dan is het wel. We kunnen Barter even bellen zeker?

[00:38:19]

Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Banana Fall. Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring Ring. Banana Fo. Agadez File. Zo pili forest. QED. QR Rensing.

[00:38:39]

Dit wordt wel weer opgenomen. Ik niet voel of ik.

[00:38:41]

Het is dit jaar jaar, maar ik moet nu de opnames sporen van de telefoon zetten. Ook die van duidelijk om even pauzeren en weer opnieuw begint.

[00:38:50]

Aan de telefoon had hoofdvakdocent Beyls skeptische. Door Filip Joos. Jezus was een anti-Israël, Jos zo regalo met de krokante Lace map. Oh hee, hoi! Niet verbaasd. Ik had je gemaild dat we gingen bellen.

[00:39:09]

Ik dacht dat jullie dat altijd spontaan in scène zetten. Dat het klonk alsof jullie spontaan mensen gingen bellen. Maar jullie mailen dus altijd.

[00:39:16]

Meestal wel die gevoeligheid van zekerheid.

[00:39:18]

Het is nooit spontaan, Jos. In tegenstelling tot karakter A al wat een mooi compliment. Dankjewel Marcel. Graag gedaan. Jos, jij bent Balon artiest. Dat klopt. Jongleur klopt. Gymgala entertainer. Klopt. Waar wordt je zoiets? Uhm ja, nou, ik heb gewoon een naar de meeste dingen heb ik mezelf aangeleerd. Ben niet voor een uur naar een speciale opleiding geweest en als ik twee bewondert, maar wel Guus en ik probeer de teckel van te vouwen gaat denk ik wel mis.

[00:39:52]

Nee, dat is wel te doen. Wat is jaar? Leer ongelukkig was dat? YouTube? Maar maar kun je het ook echt? Laten we daar eerst even. Ben je echt een entertainer of nep?

[00:40:01]

Nou? Om te beginnen die. Misschien kan je het boek Coco, moet je allemaal bekend zijn. Marcel Vanthilt Mexicaanse zal het vogeltje van Van der Voorleesweek. Coco Carnet of Coco kan alles. Ja, precies Coco, die kan het. Daarvan heb ik vanochtend vier bij Yücel afgeleverd. Gemaakt van balonnen s Soly en van Coco van de Vogel, ja dus. Euh. Dus je kunt t, dus je kunt t echt goed haast zeker. Euh, naar een goed hebben.

[00:40:32]

De volgende euh, deal voor je mijn dochter is ze binnenkort een jaar 21 maart. Mijn jongste dochter wordt 4. Ik zou zeggen euh, we hebben geen budget. Natuurlijk, maar we kunnen hier wel euh airtime geven, dus dan nemen we goed. En dan? Nou goed, dan kom jij een show doen voor 3 4. Maar goed, maar wij zijn ook uitgenodigd. En Roelof en Noortje. Dat lijkt me hartstikke leuk. In een tuin.

[00:40:58]

En wat moet ik van balonnen dan gaan knopen?

[00:41:01]

Jij doet je entertainment ding. Euh, ik hou gewoon zoals je bij andere kinderfeestjes.

[00:41:05]

Ook zou een goocheltruc jou ook leuk vinden. Dat is wel een uqjy 2 2 budget. Misschien dat die uit een hoed ofzo kunnen.

[00:41:12]

Ah ja, leuk is het bij Marcel thuis gratis bij mij thuis. Jazeker, helemaal in Wormer.

[00:41:17]

Nou, helemaal niet hoor, want het is goed Brantsen waar je vandaan moet komen.

[00:41:20]

En kom, waar moet je vandaan komen? Vlagtwedde had ik niet, maar ik heb een tante in Krommenie. Dus dat komt helemaal goed ook, want ze heeft een camper.

[00:41:31]

En je vriendin heeft met de camper hier in een tuin een hele grote parkeerplaats naast een prima nachtje staan.

[00:41:36]

Nou ideaal. Ja, heerlijk. Juffrouw, ik vroeg me net waar ik dat geleerd hebt. En. Euh, ik. Ik heb gestudeerd in Velp en nu komt het wel heel dichtbij. Nu word of all places en heb je daar ook gewoond.

[00:41:49]

Jos Nene In Oosterbeek heb ik op kamers gezeten.

[00:41:53]

Wat? Wat kan een mens in Velp studeren? Landbouw? Nou, dat weet Marcel. Ja, da's Roelof. Je zult het verbaast mij. In Velp staat een hogere agrarische school. Toch? Jos Ja, ik heb bosbouw gestudeerd. Larenstein? Ja, heel goed.

[00:42:07]

Ja. Maar ik neem aan dat je bij bosbouw niet leert vouwen, goochelen, vouwen en jongleren. Nou dan? Nee, maar ik heb daar wel een beetje een natuur educatieve dingen mee gedaan. En zo ben ik met. Met groepen kinderen heb ik natuur educatieve rondleidingen in de natuur gegeven en zo ben ik een beetje in het tremens en presentaties. U mag niet mijn kinderen naar het bos. Nee. Ook dan spreken we dat af.

[00:42:33]

In de tuin blijven met je jongleur dingen en je vrouw dingen een kop koffie hè? Jos, zou jij? Is het mogelijk om van balonnen en een ons te maken? Een hond? Nee, ons, Noortje en Marcel en mij. Ah ja, nou dat is dan ga ik zeker proberen.

[00:42:51]

De foto van onze balon even beelden staat inmiddels op onze Instagram pagina. Ik vind het geweldig.

[00:42:57]

Je komt op ons feestje. Echt waar. En hoe leuk gaat Lea dit vinden die nou als ik ze heet?

[00:43:04]

De goochelaar die het Jos gaat ze helemaal uit z'n dak. En kom je dan alleen of neem je familieleden mee? Neem je je vriendin mee met de camper en iemand vrienden mee? Ja, meneer Verden, die moet rijden in haar camper. Je hebt geen rijbewijs. Ja, nee, ik ook. Ik heb ook een rijbewijs, maar ik heb geen camper of zelfs de camper. Jij niet. En wat doet je vriendin? Is jeugdwerker ideaal?

[00:43:25]

Ik kan me indenken dat dit voor jou geen makkelijke tijd is voor de business. Cultuurkanaal op zich is het wel te doen hoor. Illegale party's? Nee, geen illegale party's. Maar ik heb. Ik heb gisteren voor een uur woonwarenhuis hier in de dorpen een een stuk of vijftig ballonnen gemaakt. Ja euh, die geen diemanier uitdelen. Bij uh. Bij alle bezorging. En nee, we gaan nu wel echt een meta niveau. En Jos en draag je elke.

[00:43:53]

Je hebt geen hoge hoed en zo kom je in een pak verzoekjes. Mag je doorgeven en als leider nog wat iets iets heeft wat ze graag willen, dan mogen jullie dat allemaal mailen. Handig weet Eva niet, al denk je dat Eva het leuk vindt. Ik kan dat dadelijk gaan bellen. Je hebt en je hebt wat je hebt. Ik heb nu dus ja, ik eens goed. Nou, ik belde dadelijk op Laura. Euh, maar ze geeft ons en 4 mailadres en kan niet rond breien.

[00:44:15]

Dat piep ik er wel uit hoor. Pipet dan? Dat doet dat achtige cyclisten, hoe langer bij ons nou al, ik weet het nooit.

[00:44:27]

Ik ben ook drukken, ook in m'n hoofd en Jos ik. Ik kan nog. Ik kan nog één vraag. Ga je gang. Ik zat gisteren naar euh. Dit was nieuws te kijken. Ja, en daar stel ik. Ik heb natuurlijk al jullie afleveringen Garbin. Euh. Luistert en euh nooit. Je vertelt het verhaal over een appel. En dat deed me denken aan het verhaal dat ze eerder in de krokante heeft verteld over een telefoon voor een appel.

[00:44:53]

Wat was het wel al aangehouden werd door een politieagent?

[00:44:55]

O ja, ja, maar ik ben ook een keer m'n telefoon aan gaan. Het is ook een keer echt gebeurd, maar het ook een keer met een appel gebeurd. Dan had ik geen telefoon.

[00:45:01]

Ze wordt vanavond aangehouden als. Het is misschien een leuke verkering dan. Over wat precies als ze geld op agenten hoor.

[00:45:09]

Nou, wat? Dit is een afslag. Ik wist niet dat deze kant op ging in dit gesprek.

[00:45:15]

Ik ook niet. We maken er een einde aan.

[00:45:18]

Jos en Margriet, dankjewel Jos. Denk wil Jos heel graag gedaan doen. Je hebt toch wat meer met.

[00:45:25]

Mannen met uniformen helemaal? Jawel, je hebt die Duitser gehad. Wat was ie? Boenders weer. Die ging er uiteindelijk bij. Nou ja, nou ja, die werkte gewoon met Tommy Hilfiger aan.

[00:45:34]

Ja nou, Gisbertus heeft ook een soort uniform aan een soort onzichtbaar uniform van de kunsten.

[00:45:40]

Dat die onze dach aantrekt. Roelof is een heel klein boekje en leest iets Nederlands Nederlands.

[00:45:48]

Nou euh, de werd vorige keer gedreigd met fysiek geweld als ik nog weet wat jij hebt.

[00:45:54]

Dit heeft ie opgestuurd. Klopt ja, maar hoe weet jij dat? Die stuurde mij een berichtje met zijn bij. Stuurde eigenlijk ook Thies van de VPRO.

[00:46:03]

Nee. Treur links. Uh teurlings teurlings Norge.

[00:46:08]

Dit ongelooflijk krokante boekje heb ik naar jullie opgestuurd ontvangen volgens Roelof. Ik zou het heel tof vinden als jullie het zouden willen lezen. Handjes bij elkaar aan een popje, niet voor de reclame. Boekje is al drie jaar oud, maar had ik heel graag. Zou willen horen wat jullie ervan vinden. De stuurde ik tanks niet gewoon. Dank je wel. Ik ben benieuwd wie een kraagstenen die terug, ik ook heb jullie een rad van fortuin waarmee boeken worden verdeeld.

[00:46:31]

Nee, wij hebben een Roelof van Fortuin en die pakt het gewoon.

[00:46:33]

Is inderdaad niet zo dat de boeken inderdaad lekker dun. Ja, ik pak even lekker dat het hielp. Wel krantenkoppen. Uhm uh, maar het is niet zo dat de boeken in in stapels van 20 binnen. Maar dat mag wel altijd. Uh. En ook de goede boeken en moeilijke boeken begrijp ik nou. Dus dat kan allemaal. Hoeft niet makkelijk te zijn. Boeken mogen worden opgestuurd naar de krokante lees map Postbus 100 Vijfenzeventig 12 100 a d in Hilversum.

[00:46:56]

En als je nou graag wil dat Noortje of Marcel mag je het erbij zetten. Ja dan moet je daar blijven zetten, dan ook in het boek.

[00:47:04]

Dan kunnen we alleen controleren als ie een boek heeft dat op de eerste pagina stukjes uit geschuurd of wat dan ook. Dan is het waarschijnlijk voor Noortje of mij bedoeld. Zo wil je besproken worden door Noord en zuid dat erbij wil je besproken worden door Marcel het erbij. Wil je dat n van ons drieën bespreekt, zetten dan niks bij. T Is Teurlings. Hij stuurde dit op onze correspondentie op Instagram. Begon met dat hij ons een bericht stuurde. Jullie zeggen altijd Damien.

[00:47:29]

Maar volgens mij is het Domine waarop ik zei Nee hoor. T Is echt Darmian, etcetera etcetera. Toen zei die ik heb een boekje gestuurd en bleef maar aandringen. Hebben jullie ontvangen? Ja, we hebben ze. Deze week nog een filmpje. Kijk, hier zit ik met Kluun. Die zet dus geen Grobbelaar. T Draait hier dus heel erg in de buurt. Nou bedrijfsadviseur er dus ook in brak het gister en die vertelde dat ook hij Kluun is de hele tijd die die kijkt heel boos als ie hard loopt.

[00:47:56]

Ik kom alleen maar tegen als rent, dan is ie paars en woest. Ik weet niet wat er gebeurt met hem als ie hard loopt.

[00:48:02]

Nou uberhaupt nu wat er met hem gebeurt. Maar euh maar woont aan de Amstel Kluun.

[00:48:07]

Want dat zag ik in dat filmpje van die strings die dus op bezoek was bij Kluun beide uit Tilburg schijnt en een boek gaat over het boek gaat over de oma van Fontys die Alzheimer heeft en het is echt. Ja, ik hou heel erg van zijn stijl. Misschien heeft mee te maken dat die ook een beetje is die wel op mij kan. We hebben het hebben allebei geschreven.

[00:48:29]

Hij over zijn moeder met al als zijn oma met Alzheimer. Ik over mijn moeder met Alzheimer. En ja, en wat krijg je dan? En Titia er nog een overeenkomst die net ckq wordt.

[00:48:40]

Breda, dacht ik. Ze zeiden Tilburg. Dus ik denk ja te zijn gaan de want dat klopt. Worstenbrood bier. Het boekje heet Krantenkoppen en het is een verzameling korte schetsen van bezoekjes van deze Thies aan zijn opa en oma. Oma is dementerend en opa zorgt voor haar. Is mantelzorger in het begin zo'n hekel aan boeken over dementerende mensen omdat een concurrent is bedoel je helemaal niet. Maar opa oma vind ik al zo'n stap verder dan bijvoorbeeld je moeder of je vader die jij kleinzoon.

[00:49:16]

Dit is verdrietig. Jada. Ik hoop dat het in voelend is geschreven, vertelt Schoeters in Voelend beschreven. Euh, vieze term. Ja, we schreven in V. Alsof die in zijn opa en oma is gaan zitten. David blijft afstandelijk. Je zit er niet bij als lezer. Luister nou eens even, want jij bent ervaringsdeskundige. Ik ook een beetje, want mijn vader heeft beginnende dementie. Ook jouw moeder is er ook niet jonger. Kalmere. Wat?

[00:49:41]

Och jongen toch? Nou ja, maar dan lees je toch anders de beter met mijn? Ja, je kunt. Je kunt veel meer, dus dan ben ik benieuwd wat je het meest in voelende blikken op. Nu merk ik Thies. Die gaat op bezoek bij opa en oma en dat beschrijft die telkens. Jij kunt misschien het beste even gewoon een stukje pakken. Ja, dan mag je je oordeel vellen. Hoe heet jij? Vraagt oma. De man denkt er even over na.

[00:50:02]

Piet, ben jij mijn man? Piet schudt zijn hoofd. Oma kijkt naar mij. Is mijn man dood? Nee, hij ligt in het ziekenhuis. Oma in het ziekenhuis. De verzorger zetten bloemen op tafel. Ach, wel leuk zijn die voor mij. Die heeft u net van uw kleinzoon gehad. Mijn kleinzoon, die zit voor u, klinkt een toeterde. In de deuropening staat een clown. Ik denk dat Prisons op zitten. Wilt u dansen met mij?

[00:50:28]

Vraagt de clown. Oma knikt Ja hoor, maar als mocht, zo zegt ze na een paar rondjes tegen t Klavertje. Nu moet ik weer gaan zitten hoor. Klaar met je laat oma waarin haar stoel zakken, geeft ons allebei nog een handkus en vertrekt naar een volgend slachtoffer. Oma leunt naar me toe. Ja, ik dacht ik zal maar meedoen. Anders staat de mensen ook. Ik zou voor gek.

[00:50:49]

Nou nou nou zeg. Ha, ik heb hier helemaal niks van begrepen. En dat is die Alzheimer waas.

[00:50:57]

Misschien heeft je die zelf ook al. Kan erfelijk zijn, maar dat je er heel jong mee begint met het.

[00:51:03]

Nou, ik snap heel goed dat je zo'n verhaal misschien wel niet mag onthouden dat van jou was, maar dat je dat opschrijft of gewoon voor jezelf, dat het lekker is om dat te verwerken en om op te schrijven en om daar vorm aan te geven. Maar mensen die schrijven over dementerende moeders bijvoorbeeld, kunnen dat beter voor zichzelf houden. Nou, helemaal niet. Dat hangt af van de manier van schrijven over Roelof. En dan moet je echt to the point en heel scherp zijn, maar weinig mensen die dat kunnen.

[00:51:28]

Dit is dus toevallig. Vind het wel. Sorry, maak jij je punt?

[00:51:30]

Eerst dat wij zeggen ik zou dit niet zelf snel daarbij pakken? Nee, het is ook. Het is niet een boek waar je vrolijk van wordt, want het is in met name het eerste deel. Dat vind ik. Ik vind het puntig. Geschreven wordt is best. Ik vind het best leuke zinnen. Jij bent het er nu misschien niet mee eens, maar nou hoor ik ik. Ik gun die titel het beste. En als dat leuk beschreven is.

[00:51:46]

Alleen dit eerste deel wil dat het moet om te lachen moet zijn. Als je over de emoties. Nee, dat dat. Dat is waarschijnlijk het eerst persoonlijk. Nee, maar je kunt humor als stijl voor. En dan kan het nog zo triest zijn, maar dat maakt het wel een beetje behapbaar.

[00:51:59]

Maar daar ben ik ook met je eens. Ik bedoel, dan was het echt een hele televisie programma waar ik zat en mocht opeens niet meer gelachen worden om serieus over de toeslagen affaire worden gepraat.

[00:52:07]

Welk televisieprogramma is er nieuws? Serieus? Moest daar serieus over de toespraak nog veel worden? Niet de aanvliegroute neem ik aan toch? Het idee was toch nog steeds wat moet om te lachen zijn. En dat gebeurde niet. Nee, oké, maar het eerste deel van dit boek krijg je dan nazorg daarvan.

[00:52:22]

Nou, we kwamen daar vandaag ook niet helemaal grappig uit. Of vonden ze het zelf wel grappig?

[00:52:26]

Nee, hij vond het natuurlijk geweldig. Hartstikke bedankt. Goed gedaan. Dat is hoe dat gaat. En toen Wij hebben De Wereld Draait Door zaten met dat verschrikkelijke Schleiz kwamen ze daar ook van. Nou. Leuk gesprek ja. Terug naar t. Terug naar tyfus Marty's. Ja, het eerste deel is wel. En dat dat. Dat is mijn leest. Lekker weg hoor. En het is weer terug. Snel is dus helemaal niet lekker weg. Maar het eerste deel is wel heel veel voorbeelden van.

[00:52:48]

Oma is in de war. Inderdaad ja, dat dat. Dat is gewoon een beetje. Hij beschrijft het in de war. Zijn jeugd in de war zijn later, want dat wordt wel. Daar zit ook nog wel een soort ontwikkeling in. Uh, opa valt moet dan ook naar een verzorgingstehuis. Uhm overlijdt later naar oma op het eind ook. Ik zal pas verklappen ten opzichten, terwijl de aside weinig opsmuk. Het is ergens. T Is ergens wel ontroerend, maar je wordt natuurlijk Cornice niet zo vrolijk van.

[00:53:13]

Waar is het dan troostend? Is het stel dat je dat dan zelf hebt? Dat je denkt Oudega? Pak ik dit boek erbij, want dan kan ik lezen hoe dat is voor de ander ofzo?

[00:53:20]

Ja, maar ik vind het nooit zo erg als een opa of oma wat krijgt. Dat is misschien een euh nee. Waarom nou dat dat zo? Ik vind je ouders, maar opa of oma is toch normaal dat die op een zeker moment.

[00:53:34]

Jij en ik.

[00:53:34]

Ik heb er zijn kinderen die mijn opa en oma zijn opgegroeid, die daar elke middag tussen de d en boterhammetje gingen eten of bij wie ze echt door wie je opgevoed zijn.

[00:53:43]

Ja, dat is misschien ook zo. Mag er dus aan ruiken Roelof. Zeker, je haar zit als de mijter van Sinterklaas. En wat wil je nog zeggen over afscheid nemen?

[00:53:51]

Nou dat je kijken. Euh. Ik zie mijn moeder dus niet meer omdat ik het allemaal. Ik schrijf er ook niet meer over, maar ik breng het ook bijna niet meer op om daar op bezoek te gaan. Mensen met dementie. Uhm, daar heb je al afscheid van genomen. Ja, je kunt het hele proces beschrijven, maar dat is gewoon helemaal. Volgens een decreet van onze nieuwe zenderbaas, getiteld Sender, besluit NPO Radio 367 bi's moet ten minste 62 en een half procent van deze podcast bestaan uit zogenaamd luchtige inhoud.

[00:54:27]

Momenteel dreigen we dit percentage niet te halen. Daarom gaat u nu luisteren naar een fragment uit een sketch van volks komiek André van Duin, een vakvrouw Simone Kleinsma. De setting is een dokterspraktijk. We vragen uw begrip voor het ongemak.

[00:54:47]

Ah nee, nee, ik ben de dochter, niet een als vrouw tegen. Lichte klachten Jaenen gootsteen correct. Kan je allemaal wel last van hebben? Je gootsteen gaat lekker, dat eigenlijk nog geen last van je geuzestekerij. Niet bij mij nog niet voorgekomen.

[00:55:19]

Hou je zeker je duim erop. Begint nu ook over mezelf en natuurlijk een hele leven lang gerookt en dat ik ben 52 jaar en dan nog een baby. Ja, straks wordt daarvoor gestraft. Als je je zorgen maakt, dan kun je gewoon een check up doen toenemen. Dat heeft de man geen zin. Dat wil ik helemaal niet, maar dan ga je je af en toe over naar Gedotterd. Als je gedotterd hoeft.

[00:55:38]

Niet gedotterd, maar het idee dat euh, dat er ook iets met je kan gebeuren. Maar gestraft bedoel je voor dat roken bedoelen we natuurlijk een ongezonde levensstijl. Alenka en eten in je gewoon voor euh, 30 jaar om matig leven. Ja, ik zal nog even vertellen dat het krantenkoppen heet en dat dat komt omdat de oma van Thys haar medebewoners krantenkoppen noemt. Zal ik maar beginnen. Euh ja, dat is dan doen we gewoon dezelfde volgorde als De Boeck.

[00:56:04]

Volgorde Roelof, een zes en een half. Ik vind dat je het goed verteld hebt en vind het leuk dat er een ontoegankelijk boekje uh euh wordt besproken. Ondanks dat het waarschijnlijk gekozen is op dikte en omdat je het gratis kreeg opgestuurd. Nou, vind toch dat je daar aardig over verteld hebt. En het is leuk om een onbekend boek in het zonnetje zetten. Noortje krijgt van mij 7 omdat ik het euh. Nou ja, eigenlijk wel goed gekozen. Ik vond ook dat ze het boek heel goed kon beschrijven.

[00:56:34]

Dus ik heb eigenlijk weinig kritiek op het boek, wat ik zelf dan ook wel wil lezen. Dat heeft ze dan toch maar bereikt. Vandaar dat zij een zeef heeft. En jij een zesenhalf akkoord.

[00:56:43]

Noortje in het toch al moeilijk omdat je het einde niet wil verklappen. Ja, dat snap ik. Maar jij zegt dat die oma dood gaat. Ja ja ja God, da's leven. Ja.

[00:56:53]

Even kijken. Ja, overheidsregels gaan bij zeg. Dubbele verkrapping.

[00:56:57]

Roelof 6 en Marcel 7. Jullie staan gelijk en ik ben al klaar. Marcel. Een zevende punt 5 keurig en dat heeft ook te maken met dat ik dit zeg ik er eerlijk bij zelf een euh een aantrekkelijk blader boek vind. En ik je werd er enthousiast van in dat euh ja, de Bighorn die zo gewend dus ja zelfs een verhaallijn speelt en nooit heeft een zesenhalf. En dat is omdat ik dat dan weer vrij droog vond.

[00:57:29]

Ik vond wel dat ze het. Ja, dan moet je toch ook op beoordeeld? Ik vond wel dat ze het moesten beoordelen op een goed op het boek. Ook de hij, op het boek, op alles, op alles. Maar dat is prima. Nee, maar het heeft niks met nootjes ferté vertelling te maken. En deze maar mee met het boek dat ik toch vrij droog vind. En ik ben dan niet niet zo'n fan van die kleine fotootjes.

[00:57:46]

Ik vind het een beetje goedkoop by willig ogen. Uhm, en het stuk dat jij voorlas. Ja, dan heb je dat vond ik ook. Maar daar zei Noortje dan dat ik echt een brief was.

[00:57:56]

En maar het gegeven mijn boek afrekenen op een stukje wat Marzouk. Ik heb namelijk ook een aantal hoekjes om gevaarlijk had bijslag kunnen voorlezen als je dat had gewild.

[00:58:04]

Ja, nee, ik heb er toch naar. Nou ja, we hebben scoren. We hebben de einduitslag. Even kijken. Dit was een 7. Euh. Ik vind het helemaal niet belangrijk hoor. Ik ben 2 3 is.

[00:58:15]

Maar ik vind het wel leuk om te weten, want ik was vorig jaar als eerste en zeker en wie ze nu eerste Roelof. Ik doe t een stuk slechter met de boeken dan met tijdschriften, zoveel wordt me wel duidelijk. Ja, je kiest ook in het een en ander uit wat voor niemand. Verder zou het heel raar hebben gevonden als die steun Sling of Hoe heet ie 1 had gewonnen van Stefan Hertmans en Bosatlas. Ja en de Bosatlas. Op de derde plaats 12.

[00:58:37]

Een halve punt. Wie is dat? Daar ben ik dat. Je kunt ook zeggen dat is Thies Deurnese Ben jij en jij. Maar ik had het over het boek Krantenkoppen van Tief Teurlings. De tweede plaats is voor Noortje Veldhuizen 13 en een halve punt voor Stefan Hertmans met De opgang.

[00:58:56]

En dan pak je mama eentje maar even jong.

[00:58:58]

De eerste prijs veertien en een halve punt voor de Bosatlas van het Nederlandse voetbal.

[00:59:06]

En dat is gemaakt door uitgeverij Noordhoff Atlas Producties. En tot u gebracht door Marcel van Roosmalen. Van Hard Ja. Mooi geluidje aan treinstellen, dat zegt Mieke. Terwijl ze niet normaal fietsen dat bier gewoon lekker drinken bij de bar. Dat je zegt mag en even tussendoor mag ik misschien even afrekenen. Niet meer dat dat je halve. Je hebt toch ook geen trek meer als je die eikel ziet met een spat scheer maar voor een euh. Da's dan alleen nog bij de to go.

[00:59:45]

Hebben jullie? Ik kijk jullie wel eens Heel Holland Bakt of beleggers langs gesmeten. Haller gehaakt dit seizoen. Ik heb je. Heb je iets gezien? Nee zeggen, ze hebben daar zo'n schermpje. Ze hebben nog heel Rayner. Jij bent programmaraad. Hoe? In welke wereld is dat je af gaat doen? Maar ja, was dat precies? IS wordt een soort pingpong. Beetje doorzichtig. En dat houdt André van Duin nog voor zijn Slater. Het is een beetje een ongelooflijk Venetiaans masker.

[01:00:08]

Alleen dan van plastic. Hoe is het er dan toch?

[01:00:24]

Het dag Eva met Roelof heet Roelof Norge en Marcel Note. Eva Marcel.

[01:00:32]

Ja, Lea is op 21 maart jarige 24 liever vindt ze.

[01:00:40]

Ik heb iets erg BNN-VARA.

[01:00:51]

Ik vind mezelf fantastisch. Dit is de stem van Mathilde Willink in de jaren zestig en zeventig de muze van de Nederlandse schilder Carel Willink.

[01:00:58]

Hij was eerder in haar leven eigenlijk maar één doel en dat was Willink. En dat was ze kwijt. Ze is een wandelend kunstwerk met opvallende make up en dure kleding en ze is eigenzinnig.

[01:01:08]

Ze was gewoon niet te temmen. Assisteerden, zoals in 1977 wordt ze met een kogel door haar hoofd gevonden in haar hemelbed.

[01:01:16]

Zelfmoord is de conclusie. Maar veel vrienden geloven dat niet. Zij is er in vol ornaat gestorven zijn met de mooiste jas en de mooiste staart. Nee hoor, zoals zovelen zijn niet gezien worden. Is Mathilde Willink vermoord? Of is het toch zelfmoord? Ik heb natuurlijk nooit geloofd dat zij zelfmoord heeft gepleegd. Dat haar wereld er gek uitzag met met met branden en met met mensen in een verkeerd milieu. Dat was denk ik wel duidelijk. In Mathildes Mystery, een podcast serie van NPO Radio 1 en AVROTROS, gaan Babs Assink en ik Lammert de Bruin 43 jaar na haar dood op zoek naar de waarheid.