Transcribe your podcast
[00:00:00]

Eerder vandaag op de redactie van de krokante Liss map Marcel. Ja, ik krijg jij van mij aan het opzoeken voor Noortje, zodat het zeg. Dat mag, ik wil even iets laten zien. Ik wil dit laten zien.

[00:00:13]

Deze is leuk, maar klaag niet dat het leuk is. Deze foto om bij familie uit de jaren tachtig gezien? Ja maar lits. Dit is bijna zo sitcom. Cheeta toch wat zie en horen, vertellen de zender luisteraars. Ik wil het ter beschikking stellen hoor.

[00:00:27]

Voor de krokodil links zie ik jou is dan daaronder een en een klein smulde. Want een beetje guitig kijkt. Ben jij dat? Nee, ik ben de grootste. Jij bent toch hoe die met die bloemhoofdje? Nou, dan is een guitig jongetje met best newquay kapsel.

[00:00:43]

Wat vind je van deze foto? Die kan toch niet naast gezinsvoogd? Ik heb ook het idee dat je als je dus nog ouder bent dan je al bent of zou zijn. Maar deze foto lijkt nog veel langer. Ik laat. Ik laat nog wel meer zien.

[00:00:53]

Jouw vader heeft gigantische zeilers. Hij stootte waardoor hij toch niet achter iemand dood is. Ja, mijn vader of de hele grootouders maakt het uit. Kan ik toch ook gewoon zeggen? Nou, dat kun je dan gewoon zeggen. Maar in mijn milieu. Kijk eens hoe knap. Mijn moeder had een lief kopje. Kijk, die bril had mijn oma ook vroeger. Paula. Vroeger belden we ze nog wel eens een radi voor de gewone man. Welke foto wil laten zien die onderste.

[00:01:16]

Ze was vroeger best een knappe vrouw tijdelijk. Mijn oma was ook heel knap. Ja, maar die. Die heeft heel wat.

[00:01:24]

Ja zuster is is hier wel iets minder. Ah, ah ah nou zo ziet ze dat nu nog ruim. Die waait hier bijna weg. Dagpassen viel vies. Vies zijn zij, lieve vrouw. Wist je dat die verpleegster is geworden? Nee, ze waren Kees. Nee, je bent ook. Is Wayans Swerts 19 gegen die. Letzten is 12 kilometer en SKC. Regulerend Denuwelaere instemmende. De hele deurtje waar. Daar een aantal leek zich om. Bundesrepublik Ultra onze.

[00:02:10]

Ik moet halsoverkop, kun je wel zeggen het treinverkeer tussen Wormerveer en Amsterdam lockdown.

[00:02:16]

Aangekondigde sneeuwval zou ik dagen, die sneeuwval maar niks. Rijdt u al? Dus dat de prelude op de sneeuwval is? Dat het treinverkeer tussen Wormerveer en Amsterdam plat ligt?

[00:02:29]

Het is jullie water. Combitaks Nederland meegereden met tuinman Jan Tuinman.

[00:02:36]

Hij werkte. Euh, Eva's familie, die van moederskant. Die hadden een hoveniersbedrijf door onze straat scharrelde. Een man toevallig. Ik zat te vloeken. Godverdomme, dat de trein gemist. Hij zegt tegen me in dat benepen, warme sack zijn. Je kan mij voor 25 euro rijk. Jawel euh. Rijk? Jawel, weg dus. Ik zeg na prima hier 25 euro kerel. Euh, die heeft me hier op de hoek, want hij wilde niet verder de stad in.

[00:03:06]

Hij een man die dus gewoon zegt wil ie Amsterdam binnenrijdt. Dat mooi wormen mooier is, vind Wormer. Zijn mooie heerlijke Évry. De stad is hij niet indrukwekkend? Hij zei dat het Wormer indrukwekkender. Nou ja, met een beetje met water, zei ie. Dat is ook alles, jongen. Zodra ik de macht heb, geef ik het terug aan water.

[00:03:27]

Ik heb een volkslied geschreven voor Wormer, samen met mijn kinderen. Dat zoeken we vandaag voor het eerst op de fiets. Nou en nou gewoon gebaseerd op Ja Zinger, bronsgroen eikenhout van Limburg. Ja, dat is mijn Wormerland. Land van water en Zalm. Ja, dat is mijn wormerland. La la la la la Wormerland.

[00:03:56]

Plekje moest er even aan gewerkt worden. Ja, maar dit broodje vind het niet mooi is het.

[00:04:00]

Het is ontroerend. De krokante Lace map met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Hubers de Vries. Jacobien Van die vibrators? Nee, da's Floor. Zulte Jan-Dirk met Moorsel mag hallo. Jij mag ik je over het.

[00:04:31]

Hij lijkt een schoonmaakster. Klemde ook altijd daar mag ik je telefoon Rubettes.

[00:04:36]

Hallo Jan, Dirk, mag je over een uur bellen?

[00:04:40]

Gamers uit de leeftijd van mijn moeder Mary. Mag ik je over een uur bellen? Leeftijd is 70 polis hoor.

[00:04:48]

Mag ik je over een uur bellen? Ik ben volgende week jarig meisje. Ja, dat klopt. Maar ik dacht we toch niet nu al. Ik droeg. Hij zit in een tunnel. Waarom belt die als iemand in een tunnel zit te Tom? Dat is Jan-Dirk. Dat weet niemand.

[00:05:09]

Nou jongens, ik wil wat. Euh, we gaan dit boek bespreken.

[00:05:13]

Is dit waar? Jij gaat het doen toch hé? Wat piept dat uit? Dit is een boek. Leg dat je met Theo Janssen, want een ander boek was terug.

[00:05:22]

En wat castlid je zegt tegen de regels voor boeken? Legger dit boek.

[00:05:28]

Dit wou ik even zeggen dat hij niet weet dat elk van ons drie kopjes leesboek Noortje is toch leuk, drie kopjes van ons erbovenuit voor de volgende boeken Legger.

[00:05:35]

Ja en zeg helemaal geen gek idee. Nee, daarom zeg ik het ook nog een keer.

[00:05:39]

Dit boek is geschreven door Boudewijn van Houten en gaat over zijn vader Reinier van Houten. Zijn vader was in de oorlog uitgever bij Nenasu, dat onder meer Volk en Vaderland uitgaf. Foute Nederlander dus, en hij heeft het levensverhaal van zijn vader opgeschreven. En hij doet dat. Dit boek leest niet als een auto, maar dit boek leest als een tank. Dit Rausch door de geschiedenis. Persoonlijk leef en goed is leest als een tank. Het leest als een tank.

[00:06:09]

Dit gaat over het offer, zijn persoonlijke leven, hij. Hij vertelt levensverhaal van zijn vader vol bewondering. Eigenlijk ook deze auteur. Boudewijn van Houten heeft gewoon de gave om op een geweldige manier heel ja, ik weet niet is gewoon.

[00:06:24]

Het raakt me hoe hij schrijft heel sec kaal, enzovoort. Hij heeft ook. Het is een beetje rare man. Hij heeft zich na dit boek. Dit verscheen in een tijd in 1977 en dat was nog helemaal niet normaal. Dat je op een neutrale manier over je eigen vader schreef als die fout was geweest in de oorlog.

[00:06:41]

Maar hij schrijft ook met bewondering over hem, zeg je. Hij schrijft met bewondering over mijn zeg, dat klinkt wat. Ik was geen fascist, maar een edel fascist, zegt hij. Hij een een man dus, die uhm die ook positieve kenmerken had. En dat was in die tijd. 1977 was het. Het was de tijd van Soldaat van Oranje, enzovoort, dat je alles zwart wit zag. Dus je had fout en goed. Maar hij schrijft hier over een man die fout was in de oorlog, maar wel degelijk hele goede kanten had en ook humoristische kanten.

[00:07:11]

Nou weet ik niet of dat waar is. Feit is wel dat dit boek een geweldig prettig meelezen boek is. Niet in de laatste plaats omdat die ook totaal afrekent met zijn moeder en zus. En euh. Het laatste hoofdstuk dan is zijn ze naar Berlijn gevlucht. En dan zit hij met zijn zus en zijn moeder, enzovoort. Zijn vader zit dan in een interneringskamp. Weet ik het allemaal niet. Boudewijn Van heeft verder een boek geschreven als Onze hoogmoed en de vervalsers, samen met Theo Kars of Theo de schedel.

[00:07:40]

Nee, nee, ze hebben bijvoorbeeld het de Postbank ooit opgericht opgelicht.

[00:07:45]

Het was om precies te zijn, de PTT en daar zijn ze rijk mee begonnen. Hij heeft samen met Theo Kars. De Postbank is haar is eigenlijk ook fout. Laat ons dat nou fout. Hij is een boef en hij heeft met de opbrengst van die Janie bankoverval. Met die oplichterij zijn ze een literair tijdschrift begonnen. Hoe heet dat? Wist je dat? Ja, dat literair tijdschrift weet ik niet meer.

[00:08:09]

Het boek wat erover gaat heten Vervalsers en onze hoogmoed. Ze hebben alle twee. Theo Cars heeft euh. Euh. De vervalsers geschreven. Boudewijn van Houten heeft onze hoogmoed geschreven. Dan zijn het journalisten of schrijvers beiden. Of ja, schrijvers, journalisten naar Sir Robin Hood, Achtergael en Captive Boudewijn van Houten zelf ook ooit ontmoet.

[00:08:27]

Ik bewonderde hem dus en toen werkte ik bij HP De Tijd. En toen kwam we op zeker moment een beetje een morsige man de redactie op met een plan. Hij wil de EU subsidie krijgen voor een persoonlijke tocht, een persoonlijke bordelen tocht langs de grenzen van het IJzeren Gordijn, waar vroeger bordelen toch een bordeel.

[00:08:46]

De tocht naar een goed. Ik weet niet of dat door is gegaan of niet. Maar toen zei ik tegen Vado Ik ben nou, ik denk het eerlijk gezegd wel, de sfeer toen kennende.

[00:08:54]

Ik zeg goh, ik ben heel erg recensent van Boto op de achtergrond. De tekeningetje? Ja, er is een jeugd tekening.

[00:09:01]

Hoe heet ik? Ben een enorme fan van je. Euh, van je werk. En hij is een soort man die dat dan zag als een belediging of niet kon geloven. Want deze man. Hij woont nu ergens in Vlaanderen, ergens ver weggedoken. Kan geweldig schrijven maar heeft gewoon doordat ie. Ik weet nog dat of ik weet uit de overlevering dat Jaap van Meegeren toen RTL journalist, Lui AVRO en later of nieuwslezer bij RTL geworden. Nou ja, die besprak dit boek ook in die jonge zeilers.

[00:09:30]

Ja, die had enorme flaporen. Maar euh, euh, die besprak dit boek liever geen spaan van heel. Hij kon heel slecht tegen de kritiek. Dit boek heeft ook de man is nooit rijk geworden.

[00:09:39]

Kon niet erg kritiek, maar ook niet als een compliment. Want jij bewonder. Maar dat viel ook verkeerd.

[00:09:43]

Ja, dit was wel een mooie normale, een moeilijke man. Maar hij heeft ook laatst een boek geschreven wat ook geweldig is over een fantasyland waarin ie dan zelf de baas is. Een heel grappig. En hij. Het gekke is zijn werk wordt nu uitgegeven door derderangs uitgeverijen. Hij bedoelde. Hij heeft het totaal niet gemaakt in literaire waar hij kan geweldig schrijven. Eigenlijk is dit boek zo zijn beste boek. Ook een beetje zijn ondergang, want hij heeft meteen het stempel fout gekregen in de verkeerde tijd.

[00:10:14]

Als dit boek nu was, een bank oplichtte helpt ook niet. Nee PTT, nee, maar daar gaat het nu even niet op. Dit is uh, hoe heet het? Nou ja, er zijn toch ook andere schrijvers die prat gaan op hun criminele verleden? In ieder geval zijn zoveel mensen waar deze man en over hem hebben we het nu. Die kan gewoon geweldig schrijven en heeft nooit de erkenning gekregen. Die verdient niets aan. Mooi. Nou uh bedoel je zitten meteen in.

[00:10:39]

T Zijn hele kale zinnen. Het begint gewoon al fantastisch. Het begint al met een excuus. Het zijn alleen maar fragmenten die hier gaan leveren. Daarom zal het resultaat lijken op een oud archief stuk, waar de tijd, de muizen en de vlammen grote happen uit hebben genomen. Maar er is tenminste een authentiek stuk. Ik heb verkozen de gaten niet op te vullen met mijn fantasie. Over het onderwerp is al genoeg gefantaseerd, meestal variërend van platte kitsch tot intellectuele kitsch documenten bleek het toch nog steeds het meeste inzicht te geven.

[00:11:08]

Misschien kan die bescheiden documenten ook z'n nut hebben.

[00:11:11]

Ja, dit is Hermina Straatje. Ja, dit is ook helemaal in mijn straatje. Is het nog te krijgen? Nou bij uh uh antiquariaten. Maar ik zou er wel voor intuïties geloof ik door uitgeverij Aspekt. Nou ja, de ruiter was schrijver.

[00:11:26]

Helemaal niet zaten antiquariaten, zijn winkeltje snoertje waarin oude boeken.

[00:11:33]

Of je het nou uitspreekt.

[00:11:34]

Och, hoe zou jij dan doen? Hoe zou jij het uitspreken? Antiquariaat antiquariaten.

[00:11:41]

Ik ben hier bezig met een soort op dit boek omhoog te houden. Ik vind dat veel mensen dit moeten lezen. Boudewijn van Houten Fout.

[00:11:50]

Ook goeie titel toch een woord meer knappe Rixt vind je op onze Instagram en Twitter.

[00:11:55]

Je vindt dan zonder het krokante Lace Map geen namen geven. Feesten horen allemaal bij.

[00:12:25]

Dat gezellige boel wat ze hebben Van Riet heeft zijn moeder misschien een beschutting gemaakt en daar lag de blote Roelof te kraaien.

[00:12:37]

Mijn moeder heeft het vorige week ook gedaan, zodat er veel geknot. En toen, van de overige takken hebben ze wat ze naser. Die ohiy filmpje gezien op YouTube hebben ze met z'n tweeën. Maar het is nog goed gelukt ook hadden ze een hele middag lopen knutselen. Wat hadden ze gemaakt? Dan weer richting gevlochten van euh, van geknot? Wil je beide ouders samen?

[00:12:54]

Yes! Het is de verveling. Het is de corona. Het is te veel geld hebben en de te grote boerderij. Het is allebei, jawel, eigen wilgen. Hijzich is rijker en ze hebben ja, schoon risico. Wie wil steunen mag het ook. Ik heb geen wilgen. Ik ook niet. En toch zijn we hadden heel veel wilgen over. Nee, maar het gaat omdat je niet weet wat je met je tijd moet doen. Dat je mijn huis wel zo wat.

[00:13:15]

Ha! Mama is naar de huisarts. De huisarts heeft volgens mij veel meegenomen. Ook die de wilgen. Ja, dan gaat die gigabits richting van vechten. Het is natuurlijk een dorp en daar trekt ie t van hé. Ik hoorde dat jullie na en na de vorige opname gezellig met mijn zusje hebben geleend. Nou, die zat op een stoepje. Euh, een broodje te halen. Ja ja daar. We hebben niet meteen geluncht, maar ze toevallig bij dezelfde zaak als die aanrader voor zij ze een heel serieuze studente.

[00:13:39]

Jezus, want ze was met een de man gekreukt meisje en zo maar zeggen euh gekregen. Komt mij nou gewoon dat je denkt nou, die heeft lekker veel in de boeken gezeten. Jezus die zei ook van zij het is koud he. Ze zei ja, lekker dadelijk weer terug naar de unie. Ze les en werk daar. Ja wat ging ze weer lekker studeren. En wij wij kwamen toen zo goed studeert daar niet werkt. Nou, ze werkt daar.

[00:14:02]

Maar Roelof en Nick kwamen zo iets geks tegen. Ook bij de universiteiten ging je daarvoor een broodje eten en daarna kwamen twee mensen naar buiten. We maakten er een opmerking over. En toen Roelof, ja, ik.

[00:14:14]

Wat was de opmerking ook alweer iets als in Uh Oh, dat zijn dat studentenvertegenwoordigers? Zoiets. En toen en toen die vrouw die die zwiept. Zo die jongen achterover. En die begin enorm te tongen met een baard.

[00:14:25]

Hij en hij greep haar echt vol van achteren bij de KRO waar wij bij zaten met het broodje rucola. Sterftes koud? Euh, het is wel zo dat je. T Was wel weer echt Amsterdam. Weet je wel, je krijgt een paar bladen sla en je krijgt een stukje salami en. Ik had wat pasta besteld. Nou, daar zitten dus everzwijn pasta voor thuis, dus ik had dat meegenomen. En dan is het eigenlijk gewoon pasta met olijfolie, een paar kruimels everzwijn en een laagje parmezaan.

[00:14:54]

Voor 23 euro per portie.

[00:14:58]

Heb je die aflevering gezien over de zero? Amsterdam Gebruiken dat met die mevrouw, want we zijn de spirituele jetset van Amsterdam en we hebben besproken met ons programma Veilig. Oh ja, kijk niet elke keer nee. Dat merkte ik ook al in de reacties.

[00:15:10]

Jammer. U bent wel de doelgroep. Het zou je sieren om je als doelgroepen te gedragen. Vorige keer nooit ging het over jouw voorlees kunst. Jij bent afgewezen door een bedrijf dat boeken inspreekt. Ze adviseerde jou. Ga maar voor de blinde voorlezen om te oefenen. Ja, toen de bibliotheek. Dan heb je de sudoku voorgelezen. En daarbij was de oproep ben je blind en vind je er wat van?

[00:15:31]

Meld het nou. Hans Wens Veen is blind en mailden Beste Noortje, Marcel Roelof. Dat Noortje zou keihard is afgeserveerd door Sjoerd. Door welke stem deskundigen is dat geweest? Is volkomen onterecht. Jouw stem Noortje past wellicht niet bij alle soorten boeken, maar kan me als enthousiaste luisterboeken lezen. Jouw stem bedenken bij Nee, dat moet ie zo maar vertellen waar die dat wel bij kan bedenken.

[00:15:52]

Gaan we nu serieus Hans EVB redden? Blinden bellen niet een random iemand die zich heeft gemeld voor de handdoekje? Ja, blinde, mooie uitspraak ligt meer als een Indonesisch gerecht.

[00:16:07]

Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Banana, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Banana, red.

[00:16:18]

Dan weet Randstad te bellen. Of is dit een verrassing?

[00:16:22]

Roelof Lantmeeters nou eens op met als goeiemorgen Hans, goedemorgen met de arrogante leidsman. Hallo, hallo, hallo, hallo Hans! Het eerste waar ik naar luister is jouw stem dat jouw handen is daarmee. Nou simpel, probeer ik te denken of dat duidelijk is. Jij hebt verstand van stemmen en jij vond de stem van Noortje goed.

[00:16:44]

Ja, ik vind het. Ik vind het een bijzondere stem. Ja zeker. En als een volwassen geworden dan vorige keer. En ja, ik vond het snoeihard hoe zij, hoe zij is afgeserveerd. En ik vind dat ik vind dat. De lijststemmen is persoonlijk mensen en dat is voor mij zo en dat jullie zo. Dat is voor iedereen dus zo ook mensen zijn die zeggen namelijk laat me zitten. Maar ja, ik denk dat ik niet de enige bent die zelf geven een eerlijke kans.

[00:17:10]

Jawel, maar ze moet aanhoort vind ik wel. Maar ze moeten wel werken aan haar en aan haar dictie en aan het foutloos uitspreken van zinnen. Daar zit wat mij betreft. Die stem is niet zoveel mis mee, maar het loopt niet vloeiend.

[00:17:23]

Dat is onzin. Ik ben het ook niet helemaal met je eens hoor. Kijk kijk. Ik zeg ook zo niet elke stem is geschikt voor elk boek. Keynote Nou, bijvoorbeeld geen kookboeken voorlezen van Hans als ik even mag onderbreken.

[00:17:38]

Jij doet in je mail doe je een voorstel. Je zegt. Ik kan me jouw stem bedenken, Noortje. Bijhorende verhalen voor volwassen lezers.

[00:17:46]

Nou ja, nou ja, dat. Dat is het. Dat is een. Een stem die bij zo'n verhaal wel zou passen. Ja, ik bedoel ja, dat zeg. Dat is niet erg lullig bedoeld, maar er wordt geweldig gestemd. Hij spreekt het lekker in mij uit. Ik bedoel, zeg je. Ik zeg. We gaan voor Noortje een horror boek lezen en spreken. Dat Emily kun je als extra bij krijgen.

[00:18:08]

Nou, ik heb naar aanleiding van deze antislip is de klok bij Hans thuis denk ik.

[00:18:14]

Die slaat ja, die tik thuis. Ja ja, zo tikt die nergens natuurlijk. Nee, langdurend is nou 12 uur. Nou ja. Aldus Clijsters. Nou, ik heb naar aanleiding van de vorige opnamen heb ik van een uitgeverij die ook precies zei ik gok dat dit in dit bedrijfje heeft afgewezen na het klopte. Die zei ik ben het helemaal niet mee eens en kom lekker warm bij ons inspreken. Dus binnenkort ja, je gaat dat doen. Ik ga een boek eerst.

[00:18:39]

Ik vind dan hebben ze jou ook horen klagen over de tarieven.

[00:18:42]

Ja, dan maakt die nog een grapje. Welke zijn zelfhulpboeken zou ik ook leuk vinden? Wat zeg je dan? Maar wel soms zelf op mag lachen? Ja, dat mag niet. Nee Hans, dat dat jij adviseert ook nog honderd boeken of spannende sprookjes. Met die stemmetjes voor jonge kinderen advies niet.

[00:19:01]

Ja, dat hebben jullie een beetje. Nou ja, weggedaan. Maar ik vond het juist wel heel grappig. En en de stemmetjes? Dat zijn het vooral sprookjes. Kinderen maakte een grapje. Dat moet je niet doen vlak voordat ze gaan slapen. Ja, dat een beetje rare opmerking mag je harder weten.

[00:19:17]

Ja, ik zou ook heel graag als ik het dan toch mag roepen. Ik kinderfilms willen inspreken. Hobo? Ja, dat zou ik ook wel eens heel sterk krijgen.

[00:19:25]

Beetje, ik zou ook wel graag een hoofdrol spelen in een Hollywoodfilm, maar dat zeggen we helemaal niet.

[00:19:30]

Gewoon een stemmetje doen die gewoon een stel kleisteen lacht. Het werk van schrijvers die daar jarenlang bij hebben geploeterd.

[00:19:37]

Marcel was er al. Ja, want stel je nou eens voor dat dat Noortje een boek van jou zou voorlezen. Het is leuk om tegen een bouwbedrijf zo stel je dat nou eens voor. Zou dat zijn?

[00:19:49]

Verschrikkelijk dat ze ook tegen. Zo ja, dan merk je een jong publiek. Nee hoor, dat zei kan dat niet. Dat vergt wel een speciaal gevoel. OK. Ja, ik zou daar meteen voor gaan liggen. Hanzi heeft het al, Hanz aan zijn Bilzerweg. Wat jij mailt ook nog wat over Vincent Bijlo. Laat die verstaan. IJselijke Vincent Bijlo daar alsjeblieft buiten met z'n zeg ik doe dat maar ciclista.

[00:20:11]

Hij had, want dat vind ik een heel interessant dat je dit zegt. Mijn broer heeft ook de gezichts beperking. Die heeft ook een ongelooflijke hekel aan Vincent Bijlo.

[00:20:21]

Ja, de meeste. De meeste mensen die het niet zo goed chimie hebben dat. Ja, hoe komt het dat cabriolets nou hij koketteert met zijn handicap? Dat maakt hij ook handig gebruik van marketingtechnisch. Doet u dat heel slim? Ik bedoel checkt niets van, maar hij koketteert er Meiser grappen Chida na voor 80 procent op gebaseerd. En dat is voor ons zeker gesneden koek. En het is totaal niet origineel. En ja, ik leest. Ik luister wie die finke sportscars halen bijvoorbeeld die man gewoon niet serieus genomen, maar hij moet er maar bij zitten omdat hij een bekende naam heeft.

[00:20:58]

Maar voor de rest. Euh niveautje 0 hoor.

[00:21:01]

Ja, en dat is grappig dat het me dat dat een ergernis is, want jij bent natuurlijk heel veel aangewezen op euh euh op podcast en dat soort dingen. En het is jammer dat Finse Bijlo in heel veel proftak samen met Micha Blok dat die dan heel veel podcast lopen verpesten.

[00:21:18]

Ja, maar op die manier wordt overal opgetrommeld in fora en weet ik veel. En dan moet de weer meepraten. Terwijl cabaretiers zijn die ook Brinck zijn die tien keer beter zijn. Logisch, want wie ben jij dan wel? Zijn blinde cabaretier bijvoorbeeld Charlotte Glorie Charlotte Glorie? Misschien kun je daar een stukje van laten horen.

[00:21:37]

Wat zal het prachtig zijn als het weer. Het zal een mooi en machtig zijn, ik droom ervan dat het weer. Grote olie, dat is kan heel mooi zingen. Speelt mooi piano, maak je ook dingen over gehandicapt, maar het is veel subtieler, veel mooier. Veel echter, licenciaat is gewoon gemaakt.

[00:22:03]

Ik vind dat je geen blad voor de mond leverde, want dat waardeer ik enorm.

[00:22:08]

Ik bedoel, ik maak jullie altijd vrienden mee, maar dat hoeft ook helemaal niet. Dat hoeft ook helemaal niet. Nee, maar de vrienden die ik heb zijn wel erg. T Is hier geen Sandoz vrienden team. Nee hoor Hans, mogen we hier danken. Ja natuurlijk. Ik luister, werd geroepen. Fijne dag nog denk je. Wij hebben de kleine stemmetje van Hans.

[00:22:30]

Ja. Maar goed dat ik vond Wilders. Het is wel grappig, want mijn broer, die heeft precies hetzelfde. Ja, dat snap ik ook wel ja.

[00:22:38]

Niettemin euh, shout out hoor. Na het vakmanschap van Michael Blok Shout out. Dat heet zo in de drie Efimkin hebben ze dat zouden oud? Nee, so what? Nog even iets rechtzetten uit de vorige podcast. We had het over de boot naar Ameland. Toen riep jij die gaat vanuit Harlingen.

[00:22:55]

Ik beaamde dat nog. Terschelling is dat. Ik was in de war. Terschelling lichters. Hij legt naast Vlieland ongelooflijk hoeveel mensen daar dan opdoen.

[00:23:02]

En wat zeggen ze dan? Nou dat Holwerd is? Hoe Holwerd? Daar gaat de boot naar rammelend wa? Dat is toch. Wat is Holwerd plek in Friesland, waar je dan een boot? Is dat een andere naam voor een gewone plaats Holwerd? Nee, dit is wat het is, maar kennelijk helemaal niet die Friese stad. Daarmee bijna nooit op Ameland geweest één keer. Nou, dan ben je ongetwijfeld van Terschelling. Ben ik toen naar Nederland gehaald?

[00:23:25]

Dat kan ook. Dus waarom zou je naar Holwerd dan? Dat is praktischer. Daar hoef je niet eerst naar Terschelling. Verder vroeg jij je vorige week af waarom mensen op Ameland voor Cambuur zijn. Daniël meldde zich via Instagram. Hij zegt Ik ben de lijst, maar het luisteren. Ik heb een antwoord op het voetbalclub Mysterie Ameland, dus ga naar de middelbare school, meestal op kamers in Leeuwarden. En onze nationale trots is de oud voetballer Jan Bruin.

[00:23:49]

Die komt uit Holm. Dat ligt er weer op Ameland en is een cult held van Cambuur. Na een jeugd van Ameland is nog wel eens in de picture bij de scouts, terwijl het voetbalniveau op het eiland bijzonder laag is. Kan erover meepraten, want ik heb op het eiland gevoetbald en ik heb ook een blauwe maandag bij de selectie van Cambuur gezeten als keeper. Dus hij zegt het niveau is laag, maar aan de ene na de andere ambulance talent wordt weggepinkt.

[00:24:12]

Hij relativeert zichzelf in zijn.

[00:24:14]

Ik vind een beetje wat ik zo mooi. Als we dan over muziekjes hebben, dan vind ik het. Het schip dat reizen altijd bij het clublied van Cambuur en het woonsten wil.

[00:24:25]

Het is dan dus 1 0. Maar weet je wat het fijne is van Leeuwarden? QJI, ze praten daar geen Fries. Ze hebben een hekel aan. Friesland is Stadsfries. Is het? Nee, maar ze hebben een hekel aan Friesland.

[00:24:39]

Dat is overdreven. Mensen uit Leeuwarden maken het liefst de andere Friese dood.

[00:24:43]

Nog wat ingekomen post Teun en frontman ook via Instagram. Die heeft ons even geanalyseerd qua fata pietra cappa. Oh ja, Roelof is Cappa, Marcel Pietà en Noortje Fatma. Kun je je daarin vinden?

[00:24:56]

Uhm, even opzoeken of dat nou wel raar is of weer begonnen waar dit over gaat. Sorry. Te vroeg nog wat. Wat zegt dat dan te zijn, die Vita's? Dus dat is Noortje eten. Beste warme zoete etenswaren van mij. Teveel rauw bitter eten. Kook je groentes. Ja, cappa profiteren van bittere, wrange smaken. Niet te vettig, veel groente en fruit en pitta's daarbij, maar gedijt best op een dieet van frikandel spéciale nicotine pilletjes.

[00:25:21]

Wat ongelooflijk flauw. Het is niet dezelfde man die elke euh euh. Grapje maakte over mijn lichaamsbouw. Nee, nicotine pillen en frikandellen.

[00:25:31]

Leuk zeg. Welke Amerikaan heb je een Brit?

[00:25:35]

Tony Hox en Tony Hooks? Is een Britse comedian en schrijver. Hij heeft onder andere een boek geschreven waarin die uhm met een euh koelkast door heel Ierland. Lyft. Dat is dan het. IJskast. Dat zeggen jullie nou. Tony Hox. Die schreef dus eerder een boek over liefde met een eis dan wel koelkast door Ierland. Dat was het resultaat van een weddenschap. En dat is ook het startpunt van het boek dat ik gelezen heb. Spelen tegen de Moldaviërs.

[00:26:03]

Toni Hox die in 1995 zit te kijken naar een voetbalwedstrijd. Euh. Engeland. Moldavië. WK kwalificatiewedstrijd met een vriend van hem die ook comedian is. En daar komt het gesprek over dat de sporters sowieso beter zijn in alle sporten dus. Die vriend zegt ja. Euh. Euh. Een voetballer die vaak ook gewoon goed in haar vel basketbal of tafeltennis. En Tony Hox zelf een aardig tennisser. Maar goed, maar niet. Niet echt goed als Michael Jordan wilde toen op een gegeven moment ook gaan.

[00:26:34]

Wat is dat? Een honkballer en een golfer volgens mij ook nog? Nee, maar hij zegt ja. De oog handcoördinatie is dus. Je hebt vaak wel aanleg, ook voor andere. Nee hoor, het is iets heel anders. Ze denken dat het allemaal talent is. Wel met met voetbal, maar ze. Ze doen ook. Anderssen lezen geen boek, ze gaan niet naar een museum, het enige wat ze op kunnen focussen is een bal. En als jij maar heel vaak met een bal tegen de muur hoort, kun je ook een beetje handballen of slaan met een record.

[00:26:58]

Hoe dan ook dat het tijd is voor Toni Hox die zegt nou, ik weet niet of dat waar is. Sterker nog, hij kijkt naar het scherm en hij zegt ik wed dat ik al deze Moldaviërs alle elf zou verslaan met tennis. Dat zegt de vriend. OK. Daar gaan wij nu. Euh. Wedden? Dan ga je dat maar doen. Dan ga je al die Moldaviërs ga je verslaan op de tennisbaan, want hij kan goed tennissen. Tony Hoqs is een gemis in iets bovengemiddeld tennisser.

[00:27:24]

Ja, en die vriend moet je maar net weten. Dat heb ik niet voor niets. Uhm. Had jij het gehoord? Nee, heeft u ook niet gezegd? Nooit? Nee, die neem ik ook niet hier.

[00:27:34]

En Tony Hox zelf een aardig tennisser. Maar goed, niet. Niet echt goed. Je hebt het helemaal niet vermeld.

[00:27:41]

Hauts de France. En die vriend zegt als ik jou lukt, dan ga ik dronken en naakt op straat in een drukke uitgaansstraat, het Moldavisch van het zingen. Het is heel, heel moraal. Juist he.

[00:27:52]

Dit is heel Zoller laat. Dit is zwollen. Dit is Roelof. En als het niet lukt dan doe jij het. Dus wat doe jij dan naakt op straat? De verliezer, kortom, moet naakt dronken in een uitgaansstraat het Moldavisch volkslied zingen.

[00:28:25]

Hebt u nog? Ja? In welke tijd Wall Street dit speelt rond de millenniumwisseling, dystonie houdt het dus geen reet. Alleen als je dat nu gaat doen naar films iedereen. En dan sta je op het internet.

[00:28:36]

Rond de jaarwisseling stelde dat niets voor wat je velthuis. Het internet bestond al wel en waar mensen hadden geen geen camera's in hun telefoon zitten.

[00:28:43]

Nee, maar wel de andere camera's. Tony Hox. Die moet dus naar Moldavië. Hij moet die elf mannen zien te strikken. De meesten voetballen daar. Euh. Hij huurt een vertaler daar. Dat is werkelijk de grootste pessimist allertijden. Soort soort. Nee, ik wil geen parallellen trekken met mensen aan tafel. Maar ja, Noortje.

[00:29:00]

Tony Haeck dat veel geld. Te veel geld. Want dit klinkt wel als een actie uit totale verveling. Tony Hawk bwwa bedacht ik goed presteerde schrijver.

[00:29:07]

Weet je wel, die geen onderwerp kan vinden. En dan op een heel gekunstelde manier.

[00:29:11]

Hij heeft die filthy van geld. Ik. Ja, hij is niet onbemiddeld denk ik. Maar het klinkt wel als een actie van ik moet er wel bij zeggen.

[00:29:19]

Een vertaler huren in Moldavië is niet duur, want Moldavië zeker in die tijd. Het ligt tussen Oekraïne en Roemenië. Dat zou je de kop kosten. Een onafhankelijk land en jij zegt van ja, ik vind het een beetje een makkelijk uitgangspunt. Ik vond dat juist leuk. Ik vind het. Ik hou van mensen die dit soort dingen doen. Een belachelijke weddenschap en een kijken waard. Het script weet niet of je boek The Days Men kent. Neem dus met galstenen.

[00:29:41]

Ja, iemand die ze de dobbelsteen even en oneven over het lot beslissen in zijn leven. Hm, dus bij iedere beslissing. Maar dat doet me dit een beetje een. Ik vind dit nog wel meer een uitdaging. Maar goed. Euh ja, in deze man. Deze Toney inruilen voor het boek Yes. Ken je dat? Nee. Iemand die besluit alleen maar alleen alles wat op je afkomt, zeg ik alleen maar jou op. Ben je binnen een dag?

[00:30:04]

Zit je in de penarie? Ga maar na, overal ben je willekeurig. Jij gaat overal ja op zeggen zonder dat je iets verklapt. Binnen 24 uur zit jij in de grootst mogelijke ellende misschien wel van het continent af.

[00:30:16]

Dat lijkt me als vrouw nog wat gevaarlijker dan als man. Ja ja, daar gaan we al. De diepere lagen van dit boek zitten in het feit dat hij in de kost gaat bij een Moldavisch gezin. Kinderen. Euh, ouders. En hij denkt eerst nog aan die vinden dat vast ontzettend interessant. Een Brit die komt tenminste tegen hun nationale team. Maar die mensen, die vinden het eigenlijk vooral onnozel. Of ze begrijpen niet, maar ze hebben gewoon andere dingen aan hun hoofd.

[00:30:38]

Want Moldavië is dan. Het is natuurlijk nog niet zo heel lang na de val van het IJzeren Gordijn. Super arm. Die mensen hebben hele andere beslommeringen, bulla, beslommeringen. Hoe gaat ie niet in een hotel zitten? Ja, ik denk dat dat ook. Waardoor het verhaal leuker is. Is het daar? Daar gaat het al met dit boek de verkeerde kant op. Nou, jij doet nooit dingen waarvan je denkt nee, niet handig gekunstelde vorm van eerlijkheid.

[00:31:00]

Hij leert natuurlijk steeds meer over dat Moldavische gezin in Moldavië zelf, in de problemen daar en ook over zichzelf. Hij komt zichzelf natuurlijk ook tegen jou. Ondertussen gaat dat spelen tegen die elf Moldaviërs, niet van een leien dakje. Hij moet toestemming krijgen van allerlei luxe club eigenaars. Die werken niet mee. Hij doet zich voor als een journalist van de BBC die een portret van een club wil maken om er toegang te krijgen. Het gaat allemaal heel stroperig.

[00:31:24]

Hij wordt nog tegengewerkt door degene met wie die de weddenschap heeft. Die heeft op geen moment een lokale tenniskampioen ingehuurd die zegt ik ben die die international. Grapje! Wie wint natuurlijk van. Maar goed, dat is dan geen echte Intention meer. Mag je één keer spelen of meerdere keren één keer. Verder zal ik ook niet beoordelen of het lukt, want ga ik maar lezen. Het is echt. Het is super geestig. Spoiler is vertaald. Spoiler!

[00:31:49]

Het is ook vertaald in Nederland spelen tegen de modale Engelse en Engelse. Dan heet ie playing. De mol doivent het tennis. Het is een buitengewoon geestig en bij vlagen ontroerend boek. Laat je niet ontmoedigen door ook nog even de ontroering Scared gespeeld, de oudere zure mee vertaald door een vriend van jou.

[00:32:08]

Nee, dit is trouwens ook verfilmd. Ja voor bonuspunten. Bonuspunt. Misschien gaat vanavond kijken de Lockdown Plain, The Mod ovens. Eettentjes? Netflix? Nee.

[00:32:25]

De BN ers judoka, die even luistert naar de opgave van vorige week op Raard, liet Maureen naar haar broer. In welk jaar is papa ook alweer geboren? Volgens mij in 1972 antwoordde hij Aha, rekenen ze snel in haar hoofd.

[00:32:42]

Het is volgend jaar ziet printje Paint.NET para aan Vader Abraham.

[00:32:49]

Ja, Vader Abraham, dat het goede antwoord. Euh, heel veel. Met heel veel mensen, heel veel meer. Iedereen die instond had dit.

[00:32:55]

De condooms en de sleutelhangers komen je kantel XXL boekenlezer communicant op. Wellicht als je bij de gelukkigen hoort kijken. Ben je eigenlijk nog bekend met Vader Abraham? Of is dat iets van echt voor jouw tijd?

[00:33:08]

Ik weet wel wie het is, maar da's wel voor mijn tijd.

[00:33:10]

Ik heb trouwens altijd ruzie met hem gehad. Vader Abram is een hele haar dragen de man zwarte humor. Heb je ruzie? Hij stond in ons smartlappen boek, hadden hem geïnterviewd en hij tijdens een interview. Uhm was hier nogal megalomaan.

[00:33:22]

Ik was de Borsato, de bouwer van mijn tijd en hij is ook altijd van ik heb honderden miljoenen plaatsverbod, wat ook zo is, maar hij voelt zich altijd miskend. En toen krijg je volgens één pagina in dat boek vond hij dat er veel te weinig. Maar hij vond ook dat we veel te megalomaan hadden neergezet als een snuiver.

[00:33:39]

Ja, er zit iemand hier aan tafel die het ook zou kunnen doen.

[00:33:42]

Ik ben deze week toevallig geïnterviewd door het Algemeen Dagblad en het was weer een beproeving vanwege een boek over mijn moeder dat uitkomt. En dan lees ik dan lees ik dingen in dat interview bijvoorbeeld. Daar stond in dat mijn vader de Eerste Kamer heeft toegesproken als Riviere specialist. En ik heb dat nooit verteld. Het is ook niet zo. Mijn vader was ook geen Riviere specialist en denk niet dat is het niveau en de stad op stond in eerste instantie boven als kop.

[00:34:16]

Mijn ouders hebben hun best gedaan, maar wij waren beslist geen warm en hecht gezin denk ik. Dit verzin je toch niet dit? Hoezo denksport? Ik moest ook nog een jeugdfoto's aanleveren en trok ik meteen terug. Ik zeg haar hoezo zou ik akkoord gaan met prima dat het in een tussenzit staat? Maar dit wil je toch niet? Euh.

[00:34:36]

Als je ja zegt tegen een interview met het AD, dan is dit toch gewoon het bij? Kan wel, maar het is dat die uiteindelijk wel verandert. Maar het is toch God? Kan je daar verbaasd over zijn? Nou, ik ben wel verbaasd dat ze denken dit dat iemand serieus in ieder geval nog een leuke kop of leuk nee, niet leuk, maar het scoort. Het scoort lekker. Klikken krijgt het nummer, als je inlegkruisjes maar goed zit.

[00:34:59]

Nee, ik zat er ook weer van. Vader Jopie Parlevliet. Vader Abraham. Maar dit geloof is kijk echt niet nee. Als je inlegkruisjes maar goed zit. Het is toch een dieptepunt. Het is een volwassen man.

[00:35:11]

BREDA Honderden, honderden miljoenen moet dat?

[00:35:22]

Maar ook in. Scholastic. Vaak is de. Show. Inlegkruisjes Margodt. Heb je schrik, geloof dit niet. Meisje Kleinoden Vizit. Ik vind het heel denigrerend en goor. Jezus man.

[00:35:53]

Vader Abraham van hoe heet ie in het echt? Jij Kartner Pierre Kartner Ga je kapot schamen man, met terugwerkende kracht. Dit vernietigt het kleine café aan de haven wat mij betreft. Wat een schande. Wil jij de sudoku's deze week volgen? Zeker. En ik zal eens laten horen hoe je dat ook kunt doen. Nooit. Hij is net te vaak eventjes de stem los. Hij is naar een idee van Giel Colman. Zeg, vroeg Clotilde aan haar collega voetbalcommentator tijdens een oefeninterland tussen het Nederlands Mannen Elftal en de Oranje die winnen.

[00:36:26]

Hoe zat het ook alweer met die vervoeging bij vrouwelijke beroepen? Nou, antwoordde Skip. Hij komt meestal een E achter. Zo wordt docent, docente en assistent assistente.

[00:36:42]

Ik begrijp het, reageerde Clotilde, dus Memphis is spits en projectje puntje puntje, weet je het? Nee, jij wel. Je antwoord op de BNR sudoku mag naar de krokante Lace map uit Outlook.com. Vergeet in godsnaam niet je adres te vermelden. Misschien wil je een x x x XL boekenlezer.

[00:37:03]

Waarom gebruikt iemand zulke rare namen? Clothilde en Skirt heeft Roelof? Oh.

[00:37:15]

Al tijd zagen zijn. Samen met zijn. Heeft het leven Passewaaij? Echt leuk boek? Ja, het is echt leuk. Roelof. Hm Noyce. Ja, ik heb.

[00:37:36]

Uhm den Broeck. George Orwell.

[00:37:40]

Animal Farm mag een klassieker. Het is geschreven door de Britse schrijver journalist George Orwell, die ook in kennen van Nijntje en die voor ook gelezen Julie.

[00:37:50]

Lang geleden wordt tegenwoordig weer veel aangehaald. Ja nou, in deze Coronet hebben we al die camera's een satirisch verhaal.

[00:37:58]

En dat gaat over een groep dieren die er genoeg van heeft om als slaven behandeld te worden door de mensen. En ze nemen daarom met macht de macht in eigen handen. En dat loopt uiteindelijk, anders dan de meeste dieren zich ervan hadden voorgesteld. Uit op een dystopische samenleving en hun leven worden het gewoon veel slechter dan beter. En het begint met Mister Jones is de boer van de boerderij en de dieren komen op een gegeven moment een revolutie, want ze voeden hem te weinig aan.

[00:38:25]

Die man was altijd dronken. De dieren de varkens. Die blijken de slimste dieren op de boerderij en die startte het Animal Lismore. De twee varkens die de hoofdrol spelen, dat zijn Napoleon en Snow, behalve sneeuwbal in het Nederlands Ik heb t Engels gelezen. Dit boekje. Tussendoor heb ik dus gekocht bij die passage bij de Oudemannenhuis poort. En inderdaad, waar ze al die boekjes. Ze zijn allemaal een beetje van die vlakbij de universiteit. Is zij daar gewoon Audubon.

[00:38:50]

Hij sport is daar waar vroeger de universiteit zat. Faculteit rechten en ik heb daar sinds stalletjes of ja, onder die passage die is overdekt. Daar staan allemaal boeken, boeken, mannetjes en daar komt dit boek voor een euro ofzo gekocht. Maar goed, straf daar nu met Coronado ook allemaal niet. Maar zo'n leuke plek om te snuffelen. Het Anima Lismore introduceren ze hebben ze zeven regels en dat is dat. Alle dieren zijn gelijk, maar op een gegeven moment gedurende het boek.

[00:39:14]

Het is ook goed met zijn niet een heel dik boek en je komt erachter dat alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn nog net wat gelijker dan de andere dieren. En dat zijn in dit geval de varkens, want die blijken slimmer. Het is dus een parallel met de Russische Revolutie. Dat uhm. Nou ja, daar daarom Algo allegorisch allegorie, ja, met de Sovjet-Unie, de geboorte die daar plaatsvonden. Uhm, zijn we gewoon eens. Doen Marsal je ze dan een keer op je telefoon?

[00:39:42]

Kwam eens kijken of je leert weten, ook om de beurt of wie het eerst weet om stembeurt. OK. Het oudste varken Altmaier die begon, die zei Animal List. Maar we gaan het allemaal anders doen. Dit was nog voordat De Boer werd afgezet. Die zou hij dan zijn. En de Russische Revolutie. Karl Marx. Een combinatie van Karl Marx, Lenin, Lenin en Lenin. Napoleon, dat is het. Het varken. De leider van de dierlijke opstand van Erehof Calin.

[00:40:11]

Ja, nee hè. Ja, Jozef Stalin toch? Dat is toch in La Lenin Posch. Stalin gebruikt namelijk militairen in het boek Zijn honden, dat varken. Dat heeft allemaal honden om zich heen. Iedereen die het niet met hem eens is, diep eten. De honden eten hem op of die vallen hem aan. Heel goed. Uhm, Schuyler Schuyler. Ze schreeuwen tof. Dat zit je te doen.

[00:40:31]

Dat is echt geweldig. Kinderachtig Snowball.

[00:40:35]

Dat is het varken dat met Napoleon in een soort machtsstrijd verwikkeld raakt. Is dat die? En die is, dat is wel echt de hartstochtelijke intellectueel, de slimmerik van de Brylle Man's Sky wordt Wegge jou gekeken?

[00:40:48]

Ja, dat is wel trotskisten. Het is een leuk boek, een allegorie met de Russische Revolutie. Iets niet zo dik leest lekker weg en het einde van het boek. Dat is natuurlijk ook al verklapt. Het wordt steeds erger en erger en erger. En op een gegeven moment gaan de varkens ook leven in het huis van de oude boer en komen de andere boeren uit de omgeving. En die vormen dan ook uhm, die stellen ook Duitsland voor. Finland en andere.

[00:41:09]

Lees jij dit dan vooral met in je achterhoofd? A. Dit is Duitsland. Dit is of is het ook als je dat allemaal niet zou weten? Een fijn verhaal om te lezen.

[00:41:18]

Ja zeker, ik ben het. Ik heb het bewust daarna pas opgezocht als in in je hoofd. Ik wist dat het zo was. Ik heb hem vroeger ook wel eens voor filosofie, namelijk al gelezen. Ehm. Dus ik herinner me vaag nog wel, maar niet zo precies. Dit heb ik daarna opgezocht.

[00:41:36]

Om de spanning te verhogen volgt nu een puntentelling met een episch geluid sausje. Roelof 6 punten. Noortje 6 punten. Marseille vijf punten. Lorette 6. Jullie allebei zes binnenhavens. Een gedeelde eerste plaats geloof. T Is geweldig, inderdaad, op de derde plek. Elf punten Marcel van Roosmalen met het boek Fout van Boudewijn van Houten en op een gedeelde eerste plaats in de IS. Ja, dat is echt gedeeld, want er is ook niet iemand die het hoogste cijfer had, namelijk twee zessen.

[00:42:31]

Noortje en Roelof met respectievelijk de boeken spelen tegen de Moldaviërs van Toni Hoqs en dan wel vaker van Dordts over cités. Ik zit nog even in een lekkere frikandel weg te tikken hier. Goh, wat een ik. Ik ben hier gewoon door beledigd. Jij wordt weer weggezet als Saade vrouwtje en Roelof als euh. Weet ik een lekkere bittere smaken. Een Marcels, een frikandel. De laatste keer dat ik een frikandel at was stiekem zoals altijd ja op station Sloterdijk.

[00:43:11]

Nee, ze trouwen. Er is helemaal niks meer op de stations, dus de snackbar is nog open. Ja is voor snuif fluit Nijs heb je. Ik heb een fluid neus.

[00:43:24]

Ik hou van frikandellen bier.

[00:43:35]

China heeft grootse plannen voor de toekomst. Als het aan president Xi Jinping ligt, is China over een paar decennia het centrum van de wereld. Terwijl de Amerikanen en de Europeanen zo met hun eigen gedoe bezig zijn, bouwt China gestaag door en hun economische groei en internationale macht. Wat betekenen de doelen van China voor de Chinezen en voor ons?

[00:44:02]

Je hoort het in De Rode Draad, een podcast van VPRO's. Bureau Buitenland en NPO Radio 1.