Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Caz Podcast. Dit is de stelling van Vullings en Van der Wulp. Wat bezielt deze mensen? De politieke podcast van EenVandaag en de NOS. We hebben gezien dat Mark Rutte bereid is om alles te doen om er in het Torentje te blijven. Sander van der Broek en Joost Gerrits. Een hele ernstige zaak is een blamage en het is me de volgende blamage. Welkom bij de stemming. De stemming was niet echt top. Deze week in veel steden, na het ingaan van de avondklok werd er lekker geruild.

[00:00:46]

Ja, en hoe ging de politiek om met de rellen of Délice stiekem niet een beetje mee? Ja ja, je vraag zeker. Ja. En hoe is het eigenlijk met Hugo de Jonge nu de kritiek opnieuw aanzwelt? Opnieuw? Ja, langzaam prikken en wel flink data laten lekken. De jongen wacht weer een moeilijke week. Tihw bespreken verder hoe partijen toch proberen een beetje een normale campagne op te starten. Iets met doorpakken, nu doorpakken, nu ouders.

[00:01:15]

Natuurlijk maken we weer kennis met iemand waar we na 17 maart waarschijnlijk niet meer omheen kunnen in Raed. De kandidaat. Wat viel op Sander? Ja. Uhm, toch even aandacht voor de omstandigheden waaronder wij ons werk moeten doen he? We hebben natuurlijk de rellen gezien. Dat richt zich vooral op die avondklok op de maatregel. Mensen gaan met de politie in gevecht, maar richt zich soms ook op de media. En uhm, ik wou toch effe weer een paar dingetjes laten horen van wat zich hier dan rond het Binnenhof afspeelt.

[00:01:48]

Ik had van de week een keer een uh uh, een journaal live om 12 uur. Was dat geloof ik, dan praat ik tenminste een beetje bij wat er gaat gebeuren. En dan? Dan staan we daar bij het ministerie van Algemene Zaken. Daar word je dan omcirkeld door een man of twintig politie. Eerst en daar achter staan dan allemaal mensen die euh, een beetje de politici komen toeroepen. En soms ook de pers, want dat vinden zij dan vaak in hun beeld.

[00:02:14]

Met N. H. Zelf te staan, daar tenslotte aan de andere kant van de politie dus een hoogleraar letterlijk in dat geval. Ja, maar dan sta ik daar dus live te gaan en probeer ik een beetje mijn verhaal te doen. En achter me echt een meter of twee. Staat er dan iemand zijn eigen vlog op te nemen of ze in. Mensen hebben allemaal een YouTube kanaal en uhm ja, d. D. Dan probeer ik dat verhaal een beetje te volgen.

[00:02:39]

Maar pas een paar dagen later zag ik ineens op YouTube meer dan twintigduizend views. Euh, voor dit verhaal.

[00:02:45]

Ja, het is heel erg eigenlijk dat de pers geen euh, daar komt. Van der Wulp hier links. Het is heel erg dat de NOS en andere niet willen verslag doen van het corruptieschandaal bij justitie. Wat speelt? Wat speelt er nu? En wat weten de journalisten ook? Dossier turnt misbruik. D'r is een fiets clubje van Grapperhaus. Sander Dekker, Stientje van Veldhoven, Hugo de Jonge en Marieke van der Plas. Dat is de directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie der Speelt een misbruikschandaal.

[00:03:17]

Marieke is mijn ex-vriendin. Die gaat met Sander Dekker en Sander Dekker heeft mij ontslagen. Dat allemaal vreemde details, maar het is wel allemaal waar. De pers hoort daar verslag van te doen. Ik weet het, de pers weet het ook, maar ze weiger om te publiceren. Het volk heeft recht om de waarheid te weten. Wij horen. Sander van der Wulp zeggen de persconferentie is een uur later en ze liegen en bedriegen wanneer het hen uitkomt.

[00:03:40]

Ja, juist ja. Met een beetje verbazing te luisteren. Ik zit ondertussen te denken moeten we dit aandacht geven? Deze van deze deze deze gast mailt ook veel over de geplugd heet ie. Ja die euh. Daar krijg ik wel eens mails van en van wat hij zegt over dat fietsclub. Dat slaat dan weer nergens op. Ik weet namelijk Grapperhaus fiets niet met die mensen dat we liegen en bedriegen. Dat slaat ook nergens op. Oh ja, dat is zoveel meer.

[00:04:03]

En wat niet helemaal klopt. Laten we daar dus ik zei ik ze al van. Moet je aandacht geven. Daar twijfel ik dan over. Maar ik denk toch laat het er weer eens even later horen voor wat er dan allemaal hier rond het Binnenhof gebeurt en wat voor mensen daar lopen en wat zich dan op de media richt. Want je kunt wel zeggen ja tis. Geef het geen zuurstof. Dan blijft het klein. Maar dit is de meer dan twintigduizend views vind ik al veel.

[00:04:26]

Er is heel veel zo'n voor zo'n verhaal en elke eenling kan in principe iets doen.

[00:04:31]

Ja, ik ga ook niet meer naar buiten als het niet hoeft. En jij doet dan echt liveverslag omdat er anders bij algemene zaken bij je veel daar overleg gaande is, dan wil je op die locatie staan. Maar als ik gewoon een stel tipper moet opnemen, ga ik niet meer op het plein staan omdat je dan nog niet eens naar gevaarlijk. Ik ben niet bang, maar wel dat mensen gewoon vlak langs je gaan fietsen of erdoorheen gaan lopen schreeuwen. Dat is niet meer te doen naar.

[00:04:51]

Voor politici is het ook lastig. Deze mevrouw achtervolgde de jongen bijvoorbeeld toen die even de Tweede Kamer uit wandelde op weg naar zijn ministerie.

[00:05:01]

Ik ken die niet natuurlijk. Ook ik kom echte liefde. Geloof je dat niet? Maar ik kom echte liefde. Ik wil gewoon zo graag even in zijn ogen kijken. Want als je niet zo aan zit hier zit ik heel boos bent, kun je samen eten schreeuwen Hugo. Misschien wel vanwege alle frustratie. En kan bij de liefde in ieder geval continu.

[00:05:28]

OK Hugo, jij de Tiki? Hij deed niet mee. Nee, ik denk dat het op zich wel zal helpen bij de gewone jongen. Even niet met wie met deze. Maar deze mevrouw is echt best wel groot op de op de sociale media. En ze is hier vaak. Het is ook sarren, het is treiteren. Weet je, wat moet je daar als politicus? Wat moet je daar nou mee hé? De jongen werd dan geïrriteerd, want er liep nog iemand anders mee.

[00:05:51]

Die had een stok meegenomen met daarop een microfoon vastgebonden en die hield dat ding de hele tijd voor z'n mond. Hij aan het bellen was terwijl hij aan het bellen was. De bel truuk misschien wel. Ha, gewoon, ik ben bezig. Maar goed, in ieder geval Eddy D. Die zegt van ja. De kijkers hebben recht op antwoord. Gewoon iemand die zijn eigen YouTube kanaaltje begint en dan met een microfoon ministers begint lastig te vallen. Ja, ik vind het heel bijzonder.

[00:06:17]

Wat viel jou op? Nou euh. De verhuizing van de Tweede Kamer gaat door. Gister donderdag SBI en is er een debatje is ook over gestemd. Daarmee is een debâcle in de toekomst niet vermeden, maar ieder geval als ze hadden besloten te blijven niet te gaan verhuizen naar een ander gebouw, waardoor de renovatie veel later zou starten, dan was dat vanaf grootorde. Baco was het vanaf gisteren al aan de Baco geweest. Klinkt opgelucht. Laat dat nog eens zo gebeuren dat je een tweede keer dat gewoon gaan verlaten.

[00:06:46]

Bij zinnen komt dan maar zeggen dat ze zeggen dat ze denken, maar ook dat jij die verhuizing is.

[00:06:51]

Angst dat je je daar overheen zet. Het liefste zou ik blijven, maar ja euh, als we zouden blijven zouden we na de zomer door. Door Jan van Zanen het pand worden uitgejaagd vanwege de brandveiligheid, brand, onveiligheid. En verder. Ik was van de week in de Eerste Kamer. Dat was spannend, was echt in de Ridderzaal en in de Ridderzaal zat. Ik mocht er ook echt inzitten tijdens de zitting. Omdat de publieke tribune was gesloten, werd gestemd over ritsen, over over de correctly bindend correctief referendum, een initiatiefwet van van Ronald van Raak.

[00:07:18]

In de Tweede Kamer hadden ze er al voor gestemd. Het is de eerste lezing h, dus de eerste ronde door de parlementen. Nou heb je nog een gewone meerderheid nodig. Nou, dat was in de Tweede Kamer gelukt. En ja, in de Eerste Kamer werd het erg spannend en ik was daarvoor even gegaan naar de burelen van de oude Eerste Kamer waar dan die fracties bij mekaar komen. Ja, zei de PvdA. Nou, wij gaan dat niet steunen.

[00:07:37]

En groenlinkse, dat zie krijg ik aldoor. Die gaat waarschijnlijk ook niet steunen. Toen liep ik naar de Ridderzaal, zat Ronald van Raak daar. Die vond het allemaal politieke spelletjes. Die vond de argumenten van die partijen niet twenty vaak. Ja, hij vond het allemaal politieke spelletjes. En toen gingen ze stemmen inderdaad bij Van A. Tegen en weer van start toen GroenLinks tegen. En toen al alle ogen gericht op op Henk Otje van de groep Otje.

[00:08:00]

En als hij mee zou vechten voor democratie, dan zou het helemaal mis gaan. Nou, luisteren hoe dat ging.

[00:08:06]

Voorzitter Onze fractie is zeer voorstander van een collectief bindend referendum, maar daar willen we wel graag de kiezer serieus nemen. Dorth, wat ik al noemde het Kieler amendement van de ChristenUnie, is die uitkomst drempel naar alle standaarden veel te hoog geworden. Het is een recept voor teleurstelling bij de kiezer. En nu alle stemverklaring gehoord hebbende. Uh en snel even gerekend hebben, hebben we gezien dat de het aannemen van dit correctief bindend referendum nu van onze fractie afhangt. En met pijn in het hart vanwege de hogere uitkomsten zullen we toch voor dit wetsvoorstel stemmen.

[00:08:49]

A. Prachtig hoe die je meeneemt. Ja ha, dat dat je denkt ja hij gaat voorstemmen. Nee toch tegen en daarna toch voor. Ja, hij zou zo'n scenarioschrijven kunnen worden. Maar lui zijn argumenten overgens die hij gebruikte waren de argumenten voor Groen Links en PvdA om tegen te stemmen. Wat is het geval? Het is dus een correctief bindend referendum. Daar wordt een wet gemaakt in Den Haag. Je haalt een x aantal handtekeningen op. Dat moet nog nader bepaald worden en dan mag er gestemd worden over die wet.

[00:09:14]

En als bevolking die wet weg stemt, dan is die moet daarnaar geluisterd moeten naar niet zoals dat vorige referendum dat wel hadden. En anderhalf jaar geleden dat was raadgevend. Ja euh. Alleen is en is er een amendement in de Tweede Kamer gekomen van de ChristenUnie, maar die zegt ja, dat is een uitkomst. Drempel. Dat betekent dat veertig procent van de mensen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen opkwamen, dan nee moeten zeggen. Nou, dat klinkt het.

[00:09:41]

Die gaat nu in je hoofd. Reken maar. Het komt er op neer dat ongeveer 4 ruim 4 miljoen mensen in de praktijk zal een wetsvoorstel dus moeten verwerpen. Ja, en dan heb je dus ook nog mensen die voorstemmen, dus daar moeten daar bewijzen spreken. 6 miljoen mensen naar de stembus om zo'n referendum dus bindend te maken. OK? Da's toch goed? Ja, maar daarvan zeggen dezelfde partij ja, dat gaat dus echt never nooit niet lukken.

[00:10:00]

En dan maar net achter ze vorige keer ook met de drempels die ze hadden ingebouwd. Ja, maar ik dacht even niet zo makkelijk. En dus. GroenLinks en PvdA gebruiken dat als argument. Ja, dat is een fopspeen. Hou je je je je? Je geeft mensen het idee dat ze iets in te brengen hebben, maar dat is niet zo. Ja en Ronald van Raak zeg je als je het gelijk organiseert met Tweede Kamerverkiezingen dan? Dan kan het wel.

[00:10:20]

Maar ja, dan moet je dus wel als een. Als er een wet in de in het eerste jaar van het kabinet wordt aangenomen en die wil je torpederen, dan wordt het wel lastig. Één ding nog even voor de duidelijkheid Kissingen moet het dus tweederde meerderheid gaan. Ja, precies ja. Voor de duidelijkheid, want het lijkt nu net of het aangenomen dan gaat komen. Nee, zo makkelijk gaat dat niet. Grondwetswijziging dus. Nee, dat betekent dus dat.

[00:10:40]

Dat wil dit echt wet worden. Daar moet dus bij het CDA VVD mensen na de verkiezingen daar anders over denken. Daar komt natuurlijk op neer. OK.

[00:10:47]

Het eerste onderwerp de politiek en de rellen. En euh, de andere korona zaken. Uh, die rellen naar beelden. Niemand zag ze aankomen, ook in Den Haag. Nee, nee. En je hebt niemand. Niemand die in het debat van de week kon zeggen van naar hier had ik dus voor gewaarschuwd dat het zo uit de hand zal lopen. Dat dat debat de week ervoor over de avondklok heeft niemand gezegd van dit gaat leiden tot sociale onrusten en met geweld zeg maar.

[00:11:16]

Ja maar ja, dan had je het misschien ook uitgelokt met premier Rutte. Die veroordeelde ze natuurlijk wel.

[00:11:22]

Wat bezielt deze mensen? Onacceptabel. Dat is crimineel geweld. Crimineel gedrag wordt altijd zwaar bestraft. Het heeft ook niks te maken wat we zagen met strijden voor de vrijheid. Dit zijn gewoon criminele acties. Heel Nederland keert zich hier tegen. Dat doen we met zo'n. Zorgt ervoor dat dat stopt. We kunnen alleen als samenleving met z'n allen tot vierpersoons.

[00:11:41]

Nog een poepje te ruiken? Ja, hij kan nu Condi weer dus de crisismanager zijn. Ha ja, het was van deze week een beetje euh. Het werd makkelijk, zelfs voor hem om die rol te spelen. Want ik vond wel euh. Het speelde zich dus vanaf zaterdagavond af. Daarna zondagavond. Euh, nog een keer. En Rutten was eigenlijk onzichtbaar. Hij hield zich het hele weekend stil en maandagochtend vroeg werd hij.

[00:12:05]

Het was natuurlijk zondag dat het echter heel vreselijk uit de handel in verschillende plekken wel eijndhoven dat. Dat is legendarisch. Misschien is het woord maar als je t als je t. Je moet echt terug terug naar de krakersrellen. Met dat geweld en de vernielingen die daar waren. Dat was echt lang geleden dat dat zo heftig was. Ja en nee. Ik had toen het idee dat zijn een beetje werkloze voetbalhooligans die zich verenigd hebben. Maar Rutte en de rest van de politiek wilden eigenlijk heel weinig aanwijzen waar het nou vandaan kwam.

[00:12:32]

Welke groepen daar nou aan het rellen waren, want dat werd steeds diverser. Nou ja, het probleem was natuurlijk ook dat het in Amsterdam en Eindhoven. Had je eerst demonstraties die uitliep op rellen, maar waren wij inderdaad de vraag wat als ik de beelden zag van zijn de mensen die demonstreerden? Zijn dat ook de mensen die relschopper? Dat was niet duidelijk. Ik had het idee dat er toch wel dat er wel een min of meer een scheiding tussen zat.

[00:12:52]

En ja. In A in iedere Sitel stad heb je weer een andere doorsnee van de mensen die daar met me met stenen gingen gooien. Het kabinet liet het dus vooral over aan de burgemeesters en aan de politie. Is op zich ook een logische. Of had je het zelf gedacht? Misschien dat we zondagavond Rutte al op televisie hadden moeten zien? Ja dat. Dat hadden we op de redactie wel een discussie over. Wat verwacht je op dat moment van Rutte?

[00:13:17]

Maar ik denk als je na één dag rellen al op de tv gaat zitten. Dat je, dan maak je het misschien ook wel heel erg groot. Wat jij dat wel? Nou, wij vroegen natuurlijk interviews aan, vooral met Grapperhaus. Euh, eerst en daarna ook komen met Rutte. En toen werd ik toch maandagochtend vroeg gebeld dat Rutte ook wel iets wilde gaan zeggen. Ja, dat vond ik.

[00:13:35]

Maar kijk, maandag moest ie, want dit weet je ook, dan is die hier in Den Haag. Of dan is natuurlijk op kantoor, op kantoor zelf. Maar dat krijg ik beeld dat die in het weekend. Ze zegt er heeft niks van aantrekt, maar alles krijgen we bijna zwart presidentieel stelsel dat we alles wat in Nederland gebeurt de premier gelijk moet reageren.

[00:13:50]

Ja nou dat. Dat zou precies wat Rutte zou zeggen al. En wat die al tien jaar zegt. Ja, maar de grap is dat heel veel mensen die willen die die dus ook de partijen die vinden dat Rutte weg moet en zelf willen winnen. Ja hebben dan als kritiek dat hij zichtbaar moet zijn. En de grap is dat als ie zichtbaar is als crisismanager. Wat gebeurt er dan in de peilingen? Dan gaat die omhoog? Moeten mensen zoals ik toen wilden de Kamer dat ze eigenlijk?

[00:14:13]

Tja, dat ze tegen me zijn. Maar hoe ze dat invullen? Dat ze eigenlijk groter maken? Ha ha. Om over na te denken voor de mensen.

[00:14:20]

Maandag en dinsdag werd er ook nog verder geruild en de Kamer wilde er toen over debatteren. En dat ging vooral over de vraag of het leger ingezet moest worden. De Wilders had die vraag. Debat kwam pas op woensdag. Toen hadden we net een avondje wat meer rust gehad in de steden. Toen kwam dat debat eigenlijk een beetje als mosterd na de maaltijd. Vond je niet? Ja klopt. Je zegt ook dat dat Wilders zelf wel een beetje. Beetje beetje wegstuurde, want de dag ervoor liep je dus echt in in in kapitalen.

[00:14:49]

Op de twitter van het leger moet nu worden ingezet. Ja uhm nee. Ik vond het echt een waardeloos debat.

[00:14:56]

En waarin Rutte dus inderdaad weer die rol kon spelen als een beetje vader van de natie die daarboven ging staan en de verbindende rol kon spelen.

[00:15:04]

Mijn belangrijkste conclusie is dat wij het met elkaar eenstemmig eens zijn over het feit dat het geweld en de vernielingen door criminele relschoppers. Dat wij die eenstemmig afkeuren en waar we het ook over eens zijn. Kamerbreed en kabinet is dat de reactie van de politie en de burgemeesters op de rellen ons respect verdient. En onze steun hoor je toch een beetje een stukje saamhorigheid in deze zware tijd. Ik denk dat heel veel partijen zo verschrikkelijk spijt hebben dat ze met het debat in zee zijn gegaan, want de meeste partijen zijn gegaan ja, die die akkoord zijn gegaan, dat hebben toegestaan.

[00:15:45]

De meeste mensen dag jaar collega Geert Wilders Wilders, want die wilde dus een motie indienen. En daarvoor heb je een plenair debat nodig met je procedureel.

[00:15:52]

Rellen zijn een euh ja, een groot genoegen. Actualiteiten om even over te praten. Niemand dacht van wij willen, ook het leger. Die dachten van laat dat over aan de mensen die daar verstand van hebben, maar ze wilden het collega Wilders niet ontzeggen. En dan krijg je dus inderdaad een toneelstuk waarin Wilders eindeloos vraagt om die inzet van het leger. Niemand is tegen. Inzet van het leger gebeurt gedeeltelijk alleen via de marechaussee. Ja, alleen niet nu, want zijn eisen was nu ja en dan.

[00:16:19]

En dan komt wil en dan komt Rutte en die speelt dan de vader des Vaderlands. Ja, hij had het ook over die fantastische reactie van de politie en dat waren goed. En de politie. Oh, wat waren die goed? Ja, die hadden heel goed ingegrepen. Dat vond iedereen.

[00:16:32]

Alle allerbelangrijkste onze politiemensen. Zij stonden en staan voor ons klaar. Uh, in de hoogste nood. Hen past dan ook een groot compliment en dat hebben ze voortreffelijk gedaan. En we hebben gezien in de afgelopen dagen dat hij geweldig werk verrichten. Het is al heel vaak gezegd, dus ik doe het heel kort. Geweldig werk. Wat onze politiemensen verricht, vinden wij ook. Maar als je dan achter de politie? Ja ja overigens. Ja ja, ik word wat ouder en dan mag je me hoor.

[00:16:57]

Je wordt wakker, hoor je wel wat meer zeuren. Ja ik wel is. Ik was het weer met de SGP eens in dit debat. En kijk, het staatsrecht is heel belangrijk. Maar hoezo? Als je meer gaat zeuren ben je het eens met het schip.

[00:17:08]

Maar om voor die formele argumenten wel dat je gaat. Kijk, we hebben namelijk de scheiding der machten in Nederland en de Tweede Kamer is de wetgevende macht. Ja, en het kabinet is de uitvoerende macht. En u gaat dus de Tweede Kamer na alle lessen van de laatste tijd op de stoel van de uitvoerende macht zitten over hoe rellen moeten worden aangepakt? Ja ja, dat vind ik niet. Voor hetzelfde geld gaan ze de volgende keer zeggen van ja, daar moeten drie pelotons naar die stad.

[00:17:35]

Nou ja, het enige wat ik daar jammer vond dat als je dat als Tweede Kamer dan toch gaat doen. Dan had ik gevraagd aan Ank Bijleveld of ze de catalogus had meegenomen van al het wapentuig dat je als werkkamer kon kiezen. Die willen we nu eens. Of dat kanon. Dat lijkt me wel wat. Dat inhoudt dat de Kamer een beetje aan een micro managers zou, dat iets mee te maken kunnen hebben dat er op niet al te lange termijn verkiezingen aankomen.

[00:17:58]

Ze willen toch wil je dat echt? Wil jij dat echt? Wil je dat hard maken? Wat dat betreft word ik ook een euh. Misschien een oude zeur? Ja ja, nee, die verkiezingen komen eraan. En dan gaat iedereen toch proberen daar een slaatje uit te slaan. Dat zagen we uh, eigenlijk vanaf zondag. Zaterdagavond was die ter straat in Urk die die was kapotgemaakt of in de fik gestoken. Wie zijn achterban is dat de zondag kwam de vraag aan Geert Wilders van Uh uh spreek je achterbanden is op aan etcetera.

[00:18:31]

En en toen kwam er op zondagavond een tweet van Forum voor Democratie en die d die zeiden eigenlijk alleen maar euh, wij blijven ons verzetten tegen de avondklok. Wat is dat voor een tweet? Dat is een tweet waarbij je na afloop altijd kan wegdraaien. Want het woord verzet is op verschillende manieren interpreteren. Ja, euh, ik zou zeggen euh, woorden doen het toe. En een verstandige politieke partij zou dat niet doen. Nee, want dit is.

[00:18:59]

We hebben het er eerder over gehad dit. Dit zou je in een docu wissel kunnen doen. Kijk. Uhm, mijn mening is j. Je kan. Niemand kan hard maken dat Wilders en Baudet. Dat die mensen aanzetten tot rellen of dat zij mensen aanzetten tot geweld tegen journalisten verzet. Nou eigenlijk. Maar als je ziet wat zij jaar in jaar uit over de media zeggen en hoe zij af en toe praten in die termen, dan kan je wel stellen dat het niet bijdraagt aan een, aan een, aan een en een goeie sfeer in het land.

[00:19:29]

En ze zijn niet direct van ik, maar ze hebben daar vind ik wel een verantwoordelijkheid in. Onzin. Onzin, vond Baudet.

[00:19:35]

Ik vind dat verschrikkelijk en ik ben er erg van geschrokken. Ik ben een groot voorstander van democratisch verzet om je mening te laten horen. Hier in de Kamer doen we dat erbuiten. Ook andere mensen moeten dat ook kunnen doen. Dat zijn grondrechten, maar rellen mag nooit. Ach welnee. Ik geloof er geen seconde in dat wij op een of andere manier hier verantwoordelijkheid voor zouden dragen. En ik vind de suggestie die sommige politici hier hebben gegeven vind ik ook schandelijk.

[00:20:03]

Het is een schandelijke manier om de oppositie de mond te snoeren.

[00:20:07]

Mooi is natuurlijk dat die hier eigenlijk wel een sluitende argumentatie heeft. Want nou ja, hij zegt van je mag je verzetten. Je moet kunnen demonstreren. Ja maar nee, wij doen dat heel vreedzaam. Ja, maar dat is natuurlijk waarom je ermee kan wegdraaien. Ja, kijk hem de verantwoordelijke politicus. Ik kan al zeggen ja met een B. Dat bedoelde ik niet met het woord verzet. Maar als je een beetje nadenkt wat er toen zondagavond gebeurde. Toen had de NOS alle politieke reacties verzameld en de uhm daarin ook vastgesteld dat dus Forum het UH het geweld niet veroordeelde, want dat deden ze niet in die tweet.

[00:20:42]

Uhm. En toen kwam er daarna een tweet van Forum van A. Vreselijk die vervreemding en de linkse NOS en die us die d. Natuurlijk zijn we tegen geweld. Toen kwam pas toen de veroordeling van het geweld. En dat doen ze dan altijd via de account van de partij en niet via Botev. Nee, we hebben toch ook gehad als je even terugdenkt naar uh toen we de de de de asielinstroom uit Syrie hadden die periode. Toen was Klaas Dijkhoff euh staatssecretaris.

[00:21:08]

Doet er verder niet toe. Toen had Geert Wilders de herstellen. Kom in verzet. Het is dan ook een beetje gemeenteraads graf in Geldermalsen, zoals een gemeenteraadsvergadering is belaagd. Toen werd hij daar ook op aangesproken en is hij ook onzin. Maar daarna is ie wel voorzichtiger geworden dat hij toch denkt van wacht eens even uh i j. Ik maak me kwetsbaar voor beschuldigingen en waarschijnlijk als ik zo praat. Hij heeft het wellicht toch wel een beetje invloed, want die gebruikt sindsdien de helft van een stem ze weg.

[00:21:33]

Dat was ook echt een verschil tussen Baudet en Wilders. Zeker aan het begin van de week. Uh, Wilders, die veroordeelde de. De rellen direct en zijn kapper ja, dat zag je ook bij de bij de opstand in het Capitool. Dan is Wilders erbij om te zeggen jongens in een democratie. Ha bedoel, dit kan niet. En je ziet dat Baudet eigenlijk een tijdje in meegaat en vervolgserie van schrikt en dan pas weer terugdraait.

[00:21:56]

Bij Wilders veranderde het in de in de loop van de dagen wel een beetje. Want eerst waren de ogen natuurlijk gericht op bijvoorbeeld Urk, waar misschien zijn aanhang dan uh uh aan de rellen was. Maar later zagen we in veel steden ook euh euh. Jeugd met een Marokkaanse achtergrond rellen. En toen ging die weer echt fel. En daar moeten we hardtop en het leger. Etcetera.

[00:22:18]

Cijfers zijn verontwaardiging, maar als een hobby van vulpen politici is selectief. Ja, da's een soort hobby hier in Den Haag. Echt? Het leidde wel tot een stukje fel debat tussen Wilders en Kuzu van Denk.

[00:22:29]

Dat is de zondebok. Politiek. Wat we van de heer Wilders kennen en wanneer het gaat om Urk voorzitter, dan is de heer Wilders poeslief.

[00:22:36]

Ik ben helemaal niet poeslief. Ik ben tegen ieder geweld van iedereen kan als Annemans een filmpje zien van de afgelopen dagen dat het niet 2 3, maar dat de tientallen Marokkanen zijn in de Schilderswijk of in Amsterdam. Oosterveer Ik waar dan ook in Rotterdam, waar ze waar ze inbreken. Dat zijn allemaal de uwe. Het zijn allemaal de u, niet de mijne, maar de uwe. En ik heb daar schoon genoeg van. Wegwezen met die lui. De heer Wilders zou een geloofwaardig verhaal hebben als hij dezelfde taal zou gebruiken voor die kinderen van Henk en Ingrid die de destraat van de GGD in Urk aftikken.

[00:23:06]

Maar wat de heer Wilders hier doet is verdeeldheid zaaien tussen groepen Nederlanders, het onderscheid maken tussen verschillende groepen mensen op basis van etnische achtergrond en voorzitter. Dat is racistisch.

[00:23:20]

Ja, dit terwijl ze natuurlijk ook voor beide partijen gelegenheid om een filmpje te maken van de eigen website. Meen je niet echt? Ja zeker? Uhm, dus wat dat betreft hadden die nog iets aan dat debat. Maar ook dat dat van wat zijn de uwe en niet de mijne. Dat werkt dus wel gewoon. De jouwen zijn voor beide heren. Want als we naar die rellen kijken, trek ik een conclusie. Het is een mannen probleem, een jongens probleem.

[00:23:45]

Ja, dat zeker. Dat is het. Het zijn eigenlijk vooral jongens die het doen dus. Dus eigenlijk zijn Kuzu en Wilders. Ze moeten gewoon samen gaan nadenken hoe dat allemaal kan.

[00:23:54]

Komt er dan volgende week weer een debat over die rellen? Nou, dat hadden ze wel gepland. Want euh, om toch te kijken van ook wat dieper te kijken of er toch frustraties bij mensen op om daar misschien iets aan nodig is. Een socioloog daarbij uit. Maar als ik zie wat dat Wilders ze dan in het Grote Kroonen Debat van woensdag doen. En we hebben nu zullen we gaan, we gaan we het ook verkortte over hebben datalek. Ja, vaccinaties hebben de aandacht overlegd en de exitstrategie.

[00:24:19]

Dus ik ben bang dat dat een fundamenteel debat over onvrede in de samenleving en wat er aan te houden is, een beetje gaat onder snik. Dat na dat debat dat we deze week hebben gezien dat we daar niet zo heel bang voor hoeven te zijn. Laten we het daar maar. Laten we dat debat maar even niet aan de politici overlaten in deze campagnetijd. Maar inderdaad wel over de problemen van Hugo de Jonge. Ja, die 1 a día die werd geconfronteerd met een met nieuws over een data lek.

[00:24:45]

En in het vragenuur ging het niet helemaal soepel tussen hem en de Kamer.

[00:24:49]

Een hele ernstige zaak is een blamage en het is de volgende blamage. Want dat is een hele ernstige zaak voor de minister niet zeggen. Wij hebben dit probleem nu dusdanig goed in beeld dat we het ook kunnen oplossen. Dit lek lijkt toch wel iets ernstiger dan dat meneer van u als antwoord geeft op iemand die echt kwaad in de zin heeft.

[00:25:06]

Daar is natuurlijk geen kruid tegen gewassen en dat is een beetje wat wat hier speelt. Het lijkt net alsof de minister ook té de schuld geeft aan de aan de criminelen.

[00:25:14]

Voor diefstal geef ik inderdaad de schuld aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor die diefstal. Ik vind dat de nonchalance van van de minister.

[00:25:21]

Uhm, echt niet niet oké. Ik heb toch het idee dat minister de jongen daar iets te makkelijk overheen stad is. Stuitend dat de minister hier zegt dat hij er eigenlijk niks aan kan doen van diefstal.

[00:25:31]

Ben ik geneigd om inderdaad de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, namelijk de dieven, verantwoordelijk te houden. Dat lijkt me dat we dat inderdaad moeten doen.

[00:25:40]

Zo erg dat jongens zo werkte. Ja maar ja, dit was over het beeld. Wie is nou de schuld? Degene die die de deur openzet bij de GGD of degene die jat? Euh. Maar ook in de in de in de feitelijkheid van zijn beantwoording was die om het nog mild uit te drukken nogal impressionistisch. Ja, dat is mooi gezegd. Mooi ha, dat ze een mooi eufemisme. Ja, met als gevolg dat er weer een paar kranten voor ons liggen.

[00:26:05]

Met grote. Het hoofd van Hugo de Jonge V op de Jonge belooft beterschap. Zware dobber voor De Jonge. Dat gaat dan over die data die gelekt zijn, maar ook over het vaccineren. Hij is weer duidelijk de kop van Jut. En nu dat terecht. Ik heb er weer eens goed over kunnen nadenken. Ja, af en toe worden we een uurtje voor reflectie. Ja, en dan denk ik bij die GGD. Dat vind ik echt een vreselijke zaak.

[00:26:30]

Overigens dat die data inderdaad dan zo nonchalant en dat dat allemaal op straat ligt. Kijk uit dat je daar niet te lichtzinnig over praat. Nee, maar dat is dat dat dat is en dat is ook buitengewoon slordig. Maar het is natuurlijk wel zo dat. Waar staat die G voor GGB ook weer voor gemeenschappelijk? Nee, nee, niet gemeentelijk. Oh ja, euh. Het is de gvd andere hé. De tweede je dan gezondheidsdienst. Oh ja, uiteindelijk is een minister of kan je al zeggen Ruth is verantwoordelijk.

[00:26:56]

Maar dat zijn gemeentelijke gezondheidsdiensten die vallen onder de veiligheidsregio's. Dus eigenlijk gaan de burgemeesters van de veiligheidsregio's en met die met die andere burgemeesters in die desbetreffende veiligheidsregio's. Die sturen de GGD aan. Dus alle verantwoordelijkheid voor die datalek schuiven weer naar de minister van Volksgezondheid. Ja zeker heeft een aandeel daarin vind ik ook weer iets te makkelijk. Maar als we het hebben over het vaccinatie beleid, ja ja, dan ben ik echt. Daar ben ik dan echt heel hard in.

[00:27:25]

Dan denk ik van. Ik heb deze week weer dingen gezien en gelezen dat ik denk. Hoe kan dat? Dat dat zo stroperig en bureaucratisch verloopt? En we hebben het tegelijk. Ha. Ik ga nu best wel iets gevaarlijks doen namelijk. Namelijk het een beetje opnemen voor de minister. Tegelijkertijd heeft ie een paar weken geleden een schema naar de Kamer gestuurd en dat volgen we nog steeds.

[00:27:48]

Ja, dat klopt, maar als je dan leest dat in in verpleeghuizen zoals ik het forme had gezien. Uiteindelijk komt daar gewoon een wagen aanrijden. Met die vaccins en verpleeghuizen heeft zeg 103 inwoners 100 3 1 dosissen rikke. Allemaal zitten ze klaar. Prikken, prikken, prikken, prikken klaar. En dan blijkt nu van de ene valt onder de verpleeghuisarts. Ja, en dus dat zijn er van die 100 3 zijn er dan 50, dus die hebben nu een prikje gekregen in die andere drieënvijftig die vallen onder verschillende huisartsen en die komen dan n voor n later terug.

[00:28:22]

Omdat wij in Nederland hebben besloten als iemand een een een vaccinatie krijgt dat altijd de medisch verantwoordelijken moet beoordelen of dat bij die persoon past. Allemaal heel voorzichtig. Hartstikke goeie protocollen voor. Voor normale situaties. Maar ik kende dit niet. Maar dit moeten mensen met verstand van vaccinatie van die wereld toch geweten hebben en al ver van tevoren hadden moeten bedenken. Dit. Dit gaat in deze situatie niet werken. Maar zou het dan een oplossing zijn om bijvoorbeeld jouw minister van Volksgezondheid te maken?

[00:28:49]

Nee, dat denk ik niet een paar. Als je aan mij de vraag stelt moet hij weg, denk ik dat dat niks oplost. Maar ik. Maar moet hij dan wel met z'n kop op alle voorpagina's? Met met. Met dit soort de teksten erbij? De frustratie? Ja, maar kijk, het is wel zo dat hij zelf ook moeilijk hulp accepteert. Dus de het is zijn houding ook een beetje. Hij accepteert zelf moeilijk hulp. Als er dingen misgaan, duurt het heel lang voordat ie toegeeft.

[00:29:15]

Een groot deel van de politieke irritatie is. Ik zal maar zeggen, die vrij blije, optimistische impressionistische manier van antwoorden ja. Zo van we gaan. We gaan straks een inhaalslag maken en dan gaan we dat weg prikken. Ja, nee, maar dat hè. Dat is natuurlijk een patroon bij hem dat ie. Hij geeft fouten moeilijk toe en hij belooft veel wat ie dan vaak niet kan waarmaken. En daar zitten zit een hoop irritatie. Ik denk dat bij het vaccineren dat op het moment dat jij nog midden in de in de in de bestrijding van het virus zat dat ie dus niet nu maar een half jaar geleden iemand had moeten aanstellen.

[00:29:47]

Dit is een logistieke operatie. Gaat dat alvast plannen? En en en dat en dat. En dat gebeurt niet en dat vind ik. Want kijk, zijn ministerie is een beleids ministerie. Dat is geen ministerie met doeners en mensen met verstand van logistiek. Dat is niet erg, maar ook hebben ze misschien een doener nodig. Ja of nee, ja, maar dat moet je gewoon. Je moet gewoon hulp inroepen. Oh ja, maar niet van jou.

[00:30:08]

Dus een serieuze minister van Volksgezondheid Welzijn. Nou ja, ik heb het hartstikke druk met het verslaan van de verkiezingscampagne. Dus de NOS kan mij nu niet missen als de kroon roept zoals dat heet.

[00:30:17]

Nou ja, als een beroep op je doen. Maar dan zou ik dat thuis moeten gaan overleggen met de Liselot. Ik het liefst los. Nou ja, precies ja. Maar goed, gaat ie het volgende week dan lastig krijgen in de debatten? Iedereen gaat natuurlijk weer over hem heen vallen, maar ook een beetje met als doel Mark Rutte erbij betrekken. Ja maar de grote baas. Maar dan moet je dus Mark Rutte erbij betrekken. Ja, maar dat lukt niet meteen.

[00:30:42]

Ja, maar dat gaat als je Mark Rutte wil roepen van Java, meneer de jongen. Nou, ook nu willen we ook Mark Rutte spreken.

[00:30:47]

Ja, maar dan moet je de kritiek misschien anders anders. Anders richten. Ja, het is euh ja. Ik vind wel heel veel druk op één persoon. Ja ja, dat klopt. En ook een beetje van de media hè. Die dus. We waren druk met avondklok. Daarna waren we druk met de rellen. Dan gaat het een beetje. Uh uh wat Luer worden in die nieuwe cyclus en dan pakken we terug naar de facties.

[00:31:10]

Hoe is het eigenlijk met die vaccinaties? Ja, daar gaat ook nog niet lekker. Maar ik zit echt heel echt iedere dag stevig op die vaccinaties cijfers. Ja, en dat gaat inderdaad gewoon echt nog heel erg traag. Ja, en die inhaalslag had ik daarom nog bijhouden. Had ik toch wel gehoopt dat die al begonnen was?

[00:31:25]

Zullen we ze even naar onze rubriek Gaan jullie nieuwe?

[00:31:38]

Laat de kandidaat. Ja, we hebben iemand aan de lijn, een kandidaat-Kamerlid.

[00:31:50]

Wij weten niet wie het is. We gaan vragen stellen en deze mystery politicus geeft alleen ja en nee antwoorden. Heeft u ook zo te doen met Hugo de Jonge? Ja. Is die van uw partij front? Vindt u ook dat de politie het zo goed heeft gedaan? Ja, verbergt u uw stem een beetje? Ja.

[00:32:15]

Waarom zou de Sauwens dan weer iemand dat doen? Kennen we deze persoon denk je? Bent u Sinterklaas? Klinkt wel een beetje saai?

[00:32:22]

Nee. Hoe goed zit uw partij op dit moment in de coalitie? Pleij en Fitlink heeft Is Uw Partij heeft dat een een en een basis in de Bijbel. Ja, kijk nou komen werken zeker? Denk jij nu en SGP, want die andere twee ChristenUnie en het CDA die 6/6 dus.

[00:32:46]

En dan gaan we richting het SGP beplakken. Even wat informatie erbij. Komt u uit Urk? Nee, nee. Heeft u wel dit weekend met stenen gegooid? Nee, nee, nee.

[00:32:57]

Nee, dit raakt een thema. Dat horen we nu al. Ja, de eerste drie, die kennen we. Kees van der Staaij, Christoffer Roelof Bisschop. Op vier staat André Flagg. Bent u André? Nee, nee, we denken te moeilijk. We krijgen een tip op onze koptelefoon dat we te moeilijk denken dat iemand die gekozen kan worden. Dan zou ik bijvoorbeeld ook Roelof Bisschop kunnen zijn. Hij zou u eventjes iets willen zeggen met uw gewone stem, bijvoorbeeld Hallo Joost en Xander.

[00:33:31]

Hallo drankstanden? Hmm, dat klinkt als Christoffer. Nee, nee, jeetje wordt het.

[00:33:40]

Dit is toch niet te doen met iets? Is Kees van der Staaij is echt heel verkouden denk ik. Nee, wat is het koude? Is het saai? Jemig.

[00:33:52]

Nou, u kunt zo makkelijk maken. Nee, nee, ze. Nou, dat is gelukt hoor. Hoe is het kabinet?

[00:33:58]

Nee is als serie achter de rug. Het vragenuurtje is daarbij alweer aan verschillende rollen gewend.

[00:34:05]

Inmiddels ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat het in de campagne toch een beetje gaat om de thema's die in de komende jaren nog belangrijk zijn?

[00:34:14]

Ja, dat is wel een ingewikkelde tot zo'n ingewikkelde. Ik denk dat het wel helpt natuurlijk, ook in het debat. En zo ook dat je beter nu met het Visor schoolklas. Dan zijn er natuurlijk vragen over Korona, maar ik is ook wel een blokje met andere onderwerpen. Dus ik denk dat ook in alle vormgeving van de debatten en zou dat het zijn ook wel helpt om ook andere thema's serieus aan de orde te laten komen.

[00:34:37]

Meneer Van der Staaij, u zit al sinds 1998 in de Tweede Kamer en in die tijd heeft de SGP altijd twee of drie zetels gehaald. Blijft dat nu ook weer snel? Ja, het zijn er euh, als je de peilingen ziet, je hebben het over 2 tot 4 zetels. Dus uhm, het zou natuurlijk wel ontzettend bijzonder zijn en de moeite waard zijn om eens een keer naar de site gaan.

[00:35:00]

Ja, maar ze zeggen altijd de SGP heeft een hele trouwe achterban. Maar hoe zorg je ervoor dat die dat uitgebreid wordt? Behalve misschien? Veel kinderen krijgen? Na UR namen kinderen, die zijn overigens ook eigenwijs genoeg om hun eigen keuzes te maken, zoals bij in alle geledingen is dat zo. Maar u heeft een hele actieve jongeman. Maar nee, dat is waar en wat wij natuurlijk ook wel zien. En dat is wel eens een een beetje kant van de ontzuiling.

[00:35:31]

Dat ook mensen die vroeger niet in hun hoofd haalden om op een orthodox protestantse partij te stemmen als de SGP van oudsher is nu zeggen van ja, maar ik denk niet meer zo in die zuilen en ik kijk gewoon naar waar ze voor staan. En ik zie eigenlijk wel dat u eigenlijk een stabiele bijdrage constructieve bijdrage in de Nederlandse politiek leveren en dat je een beetje proberen ook het goede van links en het goede van rechts naar elkaar te brengen. Nou, dat is ook wel.

[00:36:00]

Dan ook wel steun krijgen van buiten onze traditionele achterban. Want anders zouden we ook niet alle drie zetels komen.

[00:36:07]

Nou meneer van der Staaij, we gaan ook u zoals alle andere kandidaten succes wensen.

[00:36:12]

Dank u wel jullie ook aan en jullie ook. Heel veel succes en plezier met de uitzending. Dank.

[00:36:18]

Ja Xander, bij de campagne beland. Ja, je ziet dat echt openlijk ook een paar jaar. Je ziet partijen toch proberen iets van een gewone campagne te starten. Partijbijeenkomsten verkiezingscongres. Afgelopen week hadden CDA, PvdA en GroenLinks een congres online via een programma dat ze dan de spiergroep maken bijvoorbeeld. En één ding viel natuurlijk heel erg op H. Wat verbond die partijen? Kritiek op op RPA één op één iemand met jqr Rutte 10 jaar kabinetten onder leiding van Mark Rutte.

[00:36:50]

De Korona Crisis laat het failliet zien van het rechts liberale denken van de VVD van Mark Rutte.

[00:36:55]

En het is aan ons om hem te verslaan op 17 maart. De gebroken belofte is de erfenis van 10 jaar VVD, 10 jaar rechtse politiek. De behoefte aan verandering is groot. Tien jaar waarin de ongelijkheid is toegenomen. En daarom kan die partij niet de verandering brengen die nodig is.

[00:37:13]

En we hebben gezien dat Mark Rutte bereid is om alles te doen om er in het Torentje te blijven.

[00:37:18]

Het heeft de samenleving uitgeput en dat is het belang van de komende verkiezingen. Is een gemeente die tegen tien jaar Mark Rutte in het Torentje.

[00:37:26]

Dat is de stembus en het is aan de kiezer om op 17 maart daarover een oordeel te vellen. Het roer moet om. Horigheid wel een verschil. Essentieel verschil. Nou, ik vond ze vooral heel eensgezind ja, maar er was één iemand die het net anders deed, namelijk Wopke Hoekstra. Die noemde de naam niet nee.

[00:37:45]

Die had het over de VVD. Hij heeft niet gewerkt, want iedereen snapt natuurlijk waar die dan kritiek op heeft. Ja dus is in de interne verslaglegging na het weekend hem is het ook het moeilijkst natuurlijk, want hij is van deze Turine degene die nu met Mark Rutte samenwerkt. Ja, en dat is natuurlijk altijd gek. En in ons coalitie land dat je dan een kabinet hebt met met twee of meer partijen. En dan komt de campagne en dan gaan die partijen elkaar bevechten.

[00:38:07]

Dat is al een beetje vreemd en misschien logisch, maar dan moet je wel aan wennen. Maar zeker in tijd van crisis zie je dat het een beetje daar verkeerd viel. Is misschien groot gezegt, maar werd het minder begrepen en dat een dag daarna te veel rellen waren. In deze reactie moet je niet soort de saamhorigheid uitstralen. En dus was ik al iemand die in het voorbijgaan een CDA'er die zijn naam dat. De campagne is alweer mislukt zou. Van zulke moeilijke zeg ik niet op dit moment.

[00:38:33]

Voor het CDA ook gewoon heel moeilijk omdat ze nu dus als je dit achter elkaar zet optrekken met bijvoorbeeld GroenLinks en de PvdA tegen Mark Rutte. Terwijl het CDA natuurlijk niet met die twee partijen over één kam geschoren wil wordt. Maar als. Nee, maar aan de andere kant, als jij in die ambitie heeft het CDA van nature wij willen de grootste worden en de premier leveren. Dan voer je een campagne omdat Rutte inderdaad de man is die hoog in de peilingen staat, die zijn leiderschap en zijn inhoud aanvalt.

[00:39:01]

Want anders ja, je wil jezelf als een alternatief presenteren en dat doe je met je eigen verhaal. Maar door ook te vertellen dat degene die nu het land leidt dat eigenlijk niet goed doet. Ja, samen met jou. Ja dus dat is heel ingewikkeld, dus ze willen het helemaal anders. Maar ze willen ook dat we weer doorgaan op de manier waarop het nu gaat. Want we hebben 10 jaar Rutte gehad en 6 jaar lang was het CDA ook de slogan van het CDA.

[00:39:24]

Is maar doorpakken, nu doorpakken, nu doorpakken.

[00:39:29]

En daarom moeten we nu doorpakken met het nu doorpakken. Het CDA gaat daarvoor doorpakken. We gaan nu doorpakken, nu aanpakken.

[00:39:36]

Nu moeten we doorpakken en doorpakken. Dus wij willen nu doorpakken. Dit is het moment nu doorpakken. Dank jullie wel. Nog een beetje moeizaam bij Hoekstra? Ja, dat applaus was er ook onder gemonteerd door het CDA. Toch helpt dat helpt. Ja, net als in voetbalstadions. Doorpakken met met maatpakken. Da's een beetje wat. Wat nu? Hoe vind je dat Hoekstra zich manifesteert? Hij wilde dus het alternatief voor Rutte zijn.

[00:40:11]

Hij heeft dat. We hebben de handicap net uitgelegd denk ik heel goed ja. De vraag of hij echt premier wil worden krijgt hij natuurlijk ook. Daarom is het tijd voor een nieuw begin.

[00:40:21]

Een nieuw begin met u aan het roer het liefst. Ja, u zou de minister president willen worden van Nederland.

[00:40:26]

Mijn ambitie is om Nederland te veranderen en te verbeteren. En ik denk dat je een nieuw begin moet maken. Uhm. En dat het daarom ook tijd is om op 17 maart te stemmen en te kiezen voor een nieuwe minister president. En dan moet zijn. Dat wil ik heel graag zien. Ik sta klaar om het land op elk van die terreinen te dienen en de belangen van alle Nederlanders zo goed mogelijk te behartigen.

[00:40:50]

Ja dus. Zij willen dat er dus een premier is. Verkiezingen maken omdat zij dichtbij staan en niet in zetels. Nog niet eens. Nee niet in zetels, maar wel in die peilingen van he premiers kandidaten zat Hoekstra 2. Ik vond trouwens de speech van Van Klaver die die. Die heeft mij het meeste geraakt maar niet geraakt. Maar euh, we worden.Het applaus eronder gemonteerd. Ja bij het CDA. Bij hem was het decor een foto van een soort klimaat demonstratie, waardoor je toch het idee had dat er mensen om hem heen stonden.

[00:41:19]

En wat ik heel erg bij beide. De toespraak van Klaver voelden. Ook in het begin van I. Ik mis Julie en euh, d. De achterban. Het idee wat Limite City bij de vorige campagne had dat ie in een grote zaal zat en dat gevoel van saamhorigheid. Wij zijn een club mensen die het klimaat willen verbeteren. Het is ook nu een tijd waarin klimaatmars van scholieren. Die kunnen dat niet zijn. Dus hij mist het thema. Hij mist de dynamiek van de jongeren en hij echte beweging die wil starten nog steeds.

[00:41:48]

En je ziet heel erg dat ze zich dus zo richten op de jonge kiezer. Dus dat idee van een brede volkspartij? Dat zou ie nog wel willen. Maar in de speech denk je. Jij gaat voor de voor de jongeren en hij probeerde dan toch nog een soort klimaatmodel. Ja, want het probleem dat de campagne niet over zijn thema's gaat de verkiezingen moeten een keerpunt zijn.

[00:42:06]

Ja, dat klimaat moet gered en dat betekent dat C-17 maar wat ons betreft klimaat verkiezingen zijn. Dat is wat centraal staat, maar de campagne gaat alleen maar over Korona.

[00:42:15]

Het gaat in de politiek alleen maar over Carolo. Gaat u ervoor zorgen dat het dat we ook over klimaat gaan praten?

[00:42:20]

Maar ja, de aanpak van de Kronecker is heel belangrijk. Maar wij vinden al dertig jaar dat klimaat aangepakt moet worden en dat blijven we ook niet vertellen. Politiek is een idées strijd. En als mensen als we die kunnen overtuigen van ons idee, gaan ze op ons stemmen. En dat is wat we gewoon rustig! En zoals altijd naar voren gaan brengen.

[00:42:37]

Je merkt dan dat het moeilijk is om het urgent te maken. Wij vinden al dertig jaar. Nou, ik vond de toespraak vond ik m een aardige poging om dat gevoel in geval bij me bij zijn eigen achterban wel op te roepen. Want dit is ons moment en we moeten doen. Dit interview is inderdaad wat zit wat stukken minder energie en je ziet het dat hij probeert de verkiezingen, dit zijn klimaat verkiezingen. Hoekstra zei nee, dit gaat om me, om een premier of een nieuwe premier.

[00:43:00]

Nieuw begin. En wat zou er ook doorpakken? Wat zou? Ja aanpakken, zei ie. Ja maar wat?

[00:43:05]

Wat voor een verkiezing? Nieuwe leider van de PvdA? Uh, die die partij die was natuurlijk. Uh ja. D. D. Die verloor zo erg. Uh in 2017. Die lag gewond op de grond. Wilde nergens meer aan meedoen. Maar nu zijn ze gewoon weer klaar voor een coalitie.

[00:43:21]

Ik zeg het vandaag luid en duidelijk. De PvdA staat klaar om na 17 maart te gaan regeren om de koers te verleggen, om het beleid eerlijker en fatsoenlijk te maken. In een progressieve sociale coalitie met de linkse partijen werken we samen voor een beter Nederland. En dat is ook nodig, want als we dat niet doen dan is er maar één die lacht. En dat is de VVD. Vanuit het Torentje wil het minimumloon omhoog. Anders gaan we niet in een nieuw kabinet.

[00:43:53]

Nou, dat is een euh, makkelijke eis, want iedereen wil minimumloon omhoog.

[00:43:57]

Ja, in de verkiezingsprogramma's na het CDA zelf of het minimumloon er omhoog of de belastingen omlaag. In ieder geval netto meer overhouden. Opmerkelijk in ieder geval dat de PvdA gewoon weer klaar is. Die wil gewoon weer doen wat ze altijd deden. Ja, maar wel. Ze hebben wel geleerd van oogziekten. Sociaal. Ze moeten wel echt een D. Daar worden. Ze stellen wel eisen aan met wie ze gaan regeren.

[00:44:16]

Op die manier maken ze dat Mark Rutte toch lastig. Misschien niet meteen nu. En je ziet het niet in de peilingen terug, want de VVD 1 maakt nog best kans de grootste te worden. Maar voor de formatie maken ze t m 1 al knap ingewikkeld. Want dit zijn drie partijen waarmee Mark Rutte straks aan tafel moet. Ja, maar wie t m alle lastig maakt voor de formatie. Nou is Gert-Jan Segers, want als je nu kijkt naar de peilingen, dan zie je dat de huidige coalitie door kan.

[00:44:42]

Dat is al best wel bijzonder. Dat gebeurt niet zo vaak en hij zegt nee, nee, ik. Ik deed de B. Voor mij is de inzet deze verkiezingen niet dat de huidige coalitie door moet. En ik ga de. We zeggen de prijs opdrijven. Dus je ziet de volgende handelaar die Seegers heeft die bij de vorige formatie eigenlijk ook goed gedaan. Dus als als als dat geen optie is, dan weet. Weet de VVD dat ze dus naar naar met linkse partijen moeten samenwerken.

[00:45:06]

En die houden zich ook nog eens aan elkaar vast. Rutte kan dat wel. Ja, maar zijn partij vindt dat een stuk ingewikkelder. Ja, nou, interessant wordt dat dus ook nog. Na de verkiezingen kunnen we gewoon deze podcast blijven maken. Willen we niet voorspellen hoe het volgende week gaat lopen, zijn we heel goed in ja.

[00:45:36]

Ja, ja, jij zei al euh, aan het begin van deze podcast de politici hadden die rellen niet zien aankomen. Wij wel natuurlijk. Oh nee, nee, wij hadden ze niet. Nee, wij ook niet. Nee, en wij hadden wel een voorspelling over het aantal boetes dat ja maar jij zei 25 100 ja, dan kan jij daaronder gaan zitten. Geen kaartjes boven zitten in een poging jou eronder te krijgen. Dat zei wel iets over het euh euh.

[00:46:01]

Sentiment waarover de handhavend tot nu toe was in het gewone beleid. Best slap. De zweite waar jij dacht, met name 2.0 of Duitse zit ik echt aan de hoge kant. Maar op avond gedrag dat de waterkanonnen meteen 36 100 boetes de stad in zouden gaan. Wie heeft dat punt binnen even voordat een punt voor Joost Vullings? Jazeker, uhm, heel verdiend. Grappig om te zien dat op social media iedereen zich daar ook mee bemoeit en vind ik heel leuk.

[00:46:25]

Ik krijg heel veel berichtjes van euh ja loser. Ja dat vind ik niet leuk. Nee, maar we houden t wel sportief. Dus ik snap dat jullie willen dat. Ik zit al in een moeilijke tijd. Ja ha. Laten we elkaar niet zo erg de maat nemen. Maar Joost, dat er een leuke weten door al die steunbetuigingen van gemeente. Citaat. We hadden ook nog wider in de talkshow zou verschijnen.

[00:46:46]

Ja Grapperhaus was dat. Die zat er volgens mij als eerste. En Wopke Hoekstra? Die had iets heel anders bedacht. Ook Lilian Marijnissen nog bij Jinek ging zitten. Ja, maar die is geen minister. Nee, dat weet ik. Maar wel dat. Dat ze dat. Ik vind het goed hoor, dat gewone oppositie fractievoorzitter Jolande Skibus van de VVD. Die zat via verbindingen vanuit huis. Haha ja, ook listig ja. Maar Grapperhaus was gegaan omdat ie toch wat te zeggen had.

[00:47:08]

Maar die hadden we allebei niet gegokt. Nee, ik, zei Hugo de Jonge. Maar die komt denk ik heb liever niet in die top een hele domme voorspelling weer. Ja, ongelooflijk. Dat is al bijna een punt aftrek. Ja maar ja, ik ga toch proberen even weer wat te scoren? Gaat de jonge V volgende week dat debatten overleven? Die vraag komt natuurlijk ook doordat alle kranten en me weer op de voorpagina zetten. Maar gaat het overleven?

[00:47:37]

Ja, de meerderheid ziet er toch niet zoveel in om het nu aan Joost Vullings over te laten? Van Xander van der Wulp verscheen toch in die ondersteunende rol als land een beroemdheid? Echt. Dat is gewoon heel onverstandig om mij daarbij te betrekken. OK. Uhm, volgende week moeten alle daarmee '89 partijen zich gemeld. Oh ja. Voor de verkiezingen om mee te doen, maar dan vallen er een heleboel af. Als je niet genoeg steunbetuigingen hebt in de verschillende kies Kielce districten.

[00:48:04]

Uh, hoeveel partijen aan de meedoen? Euh, ja, dat is een lastige vraag, want dat hangt af van wat kiesdistrict je woont. Maar dan tel je die allemaal bij elkaar op. Je moet gewoon heel veel. Je moet iets van 600 handtekeningen of steunbetuigingen. Nee, maar ik bedoel sommige partijen doe maar in drie kiesdistricten medisch doen wel mee. En de verkiezingen staan dus niet bij B. B. Bij mij wel op het stembiljet en bij jou niet.

[00:48:25]

Oh ja, ja, dat is dan een moeilijke, want vaak heb je op. Ga je het weer zo draaien dat je altijd wint? Ja, maar dat komt omdat ik gewoon me heel goed verdiept heb in deze materie.

[00:48:34]

Maar ik kan toch echt partijen meedoen.

[00:48:39]

Euh, ik zeg um 31 joh.

[00:48:43]

Nee, dat doen echt wel. We gaan echt wel veel meer partijen mee joh. 40 zeg ik ook. Joost 40. Uhm, verder nog iets om te voorspellen. Exitstrategie. Korona. Ja, we krijgen weer een persconferentie. Basisscholen gaan denk ik acht februari open. Ja en de avondklok. De. De avondklok gaan we nog niet volgende week iets over horen, dat willen ze dan. Op 8 februari was een dag voordat het afloopt. Zou dat nu wel eens de volgende stap, maar echt alles.

[00:49:14]

Ik vond vandaag ministerraad. Buffon en Wopke Hoekstra, zelfs minister van Financien liep de ministerraad in, maar die wilde dan denk ik toch het CDA leider wel iets zeggen over het leed dat de nu achter de voordeuren plaatsvindt bij jonge kinderen die niet naar school kunnen. Alles wijst erop dat ze daar ze gaan verruimen.

[00:49:35]

Ja ja, je knikt ja en nee. OK eens. Ja ja, dit is geen probleem. Oh, zegt de avondklok. En dan zeg ik dat de avondklok gaat blijven. Ja ja eens. OK. Goed, dank u wel voor t luisteren. Volgers op Instagram. Volgende week er weer naar.