Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Castrol Wandkast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wil. Ik zie je constant dat er maar één ding is en dat zo hard mogelijk op het kabinet hakken. En dan het liefst ook nog drie dagen per week over vergaderen in de Tweede Kamer. De politieke podcast van EenVandaag en de. Joost Vullings. Winter allemaal bang voor het kille vuren? Jullie geloven toch allemaal het gewone? Dan moet je wel allemaal zo bang voor gewone en niet anderhalve meter afstand.

[00:00:36]

Welkom bij een nieuwe stemming, nog iets meer dan een maand en dan is het woord aan u de kiezer. Maar eerst hebben wij nog het woord. Zo'n drie kwartier lang in deze podcast, waarin alle politieke ontwikkelingen van deze week weer voorbijkomen. De meeste lijsttrekkers zijn al in actie gekomen in een echt verkiezingsdebat. Bijvoorbeeld in het Noordelijke lijsttrekkers debat. En wat viel daarin op?

[00:00:59]

Wie deden daar dan mee? Welke keuzes maken de partijen? En wat gebeurt er allemaal achter de schermen in de onderhandelingen over de echt grote debatten die daar nu ook snel aangaan komen? En de Elfstedenkoorts sloeg al toe op het Binnenhof? En van welke koorts had Tsjechië Poetin eigenlijk last deze week? Welke kanshebber op een Kamerzetel heeft dit keer de eer om mee te spelen in onze rubriek Raadt de kandidaat? Dat allemaal in deze volle podcast? Ja Xander, wat voel je op deze week?

[00:01:27]

Nou, eigenlijk wel. Toch iets belangrijks. Wat niet heel veel aandacht heeft gekregen, want die avondklok is gewoon met drie weken verlengd. En dat ging heel soepel in dat debat in het debat. Wel ja, ja, ja ja. En de presentatie op maandag, dat dus bekend moesten maken dat het. Dat het verlengd werd. Dat ging iets minder soepel. Dat was dan wel elke keer als het niet de gewone persconferentie is met Mark en Irma en Hugo dan.

[00:01:55]

Dan wordt het een beetje gedoe tussen de partijen, tussen de ministers. Wie doet wat? Enzovoort. Dus dit keer wilde Grapperhaus de mededeling doen en kwam Rutte daar achteraan. Maar die zijn gek genoeg dan weer niks over die avondklok.

[00:02:10]

Meneer Grapperhaus.

[00:02:11]

Dames en heren, vindt u het goed als ik eerst even iets zeg? Ga nou wel door met die avondklok. Vennootschap House heeft dit allemaal toegelicht, dus ik ga daar nu niet nog heel veel aan toevoegen en lijkt toch wel dat daar inderdaad euh effect van uitgaat.

[00:02:26]

Maar helaas, het helpt na al die vragen dat de Fed Grapperhaus Althans daar ga ik. Daar ga ik niet herhalen. U bent premier? Ja, maar zijn antwoorden waren voortreffelijk. Dus daar ook niks aan toe te voegen zijn onder andere vragen.

[00:02:37]

Los van de avondklok voor Yarne is niet raar dat Rutte de man die toch ook die avondklok met de ja nee met veel discussie toen die ingevoerd werd. Euh, dat ie die toenhij heeft aangekondigd dat ie t nu een beetje de weg leek te lopen.

[00:02:51]

Ja, maar ze hebben echt gekozen, heb ik gehoord om op. Verder moest het verhaal Ferdinand Grapperhaus, Ferd in huize Prévert, zelfs in CDA kringen. De FERD moest het verhaal doen. Dat is dat is in de val.

[00:03:01]

Wilde die graag, want hij euh. Is ook in overleg met de burgemeesters over de handhaving enzo. En dan was dat naar hen toe duidelijk. Maar ik vind wel dat als je dan daarna komt als Rutte ja, dan kan je toch ook vragen beantwoorden? Zou je zeggen. Dus heb ik in het journaal wat over gezegd. En dan merk je toch wel dat de verkiezingen eraan komen? Dat partijen de partij van Mark Rutte dan natuurlijk dat ook vervelend vindt dat hij nu ineens daar staat als iemand thymus.

[00:03:27]

Waarvan het lijkt dat ie geen vragen wil beantwoorden. En dat is niet zo. Hij wil dat altijd. Nou, dat is wel grappig in zich. Verkiezingstijd is begonnen, dan krijg je dat. Weet je, dan word je t meeste gebeld van dat zinnetje in dat artikeltje staat verkeerd. Nou, als je voor de NOS werkt zal het een woordje op teletekst of de kop op een internet artikel. En waarom wordt die partij in de opsomming wel genoemd?

[00:03:49]

In termijnen niet?

[00:03:50]

Ja, die tijd is duidelijk aangebroken. Ja zeker. En schaatste jij? Euh, nee niet?

[00:03:56]

Nee. Ben je wel voor een Elfstedentocht? Euh, nou, dat gun je het volk toch wel zeker, maar ik kan het de schaatsers niet aanraden. Wat was er aan de hand met die politici deze week aan het begin Elfsteden en Elfstedenkoorts gemixt met die verkiezingskoorts? Ja, dat is wel een goede combinatie. Het was wel gewoon gratis. Want die lui, die kijken dan even naar de weer pluijm over twee weken in die denken. Nou ja, dat gaat nooit gebeuren.

[00:04:19]

Nooit gebeuren. Dus geheid gewoon beloven is gewoon een gratis verkiezingsbelofte.

[00:04:22]

En dan mag het niet van Mark Rutte. Die probeert het volk te pleziertjes af te pakken. En dan is je opzet geslaagd. Er komt mogelijk ijs en geen weerman.

[00:04:32]

Je weet het nooit. Komt u op een vraag over de Elfstedentocht? Dat is nog ver weg. Dus dat is echt iets voor wat verder weg ligt. Ik ga nu even naar binnen. Zou een Elfstedentocht? Is dat niet precies wat Nederland nodig heeft?

[00:04:45]

Ja, alleen dan wel veilig. Wat wel kan schaatsen uiteraard. Gaan schaatsen met één iemand anders. Tuurlijk geniet lekker van t weer.

[00:04:52]

Geniet dat wel. We mogen wel genieten nog ja, maar niet op enige wat mag, maar niet op de bonken vaart en niet met een euh, met z'n allen. Nee, hij liet dan op een gegeven moment nog wel een soort opening. Dat het voor honderd twintig wedstrijdrijders dan misschien zou kunnen vonden dan de verantwoordelijken in het noorden weer niet echt de Coel van Rutte, want dan worden zij de boeman. Niemand wil de boeman zijn.

[00:05:16]

Nee. Wat viel jou op deze week? Nou uhm.

[00:05:19]

We hadden bij EenVandaag een onderwerp gemaakt over vrouwelijke lijsttrekkers. Of dat een voordeel is en een electoraal voordeel. Het was het antwoord dat Ga zou geven wat leuker was. Er zat het beeld in van de eerste vrouwelijke lijsttrekker in Nederland 19 zevenenzeventig. Ria Beckers wordt het beste Nordeste recent voor de PPR. En nou ja, die ouwe bilder. De PPR is tegenwoordig opgegaan in GroenLinks. Voor onze luisteraar die nog wat jonger is dan dat. Hoe dat er toen aan toe ging dat?

[00:05:46]

Dat zou nu toch echt niet meer kunnen.

[00:05:48]

Luister maar even meneer Beckers. Daarvan zal de komende maanden wel werken worden denk ik. En nog betere afspraken als het er nog toe wel een beetje een testcase aan waren zeker. Maar het is wel belangrijker om te proberen denk ik.

[00:06:03]

Ja, ze was net verkozen tot lijsttrekker, komt van het podium af en meneer Beckers krijgt de vraag ja, want die was erbij. Die stond ernaast. Ja en euh ja, dat is echt wel fascinerend. En wat ook fascinerend is dat dan gewoon iedereen in die tijd. Want meneer Beckers stond ook gewoon met een sigaret in z'n knar.

[00:06:19]

Want dat in dat interview dat van Kamp was in de hele zaal die op de achtergrond de meneer Beckers van toen, zeg maar de Liselot van nu. Ja ja dus ja.

[00:06:29]

Maar dat zou zo zijn. Tijden dus ook. Inmiddels hebben we de veel meer meer vrouwelijke lijn. De uitkomst is van Van. Van politiek ecologisch onderzoek dat de achterbannen van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Dat zijn de drie partijen waarbij de achterban een vrouwelijke lijsttrekker zeg maar een meerwaarde aan hecht. OK, en dan is dus de conclusie omdat GroenLinks daarbij zit en die de enige is van die drie partijen. Geen vrouwelijke lijst dus. Zou de electorale conclusie kunnen zijn dat het een nadeel is?

[00:06:58]

Jesse Klaver Ja, maar helpt het niet om je haar in een staart te doen ofzo?

[00:07:04]

Nou, daar is ie wel bijna toe. En wat me ook opviel. Ik heb die omroep grids niet. Maar de EO visie EO visie, ja, daar sta je in de voorronde van de EO. Ja, daar sta jij op. De cartoon met daaronder de quote als politiek verslaggever moet je echt fit zijn? Ja, ik denk wat. Dat is wel. Ik vond het wel goed. Bij de EO geloven ze alles. Ik denk ja. Weet je, normaal is natuurlijk altijd het beeld dat wij er alleen maar dronken zijn.

[00:07:30]

We zouden zijn. Dat is in die tijd van mevrouw en meneer Bekkers. Was dat zeker zo? Euh. Maar nu moet je gewoon ja. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat je. Ja, we krijgen natuurlijk een campagne en dan veel uitzendingen. Korte nachtjes. Dan moet je een beetje fit zijn. O je, dat zorg jij toch ook wel voor? Maar ik dacht jij. Ik denk je werpt je op als Arie Boomsma van het Binnenhof.

[00:07:52]

Zou binnenkort in de sportschool zien op de Lange Poten. Ik wil best een pleidooi houden voor heropening van de sportscholen, maar bij mij is het gewoon hardlopen. Ja, net als Hugo de Jonge. Die loopt ook hard, staat er op de voorpagina van Runner's World. Hoe men met. Hij heeft ze haar laten knippen door kou of niet?

[00:08:09]

Nou ja, dat zegt ie. Maar ik kapper AB tegen de Binnenhof kapper. Die was echt wel boos. Ja, gewoon ook dat t geknipt was. Sowieso, hij zegt want dat is een klap in het gezicht. Waarom? Voor ondernemers? Voor kappers? Nee zegt. Als iedereen dat gaat doen, dan bevalt dat straks misschien. En dan krabbelt onze sector niet opnieuw omhoog. Straks zijn we, zegt Bos. En zij als die het professioneel heeft laten knippen.

[00:08:35]

Dan ga ik morgen open. Dus dan zie je toch weer wat die politici zelf doen. Hoeveel impact dat heeft op het land vond ik. En daarna heeft die mevrouw die jongen een baan aangeboden bij hem in de salon. Ik kan zeggen dat ik daar best goed uitzag. Dat is mooi. Over overige gevoeligheden gesproken. Hadden we het over partijen? Jij hebt ook een mail gekregen van Volts h. Vorige week gingen wij nog even zeggen van welke part?

[00:08:59]

Hij die nu niet in de Kamer zitten, zouden kans maken om eventueel dus hebben we VoLTE even zijn moeten vergeten. Waren we gewoon vergeten. Euh. En nu trekt is Fothen aan de bel. Zeggen van nou ja, wij maken ook best kans op een zetel, want bij de Europese verkiezingen stemden meer dan duizend Nederlanders al op Folds. Dus. Nou ja, dat nee, dat waar die zijn we gaan vergeten.

[00:09:18]

We hadden het er eerder al over. Dat soort partijen willen heel graag aandacht. Ja, logisch, proberen natuurlijk alles, ook om ons te mailen. We mogen. We mogen een keer koffie met de lijsttrekker drinken. Nou, dan gaan we dat een keer doen. Ja, kijk of dat werkt ook. Wij zouden dus te bespelen zijn. Ja, want wat denk jij? Ik denk het wel ja. Zullen we naar het eerste onderwerp? Laten we dat eens doen.

[00:09:39]

Ook een keer lekker niet Korona. Als eerste onder mij de verkiezingsdebatten. Ja, we bespreken. De kop is eraf. De eerste debatten waar ook de lijsttrekkers bij in actie kwamen. Echte lijsttrekkers, de kopstukken. Die zijn al achter de rug. Dan namen ze het soms op tegen de nummer twee van een andere partij. Sowieso een beetje een ongelijke strijd. We hadden het Cossee debat leuk. Vond ik daar dat euh, iedereen. Ken jij? Ken jij een homo?

[00:10:06]

Ja, iedereen bij dat debat ook.

[00:10:08]

Da's leuk, want als ik kijk naar een bevriend homostel van Liselotte mij hier uit Amsterdam heb in mijn familie en vriendenkring ontzettend veel gezinnen met meerdere ouders. Regenboog singen. Ik heb zelf van Nijmegen en Shelter City mogen maken, een plek waar mensenrechtenactivisten van over de hele wereld tijdelijk naartoe kunnen.

[00:10:25]

Ik ken het verhaal helaas ook uit mijn eigen omgeving en daarna debat van Norden. Dan kent iedereen natuurlijk ook een noorderlingen toch? Dat kan toch niet?

[00:10:34]

Bij Schoonzusje is in het noorden van het land een ambulance plek kunnen gehad.

[00:10:38]

Vanochtend had ik boer Martin, had ik aan de lijn uit Lutjegast en ik heb zelf voor ik in de Kamer kwam lang in Noord-Nederland gewerkt, dus ik sta met heel veel plezier bij dit debat.

[00:10:46]

Heerlijk aan de verkiezingstijd. H dat iedereen het zo persoonlijk weet te maken. Uhm, zullen we even op dat Noordelijke lijsttrekkersdebat focussen? Daar waren vijf lijsttrekkers bij. Wie deden daar allemaal mee? Bij de VVD Sophie Hermansen. Mark Rutte had iets anders te doen nu Geert Wilders en Lilian Marijnissen. Rob Jetta. Waar is mevrouw K.G. Lilianne? Alle ploegmaats Gert-Jan Segers, Pieter Omtzigt, Wopke Hoekstra. Waarom is die hier niet? Nou ja, ik zei samen een team Jesse Klaver welkom aan.

[00:11:15]

Allemaal een paar partijen even bekijken. De VVD. Die had niet Mark Rutte in de Arena. Dat maakt wel een heel groot verschil. Ha ja, ze wilden nog Tamara van Ark sturen, maar die moest een Kroonen test ondergaan vanwege een verdenking in haar omgeving. Dus moesten en keerde de de nummer drie en de campagne, leidster Sophie Hermans, via Hermans die. Die moest de arena in en die moet dan bijvoorbeeld het vaccinatie beleid verdedigen. En dat wordt dan toch ja, toch toch niet heel makkelijk.

[00:11:44]

Ik denk iedereen hier dat we dat vinden. Euh, daar nog steeds Van Baalen bij. Wij wilden allemaal niks liever. Maar dit, dit is wat en wat er is gebeurd. Kan dat nog? Nog tien keer zeggen dat ik daar enorm van baal, want dat is ook zo.

[00:11:56]

Toch heeft de VVD denk ik wel een voordeel in al die debatten straks, want dan komt de grote man. En dan bepaalt wie het debat in z'n geheel. Denk je niet ja? Wat ik? Ik vond dit eigenlijk. Dit was wel een gedeelte waarin gedebatteerd werd, maar ik was al gelijk chagrijnig omdat wat mij betreft gaan. Verkiezingen gaan over verantwoording afleggen over het verleden afgelopen vier jaar. En je kijkt vooral naar de toekomst van het land. En nu gingen we.

[00:12:22]

We hebben iedere week al minimaal, soms minimaal één, soms twee keer gewone debatten. Ja, en dan was dit het eerste onderwerp wat ik denk van ja, die hier hebben het al zo vaak over in Den Haag. En Korona is ook niet veel met de Noordzee te maken. Maar ja, Corona gaat wel spill bij alle onderwerpen speelt dus mee.

[00:12:38]

Dat snap ik als je het over onderwijs hebt of over de positie van de jeugd die dan nu lijden onder dat het onderwijs veel minder goed geregeld is. Dat snap ik allemaal wel, maar gewoon puur hebben over over vaccineren en dat soort dingen denk ik van komop, daar hebben we nou al die Kamerdebatten voor. Laten we nou deze debatten gebruiken voor onderwerpen die je die over een jaar als korona weg is ook nog belangrijk zijn. Maar dat is een persoonlijke opvatting en we misten daar dus uhm, Rutte, Hoekstra en K.G.

[00:13:04]

Die zaten ook nog in de ministerraad om over de avondklok na te denken. Maar het is natuurlijk wel voor partijen een keuze of ze of ze hun lijsttrekker nu al gaan inzetten. Bijvoorbeeld bij het CDA zagen we ook Pieter Omtzigt in actie. Vond je daarvan? Ja, Pieter Omtzigt vind ik altijd heel erg.

[00:13:24]

Euh, goed op de inhoud. Maar hij is een beetje nukkig. Weet je dus als je stelt dat je dus wel denkt van het CDA is wat het is niet dat je denkt Gorecht. Ik krijg echt zin om op het CDA te stemmen.

[00:13:36]

Kijk, wat ik wel grappig vond was dat uh uh, om zich nu een beetje in die rol kwam dat ie het kabinet moest verdedigen. Ha. Laten we even luisteren. Beelden neergezet die wat nuancering behoeven. Ik zie er constant dat er maar één ding is en dan zo hard mogelijk op het kabinet hakken. En dan het liefst ook nog 3 dagen per week over vergaderen in de Tweede Kamer. Een klein beetje respect voor degene die echt hun best doen in het kabinet om daar netjes.

[00:13:59]

Te komen terwijl iedereen de hele dag scheelt en dit en dat, ja, dat vind ik. En dat moet. Ja, maar dat bedoel ik nou. U zegt nu God ja, maar de de ministers krijgen amper de gelegenheid om dat uit te leggen. Nou, dat is volgens mij niet niet waar, want er zijn tig debatten geweest waarin ze het hebben kunnen uitleggen. Verfrissend wel toch? Ja, hele andere rol ja. Maar ook gelijk weer dus.

[00:14:21]

Eelco Bosch van Rosenthal. Die zegt alleen het woordje goed ja en daarna gelijk geagiteerd over zijn ja. Maar daardoor hield ie wel goed stand. Vond ik. Ja toch? Kijk op de inhoud natuurlijk een invaren die beter in op de inhoud. Is er niks mis met Pieter Omtzigt? Hij weet wel wat ie moet doen. Dat is wel duidelijk ja. En in Cossee debat kwam Hoekstra wel zelf. Dat vond ik natuurlijk ook opvallend, omdat het CDA daar ook een punt mee wilde maken.

[00:14:44]

Zeker daar dus wat aan het opschuiven zijn als christelijke partij naar wat meer. Euh ja, tolerantie. Nou ja, welke Hoekstra is natuurlijk van vanuit het CDA? Ik denk dat die sociaal economisch wat rechtser is dan Hugo de Jonge. Maar hij is wat progressiever op dit soort thema's. Ook zijn stemgedrag als senator. Hij heeft die bijvoorbeeld tegen de weigerambtenaar gestemd, terwijl de rest van de CDA senatoren zeiden dat die Marbles best blijven.

[00:15:10]

Ja, en opvallend dan als je dan als CDA kiest om daar je lijsttrekker in te zetten en mee te doen. Dan gaat ook alle aandacht naar jou toe. Hoekstra kreeg heel veel uh aanvallen.

[00:15:22]

Wat fijne nieuwe CDA leider. Hij gaat zich mengen in het debat over de Ella die emancipatie. En dit is het CDA wat ik dolgraag graag zie, maar dan boter bij de vis. Meent u met uw CDA minister? Houdt dat tegen? Wel heel erg meneer. Is het CDA daarin zitten? Deels terecht wordt dat dit hoopje over Hoekstra. Dit gaat om de vraag of dat er met de heer Hoekstra inderdaad een nieuw CDA te pakken ben.

[00:15:42]

Ik hoop in. Ze hopen het ja en daarna begon D66 dan ook op Instagram en zo nog van jou. Hoekstra meent het niet echt en zich een beetje af te zetten tegen het CDA aan de voetbal. Opmerkelijk, alsof ze daar iets te halen hebben. Ja, maar dat was ook niet zo sterk omdat Hoekstra best wel geloofwaardig trackrecord heeft. Op dat gebied. Ja, want hij en Liselot kennen ook een homostel in Amsterdam. Precies dus. Zeker. En echt ook nog wel een politiek trackrecord?

[00:16:11]

Ja, nee daarom.

[00:16:12]

En wat mij opviel bij het debat van Van t Noorden is. Ik heb ook heel erg als programmamaker, want ik heb bij de NOS heel vaak debatten voorbereid. Ja, ik denk van ja. Het is ook eigenlijk niet te doen. Ik ben heel erg voor evenredige vertegenwoordiging. Vind ik mooi. Dan kan je heel snel met je mening toetreden tot ons parlement. Maar met acht partijen in een uur. En wat je dan ook nog hebt dat je denkt ja ha.

[00:16:32]

Drie kranten organiseerden drie kranten van het Noorden. Daar wil je de lezers nog ruimte geven. Dan zitten er nog filmpjes tussendoor. Dus het is allemaal ontzettend hap snap. En tot een echt debat komt het niet. En als je aan het einde zeg maar zeggen de stream want dat was niet op tv de stream afsluit. Je denkt dat waar heb ik naakt naar zitten kijken? Wat blijft mijn nou bij? Weet je het dan daarna? Nee, want je moet gaan stemmen, want je krijgt v over zoveel onderwerpen, snippers van informatie.

[00:16:58]

En dat is ook zo veel onderwerpen dat het ook moeilijk is om te onthouden wat er allemaal langs is, terwijl het nu wel zo is dat euh. Tenminste, dat is ook bij de partijen een beetje het idee dat die debatten er dit keer erg toe doen. Zeker omdat je heel beperkt bent in de mogelijkheid om campagne te voeren om je achterban op te zoeken, bij mensen langs te gaan, in de steden te staan en met folders en et cetera dat dus wel heel erg toe doet.

[00:17:21]

Dit keer zeker. En en en er is ook nog de verwachting dat iedereen is nu zeggen mentaal met korona bezig. Weet je van de mogen de kinderen naar school? Hoe gaat het met me kinderen? Hoe gaat het met m'n werk? Word ik gevaccineerd? Ja of nee? En wanneer dat mensen pas heel laat om zijn gegaan mentaal gewoon inchecken op die verkiezingen. En dat zijn die laatste twee weken waarin die je grote debatten zijn. Ja, die zijn dan dan heel bepalend.

[00:17:42]

Niet alleen die uitzendingen zelf, maar ook wat er allemaal weer over gepubliceerd wordt. Alle radiostations en kranten en sociale media. Nee, dat is dat is zeker heel belangrijk. En en het gevoel dat als je dus dan niet daar staat op zo'n podium. Ja, ik was gehoord van ja. Als je daar dus niet aanwezig bent. Zeker mensen die laat Intune op zo'n euh op zo'n verkiezingscampagne denken. Oh als je als je er niet bij staat en dan hoor je misschien niet eens mee.

[00:18:08]

Doe je niet mee naar het idee van veel mensen. En dat zorgt dus inderdaad voor dat omroepen op dit moment echt hun hoofd aan het breken zijn over hoe dat er precies uit moet gaan zien. Jij zei dat je in die tijd dat je bij de NOS werkte te veel mee bezig ben geweest. Dat doe ik nu met de radio debat twee kranten Radio Debat 1 op 26 februari. Is dat eigenlijk een beetje de officiele kick off? Maar ja, daar krijgen we nu dan ook al te horen.

[00:18:33]

Dat doen dan 13 partijen mee. Die moet je dan zo verdelen dat ze allemaal een beetje een eerlijk aandeel hebben, afhankelijk van hoe groot ze zijn, afhankelijk van hoe groot ze waren bij de vorige Kamerverkiezingen en nu dan in de peilingen. Dat dat een beetje de spreektijd horen die bij ze past. En dan krijgen we ook te horen ja, Mark Rutte. Die heeft misschien een euh, Europees overleg. Rond die tijd van dat debat. Dus die kan dan misschien niet.

[00:18:57]

Nou, dat is natuurlijk essentieel voor je uitzending, of die je nou wel of niet is. Allemaal dingen waar je de hele tijd rekening mee moet. Daar doe je. Bemoei jij je met het EenVandaag debat? Nou, niet niet he? Niet heel veel. Ben blij dat dat die taak bij een andere collega ligt om echt eens die contacten met die partij te hebben. En het radio debat ook in de ene wedstrijd dat was, dan doen we daar alle partijen.

[00:19:15]

Weet je, dan kunnen we gewoon zeggen nee, jullie zijn allemaal aan bod geweest. Ik m op tv iets minder partijen doen ja, maar de NOS zit daar natuurlijk ook weer moeilijker in. Rimmel is voor iedereen. Dus die moet ook weer. We hebben nu ook de avond voor de verkiezingen hebben we een uhm, een groot lijsttrekkersdebat. Daar zijn er dan acht voor uitgenodigd. De acht grootste. Daar kan je ook nog wel een beetje een knippen leggen rond de 10 zetels.

[00:19:37]

Uhm, en die gaan met elkaar in debat. En daarvoor hebben we nog tussen 7 en 8 een uitzending met de wat kleinere partijen en ook een meer informatief programma over de verkiezingen. Waar dan al die andere en ook nieuwelingen aan bod komen. Maar goed, dan heb je. Je hebt zoveel nieuwe partijen, dat zijn er altijd. Nieuwe partijen die je niet uitnodigt, die dan weer boos zijn en een lobby beginnen. Een rechtszaak. Je moet. Je moet een rechtzaak beginnen.

[00:20:00]

Kan ik al, want dan fuseren en dan krijg je allerlei krantenkop je publiciteit gewoon gelijk kort geding. Partijen die erin vliegen, dat adviseer je nu alle nieuwe partijen, vooralde en de NOS aan te klagen. Een opvallend ding dit keer in vergelijking met vier jaar geleden, want toen dj Geert Wilders bijna niet mee aan debatten. Dat die nu zelfs al aan het debat van het Noorden meedoet. Ja, en dat ie ook alle andere uitnodigingen accepteert. Ja, ik sprak hem deze week toen zij die van.

[00:20:26]

Ik kan het me niet permitteren om niet te komen, want bij de vorige campagne kon ik nog zei het moeilijk als het een soort tweestrijd Rutte Wilders. Ja, maar die dacht hij. Nou, dan ga ik ga ik vanzelf wel omhoog. Ja, maar dat is natuurlijk. Ik vind dat de vreemdste campagne die hij ooit toen gevoerd heeft, want hij heeft heel veel debatten afgezegd. Toen dachten nog hij wil niet de grootste worden. Hij is twee keer het land in geweest, dus hij zegt ja, dat kan ik nu niet doen.

[00:20:49]

Maar dat was toen ook maar twee keer. Dat heeft u met beveiliging te maken. Dat snap ik dus. Zesentwintig beveiligers. En toen was ie ook altijd iedere keer in z'n wiek geschoten en is het had RTL glories z'n broer geïnterviewd ofzo? Weet je misschien allemaal boos over afgezegd? Ja, hij was een beetje een beetje nukkig en nu heeft ie er wel weer zin in. Dan heb ik het idee. Ja, en dat dat bossige. Dat is op zich natuurlijk wel een trademark van Wilders.

[00:21:08]

Ha te. Zalm ook best wat opleveren denk ik.

[00:21:12]

Maar die euh. In dat debat van t Noorden vond ik hem eigenlijk heel euh. Coulant.

[00:21:18]

Ik had het idee toen ik maar goed, dat is invulling omdat zowel heer Hermans tegenover me stond. Dat ie dacht jij, nu kan ik wel gewoon zo tekeer gaan zoals ik normaal tegen Rutte doe, maar dat is gewoon ja. Maar ik had verwacht dat hij daar dan zou gaan staan en zeggen ja mevrouw Hermans, niks ten nadele van u. Maar euh, het noorden is jarenlang al 10 jaar genegeerd door deze premier. D'r is allerlei vreselijks gebeurd rond die bevingen.

[00:21:43]

En nu is er één moment dat die echt de mensen van het noorden te woord kan staan. Komt ie ook. Kan niet deny eens. Nee, hij is. Hij is mild ja in de campagne. Ik denk dat ie vooral wil uitstralen. Ik ben me. Ik ben gewoon een partij waar je ook zaken mee kan doen straks en dan wordt ie toch uitgesloten. En dan wordt het huilen. Maar dat wordt het sowieso denk ik voor hem. Ja.

[00:22:04]

Heb je zin in een spelletje? Ja?

[00:22:14]

Laat de kandidaat. Zeg Maria of zeg maar mee en niet meer nee. Is er iemand aan de lijn? Ja. A een man. Dat lijkt me wel vaststellen. Kunnen we uw lijsttrekker bij alle debatten verwachten? Nee, nee, omdat de. Omdat uw partij niet wordt uitgenodigd. Ja dus, ja, ze worden uitgenodigd, maar dan moet dommige stelt die vraag van mij. Maar euh. Kunnen we preciseren. Wordt uw lijsttrekker bij n van de grotere debatten wel uitgenodigd?

[00:23:01]

Ook wat wilde je met die vraag? Nou, bij EénVandaag komt bijvoorbeeld Lilianne Ploumen niet. Wel alhoewel en Lilian Marijnissen niet. Dus als. Als het iemand van de PvdA is, dan zou dat er slotdebat van de NOS bijvoorbeeld ook. Maar het is dus een mythe. En waarom gaat ook iemand daar zitten? Zit uw partij nu al in de Tweede Kamer? Ja, ja, dat wel. Dan is het dus uit een kleinere partij. Ja ja, euh, wat denk jij?

[00:23:27]

Ja, het kan dus of een kleinere partij zijn, of de PvdA en de en de SP?

[00:23:31]

Dan eist u ook een Elfstedentocht. Nee, is uw lijsttrekker? Een vrouw? Ja, ja, ok. Joost. Nou, doe nou eens een goeie.

[00:23:44]

Nou dat de vandaag bijvoorbeeld. Bent u van de Partij van de Arbeid? Neen. Hoe dat klinkt? Ik voel wel. Ja, bozer? Ja, dan kom ik toch bij de SP? Ja, ja, de SP juist wel. Nu kunnen we ons meters maken en dan gaan we de kandidatenlijst erbij pakken. Heeft u? Euh. Bent u een nieuweling? Nee, nee, ik hoor de stem. Ja, ja, wat hoor je? Peter Kwint van de socialistische partij.

[00:24:14]

Klopt dat, meneer Kwint?

[00:24:16]

Jazeker. Ja, toch toch een beetje dat rauwe. Ja, wat fijn. Euh. U dus. Is dat u laatst in de podcast? Toen ging het over uw muziek voorkeur. Maar u heeft natuurlijk ook nog allerlei politieke dingen die u wil bereiken. Anders dan die muziek dus daar kunnen we nu even over praten. Ja. Waarom wilt u weer die kamer in?

[00:24:38]

Het voelt nog niet helemaal af. Het is 4 jaar. Is Uhm een hele lange tijd op bijna elke andere plek dan in de Tweede Kamer? Ja uhm. Maar als je in de Kamer zit, dan weet je tegen de tijd dat je een eigen netwerk hebt opgebouwd. Je euh nou ja, je gewoon goed weet van de hoed en de rand op je eigen onderwerpen. De tijdverlies komt daar komende verkiezingen daarop best wel snel aan. Ja, daar bent u ook goed in zijn campagnes.

[00:25:04]

Dat is ook al een van de dingen waar u zich bij de SP mee bemoeit.

[00:25:09]

Ja, dan heb ik inderdaad regelmatig gedaan. U bent nu woordvoerder onderwijs, cultuur en media. U zegt van ja, ik heb dat hele netwerk opgebouwd. Betekent dat ook dat dat een portefeuille ook dan weer blijft de komende vier jaar? Dat hoop ik. Dat ligt er nogal aan. Kijk, dat hangt ook heel erg van de verkiezingsuitslag af. Misschien moet er wat af omdat we met zoveel Kamerleden zijn dat dat ook wel een beetje eerlijk verdeeld moet worden.

[00:25:32]

Ik ga bovendien zelf de komende twee en een half jaar ook in de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen zetten. Uhm. Dus daar zal ik ook vrij druk mee zijn. Ik. Ik zeg Vicky, Wikipedia erbij gepakt. Euh. Kijk, Quint valt in de Tweede Kamer op door zijn informele kledingstijl. Was ons ook al opgevallen. Ik vind ook net vragen van nu is het nog een keer. Euh, in de Tweede Kamer komt waarschijnlijk. H.

[00:25:55]

Heeft ze dan gespaard voor voor een jasje?

[00:25:59]

Ja, ik heb er gewoon al een paar in de kast hangen. Dat ja, maar die blijven in de eindstrijd staan. Helemaal anders stond dat u in 2018 kritiek kreeg van onder meer Kamervoorzitter Arib. Nee, maar ik ken ik nog meer. Maar die strijd heeft u wel gewonnen van een riep, want u verschijn keer op keer gewoon in een T-shirt. Ja, het is net als de rest van de politiek. Het is een kwestie van lange adem.

[00:26:18]

Deze strijd heeft de SP gewonnen. U bent ook de volgens mij het meest getatoeëerde Kamerlid van van Nederland.

[00:26:25]

Toch denk ik eigenlijk niet nee, vertel Ruth. Maar Heerema misschien niet. Ja, dat denk ik ook.

[00:26:30]

Ja, maar die verbergt het meer. Kijk naar de VVD. Ook euh. Ik weet niet van alle Kamerleden wat euh onder dat pak zit. Natuurlijk wil ik ook graag zo houden. Ja nee. En wat?

[00:26:41]

Wat klopt er wel van het gerucht dat Heerma weet ik toevallig dat steeds?

[00:26:46]

Ja ja, en wat klopt dat nou van het gerucht dat u het hoofd van Lilian Marijnissen op uw bovenbeen heeft laten tatoeëren?

[00:26:52]

Ja, ik zou zeggen. Uhm. Komende zomer zal het een keer tijd worden dat ik in korte broek naar de kamer kom. Je zeker niet zien.

[00:26:58]

Ja, dan zien we Jan Marijnissen op het rechte onderrug. Ja, dank u wel, meneer Quin. Succes in de campagne. Dat mogen we wel zeggen. Joost zegt dat zeggen we daar iedereen? Ja. Dank jullie wel succes. Maar goed, hebben we dat gehad? Het tweede onderwerp? Iemand die niet mag meedoen aan de lijsttrekkers, debatten soms wel bij de radio. Is die daarbij? Ja, en hij doet ook mee, doet hij mee.

[00:27:24]

Hij heeft zich gemeld. Maar ja, je weet het nooit. Het kan altijd op het laatste toch anders worden of halverwege? Nou Sherri worden. Hebben het over de uitgelekte appjes. Ja, dat was toch wel echt weer iets verder dan dat we tot nu toe hadden gezien? Ha ja, want nu zijn ze. De auteur zelf is nu Sherri model lijsttrekker. Je hebt nu direct bewijs van wat je hebt als ik wel wist ja. Wie denkt te weten zeg maar.

[00:27:51]

Maar nu? Euh. Wat was jouw eerste reactie? Uhm, mijn eerste reactie was ja, dat je dus toch niet verrast bent. Het is wel weer als je het leest dat je denkt mijn hemel is als je het dan wel je ziet. Echt ja, het is niet fraai. Het is echt wel. Het is ook echt heel. Het is ook wat je denkt ja dat je denkt is dit allemaal partijleider? Het is zo puberaal ook en zo is dat het zo is.

[00:28:15]

Hij heeft nu natuurlijk een groepje met vertrouwelingen om hem heen en dit is denk ik nog wel de sfeer. Ja, dit is de de. Je stamt uit juni en juli van vorig jaar vorig jaar. Ja, ja. En in die groepen toen zaten natuurlijk allemaal mensen die nu niet meer zo bevriend zijn met de Sherri. Nee dus. Ik denk dat dit het begin is. Die hebben natuurlijk die informatie een tijdje bij zich gehouden. Nu is de campagne begonnen.

[00:28:39]

Dat zegt bouwdeel ook he. Dit is dat hij voortgeplant heeft. Ja, eenentwintig die hij zegt. De Judas alliantie noemt de bulder. Dat weet ik niet. Maar in ieder geval hè hè hè? Tuurlijk zijn dat mensen die die er weg zijn gegaan boos zijn en die hebben die gaan. Die informatie thybaert. Maar ik denk dat als dit. Dit is om zeggen euh lichting. N. Ja, dan komt er vast nog iets ergers dichterbij de verkiezingen.

[00:29:01]

Ja, daar kan je wel vergif op innemen. Dat blijft inmiddels zoveel vijanden. Niet alleen bij A21, maar ook misschien nog bij de groepen Otje. Uh, die allerlei dingen van hem weten. Ha ja, maar moeten we daar dan elke keer weer verbaasd over zijn? Nou ja, deed nee. V. B. Ik heb verbaasd. Deze keer was het wel omdat hij er zelf bij betrokken was. Vond ik de de de publiciteit wel gerechtvaardigd?

[00:29:24]

Ja, zullen we ze even bekijken hoe dat dan ging? Ha, want die euh Elsevier Weekblad, dat moeten we tegenwoordig AIFW noemen geloof ik. Ja ja, dat is helemaal verhip. Die kwam we met die appjes. Maar nog voor dat dat gepubliceerd werd, kwam Bodil op Twitter al met een filmpje waarin die zei Het is allemaal onzin en euh, verraders. En dit is privé en we ruziemaken met iedereen. Dat kwam natuurlijk omdat hem gevraagd was om weerwoord te leveren.

[00:29:54]

En dan? Dat heeft ie niet gedaan. Maar dan neemt hij zelf alvast een voorschot je erop en dan gaat ie in de aanval. Toen meldden zich mensen journalisten bij de fractiekamer van Forum om te vragen wat zijn dit uw appjes? Ha, gewoon eigenlijk. Even Kolev checken, horen hoe dat zit. En uhm, toen zei ie nou, ik kom zo wel even. Over een minuut of tien kom ik met een reactie. Nou, dat duurde een halfuur, drie kwartier.

[00:30:21]

Ondertussen hoorde je pianospel in de gangen van een Forum voor Democratie en daar verzamelden zich inderdaad allerlei journalisten die iets van hem wilden horen. Maar toen kwam niet naar buiten en toen nam die iedereen op sleeptouw naar de plenaire zaal. Hij ging niet stil. ZAR ging lopend. Ja, ja. En in die zin deed ie dat denk ik toch wel handig, want hij zat natuurlijk in een penibele situatie. Maar hij maakte er ook campagne van. Ha uit, zegt iedereen tegenover Forum.

[00:30:50]

Iedereen was zijn vijand. Hij ook. En het lukte hem om de Korona agenda van Forum de Vrijheids Agenda even een beetje euh ja daarbij te halen.

[00:31:02]

U zei de rambam voor Keane, dus dan moet je afstand houden wiens kinderen allemaal bang voor het killer virus? Jullie geloven toch allemaal het korona? Dan moet je wel afstand houden. Allemaal zo bang voor Korona en niet anderhalve meter afstand. Allemaal opgeklopte ophef en en en screenshots en dingen. Wat hebben jullie een leuke dag. Beste mensen van de pers zijn toch allemaal zo bang voor Corona? Waarom staan jullie niet op anderhalve meter?

[00:31:23]

Maar op de inhoud ging die dus niet in? Dat vond ik wel dat van wat die eikel wat ie ook eigenlijk deed van het is een privésfeer. Het is briefgeheim. Briefgeheim. Juridisch slaat het nergens op. In prullenbakken graaien. Nou, dat dat soort dingen. Dus hij probeerde de pers. De pers de schuld geven. Maar wat hij deed ook eigenlijk de act van het is onrechtmatig verkregen bewijs, dus ik bekend niet, dus ik zeg niet dat ik het gedaan heb.

[00:31:45]

Ik zeg niet dat ik onschuldig ben. Het is gewoon ranzig dat dit bewijs wordt gebruikt. Dit bewijs deugt niet. Na het lezen van mijn vijanden, dat zei ie ook al. Je moet daar. Wat maakt het nou uit? Als jouw advocaat op vormfouten gooit, Xander ja, dan weet ik wel wat jij gedaan hebt. Vriend. Ja, dan denk je dat dit niet echt vormfouten. Ja, als je het echt niet gedaan hebt dan heb je een vormfouten niet nodig.

[00:32:06]

Neem ik het wel ja. En dat was dan zo'n euh mevrouw in een roze pak. Ja euh, die was aan t filmen. Dus Boden die euh. Liet dan ook zien dat de journalisten die euh korona regels niet strikt naleefde. Nou, dat was dus gewoon bedacht van hem. Toch wel slim om die e om die korona agenda van hem te regelen, dikwijls met de terugweg.

[00:32:27]

Die heb ik meegenomen, want dan liep ik weer achter die mevrouw in t roze paks en voorlichtster. Ja, daar heb ik heb haar gefilmd terwijl zij weer aan het filmen is. Dan hadden ze heel snel op de solistische gezet als ze elkaar aan het filmen zijn. Allemaal een Droste effect. Maar hadden wij niet als pers? Ha, wij hebben jullie. Jij bent ook nog de voorzitter van ons. Ja. Hadden we niet wat meer afstand moeten houden?

[00:32:48]

Ja, maar je hebt je beter laten foppen door dat hij ging wandelen en daardoor iedereen met zich mee trok.

[00:32:53]

En euh ja wel maar achter. Als je als ik de beelden zie, dan dan. Dan we zouden winnen voor anderhalve meter afstand tot hem. Kapjes? Ja dus nee. Maar goed als. Als er als er echt nieuws is en in en de gangen in Den Haag zijn niet zo breek jij, dan kan het gewoon soms gewoon echt niet. En dan denkt iedere journalist ja, het nieuws gaat wel voor. Ik ga dan niet niet meelopen en dan moet ik tegen me redactie zeggen ja sorry, ik heb geen quotes dus.

[00:33:15]

Trouwens was interessant. In die spotjes stond iets. Nou dus. En ik was bij op n. En toen ik met Harm een bordje die dat boekjes geven. En toen lieten we iets zien, want dit waren de echte. De enige waren echte bij Elsevier echt een foto was van de Squid screenshot en een foto van een screenshot. Ja, mooi screenshots. Ja ja, dit is niet uit getypt. Ja, je hebt gelijk. Maar daar stond het woord Koekhoven 3 in en ik wist helemaal niet wat ik bedoel.

[00:33:38]

Hoe schrijf je dat?

[00:33:39]

Dus het is omzeggens Cock met C u Seka en dan Old 3, Old 3, ol 3 en gouwe ouwe droge drol. Ja en euh. En dus dat stond in de beelden te vroeg. Tijs van den Brink Heer, wat betekent eigenlijk? En en ja, Harmonix. Tof gezocht? Nee. En we hebben t daarna op in. In Elsevier stond het wel, maar daar stond in Elsevier stond het account Wordt Kuck. Dat is dan de afkorting daarvan.

[00:34:04]

Daar werd dus ook Pieter Omtzigt voor uitgescholden. Volgens Elsevier schuilt OM zich uit voor Kuck, een van Amerikaanse extreem rechtse, als RIPE beweging overgenomen term met vulgaire sadomasochistische associaties. Maar ik kreeg een mailtje van iemand. Kijken, daar kon ik wat mee. Ja, van na die uitzending toen jij niet wist waar je van de van Casper die zei uh, ik heb hartelijk gelachen over dat programma omdat jullie niet wisten wat Kukel betekende. De term komt van origine uit diepe grotten van de seksindustrie.

[00:34:34]

Een kakelt is een man die zijn vrouw seks laat hebben met andere mannen. In zeer rechtse kringen wordt deze term als scheldwoord gebruikt voor eigenlijk iedere man met een progressievere instelling dan vorm voor democratie. Eigenlijk iedere man die vindt dat vrouwen meer rechten hebben dan alleen het aanrecht. In deze kringen is iemand is een CAK en daar wordt de spits EMusic of een Kuck weet ik. Kuk Quack. Weet ik veel, maar daar wordt Pieter Omtzigt dus ook voor uitgescholden.

[00:35:00]

Ja, en dan, zegt de Sherri Bourdain. Van die reageert op een kuk is iemand die euh, die weten hoe het zit maar buigt. Omtzigt is een totale dwaas, een sukkel die door de bomen het bos niet ziet. Een feitje een duiker, een Lürsen Corto begrijp ik m. Dus natuurlijk steunt hij de EU. En nou komt het scheldwoord. Het is een democraat. Gadverdamme.

[00:35:23]

Ja, dat is toch bizar? Ja ja ja, dit soort dingen zijn wel euh. Ja ja, ook wel echt onthullend in de zin van wat een. Wat toch een beetje een uithoek van het politieke spectrum dit aan het worden is. Ha ja, maar ben je? En bedoel ik? Ik vind het al interessant omdat je dan met dat soort termen in A en in aanraking komt en dat kan je dat weer eens onderzoeken. Ook Bronco. Even de diepste grotten van de seksindustrie.

[00:35:48]

Ja, in Bocco gebruik je Bocco. Nee, nee. Brockhaus betekent. Of je bent Brockhaus. Ben je blut? Brak? Nou, nee. Of het is schone lol. Dan weet je dat ze heel hard lachen dat je helemaal stuk gaat. Is dat ook voor een Lingo? Nee, dat is een beetje sprietje Lingo. Maar dan gebruiken ze ook een paar. Ha ha, had jij nou? Jij zijn net eigenlijk al wooden. Die ging niet echt op de inhoud in.

[00:36:07]

Ha leiding die niet echt op in.

[00:36:08]

Ik ga helemaal niet in op wat iemand wel of niet ooit is. Een jaar geleden.

[00:36:14]

Ik ga daar helemaal niet op in. Gaat er totaal niet op in. Ga je dan niet?

[00:36:22]

Ik ga er uberhaupt niet eens op in. Ik ga er helemaal niet op in. Jongens jongens, ik ga er helemaal niet op. En niet alleen verder niet meer.

[00:36:30]

Inderdaad. Ja, wat een circus! Dit heb ik echt zelden gezien. Toch? Ja, maar waarom ik twijfel had om er aandacht aan te besteden? Die het hele onderwerp. Ja, dat was meer omdat ik dacht van ja eigenlijk. Sinds sinds zijn uiteenvallen van vorig. Eind vorig jaar na IS, is zijn partij in de in de peilingen gedecimeerd. Is het een kleine partij geworden? De Eerste Kamerfractie is uit elkaar gevallen. Hij heeft nog maar zelf twee zetels over, dus hij heeft ook geen machtsbasis meer in de Senaat.

[00:36:59]

Iedereen weet wel inmiddels wat voor een clubje het is, maar dat iedereen sluit hem uit. Dus de politieke relevantie van van deze dit. Dit relletje is is kleiner, want hij was al geïsoleerd. Alleen het was wel belangrijk voor voor. Voor mensen die misschien nog twijfels hadden. Nou ja, kijk. Kijk mensen hier. Dit is dit. Dit is wat hij zelf schrijft en niet zijn jongerenverenigingen. De mensen die ach die die achter de partij staan en achter hem staan, dat die vooral zijn euh deelde.

[00:37:28]

Euh, dat denkt duidelijk vinden die hij deze week heeft laten zien. Kijk, die journalist is achter me aanrennen. Iedereen is naar mij op zoek. Euh, die mensen die mij hebben verlaten, die proberen me nog weer verder kapot te maken. Enzovoort. Ja, en het is natuurlijk ook gewoon een partij van discussie en dat moet ook kunnen. Toch wieberen van Haga. Nou kijk je je. Je hebt een grote mate van vrijheid om dingen aan de orde te stellen.

[00:37:52]

X. Ik zou het nooit doen. Ik zou ook geen grappen over maken, maar als mensen het willen doen ja dan moeten ze dat de dat doen. Kijk, die vrijheid moet je natuurlijk al hebben. Dat grappig is dat bij Forum zijn wij absoluut tegen iedere vorm van racisme. Een positieve discriminatie is ook discriminatie. Dus in die discussie. Euh ja, moet je in grote mate van vrijheid kunnen discussiëren.

[00:38:10]

Ja, het is gewoon een soort debat partij, ja, maar met zo zou cathine een beetje filosofisch debatteren en dan zoek je soms een beetje een randje op.

[00:38:18]

Ja, je moet gewoon af en toe de racist uit te hangen, want dan weet je ook wat voor een tegenargument argument en wat voor effect het op mensen kan hebben. Ja, en dan leer je daarvan. Maar dat is maar wat. Wat natuurlijk ook zo is dat wat wel effect kan hebben op de partij zelf is. Ze hebben 50 mensen op de lijst staan. Het is natuurlijk bekend dat als jij voor zo zo'n partij dat geldt ook voor de PVV.

[00:38:39]

Als je zegt ik sta op een lijst dat er altijd mensen zijn in je privé omgeving, of dat nou werk is of vrienden of mensen in de straat die daar toch zeer afkeurend op reageren. En dat het je ook vrienden en kennissen gaat kosten op het moment dat zoiets uitlekt. Dan wordt het voor die mensen moeilijker om te zeggen nee, en dat is altijd een hetze van de media. Dus dat verhoogt wel de druk op dat soort kandidaten. Het zou me niks verbazen als de komende weken er toch mensen.

[00:39:05]

Al is het maar plek vijfenveertig zeggen ja. Mocht ik ooit verkozen worden. E ik doe eigenlijk gewoon niet meer mee. Ja en uhm ja. Ooit hadden ze natuurlijk het idee om echt mee te gaan doen in een coalitie. Maar dat zit er echt niet meer in. Dat zit er echt. Zelfs premier Rutte, niet de lijsttrekker Rutte waarmee premier Rutte, want daarvoor nog geen campagne. Nee, nee, nee. Nee, nee, nee. Nee.

[00:39:27]

Uh, die zei u op televisie. Ik ga dit echt niet meer doen.

[00:39:30]

Dit gaat echt te ver. Nou ha, zullen we? Ik vind dat Mark Rutte. Ja echt zo druk is met niet campagne voeren. Dat ie dat kan combineren met het premierschap vind ik echt. Maar nu is de Kamer natuurlijk met verkiezingen reces. Nu zal het iets gaan veranderen. Gelukkig maar. Zelfs wij staan hem vragen of de campagne dan nu echt gaat beginnen. Wat had er echt geen tijd voor? Zullen we voorspellen? Ja. Ya ya ya ya ya ya ya ya ya kijkt verrast.

[00:40:11]

Ja, ik. Ik bemerk enthousiasme. Ja, want ik heb wel even opgelet hebben je deze week, zeiden we. Misschien wordt het deze week wel een hele mooie week en dat is natuurlijk zo. Het is koud, daar ligt ijs, blauwe lucht en ik pik weer eens even een puntje mee. Vertel. Dan weet je het niet meer. Nee, natuurlijk niet. Euh. Jij had het vorige week over de Emotie Autoriteit Persoonsgegevens. Ja, die is aangenomen deze week.

[00:40:38]

Want dan is er dus meer geld om bijvoorbeeld zo'n GGD'en lekken te voorkomen. Maar het CDA voetbal is bij stuk gehouden en dat had ik voorspeld, dus hebben we tegengestemd. Semer tegengestemd. VVD, CDA en Forum voor Democratie waren tegen de rest voor. Dan zijn ze aangenomen. Halmen? Ja ja, naar de Genghis? Helemaal niet. Wat deze motie allemaal precies betekende vorige week, maar jij bent me een beetje gegund. Ja, goed. En ja, zo ben ik lief, echt lief.

[00:41:09]

Uhm, wat gaan we verder voorspellen? Ja, maar nu de Kamerlijst staat wordt het steeds spannend. De Kamer gaat met reces, hoewel er wel een soort terugkom dagen zijn georganiseerd om toch nog wel wat een aantal belangrijke kwesties te bespreken. En uiteraard, als er aanleiding is, worden de grote naar dit debat grote crooners, debatten georganiseerd. Ja uhm, is even kijken wat ook trouwens gezegd dat de avondklok verlengd zou worden? Ja ja, daar kon ik konden luisteraars natuurlijk op rekenen.

[00:41:37]

Als wij het met elkaar eens zijn, dan gebeurt het. Uhm, verkiezingen uitstellen zijn we nog steeds. Gaat niet gebeuren. Er is zo'n test geweest. Uh nee, die goed. Vind je de test met Berry's stemmen iets misgegaan? In Den Haag moeten stonden. Hoevenen Ja, maar ze hebben willen stemmen. Je kan er wel zeggen. W. W. Wordt de groep uitgebreid? Die mag brief stemmen. Het is nu 70 plus. Ja euh.

[00:42:01]

Maar ja, dat kan nog eventueel wat.

[00:42:03]

Ook andere mensen mogen brief stemmen je bij AVROTROS. En we zijn een fantastische communicatieafdeling zeker? Ja, want ik lees even voor. Premier Rutte blikt met dokter Kelder terug op een bewogen jaar. In een uitzonderlijk interview blikt premier Rutte met Jort Kelder euh. Morgen, zaterdag 13 februari. Geheel in de traditie van uw wekelijkse radio therapie tegen hypes en hysterie. Het wordt een interview zonder hysterie van de besmetting cijfers. Die hebben we kennelijk verder in de media. Hijgerige, hijgerige Agee artsen, ja, die zijn er kennelijk.

[00:42:44]

Of de journalistieke fascinatie met de waan van de Dag Allemaal dus bijna de AVROTROS. En dan komen dus de vragen langs bijvoorbeeld, wordt hierover als gesuggereerd. Hoe is het om premier te zijn in deze moeilijke tijden? Eindelijk de diepte in? Ja, wat zullen we voorspellen? Euh. Ik voorspel dat het best moeilijk is om premier te zijn in deze moeilijke tijden. Voorspel dat E. Ik vind het ongelukkig dat dit interview de Portimão interview zelf was. Nou ja, maar ik denk wel dat, want hij voert geen campagne.

[00:43:19]

Nee, maar ik denk wel. Het punt is uh uh, ik ken Jort en Jort is. Maar als je met hem praat altijd buitengewoon kritisch op z'n vriend. Ook het beleid. Ja hoor, want dat zijn vriendin Mark voor de luisteraar die dus. En dat dan vind ik het qua uitstraling en qua timing ongelukkig dat dat interview plaatsvindt. Ik denk overigens wel dat er misschien meer uitkomt dan als wij het zouden doen, omdat hij natuurlijk wel beter weten welke knoppen.

[00:43:43]

Dus ik denk dat het nog wel eens een toch nog wel eens in een interview met wat nieuws zou kunnen worden. Ja, hoewel ik dat. Ik denk het niet. Ik voorspel dat er geen nieuws komt. Nieuws uit.

[00:43:52]

Ja ja, maar daar gaat m dan bijvoorbeeld ook de vraag stellen. Wat denk je als je na een torentje toespraak door een lege hofstad loopt? Dan denk ik. Ik weet dat in gedag te zeggen. Als deze vragen echt komen wat ze gaat dan zeggen. Een vervelende situatie, maar wat is het toch een schitterend land. Ha ja, dat hebben we toch een onwijs gave stad. Ja ok. Maar ik ben benieuwd. Ik. Ik ga wel luisteren.

[00:44:19]

Ja toch wel ja. Verder nog iets voorspellen? Euh ja. De volgende week wordt echt zo'n zo'n week. Ik heb ook a b g bij fracties gevraagd. Wat wordt het volgende week? Heel veel mensen gaan interviews geven, maar dat zijn meer interviews die ze later worden gepubliceerd. Dus het wordt wel een beetje moeilijker. Ja, wordt een moeilijke week vrees ik.

[00:44:37]

Oh, maar ik denk wel dat er genoeg te bespreken hebben. Volgende week.

[00:44:40]

Het kan vriezen en het kan dooien. Dat wordt nog een week, hopelijk de volgende week. Dat voorspel ik. OK. Euh. Luister ons volgende week gewoon weer volgend op Instagram en kijk op YouTube misschien even naar een rondje Binnenhof op stem tv op het YouTube kanaal van EenVandaag. Hartstikke leuk zijn we goed in de promo's, maar lijken de communicatieafdeling van de AvroTros zeker wel altijd enthousiast. Daar.