Transcribe your podcast
[00:00:00]

Eerder vandaag op de redactie van de krokante Liss map Marcha als het even te bellen? Nee. Dit is een incassobureau.

[00:00:10]

Meneer Van Roosmalen herinnering. Wat is dit voor onzin?

[00:00:19]

Jij bent het. Ik ben het. Ja, maar wat ik zo kies, dan krijg je zijn ja, ik kies een GOB Mandic. Ja, ik ben deze persoon.

[00:00:28]

Irritant wijf n rijke 247 euro die ik zelf dus niet op automatische incasso.

[00:00:41]

Geen idee. Ik zal straks betalen. Wordt hem goed.

[00:00:44]

En jouw outfit Marcel? Ja, wat wil je daarover zeggen?

[00:00:48]

Je hebt een en een lila sweater aan met daaronder neon een geel shirt. Ja ja, het maakt het uit. Ik heb vragen tijdvak of dit waar je vaak komt. Maar ook waar heb je het gekocht? Wat ging er door je heen?

[00:01:02]

Nou, ik heb ook, dat wil ik dan ook wel opmerken. Een donkerpaarse corduroy broek aan. Die vind ik erg mooi. Nou, daar heb ik dus zelf een. Ik had toch wel andere schoenen onder gedaan denk ik. Weet ik.

[00:01:14]

Euh ja, ik heb halfhoge laarsjes gekocht, maar enorme blaren blijven. Die moet je goed inlopen. Duwen. Die broek had ik gekocht en ik dacht nou ja, misschien ik. Ik zat. Ik heb allerlei. Ik koop niet zo vaak kleren, maar als ik ze dan koop. Online? Ja, dan sla ik ook meteen in. En ik was bij de site.

[00:01:31]

Dat vind ik eigenlijk.

[00:01:32]

Die Marcel was bij een grootse Zweeds. Ik was bij de groots Zweeds jongere kledingconcern, want ik vind eigenlijk ook te oud ben voor dat Zweedse consulair. Maar niet min. En toen? Euh ja, toen hadden ze dus een advertentie met duurzame T-shirts. Ze hadden een samenwerking aangegaan met een Amerikaanse spijkerbroeken merk. Dus dacht nou ja, waarom ook koop ik niet een duurzaam shirt? Maar toen zat ik in één keer in de duurzame afdeling en daar stond het bij.

[00:02:01]

Heb jij me alleen getrokken? Nee, maar daar stond bij. Ik had dat shirt in geklikt. Het was combineert mooi met. En toen? Euh euh. Was een duurzame Zweth er en die die dan ruimer? Euh euh. Zat en daar stond ook bij van euh. Iets van. Euh, is dat t dat het? Euh.

[00:02:20]

Heeft u iets te verkoopbare Take That Marcel van vlees halen en u heilig? Laat die combinatie aan, maar je slaat groot in. Betekent dat je dertig van deze sweaters hebt in allerlei tint. Zwart is mijn lievelingskleur en dat staat me ook goed. En ik draag vaak pakken, maar ik zie zelf ook wel.

[00:02:36]

Het heeft een hoog BBAG wat me gehalten hou ik. Ik denk meer. Ik dacht meer full house growing pains. Een Amerikaanse sitcom uit de jaren 80. De gekke oom. Ik kwam beneden een Eva die ik had het aangetrokken. Toch een beetje. Ik voelde me jonger. Ik schrik af en toe ook. Ik was deze week af en toe denk ik Verhesen. De kappers zijn dicht en ik schrik. Af en toe wel van mijn SPI. Voel me jonger dan ik uitstralen.

[00:02:59]

Hebben meer mannen gaat dus euh dat. Dat is wel iets waar je dan tegenaan botst. Maar ik had dit aan een. Eva kreeg de slappe lach aan de keukentafel van mijn twee dochters van 3 en 5. Je ziet er echt bespottelijk. Dat woord kennen ze dan. Reken. Het is bespottelijk hé mama. En gewoon heel slecht bij omgaan. Maar ik denk Kraut wel aan een paar dagen.

[00:03:21]

Maar weet je waar het mij aan doet denken? Nou uhm, ik heb wel een week opnames gehad met jouw vriend en collega Gijs Groenteman. Die loopt er ook zou bij.

[00:03:31]

Die heeft inderdaad een apart gevoel voor. Jij bent jarig geweest? Jij 53 worden op 10 februari?

[00:03:52]

Ja, we moesten even onderhandelen over je dan wel of niet wat gingen geven. Eindelijk een kaart, bedacht ik mij. Op 1 februari bestonden wij euh, 3 jaar de kop in te lezen, maar op ons dubbel feest dan ook van harte mee.

[00:04:06]

Het is een beetje ingepakt alsof het uit de ramps komt, maar ik had het besteld. Normaal koop ik ze bij de lokale boekhandel, maar dit was zo'n specifiek boek het moesten bestellen. Ik moest het wel zelf inpakken, dus daar moet je maar een beetje doorheen kijken. OK. Nou, wat een mooi paar van ons, dat voelt lekker.

[00:04:22]

Het is een dagboekje. Nou, het is. Dit is echt iets waarvan we er misschien secuurder B1 een zo heel netjes in omdat het zo is aangepakt. Er waait dan ook. Nee je dit of niet.

[00:04:40]

Nou, het voelt lekker. Het is een prachtig boek. Kopstukken van BNN-VARA. Wat leuk. Nee, dat de kopstukken van de NSB stukken van de NSB met foto's. Ik ga dat helemaal lezen jongens. En ik ga dat volgende week bespreken. Heb je me al of niet? Nee, wie is de auteur? Is even kijken. Marcel Bergen en Irma Klement.

[00:05:03]

Wat heeft die mensen bezield? Mokum Boeckx? Euh, ze beginnen weer. Nou ja, maar dat dit. Vind jij wel leuk? Ja, hartstikke leuk. Wat staat er in? Nou, elf kopstukken van de NSB. Wat is de links? Gefeliciteerd. Ik wilde wel iets kwijt. Dat gaan we dan zo doen. Dat nu doen we nu.

[00:05:21]

Hier is de pen in. Laat je inspiratie en dan zie je ook eens hoe moeilijk het is om ter plekke wat te schrijven, Roelof. De krokante lichtbak met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Hubers de Vries. Wat was dat? Wat was dat voor gek? Euh. Rijdende Rechter filmpje? Ja, de fakbar staat in. Nou ja. In het programma Mediafin site had ik op een zeker moment opgemerkt dat De Rijdende Rechter een pot met koekjes, dat die koekjes dat hij heel hoog in het autistisch spectrum zit volgens mij omdat die die koekjes allemaal heel netjes in een pot had gelegd.

[00:06:03]

Ja, omdat er allemaal foto's van de Revised niet zelf doen. Maar goed daar, Kardashian zullen dat ook hebben, daar het dat er in een decor allemaal foto's van de rijdende rechter zelf stonden. Da's gek, da's gek. En toen naar Mac kwam, sloeg hij terug met een grapje. Wat een rare foto staat hier en daar was dan wel for brand. Komt dan binnen die zich. Sjonge wat een slechte acteur is Viktor Brand die zegt dat ook nog de vracht de rijdende rechter.

[00:06:27]

Laten we even luisteren. Weet je wie dat is?

[00:06:31]

Dat is een euh, zegt me zo niks. Een een bekende columnist Marcel van Roosmalen. Oh ja, en die en die hij heeft laten weten dat het een beetje raar vond dat ik allemaal foto's van mezelf had staan. Ik zou, daar heeft ie wel een punt. Dus toen heb ik een foto van hem neergezet. Ja, vette verbetering.

[00:06:48]

Maar heel raar humor. We gaan beginnen met de boeken. Noortje Veldhuizen. Wat heb jij je gelezen?

[00:06:55]

Och, ik zie het nou in het kader. We gaan de sfeer goed houden. Twee mensen.

[00:06:59]

Matthijs van Nieuwkerk en je nieuwe bazen. Want die heeft ook zo ja, maar zes likes. Geef de zoon vernoemd naar dit boek. Hij liep Nieuwkerk later uit.

[00:07:07]

Ik wist het niet. Mogen de mensen nu wel raden wat het is? Eerst druk komt uit 1923. Zijn boek heet Kees de jongen van Theo Thijssen De schoolmeester. Theo Thijssen De favoriete man van jouw vrouw staat op de achterkant. Wie is dat?

[00:07:21]

Hoezo de favoriete man van mijn vrouw? Carmiggelt? O ja, ja, leuk. Oh. Die heeft er een blurb. Toen al een blurb geschreven. 23. Nee, maar bij de uitgave? De heruitgave. Hoe kan dat? Roelof? Je kunt toch een heer? Als er heruitgave komt?

[00:07:37]

Dit is de 24 gedrukt die komt uit 1979. Kees de Jongen gaat over Kees Bakels. En wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat het gaat eigenlijk nergens over. Het gaat over een jongen. Hij is bijna twaalf en hij groeit op in in Amsterdam. En daar gaat het over over hoe hij als puber in zijn gedachten spinsel is. En hij ziet zichzelf heel erg als een jongen van stand. En hij vindt zichzelf zoals veel kinderen vinden en ook volwassenen bijzonderder dan de rest.

[00:08:09]

En uhm. En hij heeft echt het idee dat nou ja, dat ze dat die heel wat is. Maar hij is een naam. Schoenmaker zoons hebben een schoen, schoenenzaak hebben hun ouders en in dit verhaal is zijn vader ziek. Ik kan alvast verklappen dat hij ook komt te overlijden. En daarmee rollen natuurlijk wel de armoe in. Dus het gaat ook over al die tijd. Hebben ze daar vaak tbc ofzo? Is dat wel? Ja, waarschijnlijk.

[00:08:32]

Het wordt niet besproken worden wat beschreven wat er is. Want Kees is nog als in. Hij wordt er een beetje dorda door de grote mensen buiten gehouden, maar zijn vader heeft het aan zijn longen en die hoest heel erg. TBC zijn? Ja precies. Uhm. Dus die vader overlijdt, dus de winkel moeten ze sluiten. Die liep sowieso al niet zo goed. En daar gaan ze wonen. In de Jordaan speelde het zich ook af. En uhm, nou ja, ze wonnen met 4 vieren heeft nog een broertje en een zusje.

[00:08:57]

Truus en Kleine Huisjes stonden in die tijd in de Jordaan.

[00:09:00]

Veel kinderen en ze hebben nog geen huurster, maar mevrouw Dubois. Dus die betaalt dan ook nog mee. En hij moet ook vroegtijdig van school, want hij heeft grootse plannen voor zichzelf en heeft Franse les. En hij vind schaken geweldig, maar hij moet vroegtijdig iets schoner milieu toch?

[00:09:14]

Broel Franse les Schaeken. Ja, dat krijgt ie op school. Kun je haalt bijvoorbeeld ook ik wist hij maar niet dat dat bestond. Maar je krijgt dan als je in een bepaalde klas zit, dan kon je indienen wat je graag wilde hebben van het stadsbestuur. En dan kreeg je kreeg je cadeaus. En dat was denk ik omdat die kinderen gewoon allemaal op die scholen en niet zo rijk waren of hun ouders niet zoveel geld hadden. En wat ik leuk hier vind is dat.

[00:09:36]

Het is echt een beetje ouderwets ouderwets geschreven dus waar ouderwetse woorden en heel veel met IE en met streepjes daartussen heel erg spreektaal en is een beetje plat Amsterdams. Ook als ie dus verhuist naar die nou ja, toch wat slechtere buurt. En er moet dus vroegtijdig van school omdat ie moet gaan werken. En wat ik het leuk vinden is dat je de hele tijd wordt meegenomen in zijn gedacht. Dus je moet goed opletten in dit boek als één soms. Dan dwaal ik wel een beetje afremming.

[00:10:00]

Het eind van de pagina. Dan denk ik. Is dit nou echt of is ie dit aan het bedenken? Een stukje voorlezen uit zo'n passage natuurlijk. Hij heeft al net van mevrouw Eduardus de huurster. Dit is nog in hun oude huis en vader is dan nog in leven en heeft ie in een elastieken gordel gekregen. Een riem èn een van elastiek. Ja, dat helpt dan toch niet, want het goed en Kees gaat proberen.

[00:10:22]

Roelof dat is. Dat is ongelooflijk. Was in die tijd gewoon heel normaal in Amsterdam, want dat bespaarde de gordel en de elastieken gordel niet. Telkens een nieuwe tenemen hoef je niet telkens een nieuw en zo'n elastieken gordel.

[00:10:33]

Dat heb ik met m'n vader hele gesprekken over gehad. Die ging gewoon veel en veel langer mee dan zijn. Ik zei tegen m'n vader en zoon hoe deze. Met die broeken vroegen hoe hield je die omhoog als elastieken gordel? Mijn moeder ook hoor. Elastieken bh bandjes alles. Dat was op de groei heel normaal in die tijd.

[00:10:49]

19:23 Ik dacht oké, nee. Ik dacht Bertels misschien. Maar het risico was het inzicht. Ja en nee. Ik was goedkoper.

[00:10:57]

Maar stiekem Goerdeler. Ja, laten we dat terugbrengen als jij ziet er toch wel uit alsof je terug in de tijd ben gegaan. Jij kunt zo'n elastieken gordel gaan dragen. Ik ben in wezen stiekem geworden.

[00:11:07]

Kees heeft dus net die elastieken gordel gekregen van die mevrouw die bij hen komt huren. En hij snapt niet zo goed wat zij komt doen. Als hij heeft is ook nog niets uit doordat ze nog dat nou ja, geen geld hebben en dat het eigenlijk uit armoe is. En Kees gaat een Gordon's op straat uitproberen, want het hele boek speelt zich voor een groot deel op straat af omdat. Nou ja, dat is waar het gebouw waar het gebeurde met één sprong was hij uit het gangetje op de vloer van de winkel.

[00:11:31]

Geweldig had ie nog nooit gekund. Nu ging het ineens door de gordel natuurlijk, toen de straat op. In het raam van de slager zag hij zichzelf gespiegeld. Verrek, wat stond het enig. Wat zag hij er sterk uit? Zo van beide zijden. Even kijken hoe die er van voren uitzag. Hij stak de straat over en liep er regelrecht op de komen Nijs winkel af. Wat is dat komen?

[00:11:53]

Lees Veel te kort komen ijzerwinkel? Nee. Dat was zo.

[00:11:57]

Spelen we dat een zwoegende vol en. En dan ijs. Dus lange ij ijs winkel komen en ijs winkel.

[00:12:04]

Ja, dat was heel normaal in die tijd. Ik heb er zo vaak over mijn ouders ook gehad. Dat is het dan. Nou, dat zijn mijn vader of ik zeg wat deden jullie in die tijd in Middelbeers? Wat ik van mijn vader vandaan? Zo gingen gewoon naar de combinatie winkel op en daar kocht je eigenlijk van alles zoals wat logés, euh, rustieke gordels euh.

[00:12:24]

Houten klompjes, wat ze ook hadden. Dus een heel normaal begrip. Ga maar door Noord-Wales. Wat is het doel? Of de kruidenierswinkel of de kruidenier? Daar hadden ze ook elastieken gordels hoor.

[00:12:33]

Na de komende ijzerwinkel goed letten op zijn spiegelbeeld in het raam daar. De nikkelen slang zag je duidelijk zitten. Niet helemaal precies in het midden.

[00:12:41]

Ja, dit mag ik juist diadema. Je doet het perfect, daar niet van. Ik wil even uitleggen wat een nikkelen slang was. Ook een heel normaal product in die tijd. Nee, dat zit omdat er geen enkele Jagged een slang van nikkel op precies nikkel. De slang, de nikkelen slang Darri duidelijk zitten niet helemaal precies in het midden. Hij verzorgde de gordel een eindje. En ja, nu zat de haak. In het midden stond ene gehoor.

[00:13:05]

Hij besloot een eindje te blijven lopen. Stevig doorstappen. Ja, dat komt dus op een gegeven dat ik die zwembad paster in Mantis die pas is met charme. 7/7 kun je veel sneller voor overvallen.

[00:13:14]

Ja, precies ver voorover bukken. En ehm, Kees is gedurende het hele boek ook ontzettend verliefd op Rosa Overbeek. Het is een verhaal wat zich afspeelt in het hoofd van een jongen die nou ja, aan het begin van de puberteit staat. Is een kinderboek of een jeugdboek? Of is het een om? Matthijs van Nieuwkerk is er dus zo gek op. Maar is het? Is het een boek? Zouden wij er plezier aan beleven? Dat denk ik wel.

[00:13:38]

Ik vind het gewoon zo leuk dat je in het hoofd zit van een van een jongen van een hele gewone jongen uit hier als in. Ze beginnen het boek ook, maar die weten waarschijnlijk niet wie deze jongen is.

[00:13:46]

Een heleboel mensen die niet leerjaar door dit boek ook de jongens beter kennen. Dat je dat je denkt van hén nu betreden de wereld. Ik begin nu de mannen om me heen ook beter te begrijpen.

[00:13:59]

Deze jongen is elf. De stad valt wel mee, maar je begrijp ik begrijp wel de tijdsgeest van die tijd beter. Welke man schuilt nog?

[00:14:06]

Een jongetje van elven met een nikkelen? Euh, een elastiekje?

[00:14:09]

Nou ja, dit boek gaat er ook wel heel erg over. Meisjes plagen, kindjes vragen over hoe vervelend jongens kunnen zijn dat ze dat dan eigenlijk lief bedoelen. Maar ja, je merkt ook hoe die volwassen wordt door het boek. Hij na zijn in het begin is het nog met de jongens rennen en een beetje kattenkwaad uit kaliber als het boek en aan het eind van het boek zijn moeder. Die is er koffie en thee agent Tessa. Omdat ze dus.

[00:14:30]

Nou ja, de schoenenwinkel op hebben moeten geven en hem. Hij ziet dan op een gegeven moment hebben ze daar wat tussen koffie en thee.

[00:14:35]

Argentijnse maar ook Okke en combines weet je maar koffie en thee. De Argentijnse? Ja, die koop je dan koffie en thee. Of schenk je het in deze verkoop? Je koopt dan bij een pakhuis, koop je als Argentijnse cauchie koffie en thee.

[00:14:47]

In het censors was een verzekeringsagent verzekeringen. Sorry dat ik dat niet wist Roel. Of ik dacht misschien is de serveerster geworden. Weten dat die een koffie en thee accretieschijf moet daar altijd de bestelling ophalen. En dan zit hij op een gegeven moment dat ze daar is om een baantje vrij hebben. En dan gaat ie zelf solliciteren als inhaar. Hij heeft dit dus op dat moment wel door dat er gewoon te weinig geld was. Een hele koude winter. En ze hebben niet genoeg geld om te blijven stoken.

[00:15:09]

Zij zijn eigelijk vervolgen op wat je Ciske de Rat als een trilogie. Heb je ook Ciske de Man in Ciske de MR? Nou, er is niet Kees de man is wel in een ander boek.

[00:15:19]

Ik zal het even opzoeken, ik heb dat gelezen. Remco Campert laat in zijn boek Het leven is verrukkelijk! Kees, inmiddels verworden tot een haveloze grijsaard, nogmaals nog eenmaal als diens jeugdliefde Rosa Overbeek ontmoeten is. In andere boeken wordt ernaar verwezen. Ook Gerben Hellinga, die heeft er een toneelstuk van gemaakt.

[00:15:40]

In 2003 werd Kees de Jongen verfilmd. Ook Ruud Feltkamp speelde daarin de hoofdrol. Als ik zo verliefd, dat vroeger Ruud Feltkamp op Ruud Feltkamp Boudewijn de Groot. Die heeft over het latere leven van Kees op campus van een nummer geschreven Ha met zwembad Feldkamp acteur. GTST vroeger Wendy had in ieder nummer van de zwembad was dat. Boudewijn de Groot gaan we even later? Ik ga ook een boek.

[00:16:01]

Ik zit te denken om gewoon mijn vriend Kees, de bejaarde Kees te 50.

[00:16:05]

Nou blijf je maar even weg van de bejaarde.

[00:16:12]

De benen nauwelijks zichtbaar manager aan Ryan. Alexander laten schieten? Zo is de wijk waar ik ben dus zo'n hond omdat de regisseur van de vooravond heeft een hond Heinz-Harald. Oh, is dat eindredacteuren? Ja, ook dat regisseur? Dat je het zo noemde. Maar de eindredacteur maakt niet uit wie is hier? Werkt de eindredacteur ik ook? Zullen we even kijken hoe de aandelen staan? Ja of kort, want het is niet zo best nieuws.

[00:16:44]

Ze zeggen wel dat een 125euro over is en dat kunnen we opnieuw beleggen, toch?

[00:16:49]

Rond de vijfentwintig of honderd 125, zo'n slecht rendement is dat nou ook weer niet. 105. Hoezo is het niet slecht als je met 500 begint? Dat dat daar moesten inzetten op een daling van de uijx? Nou dat. Die stegen zijn mannen, dus het is die is die orde is geëxecuteerd. We hebben nu nog één ding openstaan, dus op een daling van de DAX staat Louka 40 in de min. Ja, maar dat kan wel eens goed komen.

[00:17:12]

Dat kan nog wel eens goed komen. Daar zit nu weer een nieuwe Corona vibe aan te komen. Jongen, we komen nooit meer uit de lokte. Nooit, nooit, nooit.

[00:17:19]

Heb jij al je vaccinatie oproep gehad? Nee, ik ben nog niet boven de 70. Noortje, we gaan even bellen. OK, wie gaan we bellen ook alweer? We krijgen een mail van oorlog. Job ja oorlog. Job! Euh ja job. Van die job mailden. Job komt er Deventer en die heeft het achtduizend oorlogs boek op de kop getikt. Hij kan ze niet allemaal houden en zij zitten wat bij voor Marcel. Tuurlijk weet ik niet gaan vragen en ook misschien voor de luisteraar.

[00:17:43]

Ook voor de maar. Marcel heeft eerste keus, Noortje heeft tweede keus en de luisteraar derde keus.

[00:17:53]

Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Banana, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring.

[00:18:01]

Banana go, Agadez die dromen van een feestnummer met hem.

[00:18:12]

Wat is dit voor geluidsstudio's? Het is een telefoon die overgaat met een zich dus een hele subtiele Louison hijop marshmallows Norge en Marcel.

[00:18:21]

Hallo hallo goeiedag.

[00:18:23]

Je hebt ons gemaild Job, omdat jij euh heel veel oorlogs hebt.

[00:18:28]

Niet alleen oorlogsbunker, vooral heel veel boeken. Ik had een boekenkast gekocht op Marktplaats in Herent, een klein dorp ergens tussen de Susic en Arnhem. En die man vroeg wil je de inhoud erbij? Ik zeg wat zijn het boek? Ja, ze staan al 38 jaar in de kast en ik heb ze kerstavond nooit opengeslagen, want ik heb de kast ook overgenomen van iemand. En toen dacht ik ja, wees er van. Maar nu staan ze hier op zolder.

[00:18:58]

Hier bananendozen vol. Ik heb er al een paar uitgezocht die ik zelf wil lezen, maar er 105 boeken en wat ze.

[00:19:07]

Hoe oud zijn die boeken?

[00:19:08]

En wat uit hun boeken zijn uit de jaren 40, 50, 60 en na 1. Ik heb onder andere de Fara kijken, het grote Fara Cosyns Atlas III en natuurlijk eruit gepikt. Mijn boeken zijn nog grappig. Mijn leven onder Eskimo's? Reken maar ook wel. Maar weet je wat Desmeth met die boeken uit die tijd hebben? Allemaal stofomslag, dus lelijk staat niks voorop, staat niks achterop. En Quote. Beenplaatjes. Geen achterplat teksten dus. Hoe kies je dan 150 boeken?

[00:19:40]

Ik wil alle romans die sowieso al hopeloos. Je kan het alleen maar een titel waar je Raye op kan. Ja ook kan bepalen. Overtrek trekken. OK, maar welke had je voor mij uitgekozen? Ik heb jullie alle drie. Eentje eentje wat ik dacht. Misschien dat jullie er iets mee kunnen? Ja, ehm, ik had voor jou, Marcel. Onbekend Nederland van Evert Zandstra uit 19:59. De ondertitel van het boek is 23 speurtocht, een naar het leven der mensen.

[00:20:11]

Maar misschien is dat het verhaal. Jullie kunnen nu niet op pad. Ik dacht misschien dat je via dit boek dan alsnog soort van op pad kan.

[00:20:19]

Een glimlach van oor tot oor. Job, want het is beluik. Ik hoopte al dat je dit boek eruit had gekozen. Ik had gehoopt iets van de tankslag bij Stalingrad met het zwaarste Bokova.

[00:20:31]

Maar ik dacht misschien dat niemand van Noortje ook de oorlog onder de kinderen van de vorige afleveringen hoorde. Dat de schrijfster van Noyce over oorlogsbunker begint toe te nemen. Dat is nog nooit bekeken. Ook al een oorlog kun je ook oorlogsbunker Maisons en Comblain elk jaar na het boek Als je voor mij dan.

[00:20:49]

Ik had verhaal kijken! De lange nacht.

[00:20:53]

Hoe moet dat zijn? Hele grote censors geweest die op. Dat zijn de echte. Dat is echt een heel fout boek. Ik weet niet of we dat een nummertje moeten geven. Ai, nou, het is heel gruwelijk door. Kom je, zegt hij in wat? Wat voor Boekhoutse? Voor mijn gedachten.

[00:21:09]

En ja, ik had een speciale woorden in de afgelopen Athlone dat je wel veel van de Britse en Amerikaanse auteurs bent, anders kan je helpen.

[00:21:19]

Iets van lijken, van een man van geld en macht, geen land van geld dat je nu ook met. Dat dan een beetje de verantwoordelijkheid over dat over dat bedrag van minder dan een jaar. Dacht je misschien het Jacquier dat boek dan?

[00:21:33]

Als je invloed kan uitoefenen op wat heb je met die kast gedaan?

[00:21:36]

Heb je hem geschuurd en geschilderd?

[00:21:38]

Nee, die kap, die heb ik zo gelaten. Ik heb er mijn eigen boek verboden mee aan. Ik had er echt een lans breken. Er zijn zoveel mensen die heel mooi antiek! Echt oprecht verneuken. Houttechnieken?

[00:21:51]

Ja, maar klopt die man? Die was ook al begonnen met superfan Nico die op misdaadbaas? Nee, maar je ziet het bijna niet.

[00:22:00]

Maar ik heb gewoon de grote hobby's. Dat dat tegen de tijd dat ik een huis kan kopen er alleen nog maar Visstraat vroegere zwart stalen deuren.

[00:22:07]

Alles wat jij in huis je classy, de Wouter uitgesloofd kopen.

[00:22:11]

Je hebt al een koop. Je hebt al een koophuis, maar is niet van mij. Nee, nee, oké, maar je hoeft maar thuis aan te kaarten. Nou wil ik iets geks doen in een huis en dan krijg je een huis zonder visgerecht job.

[00:22:22]

Wij stellen natuurlijk zeer op prijs en misschien kun je ook nog iets betekenen voor de luisteraar mailden jij?

[00:22:27]

Ja, want als mensen belangstelling hebben voor Kijk, we zijn geen marktplaats, maar ze denken iedere specifieke boek uit uit 1957. Een statement, net dat als mensen een boek willen van job.

[00:22:39]

Kunnen ze dat mailen en dan Melick het gewoon door Melick te. En dan bellen we mensen ook op om te vragen dat ze wat ze van de keus van Job vinden.

[00:22:47]

Vind het niet leuk job extra lichte mensen een klein stukje over zichzelf schrijven en dan jij een boek nemen. Zullen we als alles mensen waar ik wil?

[00:22:54]

Ik wil daar waar ik wil graag Pennington deze boeken, want ik maak je zorgen. Maar Job, maar ik neem ze mee naar huis.

[00:23:04]

Want die man, die had duidelijk geen Pollie boeken. Dat neem ze mee. Maar goed, nu staan we hier ongetwijfeld ook op zolder. Ik heb er een paar uit, maar ik kan ze niet allemaal.

[00:23:12]

Wat ik vaak van ouwe boeken vind je op stinissen. Nee, ze belemmerende nieuwe boeken. De mensen moeten naar de boekhandel om nieuwe boeken te kopen.

[00:23:20]

Precies. Ben jij struikrover? En dan zeg je al die nieuwe boeken die er snauwen mijn boeken om te gaan.

[00:23:26]

Nee, niet iedereen. Mensen, die zou je ook gewoon een boek van mij kunnen kopen. Ik doet nog geen titel, hou me wel aan. Ook leuk in de afgelopen job. Mensen kunnen dat.

[00:23:37]

Ja, wil jij dat ik nu dat ik die boeken naar het papierbak brengt? Blijkbaar een beetje bericht.

[00:23:41]

Toch wil ik niet.

[00:23:42]

Nou, ik ben voor nieuwe boeken omdat je zelf net een nieuw boek geschreven hebt. Daarom machtig zijn? Ja kunnen toch? Ik ben ook tegen bibliotheken op die reden waarom mensen wel leren lezen.

[00:23:54]

Wil je graag deze afslag nemen en niet? Wil je graag een boek uit de jaren veertig 50, 60 70 mail naar de kranten lezen maar op met Outlook.com. Wij sturen door naar jouw job en dan kunnen we eens kijken of daar of daar iets uitkomt.

[00:24:08]

Ik heb onderhand weer boven water liggen. Rotterdamse delen. Ik heb. Nou, ik weet niet wat er in Rotterdam aan te pas.

[00:24:14]

Iemand die bijna afgewerkt in grondse helemaal job. Dank je wel. Ik ga nu nog even naar ons adres mailen en dan komt het goed.

[00:24:25]

Erg goed. Dank je wel door de. Wat is dat toch met die krokante luisteraars dat ze niet zo kort strafdag aan de lijn? Oh, dat maakt niet uit natuurlijk. Van Job. Een aardige man, maar hij is niet kort van stof.

[00:24:42]

Wil je op je Facebookpagina? Sorry, maar weet je het wel leuk om al die boeken door te kijken?

[00:24:47]

Wat doe jij in het dagelijks leven, job? Je mag nog wel af. Ja, ik bedoel, dan vraag ik me echt af bij Lyra.

[00:24:54]

Nee, ik schrijf ook. Ik schrijf teksten en verhalen voor bedrijfsbeheer. Ik heb ook recent een boek geschreven. Welk boek? Valt die leeuw weg? Dat is wel grappig. Dan moet je wel boeken zijn door. Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring, Ring. U bent verbonden met de mailbox van 0 6 2. Maar hoe vindt het leuk om te babbelen?

[00:25:37]

Probeer nog één keer. Hallo, ja joh, hoe heet je boek? Waar gaat het over? Ook op de Belg geitenboer wacht. Ook op de dag tot Hobb, op de dag tot op de dag. Ik vind dat hij articuleert niet goed stropop.

[00:25:57]

Ik kan het met een ρ van God is de roman of nog niet is dat het is non-fictie.

[00:26:04]

Non-fictie over over Marjan Sakalis, zo heet De Pestel het boek over gaat. Die vluchtte na de Iraanse revolutie naar Nederland. Een boek gaat over hoe ze met die ervaringen vanuit Iran in Nederland haar leven weer opbouwt.

[00:26:19]

Hebt u een relatie met haar? Jij?

[00:26:22]

Nee, ik heb geen relatie. Wat Janssen, Gali mij en hoe kan je haar dan?

[00:26:26]

Of is de en zijn haar?

[00:26:28]

Ik ken haar via zo'n vierhuizen. Een lang verhaal met post, maar heel slecht.

[00:26:35]

Nu eenmaal snel.

[00:26:40]

Krijgen we verdomme dat boek. Cosinus. Nederlandstalig was zijn hattrick als de beste kans op een mooi, waardoor Solanas. Mijn manager is geen stylist? Nee, maar we kunnen wel eens een stylist. Misschien is het een leuke overmeestert met een roem op clubhuis kwijtraakten. Hou toch op dat club gehouden is op haar. Hoe?

[00:27:16]

Zij had een roem op Club? Neen, zij had haar roman Kliphuis over ondernemen of Harris.

[00:27:22]

Wat is dat? Ik snappen geen binnen een wegen er eens alles op alles. Club houdt op. Ik heb als mijn nog geen uitnodiging. Heb je het Kliphuis?

[00:27:30]

Nou, nee, ik heb het nog niet omdat het me heel vermoeiend lijkt. Rensen Fidan hadden gisteren ook een club House of maandag naar de ja, en dan luister je dus naar twee mensen. Dan zit je met een zaal vol onbekenden te luisteren. Nee, je kind is meepraten als je de butler vertelt in een podcast room G-Star. Of eergisteravond met Michiel Blok, Micha Blok, Jacob de Vries, de mensen van topcast, de mensen. En wat wordt er dan besproken?

[00:27:55]

Hans Zimmerman had er ook ook mee over de toekomst. Op het einde werd een vraag gesteld. Toen ben ik er vroegtijdig uit gegaan. Dat kwam de vraag hoe denken jullie voor de mensen op het podium? En er waren daar veel te veel. Je kunt niet podium. Ja, maar die die mee kunnen praten en je kunt er vragen insturen. Denk je erbij? Nou ja, hoe zie je podcast? In de toekomst heet het dan nog podcast als het uit de Smart Speaker komt?

[00:28:17]

Hoe ziet het er dan uit? Toen dacht ik echt wat, zei minister Blok bij Ik ben er gaan. Wat? Wat ik wel interessant vind is dat je ook naar Engelstalige dus iHeartRadio.

[00:28:26]

Dat vind ik het distant andere taal leuk. Ik vind de Russische euh wel leuk.

[00:28:32]

Je bent nu cynisch omdat je in je oud voelt, omdat je die niet maar ik vind dat heeft niks met oud te maken. Zullen we? We kunnen? Euh. We kunnen met z'n drieën ook in Kameroen meedoen. OK, even laten we dat doen we en leesbaar op after talk. Als die online is gekomen, dan doen we de aap.

[00:28:44]

Dat vind ik leuk. Dan maken we daar, knippen we weer uit of word niet opgenomen. Ja, dat kan wel. Ik kan m hierop aansluiten. Denk ook wel dat doen we bij dezen. Alleen is 11 uur een beetje een ongelukkige tijd het te druk ofzo.

[00:28:55]

We kijken het nog even aan als er nieuws is over de Lace map op Kliphuis vind je dat op onze Instagram en Twitter. Beide te vinden als het krokante Lace Map en wil je in contact komen met Joop en zijn oude boeken? Mail dan naar de krokante Lace Map en Outlook.com. Dan sturen weer mail door.

[00:29:15]

Ik heb een boek gelezen dat wel eens ter sprake is gekomen, lang geleden in de lees map waarvan urmy jij niet wist wat het was. En je vrienden ook niet. Het bureau, het bureau van een hele mooie.

[00:29:28]

Dat hebben ze ook ingesproken.

[00:29:29]

Daar zijn een leuke podcast serie, een hele lange.

[00:29:31]

Dat is geweldig. Roelof, wat leuk.

[00:29:34]

Ik wil niet weer hebben over Asin. Ik word echt nog vaak geconfronteerd met het feit, maar dat wist niet wat Van Gaal was. Nee.

[00:29:40]

Je moet nooit. Je moet wel tegen een stootje kunnen. En na vandaag bedoel jou waar vergeving renden, mensen uit mijn telefoon bellen om te horen dat ze dat ook konden? Het is echt een heel spektakel geworden.

[00:29:52]

Dit is toch helemaal niet leuk als je niet weet wat er over gaat? Nou ik.

[00:29:56]

De meeste mensen nooit. Je ken het bureau en Voskuijl wel hoor. Zal ik, als ik nu iemand aan mijn telefoon bel doe maar ik kiesrecht ken? Nee.

[00:30:04]

Het bureau van J.J. Voskuil.

[00:30:06]

Ken je dat? Nee, kijk, zie je wel. Ik ben een bewijs dat niemand dat kent. Jij kent het ook niet. Kun jij je even vertellen dat jij heel slim dan een hele goeie studie doet? En dan ligt het niet aan mij.

[00:30:16]

Ik ben heel stemmig door een hele goeie serie. Dit ligt niet aan de orde.

[00:30:18]

Ja ja, vandaag zul je nooit meer vergeten wat het bureau is. Jij jij Voskuil, Han Voskuil serie geschreven tussen 1996 en 2002. Ik mag ik n opmerking maak je Maite wel een beetje het gras voor mijn voeten weg? Want mijn favoriete boek is de buurman van Voskuil en dat kan ik nu eigenlijk nooit meer bespreken. Waarom niet? Oké, het zijn vijfduizend pagina's, worden ook wel beschouwd als een roman, maar het is opgebouwd uit zeven delen. Ik had deel één al eerder gelezen, maar ik ben weer gaan herlezen.

[00:30:47]

Nu zit ik middenin deel twee en uiteindelijk wil ik hem nu eens helemaal geven volmaken. Ik ga deel 1 bespreken, meneer Beerta en meneer Beerta, is de directeur van het hoofdbureau. De Bureaus voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde zijn dat. Het heet nu het Meertens Instituut. Misschien wel eens gehoord? Maar ja, en ze doen daar. Of ze deden in ieder geval in de tijd dat het speelt. We hebben het dan over 19 zevenenvijftig tot 19.

[00:31:14]

Onderzoek naar nee, naar van alles, naar kabouters, naar hoe ze vroeger dors vlegels gebruikten, naar de muren van boerderijen. Alles is er eigenlijk op gericht om regionale verschillen aan te tonen van die grenzen. Ze nemen dat op dat bureau eigenlijk veel te serieus. En er wordt heel veel over vergaderd. Een heel lang.

[00:31:32]

Het is eigenlijk een beetje dacht ik Marcel Nederland onder het systeem plafond in de jaren vijftig. Die cultuur eerst een beetje, wat we nu ook nog wel hebben. En in die wereld komt Maarten Koning binnen. Hij wordt wetenschappelijk medewerker, gaat zich bezighouden met kabouters onder andere. Hij was daarvoor leraar. Dat vond ie niks. En eigenlijk vindt hij de baan die die nu krijgt vindt hij ook niks. En zij wonen. Hij woont met vrouw in de Jordaan.

[00:31:59]

Moest Het lijkt een beetje op Kees de jongen, want ook in het bureau gebeurt heel weinig. Van belang eigenlijk, alleen hebben ze daar vijfduizend pagina.

[00:32:06]

Gemaakt is Kees de jongen gewoon. Wat is het 337? OK. Maar als ik als ik dan een lans mag breken voor Voskuijl. Het is natuurlijk ongekend dat iemand op een werkplek zit en jarenlang aantekeningen maakt. Dat.

[00:32:21]

Dat is mijn grootste wens, want dat is goed om nog even voor de luisteraar die dit misschien niet kent te vermelden. Het is een sleutelroman, dus het is echt gebeurd zoals hij. Voskuil heeft daar zelf gewerkt. Voskuil is Maarten Koning en die heeft inderdaad van 57 tot 87 aantekeningen gemaakt van en dat later allemaal. We in om werk moet dat zijn geweest. Maar goed, later, dat allemaal uitgewerkt in de personen die er in voorkomen bestaan dus echt wel onder een andere naam.

[00:32:48]

Je hebt een beetje te vergelijken met de ufiz.

[00:32:52]

Neem nou de. Hij had natuurlijk wel een steel. Kijk, het zijn heel veel dialogen als ik als ik mag zeggen zijn euh. Euh. Hij had natuurlijk wel een stijl waarin de ander. Je moet om die mensen gniffelen. Ik bedoel, het is wel zo dat je hun kleinheid wordt uitvergroot. Door die oeverloze dialogen dus die zin is het een beetje David Brammetje inderdaad. Maar David Brent in the office of of in de Amerikaanse heeft ie anders. Maar daar is ie ook echt, zo'n patser die de popi jopie wil zijn.

[00:33:21]

En niemand wil hier de popi jopie zijn eigenlijk. T Is. Het is heel Dorin. En wat ik zo mooi vind aan de schrijfstijl van Voskuil is dat euh. Hij gebruikt heel weinig metaforen, dus heel veel boeken. Literatuur letterlijk. Het is heel letterlijk. Dit is fantastisch. De. Waarom hebben jullie het als in? Ik heb het nog niet gelezen. Daar zat ik in de afgelopen anderhalf jaar dat we dit voor het laatst besproken hebben niet.

[00:33:43]

Geniet nog geen tijd voor gevonden. Maar hebben jullie het gelezen omdat het er een soort van bijhoort of wat je echt aanspreekt? Luister, ik vond.

[00:33:51]

Ik weet nog precies wanneer ik dit gelezen heb. Toen de serie bij nader inzien op tv kwam. Daarna ben ik dat gelezen. Je hebt toch allemaal wel eens een fase in je leven dat je eigenlijk liever binnen blijft. Bij nader inzien is ook een boek van Voskuil, maar speelt in zijn studententijd dus voor het bureau. Ja, nou ja, je hebt toch allemaal. Ik woonde toen in Nijmegen in een woongroepen komen helemaal niet zoveel buiten. Bepaalde perioden gingen.

[00:34:12]

Lekker dat Voskuil lezen. Ik kan me herinneren dat je daar echt. Ja, daar kun je ook wel even vooruit. Het was ook echt een een ik weet het niet meer, want ik was toen 718. Was echt een hype toen het uitkwam. T Is. Het wordt een. Het is een cantors, zo wil het wel genoemd, omdat er dus zo weinig gebeurt. Het kabbelt voort. Dit is nooit verfilmd of voorserie voorspeld. Ja, verhoord bij dit nieuws bv.

[00:34:33]

Dat is bijna. Nee, dat was de 100 jarige man Bobbio zooi. Maar toen hij uitkwam was het echt een hype. Maar ik dacht ik breng het dan nog eens in, want er zijn natuurlijk wel mensen die laatste die dit misschien niet kennen of niet zo leuk Roelof. Is maar erger het hoorspel geluisterd. Ik heb wel eens een aflevering meegepikt, maar ik vind toch hoorspelen.

[00:34:50]

Ik heb daar toch dan het geduld niet helemaal voor om.

[00:34:53]

Dag meneer Beerta, dacht Maarten. Dit is de ecoline dag, mevrouw Koning. Kom jullie binnen. We komen toch niet ongelegen? Jullie komt niet ongelegen. Ik ga jullie voor.

[00:35:15]

Ik vind het gewoon. Euh ja, dit is wel het hoogste. Met zo weinig woorden toch? Een verhaal dat eigenlijk ook nergens heen gaat. Ja, je gaat uiteindelijk naar zijn pensionering in een IS. Ja, het is allemaal even zinloos eigenlijk. H. Dat is iets, dat is een beetje raar. Eigenlijk rekent die volledig af met dat Meertens Instituut. Ja, maar ook met zichzelf. Hij. Hij gaat zichzelf zelf ook een beetje. Dat hij daar toch zit, waar hij is, waar we blijven omdat hij het op.

[00:35:41]

Waarom blijf je doorlezen?

[00:35:42]

Het kabbelt op een of andere manier heerlijk in je hoofd door en je bent toch wel benieuwd wat er dan weer gaat gebeuren, want ze heeft vaak hele kleine futiele dingetjes. Of ze een stoel mogen aanschaffen van de baas, daarover gaat het dan een pagina lang. En uhm, uh, als het dan soms even Incar. Dan komt de recycle weer met zijn vrouw Nicoline en dat ook is. Ja, dat is een vrouw aan wie je meteen gaat ergeren eigenlijk.

[00:36:09]

Ja ze. Ze vindt het maar niks dat ie werkt. Ze wil zelf ook niet werken. Ze vindt dat je je buiten de maatschappij gisteren verhoudt. Ze is hysterisch op. Geen met die das in deel 2 dan hoor. Maar dat koppie een roei machine omdat ie wat amenra. Een beetje zoals jij met die wilt een beweging wil doen. Hoezo heb je een roei machine gekocht? Dat is voor patsers het dan. Ik wil niet. Ik wil geen man met een roei machine.

[00:36:30]

Ik ben toch niet getrouwd met een man met een roei machine? Het om twee pagina's door. Je krijgt een bloedhekel aan. Ja, ik. Ik vind het geweldig. Hij leeft trouwens nog. Voskuil is overleden, maar heeft dat laatste boek. De buurman wilde ze eerst. Dat lag er nog na zijn dood. En zij had het toen verboden om euh. Euh. Zij was een vrouw. Zijn boeken? Nee hè? Ze krijgen twee 1 buurmannen.

[00:36:53]

En zij wilden heel graag bevriend zijn met euh, met minderheden. Dus zij raken bevriend met het stel. Buurmannen en die heeft ie op een meedogenloze wijze beschreven. En ook de graagte. Waarmee zij daar op bezoek ging. Heeft die beschreven. Maar dat boek is is toch gepubliceerd? Uiteindelijk wel ja, want de lezers wilden het zo graag hebben.

[00:37:14]

Nicoline, die in het echte Loesje Loesje Voskuil heet, zegt diep in de '90 Zij leeft nog. Het is wel om een een pil calling voorstel als je denkt van uw vijfduizend pagina's. Maar goed, beginnen ze rustig bij deel 1, meneer Beerta. De BN ers ook. Ik heb soms het idee dat ik daar als de naam al over heemraden dat niet dan vergeet, maar het gebeurt niet. Ik neem, want dit is weer kwamen jongens in jullie.

[00:37:43]

T Goed als ik ondertussen een kopje koffie gaan. Je lekker die sudoku doen, want het is leuk als we de alledrie zijn. Ik wil daarna de sudoku wel even schorsen. Dan kunnen ook even dan de honger ook. Nee, maar nee. Ik vergeet de sudoku niet wat ik doe. Dat kan ook niet, want ik krijg elk moment komt er weer een mailtje binnen. Honderd vijftig antwoorden nu al na een paar dagen op de vorige sudoku. Laten we ze even luisteren naar die opgave van twee weken geleden zeg!

[00:38:08]

Vroeg Clotilde aan haar collega voetbalcommentator tijdens een oefeninterland tussen het Nederlands Mannen Elftal en de Oranje die winnen. Hoe zat het ook alweer met die vervroeging voor vrouwelijke beroepen? Nou, antwoordde Skip. Hij komt meestal een E achter. Zo wordt docent docente en assistent assistente. A. Ik begrijp het, reageerde Mathilde. Dus Memphis is spits en puntje puntje puntje.

[00:38:35]

Ook veel mensen die dat liedje over het inlegkruisjes vies vonden.

[00:38:39]

Dat was ook heel veel fouten en mag je maar beter op foute gasten heugelijk. Ja, het antwoord op deze docu was Sherida Spitse.

[00:38:47]

Oh ja, ja, die middenvelder is trouwens maar dat. Dat wisten wij natuurlijk. Maar je kunt dan als je dat ook nog moet vermelden, zei de middenvelder. Dat wordt heel ingewikkeld. Sherida Spitse, de winnaar van de vrouw. Ja, geweldige vrouw. De winnaars krijgen hun XXL boeken legger thuisgestuurd. Kreeg nog een mailtje van iemand die zei Het zijn vaak voetbalgerelateerde sudoku's bedoeld ik ja, dat is wel zo. Maar er zijn natuurlijk ook van relatief onder de bewoners heel veel voetballers, want die zijn gewoon praten op een gerechtelijk krom is.

[00:39:15]

Het is jouw ding. Die sudoku ook. Maar niks mee te maken dat ze willen voetballen deze keer. En dan was er nog iemand die stuurde een sudoku inmiddels antwoord.

[00:39:23]

O is er trekt alles mee. Sorry hoor, euh, rustig. Hoelang doe je dit soort schrikbeeld? Kapotte GRECT blijven uit.

[00:39:33]

Gek, iemand stuurde sudoku weer met als antwoord Gijs Groenteman. Maar ja, daar kan ik niks mee. Want als je Gijs Groenteman niet als Gijs Groenteman zelf. Nee, dit zou die nooit doen. Maar Gijs Groenteman, dan kun je ook. Dan kan het antwoord ook Marco Bakker. Ik snap wat je bedoelt. De groenteman is een beroep. Dus ja, nee en gijzen. En toen werd Gijs Groenteman. Maar ja, daar kun je ook. En toen werd Marco Bakker.

[00:39:57]

Of toen werd Herman Timmerman toch ook een prijs? Hebben ze toch ook? Hoezo is dat verkeerd dan?

[00:40:02]

Ja, omdat de groei SteDoCo kent. Maar n o is ook nieuw voor mij.

[00:40:08]

Dus wat hebben de laatste keren wel een paar keer gehad? Onder andere die met mij? Dat je ook andere mensen dan Marcel van Roosmalen? Ja, maar dat kon ook anders. Ja nee, toen mocht Donner. Maar daar zat trouwens er niet in.

[00:40:23]

Kunnen we alsjeblieft niet schijtziek ook gewoon doen? Komt u Deze sudoku is gemaakt naar een idee van Bas Redeker?

[00:40:35]

Ja, dat is een collega die sympathiek is lijken. Komt ie. En toen kwam er een olifant met een grote snuit en die blies dit verhaaltje uit. De vrouw van de bibliotheek keek tevreden de zaal met voetbaltrainers in. Zou moeten tussen mannen als jullie die terminaal zieke kinderen gaan voorlezen. Daar in de hoek liggen wat sprookjesboeken voor jullie klaar. Zoek maar een leuke uit de een na, de ander liep naar de tafel toe. Maar wie welk boek kreeg, zorgde voor wat discussie.

[00:41:03]

De trainers uit Venlo en Waalwijk begonnen ook de steggelen, maar kordaat kwam de vrouw tussenbeide. Niet zo kibbelen jongens. Weet je wat Hans neem jij, dat boek van Andersen?

[00:41:13]

Maar dan pakt puntje, puntje puntje. Heb je m? Nee, nee, ik vind het ook een hele morbide. Is dit voor rare, sudo tieners die ik heb die plas hoog zitten hoor? Daar moet een hele goede eindredacteur Aditya. Maar dit is. Wat is dit voor bullshit? Is wel de boekhouder. Hij klopt wel. Greif koffiekamer? Ja, jullie ook of niet? Euh, gewoon zwarte koffie. Gewoon zwart. Ja, gewoon zwart, seiner quizmaster.

[00:41:42]

En toen keek de andere presentator naar de vrouw aan tafel en zij zei pinkte pintje met melk of zonder zomaar cappuccino toe.

[00:41:52]

Nee, zwart, gewoon zwart. Je antwoord mag naar de krokante Lace Map en Outlook.com. Vergeet niet jouw adres te vermelden, anders kun je die XXL boeken legger wel op je buik schrijven natuurlijk. Ik heb binnenkort een boek kopstukken van de NSB, allemaal elastieken gordels het door, maar je krijgt een baby. Dat is toch in principe ook geen sport? De sport is geweest. De baby komt. Uhm.

[00:42:38]

Euh. Dat is na zit, typte maar uit. Ik wil weten hoe dit bij Cryptic toch eigenlijk?

[00:42:43]

We hebben zo'n enorme euh, ruzie ook gehad. Ruzie niet. Maar we hebben gekeken naar programma dat Veurs ziet.

[00:42:49]

OEH die lieverd. Alleen de Australische heb ik gezien. Ja, daar zitten ze een Bert in. En da's een man die de hele tijd ja, dat vind ik bepaalde manier hilarisch de hele tijd seksistische opmerkingen maakt. En dan een Eva vindt dat minder hilarisch. We vinden dat alle twee hilarisch om te zien. Alleen ik neem dat onbewust. Ik neem Margreeth. Seksistische opmerking, maar ik vind die opmerkingen zo bizar dat ik bijvoorbeeld. Hij gaat dan op bezoek bij haar, mag voor het eerst haar huis zien en dan zegt hij je hé, een potje vaseline in de slaapkamer.

[00:43:21]

Wat gek. Waar was je dat voor nodig hebben in bed?

[00:43:24]

Is dat die gast die ook uit eten ging in een T-shirt? Waar dan? Aha, dat we ook uit eten. En hij had een smoking op z'n T-shirt.

[00:43:32]

Een T-shirt met een smoking print.

[00:43:34]

Dit is echt divers. Ja, de Nederlandse wet zegt de ga reizen naar zee en dan zegt zij. Heb je gsm spulletjes bij je? En dan zegt hij Zeg je nou sim spulletjes dat je echt denkt? Jezus man. Wauw, wat een bodem. Over twee weken bespreken we de boeken van Manmanman. Heerlijk fruit meenemen. Dan heb je. Dan heb je hem ook helemaal uit. Ja, ze we dan ook mijn boek bespreken hé.

[00:43:59]

Misschien moet jij je boek naar hén opsturen. Dat het zo werkt. Dat zou wel aardig zijn.

[00:44:03]

Ja, ik heb bij me het boek Mijn vaders hand van Bart Chabot. Ik zat een paar maanden geleden in een talkshow toen dat nog kon in Den Bosch met Jan Tromp en Wilma de Rek. Die hebben daar een soort café dansant met zijn twee ingericht in de Ford fabrieken. Dan? Nee, als ik zeg dat er bier bij gedronken wordt. Ook daar wordt bier bij gedronken. Is een zaaltje met literatuurliefhebbers of wat dan ook. Mensen die geïnteresseerd zijn in het geschreven woord en de zij interviewen dan precies in Den Bosch op geheel eigen wijze Leiestad.

[00:44:35]

Leuke stad. Uh uhm. In ieder geval zei intervieuw dan op geheel eigen wijze. Auteurs en ik zat daar was dat gast samen met Bart Chabot en zei jullie elkaars type. Ja, ik vond hem meteen ongelooflijk aardig. Ik vind hem ook een geweldig verteller.

[00:44:52]

Ik vind hem een een voorbeeld en hij zou net nu bij de vooravond een boek Rebreak. Nou, ze hebben allemaal boeken zitten allemaal hè.

[00:45:01]

Ze zitten aan tafel met Bart, Splinters, Bastiaan en Maurits. Oftewel de chatbots. Mannen met goede verhalen. En ze gaan nog eens sperma meenemen door hun boekenkast. Jullie boekenkast in de parels van Chabot.

[00:45:12]

Daar ben ik dan weer minder enthousiast over. Al die zoons van Bart Chabot. Ik vind eigenlijk vooral Bart Chabot leuk, maar niks ten nadele van zijn kinderen. Maar we waren de beste films in die bespraken ook al oke. Maar dit boek, daar ging het onder anderen over mijn vaders hand. En ik wist niet dat Bart Chabot. Ik had eigenlijk nog nooit wat van hem gelezen, maar dit boek is gewoon geweldig, geweldig geschreven. En dat gaat over een euh.

[00:45:39]

Een verschrikkelijke jeugd. Euh. Met zijn vader. Het boek Mijn vaders hand slaat natuurlijk op zijn vader die hem sloeg na bevobbelt. Dit soort zinnen we hadden jou nooit op de wereld moeten zetten. Je moeder en ik kon ik het maar uitvlakken. De geboorte van je Philip maar terug te draaien. Dat vind ik gewoon hele mooie zinnen. Hij schrijft heel direct. Het komt meteen binnen. In dit boek belandt Bart Chabot in het ziekenhuis. En dan?

[00:46:04]

Euh, doodziek is ie. En dan gaat ie! In het ziekenhuis. Dit boek schrijven over zijn jeugd en een slechte jeugd is zoals we allemaal weten voor een schrijver eigenlijk een geschenk. Bockel Ja, Popkomm, want dan kun je dat helemaal terughalen. Hier hoeft naar huis. Hij heeft een roman opgezet, dus dat hoeft niet helemaal te kloppen. En euh, hij euh. Hij heeft zijn traumatische jeugd beschreven, waarin die regelmatig wordt afgeranseld door zijn vader.

[00:46:33]

Ik heb wel eens op tv hierover gezien in M. Volgens mij met zijn zoon zou ik zeggen ja uhm, als ik het goed heb onthouden. Van papa is veel liever geworden door zijn jeugd dat hij zelf zo'n hele leuke vader is, omdat ie zich heel bewust is hoe vervelend het is als je niet zo'n leuke vader hebt.

[00:46:48]

En dat hoor je vaak bij mensen met een extreme jeugd. Dat ze de andere kant op slaan is voor wat mensen die door hun ouders volledig vrijgelaten werden dat dieselprijzen streng worden.

[00:46:56]

Hij is wel keihard in dit boek. Dat vind ik dan ook wel. Leeft zijn ouders nog toen hij dit schreef? Nee, zijn vader nee.

[00:47:03]

Uh, z'n vader is dood. En dat die dood voelde ook als. Hij is ook gebroken met zijn zus. Vond gewoon een heel mooi boek. En ik weet nog dat euh, Jan Tromp, die ging hem vragen stellen. En die? Die stelde hem de vraag van de vier niette of het ook een beetje aan hem lag van toen. Zo'n rare vraag. Claiming bij ziekte? Ja, een beetje prikkelend bedoeld.

[00:47:32]

Maar ja, het stuk. Een onderwerp dat nu Hermia straatje recht. Want terug naar vroeger. Terug naar vroeger. Een verzameling leden.

[00:47:40]

Ja, dat is ook wel heel lastig heb ik gemerkt om over familieleden schuiven.

[00:47:44]

Ik vind het dan moeilijk om iets over je te zeggen, zeg maar op deze plek bijvoorbeeld.

[00:47:48]

Het ligt toch allemaal veel gevoeliger dan je van tevoren denkt? Zeker zelfs in zijn vorm. Altijd verkeerd uit. Zelfs in zijn familie. Want waar iedereen toch wist dat die vader een klootzak was, wordt het toch euh. En niet helemaal op prijs gesteld omdat iedereen zijn eigen herinneringen heeft.

[00:48:03]

Wordt er toch ergens de vuile was buiten hangen? Waarna het zeggen van dat dan de hele. Het is toch een heel groot taboe. Ganse natie weet wat er gebeurd is.

[00:48:10]

O ja en wee. Ik vraag me echt wel af waaraan dat nou ligt. Zoiets Jonjo kwetsen als jouw zus een boek schreef over jou, jullie over jullie jeugd. Wat is daar nou kwetsend aan voor jou?

[00:48:20]

Ehm, dat is het niet persé. Maar ik denk het feit dat dat het dan haar verhaal is over ons, maar dat je er niets in te zeggen heeft gehad of niet er niets van jou ligt en je beleeft dingen op een andere manier. Ik kan me indenken dat. Ik heb dit boek niet gelezen, maar goed dat dat zijn zes dingen gewoon op een andere manier beleefd heeft dan hij. En dat zij nu denkt ja, maar je zet hem nu wel weg als hij dat waarschijnlijk is, als hij het ervaart.

[00:48:45]

En dat zij het op een andere manier.

[00:48:47]

Hij heeft mijn stuk een beetje invulling, maar ze kan inderdaad ook. Denk van ja, maar dat is dat is. Dat is privé. Dat zullen mensen dan ook denken. Ja, het zijn maar ik. Waar ik vooral voor viel was de schrijfstijl moet ik heel eerlijk zeggen. Dat vind ik heel moeilijk om me om samen te vatten. Maar het zijn dit soort dingen als met verf waarop mijn vader getracht me te verwoesten. Ik had menig kerkhof bezocht waar ik mezelf begraven had zien liggen, maar hij had mijn vermogen om mezelf tot leven te wekken danig onderschat.

[00:49:12]

Wat me gered had was mijn geloof in Sinterklaas en in tover ballen. En dan vind ik dus hele korte zinnen. En Einthoven ballen vind ik dus heel mooi. Dit boek is vooral goed door de manier waarop hij schrijft. Ik had meteen zin ik. Ik heb nooit die biografie van hem over Herman Brood gelezen. Drie delen geloof ik toch maar dat. Dat moet dan als dat op dezelfde manier geschreven is. Moet dat geniaal zijn?

[00:49:35]

We deden deze week een oproepje op Instagram. Ik weet niet of jullie het gezien hebben en luisteraars om zelf een mini boek recensie per geluidschip je op te sturen.

[00:49:43]

Hebben mensen dat gedaan? Jazeker, best wel veel. Ik kan ze niet allemaal kwijt, maar hier een mooie selectie. Mijn tip zou zijn.

[00:49:51]

Het boek Montaan, geschreven door Dirk Kooijman is een non-fictieboek gaat over de negentienjarige Jan die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig aanmeldt bij de nazi's. Daarbij komt natuurlijk steeds de vraag op waarom. En dat blijft ook wel moeilijk hoor. Ook na het lezen van het boek om daarvoor begrip op te brengen. Maar toch. Het was echt een geweldig geschreven boek en ik denk dat het ook wel bij jullie in de smaak zal vallen. Veel plezier met deze goed.

[00:50:18]

Hugo ook de 7/6 za van Lucinda Reilly. Ik zit dus in een boekenclub en naam klinkt heel truttig. Maar het komt door Reese Witherspoon, want die vinden we heel cool en we wilden net zoiets als White's hebben. Maar aan welke enkel als kost is de 7.6. Maar niemand wil dit leest omdat de voorkant zo ontzettend lelijk is van dat boek. Echt.

[00:50:36]

Favoriete boek is toch wel Jack Kerouac. Ander rood? Dat beschrijft ze echt voor mij. De manier van reizen en euh, het vrij zijn.

[00:50:47]

Maar goed, één iemand ging lezen en we gaan allemaal overstag. Lees boek van 700 bladzijden zijn. We willen daar de hele tijd over praten met elkaar. En hij heeft ook nog heel veel oude boeken opnieuw uitgegeven. Die dus ook echt vanaf bladzijde één heel erg leuk zijn. Het is allemaal heel erg hetzelfde, maar je leert er heel erg van. Wil op reis naar Italië en wil naar Wenen. We willen we leren dingen over Mozart. We leren dingen over de tijd, het Christusbeeld, euh, wat in Rio de Janeiro staat.

[00:51:11]

Ik hoop dat dat dat ik het nu goed zeg.

[00:51:13]

Een boek dat ik ongelooflijk goed vind is het boek Unter Layton van de Duitse schrijver Julien C. In Unter Luijten volg je de belevenissen van dorpsbewoners van het fictieve dorp Unter Lynton, onder de rook van Berlijn. Er dreigt een windmolenpark in het dorp te komen en sommige mensen zijn daar voor. Andere mensen zijn daar tegen. Maar je volgt die ontwikkelingen vanuit heel veel verschillende perspectieven, waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Het is slim. Het is grappig, het is literair.

[00:51:42]

Het is ongelooflijk realistisch graden.

[00:51:45]

En we hebben het naar Engeland en Schotland. Want elk boek speelt in een ander land af. En blijkbaar gaat Lucinda overal een jaar naartoe. En ik weet niet hoe ze dat doet. En ik wil ook schrijfster worden.

[00:51:53]

Dat lijkt me dus echt fantastisch, want zij weet alles van het land en Tom Wolf, een van de grondleggers van het New Journalism. In 1979 schreef hij De Rietstap over de beginperiode van de Amerikaanse bemande ruimtevaart is ook schitterend verfilmd.

[00:52:09]

Help! Ik was dus helemaal niet klaar, want ik. Mijn laatste woorden waren toen ik het terug las dat je al die zes. Dit is wel lezen met ook alle nichtjes en neefjes en alle andere familieleden van haar, want het is dus echt heel erg aanrader. En o ja, dat mijn gezin klaagt als ik het leest, want dan ben ik dus met mijn hoofd Zelda. Zo erg dat bijna niet. Hierbij ja, dus dat is wel het nadeel van als je dat boek leest.

[00:52:31]

Het is een soort van. Je bent een Imea, maar goed om lekker daar en met dan kun je toch niet daar zijn? Dus dan ben je gewoon hier in het boek en dan ben je toch daar? En dan heb je toch het idee dat je op vakantie bent geweest? Dus dat is maar een tip. Elke schaamlap omkeren gebruikte weer een paar jaar ze niet allemaal. Het waren echt veel, maar ook mensen die snapte er niet willen. Geluidsdempers.

[00:52:49]

Die stuurde gewoon eindtekst. Euh, de biografie van André Hazes.

[00:52:53]

Ja, ja, dat kunnen we niet zoveel meer. Ik vond het uhm. Het is dus een close call. Ja, en ik vond het heel leuk dat jij weer eens ergens blij van werd en dat je notities had gemaakt en je best had gedaan. Jij is Marcel in dit geval, jij is Marcel in dit geval. Maar Roelof heeft toch leven weten in te blazen. Iets waarvan ik dacht jij, hier ga ik me nooit aan wagen. Maar jij hebt.

[00:53:15]

Ja. Ik merkte op dat ik dat ik er anders naar ben naar gaan kijken. Dus zeven en een half voor Marcel en een acht voor Roelof. OK. Ik heb jullie beiden een hele mooie ruime voldoende gegeven. Ik vond het beiden inhoudelijk goed geargumenteerd. Dus ik vond niet echt n van jullie twee beter. Euh beide een en half.

[00:53:38]

Nou dank je wel. Roelof weet niemand meemaken. Nou, ik vond jullie alle twee een hele mooie besprekingen hebben gegeven. Ik uh uh, Noortje nam ons echt mee naar de Jordaan. In de beginjaren 20. Ik heb ik herkende natuurlijk heel veel mooie woorden uit die tijd die ik ook ken. Nu kan ik er precies komen. IJzerwinkel. Uh, nikkelen Niclaus toch schoen? Weet ik veel allemaal. Elastische gesp hè? Het was allemaal fantastisch en mooi hoe je die de Jordanese leven van begin jaren twintig en dat jongens Brein tot leven bracht na Roelof.

[00:54:14]

Die wist bij mij een gevoelige snaar te raken met mijn favoriete schrijver Voskuil. Ik denk dat heel veel mensen heel veel hebben aan jou in deze podcast, omdat je zo levendig. En ja, jij weet door papier toch echt tot leven te wekken. Ik had jullie. Alle twee heb ik hetzelfde punt gegeven en ik had jullie een 8 kunnen geven en kan ik jullie hier negen kunnen geven en dan kunnen jullie 10 kunnen geven. Maar omdat er ook een spel element inzit en dat wil ik dus toch zeggen dat heb ik jullie alle twee zesenhalf gegeven.

[00:54:43]

Zes christen en dat had ook een Zevenhoven. Mag ik? Mag ik? Maar er staat ook wel Grafite. Dat staat in een papieren papiertje.

[00:54:51]

Houd er toch eens op met zo'n tering lijden. Op de derde plaats is geëindigd Noortje Veldhuizen met het boek Kees de jongen 14 punten. Tweede is geworden Roelof met het bureau. Deel 1. Meneer Beerta 14 in een halve punt en het is ook wel zo vies uitgekiend met een half puntje meer. Marcel van Roosmalen 15 punten voor mij vraagt dat Hans van Bart Chabot de enige juiste winnaar. Ik merk wel door deze podcast dat ik. Ik lees nu elke twee weken een boek uit.

[00:55:32]

Het is voor jou. Nou, ik zeg niet dat we dit voor jou hebben verzonnen voor je ontwikkeling, maar het is natuurlijk een hiaat wat enorm wordt opgevuld.

[00:55:38]

Denk je echt heel goed over mensen?

[00:55:42]

Dat maakt niet meer uit haar, maar op BNN-VARA. Goedemorgen! Wat fijn dat u de band met u gespannen, eigenlijk heel ontspannen. NPO Radio 1 Borluut Podcast. Mijn naam is Brandao en ik zit midden in een enerverende reeks sollicitatiegesprekken. Voor het minister presidentschap van Nederland is geen quiz dat we hier niet het eens zijn. De keuze is niet eenvoudig met kandidaten als Marijnissen, Eerdmans, Keizer. Dit is echt een Royan. Het gaat om de toekomst van Nederland.

[00:56:14]

Je kunt niet iedereen aan de rem hebben om wat ze EPL van zijn Twitter sollicitatiegesprek met de minister president. Een podcast van NPO Radio 1 en PowNed via uw favoriete podcast. En hoe dan ook nemen we tegen de zomer in contact. Natuurlijk hartstikke goed. Dank u wel.