Transcribe your podcast
[00:00:00]

PL Radio 1 cast tot cast, dit is de stemming van Vullings en Van Wil dringend wordt geadviseerd om in Publieke Binnenruimte is een mond, neus maskertje, politieke podcast van EenVandaag en de NOS. Dit is niet het moment om zuinig te zijn. Xander van der Wulp en Joost de. Dat schuurt en het schuurt steeds. Welkom bij podcast! De stemming en het is een speciale aflevering, want Joost Joost Vullings. Die is er helemaal niet. Die is een weekje op vakantie.

[00:00:45]

We moeten dus een beetje anders doen. En naast mij op de plek van Joost zit Marleen de Rooij. Mijn collega bij de NOS. Hoi hoi. Wat fijn dat je er bent deze week. Nou, we gaan de week gewoon doornemen waarin het kabinet de korona regels weer flink strenger maakte. Ja zeker? Ja, ik vind het natuurlijk een hele eer. Ja, ik wou zeggen dat ik de tekst van de intro geschreven. Hij moet nu zeggen dat het een eer is.

[00:01:07]

Het is beter om hier te zijn Joost te mogen vervangen. Fijn dat je toch die woorden van mij hier op tekst hebt geschreven. Dat is natuurlijk waar ik direct zeggen. Heel goed, maar ik ben hier niet alleen, want in deze ruime studio al helemaal op anderhalve meter zitten. Marlux, Clemson. Hallo van EénVandaag? Ja, precies. En met jou gaan we het ook over een paar dingen hebben, namelijk de Corona EP en de test capaciteit.

[00:01:28]

Ja, daar heb jij een verhaal over gemaakt deze week.

[00:01:31]

En hoe kwam de dringende oproep om toch een mondkapje te gaan dragen tot stand? Ja, straks ook aandacht voor de opvallende positie van Forum voor Democratie en hoe die het Corona debat voert? Twee dames dus in de studio. En straks maken we ook nog even contact met Gijs Rademaker van het opiniepanel. Het kan niet op. Dat moet ik natuurlijk wel Joost even vertellen. Hallo Joost.

[00:01:54]

New look zonder H.

[00:01:55]

Waar ben jij dan? Wacht wacht. Je bent dus niet voor de podcast, maar we horen je nu wel. Is dit er ook eentje dan? Marleen, is dit er ook eentje?

[00:02:03]

Ja, een originele is feestneus Eva van de. Die man is overal boos, nu je niet naast me zit, durft ik het weer even een keertje. Ja, maar ik ben er vandaag ook. Euh Lutselus 200 fietsen hier. Dus dat komt goed uit en je bent aan het fietsen. Waar zit je dan in het zuiden Zuid-Limburg in en in Cadier en Keer? OK, en volg je? Volg je de politiek dan een beetje nauwelijks? Nauwelijks. Je houdt lekker de maatregelen en je krijgt mee dat er een hoop discussie is over mondkapjes en dat veel mensen het niet met elkaar eens zijn.

[00:02:41]

Maar hoe het precies zit? Hoop ik eigenlijk straks te horen als ik terug ben voor fietsen en de en de podcast wat online, dan ga ik eens rustig naar jullie luisteren. Joost, krijg jij een mondkapje daar? Euh, ja, wij waren toen. Woensdag was volgens mij dat aangekondigd en gingen we nog even boodschappen doen. En toen waren wij wel één van de eersten mondkapjes drager in de winkel en waren we nog twee anderen en de rest liep nog zonder mondkapje.

[00:03:02]

En nu we nu op de racefiets zitten met een paar vrienden hebben we de mondkapjes wel bij ons. Want stel dat we gaan lunchen. Je wil ergens binnen zitten, dan moet je natuurlijk toch ook een mondkapje bij je hebben? Dus ja, die hebben we, die hebben we bij ons gestoken.

[00:03:14]

Nee toch even aan jou de vraag. Joost, een beetje van wat meer afstand. Maar wat viel je op deze week?

[00:03:19]

Nou, dat er dus wel wat meer onenigheid was in in mondkapjes land? Dat viel me in het hele land. Dat ja ja, in het hele land. Ja, het blijft en blijft toch v d mondkapjes en Nederland. En en die hele discussie erover, dat blijft toch wel heel erg apart. Hoe dat allemaal in elkaar zit? We hebben er wel echt in ons land een hele mooie soap van gemaakt. Kijk uit voor die vrachtauto die je nu inhaalt.

[00:03:40]

Pick up truck was het hout he? Nou nee.

[00:03:43]

Leuk je effe te horen tot volgende week.

[00:03:45]

Dan ben je dan weer gewoon toch zeker zeker na een succes. Maak wat moois van ik er straks naar jullie luisteren.

[00:03:49]

Veel plezier Joost. Dank je. En Marleen. Wat viel jou op deze week? Ja uhm. Naast natuurlijk alle mondkapjes perikelen is er een hele strijd gaande bij een partij die in maart nog op 10 zetels stond in de peilingen en niet ontzettend verdenken.

[00:04:06]

Even denken we wat wel zei is dat die al een tijdje ruzie maken die het heel goed kunnen. En ruzie maken dan hebben en die nu naar een ontknoping toewerken. Ja, exact. We hebben t over 50Plus, Fry's. Dit weekend kiezen zijn lijsttrekker. En ja, daar is toch echt heel veel gaande, want de twee kandidaten hebben zich vijf kandidaten die willen lijsttrekker worden. In ieder geval wilden lijsttrekker worden, maar eigenlijk is er een tweestrijd gaande tussen Corrie van Brenk en Liliane de Haan.

[00:04:35]

Liane den Haan die is dat is de kandidaat van Jan Nagel. Ha! Precies.

[00:04:39]

Jan Nagel is de partijvoorzitter en die heeft gezegd wij partijbestuur staan achter aan. De Haan.

[00:04:45]

Luister maar even wat Corrie van Brenk betreft. Ik heb zelf vier jaar geleden binnengehaald van de FNV. Ik vind haar een prima Kamerlid, maar niet de spits die de doelpunten maakt en ons kampioen maakt. Met Lianne hebben we een nieuw, fris gezicht van buiten. Die doet het overal goed. En daar hebben wij hogere verwachtingen van.

[00:05:07]

Ja dus die zegt wij staan achter jullie aan De Haan. Maar ik vind het vooral mooi dat ie ook zegt van ik heb er zelf groot gemaakt. En Corry ja, ik heb de binnengehaald, dus ze moet nu eigenlijk gewoon de muil houden en luisteren naar mij. Ja, dat doet Corrie niet. En aan de andere kant. Euh. Martin van Rooijen, ook vijftigplusser van senator in de Eerste Kamerfractie. En die heeft zich deze week laten zien in een filmpje.

[00:05:29]

En die staat weer achter Corrie van Brenk. Want die zegt ja, die Liane den Haan zou we maar leuk en aardig, maar die heeft ooit ingestemd met het pensioenakkoord. En dat is een van de speerpunten van 50 aan de grondbeginselen. Worden misschien wel te grabbel gegooid. Daar zijn ze bang voor. Ik zeg en uhm, het is in ieder geval wel fijn dat die Geert Dales, die oud voorzitter zich daar niet mee mee bemoeit. Ja, dat zou je zeggen.

[00:05:53]

Maar gelukkig hebben wij hem nog even kunnen spreken om te vragen hoe hij nou uh de situatie zou duiden.

[00:05:59]

Dat is echt onbestaanbaar. Dat is net zo gek als dat je de directeur van de slachterij, de aanvoerder van de Partij voor de Dieren maakt onder het motto heeft ook niets met dieren. Dat is echt totaal belachelijk.

[00:06:14]

Ja, daar ging het dus over. Waarom Liane den Haan niet geschikt zou zijn als partijvoorzitter? Ik heb nog even een saillant detail hierover. Corrie en Liane de Haan is Corrie van Brenk en Liana en kennen elkaar al een heel verleden. Vakbonds verleden, vakmensen bestuur. En dat was ook al een grote ja nou ja, bloedbad toen. Toen heeft geen grote vriendinnen. Nee, want de ambo van Jan de Haan heeft zich toen zelfstandig losgetrokken van de avocado FNV.

[00:06:41]

En dat was ook al een gedoe. Was er wel bij Dena dan? Van 50Plus zijn allebei wel goeie ruziemaker, zo te horen. Ja, dat zeker dus. Maar hoe dit ook zaterdag gaat lopen, het wordt sowieso gedonder, want de eenheel van de partij schaart zich achter die aan en de andere helft dacht het Cori.

[00:06:55]

Maar houd er dan niemand meer van Cori. Wel dus één iemand die heel erg van Corrie houdt. Het is.

[00:07:01]

Het is hier wel geen nieuw normaal wat je te lang volhouden en je wil zo gauw mogelijk terug naar normale normaal, waarin we weer mevrouw Van Brenk en ik ook weer een zoen kunnen geven. Nou, dat weten we ook meneer. UUR Ook nadat staat in de Handelingen van Frankrijk en stap met wederzijds goedvinden. Het was een beetje een blozende Margit H. Ja, alleen met wederzijds goedvinden. En Xander, wat viel jou op tv? Ja, leuk dat je het vraagt.

[00:07:30]

Uhm, nou, ik wilde dan even naar die andere partij die in het voorjaar ook zo goed ruzie kon maken. Denk je, ha was leuk in het rijtje. Precies 50 plus een denken Saurons het hele korona jaar al flink bezig met hun euh interne strijd. Maar bij Denk ging Qzu toch ineens door als Kamerlid. Was al verassingen. Ja. Sterker nog. Euh. Eerder deze week twee collega's van mij met Kuzu nog gesproken. En dan zegt ie eh, nee, nee, nee, nee, ik ga echt niet door.

[00:07:58]

En dan kijkt ie gewoon recht in recht in de ogen aan. En een dag later hoorden we. Er is een Facebook event om acht uur s avonds en dan zou Kuzu met de mededeling komen. Het werd echt een beetje spannend gemaakt en was de afgelopen weken hoorden we al allerlei lokale denkers uitspreken dat ze graag wilden dat Kuzu door zou gaan. Behalve de afdeling waar Shellshock stuk vandaan komt en welke afdeling zat. Roermond Ja ja, waar? Daar is Joost nu aan het rondfietsen.

[00:08:28]

Oh ja, die gaat hij. En die in debiele stellingen. Uhm. Maar euh. Ja, uiteindelijk kwam er dus toch de boodschap Qzu gaat door hashtag. Kuzu gaat door en binnen een minuut stond er ook een hele gelikte video online.

[00:08:44]

Ik begrijp dat het pijnlijk is voor de heer Wilders, maar dat hij de afgelopen tien jaar hier deze kanalen heeft. Burgers in dit land? Schitterend toch interesse hebben? ACV wil ook een juiste willen omdat hij. Hij heeft natuurlijk een Turkse achtergrond en dat is ook voor het aantrekken van kiezers volgens mij denken heel belangrijk. En als er die lijsttrekker wordt. Hij heeft een Marokkaanse achtergrond. Misschien speelt dat ook nogal mee.

[00:09:18]

Ja dus ik denk dat ze koersdoelen graag bij je hebben willen houden. Kijk, uit dit fragment kan je opmaken dat ze dus al een tijdje wisten dat Clouseau doorging, want de video stond al klaar en ondertussen geef je je gewoon niet heel eerlijk antwoord. Daar zijn ze dus kennelijk toe bereid bij. Denk deed een collega hier op de redactie ook wel denken. Toch aan het moment dat Pechtold een keer. Toen die bekendmaakte bij zijn partij. Ja, we gaan niet door.

[00:09:43]

Twee dagen daarvoor ontkende die dat ook nog glashard. Dus over je eigen toekomst mag een politicus kennelijk liegen. Ja, is natuurlijk ook lastig he? We gaan naar het eerste onderwerp natuurlijk. Korona! Uhm, strengere korona regels. Hugo de Jonge. Euh, die is op de persconferentie dan altijd de man van de Wang liners.

[00:10:03]

Het virus is als een mammoet. Denken kost tijd om bij te sturen en af te remmen.

[00:10:08]

We moeten opnieuw onze vrijheden beperken, zodat we ze niet hoeven in te leveren.

[00:10:13]

Bottom line is we doen ons best, maar het virus doet het beter. Woorddeel Marloes Marloes Clemson som van n vandaag ook aangeschoven? Jij was fysiek bij die persconferentie mocht maar een beperkt aantal collega's bij zijn. Wat zag jij in de ogen van de twee heren?

[00:10:33]

Nou, ik heb vooral gelet op de euro de jonge op het moment dat Rutte een antwoord gaf en op Rutten op het moment dat Hugo de Jonge een antwoord gaf op een journalist. En het viel me echt op dat ze er allebei best wel moe uitzagen. Bijna een beetje moegestreden, misschien wel door vorige week. Toen was natuurlijk veel kritiek op de maatregelen en eigenlijk de vraag m willen mensen zich er nog wel aan houden? Nou en dan de week daarna.

[00:10:53]

Alle cijfers lopen weer op. Je moet met nieuwe maatregelen komen. Ik denk dat ze het ook wel spannend vonden. Ze zouden zelf een beetje gespannen uit. Dan hadden ze een beetje dat ze maar weer moesten staan. Ja plus ja. Niemand vindt het natuurlijk leuk. Maar ik denk zeker na zo'n week dat er allerlei discussie is geweest over of mensen zich daar nog wel aan willen houden. En je moet die week daarna weer met nieuwe, echt wel hardere maatregelen komen.

[00:11:12]

En ze kwamen ook eerder dan verwacht. Ha. Normaal hadden we eigenlijk dinsdag gerekend op die persconferentie, maar het kwam nogal in een stroomversnelling. Ja, precies. Ja, echt door die oplopende cijfers wel. Ik vond dat zo slim. Ik ook. Ik zat thuis. Ik hoorde dat ik dacht ja hè, want anders lekte er toch allemaal maandag weet iedereen. Ik vroeg me ook af of het nou echt op het laatste moment besloten was, of dat ze gewoon eerst hadden gezegd we doen het dinsdag, zodat ze extra urgentie konden uitstralen door het toch maandag te doen.

[00:11:37]

Ja, nee. En dat uitlekken. Ja, dat gebeurde toch wel. Want uhm. Even schetsen hoe dat ging. Daar was een document. Ja, dat ging uit. Jij had dat ook bij van onze redactieleden. Had jij dat als eerst? Ja dus ik zeg. Ik had mama dag, dus ik zat thuis en ik kreeg een appje van iemand die zei volgens mij vind jij dit wel interessant? En er stond dus een hele lijst in met maatregelen.

[00:11:59]

En ik dacht was dat van iemand uit het kabinet of uit het OM? Nee, totaal niet als iemand uit Privé ging, maar iemand die wel in via de zorg uhm ja in de zorg wereld aangesloten zou kunnen zijn zou kunnen zijn. Ik had het naar jullie gemaild en gezegd check dit of ik dit enigszins kan kloppen, want het leek er wel bij. Jullie hoorden hier alleen. Het wordt heel spannend. Het wordt gewoon te dringen. Ja en nee, maar dat stuk ging vervolgens heel snel.

[00:12:23]

Helaas, die lijst was heel gedetailleerd en ik ken ook heel veel mensen die hem eind van de middag ook allemaal hadden. Inderdaad, maar niet alles klopte eruit.

[00:12:30]

Nou ja, jij kreeg allemaal inderdaad. In ongeveer acht groepen kregen je. Hij stond op Twitter en toen wij hier gingen rondbellen bij de mensen die dat dan zouden kunnen weten, die zeiden ja ja, dit is wel in grote lijnen document en ambtenaren stuk. Zeg maar wat op tafel lag bij die overleg jes die op maandag nog overal gevoerd werden. Ja, precies. En daar moesten dan nog wat conclusies uit getrokken. Het zal vast wel op tafel gelegen hebben, maar dat was niet het resultaat uiteindelijk.

[00:12:56]

Nee, maar dat verschillende niet zo heel veel. En dan alleen over hoeveel mensen de binnen bij elkaar mochten komen. Dat dat nog iets aangepast werd ofzo. Marloes we wisten natuurlijk dat ze heel graag regionaal wilden ingrijpen, maar die persconferentie was er in die zin ook een trendbreuk. Ja, dat hadden ze zelf denk ik ook niet kunnen voorzien. Maar dat kwam echt door die oplopende cijfers. Want eerst dachten ze natuurlijk om te voorkomen dat je de economie overal moet schaden.

[00:13:20]

Kun je maar beter ingrijpen op plekken waar de cijfers het hoogst zijn, want dan hoef je echt niet overal te doen. Hoeven niet alle ondernemers daaronder te bezwijken? Bijna. Maar dat regionale beleid, daar kunnen we eigenlijk van vaststellen. Dat is faliekant mislukt. Nooit van de grond gekomen.

[00:13:34]

Nou, ik denk enerzijds had het dus minder zin omdat de cijfers toch overal opliepen en anderzijds duurde het gewoon zo lang om regionaal afspraken te maken dat ze dachten ja, als we hier op moeten wachten dan gaat het straks nog sneller met die cijfers. Dat het ook nooit meer van de grond komt kan ze zeggen namelijk nu. Als die cijfers weer wat naar beneden gaan, dan kan. Kunnen we wel terug naar het regionale beleid? Ja, ik denk wel dat lokale bestuurders er juist belang bij hebben om het wel te doen, want anders wordt jouw economie ook geschaad terwijl dat niet per se hoeft.

[00:13:58]

B erachter is best goed. Ja, zeker als Westfriesland geen besmettingen heeft. Waarom zou je dan daar de kroegen dicht doen? Ja, en eerst dachten ze voor bijvoorbeeld Groningen is een goed voorbeeld, maar dat liep steeds achter qua besmettingen. Daar was het veel minder. Alleen nu de studenten jaar weer begonnen is en de studenten daar ook weer zijn gaan feesten, is het daar ook opgelopen. Dus kan je het daar net zo goed ook doen. Ja, dan is het uiteindelijk toch landelijk geworden.

[00:14:17]

Maar essentieel voor zo'n regionale aanpak, zou je kunnen zeggen, is bijvoorbeeld zo'n app waarmee je goed zicht op mooie bruggen in de bus. Ja, want jij maakt deze weken een item voor EenVandaag over die app. Hoe staat het daarmee?

[00:14:29]

Ja, we hadden er allang niks meer van gehoord. In het voorjaar, zei de jongen, reed hij. Daarom komt een korona heel, heel positief daarover. Over de tijd is best wel veel kritiek op geweest in de loop van de tijd. Dus ik ben gaan uitzoeken of wie er nou komt of niet. En wat bleek? Komende dinsdag wordt erover gestemd in de Eerste Kamer.

[00:14:45]

Ja, maar er je eigenlijk al klaar. Je kan de wandelaars die de hele zomer hard moesten doorwerken van het ministerie van Volksgezondheid. Ja, die zijn inmiddels ook al gefrustreerd dat het niet snel genoeg gaat. Dus de Kamer om het erdoor te krijgen. Ja, maar dat lijkt er nu dus toch te komen. Ja klopt. Dinsdag wordt erover gestemd, maar er is wel weer nieuwe kritiek. En dat heeft eigenlijk alles te maken met A-attest beleid. Want de test capaciteit loopt gewoon nog steeds achter.

[00:15:10]

En het hele idee van de jongen toen die bedacht dat we zo'n EPP zouden moeten invoeren was dat als je een melding krijgt op die EP, dus dat betekent dat je dan. Dichtbij iemand bent geweest die besmet is dan hup, snel naar de test traditie zo snel mogelijk laten testen, zodat je dat bronnen in contact onderzoek gewoon supersnel kan doen. Maar we hebben niet genoeg testen. Dus ja, daar kun je straks die gaan bouwen. Dan krijg je een melding.

[00:15:31]

En dan? Ja, dat heb ik even aan de jongen gevraagd.

[00:15:34]

Vooralsnog is zulke test beleid niet op orde. Dus wat moeten mensen doen die straks die korona hebben die misschien een melding krijgen en zelden wat mensen moeten doen als ze naar voren komen uit bron en contact onderzoek?

[00:15:44]

En als mensen naar voren komen en bronnen contact onderzoek, dan moeten ze thuis blijven. En uhm, en als ze klachten krijgen dan moeten ze zich laten testen. En dat moeten mensen die je hebt gebruiken ook toe. En dan gaat u volgende vraag natuurlijk zijn. Maar heeft er dan eigenlijk nog wel meerwaarde? Het antwoord op die vraag is ja, want die is namelijk veel completen waarin het onthouden wie je allemaal ben tegengekomen binnen de anderhalve meter.

[00:16:03]

Maar als je vervolgens niet kan laten testen is het een eigen fout. Maar als je in die EPP. Dan kan ik me voorstellen dat het enthousiasme om hem te downloaden toch wel afneemt zolang dat test blijkt niet op orde is.

[00:16:13]

Maar wat willen we nou hebben? We willen toch met elkaar dat virus eronder zien te krijgen?

[00:16:17]

Dit wordt bijna Bosingwa. Ja hallo, wat wil je nou als ze zelf een vraag gaan stellen? Dit is typisch die jongen, dat doet hij. Ja, Hoekstra doet het ook wel eens. Waarom vind je dat wij en wij staan hier vraagt stellen? En dan gaat u natuurlijk vragen waarom doet u dat de fout? Dat zal ik u bedenkt en vervolg vragen. Dat vind ik zo.

[00:16:35]

Nee, dat maakt het voor politici ook altijd wel een moment om even na te kunnen denken. Dat begrijp ik. Dat is geen of als ze een heel kort antwoord geven. Dus ook zo'n truc dan. Dan moet jij namelijk weer snel een nieuwe vraag formuleren en dan kunnen zij nadenken en leggen ze de bouwwerf. Meneer gaat u natuurlijk.

[00:16:51]

En ik was dat natuurlijk wel van plan om te vragen, dus misschien is het voor hem ook wel beter om dat gewoon te zeggen dan te wachten op zo'n vraag wat mij zin heeft. Ik wil ook wel op dat die een beetje geïrriteerd was.

[00:17:01]

Zo van wat willen we nou ja, precies van ik doe zo erg maar best. Die testen zijn inderdaad nog niet op orde. Iedereen weet dat ik dat wel wil, maar het is er nou eenmaal niet. Dus laten we dan maar gewoon het doen met wat we wel hebben. Ik kan me dat ook dat gevoel een beetje voorstellen hoor. Dat het kabinet soms iets heeft van mensen. Wat willen we nou? Beetje euh. De W is een enorm Borré.

[00:17:20]

Euh. Verzoek eigenlijk? Van Uhm. Laten we mondkapjes gaan dragen. Dan zegt het kabinet ok, we gaan uh mondkapjes dragen en dan krijgen we daarna weer een ellenlange discussie. Ja, maar dat kan juridisch allemaal niet afgedwongen worden. Laten we het gewoon doen. Dan helpt het een beetje.

[00:17:35]

Helpt maar een beetje. Maar er is ook een andere kant aan die Eppens. Ik kreeg een voorbeeld van Annelien bereden hoor. Dat is de senator van D66. Die moet hierover stemmen volgende week. Ja, en die zei stel je nou voor, je bent als zzp, er ben je een schilder en je hebt die heb. Je krijgt zo'n melding dat je in contact bent geweest met iemand. Je weet dat de foutmarge van die EP 25 procent is. Moet je toch en moet je dus binnen gaan zitten?

[00:17:54]

En dan kan je dus helemaal niks verdienen. Ga je dan? Nou nou, dat is toch altijd zo? Dat is hetzelfde als je begon in contact onderzoek en je hebt met iemand tegengekomen. Ja, dan is het net balen dat je zzp er bent. Ja, maar dit is toch de manier waarop het virus gaan bestrijden. De. Dat is precies wat de jongen zegt. Maar ja, dan is dus de vraag gaan mensen die EPD dan downloaden als dit de consequentie is?

[00:18:12]

Heb je serieus genoeg gekeken?

[00:18:14]

Ik heb een man. Ja ja, nou, ik heb hem ook maar echt puur uit beroeps deformatie om te kijken ook al nergens hebben. Nee nee. Zie je normale mensen dan? Hoe gaat dat dinsdag dan? D66 heeft dus vragen, maar die horen daar gewoon voor te stemmen. Die gaan nadenken, stemmen. Het enige waar wat nog spannend hoort is of er meerdere partijen gaan zijn die gaan zeggen. En je moet die eigenlijk pas invoeren zodra Tesch beleid op orde is, want dan heb je gewoon meteen een soort succesvolle app zonder dat je deze vraag daarbij kan stellen.

[00:18:44]

Maar ik verwacht eigenlijk dat ie er wel doorheen komt. Nee, we zijn een aantal. De onduidelijkheid lijkt toe te nemen, maar ook de spanning. Ha ja. Vorige week vrijdag had ik hier in deze studio het gesprek met Mark Rutte voor het oog op. Morgen was ik nog heel relaxt. En zij van die aan het weekend zullen we wel veel gaan bellen. En we gaan even op het Catshuis nog wel even de klokken gelijk zetten. Broodje eten, maar die sessie op het Catshuis werd echt best wel spannend meteen ja direct.

[00:19:09]

En daarom hebben ze maandag ook meteen een persconferentie. Ja, en dan kregen we te horen. Het kabinet heeft zondag eigenlijk zelf al de koers bepaald en dan pas maandag aan het OMT voorgelegd. Wat ze gingen doen? Ja, dat vond het al tijdje. Dan weer Herita, want daar was de Volkskrant had daar een hele heel stuk over deze week dat daar ook allemaal spanningen zijn. Maar je hoorde ook. Dat viel mij vorige week op mensen van het OMT.

[00:19:33]

In allemaal talkshows. Echter waarschuwingen geven van jongens kabinet, doe iets. Een beetje. Ja, ook allemaal burgemeesters. Aboutaleb hoorde je een beetje zeggen. Jongens op gefrustreerd je ook al die ontleden van ja, we mogen tekenen bij het kruisje terwijl wij zijn de experts.

[00:19:49]

Ja, maar die experts zijn het ook niet altijd met elkaar eens. Ik zat maandag bij opening met Jan Kluit Manns die zei nou ja, volgens mij moeten we die mondkapjes gewoon gaan doen. En woensdag zat ik er met Andreas Folz en die zei weer. Ja, dus ze hebben helemaal geen zin. Heb je eigenlijk al een Xander van der Wil Plus? Nee, nee, nee hoor. Is het nog extra bij op aankomen omdat Joost op vakantie? Leuk voor je.

[00:20:10]

Nou, we gaan niet voor je vermaken en leugentjes om. Nog even verder over die onduidelijkheid, die ambtelijke notitie die we dus maandag gedurende de dag op. Meer ogen kregen. Euh, daar stond in dat ze zouden gaan zeggen dat het reizen van en naar de drie grote steden in de Randstad dat dat afgeraden zou worden. Maar dat zat inderdaad uiteindelijk niet in het plan. Weet jij wat daarmee gebeurt? Volgens mij is dat ook een beetje semantisch geworden, want er wordt nu gezegd alleen noodzakelijke reizen voor iedereen, voor door het hele land.

[00:20:38]

Dus ook dat hebben ze weer breed getrokken. Ja, eigenlijk wel. Het klinkt iets minder streng. Dan beweeg je niet uit je eigen stad. Maar uiteindelijk is natuurlijk hetzelfde. Ja, en premier Rutte? Die had dan inderdaad best wel uhm ja, moeite om dat duidelijk uit te leggen. Maar hij probeerde het wel te zeggen in algemene zin beperk je reisweg. En dat betekent bijvoorbeeld als je een herfstvakantie op vakantie gaat. Prima als je naar een stacaravan of je huisje of op een hotel ergens gaat in Nederland.

[00:21:03]

Maar ga niet heen en weer rijden. Blijf daar en kijk niet of de aardappels thuis toch goedkoper waren, maar blijft daar en cocaine eten. Ja, handig toch? Je mag dus niet meer van Limburg naar Utrecht rijden om je aardappels staan waar Chūō stukken werken. Die zitten in Limburg en ik hoop dat niet. Ik hoop dat u niet naar Leiden gaat. Nog een ander probleem. De handhaving bijvoorbeeld maximaal drie mensen bij je thuis uitnodigen en zoveel mogelijk thuiswerken.

[00:21:28]

Dit zei Rutte daarover.

[00:21:29]

Eerste antwoord is dat je in algemene zin niet achter de voordeur kan handhaven. Maar feit is wel dat als er overlast is, dat je los van Korona wel kunt handhaven. Maar je ziet wel dat steeds meer mensen dan één of twee dagen in de week toch naar kantoor gaan. En maar zeggen dat moeten stoppen. Dat kunnen we niet. Dat gaan we niet nu afdwingen. Ik vind ik ook niet nodig. Denk denkt dat werkgevers zich heel goed realiseren hoe serieus dit is.

[00:21:49]

Marloes, dit is wel een beetje een zwakke plek in het beleid. Ja, het is allemaal een beetje ja. Willen jullie alsjeblieft meewerken? Ja, ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar bijna iedereen om mij heen gaat nu toch wel vaker naar kantoor dan de afgelopen maanden. Nou, nu niet meer hoor. Nu deze week niet meer, maar daar zit ik afgelopen weken wel de deur. Want kijk, als ze een korona geval is bij een bedrijf, dan moeten ze 2 weken sluiten.

[00:22:09]

Dus het is dan. Dan denkt de werkgever ja. Hoho ja, dan verzinnen we wel meneer dat ze thuis kunnen werken. Dat is wel degelijk een motivatie. Is volgens mij heel erg afgenomen, dus het lijkt mij best moeilijk om dat vanaf nu weer vol te gaan.

[00:22:19]

Maar ja, deze week is ie misschien weer iets toegenomen. De persconferentie werd ook weer veel Dui veel meer bekeken dan eerder deze zomer. Die urgentie is echt wel weer hoger. Uhm, nou ja, dan hebben we het onder andere over mondkapjes. Dat is ook iets wat de urgentie dan moeten uitstralen. Daar ging het in het Kamerdebat deze week uitgebreid over.

[00:22:40]

Vandaag de discussie over het mondkapje, totdat mondkapje de mondkapjes niet omdat het leuk is het dragen van mondkapjes bij de landelijke mondkapjes. Ook komen mondkapjes plicht wel of geen mondkapjes. Het gebruik van mondkapjes, het gebruik van mondkapjes moeten aanmoedigen gewoon even een mondkapje te dragen, omdat je een mondkapje moet dragen aan de mondkapjes, stoffen die mondkapjes en een mondkanker. Mondkapjes, mondkapjes, mondkapjes. Liersesteenweg. Anders kom ik bij de mondkapjes. Laten we maar aandoen. Is de eerste.

[00:23:15]

Laten we het maar gaan doen. Dat vond ik wel ja, zonder voorbeeld uit het verleden. Euh, in ieder geval in de jaren dat ik hier ben. Dat er tijdens zo'n debat iets tot stand komt. Ja, dat eerste de coalitiepartijen en de oppositiepartijen vragen van hoe zouden we dat dan doen? Moeten we dat verplicht of alleen oproepen? En dat Rutten nog tijdens het debat eigenlijk met de mededeling komt en ook de camera van de Tweede Kamer in gaat kijken met de mededeling OK.

[00:23:41]

We gaan dat doen. Je moet vanaf nu mondkapje.

[00:23:43]

Op de Dijkhof komt de Kamer al binnen met de mondkapje? Ja, dat zijn misschien al wel genoeg dat hij al zei als coalitie Kamerlid. Zo'n man kan een hele modieuze trouwens ook echt ala Dijkhof mondkapje ja passen bij zijn Sneeker Russisch. Precies. Maar dat hij dit wilde, dat zij eigenlijk al genoeg. Ik hoorde ook wel via euh, het ministerie van Volksgezondheid dat ze s ochtends allemaal wisten dat ze dit s middags bekend gingen maken in het debat. Dat dat.

[00:24:07]

Dat dat de doorwerkt. Ja, precies. Maar ik dacht misschien gaat Rutten nog wel dan later de dag, op de dag of later in de weken weer een nieuwe persconferentie geven. Want het is toch raar dat het een beetje tussendoor wordt aangekondigd.

[00:24:21]

Ja, hij pakte gewoon de camera. Maar ik denk als je een persconferentie hierover had belegd, dan had ie ook misschien hele ingewikkelde vragen gekregen, want dan had ie zulke andere dingen moeten zeggen dan maandagavond. Dat ik denk dat hij ook gewoon dacht nou, iedereen weet het nu prima hoef ik ook geen vragen te krijgen. Meteen over of ik zelf eigenlijk wel geloof in het nut van die mondkapjes.

[00:24:40]

In het debat nog iets anders. Wat me opviel Marleen vorige week was Rutten. Eerder zeiden we is het niet weer eens tijd voor zo'n euh nationale televisietoespraak dat je in het Torentje gaat zitten en weer even de urgentie euh benadrukt. Maar dat deed die nu eigenlijk in het debat. Vond je niet? Ja, hij wilde even het moment pakken om toch weer even het hele land toe te spreken. Een beetje dom moment misschien, want alle nieuwsbulletins gingen euh. Daarin ging het over de mondkapjes.

[00:25:07]

Dit viel helemaal weg. Ja, dit weg. Mensen hebben bijna niet gehoord, maar toch even die indringende boodschap van de premier.

[00:25:13]

Deze hele situatie grijpt diep in en laat weinigen onberoerd. Corona is een virus dat niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk slopend kan zijn voor een samenleving. Wij mensen zijn ten diepste sociale wezens, terwijl de bestrijding van het coronavirus schreeuwt om minder sociale contacten. Dat schuurt en het schuurt steeds harder. Niettemin, het is belangrijk dat mensen de komende tijd nog meer naar elkaar omzien dan anders.

[00:25:46]

Ja, Ferryways Toon Dirven. Ja, maar dit is dood.

[00:25:49]

Ik denk dat hoeveel mensen zullen dit gezien hebben? Maar heel weinig? Ja, want het zit dus niet in de samenvattingen en en overdag kijkende denk ik tachtigduizend man of zo. Euh ja, dus als beheerder misschien het verkeerde podium. Ja, het moment denk ik vooral nog één ding uit dat debat de economie en de economische gevolgen. Ja, die horen Keio dit en andere culturele evenementen. Die krijg je toch weer even te horen. Maandag dat het alles anders moet en alle reserveringen die ze hadden gepland en alle voorstellingen dat het toch allemaal niet meer kan of anders moet.

[00:26:22]

Dat is natuurlijk echt een klap.

[00:26:23]

Je hebt deze weken ook de financiele beschouwingen gevolgd. Dinsdag ging het daar dan over Congo. Kunnen we verwachten dat er voor die sector de sectoren die jij net noemt dat er iets extra's gedaan gaat worden?

[00:26:35]

Uhm, nou antwoord is denk ik voorlopig nee. Misschien komen er nog wat extra potjes voor bepaalde instellingen, maar als je zo het debat hoort er zijn wel vragen, vooral van de PVV over moet er niet meer geld naar en moet er niet een steunpakket nu loopt tot juni. Het kabinet heeft gezegd laten we alvast een beetje perspectief houden, maar vanaf januari zie je wel dat die steun een beetje wordt afgebouwd. Nu en ja, en daarvan hoor je achter de schermen ook wel van ja.

[00:26:59]

Kijk, we kunnen wel weer blijven. Uh, alle regelingen in volle 100 procent blijven uitkeren. Maar op gegeven moment ga je bedrijven in het leven houden die misschien failliet moeten gaan omdat ze niet meer passen bij de economie. Want je ziet het aantal faillissementen valt ook nog wel echt uhm relatief mee. En dat komt omdat heel veel bedrijven nog overeind blijven door overheidssteun. Ja, het viel mij op dat er ergens aan het eind van de persconferentie maandagavond uh Rutte nog wel zei op een vraag van ja kan de.

[00:27:28]

De regeling voor zzp ers? Die gaan we wat verruimen, want die partner toetsen of nee, die vermogenstoets gaat eruit.

[00:27:34]

Ja, maar daarvan hoor ik dat het er is. Meer uitvoering is technisch ingewikkeld is om om dat te doen dan persé euh, dat het nu te maken heeft met deze tweede goed. We gaan dit onderwerp achter ons laten. Dank je wel Marloes, voor je bijdrage tot de volgende keer. En uhm, wij gaan naar de wandelgang. Want we weten nu dus dat het advies is dat je een mondkapje moet dragen. Maar zijn de politici er zelf al aan gewend?

[00:27:59]

U heeft er altijd één bij, u vanaf nu keurig. En waar is het een wegwerp denk ik aan wegwerp? Ja, wel twee keer. Ha, mag u die dan twee keer op? Nou euh, da's een goeie vraag. Dan gaan we naar kijken. Volgens mij mag je. Ik weet niet precies, ga ik nou uitzoeken. Ook daar komt nader advies over. Dan kun je. Na deze week mocht niet Vullings, maar de Roj met Van der Wulp de wandelgangen in om te kijken hoe de Tweede Kamer en de leden er zelf mee omgaan met die mondkapjes en.

[00:28:28]

Vullings en Van der Wulp.

[00:28:30]

In de wandelgangen wandelen nu door de Tweede Kamer met mondkapje v d.

[00:28:40]

De snoert. Daar zaten we even mee te klooien. Het is nog even wennen zo met jou en niet met Joost krijg. Rutte heeft dus gezegd als je de lucht niet kan zien, dan moet je er op. Dan moeten we ons eigenlijk even tot de voorzitter richten om te horen wat we hier in dit gebouw moeten doen. Want er is nog niet echt een duidelijke lijn. Nee, dan loop je een paar mensen rond het mondkapje, maar ook heel veel nog niet.

[00:29:03]

Macht Gant. Gewoon even vragen. Hallo, is de voorzitter gaan lunchen of is.

[00:29:08]

Ik denk dat ze nu uit overleg zijn over wat de richtlijn moet worden. Stel, je hebt een goed mondkapje.

[00:29:14]

Dank je ja, je goed gekomen en goed in de rest van je leven. Het is best een groot kapje, want van de NOS te hebben gekregen wil niemand overleggen.

[00:29:24]

Maar dat gaat me wel een mededeling uit over hebben de voorzitter dus niet te spreken gekregen als ik al dacht.

[00:29:30]

Maar dan weet je wel wat de nieuwe richtlijn wordt en wel een primeur primeert. In de Tweede Kamer wordt het verplicht. Nou ja, verplicht. Nee, het kan natuurlijk weer de fout in.

[00:29:40]

Het wordt een dringend advies met een dringend advies om een mondkapje te dragen in de gangen. Eigenlijk alsof het de middelbare school is. Als je je verplaatst van je kamer naar het klaslokaal, dan moet je iedereen op. Ja, het gaat wel heel anders uitzien.

[00:29:56]

Alle vier de Kamerleden in het album Meneer Jansen Kan Waar is uw mondkapje? En die heb ik beneden. En waarom heeft u niet op eentje in de plenaire zaal? Ja, maar het is juist voor het lopen.

[00:30:08]

Van beneden wordt naar achteren. Uhm, ik weet niet of dat hier binnen is zich kwalificeert als een publieke binnenruimte.

[00:30:15]

Nou volgens mij een paar uurtjes wel. Over een paar uur worden de richtlijnen veranderd en moeten wij hier allemaal een mondkapje dagen. In ieder geval is het advies.

[00:30:24]

Het hoeft natuurlijk niet, dus een dringend advies, want de plek waar we nu staan. Exact moet ik jullie zijn al begonnen.

[00:30:29]

Wij zelf was begonnen. Altijd vooruit. Gaat u het dan ook doen als het een dringend advies wordt? Of denkt u dat dat niet verplicht is? Daag. Ik volg dat dringend advies graag op. Hallo meneer Snels van GroenLinks. Geen mondkapje ook nog. Hij zit in de zak. Het wordt wel de bedoeling dat u, als u van uw werkkamer naar de zalen loopt, dat u dan draagt. Nee, want nu sta ik jullie te woord en dan moet ik er weer even afdoen.

[00:30:50]

Wij zitten in de zak. Dus als de Gulu Groen GroenLinks mondkapje. Nee, het is een euh en wasbare wittmund. Kan heel goed. Bij jullie staan ze ook goed? Nou dank. We zijn ook tevreden mee. Dank u wel meneer Bruins. Wat zie ik nu? U draagt geen mondkapje. Ik wacht nog op orders van het presidium. Over welke regels hier in de gangen precies gaat gaan gelden. Want u laat zich graag leiden door de regels.

[00:31:16]

Nou, ik hou me graag aan de regels en het presidium is het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

[00:31:21]

Daar komt een dringend advies aan om het ook in deze gebieden dus waar druk is hier binnen om een mondkapje te dragen.

[00:31:26]

Nou prima, ik heb er standaard drie bij me en de andere drie. Die zitten altijd in de was heel flexibel en helemaal goedkoop.

[00:31:34]

A meneer Omtzigt, wat goed. U draagt al een mondkapje. Ja, u kunt moeilijk ontkennen dat verschillende collega's van u lopen nog zonder. Die zeggen we wachten eerst af wat de voorzitter beslist. Dat is een beetje een afwachtende houding, vind ik dat van veel Kamerleden. Uhm, zoals altijd mag u mij op mijn persoonlijke gedrag aanspreken. Gaat het vaak mis hier. Dit is nou net iets drukkere zone waar jullie staan. Nee, logisch dus. Uhm, als u praat dan draagt ie wel een beetje van de neus af te vallen.

[00:32:05]

Het is voor mij ook nog heel erg wennen, maar hij blijft nog bovenop mijn neus zitten daar ie nog net als mijn neus ook groot genoeg voor dat ik hoop dat ik wil blijven zitten. Terug naar die Studio 100 jaar.

[00:32:16]

Oh, ik kijk je aan. Ik denk niet dat ik nu terug naar de studio. We zijn weer terug in die studio, maar alleen leuk toch even de wandelgangen na. Ik moet eerlijk zeggen dit stukje sloeg altijd even door als podcast lijst, vertelde je me. Ja, dus dat terugnaar zich. Ik heb geen idee wat ik moest zeggen. Ik vind dat altijd. Nee, het is niet meer die een state state.

[00:32:38]

Niet mooi, maar ben eerlijk moet toch. We gaan het nog even euh hebben over de positie van Forum voor Democratie. Want het viel mij bijvoorbeeld op dat in het debat deze week Kroonen Debat Sherry Bourdain niet meedeed. Niet bij de nee. Die verteer voeren het debat op andere platforms op andere platforms. Ja, en deze week een opvallende aankondiging op hun socios dat ze een live YouTube sessie hadden met euh, tissue Booi Tissue bordje. Ja, ik ken niet in één keer uitspreken.

[00:33:06]

Nee, ik ken hem niet, maar hij is best wel. Euh. T Is je Bonnafé gewoon een ticketshop boy. Ja, dit is je Bojana precies. Dus jouw Booi man? Ik kende hem niet, maar nee, hij is niet geheel onbekend. Euh, in dit team. Nee en euh. Hij vindt de wieberen van Haga te onafhankelijk Kamerlid dat zich heeft aangesloten bij Forum. Dat vindt hij een mooie man. Laat me even horen. J.

[00:33:28]

Welkom, je heet eigenlijk Jay Francis. Euh. Kamerlid Wiebren van Haga. Ook welkom.

[00:33:32]

Ik me al een tijdje bezig met het hele Coronet discussie.

[00:33:35]

Omdat ik een ik ben een comedian, zou ik van de ergste te zeggen dat wij niet fijn van politiek totaal niet, maar van Haga wél. Ohjy v volg. Allemaal Van Aken wat deze man is. Pennink maakt van support. Wie ben je? Wat een echte ojjy inmiddels.

[00:33:54]

Vorige keer was ik hier natuurlijk ook en toen wist ik niet dat een ojjw was, maar inmiddels weet ik het wel. Maar ik vind het een hele hele eer om die titel te krijgen. G. Geuzennaam Bijna niemand is een ojjy. Ik weet je net.

[00:34:06]

Nee. Weet je nou kijken? Ja ja, maar vandaag weten ze dat. Ja, original gangster is toch opvallend dat die partij zich eigenlijk met deze taxibusje inlaat? Of is dat een beetje een rare stelling van mij?

[00:34:21]

Ik moet eerlijk zeggen die Tissier J. Als je. Ik heb het hele interview geluisterd en zo de hele uitzending op het journaal noemt journaal en. En hij roept niet op om alle regels niet na te leven. Hij zegt meer.

[00:34:34]

Ik ben voor de regels, maar hij roept eigenlijk vooral op van houd ook andere gevolgen van de korona maatregelen in het oog. H. Ja, dus in die zin zegt ie ook tegen z'n volgers. Want best wel veel zijn met figuur. Hij heeft 200 duizend volgers op Instagram. Zegt hij ja, we moeten ons wel aan de regels houden. Maar ja, ik heb ook een oma en die citerend ik zie hoe ze daar alleen zit. G. De gevolgen van sociale isolatie bijvoorbeeld.

[00:34:57]

Precies daar moeten we over hebben. Maar uh, die van de Haga, die gaat met ook nog wel andere mensen.

[00:35:03]

Jij zit helemaal in de muziek. Bruintje eigen lijkt wel thuis te voelen. Zou in zijn studio van voor een euh ja ons.

[00:35:09]

Hij zou deze week ook bij Lange Frans en Lange Frans. Daar moeten we toch even zwartjes?

[00:35:15]

Euh ja. Lange Frans heeft een podcast. Daar kunnen we even naar luisteren. Stukje je je deugt.

[00:35:20]

Als je nu uh Coronel heel belangrijk vindt, vind Corona ook heel belangrijk. En natuurlijk de beste subsidie die ze nu kunnen geven aan de beste steun. Gewoon stoppen met die onzin. Gewoon weer aan de slag. Gooi gewoon het land open. Daarom begrijp ik niet dat mensen niet gewoon echt fundamenteel in opstand komen.

[00:35:39]

Fundamenteel in opstand komen? Dat is toch best wel ja ja, van een partij die ook euh bedoel die van Haga. En ook Forum heeft wel gezegd ja, dat hele coronavirus is zo erg op dit moment niet. Ja mortaliteit is heel laag. Dat terwijl dit toch wel de partij was die in februari al als één van de eerste euh aandrong om extreme maatregelen. En nu eigenlijk zegt ja euh, zelfs wel op zich een opvallend feit. Denk jij dat het een strategie is?

[00:36:05]

Nou ja, ik denk dat ze wel graag nu de mensen die zeggen maar echt twijfels hebben bij het regeringsbeleid, dat zij daar een beetje een vaste honk voor willen zijn zeg maar. Dan denk je dan denk je dat die groep van mensen dat dat echt de grote kiezers potentieel is. Dat dat toch wel veel mensen?

[00:36:21]

Ja, dat vraag ik me nu dus een beetje af. Ik denk dat het feit dat doden niet bij het debat was en daar liet ze zich vervangen door Hiddema dit keer. Toen dacht ik van ja. Het is voor hen natuurlijk ook moeilijk nu de cijfers weer oplopen en ook in het ziekenhuis het aantal bedden weer vol komt te liggen. Dat het natuurlijk moeilijk vol te houden is, dat het maar een griepje is en dat er dus een moeilijke draai is om nu weer te gaan zeggen ja, maar het komt omdat het kabinet niet serieus genoeg heeft genomen.

[00:36:47]

Ik denk dat ie daarom dacht misschien blijf ik maar weg en dat ze van Haga als een soort rechtsbuiten nu een beetje met de in de hoek van Lange Frans en zo euh laten opereren zodat ze die mensen wel naar voren trekken, maar dat dat per boot op dat bord altijd nog kan zeggen ok, maar die van haha ja uh, als t echt blijkt dat dat gekkies waren zeg maar dat ie dan kan zeggen nou die van die komt ook niet bij mij op de lijst.

[00:37:09]

Die hoorde niet echt bij ons, maar dat. Ik moet eerlijk toegeven ook dat is wel weer flink door gedacht en het zou een hoop politieke strategie moeten inhouden. Naar vorm gaat natuurlijk heel veel het land in en we hebben ook al Fragments gezien dat gewoon door mensen omarmen dan die anderhalve meter eigenlijk niet gebruiken. Maar ze hebben nu wel gezegd ik had ze sprak in het waarvoor, omdat die evenementen van de komende tijd gaan ze toch echt aanpassen naar alle regels zouden zeggen wel weer aan.

[00:37:34]

Ja, ze houden zich.

[00:37:35]

Dus het is ook een beetje denk want eerst ja, zeiden zij al heet dat Wij zijn de partij die de hele tijd heeft gezegd tegen premier Rutte. Pas op, het coronavirus komt eraan doen. Nu lockdown. Meer. En nu in één keer is het allemaal onzin. Dat is natuurlijk ook wel een beetje lastig. Komen jullie niet als je Hiddema of Baudet tegenkomt in de Tweede Kamer? En je zegt gewoon gedacht dat ze je een hand proberen te geven?

[00:37:56]

Nee, nee. Oh ja. En hij heeft volgens mij al gehad.

[00:37:59]

En dan zeggen ze al jij geeft nou en je geeft geen handen meer.

[00:38:02]

OK, ben je er zo eentje? Nou ja, ja, dus volgens mij geeft ze zelf nauwelijks handen. Het lijkt ook wel gevolgen te hebben voor Forum voor Democratie. Weet je wat Joost altijd zegt? Het EenVandaag Opiniepanel wordt maar toch EenVandaag Opiniepanel. Bij Gijs van t EénVandaag oplopen penalty's dus wel paniek uitgebroken bij het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel en Gijs Gijs was al gewoon zetels in mindering aan het brengen. Wat Gijs Rademaker in de peiling van van EénVandaag, EenVandaag Opiniepanel en Gijs ja, even voor jou.

[00:38:30]

Speciaal hebben we contact met Gijs Gijs Rademaker van het Opiniepanel OIga. Nou wat fijn. Wat fijn dat als Joost op vakantie is dat ik gewoon toch mag komen.

[00:38:40]

Dan zou ik die EenVandaag branding h. Dat zijn jullie goed in. Nee hoor. Ik vind het heel goed om even te spreken, want Forum voor Democratie kreeg deze week een uh, een tikje in de peilingen. Hoe zit dat? Ja, wat je in bredere zin? Krijgen ze die stijgende lijn eigenlijk maar niet te pakken? Ha, want voordat die Carlone crisis begon hadden ze zo'n 15 16 zetels in januari. Nou, dat is dus bijna net zoveel toen als als de concurrentie als Geert Wilders.

[00:39:06]

Maar toen kwam dus die korona crisis. Ja en Marleen, die zijn het al net al terecht. Ze haalden allebei snoeihard uit naar het kabinet. Dat werkte niet hè? Uitgerekend hun kiezers, die liepen toen naar Rutte toe. Maar sindsdien zie je dus dat de PVV zich heeft hersteld. Hij staat nu op 20 zetels bij ons in in de peiling en is ook echt duidelijk nu de tweede partij van het land. En we zien Forum eigenlijk elke maand verder wegzakken.

[00:39:32]

Ja, we noteren deze maand bij ons in de peiling van EenVandaag en Ipsos 7 zetels. Ja Sander, ik heb ze. Sinds hun opkomst ruim 3 jaar geleden heb ik ze niet meer zo laag zien staan als nu.

[00:39:43]

Nee, dat was dus min 3 in één maand voor die 1 voor die partij. En die zetels gaan dan naar de PVV. Ja ja, je ziet heel duidelijk dat dat. Dat dat communicerende vaten zijn hebben we. Als je kijkt naar naar wat er in de hoofden van van grote kiezers groepen zich afspeelt, dan zou je eigenlijk verwachten dat het communicerende vaten zijn met de VVD die natuurlijk nu torenhoog staat bij ons veertig zetels. Maar ik zie eigenlijk als ik naar kiezers geroepen kijk, eigenlijk maar één groot duidelijk communiceren.

[00:40:12]

En dat is PVV en Forum. Daar lopen kiezers heen en weer. Maar komt het omdat Geert Wilders actiever is in de debat werd erover.

[00:40:20]

Dat is iets breder dan dat. Maar je hebt gelijk dat het de belangrijke oorzaak voor de voor de ja. De dalingen deze maanden van Forum is het succes van Wilders. Wilders was op tijd terug van vakantie deze zomer hè, om het kabinet die zorg salaris is even goed in te wrijven. Wilders heeft ook kritiek op het kabinet, maar hij zegt niet. Het virus echt onzin is het. Zoals Bodart die zei dat het hoopgevend zei, die dat het statistisch weg is in Nederland en het virus.

[00:40:45]

Dit is een hele riskante strategie. Als het inderdaad een strategie is van van bodem, want aan de ene kant en het verzet groeit bij relatief kleine groepen mensen, zie je dat dat ze zich minder aan de regels willen gaan houden. En dat is wel twee keer zoveel als in maart en april. In onze peilingen hadden zo'n jong, zo ja, één op de zes mensen die die zich niet helemaal aan die regels. Ja, da's best veel hoor denken.

[00:41:06]

Ja ja dus. Dus je zou zeggen dat ze een goede groep om je op te richten hé. Want ja, je onderscheidt je van de andere politiek leiders en je geeft die groep echt een en een hele duidelijke stem. Maar ja, die ICES lopen weer vol en er zijn dus ook veel kiezers die deze houding onverantwoordelijk vinden. In alles zie je de laatste maanden. Euh, dat Forum een manier zoekt om om te gaan met die korona crisis? Ja.

[00:41:28]

Volgens mij bood het antwoord deze maand dus ook nog niet gevonden. Het kan nog komen, want je weet natuurlijk niet wat er gebeurt, maar ze zijn nog steeds zoekende en grijs.

[00:41:36]

Kan je ook misschien concluderen. Ik weet niet of jij daar iets over hoort. Als je je onderzoeken doet dat Forum misschien een beetje teveel in die hoek gaat zitten waar ook de complotten rondgaan.

[00:41:47]

Ja dat. Dat heeft ie eigenlijk direct mee te maken natuurlijk. Jullie hadden net over tissue Booi. Uhm, Lange Frans. Precies. Vorige week gingen natuurlijk heel erg over Femke, Louise en over euh. Ook over de Shy Boy en over al die andere BN'ers die zeiden herstellen ik doe. Ik doe niet meer mee. Maar ja, politici zijn natuurlijk in zekere zin ook Influence Wars. En zeker als. Als ik kijk. De afgelopen jaren hoor naar bijvoorbeeld wat Wilders zegt en wat Bodar zegt en hoe kiezers die leiders van hun partij volgen, dan zie je dat dat effect op kiezers van die twee partijen veel groter is dan bijvoorbeeld op kiezers van midden of linkse partijen.

[00:42:23]

Kiezers van van die partij van voren met PVV staan altijd eigenlijk als n man of vrouw achter hun leider en de uitlatingen die hij doet, terwijl bijvoorbeeld kiezers van GroenLinks best nog wel kunnen zeggen van ja, ik stem GroenLinks. Maar ik vind t eigenlijk ook niet dat Klaver het zo goed doet de laatste maanden. Nou, dat zul je een PVV kiezer of een of een forum kiezer veel minder horen zeggen. Dus in die zin durf ik wel te zeggen dat zij misschien wel een grotere invloed op hun achterban hebben dan partijleiders van andere partijen.

[00:42:48]

Nog één vraag in het voorjaar zagen we wel toen het virus oplaaide. De populariteit van het kabinet ook toenam. Zie je dat nu ook weer een beetje? Of hebben ze er juist last van dat veel meer mensen de regels nu onduidelijk vinden?

[00:43:01]

Nou, dat woord is een hele belangrijke onduidelijker om ja, dat is het goed gevonden. Zorgzamer dat. Nou ja, wat heet het? Het is wel het woord dat je velen vinden al sinds de zomer. Dat het dat het kabinet sneller, harder en duidelijker had moeten ingrijpen. En die onduidelijkheid, die die die zich nu nog een beetje door. En dat zorgt ervoor dat wij zien dat het het vertrouwen in de aanpak verder daalt. Dat dat. Dat dat zat op 60 procent.

[00:43:27]

In de zomer. Dat is nu 49 procent. En dat is echt laag. En in de eerste golf zag je juist. Net als het aantal ziektegevallen steeg het vertrouwen in die aanpak ook stijgen. Het enige lichtpuntje voor de crisis ministers is wel dat ik het vertrouwen in die jongen en Rutte de laatste twee weken echt zie stijgen. Ja, dat is toch heel raar? Dan is er minder vertrouwen in de aanpak, maar meer vertrouwen in de ministers die de aanpak uitdragen.

[00:43:52]

Ja, maar de aanpak is breder dan dat. Ha ha. Als je als je het vertrouwen in de aanpak. Dat gaat ook over de test capaciteit bij de GGD's. Maar daar staat toch die die jongen voor? Wat zou je zeggen? Nee, dat is ook. Dat is ook zo. Maar uiteindelijk is het toch ook misschien zo simpel dat je de laatste twee weken twee mannen daadkrachtige taal ziet uitdragen in persconferenties waar ze ook echt weer hardere maatregelen aankondigen?

[00:44:16]

Ja, en wij zien onmiddellijk dat beide heren dan 10 procent stijgen. Wat vertrouwen betreft. Nou, dat moet een steuntje in de rug zijn. Dankjewel Gijs, een klein steuntje voor je bijdrage tot de volgende keer. Uhm nou Marleen, we gaan gewoon de komende tijd ook met Joost in de gaten houden hoe Forum zich gaat manifesteren. Ja, en heel veel andere partijtjes ja. Maar ik vind het toch altijd interessant hoe die zich in deze deze crisis opstellen.

[00:44:40]

Maar misschien moet je volgende week met Joost even het SP journaal ook doornemen? Zeker, maar dat is wel iets anders dan het Forum Journaal. Het is meer een spotje. De voorspelling. Kijk, wat vind je van deze rubriek dan? De wandelgangen? Al die door elkaar lijken? Ja, dat vind je wel leuk. Vorige week had ik met Joost de Voorspelt of Grapperhaus na afloop van de ministerraad zelf weer zou beginnen over zijn euh, huwelijk en dat het daar allemaal niet goed gegaan is met die anderhalve meter.

[00:45:18]

Of euh, dat dat door de journalist gevraagd moest worden? Ja, want het ging er wel over. In het interview na de ministerraad eijndhoven maar nu d. Dit keer moest er echt naar gevraagd worden. Oh, dus ik heb een punt. Nee, je hebt er verloren hé. Ik zei euh ja Joost, zij begint er zelf over. Ja, hij is er nu niet bij, dus ze kan het punt makkelijk binnenschuiven. 2 2 na de zomer.

[00:45:38]

Je groeit. Euh. Joost en Nick hebben al eens voorspeld wie het euh bij 50+ gaat worden.

[00:45:45]

Ja, ik zeg Denhaen, maar ik doe er ook voor een bonuspunt. Mag ik er nog iets bij? Goeken Ja, doe maar. Ik denk dat Van Brenk zelfstandig gaat beginnen. Ze wordt meteen weg uit de 50 restfractie weg uit de 50Plus fractie van. Handel jij nu met voorkennis? Nee ok. Nee. En Van Royen? Uit de Eerste Kamer. Die gaat met haar meedoen. Dus dan kan je de groep van pensioen. Keihard voor je pensioen, keihard voor je pensioen.

[00:46:11]

Zoiets. Dus mag je dat voor bonuspunten?

[00:46:14]

Ja, je had natuurlijk Jezus. Die haal je toch denk ik toch niet binnen? Want ik denk dat dat niet gaat gebeuren.

[00:46:19]

Ik heb wel de naam gezegd, maar zit hier nog wel. Wat je bizar zegt ook daarna is de saaie.

[00:46:24]

Dus zal ik dan Van Brenk zeggen ja, dan zit jij met Joost. Die heeft het ook Joost. En ik vind het één van de. Ja hoor. Ja, wij hebben dat opiniepeiler weten. Dat volgen gewoon de lijn van het partijbestuur. Heel goed. Nog een voorspelling over die euh Corona AB.

[00:46:41]

Ja die gaat het wel halen denk ik wel dat het nog even duurt voordat die echt helemaal landelijk ingevoerd wordt.

[00:46:45]

Denk niet dat dat woensdag gebeurt als er dinsdag overigens. Maar hoe wordt dan de verhouding in de Eerste Kamer 38 37 is net de meerderheid. Je gaat me wel meer dan dat denken.

[00:46:57]

Jij bent één van de agaath ook wel voorstemmen en GroenLinks uiteindelijk ook wat denken te zijn. Ik denk dat alleen voor hem en de PVV vooral tegen gaan stemmen.

[00:47:04]

OK, en dan zeggen we 50 zetels voor. Ja dat we dat. Ja hoor, zeg ik negenenveertig. Nee, ik zeg dan 60 voor. Zo ja, eigenlijk.

[00:47:16]

Heb groot vertrouwen in de EP. En nog even aan het slot een kleine fuck it. H. Oh sorry, dat mag. Leuk dat jullie de ware. Fijn dat jullie meededen, durf ik meteen te zeggen. Monteer. Euh. Tot volgende week. Ik voorspel dat Joosten dan weer is. Dank u over t luisteren. We zijn ook daarvoor op Instagram toe. Dat en tot later jouw eerste werk moest dat ook nog, maar pas nu nog op de valreep op Instagram.

[00:47:42]

Doei!