Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 cast tot cast dit is de stemming van de Vullings en Van der Wulp. Vergelijk het met onze eeuwenlange strijd tegen de paal. De politieke podcast van EénVandaag en de Noordzee is een beetje alsof je in de middeleeuwen de aanval op een kasteel had. Xander van der Wulp en Joost. Vandaag zijn wij samen. Welkom bij een nieuwe stemming. Veel macht, weer geen intelligente lockdown meer, maar een ruimte met regels. We bespreken het korona beleid van het kabinet dus maar nog steeds op anderhalve meter.

[00:00:48]

Het liefst hadden Joost en ik hier meteen liggen knuffelen natuurlijk, net als Mark en Emanuel. Maar dat kan nog steeds niet. Nee. En dat konden we ook niet doen met Jaap van Dissel, want die zocht hem op. In de wandelgangen met hem bij blikten we terug. Ook daar gelden nog regels. Euh, natuurlijk aandacht voor K.G. En Keiser en voor Jetten en Van Helvert. En wat te denken van Omtzigt? Vooral bij het CDA wordt de lijsttrekkersverkiezing een circus?

[00:01:15]

Nogal. En hoe kan minister Ollongren? Een aangenomen motie van afkeuring, aangenomen door de Eerste Kamer, zien als een aanmoediging om door te gaan met haar huurbeleid? Ja, da's knap. Vandaar goed hoor. Maar eerst Joost, wat viel jou op deze week? Je bent op pad geweest. Ik was een hele dag naar Zeeland buiten het Binnenhof is en dat is dat. Dat confronteert je wel gelijk met wat nou als het goed is. Wij nemen dit op vrijdag op.

[00:01:41]

Komt na de ministerraad zo waarschijnlijk. Staatssecretaris Cnop van Binnenlandse Zaken had compensatie parquet voor Zeeland bekendmaken. Hij had er woensdag de laatste onderhandelingen met de Zeeuwse bestuurders en. Nou, daar was ik bij. Althans, ik ben er een hele dag aan tafel. Nee, niet aan. Daar zijn wel grenzen in het koffiehuis en als je daar in verdiept is best interessant. Waar ik wat dingetjes uitgelekt van een snellere treinverbinding. En er komt een extra beveiligde gevangenis met een rechtbank eromheen en nog een criminaliteit onderzoeksinstituut.

[00:02:11]

Maar daar komt ook nog een ander instituut. Nou ja, op het gebied van water, energie en voedsel. En daar hopen ze dat er ook bedrijfjes omheen komen dat je een soort Zeeuwse Brainport gaat gaan krijgen. Dat is allemaal goed voor de zee. Hartstikke goed, maar ze willen nog meer en dat vond ik echt wel opmerkelijk. Die willen dat namelijk dat het Rijk de kerncentrale in Borssele overneemt. Maar laten we eens luisteren naar Knops. Ziet u dat zitten om een tweedehands nucleaire installaties te kopen?

[00:02:37]

Er zijn de afgelopen maanden veel ideeën opgehaald door Bernard Wientjes. Er zijn veel gesprekken gevoerd met mensen hier, bestuurders uit het bedrijfsleven en er zijn veel ideeën uit voortgekomen. Dit is er eentje van, maar ik ga niet op de inhoud van de afspraken die wij hebben gemaakt.

[00:02:53]

Zitten dus helemaal niet zitten. Net niet uit. En wat wel? Een goede poging bij de grappigs dat. Dat ik hem eerst niet kan zeggen over dat ze dat kennisinstituten wat ie daar vervolgens zie zijn hele gezicht opentrekken en zegt dat ik een heel goed idee. Maar dat wil niet zeggen bij die bij die kerncentrale zie je maar zeggen. Maar weer helemaal zomers zo'n afgepast hoofd van. Er zijn we eigenlijk niet. Dat wil ik eigenlijk niet, maar dan sta je daar op de stoep.

[00:03:14]

Bestuurlijk overleg heet dat. En dan sta je daar toch in je eentje met twee Zeeuwse collega's. Dat voel je een beetje confronteren. Dat vond ik confronterend. We hebben natuurlijk uh, laatst nog met Barbara Visser naar aanleiding van iets wat ik heel dun vond. Ontzettend veel ophef gehad hier. Een debat. Kranten zonder daarvoor van heel veel media aandacht voor iets wat ik niet echt een sterk verhaal vond. En dan gaat het echt om de zaak wat heel belangrijk is voor die provincie.

[00:03:39]

En dan staat daar staat is een beetje een reflex van Haagse journalisten. En dat als er dan uit Den Haag gaan en je bent een keer waar het dan echt speelt. Dat je dan denkt nou, eigenlijk zou ik hier veel vaker en niet daar op het Binnenhof is nog niet eens zozeer dat ik vind dat dat je als Haagse journalisten moet moet staan. Want daar had ook gewoon iemand van de binnenlandse redactie van welke andere omroep of krant kunnen staan. Het is meer dus pers breed dan de eerste zeer parlementaire pers dat je denkt.

[00:04:05]

We hebben wel heel weinig aandacht voor die voor die vooral voor die harde afspraken die daar gemaakt worden. Want er gaat gewoon ook heel veel belastinggeld geïnvesteerd worden in inzet.

[00:04:14]

En dan zijn we wel bij de presentatie vanmiddag, maar niet bij zo'n overleg. Ja, en daar werd het. Daar werden beslissend. En dat je, als je erin verdiept dat je erachter komt wat er allemaal speelt in, in en in Zeeland, dat je denkt goh, ik wist niet eens dat de Zeeuwen wilden dat die kerncentrale wat overnam, want die gemeenten provincies hadden heel wat. De provincies Zeeland en gemeenten zijn daar aandeelhouder in, dus die krijgen dan heel veel geld.

[00:04:33]

Dat snap je. Ja, en ik moet nog wel excuses maken dat het heel erg in die aan aan Kamervoorzitter Arib. Maar jij maakt dus wel gewoon ruimhartige excuses.

[00:04:43]

Is het tevens Bewel onder druk gezet door Arib? O ja, wat vorige week? Vorige week lieten we Sherry er horen van de. Daar zit ze, de sluipmoordenaar van de sector. En toen ik hoorde dat ie dat eerder tegen een Ollongren hadden gezegd toen er niks van gezegd zou hebben. Maar dat blijkt dus later in het debat, heeft ze wel ingegrepen. Dus je kan het fragment teruggekeken. Maar en dus dat wilden ze nog wel even kwijt. OK.

[00:05:07]

Sorry Kamervoorzitter, heel goed. Ook weer opgelost. Ja, wat viel jou op? Nou, ik denk dat we toch even stil moeten staan bij de schuld mail. Mooi woord van de week. Ja. Dat weet je wel wie dat is? Oh ja, de leider van de PvdA, Lodewijk Asscher. Die had een hoofdelijke stemming geregeld dat hij wilde hoger salaris voor het zorgpersoneel en dat was een belangrijke stemming. Zijn die vooraf? Ja, het is echt extreem spannend.

[00:05:33]

Dit is het moment en vandaag is ook de laatste kans. Er maar eentje nodig en misschien helpt het gewoon als er eentje de trein mist zegt verslapt euh, zich vergist in de zaal. Eén stem is genoeg. Dit is het moment. Ja, ze had een broek aangetrokken. Achtentwintig maten te groot. Maar die stopt die dan wel op te houden. Achterin de zaal, bij de ingang van de plenaire zaal verjaarde maar, stond in de wandelgangen. Wij hoorden ze namen roepen.

[00:06:01]

En dan moet hij zeggen voor. En dat riep die ook van achteruit. Maar dan telt het niet, want je moet op je zetel zitten en er naar uit dat dat echt zo is dat het echt zo en in de reglementen. Ja dus liep meteen naar voren en hij zei sorry, mijn stem was voor. Ik hoop dat u het gehoord heeft! Zei Arib. Nou, dat telt niet. En toen moest ie door het stof. Ook al was een stem niet euh gelselaar geven geweest.

[00:06:28]

Want was het even zo? Zo had ie mazzel mee, maar daarna ging die ook wel weer fenomenaal door het stof.

[00:06:36]

Als je wil weten hoe het er uitziet als iemand baalt, zo ziet het uit, kan alleen naar mezelf kijken. Ik zat op dat moment niet op een zetel. Ik stond daar in de zaal, daarachter aan de achterkant. En toen zag ik haar. Nee, nee, nee. Nee, nee, nee. Geen complot theorie. Verschrikkelijk terecht. Als dit straks bepaald is.

[00:06:53]

Maar dit was dom, dom, dom.

[00:06:57]

Het huilen stond er nader dan het lachen. Omdat ik het idee. Hij wist op dit moment ook nog niet zeker wat de uitslag zou worden.

[00:07:03]

Dus als je de beelden ziet, want hij praat nog best vrolijk, maar als je het beeld ziet heb ik het idee. Hij kan ieder moment huilen. Ja, hij was ook gewaarschuwd, want vorige week was door een kapotte stemming spel was het ook al verkeerd gegaan. Toen al was bijvoorbeeld Renske Leijten er niet en ook Kees Verhoeven van D66 was te laat. Dus gewoon allemaal gaan zitten, netjes op tijd.

[00:07:24]

Maar wat ga je nu krijgen? Het is goed voor me afgelopen, in die zin dat het niet doorslaggevend was, maar dat de verkiezingen komen eraan. Je ziet het gewoon al. Ieder lijsttrekkersdebat. Meneer Asscher, bent u daar net als de gelukkigen? Bent op tijd. Dit wordt m zo lang nog nagedragen en dat zullen wij niet. Wij zullen dat niet al te lang. Naamdrager? Zo zitten wij toch? Nee. Nee, nee, nee, nee.

[00:07:46]

En de politieke tegenstanders ook niet. We gaan naar de korona versoepelingen. Joost. Uhm, best wat versoepelingen, flink wat versoepelingen. Het wordt misschien best een fijne zomer gewoon, maar toch wel anderhalve meter afstand houden. Dat zei Rutte best vaak.

[00:08:01]

Dat blijft cruciaal. Die anderhalve meter op anderhalve meter afstand, op anderhalve meter om een halve meter. Die anderhalve meter een halve meter. Echt. Ik zeg het nog maar een keer anderhalve meter afstand en anderhalve meter anderhalve meter voor anderhalve meter afstand voor al die anderhalve meter. Echt anderhalve meter is echt cruciaal als je die anderhalve meter afstand houdt. De kans dat ik u kan besmetten als ik het zou, hebben echt enorm. Dat kan ik niet genoeg benadrukken.

[00:08:27]

Ik vond het wel een beetje een afronding van een periode van drie en een halve maand korona. En nu kunnen we weer naar de toekomst kijken. Als jij dat ook via het zeker is. Dus een soort. Maar ik heb het idee dat een soort soort verlofperiode is tot een tweede golf. Denk tweede golf. Maar in het najaar dan? Dan krijg je dat er mensen ook andere verkoudheidsvirus is. Dan wordt dat testsystemen wordt daardoor veel meer op. Op de proef gesteld.

[00:08:55]

Het was wel een beetje dat die anderhalve meter. D. J. J. T wordt lachwekkend of het gaat een beetje irriteren omdat op dit moment de urgentie ontbreekt. Maar ik snap wel dat je vanuit de beleidsmakers denkt van ja, maar wacht eens even. Nu ontbreekt wellicht even de urgentie, maar we moeten dat toch wel dat gedrag onszelf aanleren? Ja, in die zin was het ook een persconferentie met een hele dubbele boodschap. H. D. D.

[00:09:16]

Altijd moeilijk voor politici om zo'n dubbele boodschap met geld. Goed, maar toch mag u daar niet van. Het gaat goed en we kunnen echt weer vrolijk zijn en dus goed zomeren. Maar er zijn ook heel erge beperkingen, want het gevaar ligt nog op de loer. Is jou opgevallen dat rare metaforen voor werden gebruikt? We kennen natuurlijk al de metafoor van Mark Rutte met de huifkarren. En deze keer kwam diegene die terug naar de middeleeuwen. Luister maar eens.

[00:09:39]

Het is een beetje alsof je zou zeggen in de middeleeuwen een aanval op een kasteel had en die aanvallers goed afgeslagen hadden. De aanvallers zitten op een kilometer afstand in hun kamp en wij gaan de kasteelmuur afbreken en dan komen ze terug en het virus zit gewoon te wachten tot wij verslappen.

[00:09:55]

Voor je dit een goeie. Beetje gezocht. Het is euh ja. Het is wel helder ja. Maar zal je niet meer naar deze tijd moeten halen? Ja Hugo, de jongens idee dat het tijd voor. Die gaat ook weer terug naar de tijd van polderen na natuurlijk na de grote dijkdoorbraken. De dijk had hij als metafoor. Vergelijk het met onze eeuwenlange strijd tegen het water. Die heeft ons de reputatie gegeven de voeten droog te kunnen houden en dat deden we door dijken te bouwen.

[00:10:26]

En vandaag zijn wij samen. Die dijk die de tweede golf buiten de deur kan houden. De dijk, dat zijn we samen. Die anderhalve meter is een hele belangrijke dijk. En als we ons dat blijven realiseren, dan wordt het vast een mooie zomer. Ik moest maanden aan de band De Dijk denken. Echt ja, wat dat Huub daar? Wij zijn de dijk. Denk na, dat denkt Huub van der Lubbe vast heel anders over.

[00:10:48]

Is dit wel een beetje zo'n dat? Euh, dat kapsel kan dit denk ik wel een beetje mee. Hugo de Jonge.

[00:10:53]

Wat zou jij je daar voor metafoor op plakken?

[00:10:56]

Paul Ik heb er toevallig over nagedacht. Jouw vraag zandbakken mij te plakken. Nou, ik vond Rutte en een beetje zo een voetbaltrainer die aan het eind van een geslaagd seizoen tegen zijn selectie zegt van euh. En jongens. Goed gedaan die laatste maanden. Echt klasse. We hebben hard gewerkt en nu kan je in de zomer weer een beetje uitrusten, maar wel de conditie op peil blijven houden. Ha, dat is dan die waarschuwing. En wat weet je dan?

[00:11:24]

Voetballers die doen dat niet. Nee, die gaan gewoon lekker zitten. Twee maanden lang bier drinken, frikandellen eten en dan zie ze zin in augustus. Wel weer dus. Ik hoop dat dat met die anderhalve meter anders afloopt. Ja uhm, verder die persconferentie. De jongen, die had het ook over het feit dat er misschien geen tweede golf komt, want daar is van alles geregeld om dat te voorkomen.

[00:11:47]

Je weet niet wat er gaat gebeuren. We kunnen moeilijk in die toekomst kijken. Wat we wel weten is als we t zo doen. Als we zo zo dicht mogelijk op die bal blijven zitten dat eigenlijk de meeste maatregelen die we zullen moeten nemen de komende tijd echt gewoon regionale maatregelen zijn.

[00:12:01]

Dat vond ik wel interessant. Ja, ze gaan er van uit eigenlijk dat er geen nieuwe landelijke loketten meer hoeven te komen, ook als het virus weer oplaait.

[00:12:09]

Nee, maar die die hele tweede golf discussie is ook heel interessant. Want waar komt die nou eigenlijk vandaan? Nou ja, vorige keer kwam die vanuit de wintersportgebieden, maar dat is door het Karnivale. Toen wisten we niks. Toen werden we verrast. We kennen het virus niet. Euh, niet goed genoeg. Nu kennen we het ook nog steeds niet goed genoeg. Wij wisten we wisten niet dat het in de INY in de wintersportgebieden ook was en daardoor heeft het zich heel langzaam weg onder de radar kunnen verspreiden.

[00:12:34]

En op het moment dat we het ontdekten. Nou bleek het al veel groter te zijn, dus het idee van die V. Volgens mij komt die tweede golf vanuit de Spaanse griep die dat doet. We hebben het over eeuw geleden Spaanse griep, al had je ook voor. Vorige zomer kwamen ook meerdere golven en had je een tweede nayar, dus dat is dat. Dat is dan de historische parallel. Maar als we, als we ons aan die regels houden van de voetbaltrainer, hou die anderhalve meter vol.

[00:12:57]

En we hebben nu testen en en een. Dat soort toestanden. En we weten meer hoe je t moet behandelen. Dan kan er wel weer dat het virus opleeft, maar echt zo groot als de eerste golf. Dat zou niet moeten kunnen met alle gedragsveranderingen die we hebben en de kennis die we hebben. En euh, er zijn vier pijlers van dat de dat de testen gewoon. De testen voor iedereen. Iedereen die klachten heeft als er dan iemand positief wordt getest, is de bron en contact onderzoek.

[00:13:26]

Het rioolwater waar jij het eerder wel eens over hebt gehad dat ze daar dus echt heel vroeg kunnen zien aan dat water of daar dat virus al in zit. En je gaat er toch komen. Half juli en Twente wordt hier getest. Ja, die mogen testen. En daarmee kunnen ze dan zien of daar iets. Ja een beetje omhooggaat. En dan kunnen ze maatregelen nemen. Regionaal. Ik zit was op die op het dashboard te kijken. Dat is leuk.

[00:13:48]

Nou ja, het staat bijna overal op nul laag. 3. Ja, dat klopt.

[00:13:52]

Maar het reproductie getal dus die er waarde stond aan het begin van een week op nul komma 5/6, dus op de helft.

[00:14:00]

Gister toen stond ie op n komma 0 5. Ja en dat moet je niet vergeten. Is ook nog een vertraging in. Maar dat kan er ook mee te maken hebben. Zoals in Duitsland. Was dat reproductie getal in één keer van 1 naar 2 d dan dat, dan is dat. Dat virus zich enorm te verspreiden. Maar het kan ook komen door één zo'n ontdekking van dat van die van die slachtten. Bedrijven waren al zeker duizend gevallen zijn en dat doet wat dan ontzettend omhoog.

[00:14:24]

Maar dan weet je waar t zit. Je weet dat dat heel regionaal is en zo hoef je ook niet gelijk van te schrikken, zeg ik er dan bij.

[00:14:30]

Daarna was er weer een uh, een briefing van Jaap van Dissel en een debat. Wat hebben we daar nog van geleerd? Dat de politici heel blij zijn dat het even ook niet over het virus hoeft te gaan. Het kon gewoon gaan over de salarissen van mensen in de zorg. En dat is een ouderwets debat. Gewoon waar partijen zeggen van de publieke sector moeten meer gewaardeerd worden en dan moet er gewoon een hele bak geld bij. Daar ging wel weer die regel op waar jij terwijl ze eerder hebt gehad.

[00:14:54]

Er is in de ochtend. Is er dan nieuws over die zorg bonus? En dan gaat het halve debat daarover. Iemand bij een van de partijen die noemde te vroeg zo coalitiepartij neem ik aan. Waar denk je dat het debat over gaat? Ik denk dat ik denk dat het een zak gemengde drop wordt. Vond ik wel een mooie omschrijving voor een debat. Van alles kwam daar een beetje aan de orde. Wilders, die natuurlijk helemaal los ging op het feit dat de regels onduidelijk zijn en die anderhalve meter onzin is.

[00:15:22]

Dictatuur is het volgens hem. Dan zijn ze ook wel euh. Onduidelijk af en toe aan de regels in de zin van je mag wel met z'n tweeën in een klein Fiats bijvoorbeeld naar het café rijden, maar dan moet je daar weer anderhalve meter afstand houden. Ja maar. Ik las vandaag nog dat die handhaving op die anderhalve meter buiten wel heel relaxt is, in de zin dat er nog nergens echt boetes zijn uitgeschreven. Nee dat. Ik denk dat het vooral bij waarschuwingen blijft.

[00:15:49]

En en en dat. Dat maakt het najaar weer zo spannend. Nu is het makkelijk om op een terras te zitten. Sterker nog, daar wil je zitten. Maar als het weer slechter wordt en het wordt kouder en we willen de restaurants binnen. Ja, dan wordt het wel weer meer weer spannender. Want dan gaan we het toch weer wat meer in bedompte ruimtes met elkaar zetten.

[00:16:03]

Het is tijd om even de Tweede Kamer in te gaan. Het kabinet sloot dus een periode met veel beperkingen af. Hoe kijkt een van de hoofdrolspelers voor en achter de schermen terug op deze tijd? Over wie heb ik het dan? Jaap van Dissel van het RIVM, voorzitter van het uitbraakt managementteam?

[00:16:22]

Stijn Van Velpen in de wandelgangen Zo, Joost, we hebben net weer een technische briefing kunnen beluisteren van Jaap van Dissel. Wel fijn waren die deze maanden. Euh ja, voor je taai is. Naarmate de tijd vorderde wel. Vandaag was het een beetje taai. Maar over het algemeen toch. Vind ik dat hij het goed kan uitleggen, ik heb veel geleerd. Echt goede colleges staat daar nu. Ja, want we zijn nu in de wandelgangen bij de plenaire zaal.

[00:16:58]

Ze hebben dan een vergadering in zo'n klein zaaltje. En dan komt daarna Van Dissel hier langslopen langs het linkje en de microfoons hier klaar staan om de pers nog even te woord te staan. Nu staat meneer reggaelegende, de GGD's en de pers te woord. Misschien dat wij de heer van Dissel al eventjes goed tot ons kunnen roepen. Wenger heeft een leuk. Hij krijgt een leuk appje binnen. Zie dat hij lachte. Hij gniffelt, gniffelt. Kijkend naar zijn telefoon.

[00:17:22]

Ja, hij komt ons. We kunnen ook. Kijk, ik heb een lange hengel, meneer van Dissel. Hallo. Kent u de podcast? De stemming? Nee, die ken ik niet. O ja, is er nog even een? Euh. Even een tegenvaller? Dat komt nog wel. En hoe zijn voor u de afgelopen maanden geweest? Nou, interessant en intensief. Wat vond u gister nou? De belangrijkste boodschap is dat een boodschap van vrijheid in.

[00:17:51]

We gaan weer veel vrijheden tegemoet, maar ook de waarschuwing was heel duidelijk. Wat is. Wat overheerst bij u? Nou, ik denk wat. Wat overheerst is dat we proberen omdat de situatie momenteel gewoon gunstig uitziet. We proberen natuurlijk om zoveel mogelijk versoepelingen toe te laten. Tegelijkertijd wil iedereen er ook op wijzen hoe belangrijk het is, toch om je aan een aantal basisregels te houden. Basisregels waarvan wij als comitéleden denken dat ze de belangrijkste zijn geweest om de uitbraak in te dammen.

[00:18:21]

Vooral die anderhalve meter wordt door premier Rutte benadrukt, maar er is ook wel veel kritiek op. Ook mensen die zich er dan in verdiept hebben, die zeggen ja, dat is eigenlijk onzin. Vooral buiten wat. Wat is uw weerwoord daarop? Ja, nou, nee. Vele mensen hebben zich er in verdiept. Ook de 30+ experts die uit heel Nederland worden gehaald om het OM samen te stellen en de mening is unaniem dat dat één van de belangrijkste maatregelen is, zoniet de belangrijkste om te handhaven.

[00:18:49]

En verder leren we gewoon van het beloop hebben. Ze waren nog niet zo. Lang geleden stonden we hier en praatten we nog met de dertienhonderd patiënten op tv. Nou, dat is gelukkig allemaal achter de rug met geweldige inspanningen, maar dat willen we wel graag zo houden. En uhm ja, de maatregelen die er nu liggen zijn bewezen effectief en daar houden wij momenteel gewoon aan vast. De politiek gaat zich daar ook mee bemoeien. Ik merkte op hoorzittingen dat soms ook ook ja Kamerleden u toch kritische vragen stelde.

[00:19:18]

Euh, u een beetje de politieke arena probeerde in te trekken? Ja, nou, ik denk dat we even kunnen zien dat ik. Dat ik daar geen behoefte aan heb. Wij geven advies. Dat advies. Dat proberen we te best te baseren op de beste wetenschap die nu is. Bij dit nieuwe virus is dat een ontwikkelend veld. Dat betekent ook dat sommige dingen door voortschrijdend inzicht mede worden beïnvloed. Dat is iets waar wij als wetenschappers blij mee zijn, want dat vinden we vooruitgang.

[00:19:47]

Tegelijkertijd zien we dat dat bij andere groepen ook de media trouwens, die dan beginnen te citeren van twee maanden terug allerlei vragen oproepen. En ja, we zullen dus samen uit moeten komen. En dan gaat u op vakantie. Ja, dat wilde ik ook weten. Nou, we gaan eerst even zien hoe dit. Hoe dit loopt. Uhm, ik heb nog geen plannen. Serieuze man. Ha ja, als ik een serieuze baan verantwoordelijk. Ja, wat ik altijd zo knap vond, ook in die in die in die hoorzittingen is dat ie daar kwam ook de kritiek.

[00:20:17]

Deels is die kritiek terecht en deels is het gebaseerd op wat hij zei van eerdere meningen. Maar hij blijft er altijd zo rustig onder. Hij laat zich niet gek, maar hij laat zich nooit uit de tent op. Dat komt door die formele houding ook wel. Die helpt daar dan bij. Ja, maar da's wel knap, want dat zie je bij. In de politiek zie je dat uiteindelijk mensen zich altijd uit de tent laten lokken. En daar is nog niemand gelukt hier in al die weken om hem uit die tent te krijgen.

[00:20:39]

Maar wij herkennen dat, want wij laten ons ook nooit uit de tent te lokken. Dan moet je toch teleurstellen? Wij zijn ook. Ik ben blij dat ze op tv. Ik hou me heel formeel, vaak als het. Als het lastig wordt, hoe lastiger, hoe formeler. Ja, dat is wel een lesje. Kijk terug naar de studio. Die van distro is ook een meester in het meevieren. Ik krijg een soort déjà vu van al die hoorzittingen en dan krijgt die zo'n vraag.

[00:21:09]

Met zo'n toontje van een Kamerlid is een hele goeie vraag. Hij belangrijke vragen ook. En dat zei hij. Niemand kreeg om op een moment dat je denkt. Ik bespeur nu irritatie. Ik hoor een soort bewondering. Dat vind ik knap. Nou, laat ik eens proberen jou uit de tent te lokken.

[00:21:24]

Dat is niet zoveel voor nodig als we het gaan hebben over de kandidaat lijsttrekkers bij het CDA. Maar eerst even naar D66, want de week begon met de kandidatuur van Sigrid Kaag. Dat was. Dat was niet verrassend, want dat zat er wel aan te komen. En euh, ze wil premier worden, maar ze wil eventueel ook in de Kamer. Past het lijsttrekkerschap bij u?

[00:21:47]

Maar ik mag hopen van wel, want ik heb me nu kandidaat gesteld. Maar u bent diplomaat geweest. U bent minister geweest. Nu wilt u Kamerlid worden. Een vrij nederige positie gezien de rest van uw carrière.

[00:21:58]

Jij gaat uit van een LouisLouise positie. Ik ga toch voor gaat? Ik heb het over verkiezingen. Wij gaan. Ik ga voor het lijsttrekkerschap. Mocht ik verkozen zijn, dan gaan wij natuurlijk voor dat D66 de grootste, zo niet zoveel mogelijk zetels gaat halen en dat we dan eventueel aan de formatie tafel zitten. Maar als de vraag is als het nou helemaal niet goed uitpakt, gaat u dan de Kamer in? Dan zeg ik ja, ik ga de Tweede Kamer ook.

[00:22:22]

Hartstikke belangrijk, ook hartstikke belangrijk. De Tweede Kamer best wel belangrijk. Slinkse manier van vragen stellen door Chris Ostendorf collega Dely. Handig? Uh neen, want het standaard antwoord is ja. De Tweede Kamer is het hoogste orgaan. Dat is het allermooiste omdater zitten. Behoor je dan te zeggen en. Maar zij zei nee, ik ga voor premier. Nou, maar dat is wel een geschenk voor D66. Hoeveel koppen van van mediaberichten online in kranten. En toch het woord premier op haar plakken?

[00:22:55]

Dat is natuurlijk een godsgeschenk voor D66 dat zij wil D66. Het spreekwoord binnen de partij zelfs regeren is halveren. Nou, die wetmatigheid doen ze weer lekker. Ze staan rond de 10 zetels en dan word je bijna als een geloofwaardige presidentskandidaat gepresenteerd. Ook wel een hele grote broek aan. Maar dat is wel lekker, want het lijkt alsof je dan een serieuze uitdager bent. Én dat wil je wel dan dat je zo gezien wordt. De timing van deze presentatie was wel ok.

[00:23:22]

Ze hebben t goed voorbereid zondagavond en half zes. Het leek er wel op alsof bijna alle media een soort exclusieve embargo interview met haar hadden. Was niet natuurlijk. Alle media, maar best wel veel en half 6 op zondag is aardig, want het achtuurjournaal op zondag is het best bekeken nieuwsprogramma. Dan ben je op tijd voor de kranten, voor maandagochtend. Maandagochtend is ook een live nieuws ochtend. Dus dan ga je dan ook nog lekker mee de hele maandag.

[00:23:49]

Heb je er goed over nagedacht? En toen hadden ze daarna bedacht dat om het nog een dagje langer in de lucht te houden. Rob Jetten op dinsdagochtend zou vertellen dat ie t niet. Ja, dat hadden we ook wel verwachten. Ja zeker. Misschien hadden we niet helemaal voorspeld, maar inmiddels achter. Zeker toen ik hoorde van hij doet voor de fractie een mededeling. Nou, als je jezelf gaat lanceren als kandidaat, dan doe je dat niet eventjes door op maandagavond dat ie in Trouw een interview zou geven.

[00:24:17]

Toen dacht ik ook al aan Trouw ga je niet vertellen, ga je niet als Linuxkernel trouw maar voor V. Als je D66 leider wil worden, kies dan een ander podium. En hij vindt de Kamer wel echt fantastisch. Om de simpele reden dat ik op dit moment Sigrid Kaag de beste kandidaat vind, zowel voor D66 als voor Nederland. Ik zie in Sigrid Kaag iemand die mensen kan inspireren. Sigrid Kaag heeft de enorme ervaring in binnen en buitenland wellicht ook wel de eerste vrouwelijke premier die Nederland ooit gehad heeft.

[00:24:45]

Wat ik nu belangrijk vind voor Nederland en dat is Sigrid Kaag naar het hoogste ambt helpen met een hele sterke lijsttrekker in de vrouw van Sigrid Kaag voor het lijsttrekkerschap en voor het premierschap voor Nederland kies ik nu voor Sigrid Kaag. En zij is wat mij betreft echt de persoon om Nederland nu uit deze crisis te loodsen en bovendien ook een hele serieuze kandidaat voor het premierschap.

[00:25:05]

Hele serieuze keus doet. Dat doen ze het weere is. Was dit de voorzitter van de fanclub? Ja, nee.

[00:25:11]

En ik denk niet dat dit als een aanmoediging gezien moet worden voor andere mensen binnen D66 om meer nog te melden. Nee, en toch vind ik het heel jammer dat er daar niet de echte strijd komt of een verkiezing. Nou ja, D66 deel Democraten 66 zag aankomen. Opgericht als partij die van bestuurlijke vernieuwing. Meer democratie. Het volk moet meer te zeggen hebben, meer directe democratie. Een partij die daar trots op is dat ze hun leiders kiezen. En nou kijk, een tijdje geleden al kijken we naar de geschiedenis deze eeuw.

[00:25:44]

Dan moeten we terug naar het vorige decennium, toen Pechtold verkozen werd met Lousewies van der Laan en nog een paar andere mensen die inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt, die toen opgingen voor het lijsttrekkerschap. Vind ik het toch raar dat. Dat is het niet trouwens. Het eerste decennium van deze. Zijn dit dan het nieuwe decennium begon begonnen toch 20 20? Ja, ik weet dat nooit wanneer dat echt begint in het nieuwe decennium.

[00:26:08]

Maar je moet dus in ieder geval lang geleden. Ja, maar dat is dus zelfs al twee decennia geleden. Moeten zelfs al zeggen ja, dat was dus gewoon in de in de jaren nul was dat. Was die verkiezing met met Pechthold van de luisteraars weten vast precies hoe dat zit. Wanneer een decennium begint, dat zien we dan wel euh. Op onze Instragram terug nog even terugkomen. Er waren heel veel mensen die die euh wat jij zei. Op zondag was het vrij massief kg en één keer in de in beeld.

[00:26:34]

En toen reageerden veel mensen van ja. Zouden ze dat ook met andere mensen doen? Want dan is het idee dat dat alle achter D66 60 en NPO en en euh. Maargoed toen Mona Keijzer zich kandidaat stelde. Ja, zij kozen voor omdat via de de Telegraaf te doen en daarnaast stond ze de pers te woord op t op het plein om 11 uur ongeveer wanddikte. Euh ja, men dan vaak bezig in de ochtend met het Radio 1 journaal. Dan wist ik op maandagavond.

[00:27:01]

Mona Keijzer staat op dinsdagochtend in De Telegraaf. Ben ik er meteen gaan open? Kreeg ik s nachts om 1 uur nog een reactie? Nee, dat gaat niet lukken om morgenochtend in de uitzending te zitten. Dat is dan natuurlijk onhandig. Als je aandacht wil, moet je gewoon helemaal beschikbaar zijn. Maar om 11 uur is dat moment en daar staat ook de hele pers. Alleen jij, dat zijn nou gewoon van die interviewers die dan gewoon door de hele dag verspreid worden.

[00:27:24]

En als je iemand de tijd geeft om een mooi interview voor te bereiden, ja, dan krijg je natuurlijk een hele pagina grote toestonden kg. Slim gedaan. Dat hadden ze zeker. Een complimentje voor D66. Communicatieafdeling dan maar? Gaan we naar het CDA, want daar is die strijd veel interessanter. Nou hadden we niet helemaal zien aankomen. Nee, daar kwam de een na de andere.

[00:27:46]

Of zou je bijna zeggen hij stelt zich kandidaat. Het duurde even, maar het duurde even. Uhm, terwijl dat best wel wat tijdsdruk op zit. Bij het CDA, want die willen eigenlijk begin juli al een definitieve lijsttrekker hebben. Keijzer, die werd geconfronteerd met nogal wat meer mannelijke concurrenten, ziet ze helemaal niet als een probleem.

[00:28:05]

De moeder van vijf zonen heeft nu drie concurrenten, waarvan de helft Omtzigt, en wordt nog lastig met drie mannen.

[00:28:14]

Leuk thuis 6, dus ik ben eraan gewend.

[00:28:17]

Ja, kan ze ze aan? Celus rauw? Nou, je kan ze zeker aannemen in een in in de zin van euh. Ze zet haar op een podium met de drie mannen en dat wordt wordt heel interessant bij het debat. De pers weet niet wat anders. De presentatie is nogal zelfverzekerd bij Mona Keijzer. Als je dat vergelijkt, bijvoorbeeld met Pieter Omtzigt aan het eind van de week, zag ik wel een verschil zitten. Zullen we ze even naar Omtzigt luisteren?

[00:28:42]

Dat werk wil ik voortzetten. En uhm ja, bij een verkiezing horen meer kandidaten. Dus ik zeg tegen de CDA leden en u kunt wat mij kiezen. Mijn ambitie is Nederland een stuk beter maken, maar ook de andere kandidaten die zich gemeld hebben zijn goede kandidaten. Dus ja, ja, ik heb. Natuurlijk heb ik over nagedacht. Ik wil datgene wat ik nu als kabinet doe, wil ik kunnen voortzetten wanneer ik lijsttrekker wordt. En uhm ja, inhoudelijk leiderschap.

[00:29:10]

Laten we beginnen met die Omtzigt, want dat IS een werk wil voortzetten. Geen twijfel erover dat die veel complimenten ontvangt voor dat werk wat hij doet, dat samenhouden vasthoudende werk dingen boven tafel krijgen. Maar als je dat wil voortzetten moet je denk ik geen lijsttrekker worden of fractievoorzitter, want dan heb je daar minder tijd voor. En dat lijkt me ook. Ik denk dat die effectiever is als gewoon Kamerlid dan inderdaad als fractievoorzitter. Wat doet u dit dan? Ja, da's een hele goeie vraag.

[00:29:37]

Kijk, het antwoord is natuurlijk als je die mensen zelf stelt. En dat geldt ook voor Mona Keijzer, voor v v. Martijn van Helvert en van Hugo de Jong. Omdat je lijsttrekker wil worden en omdat je denkt dat je dat kan en dat je denkt dat je de partij wat te bieden hebt. Maar goed, wij lopen lang genoeg in Den Haag mee dat er ook andere motieven een rol kunnen spelen. Maar dan zou je bijvoorbeeld denken aan een hoge plek op de lijst op zo'n manier dat ie toch wel gekregen.

[00:30:00]

Nou uh, bij het CDA hebben ze een 3 termijnen regel. Je mag maar 3 dat ie nou je kan dispensatie van het partijbestuur. Krijgen die daar bang voor Pieter? Pieter Omtzigt zit al sinds 2003 in de Tweede Kamer en in 2012 zijn veel meer dan drie termijnen. Dat precies dus. Hij heeft al een keer dispensatie gekregen en hij is ook al een keer van de lijst gegooid. Maar dan heeft ie zich elftal zo laag gezegd dat ie niet meer 39 Tblisi met voorkeurstemmen is die weer he.

[00:30:29]

Heeft ie toch gered? Dus misschien denkt ie van nou dan. Dan ben ik die discussie wel een beetje voor. Probeer jezelf onvermijdelijk te maken. Maar ja, kijk als je zoveel voorkeurstemmen krijgt maakt in principe niet uit hoe hoog je op die lijst moet. Wel opkomen ja. Ik hoorde bij het CDA was dat er geen enkel plan was om hem niet op de lijst te zetten. Oké, het punt is dat als hij ik zie het zo vormen dat als hij fractievoorzitter wordt, want hij wil hetzelfde blijven doen.

[00:30:54]

Dus dan? Dan denk ik dat hij in de Kamer geen premier is. Overigens de vraag niet beantwoorden wat dan? Dat zou gebeuren als ze wel de grootste worden, wordt die dan premier? Of heeft die dan iemand anders? Dat vond die onzinnige vraag, want hij wilde het over de inhoud hebben. Ja, maar dan krijg je dus dan wordt hij een soort bondscoach van die CDA fractie. En hij wil die die mensen met een kneden naar zijn eigen evenknie.

[00:31:15]

Ja, ik denk dat dat dat niet echt heel erg gaat maken. Nee, misschien dat zijn leiderschap qua euh euh capaciteiten ook nog wel een beetje ontwikkeld moeten worden. Ja, dat het meer gewoon echt een Kamerlid is. Kijk, ik ben maar. Ik ben heel erg voor Pieter Omtzigt en daar zouden we wel een mening hebben. Maar in de Kamer laat ze maar inderdaad in die dossiers duiken. Wat kijken? Een fractievoorzitter voor het begrip van mensen.

[00:31:38]

Je bent toch ook de manager van de fractie? Je moet al die al die dossiers in de gaten houden. Als je aan het regeren bent, ben je ook heel veel bezig met die andere regeringsfracties. Contact met het kabinet. Je bent een soort politiek manager. Ben je? Ja, ja, dat is toch wat anders dan eventjes? In de dossiers duiken bij het CDA waren ze ook wel verrast door deze zet van Omtzigt. Ja, ik had het.

[00:31:58]

Ik had het er net voorafgaand aan de podcast over met met Lars maskeert en die die een leuk inzicht nadien die.

[00:32:05]

Die zat gisteravond nog met met politici van een andere partij op een terras en die zeiden de deur. Er is een rggy fout gemaakt door de fractievoorzitter van het CDA, Pieter Heerma. Die had in de ogen van die mensen. Ik kan wel zeggen waar een paar van de Aers die had gewoon. Toen dit werd die verkiezing werd uitgeroepen had iedereen in de fractie bij zich moeten roepen jij mag je kandidaat stellen, maar ik wil wel gewoon effe weten of jij dat gaat doen.

[00:32:28]

Ja, want niet alleen Omtzigt, maar ook Van Helvert, Martijn van Helvert euh. Kamerlid uit Limburg was vorige keer nummer 6 qua voorkeurstemmen binnen het CDA. Dus ook geen kleine jongen. Die dook ook ineens op. Maar, maar de andere kant denk jij als je een verkiezing uitschrijft, dan moet je ook niet raar opkijken als mensen zich melden. Sterker nog, dat lijkt me de bedoeling. Ha vind ik beter dan bij D66 kiezen. Als je iemand wil benoemen moet je het feest van de democratie.

[00:32:53]

Nou ja en en ja, dan kunnen mensen onverwachts opduiken. Ik denk dat je het wel wil weten. Ik denk niet dat je als partij moet euh mensen moet gaan tegenhouden, want dan wil Stevaert dat ze dat vanmiddag hebben. We nemen dit op vrijdag op dat de partijvoorzitter zegt we hebben nog eens naar te naar de kandidaten gekeken, profielschets gekeken en we dragen voor Hugo de Jonge. Nou dat dat dan pas heb je. Dan pas heb je problemen.

[00:33:14]

Nou ja, daar denk aan. De leden moeten zich gewoon gaan uitspreken.

[00:33:17]

Maar bij V. Wat vind jij? Want dat is wel euh. Ik vind het wel sterk. Laten we laten leiden. Maar K w van A zijn fout en probeert toch altijd een beetje de regie daarin te zien.

[00:33:28]

Dat je denkt van nou, dat hebben ze bedacht toen bijvoorbeeld. Euh. Kijk. Hoekstra, die deed het niet. Toen werd het voor de jongen. Volgens mij is dat. Volgens mij heeft dat deze kandidatuur op een of andere manier kan niet hard maken. Daardoor is de boel een beetje op z'n kop gezet, want ze hadden misschien gedacht dat wordt een strijd tussen Hoekstra en de Jonge, want wél met Keizer in de zijlijn. Maar toen Hoekstra niet deed, werd Mona Keijzer een gevaarlijkere tegenstander voor Hugo de Jonge.

[00:33:55]

En toen dacht ik misschien hebben ze die Van Helvert die ook het forum bijvoorbeeld niet helemaal uitsluit. Uhm. En die heel populair is. Ook in het katholieke zuiden hebben ze die daarbij geduwd. Als derde kandidaat, want die had dan misschien 5 procent van de stemmen, maar dat haalt ie dan weg bij Mona en dat is dan goed voor de Jonge. Dat is even doordenken, maar dat is dat is dat vind ik veel te Haags. Want want waarom zou iemand?

[00:34:20]

Want dan gaat helemaal niet, want daar gaat Martijn van Helvert gaat dan dus euh, iets doen om Mona Keijzer in de wielen te rijden, terwijl die inhoudelijke dichter bij Mona Keijzer staat dan bij Hugo de Jonge. En ja, dat is logisch. Ze zijn van de partijen een partij. Nee. Maar goed, toen kwam Pieter Omtzigt en toen dacht ik oudheden zit helemaal geen gebaar. De grap was dat ik nog dinsdag bij Martijn van Helvert langs ging toen Dez Mona Keijzer de kandidatuur had bekend gemaakt.

[00:34:47]

Ik wilde gewoon van hem weten als vertegenwoordiger van van de provincie Limburg. Van ja, wie van de twee ligt daar het beste? Want hij kent z'n kiezers daar daar goed. Nou, daar deed ie geen uitspraak over. En toen ze eigenlijk nog voor de grap voor Joh. Ga jij nog een brief schrijven? Dat zou een goeie grap zijn dat ik op het idee gebracht. Nee, hij zei want ik heb natuurlijk gelijk gerept van ojee. Straks heb ik hem op een idee gebracht.

[00:35:08]

Hij was het al van plan. Hij kon het niet zeggen omdat hij al een afspraak had met het AD. Maar hij al die afspraken ondertekend waar steden, zelfs als je op het goede spoor zit naar je zeer nodig heeft. Euh, t. Ik zei van waren die andere twee op de hoogte. Hij zei nee, ik heb ze verrast. Dus tussen die zin inderdaad. Ons heeft ie ook verrast. Uhm, wat zou je dan zijn?

[00:35:28]

Want wat? Wat is dan zijn motief? Dat ie? Wilde hij echt? CDA leider worden of denk je mij? Hij wil ook na zijn bekendheid ofzo. Hij stond ook. Ik bedoel wat ik net zei had ook twintigduizend voorkeurstemmen al dus op zich niet echt zorgen te maken om weer in de kamer te komen. Maar je ziet ook wel als je naar de geschiedenis kijkt dat mensen die aan zo'n verkiezing hebben meegedaan. Dat is over het algemeen niet slechter zijn uitgekomen.

[00:35:53]

Nee. Maar ja, als je nou mee om twee procent van de stemmen te halen is toch ook niet heel stoer? Maar soms moet je ergens voor staan. Wij zijn nu zo echt zo Haagsch geworden dat de verkiezingen bij verkiezingen winnen mensen bij verkiezingen verliezen mensen en we maar jij zegt uiteindelijk is iedereen de winnaar. Het is een soort democratie angst. Dan kan iedereen zich jouw ozo interne verkiezing. Iedereen paniek. En nu is de partijbesturen paniekerige en popa jongens.

[00:36:19]

Het is toch als je verkiezingen? Daar heb je winnaars en verliezers. Prachtig. Wat is dat dan voor een rare, rare angsten allemaal? En daarom zeg ik D66. Ik had Ramy. Ja dat iemand zich daar ook nog meldt. Dat vond Hugo de Jonge daar eigenlijk van. Dat je. Deze tegenkandidate, hij hoeft ze. Hij hoeft zich helemaal geen zorgen te maken. Uh nee. Bij EénVandaag hebben we een peiling alleen panel alleen nog toe met Mona Keijzer, dus die zegt helemaal niks meer.

[00:36:48]

Uh nee, maar dat was ook. Dat is ook een reden als je die die peiling ziet. Nou dan. Dan hoeft Van Helvert echt niet uit de stal te worden gehaald om de kandidatuur van Mona Keijzer in de wielen te rijden. Nee jongens zeker? Ja, maar dat komt misschien dan wel een tweede ronde hé. Want je moet dan in de eerste ronde zou je 51 procent van de stemmen moeten halen. Als je vier kandidaten hebt, wordt dat natuurlijk ingewikkelder.

[00:37:09]

Maar met twee. En dan moeten de twee één ronde één.

[00:37:14]

Hugo de Jong begint al naar de voorspelling. Vorige keer had je Sybrand Buma 2012. Hebben het over Madeleine van Toorenburg, Henk Bleker, Liesbeth Spies, vier kandidaten ook naar Keijzer en Mona Keijzer en nog en nog Marcel Swinkels als Dintel. Is Wintels? Ja, nou en toen won Buma in één ronde. Ja knap van Buma. Nou, wat denk je dat er nu gaat gebeuren? Ik denk tweede ronde.

[00:37:38]

Ik denk dat Buma voorspellen is die de jongen. Die stond donderdagavond toen Omtzigt zich meldde in de Tweede Kamer in een debat werd er dus door verrast. Maar hij reageerde daar wel aardig op toen Kees van der Staaij een motie indiende waar over de jongen heel coulant was.

[00:37:58]

Weet je, het is een gekke dag. We geven gewoon het oordeel aan de Kamer.

[00:38:02]

Het beeld ongeloof.

[00:38:10]

Maar alleen als u zich straks niet meldt voor het lijsttrekkerschap van de tweede vrouw van de berg. Bent u ook van plan de heer Van der Staaij voorzitter?

[00:38:24]

Ik beloof dat ik me niet zal melden voor het lijsttrekkerschap niet zo goed staat, maar ik heb ook nog een toegift. Ik ben ook niet beschikbaar als premier.

[00:38:34]

Niet is een hele opluchting. Ik hier geen enkele reden om daar al zo hard om te lachen.

[00:38:41]

Jos, we gaan weer verder. Mark Rutte is wat op de achtergrond en zijn gewoon blijven zitten als premier. Want de día die je die ziet dit allemaal van een afstandje aan al deze strijd.

[00:38:55]

En hij heeft zelf nog steeds niet gezegd wat hij wil. Hij heeft alleen een keer laten doorschemeren nou, ik had gezegd misschien na de zomer, maar misschien wordt er toch nog wel iets later. Laat ie toch lekker hangen, maar is nu zo druk. Maar hij zegt iedere keer als je vaak ja, maar als je me nu zou vragen zeg ik ja. Nou.

[00:39:16]

Het Haagse geheugen. Een historische gebeurtenis deze week een meerderheid van de Eerste Kamer stemde voor een motie van afkeuring tegen minister Kajsa Ollongren dat het historisch was. Dat was ook de minister niet ontgaan.

[00:39:35]

Achttien €75 heb ik van één van uw collega's geleerd. Het was heel lang geleden. Ik denk dat iedere minister graag geschiedenis wil schrijven, maar misschien iets. In die zin zie ik het dus echt wel aan als een aanmoediging om door te gaan met het beleid om te zorgen dat huurders niet in de knel komen. Ik zie het toch wel als een aanmoediging om door te gaan. Volgens mij hoort het een beetje bij dit werk.

[00:39:52]

Aan de telefoon is Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis te Maastricht. Goeiedag?

[00:39:59]

Ja hoor, je kon je. De minister legt deze motie van afkeuring uit als een als een aanmoediging van beleid. Zou u dat ook zo duiden?

[00:40:07]

Nou ja, is ook het probleem dat de Tweede Kamer in meerderheid weliswaar een hele krappe meerderheid iets anders wil dan de Eerste Kamer. Nou ja, daar moeten we dan tussen kiezen. En eigenlijk heeft ze dat natuurlijk ook voor deur gedaan. En als ze anders had kiezen dan heeft ze gelijk. Weer een probleem met de Tweede Kamer.

[00:40:23]

Wat zegt de organisatie van de Eerste Kamer die natuurlijk nu een andere verdeling kent dan die dan de tweede?

[00:40:29]

Nou ja, we weten eigenlijk natuurlijk al eigenlijk sinds 2000, tien jaar helemaal, maar dat de verhouding zo is dat een andere meerderheid is en dat dat problemen kan opleveren. Tot nu toe ging dat eigenlijk vooral over wetgeving. Dus dan moet een kabinet zorgen dat ze een breder draagvlak hebben in de Tweede Kamer. Maar nu gaat het over een actueel beleid onderwerp. En dat is toch wel iets heel anders dan dan wetgeving.

[00:40:56]

En ze hoeven dus niet zich hier echt wat van aan te trekken dat ze weg moeten ofzo.

[00:41:00]

Nou ja, dat willen ze ook eigenlijk niet. Maar ik wel de vraag, want de rechter gevraagd om toch een kabinetsreactie over wat ze nu gaat doen. En misschien dat de komende dinsdag dan weer een vervolg komt. Dat moeten we even afwachten. Maar, en het was altijd zo dat de Eerste Kamer in april in meerderheid zei van het primaat behoort bij de Tweede Kamer en wij moeten ons niet over actuele beleids onderwerpen uitspreken.

[00:41:27]

Dus de Eerste Kamer trekt een veel te grote broek aan?

[00:41:30]

Ja, maar dat mag wel. In die zin heeft de tiende Coxcie de indruk dat ie zegt dat ook van. Er is niks wat ons verbiedt en er zijn allemaal informele afspraken. Maar of het allemaal gelukkig is en of je dat moet willen dat je twee kamers zou tegenover elkaar komen te staan. Dat is wat anders. En daar zou ik zelf niet zou voor zijn.

[00:41:50]

Nee, de Eerste Kamer wordt politieker. Denkt u dan wel dat we het vaker gaan zien? Uhm ja, ik weet niet of de Eerste Kamer was altijd politiek. Want nou ja, we weten dat het al in 75 gebeurde. Alleen het is nu zichtbaar. En ja, het wordt wel vervelend achter de voordeur. Het gaat spelen dus als voortdurend de eerste kamer was gaat liggen en zeker bij dingen die niet met wetgeving te maken hebben. Wetgeving kan je nog wel ja, dat is de taak.

[00:42:17]

Maar om nou ook over actuele onderwerpen moeilijk te gaan doen of dwars te gaan liggen. Dat is toch al. Dat zou ook niet wenselijk zijn.

[00:42:24]

Nee, dat is ook munitie voor de mensen die die tegen de Eerste Kamer zijn. Ja, maar daar geldt dan weer voor dat dat een aantal van die voorstemmers dat helemaal niet zo erg vinden. Je vindt eigenlijk dat de Eerste Kamer je weg moet of. Nou ja, anders kan je ook zeggen dat degenen die wel voorstander zijn van over een algeheel voor voorbehoud van de Eerste Kamer, of die daar nou zo verstandig aan hebben gedaan om hier in mee te gaan.

[00:42:49]

Daar kan je toch wel grote vragen bij stellen.

[00:42:52]

Zo'n motie was bijna 150 jaar geleden dus voor het laatst ingediend. Weet u toevallig hoe dat is afgelopen? Toen?

[00:42:58]

Ja, eigenlijk ook met een sisser, want de naar het ging over de aanleg van spoorwegen als Nike. Tot in detail, want dat gaat wat ver, maar ging over onder andere over de lijn leiden. Woorden die zijn er allebei gekomen, die spoorlijnen. En eigenlijk is het gewoon gegaan zoals het kabinet toen wilde en heeft. De Eerste Kamer heeft een signaal afgegeven toen. Maar dat heeft geen gevolgen gehad.

[00:43:20]

Nou, dan zou het nu misschien dan ook bij blijven bij dat signaal. Bert van den Braak van de Universiteit Maastricht. Dank u wel. De voorspelling. Jos is al vaker gebeurd, maar ik moet hem een hartig woordje met je spreken. Vorige week hadden we het over waar K.G. De kandidatuur bekend zou maken. Jij wist het al. En je zei het niet. Nee tegen niet tegen mij, maar ook niet tegen al onze luisteraars. Terwijl daar juist deze rubriek voor bedoeld is.

[00:44:03]

Ik heb onze luisteraars ik zo hoog dat de hints die ik gaf zo overduidelijk waren. De enige die het niet oppikte was volgens mij ja, dat was jij Xander. Ik heb terug geluisterd. Ik vond het dekzeilen Frans en gaat het niet doen. Bij Linda. Ja, want ik zei ik. Ik vertel gewoon alles wat ik surreëel medium. Niet Linda wordt. Nou, dan wordt het Eva Jinek jongens dat die op volgende wijze de nieuwe Linda die voorzet hing in de lucht, haar eigen daar eigenlijk was.

[00:44:32]

Toen ik de studio uitliep weet jij niet of was echt schokkend. De moderne BiJeVa, maar ook een vandaag had dus direct een interview klaar staan. Ja ha, daar werk jij voor. Dat had je ook wel even kunnen zeggen dat jullie dit al gewoon op gelijnd hadden. Ja, oké. Wat weet je deze week al wat wij nog niet weten? Nou, ik weet dus dat Buma de verkiezingen gaat verliezen. Maar het CDA Hugo de Jonge gaat winnen.

[00:44:59]

100 pop stopt de tijd. Dat is mijn voorspelling. Ik zeg Hugo de jongen in de tweede ronde. Nou, zet dat punt maar euh. Zet meneer ja ok. Uhm, nog maar één week.

[00:45:10]

Ja, dan is het zomerreces lekker. Ik moest wel. Ik had al even met je te doen vandaag, toen ik me realiseerde dat morgen op dit weekend dus de Tour de France zou zijn begonnen. Ja, daarom ben ik ook best wel van slag. Want ik heb helemaal niet dat zomergevoel, dat zomergevoel ontbreekt en dat je dus normaal was ik eigenlijk gewoon niet bezig met politiek, maar lijstjes maken met waterpoel. Ja ja, da's heel raar.

[00:45:34]

Is het ook wel goed voor je dit jaar? Even wat geld besparen op Pieter-Paul? Ha ik. Ik weet het nog wel eens. Wat hoor ik daar best goed in? Uhm, wat kunnen we verder nog voorspellen voor de komende week? De eindtijd is altijd leuk. Donderdag de laatste Kamer, dag en tijd van de vergadering dori. Dat kan variëren van elf uur s avonds tot zes uur s ochtends. Het wordt niet heel, laat ze de kamer.

[00:45:58]

Het camerawerk is nog een beetje op een laag pitje gebleven na Korona. Ik zeg halfeen. Ik zeg euh. Kwart over twaalf.

[00:46:12]

Ja, jij, maar ook even. Voor de mensen. Want dat is ook altijd. Die parlementaire barbecue, da's een lunch evenement gaat niet door. Je gaat niet door. Ja, dat ben ik wel blij om. Maar omdat het altijd anders lijkt wel wat ze vinden. Mensen die denken dat het belangrijk is dat evenementen helemaal niet meer uit te leggen. Maar het draagt bij aan t zomergevoel. Ja, dat klopt. Dat missen we nu ook. Geen eindfeest in NUsport?

[00:46:35]

Nee. Maar wel volgende week gewoon weer podcast. De stemming op vrijdag. Gewoon dat je weer luistert. Dank u wel. En een grijns kent.