Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Cast tot cast dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp was natuurlijk geschokt en de beelden van gewelddadige demonstranten die het hart van de democratie binnenvallen. De politieke podcast van EenVandaag en de NOS is een waanzinnig moment. Sander van der Wulp en Joost. Voorzitter Dit is echt de grootste lariekoek die ik ongeveer in dit pakket voor. Welkom bij de stemming 2021 is begonnen. En hoe Joost nu vlammend aan politieke problemen geen gebrek. Genoeg om te bespreken.

[00:00:47]

Ja, Rutte en de jongen hebben zich zitten verbijten tijdens de kerst. Over de problemen rond het vaccineren. Maar inmiddels zijn we begonnen. Maar o o langzaam. O wat waren het de langzaamste van allemaal.

[00:01:01]

En kunnen we straks eigenlijk een versoepeling van de korona maatregelen verwachten? En dan maar wat denk je zelf? Ik denk het niet dan het rapport over de toeslagen affaire. Dat is als de heeten ovenschaal die het kabinet liever nog even laat afkoelen, omdat ze weten dat ze zich daar weleens flink aan kunnen verbranden.

[00:01:19]

Is dat niet link? Ja, en de lucht boven het Binnenhof is flink bewolkt, minder dan 70 dagen voor de verkiezingen. Omdat die verkiezingen eraan komen, starten we vandaag met een nieuwe rubriek. Raadt de kandidaat leuk straks meer daarover? Ja Xander. Voordat we naar die rubriek gaan. Er is jou vast wel iets opgevallen deze week. Uhm ja, dat euh. Daarna. Natuurlijk hebben we met z'n allen naar de Amerikaanse politiek zitten kijken. Tweede deel van de week vooral uhm.

[00:01:49]

En wat me opviel was eigenlijk de reactie van Rutte op de gebeurtenissen in Amerika. Ja, die twitterde Uh horrible Emergis from Washington DC. Nou ha, tot zo ver ala dat. Daar kan iedereen wel in meegaan. Hartstikke diplomatiek. En daarna door Donald Trump rekenaars. Joe Biden is the next president today. Daar zou je van zeggen. Nou, dat is ook logisch, want het volk heeft nou eenmaal gekozen daar. Dus. Doe dat maar.

[00:02:18]

Het is niet heel diplomatiek. Nee, is eigenlijk inmenging in andermans zaken?

[00:02:24]

Ja ja, hoewel ja nou echt gek is natuurlijk. Als het om landen gaat waar we doorgaans een minder hoge pet van op hebben. Is het wat met Rusland, dan gaat de EC. Komt de EU bij mekaar. Doen ze een uitspraak? Trouver het wel. Dus dus in die zin is er normaal? Is die heel erg terughoudend van. En dat laat ik over aan en aan. Aan het eigen land en zo. Dus een blok ging ook een stukje minder ver.

[00:02:47]

Maar dat als je dan de reacties onder die tweet leest. Ja, dat een van de eerste reacties was. Nou laat dat dier maar weg was. Die was die toch weer te. Die probeert het is toch redelijk verleidelijk? Ja. En de de andere reacties waren vooral van New Donald Trumps. Die zou geschrokken zijn zeg van deze verregaande stevige boodschap van Rutte uit Nederland. Toch is me opgevallen. Hij heeft er een dagje naar gekeken. Dacht je gekauwd op die tweet van van Rutte en daarna is ie toch maar de camera gaan opzoeken?

[00:03:17]

Heeft ie zich daar bij neergelegd? Dat moeten we straks dus even vragen in de in de persconferentie en onze premier of er nog meer contact is geweest, of dat een tijdje genoeg was om hem over die drempel en of die dat ook zo ziet dat eraan komt. Mag ik nog iets noemen wat me opviel? Nou vooruit, we kijken natuurlijk een beetje naar wat die partijen allemaal doen in de aanloop naar de verkiezingen. En D66 heeft iets nieuws bedacht een nieuw programma online.

[00:03:40]

Uh, die bonkt.

[00:03:42]

Daarin legde Rob Jetten allerlei Spoke theorieën welke bij een nieuwe aflevering van Diabeet, waar we beweringen op social media waren, nog wel het een en ander op is af te dingen ontkrachten. De fascinerende wereld van vaccineren. Ik snap dat heel veel mensen toch een beetje argwanend zijn ten aanzien van die vaccins. Want hoe kan het dat die zo snel zijn ontwikkeld? Maar dat is eigenlijk heel simpel. Het is namelijk bakken met geld beschikbaar. Bovendien lijkt het coronavirus heel erg op de SARS virussen.

[00:04:12]

Andere griepvirussen die al eerder met name in Azië zijn opgekomen. Is het Corona vaccin veilig? Het antwoord is ja.

[00:04:23]

Nou probeert te zeggen het dus we kunnen het allemaal nemen, maar is wel weer opvallend in een nieuwe stap in. In wat politieke partijen en media producties allemaal doen. Het direct communiceren met met de eigen achterban. Ons uitschakelen mag natuurlijk allemaal, maar nu wordt ook. Nu wordt ook Jaap van Dissel uitgeschakeld. Nou nee, want dit is dus we hebben wij. Bij Radio EenVandaag hebben wij in een rubriek. Feit of fictie? Nou, dan is het effect checkten eigenlijk.

[00:04:48]

Wat hij doet is het enige dat je hoeft te doen. Dus Robin uitnodigen maar wat? Wat er gaat gebeuren is dat dus in de campagne ook een vod in debatten waar dan instaat. Maar als dan een politieke tegenstander iets zegt, dan gaat hij misschien wel defect check doen. Is het niet eigenlijk ons werk? Ik nou? Het lijkt me handig dat dat uhm ja, toch iets onafhankelijker gebeurt, zeg maar. Want ik weet niet per se of nou de D66 achterban hiermee.

[00:05:12]

Uh of die dat nou nodig heeft zeg maar. H 6 raan eigenlijk een beetje ja tegen hun eigen mensen die al lang weten. Uh, hoe het precies zit. Dus eigenlijk zouden ze uhm ja. De achterban van Sherri Bodar wil die hiermee bereiken of zelf overtuigen. Dat lukt natuurlijk niet. Viel jou nog iets op? Ja, nou ja, natuurlijk. Verkiezingen dit jaar. Ja, nog minder dan 70 dagen. Sys En en normaal gesproken als in mijn herinnering begint zo'n jaar dan altijd met.

[00:05:41]

Komen langzaam die die die lijsttrekkers uit uit de startblokken geven, bijvoorbeeld in een groot interview, gaan in een talkshow zitten met een groot plan zodat anderen erop kunnen reageren. Maar dat is dus helemaal uitgebleven. En dat komt doordat de visies stukken waardoor je nadenkt. En niet zozeer de visie. Maar dat komt omdat we op dit moment door de eigenlijk de twee onderwerpen die we zo gaan bespreken ja, Corona en de kinderopvangtoeslag affaire. Daarop kan je natuurlijk campagne voeren.

[00:06:06]

En een campagne is altijd beperkt tot een aantal onderwerpen, maar dit slaat alle onder alle onder andere alle andere onderwerpen weg.

[00:06:14]

Je kan je ook op dit moment bijvoorbeeld niet voorstellen dat een talkshow bijvoorbeeld Lilian Marijnissen uitnodigt die een verhaal gaat vertellen over arbeidsmigratie of over de zorg. Ja, dat valt helemaal. Dat valt helemaal dood dus dus gebeurt dat ook niet, want die partijen voelen dat zelf ook wel aan. Maar daardoor krijgen we, dus ben ik maar mijn mening. Mijn angst is dat we een hele beperkte verkiezingscampagne hebben. Dat we dus over eigenlijk deze twee onderwerpen die heel belangrijk zijn, het gaan hebben.

[00:06:39]

Ja, en dan. En dan maar halverwege de formatie. Dan is iedereen zover ingeënt, gevaccineerd. Dat er lucht staat om over andere dingen na te denken. Dan hebben mensen op een partij stemmen van ze denk en wat vinden die eigenlijk van van wal? Of er al een berichtje via Instagram waar kop zit van een luisteraar van deze podcast die zij van euh. In hoeverre is het mogelijk die verkiezingen uit te stellen? Want het gaat helemaal niet over de thema's voor de komende jaren.

[00:07:03]

Het gaat alleen maar over de thema's van Lucy's. Ja, dat is. Dat is nou. Dat heeft die Martensson heel goed gezien. Maar uitstellen gaat niet gebeuren. Nee, dat gaat niet gebeuren. Dat kan niet goed. Hij heeft onderwerp te maken. Ja, laten we daar maar snel mee beginnen, want het is inderdaad bepaald niet rustig van start gegaan. Hij officieus of sterker nog officieel is het nog reces. Ja, nou, dat zou je toch niet zeggen Joost.

[00:07:25]

Nee, ben je wel uitgerust? Euh. Nou dat echt.

[00:07:28]

Deze week heb ik er nog een beetje beetje voor gebruikt. Ach, ik niet hoor. Nee. In de afgelopen weken werd Nederland, het land dat als laatste van de EU begon met vaccineren tegen Korona. De hele strategie kwam onder vuur te liggen. Diederik Gommers en Ernst Kuipers eisten in Nieuwsuur dat ziekenhuispersoneel ook prioriteit zou krijgen. En minister, die jongen kon eigenlijk niet anders dan hen hun zin geven. Hoe legden die dat uit? Heb je dat gehoord?

[00:07:53]

Ja, ja, dat was mijn stapjes. Ja, hij hield vast aan de hoofdroute. Ja, en hij deed alleen. En zijn stapjes zijn die afgelopen weekend.

[00:08:02]

De hoofdroute blijft, de halve route blijft halve route blijft op de hoofdroute zoals we die gekozen hebben. We hanteren de hoofdroute en die blijven we ook hanteren. Op die halve route een klein stapje opzij zet een stapje opzij op die hoofdroute is wel nodig. Lijn zij stap je maar een zij stap is nu wel nodig. Ik denk dat deze zijstraat op de hoofdroute gerechtvaardigd. Overigens is een zij stap op die hoofdroute gerechtvaardigd denk ik. Inderdaad.

[00:08:23]

Hele rechtlijnige politicus. Net zoals de routekaart die we die we hebben. Ik denk dat de hoofdroute en de routekaart in dezelfde prullenbak gaan belonen. Nou ja, die hoofdroute. Dat is in ieder geval vasthouden aan het advies van de Gezondheidsraad. Ha, dat ja.

[00:08:37]

Maar die adviezen, die gaan ook heen en weer. Ja, maar dat komt ook.

[00:08:41]

Dus heeft de Gezondheidsraad dus ook een bepaald vak Sijmens. Soms eerder dan ze hadden gedacht en zijn dus op zichzelf. Euh, is het niet onlogisch. Maar die hoofdroute, die euh. Die wisselt nog wel eens van Janina van Van der Ree. De hele kritiek. Euh, dat het zwabber beleid is. Oh, dat is het zwabber beleid is. Ik vind het goed dat je als dingen beter kunnen Loockx en dat je dat je de route aanpast. Die wendbaarheid en dat woord hebben flexibiliteit.

[00:09:09]

En dan moet je het al een tijdje. De kern van wat u van plan is.

[00:09:13]

Ik heb me wel geërgerd aan Uhm, maar aan de aan het feit dat we inderdaad later zijn begonnen dan noodzakelijk. Omdat wat iedereen toch al aanvoelde voor het kerstreces. Ze hebben gewoon toch niet alle scenario's helemaal goed uitgewerkt. In ieder geval ervoor gezorgd dat dat die scenario's startklaar waren, want je kan ze op papier hebben waardoor toen. Uh uh viezer. Eerder kwam de Astra senica er dus een probleem ontstond, waardoor we dus later zijn begonnen dan andere landen en waar ik me dan het meest aan heb.

[00:09:41]

GE ergert is bij dat je nog gezegd ok. Beetje shit happens. Uh, maar het niet toegeven dat heeft heel lang geduurd. En als je dan als minister de jongen werkelijk waar achter een witty piano gaat zitten in Ojani overigens heel veel, heel veel kerst de interviews zijn en dat dat ik denk dat dat nog was dat die afspraken al gemaakt waren. Overweeg je nog CDA leider was? Ja op dat moment. Ja, maar dan nog brdoor zelfs ook als CDA leider moet je niet gaan lopen zingen in Kroonen.

[00:10:11]

Tijd omdat je ook nog minister van volksgezondheid omdat het niet mag volgens de regels zingen binnen. Nee.

[00:10:16]

Van mij mag ik mag, ik snap. Ik snap wat je keek. Voorheen was ie wethouder in Rotterdam en dan word je niet uitgenodigd voor dit soort dingen. En als je denkt dat je leuk kan zingen, dan wil je die kans grijpen. Maar nu even niet. Hugo, weet je, je bent minister van Volksgezondheid. We zitten in een groot ik en ik denk ook dat dat een voor een groot gedeelte ook de ergernis groter maakte in het land.

[00:10:36]

Weet je dat je aan de ene kant zie je dat aan de andere landen wel gevaccineerd wordt en dat je denkt hij warm kan dat niet in mijn land en de andere kant zie je zie je. De man die daarvoor verantwoordelijk is zie je wel dansen op tv. Ja, ik weet het niet. En sowieso natuurlijk gek dat. Euh ja da. Dat het ziekenhuispersoneel zo ver weg verstopt zat in de Inn. In de aanvankelijke hoofdroute?

[00:10:56]

Ja maar. Maar die aanvankelijke hoofdroute was dus weer bedacht toen het. De situatie in de ziekenhuizen meer en meer onder controle was dan nu.

[00:11:04]

Dus naar die die wensen. Maar het heeft heel lang geduurd voordat, euh, voordat ze toegaf eigenlijk de dag voor het debat maandag in het journaal die. Die vond ik wel legendarisch overigens. Welke collega Lars Geerts in een gesprek met Hugo de Jonge? Jazeker, hebben we die luister? Daarvan heb ik wel gedacht.

[00:11:22]

Ja, wat had had misschien wel een aantal dagen kunnen schelen als ik die vraag eerder had gesteld.

[00:11:26]

We hadden dus een aantal dagen eerder kunnen beginnen, als u eerder een vraag had gesteld. Ja, dat had mogelijk geweest. Ja, dat dat kan kan ik ook niet overdoen natuurlijk, maar we zijn denk ik onvoldoende wendbaar gebleken.

[00:11:36]

Maar het resultaat is wel dat omdat u die vraag niet heeft gesteld waar op dit moment de laatste zijn in Europa. Die zijn begonnen. Ja, inderdaad.

[00:11:43]

En hij keek er zo appeloogst bij, terwijl die dit net ongelukkig gaf terwijl die dit natuurlijk wist dat dit eraan ging komen. Hij was ook euh, van tevoren door andere leden van het kabinet. Euh, een beetje zo naar voren geduwd van gaan nou een beetje door een erkende fout. Nou, dan hoor je achter de schermen. Dat vindt Hugo heel moeilijk he? Dat dat. Maar dat maakt het juist. In tegenstelling tot Mark Rutte he. Wordt er dan bijgezet?

[00:12:08]

Die kan dat heel goed. Jaja, nou die kan. Je houdt het ook heel lang vol en slaat dan in één keer helemaal door. Maar als je de omdraait dan doet ie dat werkelijk waar. Vol overtuiging ja.

[00:12:17]

En nu stond er toch een minister die dan een beetje in stond. Ja moest toegeven van t komt door mij. Door die vraag die ik niet heb gesteld.

[00:12:24]

Maar de ergernis van de oppositie zitten dus volgens mij m zelfs misschien nog wat meer in in de ontkenning van DAT dan dat je een fout heb gemaakt dan dat we later zijn begonnen dan dat ie dat ie dus de hele tijd zegt. Het gaat gewoon zorgvuldig. En he. In andere landen is het symbolisch, want daar sta je eigenlijk gewoon een beetje de kamer beetje voor te liegen. Want dat bleek allemaal niet zo te zijn dat D. Dat het symbolisch is in andere landen.

[00:12:47]

Dat moest die later in de week ook wel terugnemen. En toen ging die uiteindelijk toch twee dagen eerder dan gepland over die lever. Ja ja, had ik voorspeld. Ha ja, toen ging die toch ineens? Nou ja, toen ging de eerste prik in de arm en dat ging toch wel uiteindelijk met een klein beetje symboliek gepaard.

[00:13:05]

Dit is een waanzinnig moment, een waanzinnig moment, een bijzonder moment en dat is bijzonder. Eindelijk maak je een begin met het vaccineren. Eindelijk, zou je kunnen zeggen eindelijk maken we hier vandaag een begin met het einde van deze crisis. We maken een begin met het einde van deze crisis, want het gaat echt nog wel even duren voordat we alle ellende achter de rug hebben. Maken we een begin met het einde van deze crisis? Eigenlijk moeten we zeggen ongelooflijk wat snel, want waanzinnig.

[00:13:37]

Wat een enorme prestatie van de wetenschap. Wat een enorme prestatie. Wat een mijlpaal om op te gaan zitten en te genieten van het uitzicht.

[00:13:47]

Ja Joost, een mijlpaal om op te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Ja, heb je dat wel gedaan? Nee, ik vind het echt een. Ik ben nooit vies van een beeldspraak, maar deze deze keer wil ik echt. Dan moet ik even op kauwen blazen. Nou ja, ga even zitten op de mijlpaal om dan het Kamerdebat. Ja, daar omheen hing natuurlijk van Candia. Wel door de minister. Daar kwam een motie van.

[00:14:11]

Wantrouwen werd uiteindelijk door ongeveer 25 zetels 60. Ja, zoiets gesteund. Ja uhm. Dus hij kan gewoon door. Hoe deed. Wat jou betreft? Vanochtend ging ik weer aan het debat denken en ik ben er nog steeds niet helemaal uitwijkt naar waar je op zit te kijken. Ik was voorbereid dat het heel kritisch zou zijn, dus in die zin was het wat ik ervan verwacht had. En het is wel een beetje een patroon, ook vanuit de oppositie van hard inzetten.

[00:14:38]

Ja, grote woorden gebruikt hele grote woorden. Maar aan het eind van het debat is de conclusie altijd. Het kabinet heeft gewoon staan voor de jonge weer aan het werk. Ja ja, terwijl ik bespeurde in mijn omgeving ook wel zoiets van dat mensen dachten van euh. Nou. Tja, dat wordt heel moeilijk. Hij kan eigenlijk niet verder. En dan moet ik uitleggen ja, maar hij heeft nu toch een beetje sorry gezegd. Hij heeft kritisch op zichzelf gereflecteerd.

[00:15:05]

En dan gaat het wel weer ja. En. En wat je dan ook vaak hoort, ook bij de oppositie is het een oplossing als hij weg gaat.

[00:15:12]

Ja, nee, want iemand ja, iemand moeten doen. Ja, dat was uiteindelijk ja.

[00:15:18]

Wat je ook wel weet je wel hoor, dat hij het ook moeilijk vind om hulp te accepteren.

[00:15:22]

Ja dus. Dus dat is misschien euh, maar goed dat een ander moet er helemaal opnieuw beginnen om dat hele ministerie te leren kennen en in die materie te duiken. Dus dat ie dat is. Ja, en in de Kamer was het tijdens het debat toch ook al zoiets van ja. Het is ook een hele ondankbare taken die de jongen moeten uitvoeren.

[00:15:40]

Ja, dat is ook altijd mooi dat dat zie je vooral bij je bij achterin claver dat ie enerzijds snoeihard kunnen zijn. Maar je zou ook in dat debat allerlei quoten kunnen knippen van de twee heren waarin ze toch ook wel native begrip hebben voor de moeilijke situatie voor voor het kabinet. Wat dan altijd zo is, is dat zo'n minister die dan een fout heeft gemaakt. Die moet dan nederig zijn. H. Dat is eigenlijk het woord deemoedig. Nee m.

[00:16:02]

En kan hij dat? Dat kan die niet zo goed? Nee, dat de dat de v d een deel van de irritatie dat zeg je hele lieve ja, dat kan ie niet zo goed.

[00:16:10]

Nee nou ja, je moet het denk ik ook niet al te veel doen, want je moet ook voor je zaak staan. Dus het is ook niet al te eenvoudig, maar de relatie met bijvoorbeeld Asher en Claver en de rest van de oppositie was al een beetje verziekt door dat debat vlak voor het reces. Toen was ie te eigenwijs. Maar als je nou, als je nou zo'n debat begint met tien minuten om te zeggen door het stof kruipen. Nou, werkelijk waar.

[00:16:31]

Gewoon acht meter onder de grond door het stof. Dat deed ie. Nee, dat is mijn. Dat zou zeker doen. O ja, dus je gaat eerst echt ruiterlijk. Geef je al je fouten toe? Boem. En dan heb je dat gezegd. En m. En dan wil de Kamer nog eventjes dat je dat je nog een keer airsoft kruip. Dat doe je dan nog een keer. Dat doe je dat nog één keer met een Magan.

[00:16:47]

Klaar. Maar wat we doen? Ministers meestal als ze in de problemen zijn. Het kost de Kamer moeite om om dat excuus of dat dat woord sorry eruit te krijgen. En dan krijg je een rots weer in een debat. Ja maar ja, je moet ook staan voor je zaak. Ja hoor, want ik bijvoorbeeld. Ik heb een voorbeeldje gemonteerd. Van Uhm, v. Van hoe het eraan toeging tussen Claver en euh de Jong. En laten we daar eerst even naar gaan luisteren.

[00:17:16]

Voorzitter, dit is echt de grootste lariekoek die ik ongeveer in dit debat heb gehoord. Volgens mij was dat zojuist had de heer Asjes mij, was ik nog aan het woord en hebt u dat niet goed gehoord? En ik waarschuw de minister. Dit is iets wat niet mag mislukken. Ik ga hier niet beloven dat dat dat er begin volgende week is, want daar is het echt een beetje te complex voor volgens een voorzitter.

[00:17:32]

Ik wil gewoon concrete antwoorden, behalve dan dat het een hele ingewikkelde puzzel is. En dan begin ik dat toelichten. Begin ik toch weer op kerstavond het advies van de Gezondheidsraad en niet naar Kesteleyn voorzitter. Ik ga niet, want anders krijg je weer een ellenlang antwoord waar we niks aan hebben. Het zijn allemaal zaken, die kan je gewoon voorbereiden. Dat is echt de kern voor bereiden. Op kerstavond heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om. Ik vind het beginnen zo langzaamaan storend te vinden, zeg ik tegen de minister voorzitter Foster.

[00:18:03]

Ik zie de heer wil dit zijn en zijn partner laat een tijdje open deuren en antwoordde ik al vier keer hebt krijg ik vraag naar specifieke antwoorden. De minister heeft altijd hele mooie woorden en komt goed kijken. Dit gaat een moeilijk en ingewikkeld kom niet goed. Dat weten we nu wel. Het kon niet goed proberen de Kamer een beetje af te wimpelen en moeilijk zit te kijken. Zegt het een steun als ie moeilijke vragen krijgt? Geef eens een keer een concreet antwoord.

[00:18:26]

Ongelooflijk. Uhm, wij uh, ik zal. Ik zal de Kamer laten weten inderdaad welke stappen er allemaal gezet zijn, want u zult onder de indruk zijn welke straf inderdaad allemaal gezet zijn.

[00:18:35]

Ongelooflijk zijn die op een gegeven moment restauratie? Dat was achter de schermen, zeker bij Kamp de jongen wel enige verbazing over hoe fel Klaver erin vloog. Ja, dat dat dat kan zijn omdat u zich ergert. Maar dat krijg je dus ook als andere onderwerpen waar Klaver het misschien over wil hebben. Verkiezingscampagne technisch gezien. En dus jij zegt hier horen we de frustratie van Klaver ook wel een beetje. Ja, nou ja, maar. A. A. Als hij.

[00:19:01]

Als hij. Hij kan het niet over het klimaat hebben. Dus het enige wat je kan doen om het kabinet aan te pakken zijn op twee thema's. Dat is Korona. Liever zou je dat en dus voor mij. En daartoe liever zou je misschien constructief meedenken, maar dat je dan op je eigen thema's het debat kan zoeken met andere partijen, dat je daar ook mee aan bod komt. Ja, ik denk dat dat dat je dat hier hier ziet.

[00:19:20]

Overigens de inhoudelijke kwestie, want dat is wel interessant. Ik heb een W2 bij twee puntjes waar ik me dan toch over verbaas. Dit dit ging over dat mensen die in een verpleeghuis zitten die dementerend zijn of o of er ver heen zijn dat er dus een toestemming moet komen van de familie en dat dat dat via de Kamer een beetje rauw op het dak van wacht eens even goed is als het als het de de de BRIC infrastructuur staat. Daar moeten we dus nog wachten op de toestemming van die families.

[00:19:44]

Waarom is dat niet geregeld? Da daar ging dit over en dat is wel iets. Ik las het vanochtend in de Volkskrant. De de de verpleeghuizen hebben dat allemaal voorbereid. Dus in die zin is het wel gebeurd. Alleen is het zoveel bij de griepprik dan straat. Dan geef je toestemming als familielid en dat maakt de fabrikant niet uit. Gewoon uw familielid mag een griepprik krijgen. Maar hier, omdat het een nieuw medicijn is, kan je pas die toestemming vragen als je weet met welk.

[00:20:09]

Of het nou modernen of vliezig is. Dus daar wachten die die verpleeghuizen op. Dus eerst op het antwoord van Hugo de Jonge. Dit verpleeghuis krijgen viezer, dan kan dat na de familieleden dan toestemming. Dan prikken. En dan denk ik van wacht eens even, dit is iets wat je wil. Ik wist het niet, maar dat moet je. Op het ministerie van Volksgezondheid moet je dat weten? Hadden we dan niet een spoedwet kunnen maken dat je hetzelfde regelt als bij de griepprik?

[00:20:31]

Gewoon een vaccin tegen hetzelfde, met die spoedwet tegen het in reizen. We hebben de Kroonen wet gehad. Nu zegt het kabinet uh, in het reces van we gaan toch. Als je uit het buitenland komt vragen dat je in een een negatieve test meeneemt, blijkt het juridisch kader dus niet. In die spoedt Cronos spoedwet te zitten. Moet er weer een spoedwet komen dat je denkt ja. Het is overigens niet zo dat al die wetten de corona wetten spoedwet dat dat door de oppositiepartijen.

[00:20:58]

Uh, heel erg soepel omarmd werd. Nee, maar waar het gaat. Het gaat er mij om dat je dus uh uh, een aantal. Het is heel moeilijk zo'n crisis beheersen als als overheid. En dat is heel ingewikkeld. Maar sommige dingen kan je van tevoren zien aankomen als optie. En als je denkt dit kan ooit een optie worden, dan kan je natuurlijk zeggen naar de juridische basis daarvan. Dat is de kerntaak van ministeries wetten maken. Die had je dan kunnen voorbereiden.

[00:21:21]

Die wetten hadden er kunnen liggen en daarom vraag ik me dan af. Maar dat vraag ik me meer af. Wie weet weet jij het antwoord. Komt er dan omdat eigenlijk onze onze overheid overwerkt is, dat ze daar gewoon niet aan toekomen? Zitten er andere dingen achter? Wat suggereert is goed wat er in reizen waren. De partijen die dachten van wat voor, voor euh. Voor reiziger treinreizigers is dat wel geregeld, namelijk als je uit buitenland komt.

[00:21:44]

In die spoedwet dus of dit met de bescherming van de luchtvaart te maken had? Die suggestie deed een paar partijen. Wekte die indruk in het debat van van gisteren? Maar maar, maar ook wat is het? Zijn ze overwerkt?

[00:21:55]

Wat waar is, is gewoon heel veel denk ik wel. En het is vaak inderdaad op het moment dat het probleem daar echt is. Gaan ze pas oplossen. Doen we niet heel veel vooruitgekeken? Nee, maar dat is wel spannend ja. Als je kijkt naar de jongen. De beschermingsmiddelen waren aan het begin niet op orde. De test capaciteit begon in contact onderzoeken. Regionale aanpak nooit van de grond gekomen. Nu dan dat vaccineren traag?

[00:22:17]

Ja, maar dat was allemaal dat allemaal nog te. De eerste golf was de paniek fase H dus daarvan zegt ook de oppositie van ja, dan is het allemaal nieuw. En dan ontdek je dat je dat je infrastructuur in Nederland niet ingericht is op zo'n grote pandemie epidemie in Nederland. Maar nu zijn we zo veel verder. Dat denkt na dit had je wel kunnen voorbereiden. Nog even en daar naar. Naar Klaveren de jongen terug. Uhm. Want ik dacht daarvan van de weken over uh, toen we de situatie in Amerika zagen.

[00:22:42]

De vraag van de polarisatie die we daar zien. En uhm, vecht dat niet ook? In Nederland bijvoorbeeld een andere manier van politiek bedrijven. Dat is denk ik wel een beetje het risico dat we nu zien met een verkiezingscampagne tegelijkertijd met een crisis. Bestrijding dat dus zo hard gaat terwijl ze uiteindelijk niet doorpakken door Klaver steunde geen motie van wantrouwen, maar als je hoort wat ie allemaal tegen de jongen had gezegd heeft gezegd die vertrouwt er eigenlijk helemaal niet meer.

[00:23:10]

Die zegt kom niet goed. Ja, wa wa? Wat zien we dan? Dan zien we dingen voor de voor de bühne. Wordt een woord een kabinet afgezaagd? Bijna. En mensen in het land begrijpen het dan niet meer. Ja, naar de andere kant. In Amerika gaat het wel een laag dieper. Daar heb je dat dat natuurlijk grote complottheorieën door, door de door de. Eigenlijk doet de hoogste politici die opties staan voor ja, maar de Tweede Kamer, maar Rutte en en alles om te zeggen de de.

[00:23:35]

De meeste partijen, behalve kerriepoeder na, verwerpen al wel al dat soort complottheorieën en spreken zich er ook tegen uit dat natuurlijk wat in Amerika door de hoogste politiek is niet gebeurd is. Mja, maar goed dat de ja uiteindelijk GoDaddy won ook de Provinciale Statenverkiezingen. Maar zo'n mago is zo goed dat die er nu niet meer vrij nu niet meer zakkende. Helemaal weg is wat voor heel veel mensen toch wel een soort het kwaliteits Tercan op z'n rug. En hij ging weer weg.

[00:24:00]

Ja, hij even nog Rutte. Die is namelijk het volgende doelwit.

[00:24:05]

Ha voorzitter, ik vraag het deze minister, maar ik vraag het ook aan de premier. Terwijl waardig is een probleem in het functioneren van deze minister van Volksgezondheid. En ik spreek daar de premier op aan die in geen velden of wegen te bekennen was. Hij is verantwoordelijk voor het korona beleid. Hij is degene die de Catshuis sessies voorzit en al die bijeenkomsten. Wat de premier gaat doen om te zorgen dat er nu wel een effectief plan. Hij is verantwoordelijk voor deze ploeg en mijn vraag aan hem is op welke wijze gaat ie ervoor zorgen dat het niet weer misgaat?

[00:24:34]

Ja, ook in het kader van de verkiezingen. Dit was heel even het proberen ook gewoon Rutte het moeras in te trekken. De leider in de peilingen. Die kan zich niet meer verschuilen achter de jongens. Die de jongen heeft wel heel veel kritiek opgevangen. En daar zijn ze eigenlijk daar. Wat dat betreft was dit debat voor de oppositie denk toch nuttig in de zin van oké, de jongen hebben ze nu een beetje geparkeerd als een soort uitvoeringen ambtenaar die moeten redden.

[00:24:57]

Maar politiek is het Rutte die we vanaf nu op aanspreken. Ja, dat snap ik. Maar ja, je weet je kan Rutte het moeras intrekken. Maar het is een soort Yeezus. Hij loopt er gewoon overheen. Dat. Ja, hij zakte nooit precies over het moeras. Ja, dat soort Jezus-Eik. Uhm ja. Uhm, in de voorspelling gaan we nog even naar de verlenging van de korona maatregelen kijken. Maar eerst een nieuwe rubriek in de aanloop naar de verkiezingen.

[00:25:19]

Minder tijd om samen de wandelgang in te gaan. Op de PVV na hebben alle partijen hun kandidatenlijsten gepresenteerd met 1 jaar nieuwkomers. Veel ook bekende gezichten natuurlijk, die een goede kans maken om de Kamer in te komen straks. Ja, en wie zijn die mensen? En wat drijft die mensen met een ander hem? Euh, hebben wij contact? Maar Xander en Nick weten dus niet wie het is. En daar gaan we nu raden.

[00:25:53]

Gaat de kandidaat. Hoe zit het verder juist met de spelregels zie alleen vragen waar de kandidaat ja of nee op kan antwoorden. Wat spannend, maar ik zeg wel zullen we om de beurt een vraag stellen. Het is eigenlijk een soort mast singer wat we gaan doen.

[00:26:14]

Ja, leuk, behalve dan dat de kandidaat niet hoeft te zingen. En wie weet wel een masker op heeft, maar dat kunnen wij niet zien. Is er iemand? Ja. A Quinty Trustfull.

[00:26:27]

Ik hoor wel dat het een vrouwenstem is.

[00:26:29]

Ja hoe? Ik ga meteen euh. Ja, ja of nee afkijken.

[00:26:33]

Staat u in de top 20 van de. Uw partij? Ja. Zit uw partij aan de linkerkant van het politieke spectrum? Ja haha.

[00:26:48]

Even kijken naar links denkt toptwintig graag even specifiek nemen aan de beurt. Ja, en dan nog even om met iets iets meer to the point pointe. Want links en rechts, dat is nogal vaag. In deze tijden zit uw partij nu in de oppositie. Ja, ja, dat zitten alle drie de linkse partijen. Ja, sommige mensen vinden D66 ook nog links, dus die hebben we nu weggestreept. En is uw partij GroenLinks? Ja ok.

[00:27:14]

Kijk maar. Kijk nou ga ze ook pakken. Maar even de secondanten erbij. Top 20 zijn jij al. Juist ja.

[00:27:20]

Heeft u al politieke ervaring? Ja. Is dat een landelijke politieke ervaring? Nee, nee, ze hebben staat u in de top 10? Nee, nee. Kijk, kijk, kijk, dit is. Dit is een nuke tussen de. Ja, ik zit nu even op die bio grafiekjes te kijken. Bent u een sprankelende, intelligente en overtuigende nieuwkomer? Eigenlijk ja. Bent u geboren in Eindhoven?

[00:27:58]

Nee, nee, oké. Bent u ook lobbyist geweest? Nee.

[00:28:05]

Oh, wat valt me daarvan? Ik heb Laura Vossenberg boordje. Thijssen af nooit. Teijsse. Is uw voornaam ook een maand van het jaar?

[00:28:16]

Ja, ja, dan weten werd april Rance Huizen, 11 april. Dat is. We zeggen dat is een pril ja, wat leuk. Nou ja, uhm, waarom wilt u zo graag de Tweede Kamer in?

[00:28:33]

Nou heeft dat een kleine voorgeschiedenis. En dan zou ik mezelf daar meteen maar even mee. En mijn voorstellen ik. Ik zit al trouwens acht jaar in de lokale politiek. En nou ja, ik zit mede door een en een beperking zelf al kinderen in een rolstoel. Dat is natuurlijk niet de reden dat ik de politiek in wil, maar wat dat inhoudt? Ik wel, dat ik in mijn leven toch wel de nodige obstakels heb gekend. En dat maakt mij niet alleen dat ik mezelf goed kan verplaatsen in andere mensen die om welke reden dan ook toch elke dag wat harder moeten knokken.

[00:29:07]

Zeg maar om mee te komen of overeind te blijven zelfs. Maar vooral dat ik weet hoe belangrijk het is. Dat hoor ik heel veel om me heen en en ook uit eigen ervaring dat iedereen echt gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen en gelijkwaardig mee kan doen in de samenleving. En en ik vind heel veel dingen belangrijk. Maar dit is wel echt mijn belangrijkste drijfveer waarom ik ooit de politiek in weg.

[00:29:28]

En u bent heel goed in de rolstoel wereldkampioen rolstoel hockey geweest? Ja, dat klopt. Ja, Europees en wereldkampioen. Ja euh. Voorheen hadden we Otwin van Dijk van Twee van de AA. Die heeft ze toen ook ingezet voor dat VN verdrag geloof ik voor vorm. Euh is dat. Wordt dan ook uw politieke agenda? Of zegt u van ja? Nee, ik ga niet ieder als iemand in een rolstoel ook alleen maar praten over overige handicap. Ik wil ook veel andere onderwerpen doen.

[00:29:54]

Nou, volgens mij deed Otwin dat ook niet alleen maar praten over gehandicapten die overal dezelfde visie visie als Otwin. En kijk, ik ben nu fractievoorzitter in Nijmegen. Ik ben acht jaar raadslid ouders en dan ben je ook politiek breed bezig. Maar wat net zeggen het is wel zo heeft iedereen dat denk ik elk Kamerlid. Je eigen leven bepaalt natuurlijk zeker waar waar je drijfveren komen te liggen. Nou, dit is voor mij het stuk toegankelijkheid, maar die gelijke kansen gelijkwaardig mee kunnen doen eigenlijk ongeacht het onderwerp wat ik straks als Kamerlid gaat krijgen.

[00:30:24]

Want dat weet ik nog helemaal niet. Uhm, zou ik dit wel hoog op de agenda blijven zetten? En u krijgt dan een zetel. Maar u zou dan het Tweede Kamerlid zijn tweede Tweede Kamerlid zijn na Otwin van Dijk, waarvoor ze de zetel weg moeten halen. Eigenlijk uit de plenaire zaal, want daar zitten nu instellingen. Ja. Nee, dat is dus ervaring mee. Maar Otwin was de eerste inderdaad. In april ransuil ze leuk om te spreken.

[00:30:50]

Dank voor het meedoen en tot ziens. Na de verkiezingen ben je daar nog steeds als mogelijke toxandria. Ja hoor. Ja ach zeker. En toch snel gaan wij door met de volgende. Het volgende onderwerp. Joost de toeslagen affaire zeker. Het hangt als een soort schaduw over die hele korona aanpak. Heeft dat vandaag ook? Ze schuiven steeds euh, vooruit. Euh. Het kabinet heeft dus de handen vol. Maar uhm ja, wat moet het kabinet met dit rapport?

[00:31:18]

Waar kan het toe leiden? In de kerstperiode was er een kabinet overleg op het Catshuis. En toen kwam daar wel iets praktisch uit. Dat presenteerde staatssecretaris Van Huffelen. Kan het nou niet sneller?

[00:31:30]

Kunt u niet sneller komen tot compensatie? Maar om die reden hebben we ervoor gekozen om iedere ouder in de komende vier maanden dertigduizend euro te geven als compensatie voor het leed. Alle ouders die meer schade hebben gekregen, zullen daarvoor uiteraard in aanmerking blijven komen.

[00:31:49]

Ja, dertigduizend euro. Op zich een opvallende stap. Dat ze nu dus allemaal het eerst een algemene eerste vergoeding gaan geven. Want vlak voor de presentatie van het rapport over de vlakte na, had het journaal nog zo'n reportage. Bij die hele dienst, die was opgetuigd om ieder doosje in ieder dossier bij mekaar te rapen, individual to be slechts een beetje traag uit wat het moest. Zorgvuldig hebben we dat woord weer. Ja, en in één keer kon het dus wel.

[00:32:15]

Die dertigduizend euro. Ik heb het niet bij Pieter Omtzigt gecheckt, maar ik hoorde van aan de andere kant dat euh, dat ie dit misschien toch ook wel een beetje een rare oplossing vond, omdat er nu ook mensen zijn die te veel krijgen. Dat is natuurlijk ook weer niet zorgvuldig. Ja, maar juist de snelheid en zorgvuldigheid zijn dingen die zich moeilijk met elkaar houdt. Trouwens, ik heb gisteren heel lang met Renske Leijten gesproken en ik vroeg Van G.

[00:32:38]

Gaat het ook de uitkering van die dertigduizend euro? Is het op gang gekomen? Ja, dat is op gang gekomen. Dus dat is wat ze hebben zich. Ze hebben zich wel weer drie maanden gegeven. Om dat voor iedereen te regelen. Na de definitieve beschikking, maar goed, daar zit ook veel bureaucratie achter. Maar het loopt euh. En je weet Renske Leijten heeft zitten. Heel veel groepen met slachtoffers heeft veel contact met advocaten. Ik vroeg ook van nou ja, geef dat dan opluchting aan aan de slachtoffers als ze dat geld krijgen.

[00:33:03]

En d t g t. T. T tegenstrijdig is. Maar ook wel weer logisch is dat op het moment dat dat geld vaak binnen is, mensen eigenlijk gewoon instorten. Want dan heb je dus. Je hebt heel lang moeten strijden om om om geld te krijgen, waar je waar je recht op hebt en op het moment dat het binnen is. Of dit is in de vromen een eerste forse tranche binnen is dan dan. Dan kan je die strijd een beetje achter gelaten, want dan komt het moment waarop je gaat denken van ik ik.

[00:33:29]

Ik heb mijn huwelijk is erdoor kapot gegaan. Ik ben mijn huis uitgezet. Ik heb nooit voor mijn kinderen cadeautjes kunnen kopen, dus die mensen die storten eigenlijk allemaal in, krijgen mee en krijgen psychische klachten. Waarschijnlijk medische klachten af. Aflossen meteen met die 30 duizend dus. T Is niet dat je het is, dus het is het is t is euh. Dus ja, ze hebben het. Ze hebben het zwaar. Ja hè. Het kabinet probeert dat heel erg te scheiden na de inhoudelijke afwikkeling.

[00:33:52]

Ik heb een smoesje opgeschreven. O ja, ja ja, noem maar eens een paar. Je hebt de inhoudelijke afwikkeling en de politiek af. Wikkeling Ja ja, dus je hebt het niet met elkaar gaan mengen. Nee, je hebt de politieke verantwoordelijkheid en de inhoud. En je dat moet je zuiver houden. Zuiver. Dus als jij er al naar vraagt Xander is onzuiverheid en we zijn dus van juist aan te kijken wat we inhoudelijk de verkeerde volgorde eerst zien, wat het kabinet doen en eerst recht doen aan de slachtoffers.

[00:34:21]

Ja, eerst recht doen aan de slachtoffers is de nadrukkelijker opdracht die het rapport Ongekend onrecht heeft meegegeven. Verantwoordelijkheid nemen is meer dan aftreden. Dat staat niet gelijk aan elkaar. Cseh Xander. Nee, dat is ok. Ja, ik zie al die poppetjes en zo mensen aftreden. Euh. En iedereen moet rekenschap geven. Iedereen in de politiek, de Tweede Kamer, de uitvoeringsorganisatie is de rechterlijke macht. Niet alleen het kabinet. En jij bent Albert, zoals als partij had het kabinet.

[00:34:52]

Begrijp ik dan goed dat het dan misschien een beetje te makkelijk zou zijn als er dus echt maken minister of kabinet af zou treden en en OMV? En in het volgende kabinetsperiode komt een enquete over Groningen. Ja ja dan. En dan kan het kabinet zeker ook aftreden als zone. Zo blijven we bij het nieuwe kabinet eigenlijk zo blijven. En daarbij treden eigenlijk al de ontslagbrief euh, opstellen voor bij de volgende enquete. Ja, het land moet tussendoor ook nog wel geregeerd worden, want geregeerd gesteund worden.

[00:35:21]

Ja en en en wat wel, maar het duurt best lang al deze soezen. Nou ja, dit is de enige euh euh. Coalitiepartijen waar men dan zegt ja uh uh. Daar hoor je ook dit soort argumenten, maar toch ook van. Het Zuiden aan de andere kant toch ook gek zijn als het helemaal geen consequenties heeft op op het politieke vlak? Op politieke vlak. Dat is D66 op maar met je vraag. Maar hoe ziet dat er Verdam uit?

[00:35:46]

Nou ja, want staatsrechtelijk zou je dan zeggen. Dan moet de staatssecretaris die over de Belastingdienst gaat aftreden. Ja, maar daarvan zeggen die gast is de aanleg, zeggen ze. Financi heeft al genoeg gebloeid. Zij zeggen overigens Menno snel hè? Die was van D66 en nu is Van Huffelen van D66. Zij zeggen ja, die heeft al politieke verantwoordelijkheid genomen. Waarvan bijvoorbeeld Renske Leijten zegt nou politieke verantwoordelijkheid. Hij is afgetreden omdat ie zei Ik merk dat ik onvoldoende draagvlak heb.

[00:36:10]

Dat is wat anders dan verantwoordelijkheid nemen in de zin van. We hebben gefaald als overheid en daarom ben ik weg. Nou, dat is in de daar kan je over twisten. Terug naar een heel opmerkelijk gesprek in het reces. Uh, in bij Buitenhof vond dat plaats. Daar zaten Renske Leijten en Pieter Omtzigt. Laten we eerst even naar de Leitha gaan luisteren. Euh, van de SP natuurlijk. Uh, die zei dat dit over de politieke conclusies die het kabinet zou moeten trekken.

[00:36:36]

Ik vind dat ze politiek verantwoordelijk zijn en de verantwoordelijkheid moeten nemen omdat dit tien jaar lange onrecht, het falen om iets recht te zetten, de tegenwerking die erin zit en dat daar verantwoordelijkheid voor moet worden genomen. Dat betekent naar de koning gaan en je ontslag aanbieden. Ik word wel heel erg verdrietig van het feit dat er drie mensen lijsttrekker zijn van een belangrijke partij in Nederland die geen verantwoordelijkheid dragen. Premier Rutte, Asher en Hoekstra zien in dat rapport echt niet dat Hoekstra ingrijpt.

[00:37:08]

Echt niet dat ie de zaak versnelt. De mensen die dit hebben veroorzaakt, gaan het niet oplossen. Daar ben ik echt van overtuigd. Na daar werd het toch een beetje bleekjes, even rond in huis van Pieter Omtzigt, die tegenover Adair zat. Ja, want ze trok Hoekstra daarbij. Als je er ook. Natuurlijk vindt de SP wel fijn, de PvdA. De linkse samenwerking. Na al bood dit nog veel vaker gaan krijgen. Oh ja, Asher.

[00:37:35]

Die zit natuurlijk ook heel erg moeilijk he? Die kregen het even lekker uit zijn eigen partijen. Euh, wat gedoe te verwerken gaat volgende week ook nog. Maar dan zie je dus. Daar zie je dus ook hoe politiek werkt op moment dat je dus excuses aanbiedt. En los even van wat er wordt gedaan, wat ie gedaan heeft en en en en en ruiterlijk euh. Dan trek je ook kritiek aan. Want Rutte die zwijgt tot op heden. Ja, die ligt minder onder vuur dan als je wat op zich best wonderlijk is.

[00:38:00]

Ligt ook wel een beetje aan de cultuur binnen de partij zeker? Ja. Uhm, maar voor het kabinet zou trouwens wel heel naar zijn. Als Asscher wel zijn conclusies trekt. Ja, maar andersom ook. Ja en nou komt dus. Vandaag hebben ze het in de ministerraad daarover, volgende week waarschijnlijk nog een keer. Komt er een kabinetsreactie? Die week daarna een debat. Dat wordt vooralsnog ook geen leuk debat. Hij gaat dat wel zelf doen, hoorde ik.

[00:38:22]

Ja ja, het is wel dat het wel dat de T die kan daar niet de al te fanatieke tegen het kabinet ingaan. Nee, op een paar ja, maar dan kan ie ook zichzelf wel in geval verdedigen. Dus dat en dan het CDA. Pieter Omtzigt die die die moesten eventjes slikken toen Leijten ook de Hoekstraat er nadrukkelijk bij trok. Maar die zei toen dit. Nou, ik wacht nu op een kabinetsreactie en ze zullen met zijn verdraaid goede reactie moeten komen om uit te leggen wat er hier gebeurd is.

[00:38:46]

En de ene is de nieuwe leider van de partij, Wopke Hoekstra. Ik lees het ik, ik, ik, ik hoor deze uitleg. Ik zie dat Hoekstra binnen anderhalve week meer dan 300 gezinnen uitbetaalt als net zoveel als staatssecretaris Snuf in een heel jaar. Da's dus ik. Om heel erg te zijn heb ik dit rapport net anders gelezen. Ik zie dat hij de ene. De enige is die op moment dat ie er komt wel een versnelling aanbreng.

[00:39:10]

Ja, Hoekstra heeft toen die toen snel aftrad en van Huffelen nog niet was. Had ie de verantwoordelijkheid? Uh. Korte tijd toen heeft ie wel met. Met mensen die getroffen waren gesproken. Is naar ons toe gegaan en heeft iets van vergoedingen geregeld, dus die daarmee vrijgepleit. En nee, ik bedoel dat dat dat klopt bedoelde.

[00:39:30]

Laten we dat ook gewoon zeggen dat die toen wel met de vuist op tafel heeft geslagen, maar daar meteen realiserend. Maar hij zit kan wel eens heel belangrijk.

[00:39:38]

Maar dat iedereen in de hele informatievoorziening is hij natuurlijk. Als minister van Financiën van dat ministerie heeft u een speciale verantwoordelijkheid? Samen met premier Rutte. En daar is natuurlijk ook een hoop misgegaan. Daarvan zegt Leijten alle mensen die daar bij betrokken waren, die kunnen eigenlijk niet in de toekomst zorgen voor een beter systeem. Dat ze dat het uit dat Einstein had had gezegd. Dus die die daar was. Je kan het systeem niet beter maken met de mensen die het ziek hebben gemaakt.

[00:40:03]

Iets dat maar goed. Maar goed, denk jij? Euh, is dat nog een optie? Het hele kabinet weg naar ik. Een uitspraak die voor het reces niet echt is opgepakt was van Rutte tijdens de laatste persconferentie waarop hij volgens mij twee of drie keer zei je moet jezelf de vraag stellen of je ook was afgetreden als dit rapport halverwege de rit was gekomen. Dan zou ik een vraag aan zichzelf. Ja, en dan is het antwoord natuurlijk nee, want anders stel je die vraag niet.

[00:40:31]

Nee, waar dan? Maar dat vindt hij, dus kun je. Dat zegt nu dus dat het symbolisch zou zijn als je nu zou aftreden. Rutte vindt het symbolisch, maar dan komt dat excuus naar voren. Van wat je net al zei, van wie? Wat dan over anderhalf jaar als Groningen? Daarvan zegt Renske Leijten van een symbolisch symbolisch. Want dat is ook een je. Als je praat over posities van mensen, dan is dat is dat zogenaamd vies.

[00:40:51]

Maar dit gaat over ons staatsrecht. De ministeriële verantwoordelijkheid is gewoon een belangrijk inhoudelijk punt van ons staatsrecht en daar gaat het hier om. En als je dat rapport leest de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. De Kamer is structureel jarenlang verkeerd ingelicht. Dan vraag je je af. Ja, jongens moeten dan gebeuren. Wat moeten? Want dan kan je voortaan anders zeggen nou hallo uh. Heb je dat rapport gezien? Ik hoef dus, maar ik zeg dit is heel onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren in.

[00:41:22]

Je hoort een variant, die hoor je heel veel. Als geruchten dan aftreedt. Ja bijvoorbeeld nog. Maar dat zou ook echt raar vinden, want dan dat staatsrechtelijk heeft is dat helemaal niet logisch. Zijn zit nu op een heel andere persoonlijke verantwoordelijk. Dan moet je persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Maar dat zou dan de uitkomst zijn van een inhoudelijk overleg binnen het kabinet. Dat kan toch niet? Het moet. Als Wiebes weggaat, dan moet het echt een heel persoonlijke afweging zijn.

[00:41:45]

En die had ie dan aan. Tijdens de kerst kunnen trekken of direct na zo'n verhoor. Toen die daar allerlei dingen toegaf. De D die verkeerd heeft verteld aan de Kamer. Ik heb nog een variant die we echt best wel gewoon bijna grappig wordt. Nou dat ze zeggen ja kijk financi heeft al aan. Weekers is natuurlijk ook gestruikeld over de Belastingdienst. Sociale Zaken moet dus bloeden. Ja dan komt dus Wouter Koolmees. Nee, als je maar goed was.

[00:42:08]

Want Wouter de staat nu staatssecretaris is dat. Ik zie ik. Ik zag de teletekst koppel vormen van t Wout stapt op wegens toes. Laagveen dat helemaal aan het afstuderen is Wie is was t Wout? Wie moet die echte klusjesman? Dus die komt alle Grieken omdat een persconferentie geven. Dus mag die zich eerst voorstellen en dan zeggen dat hij aftreedt?

[00:42:25]

Mijn indruk is wel dat Rutte het echt niet wil. Nee, die gaat. Dee Dee Dee Dee alles in de strategie. Het vooruitschuiven van het probleem oplossen. Problemen laten afkoelen, zeg maar. Ja, en dat is ruim en met een omweg. Een inhoudelijke reactie komen waarvan ook. Euh, iedereen. Dat hopen ze bij het kabinet. Iedereen zegt nou inderdaad zeggen ze gaan nu echt de slachtoffers helpen. Ze gaan de informatievoorziening. Ze pak het allemaal op.

[00:42:47]

Ze hebben goed geluisterd. Ja en Rutte? Die wil door H. Er wordt wel eens gezegd bij Srebrenica dat Kok toen verantwoordelijkheid nam, maar die. Die ging daarna ook niet verder als lijsttrekker. Rutte wil gewoon door. Dus. Ik zie het echt nog steeds niet gebeuren. Maar het CDA vind ik een hele onvoorspelbare factor hierin. Met Pieter Omtzigt, met Pieter Omtzigt die natuurlijk eigenlijk al begonnen is met de campagne. Euh. G. Zoveelmogelijk Rutte doctrine droppen en uiteindelijk zeggen wij hebben een alternatief voor Rutte.

[00:43:17]

Dat is dan Hoekstra. Ja maar uhm ja, het kabinet laten vallen. Denk dat de VVD gaat het niet doen. Moeten de anderen doen. Die kunnen daar ook weer. Euh. Euh. Ja, die kunnen dan heel principieel zijn et cetera, maar kunnen daar ook voor gestraft gaan worden. Topgames grappig dat woord die uit een Rutte doctrine is ontstaan tijdens de verhoren. Daar hoorde ik het voor het eerst. Ja uh, ik ken natuurlijk wel de opvatting dat bij Wob verzoeken dat je dus geen persoonlijke beleids opvattingen van ambtenaren geeft.

[00:43:47]

Dat is eigenlijk al sinds sinds Balkenende en misschien daarvoor onder Kok ook wel zo. Maar ik had die uitdrukking nog nooit gehad. Ik had ook een andere visie over de opvolger van de Balkenende doctrine. Ja, nee, maar we dan maar ik ook, die had ik nooit gehoord. Maar in de zin van daar kende jij de uitdrukking de Rutte doctrine heb het aan meerdere mensen gevraagd en dan heb ik iets over het hoofd gezien. Maar dat is echt nieuw.

[00:44:07]

Ja en uhm dus. Het CDA vindt het een fijne ja, een fijn stempel. Tot zover deze. Ja, we komen op terugdenken. Zeker komende weken. Nou, daar hebben we een eigen broek. Is wel blijven staan. Nou ja, die weer. Die komt gewoon met deze. De voorspelling. Zit je er lekker in? Ja, ja, waarom? Nou, volgens mij. We hadden niet echt volgens mij een soort weddenschap, maar wat we toen zeiden klopte wel.

[00:44:44]

Ja ja dat. Dan zie je tas alleen waarde van deze rubriek. Wat als een geloof? Als je een beetje luistert naar wat we ze allebei zeggen, dan kom je er altijd wel. Dan weet je wel wat er gaat gebeuren. Zo is het geen rustige reces hadden we voorspeld. Nou, ongelooflijk die zich. Ja, want die werkgroepen rond de vaccinaties blijft het onrustig. Zeiden wij voor het reces. Wat gaan we in 7 voor de komende weken voor?

[00:45:10]

Volgende week is volgens mij gespannen over over de verbouwing van de Tweede Kamer. Ja, maar daar hadden we volgens. Had ik het dan ook al gezegd van dat ik denkt dat de Tweede Kamer daar wel mee zal overgaan? Stel nu Arib ook gevraagd heeft om de beveiliging een beetje op te schroeven. Ha, daar kunnen we ook nog, kan ze ook zeggen. En dan weer als argument gebruiken om nog wat langer te blijven. Ja hè? Uhm, we krijgen ook een persconferentie dinsdag.

[00:45:36]

Ja, verleen maatregelen verlengd. Ja of kom daar ook extra maatregelen. Wat? Nou ja, ik denk dat we op zoek zijn naar iets extra's, want met de urgentie moet terug. Dat is nou nu het hele grote probleem van het kabinet dat er misschien wel maatregelen zijn die niet per se heel veel bijdragen aan het bestrijden van het virus. Dus je zou kunnen zeggen onder bepaalde voorwaarden zullen we misschien de bouwmarkten ofzo weer open kunnen. Of de basisscholen.

[00:46:04]

Daar is misschien wat meer mogelijk, of dat willen we echt heel graag weer prioriteit geven. Maar dan komt dat al heel snel in de communicatie. Overigens een versoepeling. En dat is precies niet wat ze. Nee uh, wat ze willen. Dus al die varianten uit. Ja. En eigenlijk is dat beetje de conclusie. De gereedschapskist zoals we die nu hebben is een beetje bot geworden uitgewerkt. Mensen uh houden zich niet aan dat thuiswerken bijvoorbeeld. Dat gebeurt echt nog veel te weinig.

[00:46:33]

Dus misschien moet je dan toch eens een keer naar een avondklok? Hoor je wel eens wat? Maar dat gaat niet gebeuren. Waarom ga je naar thuiswerken als er een avondklok komt? Dan moet je op tijd. Tja. Ja, nee, dat weet ik niet zeker. Thuiswerken slaat helemaal nergens op. Mensen in ieder geval weer. Euh. Euh ja, de urgentie terugkrijgen, maar je moet het altijd.

[00:46:52]

Post die een thuiswerk bonus opzij. Zet je daarop in. Ja en nee, ik verzin hem niet ter plekke. Dus euh ja. Uhm.

[00:47:02]

Nou ja in ieder geval. Dus ik denk iets extra's. Maar t is maar een versoepeling en een verlenging van twee weken. Dat wordt geen februari. Erix na drie weken. Jij zegt af, je gaat meteen naar acht 9februari. Ja, je gaat. Je gaat daar over, want dat twee weken is te kort en je moet het dan ook wel weer echt een hele termijn. Ja, daar wordt toch gezegd Duitsland volgen we, die gaan naar begin februari, maar die doen zitten wel in de drie weken systematiek.

[00:47:25]

Ja ja, nee, ik denk drie weken. Jongens jongens. Dat duurt nog lang. Nou, wat moet je dan in die tijd? Taya? Dan zit je daar maar thuis te werken.

[00:47:35]

Daar moet je dan doen maar hopen dat je uitgenodigd wordt om te vaccineren. Ja, en maar podcast instemming luisteren. Ja ja, leuk dat u dat gedaan heeft. En in ieder geval zeker volgende week zijn we er weer. Dat kan er op ons gestemd worden ook geloof ik. Ja, voor de Gouden RadioRing. Ja, we hebben twee Gouden RadioRing punten nl dot com sleep kattevenia topcast. Ja, dank u wel voor het luisteren.