Transcribe your podcast
[00:00:01]

Jongerenproject Vink vindt de podcast Gids van Nederland met Micha Blok, Vincent Bijlo en Stan Putman. En deze week werd aangedragen de krokante Lace map, de nieuwe vorm aangedragen door Dick Hogeweg en e-mailt Hay Mensen van Vink. Ik ben benieuwd wat jullie oordeel is over het nieuwe format van de krokante Lace Map, want we hebben natuurlijk wel eens eerder de krokante Inés map besproken.

[00:00:30]

Ja, laten we even luisteren naar het eerste fragment na middernacht, want we hebben geluisterd naar de aflevering dat ze naar Volendam gaan. Kijk eens, we zitten hier op een heerlijk Volendams terras, worden de volgende ochtend lekker terrasjes. Weet je wat zij altijd doen? Uhm, of het nou Volendam is of Austerlitz is of zou zijn zoeken altijd iets op. Ze gaan op pad. Dat bedoel ik.

[00:00:59]

Nee, ik zou even omschrijven wat ik hier in de studio zie gebeuren. Ik zie Vincent euh, ongeveer een depressie en ik zie echt enorm lachen.

[00:01:09]

Ja ja, ik. Ik heb het ook, vond ik. En het is ook een beetje het concept. Want dat is uhm. Dat is interactie. En dan gebeuren de dingen. En de laatste die vierde. Want vallen zou echt perfect.

[00:01:27]

Ja, het is gewoon puur uit liefhebberij en dat straalt helemaal van af. En deze jongens zouden drie ton per jaar moeten verdienen. Precies? Nee, dan zou het een stuk minder goed halen. Het bracht bij mij mijn plezier in geschiedenis weer terug. Ik heel goed. Ik heb ooit aan de Erasmus Universiteit geschiedenis gestudeerd. Nee, dat is ah ja, maar uhm haarsterren, maar ik geef er vier. Ik vond het hartstikke leuk. Het is echt een podcast waar plezier plezier vanaf spat.

[00:01:57]

Jawel, ik geef ook vier. Het zou wat mij betreft nog wel iets compacter. Kreutzer misschien iets korter, maar ik heb wel met plezier geluisterd. Ik ga voor viereneenhalf. Al ik dacht dat er nog naar. Deze opnames zijn gemaakt met gewassen handen en lange kabels, aan de opname apparatuur en van uw belastingcenten. NPO Radio 1. BNN, VARA podcast.

[00:02:41]

Door jongeren wil het eigenlijk gaan. Ik wil zo'n Amerikaanse slee als bedrijf bewijzen dat een slee mag. Kunnen wij niet commercieel gaan met die krokante leus? Want dan kan ik zo'n wagen halen. Ik vond dat Noortje de laatste podcast te veel praten. Vond je dat? Vond je dat jij te weinig aan bod kwam? Dit is zo'n verdraaiing. Dit is wat je bedoelt. Alleen durf je niet te zeggen wat is het mooi. Trouwens, allemaal schaapjes. Ik vond dat ik te weinig.

[00:03:10]

Wat ging er weer precies heen? We gaan middelpunt van ons op door niet ons zwaartepunt. Kober recht op je af. Nee, ik zeg dan ook dat ze niet kantel luisteren.

[00:03:21]

We zijn net op bijna gekant. Hier kijk eens een boer die deze auto is gemaakt om vierkant door de bocht te gaan.

[00:03:26]

Ik weet niet wat zegt denk aan hoe het met kadavers loopt. Ja, dit is het heerlijke Gelderland, je ruikt, zit, je ziet het. Je proeft het als de winkeltjes open zijn. Dit is de weldaad van de natuur. Eigenlijk wil je gewoon later gewoon gewoon lekker. Paarden en schapen, daar ben ik uiteindelijk gewoon voor gemaakt. Is dat zo? Ben jij een herderinnetje van ons? Diep van binnen? Nou niet. Ik denk dat jij gewoon echt van jullie zijn om heuvels hier te vinden.

[00:04:00]

We moeten ook naar een berg en we gaan naar de Goudsberg.

[00:04:04]

Weet je wat hier in de oorlog allemaal gebeurde? Roelof? Nou nou, wie kwam hier altijd praten? Wishart? Mussert, die sprak nimmer de muur van Mussert, die zich ook Eerens. Maar het is niet de hoofdattractie van vandaag. Nee, maar we gaan er wel even kijken. Zitcomfort? Kijk, een uitkijktoren. Druk. Mensen moeten ergens heen, Roelof. Niks is meer open. Waar ga je dan naartoe? Ja, het middelpunt van Nederland.

[00:04:38]

De krokante Lace map met Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Hubert de Vries. Ze wilden vooral de spanning tussen ons komen ook helemaal niet spraken. Nee, lieve mensen denken dat we altijd ruzie heb, maar als je helemaal niet waar. Nee, zo zijn we nu. Ik haat Roelof meer dan ik jou haat. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bij het middelpunt van Nederland. Ik vind het toch best Biehal.

[00:05:02]

Maar kijk, het zonnetje komt ook door.

[00:05:04]

Dit is dus hoe zit er weer het middelste punt als je als je elkaar dan in het midden een stip als middelpunt, het geografische middelpunt toch? En het zwaartepunt ligt in pitta.

[00:05:15]

Dat berekende ze allemaal met de computer Roelof dus zonder kloppen. Het is dus een steen. Ja, dan hebben ze de steen der Wijzen. Zijn twee stenen staat in het middelpunt van Nederland. Ja, we staan nu bij een andere steeg de jaren 30 attractie als ik erbij nadenkt. Maar ja, dit trok in de jaren 30 denk duizenden duizenden fietsers.

[00:05:32]

Wat gek is dat er zo tribunes omheen staan.

[00:05:35]

We gaan niet meer kijken naar een steen, dat kan hier wel eens druk zijn en Roelof staat daar een ijskoud karretje. En dan zit komt dat karretje boven dan dat wordt gedropt met een parachute.

[00:05:45]

En dat mag dus nu helemaal niet, want de horeca is dicht en we zitten in de tweede lockdown. Ja, hoe vergaat het je nou wel?

[00:05:50]

Zwaailichten lokaal niet? Ja ja, lockdown ligt nou. Alles is dicht. A Ik vind het echt.

[00:05:56]

Ik word er heel verdrietig van. Een Amsterdam heb sowieso alweer een flinke herfstrit te pakken. Ieder jaar en het wordt nu echt erg hard doordat alles dicht is.

[00:06:04]

Dat klopt. De stad komt harder aan dan op het platteland bij Karai vanochtend. Nou ja, ze hebben alles Markens wat 55 procent van het personeel ze uit.

[00:06:11]

Echt troef. Ja, ik ook. Ik had de theatervoorstelling Zat maar echt te verheugen op de Kleine Komedie. Ik zou dat wel doen. Gaat niet door. Korona voor je echt.

[00:06:20]

Het is aan mij niet besteed. Dat er helemaal niks meer open is, kunt toch niet naar de bioscoop. Binnenkort Notes en de speelfilm. Die worden ook niet meer geproduceerd. U kunt naar de bioscoop toch?

[00:06:29]

Ja, met 30 man. En ja, ik ben zit er dus altijd vol. Maar weggelopen laatste BIOS. Bedrijven hebben geen leuke film. Nee, dat draait helemaal niet. Niks meer geproduceerd, maar ik ben eens in een bioscoop met een geel logo. Die hebben een eigen productie gemaakt van.

[00:06:45]

Sorry meneer afgeleid en mijn eigen gezin gemaakt van sorry, een vrouw voor het stelen, maar op een heel aparte manier zelf iets buiten.

[00:06:56]

O ja, dan kun je ze samen op. Laten maken. Het is een gewilde stem, maar die hadden de eigen productie van een aided lover gemaakt met een speciale tentoonstelling van van ja, zeg maar de kunstenaar.

[00:07:12]

Deze zomer vind je vlot in de mond licht voel. Nou, ik heb met ik sta je door dat verrekijker.

[00:07:17]

Apparaten kijken al helemaal geen verrekijker is, maar zo'n klinkt broos. Gazza over Noortje. Nee, een klik doos, die staat daar en ik zat te kijken. En de eerste klik die ik doe is. Hier zien we een tekening van Rembrandt. Rembrandt kwam hier graag om de schetsen. Serieus is het wel. Wist je dat? Nee, dat wist ik niet. Natuurlijk kwam Rembrandt hier graag om te schetsen. Het Sprache was er nog geen steen, maar wel die tribunes.

[00:07:41]

Een vrouw alleen met drie kindjes, wat doet die in het bos? De sfeer, impressie, cynisme, Movie Maker, denk ik. Ik heb nu al vanwege dit Romola een goed humeur.

[00:07:51]

Ik heb er een heerlijke autorit achter de rug vond. Gezellig ook.

[00:07:58]

Ik heb niks gegeten Roelof, want ik moest werken. Heb jij gaatjes in je oren gehad? Ja, vijf, echt ja.

[00:08:03]

Had ik sinds 1981 hier niet allemaal gaatjes?

[00:08:08]

Ja, aan één kant, maar altijd.

[00:08:10]

Ik had zwart haar linkeroor. Had je vijf ringen ook zo? Moeten we het daar nu over gaan hebben.

[00:08:16]

Oftewel ja, ze zijn er nog foto's van, zodat de tijd dat je ook een tattoo ging zetten. Gaan we eerst in het middelpunt of eerste?

[00:08:22]

Nou, ik vrees dat Marcel omvalt als we niet eerst naar pannenkoeken gaan, maar pannenkoekenhuis. En er zijn twee dingen waar jij heel chagrijnig van wordt. En dat is n de nicotine tabletjes op zijn tweedekkers die je uit het bos komt. En even serieus.

[00:08:35]

Mensen die aan skieën zijn zonder ski's. Dat heet Nordic Walking. Ik was laatst in het Vondelpark had ik training en toen was het aller schattigste ooit. Het uur dat ik training had waren. Er was een wat ouder stel niet, kreeg van die stokken les.

[00:08:47]

Hij wijst ook. Hij is heel eng. Mag ik wat vragen over de nordic walking over de stokken? Komt dat wormen vandaan? Ik kan u missen.

[00:08:58]

Ik kom uit Wormer. Inderdaad. Ja, u ook. Ik ook. Nee, dit is niet waar. Ja, dat is het door bestuursrechters.

[00:09:07]

Ja, nee, ja, ik ben nu helemaal. Nu begrijp ik het ook. Ik zag twee mensen met stokken uit de bos komen. Ik denk wel een raar gezicht. Het eerste wat ze zeggen ik wil de vragen wat bent u in godsnaam bij Bos? Maar de vraag is beantwoord. U komt uit Wormer. Waar woont u in Wormer?

[00:09:21]

De enige plaats waar Rutte tegenover mijn huis zo'n beetje bijna wat grappen. Wat doet u hier in het bos wandelen? Ja ja, maar altijd met stokken. Want het is hier veel mooier dan in Wormer. Ja, maar wij gaan ook heel vaak naar Schoorl toe. Ja, als je maar voorbereid bent, dan begint het genieten. Dan begint het genieten inderdaad. Ja, nee hoor, maar behalve de geur zeg maar in Wormer wel heel veel. En je bent zo in Amsterdam natuurlijk.

[00:09:46]

Ja, dat is het voordeel.

[00:09:48]

Grote voordeel de geur is dan van de fabriek van de cacao. Maar dat vind ik wel lekker ruiken. Ondertussen zijn we daar aan gewend. Kijk ik? Ik zit misschien te denken, maar het is nog maar een ideetje om in de raad te gaan in Wormer. Zou jij op mij stemmen als ik het voor het zeggen? Nou, ik ga een eigen partij beginnen. Of eigenlijk de hele Dorpsstraat wordt opengebroken. Ik denk het wel. Een gracht? Ja zeker.

[00:10:08]

En ik zit bijvoorbeeld meer in de schijnwerpers. Ja, dat is. Dat zou super zijn.

[00:10:12]

Ik zeg nog wel wat weten over die Nardi, over die City's tokkies. Ja, u gaat naar de Veluwe met uw stokken. Ja die klapt u dan uit. Hier in het gebied. En dan begint het ja. En dat komt eigenlijk gewoon. A heb je dus je balans beter en je. Je krijgt een hele dikke vingers als je steeds maar een beetje holesbanen beneden.

[00:10:31]

Ik heb in Frankrijk in de berglopen ook altijd met stokken met stokken. En dat betekent gewoon dikke vingers van mensen zwellen op van het bloed van bloed. Dat zwelt op. En het is zo. Die beweging verbruikt je enige extra energie ook nog een keertje uit dus.

[00:10:46]

Maar v v. Wandelaars hebben dikke vingers, want het bloed zakt naar beneden. Als je met je handen zo lang zo loopt en alles gaat met snel pak met hun handen naar beneden rollen. Belachelijk.

[00:10:55]

Meneer, bent u van adel of is het gewoon een beetje voor de kids? Hij heeft een hele grote zegelring om.

[00:11:00]

Ja, ik ben van adel, maar wel van de arme tak. Ja, welk boekje bent u? Twee verlaan. Oh ja, wat grappig dat ik nu niet achter uw gezochten hoor.

[00:11:10]

1-2-3 adel hè. Nou ja, enig grote spreken dus gewoon met de baron van Wormer.

[00:11:17]

Maar maar hoe? Hoe komen jullie hier zo verzeild? Marcel Hier is het middelpunt van Nederland. Ja dat. Daar zijn we net komen net vandaan. Is het wat? Nee, het is gewoon een steen.

[00:11:26]

Het is toch ongelofelijk. Twee minuten de auto uit je bierce zijn mensen. Ik had ze nog nooit gesproken.

[00:11:33]

Aardige, met heel sympathieke man. Ja, van adel vond ze alle twee. Wat zie je dat dit een Compiz?

[00:11:40]

Nou nee, het is een bungalowpark als een bungalowpark.

[00:11:43]

Heb je gehoord? Roelof Hoeve. Met name ik jou bij de vooravond omhoog heb. Het was een tikje gênant, maar ene compliment na het andere rolde uit mijn mond.

[00:11:54]

Want zo moeilijk op muziek heb gezet, hier ging tafel. Dominee Bas en Chris van Manmanman, de podcast. Marcel en Noortje van krokante leasemarkt. Met Roelof die daarbij waterfiets is. Met Roelofs en daarbuiten met Roelofs die naar buiten is. Ben jij er mee bezig? Marcel met met de anderen in hetzelfde speelveld? Nee, ik zie het eigenlijk. Ik vergelijk het graag met een restaurant met restaurants. Ik denk dat wij met Roelof eigenlijk de beste kok hebben.

[00:12:20]

Het was de man die de specerijen eigenlijk met de erbuiten is. Hij. Hij knipt. Ik vind het heel professioneel hoe onze outcast eigenlijk wordt afgemaakt met muziek. Precies de gesprekjes wat kort. BYO is vaak wat langer en ik vind het heel professioneel. Onze kas. Ik denk dat wij met Ben ik de beste. Ook jullie gaan heel lang door met wat je vriendinnen allemaal vind. Bij ons is dat allemaal wat. Wat snap je?

[00:12:47]

Nee, je voelde je duidelijk schuldig dat ik niet aan tafel mocht zitten. Nou, ik heb ik daarna besloten dat we nooit meer niet met z'n drieën dat moeten doen.

[00:12:55]

Dat is zo mooi dat je na afloop dan met dat statement komt. Ik heb wel zin in zo'n pannenkoek. Dat je.

[00:13:06]

Ik heb de pannenkoeken Bruijns gezeten. Zoals je misschien weet. Zo je de kalme heerser oorlogs voertuig dat los gezien heeft. Ik woon net heel romantisch.

[00:13:18]

Het is gigantisch, zo besloot Tonkens. Goed is goed bezig. Ze is natuur, man. Heerst pannenkoekenhuis Eylenbosch daar?

[00:13:28]

Ja, vanmiddag voor dag.

[00:13:32]

Ja, ik kocht gewoon een truck aanrijden van drie bij twintig. Hoe noem je dat ook op? Een truck?

[00:13:40]

Een vrachtwagen? Ezelsbruggetje Gans Kazàn doet een truck in Australië. Henk Wijngaard heeft een truck.

[00:13:47]

Ik voel me rijk als niet kopen. Helemaal alleen naar zee doe ik je.

[00:13:56]

Heb je je ooit verdiept waar je paddenstoel te zien is? Heel veel om lekker voor de soep.

[00:14:02]

Roelofs is eetbaar. Kom er nou, Noortje, neem jij de zijn? Dat is prima hoor.

[00:14:09]

Het smaakt gewoon naar Italiaanse cantharellen. Waar zijn jullie hier durven wonen? Zo midden in het bos?

[00:14:14]

Ja natuurlijk. Maar ik ben hier opgegroeid. Te ongezellig. Je kijkt Linterse op. Groeit? Nee, in Arnhem. Velp. Dat is als je daar de deur uit loopt. Heb je dit?

[00:14:24]

Onze buren woonden vroeger wel een halve kilometer verderop zaten dat ze ook dood en dood en vinden in Friesland. Och jongen, daar zie je de verkrachters op de trekkers komen en je weet dat ze komen. Je kunt geen kant op. Ja, de slootje springen en daar komen ze hoor, met hun knoestige. Nou ook gadverdamme. Als deze bomen zouden kunnen praten hoor, zo ze dan vertellen. Misschien meer over de markies van Karabach.

[00:14:53]

Oh, wat is het verhaal ook? Maar is de kat? Ja, ja, de markies van Car-Pass naar de printjes voorgelezen?

[00:14:59]

Ik me helemaal aan doordraait. Morgen ik lekker naar de Efteling.

[00:15:02]

Wat vreselijk. Ja, want je hebt mijn ouders hadden deden met de Efteling en met Disneyland. Nou zeiden ze nee opkopen daar. Ze, daar zijn jullie nog veel te jong voor, zeiden ze altijd. Maar goed, tenminste.

[00:15:15]

17 maar ja zeggen. En toen vervolgens al jaren later begonnen we de herfst aan z'n eigen afdeling. Nu echt veel te oud voor. Dus we zijn nooit gegaan.

[00:15:23]

Sluw. Gloednieuw menu voor pannenkoeken.

[00:15:26]

Wat is het Hiromi? Kijk eens Roelof. Ha, wie hebben we daar? Karel Querter snel doorlopen. Jan Brouwer.

[00:15:37]

Ik ben toch zo blij met. Ik heb er nog niks over gezegd, maar kent dus nieuwe bodywarmer. Dat is echt voor dit seizoen. Het is zo'n aanrader, want je hebt gewoon je arm. Het is vaak gewoon te warm en het gaat wel lekker gewoon dat je wat je op de borst. Dat is nu, dat wordt goed warm gehouden.

[00:15:53]

Sorry dat we er niks over gezegd hebben. Hema. Noortje Nog een ding. Je loopt hier binnenstebuiten draaien.

[00:15:58]

Binnenkort is de luipaard bandje aan de buitenkant een ruit printje.

[00:16:01]

Je loopt in een rieten mandje. Waarom is dat nou? Moet er weer spullen meenemen? Rijbewijzen, sleutels en telefoon?

[00:16:07]

Doet me denken aan andere sprookjes. Nou ja, wit kapje. Weet je wat mij leuk lijkt? Heb je dat graag ook niet een keer gaan paardrijden ergens? Dat kan ook gewoon met afstand een bos nooit maken. Ik weet niet of dat op het strand draait.

[00:16:20]

Ik ga niet. Kijk dan hoe wij met die kabels.

[00:16:23]

O ja, Jezus, ik ga hier dus ook heen met de kleintjes er niets afwist. Ja, was het daar geweldig. Maar dit is 3. Hier een speeltuin en een pannenkoekenhuis. Wacht even, ik moet dit op zender zeggen, want anders vergeet ik het. Eva We gaan dus naar Lunteren, naar het middelpunt van Nederland. Daar is een heleboel vos een pannenkoekenhuis met een speeltuin. Je kunt je ogen niet geloven. Die speeltuin is zo groot. Jaren 30, we gaan hier zeker naartoe.

[00:16:54]

Gebruik je de Kleinsman nu als jelimo recorder die je voor je gezien zou?

[00:17:00]

Een beetje sneu, maar wat een mooie tent is dit. Hoezo Margriet bedekt een beetje sneu. Wat is dit gewoon een schilderij in Bosch.

[00:17:07]

Jij ziet dat wel weten. Wat is dit voorstel? Noortje? Dit is een vrij realistisch, maar hij van Nefkens denk ik. Ik denk dat van Nefkens in het Nefkens. Dat was een schilder die leefde van 1866 tot 19 eenenveertig. Die is in de oorlog gesneuveld.

[00:17:23]

Nou, in ieder geval overleden gesnoeid. Als je als je doodgaat sneuvelde. Ja, hij was vijfenzeventig. Dit schilderij heeft ie gemaakt aan het oostfront. Die daar allemaal gedaan heeft. Die?

[00:17:34]

Ja hoor, de brandharen lichte kinderen gaan er wel echt een hoop onzin uit. Laat jij ook kinderen zeggen ik heb een ik moet een poepie nee dag bezoeken.

[00:17:44]

De pannenkoeken afhaal, ik heb honger jongen. Hij mag helemaal geen pannenkoeken verkopen. Wat dan? De veiligheidsregio heeft apart voor dit pannenkoekenhuis. Ze hadden het probleem zien aankomen.

[00:17:59]

Dat mensen in een in een bos gaan knabbelen is dus verboden extra geraakt. Deze mensen extra geraken lekker en hij stond net te bellen met z'n. Hij heeft ook een euh. Hij zegt ik heb. Maar het is niet de bloedige. Ik zei oh, wat bloedde. Dit overleeft het wel. De blier, de beledig. Hij zei dat bloedig. Hij zegt overlevert wel, maar met wij een groot handeltje niet. Als jij in een plas wijk staat van 100.000 liter, wie wie neemt dat nog af?

[00:18:27]

Ik zeg. Ik weet het niet. Nou, je hebt het toch bewaren? Bovendien wijndrinker zich thuis.

[00:18:31]

Ja, maar je zit toch met je opzet in je exploitatie? Maar waar gaan we nu heen lopen terug? Ik moet iets eten.

[00:18:37]

We staan midden op de Veluwe, maar alles lockdown Gods. Laten we wel even naar die steen.

[00:18:44]

Ja, en dan naar de muur. Wat een mooie speeltuin.

[00:18:48]

Hij zegt ook van de rechtbank is niet zo boos. Wat? Wat een mooie speeltuin. Ik zeg toch vertrouw nooit. Ik heb net een tegenvaller te verwerken. Hij is hongerig. Noem je dat toch?

[00:18:59]

Ja, Hungry Hungry Hanger in Engler? Oh nou, Engels grapje. Hoi, hallo, mag ik jou wat voor u? Mag ik u wat vragen? Ik wil wat eten. Is het kruidde vrouwtje van Lunteren? Sylvia Ik ken Lunteren vooral van de. Moet ik vooral denken die reclame met die man vallen terug.

[00:19:24]

Zeg je dan nog wat? Ja, dat zeg maar.

[00:19:26]

Die man van die bakker ja. Ging wel met die slagboom. Met die smoes. Jazeker, met een backers muts op en een broek aan. Hij had de broek aan en.

[00:19:41]

Het zal een machtig verzoek. Ik zou het als een lekker berte, ik zou me dat die ouwe noggeen nog eens een nestje. Hallo. U bent wat vriendelijker dan uw man. Dag mevrouw. Hallo hallo. Weet u waar we hier iets kunnen eten? JJ Jouvet. Toke Gillies trashy stacking, Inglis, agressies Dorking, Surrey, Galloways Stanko. Genk, You go away, go your way heet je tegenwoordig. Mick Fleetwood.

[00:20:15]

Hij. Ik wil zo graag even met die paar knuffelen is inderdaad een mooi bungalowpark. Kijk, een massagraf. Een kuil. Ja, waarvoor?

[00:20:37]

Wat stoppen ze daar in dit kwaad? Een paard. Dag Paard is waarschijnlijk weer een Engelse haj. Hou je doejong Engelse luister.

[00:20:49]

Als jij Engels tegen mensen begint te praten, praten ze waarschijnlijk Engels terug.

[00:20:54]

Euh, misschien is dit wel een Engelse kolonie.

[00:20:59]

Of is dit nu het hek van het middelpunt? Nee, natuurlijk niet. Dit is een fietsenhok pisa hek, een fiets en een hek. Maar ze ging er dan vroeger jaren in een weiland. Heb je dat niet? Waar ging ik altijd bramen plukken in het bos?

[00:21:10]

Ja, mijn moeder. Wij gingen ieder jaar op vakantie naar Oorschot. De zus van mijn moeder. En dan gingen ze, moesten wij bramen plukken en dan gingen mijn moeder en tante iets. Zo heette ze het hele grote pannen. Alle bramen koken, pakken suiker erin. En dan laten we de rest van het jaar bramen zwemmen en gooien we in de yoghurt of beschuit overal. Als de bramen Shep op was niet verschenen was het weer zo kijken. Vond ik al.

[00:21:37]

En aapje nu? Je bent op tv geweest keken 3 miljoen mensen. Ik vind dit Marjanne Piramide of luister ik ook veel mooier? Ik kijk dan ook eens naar de palette.

[00:21:49]

Dit is echt geen grotere kunstenaar dan de samensteller van de natuur. De facto komen we wel voor een steen. Kijk even naar het uitzicht. Gek, ik heb honger! Lucia.

[00:22:02]

Je hebt een snor. Is dat een blijver? Ik weet niet, het gaf me wat volwassen. Het gaf me wat Frans. Frans. Wat vind jij van Noortje? Fiets staan? Moet straf. Ik vind het niet meer staan, maar ik hou wel van snor.

[00:22:15]

Het kriebelt lekker en het sowieso, maar die snor Boeimeer niet zoveel. Meneertje haar eindelijk geknipt, dat was echt tijd.

[00:22:24]

Nou, dat komt omdat iedereen me hoewel de bek begon te noemen en dat woord. Maar dan heb je de hoewel de bek vol wormen. Ik was echt woedend.

[00:22:32]

Mensen in Wormer weten wie Michel Houellebecq is. Eva heeft dat geïntroduceerd. ALKEN Wie twee weken geleden heeft geluisterd, weet dat Damien van Manmanman de podcast 500 euro naar Marcel had overgemaakt. Per Dikkie, dat gaan wij. Nee, jij gaat dat beleggen. Ik moest een account aanmaken, want jij had al een account. Dus ik stuurde jou een tikkie van 500 euro gisteren. Toen belde jij mij een beetje paniekerig op en toen zei je nou. Toen zei ik van dat geld even niet Ruyloft.

[00:22:57]

Dat is maandag pas weer beschikbaar, dus toen zei ik.

[00:23:00]

Heb je het geld van Darmian lopen uitgeven? Ik heb.

[00:23:03]

Dat is gewoon in de maalstroom meegegaan, zoals alle andere inkomsten met de vaste uitgaves, enzovoort. Dus het is niet alles afgeschreven. En maandag?

[00:23:10]

Euh. Ik heb van de spaarrekening 500 euro overgemaakt. Maandag wordt het tikje en dan kunnen we eindelijk gaan beleggen. Ik geef u meteen maandag de eerste opdracht.

[00:23:20]

Heb je al een idee? Ja, goud. Alles op goud. Ik denk de helft. En de andere helft goed begrijpt platina. Heb jij het geld van Damiaan uitgegeven? Nee hoor, het is gewoon verdwenen. Ja, precies. Het is verdwenen in de voma. En nu heb jij een kaart moeten aanmaken om te beleggen, want je hebt al een beleggings account. Marcel moet nu via jou gaan bepalen wat jij doet. Dus dan moet jij achter je computertje gaan zitten.

[00:23:44]

Ik dacht dat de mobiele telefoon. Ik wilde eigenlijk. Ik wilde eigenlijk dat wij nu dat gingen doen.

[00:23:49]

Dus Marcel zegt nou ja, verdrietig. Dat is ook de bedoeling vanaf nu gebeurd is. Over twee weken kunnen we pas beleggen over twee weken.

[00:23:56]

Wat ik ga doen is. Ik geef Roelof de opdracht koop voor 200 euro, goud voor 200 euro.

[00:24:01]

Waarover is eigenlijk werknemer geworden in de Marcel van Roosmalen? Proficiat.

[00:24:04]

We profiteren alledrie mee van de rendementen waar we 20 procent van achterhouden. Jij verdient er ook aan. Je hebt nu al 7 euro verdiend.

[00:24:12]

Damien heeft nog 480 euro, dus 200. Je moet een Buffetts overhouden van 100 euro 200 euro. Roelof. Luister je mij op goud? Ja, maandag. Zodra dat geld er is 200 euro op platina gaan we vrijdag verkopen en omhoog gooien.

[00:24:28]

We gaan dus euh doen vanuit dat het stijgt. Je kunt een pijltje omhoog en een pijltje omlaag doen. Je speculeert. Je calculus niet. Ja, die gaat stijgen. Ja, we nemen dus een optie. Nee, dit weet ik wel, want je kunt dus ook zeggen ik denk dat het daalt, maar we denken dat het stijgen. Ja ja, ja ja, maar je koopt het en je verkoopt het met winst. Je koopt het dus niet echt stevig.

[00:24:51]

Druk een pijltje naar beneden. Ja dan gaat het naar beneden. Of zij het dan kopen. Wat zeg je? Waarom zou je dan verkopen? Nee, dan koop je het. Dan koop je een pijltje. Dan ga je ervan uit dat je het. Ja, dat is een optie in Griekenland. Maar goed, het is wat simpeler.

[00:25:12]

De BN ers ook dit. Verder heeft een deed vanavond het hoe laat moet je? Je bent gespannen zat. Ik ben helemaal niet gespannen.

[00:25:21]

Ze is een beetje gespannen, Jasper. Hoe laat?

[00:25:25]

Of heeft Gedis? Nee, nee. Hoelang ze? Wat ga je doen? Wil je dat wel vertellen?

[00:25:30]

We kunnen niks doen, want het is een lockdown, een liefdesverhaal overslaan. Ja, we gaan Thais koken, thuis koken, Thais thuis koken.

[00:25:39]

Vieze stenen is het weven?

[00:25:42]

Ja, zo heeft geluisterd naar de opgave van vorige week.

[00:25:44]

Ja, die was leuk. Het is me toch wat, zei de ene tv kijker. Er gaat welvaart wat mis bij dat Ontbijtnieuws. Hij zou die presentator dan ook nooit moedeloos van worden.

[00:25:57]

Dat valt geloof ik wel mee, antwoordde de ander. Hij blijft er meestal monter onder. Alleen die ene keer toen het licht uitviel en de studio was overstroomd en hij de hik kreeg toen verloor puntje puntje puntje. Toen verloor Carice van Houten tv daarvoor.

[00:26:17]

Idioot. Ook toen verloor Jan de Hoop. Oh ja, hallo. De winnaars hebben hun sleutelhanger ontvangen.

[00:26:23]

Alle 50, want niemand had het fout. Niemand had het fout. Maar niet iedereen krijgt de sleutel aangereikt. De opgave van deze week? Ja, wie wil m doen? Ik ok. En hij begint bij Help Me, een ouwe man die zich gedraagt als een puber.

[00:26:37]

Is mijn vader die fietsactie rond? Bovenaan helpt de dure fiets. Komt ie? Tecno? Neen hoor.

[00:26:43]

Help me even, zei de vrouw van de loonadministratie. Ik ben er contractje aan het sorteren. Hebben al die rappers hier eigenlijk een vast contract? Bijna allemaal, antwoordde haar collega boef sneller en Latifa werken hier vast. Maar puntje puntje puntje.

[00:27:01]

Ja, ik weet hoe laat die baard zeggen. Het is een rapster, leek.

[00:27:05]

Link bracht je antwoord mag naar de krokante Lace Map en Outlook.com, dus niet naar Pimpernel, Instagram of op Twitter. Gewoon Mele, de krokante Lace map met Outlook.com. Ik vind het wel moeilijker dan de vorige keer, maar hij wist er meteen een beetje Esther meteen mee dat je agenda rapste en je zit in de doelgroep.

[00:27:22]

In het hart van de doelgroep zouden we zeggen ja, ik ga het sportieve leven jongens. Alweer.

[00:27:28]

Jaja. De media spreken. Even de administratie. Je kunt ons volgen op Instagram en Twitter, op beide kanalen heten we Krokante Leesclub. Op Spotify vind je ook een lijst met alle muziek uit deze podcast. Die heet muziek uit de krokante Lace Map. En vergeet natuurlijk niet te abonneren. JJ gekkie. Ik ben al geschokt door de Chaudry staat zonder lopen jullie daar op mijn begrafenis met twee microfoons een beetje te beginnen grappen.

[00:28:22]

Ja, zo'n goeie content zijn. Ja, denk het ook. Weet je wat ik graag wil introduceren aan jou de volgende keer als wij het bos ingaan?

[00:28:29]

Ik zie de naam ook persoon goor pakje sigaretten liggen. Dat wij uhm aan blocking gaan doen. Wat is dat?

[00:28:36]

Ik ga niet in natuurschoon, maar ik ook niet. Ga maar lekker met die meisje van t Goor.

[00:28:40]

Dat is het toch? Ja, het is iets. Ze komt uit Scandinavië overgewaaid.

[00:28:44]

Ja, ik last van mijn rug hoor. Nee, dat. Dat is voor de jeugd. Ik neem volgende keer gewoon een zakje mee. Prima. Ik heb jarenlang geen rijbewijs, ik ben klaar, ik rij op het openbaar vervoer. Dan word ik nou genadeloos voor afgestraft door de maatschappij.

[00:28:58]

Hoe waren de reacties op de raaf?

[00:29:01]

Ja, en ze hebben de risotto laten aanbranden omdat ze zo hard moesten lachen. Mijn vrienden hadden het hem tot het einde geleid.

[00:29:07]

Ik had het helemaal niet zoals ik prachtig gedaan en je had inderdaad veel betere voorstellen. Voorlees voorleest hebben lang gedacht dat ik dit nog een keer zeggen. Je had een veel betere voorlees stem. Het haalt het niet bij mijn voorlees stem, maar wel een veel betere voorlees stem dan ik gedacht. Dat helemaal niet angstaanjagend.

[00:29:22]

Ik vond dat ook leuk, alleen maar een heel lang gedicht. Ik vond het wel een mooi gedicht geknipt. Jij bent nu deze week aan de beurt. Ik ga je voordragen uit eigen werk. Leuk! Uit het boek Gedeelde Smart over de smartboards Hetzelfde leven doe je lekker lang hoofdstuk.

[00:29:36]

Ik de korte hoofdstukjes en dan vertel ik er wat bij.

[00:29:39]

Of je daar zit is grappig overigens. Ze duwen die steen omhoog.

[00:29:42]

Dat is leuk. Dat willen wij dat ook. De foto? Nee, dat doen we niet. Kom op, ja. Wil treuriger.

[00:29:49]

Ik wil straks Milliyet tegen die steen en houdt in dat dat niet lukt.

[00:29:54]

En de lol. Ja, we gaan ze weer zoals een blokhut met een partnerruil.

[00:30:00]

Dan slechts slecht gesteld met de kinderen van. Ten behoeve van de zenderbaas het journalistieke blokje Extra zijn het leukste. Als ze echt met mensen moeten gaan praten, want dan moeten ze iets van die arrogante, superieure afzeiken houding afleggen. Want daar moeten ze en daar moeten ze echt in contact treden met mensen. En dan zijn ze het leukste. Roelof is daar trouwens het beste in om dat te doen.

[00:30:36]

Mag ik vragen waar u vandaan komt? Uit Ederveen uit Ederveen? Wellicht dat dat lukt. De ja, waar ligt dat tussen de klompen en euh leuteren.

[00:30:44]

Alhoewel in de buurt wel in de buurt en zeer goed viel af te nemen.

[00:30:49]

Probeer dat wijs weg pannenkoeken en wat speelt.

[00:30:54]

Niks. Niks rustig dorpje. Het speelt helemaal niks. Nee ja, we willen allemaal rustig buysser. Het is een klein dorpje in de gebeurt waar je eigenlijk. De gemeentepolitiek maakt zich nergens druk over. Zijn geen problemen? Niet echt.

[00:31:09]

Wat een leuke hond. Poppy, popi, puppy, poppy of Poppy.

[00:31:14]

Ja, het kan ook puppy zijn. Maar ik vraag waar je vandaan komt. Dat mag Beverwijk. En wat speelt daar in Beverwijk? Maar weinig nu wat ik me afvraag is het niet drietand? Als je een bever wou dat iedereen altijd over die scheid bazaar begint? Meestal wel ja, want wie het om niet Bever rijk.

[00:31:33]

Noem eens twee hoogtepunten van Beverwijk. Wij zijn de hoogtepunten van Beverwijk. Oh ja, dat is inderdaad waar.

[00:31:39]

Als je Dogon wat ik ben, ik zou niet eens weten waar haalt, haal je daar dan nou troep kijken?

[00:31:45]

Even struinen, maar misschien werken.

[00:31:47]

Werken jullie op de Beverwijkse Bazaar? Nee toch?

[00:31:49]

Nee, zie je toch, weet ik. Ik kom ook nooit op de PVV gestemd om daarheen te gaan dicht. Dank u wel. Fijne dag. Dank u wel voor de dag dat booby paddenstoelen kijken.

[00:32:02]

Nou, ik heb het toch eens een paar gezien. Een hele lekkere bos. Wel inderdaad. Wat euh. U komt uit de omgeving. Is Eindhoven en omgeving. Nee niet? Nee. U verveelt zich ook tijdens de korona dat u denkt ik moet naar bos. Ja, want het is een vrije dag. U bent alle twee, je hebt geen werk meer.

[00:32:21]

Waarschijnlijk door de Koroma, geen ECMA. Wij hebben een vakantiedag en een vakantiedag genomen en dat doen we. Toen dacht u toch wel ik ga weg uit de stad, want er is niks meer.

[00:32:33]

Het is niet dat het niks meer, maar weinig maakt weinig uit.

[00:32:37]

Wat speelt er in Eindhoven op dit moment? Ik weet het niet. Ik ben dus niet in Eindhoven op dit moment. Dus nee. Dat begrijp ik.

[00:32:45]

Want wat zouden ze een heel scherp antwoord als ik u dat zeggen mag. Wat speelde er toen u daar vertrok? Was een drukke werkdag, een drukke werkdag voor andere God?

[00:32:57]

Ik zei na elke week twee vragen in vraag gesteld n til toch eens een beetje tegenspraak.

[00:33:04]

Nou, ik had een vraag gesteld. Laten we daar even bij stil. Wat vroeg jij in godsnaam is goed of niet? Heel irritant is dat iedereen als je uit Beverwijk zegt te komen, iedereen vanaf je schijnt.

[00:33:13]

Maar dat heb je in alle plaatsen. Noortje. Ik vind het ook hier.

[00:33:15]

Waar beginnen zich bij over? Warmer dan over de toren van Wormer? Ik ken toch niemand over mij? Je kunt niet iets retweette op nemen, maar waarom niet? Ik voel de delen, maar dan moet ik niet eens een ander ding dan Instagram. Maar ik snap dus Instagram niet. Want wat is de waarde weer van de waarde? Je kunt nergens op reageren? Natuurlijk wel.

[00:33:37]

Hoe kun je dan een bericht delen? Hoe deel je? Lijkt me and you? Tik voortaan dan maar in.

[00:33:44]

Je vroeg mij niet eens. We zitten inmiddels in de auto, want we mochten onze eten moesten we afhalen. Ja hoor, dat heb ik nog altijd. Ik ook. Snackbar? Oh. Die witte. Witte friet zonder zout met een waterige pap saus. Knoflooksaus had je besteld. Hoezo? Ik had pindasaus en die was echt.

[00:34:04]

Nou ja, goed, jij noemde de diarree. Daarna kon ik er niet meer van eten, maar zo zag het er wel echt slaatje.

[00:34:08]

Weet je wel prima. Ik wil een fabrieks slaatje. Wat speelgoedlijn zijn er zelden.

[00:34:12]

Mensen zeggen dit hoef ik niet, want dit is vers, zelfgemaakt.

[00:34:16]

Ik vind het toch altijd grappig dat je hebt toch wel een beetje op zijn zachts gezegd Shabi bent? Versta je het leven op maart? GZB? Hoezo ben ik CBS eruit?

[00:34:25]

Zie je veter zit er los? Zit me freejazz vlekken in mijn jas dan normaal?

[00:34:29]

We hebben hier net tegen tegenaan lopen.

[00:34:33]

Maar dat jij heel erg op hygiënisch schoon? Ja, maar dat bedoel ik. Dat jij verder dus heel schoon bent.

[00:34:37]

Ik had zo'n honger. Oh. Laten we naar de jurering gaan. Eerst een pen voor je moet je even delen. Even om en om. Onthou het wel hoor. Het is vijf uur om half acht thuis hoop ik dat de kindjes net naar bed ontspringen.

[00:34:52]

Die dans gaat ze zoveel handarbeid op vrijdagavond hebben.

[00:34:56]

Truffel. Wij zijn van vroeger met een vroeg Druid. Helaas ook vroeg de ruit van wat ze dan doen.

[00:35:02]

Is de jongste die doet een beetje aan jou denken. Bijna, die gaat aan papa papa zeggen en dan steekt een vingertje omhoog. We beginnen bij de wauw factor Noortje en Zesenhalf.

[00:35:14]

Ik heb er zes. Ik heb een zeven.

[00:35:17]

Ik had tot het moment dat de bovenkamer dat ik dacht nou ja, boven. Het was niet licht. Wees snel. Dat was echt een uitzicht. Ja, als het met natuur is, dan krijgt een vroenhof amper te voldoen.

[00:35:27]

Ik kan het zeggen is in de buitenlucht Friesland isha de dartell leer je er wat van Norge en euh 5,8.

[00:35:36]

Nou ja, ik Marcel een ik had heel graag de muur van Mussert gezien. Schijnbaar zit dat hier dus in dat geval vier. Ik ga niet voor een kei midden in een bos zeggen dat ik er wat van leer.

[00:35:46]

Ik heb uitverteld gehoord, want hier kwam om te schetsen ja, dat was het wel een beetje op Roelof Kap van zes voor leerlingen er wat van, maar vergat dat hardop voor te lezen. Vermaak. Noors vermaak. Euh, een 7.

[00:35:58]

Er waren hardstikke hoop kindjes boven. Ik kan er een heleboel mountainbikers. Je kent ze als je de fietsen mee neemt. Heb je echt een vermakelijke dag.

[00:36:05]

5. Ik heb een 6. Ik bedoel de moet wel iets meer zijn dan een rij bomen. Als de pannenkoekenhuis open was geweest.

[00:36:12]

Geheel eerlijk vond ik fantastisch pannenkoekenhuis dat voor ik de speeltuin was toch vermakelijk. En horeca en 2. Ik heb het. N. Ik heb een 7 en 7. Ik had er prima frikandellen in. Het middelpunt van Nederland in Lunteren komt uit op een 5. Punt 6 en 30.

[00:36:32]

Geen voldoende? Nee, geen voldoende. Ik wil naar de muur. Nee, we gaan niet naar het waarom niet? Wat hebben jullie desinteresse in de cultuur? BNN-VARA. NPO Radio 1, AVRO, TROS Podcast Op een regenachtige avond werd het lichaam van Monique Zeegers gedumpt in het IJ van Amsterdam naar de hoofdstad, uit de stad, nooit uit Ajo.

[00:37:12]

Die komt wel weer boven water, ergens tussen het NDSM terrein en de Coentunnel. Kwam Monique een week nadat ze werd vermoord weer bovendrijven. Wraak is een acht delige podcast thriller over ambitie.

[00:37:27]

Hij heeft natuurlijk gewoon ontzettend veel ervaring en hij is straks interim burgemeester af. Overmacht is er nog iets wat ik moet weten? Verwacht je tegen en over wel of niet toe? Nee, dat lijkt me eigenlijk je eigen weer. Je hebt me de hele avond gek lopen maken met mijn bediener garde abonnee om wraak.

[00:37:45]

Een podcast met onder meer Rifka Lodeizen, Jaap Spijkers, Nasrdin Dchar, Carine Crutzen Je, Klaas Jacques, Trouw, Geoïde Lima en Met Mij Naast Me HORAL als verteller.

[00:37:59]

In het kader van de culturele opvoeding leest Roelof de Vries voor uit eigen werk. En ik ga voorlezen uit. Gedeelde Smart is een boekje dat ik in 2006 heb geschreven met collega Jan van Lieshout met interviews, reportages in portretten van betrokkenen bij de wereld van smartlappen en levenslied. Het is niet meer verkrijgbaar, ondanks dat het niet zo goed verkocht heeft.

[00:38:42]

En ik ga beginnen met Arnold in Marjanne Wolga en zij vormen samen het IJssel Duo uit Kampen. Hier hoor je ze.

[00:38:50]

Morgen zal ik weer bij het. Maanden was ik blij dat mijn. Ik kan alleen je foto en een brief waarin je zijn. Liefste al en nog wel van. En dit is wat ze ons vertelde. We hebben nu twee dvd's gemaakt. Beide zijn in Oostenrijk opgenomen. We kennen dat land goed omdat we er al jarenlang gingen vliegvissen. Een grote hobby van ons. Zo zijn we ook aan onze naam gekomen. Eén keer per jaar trekt de eforen door de ijzel.

[00:39:28]

Het enige moment dat je daar kunt vliegvissen toen we daar in onze liesslagader stonden te hengelen. Kwamen er mensen langs die riepen hé. Daar heb je het Eisel duo. Toen we samen zijn gaan zingen hebben we die naam maar gehouden. Ruziemaken doen we nooit, thuis niet en tijdens het zingen niet. We zijn zesentwintig jaar samen en allebei heel makkelijk. Oostenrijk is een mooiere plek om te filmen dan bijvoorbeeld het strand en alle artiesten gaan er naar Spanje of Turkije.

[00:39:57]

We rijden daar rond in Oostenrijk en als we een mooi plekje zien, dan stoppen we. Dan zetten we de camera neer en gaat Marianne in beeld staan. Als alles goed staat, dan zingen we daarna met z'n tweeën een gedeelte van een liedje in. Het ziet er voor mensen die langslopen wel raar uit natuurlijk. Die denken dat zijn die daar aan het doen. We treden liever op voor tienduizend man dan dat we daar in een weiland staan te zingen.

[00:40:21]

We nemen op zo'n vakantie twaalf of veertien nummers op voor een dvd. Daar gaan er ook meer dan tien setjes kleding mee. En onze hond Rex. Zonder hem gaan we niet op vakantie. Henk, een vrijgezelle vriend van ons, is er ook altijd bij. Hij houdt tijdens het filmen Rex vast. Als je zo'n dvd laat maken, dan kost het je een bult geld. Daarom doen we het liever zelf. Het is wel veel werk over het monteren doe je al snel vijf maanden en dat zijn dan alleen nog maar de clips.

[00:40:52]

Ook de muziek die erbij hoort nemen we zelf op in een speciaal ingericht hoekje in de woonkamer, op één van onze albums. Hooijer Rex op de achtergrond blaffen. Dat hebben we als geintje gewoon ingelaten, haha. Een dvd is een mooi promotie product voor ons. Als we de kosten eruit hebben, is het goed. We willen geen commercieel gedoe. In de toekomst willen we nog wel eens heel ergens anders dan in Oostenrijk een dvd opnemen. In Zwitserland bijvoorbeeld.

[00:41:23]

Het volgende stukje gaat over een zant piraat De Stille Genieter, een legendarische Aytar piraat uit Friesland. Reimer het dorp in en vraagt daar naar de stille genieter. Daar komt het wel goed. Wie een afspraak maakt met de meest beruchte radio piraat die Friesland ooit heeft gekend, heeft genoeg aan de naam van het dorp waar die woont. Alle 43 honderd inwoners van Harkema kunnen de wegwijzer naar het huis van de Stille Genieter, dat wordt omgeven door torenhoge antennes. Naast een huis heeft de ex piraat een platenzaak waar hij het levenslied aan de man brengt.

[00:41:58]

In de keuken, waar de koffie met opvallend genoeg Friese droge worst klaarstaat, vertelt hij zijn verhaal. Mijn vader was ook al radio piraat op de middengolf. Victoria heette ze zender. Ik stond als klein jongetje vaak bij de oprit op de uitkijk voor het geval dat de politie langs zou komen. In geval van nood gaf mijn vader de zender dan via een raam snel door aan de buurman. Op een dag had de politie die truc in de gaten en stond recht onder het raam.

[00:42:26]

Mijn vader moest drie maanden de gevangenis in. Het was begin jaren vijftig. De piraten draaiden nog. Bakker lieten platen. Mijn moeder kreeg tijdens die drie maanden ondersteuning van de gemeente, maar later werd dat weer ingehouden op de kinderbijslag. Het was een harde tijd. De stille genieter zelf begon op zijn zevenentwintigste te draaien. Binnen de kortste keren werd hij een begrip in de ether, en niet alleen in Friesland. Zijn zender reikte tot aan Maastricht. Hij werd in Helmond zelfs onderscheiden als de piraat met de sterkste zender.

[00:42:57]

Hij zond altijd uit op zondag, als ik met mijn gezin een dagje naar het strand bij Callantsoog ging. Dan moesten we op tijd de auto waarin om 8 uur moest er gedraaid worden. Dat ging dertig jaar lang zo. Ik miste geen uitzending. Ik had een collectie met zevenenveertig duizend plaatjes. Ik ging soms naar Veendam of Helmond om muziek te kopen. De dure platen smokkelde ik onder mijn shirt het huis binnen. Mijn vrouw hoefde natuurlijk niet te weten dat ik daar twee of driehonderd gulden voor betaald had.

[00:43:27]

Zijn bekendheid bleef ook niet onopgemerkt bij de autoriteiten. 22 keer werd hij uit de lucht gehaald. Wie luistert naar de verhalen over het kat en muisspel tussen overheid en piraat, krijgt het gevoel in een aflevering van Swiebertje te zitten. De piraat is de sympathieke zwerver die Bromsnor keer op keer het bloed onder de nagels vandaan haalt. De stille genieter. Ik had vroeger een hond Sint-Bernard. Als de pijl wagen kwam, bond ik de hond de zender om en stuurde een met WIJland in.

[00:43:57]

Terwijl de politie zich een ongeluk zocht, ging de uitzending gewoon door. En als ik wel gepakt werd, stond vaak de reserve zender al klaar. Voordat de politie het dorp uit was, was ik alweer in de lucht. Als ie betrapt werd, betaalde ie zonder morren het proces verbaal van een paar honderd gulden. De controleur kreeg een kop koffie aan de keukentafel. Totdat in 2001 uit de hand liep. Op een zondag hoorde ik de bel van de winkel en daar stond ineens Jelle, een controleur die een paar dorpen verderop woont.

[00:44:26]

Hij zei je weet waarvoor ik kom. Ik antwoordde ja.

[00:44:30]

Ik denk dat je de nieuwe cd van zanger Rommy wil kopen. Jelle Ik constateer dat er vanuit dit pand wordt uitgezonden. Je de zender uit willen doen. Ik. Ik kan niks uit doen, want ik heb je geen zender. Maar als jij het wil doen, ga je gang, maar hij weer. Ik constateer dat er vanuit dit pand wordt uitgezonden. Dat ging zowat tien minuten door. Toen zei Jelle Deze keer is het menens. Stille genieter, je hebt zeker geld genoeg.

[00:44:56]

Ik antwoordde dat dat hem niks aanging, maar dat ik hem er desnoods in kon verzuipen.

[00:45:01]

Toen is die afgedropen. Een paar dagen later vond de ether piraat een boete in de bus van 45 100 euro. Volgens de Stille Genieter de hoogste boete ooit die werd opgelegd aan een geheime zender. Hij weigerde te betalen. Jelle heeft hier niks gevonden. Hij vermoedde dat hij werd uitgezonden, maar dat is toch niet genoeg om iemand een dwangsom op te leggen. Het te betalen bedrag is inmiddels opgelopen tot 54 100 euro. Maar de stille genieter heeft nog geen cent overgemaakt.

[00:45:30]

Ik vecht door tot de Raad van State. Tot die tijd is het stil op zender. Tegenwoordig vult De Stille Genieter zijn dagen met zijn platenzaak in zijn eigen label, waarop plaatselijke coryfeeën hun platen uitbrengen. Daarnaast organiseert hij jaarlijks een artiest gala. De grote artiesten zijn veelal te duur voor het festival van De Vries en dat zet kwaad bloed bij de piraat. Zou Jannes die roept dan wel piraten gaan? Zou door! En noemt zichzelf de koning der piraten. Maar denkt die echt nog aan ons?

[00:46:01]

Ik vind dat de grote sterren gewoon één keer per jaar voor wat minder naar de echte fans toe moeten komen. In de omgeving van Harkema, waar volgens de stille Genieter één op de tien huishoudens een piratenzender heeft, houden ze niet zo van fratsen in sterallures. Jan Smit trad hier een keer in de buurt op en weigerde een handtekening aan een Mongolische te geven. Dat gaat hij hier niet in. Bij het volgende optreden in de buurt werd hij met bier bekogeld en zelfs een keer het publiek in getrokken.

[00:46:28]

Nog één keer wil de stille genieter de ether in. Als alle rechtzaken achter de rug zijn, dan maken we er een spektakel van. Omrop Fryslân heeft al toegezegd te komen filmen als de controledienst aankomt. Dan geef je de controleur een hand. Ik kijk hem recht in de ogen en ik zeg gefeliciteerd, jullie hebben me. Ja, zo moet het gaan. Het laatste stukje ga ik niet zelf voorlezen, maar dat komt uit een radio uitzending. Ik zal er even een beetje context bij geven.

[00:46:57]

Voor het schrijven van dit boek zijn we ook mee geweest op een artiest reis naar Turkije met veel al utrechtsche volks zangers. Daar hebben we een reportage van gemaakt. En daar figureerden onder andere Roy Raymond.

[00:47:11]

In Knack houdt hij zich bezig met school en daar gaat het volgende stukje over.

[00:47:28]

Maar wat goed is om te weten is dat een paar jaar na het boek verschenen was Chris Baye, maar het uit een ramps bak pakte en meenam om te recenseren voor kunststof. Het Radio 1 radio programma Hij las een paar stukjes voor, waaronder het stuk Over Rooie Raymond en waarom is het bijzonder? Er zit een spannende ontknoping aan dit verhaal en dat heeft dan weer te maken met de presentator van dienst, Frank van der Linden. De derde gast was Hans, regisseur, van wie ik de achternaam niet meer weet.

[00:47:58]

We komen er in. Als Chris het stukje over het Eisel duo heeft voorgelezen dat ik ook niet heb voorgelezen en wat er daarna gebeurt. Je zult het niet geloven.

[00:48:07]

In de toekomst willen we nog wel eens ergens anders dan in Oostenrijk een dvd opnemen. In Zwitserland bijvoorbeeld.

[00:48:20]

Ja, maar het is ook allemaal dramatiek denk ik. Ik zou zeggen ga even door en ik heb hier een voorstel voor een film. Dat komt ook uit dit boekje. Orhan Sluisdeur Houtskelet is je volgende film. Stel je voor. Ik lees zou meteen de letterlijke tekst voor, maar we beelden ons nu in dit is voor euh. Het voorstel wat jij gaat indienen bij het Filmfonds en dat doe je aan de hand van de zanger Roy Remans. Het is echt ongelooflijk.

[00:48:51]

Roy Raymonds heette vroeger Jack Vroom, maar dat weet hij niet meer. De zanger van onder andere. Ik heb een knalrode rubberboot. Was vroeger ook al zanger, maar raakte toen naar eigen zeggen van de ene op de andere dag z'n geheugen kwijt. Na zijn tweede geboorte pakte hij het vak weer op Roj. Mijn harde schijf is gewist, zeg ik altijd. De verpakking is er nog, maar de binnenkant is weg. Roy was getrouwd toen hij nog Jack was, maar hij heeft z'n vrouw nooit meer teruggezien.

[00:49:25]

Ik zag een foto en dacht op zulke types val ik helemaal niet. Via het programma Verfrist werd Roy weer opgespoord nadat hij een poos op straat had geleefd. Ook met zijn vader heeft hij sindsdien geen contact meer. Die heeft het wel geprobeerd, maar ik heb niks met die man. Dat is mijn ben een ander mens dan vroeger. Dat is mijn oom Rob Frahm vader. Ongelooflijk is mijn neef. Ja, het is echt zo, maar het is toch ongelooflijk.

[00:49:50]

Dit is kijk through is strange d'en fiction. De waarheid is echter nog een ander boek meegenomen. Met een verhaal in de familie geloofden we dit ook echt niet eerst.

[00:50:00]

Maar het is zo, maar is toch waanzin. Dit is een film. Ja, ja, ja, dat is een Hebe. Zelfhaat.

[00:50:09]

Maar die man heeft dus alles afgesloten. Hier staat er ook op die foto tien man. En die staat dus nu ergens da te zingen.

[00:50:14]

Dit boek moeten we allemaal gaan lezen. Chris zou dit boek, dat moet boek de moeilijk gemaakt worden. Want dit is maar zou een klein stukje.

[00:50:19]

Ja, nee, het is een euh. Nou, ik vind dat jij dat boek dan moet maken. Trouble zeg. Ha. Chris gaat het boek maken dan Frenk. Ik weet niet of ik dat aandurft. Dan moet ik diep in mijzelf en de familiale banden afdalen.

[00:50:32]

Het levenslied in Nederland. Bizarre inkijk in euh, een wereld die waarvan we helemaal niet weten dat het bestaat. Mmm, dankjewel is en een mooi weekend.