Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 cast tot cast, dit is de stelling van Vullings en Van der Wildenberg, soms heel veel te laag, maar dit is blijkbaar het beste nieuws van vandaag. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS Als je ziet dat het druk is, blijft er weg. Xander van der Wulp. Ja, heel bijzonder nieuws. En euh, ja, dit geeft toch echt perspectief. Welkom bij een nieuwe stemming. De aflevering van vorige week Joost H. Veel over nagepraat.

[00:00:43]

Zeker waar? Daarin hadden we het over de dingen die zich rond Sherri boden. Achter de schermen afspeelde, uitgebreid geanalyseerd in allerlei internet stukjes radio programma's en natuurlijk op Twitter. Gezellig. Maar hier hoort u het verhaal, met alle nuance waar u zo aan gehecht bent. Deze week nemen we een aanloop naar de Korona persconferentie van komende dinsdag. Nare berichten waren vorige week toen wij de podcast aan het opnemen waren. Druk, druk, druk, druk in de winkelstraten.

[00:01:13]

Wat een drukte van belang. Maar er waren ook fijne berichten de afgelopen week over het beschikbaar komen van Vaxelaire. En verder wil premier Rutte niet dat er een onderzoek komt naar de steun voor Syrische rebellen die Nederland een paar jaar geleden gaf. De premier wrong zich weer in allerlei bochten, om maar niet direct te hoeven antwoorden. En we kunnen de olifant in de kamer deze week duidelijk benoemen. Hij werd emotioneel gedebatteerd over de oude circus olifant Buba Buba in de wandelgangen.

[00:01:44]

En daar waren wij. Ja, hoor je er echt alles van?

[00:01:47]

Wat viel jou ook de Jo's deze week? Nou euh. Het is natuurlijk. Het is lastig voor de oppositie. Korona waar wij en en de hele maatschappij is toch heel erg gericht op wat doet het kabinet? En dat is maar heel belangrijk. En dat maakt het lastig voor oppositiepartijen om je eigen geluid om je eigen standpunten in de tempel te drukken. En en de kwaliteit. Dan heb je soms, als je dat je als oppositiepartij dan toch nog een goeie week hebt.

[00:02:09]

Dan heb ik het over de Partij van de Arbeid. Hadden die een goede week? Nou ja, in is mij dan weer ontgaat mij, maar kan je nagaan hoe erg het is voor de oproep. Het is voor de oppositie. En je weet dat de PvdA wil een groot punt maken van van wonen.

[00:02:21]

Ja ja dus zeiden we moeten overigens niet de enige partij, maar zij willen dat heel erg belangrijk. Maar zij hebben dus in hun verkiezingsprogramma de Prins Bernhard V belasting staan. Ja, ze denken maar dat heb ik helemaal niet gelezen. Maar wat er even een beetje geholpen. Dan gaat prins Bernhard en een vriend van hem een zakenpartner. Die gaan dan boos worden op de Partij van de Arbeid. Hebben ze dat gevierd? Bij de PvdA heet jij dat? Ja, iemand zei tegen mij als je een cadeautje krijgt, moet je het ook uitpakken.

[00:02:46]

Ja, en hoe hebben ze dat gedaan? Roots. Hebben ze groots uitgepakt? Ja ja, waar ze heel blij mee. Even even de inhoud hè? Wat is de Prins Bernhard belasting? Maar je hebt heel veel mensen die hebben meerdere huizen is pandjes eigenaren. Als je de meer dan 5 hebt en de PvdA krijgen het voor het zeggen ga je over die inkomsten inkomstenbelasting betalen. Dat is nu niet zo. Nu betaal je veel minder belasting. Ja, en dat noemen zij de Prins Bernhard belasting, want hij is zo maar zeggen wel een.

[00:03:12]

Hij heeft nogal wat pandjes in Amsterdam. Meer dan 70 geloof ik. Ja dus, euh. Maar hij noemt het ook demoniseren. Prins Bernhard, ja of die vriend van hem. Nou vind ik wel heel zwaar. Hij noemt het ook populistisch. Dan ben ik het met de mensen wel eens.

[00:03:25]

Maar goed voor euh ja, mensen die iets weten van campagnevoeren, die V. Die weten dat dit heel erg prettig is. Dan is er twee dagen in het nieuws. Ja, dus een dag. Dit was de surprise voor euh. Euh, de PvdA. En welke surprise heb ik meegenomen? Nou, wat mij wel opviel deze weken waren die kandidatenlijsten en we weten ze nu bijna allemaal, behalve die van de PVV. Daar wachten we nog op. Maar euh, D66?

[00:03:52]

Die hebben ook de leden. Nadat ze de lijsten hadden gepresenteerd. Hebben de leden daar nog over laten oordelen. En daar viel me wel op dat bijvoorbeeld Hanneke van der Werf, met veel bombarie toch wel gepresenteerd als de nummer drie van D66 hoogste nieuwkomer is, naar nummer 9 afgezakt. Dacht ik. We hebben de laatste in de wandelgangen gehoord dat D66 dat misschien wel deed om een beetje te prikkelen de media te prikkelen, zodat je veel aandacht krijgt voor zo'n nieuweling op drie.

[00:04:20]

En ja dan. Toen zeiden wij al. Wat doe je zo iemand aan? Ha, zo hoog en nu al een hele hoge verwachtingen. En nu zie je zakt ze al naar negen door de eigen leden en is er eigenlijk toch al. Misschien vinden ze het zelf wel fijn. Even wat minder in de aandacht, maar toch al een beetje beschadigd. Ja, maar zijn wij daar ook ingetuind? Dus dan door die op die concept lijst te reageren?

[00:04:42]

Ja, en dan wordt ze door mij. Ik kwam, dus krijgen ze aandacht. Misschien dat campagne mensen dat dan leuk vinden? Net zoals bij de PvdA. Want jij net zijn, maar dit niet helemaal de aandacht die je wil voor je nieuwe topkandidaat zou ik zeggen. Nee. Maar ik kwam een andere D66'er tegen die. Die was blij, want die was omhoog omhoog van 14 naar 11. Paul van Meenen Ik ben ik ook tegengekomen en toen maakte ik het grapje nou 11 is veiliger dan 14.

[00:05:07]

Ja, vonden ze geen leuk grapje? Nee, nee, nee. Dat rekenkundig klopt dat toch gewoon? Dat is veiliger, is veiliger. Ik zou ook Paul van Meenen trouwens even op het lijstje zetten van mogelijke Kamervoorzitters. O ja, ja, ik had eerder tegen hem gezegd een beetje plagend van 14 vind ik wel laag voor een aanstaande Kamervoorzitter. En toen zag ik al aan hem dat ie dat misschien wel ik. Hij woont in mijn stad Leiden.

[00:05:31]

Ja dus ja dan. Dat ga ik dat wel steunen denk ik. OK hoor, dan leiden. Ze helpen elkaar graag verder. Zangerige, zo gaat dat in de VVD lijst. Die is er ook sinds deze week opvallend vier vrouwen achter Mark Rutte. Mark Rutte kreeg in het verleden natuurlijk nog wel eens de kritiek dat die te weinig vrouwen in zijn kabinet haalde. Zo ver zijn we nog niet. Ha, wat nou dat kan? Ach, dat kan weer gebeuren.

[00:05:55]

Maar nu willen ze natuurlijk uitstralen. Kijk, de VVD is een partij die vrouwen alle ruimte geeft. Marx Engels een beetje weet je nog, die voorpagina van De Telegraaf vier jaar geleden. Toen stond Geert Wilders daar met Fleur Agema en Vicky Meijer. Geerts Engels.

[00:06:12]

Maar volgens mij zijn het gewoon eigenlijk de toptalenten van de VVD zijn ook de vrouwen. Dus het is ook logisch dat ze daar neer worden gezet zeker. En op nummer 7. Mark Harbers. En die zat bij WNL in de ochtend op televisie. Ik ben er hartstikke blij mee.

[00:06:26]

Ik zou weer hoger dan de vorige keer, werd u al getipt?

[00:06:29]

Bijvoorbeeld Joost Vullings van EénVandaag als als nieuwe fractievoorzitter.

[00:06:32]

We zijn vooral nu eerst bezig met al deze 80 kandidaten om zoveel mogelijk zetels te winnen. Ik bedoel begrijpend gezelschapspel. Journalisten gaan gelijk kijken. Die gaan met poppetjes schuiven. Die gezelschapspelen, die beginnen pas na 17 maart.

[00:06:45]

Maar stel, ze zouden het u vragen. Wilt u de fractievoorzitter worden?

[00:06:48]

Maar dat zijn geen dingen die. Dan komen ze niet langs en dan gaan ze vragen. Na 17 maart zie je hoe iedereen daarin zit. Ik heb altijd de neiging politiek eindeloos bezig zijn met vragen die nooit uh komen. Volgens mij moet je gewoon een vraag beantwoorden op moment dat die komt.

[00:07:01]

Mooi is dat. En ja, die vraag, die werd hem dus gesteld. Ja. De vraag was er ja en valt me nog iets op? Waarom verwijst ie alleen naar jou? Ik heb dat ook hier gezegd. Ja ja, maar ik heb het op de tv gezegd. Dat is taal.

[00:07:15]

Maar meer mensen luisteren ze bij WNL luisteraars toch ook naar deze podcast? En verder viel me dus op totaal beschikbaar. Ja, het antwoord is nee joh, dat zie ik helemaal niet zitten. Pleur op met die baan van fractievoorzitter. Weet je? Ik Glomma aan alle kanten. Dat zie je dan als luisteraar nu dan weer niet. Maar op televisie was dat goed. Maar zou ik autojournalisten die met die poppetjes bezig zijn en is hijzelf dus niet. Maar dat gezelschapspel tijd maar om nog een paar opvallende reden.

[00:07:43]

En dat zien we bij andere partijen ook wel voor oud voorlichters oud medewerkers Robert Reitsema ja op 21. Peter Valstar oud. Uh uh. Partij voorlichter. Maar ook uh pH. De PVV assistent en van de premier van de premier geweest. Euh, Pim van Strien. En dan de Neef die staan op 31 en 34. Maar moeten we gaan? Moeten we gelijk duiden voor de transparantie? Ja. Daan de Neef is een hardrock van echt metal. OK.

[00:08:11]

En er is dus een lijntje door partijen heen naar na. Met Esther Ouwehand en Peter Kwint is straal van de Partij voor de Dieren en Peter Kwint van de SP. Dat ze met de W en de rest is ook een een. Een zaterdag interview een keer geweest volgens mij in de Volkskrant met Esther Ouwehand. En dan zie je haar erg op zo'n occasion. Mattel ze herdenken. Daar staat Danen en heeft dus ook op. Dus jij zou misschien zeggen dat zou in de formatie straks misschien nog een rol kunnen spelen.

[00:08:36]

Dus ook een soort soort en een hele metende Rabaul hebben dat er ineens een hele andere uitkomst komt. Ja, door deze achtergronden. Het eerste onderwerp de korona politiek de politieke week begon met gedoe rond het koopjes festijn Black Friday. In veel winkels was het in het weekend veel te druk. De burgemeesters keken meteen de kant van het kabinet op en daar hadden ze ook gezien dat het te druk was.

[00:09:03]

Nou, op sommige beelden was het was behoorlijk druk als je ziet dat het druk is.

[00:09:07]

Blijf er weg. Ja, het was echter drukker. Druk mijd. Drukte is eigenlijk al maanden boodschap. Zoekt de drukte niet op. Dat advies van vermijd drukte gaan niet de drukte in. Kom nou niet naar de stad, want het is nu te druk. Howard Even heerst veel te druk. Voor mij drukte als je ziet dat er druk is. Blijf weg. Niet de drukte op zoek naar mensen zelf.

[00:09:27]

Om die drukte ook echt te vermijden. Ja, mensen zelf heeft de verantwoordelijkheid ook bij ons leggen van elke keer om en bij die b. D. D. Ja, het spel van het kabinet legt de verantwoordelijkheid bij de burgemeesters. Die leggen terug. Kijken we? Dat was dit weekend weer enorm het geval. Dus we kregen Aboutaleb, zagen we bij Buitenhof. Die zei ja, wij hebben aan het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden, kwam Bruls op zondag.

[00:09:55]

Euh, de de voorzitter van het veiligheidsapparaat namens al die burgermeester die zei nee, dat heeft zo niet op tafel gelegen. Zelfs vanuit het kabinet konden we geluiden optekenen dat het inderdaad zo niet ter sprake is geweest. Hooguit een ontmoediging. Toen ging Bruls zelf weer op zondag vragen van ja maar kabinet, kunnen jullie iets doen aan die grensstreken na al die Belgen die hier komen fünf shoppen? En maandag? Dan is er dat veiligheidsapparaat en dan komt die Bruls weer naar buiten.

[00:10:23]

En die zeggen gaat allemaal prima. Als je terugkijkt op het afgelopen weekend zijn er naast een aantal plaatsen waar het druk was en waar ook ingegrepen is, een heleboel dingen goed gegaan. Dat was voor ons in dit geval ook wel de. Rechtvaardiging om niet te gaan zeggen, dan heeft ook niemand om gevraagd om bijvoorbeeld landelijke sluitingstijden landelijk meer strenge maatregelen op dat vlak te doen. We kunnen lokaal goed uit de voeten met de mogelijkheden die we hebben. Daar hebben ook enkele collega's van gebruik gemaakt.

[00:10:51]

Ja ja, ik als ik bedoel euh. De deze hele korona, crisis en aanpak wordt geëvalueerd. Maar dus de samenwerking of de niet samenwerking tussen landelijke overheid en plaatselijke gemeentelijke overheden. Dat vind ik wel fascinerend hoor. Want dat. Ja, je mond valt er af en toe van open. Ik denk dat sowieso die die je moet bijna de Breuls van zondag met die van maandag euh.

[00:11:12]

Vergelijken en evalueren hoe dat verschil nou tot stand kan komen. Ja, ik fascinerend. Hetzelfde gebeurde een beetje. Euh, rond dat vaccin. Ha dat. Dat dat er dus ook meteen weer allerlei onduidelijkheid euh. Ontstond tussen partijen die eigenlijk nauw betrokken zouden moeten zijn. Het begon met euh, Hugo de Jonge. Die had natuurlijk goed nieuws. Wanneer zouden we kunnen starten met het vaccineren?

[00:11:36]

Ja, heel bijzonder nieuws. Uhm. En euh. Ja, dit geeft ook echt perspectief. En dat betekent dat ja de eerste vaccinaties in de eerste week. Als alles meezit in de eerste week van januari zou ik kunnen plaatsvinden. Als alles meezit, zouden we in de eerste week van januari tot vaccinatie over kunnen gaan. Dat betekent dat we in de eerste week van januari over kunnen gaan tot vaccinatie. Alles is erop gericht om afspraken te maken met uitvoerende partijen om in de eerste week van januari tot vaccinatie over te kunnen gaan.

[00:12:00]

We willen zorgen dat we er klaar voor zijn in de eerste week van januari, want de eerste vaccins gezet kunnen worden in de eerste week van januari.

[00:12:07]

Ja, het is niet. Het is niet dat het een ontglipte dat hier op Perrongeluk even een datum noemde.

[00:12:13]

Nee, maar hij wil eigenlijk geen datum noemen. Want euh, ik. Ik zat toen thuis te werken. Toen kwam er een pushbericht van de NOS wat je vaccinaties start 4januari. En toen ging ik het persbericht opzoeken. En dan zag je dat Hugo de Jong een beetje geleerd heeft van zijn optimistische, voortvarende aanpak, want daar stond het woord mogelijk. In de week van 4 januari. Maar ja, een datum noemen, zei iemand tegen mij, is een datum die daaraan vast.

[00:12:40]

Ja en ga na al die woorden als mogelijk en in de week van euh, die vallen dan toch weg en dan zet je jezelf wellicht toch wel weer een beetje klem. Nou ja, vooral omdat er dan daarna allerlei betrokken partijen, zoals Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging, meteen ging zeggen van ja, dat lijkt me allemaal een beetje voortvarend. En dan zijn we helemaal niet goed te goed voorbereid. En de minister? Die verrast ons. En ook euh.

[00:13:07]

Voormalig hoofdinspecteur van de gezondheidszorg met dingen als ja, er dreigt chaos rond die vaccinatie. Het algemene plan is nog niet voorbereid. Het ministerie loopt achter de feiten aan. Hoe kan dat toch dat dat ontstaat tussen te zeggen?

[00:13:23]

Dat vraag ik me ook af. Kijk bij de. Bij de Landelijke Huisartsenvereniging snapte ik het signaal. Maar wij als huisartsen hebben niet een Smeg. Een diep diep diepvriezer dus voor het vaccin. Euh, wat je dus op min tachtig moet bewaren, dat snap ik. Maar dan is het de vraag gaan huisartsen ook als eerste met dat vaccin werken? Want we we gaan als eerste de verpleeghuizen in met het vaccin. Nou, ik heb gevraagd. Wie gaat dat dan doen?

[00:13:48]

Dat? Dat worden waarschijnlijk de instellingen, artsen die dat gaat doen. Dus dus niet huisartsen. Dus dan is dat probleem is er niet. Nee. Ik hoorde Kalsbeek ook in het journaal. Toen zei ze ja als de minister zo'n datum noemt. 4 januari noemde die eigenlijk niet 4januari en Tijn noemde begin de eerste week van januari mogelijk mogelijk. Maar dan denken mensen. Daar gaan mensen misschien denken oh, dan hebben we allemaal. In die eerste week krijgen we dat vaccineren.

[00:14:14]

Kunnen we in februari weer een skivakantie boeken? En dat kan natuurlijk niet. Ja, maar dat is helemaal niet wat Hugo de Jonge gezegd heeft. Nee. En iedereen. Hij vertelt de hele tijd. Dan beginnen we met de eerste vaccins en dat duurt dan maanden. Dus ja, maar waarom willen die dat allemaal via de media spelen? Ja, dat weet ik niet. Euh, dat kan een miscommunicatie zijn en dat kan je natuurlijk. Beide partijen moet je ook dus naar het ministerie kijken.

[00:14:38]

Want iedereen werd wel verrast door de mededeling. Niet dat er een vaccin beschikbaar komt, maar wel door de datum. Dus misschien moet hij eerst even die organisaties op de hoogte stellen voordat ie naar buiten komt. Dat kan misschien een hoop irritatie en dit soort dingen dingen voorkomen, maar het effect ervan is dat ik de door de Hilversumse redactie wordt gebeld van. Het is een chaos en dan ga je dus met het ministerie bellen van ja ja, kan jij dat even duiden Joost?

[00:15:01]

Nee. Nee. Maar meer van van euh. Hoe ver is die voorbereiding? Nou ja, en ik vond die antwoorden vond ik toch wel heel zorgwekkend? Klinkt zwaar, maar dat ik. Ik kan nu niet zeggen van Ne-Yo. We zijn hartstikke goed voorbereid, maar ik kan ook niet zeggen. Het wordt één gouden niks. Nee dan punt. Het punt is dat ze dat ze dan zeggen van nou ja, wat je hoort is. Wij hebben Rijksvaccinatieprogramma, MS en wij zijn als Nederland daar goed op georganiseerd.

[00:15:26]

Euh dus. Dit kunnen wij maar vervolgens euh. Hugo de Jonge spekt ieder keer over een puzzel of wat puzzelstukjes. Het vaccin komt dan. En dan zegt de EMA die keurt het goed. En dan de Europese Commissie. Maar wat je eigenlijk wil is dat de puzzel al helemaal af is, behalve het puzzelstukje. Dit vaccin gaan we nu verspreiden, want als je gewoon vraagt van hoe ziet dan de campagne eruit als het vaccin er komt voor de massa?

[00:15:49]

Weet je dat iedereen ingeënt kan worden? Zijn er dan al sporthallen aangewezen? Wie gaat prikken? Nou, dat soort vragen krijg je allemaal geen antwoorden. Nee. Maar is dat maar dat is heel onlogisch. Dat weet ik niet. Dat vind ik ook moeilijk te beoordelen. Het deed me een beetje denken aan wat je dan in de journalistiek wel eens hebt dat een eindredacteur helemaal is van euh, zoals vorige week. Grondvorm hadden we dat en al een eindredacteur en een beetje in paniek van we moeten.

[00:16:12]

We moeten de wet toe en we moeten daar staan en daar staan en we forum overlegd. Zorg dat je erbij bent en dan weten we nog helemaal niet waar het is, zeggen ze. Ja, we weten niet eens waar ze zitten. A. En dat in de journalistiek is vaak gamer vastrijden. Je hoort nog wel waarnaartoe. Ja ha ha. Dat heb je hier ook een beetje. We willen allemaal meteen weten hoe het precies zit, terwijl natuurlijk ook wat sommigen zeggen ook ja, maar dit is een met een managementstijl van Hugo de Jonge.

[00:16:40]

Ja, want je je gooit die datum in de media. En dan weten die organisaties, want die zijn natuurlijk ook deels verantwoordelijk. Of die zijn verantwoordelijk voor uitvoer en daar gaan ze wel rennen. Dus je gaat overleggen over een datum. Daar gaan ze misschien wel zeggen. Nou moeilijk, moeilijk, moeilijk dus confronteert ze er maar mee in het openbaar. En dan daarmee zorg je dat iedereen euh, in de benen schiet. Ja, en volgens Hugo de Jonge gebeurt dat eigenlijk al wel.

[00:17:01]

Is iedereen wel in de benen? Hoe kan het dan dat ze januari te vroeg vinden?

[00:17:05]

Zo zie ik het, zo zie ik het niet. Uh, zo heb ik er ook euh, niet over gesproken met deze partijen. Euh, men staat juist klaar. Men heeft ook veel ervaring en staat juist klaar om uh om de schouders te zetten onder deze nou nee zeggen vinden januari te vroeg.

[00:17:21]

Kan het niet wat laten?

[00:17:22]

Nee, ze hebben uh. Ze hebben natuurlijk een aantal gewoon praktische zorgen en dat snap ik ook. Ik hoop u. Uh, bijvoorbeeld volgende week. Uh, weer een stap verder. Weer meer te kunnen. Vertellen over hoe we het exact gaan aanpakken, wat we nu gemist hebben een beetje en misschien is dat wel Nederlands dat we even gewoon 1 of 2 dagen een beetje opgetogen waren over het feit dat die vaccins daar snel aankomen. Ja, nee, feest.

[00:17:45]

Het feestje werd heel snel verpest door het LUC. Niet moeilijk, moeilijk en kan het dan wel. En in Spanje en in Duitsland zijn ze al veel. Verder hebben ze het veel beter geregeld. Dat is wel grappig daar daarvan. Euh, hoor je dan op het ministerie van ja, maar dat komt omdat zij dus niet die goeie infrastructuur hebben die wij standerd hebben, dus moeten ze daar meer voorbereiden. Nou goed, dat kan ik niet checken. Als je dan naar Groot-Brittannië wijst, dan zeggen ze ja maar da's geopolitiek.

[00:18:09]

Dus daar gaan ze dus deze maand al beginnen. En dat is natuurlijk euh. Daar zit premier Johnson. En die moet natuurlijk laten zien dat de Brexit een goed idee is. En hij is natuurlijk uit uit euh Europa afgestapt. Dus euh, voor die markt voor de markt Groot-Brittannië. Die hebben nu een eigen goedkeuring x-instituut en die hebben dus al die goedkeuring gegeven. Dus kunnen ze daar eerder gaan inenten. En ik kan dus zeggen kijk eens, Brexit ben je uit Europa en dan kan je dus veel sneller handelen.

[00:18:33]

Dat is een voordeel voor de bevolking, dus zit ook nog geopolitieke krant aan. Hier in Nederland begrijpt de gewone jongen natuurlijk donders goed dat als dit misgaat, dat dat echt echt funest is voor z'n voor z'n carrière. Wat hiervan zegt iedereen van toen? T ha. Toen het virus in maart en april kwam, toen zijn al heel snel deskundigen M.W. Mee kunnen beginnen. Toen zei ze bijvoorbeeld. Toen zeiden mensen hier al vroeg of laat komt er een vaccin.

[00:18:57]

Ja, euh. En. En als je dan als het vaccin erin is het niet goed voor mekaar hebt. Ja, dat is dan. Dat is niet meer goed uit te leggen natuurlijk. Nee. En uhm, jij zijn net van jou. Misschien is het wel ook een strategie van de jongen om iedereen in de benen te krijgen. Maar tegelijkertijd kleeft er aan hem inmiddels ook een beetje dat idee van over Promes en een ander dit liever h. Dan had dat ook die die routekaart ook.

[00:19:21]

Euh, uit zijn koker. Daarvan was deze week ook alweer euh. Het verhaal. D. D. Die moeten we weer gaan aanpassen. Misschien wel logisch nu we ook weten dat er weer meer getest kan worden en dat er een vaccin gaat komen. Maar daarna moet u misschien toch een beetje voorzichtiger zijn met dingen beloven. En uhm. Dat is iets wat ik zelf een beetje voel aankomen. Waar het RIVM volgens mij vorige week of de week tevoren op hintte dat ze zien dat als er positieve berichtgeving is dus eerder deze maand voor vaccins die zijn getest en hartstikke effectief.

[00:19:53]

Uhm, dat dat dan leidt tot gedrags verslapping bij mensen, dat ze denken dat je de bevrijding is nabij. Neemt de discipline af? Uh, dus het gevaar dat als je gaat beginnen met vaccineren, dat je daarmee? Dat er gek genoeg daarmee ook de derde golf begint. Want je gaat maar beginnen met 400 vijftigduizend vaccins, dus dat is. Dat zijn veel mensen, maar uiteindelijk de hele bevolking ook weer niet zoveel. Maar alleen al de beelden van mensen die gevaccineerd worden.

[00:20:20]

Kan wel leiden tot mensen denken we zijn er bijna. Ja, en dan ga je liederlijk gedrag vertonen. Dus dat is best gevaarlijk. Ook weer in de communicatie moeten ze daar ook weer iets mee. Iets waar ze dus rekening mee moeten houden komende dinsdag, als er weer een persconferentie is. Een van de dingen deze week die al nog opspeelde was de horeca. Die willen gewoon in januari weer open gaan. Nee, ze willen geld. Het wordt de t wordt nu echt te veel.

[00:20:43]

Ze moeten geld verdienen, dus moeten ze open.

[00:20:46]

Ja, maar zelf willen ze meer die die horeca acties van half januari. Open dat als je even door las dat je au. Natuurlijk wil je ook als ondernemer. Ja, maar als dat niet kan. Willen we meer compensatie hebben? Ja, want dat de redelijke eisen is lijkt mij. Ja en een duurde ook niet lang voordat ze euh nou naar hun zin krijgen. Ha ja. De coalitie heeft deze week gezegd naar daar gaan we inderdaad wel. De dief die die aanscherpingen van het parket die per 1 januari zouden gaan gelden, daar gaan we niet voor de horeca door laten gaan.

[00:21:16]

En daar komt iets extra's. En daar komt iets extra's.

[00:21:19]

Allemaal geregeld door Rob. Euh ja, wat heeft ie daaraan getrokken? Goh, mooi interview in het AD. Op donderdagochtend. Het mooie was dat ik dat was dus gisteren waar nemen dat de vrijdag op. Ik las het in het Algemeen Dagblad waarop Jet pleit. Oh, dan komt het eraan. Dat weet je vaak. Dat is op zich ook een soort wetmatigheid. Als hij ergens voor pleit van een potverdorie het kabinet moet moeten doen, dan is het eigenlijk al geregeld door ook de andere.

[00:21:46]

Dus leidt dat tot irritatie bij de anderen. Maar ik is even de speld dat ook een mooie dezeweek die zei. D66 eist dat het zaterdag en zondag een weekend is. Veel behoefte aan perspectief op weekend quoteren of Jetten?

[00:21:59]

Ja, en dan. En hij heeft dan weer geregeld. Er komt nu een weekend aan. Ja, het is ongelooflijk. Ha ja, maar die andere partij, maar dat. Maar dat die wrijving in de coalitie over is wel terecht ook. Snap ik wel, maar ik spreek het met z'n allen af. Kom dan met z'n allen met dan. Ik vind het wel fijn als. Als enige. Ik weet al wat t eraan komt als ik het het Algemeen Dagblad lees.

[00:22:19]

Ja ja, kunnen we gewoon gaan bellen? Ja ehm, wat gaan ze dinsdag verder nog doen versoepelen?

[00:22:26]

NEC'er, kunnen we er weer wat meer? Nee, de Hookers de horeca krijgt dus geen datum te horen. En euh, horeca in zijn geheel. Of euh. Dus ze willen niet baillet dat gasten bepaalde restaurants wel en andere niet. Nee bedoel. Tot half januari is de horeca gewoon massaal dicht. Wie weet dat in januari ergens ergens een experiment begint? En ik denk dat het denk ik vanuit de logica van de cijfers dat dat nog langer gaat duren.

[00:22:54]

Vandaar dat het ook goed is en komt al op het euh. Je komt dan op het terrein van de voorspelling.

[00:22:59]

Ja, maar ze gaan me eigenlijk twee dingen liggen. Twee dingen groot. Waar? Hoeveel mensen mag je thuis ontvangen? En schoot Schoo een hele week verlenging weekje vakantie? Maar dat is ook nog een extra, ook nog een hele discussie. Hele discussie binnen het Oulemata. Is dat een enorme discussie? Ja ja, dat verbaast ook weer toch weer. Dus je hebt al die burgemeesters gehad. We hebben de huisartsen gehad en met de jongen en de vaccineren.

[00:23:24]

Maar ook dat laatste had ik dus met euh euh, iemand van te over die daar euh in zit om over jongeren te spreken. Jeugd artsen en welke impact dat heeft. En die zijn gewoon niet doen. Geen extra vakantie killing voor die kinderen. We hebben ze al zoveel aangedaan en vervolgens gaat het om het kabinet. Toch dat we iets anders adviseren. Waarom zitten die mensen de hele tijd in programma's andere dingen te vertellen?

[00:23:51]

Ja, maar dat is wel jouw mening. Ja ja, prima.

[00:23:54]

Maar dat willen we toch ook graag een mening van hebben? Die komt namelijk uiteindelijk op papier. Daar moeten ze dan achter staan. Zou je. Maar het geeft wel inzicht in de in de argumenten. Want de het argument om die weken de school een week euh langer dicht te houden is uit de algemene vierders bestrijding. En mensen die inzoomen op op de jeugd die zeggen van jou wacht eens even. Voor heel veel jongeren is een week thuis zitten extra gewoon echt niet goed.

[00:24:18]

Euh, ze hebben al achterstand in onderwijs. Euh. Jongeren die die wonen in de kleine huisjes waar het veel te druk is, zijn alweer een week thuis. En dat is niet goed voor een welzijn. En ze mogen als er weinig en schools naar een juiste plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Ja, ik vind dat Mauro op zich wel goed dat ik die argumenten ken. Ja van toen ook grappig, want die al die jeugd arts die zij toen naar het moeten echt niet doen.

[00:24:41]

En euh. Het zou ook heel slecht signaal zijn. En het is heel vervelend iedereen. Voor iedereen in het land is het heel vervelend, terwijl politiek juist gedacht wordt aan dit is dan misschien net de maatregel waar in ieder geval de jongeren zelf bij mij thuis wel blij mee zijn. Maar thuis gingen wel wat handen op elkaar voor een extra week totdat euh, ik daarbij zei. Maar dan hebben ze het er ook over om in de zomervakantie misschien een weekje minder.

[00:25:05]

Ja, da's dan weer wel ja. Maar laat jij ook jonge kinderen briefjes in de brievenbus stoppen bij oom leden? Nee, als ze niet niet doen wat ze, want ik vind dat niemand dat moet doen. Nee, dat dat dat wegzakten. Dat? Dat ja maar echt jongens bedreigen. Houdt mensen kapper. Blijf lekker in je bubbel op Twitter als je dat nou per se wilt doen. Maar echt verschrikkelijk. Euh ja ja, we hebben lucht nodig.

[00:25:29]

Juist ja, naar buiten het. Vullings en Van der Wulp in de wandelgangen. Wilde dieren mogen niet meer in circussen optreden en dus ze mogen zelfs niet gehouden worden. Olifanten bijvoorbeeld. Maar wat moet er dan gebeuren met de olifant Buba? Onder leiding van het markante Kamerlid Dion Graus van de PVV maakte bijna de hele Kamer zich hard voor een permanente verblijfsvergunning voor Buba.

[00:25:59]

We lopen langs de plenaire zaal van de Tweede Kamer, daar gebeurde deze week iets opmerkelijks. De Kamer gehoord? De beraadslaging verzoekt de regering aan ter zake deskundige Buber waardig verblijf in Nederland te vinden. Ik heb het helemaal niet gevoel. Een hoop liefde was het gelukkig. Ja, dierenliefde, die kan ook. Een biertje. Een olifant als Buba. Dat is een olifant. Zoals de rgfw van bestaande Kaboem. Maar wel eigenlijk niet als een olifant in de krant gelezen als een olifant die mag blijven in Nederland.

[00:26:25]

Een Buba waardige oplossing.

[00:26:26]

Dat wilde de kamer Graus over Buba waardig verblijf in Nederland.

[00:26:31]

Buba waardig bestaat. Kijk is eventjes. Daar komt piano hoor. In vol ornaat. Meneer Graus, u stond net met met de mannen van denkt te praten. Bericht over. Ze kan bedenken dat de Buba. En dat is een Afrikaanse olifant. Dat de dieren een land willen houden is mooi. Jullie willen een land, vond ik al geestelijke veranderen.

[00:26:52]

Dat gebeurt soms heel veel in Den Haag, maar dit is by far het beste nieuws van vandaag. Ziet u dit nou als een groot politiek succes? Nou kijk, de grote politieke successen zijn natuurlijk n 4 4. De dierenpolitie veterinair forensisch team. Dus ik heb heel veel succes gehad. Maar Buba is voor mij niet minder belangrijk dan die andere successen.

[00:27:09]

Nu wij de olifant Buba hebben gered na. Nogmaals, dat is geweldig nieuws. Ik ben daar superblij mee. De PVV staat super blij met de heer. Graus is er super blij mee.

[00:27:18]

Hier heb ik echt een brok zullen mijn keel. Ik heb echt een traantje moeten laten, want omdat ik Buba natuurlijk al tientallen jaren persoonlijk ken. Hoe is die band dan? Hoe? Hoe kent u hem? Wat heeft u gedaan met het dier? Ik ken verschillende olifanten persoonlijk baby. Die is de kloof naar Noorwegen in gegaan. Gaudy is overleden. Daar heb ik nog zelfs nog op gezeten. En uhm, Buba heeft ook meerdere functies gehad en die is ook ooit bij Circus Renz geweest.

[00:27:41]

En ook Hans Klok heeft nog met de METHAAR gewerkt en met dan mogen werken. En dus Buba is wel bekend. En ik ben ook vaker bij Bouba geweest, ook van kinds af aan al. Maar kent u dan? Ja, ik ben er vast van overtuigd, want ik ben er vorige week maandag geweest en ik heb altijd het gevoel dat boeren nog steeds inderdaad altijd weet wie ik ben als ze mij ook jaren of maanden niet zitten. Echt een olifant.

[00:28:02]

Geheugen aan olifanten. Als u nu wel dankbaar zijn. Maar misschien heb ik wel ook die band met dieren, want ik heb ook het idee dat ik de taal van de dieren, ook al spreek je ze niet altijd met een lichaamstaal, een bepaalde mimiek. Ik heb altijd het gevoel dat ik dieren wel kan begrijpen en verstaat. Je bent zeer begaan met Bruma. Je hoort dit nou in de Tweede Kamer. Ja, die wel. Van iedere muis of iedere olifant.

[00:28:22]

Alles is voor mij belangrijk als ik een muis kan redden. Doelwit en dat ben ik ook nagekomen. En ik heb hier de kamermeisjes ook gered. Alle dieren zijn voor mij even belangrijk, want veel in de evolutieleer. Geloof ons scheppingsverhaal. De dieren waren er eerder dan de mensen, maar ze zijn alle mensen voor u ook even belangrijk, want u zet zich met hart en ziel in voor deze olifant. Inderdaad, de collega's van Denk zeiden net ja, u zit zich niet zo in voor.

[00:28:43]

Voor mensen uit Afrika die bijvoorbeeld geluk hebben.

[00:28:45]

Jawel, want de mensen dat heeft. En dat heeft mijn voorman ook. Geert Wilders ook. Meerdere malen zeggen mensen die hier komen niets aanpassen. Sorry. En die zich aanpassen en die zich netjes aan de regels houden. En zoals wij dat ook in het buitenland ook zullen doen. Die hebben niks te vrezen van de PVV en dat heeft ze Geert Wilders zelf gezegd. Dus het is maar niks te vrezen. Klinkt waar je helemaal? Jij bent natuurlijk over het tuig wat we willen aanpakken.

[00:29:05]

En. Dat weet iedereen ook wel. Ja, het opmerkelijke nieuws van vandaag. U heeft gestemd voor een verblijfsvergunning voor een niet westerse allochtoon.

[00:29:11]

Zo is dat. En met volle overtuiging deze keer. En wel vanwege Buba.

[00:29:16]

Daar gaan naar bestemmingen.

[00:29:18]

Je kan niet zomaar alle olifanten over een kam scheren en Buba is intelligenter dan wij, alle drie bij elkaar. Ik hoor maar ik heb een paar les over gau. Je kan olifanten niet over een kam scheren. Nee, en je moet ze echt als individu bekijken als individu. Want ik ben nog mooier dan met mensen. Is dat ook belangrijk? Is zeker. U heeft het dan over dieren zeer geworteld. Irriteert het u dan? Als mensen zeggen ja, bijvoorbeeld Hovic en Lillie die.

[00:29:41]

Die kinderen, die waren hier ook geworteld. En daar horen we de PVV niet over. Irriteert dat u kijkt met hartklachten? Gaat u naar een cardioloog en met kiespijn? Gaat u naar de tandarts waar u spreekt met de woordvoerder dierenwelzijn? Een van de woordvoerders de beste Wolfers van de hele parlementaire geschiedenis. 200 jaar Kalkstraat. U heeft het over u zelf. Ik wil alleen maar aangeven dat ik ben daar een woord voor een staaf. Stapel moet niet bij.

[00:30:02]

Ik ben slechts de brilsmurf van de minivan bij Grote Smurf samen. U bent nu ondernemer. U bent een onderdeel van spaarvermogen zelf. Daar moet u wel van redelijkheid. Is toch een penale? En toen kwam er een grote olemans.

[00:30:15]

De coöperatie sluit nou het verhaaltje uit. Terug naar de studio.

[00:30:25]

We gaan weer over mensen hebben. Dat is ook bijzondere diersoorten. Dan gaat het namelijk over de hoogste in rang hebben op de Haagse apenrots. Premier Rutte, want die houdt hoogstpersoonlijk een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan Syrische rebellen in de periode 2015 2018 tegen. Deze week was het een askop voor Nieuwsuur. Aanvankelijk draaide Rutte er nogal omheen, bijvoorbeeld tijdens zijn wekelijkse persconferentie toen hij bevraagd werd door Jorn Jonckheer van Nieuwsuur.

[00:30:52]

Twee jaar geleden is daar een motie over aangenomen dat daar een extern, onafhankelijk onderzoek naar moest komen. Dat is nog niet gebeurd. Zou het een goed idee vinden als dat alsnog gebeurt? Ik heb. Ik ben totaal niet euh. En zou mijn Franse collega's geloof ik dan zeggen met die motie. Dus dat ga ik voor u uitzoeken. Dan komt u op terug. Is een reden dat ik het aan uw vragen, want wij horen achter de schermen dat er is.

[00:31:12]

Wordt er nu weer een motie over ingediend om het alsnog te doen? En we horen achter de schermen dat u tegenhoudt dat er alsnog een onderzoek naar komt. Luister volgens mij u. Ik vraag me naar een motie. Is aangenomen toch? Twee jaar geleden werd uitgegeven moties die nog in behandeling zijn, maar een motie die uh, en ik dacht dat die tweede motie als ik mij goed geïnformeerd bent, dat die ontraden is door de regering. Klopt, en die is nog niet in stemming geweest.

[00:31:36]

Vraag mij dus die tweede motie kan ik geen commentaar op geven. Die is ontraadde en ik begrijp dat u daarvan weet en is nu aangehouden. Ook omdat er geen meerderheid voor lijkt te komen, onder meer omdat er druk wordt gezet op de coalitie om daar niet mee door te gaan. Heeft u zich bemoeid met die motie? Ik je met zoveel dingen, maar daar kan ik natuurlijk niet in detail op ingaan. Volg mij over de vorige motie van twee jaar geleden en dat vind ik echt niet hoe het daar hoeft.

[00:31:57]

U bemoeit zich met zoveel dingen, maar dit is nog van twee weken geleden. Kunt u zich nog herinneren dat u zich ermee bemoeit?

[00:32:03]

Ja, ik. Ik ben altijd heel erg terughoudend om hier inzage te geven in mijn werk. Op een soort uur tot huurbaas. Dat gaat gewoon niet. Ja, welkom in de studio Jørn Yorker. Degene die we net aan t werken hoorden. Waar draait het verhaal precies om? Vertel. Het begon twee jaar geleden toen Nieuwsuur onthulde dat Syrische rebellen steun kregen in de vorm van pick uptrucks. Bijvoorbeeld die Toyota zijn vrij beroemd geworden. Uh non Lactalis steun dus niet dodelijke steun is in de vorm van van pick uptrucks.

[00:32:31]

En twee jaar geleden viel de kamer daar al over. En die zijn we moeten daar onderzoek naar doen. We willen een toetsingskader voor als we de volgende keer dat gaan doen. Nou, dat is er gekomen, maar we willen ook een onderzoek. Onafhankelijk van wat is hier nou gebeurd? En hoe is het nou zover gekomen? Met dat onderzoek is er nooit gekomen. Dus zegt een kamer nu deze week of eigenlijk twee weken geleden. Wil je dat alsnog?

[00:32:50]

Zo'n onderzoek vanuit het CDA komt daar een motie voor. Maar premier Rutte is daar achter schermen voor gaan liggen. Nog even die pick truck zetten waarom? Want dat het probleem daar aankwam geven wij die sowieso.

[00:33:00]

Als Nederland nou anderen Syrische rebellen. We wilden ons wel in die strijd euh. Mengen, maar ook toch ook weer niet. Dus werd er een soort compromis bedacht. We geven niet dodelijke steun dan. Dan vechten we niet echt mee, maar steunen we groepen die nou ja uh, die die aan dezelfde kant staan als wij, namelijk tegen Assad. Maar dat bleken toch niet zulke. En tegen Islamitische Staat precies wilden we daar uh helpen verdrijven? Ja, maar dat bleek het toch heel erg omstreden groepen te zijn die je toch niet had willen steunen.

[00:33:30]

En toen werd het best wel een opmerkelijke confrontatie. We zijn natuurlijk vaak bij die wekelijkse persconferentie en dan zie je Rutte vrij soepeltjes antwoorden. Altijd en je krijgt er maar niet te pakken. Ja, maar jij had m wel even beet. Ja beet heeft natuurlijk niet echt toegegeven, maar je werkt wel een beetje door zijn helpers heen geprikt. Hendrikx Alle trucjes uit de doos halen. Ja, om te beginnen vol te komen met dat ofja. En dan begint een beetje, dan begint ie met de buitenlandse ster minder.

[00:33:58]

Zoals mijn Franse collega zou zeggen wat we. Wel. Waar stuitte jij nog meer op? Nou, hij heeft altijd een beetje truukje. Ik ben me heel vaak dus een merk, ook vaak op stukgelopen dat ie eerst doet van nou wat gek dat u die vraag stelt u überhaupt nu die vraag kunt stellen dat is van twee jaar geleden ben ik echt niet op voorbereid. Ja uhm, maar daarna. Je merkt in het vervolg vragen dat ie moest toegeven.

[00:34:18]

Die tweede motie van twee weken geleden al. Ik weet dat ie is aangehouden en dat ie je dat is afgeraden door ging waardoor die z'n eerste eigen truukje onderuit haalde. Waar hij liet zien dat ie daar eigenlijk heel veel van af is. Dat ie precies wist waar je t over had. En hij wijst dan ook altijd op die mapjes. Vrijdag heeft hij je een persconferentie. Bereid u voor met mapjes d. Elk onderwerp is een mapje. En dan komt er een vraag 3 die ze dan verwachten.

[00:34:42]

En dan pak die dat mapje. Maar ja, hij had een onderwerp zonder dat je niet dacht aan de maffia. En dat is altijd het leukst. Als journalist bij De Ster keek je heel verbaasd wat hij vindt. Hij wil mij dan ook altijd uit het veld slaan door te doen alsof het heel gek is dat ik dat vragen. Nou ja, soms schrik je daarvan, maar deze keer niet. Maar hij heeft ook heel vaak aan de truukje, bijvoorbeeld over die verhoren.

[00:35:00]

Daar gaat ie dan bijvoorbeeld zeggen ja, nee hè. Als we dat van mij vragen op de persconferentie. Ik ga nu naar die verhoren over de kinderopvangtoeslag. Kunt u nu niks over vragen? En na afloop zegt ie nee, dat is nu net geweest. Dat kan ik nu niet zeggen. T Ligt nu bij de commissies, heeft die elke week allerlei. En hij gaat. Dat gaat naar je lachen. Ja, dat heb je ook heel vriendelijk.

[00:35:16]

En euh. Korte antwoorden, want je hebt denk ik dat het hele stukje de interactie die je met M had zo'n vier minuten duurde. Maar ik denk dat. Hoe lang duurde dat naar jouw gevoel lang, lang? Ik zat wel te zweten daar, maar ik zat ernaast. Ik zat naast Bjorn en jij zat ook te zweten. Maar dat zou omdat dat altijd. Ik heb het altijd vrij, maar je ziet is ook als je het hebt over al over gedrag van dieren.

[00:35:39]

Je ziet bij Rutte. Dat kan je namelijk aan en zien wanneer je dus echt denkt, ook na worden topsport. Nou moet ik op echt alert zijn en dan zie je je ziet aan zijn gelaatsuitdrukking. Ik kan het moederbedrijf, maar het wordt dus toch wat strakker en het wordt een soort masker. Zie je. Zie je hem dat die denkt te letten? Echt opletten en proberen het van zich af te duwen. Maar ik zag aan jou ook van.

[00:35:59]

Ik ga nu niet loslaten. Ik zag bij jou ook irritatie, wat ik heel goed vond. Want jij dacht van ja. Gast kapper. Ik ga nu gewoon door. Jij was was mooi om te zien om erbij te zijn.

[00:36:07]

Nog één stukje. Ja, maar dan zou ik de emotie tekst moeten hebben. Ik meen dat u de mooiste tekst niet helemaal recht doet. Hoe erg zou het zijn als er nou weer onderzoek naar gedaan wordt? Wat zou u dan de bovenkomen? Ik heb er echt voor deze persconferentie onvoldoende. Ik had dit niet verwacht. Dit is een hele stapel denkbare vragen. Euh. Dus daar kan ik zo'n figuur geen antwoord op geven, want dit speelde weer een tijdje geleden.

[00:36:26]

Nou, maar deze moties van twee week geleden is vraagt niet om jaren terug te kijken.

[00:36:30]

Nee, dat snap ik. Maar zelfs dan geldt dat ook een zaak die een jaar geleden erg actief. Misschien wel of niet speelden op allerlei plekken wat ik niet altijd precies dat paraat heb. Wat zou er naar boven kunnen komen? Dat vond ik wel een goede vraag. Heb je daar zelf euh, iets van een antwoord op? Nou, wat hij dan zegt wat er naar boven zou kunnen komen is informatie over die groepen die we gesteund hebben. Dat is gevaarlijk voor die mensen die we destijds steunden, maar die kunnen er nu door Assad aangevallen worden.

[00:36:53]

Maar het CDA zegt daar heel hard over. De P. De premier verdraait eigenlijk de feiten. Want wat we willen weten ook is hoe is het gegaan in Den Haag? Hoe is die besluitvorming gegaan om om dit? Euh, om om deze mensen te steunen? Dus dat zou er ook naar boven kunnen komen. En ja, die vragen komen misschien ook wel, want op dinsdag tijdens het vragenuur zei Rutte ineens dit. Ik heb inderdaad met deze kwestie bemoeid.

[00:37:17]

Nou ja, natuurlijk die vrijdag helemaal niet toegeven ineens dinsdag.

[00:37:21]

Ja, ik heb me mee bemoeid. Maar dat bemoeien bemoeien houdt dus in dat u waarschijnlijk op maandag tijdens dat coalitie Overleg H. Dan zit dus de top van het kabinet en de top van de coalitie samen. Dat u heeft gezegd tegen dus die fractievoorzitters van he jongens. Kappen deze motie. Daar wil ik niks. Geen steun alsjeblieft. Maar toch. Dat is toch waarschijnlijk de bemoeienis? En dat er ministers of andere bewindspersonen op pad worden gestuurd naar fractie te gaan.

[00:37:40]

Jongens die we willen. Wij willen niet dat je hier voor stemt. Ja dus dat gaf ie ineens toe. Maar hij had nog een argument, want dat is de argument van mensen in gevaar brengen, maar ook van ja. Zo'n besluit neem je natuurlijk op basis van informatie van veiligheidsdiensten van andere landen. Luister maar eens ja, op welke manier heeft zich daar tegenhouden? Maar dat is echt vertrouwelijk.

[00:37:59]

Kijk. Het is mijn werk om soms collega's te ondersteunen. Daar ben ik open over. Ha, heb ik. Vrijdag wil ik dat niet zeggen. Maar ik denk weet je, ik ben er gewoon eerlijk over. Een open over, want u voegt er ook veilig naar. Maar verder ga ik niet bedoel dat is al ongebruikelijk en het is wel gebruikelijk dat ik dat doe. Schoonmaakwerk? Waarom wilt u dat onderzoek niet? Omdat ik het onverstandig vindt ze de relatie met onze bondgenoten.

[00:38:19]

Het is onverstandig, want de geheime diensten zijn er bij betrokken. Die informatie kun je ook die andere delen. Het is vooral onverstandig omdat je daarmee ook mensen in gevaar brengt die daar leven. Die deel waren van soms inmiddels uit elkaar gevallen oppositiegroepen die daardoor risico lopen eerlijk en open.

[00:38:34]

Maar dat is die. Het onderzoek moet natuurlijk gaan, of inderdaad van nou. Waarom is dat besluit genomen? En wanneer kreeg het ministerie van Buitenlandse Zaken door dat wij groep aan te sluiten waren? Was ja waarvan je toch kon zeggen nou nou nou, die doen niet helemaal wat wij van ze verlangen.

[00:38:49]

Precies. En dat is ook het opmerkelijke, want hij zegt dat er een kamp kan er van alles naar boven komen. Maar zo'n commissie kan ook vertrouwelijke stukken inzien. En daar bvvo we vervolgens conclusies uit trekken die helemaal niets is. Precies over die in die groep en die heeft toen steun gekregen waardoor helemaal niemand in gevaar hoefde te komen. Maar uh. De premier gebruikt het wel als argument. Hij zegt daarbij van ja. Ze hebben er ook bezwaar aangetekend tegen de openbaarmaking van Wob stukken.

[00:39:13]

Daar zie je dus natuurlijk wel precies in wie de steun heeft gekregen, maar is uit zijn onderzoek met de algemene conclusie hoeft dat helemaal niet te staan en liefst ook nog helemaal geen bondgenoot, zich waarschijnlijk gemeld om te zeggen wij willen niet zo'n onderzoek. Dat is het CDA nu ook aan het vragen in Kamervragen. Maar ja, daarmee het eigenlijke antwoord al op. Niemand heeft bezwaar aangetekend, dus waarom zouden zo'n onderzoek niet doen? Nee. Het komt er dus waarschijnlijk op neer dat je het als.

[00:39:35]

Het lijkt dat Rutte waarschijnlijk wil verbergen dat het besluit te lichtzinnig of slecht voorbereid is genomen en dat de signalen dat het misschien niet goed ging genegeerd zijn. Die verdenkingen verdenking laat in ieder geval op zich. Rutte heeft lijkt te diene geval wel al zo geregeld te hebben dat op zijn ministerie alles een beetje informeel gaat. Maar dat is wel dat. Dat sluit aan mooi bij het onderwerp van jouw Jörn, dat in dezelfde week. Uhm, vorige week dus waren die verhoren over die kinderopvangtoeslag affaire.

[00:40:01]

En dan zat de premier ook he? Gaf die inzicht hoe het op zijn ministerie eraan toegaat. En dat is toch wel verrassend informeel? Ja en D. Voor sommigen denk ik ook best wrang dat hij zich daar niet mee bemoeide. Of of zegt niet meer te weten of dat daar geen verslagen meer van zijn. En zie, nu komt de Keene boven waar dat hier zich wel mee bemoeide. En dat is dus het tegenhouden van transparantie. En terwijl die bij zo'n belangrijk dossier misschien te weinig regie.

[00:40:24]

NAM verwijten sommigen wat, wat hadden hij? Hij gaf dus aan dat. Het is voor ons om zeggen. Als journalisten alles wat op papier staat is te controleren. Dus wat wordt er op zijn ministerie heel goed bijgehouden? Als de minister de waarheid uiteindelijk geven in de Wob ministerraad stukken. Die zitten sowieso 25 jaar geheimhouding op. Maar dat wordt uitgebreid, bijna woordelijk genoteerd die. Dat geldt ook voor onder raden, maar alles wat hij met z'n ambtenaren bespreken.

[00:40:48]

Hij heeft negen Raedts adviseurs en die hebben dan ministeries onder zich. Dus stelt het ministerie van Sociale Zaken mailt naar zo'n Raedts, adviseur van Jo. Het loopt hier helemaal uit de klauwen met die kinderopvangtoeslag. Dan is het dus zo georganiseerd dat die raad adviseur dus na Rutten toeloopt en dat tegen verteld wordt op zich goed is. En ook best wel begrijpelijk. Maar er zijn geen notities van. Maar als je dus niet de mail doorstuurt van Sociale Zaken, dan kan de premier altijd zeggen ja, ik wist het niet.

[00:41:13]

Ik heb ook niks ontvangen, dus dat. Dat maakt het voor hem wel makkelijk mee. Wij kunnen dus maar bewijzen dat ie liegt en hij kan nooit. Nou ja, dan heeft ie ook nog eens die hele uitgebreide trukendoos die we dus gezien hebben in deze kwestie. Nog even de rol van het CDA Martijn van Helvert die euh speelde dat best wel hard.

[00:41:30]

Je ziet dat de premier toch een aantal zaken verdraait en daar ben ik niet gelukkig mee bezig. Te makkelijk van af. Ja, ik vind van wel, want hij doet ook voorkomen alsof bondgenoten boos zouden zijn over zijn onderzoek.

[00:41:41]

Als u zo ontevreden bent over de premier, dient u dan ook vandaag meteen een motie in om een in stemming te brengen. Ja, die afweging, die heb ik gemaakt.

[00:41:50]

Maar ik wil eerst veel volk vragen stellen. Gaat het CDA doorpakken? Johan Ja, dat is toch een beetje de vraag. Maar, zegt hij, zegt we wachten nu ook nog op een meerderheid als één partij nog omgaat. GroenLinks, PvdA, VVD of D66. Dan is er meer en voor het onderzoek. En dan Tineke meteen in, zegt hij. Nou, uhm, het is maakt de coalitie best gevoelig. Natuurlijk, het is heel gevoelig en in coalitie kijken ze ook naar zijn woorden, zegt de premier.

[00:42:14]

Verdraait de dingen in de coalitie, hoorde ik ook andere Kamerleden zeggen. Waar stuurt hij en stuurt hij op aan? Als je dit soort dingen normaal zegt, ja dan. Dan ga je een motie van wantrouwen indienen. Gaat dat gebeuren? Het moeten ook, maar Van Helvert, zegt ie. Ik kan dat zeggen. Hij verdraait de feiten, want ik ken die dossiers. En hij zegt de komma mensen in gevaar. En ik zeg ik wil de besluitvorming op een ministerie weten.

[00:42:33]

Dat is gewoon feitelijk. Kan ik al gewoon zeggen hij verdraaid de feiten dus. Het CDA moet ook iets hebben om om Rutte aan te vallen, bedoelen ze natuurlijk tegen verkiezingen. Martijn van Helvert staat wat lager op de lijst als ik zelf een beetje verlichting viel. Maar het lastig is tuurlijk wel qua meerderheid dat de PvdA Rutte 2 het blijft Asscher achtervolgen natuurlijk. Daar toen ook daar verantwoordelijk voor was. Ja dus ja. Gaat deze motie steunen. Er is ook nog een andere vrouw.

[00:42:56]

Is ie is woordvoerster. Misschien dat zij in zijn onderzoek ook niet heel goed uit zou komen. Maar en daar wordt ook wel de vergelijking gelegd met het rapport Davids naar de betrokkenheid toen bij de Irak strijd. Ja, het CDA legt, die maakt die vergelijking graag. Ja ja, ja, maar toen wilde Balkenende geen en zo zeggen zo weten. Ook bij het CDA, want toen wilden wij dat onderzoek niet en dan kwam het er eigenlijk juist door.

[00:43:17]

Iedereen dacht van Oosterbaan iets te verbergen. En nu ja, komt uit dat Rutte het echt niet wilde. Het is misschien komt er daarom juist een onderzoek? Ja, maar wel een andere kwestie. Dit is wel minder. We weten eigenlijk al beter dan toen die betrokkenheid of de steun voor de. Maar we weten. We weten natuurlijk al dat het fout is gegaan met die steun. Dat is wat we weten. Ja, we willen alleen nog weten van hoe.

[00:43:35]

Hoe het besluit is genomen.

[00:43:36]

En wanneer krijgen ze door dat het misging bij het CDA? Zegt ze ja. Aan de ene kant misschien minder vergaand qua conflict, maar daar gaan we alleen steun. En je gaven ook echt fysieke steun in de vorm van autootjes. Autootjes. Onder meer dank je wel Jörn, dat je daar deze weken voorbij, want daar heb je al een vraag voor. De K w zometeen is weer persconferentie. Heb je? Heb je nog op tv? Zit er iets in jouw trukendoos?

[00:43:58]

Yarne? Even naar de persconferentie dinsdag. Stuur de Corona persconferentie. Dat zeiden ze ook meteen op internet van ja, deze man moeten ja PCR testen hebben. Doe nog effe mee met de voorspelling. Ja, gezellig.

[00:44:17]

De voorspelling. Ja Joost, jij euh, iets binnen te tikken. Je slingert je laptop aan. Nou kijk ik euh. Je hebt vorige week een euh en een een punt gekregen over de lengte van de verhoren. Jij zou diegene van wie is gaat langer door. En ik zei van Asher ja, dat had ik gezien op een debat gemist. Hoe lang? Euh, daar de video duurde. Maar nu werd ik mensen, maar ik heb dus echt mensen die voor mij zijn.

[00:44:44]

Kom ik achter en die zeggen ho ho, ho ho, ho ja. De schorsing bij Asghar was langer dan die bij Vibes. Andersom ook bij beliebers was die langer, waardoor u dus minder lang echt aan het woord is geweest dan Asher. Dat was mijn voorspelling. OK. Dus ja, maar hebben ze dat punt? Draai me terug. Nee, nee, nee, maar jij hebt het verder niet uitgezocht of dat echt klopt? Nee, maar dat was zo'n betrouwbare bron.

[00:45:05]

Mensen die jou gewoon iets twitteren of mailen. Nee, dat was je. Dat kun je wel zeggen. Wie de bron was, want ik kreeg het appje van ook van Renske Leijten van de SP. Dus dat is zij van volgens mij moeten jullie wel even rekening houden met die pauze. En misschien heeft Joost gewonnen. Mijn reactie op haar was meteen van ja. Nou ja, laat maar zitten. Dat ga ik je hem niet vertellen. Ja, en toen zei ze nou nou ja ook, want je weet hoe slecht ik tegen onrecht kan.

[00:45:31]

Ja, maar dat is toch mooi? Moest ik wel heel hard lachen? Ja dus de discussie is er de dweilde. Ik denk aan mevrouw Leijten. Ja. In het weekend gewoon even. Laat het nou even, maar gewoon even. Is het wel goed? Waarom ga je op te nemen met deze podcast? Ben je bijgepraat? Maar het is ook soort van ontspanning. Maar ik krijg nog een mailtje van iemand die heette. Vincent geloof ik, Vincent Smits.

[00:45:53]

Smits en die zei ja dat dat die voorspelling die ik een paar weken geleden had gedaan gewoon niet in de voorspelling. Maar let op Eerdmans en Baudet gaan ooit ruzie krijgen over muzieksmaak en dat. Dat is natuurlijk echt wel een legendarische iconische voorspelling waarvan hij zegt ja, dan moet je toch eigenlijk wel een punt voor krijgen? Nou ja, neem hem lekker joh. Nou, dat is dan weer dat ene punt terug. Ja en nee, ik heb twee keer nog één puntje voor stak dan nog.

[00:46:18]

Nee hoor. Twee punten achter. Leuke ajoin van de week. Wat is er dit jaar namelijk weer Jopie Jopie? Ja, ja, ja ja. Nou ja, daar heeft u nu alle tijd voor. Maar ja, de zalen moeten leeg blijven helaas. Forum voor Democratie heeft een een soort ledenraadpleging. Bindend referendum. Ik denk ik voorspel dat Thierry Baudet daar de meerderheid achter zich krijgt.

[00:46:41]

Zo ja, zo, jij durft en jij jongens.

[00:46:45]

Ja, dat durf ik me ook wel aan te wagen. Voorspellingen? Of zeggen jullie? Euh. Dat gaat niet helemaal goed met het raadplegen. Misschien dat sommige mensen een mailtje hebben gekregen. Bedankt voor je stem op Henk Otje toen ze hun stem uitbrachten. Ja, nou dat dat wel. Uiteindelijk is het toch het resultaat dat Henk Ottens straks in de Tweede Kamer zit? Ja, maar dat mochten ook mensen meestemmen die al tijden geen lid meer waren toch?

[00:47:07]

Ja, naar de SP. Sommige mensen van lidmaatschap hebben opgezegd, maar dat verleden had je al wel betaald voor dit jaar. En die mensen, die hebben ze dus alsnog, die mogen meedoen. Maar het komt er dus op neer dat dus die die die ledenadministratie is. Zo'n chaos dat er dus dat er dus ook mensen zijn die boos zijn en die gaan dus rechtzaken voeren. Ik ben wel of niet lid. Dus volgens mij als je deze partij erft en dus als of erft bedoel as als bodemkundige de inboedel teruggeeft.

[00:47:33]

Ja dus jij krijgt die volgens mij ook een heleboel rechtzaken erbij. Voorspel jij er enige chaos? Ja, maar wat gaan we dan nog meer voorspellen? Want we zijn het met elkaar eens ietsje meer.

[00:47:42]

Euh, ietsje meer ruimte bij aan de kerst tafel eens. Uhm Jörn ook eens maar gewoon eens tussen drie mensen thuis gaat Narses zes mensen thuis te gast. Tegenhanger als je die allemaal zegt me iets. Nou ja, dat doe ik vaak omdat ik jouw stem wat gun. Ja, in de punt waar is dat feestje? Daar ga ik niet rijden. Ik zeg het ik zeg tweede bij de 5/5 dus naar 5. Uh oh ja, laten we nog eens even e n quote uit wat ook al een beetje naar de toekomst kijkt van de jongen deze week.

[00:48:10]

Dan is in de combinatie van vaccinatie en testen is er natuurlijk wel weer meer mogelijk. Kun je in de loop van het eerste halfjaar van volgend jaar ook echt weer de meest beperkende maatregelen achter je laten?

[00:48:21]

Maar wanneer dat exact het geval zal zijn, is echt afhankelijk van heel veel factoren in de loop van het eerste halfjaar van volgend jaar. Misschien wat versoepelingen?

[00:48:31]

Ja, ja, restaurants en cafés, maar ik heb dat. Ik zeg toch al wekenlang dat. De horeca gaat pas open als echt een groot gedeelte van Nederland ingeënt is, dat dat de hele horeca open is. Dat duurt nog even na de lokale beurzen open te doen. Wat je al dicht op gedaan? Ja, en als je kijkt naar de cijfers dan nog eens onder de twaalfhonderd besmettingen per dag. Jongens dan. Dat gaat zo traag. Zo lang voor bedankt.

[00:48:54]

Volgende week zijn we er weer in. Bedankt. Dankjewel voor het luisteren. Babyblauw!