Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Outcast Podcast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp. Nu trapt in de grond en nu steken we nog een mes in zijn rug. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS. Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Xander van der Wulp en Joost Verlies. Ik heb er geen herinneringen aan. Welkom bij een nieuwe stemming door alle plotwendingen deze week zitten er twee afgepeigerd politieverslag sjonge jonge en gaat die wel? New B. B.

[00:00:46]

Ik ben echt echt versleten tot op het bot. De auteur van het boek, onder andere het boek Politiek van het gezonde verstand, had een niet al te beste week. Het gezonde verstand leek even een beetje weg, maar dat Forum voor Democratie, Joost, veel is er al over gezegd. Het was een ranzig gevecht. Zo plat. Heel plat. Ja, moeten wij daar nou wel iets mee sportgames negeren? Ja, wij zijn altijd van de inhoud.

[00:01:12]

Dat weten mensen de vaste luisteraars wel.

[00:01:15]

Dus euh ja, ik heb wel veel berichtjes gekregen. Ja, zo wordt er toch nog zo even eventjes over. De extra lange podcast of een extra podcast kunnen misschien wel eventjes. Eventjes behandelen. Ja, en wat echt belangrijk is de verhoren van Rutte, Wiebes, Asscher, snel etcetera. In de toeslagen affaire. Zoals Tamara van het zei ik was in de voortuin bezig met het maken van een mooi perkje, maar ondertussen stond de achtertuin in de fik met beveel.

[00:01:42]

We hebben veel metaforen gehoord in deze week en na. Natuurlijk Korona, je zei. Pijnlijk zeker dat hij er naar zijn. Cardona Catriona Qiao Qiao na hebben we deze week iets minder over gehoord. Maar we praten even bij met Hugo de Jonge. Ongelofelijk veel te bespreken. Weet je wat mij opviel? Nou zeg het dus ja, ik ga. Ik wilde eigenlijk toch meteen mee beginnen. Ik kan daar niet omheen. Het was een knallend politiek conflict.

[00:02:06]

Het is nog steeds niet echt helemaal opgelost. Zijn er al wat maatregelen genomen? Gedoe met de jongeren? Hele extreme gedachte. Dan denk jij. De SP? Ja, ja, daar heb ik dus deze week jawel, allebei spijt. Totaal geen tijd voor gehad. Jan Jannie Visscher, de voorzitter van de SP. En Olaf Camerin, de voorzitter van Rood! De jongerenafdeling. Die hebben een conflict en hij is de partij uitgezet.

[00:02:35]

Hij is uit de partij gezet omdat zij sleutelfiguren zijn in een communistisch platform. Marxistisch Forum werden betiteld als geradicaliseerde zolderkamer communisten. Allereerst heb ik zelf geen zolder om van de SP een communistische partij te maken en verder vind ik het jammer dat ze leden wegzetten als gevaarlijke gekken. En de SP is geen communistische partij. De SP is een socialistische partij. Een overgrote meerderheid van de leden vindt ook dat ik de rechtmatige voorzitter ben van rood. Dus ja, dat ben ik.

[00:03:05]

Ja, dan kunnen wij dat niet langer ondersteunen met het geld van onze leden. Wij hebben de ondersteuning gestopt.

[00:03:11]

Grote impact voor de SP.A. Toch een flink conflict? Jazeker, want de jongerenvereniging is daar ook belangrijk. Met campagne voeren. Die heb je nodig. Die gaan de deuren langs de vijver. Kweekvijver van talent. Ja, uhm. Maar waarom krijgt dit dan minder aandacht? Ja Joost, dat ze normaal denken. Maar ja, kijk, het probleem is. Kijk, het heeft natuurlijk best de aandacht gekregen. Zekerheid wat ook in het journaal gebracht deze week.

[00:03:40]

De fragmenten is daaruit. Maar de partijleiding, de partijleider is daar bijvoorbeeld niet bij betrokken. Uiteraard niet minder. Dan ga ik niet de machtsbasis van de partij hier in Den Haag. Het gaat niet om de zetels hier. Hier stappen Kamerleden van Forum op en in. In de Eerste Kamer. Dat maakt het wel echt wel een hele ander Bentelo, de crisis, maar voor de SP. Een hele ingrijpende gebeurtenis. Ik denk dat zij ja, als je dan toch zo'n crisis hebt, dan kan je maar beter deze week hebben dat ze anders wel gedacht hebben.

[00:04:09]

Nou, daar komen we toch enigszins goed weg, want anders was er toch echt meer aandacht voor geweest. Het was natuurlijk een treurige week met anti conflict. Heb je nog wel gelachen soms? Ik heb wel n keer echt heel erg gelachen. Toen waren we op de redactie aan te wachten op een interview met Bodar. Die liet natuurlijk een beetje op zich wachten. De Munk collega stond uren voor de deur en toen kwam die naar buiten.

[00:04:33]

En toen dachten we dat het euh. Dat het hier hectisch was. Of binnen die partij. Maar in Amsterdam op straat. Daar is het pas echt hectisch, want we kregen m dus voor de camera en de geluidsspoor die waren gemixt. Normaal heb je één, is de microfoon en hoor je moderne rest is de achtergrond. Maar op de redactie hoorden we alles tegelijk en dat gaf een heel komisch beeld. Alsof Bode. Euh ja, letterlijk kinderen tussen tussen een grote fiksen rond ofzo.

[00:05:01]

Nou, ik wil de integriteit van de partij beschermen. Wij hebben niets te maken met racisme. Het is overal Valen, als die maar blijft. Er worden weer heel veel spinnen gecreëerd. Walgelijk. Mensen moeten geroyeerd worden. Een gemeen machtsspel, een coup te plegen met een karaktermoord op mijn oren, dreigt z'n ziel te verliezen. Als mensen een beetje waardigheid zouden hebben, zouden ze de eer aan zichzelf houden om zelf een eigen club op te richten. Dat is toch heftig?

[00:05:27]

Ja, dat was niet eerlijk. Was niet goed. De om de leden te laten blazen dat de partij. Dat is onacceptabel. Jongens, denk je wel. Nou ja, da's Amsterdam je. Maar het is wel grappig. Dus als je de. De politie komt dus ook voor karaktermoord. Ja, ze hebben het nog steeds niet kunnen bewijzen ja. Wat viel jou op na? Ook een van de spaarzame momenten dat ik deze week kon lachen was die die brief van Nicky Pauper.

[00:05:53]

Wij die natuurlijk eigelijk een hele trieste inhoud heeft hé. Want daarin wordt er worden alle uitspraken van Thierry Baudet is op papier gezet van binnenuit. Maar hoe die begon? Ja, toen dacht ik viel mij ook iets op. Ja, ik denk dat had ik al voorspeld. Ging over muziek. Ja, dat is Baudet aankwam of zei zij kwam een uur te laat in de keer Pauw. Het was dus de de stemming al onder en onder het nulpunt bereikt.

[00:06:16]

Ja, beland doordat Hans en Baudet ruzie hadden over de muziek. Ja, nou nee. Laten we eerst even kijken. Dit is Baudet. Jan Wagenaar Parcifal als dit jaar mooi en Eerdmans is een kind van de jaren 80. Ja en van de jaren negentig. En dan kom je hieruit dat het.

[00:06:59]

Nou, daar ga jij ook lekker op? Ja, zeker zeker. En we kennen natuurlijk Joost Eerdmans hier in Den Haag.

[00:07:04]

Ook als DJ Jopie die uit zijn LPF tijd nog. Daarna gaat ie op de eindfeest ook nog geloven dat toen ook al. Ja maar jij euh, jij hebt. Paar weken geleden al gezegd nou toen O. Eerdmans bij Forum kwamen zij. Nou, dat wordt de ruzie tussen die twee. Eerdmans mag z'n muziek niet opzetten. Nee, want hij is echt waar. Hij is echt een muziek freak. En nu was er dus een bijeenkomst met de top 10 van die partij.

[00:07:27]

Een beetje een teambuilding. Niet helemaal geslaagd. Nee, teambuilding sessie. En toen was er dus ruzie. Hoe is dat verder opgelost dan? Nou ja, kijk dat uh Daya dus helemaal uit de hand gelopen. Maar wij hebben in het kader van de teambuilding. Ja, hebben wij gedacht vandaag. Wat als je nou Waegener een beetje met t toch heb toch laat samenwerken hoe dat dat er klinkt?

[00:08:07]

A kan best nog kan best zitten. Dit kan voor clubs dat dat niet gelukt is. Sorte United Colors of Forum?

[00:08:16]

Ja ja, prachtig. Enzovoort. Ja uhm, nou zullen we dan maar toch die hele kwestie even vanaf het begin af aan euh gaan bespreken? Ja, we hebben. We hebben inderdaad het gevoel alsof we een heel seizoen van de van de serie Forum voor Democratie de downfall in één keer gebint watched hebben. Waar was jij toen je hoorde dat Boudens zou opstappen? Nou, het gekke is deze keer is er zoveel gebeurd. Dat doen we net effe samen buiten liepen.

[00:08:46]

Ik me realiseerde dat ik dacht van ik weet ik heb geen idee meer op welke dag nou wat gebeurd is. Ik kan ik. Ik kan het echt niet meer zeggen. Nee, maandagavond kwam dat ineens binnen. Het was rond halfzeven. O ja, het was gewoon al te veel bij. Vandaag stond ik live op tv. Over iets anders te vertellen ik al over. En toen kwam dus echt iemand. Die bracht snel mijn telefoon. En toen liep er een en en een bandje.

[00:09:06]

Dat liep nog twee minuten. En toen zag ik dat Twitter filmpje. En dat duurde vier minuten. Ja, en ze wilden toch echt vragen me overstappen, heeft ie gezegd. Ja, het was best spannend. Ik zat ook zo snel een beetje te scrollen naar wat zegt ie nou? En toen zei die van ja, ik stel me een positie ter beschikking te hebben. Meent u dat nou echt zeker? Is het? En toen inderdaad. Eigenlijk moesten ze ook een uur later in t Achtuurjournaal proberen samen te vatten.

[00:09:30]

Heel euh, hectisch deze week.

[00:09:36]

Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. De voorzitter neemt de rol van mij over en de partij wordt alleen maar sterker. Daarom stapt ik opnieuw in de sportlieden.

[00:09:50]

Ik schrijf lijsttrekkersverkiezingen uit.

[00:09:52]

Tenzij ik een sleutel krijg, kan ik op dit moment niet in bedekkende. Zijn deze mensen helemaal gek geworden?

[00:09:58]

Ik heb vooral democratie opgericht wat hier gebeurt.

[00:10:00]

Ik had het nooit voor mogelijk gehouden. En nu trap de grond in. Nu steken we nog een mes in zijn rug.

[00:10:07]

Ik ben niet klaar met de politiek. Ik ben niet klaar met voeren. Maar ik ben nog helemaal niet klaar met Nederland, want we hebben nog heel veel werk te doen. Dank je wel jongens. Wat een week na. We zitten alsnog. We zitten nu ook allebei op onze telefoon, omdat ze bang zijn dat er tijdens dit geluidsfragment al alweer wat mails binnenkomt. Ja Niels, ja en dan weer euh. Maar waar begon het? Het begon met die jongerenafdeling die Freek Jansen, die uhm houdt naar speeches en dan zegt die dit soort dingen.

[00:10:39]

En natuurlijk zijn er zij die het met ons oneens zijn. Mensen die ons fascisten noemen nazi's heel erg fout. Het zijn de zelfvoldane moralisten die met een phja farizeeërs en schijnheiligheid prediken tegen alle vormen van moraliteit. Nihilisten die alles en iedereen zwart maken dat opkomt voor onze beschaving.

[00:10:58]

Aparte gast wel hoor je Freek Jansen, maar Bode is goed bevriend met hem. Wilde hem niet laten vallen. Hij is een medewerker van hem in de Tweede Kamer. Ja, en echt de gene die hier in Den Haag dag en nacht eigenlijk bij hem is.

[00:11:12]

Ja, meester heeft aan speeches als Bode daar al de gedachten van iemand anders bij toelaat. En ook het Forum voor Democratie Journaal met hem produceert. Nou, we weten allebei hoe. Wat een grote taak het is om een journaal te produceren. Ha, dan moet je echt wel wat.

[00:11:28]

Wat kunnen en waar d t die bodin h. Die is niet alleen maar loyaal aan Freek Jansen omdat het z'n vriend is, maar ook omdat ie het gewoon met hem eens is. Ha, dat is volgens mij het belangrijkste, want in april van dit jaar waren er ook al van die appjes die uitlekten. En toen heeft wordt Derge zeggen ja, ik ga helemaal nu nergens meer op reageren. Mensen die het allemaal vreselijk vinden, want het is toch eigenlijk gewoon logisch dat jongeren dat doen.

[00:11:55]

Je kunt alleen maar een gegronde mening ontwikkelen als je soms ook is hij even een ander standpunt of even de advocaat van de duivel. Of even je verplaatst en je tegenstander of even doorschieten in een opvatting om eens te kijken wat er gebeurt als je een paar dagen kauwt op een of ander extremer standpunt of juist een extreem gematigd standpunt. Al dat soort zaken zijn wezenlijk voor een vrije samenleving, voor een functionerende democratie.

[00:12:20]

Dus je mag best af en toe even iets van een atheïstische opvattingen hebben en dat je daarvoor micoud. Even proeven en proeven en dan kan je t weer uitspugen of of inslikken. Ja ja, maar dat is wat hij vaak doet natuurlijk. Dus ja, die vrijdag. Dat was uh uh, de bijeenkomst waar het eigenlijk allemaal fout is gegaan. Ha, want dan maar uiteindelijk. Als je als we teruggaan naar die appjes is natuurlijk wat je wat jij zegt het hè?

[00:12:45]

Het wezenlijke probleem dat is die vrijdag ontploft. Is dat inderdaad? Het draait niet zozeer om die Freek Jansen en de jongere club met een appjes. Het draait erom dat Jerry Bodde waarschijnlijk het meest met mij eens is, men mee zit te Eppens die die de jongerenbewegingen en het niet optreden tegen dat soort appjes en dan wel leden royeren die daarover vertellen aan de pers. Dat zat al bij velen dwars. Maar toen op die vrijdag is het echt euh ge escaleert omdat Bodar zich daar nogal grillig gedroeg.

[00:13:18]

Ja, ja, ja, dat is een mooi woord. Ha, grillig is misschien wel een euh, wat softe benaming voor wat er.

[00:13:24]

Maar ik denk dat er mensen afgeperst begrijpen dat ja wat ermee bedoeld wordt. Want euh, zeiden ze. Hij is eigenlijk volledig in de complottheorie gegaan. Ja, dat ging daar eigenlijk nooit eens zozeer over. Over die over die appjes en over. Maar dat ging daar beginnen over Korona. Hij wilde Yona juist wel, hebben we ook een paar weken geleden geconstateerd.

[00:13:43]

En daar wilde hij voor. Dat is ook wel gek he? Dat al die die die boodschap vorm van Forum voor Democratie uh anti-immigratie Kree. Zeer kritisch op de e u. Een meer directe democratie. Ja, dat was een keer niet meer belangrijk voor de campagne, terwijl dat de kern van Forum is. Hij heeft die jaren zelf ook gedaan. Maar nu kwam daarbij het thema Vrijheid, vrijheid. Want dat is ons afgenomen door Korona. Ja, hij maakte een hoop grapjes over bijvoorbeeld die Nikky Power, die dan zei nee, dat mogen we niet zeggen, want het is anti-semitisch.

[00:14:18]

Ja naar ja eigenlijk.

[00:14:21]

Dat was ook nogal wat. Wat? Euh. Ik heb geprobeerd ook de laatste twee dagen bij mensen toch te. Van jou. Hoe gaat dat dan als je in de omgeving van hem bent? Of op zo'n bijeenkomst? Al die mensen zien hem natuurlijk niet dagelijks. De mensen die hem dagelijks zagen waren de mensen hier in de Tweede Kamer. Freek Jansen en die andere jongetjes die daar omheen lopen. Ja jongetjes, ja voor ik vind dat jongetjes. Ja ja.

[00:14:44]

Maar omdat jij zo'n hele meneer ben of omdat ze jong zijn. En euh, hij ook een beetje het een beetje van die van die te te jong volwassen mannetjes. Of zeg je dat dus van die van die van die? Ze zien eruit alsof ze veertig zijn en dat zijn ze niet. Nee, en dat soort euh ja clubje. Maar dan een beetje je clubje. 30 ofzo. Ja, van die belegen broodjes ouwe kaas weet je Dee Dee Dee, dat soort types.

[00:15:04]

Maar goed, dat doet er niet toe. Waar was ik? Euh ja, dat. Die mensen doen dus niet al te vaak zien.

[00:15:09]

En dan maar goed loswal. Los daarvan waar het waar waar het om gaat is dat ie wat hij heel vaak doet. En dan zegt ie extreme dingen. Als je er op aanspreekt, dan zegt u dat het een grapje was. Ja en en daarmee voelt u dus aan of jij er tegen kan, of jij of jij het hier testen. Hij te. En als jij dus dan reageert ik vind het niet leuk dan dan. Dan zouden zich daarna iets meer inhouden en zo Tasty af bij wie ze echt kan zeggen wat dividend.

[00:15:34]

Wat die vindt? Ja en en en euh. Maar dat is heel verwarrend voor sommige mensen. Wat je moet. Tuurlijk voorstellen die mensen die die kijken best tegen me op. En die. Die zijn bij die partij gegaan vanwege hem. Dus die zitten er toch van nature minder kritisch in. En dat is dus heel erg verwarrend voor die mensen. Maar in de loop der tijd met ons als apotheose afgelopen week vrijdag. Ja, toen barstte de bom voor.

[00:15:56]

Voor heel veel mensen en die een Nikky район. Verwijde nummer drie, die heeft dat allemaal opgeschreven. Die kreeg toen steun van verschillende mensen en dat gebeurde eigenlijk allemaal. Uhm. In een televisie uitzending. Toch denk ik nu al qua politieke televisie wel een historisch behoorlijk. Ik kreeg een beetje het idee dat Baudet die had de avond daarvoor Bubo gezeten en tijdens BBO was die brief van Paauwe. Uhm openbaar geworden. Toen kon niet een beetje op reageer, maar de volgende ochtend ging het helemaal los.

[00:16:31]

Ik had een beetje tiercé, dat programma van vroeger in de hoofdrol. Ja, dat het Baudet in de hoofdrol was, maar dan in plaats van gasten die je alleen maar met lof overladen, kwamen onze critici deze lui uit live uitmaken. Maar met als leider ja, met als hoogte of dieptepunt. Euh. Toen Eva Vlaardinger Broek. Uhm ook haar steun aan Pauw en haar Brive betuigde.

[00:16:55]

Splitsen van Turkije. Dat is denk ik op dit moment nog nog niet. Voetbal van iemand die aan het verliezen is en die iemand die wanhopig is. En ja, ik sta achter het kamp van het bestuur. Als we daarom Vancamp moeten bespreken en nu samen met Joost Eerdmans is, kan ik bevestigen dat dit de gang van zaken is.

[00:17:15]

Ja, ik vind het verbazingwekkend dat iemand op deze manier. Ja, ik moet even wennen aan het nieuws. Ja, je hebt toch euh, jarenlang met iemand? Euh, ik ken je al heel lang.

[00:17:33]

En je bent geëmotioneerd. Het raakt u. Ja, ja, maar het is. Het is zo evident dat er ruzie is. Waarom moet ik dat?

[00:17:46]

U bent? Bent u teleurgesteld nu in Vlaardingen beroep? Nu dat zei duidelijk niet uw kant kiest? Ja, ik ben. Ik ben heel teleurgesteld.

[00:17:54]

Maar terwijl even toch gewoon even op een andere mening wilde kauwen. Ja ja, dat dat. Dat doe je dan een paar dagen. Weet je dat ze ook wel dat dat allemaal zo'n publiek gaat hé? Ha ja, nee, het is wat het was. Wat dat betreft was het ook wel gewoon echt oorlog. Alles was geoorloofd. Ja, nee, het was ook oorlog hé. Ik heb ook e e n bijzonder moment deze week, want je je komt op verschillende plekken.

[00:18:17]

En euh, ik was ik. Ik ga niet zeggen waar ik was, maar op een plek waar waar in geval. Euh, mensen van vorm waren. En toen? Euh, spannend. Janacek inspannend. En toen? Dat heb je in dit soort situaties. Dan raken mensen emotioneel. Waarom kan je niet zeggen jullie waren aan het kauwen op een paar dingen bij me mee.

[00:18:34]

Ik ben ik. Ik was maar zeggen niet in een ruimte waar mensen wel waren. Maar ik werd zo emotioneel gesproken dat het voor mij hoorbaar was. Dus ik heb iets gehoord wat niet voor mijn oren bestemd was. Top. Ja, ik ga niet zeggen waar, maar je gaat wel zeggen wat je hebt gehoord. Ga je wel zeggen wat ik heb gehoord, want dat is gewoon een feit. Nou leuk dat euh, dat iemand zei. We moeten nu gaan.

[00:18:54]

Het is totale oorlog. Hij begon op mij. We moeten nu gaan vertellen dat Sherri een racist is. Een seksistisch en een antisemiet. Toen dacht ik zo dit. Dit is dus wat h, want het is binnenkamers al wij. Bij ons wordt dat altijd verweten. Als je het hardop zegt, maar dit wordt binnenkamers hardop uitgespit, waren we wel zijn tegenstanders binnen de partij. Dat de reiniger scherp, scherper, duidelijk, scherper. Duiding Alexander. Ja, maar dat natuurlijk echt dat je als je als je dat hoort denk je jemig.

[00:19:26]

En ook van euh, wat hebben mensen zichzelf aangedaan? Wat zijn mensen opportunistisch geweest door? Is dus eigenlijk blind achter om aan te lopen? Ja, nee. Kijk. Neem je. Neem Joost Eerdmans. Als je gewoon het hele oeuvre van bouwde bestudeerd, dan dan dan moet je bij jezelf denken. Wil ik daarmee in zee? Kijk je inderdaad alleen naar de website, de standpunten en wat hij hier doorgaans gewoon in de Tweede Kamer zegt? Ja, dat snap ik nog wel.

[00:19:55]

Maar als je gewoon even verder kijkt dan je neus lang is, dan weet je toch dat je daar niet moet zijn. Die Eerdmans zeg je dan opportunistisch? Ik vond dat wel een beetje. Hij was ook snel deze week al ziende blind he. Hij had maandagavond dat moeten gezegd. Turkije, ik geef dat lijsttrekkerschap op en direct was jood Joost Eerdmans daar. Ik zou het heel graag doen.

[00:20:19]

Ik voel ook dat ik dat misschien wel moet doen als we als daar niet een betere is. En dat laat ik ook aan de leden uiteindelijk over. Uhm, het is onverwachts. Ik bedoel ik stond twee jaar geleden nog trots op nummer 4. En dat dan? Dat vind ik ook oprecht, vond ik een hele mooie plek. En ja, wie weet gaat dat veranderen.

[00:20:35]

Nou, dit was toch veel te vroeg? Te opportunistisch als je nou Joost Eerdmans ben. Mensen vinden al van. Ja, die gaat van de ene partij naar de andere. Het is om allemaal te doen om euh. Om een beetje aandacht en zo. Dat is zo'n beetje het beeld wat er al is. En dan is bloosde nog maar halfweg en je kandideert je al. Ja, ik vond dat dat wel wat voortijdig. Dat dat dat zeker. Maar ik denk dat op dat moment was de was de V was de de het bestuur bezig met van.

[00:21:06]

We gaan een lijsttrekkersverkiezing uitroepen.

[00:21:08]

Ja maar ja hoef je nog niet meteen. Hij zei van ja, ze hebben mij verzocht en dat is een beroep op me gedaan na en dat zou ik best wel willen. Hij had het toch ook kunnen uitstellen? Nu zijn we 4 5 dagen verder. Ja en euh, hij is de partij al uit. Ja ja, ik heb hem wel verleid om dit te zeggen. Ja, want hij was exclusief bij EenVandaag. De avond bij. Was niet eens exuy, maar dan wel op tv.

[00:21:29]

Kijk maar wil hem graag hebben omdat omdat Gijs van t opiniepeiler altijd belt wat dus de de de de vorm stemmers wat die vinden. En op de vraag van ja, als als ferryboot dus definitief weg is. Wie vinden jullie dan dat de partij moet gaan leiden? Kwam hij er bij Varberg nummer één uit? En daar wilden we gewoon welzijn zijn gedachtes over horen. En toen zag ik op het AD het Algemeen Dagblad. Daar had ie dus al op de website gezegd ik wil de dag erna wil ik dat.

[00:21:56]

Wil ik dat ook horen? Ja, en dan? Dan doet ie dat voor jou. Ja, ehm, Bodar. Die was het. Euh. Die vond. Toen Eerdmans aan het eind van de week zich echt ook tegen Bodar keerde, vond ie dat wat oneerlijk. En in die show die waarmee we net al een fragmentje van orde in de hoofd opbouwden in de hoofdrol. Bij WNL daar uhm, besloot ie toen ook maar eens wat appjes van Joost Eerdmans voor te gaan lezen.

[00:22:20]

Nou ja, ik heb dus hier 1. 2 berichten van Joost Eerdmans zondagavond van. Ik ben nooit op jouw rol uit geweest. Ik zal de partij niet in de steek laten, die niet in diskrediet brengen. Daar kun je op rekenen. En dinsdag? Euh, laten we de rijen gesloten houden in welke rol dan ook. Dan berokkende de elite. Laten we elkaar gewoon goed vasthouden. Kratje bier drinken. We staa. Drinken we snel samen. Ja, maar dat punt is wel dat op zich wel lekker dat alles gewoon nu naar buiten komt.

[00:22:48]

In in. In dat weekend hebben we dus na die vrijdagavond hebben heel veel mensen moesten s. Was het crisis? Ook omdat die appjes natuurlijk in het nieuws kwamen op zaterdag en heel veel mensen waaronder Eerdmans hebben ingezet op. Jij blijft Sherri, maar je laat Freek Jansen vallen toch nog in de hoop dat je hem dus kan kan temmen? Ja natuurlijk. IJdele hoop is. Dat was zijn inzet. Dus kijken. Eerdmans is in die zin ook in in zijn quotes, maar ook in de in de achtergrond gesprekken meer gevoerd om altijd loyaal aan aan aan Baudet gebleven.

[00:23:18]

Omdat hij ook denkt van ja, hij heeft de partij opgericht. En ook wetende dat je alleen maar partijleider kan worden. Als Baudet zegt ik ben het daarmee eens. Ja, toen die samen met Lennart van der Linden op het bordes van het partijkantoor stond. Dat was dan geloof ik dinsdag. Toen waren ze het eens over de nieuwe rol van Baudet. Toen hadden ze het idee dat hij naar het Europees Parlement zou gaan. Daar had ie eigenlijk al ja tegen gezegd volgens de rest van het bestuur.

[00:23:44]

Dat zou nu een soort Nigel Farage worden, daar in het parlement. Maar de volgende ochtend dat Baudet zich kennelijk bedacht. En toen nam die weer stiekem een videootje op. Ja, en dat was dat was voor Verlent. Van der Linden, die ook een goeie vriend is van Van van Baudet en heel loyaal is. Die zat eigenlijk een beetje tussen Kamp. Je had dus de mensen. Nanninga die echter al vrij snel zeiden van ik ben er klaar mee.

[00:24:05]

Je had de totale loyalisten ja en en voor Lennert Van der Linden. Die werd dus omdat die dacht na. Dan probeer ik het netjes te regelen. Die werd voorzitter van de partij. Ja, die wilde echt nog dat ze er samen uit konden komen. Ja en en. Maar omdat Baudet dus weer solo ging, was dat voor hem echt ontzettend ingewikkeld. Maar hij heeft wel geprobeerd inderdaad te bemiddelen en te zorgen dat dat het allemaal goed zou komen.

[00:24:26]

En aan het eind van de week deed bestuur dan een voorstel en dat was de druppel. Waarom iedereen nu weet waarom de rest? Euh ja. De echte critici. Die liepen toen weg. Want bestuur had kennelijk geen zin in een echte, een moeilijke juridische procedure en zeiden een jaar later tambour aan de leden over of Botel lid mag blijven. Ja en en. En toen dachten zij van ja. Kijk en luister, wat moet je doen om een geroyeerd te worden bij een politieke partij als je dat lef niet hebt bij me weg?

[00:24:52]

Maar dat is interessant. Volgens het verenigings recht, dat zagen we bij Denk. Weet je toen? Euh, is druk als Dagan wilden barriere. Dat is een. Dat is een ingewikkelde procedure. Dat is een soort, een soort ontslagrecht. En dat moet je ook heel goed motiveren bij een rechter. En dan heb je moet je ook iemand eerst een brief sturen? Dat is er allemaal. Allemaal vastgelegd in de in het wetboek. Maar je kan ook het lidmaatschap opzeggen van iemand is veel simpel, net zoals jij als jij lid bent van de voetbalvereniging.

[00:25:13]

Kan jij het lidmaatschap opzeggen als lid? Maar dan dat de vereniging kan dat ook? Dat is mij. Hebben ze dat zo gedaan? Bij Rood? Ja, naar de SP.

[00:25:20]

En dat is dat d dat v d. En dat wordt marginaal getoetst door een rechter. Maar goed, dat moet je moet je wel willen. Andere kant vind ik het ook wel eerlijk dat als je zo'n grote ledenorganisatie bent, dat je zo'n bestuurscrisis dat je dat voorlegt aan de leden met je hét forum voor democratie is op zich natuurlijk wel een nette oplossing. Het is op zich. Ik denk dat bodem bij de leden ook best nog wel wat steun had gekregen.

[00:25:44]

Ja, en dat was natuurlijk voor heel veel mensen de reden om te denken van ja. Dit is zijn zijn ticket om terug te keren. Jij noemt net oo Öztürk van Denk. Die hield zich natuurlijk echt krampachtig vast aan die rol. En dat vond ik juist zo opvallend deze week dat Baudet dus eerst eigenlijk z'n formele taken een beetje zomaar leek weg te geven en zich halverwege wege de week bedacht. En toen dacht nee, maar zo makkelijk krijgen ze maar niet weg uit mijn eigen partij.

[00:26:09]

Ja, maar dat is dus een vraag. Euh, wie heb ik aan jou? Die cijfers stel ik ook mezelf? Ja, hebben we deze week? Vanaf het weekend gekeken naar Thierry Baudet die een vooropgezet plan had en die wist dat het zo zou eindigen? Of is dit ene naam impulsiviteit en wispelturigheid? Wispelturigheid? Dat is mijn antwoord. Ja ik. Ik sluit me daarbij aan en dat denk ik ook bij dat beeld. Wat geschetst wordt van die vrijdagavond dat Baudet niet heel euh, stabiel is eigenlijk gewoon.

[00:26:38]

Ik denk dat ze misschien ook euh ja, maar wij zijn natuurlijk politiek commentatoren en hebben we een podcast. Maar misschien dat euh, dat de twee psychiaters ook eens een podcast kunnen beginnen en dan dit onderwerp kunnen behandelen. Ik vind het een van de redenen waarom ik ook zo moe ben is los van dat je heel veel uren heb gewerkt en hard heb gewerkt, is dat Thierry Baudet. Kost me eigenlijk al jarenlang ontzettend veel energie. Ja, hij stelt de journalistiek ook wel af en toe voor een dilemma.

[00:27:06]

Het was al met z'n met zijn opkomst. We hebben een paar weken geleden verteld hoe ik met met Max van Weezel ermee worstelde, hoe Max ermee worstelde en dat je dus iedere keer naar iemand kijkt dan je denkt. Wie is nou? Wat is nou de echte sherry bodega? En nee, ik ben in de loop der jaren. Ik kan het moment niet meer prikken dat ik dacht ja. Ik heb het idee dat deze jongen in zijn vrije tijd extreem rechtse denkbeelden op nahoudt.

[00:27:28]

Anders dan het programma van Forum voor Democratie en de dingen die in officiele gelegenheden zegt en af en toe de camera's die in een laat debat had dan hij voor één keer is Salonga.

[00:27:39]

Terwijl hij zo de bevolkings theorie is die een keer ooit mee begon, werd ie ook gelijk door Asscher aan het. Maar als je echt al die handelingen terug leest, kom je er rare uitspraken tegen en je natuurlijk heel veel mensen. Ze worden al boos als iemand tegen migratie is of kritisch op de EU. Maar dat bleef allemaal weg. Binnen. Binnen de lijntjes van het fatsoenlijke en je. Ja, je zit is met een politicus die allemaal dingen doet waarvan je denkt ja jij.

[00:28:01]

Jij houdt er toch al echt extreemrechtse denkbeelden op na. Maar de formele kant waar wij het mee moeten doen in Den Haag als journalist, handelingen, het partijprogramma en dus de macht is precies op de kritiek van Nanninga. Die zei van ja, ons programma is dit en dat wil ik euh uitdragen in bijvoorbeeld de gemeenteraad. Maar Baudet, die roept de hele tijd andere dingen achter de schermen. Normaalgesproken is een politicus uit één stuk. Weet je. En nu zit je dus met een soort gespleten persoonlijkheid.

[00:28:29]

En daar kan je als journalist ook weinig mee. Want je kan wel zeggen want wij worden altijd. Dat kan je wel. Mensen op Twitter. Die willen vooral hele linkse mensen die willen. Het liefst als wij op tv komen. Dat wij zeggen het is een fascist dat als een soort statement Taya dat. Dat maakt het natuurlijk heel. Sowieso dat dat echt een etiket vind wat wel gelijk heel erg ver gaat. Ja, en tegelijkertijd zeker weten. De aanhang van Baudet die weer vindt dat wij hem te kritisch aanpakken dus.

[00:28:53]

En en Baudet deze week ook, die aanvankelijk de hele tijd sprak over trial by media. Uhm, terwijl zijn eigen partij in de fik stond, probeerde die dat nog een beetje af te schuiven. Maar je ziet wel dat het werkt doordat je toch allemaal mensen krijgt van ja, jullie zitten allemaal geruchten te verspreiden. Maar wat hij natuurlijk de afgelopen jaren heeft gedaan is dat alle associaties vanuit de media vragen daarover over extreemrechts. Die zijn altijd gekomen naar aanleiding van gedragingen van zichzelf.

[00:29:20]

Uitspraken als jij gewoon beeldspraak gebruikt die in de jaren dertig populair zijn. Is het niet zo gek als jij neonazi's gaat retweeten? Ja, dan krijg je daar vragen over en ga zo maar door. Uhm ja, dus als je daar mee geconfronteerd dan ontkent die in dat stuk heel ingewikkeld. Maar dat dan krijg natuurlijk altijd de theorie van de The Dark wissel. Ja, daar heb ik moeite mee omdat ik v d omdat die niet hebben klopt. Of omdat je daar als journalist misschien moeilijk mee ook hard kan maken.

[00:29:47]

Maar ook dat er de D. De idee van de Doq 100 fluitje en sluit. Je kunnen alleen honden horen, dus dat dat is dat je signalen geeft aan groepen kiezers van luister. Ik ben het met jullie eens. Bij mij ben je ben je veilig. Dat is bijvoorbeeld door het gebruik van het woord qiao na. Ja ja, dat is een dikke, vette stokwissel. Maar daar zijn de collega's vaak ja, dat doet ie dus om die mensen aan te trekken.

[00:30:07]

En toen zei ik altijd wel ja, dat kan wel wezen, maar dat is wel het domste wat je kan doen. Want als jij gewoon heel strak tegen migratie bent, zullen ze waarschijnlijk toch wel op je stemmen. En door die d'Oc wissels. Ja, dat zijn honderd fluitjes. Maar heel veel mensen hebben ook best goede oren, dus die zijn verstaen door veel meer mensen. En hij stond niet voor niks nu op 4 5 zetels in de peilingen.

[00:30:28]

Dus hij heeft ook een reden waarom het allemaal nu tot de een explosie is. Maar als o doordat hij daar Dena fleurt is het niet het juiste woord. Daar zich maar zeggen mee inliet heeft ie heel veel kiezers verloren en ook door die korona complottheorieën. Dus in feite heeft hij zijn eigen partij daarmee mee mee opgeblazen. Wat hij iedere keer doet is dat ie de SA heeft en hij creëert zijn eigen clubje en Henk Otje. Dat was de remmer in de bobslee en die flikkert die dit onderuit.

[00:30:56]

Ja, en dat is best gevaarlijk. Hij had ie dus een Annabel Nanninga. Die zat nu in die laatste positie als remmer in de bobslee. Oké, eruit. Ook draait en als start dus uiteindelijk de partij als grote machtsfactor. In een ravijn. Met als resultaat dat Helen maar bijvoorbeeld ook weg is en dat Henk Rotje Henk Olten straks weer terugkomt. Ja, want de hele kamer waarschijnlijk als een Henk Otter daar ook nog een beetje in slaagt. Om die om die zoals Annabel Nanninga en Niki Pauvre een beetje in zijn kamp te krijgen.

[00:31:25]

Dan is dat een machtsfactor. De komende jaren in de vaderlandse politiek, omdat er als het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Dan kunnen ze weer kopjes koffie gaan drinken met die mensen. Want uh die die hebben dus best een cruciale positie.

[00:31:38]

Ja, ik ben nog een anekdote over Bodin, iets wat je zelf met hem hebt meegemaakt.

[00:31:43]

Nou ja, dat is ook dat journalistiek en daar hadden we het wel over. Want wat ook lastig is dat wij zien natuurlijk heel veel dingen die die die je niet als nieuws kan brengen en dat het achter de schermen is. En omdat je inderdaad je net psychiaters mogen nooit in het openbaar. Mensen analyseren die ze dus geen patiënten zijn. Wij zijn geen psychiater. Nee maar. Maar waar en wat is nieuws? Kijk, je ziet hetzelfde met iemand die rechts extreme dingen, die zie je je bespreekt het af en toe erg is.

[00:32:08]

Maar. J. J. J. J. Je kan er niet echt een nieuwsverhaal van. Dat is moeilijk omdat omdat we ze hebben dan wel een voorbeeld bijvoorbeeld.

[00:32:15]

Dan ging ik naar hem toe om te vragen wat ie is in het weekend ging doen met zijn euh partijcongres en waren dat dan een beetje over zou gaan en of er nog speciale plannen waren. En toen riep je meteen van euh en je o kom je ook wat leuk man voor jou. Ze zeker ook wat te neuken. Alleen maar lekkere wijven ok. Ja te weten komen of niet. Toen moest ik van de chef naar de VVD. Een straf? Nee.

[00:32:40]

Waar dat? Ja, dat dat denk ja, wat moet. Daarmee is heel. Dat is toch niet normaal? Nee, dat check en en ook uberhaubt dat als je als hij door de gangen heen loopt de ene keer is die hyper een keer een nakijkt die dwars door je heen staan denken ja nee, maar je hebt dus heel vaak. Denk je bij jezelf, wat gebruikt die? Ik heb hem nooit wat zien gebruiken, maar iedereen, want daar hebben we natuurlijk onderling wel over.

[00:33:00]

Van Jemig, wat is ie? Dat liep die weer raar met zijn hoofd omhoog. Maar dat soort dingen die we eigenlijk nooit aan het publiek vertellen. Nee, maar die verhalen komen nu natuurlijk van echte betrokkenen ook wel naar buiten. Maar dat is toch raar dat wij dus. Euh, t waar ik mee worstel is dat omdat je alleen maar het idee hebt? Je kan het nooit hard maken. Nee, dat is als journalist natuurlijk. Ja, maar dan dan.

[00:33:21]

Als je niet hard kan maken kan je het ook niet vertellen. En op het moment dat je dus ook iets ook over zijn ideeën brengt, ontkent niet altijd weer. Dat is vrij verwarrend, maar dat wat denk je de toekomst? Gaat hij nou wel meer een politicus uit één stuk zijn? Of gaat ie die ekt volhouden van. Maar het is geen effect. Hij is zo dat wispelturige. Ja natuurlijk. Ik denk dat het ene uur is die ze maar zeggen rechts en het andere uur is die extreem rechts.

[00:33:42]

Ja ja, ja ja, ik denk dat die de. En dat ie al dat ie gewoon doet wat ie wil en dat dat voor al die andere mensen in de partij niet te doen was. Ja dat ie zo doorgaat. Ja en nee bedoel, dat heeft ie ook altijd gezegd. Van waar mag je niet denken en hebben? Je moet af en toe kunnen filosoferen mag, maar voor een politieke partij is dat best ingewikkeld. Ja natuurlijk, Lodewijck. Als je dit weekend zegt ja, misschien vind ik het wel een heel goed idee om bedrijven geen belasting, maar de laatste oude politiek juist.

[00:34:08]

O ja, zo doet. Zo werkt dat kartel. Daar moet je juist loskomen. Is Baudet nou de winnaar van de week? Want uiteindelijk zit hij er nog in. De rest is weg. Hij heeft zijn eigen partijtje terug. Althans, daar lijkt het op, tenzij de leden hem wegstemmen. Ik denk dat er nog heel veel uh ook uh dirt uh over hem naar buiten komt. Dus hij heeft z'n eigen partij 40. Maar die zaaltjes, die Griekse zaaltjes.

[00:34:28]

Ja, dat is wel net zoals in Griekenland. Ruïnes zelfs, die staan nog. En de Romeinen is het gewoon één grote ruïne. En als hij dan inderdaad lid mag blijven zullen er nog wel meer vertrekken. Hoe is het eigenlijk met Korona in Nederland? Heeft iemand het daar nog over gehad? I wat?

[00:34:45]

Goede zaak Korona, Vullings en Van der Wulp. In de wandelgangen steekt en Demerstrand.

[00:34:56]

Ja, dan rijdt iemand langs met een jas met daarop getekend lock down the silent killer.

[00:35:02]

Die man zit meestal hele dagen in z'n eentje voor de Tweede Kamer. Echt is dat. En die zit er in z'n eentje. Dan heeft ie hangt ie ook T-shirts op met teksten erop. Ook bankiers en rovers. Dat shirt hing daarnet, heeft ie met weggehaald.

[00:35:13]

En hij riep nu even duimpje naar beneden. En Hugo. Meneer de jongen. Wat fijn dat u heel even kunnen spreken. Deze week was er even iets anders seizoen doen dan Corona. Voor journalisten vond u dat wel prettig?

[00:35:26]

Ja, nou euh. Het was moeilijk allemaal te volgen. Dat is. Daar werd weinig rekening gehouden met dat ja, dat we ook nog gewoon ons werk moeten doen.

[00:35:33]

Is dat misschien niet lekker dat de aandacht even weg is? Dat u in de luwte leeuwtje is meestal niet echt een woord dat heel erg past bij de dagen.

[00:35:42]

Nee, maar dat is dus wel gewoon ongestoord hun werk aan doen. Ja, da's heerlijk. Dat bedoel ik. Heerlijk dat je wel even lekker aan de slag kunt. Geen debat, geen lastige journalisten, dat soort dingen. Nee, ik ben al een enkele journalist nog tegenkomen. Maar inderdaad, het aandacht was even ergens anders. Ja, dat heeft jullie ook flink van de straat gehaald. Toch wel ja. Maar hoe is het met Corona? Moeten we ons zorgen maken?

[00:36:01]

Nou kijk, ik had wel gehoopt dat die cijfers harder zouden dalen. En we zien natuurlijk eigenlijk de afgelopen anderhalve week. Zien we eigenlijk gewoon toch stagnatie in die daling? Laatste dagen zie je dan wel weer dat het iets lager is, maar nog steeds een dikke vierduizend besmettingen. En nog steeds betekent dat geen versoepelingen voor de kerst. Nou, daarvoor is het echt te vroeg. Wij hadden gepre. We willen echt proberen een antwoord te krijgen op de vragen die we hebben.

[00:36:26]

Ja, dat snap ik. Dat is ook jullie werkt natuurlijk, maar ik zou eigenlijk ook heel graag anders willen kunnen geven op deze vragen. Maar we hebben gezegd het is beter om dat te besluiten op moment dat je ook echt dichter op op de kerst zit. Dus laten we besluiten op het moment dat je dat je nog wel iets iets anders zou kunnen regelen dan je eigenlijk van plan was zeg maar. Maar dat je toch wel dichter op de situatie zit.

[00:36:47]

Als we nu zouden zeggen zijn we eigenlijk gewoon te vroeg. Dus acht december willen we daarover besluiten. Ja ja.

[00:36:52]

En is het nou uh dat die cijfers niet dalen? Is dat omdat hij gewoon het pakketje slab is dat we misschien wel in plaats van versoepelingen extra maatregelen krijgen? Of is het toch gewoon gedrag?

[00:37:02]

Het is uiteindelijk altijd gedaan. Infectieziektes, altijd gedrag. Helemaal alleen maatregelen. Kunt u wel helpen om gedrag te bevorderen of aan te moedigen. Dus ja, zo kijken we er ook wel naar. Alleen, het is op dit moment gewoon echt te vroeg om daarop vooruit te lopen. En wat we zien is is dus dat dat die daling die stagneert. Maar wat we wellicht zouden kunnen zien is dat dat het zich toch weer gaat doorzetten de komende tijd. Dat weten we gewoon eigenlijk niet.

[00:37:25]

Dus heel goed die cijfers in de gaten houden en op 8 december tot een keuze komen.

[00:37:30]

Corteel gek van de journalisten die dan vorige week vragen om versoepelingen. Nu denken ze ja, misschien moeten we wel strengere regels. Nou nee.

[00:37:37]

Weet je ze wel een beetje lachen? Zag ik een keertje radionieuwsdienst. Ja, ik vind juist iets heel vriendelijk, zeggen ik. Ik snap. Ik snap de gretigheid om het allemaal te willen weten. En ik. Ik heb zelf natuurlijk ook. Ja, we zitten met elkaar. Ik bovenop die cijfers hopen dat het goed gaat. Hopen dat je weer wat kunt met kerst, want iedereen snakt daar naar.

[00:37:56]

Anderlecht gespeeld en nog even, want het is inderdaad radio. Heeft u een nieuw pak zitten?

[00:38:03]

Nou, ik heb er eigenlijk een. Het is een pak al van een paar jaar geleden, maar toch kunnen. Zeker? Ja, ik dacht dat dat er nieuw was en u ruikt ook heel erg fris. Wat is dat laagje voor de luisteraar? Dat is Hugo Boss. Hugo Boss. Ja u dubbels? Ja, dat snap het wel. Ja, dank u wel. 6. In de ministerraad.

[00:38:21]

De parlementaire commissie ondervragingen commissie Toeslagen affaire. Het beeld was ontluisterend, mogen we wel zeggen. En Joost ook nu de politici voor de parlementaire commissie verschenen, was het allemaal niet fraai.

[00:38:37]

We hebben gewoon niet gezien dat dat wat hier onwelgevallige wetgeving was eigenlijk een soort brandende lont was die een gigantische sociale bom tot ontploffing zou brengen. Bij het kopje publiciteit staat. Dit is zuur voor ouders. Daar had ik op moeten uitslapen. Heb ik niet gedaan. Heb ik spijt van mijn jongens? Luister. Euh. Het kan nooit zo zijn dat vanwege al die maatschappelijke signalen wij met elkaar grenzen over zouden kunnen gaan. Dat zal, dat mag nooit gebeuren.

[00:39:07]

Wat verdrietige boel smikkelen.

[00:39:10]

Ja Riemens. Zo liep ie weg h. Doordat nog even te zeggen wat is wat is nou wegge jou? Wat zijn jouw hoofd conclusies?

[00:39:19]

Ja ja, het terwijl die commissie die gaat geen conclusies trekken. Foto. Ja, die hebben het alleen maar over een reconstructie van de feiten. En euh, geen conclusies en aanbevelingen doen is inderdaad wel verstandig. Als wij dan die conclusies misschien maar trekken. Ja, en ambtenaren van de ministeries, die wezen dus naar elkaar. Dat hadden we vorige week al. Maar dat bleek deze week eigenlijk ook weer. Euh, als er een wet is, dan moet je die uitvoeren.

[00:39:48]

En euh, angst voor precedentwerking spreken altijd een rol.

[00:39:51]

Dus als je de schade gaat vergoeden. Dat soort zaken. Ja. En de fraude die moest worden bestreden. Wat weinig aandacht heeft gekregen van. Is de rol van de Tweede Kamer zelf. Dat is de. De zwakte van dit van dit onderzoek. Is dat de rol van de rechtspraak? Want als je helemaal teruggaat. Er is dus ooit een wet gemaakt in het eerste decennium van deze eeuw die wat. Die wet was. Te strakke, te rigide.

[00:40:12]

De hardheid van de wet wordt dat genoemd, de alles of niets regeling. Maar die wet is heel lang toen dat voor de rechter kwam. Dus in conflicten tussen ouders en mensen van de Belastingdienst is de Belastingdienst heel lang in het gelijk gesteld is. De Raad van State heeft hier als rechtsprekende macht ontzettend een belangrijke rol in gespeeld. En de Tweede Kamer tuurlijk zelf ook. Die hebben ooit die wet zelf mee ingestemd. Ja, en die hebben daarna nog vaak aangedrongen op fraudebestrijding, maar niet per se ook op deze dingen die mis gingen.

[00:40:39]

Want dat is wel, dat viel mij op. En dat is ook een beetje wel hoe de media werkt. Is dat als je kijkt naar uhm. De afgelopen decennium zijn er verschillende signalen geweest Bulgarenfraude, PGB vrouwen, fraude en dus die ouders. Dat speelt al vanaf 2010. Dat arsenalen van zijn dat mensen in de knel kwamen. Dan zie je toch dat signalen verhalen over fraude die. Dat vindt de media aantrekkelijker. Dat vindt het publiek is daar verontwaardigd over.

[00:41:04]

De politiek reageert daar heftiger op. Dat leidt tot ambtelijke kramp of het idee dat ze iets moeten doen en signalen van mensen die onder de onder de A. Onder de bus komen van de overheid. Dat maakt ook indruk, maar legt het dus kennelijk af tegen dat. Tegen die angst en die verhalen over die fraude. Ja, en dan hebben we dus twee weken verhoren gehad. Uhm, en ik denk eigenlijk niet.

[00:41:27]

Ik zat zelf ook een beetje met het samen met het OM voldane gevoel van ja, want wat levert dit nou op voor bijvoorbeeld de ouders? Sommige van die ouders waren daar ook bij toen Rutte 1 Rutte verhoord moest worden. Ik zat er.

[00:41:40]

Ik zat in. Die dag zat ik erbij in de Kamer. Inderdaad. En hoe hij het voor hun opnam. Het zou fijn zijn als hij het voor ons zou opnemen. Want ja, wij hebben hier zoveel schade geleden en het duurt ook nog heel lang voordat dat allemaal rechtgezet is. Die mensen eten geen boterham minder en wij naar de voedselbank. Geld lenen van familie weet je. Het is gewoon goed triest in en intriest, ook naar onze kinderen toe.

[00:42:05]

Dat dat. Dat is pas schrijnend en schadelijk.

[00:42:08]

Deze dames zaten bij ons onze uitzending bij EenVandaag ook dat toen zij naar devorige gingen kijken gingen ze tuurlijk allemaal roepen naar de tv, vertelde ze dat ze er blokjes om gingen lopen omdat ze het gewoon niet meer konden konden aanzien. En waar maar dit fragment bij begon was een reactie op natuurlijk. En dat in een van die debatten waarin de Tweede Kamer nogal naar die topambtenaren het had opgenomen opgenomen voor topambtenaren Izy. Dat dat zoiets natuurlijk logischerwijs totaal fout valt bij je, bij de mensen om wie het gaat.

[00:42:39]

Maar ik heb ook nog een paar conclusies. Eigenlijk de informatievoorziening in brede zin. H dus, dus komt heel slecht informatie van boven van beneden naar boven. Euh. Boven gaat het ook mis. Ambtenaren lijken dan toch altijd ook negatieve signalen net iets mooier voor een minister te verpakken. Sommige dingen bereiken de ministers niet. Leem, laag, leem laag. Ministeries onderling is een gedoe. Euh. Ministerie uitvoeringsorganisatie is een gedoe waardoor al die politici die we deze week gehoord hebben.

[00:43:06]

Die zeiden ja, de I. Ik was niet tevreden over die kinderopvangtoeslag wet, maar dat het zo erg was dat er zoveel mensen bij betrokken waren heeft geen van die politici op het netvlies gehad. En een heel groot probleem is ook geweest dat ze de hele tijd gewerkt hebben aan een nieuw systeem. Ha. Ze wilden het helemaal anders doen. Als je er had een had een maakte een andere probleem analyse dan die mensen die door fraude onder de bus kwamen.

[00:43:33]

Ja namelijk.

[00:43:34]

Nou ja, het was sowieso wet. Dat heb je ook meegemaakt. Je moest moet. Van tevoren moet je aangeven wat je denkt te gaan verdienen in een jaar en je uren. Als je daar een foutje maakt en dan weet je niet gestraft. Dan kon je wel een naheffing krijgen. En als jij niet zoveel verdient, kan zo'n naheffing heel snel al zeggen vijftienhonderd euro zijn. Nou, als je dat als je dat overkomt en dat was meestal pas na 3 jaar.

[00:43:52]

Die verrekening, dan weet je dat je dus de jaren erna heb je in één keer een schuld van vierenhalf duizend euro. Ja, en dat was natuurlijk ook wel raar aan het systeem.

[00:44:00]

Ja dus ze wilden dat systeem. Verander ik van euh euh. Commissievoorzitter Van Dam altijd wel goed met z'n metaforen die zei uhm ja. Het was alsof je huis in de fik stond omdat je dacht van naam. We gaan het niet blussen. We bouwen gewoon een nieuwe uhm. Maar uiteindelijk bleek het nieuwe huis dan helemaal niet afgebouwd te worden. En dan was je oude huis dan nog steeds te de fikken. Ja, en dat komt ook dat bij die fraudezaken.

[00:44:26]

Dat vertelt Wiebes, dat een keer bij is gepraat door ambtenaren. Die zeiden toch echt dat er veel gefraudeerd werd. En dan zie je dat dan. Dan verzandt het weer. Maar dat komt ook geld. Bij geen enkele politicus is het ooit topprioriteit geweest. Ze hebben allemaal gezegd er zit een probleem. Uh, maar dit is niet bij de premier. Ha, dat was ja. Het is best uh, best uniek om een zittende premier voor zo'n commissie te zien.

[00:44:47]

Van dan ook wel echt interessant om naar Rutte te kijken. Die hield het er heel erg van zich af. Maar hij was aan het begin. Was ook wel een beetje zenuwachtig.

[00:44:56]

Meneer Rutte. Van harte welkom bij de parlementaire ondervraging commissie kinderopvangtoeslag. U bent ja, minister president. Uhm, wilt u de eed of de belofte afleggen? Zo waarlijk helpe mij God almachtig is de ik kan daar negatief over horen zeggen dat dat de eed is als de eed. Dat is deze. U wilt de eed afleggen. Prima. Zo waarlijk helpe mij God almachtig, zo waarlijk helpe mij God almachtig. Dan staat u nu onder ede en mag u weer gaan zitten.

[00:45:23]

Ik heb wel een keer tijdens deze twee weken gespeeld met het idee van wat zou nou de conclusie kunnen zijn nog voor het kabinet? Wat kunnen ze nou nog extra doen dan? Dat Menno snel een jaar geleden al aftrad? Moet er misschien toch nog een duidelijker signaal. Maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dit politiek verder niet zoveel gaat opleveren. Nee, het is. Dit is t is het. Het erge vind ik dat als je het hoort denk je dit kan dus gewoon weer gebeuren.

[00:45:47]

Ja, want het. Je kan niet zeggen. Daar ging het fout. Die heeft het gedaan. Hoewel ik wel. Ik zou het toch nog wel wat dieper de belastingdienst in willen. Ja, zelf ontslag nemen bij EénVandaag? Nee dan wij. Daar zou ik toch wel wat meer mensen horen waar? Wat voor afwegingen daar gemaakt zijn? Ik heb toch altijd nog het idee dat daar wel een aantal mensen vrij fanatiek aan het frauderen jager waren.

[00:46:08]

Maar goed ook, want iedereen die we nu gehoord hebben zijn het was allemaal eigenlijk een soort onkunde. Niet bewust ja. Te weinig kennis zagen het niet of we wisten onvoldoende. En en ja, dat is dat is toch wel erg? Dat is eigenlijk veel triester dan wat je kan zeggen. Daar zit een dader, want daar heb ik het gevoel na dit. Dit kan morgen. Misschien gebeurt het nu wel weer en dat vond ik wel dat als je dan die ministers en staatssecretarissen wordt vertellen dat je denkt van ja niet heel erg.

[00:46:35]

B. Euh. Bovenop de bal gezeten?

[00:46:37]

Nee, maar ook dat je gelooft. Maar als je ziet wat voor informatie erbij die mensen binnenkomt, wat zij moeten verwerken omdat jij nou eenmaal de baas bent. Ja dat. Dan worden ze nu geconfronteerd met een brief met een zin uit zo'n commissie, zegt ze. Ja, die brief, die heb ik gelezen. Wat heb ik ondertekend? Ja, en nu is v d met zo'n zinderen denk je. Hoe heb je dan niet kunnen reageren? Dat geeft al heel snel het beeld alsof ze euh van niks wisten en niks bezig waren.

[00:47:01]

Maar luister maar eens als je Wiebes een paar keer achter elkaar zet.

[00:47:05]

Ik ga zo goed mogelijk proberen het te herinneren en ik weet niet meer of dat. Nou, in alle eerlijkheid kon ik me bij de voorbereiding daar nog weinig van herinneren. Ik het ook niet in die stukken aangetroffen. Ik kan het me niet herinneren, dat herinner ik me niet meer. Nee, verder heb ik geen herinnering aan u zegt ervan dat kan ik me niet meer herinneren.

[00:47:27]

Nou, ik kan me. Ik kan me dat niet herinneren, maar misschien is het wel gebeurd.

[00:47:30]

Ik weet het niet. Ik heb er. Ik heb er geen herinneringen aan. Dan kan ik me niet herinneren. Kan ik mij dat ook niet herinneren? Ik weet het niet, want als je het niet kunt herinneren kun je er ook niet van uitgaan dat je iets wel of niet gezien hebt. Dat is ingewikkeld om. Antwoorden Mijn naam staat groen. Als dat zo is. U zegt het na precies wat jij net zegt ja, maar het is natuurlijk ook bijna niet te doen.

[00:47:51]

Als er echt een probleem is, dan moeten er misschien ambtenaren gewoon gaan communiceren. Als Trump grote stuurt een tweet naar je politicus, dan kapitalen wel alleen naar de politicus of gewoon op Twitter of dat.

[00:48:01]

Dat kan me ook helpen. Maar dat je echt zit, dit is enorm. Daar moet nu wat gebeuren, want je merkt allebei van ja. Toen had ik er over na te denken t was een probleem. Maar ja, dat is hoe is ook zeggen ja. En een week daarna is er weer een ander probleem. En dan zakt de de de aandacht weer weg.

[00:48:14]

Ja dus ja, voor de kerk wel een les. Vind nou niet bij iedereen, of het nou ambtenaren zijn of politici. Toen ze met de slachtoffers gingen praten. Ja, toen viel het kwartje. Misschien moeten politici wat meer met mensen praten. Ja, mensen in het land. Ja, dat zouden. Er komt een campagne aan. Dan kunnen ze dat al. Maar dat is wat anders dat als je minister bent en en zoals Asjes. Ik had misschien achteraf met mensen meer in contact moeten treden.

[00:48:38]

Nou ja, precies dat is een hele goeie conclusie ja. Tamara van Ark. Die zat ook voor de commissie als oud staatssecretaris Sociale Zaken. En die leek eigenlijk al iets van een conclusie te trekken.

[00:48:50]

De kern beloften die een overheid doet aan mensen, aan mensen in nood, zijnde om je te helpen en steunen op momenten dat je nou dat je ons nodig hebt. Dat die kern beloften is verbroken. En daarom vind ik ook het werk van deze commissie zo waardevol omdat die belofte die moet hersteld worden. En die kan alleen maar hersteld worden als de pijn boven tafel komt. De de de de de dingen die niet goed zijn gegaan. Die beloften van die overheid die zegt tegen mensen als je in nood zit, dan help ik je die moet hersteld.

[00:49:19]

Als u dan aan mij vraagt waar zie je dat het beter kan, dan denk ik nou. Twee ministeries met twee wetten over één onderwerp is gewoon een recept voor ellende. Echt niet te doen.

[00:49:32]

Na een mooie conclusie toch. Maar dit draait om het vertrouwen van burgers in de overheid. Daarvan is deze affaire natuurlijk. Als er ergens een deuk in zijn geslagen bij uiteraard. De mensen die er mee te maken hebben gehad, maar ook bij anderen is natuurlijk enorm groot. Ja, echt wel een taak voor Rutte, die nu al 10 jaar premier is en het nog graag wil blijven. Waar je het niet over hebben gehad dat misschien zijn belastingdienst ook wel een beetje kapot bezuinigd is.

[00:49:53]

Dus dat ook dat Dee Dee Dee Dee het bredere beleid eromheen niet alleen die wetten. Dat Rutte daar natuurlijk en zijn kabinet ook verantwoordelijk voor is. Uhm, Jo's dit weekend moet bijna beginnen. We zijn er aan toe. Oh la, laten we nog effe wat voorspellen. De voorspelling. Ja, daar komt nog een hoop vuile was naar buiten, maar daar zijn we het wel over eens. Ja, over wat er bij mij allemaal naar buiten komt.

[00:50:28]

Hoeveel gaan daar nog weg? Ja, dat is bijna niet. Euh, bijna niet te meten.

[00:50:33]

Nee, Neirinckx, Charles Crist. Ouders die huizen heeft die op tv. Hij heeft alle shit. Met welk kamp mensen zitten, maar ook wie er al was opgestapt. Dus ik denk dat ik dat wel actualiseert.

[00:50:42]

OK. Komt er nog eens terug naar model. Denk je nou Paul Flentrop? Waar staat die eigenlijk?

[00:50:49]

Ja, die was aan het begin van de week. Leek die niet heel erg rouwig om? Nee, maar dat was een soort onderzoek. Maar ik denk dat nu is die wel weer. Euh, in het kamp Bodin. Hij heeft ook meteen een boek geschreven. Leuk, daar komt volgende week uit de ravage van tien jaar Rutte. Mooie titel ja. Ik weet niet of de timing heel erg geslaagd is. Van Baudet zo'n beetje ook een beetje. Pim Fortuyn Copycat.

[00:51:12]

Ha effe euh. Puntje binnentikken? Ik ook wel. Ik snap wel dat jij meteen naar de voorspelling voor volgende week gaat. Was er een punt? Hij riep op nummer 2 van de PvdA lijst. Die kan ik nu definitief euh opschrijven. En daar ga ik weer bij jou les. Het is een concept lijst.

[00:51:29]

Ja ja, ja, ik zou de procedures ervoor moeten kloppen. Vorige week hebben we voorspeld met welke verhoren het langst zouden duren. Heb jij natuurlijk geen idee? Jawel, ja. Die dag heb ik me. En dat was echt. En dan was ik helemaal dood, want dan had ik heb ik alles door mekaar eigenlijk. En die verhoren gevolgd. Volgens mij heb ik geklokt dat jij zei Asscher duurde het langst. Ik Webis toch? Jij je? Ja ja, als je dat duurde volgens mij 12 minuten langer dan hier is.

[00:51:56]

Nou helemaal nou acht, acht minuten. Ja, ik. Ik heb gekeken. Gewoon op debat gemist. Punt, terwijl hoe lang de video duren. Ik had. Ik wist dat Wiebes en ik zat in de auto. Ik was op weg naar de studio in Hilversum en toen heb ik geklokt van OK! Dat heeft zolang geduurd voordat ik de studio van EenVandaag ging. Het was ik bij op N en toen zat ik duidelijk. Andere heeft een punt.

[00:52:17]

Ik wil hier nog op, maar ik denk dat Gunnink. Ik doe dat nou gewoon. Dat gun ik mijn dat dan wel ja. Uh, alleen Frans Weekers. Die was drie uur en zesenveertig minuten bij er 3 uur. Vierentwintig uur. Wiebes 3 uur 16. Dus Weekers was het langst. Maar als je daar alle Heusch van aftrekt heb ik gemeten. Dan was ie maar achtenvijftig minuten aan het werk.

[00:52:38]

Uhm. Tot slot nog even een baken van rust. Deze week allemaal gedoe binnen partijen. Ja, Henk Krol heeft een nieuwe partij. Wat was het daar rustig. Totaal stabiel, die partij. Hij heeft zich gepresenteerd als vrij groots opgezet met een video in zijn was ook La Corona dus. Dat is ook live te volgen op Facebook. Die voorlichter heeft maar we wel twintig keer gemaild met de lichte frank van D. Dat dat evenement er is. Komen jullie?

[00:53:07]

Kom je nog? Ja, dat was ook tijdens de ongeveer tijdens het verhoor van Mark Rutte dus net niet goed getimed.

[00:53:13]

Aan het eind van de middag tussen 1, 5 en 6. Als wij allemaal deadlines hebben. Ja maar euh. Het was dus ook op Facebook. Kon je het ook terugkijken. En euh, voorlichter Frank trok tijdens de video al een conclusie.

[00:53:25]

Zijn. De stilte de goedemiddag niet Coronet Coronet. A Volkskrant was er wel, euh, wil ik even zeggen.

[00:53:56]

Adriaan Korteweg heeft een hele fijne pen. Heeft ik een heel mooi artikel vind ik erover geschreven. Mooie nieuws en sfeer flag achtige artikel. Even gaan ze ons verder niet wagen aan een nieuwe voorspelling voor volgende week. Het is deze week, is maar weer gebleken. De politiek is totaal onvoorspelbaar. Ik hoorde net dat muziekje van de lijst Henk Krol. Ja, ik denk dat de Joost Eerdmans niet naar de lijst Henk Krol gaat. Ook dit muziekje gaat eenvoudig.

[00:54:19]

Dit muziekje gaat Joost Eerdmans ook echt als ie misschien lijsttrekker kan worden. Nee, want dat kan niet. En Krol? Ja ok. Nou dank u wel voor t luisteren. Een heel fijn weekend. Rust allemaal uit. Ja, jij ook. En tot volgende week vogels op Instagram.

[00:54:33]

Doei! Ach.