Transcribe your podcast
[00:00:01]

NPO Radio 1 cast tot cast dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp. Het is echt een heel heftig, is heel heftig op de politieke podcast van EenVandaag en de NOS. En dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken. En daarom kan het gewoon met Sander Van den Bulck en Joost gelift. We moeten door deze heel zure appel heen bijten. Welkom bij een nieuwe stemming. Alweer de laatste van 20:20. Wat een week was het weer.

[00:00:43]

Alarm over de Korona cijfers, keihard ingrijpen door het kabinet en natuurlijk de tv toespraak van premier.

[00:00:52]

Vanuit het Torentje. Was jij dat Xander? Nee, nee, ik was het niet. Ik wil even kijken of jij kon blijven concentreren en net als de premier. Ja, hij is groot. Toch een beetje in de lach. Ja, dat deed Rutte toch beter? Ja, want ik denk dat dat moment dat je hoeft te doen. Moest er ook niet om lachen. Nee, dat lijkt me ook niet. Nee, er is van alles over te vertellen over de ingrepen van het kabinet.

[00:01:10]

Hoe zit het nou met die basisscholen? Waarom moeten die dicht? En welke winkels moeten er precies dicht? Was het kabinet het daar wel over eens? Dat was nogal verwarrend. We bespreken ook het vernietigende rapport over de toeslagen aan Ver. En wat moet het kabinet ermee? En hoe zit het met de verschillen binnen de gitaren coalitie? Wat is het verschil tussen herrie en herrie? En we sluiten af zonder herrie met een speciaal politiek lied.

[00:01:36]

In deze laatste aflevering van dit jaar wordt er een beetje muzikale kerstnummer. Wordt het maar kasander. Wat viel je op? Nou viel me bijvoorbeeld op dat jij twee dagen achter elkaar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag op het podium stond? Ja, want een week n dag waren we samen te delen voor de grote politieke show. Maar die dag daarvoor een politieke prestatie? Ja, van EénVandaag. Wat me daar opviel was dat jij uh in hemdsmouwen was.

[00:02:02]

Ja, ze wel eens lekker. Lekker vlot, lekker vlotjes. Ja. Wordt dat bij AVRO TROS gevoeg? Euh ja, geen jasje? Ja toen wel ja. Het beviel mensen ook. Daar hadden veel mensen gekeken en zeg ik ja nee. Dat was ook vanwege dat ik geen jasje aanhad. Alsof het in de vooraankondiging al stond. Nee, dat hebben ze bij de kijkcijfer. Analisten hebben dat ook wel aangegeven als het doorslaggevende punt. Ja ja, maar wat wil jij nog meer op dan iets eerder had gezien?

[00:02:29]

Ja ja, nou. Vorige week zaten we hier natuurlijk het CDA te bespreken. En wat is dat ook weer snel gegaan? Ha, we zijn er al bij de opnamen vorige week. Als mensen dit luisteren is het misschien al weer anders. En vrijdagavond, uhm, was het ineens toch Wopke Hoekstra.

[00:02:44]

Die had daar heel lang over nagedacht. Want vrijdagochtend zijn die moeten echt nog even bespreken thuis etcetera. Maar s avonds stond ie voor zijn deur met een camera. Dat was alsof die de straatparade de prijs had gewonnen. Wat ook helemaal niet. Was een kalme, niet verrast dat de mensen de stoep stond zodat die open.

[00:03:03]

Nu ook zo'n goeie avond op de gezelligheid. Wij begrijpen dat u bezoek ontvangt vanavond van een collega.

[00:03:09]

Nou, heel erg gezegd. Ik zat de kinderen voor te lezen en ik was even met Liselot euh, aan het overleggen over. Nou ja, ik denk zelfs als wat jullie hier voor zijn. De grote vraag gaat u het doen? Ja, ik krijg zo meteen iemand op bezoek. Ik nou ben verrast dat u er ook bent. Uhm. Maar ik kan er verder niet zoveel over zeggen.

[00:03:28]

Knap. H. Hij is echt een geknipt als lijsttrekker en hij kan twee dingen tegelijk. Ja, hij kan onze kinderen voorlezen en overleggen met Liselot over een vrij belangrijke beslissing in hun beider privéleven.

[00:03:42]

Lijkt me wel. Nou, dan ben je echt daarmee echt een grote.

[00:03:45]

Maar daar stond nog niemand met een Pandreitje te geven. Dat was de echte ultieme Pieter Omtzigt. Die kwam daar op bezoek. En euh. Het grappige was natuurlijk dat daar verschillende media waren ingelicht om een foto te komen nemen. Alleen euh, ja, maar een collega van Nieuwsuur, die kwam daar een beetje tussendoor. En die zijn als de fotograaf gaat aanbellen, want die mocht dat dan mooi vastleggen. Dat Omtzigt de nieuwe leider steunde. Dan ga ik ook even mee bij het aanbellen en daar was ie dan toch weer door verrast.

[00:04:13]

Zou Pieter Omtzigt te hebben geweten dat zijn eigen partij eigenlijk fotografen op de stoep had neergezet. Omdat momenten, want dat was politiek heel belangrijk. Dat Pieter Omtzigt de zege aan de kandidatuur van het lijsttrekkerschap van Rob grazige. Ik heb het hem niet zelf gevraagd, maar ViaVia dacht ik thoren dat ie daar niet van op de hoogte was. Of dat ie daar in ieder geval ook niet een interview moest gaan geven. Want toen Pieter Omtzigt eenmaal aankwam. Uhm, toen moest ie dus ook de camera te woord staan natuurlijk.

[00:04:40]

Ja, en dit was wat ie zei. Ik denk dat zeker met de economische crisis waar we op dat moment inzitten. En de corona crisis het goed is dat het vanuit de partij vanuit het kabinet geleid wordt. En dan hebben we dit keer een uitstekende kandidaat voor en dat is wel Kolkstraat.

[00:04:56]

Dit keer ordine ja, dit keer een uitstekende kandidaat. Ja en toen vorige keer waar was hij? En en Hugo waren toch een beetje?

[00:05:03]

Ja, maar ik weet dat ie dan vooral op Hugo de Jonge du uh doelde, waardoor hij zich kandidaat moest stellen toen. En nu kan ie zich achter de echte leider scharen. Ja, maar ik vond het wel een beetje vals. Maar dat was dus inderdaad een collega geloof van de NRC. Had het aan hem gevraagd van wat een sneer naar Hugo de Jong en toen had daar gezegd van ja, ik was helemaal overvallen dat ik daar ineens voor de camera moest gaan staan.

[00:05:26]

Maar later had ie nog een zin waaruit je ook kon opmaken dat ie toch niet zo'n fan is van Hugo de jongen. Ik heb ook zeer veel respect voor hoe Hugo de Jonge met landsbelang. Gister. Voor het zijn eigen belang gezet heeft en dus in zekere zin ja, daar in die zin. Dat was de Wan Line van vorige week. Landsbelang boven partijbelang ja. En hij dacht o wacht nee, t is in het belang van de partij. Vind ik dat Hugo de Jonge weggaat?

[00:05:52]

Ja, dus hij heeft het niet boven het partijbelang. Ja ja en euh ja, het CDA wel helemaal in zijn nopjes zijn met de nieuwe leider.

[00:06:01]

Ja, da's toch wel. Het is toch ook ook wel raar dat dan in één keer de de man die niet wou in één keer het wel doet? Ja, en dat iedereen daar blij mee is. En dan zelfs zegt ik zit er eigenlijk wel relaxed in denk ik van jou. Als je er relaxed inzit. Waarom zet je er dan een paar maanden eerder mee aan relaxt in t? Dat is dan wel een beetje duister ja. Maar verder vind ik het fascinerend om te zien hoe die partij zich dan ineens wel schaart achter de achter de echte leider.

[00:06:28]

Ja bedoel dan is natuurlijk wel duidelijk. Wat viel jou op? Nou ja, ja, mijn hobby, de verbouwing en de renovatie van Doel. Is dat Tweede Kamer hobby geworden? Ja ik. Nou, dan kan je nog wel even tegenaan. De komende tijd zeker. Ik ga dit reces. Ga ik ook alvast beginnen met verbouwen. Ja, ik ga al even overal op tapijt verwijderen. Nee, dat was deze week. Waren er. Euh ja.

[00:06:47]

Hoorzittingen, gesprekken met en met betrokkenen dus. Uh, Arib als voorzitter. Tweede Kamervoorzitter presidium Alexander Pechtold. Ja, daar is ie weer voorzitter van de stuurgroep. Denk je wat? Zorggroep Renovatie Binnenhof. Daar zitten dus alle alle bewoners van het complex. Want het is de Tweede Kamer zitten in het complex en het ministerie van Algemene Zaken en de Eerste Kamer. De Raad van State. Daar zit hij voor. Ja, en ook je te zeggen dat die andere drie eigenlijk.

[00:07:13]

Je hebt de Tweede Kamer. Die doet een beetje moeilijk. Maar die andere drie Ormandy zijn zo klaar om te verhuizen.

[00:07:19]

Die werken fantastisch mee, die werken mee. Die hebben daar zin in. En ook ik vind het nuttig dat de verdachte wordt ingepakt. De dozen staan al in gebruik. Jazeker, die is ok. Die staan te trappelen. Dat was dan ook de boodschap van Pechtold aan Arib denk ik. Ja en en ook je Tellegen. Die is dan weer een ander orgaan. Dat heet dan de bouw begeleidingscommissie OK. En die zat eigenlijk alleen maar te zuchten van de jemig.

[00:07:39]

Wat? Hoe zijn de verantwoordelijkheden hier eigenlijk geregeld of trans? Hoe slecht zijn die eigenlijk geregeld? Ja maar goed, gister maar wachten dan gaan.

[00:07:46]

Laten we eerst even luisteren. Een dag daarvoor woensdag. Toen was Pechtold dus in de Kamer. Het was een beetje een rare setting, want eerst was Pechtold in de Kamer, dan zat er alleen een voorzitter bij. Verder nog en de rest was allemaal via Zoem of via welk systeem ze ook werken. En het uur daarna was Harry Potter. En dat ging natuurlijk helemaal tegen elkaar in.

[00:08:06]

Ja, ik ben voorzitter van de Tweede Kamer. Dit krijg ik ook gratis bij. Er staat nu Swizz Speak, een tweede parlement in Den Haag, klaar.

[00:08:16]

Dan worden allemaal dingen intenties. Alles wordt in twijfel, je integriteit en je imago.

[00:08:22]

Mevrouw Arib zegt gewoon weer iets heel anders dan wat Pechtold heeft gezegd. Eigenlijk twee beelden die vrij haaks op elkaar staan.

[00:08:30]

Het wachten is nu eigenlijk al al al heel lang op de Tweede Kamer. Waar het eigenlijk op neerkomt is kamer, hou je mond en het is een rijdende trein. En niet zeuren.

[00:08:40]

Ik maak me echt zorgen. Ik maak me zorgen over de voortgang. Als het nodig is om het later te doen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald komen bij mij wel steeds meer vragen naar boven.

[00:08:50]

Ik heb eigenlijk alleen maar meer vragen en dat roept inderdaad heel veel, heel veel extra vragen op. Vertwijfeling bij de Kamerleden nadat was deze vragen die je net hoorde van diezelfde Kamerleden? Die hoorde je gisteren n op n weer bij die twee rapporten. Dus was een rapport gevraagd door Arib en een rapport gevraagd door staatssecretaris Knops over van nog even even kijken van. Is het nog wel verstandig om om het plan wat er is om dat door te zetten? Ja dus die Kamerleden.

[00:09:16]

Nou, die rapporten staan haaks op elkaar. En toen kwamen eerst de maar, zeggen de meneren, want bouwen is een meneren business. De meneren van de van Knops van T. En die ja die zeiden vond ik toch wel verstandige taal in de zin het wordt gewoon altijd duurder dan je denkt. Het duurt langer dan je denkt, want zo gaat dat met bouwprojecten. Dat kan de Tweede Kamer weten, want ze hebben ook wel eens opdracht gegeven tot bijvoorbeeld het bouwen van de Betuweroute.

[00:09:39]

Maar die verdedigen dus het scenario. Komende zomer verhuizen naar dat andere pand en dan in vijf jaar het huidige pand van de Tweede Kamer. Dat zal hoognodig toe is aan die renovatie. Aanpakken?

[00:09:50]

Ja, en zij zeggen van in de loop der jaren is de noodzaak alleen maar toegenomen. Dat heeft vooral te maken met met veiligheid, veiligheid van de mensen, de brandveiligheid en data veiligheid. Ze zeggen de noodzaak om echt weg te gaan en dan te verbouwen is groter geworden. Toen kwam het rapport van de Tweede Kamer. Ja, van Arib. Dat rapport waar ik vorige week over, schamperde hij zijn middelbare school scriptie. Nou en toen kwamen dus die vragenronde van die Tweede Kamerleden.

[00:10:15]

Ik was de eerste ronde wat teleurgesteld, maar in de tweede ronde begon toch wel eventjes het gaatje schieten in het rapport. OK! Dat euh, Roelof Bisschop van de SGP zei zie ik het nou goed dat dit plan alleen maar gaat over de verbouwing van de Tweede Kamer en dat jullie de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken hier niet inzit? Euh ja, want dat was als. Niet gevraagd dus dat plan, wat dus best wel sneller en goedkoper heeft, gewoon de helft van de renovatie niet meegemaakt.

[00:10:43]

Dit is het rapport dat concludeert je kan misschien beter gewoon in het pand blijven en dan af en toe gefaseerd verbouwen. Als jij eventjes in de keuken leeft, dan kan je de voorkamer renoveren.

[00:10:54]

Ja, en zij zeggen van alleen al dat doordraaien door het gebouw. Dat kost je meer tijd dan de verbouwing zelf. Dat zijn er dus de mensen van het rapport Knops. Maar goed, de Tweede Kamerleden gingen dus vragen stellen en die zijn dan kwamen ze dus wel achter ok. Dit plan gaat alleen over de verbouwing van de Tweede Kamer en de rest van het complex is niet eens meegenomen. Toen kwam er een vraag ja, hoe zit het eigenlijk met de plenaire zaal?

[00:11:13]

Kunnen wij daar dan altijd inzitten? Dan volgt de VADA. We doen de eerste installaties daar en dan zetten we dat om. Maar dat kan. Ja, en dan moet er ook wel. Een tijdje moet jullie uit de plenaire zaal naar een andere zaal. Kijk maar. Maar we zijn niet. Nee dus die moeten in de gang in de staat. Dus dat is gewoon een zeg. Ja, dan moet je de deur uit. Toen zei iemand jij gooit het al bijna door De Schrijder.

[00:11:33]

Nu dat rapport. Ha! Harry van der Molen van de van D66 CDA die zelf gaat die pannen. Jullie waren gisteren goed te horen zonder zilverachtige. De Tweede Kamer zei als u dan achter de Tweede Kamer, dus direct achter de plenaire zaal moet een hele nieuwe toegang worden gebouwd op dat pleintje erachter. Hoe moet dat dan? Kan dat wel met geluidsoverlast? Na da dat? Dat dat dat kon wel? OK, dat is als echt was ge was.

[00:11:56]

En ze hebben dus verbouwingskosten van b zevenenzestig niet meegerekend in de plannen. De voorbereiding kosten niet meegerekend. Nog meer gaten en en het gebouw waar je dus eventjes altijd een paar mensen in moeten zitten omdat die hier in de Tweede Kamer minder plekken zijn. Dat wisten gebouw hebben ze ook niet allemaal door ingeschoten. Het is echt gewoon een heel korte conclusie. M. M. In januari moeten ze beslissen. Gaan ze komende zomer over ja of nee?

[00:12:17]

Nou nou, ik hoop dat ze die Kamerleden die schoten gaat in dat rapport. Dus ik durf nu te zeggen terwijl ik. Het is moeilijk, maar ik zeg nu ja ok, dan gaan we naar de Korona week. Alles kwam in een stroomversnelling. Afgelopen weekend en maandag trok het kabinet aan de noodrem.

[00:12:35]

Dit is ernstig. Het is heel ernstig, maar helaas moet ik mij vandaag opnieuw op deze manier tot wil richten. En dat betekent dat ons te doen staat in te grijpen. Het coronavirus grijpt nog sneller om zich heen dan waar we vorige week mee reed. Daarom gaat Nederland voor een periode van in ieder geval vijf weken in lockdown en stevig in te grijpen. Inderdaad, omdat het nodig is. Nederland gaat op slot. Er is geen tijd te verliezen. Zo is het dat we erdoorheen komen, staat voor mij vast.

[00:13:10]

Opmerkelijk hoe snel dat ging ineens. Na vorige week vrijdag, ja. S Avonds hebben ze s. Hebben ze die cijfers gekregen van Jaap van Dissel? Die vrijdagochtend is het om tijdens het Outbreak Management Team bij elkaar gekomen. En daar was waar was natuurlijk ook wel eens discussies over over dit soort euh, zware maatregelen. Maar daar ontstond toen een enkele consensus. Hard ingrijpen is nu nodig en die signalen zijn afgegeven aan het kabinet, want het officiele advies mag helemaal uitgeschreven krijgen ze pas op maandagochtend.

[00:13:37]

Ja en euh ja.

[00:13:39]

Maar ergens in het weekend stuurde jij mij geloven kan heb met uh de quote fasten your seat belt super voor impact, super voor jou. Op een of andere manier wist ik wat het ermee. Dus euh, je wist het al.

[00:13:52]

Ik wist dat het tweede kabinet er heel hard mee ja en nee wilde ingrijpen. Nee kijk, je weet dat als het om t besluit scholen dicht, winkels dicht dat de kans dat het kabinet dat negeert nihil is. Ze wijken wel eens af van zo'n advies, maar niet te duidelijk is. Maar het punt was we hadden als n vandaag niet een niet een tweede bron. Aan de andere kant vind ik wel een journalistiek dilemma. Stel dat je op vrijdag had geweten, ook als NOS of wij van Jeb dus echt helemaal journalistiek dichtgetimmerd.

[00:14:16]

Dat oom gaat adviseren, winkels dicht, scholen dicht en dat breng je dan op vrijdagavond dan op. Dan veroorzaak je als als medium en zorgt een nieuwslezer een run.

[00:14:28]

Nou, dat verwijt kreeg ik ook maandag toen hij bij de NOS op maandag rond het middaguur kon vertellen wat de maatregelen van het kabinet werden. Vlak voordat de fractievoorzitters naar binnen gingen. Uh. Bij het ministerie van Algemene Zaken om het ook te horen. Toen werd het ook bevestigd aan ons. Toen kregen we ook het verwijt van daardoor is het maandagmiddag druk. Lijkt me toch een beetje. Maar op vrijdag, dat vind toch wel erg als je het hele weekend dat v.

[00:14:51]

Ik had het wel lekker zo zegt. Denk overigens dat dat het feit dat Weitz vlak voordat de fractievoorzitters daar binnenkwamen bevestigd kregen. Dat wordt ook een moment dat veel meer mensen daarvan weten en de maatregelen dan anders de kans op lekken zo groot dat ze dachten misschien van nou. Dan bevestigen wet. Maar wat toch? Maar die fractievoorzitters het wel droger houden waren er niet aan. Ook omdat de achterstal op straat lag. Maar niet alles overigens.

[00:15:12]

Maar daar gaan we dus over ook. Maar eerst even die torentjes speeches hebben doen. Dus besloten dat ze geen persconferentie zouden geven, maar dat Rutte vanuit het Torentje het land zou toespreken. Dat hebben ze van geloof ik pas zondagavond na het Catshuis bedacht. En uhm ja, toen kwam die speech was een beetje ongemakkelijk.

[00:15:32]

Aan t begin denk je zeggen ga je gang? Goedenavond.

[00:15:41]

Ja, dan was het er kwam er een beetje moeizaam opsta op stoom. Nee, er ging moeizaam van start. Zo is het. En uhm, dat had het natuurlijk mee te maken. Dat zijn ineens van buiten dat lawaai ja begonnen te horen. Want daar waren dus kennelijk uh denkt dat het dertig, veertig demonstranten waren, misschien vijftig die met potten en pannen en met fluitjes euh, zich verspreid hadden rond het Binnenhof. En dan in een euh, in een soort EPP groepje.

[00:16:08]

Uh, kwam het signaal ok. 7 uur nu gaan. En toen kwamen ze ineens allemaal. Dus Rutte hoorde vlak voordat ie begon hoorde die dat lawaai. Hij denkt met t motortje wordt bestormd. Ja, en toen tijdens die speech werd het natuurlijk steeds erger.

[00:16:22]

Ik zie ongelooflijk veel mensen die er het beste van proberen te maken.

[00:16:27]

Ze motorinhoud je echt als ze niet zo erg denken. Hier zet iemand heeft het raampje open. Ja, isoleren ja. Maar hij was er natuurlijk wel door afgeleid. Ik heb m daarna nog heel kort contact met hem gehad en toen zij die ook van ja, ik dacht eigenlijk alleen maar ja, ik moet gewoon doorgaan. Maar zo hoorde het in t Torentje echt echt gewoon hard. Dat is wel opmerkelijk, want de boel daar zit. Daar zit geen enkel glas meer in.

[00:16:55]

Toen Mohammed was ja, en dat moet ook wel. Niet zomaar dubbelglas. Een beetje beveiligd?

[00:16:59]

Ja, maar toch hoorde t. T Is dan een meter of vijftig zestig daar vandaan. Euh, dus het lawaai was gewoon.

[00:17:07]

Zou tongetje geen spouwmuur isolatie hebben?

[00:17:09]

Dat denk ik. T Is niet het verhaaltje de volgende climate klimaat informatie haelters. Die moet regelmatig iets gerenoveerd voor de renovatie. Ja ja, ik stond dus in de studio. Ruim 6 miljoen kijkers, maar zakte daarna wat over zeggen. Oh ja, heb je weer? Ik zag het gebeuren. Ja, daar waren weer van alle kanten waren er mensen die daar iets op aan te merken hadden. En wat ik ook zag en dat herkende ik dan van mezelf, is dat je toch tegen de kerst eigenlijk te moe bent.

[00:17:34]

En dan ga je daar op reageren, terwijl je eigenlijk weet dat je Twitter reageren, dat je dat niet moet doen. En ik zag het bij jou gebeuren. Je reageerde terecht hoor. Vond ik overigens. Maar ik denk dat jij. Dat heb ik ook altijd in dit soort wegen waarvoor je gewoon zo nu en dan kan je dat gezeik eigenlijk na. Ik vond het sowieso.

[00:17:48]

Je staat dan redelijk onder druk natuurlijk. Of je. Je weet dat er best wat mensen kijken naar zo'n speech. En euh. Ik zat tijdens de spits een hele tijd aan mijn oor te luisteren. Ik dacht de regie heeft er een verkeerde lijn. Nog opstaan van, van buiten, van de ene of ander protest. Dus ik vroeg wat is dit? Zit dit? Zit dit op dezelfde lijn? Is dit alleen dat microfoontje van de premier? Dat bleek dus allemaal.

[00:18:09]

Te zijn, kunnen mensen thuis dit net zo goed horen als ik? Dus toen moesten we besluiten dat we er toch iets over gingen zeggen. Direct daarna maar niet al teveel aandacht eraan wilde geven. Want het was maar een kleine groep die wel een flinke stempel op die speech drukte. Dus deed het even kort. En daarbij zei ik ook nou, dat is eigenlijk best wel knap van de premier. Dat ie ondanks dat lawaai gewoon z'n boodschap uh uh vol bleef houden en euh om euh onverstoord geconcentreerd bleef voorlezen.

[00:18:37]

Nou, dat mocht niet van sommige mensen.

[00:18:39]

Nee, ook toen was ik toch veel te positief over deze premier. De leugenaar? Ja dus. Aan de ene kant mensen die zeggen je moet er geen aandacht aan die die paar demonstranten geven. Aan de andere kant de mensen die mag Rutte niet euh. Teveel complimenteren en dan ook nog mensen. Ja als je dan zeggen want wij kennen deze groepen h. We hebben het in een eerdere podcast duels tussen gestaan. Het zijn echt mensen die euh. Die verzetten zich tegen de maatregelen, maar die ontkennen ook de ernst van het coronavirus.

[00:19:06]

Want wij gingen toen nog met applaus weg nadat we omdat we geen mondkapjes.

[00:19:10]

Ik heb gister nog gezien hoe diezelfde groepen daar waren ze weer, hoe ze een een en een collega van Pound van Point nieuws. Ja, die was die mensen dat interviewen. En die kreeg gewoon een confettikanonnen in z'n gezicht afgeschoten. Oh, hij leek het zelf leuk te vinden voor de beelden, maar echt op 50 centimeter afstand wikkels over zo'n koker. En dat zou. Dat werd echter z'n gezicht geschoten. Dat denk en werd niet ingegrepen, maar dat.

[00:19:31]

Maar ja, het is ook beter dan een echt kanon. D. D. Daar heb je een punt dat wel. Ja maargoed dan. Uh, dan zeggen dus ook veel mensen ja en jij. Jij vertelt dus dat deze mensen het coronavirus of de ernst daarvan uh uh ontkennen. En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Want als je kritisch bent op Mark Rutte ontken je niet meteen Korona. Deze groep wel ja gasten, ik. Deze mensen kennen we.

[00:19:55]

We zijn er naartoe gegaan. We hebben gezien wie het zijn. Goed, ik had het echt effe gehad. Maar er waren ook. En we laten het laken. Het waren een hoop ouwe mannetjes, zure ouwe mannetjes van oude mannen en dingen die voorbijgaan op de Twitters. Jan Kuitenbrouwer, Jacques Monasch, Frans Weisglas. Laten we ze nou eens schouders bij namen zijn. Een hart onder de riem verwijderd Joost. Even. Deze mensen komen echt van. Die zou ik zelf nooit doen.

[00:20:19]

Weet je één ding? Wij zullen als wij, als ik later zo wordt als deze, mag ik je telefoonnummer. Wil je dan al met time vingers breken omdat ik dan liever woord aan je telefoon afpakt? Ja, want anders pak je stiekem weer de iPad. Ja, ja, nee. Uhm, de jongen. Die hield gewoon. Wel natuurlijk zijn van liners.

[00:20:36]

Ja, daar waar vorige week nog in een situatie zaten waarin de remweg steeds langer werd. Zitten we inmiddels in een situatie dat het virus vol plankgas aangegeven is.

[00:20:44]

Gelukkig is die daar nog wel als minister H. Niet als suggestie verandert. Partijleider is ie weg, zei hij. Wat hij heeft in zijn communicatie is dat dat schoolmeester achtige. Dat je dat wat er af en toe een beetje irritatie oproept omdat ie eigenlijk licht door z'n knieën heen zakt. Als die als je iets gaat uitleggen, het gevoel dat je dat wat aan je bureautje komt zitten. Ja en ik vind dat zijn gek genoeg nu die dus kennelijk van die last is verlost van dat lijsttrekkerschap vind ik dat ie af en toe weer wat normaler praat.

[00:21:12]

Gewoon minder aardig gevonden.

[00:21:14]

Ik weet niet ik kan. In het debat over het vaccineren was ie ook wel af en toe gewoon duidelijk geïrriteerd. Ja en ja. Toch grappig dat je beter kan worden schoolmeester. Die sloot wel de basisscholen en daar had ie ook een reden voor.

[00:21:27]

Kijk, dat is ook een moment van halen en brengen van ouders. Dat is ook weer een moment toch van contact. Dat is de ene kant. En we hebben ook geleerd uit die eerste golf waar de scholen ook gesloten waren en dat het feit dat ook het basisonderwijs geen fysiek onderwijs geeft. Wat dat ook helpt om te zorgen dat ouders zich wel beter houden aan het andere advies, namelijk werk zoveel mogelijk thuis. En dat laatste? Dat gaat niet erg best.

[00:21:49]

De afgelopen tijd, want we zien namelijk dat veel te veel mensen toch naar het werk gaan. Kortom, we moeten alles doen.

[00:21:54]

De enkelbandje, zo noemde eurobiljet dat kinderen als enkelband voor ouders. Ja, dat je dat is een mooie was een mooie beeldspraak. Overigens, hoeveel enkelbanden heb jij? 2. En ja, die van de middelbare school tellen die je ook als enkelband minder wil aan minder? Nee, maar wel opmerkelijk. Dat is voor het eerst volgens mij in zo'n Coronet debat en na met de Tweede Kamer daar echter na Vorsterman ieder geval toch wel een ingreep is gekomen van de Tweede Kamer.

[00:22:20]

Ja van wacht eens even die basisscholen, want dat is inderdaad die motivatie is niet heel erg sterk.

[00:22:26]

Kabinet heeft eigenlijk besloten ook na de kerstvakantie nog twee weken de basisscholen dicht en dus met als reden onder andere dat ouders dan thuisblijven. En daarvan zijn er veel partijen, ook coalitiepartijen. Van nou, laten we daar toch nog maar eens naar kijken. Ook worden in de komende weken de maatschappelijke schade voor die kinderen. Dat is ook wel gebleken uit die uit die eerste lockdown. Nou, dat vond ik wel goed dat de Tweede Kamer nu is en ook met de coalitiepartijen het lef had om te zeggen nou zijn natuurlijk niet gezegd het moet open.

[00:22:52]

Ja, dus dat wordt dan eerst eventjes goed bekeken. Ja, ze gaan natuurlijk wel goed kijken en dat scheelt als maar één week eerder. Jij zegt dat gaat. Daar gaat nog wel wat aan gebeuren.

[00:23:01]

Nou ja, kijk als als als dan de besmetting cijfers heel erg omlaag zijn kijk lagere school, kijk middelbare scholen is gebleken dat daar het vierde. Ze zich wel lekker voelt, maar ook op lagere scholen niet en dat, die zijn ook veel nog kwetsbaarder dan die pubers in een in een. In een opleiding, zeg maar in die fase van het leven. Dus. Ja, voor mij. Ik vind nergens opengaan.

[00:23:20]

Dat was dus het Kamerdebat. Daarin was ook nog een andere kwestie, namelijk welke winkels moeten daar nou dicht? Ha, daar was er eigenlijk direct nadat het kabinet de maatregel had afgekondigd, gedoe over. Mark Rutte deed in dat debat in ieder geval nog een oproep om de kleine winkelier te steunen.

[00:23:39]

Wat hebben we fantastische levensmiddelen, speciaalzaken. En dan kun je je Marokkaanse uh pannenkoekjes tot en met je Italiaanse wijnen kopen. Dus niet alleen naar die grote supermarkten gaan.

[00:23:51]

Ik heb mijn favoriete chocolade winkeltje Chris al bij in de Gård in Utrecht. Nou, goeie uit om eens te gaan kijken. Heerlijk. Vooral met de kerst natuurlijk.

[00:24:01]

Ik ken hier in Den Haag in de passage Akkerman, één van de oudste euh. Vulpennen speciaalzaken van Nederland. Zeer speciale pennen, een en een vulpennen.

[00:24:10]

En ik heb er geen aandelen in. Geen aandelen? Nee trouwens. Ik kwam net hier op de redactie. Het is vrijdag en komt altijd Rutte voor het gesprek met de minister president. Ik zag een klein tasje staan. Papieren tasje met Akkerman. Daarop gaat. Ga jij maar ga een pen cadeau doen. Nee is hier afgeleverd door de firma Akkerman. Oh, die in de passage zitten hier achter om aan Rutte te geven met een boek over de winkel en een auto en een doosje inktvis.

[00:24:36]

Hij wordt niet euh. Maar hij wordt niet gesponsord, heeft geen aandelen, maar wordt wel een vet heer. Maar dat is onder de 50 euro wel een corruptieschandaal aankoop. Dus ik denk dat ie het wel leuk vindt he? Dat gedoe wel. En met de Hema en de Action. Zeventig procent van de omzet moest uit levensmiddelen, drogisterijen of diervoeding komen. Er is wel natuurlijk thema van de week dat dingen die dus op de routekaart staan. Ja uh, zoals het sluiten van winkels dat als het u.

[00:25:03]

Er is dat het dan toch weer verwarring oplevert. Ja, als grap. En als t echt tot opwinding leidt dat het kabinet dan toch ook wel weer ingrijpt. Want dat economische zaken had even de regels iets soepeler gemaakt voor de winkelier. Die dachten gewoon mee met de ondernemer. Ja, maar dat. Dat zegt Mona Keijzer, die zegt dat ik daar weet ik niks van hoor. Dat dat gebeurd is? Nee, die ontkent gewoon dat dat zij ambtenaren daartoe opdracht heeft gegeven.

[00:25:28]

Ik weet het, ik heb het ook nog niet hard is. Dit is wel iets wat wat vraagt om een goede reconstructie. Die deed die vierentwintig uur. Wat wel opvallend is wil. Rutte heeft het over de speciaalzaken. Maar vanuit mijn werk kamertje kijk ik uit hier op het Spui in Den Haag. Ja, de Jamin, die is ook open. Gewoon voor alle levensmiddelen is suiker en kleur en smaakstoffen. Dat is echte. Maar het is ook wel moeilijk lijkt me voor de politiek.

[00:25:52]

Want als je dus inderdaad de De Acción verkoopt ook schoonmaakmiddelen. Die zijn daar vaak wat goedkoper dan bij de Albert Heijn. Dus dan gaat nu de Acción dicht en moet mensen naar de Dam. Dus volgende week in. Je hebt ook nog andere supermarkten waar je ook goedkoop zijn. Dat Jumbo de Dirk Aldi niet allemaal. Ja ja, maar uh da. Die zijn niet zo goedkoop was de AEX. Dat is juist volgens mij de kracht van dat soort winkels.

[00:26:15]

En volgende week gaat iedereen zeuren. Jeetje, wat zijn de schoonmaakmiddelen duur? Ja, moeten we er nog over dat debatje van donderdagavond hebben? Ja, vaccineren? Nee, dat is natuurlijk dezelfde vraag. Eigenlijk net bij de winkels van Van. Euh, dat zijn dingen die je weet dat die gaan komen. Misschien een keer. Winkels vaccineren? Dat wisten we. En nu natuurlijk de vraag hoe kan het dat wij later beginnen dan in het buitenland? Want we hebben bepaalde dingen nog niet op orde.

[00:26:40]

De hele idee. Uhm, we hebben ook nog niet de tekst klaar die mensen van het bel team dan moeten gaan op te ruimen.

[00:26:49]

Dat is toch wel raar dat dat er nog niet is? Ja en nee, maar ze gebruiken dan het argument van de zorgvuldigheid van je moet toch eerst echt helemaal die bijsluiter hebben van het vaccin? Ja, ik vind. Ik vind het. Ik vind het heel lastig te beoordelen, ook omdat het als ook journalistiek heb me toen heel erg aan aan dat altijd vergelijking met het buitenland. Het enige wat ik van Duitsland weet zijn foto's in kranten waar ik inderdaad sporthallen zie die helemaal gereed zijn.

[00:27:12]

Maarja, wat daar gaat gebeuren uiteindelijk weet ik ook niet. En ik weet ook niet wat daar de protocollen zijn, maar het roept heel veel. Dit roept wel heel veel vragen op.

[00:27:19]

En is het nu ook zo dat de oppositie gewoon even weer iets heeft? Ja, ook de fans te denken. Nu zullen die de jongen even vastpakken. En dat kabinet Jadid.

[00:27:28]

Dit is natuurlijk voor de oppositie is dan natuurlijk een hele schrale periode. Het gaat alleen maar over Korona en niet over de thema's waar jij het over wilt hebben. Ja, en jij hebt eerder ook gezegd dat vaccineren dat proces? Daarvan weten we al sinds het begin sinds maart dat dat er een keer aan gaat komen. Dat moet goed ingericht zijn. Anders? Uh, krijgt die politiek echt lastig mee? Want wat ik niet snap is begin nu van te zien.

[00:27:50]

Want je kan toch alles weer? Ik snap wel dat je het ene vaccin is anders dan het ene. Maar dan? Dan heb je toch gewoon verschillende scenario's. Maar goed. Hugo de Jonge, die straalde echter uit van jongens jongens. Er is altijd wat te zeiken. Vond je niet. Ja, maar die Madi, die had ik eerst gezegd in de week van 4 januari. Toen moest ie zeggen het virus wordt of het vaccin wordt later. Geleverd, dus het wordt later Ryanair.

[00:28:11]

Nu kon die weer terug naar 8 februari, maar die mooie Neals te hebben, maar toch niet. Enige wat ik denk van zou Hugo de Jonge nu geleerd hebben van het jaar dat hij dit nu doet hem en dat het dan wel in één keer eind december kan? En dat hij dan voor het eerst iets heeft wat gewoon over Deliver. Ja dat die Deschouwer zichzelf dat ie zeggen. Maar ja zeggen. Het lukt dat. Ja, ik weet het niet.

[00:28:32]

Na goed conclusies denk ik wel dat er altijd wat te zeiken is.

[00:28:36]

En laten we daarom in zeven ontspannen met wat muziek verkondigen dat Vullings en Van der Wulp in de wandelgangen. Een paar weken geleden spraken we in deze podcast over de gitaren coalitie die verschillende partijen bij mekaar brengt. Op de lijst van de VVD staat namelijk Daan de Neef, die al contact heeft met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Lisa Westerveld van Groen Links en Peter Kwint van de SP omdat ze van dezelfde soort muziek houden. Of is het niet helemaal precies hetzelfde?

[00:29:06]

Nee, we hebben toen het Martell genoemd. Mattel? Mattel en. Ja, dat zit er toch heel veel nuances in. Dus zochten we even Westerveld en Quint op om te horen hoe het nu echt zit.

[00:29:16]

Nou, voor een deel van ons wel, maar voor mij niet. Nee, ik ben, ik ben meer van de hardcore punk. Ook snel, ook hard, maar zonder al die opsmuk eromheen en zonder draken en vuur en Vikingschepen en eindeloze gitaarsolo's en liedjes van 13 minuten is gewoon simpele muziek. Simpele. We zien nu ook al eens in actie op Twitter of zeggen dat u ook mensen springt die euh, die daar dan voor een podium staan. Is ook best wel heftig dat ze allemaal vrijwillig hé die die mensen die kiezen er allemaal zelf voor om euh om naar zo'n concert te gaan.

[00:29:53]

En dan? Dan is er inderdaad een risico dat als je vooraan staat dat je dan op een gegeven moment euh ja de sterke schouders mag zijn waarop dit Kamerlid landt. Maar ik begrijp dus dat mevrouw Westerveld Lisa dus eigenlijk houdt van een beetje glamour met al of niet met draken en vuurwerk, met alles erop en eraan. Dus dat is wel iets anders. Gitaarsolo's, drumsolo, zeevissen door orkesten op het podium mag gaan. Maar hoe kom je erbij dat ze allemaal netjes.

[00:30:21]

Johan Te snel, ethyl houders wel, maar hadden we toch nog een beetje goed. Je hebt natuurlijk heel veel. Iedereen denkt met al is ze allemaal één pot nat. Nou, dat denk ik ook hoor. Je hebt ook heel veel verschillende soorten en ik hou veel meer van dit uitgebreide soort.

[00:30:37]

En de Esther Ouwehand? Welke hoek kunnen we die plaatsen? Ja, die zit dan denk ik weer wat meer in. Ja, da da da. Dat noemen de intimi dan wel meer sludge en dat soort dingen. Zo toen plekken en dat soort dingen dus dan heb je het over een. Uhm ja dan. Dan weet je wel ongeveer hoe gezellig zo'n vredelievend politicus. Ja nou ja, kijk. Uhm, ieder mens heeft meerdere kanten en ik denk dat ik denk dat Esther deze kant vooral bewaart voor euh ja, of voor de momenten dat ze naar concerten gaan maken.

[00:31:07]

Denk ja maar jullie gaan dus ook samen naar concerten. Ja, dat is nou. Het is nu dus door omstandigheden. Nee helaas helaas. Maar dat is wel goed, want dan kan uw schouder bijvoorbeeld even herstellen. Ja, het is voor mij.

[00:31:19]

Lichamelijk is het heel goed dat ik weinig naar concerten ga inderdaad verkleint. Schiet af en toe uit de kom dan. Ja, maar de dokters hebben mij gegarandeerd dat het nu echt bijna onmogelijk is met de manier waarop ze vastgezet hebben. Dus dat dat ook dit perspectief voor Nardello.

[00:31:32]

Daar zit heel veel metaal in zijn schouder goed vastgezet. Is dat we nu allemaal fysiek nog in orde? Ondanks deze muziek voorkeur, waar Peter vaak de pit in springt, sta ik dan iets meer op de achtergrond. Bier te drinken? Ja, het is naar voren springt en zoveel mogelijk mensen klappen geeft. Sta ik iets meer op de achtergrond? Gewoon te luisteren naar de muziek. Dat is een beetje de verschillende stijlen die wij meestal hebben bij een concert, dus beter ben je altijd kwijt.

[00:32:13]

En dan zie je na afloop van een concert hier meer teruggeduwd lopen, vaak met 5 bier in z'n handen en of in de ambulance houder. Ja, precies dezelfde tijd hadden ze ons dus nog altijd. Meestal zijn we gewoon altijd kwijt. Je zoekt het wat makkelijker op. We delen regelmatig muziek nummers en we hebben laatst voor het eerst samen een motie ingediend. Die heeft Peter Vrouw geschreven. Staan de namen van Esther en Van Mij Onder, waarin wij zeggen dat peentjes ook fatsoenlijk betaald moeten worden op momenten dat ze te gast zijn bij bijvoorbeeld talkshows van de NPO.

[00:32:53]

Op die manier zoek je wel de samenwerking. Maar maar dan komt er zo'n VVD er bij hé. Met rechtsdraaiende hardrock? Euh ja. Gaat dat wel werken dan? Ja, het is. Het is voor ons als drie linkse politici natuurlijk een groot moreel dilemma te gunnen. Wij gunnen Daan van harte zijn zijn plekje in de Kamer, maar daar zijn voor het land hele goeie argumenten voor om te hopen dat de VVD net niet genoeg zetels haalt. Of dus dus dat dit zomaar zeggen de basis is van echte coalitievorming.

[00:33:25]

Dat hier een kabinet wordt gesmeed om te zeggen in de pit heb. Ja ja, dat is misschien wel ja. Dat is. Dat is misschien nog wat te voorbarig. Ja, dat gaat wel. Dat gaat wel heel erg snel denk ik. Ja voorlopig. Uhm, vinden wij elkaar denk ik nog makkelijker op het gebied van euh, van muziek dan? Euh, dan van politiek? Heeft u nog een leuke kerstliedje voor de luisteraar van de stemming?

[00:33:47]

Ja, ik dacht aan een Viking Christmas. Van Uhm. Allemaal markt. Meteen zo'n nummer waar Peter dan weer een enorme hekel aan heeft en waarvan ik denk. Hier zit alles in je hebt en je hebt een punt. Je hebt inderdaad een oplijst draak. Je hebt heel veel fanfare op het podium in Raak.

[00:34:02]

Joost. Even kijken, hoor ik. Ik hou dus helemaal niet zo van kerstmuziek. Het enige dat verbaast me nou weer. Ja, wat vind ik leuk om met kerst te luisteren? En ja, ik vind Tom Waits Christmas Christmas koudefront me woekering meneer meneer Paul is dat is ongeveer mijn euh, mijn voorkeur tijdens kerst. Stamelt VKM STI. Azalea, Amapá. Maar terug naar de studio.

[00:34:52]

Maar neem nou de gevoelige kant van Peter Kwint. Precies wat ik wilde zeggen. Ja ja, toch nog even zijn lief. Een kerstliedje wat je niet verwacht. Van een hoer uit Minneapolis. Ja, en gekregen dat jaar. Tussendoor werden we hier in de studio even uitgeblazen omdat de muziek volop te boksen werd gezet.

[00:35:15]

Ik weet niet hoe het klonk alsof de box het niet overleefd hebben. Dat is van later. Zorg goed. Een hele andere kwestie. De. Het rapport over de toeslagen affaire. Laten we even luisteren naar de voorzitter van de verhoren, commissie Chris van Dam.

[00:35:30]

Wij hebben het rapport de titel ongekend onrecht meegegeven. Ongekend, omdat de schade enorm groot is. Onrecht, omdat deze mensen jarenlang als fraudeur eigenlijk door het leven zijn gegaan. Ja, ik denk ook dat iedereen verantwoordelijk is. En ik denk ook dat mensen dit rapport moeten lezen en moeten kijken. Verrek. Euh. Er is ook een boodschap voor mij in dit rapport.

[00:35:51]

Het waren allemaal dingen die we misschien wel al wisten. Maar als je het dan euh, toch allemaal bij elkaar hoort en leest is het toch weer echt wel hard ja. De woorden doen ertoe. En en inderdaad, als er dan in een toch vrij compact rapport weer allemaal bij mekaar staat. Deze affaire blijft je eigenlijk in het gezicht slaan. Dat dat verbaast en elke keer weer iedere keer word je weer. Word je dat woord verbijsterd. Dat wordt veel te veel gebruikt in in Den Haag, maar hier is het wel echt op van toepassing.

[00:36:20]

En wat ik natuurlijk heel goed vond euh, want we hem natuurlijk heel erg gefocust op de op de ambtenarij en op de politici verantwoordelijke. Dat het rapport ook echt euh, verder gaat dan de wetgever. Dat is natuurlijk de Tweede Kamer voor jongens. Daar is ook echt in het begin dus in het eerste decennium en werd gemaakt die gewoon echt niet goed in elkaar zit.

[00:36:39]

Meer dan tijdens die verhoren kwam die rol van de Kamer natuurlijk niet echt aan de orde. En misschien omdat de Kamer ook de bewindslieden en de ambtenaren aan te ondervragen was. Maar in het rapport zie je dat wel heel duidelijk terug naar de Raad van State heeft ook echt een kwalijke rol gespeeld, want die hebben de de jurisprudentie aangeleverd waardoor de wet die al hard was dat dus de hardst mogelijke uitleg wet werd toegepast. Laten we even horen wat Van Dam zei over die rechtsstaat.

[00:37:05]

Zonder zich te willen uitlaten over individuele rechterlijke uitspraken, constateert de commissie dat ook de bestuursrechtspraak jarenlang een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het instandhouden van de niet dwingend uit de wet volgende horde uitvoering van de regelgeving van de kinderopvangtoeslag. En daar waar de wetgever regels voor iedereen maakt, is het de taak van de rechter om bescherming te bieden aan individuele mensen.

[00:37:30]

Ja, opmerkelijk harde conclusie eigenlijk ja. Ik sprak gister nog even over met Renske Leijten. Die zei ik t is net wat ongebruikelijk hè, want de Tweede Kamer is een controleur van de macht en en de rechtspraak ook. Euh, dat wij dan daar toch kritiek op hebben. Maar ik ga in dit geval was het zo ernstig. Ja, en je kan je dus ook. Dus als je het hebt over de cultuur bij de Belastingdienst of cultuur op ministeries kan je misschien ook zeggen dat de cultuur in de bestuursrechtspraak misschien te bestuurlijk is dat daar mensen zitten die zich misschien iets te veel identificeren met de overheid.

[00:38:01]

Oh, in plaats van met de burger. Misschien wel de hardste conclusie gingen over de informatievoorziening.

[00:38:07]

De informatievoorziening was in meerdere gevallen ingegeven door gewenste juridische of politieke uitkomsten, niet alleen richting de Kamer, maar ook in de omgang met Wob verzoeken. Zelfs met de samenstelling van dossiers die aan een rechtbank werden voorgelegd. Hier is veel te verbeteren. Te beginnen op het hoogste politieke niveau na hoogste politieke niveau.

[00:38:29]

Gewoon eigenlijk. Nou, dat kom je uit bij Rutte. Ja, de Rutte doctrine, dat is 1. Ambtenaren moeten een beetje euh in vertrouwen dingen kunnen wisselen of bewindslieden. Uh, want anders zijn ze veel teveel beperkt. Ja, dat is. Dat is de doctrine. Ja, en dat heet dat op persoonlijke beleidsoptie. Ik heb nooit begrepen waarom. Een stuk waarin een ambtenaar denkt een goed idee te hebben waarom wij dat niet mogen lezen mag niet van Rutte.

[00:38:56]

Ja, maar dat is de oude doctrine. Ja maar waar? Maar die persoonlijke belijder opvatting zit ook in die geloof ik wel in die wet. Maar ik snap dat nooit gesnapt. Daar moeten we van af. Uh, wat kunnen we? Ja ja, maar dat was nog niet eens. Of die persoonlijke beleids opvattingen Rutte was ook. Wat zullen we het eventjes wat later sturen? Zullen we informatie bundelen? Dus je gaat of het komt niet goed uit, want we hebben een terugslaat veel in debat.

[00:39:19]

Of uh nou ja, dit raakt. Ik bedoel dit raakt. En Rutte is het echt met dit rapport. Normaal gesproken was er natuurlijk altijd gedoe met ministers voor hem en dan was het de vraag wat wist hij? Ja, en dat. Dat is natuurlijk altijd ingewikkeld aan te tonen. Zeker door de Rutte doctrine horen hoe hij zijn ministerie organiseert. Alles mondeling, niet schriftelijk. Maar hier zit ie toch zelf toch echt lelijk met z'n vingers tussen de deur?

[00:39:40]

Ja, maar wat zou dan de consequentie kunnen zijn? Lilian Marijnissen had terwijl. Suggestie Ik wil dan van het kabinet weten hoe zij is voor politieke verantwoordelijkheid gaat nemen. Hoe kun je dit nog uitleggen? Dit is wel tien jaar beleid van Mark Rutte, waarbij niet de mensen voorop hebben gestaan, maar de regels waarbij niet het vertrouwen heeft voorop gestaan, maar het wantrouwen richting mens na. Zie hier het resultaat.

[00:40:04]

Kan een kabinet wat daar de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden heeft, daar verantwoordelijk voor is? Of in ieder geval verantwoordelijkheid voor draagt, ook voor eerdere kabinetten? Kan dat nog geloofwaardig aanblijven?

[00:40:16]

Ja, ik zou dat niet kunnen uitleggen als ik onderdeel zou zijn van het kabinet en als ik Mark Rutte was al helemaal niet naar zijn zeggen Mark Rutte die zou moeten opstappen.

[00:40:25]

Laten we het eens opiniërend aanvliegen. Wat vind jij? Nou ja, ik vind de zaak te groot genoeg voor alleen het moment waarop we zitten. Euh, is wat ingewikkeld vlak voor verkiezingen. Dan zou je nog kunnen zeggen nou laten we tambour gewoon doen, want over drie maanden is de kiezer toch aan het woord. Maar we zitten nog wel in een grote crisis en daarvoor hebben we een kabinet nodig dat ons een beetje doorheen leidt. Ja, dat heb ik, omdat je dat dan als eerste hoort uit uit gouvernementele kringen.

[00:40:55]

Dit argument heb ik daar nog eens. Ik heb natuurlijk nu zeg je nu dat ik euh. Ik heb 12 uur de tijd gehad om mijn opinie, maar dan heb je met de opinie dat er soms iemand anders een andere opinie heeft dat ik kijk. Vlak voor de verkiezingen wordt een kabinet altijd demissionair en tijdens de formatie zijn ze ook demissionair. Ja, ok dus dus. Dus we hebben dit jaar dus komend jaar 21, hebben al heel lang een demissionair kabinet.

[00:41:16]

Tenzij ze heel snel formeren. Tenzij ze ze is. Maar maar die korona crisis, die duurt ook nog geen éénentwintig. Dus we hebben zowiezo een groot gedeelte van volgend jaar een demissionair kabinet. Dus is de weg vrij om op te stappen om deze agenda.

[00:41:30]

Ik zie niet in waarom demissionair kabinet niet de korona crisis zou kunnen leiden.

[00:41:35]

Nou ja, dat kan ook wel ja. Maar dan is er toch maar denk dat Rutte 1 daartoe bereid is naar zijn klonkt die gisteren niet. Nee, Wim Kok heeft in het verleden ook al eens vlak voor verkiezingen conclusies getrokken uit het Srebrenica rapport.

[00:41:49]

Ja, maar dat kwam omdat toen Frank de Grave dacht hé. Ik heb last van gewetensnood als minister van Defensie. Ik maak. Ik wil weg. En toen dacht Jan Pronk Ja maar hallo. Als iemand een geweten heeft ben ik het. Ja, daar ben ik ook weg. En toen dacht Wim Kok. Ja, nu wordt het een zooitje. Dat heb ik ook een geweten. Dan maar met z'n allen. En kijk maar daarna is ie niet teruggekomen als premier.

[00:42:08]

Mark Rutte wil heel graag jawel terug. Dat is wel dat. Dat is wat het probleem wat ik heb mee he? Dat zou Mark Rutte nu gaan aftreden omdat tien jaar beleid van Rutte tot zoiets leidt als dit. En dan is die politiek klaar. Nee, want inderdaad, dat is mijn probleem. Maar als je nu aftreedt als kabinet, krijg je dan niet een ander kabinet terug? Ja, want wat wel? Maar we kregen toch al verkiezingen, dus het is een vorm van gratis aftreden.

[00:42:30]

En mijn twijfel zit in dat het heel erg afleidt van de rol van de Tweede Kamer. De rol van de Raad van State dat IS een soort gevoel krijgt van OK. Nou, daar is een kabinet over gestruikeld. Het is opgelost. Ja, maar doet het. Dit is. Ik maak mij dan maar ergens denk ik wel van ja. Wee als je het niet doet, wat dan wel? Dan gaan daar volgende week dinsdag in het Catshuis over praten.

[00:42:51]

Die twee staatssecretarissen wegsturen die. Nee, dit is onderstaatssecretaris weggestuurd. Er is nog een andere optie denk ik. Dat is dat. Uh. Eric Wiebes, die in het vorige kabinet staatssecretaris was die erover ging. Die krijgt toch echt wel harde tikken in dit rapport. Als je een politicus uit zou moeten pikken is het denk ik Wiebes en daarna als je Rutte. Maar die Wiebes zou natuurlijk ook nog kunnen zeggen.

[00:43:14]

Uh, ik stop. Ja ja. En die heeft ook een Groningen, want dat vergeten we ook nog eens. Dat is ook nog een kwestie. Stapte overigens over ernstige schendingen van van dan had ie t ook gisteren kunnen doen.

[00:43:25]

Ja dus het is. Ik vind het nogal ingewikkeld wat de echte conclusie uit dit rapport wordt. Je hoort in ieder geval politici nu allemaal zeggen we moeten heel snel gaan compenseren. Ja, nou ja, waar wachten ze? Wat een goeie conclusie. Ja, euh. Wil je verder nog iets over zeggen? Nou, de ouders ja, die euh begrijp ik van Renske Leijten zijn erg blij omdat Verhenne eindelijk de erkenning is. Ik ben geen fraudeur. Ja, dan zien we of er voor die ouders is zo'n rapport toch echt wel weer van belang om het te horen zeggen, door politici, door weer die erkenning te krijgen.

[00:44:01]

Wat dat betreft is het in ieder geval een belangrijke stap. Zeker. De voorspelling. Hadden we iets voorspeld eigenlijk? Ik ha, volgende niet meer. Wopke Hoekstra, de nieuwe leider van het CDA, zagen we natuurlijk al aankomen. Ik heb er nog geen. Wat dan? Rutte 3 haalt niet het einde van 20:21. Ja, dat durf ik ook wel aan. Euh, hadden ze het einde van 20:20? Ik vind je nu iets minder gedurfd dan eerder.

[00:44:42]

Ja ja, ik denk wel dat ze het eind van 20 20. Dat denk je wel ja. Ja, maar ik denk niet dat het een heel rustig reces gaat worden. De Kamer gaat 3 weken op reces, het kabinet officieel 2. Maar die beginnen dus al volgende week met een Catshuis overleg over toeslagen rapport. Ongetwijfeld ook nog weer een keer over Korona naar het debat over de missie. Naties hebben we gehad. Ja, maar dat blijft natuurlijk een een H.

[00:45:07]

Een punt bedoel. Minister Hugo de Jonge zal niet echt kerstvakantie hebben. Wat dacht je van de burgemeesters van de grote steden met het vuurwerkverbod?

[00:45:14]

Ja, toch zal iedereen wel proberen even een weekje misschien wat rust te nemen, want er komen nog wat maanden aan. In de aanloop naar de verkiezingen.

[00:45:21]

Ja, en als je daarna geld mag of moet meedoen aan de formatie geldt ook voor ons wel effe wat rust pakken.

[00:45:28]

Maar uh, b. Wat we dit weekend nog? GroenLinks heeft z'n partijcongres verkiezingscongres online ook afgelast. Denk komt nog wel met een bijeenkomst.

[00:45:37]

Maandag komt het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

[00:45:40]

Ja, dat is ook een paar keer uitgesteld. Wacht maar op een mooi moment waarop de enige aandacht voor kan zijn. Ja en denkt in lijst 1 Azarkan, Kuzu. En dan had ik misschien al eens eerder gezegd maar van Baerle denk ik op 3. Wat denk jij? Of moet er een vrouw komen? Nou, ik heb met Asscher Cantón een paar weken terug. Toen heeft ie mij de belofte gedaan dat er twee vrouwen bij de eerste 5 komen.

[00:46:04]

Dat is meer dan nummer 4 en 5 vrij.

[00:46:05]

Klassieke oplossing dus stijf Stefan van Baerle op 3 zeg ik nou ga je weer mee. Natuurlijk wil ik dat. Zullen we ze even een mooie manier vinden om uhm, om dit jaar af te sluiten onze podcast te reeks over 20 20. Ja, daar hebben we een mooi lied voor. Want we hadden dus onze uh eindejaarsshow eindejaarsshow en uh daar was uh een special guest. Ja, en niet zomaar geen Stef Bos. Die had ook een mooi jaar met beste zangers enzo.

[00:46:35]

En toen dacht om wat voor lied, want hij wilde het OM. Hij wil dat dit lied ging en ging maken. Toen zijn we er uitgekomen. 10 jaar Rutte. Ja nee, niet over Mark Rutte.

[00:46:43]

Ja, een lied over Mark Rutte zoals hij bij de beste zangers Belgier vervalt te zeggen in een lied. Een soort portret van Belgie. Dat lied had ie geschreven voor Milow. Ja, dat is een en een en een kritisch euh, kritisch en tevens liefdevol lied. Want dat kan ie wel. Ha dan. Dan gaat ie nadenken over het. Het is echt wel leuk dat ie dat echt lang doet. Echt zo serieus ervaren. Dat is echt Richard heel diep.

[00:47:05]

Ja en euh ja dan toen zij 10 jaar zijn heel veel overeenkomsten tussen Rutte z'n leven en mijn leven. Maar hij heeft toch een paar andere keuzes gemaakt zeker? En dan kwam dit mooie liedje tot stand.

[00:47:25]

Magny-Cours Voor Mark Rutte doen wat er ook nog het dropped. Ongrijpbaar is het woord dat altijd opkomt. In mijn hoofd als ik jou. Je zit nu al tien jaar in die. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wie jij bent. Maar je hebt mijn sympathie als overlever. We dwalen allebei door dezelfde meest. Ik ben een dromer en jij bent een realist. Je kon tot nu toe wel stootblokken zijn. Je bent stuurman eerste klas. Maar ik mis in deze tijd soms een grote denker.

[00:48:48]

Kapitein die ook de stainless en kan. Van dezelfde generatie. Komen uit een soort van zelfde euh. Van handen uit de mouwen, mannenbroeders. Jij zei ooit Die visie zoekt nog naar de oogarts. Voor mij is dat al jaren zo'n. Wie niet ver vooruit kijkt, moet naar zich laten kijken. Hij mocht een punt zijn ergens aan de horizon. Je kon tot de. Elke storm zijn. Maar ik mis in deze tijd zo'n grote denken. De kapitein die ook de sterren lezen kan.

[00:50:07]

Ik heb al lang niet meer een politieke overtuiging. Die paste in deze doorgedraaide. Ben van een generatie met ideale. En ik koester ze, al ben ik ze soms kwijt. De Zeke geef jouw. Voordeel van de twijfel. Want misschien komt jouw kern ooit uit de kast? Tot dan toe. Blijf jij voor mij ongrijpbaar? Al ben je ook een stuurman in eerste klasse. Een stuurman eerste klas. En maak er ondanks alle beperkingen een mooie en warme kerststal.

[00:51:22]

Dat wens ik u allemaal toe.

[00:51:25]

Fijne kerst, iedereen dank voor het luisteren naar de stemming in 2020 en een mooi, heel mooi waren vol liefdevolle 20.