Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Castrol Outcast. Dit is de stelling van links en Van der Meulen hoopten allemaal op een zorgeloze zomer. De politieke podcast van Eén vandaag en de rest uit de. Xander van der Wulp en Joost. Een feest op. Welkom bij de stemming Het zomerreces voor de Tweede Kamer zit er bijna op, maar na zes weken zijn we eindelijk weer terug. En ik moet zeggen ik heb ons gemist. De zomer en het is.

[00:00:48]

Ja, het is fijn om te merken dat ook veel luisteraars ons gemist hebben tijdens de socios. Ja, we hebben even rust genomen, maar dat was ook nodig, want er komt een verkiezingsjaar aan. Maar dat gebeurde natuurlijk al genoeg. De afgelopen weken. We gaan bespreken hoe het er voorstaat. Corona persconferenties, een stemming in de Tweede Kamer met weglopende Kamerleden en een nieuw steunpakket. En we kijken ook naar hoe sommige partijen er voorstaan. Hugo de Jonge.

[00:01:13]

Ja, die werd de CDA leider. Maar Pieter Omtzigt voelt zich nog niet echt lekker als nummer twee. En wie is Liane den Haan? En wat gebeurde er tussen Henk en Henk en Femke Merel? Voor haar is het alweer de partij van het verleden. Wij zochten haar even op, maar de goede luisteraars met goede oren. Die hebben al gehoord dat er een verschil in kwaliteit zit tussen andere audio. Dat jij anders klinkt en dat komt je shit niet naast me.

[00:01:39]

Nee, ik zit thuis achter mijn computertje met een mooi apparaatje omdat ik in quarantaine zit. Pardon? Ja, dat dat. Ik denk het is zo hip tegenwoordig. Ik moet er ook aan meedoen. Maar wat? Wat heb jij gedaan?

[00:01:53]

Nou eigenlijk niks. Euh, maar we hadden op de redactie een positief geteste collega zonder symptomen. En dan is het verstandig als je daaraan meegewerkt hebt of dicht in de buurt ben geweest. Dat je dan eventjes thuisblijft voor de zekerheid, maar geen symptomen, ook bij mij. Dus dit is lijkt me helemaal veilig. Juist. Gelukkig maar. Maar goed, dat betekent ook dat we elkaar niet kunnen zien. Maar daar hebben we iets voor gevonden hebben. We hebben een feestdagen.

[00:02:18]

Ja, we zien elkaar wel of mijn computertje met een kleine vertraging zit erin, maar we hopen toch dat we de dezelfde interactie als normaal kunnen bereiken. Ja Xander. Hoe was jouw zomer? Wat is je opgevallen in Op het podium? Ik dacht eerst dat je gewoon geïnteresseerd was in mijn zoon, maar dat was helemaal prima. Lekker rustig. Maar uhm ja, ik heb echt wel even afstand genomen. En ik weet nog dat ik in de laatste podcast voor de zomer zei van nou mensen, doe dat nou allemaal even hernemen effe, neem effe rust.

[00:02:48]

Laat het allemaal even bezinken. Wees nou niet zo boos op elkaar. Stop met dat polariseren. Nou, dat niet iedereen helemaal gelukt, want ruim een week geleden op het Binnenhof maakten we dit mee.

[00:03:03]

Waarom mag ik niemand hier de waarheid niet weten, mag je niet meer zeggen wat je wil met dat je gezegd wat je wil? Dan word je voor 12 13 14 uur in een bus opgesloten. Ik sta hier komen, ook tegen de spoedwet dictatuur, een ander moment kijk ik achter me, hoorde ik er een hoop geschreeuw, stopt er een politiebusje en dan komen een aantal van die doorgesnoven politieagenten uit in burger. Ik heb niet het idee dat de politie doorgesnoven ons als het ware doorgesnoven.

[00:03:41]

Dat zijn de groene jongens die worden ingehuurd door de politie om rellen uit te lokken.

[00:03:50]

Ja, Corona doet veel met mensen. Juist ja, want de jongeren met die man zeggen van die Corona wet. Euh is dictatuur, heet dat. Dat merk ik ook op op Twitter dat mensen dat soort berichten aan mij sturen van let op. Die wet is dictatuur. We hebben er volgens mij al eerder over gehad voor de zomer, terwijl die wet eigenlijk de bedoeling heeft om het juist een democratische rechtsstatelijke basis te leggen onder alle Kroonen maatregelen. Maar dat effect ervan is juist andersom.

[00:04:16]

Nou ja, dat is dat de Tweede Kamer er ook wat over te zeggen heeft. Die gaat namelijk over die wet. En anders gaat alles weer. Noodvoorzieningen legt ook al een extra druk op de politiek vind ik dat je ook weer ziet. En nu nu iedereen weer terug is en ook in het zomerreces dat mensen de politiek toch echt oproepen daar de hele tijd te zijn, de hele tijd zichtbaar te zijn en richting te geven om vervolgens wel die richtingen flink te betwisten af en toe.

[00:04:40]

Wat is jouw opgevallen? Dat is, dat is me eigenlijk ook opgevallen. Onze ambivalente relatie we nog steeds gewoon een team zijn. Onzalig zomer, onze ambivalente relatie als Nederlandse burgers met met met de overheid hoe wij naar het kabinet kijken. Normaal gesproken zijn Nederlanders zover je natuurlijk iedereen over één kam kan scheren. Mensen die die niet niet tegen de overheid zijn, er ook niet echt een hekel aan hebben, maar wel even afstand. Bemoei je niet al teveel met mijn leven argwanend.

[00:05:08]

Dat is wat we willen. Laat mij met rust, want ik doe niks mis. En die anderen die wat mis doen? Die moeten uiteraard wel aangepakt worden. Maar met Korona zie je dan toch. Toen het in begin juli euh opleverde. En inderdaad het kabinet was was even met met reces. Kamer wat extra gevallen. Wat voor een sfeer die gelijk was van de radar moeten mondkapjes plichten komen. Overigens zie ik net pushberichten boven in mijn telefoon boven je hoofd dat Amsterdam en Rotterdam er alweer mee stoppen.

[00:05:34]

Maar goed dat dat terzijde. En vervolgens waren er ook veel enquêtes waaraan aan mensen werd gevraagd van ja, wat vindt u als er na mondkapjes. Plicht komt? In meer publieke ruimte? Dan is dus echt een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking voor. Maar vervolgens, als het kabinet het niet voorschrijft, doet eigenlijk niemand dat spontaan. Dus we willen allemaal dat het eigenlijk het kabinet bepaalt wat we doen. We doen het niet spontaan en als het kabinet weg is, daar werden mensen inderdaad heel erg boos van.

[00:06:01]

Het kwam een beetje op mij over van dat iedereen riep papa Rutte, papa Rutte komt terug. Waar zit een muis in de keuken? Weet je? Ik vind dat toch wel een beetje raar dat wij de NEC'er zo maar zelf wegjagen. Ik zou wel ja, maar dat waren dus kennelijk. Dus dat gevoel voor leiderschap en één iemand die ons bij de hand neemt. Dat heeft deze korona crisis wel duidelijk gemaakt dat in tijden van crisis moet er één iemand zijn die het gezicht is die zegt wat we moeten doen.

[00:06:24]

En daar hebben we dat. Of je luistert naar, of je hebt kritiek op. Maar als die persoon er niet is, dan dan raakt iedereen een beetje van slag.

[00:06:31]

Overigens is verder gaan over de vakantie, want iedereen zich als je in het buitenland gaat het allemaal veel beter. Die maatregelen, dat is dat is wat mensen dan allemaal roepen. Nou, ik was in Frankrijk. Nou, daar worden de mondkapjes en winkels inderdaad trouw gedragen. Ook meer op straat. Maar iedereen hangt daar z'n mondkapje aan de binnenspiegel van z'n auto. En dat mondkapje hangt al weken. En iedere keer als ze gewoon weer uitstappen, dan grissen ze dat van die van die van die binnenspiegel af.

[00:06:55]

Gooi zitten om op om mond en meestal niet eens om de neus hangen ze we daarna weer terug. Volgens mij maakt het hele gezin gebruik van zo'n mondkapje. Dus ja, het is allemaal relatief hoor.

[00:07:04]

Maar goed, nee, ze moeten m. Fransen moeten m zeker ook over de neus dragen. En we gaan verder bespreken wat er rond Korona allemaal gebeurd is. Weet je nog wel met welke waarschuwingen het begon? Trouwens, Ferd Grapperhaus. Die had namelijk de eerste shift dienst namens het kabinet. En die uh, die was toen heel streng. Maar gister kwam die even in de problemen. Ja, wat? Wat? Wat vind je daarvan? Want kijk ja, wij wij kijken veel op de sociale media en dat beïnvloedt je denken.

[00:07:33]

Hij moet aftreden. Wat vind jij een vandaag man van het volk? Weg ermee. Ja, wij hebben gepeild. Euh, nee, dat dat. Dat voel je. Dat voel ik aan mijn onderbuik. Hoe weet jij dan wat het volk vindt? Omdat ik van voor vandaag werken. Wat vind jij dan? Nou, ik vind dat het wel heel moeilijk wordt.

[00:07:56]

Ik heb mijn jongens terug geluisterd naar wat Grapperhaus allemaal zei eind juli tijdens die persconferentie die hij moest doen omdat Rutte op vakantie was. En ja, daar zaten echt wel euh, flinke teksten tussen als euh, ja, daar ben ik ook mee begonnen. Deze verklaring. Het is allemaal terug te voeren tot het gedrag. En dat vind ik wel dat ik als minister van Justitie en Veiligheid. Ik ga over de handhaving. Dat ik er ook voor moet zorgen dat de regels worden nageleefd en doorgaan.

[00:08:24]

Dat iedereen zich daaraan houdt tegen mensen, moet ik zeggen. Pak dat op ok. Nou ja, kijk, als je zo de mensen toespreekt moet je het zelf natuurlijk ook doen.

[00:08:34]

En het is heel. Het is terecht dat ie heel diep door het stof is gegaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het jammer zou vinden als Grapperhaus als minister van Veiligheid en Justitie af zou moeten treden. Hierom omdat ik verder een vrij goede minister vindt op een vrij moeilijk ministerie. Hij heeft de afgelopen jaren volgens mij uh uh goed gedaan. Dus het zou wel heel zuur zijn. Maar hij is er nog even niet vanaf, want de de storm gaat voorlopig denk ik nog even niet liggen.

[00:08:59]

En laten we wel wezen als je gewoon voor het reces wel bij de patat balie was. En ministers komen daar de roltrap op voor een debat met met een voorlichter met een groepje ambtenaren voor ondersteuning. Dan was ie anderhalve meter regel. Bij iedere minister was die anderhalve meter was aan de krappe kant zullen we maar zeggen.

[00:09:15]

Ja, bij iedereen denk ik wel, die gewoon als je ook gewoon moet werken. Kijk maar naar mij. Ik zit hier eventjes thuis. Voor de zekerheid omdat ik bij me in mijn werk met een collega die dus uiteindelijk een positieve test kreeg, de niet de hele tijd in slaag anderhalve meter afstand te houden. Dan wordt het soms een meter of een halve meter. Of je zit en het ene toetsenbord en daarna zit de ander weer even aan om te monteren.

[00:09:39]

Dus het is ingewikkeld voor iedereen, maar voor de ministers is het wel zaak zich daar aan te houden. Maar ook bijvoorbeeld voor jou.

[00:09:46]

Ik vind ook dat jij moet aftreden als ja, als verslaggever bij DDS op podcast met een oude podcast vanuit huis. Maar bijvoorbeeld Sherri Bode he, die die Twitter dan ook. Dat Grapperhaus moet aftreden vanwege zijn voorbeeldfunctie. Euh, dat schrijft ie er wel bij. Wij geloven niet in die anderhalve meter maatregel, maar die had deze zomer ook weer bijeenkomsten voor zijn partij waarin die gewoon iedereen de hand schudt. Iedereen op de schouders laten etcetera.

[00:10:15]

Dus ja, het is ook wel weer erg makkelijk dat we die mensen waarvan we dan die richting verlangen dat we die keihard aanvallen als uh ja, als ze het zelf niet helemaal goed doen. Maar goed, ja. Gelukkig was daarna premier Rutte terug, want dat is natuurlijk een voorbeeldige man. Ja, die gaf begin augustus een persconferentie en zei die dit.

[00:10:36]

Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om. Onze boodschap vandaag is dan ook simpel een tweede lockdown willen we niet en die hoeft ook niet te komen.

[00:10:52]

Opvallend was dat bij deze persconferentie er niet heel veel nieuwe maatregelen werden aangekondigd. Vooral de waarschuwende toon. Maar dat vind ik ook. Het vreemde is dat we een soort, ook met de die rare houding van mensen. Is dat dat als je tijdens de persconferentie geen maatregelen aankondigt? Dan is het geen persconferentie, maar mensen. Henk Krol eist bijvoorbeeld iedere week een persconferentie. Maar als je iedere week een persconferentie geeft zonder maatregelen, ja, dan dan natuurlijk gewoon de aandacht weg.

[00:11:17]

En je kan niet eindeloos maatregelen lopen lopen afkondigen. Wat ik ontzettend raar, maar wat je wel kan concluderen dat de boze woorden van Grapperhaus niet hebben geholpen. Maar sinds Rutte toch heeft gezegd maximaal zes personen thuis dat je het idee hebt dat iedereen nu weer alerter is en dat mensen toch weer iets minder regels naleven dan een aantal weken terug. Dus wat dat betreft, als pappa Rutte inderdaad er niet is, dan gaat het ook echt mis.

[00:11:41]

Ja, want dat van die zes personen dat zij die tijdens de persconferentie daarna als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Wat onder elkaar misschien veilig voelt is dus feitelijk schijnveiligheid. De belangrijkste aanscherping is daarom dat voor iedereen het zeer, zeer dringende advies geven thuis voorlopig geen feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen te organiseren. Ga maar liever naar een horecazaak waar meer ruimte is en dat werd ook als opvallend gezien.

[00:12:14]

En dat moet je wel naar de horeca. Je wordt aangemoedigd om naar de horeca te gaan. Ja, maar de horeca kreeg wel de opmerking, want er waren op een aantal bruiloften groter met grote gezelschappen waar gewoon gedanst is. En die bleken dan besmettingshaarden te zijn. Op het bordes gestaan. Dat doen mensen op bruiloften de gekste dingen. Maar dat je dan inderdaad in zo'n grote zaal moet zitten op één plek op anderhalf. Meter Je mag dus ook niet per gerecht gaan wisselen dat je ook nog eens andere mensen spreekt, dus dat is dat.

[00:12:39]

Die regels moeten dan wel heel streng zijn. Weet je wat ook opvallend is? We hebben het net over pancarte gehad dat als je kijkt eigenlijk sinds de de de leiderschap de verkiezing bij. Bij het CDA dat als er complimenten zijn voor het kabinet over de Kroonen aanpak, dan gaan die naar Rutte. En als er kritiek is, dan is het voor. Hugo de Jonge. Dat is toch wel zo. We gaan zo even naar de zomer van Hugo de jongen kijken, maar nog even over.

[00:13:06]

Ik hoorde afgelopen week ook dat het kabinet nu terughoudend is om weer een nieuwe persconferentie te geven. Vanwege die kritiek dat er geen nieuwe maatregelen zijn. Dus dat ze wellicht komende week weer met een persconferentie komen, maar dat ze dat misschien ook weer anders inrichten, bijvoorbeeld als een soort doorstappen. Dat is dan dat ze beneden in de hal even langs de microfoon lopen, omdat ze daar niet al te veel gewicht aan willen geven. Want eerst was de kritiek ze zijn dan zichtbaar.

[00:13:33]

Was Rutten de twee keer. Het heeft gewerkt die we in de cijfers. Daarna is de kritiek ja, maar hij was daar zonder heel veel maatregelen moeilijk om het goed te doen. Even eerst voordat we naar Hugo de jongen gaan, even naar die debatten die daarna op die persconferenties volgden kijken. Daar viel natuurlijk één ding het meeste op na de stemming ja. En weg waren ze, althans een gedeelte van de coalitie Kamerleden. Ja, daar was niet genoeg.

[00:13:58]

Quorum, quorum, quorum. Hoe noem je net ja quorum namens? Dat zullen we dus even uitleggen. Of weet iedereen dat al? Nou, over het algemeen valt het me op dat er altijd mensen zijn die dat toch echt wel eventjes willen weten. Dus als je hoofdelijk wil stemmen moeten dan minstens 76 Kamerleden in het gebouw aanwezig zijn. Die waren daar voordat Wilders zijn hoofdelijke stemming over de beloning voor het zorgpersoneel in stemming wilde brengen. Hij had al eerder aangekondigd.

[00:14:22]

Ik wil die vandaag in stemming brengen. De Kamer was speciaal teruggekomen van reces, maar daar waren niet 150 Kamerleden. Maar iets iets tussen de 100 en 150 geloof ik. Dus genoeg voor een quorum. Maar op het moment dat ze echt hoofdelijk gingen stemmen gingen er ineens allemaal een coalitie Kamerleden zich uittekenen. Slimme geite politiek. Slimme geite ja. En ze hebben daar enorm voor op een broek gekregen van de media en van mensen op sociale media en van het volk daar daar spreektijd algemeen.

[00:14:53]

De VOC was boos, maar nooit wat verder achter ons ligt. Merk je toch dat sommige mensen in de coalitie daar toch echt wel boos op zijn. Ook weer een beetje boos op de media. Want en er was een afspraak tussen de fractievoorzitters maakte van alles weer in Corona tijd, want dan zijn er minder Kamerleden en Kamerleden terug. Is de afspraak gemaakt, is er er minder Kamerleden in het Kamergebouw omdat ook de Tweede Kamer zich aan de regels houden?

[00:15:18]

Zoveel mogelijk thuiswerken. Dus als je een hoofdelijke stemming wil, moet je dat ver van tevoren aankondigen. Want dan kunnen we daarvoor regelen dat iedereen daar is. En Wilders verraste de coalitie hiermee. Ja en toen dacht toen dat de coalitie van wacht eens even als jij de afspraak schendt. Ja dan rennen wij weg en maar ze zijn erg geschrokken van het effect, dus dat effect was natuurlijk desastreus en weglopende coalitie. En ik moet zeggen dat ook. Van Wilders was er natuurlijk een politieke handigheidje om dit nu te willen.

[00:15:51]

Ha, op dat moment een hoofdelijke stemming, want iedereen in die zaal heeft natuurlijk wel gekeken hoe het zit, met wie er allemaal is en wie niet. En hoeveel van de ene kant en hoeveel van de andere kant. En dan heel hard roepen ja, ja en nee. Dat gebeurt wel vaker. Soms slaat dat plat, maar dit keer had ie er groot succes mee omdat het volgens mij veel mensen toch echt klaar zijn met dit soort politieke spelletjes.

[00:16:14]

En dus iedereen had er gewoon voor moeten zorgen dat als je terug moet komen van reces, dat iedereen daar gewoon was. Opvallend vond ik trouwens dat daarna je enig overzicht over hoofdelijke stemming heb daar. Ik heb daar een jaar geleden onderzoek naar gedaan. Bijna alle hoofdelijke stemmingen opgevraagd. Je hebt een d'Escury in de Tweede Kamer een vraag te hebben gekeken naar wie er allemaal altijd waren dan. En de grap is dat hoofdelijke stemmingen worden altijd aangevraagd door mensen uit de oppositie.

[00:16:38]

Want ja, die hopen dan toch dat iemand uit de coalitie een keer overloopt of dat ze met te weinig zijn. En weet je wat de grap is? De oppositie is nooit compleet.

[00:16:47]

Nee, dat wilde ik net gaan zeggen. Dat was dit keer. Een week later was dat het geval. Is de uitslag 68 69, dus de oppositie had zijn zaakjes niet op orde? Nee, maar dat is het. Ik heb zelfs. Ik ben heel veel moties van wantrouwen die ingediend werden door een partij dat zelfs die partij die de motie van wantrouwen indiende niet compleet was bij een stemming. Dus je zegt als partij hier zit een minister waarvan we het beleid afkeuren.

[00:17:12]

Of we vertrouwen die minister niet eens. En je neemt als oppositiefractie niet eens de moeite om dat met z'n allen dan aanwezig te zijn. Dus wat dat betreft kan je in Kaita een heel groot succes van Wilders noemen. Dat je dat je eerste schendt en afspraak. En dat is dat je het zo ook weet neer te zetten dat iedereen ontzettend boos is op de op de arrogantie van de macht. Euh ja, dat kan niet anders zeggen dat het politieke handig gespeeld is.

[00:17:34]

Ook omdat de oppositie natuurlijk verenigd was. Want Klaver Marijnissen als Charli stonden net zo hard te roepen dat het een schande was dat iedereen wegliep. Maar inderdaad, de einduitslag was dus 68 69 in het voordeel van de coalitie. Dat betekent dat er uh 1 effe snel reken de 6 7 13 mensen zowiezo nog steeds niet waren een week later en dan kan je dus per ha. Dus dat gebeurt wel vaker. Dat een. Coalitiepartij tegen iemand van de oppositiepartij zeggen Ik heb er nog twee die op vakantie zijn.

[00:18:02]

Hoeveel heb jij daar ook twee dan? Strepen we die tegen elkaar weg, dan hoeven die niet te komen. Maar ook bij het paar is het dus niet goed gegaan bij de oppositie. Ze hebben dus wel geopperd, want iemand had tijdens de stemming Dilan je zulks van de VVD lopen. Dus die. Die is waarschijnlijk gewoon dus niet aan die stemming gegaan om iemand van de oppositie te compenseren of door te compenseren te compenseren. Jou compenseren en compenseren.

[00:18:30]

Iemand van de oppositie die Hugo de Jonge. Ja ja, Hugo de Jonge. Die had geen lekkere zomer. Had maar een korte vakantie. Kleine twee weken gekomen in een Iny.

[00:18:40]

Twee weken heeft die. Heeft ie ook meer moeten doen dan hem lief is vannacht achter een lekker. Heb je drie post gezien op we op Instagram waar ik ook op zit? Ja, omdat die allemaal foto's waren van deze vrouwen en kinderen hadden genomen waar die de hele tijd bellend opstond en in de auto naar Frankrijk komen met z'n laptop op schoot aan het feest. Time met. Met Mark Rutte waarschijnlijk. Of met de GGD'en waarmee je van alles te regelen.

[00:19:05]

Maar hij had behaald vlak voordat ie op vakantie ging had ie 2 van die loodgieter Stassen gefotografeerd worden. Abbo gelezen en getekend. Ik ga op vakantie en daar kwam me toch een bak ellende en reacties onder van A op vakantie. Mijn zaak is bijna failliet. Begrijpelijke emotie, maar dus ik denk dat wel iets goed te maken had. Hij moet geen Twitter reacties meer lezen. Hugo In de Tweede Kamer werd ie ook aangepakt door Wilders.

[00:19:30]

Hij ziet er overigens voortzetten en ook dat gun ik het niet voor iemand die net op vakantie is geweest. Ik zeg nee tegen collega's die lijken werd er slecht uit. De minister van Volksgezondheid zit er gestresst uit. Niet uit te maken, maar hij ziet dat niet uit.

[00:19:45]

Ja, vind je dat? Je ziet wel dat je hard moet werken. Nou ik ik, maar hij is nog steeds bruin. Er zijn wel mensen die zich toch ook wel een beetje zorgen maken over als je ziet. Hij is natuurlijk minister. Toen werd ie Corona minister. Daarnaast krijgt ie een campagne voor het CDA. Was ook niet echt een warm bad. Nee, dat was geen warm bad. Je vakantie wordt verpest. Kom je terug bij je weer volledig.

[00:20:07]

Korona minister is rot straks een campagne in. Straks misschien nog een formatie. Echt gezond vind ik het niet. Eigenlijk maak je zorgen. Ja, het is niet goed voor een mens dat ook opviel in het eerste debat. Toen was er best veel kritiek over het functioneren van de GGD en allerlei andere dingen. En toen, bij het begin van het debat, begon Rutte een beetje aan te geven wat dan de verdeling was. Wie wat zou antwoorden toen zij die eigenlijk nou ik knik, gaat hier over hebben.

[00:20:34]

En alle moeilijkheden die zijn voor Hugo. Zo ongeveer klonk het sowieso. Zo is de rolverdeling op dit moment en ook ook tijdens een persconferentie. Rutte Die doet dan de algemene inleiding en die kondigde dan die ene maatregel aan van het thuis bezoek. Ja, en voor de bijsluiter staat hier Hugo de Jonge, die nog eens even technisch uitlegt waarom het nodig is.

[00:20:53]

Dat is natuurlijk ook een hele ondankbare rol is dat, want hij moet al die details vragen die mensen dan hebben over die algemene maatregel en proberen te beantwoorden. Ook wel n opvallend moment vond ik een keer. Volgens mij was het begin vorige week dat Hugo de Jonge begon over een verplichte quarantaine voor iedereen die uit een oranje gebied kwam en dat ze dat ook zouden gaan handhaven. Maar een dag later was het al weer weg. In het Kamerdebat werd het toch niet verplicht.

[00:21:18]

Dat is wel iets waarmee het kabinet worstelt. Dat ze dus dingen willen opleggen, maar dat het juridisch vaak enorm ingewikkeld is om mensen daar echt toe te verplichten. Dus eigenlijk roepen ze alleen maar op mensen werkt naar Fermé. Ja, maar dat is maar. Dat is natuurlijk wel wat. Wat Hugo de Jonge? En een val waar die vaker in. Dat ie in, in zijn dadendrang of in z'n enthousiasme die dingen dan ook te vroeg brengt. Ha, die die EP.

[00:21:42]

Die bracht ie naar buiten. Ook deze deze verplichting. Als je nou nog even iets meer geduld hebt, dan kan je daar beter over nadenken of je t wel of niet doet. Of je kondigt het aan met onder enorm voorbehoud. En nu is hij toch iedere keer de minister die op z'n schreden moet. Moet terugkeren. En vervolgens werd die politiek aangepakt door door mensen in de coalitie die zeiden dat ze niks van dat plan afwisten. Nou, dat wordt dan weer door Kamp de Jonge ontkend.

[00:22:05]

Die zegt ik heb een aantal collega's echt wel geïnformeerd en sommige dingen gaan nu eenmaal snel. Het is ook niet de bedoeling om mensen mensen over te slaan, maar daar hebben ze het in die Catshuis die benen op tafel sessie wel over gehad. Van jongens. Luisteren we. We hebben nog een paar maanden tot de verkiezingen. Ja, en natuurlijk gaan mensen zich meer profileren. En er zitten inmiddels een aantal politieke leiders in de Trêveszaal. Maar als wij elkaar op Korona gaan afvallen als kabinet ploeg, dan gaan we allemaal ten onder.

[00:22:31]

Bij de verkiezingen is het gevoel om wat er de Nederlander denken zij dan toch het kabinet als eenheid ziet. Dus daar zijn wel wat woorden over gesproken. De afgelopen weken en daarna waren er warme woorden van Mark Rutte voor Hugo de Jonge.

[00:22:44]

Ik ben heel blij dat wij samen die korona crisis mogen bestrijden. Er moet zo verschrikkelijk veel organiseren en zoveel bij elkaar brengen en het ministerie runnen. Ik vind het knap goed. Ik voel me heel prettig bij het feit dat hij bij de persconferenties. Maar niet alleen Hugo de Jonge als de Korona minister, dat doet heel goed. Die heet dit knuffelen. Of ja, dat zit natuurlijk. Dit is aardig, maar tegelijkertijd is het ook dat fragmenten van. Hij is bruiner dan ooit, heette het.

[00:23:13]

Hij zette m ook wel een beetje neer als het hulpje van Mark Rutte en met het oog op de campagne straks natuurlijk ook dodelijk voor. Voor Hugo de Jong.

[00:23:22]

Maar ook al weet Mark Rutte ook nog wel eens, als je liever met hem op de radio zit dat ie dan al denk je dat woord neemt en dat ie dan vlot gaat vertellen dat ik dan een geweldige journalist bent. De echte gaat door de grond, want het is gewoon een dood knuffel. Weet je dus kijk als ik er tegen zeg. Als dan vooral zoiets van ja maar. Ha, die Xander van der Wulp toch ook de woordvoerder van Rutte?

[00:23:39]

Nee, jij bent de eerste. Ik ben de tweede. Maar als ik als ik zeg van ja maar die Xander van der Wulp is gewoon een hele aardige jongen. En hij werkt hard. Dat is toch gauw funest? Dat is toch niet?

[00:23:49]

Ja, maar als jij dan weer zegt van ja, dat is een hele leuke jongen en je kan er een mooie podcast mee maken, dan is het weer aardig.

[00:23:55]

Ja, maar dat heb ik niet gezegd. Wij zijn ook geen lijsttrekkers. Ook geen lijsttrekker. Nee, gelukkig niet. Zullen we even wat anders gaan doen? Laten we zeggen over het CDA straks. Ja, maar er zijn meer partijen waar deze zomer van alles gebeurde. De Partij voor de Toekomst is voor Kamerlid Femke Merel van Kooten al de partij van het verleden. Ze ging weg na een ruzie met Henk en Henk. Wie had dat nou verwacht? Krol en de Otje ruzie met Femke Merel.

[00:24:21]

Joost zocht Femke en Merel op in de wandelgangen van de Tweede Kamer, links en in de wandelgangen. Waar ben ik eigenlijk op de fractie van Ooit, de Partij voor de Toekomst en nu weer één Partij voor de Toekomst is nooit gekozen.

[00:24:46]

Dus die hebben nooit in het parlement gezeten.

[00:24:49]

Nee, nee, dat was dan de groep Kröll, Van Kooten, Arinze. En dat is nu weer het lid van Quote. Wat een zomer. Wat is er allemaal gebeurd?

[00:25:00]

Ja, dat heeft iedereen er mee kunnen genieten wat er allemaal gebeurd is. Ja was heftig, want u bent gewoon weer gebroken met Henk Krol.

[00:25:08]

Waarom?

[00:25:09]

Ja, omdat ik er langzaam maar zeker achterkwam. Of langzaam zeker. Daar kwam ik toch vrij snel achter. Dat er bepaalde beloften gedaan zijn worden niet nagekomen en dus was er één grote brij aan leugens.

[00:25:23]

En ja, welke beloftes zijn nu gedaan? Nou ja, we zouden een partij oprichten met een blauwdruk het verkiezen Bram van de Partij voor de Dieren en het verkiezingsprogramma van 50Plus. En nou, dat zou dus een partij worden die opkwam voor de kwetsbare groepen in de samenleving. En is er ook een partij worden die de mensen dichter bij de politiek brengt. Dus met een mooi platform op de website waar mensen kunnen nadenken en meedenken en waar wij heel actief laten zien van achter de schermen doen wij dit allemaal.

[00:25:57]

Dus eigenlijk de politiek dichter bij de burger brengen en het vertrouwen terugbrengen in de politiek. Maar ja, daar is de partij voor de toekomst nog wel heel jammerlijk gefaald. En dan met Henk en Henk. Ze, Henk Krol en Henk Otter, die voorheen bij Forum voor Democratie zat, hebben dat u beloofd en die zeiden geen woord van. Nou, dan gaan we er toch maar niet doen. Nou, Henk Krol heeft het me beloofd.

[00:26:19]

Met hem heb ik ook de Partij voor de Toekomst opgericht en op een boze zondagmorgen bleek ik onvoorwaardelijk getrouwd met Henk Otje.

[00:26:26]

Terwijl het een gereciteerd was. Niet een hele blije zondagmorgen, kan ik je vertellen. En toen heb ik gezegd toen heb ik Henk Krol opgebeld en gezegd jullie, je hebt onze ziel verkocht aan de duivel. Maar het bleek anders. Hij had zijn ziel verkocht aan het einde van de wat mij daarbij verpatst.

[00:26:45]

De duivel is Henk Otter een duivel?

[00:26:49]

Nee. Nou, dat wil ik zo niet zeggen natuurlijk.

[00:26:51]

Maar hij staat natuurlijk wel héél erg ver af van het gedachtegoed wat waar ik voor gekozen ben in de kamer en die en dus de idealen waar ik voor sta. En dat hadden we allemaal niet afgesproken. Nee, want toen ik hoorde dat Henk en Henk samen gingen. En inderdaad, u zat er al bij. Henk Krol Toen dacht ik dit kan nooit goed gaan. Puur op inhoudelijke gronden. Want ja, Henk Krol heeft een VVD verleden. Henk Krol heeft ook een VVD verleden als een man van de schoorsteen moet roken.

[00:27:19]

U houdt helemaal niet van rokende schoorstenen.

[00:27:21]

Dus dat moest wel misgaan.

[00:27:23]

Het is misschien een verrassing dat ik zelf ook een klein VVD verleden heb. Nee, ik kom uit een VVD familie en ik heb een keer een VVD gestemd. Ik wil vrij snel veel terugkomen hoor.

[00:27:33]

Uhm, ja en nee dat. Dat hebben heel veel mensen gezegd. Dat kan nooit goed gaan. Het ging ook niet goed. En ik dacht zelf ook van ja hè hè? Het moet een alliantie worden. Maar dan moeten we wel heel helder hebben op welke punten we wel en niet gaan samenwerken bijvoorbeeld. Zèta zijn we in de Kamer tegen. En als Henk Otto dan in de Eerste Kamer ook tegen is. Nou dan kunnen we dan een soort van max blokje vormen.

[00:27:57]

Dat is een onderwerp waar we elkaar op kunnen vinden, maar dat moeten ze dan wel heel helder zijn. Welke onderwerpen dat zijn en ook welke onderwerpen dat niet zijn, waarop we zelfstandig zijn. Dus ik kwam er gaandeweg dus achter dat het geen alliantie werd, maar een gelijkwaardige fusie. En dat de Partij voor de Toekomst zichzelf heeft opgeheven en groep Otje van Henk Otten zijn naam veranderd heeft in Partij voor de Toekomst.

[00:28:20]

A Dat zijn met de hele structuur die daaronder ligt.

[00:28:23]

Ja dus. Partij voor de toekomst zoals ik hem had opgericht bestaat niet meer. En mij werd ook te verstaan gegeven dat ik nooit uberhaupt nooit lid was geweest van de partij voor de Toekomst. Ja, allemaal hula. Van welke beetje schizofrene situatie? Met welke partij voor de toekomst? Heb je het dan over over de eerste of over de tweede?

[00:28:43]

Dat is een heel, heel gek gegaan. Ja, u zegt van ik ben bedrogen, maar Henk en Henk hebben er natuurlijk keihard teruggeslagen. U bent een diva.

[00:28:52]

Dat zeggen ze. Divagedrag? Ja, ach ja, niet met niets beters kunnen komen.

[00:28:59]

En ze hadden ook nog klachten over een man die zo heel veel invloed hebben. Ja, daar stond ik echter werden en ben ik echt heel boos over geworden. We konden iedereen, ook op GeenStijl zien dat ik daar heel boos over was. Want daar, dat is één grote leugen. Henk Krol hebben we ook nog zwart op wit staan. Henk Krol wilde en mijn man zelf betalen. Hij was onbezoldigd. Hij zei Ik wil dat je het loon krijgt naar werken.

[00:29:23]

En wij hebben helemaal opschrift dat. Henk Krol zag de rol van mijn man als ambtelijk secretaris van een groeiende fractie Partij voor de Toekomst. En hij heeft een paar weken geleden zelfs een. Arbeidscontract ondertekend dus dat. Dat is echt ja, heropstart. U zat er net zo gezellig samen in het Tweede Kamergebouw. We zijn nog net even de Kamer van Henk Krol opgelopen. Maar ja, die gaat nu verhuizen. Willen we gewoon ook gewoon fysiek verwijderen uit uw omgeving?

[00:29:49]

Ja, ik kan hem niet meer zien te zien. Maar goed dat ie weggaat. Sterkte de komende tijd. In mijn eentje gaat het heel goed lukken. Wat eenzaam?

[00:29:58]

Nee, nee, dat is helemaal niet eenzaam. Ik voel me een stuk beter. Voelt ze zich nou beter na dat gesprek met jou? Ja, het was een therapeutisch gesprek. Ik heb natuurlijk nog gevraagd om wat haar toekomst is. Ze wil natuurlijk nog dorst rijden tot aan de verkiezingsdatum. Maar ze laat dus een nieuwe partij. Dat zegt ze niet. Niet nee tegen. Maar ze laat het een beetje het midden. Dus. Nou ja, ik denk dat ze dat ze hierbij laat.

[00:30:26]

Maar wie weet komt er toch. Ze kan ook weer terug naar de VVD. Nee, dat zei ik ook van de openbaring. Zet je jezelf in de etalage? Is een voetballer, maar dat was. Dat was toch ook niet helemaal, maar helemaal t idee. En ik heb die ook graag. Jij bent u niet naïef? En ja, dat geeft ze wel toe dat ze dat wellicht geweest is. Maar zij zegt ook van het persbericht over de fusie.

[00:30:45]

Daar krijgt ze pas een kwartier van tevoren te zien. En toen dacht ze haar wacht eens even te zijn, wat niet de bedoeling. En toen moest ze daar wel glimlachend staan. Dus dat is wel helemaal vreemd verlopen. Zo maar zeggen. Het is toch ook erg dat zo'n club dan dat vertrouwen wil terugbrengen in de politiek zoals ze zei, zoals zijn Kral ook wel zegt? En dat? Dat dit dan de uitkomst is. Het is alleen maar slechter voor de politiek.

[00:31:07]

Henk Krol, die zat ook niet helemaal lekker. De afgelopen weken iets met declaraties, die was hij boos bij Jinek en Zomer gezien? Ja ja, dat kan ie goed boos worden.

[00:31:16]

Ja, dat kan Wouter de Winter van De Telegraaf ook al even gelijk van ja, maar meneer Kolder is altijd ruzie als u in de buurt bent. Dat is misschien toch een constante waarde. Meneer Krol moet trekken. Ik vraag me af, want als je als je als je kijkt naar de politieke carrière van Henk Krol en daarvoor. Nou, daar zijn er best wel wat dingetjes om het zomers te noemen. En toch weet iedere keer weer toch groepen kiezers in te pakken met zijn met zijn charme.

[00:31:42]

En ook eigenlijk zijn zijn schaamteloosheid. Want dan zegt ie van ja. Op mijn leeftijd. En ja, dan heb je altijd fouten gemaakt. En daar? Daar gaan mensen in mee. En ik ben benieuwd of wat m maar wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Of t m toch nog gaat lukken om om kiezers te verleiden.

[00:31:58]

Ja, ik ben benieuwd, want hij gaat inderdaad ook wel makkelijk van het ene standpunt naar het andere standpunt. Ik dacht altijd van nou ja, als Henk Krol weg is bij 50Plus en dan blijft die ruzie partij, zoals dat dan soms genoemd wordt. Die blijft dan achter. En dan komt Henk Krol dan misschien nog wel beter uit. Maar ook bij 50Plus is van alles gebeurd. Jan Nagel is weer voorzitter geworden. Die is daarvoor gekozen. Denk jij dat 50Plus uiteindelijk beter af is dan Henk Krol?

[00:32:29]

Mmm ja, die Liane den Haan is natuurlijk wel een beetje een bekend gezicht, maar natuurlijk geen geen mogelijke nieuwe lijsttrekker 50Plus. En dat, daar ligt het misschien ook nog wel. Een conflict over hoe dat gelopen is. Dat dat allerlei mensen een sollicitatiebrief hebben gestuurd. En uiteindelijk vraagt Jan Nagel iemand anders. Dat kan natuurlijk ook voor veel wrevel zorgen.

[00:32:55]

Laten we even naar Jan Nagel luisteren, die dus net was gekozen als voorzitter en toen ook de vraag kreeg of 50Plus wel zetels kon halen of dat Henk Krol misschien beter ging doen.

[00:33:06]

Nou, ik zie de peilingen. En dan zie ik wel 50Plus staan, maar niet de andere partij. Dus ik maak me voorlopig nog niet teveel zorgen. Maar we zijn nog niet bezig met andere partijen. We zijn bezig met onze partij, een partij die elf jaar bestaat die bij elke verkiezing tot nu toe gewonnen heeft. En ik geef u op een briefje dat gaat volgend jaar weer gebeuren.

[00:33:28]

Zo ja. Geloof je, het staat op een briefje. Ik heb nog een A. Ik was op die persconferentie. Ik heb nog aan mevrouw Den Haag gevraagd hoeveel zetels ze mikte en wilden ze natuurlijk niet meedoen aan het spel, maar moest toch wel. Euh, dat droomde ze er toch wel van van 10 zetels. Winnen. Ze is ambitieus, maar je moet ook ambitieus zijn als je begint. Als je je kandidaat stelt als lijsttrekker, want er zijn dus meer mensen binnen die partij die dat willen.

[00:33:54]

Ja, daar waren 14 brieven binnengekomen waarvan ze in eerste instantie geloof ik 4 als partijbestuur dachten van nou, dat zijn mensen die de kwaliteiten hebben tot legalisatie als een zittend Kamerlid. Corrie van Brenk, de huidige fractievoorzitter, was die ook op de persconferentie. Hij was die zaterdag de nieuwe kandidaat lijsttrekker te staan. Alleen Leonie Satires was de wel. Die kwam ook met haar binnenlopen, dus dat dacht ik van OK. Die is kennelijk wel blij mee. Nee, Corrie van Brenk was de opvallende afwezige.

[00:34:20]

Zij heeft natuurlijk ook in dat hele gedoe met Geert Dales een hoofdrol gespeeld. En je ziet aan haar dat ze dat ze ambities heeft. Zij heeft ook gesolliciteerd. Dus zij zal zich daar niet bij neerleggen. Dus ik denk dat zij hard campagne gaat voeren in de partij om toch lijsttrekker te worden. Intern is er natuurlijk ook veel gedoe. Altijd eigenlijk alles. Ook als Jan Nagel daar bij is. Want Jan Nagel wil ook graag z'n zin. Ha!

[00:34:40]

Wat was gedoe nu over de stemming waarmee hij tot voorzitter werd gekozen? Mensen die klaagden dat ze onder druk waren gezet om op Jan te stemmen of toch niet te stemmen. Uiteindelijk hebben heel veel mensen niet gestemd. En nu ook weer dat ie gewoon zijn lijsttrekker door probeert te duwen. Een regel negerend dat je minstens een jaar al lid moet zijn van de partij en een andere.

[00:35:04]

Waarbij de lijsttrekkersverkiezing nogal tot wat gedoe leidde, was natuurlijk het CEDA. De laatste keer dat wij een podcast opnamen. Toen zaten ze nog midden in de reis. Uiteindelijk werd het Hugo de Jonge nipt. Zeker toen was jij dat toen nog bij was. Zo op vakantie was ik bij je werd gekocht. Een opluchting natuurlijk binnen het partijkader, maar die opmars van omzich die was euh ja, die was natuurlijk ook gigantisch. Heel opvallend. En een paar weken later eigenlijk ergens vorige week had om zich toch ineens nog wel wat twijfel over die uitslag.

[00:35:38]

U heeft daarover getwijfeld? Heeft even gewacht en gevraagd wat is er nu precies gebeurd achter de schermen? Hoe zit dat? Daar geef ik geen commentaar op. Waarom niet? Ik wacht gewoon dat ik die stukken zie. Ik wacht gewoon rustig op. Euh, op de om de uitleg. En ik heb niet voor niets euh, jezelf geen enkele media over opgezocht.

[00:36:00]

Dat doe ik dus niet als een klassieker van de omzichtige. Ik wacht tot ik de stukken zie ja. En ik wil de stukken dus eigenlijk wat die altijd in de Kamer doet, nu tegen zijn eigen partij. En dat had te maken met met het verkeerde bedank mailtje aan aan zijn vrouw. Ja dus. Die kreeg dan in je scherm niet per se een mailtje geloof ik. Maar een melding van. Als je had gestemd, dan dank je wel voor je stem op gewone mensen.

[00:36:25]

Kennelijk kennelijk gezien naar de partij die zij de hele tijd van de aarde. Er is geen enkele twijfel. Het is allemaal goed gegaan. Er is de notaris bij betrokken geweest, maar toen kwam er nog iemand anders zo klagen.

[00:36:37]

Ik vind het wel bijzonder als ik lees dat er dus poppunk zijn geweest die een ander beeld geven dan wat je gestemd hebt. En nu is daar discussie over. En ik vind het gewoon heel goed om goed te gaan kijken in de onderliggende systemen. Klopt dit ook op deze manier? Is dit goed gegaan? Ik vind dat alleen maar heel erg verstandig.

[00:37:00]

Ja, nu kon het CDA eigenlijk niet meer anders dan toch weer verder onderzoeken. Nee. En de grap is dat binnen het CDA mensen Mona Keijzer bezig uitspraken en verwijten, maar Pieter Omtzigt niet zo heel toevallig. Want dan moeten zij verder. En dat was ook al zouden ze niet meer verder gaan met Mona Keijzer. Nou ja, en dan valt die ook heel veel voorkeurstemmen. Die moet nog bepalen of ze door wil. Hugo de Jonge en Mona Keijzer moeten ook nog eens goed met elkaar om de OM om de tafel gaan gaan zitten.

[00:37:25]

Overigens is met de met Wopke Hoekstra nu goede jongen. Die hebben we wel weer gesproken en dat schijnt. Ze zeggen dat het wel weer ok is tussen de twee en twee heren. Maar goed, ze hebben dus deze weken een Heida gehad. Fractie dan gehad na. Veel mensen zijn toch echt met zwaar gemoed daarnaartoe vertrokken vanwege de publiciteit rond die stemming. En ja, uiteraard als je die mensen belt, maar vinden ze dat de media het wel heel groot neerzetten.

[00:37:48]

Maar de woordvoering klein was? Kijk, het is natuurlijk allemaal heel vervelend dat het gebeurd is en dat de publiciteit over het natuurlijk procedureel problemen kwam. Maar het is gewoon een procedure. Is helemaal niks met inhoud te maken. En als je met Pieter over de inhoud praat, dan zitten ze al heel snel Pieter. En op die dag hebben ze samen een sorte waren ze daar. En dat zag er heel goed uit. En ze zijn allebei zo anders.

[00:38:12]

Daarbij zijn ze juist heel complementair, dus dat is dus meer een kracht. Is dat altijd als pure kracht? Nou ja, we hebben goud in handen.

[00:38:20]

Nou nou, na een paar gesprekken krijg ik toch ook de indruk dat ze ook gewoon onderscheid maken tussen Omtzigt en Keijzer, omdat ze rekening houden met de karakters van beiden. Ha, dat klinkt natuurlijk best vals, maar ze denken ja. Omtzigt. Die heeft gewoon het karakter dat ie wil weten hoe dingen zitten. Die heeft altijd verder het beste voor met de partij en het beste voor. Ook met de mensen om hem heen. En dus ook wel met Hugo de Jonge.

[00:38:44]

Maar Mona Keijzer vinden ze wat vals. En daarvan wordt achter de schermen gedacht dat dit gewoon een beetje doet om de boel een beetje op te poken, omdat ze eigenlijk Hugo de Jonge helemaal niet zo mag. Ja, dat maar de vraag. Ik heb heel veel mensen gevraagd van. Is er iets tussen Mona Keijzer en Hugo de Jonge voorgevallen of hebben we elkaar nooit gemogen? Er is niemand die dus zegt van ja nee dat. Daar is er een moment of een of iets aan te wijzen waarin dat gegroeid is.

[00:39:11]

Het enige is wat je hoort dat Hugo de Jonge. Dat iedereen hem eigenlijk wel mag en ook niemand echt twijfelt aan zijn intenties om om op politiek te bedrijven, maar dat ie wel altijd zo snel is met plannetjes en dat ie voor z'n plannetjes altijd zoveel publiciteit genereert. Dat wekt wel wrevel bij sommige mensen, maar ook buiten het CDA is dat dan vooral ja, maar ook ook ook. Ook binnen het CDA dus kennelijk. En dat. Een andere verklaring is dat in Korona tijd de rijken zo'n kern clubje was van ministers die veel beslissingen namen.

[00:39:41]

Nou, daar zat Hugo de Jonge in en dat was natuurlijk begin heel erg gericht op het medische en Mona Keijzer. Die ontmoet natuurlijk iedere dag ondernemers en die krijgt natuurlijk de klachten van ja. De zaak gaat bijna failliet. Ik heb het zwaar en dat ze zich misschien niet genoeg gehoord voelt door maar zeggen het witte jassen smaldeel in t euh. In het kabinet en dat er te weinig contacten zijn geweest waardoor er een verwijdering. Plaatsgevonden. Dat zij gefrustreerd is dat het economische verhaald economisch leed pas wat langzamer in beeld is gekomen dan dat het medisch leed.

[00:40:11]

Toen kwam er toch een onderzoek. Razend snel. Het werd aangekondigd. Een dag later was er alweer een uitslag. En wat bleek? Je had het niet verwacht natuurlijk, maar het is allemaal goed gegaan, zei Ruth Gebloemde partijvoorzitter.

[00:40:24]

Als je Hugo de Jonge indrukte, was het onmogelijk dat er in je scherm Pieter Omtzigt kwam. Dus iedere stem is braaf op het stapeltje terechtgekomen als waar je op gedrukt hebt. Het is mevrouw Omtzigt heeft op het verkeerde knopje gedrukt. Dat moet wel een aanvraag mogelijk. Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik vind het heel vervelend en het. Ik had het heel graag anders gezien en daar ben ik ook blij dat het nu gewoon achter ons kunnen laten en dat we onze blik hebben op weg naar de verkiezingen.

[00:40:50]

Ja, da's toch wel opvallend. Maar eigenlijk is de conclusie van het onderzoek mevrouw euh, omzichtige ja, die die kletsten. Maar wat of verkeerd gezien?

[00:40:58]

Ik vond het wel een optie voordat dit onderzoek er was. Had ik het dan met mensen over dat dat kerk? Het komt ook voor dat er gewoon af en toe iets verkeerd aanklikt, zeker als websites. Weet je, als er scrolt wordt, weet je dat je soms verklikte. Maar dat verspringt die website nog. En dan klik je dus op iets wat niet op het goede. Heb ik wel eens gehad. Dus dat dat je ineens een maatje 44 voor je zoontje van schoenen van Zalando krijgt?

[00:41:22]

Ja precies. Heb je gewoon verkeerd. En bedoel mensen klikken dingen verkeerd aan. Heb je thuis ook wat? Je wordt altijd boos op je computer. Je computer is een dom ding, maar meestal Xander. Hebben wij dan als mensen fouten gemaakt? Ja, maar nu werden ze niet alleen boos op de computer, maar ook op het systeem. Ja partij ja. Kijk, ik denk dat bij OMZICH toch ook wel? Dat heeft dan weken in zijn hoofd gezeten.

[00:41:45]

Ja, het was maar zo nipt en is het allemaal goed gegaan. Hij heeft toen voordat de uitslag bekend werd en daarna gekeken, zich erbij bij neergelegd, zeggen ze binnen de binnen de partij. Maar als er toch veel mensen dan gaan zeggen van Jammaers zijn toch wel rare dingen gebeurd. En dan is het wel zo'n type die zich daar dan op vastbijten. En dat toch. Als dan de woorden in het fragment met Twan Huis dat ie dan toch even zeggen ja moet gewoon onderzocht worden.

[00:42:12]

Ja en dan zeggen ze inderdaad van het was een procedurele fout. En Pieter is procedureel in dit soort dingen, dus het is logisch dat het gebeurt. Maar als je nu ziet als je die hele CDA verkiezingen bekijkt het hele scenario en je had dit een half jaar geleden op papier gezet. Wat er allemaal gebeurd is van Wopke Hoekstra die niet komt tot stemming over plus dit. Daar was je voor gek verklaard en je ziet dat het is dat een partij schade doet.

[00:42:33]

Het raakt Hugo de Jonge. Want je ziet toch dat ie daardoor wat minder draagvlak heeft dan je zou willen als partij. Hugo de Jonge is inmiddels ook de De Korona kop van Jut geworden. Bedoel, wat dat betreft heeft die partij serieuze zorgen. En als je dat dan voorlegt aan CDA'ers, ja, logischerwijs maken ze het dan klein. Door te zeggen van ja, weet je. Maart is nog ver. Tijd doet heel veel in de politiek. Klopt, maar vaak als je ongelukkig begint aan een campagne en die is eigenlijk nu al begonnen, dan komt dat meestal niet meer goed.

[00:43:02]

Ook dat is wel een soort soort penaltys wet. Ook niet als ze een team worden. Maar hoe vaak ik mijd, hoe vaak is het woord team gebruikt? Hoe achterdochtige ik word? Wij kennen geen rilling. In Nederland hebben we straks krijgen we al die de lijsttrekkers debatten. Nou, daar komt gewoon Hugo de Jonge. Dus hoe zet je Pieter Omtzigt in beeld? Terwijl in Nederland zo'n strijd altijd alleen maar draait om de gewone nummers één van partijen?

[00:43:26]

Ik vind dat die ook het partij verhaal verteld en misschien mensen die tot zijn achterban behoren ook buiten het normale CDA kader naar de partij toetrekt. Maar dat is lastig, ondervond ook Pieter Omtzigt toen die vorige week buiten rond het Binnenhof liep.

[00:43:48]

De stemming gepleegd met stemmingen waarschijnlijk, maar dat is volop in het nieuws geweest en u weet nu dat het niet zo is. Heb gezegd. Dus doe je niet iedereen. Ik voel me niet helemaal gek.

[00:44:31]

Dit zijn pas parlementaire journalisten die zeggen veel beter dan wij. Die vragen gewoon door. Ja, precies. Maar dat moet wel gezegd. Ze krijgen ook geen antwoord. Ja, dat valt tegen. Euh, ja, het is. Dit is natuurlijk vreselijk. Dit doet natuurlijk ook iets met Omtzigt. Euh, sowieso. Euh. Voor z'n gevoel van veiligheid et cetera. Maar dat wordt ook naar omgeroepen. Van jouw stem op jou is een stem op Hugo de Jonge.

[00:44:57]

Dat weet je de realiseer je dat wel ja.

[00:45:00]

Ha! Gaat toch in z'n hoofd zitten? Maar wat o ook opviel dat toen toen de campagne begon bij het CDA, Pieter Omtzigt kandideerde, was de eerste week. Had je. Hij heeft ook heel veel fans. Ook op de sociale media was dat. Hup hup Pieter en was Hugo. De jongen werd met rust gelaten in in de tweede fase, dus beide bij de weg. De tweede ronde werd het heel erg anti Hugo de Jongen. De stemming ook onder columnisten.

[00:45:22]

Ja, het is toch echt wel. Ik vind het erg lastig hoor. Wordt voor het CDA en tijd doet inderdaad veel. En als je dan ook ook nog voorlegt dat CDA en die kwetsbaarheid op Kroonen, want dat lijkt inderdaad wat we al eerder zeiden waar hij overal de schuld van krijgt. Ja, dat zeggen ze van het antwoord is natuurlijk dat je niet wegloopt voor verantwoordelijkheid, dat je in moeilijke tijden er moet staan. En dat leiderschap houdt ook in dat je moeilijke klus op je neemt.

[00:45:42]

Dus allemaal waar. Maar ik weet niet of deze boodschap nog gaat landen bij de CU in de breedte. De kiezers of de kiezers daar op zitten te wachten. Precies daar op. Want anders kan je ook naar Mark Rutte. Hebben we net al geconcludeerd. En weet je. Ik kwam ook nog. We hebben het al eerder gehad over zijn vermoeidheid, maar ik kwam, kwam Lodewijk Asscher tegen bij de studio's van EenVandaag. Die was daar een week geleden voor, een week voor een interview.

[00:46:05]

En ja, dat is echt. Die man is fit.

[00:46:07]

Ja, die heeft sowieso de laatste jaren de vermoeidheid van Hugo de Jonge vergeleken met de fitheid van de artsen. Maar ik bedoel als je ziet die heeft tuurlijk relax jaar gehad als je dat vergelijkt met de minister. Die heeft gewoon een heerlijke vakantie gehad. Je kan een beetje rustig nadenken, dus die is boordevol energie. En als je inderdaad. En dat geldt ook voor Jesse Klaver en voor Lilian Marijnissen. Als je dan Rutte. De Jonge en in zekere zin ook een beetje K.G.

[00:46:31]

Als je dat dan vergelijkt. Die zijn al op voordat uberhaupt het eerste lijsttrekkersdebat moet komen. Ik viel me ook wel heel erg op met Asscher deze zomer. Je kon wel zien dat ie in Amsterdam woont. De kinderen in de vakanties regio Noord gaat dus heel vroeg vakantie, is meteen weggegaan. Was als eerste terug om vervolgens te gaan roepen ouwe oppositie truuk. Waar is de regie van het kabinet Rutte? Net een weekje op vakantie of een paar daagjes?

[00:46:58]

En uh en de regie kaarten al gaan spelen. Klassieke oppositie in het zomerreces. En dan nog even.

[00:47:07]

Ja, Prinsjesdag. En wat weten we al? Wat weten we al veel? En hoe komt dat nou? Dat komt omdat ze deze week ñ over dat nieuwe steunpakket moesten praten. Maar 2 1 eigenlijk. De begroting voor volgend jaar moest nu al naar de Raad van State. Dus waarom zouden ze al klaar mee moeten zijn? En dan lekt er natuurlijk van alles. En het hangt ook allemaal samen met dat steunpakket. Op dit moment dus daar kunnen we ook al veel over vertellen.

[00:47:31]

Wat voor jou daar het meest op een aantal dingen. Wopke Wiebes Fonds was in de wandelgangen gezet op 50 miljard, maar dat eindigt dus op 20 miljard p 5 maal langer dan vijf jaar lang. 4 FIOM 4 miljard euro tot 2025. Het antwoord waar die 30 miljard is gebleven heb ik niet gekregen. Ja, en natuurlijk wat. Wat belangrijk is een politieke zender en je weet nog wel, vlak voor coronaire. De drie linkse partijen die verlaging van de vennootschapsbelasting, die moet van tafel.

[00:47:58]

Dat is gebeurd. Maar hoe dat? Dat grote bedrijven voor grote bedrijven? Dat is inderdaad wel voor de VVD natuurlijk echt een grote verandering. Die hadden eerst de dividendbelasting. Toen ging dat niet door, ging dat geld naar een verlaging van de winstbelasting, zodat bedrijven daar toch nog van konden profiteren. Maar nu zegt de VVD. En ja, ze zeggen zelf dat is toch ook logisch? Wij zaten eerst in een kabinet dat geld te verdelen had omdat we de crisis te boven waren.

[00:48:25]

Nou, dan kan je kijken. Waar gaan we het uitdelen? Nou, dan hebben we bedrijven best een rol gespeeld in het ons uit de crisis halen, dus die mogen daar ook voor beloond worden. Maar ja, nu zitten we in een heel andere situatie en het zou natuurlijk gek zijn om winsten minder te gaan belasten op een. In een tijd dat we eigenlijk beter bedrijven kunnen helpen die in de problemen zijn. Ja, maar wat wat ook wel?

[00:48:47]

En natuurlijk is als je ook het verhaal van Klaas Dijkhoff over hoe die het liberalisme dat werkt voor mensen waarin hij best wel hard uithaalt, maar naar multinationals van hier. Je bent als je in ons land gevestigd bent, dan moet je ook wat wat terugdoen die wederkerigheid is. Wat hem betreft denk ik, was het niet zo moeilijk om dit offer te brengen. Maar ja, vanuit de andere optie, ook vanuit de andere coalitiepartijen hoor je toch dat die deze week erg moeilijk heeft gekeken.

[00:49:11]

Want inderdaad de dividendbelasting binnengehaald bij de formatie. Dat moesten ze omzetten naar verlaging van de vennootschapsbelasting. En ook dat gaat maar gedeeltelijk door. Dus de VVD heeft gezegd dan is het geld wel van ons. Nou, dat is niet helemaal gelukt, want dat gaat wel nog veel geld naar bedrijfsleven voor een investeringsaftrek. Dus om banen te stimuleren. Maar het gaat ook naar gewone lastenverlichting en die keuzes. Dat is de vraag of links dat gaat goedkeuren, want die hadden natuurlijk allerlei uitgaves in de publieke sector voor ogen.

[00:49:40]

Ja, dus dat is wel zorgelijk. Die krijgen alleen een uh en uh en een kleine bonus. Ja, en dus daar hebben ze wel iets voor om als antwoord te geven, maar ze krijgen toch weer een bonus. Ja, maar het onderwijs en de politie en de brandweer en en dus dat is wel wel gek. En het is wel zo. Er is wel wat gemor in de VVD fractie, zeg maar een beetje de rechtervleugel. Die zeggen van jou, wij blijven inleveren.

[00:50:02]

100 kilometer per uur. Dividendbelasting nu weer. Dit weer zijn we. Zijn de er ook nog op tafel van de koning? Ja, het haar wordt de hypotheekrente aftrek versneld te verlagen. Dat zou de VVD dan ook nog moeten slikken. Maar weet je wat ik daarvoor hoorde? Heliview? Iets heel vies. Dikke lul. Ook zeiden ze daarover. Dat gaat niet gebeuren. Ja, in De Telegraaf stond dat het op aandringen was van D66 en de ChristenUnie.

[00:50:26]

Maar de grote drijvende kracht achter die verdere beperking van hypotheekrente was Wopke Hoekstra. Wopke. Ja, want die zei hij die was natuurlijk heeft dus in Europa een aantal mensen elkaar geslagen paar maanden geleden, waardoor die de risee werd van Europa. Maar nu zegt ie van wacht te zijn. We hebben ook. Vlak voor de zomer hebben we een Europees noodpakket in elkaar getimmerd met aan als landen daar een beroep op doen. Dan moest je hervormen, want je hebt altijd die landen specifieke aanbevelingen.

[00:50:50]

Ja ja, de schulden in Zuid-Europa. Maar daar is ook altijd een landen specifieke aanbeveling voor Nederland waarin staat jullie moeten wat doen aan die woningmarkt. Jullie moeten de hypotheekrenteaftrek verder. Er wordt namelijk dat mensen daar veels met schuld zitten. Ja maar. Maar wat ik ook zeg, het is als wij een beroep willen doen op dat fonds. Want wij kunnen daar ook miljarden uit krijgen. Daar moeten we natuurlijk ook wat doen, anders kan Brussel nee zeggen.

[00:51:10]

Dus met dat argument heeft hij gepleit voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Toen zeiden ze inderdaad. Dikke lul bij de VVD. Maar nu is het dus de vraag. Als wij een beroep gaan doen op dat fonds, krijgen wij dan wel spannend hoor. En Uhm werd bij andere coalitiepartijen ook wel ingezien dat als die vennootschapsbelasting voor de VVD al uh al niet doorging, dat het met de hypotheekrente aftrek allemaal wel te veel werd. Je kan niet heel soepel uitgekomen weer met z'n vieren.

[00:51:41]

Dat is één keer n keer tot na middernacht overlegd en ze waren het daarover eens. En ook de bonden en de werkgevers waren gisteren over dat steunpakket best enthousiast. Dat zullen ze bij links niet zo leuk vinden. Maar goed zullen ze waarschijnlijk dat de D de kaart op de begroting gaan trekken, want de zorg gaat. Het zorgpersoneel is nu het grote oppositie punt waar alles samenkomt rond Prinsjesdag veel over te horen. Zeker, want uiteindelijk moeten we toch de oppositie ook akkoord gaan met met de begroting.

[00:52:09]

En het lijkt er toch op. Wij nemen nu op vrijdagochtend, maar dat vrijdag in de namiddag, als het nieuwe steunpakket gepresenteerd wordt, dat ze. Uhm, zeg maar de hardere keuzes. Nog even een paar maanden vooruitschuiven en dat dus pas in het nieuwe jaar minder bedrijven daarvoor in aanmerking komen. En je weet ook niet hoe dat natuurlijk het lastige is dat er als je een steunpakket uh in elkaar timmert voor een hele lange periode. En je blijft die onzekerheid houden van hoe het virus zich gaat gedragen.

[00:52:38]

Of eigenlijk hoe wij ons gaan gedragen waardoor het virus weer kan kan opvangen. Dat maakt het ook ingewikkeld, want je kan wel iets verzinnen. Maar als er echt weer een tweede lockdown nodig is, dan. Dan heb je misschien ook weer een wijziging van je steunpakket nodig. Het idee om het steunpakket tot 1 juli te laten lopen, dat leek me wel charmant, want dan heb je niet in de campagnetijd. Het gedoe dat je weer over een nieuw steunpakket eens moet worden of in de formatie tijd dus.

[00:53:02]

Wat dat betreft hebben we deze week heel snel in elkaar getimmerd, gezien het laatste steunpakket, het kabinet en de laatste begroting van dit kabinet. Nou, dat schiet lekker op. Ik heb deze zaak. Ik heb deze zomer het nieuws heel slecht gevolgd. En toch denk ik dat ik alles goed had. Ik heb vijf streepjes. Daarbij kom je daar nou bij. Dat dat. Dat voel ik gewoon. Nou, noem maar eens op. Euh, ik had volgens mij euh meer spoeddebatten dan jou voorspeld is uitgekomen.

[00:53:45]

Da's n. Hoeveel dan? Ik had gezegd twee keer terug van reces. En jij drie? Ja maar goed. Nou dank je wel. Maar toch twee debatten gehad over Kroonen? Ja, maar toch ook over of het nog over iets anders. Over wat we hadden willen. Hadden we een debat over de kinderen, over deze.

[00:54:05]

Dat is de Cleemputte voor Joost heb ik het toch lekker begin van het seizoen voor jou. De Europese top hadden we ook nog voorspeld dat de Britten daar gewoon akkoord zou gaan. Hadden we allebei goed omdat jij daarin met mij meeging? Euh, ik mag nog even claimen. De jongen in twee rondes soeverein winnaar van de zee. Ja ja.

[00:54:26]

Even noteren. Maar had je die al grote pak hoor? Dat was dan denk ik. Ja, die drie dingetjes. Euh, wat zouden we ze kunnen voorspellen? Voor volgende week komt er een korona persconferentie. Nou ja, je hebt net al gezegd dat het een doorslagje wordt dat een soort remained waarschijnlijk een remained is. Daar zit ik op in. Dan ga jij met mij mee. Dat vind ik echt een slappe voorspelling. Ja. Nee, dat vind ik niet leuk.

[00:54:49]

Oké, kom wel eens met iets stevigste. Zit je al helemaal in de. In de Tour verspillingen voel jij goed in zeker? Wie gaat de eerste etappe winnen?

[00:54:57]

Xander Ja, beste podcast luisteraars. Er is nog een podcast die de moeite waard is om te luisteren naar muziek van Joost, de kopgroep van Joost samen met Mart Smeets en Martijn Hendrix. Die kunt u hierna eventueel ook luisteren als u belooft elke vrijdag of het weekend daarna te blijven luisteren naar de stemming. Toch nog effe geen voorspelling je Grapperhaus. Komt er een debat over Grapperhaus. Gewoon een spoeddebat over Grapperhaus. Wat denk je? Jij denkt van wel? Ha ja, dat ik ik moet.

[00:55:27]

Het over de inhoud wil ik niet. Ik denk gene, ik denk geen debat over grappen. Ook geen vragenuurtje. Euh ja, inderdaad. Nou die pakjes. Ja, doe jij dan maar? Dan zeg ik ook geen vragen. Heel goed. En overigens Ankie Broekers, die stond daar ook gewonnen. Die komt er mooi vanaf. Tot nu toe was de trouwambtenaar was er precies en die stond er ook gewoon tussen. Gewoon sorry gezegd, maar ik vind dat als Grapperhaus weg moet.

[00:55:57]

Zij stond er ook. Ja, moet zij ook aftreden? Is het huwelijk wel geldig dan? Ga je ook afvragen eigenlijk. A new z zou wel beter geen trouwambtenaar zijn toch? Ja, maar in het anderhalve meter regel.

[00:56:08]

We hebben iets te voorspellen gewonnen gevonden. Uh, vertel jij nog even wie de Tour gaat winnen? Dan kunnen we dat ook effe meepakken als voorspelling dat de politiek geïnteresseerden iets van die sport meekrijgen. Nou ja, kijk, ik heb wel de flauwe opmerkingen gemaakt. Heel Frankrijk kleurt nu al oranje en dat is natuurlijk het voorteken dat Tom Dumoulin gaat winnen. Ja ja ja, maar volgens mij waren zijn Deleeuw groot. Nu ja, nee, maar wij zeggen altijd ook in Nederland een groot filosoof.

[00:56:34]

Zo ooit behouden van Oranje. Nou, als Frankrijk daarin meegaat, dan gaat Tom Dumoulin de Tour winnen. Wat een warme voorspelling en hoop bij iedereen in Nederland zeker. Dank u wel voor t luisteren. Volg ons op Instagram ofzo. En volgende week gewoon weer aanklikken of onze podcast dag.