Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Kass Podcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wal om staatssecretaris toezegt, kan de staatssecretaris wel toezeggen. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS voorzitter. Dat kan ik niet toezeggen. Kan dat zijn? Xander van der Wulp en Joost Vullings. Dat is toch allemaal vaak? Welkom bij een nieuwe stemming waar je nu al hoort hoe Prinsjesdag en de algemene beschouwingen er volgende week uit gaan zien. Sigrid Kaag, die is nu officieel D66 leider.

[00:00:47]

Ze wil gaan afrekenen met de peilingen politiek en wel sluit ze samenwerking met enkele partijen uit. We gaan kijken welke opties er dan overblijven bij de volgende formatie.

[00:00:57]

En waarom blijven Rutte en De Jonge toch maar liegen over dat coronavirus? Ze gaven zelf antwoord op die vraag tijdens een Facebook, YouTube en Instant Live Session Supermoderne en in de wandelgangen troffen we de auteurs van het boek Stilte op het Binnenhof, waarin de korona politiek van het afgelopen halfjaar serieus geëvalueerd wordt. Maar eerst Joost, wat viel jou op deze week? Nou, stilte op het Binnenhof.

[00:01:23]

Deze week nog stil? Ja nou, superdruk week naar aanleiding in ieder geval van het. Het Wilders proces rond het minder, minder proces zoals het er vaak wordt wordt genoemd. Ja, had niemand het over, wil niemand een woord over zeggen. En hij is dus.

[00:01:36]

Vorige week heeft het hof zich uitgesproken. Hij is veroordeeld voor voor groepsbelediging en één straf. Geen straf. Maar ja, het was inderdaad. Ik vond het stil. Maar totdat deze week Tunahan Kuzu van Denk toch een debat erover wilde.

[00:01:51]

Ja voorzitter, afgelopen vrijdag keek ik en met mij denk ik veel meer andere Nederlanders met stijgende verbazing naar het Wilders proces en de reacties naar aanleiding van de uitspraak van de rechter. Laat duidelijk zijn voor gewone normale Nederlanders geldt dat je dan geen balla kan worden, geen agent kan worden, niet in de kinderopvang kan werken. Sterker nog, je wilt en je kan niet eens als beleidsmedewerker voor de PVV fractie werken. Voorzitter Ik vraag 1 een debat aan met de minister president over hoeveel omgaan met criminele inmenging in ons parlement en hoe we omgaan met de ondermijning van de rechtsstaat.

[00:02:27]

Het verzoek om een debat met de meneer met de minister president over criminele inmenging en leiding van onze democratie.

[00:02:33]

Kortom, Wilders is een crimineel. Die is in ons midden. Wat moeten we daarmee? En hij gooit natuurlijk hier een knuppel in het hoenderhok. Een stuk rood vlees. En hij keek hoopvol op naar zijn collega's van de Tweede Kamer, van wie steun met daarin. En toen gebeurde dit.

[00:02:47]

Kijk ik even naar wie hier iets over wil zeggen. Dat is als ik zo zie geen stem. Dat zie ik voorzitter Trank wel, meneer Kuzu.

[00:03:02]

Daar ga ik naar de heer Smeulders, met de staart tussen de benen Roberti af. Ja, hij kon er zelf eigenlijk ook wel een beetje om lachen. Dit was nou typisch een stuntje. Het was een stuntje. Dit was een typisch ouderwets denk stuntje. Dacht ik van HA. Dat is toch zo'n verkiezingsjaar dingetje, want verwerken natuurlijk richting tv. Öztürk is er ook nog. Dus typisch denk stunts kunnen gewoon nog. Ja en nee, maar niemand had er zin in om te happen.

[00:03:23]

Dan zie je hoe zoiets gewoon helemaal doodvallen. Toch had ik er niet bij stilgestaan dat Wilders nu niet meer in de kinderopvang kan werken. Ik denk ook niet dat dat klopt.

[00:03:31]

Kijk een VOG verklaring omtrent gedrag, dat kijk wel maar waarvoor je veroordeeld bent. En ik denk ik vermoed ik. Ik ken die wetgeving niet. Maar als jij een een veroordeling hebt wegens groepsbelediging zonder straf, dan denk ik gewoon dat je in de kinderopvang kan werken, maar mag je niet de hele groep meer toespreken ofzo.

[00:03:49]

Je moet ieder kind individueel uitschelden. Als ze die lijst trekken. Ja, leuk. Nou ja, wat jij? Jij hebt vast ook wat deze. Nou ja, ik vraag van jou. Ja ja, zei Stilte op het Binnenhof. Maar het is. Ik vond het juist een hele drukke week. Waar was het? Alles gebeurde, dus ik heb weer een paar dingetjes verzameld. Uhm, het eerste wat me opviel was iets dat Rutte vorige week vrijdag zei op zijn persconferentie ging over de aankondiging van dat investeringsfonds.

[00:04:15]

Journalisten die hadden al gehoord dat de presentatie op maandag zou plaatsvinden. Dat gebeurde ook, maar Rutte wilde daar eigenlijk niks over kwijt. Want we horen ook dat het maandag wordt gepresenteerd.

[00:04:25]

Dus het wordt maandag al gepresenteerd. Ja, dat schijnt u geroepen te hebben. In de Hallet. Euh. En daar is maar geen commentaar op gegeven door de ministers.

[00:04:32]

Nu is hij het een beetje verwarring. Ja, ik begreep maandag in Nema ook, maar dat is de EU.

[00:04:37]

U zei V. Ik begreep dat u nogal euh had geroepen naar de beide bewindslieden. Nou, tot maandag. En volgens mij bestaan er niet op gereageerd.

[00:04:44]

Ja, ik laat het even horen vanwege de hal. Ja, waar hij naar verwijst. Wij kennen hem. Ja, maar dat is misschien voor de luisteraars wel leuk. Wat de hal dan is? De hal is de hal van Algemene Zaken. Die zit onder de Trêveszaal. Daar loopt de loper. De minister zal toch naar buiten. Na de ministerraad kunnen wij ze opvangen. Daar worden dan vragen gesteld, bijvoorbeeld aan Koolmees en Wiebes. Van Warener is uw persconferentie hackten.

[00:05:08]

Investerings en politieke mixed zone is het ha met een C met een lintje. En dan komen die ministers die paraderen naar buiten voordat het weekend begint. En wij staan er van. Hallo, wilt u toch wat tegen me zeggen?

[00:05:17]

Ja, en dan een uurtje daarna heeft Rutte deze persconferentie en Rutte weet dus kennelijk. En dat verbaasd me hier. Tot welk detailniveau Rutte op de hoogte is van wat daar gezegd werd in die hal. Rutte Die wordt dus in dat uurtje tussen de hal en z'n persconferentie gebrieft door mensen van de rijksvorsten. Zeedienst Wat er in die hal gebeurt, is dat. Wij noemen dat de RVD spionne. Die staan dan altijd in die mix zoon achter ons en die staan mee te luisteren blocnote.

[00:05:44]

En die schrijven belangrijke dingen op die Rutte moet weten. Maar kennelijk gaat dat dus op zo'n detailniveau dat die pers zelfs weten dat journalisten gesuggereerd hebben dat een persconferentie maandag is. Ja en dat ze dus ook bijhouden dat wie welke journalist dat dan is. Ja ja, ja, precies ja.

[00:06:02]

Hij wilde dus ook nog niks zeggen over die uitnodiging. Uhm, waarom is dat eigenlijk dat ie daar nog niks over wilde zeggen? Heel gek, want dat heeft niks met Prinsjesdag te maken. Want dat Wopke Wiebes fonds is vorige Prinsjesdag aangekondigd. Dus dat kan je gewoon nu bekend, maar hebben ze ook gedaan? Dus waarom je inderdaad een vrijdag niet kan zeggen? Er is maandag een persconferentie, maar kennelijk zijn ze dan op die ministeries nog bezig met euh ja, hoe noem je dat dan?

[00:06:24]

Zijn ze nog bezig met hoe noem je dat?

[00:06:27]

Maar er zijn nog een paar laatste uh, maar da's vaak bij zo'n groot onderwerp dat je nog wat losse draadjes moet vastte. Niet dat gedraag draadjes zoals niet. Nou, dat lijkt me niks voor de week die van breiwerk. Hij moet afronden. Nu de laatste losse eindjes. Dat de laatste losse eindjes moeten aan elkaar af.

[00:06:46]

Precies daarom dus ja, puntjes op de i ambtelijk af hechten. Dat soort termen is niet a. Overigens ik over die RVD spionnen ja, jaren terug is dat begonnen wat ik dacht van hij. Wat doet die tussen ons? En toen dacht die dat raar werkt hiervoor? Nee, ik kende dat gezicht al van de Rijksvoorlichtingsdienst enz. En dat duurde twee weken voordat ik dacht jullie staan hier gewoon mee te luisteren en dat gaan ze en rapporteert. Maar tegenwoordig staan ze dus ook op een balustrade daarboven.

[00:07:11]

Ja, daar staan ze daar ook nog eens twee te luisteren. Die luisteren van bovenaf mee. En het is dus inderdaad zo dat als iemand stelt dat ze hebben twee mensen over onderhandeld over iets. En de ene komt eerst naar buiten. Die zegt dan wat. Dan weet diegene die als tweede naar buiten komt. Stel dat dat Rutte is. Die weet dan van de RVD al wat de persoon voor hem gezegd heeft dat ie niet verder gaat, dat ie niet iets tegengesteld zegt.

[00:07:33]

Nee, want ze zijn bang natuurlijk dat wij daar aan die ministers wat vragen en vervolgens Rutte confronteren met Van Jamaer. Uw minister zei het wel of uw minister zei dat en nu zegt ie 6, dus er is onenigheid in het kabinet. Daarom doen ze dat nog iets wat me opviel deze week die Facebook, Instagram en YouTube live sessie. Vond jij dat wat? Nou ja, het is wel goed als dat is dat ze een keer een ander podium kiezen.

[00:07:55]

Ja, qua communicatie werd vorige week over gehad dat alleen die persconferentie hele opvallende vorm wel. Als je het monteert zeker?

[00:08:02]

Ja, goeie middag en welkom bij deze speciale Korona Live sessie. We hebben er naar uitgekeken om nu ook rechtstreeks met jullie zoveel maar vragen te beantwoorden. Hele interessante vraag.

[00:08:12]

Hele kritische vragen soms ook. En misschien moet jij maar gelijk met zo'n hele kritische vraag beginnen.

[00:08:16]

Waarom liegen jullie alles en iedereen voor over Covic 19? Want dat is toch allemaal vaak? Uhm uhm.

[00:08:25]

Uhm uhm uhm uh. Ik zou willen dat je gelijk had en dat het allemaal onzin is, maar bestaat wel. En dan zijn jullie Korona niet een beetje zat. Ja totaal en helemaal klaar mee. Hugo ook ik denk heel Nederland, maar het virus is nog bij ons. Dus helaas.

[00:08:43]

Hugo korter en Bolliger. Ik denk altijd als ik een vraag zie denken. Ja, heerlijk, die graag eens even uitgebreid beantwoorden. We zijn hier in de blauwe zaal. Daarom is ie ook geel. Als je het zou kunnen zien weet het allemaal helemaal precies zeker. Is het allemaal zwart wit? Nee, euh. En we zullen ook dingen steeds verbeteren, ook op basis van jullie suggesties. Ik wil jullie ontzettend bedanken.

[00:09:03]

Ja, het v d w. Ik zat er toch naar te kijken en denkt van na dit hadden we toch niet onszelf voor kunnen stellen als we bijvoorbeeld Balkenende als premier hadden? Of Wim Kok? Nee, Wim Kok, wil jij je kinderen wel die? Die beelden dat hij niet eens wist was een computermuis. Was ja die. Die hanteerde hij als een afstandsbediening. Nu zitten ze als twee showbizzquiz euh, gewoon lekker in de in de camera of een van de iPad.

[00:09:26]

Zo'n sessie te laat, Rutte toch? Was vaker dan een keer. Ook vanuit het Torentje. Jaren terug al. En hij doet het voor de VVD vaak. Ja, en toch. Dit zijn de twee ministers die euh ja, deze korona crisis leiden en op zo'n manier met toch ook wel boze burgers in gesprek gaan. Ja, dat was ook de bedoeling om een wat jonger publiek te te bereiken. Het lijkt me heel goed. Want ja, we weten allemaal dat dat lineaire televisie zoals in jargon heet, gewoon echt televisie schrijft.

[00:09:52]

Denk jij nou voor je? Jongeren kijken heel weinig lineaire tv die kijken. Alleen als er echt grote evenementen zijn. Of die ene show waar iedereen het op het schoolplein over heeft. Maar voor de rest kijken die toch via scherm wat ze willen. Ja maar of die dan? Woensdagmiddag om n uur willen gaan. Facebook live met de premier. Dat is ook iets.

[00:10:11]

Maar ja, goed, ik vond het wel weer dat ie het heel handig afsloot.

[00:10:14]

Ik wil jullie ontzettend bedanken voor alle vragen. Blijf alsjeblieft meedenken. Uhm, wij hebben niet de wijsheid in pacht. Probeer het anders Gopal te doen. Euh, maar deze imports deze vragen ook als ze misschien af en toe dingen hebben zitten verdedigen die we doen. Neem van mij aan. We denken na of het beter kan en of er in jullie suggesties weer van alles zit wat we kunnen gebruiken. We spreken mekaar. Tot ziens en zeer bedankt. Ja, dan doen ze toch handig vind ik dat dat oor voor de mensen die boos zijn.

[00:10:42]

Die twijfelen ja, maar dat is ook goed bedoeld. Dat moet er ook. Ja, je moet het gesprek aangaan. En inderdaad, er wordt natuurlijk best wel veel wilde theorieën gelanceerd, maar soms zit er best een nuttige suggestie of gedachte tussen. En dan het laatste dat me opviel. Die deal in de coalitie. Ja, over de vluchtelingen. Niet fraai? Nee, nee, we kennen normaal gesproken kijk. Ik geloof dat dat Diederik Samsom was die wel zei over de schoonheid van het van het compromis.

[00:11:09]

En een compromis is natuurlijk schoon als het een ten eerst en politiek probleem oplost, maar dat ook de partijen die erbij betrokken zijn allebei daar toch een goed gevoel aan overhouden. Ja, dat was gisteren was was ze wel. De coalitie was niet blij, de oppositie was niet blij. Dat is D. Dan heb je dus een heel lelijk compromis als niemand er blij mee is.

[00:11:28]

Ja, alleen het politieke probleem was daarmee opgelost. Ja, dat dan wel. En vorige week hadden we het nog over de land van de meerderheid der genade en mildheid en genade. Die kaart heeft getrokken natuurlijk in de debatten. Ja, jij voorspelde dat vorige week al. Ja ja, daar ben je lekker mee bezig. Maar ja voorspellen. Uhm, zullen we even naar het eerste onderwerp gaan? Uh, Sigrid Kaag ja, die is gekozen tot lijsttrekker van verrassend.

[00:11:54]

Ja was echt kantje boord. Nek aan nek tussen de negenennegentig en de 100 procent hing het geloof ik. En uhm, daarna werd ze op het zadel gehesen.

[00:12:04]

Onze inspiratie daar zijn de Democraten. De D66 leider. Zieke partijgenoten.

[00:12:12]

Nieuw politiek leiderschap voor de verbinding die ontstaat tussen mensen samen samen te binden. Verbinden politiek die niet vastloopt in ideologie, maar draait om de zaak zelf. Bij deze campagne is iedereen welkom. Nederland is van iedereen. En D66 is voor iedereen.

[00:12:36]

Dat was toch ook een slogan van de NOS? Euh, ja, van iedereen voor iedereen. Ja copycats, ja. Na apers overigens. Toen dit was dit weekend. Ha ja. Er is dus wel paniek uitgebroken bij het EenVandaag Opiniepanel. Wanneer ja vorige week tussen de Turkse Die Spieghel per kg. OK. Want Gijs Rademaker worden afgezegd. Heb je gehoord wat ze zei? Ik zeg nou, wat zijn de cystes tegen peilingen? Politiek? Ja, maar horen.

[00:13:02]

Als de peilingen laten zien dat sommige mensen zich zorgen maken over de kosten van het klimaatbeleid, dan wakker je onrust aan over de wetenschap. Als de peilingen laten zien dat sommige mensen zich zorgen maken over de Europese economie. Nou, dan maak je Italianen toch verdacht? Als de peilingen laten zien dat sommige mensen geen prioriteit zien in het uitbannen van institutioneel racisme, dan zeg je dat Zwarte Piet alleen maar een traditie is. Dat is geen leiderschap. Dat is peilingen.

[00:13:29]

Politiek. Ze aangeslagen sfeer waar de redactie van EenVandaag. Nou ja, ik heb het nog met D66 eventjes op scherp gezet. Ik zeg wat is dat? Nou? Nee, want het gaat niet om de mensen die peilen waarom de politici die hun oren naar de peilingen laten hangen. Daar werden ze mag nog wel gepeild worden. Ja nee, wat ik bedoel. Gijs was al gewoon zetels in mindering aan het brengen dat in de peiling van van EenVandaag.

[00:13:52]

Want ja, weet je. Je moet. Je moet ergens wraak nemen natuurlijk. Maar goed, dat is uh nee. Dus het is goed gekomen ja. Maar we waren eventjes alert slag waren echt van slag. Kijk, jullie gaan dan gewoon door. Ja, en dan weet je toch een beetje wat de mensen in het land vinden he? Wat een algemene opvatting een beetje is, maar dat mag je dan dus niks meer mee doen. Ja, verdedigen.

[00:14:14]

Hoe? Hoe ga je dan wel weer verbinden? De kritische vraag is inderdaad natuurlijk van daar natuurlijk altijd voor politici. Lastig? Euh, je wil een luisterend oor bieden. Je wil inderdaad je openzetten voor argumenten van een ander, maar de andere kant wil hebben ook mensen. Soms moet een politicus zeggen jongens, jullie willen misschien allemaal links, maar we gaan toch rechts alles net opvoeden? Af en toe ja. Maar ja, als je dat alleen maar doet.

[00:14:37]

Dus eigenlijk gewoon altijd denkt van ja wat, wat wat de mensen vinden. Ja sorry, maar ik, ik weet het beter. Dat noemen we volgens mij elitaire politiek. Dus het is. Vond je het een tikje elitair? Euh. Nou ja, toch wel. Ik had wel het gevoel van nou, ze is nog net niet met de gouden koets aan komen rijden. Ja ja, ze kan ook niet, want die moet toonzettingen ook. Ja ja, ze heeft ze heeft inderdaad het koninklijke accent van Beatrix.

[00:15:00]

Ja, dat doet ze. Wat dat heel erg aan denken.

[00:15:01]

Ja als ze als ze spreekt klopt maar verbinden. Dus da's toverwoord. Ja nee, dat is leuk. Ja, dat is moeilijk ook. Vooral omdat die term zo weinig zegt. Als je alleen maar steeds zegt dat je wil verbinden. Ja, dat zegt denk ook altijd die wil ik altijd verbinden. Iedereen wil wil verbinden terwijl de grap is dat D66 dat bedoel. En dat is natuurlijk niet iets wat ze willen. Maar als je als je ziet waar, waar waar mensen aan de rechterflank boos van worden, dan dan is het altijd meneer GE of D66 of GroenLinks.

[00:15:30]

Dat zijn ongeveer waar rechtse mensen. Allemaal pukkels van krijgen, dus dat verbinden. We gaat nog wel een hele grote opdracht worden ja. Vooral omdat ze in hetzelfde weekend ook zei dat ze niet met Forum voor Democratie en de PVV gaat samenwerken. Ja, niet een hele opvallende uitspraak van een D66 leider, maar toch is dat. Pechtold heeft dat ook altijd gedaan, dus het past past in die traditie. Bovendien zeggen ze bij D66 ja, wat wil je als de leider van de PVV onze politiek leider consequent uitmaakt voor moslimterrorist?

[00:16:02]

Ja, moet je dan zeggen. Nada. Daar wil ik graag mee regeren. Moeilijk? Nee dus. Het lag voor de hand. Maar het riep wel de vragen op van ja, wat blijft er straks nog over? Als iedereen maar elkaar gaat uitsluiten. Ik vind wel dat het is een soort fundamenteel debat over van moet je nou wel of niet uitsluiten, dan heeft iedere partij heeft daar een soort soort huisstijl in handen. Sommige partijen willen juist niet doen en de anderen willen juist wel die helderheid geven.

[00:16:25]

En dat leidt tot heel veel felheid. En ik vind het altijd wel heel grappig, want de ene kant is het zo dat als jij gewoon echt je eigen verkiezingsprogramma kijkt en je kijkt in dingen voor een ander en je denkt dit is gewoon niet te verenigen. Hier is geen normaal compromis mogelijk. Dan is het voor de kiezer. Vind ik eerlijk en duidelijk om te zeggen ja maar die partij, dat gaat gewoon never nooit niet lukken. Ja, dat is gewoon eerlijk.

[00:16:48]

Maar vervolgens is de reactie dan sluit je niet alleen die partij uit, maar ook die kiezers. Terwijl je ook kan zeggen ja, ik wil wel echt wel ook wat voor die kiezers doen, maar met je wil verbinden. Je wil verbinden, maar daar worden mensen heel boos van. Je hebt ook partijen die zeggen we sluiten niemand uit terwijl wij weten dan als politiek verslaggever nauwelijks, terwijl dat de kans dat het gaat slagen met die partijen heel klein is.

[00:17:08]

Dus dan is het zeggen dat je niemand uitsluit is een beetje voor de bühne. Maar wat ik het meest fascinerende vind is dus inderdaad al die aanhangers van Forum voor Democratie en PVV op Twitter die helemaal beledigd waren. Ik denk dat als ik de vorige kiezer was geweest en K.G. Had gezegd ik wil met Forum samenwerken, dan was bij mij pas de paniek uitgebroken. Want als je ziet hoe zij normaal gesproken wat zij vinden van de standpunten van van D66 met die rare Europese utopische gedachte en ga zo maar door, dan is het toch een nachtmerrie.

[00:17:39]

Stel dat K.G. Zeg nee, ik wil niets liever dan met Wilders en sherrif moderne kabinet zitten. Nou, dat lijkt me veel bedreigender. Het is ook nog een keerzijde aan. Als je zegt met wie je niet wil, moet je dan niet ook zeggen met wie je wel wil? Ook was er duidelijk voor de kiezer dan ja ha, dat we dat doen. Dat is dat omdat het altijd niet te voorspellen is, zeer intens straks precies uit gaat zien.

[00:18:01]

Zie je dat partijen die die vraag altijd ontwijken? Als we nu eens even kijken naar die laatste laatste peilingen opiniepanel, trekken we daar effe bij. Lekker.

[00:18:09]

Maandag komt er weer een nieuwe peiling, maar dat is toch. Ik kan me nu al verhalen, maar die zat Van Eersels h.

[00:18:13]

Dus die ze altijd. Dat wordt altijd door Ipsos gedaan dus. Dus de meningen over dingen, maatschappelijke thema's. Dat is echt het opiniepanel. Is het een verschil? Dit is een verschil? Ja, en dat is echt een gewoon een en een gespecialiseerd bureau in een zetel peiling. Ja opiniepanel toch ook gespecialiseerd? Gijs is toch gespecialiseerd? Gijs weet alles ok, maar de. Laten we daar dan even naar kijken. Dan zie je de VVD de bovenuit steken dan er heel veel partijen een je rond de 15.

[00:18:38]

Als je daar iets van moet bakken wordt dat enorm ingewikkeld. Ja, dus het is niet zo handig als het komende halfjaar iedereen elkaar maar gaat uitsluiten of juist gaat zeggen met wie ze wel willen. Nee dus. Dus zullen ze partijen het beperken tot één twee partijen die zelf tot één partij die ze uitzet. Vaak weet je nou 2 denk ik dat er 11. Ik bedoel de V. De PVV en Forum komen bij veel partijen daarvoor in aanmerking zeker.

[00:19:02]

En of ze spreken het uit of ze zeggen het is wat je hebt. Hugo de Jonge van het CDA. Hij heeft O. Hij heeft die partij ook al uitgesloten, dus niet waarschijnlijk. Is ook zo'n mooie frase om dan te zeggen. Dan kan je eigenlijk nu al concluderen dat het voor de PVV en voor Forum als T. Als die straks mee zouden willen doen dit alleen via de VVD kamp. Ja, en misschien een SGP ja naar de SGP zeker, maar die zijn nu al.

[00:19:25]

Die zijn nu nog ver van de meerderheid vandaan. Ja, hoewel de SGP droomt van een 4e zetel. Denk er eigenlijk aan. Maar goed, 4 zetels is nog niet in dat dat ze iets gaat helpen. Zij moeten inderdaad met z'n tweeën. Gewoon echt in de buurt komen. Van de 75 zetels willen zij 1 kunnen gaan regeren. Het lijkt dan wel de werkelijkheid. De PVV een forum nog iets willen stijgen. Dat ze het dan bij de nu grote VVD weg moeten halen.

[00:19:49]

Dus dan is het ook. Daar kom je ook nog niet aan de meerderheid en weet dat ik ook zo opvallend werd als je t hebt over coalitievorming. Dat ik voor het eerst geluiden opvangen dat mensen zeggen ja CDA. En dat is een beetje zielig met je medelijden van. Ja daar moeten we maar niet meer teveel op gaan stampen. Want straks als een. Als het CDA te klein is en daardoor waarschijnlijk de VVD heel erg groot. Dat partijen wel.

[00:20:10]

Hoe komt dit nou uit? Uiteraard. Een linkerflank? Ja, dat mensen denken van een jaar wachten. 7 dan dan? Euh. Het CDA moet ook niet de splinterpartij worden.

[00:20:18]

We hebben geen oog voor de overbruggingen in het midden. Kijk wat links kan wel zeggen wij willen een links motorblok. Dat is wat ze willen. Maar als je kijkt naar de peilingen is vooralsnog dromen over een links motorblok. Ja en je zegt dan nodigen we één partij uit. Ja, dat is toch wel een idee? Ik vind het wel ingewikkeld worden, ook als je Asghar deze week hoorde die zij van het alternatief voor Rutte en het antwoord op deze korona crisis is linkse samenwerking een links kabinet.

[00:20:43]

Dus hij wil zich vast te houden aan in ieder geval of GroenLinks of de SP. Dan komt daar dan misschien nog bij D66, CDA. Maar dan moet ie weer. Dan moet ie de VVD uiteindelijk ervan overtuigen dat weer te gaan doen. Hij gaat natuurlijk niet weer zelf alleen in een soort wat meer rechts kabinet zitten nadat die vorige keer 29 zetels verloor. En wat hij daarover gezegd heeft is dat ie als je met de VVD gaat regeren minimaal één linkse broeder erbij wil hebben.

[00:21:09]

Ja maar. En dat voor V. Voor de balans. Euh. Natuurlijk hoop je de links hoopt de formatie in te gaan. Dat zei de uitnodigende partij zijn. Of dat je dus in een situatie terechtkomt dat je dus noem maar wat CDA, VVD met met twee linkse partijen en dat er ook echt evenwicht in zit. Dat je dus in zetelaantal, dat er dat je ongeveer gelijk bent. Maar ja, dat ongehoord en ongelooflijk ingewikkeld. En de partij gaat zich het komende halfjaar alleen maar in G ingraven na de volgende verkiezingen.

[00:21:38]

Wachten, weer een enorm moeilijke formatie kunnen we nu al zeggen.

[00:21:42]

Jeetje, wat doe je als speler? Ja, maar wij zijn echt goed en je ziet dat de kiezer misschien ook wel een beetje genoeg heeft van die coalitie politiek tegelijkertijd. Ha ja, de kracht van het compromis. We hebben het deze week weer gezien rond die vluchtelingen op Lesbos. Dat wordt niet meer zo gewaardeerd, want uiteindelijk krijg je dus iets waar niemand blij mee is. Het gekke is dat dat. Dat het over het algemeen als je er naar vraagt dat mensen dan toch wel zeggen ja.

[00:22:07]

Wel fijn dat dat kan in Nederland. Maar wat is dat? Er is ook een paradox die ik natuurlijk heel veel mensen die altijd zeggen ze beloven van alles voor de verkiezingen. Ja, politici gaan de boer op met hun eigen verkiezingsprogramma. Als je dat ziet als een harde belofte, ja, dan heb je het zwaar als kiezer. Want de andere kant, als je in Nederland woont, dan weet je een partij. Kan dit wel? Nou ja, beloven of zeggen.

[00:22:26]

Meestal beloven ze zijn slim genoeg om nooit het woord beloofde te gebruiken, zegt ze. Dit willen wij als wij het voor het zeggen hebben. Maar dat zinnetje als wij het voor het zeggen hebben is er niet in Nederland, want je hebt het altijd met meerdere voor het zeggen. Dus per definitie wordt een kiezer teleurgesteld. Verwaterde verkiezingsbeloftes dan wel intenties? Ja en en we leven inderdaad in een tijd. Ik v. Ik maak vaak de de vergelijking met en met de ijssalon.

[00:22:50]

Hoe dan? Nou kijk euh euh. Smelt dan maar dat smelt juist.

[00:22:54]

Daar is een soort. Je ziet het ook in de Inn, in chocola tegenwoordig. Chocola moet zo puur mogelijk zijn. De mensen willen houden van pure chocola. Maar in de Nederlandse politiek is B is gewoon melk chocola. Sterker nog zelfs een koetjes reep. Het is gewoon altijd gewoon gewoon nep en en karamel zeezout dan bij D66. En toen wij? Ja, maar toen wij jong waren en wij kwamen bij de snackbar in ons dorpje. Dan had je aardbeien, vernieuwe chocola en citroen.

[00:23:19]

Ja, moet je nou eens binnenkomen? Dat is ook het Nederlandse politieke landschap. Ha. Je hebt gewoon 20 smaken met zeezout en stukjes koek.

[00:23:27]

En iedereen? Iedereen wil dus juist nee, ik. Ik stem links, maar daar wil ik dus. Ik wil dus. Een linkse partij met groene snippers en zeezout. En nou ja en nee, dat is allemaal hartstikke leuk. Voor ieder wat wils. Maar na de verkiezingen moet er toch in de blender. Ja, ik vind het een goeie vergelijking, maar deze gaan we anders effe een paar keer uit de kast trekken. In de komende tijd. Maar eerst gaan we even naar buiten.

[00:23:53]

Vullings en Van der in de wandelgangen. Hallo, we zijn in Nieuwspoort. Wat heb jij nou in je hand? Juist, een boek en een telefoon en een fles wijn. Stilte op het Binnenhof. Ja, wat is dat voor een boek? Politiek in Crone tijd is een boek van twee collega's van BNR. Maar niet jouw boek, maar jij hebt wel een fles wijn. Hoe zit dat dan? Nou, kijk, dit is een boek van Laurens Boven en Sofie van Leeuwen van BNR.

[00:24:18]

Die hebben op verzoek van Nieuwspoort een boek geschreven over hoe het er hier erg aan toe ging in het hart van de krant. En dat hebben we ze mogen overhandigen aan jou. Ja, onder meer hè. Ik was eigenlijk gewoon een beetje. Ja ja, want jij wilt Hugo de Jonge was de echte belangrijkste. Oh Hugo, de jongen, stadsvervoer al Hans de Boer. En dan krijg ik als nazi Joost Vullings namens de parlementaire pers vereniging als jij onze voorzitter bent.

[00:24:40]

Ja, ze kijken of er n van de auteurs even. Ik denk ik wel bereikbaar is de Jong al weg neem ik aan, maar die had het. Druk, druk, druk, druk en Halsema. Ik heb nu net nog wat geleerd. Ha ha als Bodhi. Die krijgt het woord. En dan? Dan vertel je iets over het boek. Vervolgens ging ie gewoon over zichzelf vrij ongegeneerd zitten lobbyen voor meer dingen voor het bedrijfsleven omdat de minister in de zaal zat.

[00:25:01]

Ha Laurens, speciale dag natuurlijk. Wanneer publiceer nou voor het eerst een boek? Ik heb al een boek geschreven en nog wel een heel actueel boek. Want wat en wat is wat jou betreft de kern oprechtheid? Gek genoeg. En dat je dus eigenlijk politici, wetenschappers, adviseurs van het kabinet en ook ambtenaren tegenkomt die allemaal zo vol met de emotie zitten over wat er is gebeurd dat ze het gevoel hebben. Ik wil daar over praten met Hugo de Jonge, die dus gewoon echt daadwerkelijk zelf ook wil vertellen hoe machteloos u was toen er iets is vol liepen.

[00:25:34]

En hij dus. Ze vertelt in ons boek Met de pet een hand als een bedelaar op zoek naar iets apparatuur. En dat in dat vertelt hij zelf. Ik vind het heel mooi dat dat die mensen dus zo een eigen rol kunnen terugblikken, reflecteren ambtenaren woordvoerders. Wanneer heb je nou een woordvoerder onderwerp gehoord die dingen vertelt over de strategie achter de woordvoering? Dat gebeurt nooit. Is dit nou de eerste echte evaluatie van het korona beleid? Dit is volgens mij de eerste journalistieke poging om licht te werpen op wat er is gebeurd en laat ik gewoon een groot diepgaander verslaggeving dan de reguliere dagelijkse verslaggeving.

[00:26:09]

Ik heb al een boek geschreven. We zitten ook echt wel Muezzin H. Over Noodtoestand. Dat die achter de hand gehouden is. Over hoe de Tweede Kamer als een olifant door de porseleinkast is gegaan en ook schade heeft aangericht in de manier waarop de. De Kroonen crisis werd gerund. Weet je, dus is er genoeg van dat soort dingen wel in. Dat lijkt me nog wel lastig om met z'n tweeën een boek te schrijven. Is dat hoe? Hoe is dat gelukt dat je in elk hoofdstuk dezelfde toon heb, etcetera?

[00:26:36]

Ik vond heerlijk. Kijk Sophie, Nick. We zijn een soort soort onafscheidelijk duo in Den Haag en wij kunnen lezen en schrijven met elkaar. En dat is ook gebleken in dit boek. Sofie is nog even een kind aan troosten. Tegelijkertijd een boek aan signeren. Hoe was het om samen een boek te schrijven? Dat lijkt me nog niet zo eenvoudig. Nee, dat was natuurlijk frustrerend. Ja, want ik begon een hoofdstuk te schrijven en ik kan me er een hele diepgravende analyse van Laurens echt heel slim Hilmer zijn.

[00:27:04]

Wij gaan schrappen. Ja, en toen dacht ik. Maar dat past eigenlijk weer niet met mijn en lichtzinnige, vluchtige, frivole hoofdstuk wat ik dan had bedacht. En dat moet je dan zo'n soort van in elkaar vlechten. Laurens was al iets positief, was heel positief en wat serieuzer waren het gewoon. Heel de dag had zijn een inhoudelijk wijzigingsvoorstel en dus Zecca van jij. Maar ik zat met precies hetzelfde te denken, dus wij zitten gewoon eigenlijk inhoudelijk gewoon enorm op één lijn voor ons.

[00:27:26]

Leuk om te lezen. Wij kennen al die namen van de mensen die in het boek staan. Is dit ook voor de. Zeg maar de De V. De politieke volger die er niet helemaal bovenop zit? Interessant. Ik heb het een beetje een mengeling van publiek en mijn hoofd gehad terwijl ik het schreef. Dat zijn dus wel hier de mensen op Binnenhof. Maar ook de geïnteresseerde Niels volgers, de Volkskrant en NRC. Nou zoiets. Dus inderdaad, een reeks zegt dat het publiek vandaag niet denk ik het publiek van jullie pot hou met het lezen van iedereen en het is geen ingewikkeld boek.

[00:27:56]

Ik wil dat ook mensen buiten Den Haag dit boek lezen. Dus ik heb het iets uitgezoomd. Ik heb ook ooit een boek geschreven. Xander Nog niet, zeg ik erbij, maar als schrijvers onder elkaar. Joost is dus auteur van De Vrienden van Pim. De kinderen van Pim. Ik heb al een boek geschreven. Even was het een eer dat Joost Vullings het boek in ontvangst wilde nemen. Zeker, dat hoort bij zijn taak toch? Ja ja. Hoe voelt het?

[00:28:17]

Zelfs Joost. Ongekend. En dat zijn nog meer ongekend en ongeloof. Ongehoord en ongeloof en ongemak.

[00:28:25]

Nee, maar het was geweldig. Dat is geen leuke podcast te hebben, weten veel mensen misschien niet. Even reclame maken in deze lijst staan, maar neem nieuwsrubriek Dela Logo. Dank je wel en gefeliciteerd met je boek.

[00:28:38]

Ik heb al een boek geschreven, maar je kan wel horen wie de montage heeft gemaakt. Dat zinnetje Ik heb al een boek geschreven. Ja, je hebt wel, maar wel waar Joost. Maar het was. Het was wel. Ik moet zeggen het was inderdaad wel pijnlijk voor jou, want in die zaal zaten meerdere parlementaire journalisten. Ja euh, kopstem. Oude ouder wil Carbonez. Hij heeft al twee boeken geschreven. Remco Meijer van de Volkskrant had een meerderheid in Constancia niet meer te combineren met meerdere boeken.

[00:29:05]

Op zijn naam staan over het koningshuis? Ja, en dan had je ze Nijs van SBS 6, die ook een boek geschreven. Over haar is een documentaire gemaakt. In de hoofdrol. En dan was er Xander van der Wulp, die niet alleen een simpel podcasting. Ja, ja en. En dan de NOS als podium. Ja, nee, nee. Het was inderdaad. Ik snap dat je wraak neemt via de montage, maar tot nu toe weet ik de uitgevers nog van me af te slaan.

[00:29:32]

Daarmee bedoel. Het is echt heel erg leuk om een boek te schrijven, maar het is en dat heel hard werken. Maar je moet er nog altijd. Ik heb al een baan. Ja ja, maar soms is het leuk om je echt ergens helemaal in te verdiepen. Want dat. Dat maakt dit boek ook zo leuk omdat het is verslaglegging, maar wel diepgravende verslaglegging van van de crisis en hoe het hier op het Binnenhof aan toe ging. Maar je moet wel een onderwerp hebben wat je wat je pakt.

[00:29:52]

En wat zou dat nou bij jou kunnen zijn? Ja, misschien moeten we het samen toch doen. Samen een boekje schrijven? Ja, dat bevalt hen goed. En dat ik schrijf dat ik daar iets over verteld. Ja, oké, ja, ik kan het best schrijven. Lijkt me leuk. Ideeën zijn welkom via Instagram bijvoorbeeld. Ja, want daar zitten we op. Het euh. Tweede onderwerp is de vooruitblik op Prinsjesdag. Alles wat er volgende week gaat gebeuren, hoor je nu al in deze podcast.

[00:30:19]

Ja, ongelooflijk. En dan is dit al een samenvatting van dingen die we lezen, die die iedereen al weten en iedereen al weet. Ja, want het is eigenlijk inhoudelijk helemaal niet zo spannend he? Neem maar los of het inhoudelijk spannend is.

[00:30:31]

Uhm, is het toch? Ieder jaar is alles wat belangrijk is toch al uitgelekt. En twee weken geleden heeft de coalitie dan een akkoord bereikt over de Prinsjesdag maatregelen. Dat moet wat eerder, want dan gaat het via de Raad van State. Dus toen lekten er al veel uit. Sindsdien kennen we al de maatregelen als bijvoorbeeld een bonus van 500 euro voor het zorgpersoneel, de verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven die niet doorgaat. De overdrachtsbelasting voor starters die verdwijnt en een boete voor pandjes bazen dus die gaan weer meer betalen.

[00:31:04]

Ja, en de zelfstandigenaftrek? Die wordt verder afgebouwd. Dat zijn een beetje de inhoudelijke hoofdlijnen. En verder gaat het volgende week heel veel over het feit dat Prinsjesdag aangepast is vanwege de korona regels en wat dat ook doet met niet alleen met Prinsjesdag, maar met de samenleving en onze economie. Nu is het zo hè, want we hadden dat net over schrijven. Ja, jij kan wel dingen schrijven. Heb ik vorig jaar al een keer gemerkt. Zeker wel ja.

[00:31:31]

Oh, je bedoelde bijvoorbeeld wat we dinsdag kunnen verwachten rond de troonrede. Ja ja, want jij bent heel goed in het schrijven van schaduwt troonrede is ja, want ik vind het nog altijd leuk om te bedenken wat we kunnen verwachten. Ha. En dat je uh naja, we kennen natuurlijk de maatregelen. Gisteren is 1 uitgekomen de sociale staat van Nederland. Dus dat kan je dan ook lezen. En daar haal je ook wat dingen uit die op Prinsjesdag aandacht gaan krijgen van het kabinet.

[00:31:57]

En dan kom je inderdaad tot de naam, bijvoorbeeld de volgende troonrede.

[00:32:02]

Even CAIR Ja of zit in de Grote Kerk?

[00:32:06]

Nou, Max Willem. Ga maar na. Leden van de Staten-Generaal.

[00:32:12]

De wereld is in de voorbije maanden bijna letterlijk tot stilstand gekomen.

[00:32:17]

Het coronavirus heeft een grote impact, ook op ons land.

[00:32:22]

Een situatie die we ons nooit voor mogelijk hadden gehouden.

[00:32:27]

Er werd een groot beroep gedaan op iedereen.

[00:32:30]

Zeker op de professionals in de zorg. Door ons met elkaar aan vergaande voorschriften te houden, hebben we erger weten te voorkomen. Wel vielen zekerheden weg na jaren van economische groei. Voelen veel bedrijven nu de crisis?

[00:32:51]

Ondernemers die jarenlang zorgvuldig hun bedrijf hadden opgebouwd, zagen hun levenswerk tot stilstand komen in de horeca, evenementen, bureaus in de cultuursector. En de impact zal zich nog wel even laten voelen. Heb je nu nog geen genoeg van?

[00:33:10]

Ik, ik, ik, ik hang aan je lippen. Dit is en vorig jaar hadden we het ook een keer gedaan. Weet je nog? Ik kan nog even door, maar nee, ik denk dat dit. Het idee is wel duidelijk. Maar zet het zo even op de fax ja mail 070 RVD punten. Wel ja of gewoon euh, naar het paleis. Ja, kan toch gewoon wel meteen naar Willem-Alexander? Ja ja.

[00:33:29]

En de d v d dingen die de. Nog verder in die troonrede naar voren gaan komen, weet je er nog een paar? Nou, ik denk ook dat er altijd is het altijd de zin dat we in een een onrustig internationaal landschap H dus Wit-Rusland of Amerikaanse verkiezingen rijk zit. Weet je nou is dat toch wordt ook altijd geschetst. Ja, dat heb ik ook staan. Euh. Defensie wordt daarin een even dan ook genoemd denk ik. Ja, want daar moeten we meer in investeren.

[00:33:54]

Uhm, het investeringsfonds dat maandag is gepresenteerd, gaat ook langskomen in de troonrede.

[00:34:00]

Daar één van. Ik denk dat een van de centrale boodschap op Prinsjesdag gaat zijn dat dit kabinet enorm gaat investeren om om de crisis te dempen en om ons daaruit te trekken dat dat de centrale boodschap gaat worden. Dan bijvoorbeeld nog even dat geluidje.

[00:34:13]

Toch is het ook van belang juist nu te investeren ons land klaar te maken voor de toekomst.

[00:34:21]

Zo ja, ja, ja, ja, precies. Da's waar. Ik heb eigenlijk mee. Ik heb, want dit is Prinsjesdag. Ik heb meer naar de naar de algemene beschouwingen fruit. Oh nee, nee. Nog even in de cultuursector krijgt extra aandacht in de troonrede, Caribisch deel van het Koninkrijk. Natuurlijk altijd ja, uhm, heel veel nadruk op samen. Ja ha, want we moeten met z'n allen doen. Alle generaties die nu misschien een beetje tegenover elkaar staan.

[00:34:45]

De onrust in de samenleving zal wel benadrukt worden dat mensen soms op zoek gaan naar waarheid. De ruwe omgangsvormen op social media komen aan de orde. Wantrouwen in de wetenschap. Maar dat we dus juist moeten vertrouwen, verwacht ik wel dat de koning dat gaat zeggen. Ook even aandacht voor de agrarische sector. Stikstof gaat hier natuurlijk ook even iets over zeggen en hij had in zijn eigen toespraak in zijn kroon. Je had het over eenzaamheid. Is dat samen?

[00:35:12]

Eenzaamheid? Wat je? Dat zal ook nog wel terugkomen zeker? Je klimaat komt natuurlijk naar voren. En juist in die onzekere tijd. Ha wereldwijd het belang van Europese samenwerking. Ja ja, we zijn met z'n allen n. Dat was euh. Euh ja ja ja. Dat was dan de troonrede. Dinsdag lekte ook al uh, de belangrijkste cijfers uit. 11 uur Marjet Krol met het NOS Journaal.

[00:35:37]

Het kabinet verwacht voor volgend jaar een economische groei van drie en een half procent. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 0,8 procent. Vooral werkenden profiteren daarvan. RTL Nieuws meldt de cijfers op basis van de belangrijkste Prinsjesdag stukken. Volgens Haagse ingewijden kunnen de percentages nog wat veranderen. In de aanloop naar Prinsjesdag. De werkloosheid loopt verder op naar zo'n vijfhonderd vijfenveertig duizend mensen. Alle cijfers zijn wel erg onzeker, want ze zijn afhankelijk van de ontwikkelingen in de Korona crisis.

[00:36:08]

Ja, dat had de koning net ook al verteld. Ja, nou, het wordt wel. Het wordt onzeker dat dat HP de laatste maanden dat alles wat vooruitkijkt aan aan aan mensen die daarin gespecialiseerd zijn. Dat is altijd onzeker, want het zijn modellen. Maar het is nu heel erg onzeker, al had deze cijfers heb jij daar op gejaagd? Nee, maar nee, het is nu vrijdag. Dan wordt altijd de Miljoenennota verspreid onder Kamerleden. Ja, en dan meestal binnen een uur.

[00:36:34]

Ook onder journalisten. Ja, nou, ik vond altijd onze collega Ron Vrijsen. Ja, die heeft er altijd een mooie, ook een mooie vergelijking over. Over het jagen op de Miljoenennota. Hij noemt het altijd een haring reis. En dat is een hele goeie vergelijking. Want wat is een herenreeks dat je met het eerste tonnetje haring aankomt? En en dan sta je dus op of op je schip met ik heb dat tonnetje. Ja, en daar gaat het om.

[00:36:54]

Maar wat in dat tonnetje zit die haring. Dat weet iedereen niet. Want wij? Jij hebt net ook alle belangrijke dingen verteld. Ja dus. Kortom het gaat erom dat je het hebt. Ja en wat vertelt zo'n cijfer? Nou ja, wij hadden dus ook deze cijfers komen uit de MEV. Ja, de macro economische verkenningen die er vastgezet worden. Zeg maar de cijfers die onderliggend zijn aan de Miljoenennota. Maar inderdaad, overal waar je het maar vraagt.

[00:37:19]

In Den Haag krijg je te horen. Dit jaar zeggen deze cijfers nog veel minder dan ooit. Vorig jaar zat er trouwens ook zo'n zin in de in de troonrede. Uhm. Geen enkel leven voegt zich naar de mediaan van een statistisch model. Toen voelde ze al de noodzaak om het even te benadrukken. Dat is dit jaar nog veel erger, want het jaar ervoor met de koopkrachtcijfers natuurlijk zo mis was gegaan. Dat was de reactie op dat jaar. Daarvoor weer begon dan de Algemene Politieke Beschouwingen.

[00:37:45]

Ja, ik merk dat Den Haag. Ik heb m al een ronde gemaakt dat iedereen weet waar dit over wil gedaan hebben, welke accenten geplaatst gaan worden, maar of er echt een centraal thema van waar gaat de strijd plaatsvinden? Dat vindt iedereen nog lastig om te identificeren.

[00:37:59]

Nou ja, dus dan heb je het over de oppositie bijvoorbeeld he? Die zullen inderdaad allemaal hun eigen ding duur uitpakken. Je hebt de oppositie op links. Die zullen denk ik vooral gaan hameren op het feit dat het kabinet niet nog meer geld aan de zorg geeft, aan structurele salarisverhogingen, aan de politieagenten, aan de onderwijzers en de en de huur rijders, de huren die deze week nog even naar voren kwamen en aan de andere kant de rechtse oppositie.

[00:38:27]

Wel ja, maar dat is ik. Ik kwam deze week iemand tegen van. Wat rechtsere snit in het politieke landschap is natuurlijk maar rechtsere partij. Ja, dan kan je mooi op die plek. En die zat een beetje te gniffelen. Dat. Tuurlijk, Geert Wilders op het gebied van die salarissen voor de zorg. Ja, en ook op die huren. Daar heeft ie zich heel sterk op geprofileerd en heeft ie best wel daarvoor gezorgd dat dat ook aan hem wordt gelinkt.

[00:38:51]

Dus. Dus dan heb je eigenlijk linkse thema's waarbij Geert Wilders voor veel mensen, zeker als het aankomt op die zorg salarissen dat hij eigenlijk is om te zeggen de probleem eigenaar is. En dat is of niet. De problemen eigenaars met de issue eigenaren. Het is nog steeds de probleem eigenaar ja en en uh, nou maar een hogere jongen en een goede jongen. Maar mooi voor Wilders is dan. Die kan dus. En over links op deze zorg agenda en over rechts op de immigratie agenda knallen tegen het kabinet.

[00:39:19]

We hebben natuurlijk de ontwikkelingen in Griekenland bieden. Geert Wilders en Thierry Baudet natuurlijk ook weer een kans om dat thema immigratie en integratie omdat, omdat het lelijke compromis en het lelijke compromis er wat overigens wel. Kijk links heeft natuurlijk. We begonnen dit kabinet met die dividendbelasting. Het woord ha. Nou ja, die dividendbelasting werd omgezet in een verlaging van de vennootschapsbelasting. Nou, die is voor de grote bedrijven de multinationals zoals op links of zeggen weg is die weg en daar komt een investerings regeling voor in de plaats.

[00:39:50]

En dat is de BIC of die is er al. Die wordt uitgebreid en daar zou links ook nog wel op los kunnen gaan omdat die ook naar grote bedrijven gaat. En die is daarna vooral bedoeld door v d zeg maar midden en kleinbedrijf. Ja maar nee. Nee, die investerings regeling is voor alle bedrijven dus een investeringsaftrek om te zorgen dat je natuurlijk banen creëert doordat je als bedrijf investeert. Maar kijk, hoe die regeling precies uitziet weet links niet.

[00:40:14]

Maar links vermoedt of vreest dat als je als jij als bedrijf gewoon iets wil investeren wat heel slecht is voor het milieu, dat. Dat je die investering ook mag aftrekken. Dus als jij gewonnen 20 diesel a aggregaten wil kopen dat dat dan ook gewoon euh gefinancieerd wordt, deels fiscaal. Vinden ze niet leuk. Dat vinden ze niet leuk. En hoe is het kabinet nou weer daarop gekomen om deze regeling te pakken? Nou, de lobby weer. De heer Hans de Boer.

[00:40:41]

Ja, hij heeft u dat geregeld tijdens die boekpresentatie?

[00:40:44]

Nou ik. Ik hoorde op links van hem. We hebben toch weer het idee dat dit er is ingelopen? Dus ik denk nou komt dat mooi uit dat ik. Bij die boekpresentatie zit ik naast Hans de Boer.

[00:40:51]

Ik zeg ja zeggen ik heb gehoord dat jij een beetje achter die BICC zit. Hij zegt nou nee, nee, echt niet.

[00:40:56]

Maar ik vind het wel een hele hele goeie keuze van het kabinet. Hij poogt mij, knipoogt erbij, klop op de schouder, want ik heb er nog pijn van. Dus ja, dat is maar logisch. Ja dus. Dus nog eventjes en dan krijg ik al vervangen. Dan krijg je natuurlijk die beeldspraak. Eerst zat het zat dat het pak papier om de dividendbelasting, toen zat het om de vennootschap. En nu zit het weer om een regeling. Dus kortom, daar kan het ook heel erg en heel erg over gaan.

[00:41:24]

En natuurlijk, ik hoop in geval val niet dat het over teksttheater gaat, maar toch meer over de gevolgen van Kroonen voor onze samenleving. Op op de economie. Ja toch? Ik denk dat het ook wel over Korona gaat en de aanpak, want het loopt voorop met de cijfers. Uh, we hadden deze week geen persconferentie. Normaal hebben ze één keer in de twee weken eentje, maar volgende week zal dat niet doorgaan door Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen.

[00:41:48]

Dus ze moeten dan toch ook wel weer het signaal afgeven? Ja maar ik ja, dat snap ik. Maar ik hoop niet dat het weer handen was. Een test straten debat wordt, hoe belangrijk dat ook is. Die test capaciteit. En en hoe problematisch het ook is op dit moment. Ja, maar dit debat hoop ik. En laten we wel wezen, het is een natuurlijk een pre. Het is het in een pré verkiezingsjaar. Dus dit debat is ook en daarom hoop ik dat mensen wat breder verhaal gaan neerzetten, zeker de mensen die ook lijsttrekker zijn.

[00:42:13]

Dat zullen ze wel doen. Ook de coalitiepartijen vooral. Ja, die zullen toch echt wel of inhoudelijk profileren en de leiders die aanwezig zijn het debat. Overigens, ik weet wie er in Vacca zitten. Ja, ik ook. Ja, want normaal zit daar de hele bende. Ja euh, alle ministers, alle staatssecretarissen. Maar ja, dat kan natuurlijk helemaal niet. Hartstikke onveilig. Dus wordt Rutte vergezeld door de vicepremiers en drie stuks en de minister van Financiën en en Wiebes en Koolmees.

[00:42:42]

Ja, de grote zeven heten ze wel in de wandelgangen. Maar dat betekent dus dat D66 en het CDA hun lijsttrekker niet in de zaal hebben. Niet dat die anders iets hadden al mogen zeggen, maar die zijn ook niet in beeld. CDA wel. De Jong is vice premier. Is natuurlijk. Oh ja, of ze ook al vergeten was ik alweer. De euro is tegenwoordig overal bij. Ja, die is de Jaadi die bedoeld voor heel erg veel.

[00:43:05]

En en en er is toch. Ik dacht van daar gaan we misschien zo voorspellen. Nou, alle staatssecretarissen mogen ook niet bij de troonrede zijn. Nee, dat denk ik nou. Dan heb je een soort schaduwkabinet. Mocht daar een bom afgaan, dan heb je geen designhotel survival nodig. Maar wel toch zeker wel. Ja ja en ik heb dat ook gecheckt. Zullen we dan doen? Kijk, dit was natuurlijk eigenlijk al n grote voorspelling naar de luisteraars toe, maar daar komt ook nog een echte.

[00:43:36]

De voorspelling. New York voorspelling wat euh, wil jij voorspellen? Ik verdien deze deed het surviving, dat is ook direct afrekent. Waar is dat? Vorig jaar was het Stef Blok. Die heeft dat fantastisch gedaan. Ja ha, dat Demi heel erg goed.

[00:43:59]

Ja dus wil, je kan zo'n functie invullen en een functie cachet geven. Ja ja dus. Ik zou zeggen doe Stef Blok nog een keer. Ja, het is overigens zo, dus dan dat. Wij missen dan een minister. En maar als je dan eens eentje in. In de grote kerk. Maar als je dan gaat bellen met de RVD van IS dat. Dessing neemt het survivor mee, willen ze niet zeggen. Het is een staatsgeheim.

[00:44:19]

Raar is dat. Daar gaan we voor en na Prinsjesdag geen enkele uitlatingen over doen. Nee, maar ik denk. Vorig jaar zei ik uh, Ferd Grapperhaus. Minister van Veiligheid. En ik denk dat het ook gewoon beter is voor meneer Grapperhaus, die even dat ie dus niet zo in beeld is tijdens die op die dag. Want er zijn mensen die toch ietwat moeite met hem hebben en VW niet in de grote kerk in biecht hokje. Nee, misschien niet.

[00:44:43]

Ja, dat is geen katholiek. Nee, maar weet je wat dat is op dit soort dagen met ceremonie en heel veel mensen? Hij laat zich dan af en toe meeslepen. En ik denk dat dat het grote gevaar is dat je daar gaat. Dit weekend een goeie trouwerij en Maxima knuffelen. En weet je. Gaat ie bij Willem-Alexander op schoot zitten. Weet je, dat kan gewoon niet, maar kan niet. Nee dan mag niet kan groeien. Ja, ik denk dat het gewoon beter is voor meneer Grapperhaus, want hij is gewoon een emotionele man.

[00:45:07]

Ja, heel goed vind ik die.

[00:45:09]

Je hebt een echt echt in vorm. Met verschil jammer dat we vorige week niet echt iets voorspeld hadden, zodat je nu weer een puntje bij kan krijgen. Uh, maar jij, zegt Grapperhaus. Ik zeg Blok dan nog even euh. Daar rijden geen koetsen en die worden nog gerepareerd, zijn onderweg naar het museum of zijn te gevaarlijk. Dus ze komen op het Binnenhof komen auto's met busjes toch? Ja, dat is toch ook een auto? Ja. Ik denk niet dat ze echt van die ordinaire busjes krijgen, toch?

[00:45:36]

Nee, je hebt al eens die hele mooie donkerblauwe busjes. Weet je van die diplomatiek? Ja, en daar gaan dan de Kamerleden in. En die worden dan vervoerd naar de Grote Kerk, waar een klein kilometertje verderop. Maar dat gaat dan in die auto's met CRG schermen. Mondkapje. Ik heb al mondkapje gezien met de Staten-Generaal logo collector's item.

[00:45:56]

Ja ja, ik wil er wel eentje proberen te bemachtigen volgende week. En als ik erheen heb gaan we naar volgende week. Gaan we een voor de beste voorspeller onder de luisteraars gaan we m weggeven, wat ook nog grappig is? Ik moet altijd denken nu Willem-Alexander en Maxima komen ook met de auto hoor. Ja ja, in je Kenichi, dat filmpje met filmstad Sander van de Pavert nu Lucky TV werd. IE werd die dubbele toeters met die roseau. Ja, dat willen we zien.

[00:46:20]

Ja jij jouw. Jij voorspelt dat dat gaat gebeuren. Ja, in wat voor auto heb ik? Nou zeg ik dat het niet gaat gebeuren dat ie? Ik denk dat ie in een Opel Manta dat ie daagde dat er al reden komt.

[00:46:30]

En sommige Kamerleden die willen niet in die busjes, want ze vinden dat gevaarlijk. Die ik ga wel lopen. Ja, maar da's ook gevaarlijk. Ja, denk je dat de Kamerleden dat weigeren de straat op te gaan? Ik denk dat er wel een paar zullen zijn. Zeg zeg nou, bij de VVD zijn er ook een aantal mensen die zeggen ik maak gewoon helemaal niet nee. Ook hoeveel Kamerleden zitten daar straks in die grote kerk?

[00:46:50]

Uhm, laat toch wel 130. Hoe?

[00:46:55]

Dat vond ik ook een mooie ja, want vijftien VVD ers schijnen al gezegd te hebben doe ik niet. Dan zijn er natuurlijk altijd nog wat mensen met een snotneus. Ha, die mogen niet. Ja dus die blijven preventief thuis. Dan zeg ik honderd. Achtentwintig ja, ik, noteerde Tayfun 128 130. Wie de dichtst bij zit wint. OK is goed, want ze hebben de reglementen. Moeten we daar nu toch twee duidelijke voorspellingen in krijgen, ook op Instagram?

[00:47:18]

De feedback dat we wat duidelijker moeten voorspellen is dat er echt ook een winnaar aan te wijzen. Mensen van vinden dat competitie element toch belangrijk, maar ja, wij echt zelf helemaal niet. Nee. Dit seizoen hebben ik toch minder? Ja ja nou. Fijne Prinsjesdag geweest. Jij hebt een drukke week zo. Volgende week zijn we in de weer met enorm veel mooie terugblikken op die belangrijke politieke week. Dank voor het luisteren naar.