Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze aflevering van de rode lantaarn wordt mogelijk gemaakt door Sonos, het toonaangevende merk als het gaat om geluid beleving. Bijvoorbeeld als je naar een etappe kijkt van de Vuelta en geniet van de omgevingsgeluiden. Een helikopter, een motor, een supporter die hard Mike Teunissen alleen alleen roept bij kijken. Het Wielrennen hier in Amsterdam-West. Met een prachtige Sonos Beam soundbar onder de tv en jonne zit daar vaak met jou. Wat is jouw favoriete koers geluid Renaat? Of toch misschien toch dat José zegt nee, niet niet, niet niet nee.

[00:00:36]

Het is moeilijk. Kiezen is zoveel moois om naar te luisteren. Maar dit alles wordt dus extra mooi met een Sonos Beam soundbar. Schuif even op je agenda jonne van Black Friday tot Cyber Monday. 27 november tot 30 november Sonos. Speciale aanbiedingen op zo'n Ask.com. Perfect moment om je audio te verbeteren, zodat je heerlijk deze podcast kan luisteren of de koers kan kijken. Goed Nieuwjaar en dan nu door met de aflevering Willem rijden nu terug.

[00:01:07]

We zijn er bij Tom Leezer geweest in Ewijk. Kan je even beschrijven in wat voor wat voor context gesproken hebben? Nou, Tom is na dit jaar gestopt als wielrenner. Zijn actieve profcarrière is voorbij en wij willen hem heel graag spreken over wat hij die de afgelopen 13 profjaren volgens mij heeft beleefd. Als altijd bij Rabobank en de opvolgers van Rabobank gereden en dus ook de diepe dalen meegemaakt en de hoge pieken op een hoge piek gereinigd en altijd in een dienende rol.

[00:01:41]

En dat vonden wij als interessant om eens te verkennen wat het eigenlijk betekent als je. Superknecht Bend of sprint piloot De Wilde dat soort rollen die Tom Leezer wel eens heeft gehad. Ja, ik vond dat hij daar eigenlijk heel erg leuk over vertelde, want had hij heeft een hele goede reden voor waarom die dat wilden doen.

[00:01:56]

Ja, we zaten vol van de voetbalploeg. Niet iedereen kon scoren.

[00:02:00]

Ja, maar jij gaat dan sneller gaat dan Berry van Aerle. Ook niet de hele tijd vragen om je geen doelpunt maakt. En we zaten bij hem in in de woonkamer dus. Het galmt een klein beetje, want hij heeft er net een nieuw huis ontworpen, samen met Primoz Roglic. Een mooi detail en met een herdershond die Nico heet en Nico eigenlijk Nico, geadopteerd uit Roemenië. Dus die hoor je ook over en tussendoor. En we gaan het hebben over Rabobanken opleidingsploeg, over de transformatie van de ploeg.

[00:02:29]

Hoe het is om in een sprinttrein te zitten, zijn bijna gewonnen WK ze bijna gewonnen WK. Oscar Freire, Oscar Rito. Veel leuke dingen over Oscar Freire, over Dylan Groenewegen en ook zijn favoriete ploeg in af. In al die jaren. Met welke renners heeft hij nou het meeste meest plezier gehad?

[00:02:45]

Ja, en dat leidde tot interessante, interessante selectie van tqlc. Laten we gaan luisteren.

[00:02:52]

Hoe is de Eerste Kamer en de Senaat? Tom Leezer Hoe gaat het met je? Ja, goed. Wat tref je op een moment dat je net gestopt internet een paar maanden opgehouden bent met wielrennen?

[00:03:12]

Hoe voelt dat toch toch een beetje gek? Maar euh, ergens ergens ook wel fijn en blijkt nu voor het eerst in het echt sinds jaren gewoon kan ik. Ik moet gewoon eventjes niks niet van me. Vooral niet van mezelf zeg maar. Dus euh. Ik heb eindelijk eindelijk ook wel iets meer rust in mijn lijf zeg maar. Ja, je bent ook ontzettend dik geworden.

[00:03:35]

Ik ben enorm snel aangekomen.

[00:03:38]

Nee, hoe voelt het als? Hoe is het? Voelt het als vakantie nog? Je laatste koers? Was Luik-Bastenaken-Luik volgens mij?

[00:03:43]

Ja, ja, klopt ja. Nou ja, het voelt niet helemaal als vakantie, want we zijn net verhuisd. Euh, nou ja, naar Wijk dus dus een prachtig huis. Dank je wel. Maar er is genoeg genoeg te te doen en er is ook voldoende gedaan om het een beetje door te krijgen. Ja nee, vakantie. Vakantie is het niet, maar ik merkte wel dat viel wel iets van me af. Zeg maar na Luik-Bastenaken-Luik. Was wel.

[00:04:06]

Als je er van vooral die weken daarna zo'n bewogen. Ja Aafjes, het is ook wel een soort van euh. Het is gelukt ofzo. Maar ik heb de finish gehaald. Het einde dus zonder grote schade. Zonder al te grote schade. Ja inderdaad. 1 op een rug is natuurlijk niet echt geweldig, maar momenteel gaat wel wat beter dan 1 toen ik nog na elke dag erger aan trainen was. Ja, was ook wel natuurlijk de belangrijkste reden om te stoppen.

[00:04:34]

Ja, voor mij wel ja. Plezier nam daardoor natuurlijk wel af.

[00:04:37]

Je kan. Kun je een keer uitleggen wat je wat je precies mankeert, wat je had? Ja. Nou, als ik helemaal precies zou weten dan zou ik euh. Ja dat zou ik heel blij mee zijn. Maar het is er een soort van ingeschoten. Een jaar geleden op trainingskamp en op de één of andere manier is die euh ja, die pijn. Je zou eigenlijk nooit echt helemaal weggegaan en op de één of ander net alsof het altijd. G.

[00:04:59]

Ja, die geprikkeld bleven zegmaar. M en daardoor ook altijd wel blijven bleef blijven opspelen. En op een prijzig maar permanent of of op op momenten dat ik wat langer zit. Dus misschien ik maak ook effe nog een keertje gaan staan zeg waren maar uh oh ook bijvoorbeeld in jullie schoten te weren opnieuw. En dus dit lijkt een beetje op dat we hebben ook onderzocht. Dat is een klein beetje slijtage, maar niet na niet extreem veel mhu, maar toch wel een beetje.

[00:05:27]

En dat dat op de één of andere manier. Ja, wat iets kwetsbare plekken is die nou ja, de hele tijd door. Doordat het toch één keer is ingeschoten en daarna altijd blijven trainen, blijven pushen en zoeken en behandelen. Ja euh. Alsof die plek altijd aanstaat. Een soort van dat dan ook tijdens tijdens de wedstrijden last van. Ja ja, ja. En vooral in de tweede helft van het jaar. Euh, ja hm. Nu gaan we eigenlijk kijken hoe het om een rug reageert in het euh.

[00:05:55]

Als je rust hebt het nieuwe normaal zijn gemaakt. Ja en dan euh. Ja, in januari ongeveer. Dan gaan we het nog een keer opnieuw bekijken. Ja, is het echt nodig om alsnog. Een specialistisch traject in te gaan, of is het inderdaad langzamerhand beter en geven we het nog eventjes de tijd oefeningen en chiropractor? En dan gaan we er dan van uit dat het dak op die manier euh, maar helemaal overgaat. Zeg maar wanneer heb je besloten om om om te stoppen?

[00:06:22]

Euh ja, dat traject begonnen al begon begon misschien al wel van de winter. Maar dat kan in ieder geval over nadacht en uiteindelijk de echte knopen die ik denk pas ergens in mei door ofzo. Hoe gaat dat dan? Heb je een praatje dan veel over hoe met mensen? Of is dat echt iets wat je doet met jezelf?

[00:06:43]

Maar ja, ik ben toch al wel introverte? In principe van euh, dat qua natuur zeg maar. Dus ik heb wel veel. Euh. In eerste instantie gebeurt ik wel veel in mijn eigen hoofd. Ja, een maatje voelt dit zo als het kan.

[00:06:59]

Ik heb zeg maar een jaar of vier, vijf geleden of ze over het eigenlijk net denk. Net Verlackt. Laura heb ik leren kennen. Een jaar of zes geleden. Toen heb ik al had ik ook al een keer in de winter van 9. Ik weet niet. Misschien moet, maar ben ik eigenlijk? Ja, waar ben ik aan doen? Ik was niet echt tevreden met met mezelf en met de uitdaging die ik in het euh. In het wielrennen op dat moment zag.

[00:07:17]

En ik voel me een beetje dom. Ja en euh. Toen heb ik ook een periode gehad van ik stopt ermee. En uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Maar ik ben wel blij mee, want ik heb al een hele hele mooie tijd daarna gehad. Ja, en hoe vond je toen de motivatie weer terug? Dan weet je dat nog. Ja, weet ik nog wel. Ik heb toen euh. Nee, ik heb dat wel geuit op eerste trainingskamp in december naar de euh verkijken met een coach toen een trainer denkt Loewie en een Jan boven als Lowie de Leeuw heet was toen mijn trainer.

[00:07:47]

Ja en euh Jan die euh was toch maar een coach? En euh, zijn we het over gehad? En toen heb ik euh, met met Richard gesproken ook over Richard Plugge en Richard Plugge. Ja en die heeft euh. Die heb me toen een beetje meegenomen in zijn wereld. En euh ja, pas die euh. Een vraaggesprekken had een urla of iets, legt ie dat eventjes bij mij neer en dan mocht ik daar gewoon over nadenken. En wat verdienen dan over over zijn?

[00:08:14]

Over zijn werk? Ja dingen. Maar we zijn werk. Wat hij meemaakte als euh. Teammanager? Ja inderdaad was was superleuk. En op een gegeven moment merk je dan van Ayre. Ik ben niet, ben niets aan te leren en ik ben niets aan doen en opruimen. Dan ga je zo de winter door en op Begijnend. Komt dan kwam het ging de hoogtestage. Het seizoen komt eraan en dan merk je eigenlijk dat dat gevoel dat je hebt een beetje weg.

[00:08:36]

Je bent meer, veel meer met fietsen bezig en uiteindelijk is het ook duidelijk waar je gebleven zeg maar ook euh, voorhebben. Hoe heet het? Daarna was ik weer gewoon 100 procent wielrenner. En is dat gevoel ook Vitesse? Euh ja, dat je zo grappig dat je zei je voelde me een beetje dom en je had echt ook een soort intellectuele uitdaging nodig als soort naast zeg maar gewoon de fysieke inspanning. Ja, zeker weten. Maar hé. Daarna heb ik Laura leren kennen.

[00:09:02]

Dus euh, dat maakt dat natuurlijk ook. Euh, intellectueel uitdagend. Lauwerijs Je vriendinnen en die zitten ook ook aan tafel bij ons. Inderdaad een euh. Een jaar daarna zijn we naar Girona gegaan, zijn we gaan samenwonen, dus dat was ook een nieuwe en nieuwe fase. Zeg maar. Ja, nieuwe stap. Andere mensen, andere omgeving, nieuw avontuur, avontuur. Dat zijn wel dingen die je ervoor zorgde. Zeg maar dat ik weer euh ja, dat ik me een plezier bijhield.

[00:09:31]

Ook zeg maar wel heel, heel leuk. Heel leuk bleef plaatsvinden. Vinden en misschien wel euh. Nou ja. Maar ik weet niet of mijn allermooiste jaren maar hier gewoon echt mega mooie jaren heb meegemaakt nog.

[00:09:42]

Ja ja, Vilette is waag om om dit besluit te nemen om te stoppen. Ja ja, ja ja, ik heb uiteindelijk uhm. Maar ja, ik heb ik de keuze gemaakt om niet te gaan studeren. Euh. Maar dat na de discussie met mijn ouders natuurlijk. Ja maar. Vanaf toen. Dus uh, 16 of 17 jaar geleden denk ik. Vanaf toen heeft zeg maar mijn leven altijd in het teken van het wielrennen gestaan en eerst prof worden en daarna prof blijven zeg maar.

[00:10:11]

En dan Narsingh keer doorgraven van nou, ik kan wel prof blijven. Wat dan van hoe kan ik zo'n goeie zo goed mogelijk zijn? Maar ja, en dan in één keer. Dus eigenlijk is mijn eerste liefde. Om dan maar zo te zeggen ja, en dan ga je toch op een gegeven moment een keer besluit van ik ga afscheid nemen van mijn eerste liefde in die zin. Ja, da's wel. Euh ja, daar heb ik wel acht en de hele tijd over gedaan.

[00:10:32]

Voor Klein ook wel. Wat ik me kan voorstellen is dat dat. T Is dat je je de sport waarvan je heel veel hebt gehouden die ook heel veel heeft gebracht. Maar ook omdat natuurlijk de andere kant heel onzeker is. Dus je weet natuurlijk helemaal niet wat hierna komt. Helemaal niet dat er een soort heel logisch platligt ofzo natuurlijk.

[00:10:47]

Nee, zeker weten. Ja, maar ik had eigenlijk. Daar heb ik eigenlijk niet zo'n niet zo'n schrik voor, terwijl ik helemaal niet weet wat ik ga doen. Maar ik vond het vooral heel moeilijk, denk ik om een punt te zetten, maar dat ik het meeste moeite mee. En dan ook nog in zo'n raar jaar zo. Als je de meest bizarre jaar om afscheid te nemen was als renner. Ben blij dat we nog hebben gefietst. Die behoudt eigenlijk.

[00:11:11]

Ja nou, ik ook. En ook nog met super mazzel gehad dat ik er nog een mooi afscheid heb kunnen krijgen. En in Luik-Bastenaken-Luik, want voor hetzelfde geld dan? Ja, kom je daar. In oktober kom je erachter dat je in september toevallig in de Gooikse Pijl je laatste wedstrijd hebt gereden. Zeg maar een schitterende koers, maar misschien niet zoals Cavendish. Die had dat toch dit jaar. Die zei van AA Gent Wevelgem, dit was mijn laatste koers.

[00:11:37]

Ik best wel emotioneel.

[00:11:38]

Ja, toen moest je nog vier dagen later. Hoe voelt dat dan dan? Want het is de Luik-Bastenaken-Luik. Is de koers wel echt een schitterende koers op af om afscheid te nemen? Met alle respect in de Gooikse Pijl, maar daar kun je beter stoppen. Maar hoe? Hoe voelt dat? Zeg maar doen om dan de rem in de remmen te knijpen? En ja, na het starten was wel ook echt onwerkelijk. En euh, nou ja dan.

[00:12:02]

Gelukkig was met Corona is natuurlijk ook heel moeilijk met het publiek. Maar gelukkig was Laura dan wel bij en zat onze viervoeter. Had ze ook meegenomen. Ja, Nico, de hond, onze Nico. Ja, da's de vos. Dat was superleuk, maar tegelijkertijd natuurlijk ook wel onwerkelijk. Want euh, nee, je beseft de laatste kinderen, maar ze opspelden. Ja en uhm. Nou ja, goed. Voor alle duidelijkheid ik had ook gevraagd aan de aarde, aan de ploeg of om dat woord over mijn laatste koers konden hebben.

[00:12:29]

En in principe in eerste instantie was de bedoeling dat het Ammerstol ging zijn. Ja alleen ja, die ging niet door. Toen was de eerstvolgende of eerste. Eerste laatste zeg maar was dan Luik. Dus daarom werd Luik de laatste. Ja, daarom wist ik ook dat de laatste was met Cavendish die heeft. Stond daar ook heel anders in. En dan weet je dus. Het is dus heel duur. Bovendien helemaal niet stoppen. En nu wil je inderdaad dus een stuk euh ja, nog heel anders dan dat het van mij was.

[00:12:56]

Maar voor mij was vooral onwerkelijk en wel emotioneel. Euh ja, voor de start en maar de start een euh. Uhm, ook toen ik in de remmen kneep. Ja, ja, ik had mijn stukje op kop gereden. En dan? Dan stap je na een uur of vier zeg maar, en knijp je in de remmen en dan stap je in de auto. Als het jou is dit jaar werken gewoon op. Ja, als ik eventjes euh van verslikken dan euh.

[00:13:22]

Zal er ook geen Zarka in die auto. En één keer was ik gewoon opgelucht. Dat viel echt iets van me af. Ja, ik heb heel lang euh Maja aan gewerkt. Zeg maar om nog een mooi afscheid. Euh wordt dit de Naya te krijgen? Of of de ja of de ja? Maar eigenlijk zat het er niet. Het staat gewoon niet meer honderd procent goed, zeg maar. Het zat sinds sinds die dag trainingskamp dat erin zat is het nooit meer goed geweest.

[00:13:49]

Je bent altijd met jezelf in gevecht. Ja, zo van dus dat dit is. Ja dus is daarom was ik ook denk ik gewoon blij van euh. Ik had gewoon ook een beetje het gevoel van ik heb de finish gehaald. Ja in plaats van euh ja ja, zeg maar dat je m al direct een melancholisch of verdrietig bent dat dit je laatste koers was. Zat er voor mij ook een euh, gewoon trots. Ook al snap ik wel, hoe gaat dat dan eigenlijk praktisch als je stopt met wielrennen?

[00:14:16]

Is het dan je die Luik-Bastenaken-Luik was op zondag en ga je dan op maandag gewoon niet meer fietsen? Maar het was echt heel slecht weer aan het werk.

[00:14:25]

Dan heb ik eigenlijk niet de eerste dag dat je gewoon kon uitslapen. Gewoon de hele dag werken ook niet. Maar ik heb nou ja, niet heel toevallig, maar in principe, want het was niet de bedoeling, maar in ieder geval waar. Ik heb het daar wel met een cardioloog euh. Mee over gehad. Het jaar daarvoor voor de in mei toen we de test voor de harde heden deden, zegt Mondorf. Euh, om je licentie te krijgen.

[00:14:49]

En euh. En die man? Die legde ook uit dat het wel de bedoeling is dat je wel actief bezig blijft. Ja en euh. En de helft minder gaat eten zeg maar. Dan ik ben wel gewoon actief bezig gebleven. Euh ja, je kunt niet zo van de ene op de andere dag in één keer stoppen met topsport. T Hart moet wel een klein beetje denken we gefaseerd. Euh krimpen zeg maar. Euh ja Arana worden niet gewoon gelijk een playstation kopen, maar pizza bestellen.

[00:15:13]

Zou het wel overleven? Maar zei dit maar het is niet de ideale weg. Dus Thebe ze mij wel. Euh. Nee, maar wel actief bezig geweest. Maar ik denk de eerste twee dagen heb ik sowieso niet gefietst. Nee, dat niet. Ben ik op de bank Netflix? Maar jij zou ik nog wel? Het was wel een koers om afscheid te nemen van de Jumbo. Wist maar, want Rasti Crone. T Is dan jouw afscheid, maar ook gewoon de overwinning.

[00:15:36]

Ja dus. Euh. Het werk was niet voor niks, zegt tijdrijders Frans Maas. Die had eigenlijk een soort afscheidden dineetje in het Van der Valk geregeld. Ja, dus iedereen van de ploeg die je daar was of Corona getest was en mocht in hetzelfde zaaltje zegmaar zitten. Ja, en er werd uiteindelijk te dikke ook een overwinning of diner? Ja en euh. Het was voor de super leuk voor de luisteraar.

[00:15:58]

Niet vergeten is Roglic rol natuurlijk die van fameuze sprint van alle verliep waarvan de finishfoto euh. In de in de geschiedenisboeken gaat met alle verliep die zijn armen spreidt. En Roock liet 400 herdijkt. Waar was jij toen je dat zag? Euh, ik was net in de bus. Nou ja, ja, dus ik had. In principe had ik al lang gewoon een uurtje of anderhalf in de bus kunnen zijn. Maar ja, ik had de verkeerde auto gekozen om mij naar buiten kruipen.

[00:16:21]

Dus ergens moest op de route nog een bijzonder gegeven. Ja ja, daar denken denken. Daar heb jij niet zelf gedaan. Ofwel heb je ook nog zin. Nee, nee, nee, ik heb deze keer. Toen had ik er toch nog een soort van. Voor t eerst als toeschouwer de koers gezien. Ja ja, maar wel te gek toch? Wat een einde zeker mooi. En we keken met z'n allen op zo'n heel klein schermpje op de telefoon.

[00:16:40]

Euh en euh. Dus het duurt toch al wel heel eventjes voordat je dan doorhebt van hij heeft echt gewonnen. Ja dan Primoz. Heb jij ook een bijzondere band mee toch? Dus wat dan? Ja, we kunnen het gewoon goed met mijn Primoz opschieten. Euh ja, een leuk mens. En uhm, dus ja, superleuk dat dat. Ja, dat hij uitgerekend op die dag, op mijn laatste dag zeg maar ja, een monument wint. Ja, het was een kort goed feestje in het Van der Valk.

[00:17:06]

Dus ja, soort van twee kerstseizoen. De appelmoes? Ja zeker, weten we iets opgedronken?

[00:17:12]

Zal ik even teruggaan naar de structuur van het gesprek? Want we trappen eigenlijk altijd af natuurlijk met onze favorietengroep rubriek in Voetbal International. Ja, de persoonlijke rubriek waarin voetballers altijd zeggen dat ze als ze iets lezen. Totdat de ontvoering van Freddy Heineken is. Maar ja, t is nu natuurlijk een beetje raar om te zeggen. Laten we even je een paar vragen stellen om je beter te leren kennen. Want waar je kijken? Ze hebben je natuurlijk al heel vaak in de koers gezien, maar toch laten ze nog een paar vragen.

[00:17:41]

Gewoon omdat het omdat het leuk is voor de voor de luisteraars die pas net beginnen met uren en dan kijken. Nou ja, naam, leeftijd, woonplaats. Kunnen we overslaan?

[00:17:50]

30 toch? Ja, nog 34 jaar met kerst. 35 opleiding gymnasium, maar daarna geen opleiding. Je wilt een bed bad, bouwopleiding. Wat wilt u ook weer gaan? Ja, werktuigbouwkunde? Ja ja, echt. En dan ga je dat nog oppakken misschien? Euh. Nou, ik wil wel graag de technische richting op. Maar ik ik zie mezelf nog niet direct. Euh.

[00:18:14]

Een echte opleiding volgen, wel werken en leren samen zeg maar. Ja maar uhm. Vjja. Vijf jaar lang in de collegebanken. Als je 35 bent. Nee, daar moet ik eerlijk zijn. Dat zie ik op termijn niet voor mij. Zijn er veel gymnasiasten in peloton? Af en toe vindt Latijn met iemand. Mike Teunissen volgens mij. Oh ja, ja, ik denk dat Frans Maassen atheneum gedaan heeft, maar misschien ook een gymnasium zou best kunnen.

[00:18:39]

Dus uhm maar uhm, wij waren wel goed bedeeld. Want Among the new Jansa I had volgens mij ook zoiets gedaan naar onze normen. Ja euh. De intellectuele ploeg van peloton. Ja Paul Martens. Volgens mij was ook redelijk goed geschoold dan wel. Wat wel een mooi clubje was. Wel een beetje dubbelop dat je de enige brildrager bent van de ploeg en dan ook nog geen nazi. Maar dat is wel wat teveel gepest en in de ploeg gedaan.

[00:19:01]

Maar wat als we gaan? Je hoort erbij. De professor reed je dan toch al snel als havik als bijnaam gehad, in het begin eens bij de beloften. Goeie, goeie bijnaam, want dat is ook de bijnaam van. Het is toch zo klassiek toch? Eigenlijk als enig gymnasiasten is dat meteen de professor? Of iemand die een Multan map bij zich draagt, zoals Arsene Wenger naar Arsenal. Werd ook altijd de professor genoemd omdat ie dan een map bij zich had.

[00:19:26]

Hij en en de school en wieler opleiding. Westland wil vooruit en daarna wat nog een keer het Westland wil vooruit en ons Maaseikse Westland wil vooruit. Zeker VVV. Mooie naam hoor. Dat was de eerste ploeg waar je mee vooruit als je toen je begon met fietsen. Ja, ik denk.

[00:19:47]

Ik denk 10, 10 of 11 uit. Kom je uit in een wielerfamilie of was het echt de eerste die dit ging doen? Ja, mijn vader fietste wel eens in de duinen. Ik denk dat ik graag een keertje mee. Ik vond eigenlijk wel leuk en toen je komt keigoed kon maar wat fietsen zowel als je er overheen gaan. Maar nee, ik vond het vooral heel leuk en ik deed wat met atletiek. En ja, de de. De.

[00:20:09]

De sfeer was niet super. En toen kwamen we. Er kwamen we dus bij op onze zeedijk, op zo'n oude vuilnisbelt. Dat is een heel mooi parcours gemaakt. Ja en uhm. Familie Berkhout. Nog een familieraad waren twee families, maar die en die en die runden maar er waren grote families. Die kwamen daarna Ria die die runde, die trainingen en die organiseerden alles. Ze kwam ook voor je gevoel echter in de familie terecht en hing een leuke sfeer.

[00:20:35]

En ik vond het echt hartstikke leuk. En ja, uiteindelijk ging het ook best nog wel best nog een goed, dus dan is dan dan het ook vaak leuker om te doen. Ja, zo ja, zo ben ik er een beetje ingerold. En toen kwam je bij de Rabobank opleidingsploeg terecht. Eerst Van Vliet. Ja, en toen waren amateurteam zeg maar. Ja, ja en ja, we hebben verlies gereden. En daarna bij Rabobank weer bij de opleidingsploeg.

[00:20:56]

Da's toch een beetje alsof je door Ajax gescout wordt toch? Weet je nog goed dat Gaumont bij Ajax? Krijg je dan een keurig nette brief? Zeg maar? Dat zie je graag. Dat je graag op een proef training willen zien? Weet je nog hoe dat ging? Dat je je weet ik nog wel. Ja, ik. Hoe heet het? Euh, ik ben ik door mijn moeder geroepen, want de wet op de vaste of vaste lijn werd willen we wat er verder werd ik gebeld?

[00:21:19]

Ja, en toen was me door Nico Verhoeven toen en die vroeg of ik bij het Enca in het Novotel denk ik in Rotterdam. Of ik hem daarna op gesprek wilde, zeg maar komen omdat ze mij aan een contract willen aanbieden. Dat is meteen gegaan, samen met mijn vader. Ja, en Louis, de lijn zat erbij. Dat is slecht slapen denk ik die nacht na de na de na dat telefoontje. Of ik kan er niet meer in komen.

[00:21:45]

Het was natuurlijk wel, dat was natuurlijk. De DLD was toen echt. Rabobank was tenminste de de de ploeg. Ja ja ja, het voelde me wel. Euh ja wel ja. Toch wel een beetje vereerd. Zeg maar dat ik wel heel mocht. En ja, wie zaten er in jouw jouw lichting?

[00:21:59]

Weet je nog? Ja, euh.

[00:22:03]

Maar ik heb wat zat eigenlijk een klein beetje tussen twee lichtingen in. Maar in ieder geval degene die echt van mijn jaren euh. Lars Boom is. Ben ik denk ik de bekendste. Ja euh. Maar ja ja, zeg maar toen ik net toen ik net overkwam wat je ook zeg. Maar net hadden ze Remco van der Weijden en Frank van Dulmen, Mathieu Heijboer, Gleizes, Stef Clement. Ja, die waren net iets ouder en waren. Ja dus ik was zeg maar euh.

[00:22:29]

Ik ging tweedejaarsbelofte worden en zij waren allemaal laatstejaarsbelofte. Frank van Dulmen en Remco van de Ven. Die kwamen net over van de Bankgiroloterij en die werden als ik een beetje een soort mentor ideeën. We kwamen die bij ons. Ik denk dat Tom van Dulmen toen ook bij de bajes zat. Zijn jongere broertje kozen Chuck Dimitrie. William Walker. Ja, ja, ja, dit is een naam die af en toe nog opduikt in obscure lijstjes van renners die ooit bij Rabo hebben gefietst.

[00:22:58]

Ja, Graeme Brown. Maar ja, maar dat was bij de profs pas bij de profs. Ja, het was meer obscure William Rockers meer. Die heeft hartproblemen gehad en daarna waren we. Daar hoor je het vaak. Ja, hoor je hem vaak van ja. En wie was de? Wie was daar het grote talent? Was dat? Lars Boom denkt Ja, Lars. Ja, ja, denk ik wel. Kai Reus reed natuurlijk ook toen.

[00:23:21]

Euh. Weet je nog hoe ze? Hoe ze Robert Gesink kwam een jaar later? Ja, hoe keken ze naar jou toe? Wat voor soort renner was jij toen? Euh, ja, ik weet het, weet ik niet, euh. Goeie vraag. Goeie vraag. Ik weet wel dat ik als tweedejaars won. Ik een rit in Thüringen denk ik. Of derdejaars en dat Paul Martens die reed om bij de Duitse selectie te komen. Wij kenden mekaar helemaal niet.

[00:23:44]

Ja en nee, die had wel zoiets van euh, maar is dat ie over de streep kwam.

[00:23:48]

Daar had een race weet je met een bril op wat die koers gewonnen vond ie maar niks.

[00:23:55]

Was het niet heel erg complimenteus dat je maar dat slotweekend van de Tour dit jaar wat ze natuurlijk was wel een beetje de sensatie van het jaar? Zeg jij toen voor de tv tijdrit te kijken te huilen? Ze zitten nog een beetje. Wat doe je? Wat doe je dan? Zit je dan met je teamgenoten te whatsappen? Dat gebeurt.

[00:24:10]

Maar we waren de Gooikse Pijl en gingen wij de dag daarna rijden. Dus ik lag op de kamer met Takeo, denk ik. Mike van der Hoorn Laconia en euh. Joos en Maarten Wijnants lagen naast ons. Bert-Jan Lindeman denk ik ook naast Paul en euh. Ja, je hoort ik altijd omdraaien. Ik heb nu het idee dat jullie allemaal bij elkaar in bed lagen. 3. 3. Van hotel 3. 1 3.

[00:24:37]

Kamers zeg maar me. Allemaal dezelfde gang en meestal als onze deur open. Ja en dan euh. Ja, t begin van de dealtje maar al te goed in de zaal begint rustig. Ja hoor, dus jullie waren allemaal even ontspannen in t begin.

[00:24:51]

Ja, Decoma gaat nog goed komen. En dan op een gegeven moment dan. Maar ja, je begint mekaar een klein beetje moed in te praten. Maar ja, op geen moment was er de moed in. Praten we toch? Euh, ja.

[00:25:01]

En dan met z'n allen om de twee komen ze. Kom je dan allemaal op dezelfde kamer?

[00:25:04]

Staat gaven zijn naam al. Euh ja, toevallig liep Jos en nog twee andere dingen liepen we onze kamer op. En dan was er wel echt ongeloof zo.

[00:25:13]

Maar wat is wat voor wat voor ben je dan? Was je boos of teleurgesteld? Teleurgesteld? Euh, ja, er was niet heel veel om boos over te zijn. Dat we de. Ja toch? Da was wel echt een deceptie, zeg maar. Ja, Seitz smiley in de WhatsApp groep van je morfisme. Dat is maar dat. Euh ja dan. Ik denk dat er niemand op komen die de rendert durft te zeggen.

[00:25:37]

Ja, het was al van dat wanneer ze die niet zien aankomen.

[00:25:40]

Nee, beginnersfouten. OK. Tom, laten we. Laten we even terugkijken, want je hebt natuurlijk zoveel meegemaakt in het peloton. Wij vinden het leuk om het over en over alle alle zaken even te hebben. Maar niet voordat wij een nachtje hebben opengemaakt. Want hoor, dat hoort nu eenmaal bij onze podcast. En Willem heeft wel meegenomen Willem. Maar ik dacht weet je, dit is natuurlijk gewoon een afscheid. En euh. En dat is bijzonder moment.

[00:26:01]

Dan moet je altijd even een punt zetten, want je naar grote overwinning hoort het ook. Maar na een goeie carrière wil je ook even wil. Je wil je natuurlijk ook even vieren. Ik dacht daar hebben wij altijd, zeg maar t ons ons feest nat. Je is en is altijd de de champagne uit de Bourgogne. Ik heb mijn schoonouders hebben een huisje in de Bourgogne. Daar haal ik dan ieder jaar heel veel wijn in. En euh, en champagne vandaan.

[00:26:21]

Crémant zoals ie dan heet. Kijk, dat is. Die vind ik dus altijd lekker in wit. Voor de feestelijke momenten denk ik neem een fles mee, want dan kunnen we proosten op jouw op jouw carrière.

[00:26:31]

Hij nooit geheim.

[00:26:32]

Uhm, het laatste. De laatste twee vragen uit het lijstje vul je persoonlijk. Vraag 9. Je hoogtepunt uit je carrière. De hoe dan? Hoe dan? Ja is echt wel zelfs een heel zeldzame dagblad. Als hij was heel, heel vet.

[00:26:49]

Maar toen was jij de sprint piloot toch eigenlijk? Ja, samen met euh. Robert Wagner was de laatste man en ik zat vorm. Ja ja en euh. En. W. W. I. Staat je dat dan nog helder voor de geest?

[00:27:03]

Hoe dat hoe weet ik nog? Weet ik nog wel wat natuurlijker was? Dat was natuurlijk eigenlijk best onverwacht dat dat Groenewegen daar won. Ja, tenminste ook voor ons. Ja, zeker een paar. Ook al hadden we een paar keer natuurlijk wel een beetje in de buurt gezeten, maar uiteindelijk een keertje. Maar dat proces is niet echt het gevoel van dit is. Dit is euh. Dit is de topsprinter die later werd natuurlijk. Nee. Maar ja, hij heeft het redelijk vlot begonnen met winnen, maar zeg maar.

[00:27:30]

Euh ja. Hij heeft wel een aantal jaren stappen gezet, zeg maar om op dit niveau te komen. Ja, een race zo'n zes was zeker. Ja, zeker wel, maar wel een verrassing. Quiz I, want het is vindt het wel interessant, want heel wat stukken. Dit was natuurlijk een hele bijzondere overwinning. En jij zei van maar ik was dande. Je was dan de één na laatste man. Voordelen? Ja, euh. Wat is jouw werkdag?

[00:27:53]

Op dat moment? Nou is het een klein beetje anders, want normaal gesproken rijd. Ja, er is toch ook iemand die mij zeg maar bij een bepaald punt moet beginnen? Was Paul Martens al eens een euh z'n euh ja als een kreng liep eraf. Z'n euh ja dus ja Paul die euh fiets pech had. Fietsbrug? Ja die daar zaten er dus. Dus dan schuif ik ook een plekje naar voren. Eigenlijk als de ware is. Normaal gesproken wil je natuurlijk zo zo ver mogelijk komen.

[00:28:20]

Liefst eentje met daarin natuurlijk de laatste kilometer in. Ja, alleen nu moet euh. Je hebt het voorbereidende werk eigenlijk allemaal moet je, maar dan moet je ook goed doen. Ja dus. Euh. En wat is dan het voorbereidende werk voor jou?

[00:28:32]

Nou ja, voor ons was het gewoon belangrijk dat je de juiste. Je hebt eigenlijk zeg maar. Je gaat de chances en je rijdt eigenlijk de hele rij omhoog en terug naar beneden. En daarna heb je een beetje zo'n chique kamertje. En daardoor gaat het. Daarna gaat het meestal al meer op richting euh, meer. Op een lint richting die tunnel gaat die tunnel door zeg maar. Dus dan verschuiven de posities veel minder. Dus dat punt was eigenlijk voor Paul.

[00:28:52]

Maar dat kwam werd nu voor mij. Ja dus dat is euh zo. Als je dus maar dat Chica bij die chicane op plek 60 of 70 zet kost het zoveel energie om weer bij de eerste te komen. Ja dat euh. Maar ja, dat je weet dat ik die energie kan niet inzetten als je wil sprinten. En hoe doe je dat dan? Zorg dat je voor iemand die dat wil, iedereen die die s die sprint wil winnen.

[00:29:14]

Die wil daarvoor aantrekken. Da's mijn vriendin is. Jij je moet gewoon rijden. Alsof. Oftewel alsof jouw wanneer ze bij die bocht legt. Dus ja dan. En je bent maar met z'n drieën. Dus ja, je kan ook niet over twee kilometer. Of tenminste ik kan dat niet twee kilometer lang in de wind zitten. Dus ja, dan moet je na en Pat en Pat zoeken en een klein beetje meelift. Euh zeg maar. En dat het juist zo maar juist zo, maar dan wel jouw inspanning doen dat je het wel haalt.

[00:29:36]

Ja, en dat die andere twee die ik makkelijker in jou wil mee kunnen. Ik vind het fascinerend om te komen met een paar mensen gesproken. Over wie weet je wel? Wat is dan wat sneeuw? De kwaliteit van Tom zeg maar in het niet. Heel veel mensen noemen dat dus zeg maar. Dat is dat je in staat bent om zeg maar paarden te zien die anderen niet zien. En en en juist dat soort positionering zo goed zo goed snapt.

[00:29:57]

Is dat dan iets wat je van nature hebt of wat je wilt? Wat is gekomen door al die jaren in een peloton rijden?

[00:30:04]

Nou, ik denk dat het bij mij vooral gekomen is. Eigenlijk omdat ik. Dus ik kon best wel goed fietsen bij de jeugd denk maar ik was nooit de beste. En als ik een euh ja leuke uitslag wilde halen, dan moest ik het wel vooral vaak wat net iets slimmer doen dan dan iemand anders. Zeg maar ja en euh. Ik ben eigenlijk pas wat meer gaan winnen denk ik toen ik 21 was ofzo. Bij de junioren enzo. Ik heb me altijd goed gedaan en mocht ook WK rijden bij de.

[00:30:29]

Bij de junioren dus. Maar ik was altijd up gemiddeld genomen, zeg maar de vierde man ofzo. Het is soms vond ik wel een keer. Ik rij regelmatig op podium, maar dat we eigenlijk als het echt puntje bij paaltje kwam waren altijd wat twee of drie zeg maar die beter waren. Als je dan een euh.

[00:30:46]

Ik voor Noord-Nederland een reden was er eentje beter. En in Zuid-Nederland was er ook eentje beter zeg maar. Maar daardoor leer je wel het spelletje. Uiteindelijk is het. Behalve als je heel lang bergop rijdt, zeg maar er is een heel groot spel componenten ja, ja en nee. Ik denk dat ik dat daardoor wel wat meer onder de knie gekregen heb. Is dat dan ook iets wat je aan anderen kunt uitleggen hoe je de hoe je dat moet doen?

[00:31:11]

Nou ja, gedeeltelijk wel. Maar je merkt ook op zeg maar dat is hoe sterker iemand is bij de jeugd of hoe sterker iemand nu is nog zeg maar, hoe moeilijker dat uit te leggen is over het algemeen. Ja, omdat je zeg maar. Zij hebben op het moment dat ik dus aan mijn limiet zit nog relatief zoveel overschot. Dus die hebben dat zo'n makkelijk gevoel nog. Dat je dan dat soort dingen toch anders zien zeg maar. Dus je kan niet iedereen.

[00:31:36]

Ze hebben nooit slim hoeven zijn, want ze hebben gewoon kracht genoeg eigenlijk. Ja, en daarom zie je wel zeg maar dat als iemand echt heel veel sterker is en waar de jeugdraad eigenlijk naar puur spel of tactisch technisch zeg maar bekeken is en dat het vaak wel beperktere bemin minder is dan daar minder goed in zeg maar.

[00:31:52]

Ja, wie zijn dan een voorbeeld van? Wie? Wie is tactisch niet zo goed omdat hij gewoon alles op kracht kan? Euh, ja, dat vind ik wel een mooie, moeilijke vragen, maar je ziet er bijvoorbeeld wat je wel heel vaak ziet, bijvoorbeeld bij euh euh. Woelt renners die uit Amerika komen. Grote wegen, alles op vermogen. Iedereen echte vermogens meten. Nielsen Pouders bijvoorbeeld, die rijdt, reed in Amerika en alles en iedereen op een hoopje.

[00:32:19]

En euh, nou ja, eens maar ze hebben dan een Europese koers waarbij je moet positioneren en veel bochten, kleine en smalle wegen, explosiviteit ook wel belangrijker. En dan? Euh, hoe heet het? Euh ja, natuurlijk toch wat moeilijker. Euh, ja, wie is hier? Euh. Dus jij kon dit? Supergoed wie je? Euh. Wie zie je de beste in voor je? Want jij ziet dat? Jij zit in een peloton, dus jij je ziet wie door wie?

[00:32:47]

Voortdurend zijn er mensen die nog betere beslissingen namen daarin dan jij, zegt Marc.

[00:32:51]

Ik was altijd wel heel erg onder de indruk van toen ik dat heel goed deed. Zeg maar een beetje toen ik daar naartoe Alquin mocht rijden was. De Bennati reed toen voor Saxo Bank samen met Pozzato. Ja, en die deed dat dan met Contador. Dus van euh. Maar ja, als ik dan samen met hun euh als eerste door die bocht heen ging en nam reed Bauke meestal. Daarachter zeg maar. Hou dan ook wel het gevoel dat ik het goed gedaan had bij de tolpoort.

[00:33:15]

Ja, zeker weten. Maar dan euh ja, dat alcohol dat. Dat zijn veel mensen die nog wel een heel stuk beter in een jaar goed in in echte sprints hoe heet het zijn en waar Sona best wel veel. Euh, best wel een aantal renners geweest die nog wel echt nog een stukje beter zijn. Ja, en net iets neem nemen Renshaw of een. Wordt die euh en nu bij u Ulrike reeds? Ze denken dat ze ook echt een heel stuk beter.

[00:33:44]

Ja, Mike Teunissen die bij onze mica's ook echt supergoed positioneren. En euh ja, die heeft euh ja, die heeft het zeg maar. Misschien vergelijkbare kwaliteit, zeg maar als ik of ik als Mieke alleen hij heeft met een grotere motor en hij kan me dus op het nog hoger niveau een hogere topsnelheid nog. Ja zeker weten. Ja, dat is een. En dan kun je die stoere etappes winnen. Inderdaad ja, zo zegt basistaken. Ja, wat leuk, zegt ze, is de kunst van het positioneren van je ploeggenoten.

[00:34:14]

Eigenlijk is dat zo. Zij zijn allemaal Richeza en Ranchi van de. Ja, die zijn natuurlijk grote. Die zijn. Dat zijn de meester knechten in de sprint. Dus dat is het is niet per se het positioneren van jezelf, maar met een ploeg bij Quick. Bij een Mørkøv. Euh. Het is ook wel zo. Dus dit vereist dus ook wel eens heel veel vertrouwen van je sprinter. Zeg maar om gewoon op jouw wiel te blijven zitten.

[00:34:39]

Maar hoe meer vertrouwen de sprinter heeft in degene die voor hem zit, hoe beter degene die voor hem zitten ook gaat doen. Ja, als die echter aan jou gekleefd zit zeg maar. En ook snapt als ik snap welke bewegingen diegene achter mij maakt en hij welke ik doe zeg maar. Dan word je meer een soort soort twee eenheid. En als daar dus nog iemand tussen zit die ook die gemaakt heeft dat jou met z'n 3 of met z'n vieren.

[00:35:00]

Zover kom ik jou dan? Dan kan je echt een sprint gaan voorbereiden. Ja, ik wil heel graag weten met wie dit mensen met wie je zo'n natuurlijk klik had. Maar ik vind wel dat we het rubriekje moeten afsluiten, want vroeg net hoogtepunt. Ja, nog geen even dieptepunt.

[00:35:13]

Het dieptepunt. Haha, die weet ik wel. En ik ben in euh ja en in Houtland om het zegt luitenant Houtland. Ja ja, Omloop van het Houtland ben ik gevallen 2012. 19 september Ik ben wakker geworden, ziekenhuis en helse kneuzing en ik heb van mijn nek tot aan mijn schouder alles verbrijzeld. Toen men weet je nog wat er gebeuren. Dan weet ik niet meer. Ik weet alleen dat ik viel in een massasprint. Ja, ze waren de sprint aan het voorbereiden voor Theo Bos en ik viel op de kilometer zeer hoge snelheid.

[00:35:45]

Ja, ik heb van horen zeggen dat ik van kop af ging. Uhm ja, toen had je maar een dag Graham Brown en Mark Renshaw. En en en dan Theo Bos. Zeg maar eens. Dus ik rij dan van plek vier gespreksleider. Dus ik ging van kop over de kilometer. En bij het uitsturen zeg maar toen zij mij voorbij waren, hebben de andere sprinters die voor een plek fietsen. Die hebben mij voor een plek vochten. Die hebben mij van de fiets gereden.

[00:36:11]

Ik ben ook het jaar daarna regelmatig aangesproken dat het niet mijn fout was. Maar ik zeg wel ja, dan heb je weinig aan als je het ziekenhuis ligt. Euh ja, ze hele wind herstellen. Vroeger? Ja dus. Denk dat ik dus ik met namen van het ziekenhuis naar mijn ouders gegaan. Want ik kon natuurlijk niet heel veel meer. Ik sliep denk achttien uur per dag, minimaal zo 18 uur. Ja zeker? Ja, toen na twee weken weer naar het ziekenhuis in Amersfoort.

[00:36:38]

En daar hebben ze mij echt supergoed geholpen. Simpel, goed behandeld met een speciale steun of brace. Ja, kan dat nu? Dus ik moest mijn arm zo houden.

[00:36:49]

Dus euh ja, met negentig graden en dan 1 centimeter of 30, zeg maar van mijn heupen af. Zoals een kussentje tussen. En dan? Ik heb gewoon drieënhalve maand zo gezeten. U doet nu een beetje alsof je een halter vasthoudt, samen met de ellebogen altijd nog altijd op mijn rug slapen, zeg maar. Ja, met douchen mocht u dan af, maar dan moest ik wel zo blijven en zo blijven zitten omdat alles voor jou versplintert was. Was dit de enige houding waarop het mijn bovenarm?

[00:37:16]

Ja en nee. Euh. Ja op. In het hart van mijn schouder zeg maar. Bleef staan. Anders dan euh, ging het niet aan mij. G. Juist ja, het zit nooit helemaal goed aan mekaar. Natuurlijk met geweld. Dit was de meest goeie positie hier om dat aan mekaar te laten groeien. En dan na drieënhalve maand dacht ik. Vandaag doe ik doe een keer mijn hand omhoog me aan tot zij. En dan euh ja, een keertje zo bewegen en dan doet ie t weer.

[00:37:42]

Maar ja, dat heeft ook eigenlijk maanden geduurd voordat ik kon niet eens mijn neus aanraken zeg maar.

[00:37:47]

En nee, die wedstrijd ook de koers zou willen rijden. Dus want stik, super herfstige pressure. En ja, in het wild is ge euh, heel veel geluk en fijne en fijne medische zorg dat je daar zo van hersteld bent zeg maar. Maar ik kan me ook voorstellen dat je er ook wel een soort van angst aan overhoudt toch? Want in die massasprint ik. Ik zou je sowieso altijd echt euh, zeven kleuren stront schijten als ik in zo'n situatie terechtkomt.

[00:38:16]

Mooi gezegd Willem. Heel poëtisch, maar het is heel maar t is iemand. T Is gewoon super gevaarlijk.

[00:38:22]

Natuurlijk je niet. Heb je niet op je. Kon je daarna weer zeg maar zonder euh of onvervaard. Euh, de sprinttrein leiden. Nou, ik heb natuurlijk de hele tijd over gedaan dan. Euh. Voordat ik überhaupt al een hele wedstrijd reden, was ik Reba, maar ik reed in Mallorca alleen mijn de eerste wedstrijd. Weer een andere criteria. Dat begint met 100 kilometer 120 kilometer in Palma. Ja, ze rijden een soort euh criterium. Zeg maar een eindigt eigenlijk altijd in een sprint.

[00:38:48]

Toen Haico en beginnen die rondes naar de sprint toe al eventjes van euh. Oei, zeg maar in de VS schrikken en op een gegeven moment aan uit knop omgezet. Waar ga je naar meedoen of ga je niet meedoen? Wat wil je? Nou ja, ik wil wel meedoen. Dan kan je. Dan moet je ook gewoon niet over nadenken. En eigenlijk vanaf het moment dat je echt echt in het moment zit. Ja dan. Euh. Dan denk je niet aan gewaagd.

[00:39:08]

Maar vanaf het moment dat je er niet meer in zit, zeg maar, dan is alles gevaarlijk. Ja, maar ben je even sterk teruggekomen? Of denk je dat het uiteindelijk sterker toegeschreeuwd dan niet hoor. Maar euh, ik ben wel euh, fysiek wel beter geworden zeg maar dan dat ik daarvoor was.

[00:39:23]

Ja en maar in je rug. Nu heeft dat daar iets mee te maken. Ja zou kunnen. Ja, want het is de rechterkant onderin ook in mijn rug geschoten. En ik heb helaas later ook nog een keer de rechterkant van mijn bekken gebarsten. Dus die euh, de rechterkant van mijn lichaam heeft wel euh ja, wat schade opgelopen. Lijf is natuurlijk sowieso gewoon klappen gehad in al die jaren. Ja, en dan elk jaar natuurlijk ook jouw pushen om euh ja, om fysiek en orde te zijn.

[00:39:49]

Ja, dat is zeker een vorm van maar dit is echt overbelast. Is dan echt een euh.

[00:39:55]

Een knop omzetten. En dan voel je die o dus als je eenmaal bezig bent of hoe je die angst niet meer is dat e een m na veel minder.

[00:40:03]

Ik kan me ook voorstellen dat dat nou ja, dit plastic wel natuurlijk echt. In dat opzicht was het een bizar jaar, maar die was ik ook. Nou ja, u had het net over Dylan Groenewegen. Die had natuurlijk een. Dat is natuurlijk nogal de t g t grofste sprints incident wat we sinds lange tijd hebben gezien en die qua afloop. Ja, ik kan me ook voorstellen dat dat tot het op een gegeven moment dat je een leeftijd bereikt waarvan je denkt daar maar jongens.

[00:40:25]

Ik ga dit soort risico's niet meer lopen.

[00:40:26]

Nou ja. Maar ja, goed, dat is wel natuurlijk natuurlijk iets dat hem. Tadić Dat. Dat heb ik ook gehad, zeg maar of dat heb of wat heb ik? Ik weet niet zeker weten. Ja ja, maar ik ben. Ik heb voor mijn gevoel euh. Altijd wel eventjes over de risico's nagedacht, zegt Marc. Ik heb nooit het gevoel gehad. Zij gaan gewoon een gooi ik mijn echte kamikaze ofzo. Ik was zeker niet bang, want ze moet je niet meedoen natuurlijk.

[00:40:57]

Ja, wat ik zeg als je echt in het moment ziet en je ziet gewoon van waar de ruimte gaat ontstaan ofzo, zeg maar dat je het gevoel hebt dat je altijd ergens heen kan ofzo.

[00:41:06]

Nu gaat het pad voor je ziet. Klinkt een beetje profetisch, maar ik weet niet omdat ik geen angst. Het is gewoon letterlijk toch? Je bedoelt als je ruimte hebt in de sprint, dan duik je er gewoon in zonder water te maken. Ja, zeker weten ja, maar dan moet je. Je moet het wel als je dat kan zien. En vanaf moment dat je dat niet ziet dat je alleen maar gaat drummen om je heen ziet. Zeg maar dat je het niet zit, je er niet lekker inzit of dat net niet lukt bij of net te laat.

[00:41:27]

Ja en nee. Dus je bent dan wordt het gevaarlijk. Ja, en dan maar net te laat om de in dat goeie gaatje te schieten. En je bent net te laat om ruimte te maken. Je bent net te laat om te remmen zeg maar. En dan? Dan wordt het juist veel gevaarlijker. Is het? Is het beter te reguleren? Denk jij sprint als in wij? We zien wel. Natuurlijk echt heel veel incidenten. T Is echt hartstikke gevaarlijk als je valt is meteen super veel schade.

[00:41:51]

Ja, ik denk dat denk ik wel ja hoe jij bent. Jij bent dan stappende. Ik denk er ongeveer een van de weinige goeie dingen die daar ooit bedacht zijn. Ruzie? Die hebben ze er weer uitgehaald. De drie seconden of de ME, dat zeg maar de tijd wordt genomen op 3 kilometer van euh, van de finish. Dat de klassementsrenners niet verloren hoeven te zitten. Plus ploegen weg kunnen. Nou ja, dat scheelt uiteindelijk in een grote ronde.

[00:42:15]

Scheelt dat waarschijnlijk gewoon 40 tot 50 procent. Renners die op die plek willen zitten. Ja euh. Goeie hekken mhu en. Maar als je sommige aankomsten ziet. Nou ja, vooral de aankomst in Polen, maar daar zijn wel vaak stiekem de meest bizarre. Het zou wel vaker goed als daar daadwerkelijk controle zouden zijn voor zou zijn zeg maar, en dingen op papier staan wat wel en niet mag. Nou, dat zou het nog enorm veel schelen, want ze zeggen wel dat gecontroleerd wordt, maar er wordt nooit iets afgekeurd.

[00:42:49]

En daar gebeuren de meelopers van langs. En dan wel leuk. Ja ja, dat kan. Dat is gewoon een schijnvertoning. Euh ja ja ja en euh sneller diskwalificeren. Ja, maar dat vind ik moeilijk. Ik kan het wel. Ik moet er aan denken, want zelfs in die sprint na die peau, die sprint in Polen die natuurlijk zo traag afliep. Euh. En toen? Dan kwam daar. Natuurlijk ging het natuurlijk veel meer over regulering van ja.

[00:43:13]

Weet je, het is een actie die dat was. Ik bedoel, je kunt daar van mening over verschillen overigens. Maar wel wordt gezegd tijdens een actie die euh, die euh, in heel veel sprints die in heel veel sprint zit. En meestal heeft die niet dit soort gevolgen. Euh, maar daar wordt dan ook alles van gezegd. Jamaer. Euh. Normaal gesproken word je wordt er. Wordt hier iemand ook niet om gediskwalificeerd of om teruggezet? Dat gebeurt maar heel zelden dat dat zo is.

[00:43:36]

Stel je ook in de sprint na Polen heel vaak acties af waarvan je dacht ja, je wordt gewoon van een lijn afgeweken op een manier die anderen in gevaar brengt. En DUWO is zelden hac. Daar gebeurt zelden actie op. Dus denk je ook dat je denk je niet dat je ook sprinters kunt disciplineren door gewoon strenger en vaker in te grijpen op op op dit soort fouten? Ja, dan denk ik wel jouw. Zeker weten, maar goed, als je na een aantal sprint zag zeker de eerste in de Tour met Bernhard en Juan.

[00:44:06]

Ja, en hoe de slalomt en gezicht zacht werd. Kijk hé. Het bizarre danweer. Zeg maar dat ik denk aan jou, want Union denkt de tweede sprint die. Dat was echt een zigzaggen. En iedereen complimenteerde hem. Nou ja, super knap gedaan ook hoor. Ja, maar niemand heeft het erover. Zeg maar euh, dat bijna drie meter van zijn lijn afwijkt om jouwen op te vangen. Te meer om af te remmen terwijl. Euh.

[00:44:30]

Hoe heet dat ik? Nou ja, goed, we gaan en dan hoef ik niet op de meter allemaal zeg maar. Maar euh, waar ik net zo ver af van zijlijnen als delen alleen jouwen valt niet. Ja, als alles dus. Dit soort acties altijd bestraft worden, ja goed dan dan worden denk ik wel minder. Maar ik vind dat we toch even moeten noemen. Dat in dit licht bezien is toch idioot dat er met Dylan Groenewegen nu is gebeurd?

[00:44:52]

Ik ben al uh, ben al weken boos over dat. Ja bij dienend doet niks anders dan er in heel veel sprints gebeurt. Alleen nu loopt het een keer slecht af. Ja nou, ik vind de straf die delen krijgt vind ik ook veel te hoog. Kijk, uiteindelijke Fabio heeft daar niks. Aandelen heeft de niemand, niemand heeft hier iets aan en zijn nu echt alleen maar verliezers. En euh ja Sander, dat wel. Volgens mij hadden ze dat wel een hele andere draai aan kunnen krijgen.

[00:45:19]

Zeg maar dat de Denen en Fabio nog zijn dochter van dan en misschien nog steeds verliezers, maar dat er nog wel ergens een positie, iets positiefs, iets uit geleerd kan worden ofzo.

[00:45:29]

Ja, want we hadden net natuurlijk over die feeststemming in uh in na. Uh uh, Luik-Bastenaken-Luik en het Ainsworth gezamenlijk verdriet naar naar dat je na die Tour. Weet je wel dat de teleurstelling keer iets vertellen over. Nee. Laat ik het dan gewoon over jou vragen hoe jij daar toen naar gekeken? Want ik kan me voor. Je kent Dylan goed. Fabio waarschijnlijk ook wel Akenkaai. Ik ken Fabio. Ken ik in principe wel van een keertje kletsen met elkaar kent Fabian niet supergoed, maar wel ja redelijk.

[00:45:59]

Ja, maar je bent ploeggenoot natuurlijk. Van de dader eigenlijk. Als derde kan ik heel goed en heel. Dat moet ook echt een bizarre gewaarwording zijn. Toch? Maar het zeker. Ik kan me voorstellen, zeker als de ideeën. De eerste uren kaas beschrijven, hoe dat dan bij jou binnenkomt. Of Anita, dan merk je toch wel denk ik dat je ook wat ouder bent, maar je hebt ook gewoon niet. Ik heb ook heel slecht geslapen toen.

[00:46:20]

Euh ja, je weet ze gewoon. Maar ja, dat. Kijk, ik denk ook. Iedereen heeft het allemaal over ouder worden. Maar het komt natuurlijk. Zeg maar harder binnen omdat je zelf ook regelmatig dan een keer met zo'n snelheid op de grond gelegen hebt. Ja, een euh. Ja, dan komt het op de één of andere manier. Euh, ja, identificeer van wat staat er met het slachtoffer ofzo? Ja en euh ja, dat zal al.

[00:46:44]

Dat zijn wel dingen van dan ben ik wel blij. Zeg maar dat ik dat. Nu niet. Hopelijk niet meer gaan meemaken, zegt Maaren. Die risico's en die valpartijen, dat doet je enorm veel. Ja. Bedoel je dat je het eerder op jezelf betrekt omdat je het beter kan voorstellen dan anderen? Ik denk het ja. Dat moet toch een reden zijn waarom jou als ouder als ouder is, zeg maar dat het je meer aangrijpt. Dus ik denk denkt zoiets?

[00:47:07]

En euh ja hoor, als je als jonge hond begint. Dan ben je ook wat minder vaak gevallen. Beter toch wel wat meer onbevangen ja.

[00:47:13]

Denk je ook dat Dylan misschien deze actie op deze manier niet had uitgehaald als iets ouder was geweest en zelf ook vaker? Nee, want kijken wat je wat? Ik denk dat hier gebeurd is.

[00:47:25]

Euh, nou ja, zij rijden op het snelle scherpst van de snede. En euh. Na een sprint zijn allebei twee topsprinters die allebei tot het gaatje gaan zeg maar euh. Ja en euh. Allebei waarschijnlijk opgenaaid. Tot en met, want de eerste wedstrijd na de korona breken. Je gaat hem gewoon winnen zeg maar. Nou ja, en dan krijg je dus dat er zo'n idiote sprint wordt toegestaan waar en waar we op wordt gehoopt. We hebben de snelste sprint van het jaar, dus die mannen die ruimers ga ik 80.

[00:47:57]

En dan komt Fabio uitgezochte van Dylan dus die rijdt zeg maar. In plaats van een half per uur harder wat er normaal gebeurt, rijd je nu in één keer in misschien wel drie per uur harder dan wat dan wat dit land deed. Dus Fabio die heeft. Mee denk ik dan ha meegaven. Het gevoel van de Aike wippen zo overheen. Waar normaal gesproken zeg maar heeft. Hier heb je dan denk ik sneller dat gevoel van ik ga het niet halen.

[00:48:21]

En dan? Remie wordt dindag gediskwalificeerd. Ja, winnen Fabio. En nu heeft Fabio zeg ik heel lang het gevoel gehad van ik er zo tussendoor zeg maar waar ik aan gaat. Zoveel harder. Ja en euh ja.

[00:48:33]

En dan blijf je dat een stuk. En dan in één keer. Denk aan één keer kon je er dus niet tussendoor omdat dat hek 3 centimeter of vijf centimeter uit de lijn stond. Euh, en een je aan een hek hangen. Ja, en toen was doordat het bergaf was. Ja, maar als je snelheid zou hoog was.

[00:48:47]

Ja, de sneeuw ligt zo hoog en je zit in dat zo. En je zit in het zog, je zeg maar. Dus. Dus hij kon zeggen wat. Het Sochi? Ja, zeg maar uit de wind bij delen dus. Dus komt zeg maar o zo grijs, zeg maar een soort wind winters te delen.

[00:49:01]

En ze gaan me nadelen toe. En euh ja ja, als je dus 80 rijdt is dus alles is bijna maar het euh nee de wind waar je tegenaan rijdt en die hij. En hij heeft een vaarbewijs dat op de maar niet. Dus ik maak dan zoveel makkelijk snelheid als je uit het wiel komt. En normaal gesproken lijkt het allemaal enorm euh, snel te gaan hoe snel iemand iemand inhaalt, zeg maar in een vlakke sprint. Maar dat is misschien n paar uur of een half uur of een keer anderhalf per uur.

[00:49:31]

Maar nu omdat je naar beneden gaat. Heb je zoveel meer voordeel van uit het wiel komen. En dus is jouw snelheid ook zoveel hoger dat je dat euh ja ja, je hebt verschijn.

[00:49:42]

Waarschijnlijk had hij op dat moment gewoon gevoel van tupel. Ik ben er voorbij. Ik wil hem zeg.

[00:49:47]

Maar ja, dus was er ook een beetje een ongelukkige samenloop van omstandigheden van en net na Cronin crisis en Polen waar dit de hele tijd gebeurt. En dan nog een beetje opgenaaid van snelste sprint ooit. Dat gaan lekker bergaf. En dan had hij ik denk eigenlijk alleen als je de. Ik denk niet dat er iemand in het hek was beland als de vlakke sprint was.

[00:50:06]

Ben ik van overtuigd. Maar goed, we gaan nooit weten. Nee. Zwaar en zal er niets veranderen in Polen. Want die koersdirecteur die zijn gelijk ligt niet aan parkour. Nee, en het bizarre is dat we die aankomst is er al 10 jaar ofzo. En er is ook al twee keer op gestaakt. Ja, misschien zelfs drie keer. Ik heb zelf een keer meegemaakt en hier aankomst besteed. Ja dus. Kijk nu euh. Gaat daar waarschijnlijk niks aan gedaan worden?

[00:50:30]

Euh, de UCI die kijkt de andere kant op, denkt van. Kan je aanname gaan op dit moment degene die de fout maakt. Als derde gaan we straffen. En euh, daar blijft het niet bij. Is het gewoon triest? Ja, nou was zagen we van de week een hele mooie foto waar iedereen blij van werd. Van Fabio Jakobsen die weer in op de fiets zat met zijn vriendin, samen een rondje was gaan fietsen.

[00:50:50]

Ik ook iets. Ja, logisch. Ja ja toch? Jouw met aanbrengt gewoon wat terugvoert van Van der Hield. We zijn hier alweer zeg maar niemand die hier iets gaat nog een lange weg woordvorm. Ja, om terug te komen op zeeniveau. Uhm. Inmiddels hebben we toch ook wat je naar. V. Voelden wij ook wel. We hebben ook al echt zo te doen.

[00:51:12]

Dylan Groenewegen dus als je de de de. Fabio heeft nog gezegd maar zijn herstel en zijn dat feit dat ie eigenlijk het slachtoffer is van een actie. Groenewegen moet ook leven met het feit dat ie gewoon de dader.

[00:51:24]

De dader was eigenlijk. Ja. Uhm, nou heeft die net een schorsing gekregen van van tot mij. Volgens mij gaat hij daar bovenop komen. Denk je? Een goeie vraag. Ja, je denkt het wel bij. Ben optimist. Ik denk het wel. Euh ja, ik. Ik hoop uiteindelijke ja dat dat hij en Fabio een keer kunnen afspreken. Volgens mij hebben ze hetzelfde management als ik het goed begrepen. Ja ja, da's dus ook gewoon een keer over kunnen hebben.

[00:51:52]

Een keer euh, een traantje laten euh. Ja en euh, dat weten als die rechtszaken nog lopen, dan dat ze dat goed kunnen afsluiten samen zeg maar ja. En dat. Dat Nederland euh. Gewoon nog die tweede jonge, frisse topsprinters houdt. Maar ja, het gaat ze allebei. Ben ik bang wel tekenen voor het leven, maar daar kan het niet. Zeg maar. Ik hoop gewoon dat ze het Quran hebben kunnen kunnen bijleggen. En euh, ik bedoel.

[00:52:21]

Dylan heeft dit niet. Nou. Euh ja, natuurlijk nooit bedoeld. Ja en Fabio is daar gewoon. Euh. Enorm ongelukkig het slachtoffer van geworden van van de hele. De hele samenloop. Ja, ze kan ja wat ik zeg. Ik hoop dat ze keer kunnen afspreken en er een punt achter zet. Want en als het goed is gaan ze mekaar nog heel vaak tegenkomen. Hopen wij ook. Ja en nee. Als we het laatste nog geweest teruggaan naar want ik zat xana je gisteren zaten te kijken toen je bij de Rabo opleidingsploeg.

[00:52:52]

Maar ja, heel veel euh, heel veel ereplaatsen. Heel veel in de top vijf en twee top drie. En toen gingen naar. Toen gingen naar de profs. En met wat voor wat voor verwachting maakte hij de overstap naar de naar de profploeg van van Rabo? Wat was je gedachte? Ik word net nog een carrière als Dylan Groenewegen sprinter zelf voor de zeges gaan. Of was je meer sprinter aantrekken? Ja en hij heb dan.

[00:53:19]

En dan heb je nog wel de ambitie denk ik. Dan had ik denk ik ook wel allemaal in de klassiekers. Wel, ik wil graag uitslagen rijden. En euh, zeg me niet als sprinter, maar als klassieker. En als sprinter was ik niet snel genoeg. Maar ik was wel op zich al een sterke jongen die kon overleven en daarna met een sprint van een beperkte groep kon ik wel goed plaatsen. Ja, soms een keertje winnen ook een euh.

[00:53:42]

Nou maar dat idee word je ook beroepsrenner? Ja, maar ik had al vrij snel in de gaten. Van als ik het. Uiteindelijk moet je je toch onderscheiden als je op het hoogste niveau wil blijven, wil blijven acteren. En als ik dat wil, dan moet ik iets doen wat iemand anders niet kan.

[00:53:59]

Oh ja, en heb je echt pragmatisch op een gegeven moment gekozen? Ik wou blijven bij deze ploeg blijven aan jou.

[00:54:06]

Toch wil ik toch een soort, een soort soort van wel. Kijk, je kan ook op een bij een andere ploeg of een lager niveau draaien. Dan kan je de hele dag door jezelf zijn. Maar het lijkt mij. Ik had wel de ambitie om op tijd op het hoogste niveau te doen. En als je dan iets kan wat iemand anders niet kan, dan kan je blijven zeggen maar het lijkt me toch best wel ingewikkeld, want dan dan rol je uit je.

[00:54:25]

Dan krijg je van die titels als meesterknecht of in een sprint piloot. En zo, maar eigenlijk altijd. Dan zeg maar een topsportcarrière, maar wel in dienst van ook al te denken van jammer. Het is eigenlijk best wel met elkaar in tegenstelling ofzo. Weet je dus je bent je. Je topsporter gaat natuurlijk ook gewoon over winnen en individueel winnen dan. En met je handen in de lucht over de streep komen lijkt me best lastig om die transformatie dan te maken als topsporter naar daar zo'n veel meer soort dienende rol.

[00:54:53]

En daar dan ook zeg maar de voldoening uit te halen. Ik snap wat je zegt, maar de Laura wil er ook graag iets over zeggen.

[00:54:59]

Maar je hebt altijd zelf het voorbeeld. Als voetballer lacht hij.

[00:55:03]

Veel langer kan je nog economic fan zeggen. Jij gebruikt zelf vaak het voorbeeld. Als je in het voetbal dus de de sprint, de spits bijvoorbeeld, die scoort. Maar het is wel de hele ploeg die daarmee wint. Dus van de verdediger verwacht je ook niet dat hij een doelpunt maakt, maar hij draagt er wel degelijk aan bij. En ik denk dat je hem, als je dat een beetje begrijpt, dat je daarom wat een van de eerste dingen die de jongens als ze al een beetje lucht weer hebben zeggen als ze over de finish komen is dat ook een prestatie is van de ploeg en van het team.

[00:55:34]

Dus uiteindelijk is het één iemand. Die overigens als eerste over de streep komt, maar het is wel degelijk een teamprestatie. Ja ja, dat snap ik wel. Ja en ik heb dit kost al moeite denk ik voordat je dat zelf ook zo voelt dat ik toch of niet?

[00:55:47]

Ja euh, misschien wel. Maar uiteindelijk daar dagen koinè. Je wordt er ook op geholpen. Gecoacht zeg maar de openbare. Bij Rabobank. Was op dat moment natuurlijk ook nou zal er geen financiele problemen zeg maar m. Dus in principe geldt klotsen tegen de plinten. Is waar een bank voor? Geurtsen Ik.

[00:56:08]

Dus je moet ook wel gewoon de. Nooit over nagedacht over geld genoeg. Ons geld zoals een bank voor het diner in een rol die je had.

[00:56:15]

Zeg maar wat je wel goed betaald. Ja, dus je had ook niet het gevoel je. Ja, daar krijg je ook wel gewoon nog een directe beloning van zeg maar. En wat er dan later bijvoorbeeld gebeurt? Of als je bij een kleinere ploeg zit op waar wij gingen. Antic van Rabobank naar Blanco en dan vooral Belkin. Euh Lotto-Jumbo toen nog budget zeg maar doormidden. Nou ja, dan kan je je knecht ook niet meer eigenlijk niet meer goed betalen.

[00:56:41]

Stam wordt het wel. Ja, wat valt die beloning op de rechterflank? Dan krijg je eerder zulk soort vragen als dat jij je ook gewoon Naya beloond wordt alsof jij de zevenen kon worden die dag op de elfde. Maar je hebt gewerkt voor die jongen die je die kon winnen. Ja, zeg maar. Want nog heel even terug toen. Toen je in deze transformatie eigenlijk doormaakte was er toen één specifieke sprinter met wie jij toen ging trainen en voor wie jij de de sprint piloot werd.

[00:57:09]

Ja, Braun, Renbaan Braun is de eerste die Freire was. Daarna was daarna vrijwillig vrij vrijkomen laat. Ze waren we allebei in dezelfde ploeg. Alleen ik was minder goed. Dus je moet je toch een beetje opwerken in de ploeg voordat je mag werken met de besten.

[00:57:26]

Je moest promoveren naar Freire van Eva Braun, een soort van ujja. Daar heb ik de ervaring op dat moment zelf niet zo. Maar als je terugkijkt zeg snap je dat het zo werkt. Snap je wel een beetje, zo lijkt wel. En wie was met wie? Vond je t leukst tijdens je carrière om dit te doen? Wie was de leukste kopman om of? Ja, maar Graham was misschien wel één van mijn leukste jaren uit een. Hij moet wel zeggen dat het met Oscar was.

[00:57:48]

Wel specialer, want hij won ook speciale wedstrijden. Maar zeggen dat wel ja, maar puur qua plezier was het met Grahame en met Matsumoto met zwemmen. Puur qua plezier was dat het leukste, want ik vrij was ook wat minder van het teamwerk toch? Dat was iemand die meer zelf ging springen. Ja, en we hebben een keertje ruzie gehad omdat je zei dat we. Hij had niet gewonnen omdat ik het niet goed gedaan had, maar hij had niet zoveel vertrouwen of niet genoeg vertrouwen in mij.

[00:58:16]

Dus hij koos zijn eigen weg. En dan wel niet als dat. Maar ja, ik was wel jong, maar ik durfde dat wel tegen te zeggen. En het was wel even stil. Want en dan krijg ik kwam die later kon niet meer halen en kreeg ik een koffie van hem hebben daarover gehad. Maar ik wel, dat wist ik ook niet. Maar dit keer was ik de eerste die je ooit een koffies van hem gekregen had. En ik had geluk aan de zijde, want een groots gebaar met wat geluk kan zei dat we dachten Navel niet te sprinten kwam de Jamaer uit mijn wiel, zeg maar.

[00:58:40]

Het is een euh. Maar ja, toen had hij addicted. Alex zijn vertrouwen. En dan hebben we wel. In ieder geval niet op het hoogste niveau, want zo ver was ik toen zeker nog niet. Jawel, hij Ruta del Sol, Tirreno-Adriatico. Dat soort wedstrijden. We allemaal samen gedaan.

[00:58:54]

Als je je hebt natuurlijk. Dus je bent je hele carrière, de Rabo en later zeg maar de opvolgers. Mijn Rabo trouw gebleven is jou. Is jouw rol in die jaren ook nog nog veranderd? Want sprinters komen en sprinters gaan. Maar Tom Leezer bleef altijd bij Rabo rijden. Ja klopt. Ja dus ik heb eigenlijk vanaf het moment dan euh. Dat ik mijn eerste Tour reed, zeg maar vanaf 2010 of dat jaar. Ja zeg maar toen euh, wisselde ik een beetje van.

[00:59:22]

Ik deed in de klassiekers en daarna niet euh, met de sprint ernaast, maar nam het met een ronderenner zeg maar rustig en Naya na een grote ronde toe en dan aan een kopman in een grote ronde ondersteunen.

[00:59:36]

Ja. Maar zou het toch grappig zijn dan beter soort? Dat was dan weer een andere rol. Wel denk ik dat wel Die Welt beroep doet op diezelfde type vaardigheden. Dus gewoon positioneren inderdaad en veilig vooraan blijft. Ja, maar je explosiviteit moet je wel een beetje kwijt raken. Ja, want dan rijd je natuurlijk ook minder goed bergop. Het is fijner als je iets beter bergop rijdt en iets langer in de wind kan rijden. Ja, en dan zou je heel explosief bent.

[00:59:59]

Daar heeft ik een wat tragere ronde kopman. Heeft daar niet zoveel aan, dus qua training en qua lichaam samenstelling en zo. Dat is veranderd wel van, want dat verandert wel ja, want het was ook een periode toch dat de ploeg minder een sprinter had. Zeg maar tussen toen. Toen Blanco kwam het een bank, Blanco Belkin en toen begin van LottoNL-Jumbo. Toen hadden jullie iets minder. Dat soort gat tussen Freire en Groenewegen. Ja, Moreno Hofland moest dat toen een beetje opvangen.

[01:00:29]

En er waren natuurlijk Theo Bos aan het eind van Rabobank toen nog gehad en begin van Blanco dus theorie. Nou, die won en kwam toch al een keer of tien per jaar. Is die euh die hij die heeft dat wel opgevangen? Eventjes, maar die moest op een gegeven moment weg. Na Belkin. Maar dat weet ik niet. Honderd procent zeker meer. Ja ja, Moreno die euh kon dat gat niet vullen. En toen hebben ze een jaar lang ook helemaal niet één of twee jaar lang helemaal niet op een sprint ingezet.

[01:00:56]

Toen kwam als dieptepunt. Zeg maar dat we vijf of zes wedstrijden wonnen als ploeg. Heel treurig was. Zal pijnlijk.

[01:01:03]

Ja, men kijkt echt heel erg slecht en knikt jij heel vriendelijk toe. Ja ja, dat was echt. Dat wil zeggen dat dat. We hebben in het voorjaar een special gemaakt over de transformatie van euh, lotto limbo naar Jeneverfeesten. Maar zoals euh, lotto hield Columbo was er altijd. Dat was de bijnaam van T. Van de tv in dit jaar. Dat toont dat het eigenlijk een lachertje van het peloton was. Ja, natuurlijk lukte echt niks.

[01:01:28]

Merijn Zeeman heeft ook wel eens wat over verteld over dat dat echt verschrikkelijk was, maar dat lag niet.

[01:01:32]

Niet per se alleen aan de sprinter of of ronderenners of fiets lag ook aan de Up. De manier waarop we toen trainden, zeg maar. Het was het. Nee, je hebt een special over gemaakt. Is wel echt een totaalplaatje waar we op maat te veel dingen helemaal verkeerd deden en de verkeerde kant op gingen. En dan? Ja, en dit. En het contrast met natuurlijk de gouden jaren van de Rabobank. En nog wel zeg maar. Het was natuurlijk heel erg groot, dus dat je nog wel steeds met dat beeld.

[01:01:59]

Toen weet je nog wel steeds met dat beeld bekeken. En dan is natuurlijk helemaal treurig dat je zo n zo'n vermaarde ploeg zeg maar zo ziet, ziet Afga zeker weten. En ja, wat ook terug is dan een stuk op het niveau van de journalistiek. Dat ze van Moreno Hofland hetzelfde verwachten als van Oscar Freire gaat ook nergens over. Ja maar ja, uiteindelijk staat wel zo op papier straks of straks doen. Ja, weet je nog goed hoe de UDID dat dat diepte pee wee?

[01:02:24]

Wat was jouw dieptepunt in dat jaar? Of heb jij dat ervaren als een OS? Want dat lijkt me ook echt helemaal niet leuk om daar bij te koersen.

[01:02:30]

Nog gewoon dat het hele proces van geen wedstrijd kunnen winnen zeg maar. Vandaar dat je pas in Yorkshire je eerste wedstrijd wint.

[01:02:36]

Gewoon dat je die hele aanloop. Ja ja, dat vreet gewoon. Naja. Ja, ja, als er ook al was ik dan niet degene die het af moet maken, zeg maar gewoon dat het gewoon niet lukt. Je voelt het toch verantwoordelijk voor en je doet je best dat niet?

[01:02:49]

Euh ja ja, dat zal. Het zal niet helpen. Nee, zeker niet. Maar wat was voor jou? Want jij hebt natuurlijk dus dus tussentijd dus de. Dat was het dieptepunt. Ja. Weet je nog wat voor jou het moment was dat je dacht? Nee. Volgens mij hebben de weg naar boven nu weer gevonden. Ja, nou ja, goed konden wel eventjes. Robert werd toen vijfde of zesde in de Tour. Daar was ik nogal.

[01:03:14]

Euh, verdomd knap. Wordt vaak vergeten dat het in het najaar geweldig doet en een goeie uitschieter was en laat heel mak over gedaan. Dus naar de. Maar dit was ook het hoofddoel van managers, euh, nou ja, als je als dat dan lukte kreeg je jezelf persoonlijk ook een goeie tour, dus dan heb je daar wel wat spoelt. Ja, die wrange smaak van het begin een klein beetje weg wel zeg maar. Euh ja. Uhm.

[01:03:39]

Maar ja, goed. Toen kwam euh. Toen gingen mijn vrienden, werd erover gebrainstormd en voor iedereen mocht naar Zoetermeer komen. Denk zelf zo'n ding die winter ja. En natuurlijk. Toen presenteerde Marina natuurlijk het plan om in te gaan zetten weer op een sprinter. Een Dinneweth. Dillen werd aangetrokken en na Marijne altijd alle al weet ik nog wel. Je had alle denk ik. Tien seconden, twintig en dertig seconden en een minuut dus of zo had hij je opgeschreven.

[01:04:07]

En uhm, nou ja, ik had samen met Sep Vanmarcke de hoogste minuten waren van de ploeg op dat moment. En dan kwam die meter, zegt Tom. Jij gaat weer terug naar sprinter, zeg maar. Dit jaar presenteerde hij kon een minuut lang kon jij het hardst rijden van allemaal? Ja nou ja, goed vermogen qua vermogen. Op dat moment was dat naar voren gekomen. En ja. Dus ja, toen, maar dat moest ik wel eventjes over nadenken.

[01:04:32]

Ja, het was net die transformatie gemaakt om minder met minder kracht klassementsrenners te krijgen. Ja inderdaad. En ja, ik mocht het nog doen denk ik al drie of vier jaar achter mekaar de tour rijden. Ja dus dan denk je ook van ja goed, ga ik dit doen? Euh. Maar ja, hoe denk je ook een klein beetje na over het plezier, over je positie in de ploeg? Maar ja, uiteindelijk is het een keuze of wordt het.

[01:04:54]

Je wordt in ieder geval verteld van dit ga jij doen.

[01:04:57]

Ja, na goed, ik heb vaak wel de illusie altijd dat ik een ja ja ja goed.

[01:05:05]

Het wordt gebracht, wordt misschien geboren was een keuze. Maar ja, ik denk wel ergens dat je kan kiezen natuurlijk. Je kan ook nee nee zeggen. Kijk niet voor je contractonderhandelingen voor je langetermijnperspectief. Maar goed, uiteindelijk was stukken ook een heel mooi plan. En Marijn, die kan dat ook enorm goed verwoorden. En euh, kan mensen enorm enthousiasmeren. Mij ook. Dus uhm nee, dat doe je natuurlijk niet. Duurde niet heel lang om de orders voor ik daar ook echt in geloofde en voor voor wilden gaan.

[01:05:38]

Ja Runa, en valt dit samen want de Timna in je zei na al ja in je persoonlijk en we gingen dus. Dus ik zat te denken bij het clubje Dillen. Ja, en dus de aller B. Ja, de echte prille begin van de sprinttrein. En hij wint de allereerste wedstrijd die we doen. De eerste etappe van Valencia naar. Als je dus dat jaar daarvoor pas in Yorkshire wint. Halverwege mei en het jaar daarna win je de allereerste wedstrijd waar je aan meedoet Aafjes.

[01:06:08]

Behalve de club in Australië zeg maar ja, heb je wel het gevoel dat je iets goed doet. Euh, weet je wel dat dat? Euh. Dus vandaar euh. Heel lang uitleg. Ja, nee, nee. Maar nee hoor. Interessant, want en met wie hadden jullie toen een treintje gevormd? Want je had dus Dilan? En jij en deze Vanmarcke ook maar een treintje?

[01:06:26]

Ja, Sep ook. Maar ja, Essebsi was natuurlijk altijd in voorbereiding op de klassiekers, dus die was die 1 waking zat toen bij treintje van Moreno nog in t begin. En Robert Wagner Robert Wagner waar we de beroemde componist. Ja, het is altijd wel twee treintjes. Eentje van Moreno, eentje van Dylan en euh man. Maar ja, waar ken je? Die zat dan bij Moreno. Ik was met Dennis van Winden en Paul denk ik in Valencia met Dylan.

[01:06:56]

Later na het voorjaar zijn is, is dat allemaal weer gemixt en gedaan en uiteindelijk euh, nou ja, nee, dit lag natuurlijk steeds steeds beter doen, dus die kreeg het ook. Probeert de zaak zo goed mogelijk het beste treintje voor te maken?

[01:07:08]

Ja, maar daar zat je ook bij toch? Ja of t algemeen wel ja.

[01:07:12]

Dus toen gingen jullie naar de Tour de toekomst? Maar die tour heb ik niet gedaan.

[01:07:17]

Dat is niet de tour van Groenewegen in Parijs die daarop de eerste jaren was. Juist, nou ja, precies. Als ik het goed heb. Ja, volgens mij het jaar erna.

[01:07:25]

Maar het is bijzonder om om dan weer onderdeel uit te maken van zo'n project wat weer de goede kant op gaat en dat ook te voelen. Ja inderdaad. Kijk en euh. Maar dit wordt het net over. Euh, wordt het een periode? Hadden we dat altijd wel wat voor de podcast? Of eigenlijk tijdens een podcast? Dat ik het gevoel dat ik maar een beetje dom voelde dat ik nee, dan hadden we het in de podcast, de podcast Helemaal in t Begin en dan kijk.

[01:07:48]

Als je dus aan zo'n project weer mag beginnen. En nou ja, je wordt enthousiast gemaakt. Je krijgt wat verbonden verantwoordelijkheden binnen de groep en binnen binnen zo'n projecten. Maar jij wordt er op gecoacht op gestuurd dingen. Nou, dan heb je ook geen tijd om je daar over na over dom te voeren of iets. Sterker nog, je je hebt natuurlijk. U wordt constant uitgedaagd om de groep beter te maken en jezelf ook, zeg maar.

[01:08:11]

Dus dat maakt ook als je een aantal van dit soort transities binnen binnen een ploeg meemaakt en ook de ploegen te je wel veel wisselingen. Dat het dat je ook. Niet snel bent uitgekeken binnen op papier dezelfde ploeg, maar voor jou maar dat clubje mensen waarmee je werkt. Of wij juist helemaal over de hele ploeg heen betrekt, zeg maar. Ja. Verandert er eigenlijk elke tweede rivier? Verandert er enorm veel? Ja, ja, ja precies. Maar zo phet om dan in het jaar dat je afscheid neemt dat dan?

[01:08:42]

Dat je dan leest dat uit de Jumbo vist, maar is nu gewoon de allerbeste ploeg ter wereld. Of super gaaf? Ja ja. Ik werd prof bij Rabobank en hier waren dan ook. Laten we zeggen waar de beste drie ploegen ter wereld op dat moment zowel Hill als Harry Vermeegen was zou ik zeggen.

[01:08:58]

De cirkel is rond. Ja ja, prachtig. En het was. Dit viel. Jouw beroemde WK optreden in Qatar was eigenlijk net een dieptepunt denk ik van LottoNL-Jumbo. Dat is net een uffw. Net een jaar later denk ik 2016 is toch wel. Want opkrabbelen? Ja, opgekrabbeld eigenlijk al. Dit is zo. Dit is dus natuurlijk de tragiek van de. Van de meester krijgt. Is natuurlijk dat je zelf niet zoveel in beeld rijdt. Ja euh.

[01:09:28]

En de en de en. Maar dat er komt altijd een moment dat je nu net de metafoor van de van het voetbalteam zeg maar. Het is altijd moment dat Berry van Aerle een keer een penalty mag nemen op een beslissend moment. En dan zeg ik dat ik een beetje wat er wat er tijdens dat WK gebeurde. En toen was ik Berrie. Ja ja, waar is dus en ik de.

[01:09:52]

Wat grappig is dat de meeste luisteraars die zeggen dus meteen. Die hebben meteen als ik de naam Tom Leezer horen denkt wow who? Dat was gewoon even dat wij dachten een moment dat Tom Leezer wereldkampioen ging. Euh ja, op, zeggen de Qatari hoogtepunten tekort? Wel goed? Ja toch? Ja zeker? Beschouw je jezelf ook wel als ze als zeker weten? Ja, ik vond dat ik van leuke vraag van Bob de maanvis die bij ons instuurde. Van hoe voelde het om dichterbij de wereldtitel te zijn geweest dan Mathieu van der Poel?

[01:10:25]

Dat wist ik toen nog niet.

[01:10:27]

Nee, ik heb geen moment gedacht. Ik ga me niet winnen. Nou, niet er gedacht, maar wel waar het om draait bij het keerpunt zeg maar. Of keerpunten dat je het terug naar de finish draaide op twaalfhonderd meter. Of zo het een euh. Dacht ik wel. Dat is wel een heel groot gat. Ja, dan maar gered door een gele. Ging ook echt snoeihard weg. Maar eigenlijk geloof ik dat ook wel gewoon echt. Ik geloofde er wel in, maar ik dacht niet dat.

[01:10:48]

Ik heb niet gedacht van ik ga winnen, maar ik geloof dat ik geloof dat er wel een ja weet is. Dat voelt een beetje als een hele. Het was best atypisch voor jou als renner, zeg maar om zelf te gaan. Ja zeker. En om zo te springen ook om zo weg te springen met zoveel geweld. Dat gat te slaan. Ja, nee, maar was dat dan? Want ik heb ik hoop. Ik had toevallig nooit toevallig ter voorbereiding op de podcast nog eens teruggekeken allemaal.

[01:11:12]

Volgens mij is dat je met Terpstra niet. En die voorste groep? Uhm, moest Terpstra tegen jou zeggen dat je je moest gaan? Want dat was Terpstra.

[01:11:20]

Was natuurlijk toen wel ook wel iemand op wie ze letten en ik in motiveerden zeker. Maar ja, ik die die die wil, want ik zoveel mogelijk chaos en dat we gingen demarreren.

[01:11:29]

Dus die motiveer die motiveer daar zeker in. Ja en euh ja, het gekke is toch. Als je dan inderdaad de. Zo lang in een dienende rol gereden hebben, zeg maar dat je dan maar dat dat instinct wel effe soms door motivatie wakkere wakker dat het ook gewoon een optie is. Zelfs de vijf jaar daarvoor eny anders. Ja. Nee zeker weten.

[01:11:55]

Ja heeft ze niet, want dat dacht ik ook. Ik kan me ook voorstellen dat je na zo'n avontuur denkt van wel. Ik was hier echt. Ik was hier echt best wel dichtbij. Uiteindelijk ja, euh, kun je zeggen. Het peloton komt ook nog wel hard overheen weer. En zo gaat het veel berg Belgen achteraan staan. Er zaten nog best wel grote ploeg Belgen en ik heb mijn Avermaat en euh Boonen ofzo die hebt teruggepakt.

[01:12:17]

Dat filmpje, dit jaar voor het eerst wordt gekeken met Renegades, stuurt net een. Voor mijn gevoel wordt het eigenlijk heel ver weg. Als je zelf zeg maar rijdt en je voelt ze komen dan. En je voelt ook nog goed hoe ver het is, zeg maar.

[01:12:30]

Maar op televisie, de tv ziet het er uit alsof je er bijna bent. Ja, zoals zo goed als, want zeg maar de fiets voelt het net nog alsof je daar werkt. Wel euh, we hebben een berg in Nepal mogen beklimmen. Zeg maar goed, zo ver weg nog. Ja, en dat is wel een verschil met de nu zakken dan kijken was al best wel dichtbij eigenlijk. Ja voor. In mijn beleving zeg maar euh. Was het niet zo.

[01:12:53]

Voor jou was het toch al verder weg te maar dan het op beeld lijkt zeg maar na de finish.

[01:12:57]

Bedoel je van het was eigenlijk nog maar een kilometer naar de finish, terwijl je best wel een gat had. Bedoel je het zo? Nee, maar ja. Kijk, als je het op beeld zit denk ik het is nog maar mee. Landmeten, reizen, ijzer, ijzer, ijzer zo goed als ja terwijl die 300 meter is zo ver weg als je nog op de fiets zit. Dat dat laatste stukje.

[01:13:16]

Ja, het was wel een fantastisch moment. Het was de perfecte timing, maar ik vond ook leuk. Ja, ja, ja, precies. Het is een goeie dus.

[01:13:25]

Wat ik heel mooi vind is dat het is voor eeuwig is de naam Tom Leezer natuurlijk voor Be Foo verbonden met die demarrage, maar ook met Gugel immersie Serge Tom Leezer, waarop je jouw zeg maar in de camera ziet en het peloton daarachter ziet jagen in dat mooie oranje Nederlands shirt. Ja, dan kan je het zelf bijzonder hoor. Ja, heel tof. Want wat een leuke foto waar ik eigenlijk effe naartoe wil. Wat ik een erg leuk vraag vond was van Floris van mwl die zegt zoals de categorie personen van vjjy wordt gebruikt zoals ze net worden gedaan.

[01:13:53]

Gedaan door het Algemeen Dagblad in maart. Wat is jouw sterrenteam van oud ploeggenoten voor de Tour? Ja dit.

[01:13:58]

Deze vraag vind ik een beetje later. Laten we alvast even over hebben laten nadenken.

[01:14:03]

Ja, maar voor de Tour mag je daar niet bijgezet. Nee dus. Laten we dat. Laten we de tour weglaten. Mama mag en mag voor de tour en dat mag ook alleen maar. Jij gaat een leuke en leuke koers rijden waar je het gezellig wil hebben en die je wil die je ook graag wil winnen. En jij mag bepalen uit alle renners met wie je in de afgelopen jaren hebt hebt gefietst. Wie je meeneemt. En we horen ook graag waarom.

[01:14:26]

Dus laten we zeggen acht renners.

[01:14:28]

Maar wist je dat je als eerste te winnen? Wie moet qua gezelligheid na? Sebastian Langeveld? Sebastian Langeveld geniet van de show. Vinden we ook heel gezellig. Want ja, altijd uh, zullen ze een praatje klaar? Ja, super komische kerel kennen. Ze was ook al acht echt heel lang vanaf de junioren. Ja en euh ja, supergoed voor de sfeer. Ja Hernalsteen, een steengoede renner, steengoede renners. Ja ja, ook leuk. N.

[01:14:56]

Sebastian Langeveld. 2 You have oval van vooral. Maar voor welke wedstrijd Ben KT selecteren? Vooral omdat leuk, maar moet het een beetje beperken. Willem zegt gewoon in een rittenkoers van een week waar van alles maar alles wel een beetje inzit.

[01:15:11]

Of moet je ook een gevarieerd gezelschap? Heb je nodig, maar je moet het vooral zelf leuk vinden om daarmee mee het pad te gaan. Na goed een uur dan denk ik dan ga ik beginnen met de sfeer. Daar begint mij, dus ik zou Tankink ook zeker meenemen in de aanbranden. Denk ook als hier geweest bij jullie zeker zeker? Nou ja dan. Je wilt toch winnen? En na super aardige aardige jongen. Leuke momenten Primoz Roglic. Ik meenemen.

[01:15:34]

Ja ja, aardige mensen zeker weten, zegt een raadselachtige renner voor ons. Maar dat vind ik leuk raadselachtig te zijn. Ja, om gewoon euh, ja, maar het is ook weer niet zo min mogelijk. Energie euh, loze antwoorden geven ofzo.

[01:15:50]

Want wat is wat is? Wat is dan de kant van hem die wij niet kennen? Ja, dat is een euh amicale gezellige jongen. Echte familiemens? Ja, een euh. Ja, hij toont ook dat ook graag, zeg maar Naya en euh, maar niet. Niet alleen naar mij, maar naar iedereen van mij die op dat moment op pad is. Super dankbaar. Ja en euh. Ja. Hij geeft ook geen hand als je weggaat, maar geeft een omhelzing zeg maar.

[01:16:21]

Weet je wel een beetje zo zo weer zo iemand. Ja, je mag er altijd veel vertrouwen in jou hebben, want hij heeft toch ooit te keren? Op het laatste moment nog een beetje bij de Jiro meegemaakt? Nou, mooi compliment als dat. Gelukkig kon ik het waarmaken. Wist je? Wist hij meteen dat hij zo goed was. Daar kan Sikora via een rare route binnen de ploeg. Nou, je weet niet gelijk dat ie zo goed is.

[01:16:44]

En ik wist ook niet euh, nee, dat weet je natuurlijk niet. Maar ja, als dan een schansspringer op het allereerste trainingskamp van de ploeg de allerbeste test aflegt en eigenlijk om iedereen heen rijdt, zeg maar weet je wel. Overigens wel. Euh ja, dit is wel bijzonder. Het is wel speciaal speciaal mannetje ja. En ik kan me ook voorstellen dat hij. Ik snap heel goed wat hij aan jou heeft als je jouw kwaliteiten kent. Zeg maar als ik me kan voorstellen dat als je heel je leven geschat schans gesprongen hebt, dat je dan niet zo goed bent in juist dingen als positionering.

[01:17:18]

Maar inderdaad, daarna was er eerst in die zin heel leergierig. En hij is ook een van de ware. Één van de in ieder geval weinigen die daar echt extreem in in extreme interesse in had en ook al heel veel vragen stelden en dat dagen heel graag over wilden hebben. Zeg maar ja, hoe je dat doet. Ja en nee. En ook niet euh. De voelde zich en voelt zich gewoon niet en voelt zich dan ook niet te groot voor.

[01:17:42]

Ja, hij wil nog steeds leren van iedereen binnen de ploeg zeg maar.

[01:17:46]

Ja ok, ok, min of meer globalisme 4/3. Wout van Aert? Ja zeker. Leuke gast. Hm. Na een buitengewoon fenomenale wielrennen? Ja, ja, wat kan die niet? Eigenlijk gewoon je denkt ik neem gewoon een oranje klasbak mee, want die heb ik ook nodig. New Wave werd zelfs derde volgens mij in de laatste bergrit van de Tour of één laatste. Dus ja, dan kan je tijdritten kan winnen. Sprints kan winnen. Ja ja, dit is absurd toch?

[01:18:17]

Zoveel talent inderdaad. Iedereen die kan, die kan niet ontbreken natuurlijk. Ja. Wout van Aert. Een schande. Dat was 4 4. En we zijn dus met 5. Dus dan euh ja, je mag nu 0 3 meenemen. En natuurlijk in een moderne ploeg.

[01:18:29]

Ja 3 plekjes maar wat 3 plekjes. Euh ja, waar we. Ik kan me hier klein beetje voorbereid. Jij hebt ook. Ah ya ya ya ya ya ya Laura zegt de beste en een gezellige ploeg hadden ze even losgekoppeld. Allemaal voorstellen. Dus vandaar eigenlijk. Het begon met Sebastiaan Mattrick. Ik zat in dag in de gezellige modus, maar ik denk dat je het maakt. Da's waar. Je zit wel sterk qua gezelligheid. Samen zeker, maar ik zou ook zéker opstellen.

[01:19:00]

Ik zou Robert Gesink meenemen. Ja. Vooral over heb ik dan nog nog. Waarom? Waarom geen cinque voor in Bergen? Ja, maar ook euh, als je aan de leiding staat. En je moet of je wil iets verdedigen, dan is hij samen met Tony Martin en zijn denkt de mensen die van heel de wereld het langst op kop kunnen rijden.

[01:19:20]

Ja, dat elke dag. Ze doen het ook heel graag. Heb ik altijd idee. En volgens mij Robert nu zeker. En Tony ook. Ja ja, da's euh. Maar ik zou. Ik heb hem. Mag er nog maar eens kiezen denk ik. Of niet. Na 2 0 en twee. Euh, ja. Denkelijk Dumoulin meinem. Da's aardig. Na zo'n seizoen was onder de gordel. Ja, nee, ja, ik Tom zou ik meenemen.

[01:19:52]

Want ja, ik bedoel super. Goeie renner natuurlijk. Geen uitleg toch? Ja, maar dit is echt wel de.

[01:19:59]

Het lijkt ook verdomd veel te Tourploeg van dit jaar. Ja ja, goed, ik ga zeker van aard en de moderne Roglic qua prestaties gingen.

[01:20:08]

Als je je droom ploeg mag opstellen bij mensen die je waar je mee geregeld zou worden, hadden we gisteravond dus naar bijna gekeken. Naar dan. En dan zou ik toch wel heel veel jongens van euh, van de Tourploeg zou ik zeker wel meenemen. Ik denk dus in die zin euh. Als dat zo bekijken denk ik CEP koester dan nog eens uit te voeren.

[01:20:26]

Ja ja, want ook gewoon steengoed. Steengoed.

[01:20:30]

Een hele aardige jongen, maar dit zegt toch ook wel wat van het wat. Gewoon als je, want je hebt echt lang in die ploeg gereden. Ja, en het zwaartepunt ligt dus echt richting gewoon dit jaar. Het is gewoon de sterkste ploeg die ook. Hij heeft misschien nog wel een te maken. Het is niet meer zo goed uit vallen, waardoor nog eentje van de laatste voorlaatste plek, nog eentje van de oude garde van de oude garde.

[01:20:51]

Ja ja, ik heb wel euh, zeg maar dat ik denk van van van toen.

[01:20:58]

Nou ja, Robert was natuurlijk ook van de oude garde ge Geesink, maar die zitten. Die zitten dus nog steeds. Maar de. Oscar Freire, Denis Menchov, maar wel echt buitengewoon getalenteerde mensen op wielrenners. Echte of bizarre af. Ook echt een nieuw fenomenen vooral. En dan nog Oscar. Misschien nog wel meer dan 1 man Dennis. Ja, echt een natuurtalent. Ja echt. Euh ja. Zal niet zo gezellig, want dat is. Iets minder gezellig inderdaad.

[01:21:26]

Maar ja, ging nu. Ging hem winnen. Ja en Menchov ook. Bedoel dat een stuk ook. Dat is nou maar een keer een teambuilding gehad. Dat is de fameuze boottrip. Dus gingen we. George vertrokken? Ik weet eigenlijk niet eens we waren vertrokken, maar Harlingen, nee. Na in ieder geval ergens rond Friesland en Terschelling en Harlingen zou heel goed kunnen. Ja, daar zaten we een dag of vier op een boot. En waar waren verantwoordelijk dan?

[01:21:51]

Als er renners zijn voor het eten en drinken op de boot? Elke dag aanmeren, boodschappen doen en dan op de boot koken. Toen hebben we Dennis wel van een andere kant leren kennen. Dus als er een paar glazen voor elkaar zijn, dan is er echt een gezellige, leuke, spraakzame Russen denken. Ah, dit vind ik echt leuk detail. Is het jammer dat we hem dan nooit zien? En dat geldt voor veel mensen trouwens. Maar wodka en augurken hebben we geleerd.

[01:22:13]

Wodka? Nou, daar ging niet hard op in. Een heel hard. Mooi. OK. Uhm, ze nog een paar vragen van scheikunde.

[01:22:20]

Ik bedoel kijk, want dit is natuurlijk allemaal harstikke leken jongens. En daar kun je het ook goed dat die. Ik kan me helemaal voorstellen dat je dat dat een ploeg is waar je goede sfeer hebt en waar je mee kunt winnen. Nou is bij de rode lantaarn is altijd aan zij. Wij mogen altijd graag graag. We hebben een heleboel vrienden van de show, maar we hebben steeds minder vijanden. Een show lijkt ons steeds minder om. Iedere keer als we aan denken we hebben een nieuwe vijand gevonden, dan doet ie het super sympathiek.

[01:22:46]

Ja, bijvoorbeeld Vincenzo Nibali, die dan in één keer zo met een kankerpatiëntje op de foto gaat.

[01:22:52]

Ja, dan kun je met goed fatsoen geen hekel meer krijgen. En zo iemand. Maar Willem wil graag iemand aan wie we een hekel. Ik wil graag van jou horen in al die jaren proef prof zijn. Zeg maar wat zijn. Heb je nou? Welke renners heb je nou echt een tering hekel gehad? Nou, zo hard zal het, zo moeilijk kuiste de vraag zo stelt. Als je gewoon zegt wie was nou echt een tabac? Weet je wel dan?

[01:23:13]

Een tering hekel is ook. OK. Nou ja, en alles wat het is.

[01:23:18]

Ja, je wil gewoon eens in de krant. Wie is die? Moet onze? Wie moet wie die? Op wie moeten we onze pijlen richten komend jaar?

[01:23:24]

Kilda Quintana hebben we al heel vaak aan. Ja. Band Ja. Ik ben niet meer zo iemand die ook het idee ja vond, ik vond vind ik beter. Ik had in ieder geval t gevoel dat hij vond dat hij alles kon maken dat als hij naar links ging, dat je dan maar gewoon opzij moet gaan, zeg maar.

[01:23:47]

Maar dat was het zeker niet persoonlijk naar mij. Daar deed dit naar iedereen. Of nou binnen onze ploeg was er of buiten onze ploeg des te. Ze breedgedragen sentiment in het peloton? Ja, weet ik niet, maar in ieder geval waren een aantal mensen om mij heen me ze die uitnodigt en je gaat dat eventueel op aanbrengen. Ja, maar we konden ook in een Mobistar documentaire je dus gewoon Landa of Valverde en Quintana bij mekaar hebt. En dan met z'n allen naar de Tour moet.

[01:24:14]

Ja, dan zijn we een partijtje een partijtje ego's in Diva's bij mekaar. Zo ja, nee dus. Die euh, die mocht je maar op het lijstje en die mag van mij op het. Ja maar ik. Ik merk wel wat dat ik wel slecht ben in deze vraag. Want ja, ik weet namelijk zeker dat ik me aan aan mensen geërgerd heb. Maar ik kan dus nu dus niet 1-2-3 allemaal opnoemen. Dus blijkbaar is dat toch een beetje weggezakt nadat je gisteren moeten eprt.

[01:24:42]

Misschien ook Joke ga. Ik vind Quintana een hele goeie hoor. Wiel die rijdt volgend jaar gewoon weer mee en waarschijnlijk ook nog tegen jongens die wij graag zien winnen. Ja, die kunnen we prima meenemen als ze als nieuwe nemesis zeker. Ja, en ze kijken nog even een paar paar vragen van luisteraars. Ik vond er ook een leuke je buren vroeg. Wat is jouw favoriete fiets waar je op hebt gezeten?

[01:25:03]

Waar kom op gezeten? Ja ja, de Xavier Bianchi. Euh, is dat de linten die je de laatste waar we nu op rijden, waar jullie nu waren de ploeg nu afscheid van neemt?

[01:25:13]

Ja, zeker weten mag je me houden eigenlijk? Nu je gestopt bent? Euh, we hebben nog geen afscheidsfeest gehad. Euh, het zou kunnen zijn toch niet meer nodig en gaan overschakelen op Cervélo toch? Euh ja, ga naar Cervélo. Ja, officieel wordt alles verkocht. OK.

[01:25:29]

OK. En wat vond je de mooiste dag op de fiets? Vraagt Wilfred klappen en Van Groot. Ik denk een keer in Australië, ergens de Tour Down Under rond Tour Down Under. Ik ben altijd heel graag naar Australië gegaan.

[01:25:45]

Ja dus, euh, één van de één van die dagen daarvoor. De voor of tijdens ergens die die vond.

[01:25:52]

Dat is fascinerend. Want ja, jij zei euh. I don't want to be. Voorafgaand aan de podcast ook al eventjes over. Dus euh. Uit Australië. Hondje Mo I in Japan vond je bijzonder ok om naartoe te gaan, terwijl heel veel renners volgens mij helemaal niet pc zitten te wachten op dat soort trips.

[01:26:08]

Toch? Nee, nee, nee, zeker niet. Uitvoer naar Bejing gaan ook echt super leuke. Ja ja, da's gewoon iets nieuws. Niet altijd door dezelfde wegen als waar je waar je altijd op rijdt. Ik ben wat hadden gehad. Euh ja, gewoon nieuwsgierig naar de wereld.

[01:26:21]

Ja, of in ieder geval misschien iets minder nieuwsgieriger dan toen ik 22 was. Maar euh ja, nog wel. Eigenlijk nog wel gewoon ja. Ben benieuwd naar wat er allemaal nog meer is. Dit deel je wel met. Met Laura, met je vriendin, want die zou ook wel van. Wel jammer dat je carrière is afgelopen.

[01:26:36]

Ja ja, ja dus. En euh. En we hadden natuurlijk eigenlijk als idee dat we nu. Euh. Wordt het een mooie reis konden maken. En nu net euh, nu klaar ben. We hebben nog tijd, maar gewoon gooit Tuco gewoon roet in t roet in het eten. Dus dat maakt maakt wel heel jammer. Ja, misschien bij hoe jij met je rug nu wel tot de risicogroep en krijg je gewoon als eerste vaccinaties.

[01:27:02]

We hebben nog ook een vraag van luisteraar Pascal Eenkhoorn, die vraagt wat je bijnaam is. Ja, misschien ken je wel Pascalleke.

[01:27:13]

Maar ja, ik hoop dat Dirk zal luisteren. Pascal die euh, die vergeten alleen.

[01:27:19]

Zeg maar dat het er is dat er een verschil is tussen hoe hij mij noemt men Bayona. O ja, dus hij heeft een bijnaam voor jou. En zijn bijnaam voor mij is Tom Veelers. Er zijn nog maar aangeduid. Veelers noemt hij gewoon omdat hij zelf niet kan de goede naam kan onthouden.

[01:27:36]

Ja, ik denk het. Euh ja. Beetje dyslectisch. Goed kijkt op Petty talks? Vraagt Tom. Je hebt heel je carrière voor dezelfde ploeg gereden. Is er uberhaupt ooit zo'n flirt geweest met een andere ploeg?

[01:27:49]

Ja, ik heb al twee keer overwogen om om weg te gaan. Ik had een mogelijkheid toen euh, mogelijkheden hebben gehad. Maar het is nooit nooit. Ik heb nooit nooit concreet laten horen welke ploeg waar dat ik kon. Ik kun je t allemaal zeggen. Hij kon een keertje mee.

[01:28:05]

Sébas vroeg of ik een keer mee wil. Toen die na Orica kon. Oh ja, of Matthews dan vroeg voegde of ik daar interesse in had. Ja, toch wel over nagedacht. Maar ik wil het toernooi liever bij Rabobank blijven. Uh, oh ja, ook een keertje met, euh, hoe heet het? Uhm. IV heet in het Journal of German Kid Megens, maar dus maar ik heb nooit echt. Het is. Ja, ik heb wel wel overwogen.

[01:28:35]

Zeg nooit, nooit, nooit, nooit, het is nooit echt serieus. Nee, nooit echter echt. Uiteindelijk kon men toch. Loyaal vertrouwen of het in dit voelde gewoon altijd als mijn ploeg een. Ja, ik ben ook gewoon blij dat ik dat ge gewoon bij mijn ploeg gebleven ben en ook geeindigd. Ja nee, snap ik Willem zoeken en zoeken nog. Zeker als je je afvraagt hoe zat het eigenlijk al die jaren met je bril? Hoe kan je daar iets meer over vertellen?

[01:29:08]

Had je meerdere sport brillen op sterkte? Heb je nooit ongemak ervaren of gevaarlijke situaties?

[01:29:13]

Jawel. Euh. Nou ja, om te beginnen bij het begin. Ik heb altijd een sport bril op sterkte gehad. Sinds de beloften denk ik ja, toen was er een opticien in het Westland en die zag mij rijden met een gewone bril en die dacht dat dat dat kan niet. En dus die heeft mij toen een bril gegeven op sterkte en sporthotel. En sindsdien draai ik eigenlijk altijd met een. Met een sportbeurs op sterkte. En ik heb er.

[01:29:39]

Altijd eentje in mijn regenjas dus, de tas die mee is in de koers voor als er iets gebeurt dat ik een reserve bril heb. In de koers ja. En uhm. Of als het in één keer heel slecht weer weer is. Ik heb er altijd heldere glazen en dat was dan weer zo erg omslaat dat ik echt per se heldere glazen nodig heb. Voor mijn zegt zeg maar kan ik ook wisselen? Maar dat is maar één. Het is één of twee keer gebeurd.

[01:30:00]

Maar ja, dus daar ligt er altijd één. En ik heb er eigenlijk altijd eentje bij koers en eentje in mijn koffer.

[01:30:06]

Nog als reserve is me immers nooit voorgekomen dat je zonder zat. Nee, maar ik heb een keer bij de beloften gehad dat het. Toen had ik dus nog niet reserve brillen zeg. Zegt dat. Dat ik zo weinig zag wat ik me echt af moest zetten vanwege alle modder? Ja, maar dan ben ik eigenlijk gewoon kansloos, maar niet blind. Maar dan moet ik gewoon echt twee 2 meter achter de voorganger. Dat wil je niet met jou massaal sprinten?

[01:30:26]

Nee, maar dat doe ik zelf ook niet.

[01:30:28]

Wat is je? Wat is je sterkte? Het valt wel mee. Ik heb min één driekwartier min en min twee. Oh ja, maar ik heb een cilinder en een prisma. Dus mijn beeld is Vervoorn vervormd. Een beetje een euh. Dus ik ben de hele tijd aan het werken om op mijn hersenen dan vooral om om dat beeld op de juiste plek te krijgen. En daar word je heel moe van. En euh, ja, da's niet handig als je adviespunt is.

[01:30:53]

Lend lenzen daardoor ook geen optie? Nee, want euh omdat door die prisma is de binnenkant van glas. De buitenkant, de buitenkant van glas en de binnenkant. In ieder geval die zijn dikker en daardoor zou een lens zouden draaien, zeg maar omdat die er anders door de zwaartekracht zegmaar maar blijft. Dan blijft die niet op de goede plek. Brildragers onder elkaar heeft gesproken en het is gewoon belangrijk. Maar lenzen zijn voor mij geen optie. Ja hij. Euh.

[01:31:21]

Laatste vraag denk ik. Want naast naast de. Euh, het beeld van van het WK waar je die waar je bijna altijd gewonnen is er nog een beeld wat volgens mij blijft hangen. Dat is namelijk jouw reclamespot.

[01:31:36]

Ja ja ja, ze zitten je, dames en heren naast kampioen stokbrood. Beschouw je dit zelf ook als je finest in op tv? Ja, tegenwoordig wel, ja. En kijk op de al mijn Decroo ben ik in godsnaam aan doen hier. Ja maar achteraf ja de super avontuurlijke reclame mee mogen meespelen. Ja, hartstikke leuk. Hoe vaak krijg je die kansen? Ja, maar het is ook leuk.

[01:32:04]

En die Jumbo reclames is dat iedereen iedereen in die reclames een beetje denkt dat ben ik hier in hemelsnaam aan doen. En dat straalt er zo van dat Tom Dumoulin een supermarkt gevoel. Ja ga maar moeten dit contractueel doen. En dan euh, je hebt niemand gelooft op Tom Dumoulin ooit in een supermarkt.

[01:32:23]

Ja hetom. Euh, ja, we gaan richting afkondiging. Ik wil je niveau even namens alle bankzitten in de wielen kijken van Nederland ontzettend hartelijk danken voor al die mooie jaren op de fiets was zag je wat er was. Het was een waar genoegen. Dank voor alle successen waar je bijgedragen hebben van genoten en ik wens het allerbeste in je nieuwe carrière. Wat dat ook moge horen, dank je wel. Gaat goedkomen. Goed zo u luistert naar de rode lantaarn, gepresenteerd door uw favoriete bankzitters Tim de Gier en mezelf Willem Dudok.

[01:32:49]

Vandaag zonder Jonas Rice, maar met Tom Leezer. Waarvoor hartelijk bedankt Tom. Hoe vond je het om in een podcast te gast te zijn?

[01:32:55]

Ja, hartstikke leuk. Wil je nog iemand de groetjes doen?

[01:33:00]

Dat is de vaste rubrieken als de podcast Dions Vasto Willen je mijn moeder? Ja zeker weten. Ik weet niet of ze ooit naar jullie postcards geweest heeft, maar ik zal zeggen dat ze moeten luisteren.

[01:33:10]

Ja. Willy Willy. Ja toch wel leuk vinden vind ik mooi.

[01:33:14]

Groetjes aan Willy. Ook namens ons. Het is jouw moeder ook niet Willy. Nee Wally. Maar dat was Wally. Pardon? Vragen? Veel dank uit omdat veel dank ook aan ons spontaan ken je fiets van de show Sonos, aan de swingjazz, voor het gezellige muziekje en aan de vrienden van de show. Bijvoorbeeld Patrick, Kruder Reijmer en Niels Post, Jasmijn Joris, Ben Mattijs Hoek en ook en ook Bram van der Kruk, red. Maar Woudstra, Guus de Kraai als De Joode, Floor en Matthijs.

[01:33:42]

Ja, en daar kan je natuurlijk bij aansluiten. Want maak je je nou ook zorgen over een bezoekje van de kerst geest van Charles Dickens en hoe zij zullen oordelen over jouw vrijgevigheid en naastenliefde in het jaar 2020? Zorg dat je geen squats bent. Steunt nog deze december de tien nietin Tim van deze podcast en wordt onze Christmas Carol op de rode lantaarn podcast punten. Word je voor 2 50 per maand vriend van de show en geef je deze armlastige kantoorklerk een warme kerst?

[01:34:07]

Dan zul je geen 3GSM langs krijgen op kerstavond. En wat belooft dat Jonne ook niet ineens wonend in je tuin zal staan met kletterende kettingen om zijn nek? Eigenlijk zijn er alleen maar winnaars, zoals jij ook vriend van de show wordt. En dat kan dus op de rode lantaarn podcast punten nl. Ja Roland Duinoord. Verder mogelijk mede mogelijk gemaakt door dag en nacht media en het is koerspotentieel. De wielerploeg van Nederland en Vlaanderen bedanken voor de steun op vele fronten en in het bijzonder Bastiaen Galjaar, Martin Visser, Leon Gaaien en notaris Bas van Eijk, tevens gediplomeerd en prijswinnende brandweerman in Made.

[01:34:36]

En als we reageren op deze rode lantaarn, dan kan dat via vele wegen. Je kunt ons vinden op Instagram en op Twitter en op Facebook, maar je mag ook mailen naar groetjes. De rode lantaarn podcast Puntennood. Dit was het. Wij zijn er snel weer. Dan met nieuws eqov. Als je nog vragen waarom hebt of een Sinterklaas gedicht of een old long viering voor hem wil zingen, dan kan dat ook altijd. Leuk als ik een zinnetje heb, onmogelijk zinnetje heb opgeschreven en je hem dan voorleest en ik er toch uit kom.

[01:35:00]

Ja, ook dat doe je via de rode lantaarn podcast. Puntennood Tom. Heb jij nog een vraag aan Niels? Ik hoef niet per se moeten stemmen.

[01:35:11]

Wat zou je van Niels Eqov willen weten wat wat ie wilde horen toen je vroeger klaar was? Nou ja, als kleine jongen zit je in de klas? Vraagt de meester. Wat wil je worden?

[01:35:21]

Ja brandweermannen. Maar denk ik goed, dat gaan we aan hem vragen. Tim asiento asiento en Tom Gento tot wel honderd keer.

[01:35:30]

Nou is Daan zeer. Hoi. Like hier van dag en nacht. We hebben een spannende nieuwe podcast. De Vlaamse kunstroof. Het gaat over een gestolen paneel van het Lam Gods, het meesterwerk van schilder Jan van Eijck. En het diefstal is een van de grootste onopgeloste kunstroof aller tijden. En dat terwijl deze kunstroof gewoon opgelost had kunnen worden. Samen met journalistieke schaut duik ik in het Vlaamse mysterie. We lezen, afperst brieven, kraken codes en zoeken met amateur speurders naar het gestolen werk.

[01:36:13]

Luister je snel naar de Vlaamse kunstroof?