Transcribe your podcast
[00:00:00]

Disco show is deep in front of Alive. Studio Oudejans. Rendementen kunnen variëren. Lees eerst de prospectus. In de verte spreekt een stem die ik herken van onze ruzies over kleine misverstanden, over grote desillusies en ik hoor de kille klanken van jouw ingehouden woede.

[00:00:18]

NPO Radio 1, BNN, VARA podcast. Deze podcast is genomineerd voor de Dutch podcast De Woords. Ben jij fel? Breng je stem uit via podcast. Wordt sprintduel? Deze Simpson betrad het podium aan het Zimbabwaanse Palazzo separaat. Het wagentje dat veel van die Canta dingen hier, ach, wat over al die kinderopvang, begeleidsters rijden er nu rond. Nou ja, omdat die van staatswege axuy maar met de kinderopvang zitten of in de zorg. Dan krijg je allemaal extraatjes.

[00:01:02]

Maar volgens mij hebben ze hier in de gemeente hier even langs en hier kijk ze jullie naar de jongens. Ik wil toch even wat vertellen over Wormer? Het is een lint door. Nu zijn we bij de Maria Magdalenakerk. Dat komt door de kip. Maakt niet uit. Het is een kerk en die staat hier. Ik vertellen welke huizen eerst nog wilden kopen. Belijden we dat niet gedaan. Ik zet hem even uit. Kijk hier. Ik zit te denken en dit is geen grapje om de politiek in te gaan.

[00:01:28]

In de gemeentepolitiek. Ik heb er al eerder ingezeten voor me vooruit. Mijn vader zit in de gemeentepolitiek en dan ga ik dus een landkaart laten maken met grote rode kruizen. Wat weg moet en deze school ongelofelijk veel. Of incest weet ik niet. Was ieder van laag beoordeeld. Dan denk ik meteen incest. Ja, maar dat hoeft natuurlijk helemaal het geval te zijn. Ik ja nou ja, gebuurte Frans geleerd werd en niet. De krokante lichtbak met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Hubers de Vries.

[00:02:07]

Kijk eens, we zitten hier op een heerlijk Volendams terras, worden de Volendammers een lekker terras? Jullie werken allemaal hè? Als je te laat? Ja, nee, maar ook als je je vader een bedrijf hebt. Heel normaal. Ja, van vader op zoon. Zes keer al. En wat gebeurt er als je als zoon niet wil? Euh, als je je wil niet het bedrijf in?

[00:02:27]

Wat gebeurt er dan op het podium dan?

[00:02:30]

Trix? Ben je uitgegaan naar het ziekenhuis? Maar een orkest? Nooit bedrijven? Mooie locatie.

[00:02:37]

Ik heb daar wel respect voor. Ik hou van.

[00:02:40]

Ik heb er ook respect voor Noortje. En zelf heb je die houding helemaal niet. Ik heb geen familiebedrijf. Nee, maar je hebt ook niet die die die houding die ze hier in Volendam hebben van. Goh, ik trekken ze een jas aan. Het waait. Ik ga daar ergens bijknippen.

[00:02:54]

Of ik toevallig net een paar dagen bij mijn ouders heeft. Die waren ze op vakantie. Ik heb daar op mijn knietjes het gras van de oprit. Dat is uitzitten trekken.

[00:03:03]

Nee, maar ze mogen je niks vragen. Tuin is mooi. Ze mogen je niet vragen van God. Stel ik vragen aan jou van God. Brengt mij met de auto een stukje weg, dan is dat al te veel moeite.

[00:03:13]

Dit is een heel ander verhaal als jij mij midden in de nacht belt en zegt nor. Heb je nu nodig? Dan kom je maar als jij uit luiheid niet een kwartier met de trein bent.

[00:03:23]

Nee, maar dat niet doen. Ik waar ik bang voor ben als ik jou. Ik ben echt in nood. Ja, ik ben eruit gezet. Thuis of het huis staat in brand. Ik moet echt meteen worden opgehaald in Wormer. Daar ben ik gewoon bang. Als ik jou beelden dan eerst een preek krijg.

[00:03:35]

Nee, nee hoor, dan kom ik. Dat denk ik ook niet. Maar als ik er nadien achterkomen dat het onzin was en dat je ook met de trein had kunnen gaan, dan wel nog jij zegt ik heb geen familiebedrijf meer.

[00:03:47]

Vader heeft wel een bedrijf van ik ga dat overnemen. Ja daar eigenlijk waar het over gaat. Schelpjes over Roelof.

[00:03:53]

Maar ik heb mijn ambitie ligt niet in de scheepvaart, maar eerder bij de luchtmacht.

[00:03:57]

Marcel, jij bent eerder in Volendam geweest, weet ik. Ik herinner me een stuk. Ik dacht in de VARA gids.

[00:04:03]

Ja, ik was op een promotie, ruist door Volendam met de VARA gids. Zo groot is het hier niet toch? Het was verschrikkelijke dag en zag je nou, ik had ruzie met die jongen van Shownieuws. Die zei tegen mij ze waren een film die zei kun jij even uit het shot? Want we reden kreeg een tour die werd gegeven door de moeder van Yolanthe die helemaal geen Volendamse is, maar die gaf een tour door Volendam. Ik zei kun je even uit het shot?

[00:04:26]

Ik zei kun jij even met je dikke reet? Niet voor je gezicht hangen met die camera? Toen ontstond er dus bijna een handgemeen, waarbij de organisatie partij koos voor Shownieuws. De organisatie, zijnde de TROS, die hier een realitysoap ging opnemen. Precies die hier een reallifesoap vanuit Hotel Spaander inmiddels failliet gegaan.

[00:04:44]

Vergane glorie dus, die. Dat was één grote ruzie dag.

[00:04:50]

Het zijn de krokante stunt weken in Hilversum. Daarom vind je verderop in deze podcast na het reguliere programma een gratis mini luisterboek waarin Marcell het hele verhaal over zijn eerdere bezoek aan Volendam vertelt. Ik denk dat daar het jacht van Jan Smit ligt. Die zit achter ons. Ik ben daar een klein beetje zenuwachtig door geworden.

[00:05:15]

Ja, jij bent echt heerlijk. Ja, je durft er niet naartoe hé. Nee, ik durf er echt niet naar toe. Hoort je dat nu nog niet gezien dat Jan Smit achter d'r zat? En dan zeg ik als je je als Meerts vertrek komen, zou je dan naar hem toe gaan? Dus ja, toen zeg ik nou hij zit achter iedereen zit.

[00:05:27]

Nee, als ik me op straat zou tegenkomen. En dan zou ik best naar me. Dit is geen straat. Hij zit hier lekker. Ze zijn Filip met met paling te eten. Laat hem maar wat.

[00:05:35]

Wat me opvalt bij Jos. Dat heb je raar genoeg niet bij ons, maar je hoeft maar een man van ei van je eigen leeftijd langs te komen. Je je verpulvert nou verpulveren.

[00:05:45]

Je gaat helemaal in jezelf. Jan is ook wel wat ouder, inmiddels toch? Zo valt op ouwe mannen hebben net geleerd. Hebben we net geleerd. Ja. Vertel jij je? Vertelt Keje Molenaar. Daarna zie je een half uurtje praten. Hoe aantrekkelijk die is? We zitten hier ook twee hele knappe ouderen. Dat zie je niet zo gauw. Dat zijn twee verzorgde, knappe oudere mannen. Maar daar gaat maakte er niemand vindt dat ze daar veel hebben.

[00:06:08]

Fout? Sowieso. Lulu Wang, de schrijfster weet je ook altijd oudere mannen. En dan kun je van erfenis naar erfenis je hoppen.

[00:06:21]

De sfeer impressie. Je wilt ground hoppen. Ik ga Groundhog meer degene die het langst Volendam stadion. Dan ga je stadions bekijken, Noortje, Dat is de grootste hobby van mannen in Nederland. Gaunt Hopping. Kijk eens godverdomme, wat is de sporthal? Ik dacht even dat het stadion was.

[00:06:43]

Misschien de zangeres. Geklooi bezoek het stadion.

[00:06:47]

Het stadion alleen maar ok.

[00:06:51]

Maar jij wil eens het stadion geweest? Ja, zeker indrukwekkend. Daaronder dan heb je een sportschool. Ja, en daar ben ik drie keer in de week. Ik weet wel zo goed zeg.

[00:07:04]

Ja, ik zie het. Je ziet er goed uit. Dank je wel. Wat krijg je echter per dag? Anders gaat ok. Nou ja, goed. Train veel nieuwe details. We rijden door Aukje. Ze zit een vrouw gehurkt op de weg.

[00:07:22]

Misschien is ze alles afgescheurd.

[00:07:23]

Zij zegt nee, dit gaat helemaal niet goed. En jij zegt nou, hou dat vooral bij. Ik hoef er niks van te horen. Wie zegt zoiets? Ik zou de vlaggen hangen in top van alle sponsors van alle Volendammer bedrijven. Hier in mag. Tuurlijk wel gewoon door in Noortje. Wij zijn een Kokand Wallace map mogelijkheden.

[00:07:47]

Oh oh hoi. Speler van Volendam. Euh, sorry voor Noortje zei wij niet vaak. En bijna rijden.

[00:07:55]

Heb je nou bijna een speler van zijn jullie?

[00:08:00]

Je bent de beste speler. Nou, vind niet echt klein. Niet zo klein als ik gedacht had. Vroeger was hier een prachtige staantribune. Die tijd is voorbij. We zit nu al met de zittribunes natuurlijk, maar het is toch compact als t helemaal vol zit.

[00:08:15]

Wat vind jij daarvan? De kracht van zijn voetballer omdat je wil denk je toch indrukwekkend?

[00:08:21]

Ik weet niet eens wie het is, niet? Hoe heet ie ook alweer? Als Corona niet gekomen had, hadden Vanunu die divisie gereed. En wat bent u voor functie bij de club? Ik ben hier vrijwilliger en zou ik even op het kunstgras mogen lopen? Tuurlijk wel.

[00:08:36]

Hallo, en heb ik gelijk? Ja? De schoonvader van Matthijs de Ligt toch? Marcel Ja, wie is dit?

[00:08:47]

Oud speler van onder andere Ajax. Ook een bekend advocaat. Advocaat.

[00:08:54]

Echt grappig zeggen we haar kennen niet.

[00:08:58]

Misschien dat jij dan toch inderdaad een betere kenner bent dan Marcel? Zijn niet echt. Maar we zeggen.

[00:09:02]

Hoe kun je nou Keje Molenaar herkennen? Hij erkende mij wel dat belangrijk. We lopen hier langs een obscure zijstraat van De Dijk in Volendam, bekroop lopen langs een pand Roelof. Vergane glorie staan lichtgevende kerstmannen en elanden op de voorkant. Ons missiehuis werken. Missie Team Volendam. En de deur staat op een kier. Wat een teaser! Oh!

[00:09:30]

Belasting Ik hoor hier een discount foutje kunnen we op zo'n scooter? Hoe leuk is de scooter te huren? Jij bent van die dikke banden. Jij wilt niet op een boot? Nee, maar wel op een scooter.

[00:09:47]

Dan zijn we dus sneller een hele leuke hele grote hond. Kijk nou, kijk naar hoe leuk links blijft letten op bekende mensen hé.

[00:09:54]

Piet Veerman, Piet Veerman, Piet Veerman, niet Paul en Veerle aan t Hart op de vaart zou na zijn Gaara dat Piet Veerman No you wanna be!

[00:10:24]

Ook een broodje palindroom zitten in boter op broodje, dat hoort niet. Dat hoort niet. Het is toch een spreekwoord boter bij de vis of niet?

[00:10:32]

Ik heb mijn broodje paling nog mijn laatste hapje in mijn hand. Heel erg lekker, maar paling is een boterzacht zo lekker. Ik heb nog een grapje. Een makreel lacht.

[00:10:40]

Ja, bedreigd dieren. De paling. Alle dieren komen weer tot leven, want ze worden ingevroren, teruggevonden en dan kunnen ze meteen naar de shetlandpony zwanger maken. En dan komt er weer een oud beestje uit, dus met DNA.

[00:10:57]

Dat wordt dus wel gezegd dat hier alles ontzettend schoon en proper is en dat de ramen altijd blinken. Daar hangt een mevrouw hier op de dijk. Over haar balkon. Hij met een bezem is de muur aan het Sgolba. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Succes ziet er heel onprettig uit namelijk.

[00:11:17]

Wie zien we hier? Danny de Munk knikken Simon.

[00:11:20]

Piet Paulusma de cast van Gewoon. Jan Smit, Wilfred Genee, André van Duin, Inge de Bruijn Eigen Huis.

[00:11:27]

Ruud de gehandicapten in kostuums. Ik zie hier. Ik zie hier mensen van andere culturen in kostuum. Ik zie twee vrouwen in kostuum, vind ik. Ja ja, ik zeg dit voor klasse.

[00:11:38]

Waarom zouden die mensen hier allemaal zich voor lenen? Ik bedoel Nicolette van Dam en Bas Media, dat snap ik.

[00:11:44]

Die vindt het gewoon leuk om in klederdracht in Volendam te zijn. In de wereld komt de wereld dan in z'n eentje naar Volendam gereden, al in klederdracht.

[00:11:52]

De Ruud de Wild doet alles dat noem noemt die kunst. Maar eerlijk, ik kan me toch alleen maar toeristen hier op af om dit te doen? En die kennen toch helemaal Ruud de Wild en en hebben we hier nog meer? René Froger en Natasja die kennen zijn toch helemaal niet goed prins?

[00:12:09]

Echt enorme B.H. Ik heb dus nooit begrepen wat voor mensen een eis wafel zouden nemen. Dat je dus een koekje softijs koekje hebt. Moment dat je daar toch een hap van neemt. Dan ontploft het in je gezicht en je vikingschip.

[00:12:24]

Kim is het weer verkeerd uitgesproken Viking Wickie de Viking Liquidity maar rustig. Noortje is helemaal niet zo gezonde mensen. Dit is Nederland. Ik zal maar niet zeggen waar deze schoorsteen maar wat doet denken, want is helemaal niet zo vrolijk. Jullie waren op voorhand een beetje ZJA Volendam. Volendam. Het is goed toeven hoor.

[00:12:49]

Ik kom hier gewoon vooral heel vaak. Wat brengt jou hier dan? Zo kom je hier vaak? Ja, maar het is vanuit mijn huis rijdt uitnaar door. Dan ben je in Volendam. Ik ga je er vaker vis eten. OK. Even wandelen en van daaruit op zondag. Je woont op voor de. Voor de duidelijkheid voor de luisteraars die dit niet snappen. Je woont op de Prinsengracht zo'n beetje in een grachtenpand die er wel in de grachtengordel. Het is 30 kilometer verderop.

[00:13:13]

Noortje. Daar ga je niet even vis eten. Je bent hier misschien twee keer geweest, nietwaar?

[00:13:18]

Echt vaak kom je er echt met regelmaat. Marke, Volendam, de hele omgeving.

[00:13:22]

En waarom niet in de in Wormer? Omdat ken je best raar NetWare. Ik ga naar Jisp binnenkort, maar ik ga niet naar Wormer. Wormer is niet leuk. Jisp is wel leuk. En jij Roelof Meijer vergrijsd.

[00:13:33]

Ik ben hier een keer of drie geweest, waarvan één keer om een foto te maken in die kostuums waarvan jij zegt. Die zou ik nooit aantrekken, want gadverdamme, zitten de luizen van eerstejaars in schurft en Westvoorne vriendje naar Kenia verhuisde, gingen we met z'n alle in Volendammer klederdracht. En ik ben verder is een dagje maar ik. T Is hier wel veel rustiger dan op de dijk.

[00:13:54]

Luister. Volendammers zijn zo kids als Aswat die die zijn getraind in het ons. Wat dat betreft trappen beiden met beide ogen in die zijn getraind om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin.

[00:14:05]

Maar dat is toch geen slechte eigenschap? Nee, maar toch niet echt. Nou, in het zijn net buitenaards wezen. Snij ze open en er zitten groene beesten in. Het is wat een onzin wat de vakbonden zeggen dat Volendammers die zij hebben zich. Dat is een in zichzelf gekeerde gemeenschap die zich hebben aangeleerd om mensen als jij te bewerken met een glimlach en een dingetje. En Roelof ook, trapt er ook met beide ogen in. Nou ja, gewoon.

[00:14:34]

Het is gewoon allemaal. Commercie is niet echt. Als ik ergens op een terras ga zitten maakt het me echt geen fluit uit wat mensen allemaal zeggen of doen. Ik wil dan op handen, ook als jij een dictatuur bent.

[00:14:44]

Dat is ook als jij in een ander land bent. Dat maakt dat je ook allemaal geen fluit uit wat ze doen. O rollende Hoets, is het de Tutsi's van de heuvel af?

[00:14:51]

Jij zult toch bovenop lekkere thee zitten te drinken met een smaakje? Maar ik trappen niet in.

[00:15:04]

De BN ers sudoku. De opgave van de vorige keer luidde als volgt. Ik ben het even kwijt, zei de stagiaire paniekerig tegen haar baas. Die kale cabarets. Zanger en programmamaker speelt na vanavond de rol van Blikken Man in onze productie van De Tovenaar van Oz. Nee hè, zei haar chef. Ik zeg het nog één keer. Mart Smeets is de blikken man. Jeroen Pauw doet de vogelverschrikker en pintje, pintje, pintje.

[00:15:33]

En het antwoord was natuurlijk Paul de Leeuw. Paul de Leeuw, dat speelt Paul de Leeuw. Slim bedacht. Dan zeg ik dat al verklapt op Instagram. Een beetje slap.

[00:15:42]

Ik heb niet verklapt oh jawel, ik gaf een hint. Ja, klein niet. Verklapt is.

[00:15:47]

Op Instagram stond ook een oproep. Mensen konden suggesties doen voor een nieuwe BLR Sudoku Oost-West Joost Best. Die gaf een naam door en daar hebben wij de volgende sudoku van gemaakt. Ik heb een kriebel neus, toen moet dat nu wel.

[00:16:04]

Oh, daar ga je twee Clijsters zitten op een filmset, zegt de één tegen de ander. Die twee actrices die we zou moeten, Steijlen. Je weet wel, die altijd samen in films spelen.

[00:16:17]

Gebruiken die eigenlijk gewoon dezelfde kleerhangers? Oh nee, zeker niet, antwoordde ze anders.

[00:16:23]

Daar zijn ze heel strikt in.

[00:16:25]

Halina houdt meer van plastic kleerhangers en puntje puntje puntje.

[00:16:32]

Het niveau Haney vind ik heel grappig. Je antwoord mag naar de krokante Lace map. Het moet lukken. Grappig. U weet het niet. Je antwoord mag naar Ducrot. Kanten leest maar op met Outlook.com. Misschien wil jij wel. Misschien win jij wel een mail. Misschien wil je wel een lekker visje? Misschien knokkende BICS biedt was dit? Misschien wil jij wel?

[00:16:53]

Ik ga via het internet tjia. Ik vind het heel leuk, als er maar Ruyloft dingen misgaan. Ik ook. Dat maakt dat er iets menselijk zou zijn.

[00:17:01]

Ik zou een Dube als gehandicapte hebben en dat meen ik. Misschien wil ik af.

[00:17:06]

Ik zal niet iedere dag Dube, dus precies wanneer ik jou niet wil brengen naar die studio's zijn meteen.

[00:17:12]

Misschien win jij wel een sleutelhanger.

[00:17:17]

Evy hebben we naast sleutelhangers, maar die oubollig kun je niet eens wat leuks weggeven.

[00:17:20]

Misschien win je wel een M, een emmertje gerookte gestoofde paling in t snot. Of we dan nu gaan eten? Ja, ja, ja ja.

[00:17:32]

Bij. Het is bijna surreëel, zo'n lichaam heb ik nog nooit in het echt gezien. Jij wel? Heb jij zo'n lijf?

[00:17:50]

Nou, daar loopt een soort gleuf over. Doorbuigen? Dat zijn spieren.

[00:17:55]

Wat ik jammer vind en dat zeg ik wel speciaal voor klassieke uhm is dat het qua. Het is niet echt multicultureel dat. Dat kunnen we alle drie conserveren.

[00:18:04]

Nee, dit is echt nog oer-Hollands. Ja, dat zal moeten veranderen. Anders kijken jullie niet meer op Radio 1. Daar komen hier wel busladingen vol met Chinezen en Japanners normaal gesproken, maar die zijn er nu even niet. Die zijn er nu niet. En dan valt natuurlijk de wit heid van zo'n gemeenschap echt op.

[00:18:20]

Het is een echte PVV stem gemeenten ook volgens mij. Ja, heel erg, heel erg.

[00:18:24]

En ze houden dus alles in de gemeente wat ik net in de auto ook al even zei als je hier. Dus als je denkt ben toe aan een nieuw matras en koop je dat hier. Dan ga je niet naar de Ikea of naar daar weet ik van de bedden kampioen, dat koop je dan hier.

[00:18:36]

We hebben hier tol of men insmeert of. Daarom houden ze al het kapitaal in de gemeente en daarom zijn ze dus ontzettend welvarend. Alles wordt hier weer uitgekeerd.

[00:18:43]

Noortje, jij spreekt zelf vanuit hun ervaring. Jouw vader haalt spullen van daar en verhandelt het hier. Je beste vriendin heeft een dildo fabriek in China. Daar hebben we de vorige keer over gehad. Dus weet je wel, je handelt er zelf niet echt naar. Ze noemt het ook niet als voorbeeld.

[00:19:01]

Ik zeg alleen dat dat. Ik leg gewoon uit dat dat punt is. Dus in één keer doen.

[00:19:06]

Ik geef je honderd procent gelijk. Ik heb je woorden uit verband getrokken.

[00:19:10]

Dat slaat nergens op. En dan steeg eenmaal mensen daar later die dag slechts eenmaal met. Ten behoeve van de zenderbaas het journalistieke blokje. Waar komt u vandaan? Cohorten is net zo mooi als Volendam. En waar ligt het? Euh, het was vroeger een dorpje aan de Zuiderzee. Maar dat legt nu zeg maar bij Schagen.

[00:19:43]

Wat speelt zijn zo al? Nou, niet niet veel. Ja, ik ken er van tv wel eens bij. Praatprogramma's bij Jinek. Heb jij ook gezeten denk ik? Komt er na wat verstandig uit.

[00:19:57]

Nou ja, we zullen maar ja zeggen wij doen het een beetje.

[00:20:02]

Een onderzoek naar wat er leeft bij de mensen. U komt niet uit Volendam, denk ik. Nee, ik kom uit Brabant. En wat speelt daar wat er in Brabant speelt? Ja, Brabant is de uiteraard runa natuurlijk. Anderhalve meter afstand.

[00:20:17]

Wat is nou iets waar u zich in de gemeente heel druk over maakt? Wij komen nooit hoeven waarmaken. We zijn er druk in de gemeente, want dan kan je beter een aantal vragen, want die zit een beetje in de raad.

[00:20:26]

Nee, nee, nee, want Jan zat een beetje in de raad. Ja, die zat een beetje in de raad. Van welke partij? Euh hoeven 2000 2001. Hoeven.

[00:20:37]

Maar als jullie willen niet meer over praten zo te zien. Nou, het moment niet. Het is opgeheven.

[00:20:43]

Brabant, Schijndel. En wat speelt er in Schijndel?

[00:20:47]

Ja, wat speelde Crolla? Jullie zijn echt. Jullie zijn echt de besmettingshaard van Nederland en iedereen hebben jullie te pakken. Overgeblevenen.

[00:20:58]

Wat in Brabant gelden andere mores? Hoezo ga jij met een zachte g? Praten ze met Brabanders praten?

[00:21:03]

Ouders komen ook uit Brabant, Het Oorschot, De Middelbeers, ja, in BorgerRio. Verder horen op Den Blauwen Ja, dat is onzin.

[00:21:14]

Op hoeven €2000 bestaat niet meer. Nee, wij zijn opgegaan in een grotere lokale partij, een lokaal halderberge.

[00:21:24]

En toen dacht u van ik. Ik vind het wel gesneden. Ik zeg ik kap ermee. Het was niet helemaal mijn bloedgroep, maar wat speelt er daarin hoeven?

[00:21:33]

Dit moment hebben we net een nieuwe burgemeester is gisteren geïnstalleerd en dat speelt eigenlijk voor alles. Werkgelegenheid sowieso, horeca die niet helemaal uit de voeten kan. Nou ja, jongelui hebben natuurlijk altijd wat te klagen, want daar is nooit wat te doen voor jongelui, zeggen ze. Maar als je aan jongelui zelf vraagt wat wil je, dan kunnen ze het ook niet benoemen.

[00:21:56]

Die willen gewoon zuipen, keten feesten en trekken overal hetzelfde.

[00:22:02]

Overal hetzelfde zeel. Echt wel.

[00:22:05]

Mag ik u namens de zenderbaas hartelijk danken? Dan mag hardstikke. Dat mag. Ja nou jij ook bedankt.

[00:22:18]

Echte relatives, hij is helemaal Turquaze, ook na de stemming is gezakt Roelof. We zitten inmiddels op een ander terras in de schaduw. Griendt Stemming is wel wat gezakt. Ik moet eerlijk zeggen jij Noortje, je was zo optimistisch bij het strand. Honderd meter verder kakt je totaal niet.

[00:22:35]

Maar dan heb je die kut dijk hier gehaald, die Schaaij Dijk. Al die mensen hier is iedereen ziet er veel mensen die zin overmaken. Nee, iedereen kijkt chagrijnig. Mensen kijken hier. Op het terras zitten allemaal stelletjes. Het ziet er niet uit alsof zij in een leuke tijd hebben.

[00:22:50]

Ik Swiebertje. Euh, dan komen we bij voorbij.

[00:22:56]

Kom gewoon twee toeristen langs. De hele restaurant gaat op en neer. Zijn jullie klaar voor de stemming? Ja Roelof, we zijn klaar voor je spel.

[00:23:02]

Komen vier categorieën. De Waal Factor leerde wat van. Is het vermakelijk? In de horeca? Hier jouw briefje een briefje. OK. Nou, we hebben maar één pen. Ja sorry hoor, ik wil erbij.

[00:23:15]

Zo Noortje, met een pen in de hand. Vreemd gezicht.

[00:23:19]

De afdeling Lauf Factor. Marcel 7. Noortje 6. Ik heb ook een 7. Bescheiden, maar toch wel zeg ik ben er vaak geweest.

[00:23:31]

Maar niet zo durf gebeuren.

[00:23:32]

Ik ben nog nooit de dijk op en neer gelopen. Maar in ieder geval. Je bent niet meer snel verrast. Ik ben hier verrast door een vrouw die met een bezem de muren schopt. Ongeloof, ongeloof, omdat ze denkt dat er mos opzit. Naast haar zit een dementerende man. Wat de Spelen met een kaartspel hier komt en wat ook opvalt iedereen die de horeca als Amsterdams mevrouw ook in Amsterdam.

[00:23:55]

ROTTERDAM, Ik heb me jaren in Amsterdam gewerkt, maar ik woon hier. Ja, maar waar bent u geboren? Nee dan. Ja, da's bijna Volendam. Nee, is iets totaal anders. Nee. Het is totaal iets anders, maar het is wel in de buurt. Edam en Volendam nog elkaar. Dus niet oorlog? Helemaal niet meer.

[00:24:14]

Ik heb me altijd afgevraagd bij Edam kaas. Hoezo? Het ligt aan zee? Ja maar euh. Goeie vraag. Juist die doorgang is geweldig gedaan. Ik denk het wel ja, van die alles en iedereen binnenkwam.

[00:24:27]

En zijn jullie nooit jaloers op Volendam? Want Edam had ook zo kunnen zijn?

[00:24:32]

Euh nee, maar die uit leer je er wat van. Ik heb een 7. Ik ook. Nee. 4.

[00:24:39]

Nou, je leert je helemaal niks. Maar dat is ook omdat. Nee, maar daar hangen geen bordjes op de straat.

[00:24:45]

Heel geliefd bij de. Weet ik veel. Een standbeeld is waar iets bij uitgelegd staat. Er staat er de auto. Ja, wie? Wie is outte? Wat is dat betekent voor de gemeenschap? Geen idee. Leren hoeft niet altijd te zijn dat je het op de mouw gespeld krijgt. We leren hier toch heel veel van Nederland, van de samenleving? Nee, jij zegt ook van nou. Dit is Nederland volgens mij walgelijk. Dank je wel. Walgelijk zeg jij, maar wij zijn er ook niet.

[00:25:06]

We hadden ook leuk museum kunnen gaan. Het sigarenbandjes en de tijdspanne is op. Dat voel je toch een kapper kunnen gaan? Aan de kant, ze mag geven wat wat gek natuurlijk en een virus en 4 vermaak Marcel.

[00:25:17]

7 ik ook een 7 6 zuinig vermaak als je er van houdt. Ja, ik vind het niet vermakelijk. OK kijk, en je gaat er wel vaak naartoe voor een vhiz, want nu komen ze er meteen bij het pintje horeca. Ik zal maar zeggen een 9 ook een 8 5. Wat een 5. Hoezo geen boter op het broodje? Heel karig. De prijzen zijn ongelofelijk hoog. We maken dit programma voor gewone Nederlanders en ik zeg tegen de gewone Nederlands.

[00:25:49]

Ga maar niet naar Volendam. Je kunt het niet betalen. Overal hangt vis. Ze rook t daarna, Rokus, je portemonnee uit de horeca. Nou, prima koffie. Heeft de schuimlaag zonder Zoller plekjes dan allemaal ingenomen?

[00:26:02]

Vis echt heel lekker. Ja, heb jij nooit op de Utrechtsestraat in Amsterdam een vis gehaald zeg? Komt ook uit Volendam hoor.

[00:26:08]

Volendam, dat is daar warmer. Is de kibbeling op in de magnetron? Nou, toch denk ik dat ze het hier doen, gewoon in de frituur. Ik durf te zweren dat hier in Volendam, overal in de Boussu-Dour een oven omheen. Maar het zijn gewoon magnetrons. T Is niet waar. Mevrouw, is u ze schutter? Hoofd?

[00:26:23]

Niet echt. Ja ja, niet in de magnetron. Niet wordt opgewarmd. Hier is alles vers. Ja ook hier deed herzien.

[00:26:35]

Beslist niet, want dit is weer n van die acteurs die ze inzetten om Volendam een goed imago te geven.

[00:26:40]

Volendam komt uit op een 6 punt 6 7. Nou, dat is gek, want ik. Als ik dan moet kijken waar ben ik liever? Vorige week Austerlitz 6,10 80. Ik zou toch liever in Volendam.

[00:26:55]

Het zijn ook wel marginal gains h. Die verschillen zijn heel klein.

[00:26:57]

Veertien honderste Roelof. Ja, maar toch zo'n gouden plak of brons.

[00:27:01]

Zoveel scheelt het Australische natuurlijk wel intellectueel gezien veel meer. Nou en laten we wel zijn Austerlitz kan het beter gebruiken hier. Korona of niet, de hele dijk staat gewoon vol. T Is vrijdagmiddag. Ja, het is niet dat je hier denkt uit de hand ofzo.

[00:27:15]

Het is wel zo gisteren. Brabanders hierin voor Brabanders die schijt hebben aan Korona reggaemuziek hebben geen fantasie die denken gewoon laten we iets leuks doen. En in plaats van dat ze dan met iets origineels komen, dan zeggen ze we gaan het dijken en vergaan gaan vreten. Ik ga gewoon in drie tentjes die beginnen. Hier halen ze hier een kibbeling, kopen ze daarna een foto van Jan Smit, gaan ze op het terras, daarna van vier halve liters. Dat mag allemaal elf uur.

[00:27:37]

Ja, die werken gewoon. De horeca van die hele tijd. Ze gaan.

[00:27:39]

Ze schijten de wc pot voor de horeca, want je kunt hier ontzettend veel. Als je dat komt doen de hele dag hé.

[00:27:45]

We zijn ook nog genomineerd. BNR Podcast Te Woord Tomaat. En we zitten in geen beste positie. Mensen moeten nu wel jullie alsjeblief stemmen op ons zeg. Media in opinie zijn de enige die die aan verdienen. Honkvaste wordt punt nl van echt. We hebben geen vrijwilligers. Ik kan daar niet meepraten. Fatsoenlijke mensen krijgen van de samenleving.

[00:28:12]

Dat moeten betaalde banen worden. B van alle problemen af. Maar ja, wel, eigenlijk zijn ze van de straat. Ze voegt niks toe.

[00:28:18]

Ze ontraden haren hele. Het is t zand in de radar van een organisatie, vaak een vrijwilliger. Want ze vullen de gevulde koek. Ze willen inspraak.

[00:28:25]

Ze willen koffie weg met die handel. Ja, overal mee bemoeien. Mijn moeder heeft vrijwilligerswerk gedaan bij een tweedehandswinkel. Verschrikkelijk. Zij was wel kundig, maar de collega's ook. Wat deze tosti's eten?

[00:28:40]

BNN-VARA. Dit is het verhaal van de moord op Bart van der Laar. Zesendertig jaar en succesvol platenbaas in Hilversum eigenlijk iedereen die hij kende, had een motief om te wensen dat er iets mee hem gebeuren. Dit is het verhaal over de muziekbusiness begin jaren tachtig, met schimmige deals en miljoenen contracten.

[00:29:03]

Zeg nooit iemand uit Hilversum of vermoord of vader kende geen maffia.

[00:29:07]

Dit is het verhaal over extravagante feesten met prostituees en de nieuw opkomende drug cocaïne. En dat zonder de 6/7 prostituees voor de deur. Cadeautje van Bart.

[00:29:17]

En dit is het verhaal over een van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit in ons land was het grootste rechercheonderzoek in die tijd.

[00:29:24]

Het amateurisme waarmee dat gebeurd is, dan verbaast je daar wel over.

[00:29:29]

Dit is de showbizz moord. Barbertje moest hangen. Die zaak moest de wereld uit dat nog niet naar buiten.

[00:29:35]

Een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. In het kader van de culturele opvoeding leest Marcel van Roosmalen nu voor uit eigen werk.

[00:29:58]

Bommen op Volendam, zo heet dit verhaal. Het is gepubliceerd in de VARA Gids in december 2008 en het kan zijn dat er in het verhaal enkele versprekingen voorkomen. Ik heb geen zin om dit voor deze podcast de hele tijd het hele verhaal opnieuw te gaan voorlezen. Roelof heeft schijnbaar ook geen zin om het helemaal te gaan knippen. Dus nou ja, goed, een houten zich in gedachten houd u in uw gedachten dat dit dus speelt. In 2008, twaalf jaar geleden dus.

[00:30:25]

De wereld is misschien anders. Goed, bommen op Volendam is er niet te veel. Volendam op televisie bij de TROS vinden ze van niet teveel te weinig. Na drie seizoenen gewoon Jan Smit, een soap over BZN en een soap of een Nick Simon en De Reis Op De Zomer Voorbij, waarin de bekende Volendammers als Jan Smit, Nick en Simon en de 3JS met elkaar kamperen en liedjes zingen. In Spanje is het tijd voor de overtreffende trap. De paling zoop over alles en iedereen in Volendam en dat gaat jaren duren.

[00:30:59]

Om alvast in de stemming te komen, organiseert de omroep een dagje Volendam voor journalisten. Het regende de touringcars, stond op het parkeerterrein achter hotel Spaander op de Dijk. De motor draaide al. Ik was laat. De voicemail van mijn mobiele telefoon was die ochtend een paar keer ingesproken door Pers Vrouw van de TROS.

[00:31:17]

Je bent laat, hallo, hallo? Is dit een voicemail? Iedereen Israel. We vertrekken zo. Ik was met de taxi van Amsterdam naar Volendam gegaan. De laatste meters rende, legde ik rennend af. Ik moest opschieten, anders kwam het schema in de war. Ze zagen me. Een TROS vrouw gebaarde dat ik sneller moest rennen. Hijgend bereikte ik de bus. Ha ha, zei de TROS vrouw. Ik kreeg een persmap en een standje voortaan op tijd komen.

[00:31:45]

Daarna devraag. En heb je daar zin in? Om eerlijk te zijn? Helemaal niet. Nou, de anderen hadden wel zin. Jammer dat ik zo negatief was. Alle paparazzi, waaronder Story, Weekend, Party, Privé. SBS Shownieuws. RTL Boulevard. Elsevier was rook. Die had zijn dochter meegenomen. Dennis, de zoon van Joop van Tellingen, ging rond met chips en cola. Hij kondigde Volendam. Hij kondigde aan Volendam plat te flitsen. De moeder van Yolanthe Cabau van Kasbergen kwam de bus binnen.

[00:32:16]

Fotograaf Edwin Smulders drukte zijn kont in mijn gezicht. Dat is niet zijn cola vallen. SBS Shownieuws stootte een thermoskan koffie om. N van de TROS Vrouwen riep dat de moeder van Yolanthe voorlopig aan boord bleef. Dit hielp. Iedereen ging weer zitten. De moeder van Yolanthe was geen geboren Volendamse, maar ze gaf al jaren rondleidingen door het dorp. Ze stond met een microfoon in het gangpad en begon te praten. Allemaal weetjes over Volendam dat de huisjes van hout waren.

[00:32:42]

Dat er paling werd gerookt. Hoe lang de dijk was. Dat het zo gezellig was in Volendam dat er een grote supermarkt was. We reden door het dorp. We passeerden een vrouw die de ramen van haar huis aan het wassen was. De bus stopte fotomoment, zei de moeder van Yolanthe. We verdrongen ons voor de ramen. SBS Shownieuws wilde naar buiten tegen de ramen lappen. De vrouw werd geschreeuwd dat ze vooral door moest gaan met haar werk. Van de TROS Vrouwen zei dat we ons niet hoefden in te houden.

[00:33:09]

Dit is Volendam. Ze zijn daar gewend aan camera's. De moeder van Yolanthe begon aan een verhaal over ramen lappen. Volendamse vrouwen deden dat wekelijks. De moeder van Jan Smit deed het ook. Volendamse vrouwen hielden van schoon en netjes.

[00:33:22]

Gelukkig maar, anders werd het een zooitje. SBS Shownieuws was klaar. De zoon van Joop van Tellingen schreeuwde dat de paprikachips op waren. De TROS reageerde meteen. Straks in Hotel Spaander was er een overheerlijke lunch met paling. Maar eerst gingen we naar het stadion van FC Volendam. Op het hoofdveld trainden het eerste elftal. In de middencirkel gaf accountmanager Klaas Schilder een lezing over de nieuwe tribune aan de lange zijde. Ook fantaseerde hij wel eens over het dicht bouwen van de hoeken.

[00:33:51]

De moeder van Yolanthe onderbrak hem Klaas. Wij willen maar één ding weten waar zitten de bekende Volendammers tijdens de wedstrijden? Klaas wees naar de tribune. Daar zaten ze. Waar precies? Klaas liep naar de tribune. Die stoel was van Jan Smit. Die stoel was van de vader van Jan Smit. Daar zat altijd Jan Keizer. De TROS vrouwen wezen op hun horloges. De moeder van Yolanthe riep We moeten door. We lagen achter op schema. Dat was de schuld van de VARA gids.

[00:34:18]

Weer terug in de bus ging de camera van een man van SBS Shownieuws omgekeerd op de stoel voor bezitten. Zijn camera ging twintig centimeter van mijn hoofd. Het duurde vijf minuten toen hij klaar was, zei hij zo. Dat staat er ook weer op. Wat staat erop? Vroeg ik jouw hoofd, zei de cameraman. Soms zijn er dagen dat je weinig kunt hebben. Dit was zo'n dag. Het lag aan dat tijdstip, het gezelschap, het dorp en het weer.

[00:34:42]

Ik reageerde nogal geïrriteerd. Mijn hoofd waarom? Mijn hoofd filmje, eigen hoofd of een Volendams hoofd? Sukkel? Idioot. De Camera Malam van SBS Shownieuws liep rood aan. Wat zeg jij dan? Moet je niet in deze bus gaan zitten jongen? Dan moet je maar niet in beeld. Zitten. Dit is Volendam hoor, eikel. Ik het, Piet, gek, idioot, sukkel. De cameraman werd nu knalrood. De TROS vrouwen werden daar bijgehaald.

[00:35:07]

Of we t voor iedereen wilden verpesten? Nee toch? En iedereen mocht iedereen filmen, want dit was Volendam. De moeder van Yolanthe sprak ondertussen over paling. Iedereen in Volendam hield van paling op brood, maar ook lekker in de soep. Een fotograaf die al jaren in het vak zat, kwam verhaal halen. Hij zei als we zo gaan beginnen. Ik hoor de bekende Nederlanders nooit klagen. En die zitten altijd met hun hoofd in beeld. Dit is Volendam, dus dat weet je.

[00:35:32]

Anders kunnen we net zo goed stoppen. Ik vond dat ie dan me dat maar moest doen dan stoppen. De situatie werd er niet beter op. Ik was nu echt de lul van de bus. Een zielige jongen met een muts op het hoofd bij de paling. Rookvrij mogen we. Moesten we dan weer uit de rest van de tour zouden we lopen. Dat kon niet anders vanwege de smalle straatjes. De paling roker heette ook Jan Smit toevallig. Hij was bezig met zakken zaagsel.

[00:35:58]

Hij ging palingen roken én van de TROS Vrouwen riep dat we drie minuten hadden voor het plaatje en een praatje. Omdat deze Jan Smit geen bekende Nederlandse Nederlander was, wilde niemand hem fotograferen of interviewen. We stonden in een kring om hem heen en zwegen. Heeft iemand een vraag voor deze Jan Smit? Niemand had een vraag. De VARA gids heeft die toevallig dan een vraag? Ze keken me allemaal aan. Ik kwam niet verder. Dan rookt u zelf.

[00:36:25]

Ook thee bevestigde de indruk die ze al hadden. De TROS Vrouw Geen normale vraag. En dat weet je zelf ook. In optocht trokken we door Volendam voorop. De moeder van Yolanthe. Daarna de orde daar weer achter. 3. Pers Vrouwen van de TROS en helemaal achteraan liep ik mopperend op Volendam. We stopten bij oude houten huisjes. Het nieuwe huis van de moeder van Yolanthe, een monument op de dijk. Het huis van Kees Tol, een vriend van Jan Smit, het stamcafé van Jan Smit.

[00:36:54]

Kletsnat en hongerig kwamen uiteindelijk weer bij Hotel Spaander. In een zaaltje zaten alle bekende Volendammers op stoelen voor grote televisie, klaar om de proef op proefaflevering van de Paling soap te bekijken. TROS baas Gerard Baars zette hoogstpersoonlijk de video aan. Hij vond het toch wel een emotioneel moment en zei dat Volendam een uniek stukje Nederland was. Zoveel bekende Nederlanders op zo'n kleine ruimte. En ik denk dat er door deze palingsound hier nog veel meer bekende Nederlanders bijkomen. Het licht werd gedimd.

[00:37:24]

Jaren zagen Jan Smit een liedje zingen bij een kerstboom. Zijn moeder Gerda en zijn vader Ruud lieten zich in een speciaalzaak voorlichten over een nieuwe douchecabine. Douchecabine beeld van Jan Keizer. Die schudde en keek naar beelden van Jan Keizer tussen de planten in tuincentrum Tol. Ik vind dat rooie mooie planten mooi bleef lang hangen. Toen ik klaar was, gingen de bekende Volendammers naar buiten voor een groepsfoto. Jan Smit liet weten dat de video tegen was gevallen. Dat wat sneller gemogen.

[00:37:50]

Gewoon tactiek. Het maken van een foto leverde hectische taferelen op. Ik botste per ongeluk tegen de camera van Man van SBS Shownieuws. Hij wilde vechten op de parkeerplaats. De lunch was heerlijk. Tijdens het eten gaf een pr vrouw me een persbericht. Het ging over de nieuwe lingerielijn van Yolanthe. Er stond dat Yolanthe vooral zwart en paars ondergoed van haar eigen merk draagt. Het is net alsof. Het is net als ik heel erg afwisselend stond en de ene dag heb ik echt een wijde broek aan met gympen eronder en de andere dag kleed ik mij heel erg ziek of sexy.

[00:38:22]

Ik ben een beetje beetje wispelturig qua smaak en dat zie je ook in mijn lingerie lijn. Bij de bak met gerookte paling trof ik Jan Keizer. Hij legde zeven Tosic met paling op een bord en zei dat hij blij was met de nieuwe soap. Het was erg komisch en makkelijk was het ook. Je kon tijdens de opnames het een en ander rechtzetten. Het was nu zo dat hij de helft van de tijd bezig was met ontkennen van uitspraken in interviews die hij nooit gedaan had.

[00:38:46]

En dan denk ik ja, ik leg het maar even allemaal vast op camera. Prima. Laatst had hij vanwege een nooit gegeven interview op zijn weblog een rectificatie laten plaatsen. Ik heb nooit met iemand van Story over Anny Schilder gesproken. Er is wel afgelopen week een foto van Annie en mij gemaakt bij de presentatie van het boek van Piet Veerman. Nu wordt er beweerd waar ik weer niets. Nu wordt er weer iets beweerd waar ik weer niets van weet.

[00:39:08]

Zo ontstaan steeds weer de gekste verhalen. De toost met paling was op een van de TROS voorlichters, kwam informeren of ik klaar was met mopperen. Ze had gehoord dat ik tegen iemand had gezegd dat ze Volendam moesten bombarderen. Niet leuk, zei ze. In Volendam was het ook oorlog geweest tegen de Duitsers. 60 jaar geleden, dat lijkt nog steeds gevoelig. Mooi thema voor de soap. Vond ik. Waren er nog filmbeelden? Nou niet dus. Coke snuiven de jongeren, vechtpartijen in het uitgaansleven en hangjongeren krijgen ook geen aandacht.

[00:39:38]

De TROS filmde het gewone leven, het gewone leven was gezellig en verder wilde ze daar niets meer over horen. Wat deed ik gaan of blijven? Ik bleef tenminste voorlopig op het parkeerterrein achter hotel Spaander wachtte de cameraman van SBS Shownieuws en die wilde vechten. Dat zou de gezelligheid in Volendam maar verstoren. Wel een beetje gek. Zei de TROS vrouw dat de hele bus een hekel aan je heeft. Iedereen had de Tour leuk gevonden. Ze zonden op wie het allemaal leuk gevonden hadden.

[00:40:04]

Story, Weekend, Priv Party, RTL Boulevard, SBS Shownieuws en Televizier van de AVRO gaat het zelfs heel leuk gevonden. Ik onderbrak haar. Ik vond het ook leuk, heel leuk. Ik wilde alleen niet gefilmd worden. De voorlichter zei daar moet je maar niet in beeld gaan zitten. En nu houden we erover op begrepen. Ja, begrepen. Ze wees naar rechts. Daar zaten bekende Volendammers aan tafeltjes met kleedjes te wachten op de pers. De beesten waren al bezet, maar bij Monique Smit, zus van Jan Smit dochter van Ruud Smit Gerda Smit, was toch plaats.

[00:40:37]

Ik keek naar Monique zal blond haar. Speelde met haar mobiele telefoon. Naast haar zat haar eigen voorlichter. Die heette Aloys Buijs en zij was de zus van Aloys Buijs, een vriend van Jan Smit en haar vader heette Jaap Buijs en die was dan weer de manager van Jaap Smit. Allemaal Volendammers, dus ik werd naar het tafeltje geëscorteerd. De TROS Vrouw zei dit is de gids van de VARA. Straks heb ik misschien nog andere media voor je. Ik gaf Monique en een hand.

[00:41:03]

Ik begon maar meteen een soap over Volendam. Is daar behoefte aan? Monique keek naar Allies en Allies, zei dat ik op moest schrijven dat Monique vond van wel. Waarom dan? Monique keek weer naar Allies. Ja, waarom niet? Monique Ja, waarom niet? Ik? Waarom wel? Allies? Zo kunnen we aan de gang blijven. Monique vind ik ook zeg. De dag werd afgesloten, ook met een gesprekje met TROS baas Gerard Baars. Op de vraag wanneer is het nou eens afgelopen met dat Volendam gedoe?

[00:41:32]

Zei hij afgelopen. Dit is nog maar het begin. Dit wordt een knaller. Voor mij is Gerda, de moeder van Jan Smit, de grote ster van de serie. Ze is zo lekker gewoon bezig met de gewone dingen van het leven.