Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 Castrol Wandkast. Dit is de stemming van Vullings en Van der Wulp te maken met de juridische. Tegen de politieke podcast van EenVandaag en De Einhorn gaat er niets op. Het is heel slim dat u dat nu nog even probeert mee te nemen. Xander van der Wulp en Joost Vullings. Leuk, wel leuk. Welkom bij een nieuwe stemming Joost voorspelde vorige week nog dat het een rustige tussen week zou worden. Tussen weekje zei je, maar dat werd het natuurlijk niet.

[00:00:46]

Nee, gedoe rond de avondklok. Het was buitengewoon rommelig en lag erg rommelig. Heeft het kabinet de boel nog wel in de hand? Kan directeur hopman coördinator, minister president regisseur Rutte hier last van krijgen in de campagne? We bespreken ook hoe wij als volgers van de politiek keken naar de gang van zaken in de rechtzaal. Ja, verder kunnen we met minder dan een maand te gaan tot de verkiezingen al iets van een campagnestrategie ontdekken bij de verschillende partijen.

[00:01:14]

Het CDA wil bijvoorbeeld sport promoten. En natuurlijk raden we weer een kandidaat die we eenmaal gerade wat beter leren kennen. Maar eerst Joost, wat viel jou op deze tweet van Van IJspret naar. Campagne Blunder? Kijk, het is nu prachtig weer nu wanneer je een podcast op het zonnetje schijnt. Lentegevoel. Maar vorig weekend lag er nog ijs. Ja zeker. Dan heb je dus wel maar een week geleden. En dan hebben we de fit boy van het kabinet.

[00:01:39]

Wie is dat? Wopke Hoekstra al ja, wat kan hij? Die crashgate jonge Groenekan kan niet een mooie slag. Dan maar even luisteren.

[00:01:46]

Nou, ik vind het zelf enorm lekker om te doen. Ik krijg er gewoon energie van. Maar wat natuurlijk ook weten is dat het voor ons allemaal gewoon hartstikke gezond is voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Jelle zegt heel fit, lekker schaatsen en zwemmen, Liman en sport. Ja, wat echt zo. Ieder jaar Jacobs die.

[00:02:07]

Rutte heeft het eigenlijk allebei niet. Ha nee, een beetje onderhandeld. Kan niet schaatsen. Hij ziet er wel fitter uit aan het begin van zijn carrière. Toen was het die was die een beetje pas vorig aardappelen? Ja, nu niet meer. Maar dan ben je dus dus die fit boy van T. Van het kabinet. En dan mag je dus op campagne en dan mag je eens naar Thialf en dan mag je met Sven Kramer een rondje van werkbezoek.

[00:02:26]

Ja, werkbezoek was er blijkbaar in het kader van de campagne OK. Dus niet als minister van Financiën. Ze de lijsttrekker. Dus hij kwam daar niet om de boekhouding te controleren. Maar hij kwam er en een werkbezoek in het kader van de en dat werk bestaat dan uit een rondje schaatsen. Ja, en dan denk je van aan dan maak ik een foutje en daar sta ik met olympische held Sven Kramer op de foto. En dan zeg je van jou kijk mij eens effe naar dat soort mensen mensen.

[00:02:48]

Het is ook goed voor je gezondheid. Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen. Samen met Sven Kramer zesentachtig en schaatsen ik in het mooie Thialf samen. Sterker de Sport Herstel CDA. Nou, niet echt.

[00:03:03]

Ik had ook al zeker na. Vorige week had ik de smaak te pakken op de schaats. Ik had het wel leuk gevonden. En nog even naar de kunst, de ijsbaan. Nou, die reacties kreeg die ook. Euh dus. Op Twitter willen we wel eens ruig zijn, maar nu allemaal gewoon hele leuke nette menselijke. Die zeggen van nou, mijn dochter zit op schaatsen met. De ijshal in Leiden is al maanden dicht door een besluit van het kabinet.

[00:03:22]

Gaan de sportscholen dan ook open? Vragen veel mensen zich af. Dus daar komt echt n bak ellende komt er van mensen van. Ja hallo. Sport is leuk, maar het mag gewoon niet. Nee, dat was een beetje een blunder of een beetje onhandig. Wat vindt de minister van Sport daarvan?

[00:03:37]

Ja, dat mag niet binnen sport locaties zijn gesloten. Dus nee dit. Dit had niet gemogen. Het is na al die mensen die dit heel graag zouden willen gewoon is. Dat is niet oké, dus dat gaan we natuurlijk wel bespreken. En er is wel eens gezegd over zo'n actie en dat vind ik misschien wel een smismans.

[00:03:54]

Misschien een beetje dom zou het Tomari van accent op ijshockeyer. Dit was voor de VVD een bodycheck als ouderwets, zeggen ministers dan. Als het gaat over iets dat een andere minister gedaan heeft, dan zeggen ze nou ja, dan gaan we misschien even over praten. Of ze houden zich een beetje op de vlakte. Maar nu dacht ze happend deal met de boarding die CDA leider. Volop zon. Op z'n blauwe oog. Maar goed, dit gaat natuurlijk totaal niet over de inhoud.

[00:04:21]

Dus wat is jouw opgevallen? Ik leg effe de bal bij jou neer. Ja nou, dat was weer een persconferentie deze week. Iets minder kijkers dan normaal en er werd ook niet ingeleid door mezelf. Na twee uur filmpje voelde me een beetje. Ik voel me een beetje gepasseerd. Rutte en de jongen hadden wel Irma Sluis gevraagd uh, en hadden persconferentie voor de jongeren. Ik mocht helemaal niks van tevoren verklappen, maar ze hadden wel een paar onthullingen.

[00:04:46]

De eerste Korona persconferentie voor kinderen. En er zit de journalist helemaal klaar met die eerste vraag. Dat lijkt mij ook zelf heel spannend. Jullie zijn een voorbeeld. Jullie kijken in de eerste plaats naar wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. En in die zin zijn jullie ook echt een voorbeeld voor volwassenen in Nederland. Dus wat ze nou wel en niet mag? Ja, daar moet je toch echt premier voor zijn. Iedere keer is men we in geslaagd uh, met een koekje en een beetje lasagna ons weer goed te maken.

[00:05:11]

Hebben jullie wel eens blunders? Ook eens een keer toen je binnenkwamen? Weet je nog dat toen de deur op slot was? Ze gaan weer een hele domme vraag. Stop met handenschudden en ik sluit af met Frans Schut. Een boel blunders dus, zo'n klunzige actie. Jij hebt geen buikpijn meer, daar heb je niks weg. Uh, als t zo nu en dan weet je het zeker. Ja, weet jij meer van euh, dat beetje lasagne?

[00:05:33]

Nee hè hè hè hè? Ik kreeg een vraag of ze wel eens ruzie hadden. Ja, voor me gingen daar noodkabinet. En dan lossen ze het op met een koekje of een beetje lasagne. Ja, ik, ik, ik ga. Ik durf je gewoon niet verder op te vragen. Ik denk dat ze in het Catshuis een keer een traiteur hebben gehad die lasagne had gemaakt. Ja of nee. Van Dissel had gewoon een eigen baksel meegenomen. Een beetje een beetje ja.

[00:05:52]

Uhm, het waren in ieder geval wel twee hele blije mannen. Ha, die kunnen dat wel met die kinderen. Dat doen ze leuk. Ja zeker vonden ze het zelf ook leuk. Feliciteert maar. Ze deden het goed en heel leuk. Wat leuk. Ja, knap gedaan. Echt leuk voor leuk superband. Euh ja, leuk. Wel leuk. Maar dat is bijzonder. Al wou Deukje op tafel. Leuk, leuk. Ga echt gek. Nou nee.

[00:06:20]

Maar ergens van zo'n paar kabinetten teruggaan bijvoorbeeld. Ha ja Balkenende, AB Klink, AB Klink. Dat was toch echt anders gegaan. Zo'n persconferentie.

[00:06:27]

Maar deze twee euh mannen Rutte en de Jong en natuurlijk ook allebei ervaringen in het onderwijs. Ja, te met z'n vmbo en Hugo de jongen op de basisschool. Dat merkte je hierin. En dus leuk dat het Jeugdjournaal dat deed. Het viel mij op deze week, ook al mocht ik er van tevoren niet bij zijn. Hadden ze wel iemand zou me zeggen. En een jonge verslaggever. Een andere verklaring? Nee, nee, nee, dat is ook niet meer gek he?

[00:06:51]

Dan gaan we maar naar het eerste onderwerp. Joost de peilingen. EenVandaag Opiniepanel natuurlijk. Noem het effe een van. Opiniepanel daar die die peilingen, die zijn vrijster die eigenlijk h niet zoveel is, terwijl een kleine. De VVD zit een heel klein beetje in een liefje naar beneden. Een lift je naar beneden. Ja, dat kan natuurlijk ook. Ja, liften gaan ook naar, maar meestal is het als je in de lift zit. Ja, maar die zitten in de lift naar beneden.

[00:07:15]

Euh, daarvoor. De verklaring van geeist ervoor is dat Rutte eigenlijk de laatste twee weken toch wat minder in beeld is als de crisismanager. Deze week dan weer wel wel, maar daarvoor voor die peiling liep. Natuurlijk weet je de chaos manager was deze week. Ja, en dat scheelt dan gelijk. De VVD in in de peilingen omdat straat er zit gewoon een hele grote korona bonus op de VVD. Maar die zit wel wat losser dan andere zetels. Dus die zetels kunnen echt nog wel weggaan bij de VVD.

[00:07:39]

Daar word ik dan opzich vanuit de dynamiek van een campagne van wel wel van. Leuk zou vinden terwijl waarom we het er even over kunnen gaan hebben is. Euh ja. In die laatste weken kan er natuurlijk iets groots gebeuren. Een event. Dat kan dan weer invloed gaan krijgen op die peilingen. En deze week was er natuurlijk wel echt een event, een μg. Een rechterlijke uitspraak die voor het kabinet echt wel een tegenvaller was. De uitspraak vanmorgen van de voorzieningenrechter is zonder meer een tegenvaller.

[00:08:07]

Lopen we niet voor weg? We hebben nu te maken met een juridische tegenvaller. Lopen niet ver weg dat de uitspraak vanmorgen ook voor mij natuurlijk en voor ons allemaal echt een tegenvaller is. Dat is natuurlijk zo.

[00:08:16]

Dat ging over de avondklok. De manier waarop dat geregeld was en de argumenten die waren aangeleverd om die avondklok in te stellen. Die vond de rechter niet stevig genoeg. En toen kwam er een soort van chaos. Paniek. Hoe kunnen we dat het beste omschrijven? Ja, volgens mij was het voor iedereen onverwachts. Ik had niet gehoord vorige week van van kabinetchef. Mensen die dachten nou hebben wij die. Die rechtzaak wordt echt spannend. Nee, het is wel zo dat eigenlijk alle korona maatregelen als echt ingrijpend zijn, dat er altijd enige twijfel is over de juridische basis.

[00:08:49]

T Is ook een keer eerder fout gegaan met de testen die mensen als ze het land inkomen, dan willen we dat verplichten. En dat waard was dan soms ook weer lastig. De manier waarop het wordt geregeld en dat. Ja, dat is misschien wel een verzachtende omstandigheid. We zitten in een vrij grote crisis waarin de maatregelen groter zijn dan ooit. En dan? Ja, dan is het soms een beetje zoeken naar de juiste juridische basis. Maar dat is hier echt misgegaan.

[00:09:13]

Ja nee. Kijk dat dat vonnis van die rechter en dus het eerste vonnis was. Kraakheldere, als je die motivatie leest dan is het. Ja, de wet waar ze een beroep op doen. Dus die VBB. G. Nee, driemaal. Buitengewone bevoegdheden? Burgerlijk gezag. Ja, daar is de g. Ja en nee. Daar zeggen ze van. Ja, daar staat spoedeisend. Ja, en die rechter zegt jij die deze pandemie is er al heel lang.

[00:09:35]

Er is al veel eerder over hem een avondklok gesproken, ook vorig jaar al. Dus al langer mee bezig kunnen zijn. Je had al iets kunnen hebben klaarliggen dus en bovendien is het proportioneel. He is t helpt t echt gezien en wat er allemaal aan de hand is? En is het dan ook proportioneel om dat dit in te zetten? Een kraakhelder vonnis. Het opvallende vond ik dat toen we bij EenVandaag allerlei staatsrecht geleerde direct naar de uitspraak gingen gingen consulteren.

[00:10:01]

Die waren stuk voor stuk allemaal verbaasd over het vonnis en die zeiden van wij hadden verwacht. Als ik ze goed samenvat dat de rechter zou zeggen ik doe je geen uitspraak over, want het is het besluit van de regering en dat is wel in de Tweede Kamer besproken en die heeft het geaccordeerd. Dus ik houd dit bij de politiek, dus ik. Ik dugard van me af en doe de ik zeg niet of het goed is. Opvallend helend, dat toontje.

[00:10:23]

Een beetje de moeilijke positie waarin het kabinet natuurlijk zat. Ze hadden in de Kamer beloofd dat ze die avondklok in ieder geval zouden voorleggen aan de Tweede Kamer. Dat hebben ze ook gedaan. Dat moest met met stoom en kokend water. US Open. Dinsdag werd dat de de Dornoch door de Tweede Kamer geloodst. Maar nu zei de rechter. Ja, je had zelfs nog tijd voor een debat. Ja, dus kan je geen beroep doen op een noodwet.

[00:10:48]

Ja, nee, dat is. Ze hebben dus in november beloofd als er ooit iets met een avondklok gaan doen. Dan gaan we sowieso langs de Tweede Kamer en dat wordt dan nu tegen het kabinet gebruikt. Wat ik ook opvallend vond, ik dacht van na. Nu is er eindelijk een punt waar kerriepoeder Rutte kan steunen. Dit is natuurlijk een flagrante vorm van die Casto gratie dat de rechter op de stoel van de politiek gaat zitten. Maar nee. Ja.

[00:11:09]

En het toont de onafhankelijkheid van de rechters. Zou je?

[00:11:12]

Baudet was het gewoon. Die was er denk ik heel erg blij, terwijl de haalt echt bedroefd moeten zijn. Maar daar is het dus bij, dus dat duurde maar een paar uur. Ha, want in de middag werd het even opgeschort. De uitspraak. En toen waren de rechters gewoon weer in lijn met wat het kabinet had opgedragen. Volgens nou ja, dat is voor de critici. Voor het vertrouwen is dit natuurlijk voor zeker de mensen die al moeite hebben met dit beleid.

[00:11:36]

Is dit is het wel een catastrofe voor het kabinet? Ook opvallend vond ik dat die rechter eigenlijk uhm ja, ook over uh, zeg maar de noodzaak van een avondklok en het nut ervan. Een uitspraak over proportioneel. Ja ja, ze zeiden uh. En over het gevaar van de Britse mutant zeiden ze. Het staat op dit moment niet vast dat de mutaties tot een. Onhoudbare situatie zullen leiden betekent. We zien nog niet dat de ziekenhuizen overvol liggen, de Ioqs hebben nog ruimte.

[00:12:06]

Mensen moeten niet buiten in de ambulances wachten of thuis op een ambulance die die niet kan komen. En daar zit denk ik toch ook wel een pijnpunt voor het beleid van het kabinet op dit moment. De urgentie wordt misschien niet zo goed gevoeld en het is een een maar een preventieve maatregel eigenlijk. En elke keer als ze dat willen doen, dan komen ze in de problemen. Ze willen dus voorkomen dat er een derde golf komt. Dan zeggen de andere mensen nee, maar we moeten nu eigenlijk gaan versoepelen totdat die derde golf er komt.

[00:12:38]

Dan krijgen ze het verwijt ja, jullie zijn te laat. Ja en nee, dat is een onmogelijke site. Wat Chris van Dam van het CDA ook gisteren in In in het debat zei over de avondklok van ja. Het feit dat die avondklok er is, betekent misschien dat die besmettingen relatief laag zijn. Dus je moet er niet intrappen door dan te denken van het kan wel soepel worden, maar dat is het probleem met eigenlijk alle maatregelen, want die rechter heeft daar wel natuurlijk gewoon feitelijk gelijk.

[00:13:01]

In dat van geen enkele maatregel kan je precies kwantificeren wat het doet. Dat dat geldt voor de scholen dicht. Dat geldt voor voordat je maar één iemand thuis mag ontvangen. Dat is niet gamemodus straffeloos. Dat geldt voor mondkapjes. Je kan niet zeggen van dat draagt met dat getal bij aan de vermindering van het aantal besmettingen, dus dat is een lastig verwijt. Dat is het verwijt klopt feitelijk, maar op basis daarvan kan je ook dan alle korona maatregelen onderuit trekken.

[00:13:26]

Ja, en de vraag of een rechter dagen overgaat. Maar goed, die vraag zullen ze zich bij het kabinet dan ook wel even gesteld. Want dan kijk ik. De oppositie noemt natuurlijk ook geblunder en en na allemaal grote cvva kwalificaties. Maar ja, wat is nou eigenlijk het eindoordeel als. Als het kabinet in hoger beroep toch gelijk krijgt? Dat vind ik dom ingewikkeld. Nou, verschillende oppositiepartijen zullen dan wel zeggen dat de rechter die durft iets met een draak als locatie.

[00:13:51]

Ja ja, ja, maar ja. Maar wat is dan het eindoordeel? Want ook. Ook partijen zoals de de SP? Die die die steunden aan. PvdA drie oppositiepartijen wel heel kritisch zijn. 1. Vooral de SP over over het geblunder. Euh ja, trekken ze dat dan weer in als het kabinet het wint? En het een stuk voor de communicatie is het funest funeste ook het alternatief deze week gesteund. Laten we even kijken naar Rutte. Ha die kop natuurlijk in gevaar.

[00:14:16]

Electoraal als er een enorme chaos rond dat korona beleid ontstaat. Dinsdagochtend kwam deze uitspraak onverwacht, ook voor het kabinet. Kabinet zat toevallig wel al bij elkaar om te praten over de korona aanpak. Dat duurde langer, dat overleg toen deze uitspraak er was. En eerst kregen we te horen. De ministers lopen naar buiten en dan kunnen we ze iets vragen. Het Ceton toen werd toch duidelijk naar Rutte en Grapperhaus willen een persconferentie geven. Uh, wat was het doel van Rutte?

[00:14:43]

Denk jij van die persconferentie nou vooral dat mensen het idee mochten hebben dat ze die avond dus buiten te kondigen dat er een straatfeest en dat die en dat ie zelf natuurlijk meteen weer probeer wilden proberen de regie te pakken?

[00:14:55]

En daarom roep ik iedereen op een heel dringend beroep op al mijn mede. Nederlanders doen een oproep aan alle medelanders roep ik iedereen op met klem en zeer, zeer, zeer dringend advies aan Nederland. Dringende oproep aan Nederland om zich aan de avondklok te houden. Ze doen er nu alles aan om die avondklok wel te behouden als ze echt. Nederland houd je aan de avondklok. Doe dat alstublieft. Houd je aan die avondklok? Ja nou. De regering had ie daarna wel weer een beetje in handen.

[00:15:20]

Uhm, zullen we dan even naar de rechtzaal gaan? Daar? Ik vond nog even de vraag gesteld in de inleiding over de electorale consequenties van Rutte. Ja, ik heb gisteren even met Gijs over gehad. Echt. Gewoon n op n. Ja. En die zegt hij je ziet 2 twee dingen, want dan hè. Dit heeft ie nog niet kunnen kunnen peilen, want die na de andere peiling maar net zo interessant was interessant. Kijk, er is natuurlijk vaker chaos en gedoe rond het Kroonen beleid van het kabinet.

[00:15:45]

Over het algemeen straalt dat dus af op Hugo de Jonge. Misschien dat dat nu echt in Grapperhaus gaat. Ha, dus wat dat betreft heeft Rutte het goed voor mekaar. Het is misschien in dit geval ook wel terecht, want op zijn ministerie hadden ze in te. Ja, hebben ze dit bedacht? Maar goed, het kan het. Het kan voor een inzakt in het vertrouwen leiden. En dat kan dus ook Rutte schaden. In de peilingen. De andere kant is over het algemeen het mechanisme hoe meer Rutte in beeld is als crisismanager.

[00:16:08]

Hoe hoger de peilingen de afgelopen twee weken, dus voor deze. Deze uitspraak was die wat minder in beeld. Dan zie je dus teruglopen. Maar het kan best zijn dat mensen gewoon toch weer de crisismanager hebben gezien die toch zegt blijven gewoon binnen en dat het misschien zelfs wel weer goed doet. Hoe tegenstrijdig dat ook misschien aanvoelt voor mensen die oppositiepartijen die daar op stemmen, hoe moeilijk het ook voor ons om te begrijpen is. Na zo'n zo'n chaotische week, want je merkt ook een straatinterviews, ook in het in het journaal dat mensen het eigenlijk vervelend vonden, want die willen gewoon weten is er nou wel of niet een avondklok?

[00:16:40]

Ja is een rechtzaak. Is eigenlijk gewoon een soort ruis waar daardoor je in de war raakt als burger? Ja, maar toch ook wel het idee dat Rutte dan zo'n rechterlijke uitspraak gewoon naast zich neerlegt. Een beetje en meteen powerplay gaat spelen om euh. Om het toch voor elkaar te krijgen.

[00:16:55]

Ja dat dat hoor je ook. Maar ja, in een rechtsstaat mag. Kabinet toch ook in beroep? Of ja, zeker? Ik denk dat de pijn voor het kabinet dat er natuurlijk wel een klein beetje in. Niet eens zozeer dat de juridische oplossing niet standhield, maar ook dat de zaak gewonnen werd door Willem Engel. En dat is natuurlijk bij uitstek degene die ook zegt dat hele coronavirus is euh. Bedacht in een laboratorium over de wereld uitgestort om de mensen onder controle te krijgen zodat overheden alles kunnen doen.

[00:17:24]

En dat gaat natuurlijk heel ver. Veel verder dan wat de batty rechter heeft beoordeeld. En dat maakt het voor het kabinet natuurlijk wel extra pijnlijk. Je hebt Willem Engel gezien deze week, waarop n. Ja, hoeveel was die Engle verschijning voor jou? Ja en K. Hij is heel zeker van zijn zaak. Ja ja, dat vind ik toch altijd optreden van de breakcore. Knap van mensen, maar hij heeft wat. Wat veel mensen hebben die ze die denken dat Corona niet gevaarlijk is, is dat ze.

[00:17:51]

Dat ze zoiets uitstralen van ja joh.

[00:17:53]

Ja ja, jij, jij bent jij. Jij bent eigenlijk een kneus en zagen. Jij. Jij hebt het nog niet door. Jij bent nog niet wakker. Je dat? Ja, maar het was zowiezo echt een rot week voor het kabinet. Ja en zullen wij dan even? Wij kijken altijd naar die Tweede Kamer en het kabinet en daar gaat er dus wat fout en dat oogde wel eens wat amateuristisch. Of wat vrienden mij epa. Die zitten dan toevallig een keer in debat.

[00:18:14]

De volgende zeg in Jezus, wat een amateuristische bende dit debat.

[00:18:17]

Dat soort indrukken. En nu hebben we even een wat langer kijkje in de rechtszaal gehad deze week. Ja, zullen we heel even luisteren?

[00:18:27]

Ik vraag het hele hof maakt dus hele hoop. Ja ok. E. D. Voeg maar toe.

[00:18:33]

Ik weet hele hoge doet de hele dag.

[00:18:38]

Ik wou dat ik het hele of kon vragen. Dat gaat natuurlijk niet. Excuseer ik? Dat zou mooi zijn als dat lukt, maar dat ik. Ik geef toe dat u bedoelt het hele heeft dus alle honderd raadsheren. Nee, natuurlijk niet.

[00:18:52]

Nee. Het tweede punt zit m laat juist op de vier ontslapenis. Misschien heeft gezegd. Tot slot Ghonim hoofd. En daar heb ik voor mijn excuses voor aangeboden. Totdat de oude naam transferdag. Helemaal niks mee bedoeld.

[00:19:07]

Wat mij betreft ligt chaotisch. Dit zorgde ook wel een beetje voor dat chaotische beeld nog het was. Het was een beetje sorte. Jiskefet avant la lettre was het. Ja, ik vond dat het hele land mee keek. Ik vond die ik v. Ook de landsadvocaat, dat ie dan. Het was. Dan moest je dan niet inhoudelijk zijn. Maar dan haalt die van Dissel binnen. En die stond ineens in de coulissen. Ja, en dat werd ook.

[00:19:27]

Dat werd ook dat wettelijk toegestaan. Ik vond. Ik vond dat de rechter die de wraking s zaak deed. Ha, die vond ik goed. En die V en die en de advocaat van Engel dus niet. Dus niet diepholz dat Vonk ons Den Bosch, Jeroen Bosch of dat was een apart type. Die maakten dat Jiskefet gehalte echter een stuk beter. Ja, bij die advocaat maakt er maar ook wel een goeie indruk voor de rest. Het was echt.

[00:19:48]

Het was in die zin was het genieten, maar omdat het zo'n gevoelig onderwerp is.

[00:19:52]

Ja, in de tijd speelde ook een rol h. Want het moest natuurlijk voor negen uur s avonds duidelijk zijn dat D. Engelen ook wel weer goed. Die zat natuurlijk allerlei problemen op te werpen, in de hoop dat er niet voor negen uur al een uitspraak was. Want dan zouden in ieder geval n dag die avondklok niet gelden. Maar dat lukte uiteindelijk niet. Nee, maar ook om terug, want het is verkiezingstijd. Ik heb het gevoel dat als je als politieke partij campagne voert op kronen of zo'n debat heel politiek maakt omdat je denkt hier kan ik stemmen mee winnen.

[00:20:22]

Dat de enige twee partijen die daar baat bij hebben. Aan de andere kant zijn PVV en Forum dat die daar kiezers mee trekken. Ja, de VVD trekt stemmers aan die denken van nou, we willen Gone de W. Die crisismanager moet het voor ons doen en alle andere partijen kunnen ze volgens mij heel druk maken en heel veel theater maken enz. En allerlei dingen doen, maar dat het helpt je niet. Dus behandel het gewoon op de inhoud en alle ruis en lawaai eromheen.

[00:20:47]

Volgens mij schiet je daar niks mee. Rutte is zich denk ik wel van bewust dat dat voor hem zo'n rol speelt. Dus ook na die uitspraak van de rechter dat het dat de avondklok in ieder geval nog even mocht blijven gelden tot aan het hoger beroep was ie eigenlijk. Binnen een minuut stond je al klaar, samen met Grapperhaus om een reactie te geven. Zojuist is bekend geworden dat de avondklok van kracht blijft zolang het hoger beroep loopt. En ik vraag iedereen om ook echt waar ik zeggen respect te tonen voor onze handhavers die al een zware taak hebben.

[00:21:21]

Bent u opgelicht, meneer Rutte?

[00:21:24]

Nee, ik ben nooit opgelucht geweest zijn na afloop. Wel van Achmat. Nee, dat is een uitspraak. Ik ben nooit opgelucht geweest. Opgelucht wezen de afgelopen 11 en een halve maand. Nee, sterk ja. Ik zou alleen maar bezorgd. Nou, dat is het nooit. Want als je vraagt of ie zorg heeft, dan is die ook. Wat is opgelucht? Niet bezorgd? Wat wat voor emoties heeft die man dan?

[00:21:43]

N. En daarom is die juist extra die in die chaos?

[00:21:48]

Uhm, moeten we over dat debat nog wat? Uh, wat zeggen? Toen bleek dat er toch gewoon ook voor een uh zeg maar een backup oplossing. Uh gewoon een. Ruime meerderheid, ja, daar zit nog wel een politiek addertje onder het gras is dat ik. Ik hoorde. Dat vond ik. Ik heb er toch wel een beetje als bluf ervaren dat als de nieuwe wet werd aangenomen de voorkeur de juridische basis van het kabinet van Grapperhaus toch dan b.

[00:22:14]

B, b g zou daarbij nog één van de drie B's. Ja, maar er ligt nu een Kamer motie die zegt ja, wacht eens even als vandaag. Vrijdag nemen we dit op de Eerste Kamer akkoord gaat en dat haalt nog eens. De Staatscourant is tegenwoordig een digitaal iets dat kan bewijzen spreken vanavond. Kan die wet van kracht zijn, dan moet die gaan gelden, heeft een meerderheid van de Tweede Kamer nu gezegd. En ik ben toch heel benieuwd als het kabinet is in hoger beroep gelijk krijgt.

[00:22:37]

En ze gaan voor DW B, B, B, g. Ja, dan krijg je politiek echt nog wel een gedeelte ja, maar maakt het in de praktijk uit. Nee, de jager die de avondklok van de BB b.g. Of of die aan het haakje in de korona wet gaan alle twee om 9 uur in. Ik kreeg een vraag via Instagram, waar een kop zit van een luisteraar. Erik Uitterlinden die zei waarom duurde dat debat eigenlijk zo lang?

[00:23:01]

Want in de middag konden we al een bericht lezen op bijvoorbeeld NOS.nl. Van een ruime meerderheid steunt deze oplossing voor de avondklok. En toen duurde het debat daarna toch nog uren. Ja, nou, waarom is dat? Omdat heel veel partijen, zoals de de de SP. B GroenLinks, Partij van de Arbeid wel van plan waren die wet te steunen? Ja, maar toch nog even wilde zeggen zulke amendementen ingediend is. En ook de wet is ook een beetje gewijzigd.

[00:23:28]

Slecht het wel niet, want ja natuurlijk. Die moeten toch ook zeggen van wacht eens even. Had dit niet voorkomen kunnen worden? Dat is op zich een vraag van IS die keuze voor die wet? Die eerste wet die wij drie maal B.G. Ja. Was dat nou wel zo verstandig? Ja, dat is op zich logisch omdat daar eventjes over te hebben met z'n allen. Ja en ik betrap ons erop dat we het toch steeds doen. Waar Meike Van Herck.

[00:23:49]

Die stuurde me een berichtje die zij jullie noemen nog steeds premier Rutte. En dat is ie toch. Demissionair premier? Rutte? Dat moeten jullie erbij zeggen, want hij is dat om een hele ernstige reden niet meer. Ja maar jij? Ja, maar ik ga dat ook blijft. Ik zeg dat dacht ook van ja, het is inderdaad waar. Maar als je er de hele tijd voor moet zijn. Iedere minister ook al demissionair.

[00:24:10]

Grapperhaus tekent toch ook wel hoe makkelijk we daar eigenlijk overheen zijn gestapt? Wat Rutte zelf ook en wat heel veel mensen zelf. Euh, wij waar ik heel veel vragen over krijg is mag het kabinet dan zo'n spoedwet maken? Dus bij heel veel mensen leeft het idee dat als je demissionair bent, dat je niets meer mag. Dat is misschien maar goed om te zeggen van nou ja, het is niet de gewoonte om hele grote beleidsvoorstellen in te dienen als je bv.

[00:24:34]

Als je demissionair bent. Maar als de Tweede Kamer het toestaat mag in principe alles. Vandaar dat zo'n spoedwet. Die mag je indienen. En als de Tweede Kamer en behandeld en daar voor stemt, ja dat dan. Dan is het zo. Nee. Even over hele grote beslissingen nemen. We hebben deze week ook twee onderwijsministers gezien. Die hadden ineens een zak geld.

[00:24:54]

Corona mag voor niemand leiden tot minder kans en belangrijk is ook dat er maatwerk voor leerlingen geboden wordt. We trekken in totaal ruim acht een half miljard euro uit. Ongekend in aard en in omvang, inhalen en compenseren van vertraging om de jongste generaties in ons land dezelfde kansen te bieden.

[00:25:15]

We willen tegelijkertijd ook een student een beetje mentaal lucht geven. Een beetje de druk eraf en tegen alle leerlingen, zou ik willen zeggen. Het land stond het afgelopen jaar misschien wel op slot, maar met dit nationaal programma houden we jullie toekomst open.

[00:25:31]

Acht een half miljard euro ging demissionair kabinet. Ja, dat is toch ongekend? Ja, maar dat was al met ook met dat toen ze net demissionair waren. In de week daarna gooiden ze ook gelijk weer 7 miljard euro in een steunpakket. Wat ten tijde van ja. O ja, het is inderdaad eigenlijk nu een zet een steunpakket voor het onderwijs zoals we dat eerder voor de economie hebben gezien. Dus de staatsschuld loopt weer verder op in de hoop dat de gevolgen voor het onderwijs beperkt blijven.

[00:26:00]

Ook interessant? Ja, grijs weer. Ja, de heer van het EenVandaag Opiniepanel. Die heeft gepeild onder jongeren wat ze belangrijk vinden en die. En dan blijken de voorkeuren toch wel af te wijken van volwassenen op het allerbelangrijkste punt. Hoe belangrijk vind jij de korona bestrijding? Dus de meeste jongeren zeggen tweederde van het gaat te veel over de korona bestrijding en de campagne. Dat moet over andere onderwerpen gaan. Uh. Dus klimaat dan op n ongelijkheid op 2, woningmarkt op 3.

[00:26:26]

Dus die zijn meer toekomstgericht. Maar wat ook opvallend is dat er toch gewoon echt een zorg is onder jongeren dat er niet zo veel geld wordt uitgegeven. Tuurlijk zijn ze blij dat er natuurlijk achteruit gaat, maar daar zit wel ook die denken van ja. Wacht eens even. Dit moet een keer worden terugbetaald. En welke generatie gaat dat terugbetalen? Is ook mooi trouwens. Of opvallend dat er in al die al die verkiezings uh uh programma's en nu in in de campagne het daar helemaal niet over gaat.

[00:26:52]

Niemand haalt het in zijn hoofd om nu te roepen we moeten komende periode weer even gaan bezuinigen. Nee. Wordt ook door economen afgeraden van. Je moet nog effe als een crisis. Overigens moet je ook niet gelijk gaan bezuinigen, maar nog een tijdje door investeren. Maar we horen Wopke Hoekstra dus die bekende schaatser uit Bussum. Goed is die. Het is echt goed, die die die. Ik zag me ook dat hier een voorsprong had van een meter of Sven Kramer.

[00:27:15]

Maar goed, dus die bekende schaatser die zegt ja, want die zei aan. Aan de voorkant van de crisis. Ja, wij hebben als kabinet onwijs diepe zakken. Maar de vraag is natuurlijk als er over tien jaar weer zo'n crisis komt en deze is nog niet afbetaald. Ja, hij heeft het. Hij heeft dat kabinet dan ook diepe zakken. En ik snap wel dat jongeren zich daar euh zorgen over hebben. Ja, nu is de rente op schuld ook laag en dat kan in de toekomst natuurlijk ook veranderen.

[00:27:36]

Weet je wat die jongeren en die krijgen nu dan heel veel geld. Weet je wat ze eigenlijk nodig zouden hebben? En euh spelletje? Ja ja, da's leuk. Ze leuk. Ja.

[00:27:53]

Gaat de kandidaat. Ja, die zullen we vandaag eens aan de lijn hebben, weet ik niet. Is daar wel iemand? Ja? A een meneer meneer, denk ik. De laatste tijd hebben we er veel last van dat mensen hun stem vervormen. Ja, euh, kent u? Kent u ons al persoonlijk? Hebben we elkaar eens gesproken? Ja, ja, da's weer. Euh euh.

[00:28:23]

Bent u blij dat de avondklok er nog steeds is? Nee. Is uw partij dus tegen de avondklok? Ja Joost, ja, daar zitten we.

[00:28:32]

Dan kunnen we tweederde van de Kamer. Euh ja halen alvast. Euh ja, welke partijen hebben we dan ook allemaal wel?

[00:28:39]

Nou, bijvoorbeeld de PVV. Zit u bij de PVV? Nee, om de grootste maar eens mee te beginnen. Dan hebben we uhm forum forum is ook tegen. Nee SGP nee 50+. Nee Joost, dan wordt de Partij voor de Dieren. Nee, dan weet ik t denk nee. Ach ja, je wist dat er 80 te weten weten. Nou nu. Nu worden die worden. Nu wordt het nog een ja. Heeft u dan wel gestemd over V.

[00:29:09]

Tegen die avondklok? Uw partij in de. In de Tweede Kamer?

[00:29:13]

U bent van een hele nieuwe partij, althans van de partij die nog niet in de Tweede Kamer zit. Ja, en komt u uit Den Haag?

[00:29:21]

Ja, ja dus, meneer de Mol?

[00:29:23]

Ik die hoor ik het ook. Ja, hij is al een tijdje geleden. Ja, da's zeker lang geleden.

[00:29:30]

Ja ja, ik weet niet helemaal of uw antwoord op de vraag bent u van de PVV of dat dan helemaal correct? Want niet meer? Had u dan ook moeten zeggen maar ja, dat was geen optie. Met ja nee antwoorden ja. In die tijd spraken we elkaar wat regelmatiger. Daarna in het gemeentehuis ook nog wel een keer. Maar nu al een tijdje niet. Wat zijn uw ambities met code oranje?

[00:29:51]

Nou ja, code oranje ligt op koers. Dat is gewoon een aantal zetels proberen te halen met een fantastische kandidatenlijst en in de Tweede Kamer proberen te komen.

[00:30:00]

En dat wordt dan om Butts politiek. Hoe gaat dat eruitzien als politiek? Ja.

[00:30:05]

Nou, dat is de politiek van en voor de mensen. En wat? Uh, wat meer dichtbij politiek. Dus we willen bijvoorbeeld heel erg in de regio en gemeenten versterken. Als we zien dat landelijk beleid te lokaal heel veel pijn doet. Wat denken aan het sluiten van ziekenhuizen, politiebureaus, bejaardenhuizen, aan de kortingen op het gemeentefonds, wat lokaal ook weer zeer doet. Ze hebben een heel netwerk van lokale partijen waarmee we in de Kamer een regionale en lokale vuist willen laten laten gelden.

[00:30:33]

Maar kan ik dan ook op bellen met een particulier probleem van H. Hij lost de tv op.

[00:30:38]

Nou ja, het is natuurlijk wel het algemene belang. En ja, als je natuurlijk alleen al kijkt naar een stad als Den Haag waar uh het gemeentefonds met 64 miljoen euro gekort is, ja dan gaan de gewone voorzieningen 1 achteruit. En dat moet niet. Je ziet dat de burgers daarbij heel moeilijk hebben.

[00:30:56]

Ondertussen nog steeds. Justitie achter zich aan vanwege wat er allemaal in Den Haag is gebeurd of vermeend is gebeurd. Ja, o ja, wanneer horen we daar meer van meneer? Hoort u daar meer van?

[00:31:07]

Daar ben ik ook reuze benieuwd over. Ik heb niet op behandel gezeten, dus ik heb daar een mooie boek over geschreven. Mijn verhaal.

[00:31:14]

Ja, ik zie hier de voorkant van het boek op mijn scherm.

[00:31:16]

Staat u met grote bokshandschoenen aan? Kijkt verbeten. Ja, tuurlijk, dat is de kern van dat boek.

[00:31:22]

De kern van het boek is gewoon dat natuurlijk de kiezer en en en de lezer recht heeft om te weten wie is Richard de Mos? Wat zijn beweegredenen? Wat is er gebeurd? Euh. En hoe ziet Richard de Mos met ombouwt politieke de toekomst?

[00:31:35]

Ja, en hoe ziet u dat voor zich met justitie nog achter u aan? Dat ook? Natuurlijk staat er ook in zeker.

[00:31:41]

Maar kijk, je kan als je gelooft in je eigen onschuld twee dingen doen. Je komt al zielig in een hoekje zitten en er zitten griene. Of je kan terugvechten en geloof hebben in de manier van politiek bedrijven waarmee ik in Den Haag al enige jaren heel succesvol ben.

[00:31:55]

Die lijst van nu en die is ook opvallend. Daar staan een aantal bekende namen op. Hoe komt u aan al die mensen?

[00:32:01]

Nou ja, Peter Plasman heb ik leren leren kennen door euh, door de zaak die speelt. Euh, die kent natuurlijk ook het hele dossier van de vermeende corruptie affaire. En die zegt dus gewoon je eigen advocaat Peter Plasman. Ja zeker? Zeker? En die heeft gezegd jij bent zo'n verschrikkelijk authentieke volksvertegenwoordiger. Ik heb volop vertrouwen in de manier van politiek bedrijven die jij voorstaat en ik wil graag je running mate worden. Dus Peter Plasman, op 2 en op 3 hebben we natuurlijk ook een topper van Leefbaar Rotterdam.

[00:32:30]

Ik zie, ik zie Ruud die graag nog op ouders staan. Ze staan niet op volgorde op mijn overzicht hier en die Ruud Koornstra, maar die is er van allerlei groene oplossingen. Nou weet ik nog wel toen ik u hier wel eens vaker zag toen u nog PVV-Kamerlid was. Ik vind dat altijd n uitspraak van u, die is me altijd bijgebleven. Toen ging u naar die top in Kopenhagen. En toen zei ja en dan ga ik even naar die naar die Cemil me zeemeerminnen en naar die sprookjes luisteren van die klimaat mensen.

[00:32:58]

Ja, weet u nog? Ja, daar maar nu.

[00:33:02]

Type op de lijst zeker, dat is het mooie van code oranje dat wat graag openstaan voor debat en discussie, ook bij onze interne. Ik ben nog steeds klimaatsceptische over de rol van de mens. Maar Ruud heeft me wel weten te overtuigen dat op een verstandige manier duurzaam zijn. Dat het helemaal prima is als jij natuurlijk daken belegt met zonnepanelen. Burgers krijgen daardoor een lagere energierekening. Ja, daar word ik wel enthousiast van. Ik ben tegen windmolens op land en grote zonneparken die het landschap vervuilen.

[00:33:32]

Ja, dat heb ik goed kunnen uitleggen en daar werd hij dan weer enthousiast van. Dus als je met elkaar praat en communiceert, weet je wat je mist in de Tweede Kamer. Maar goed, en weet u alles. Wonden slaan elkaar de hersens in. Luisteren niet meer naar elkaar. Er is geen debat ja. En we komen dus ook geen steek verder. Energie? Euh, van de fossiele brand grondstoffen raakt op. Dus ja, daar rutan ik gewoon een hele goeie modus met elkaar gevonden.

[00:33:56]

Mooi. Tot hoeveel zetels gaat dit leiden? Nou, we gaan binnenkomen met 1 met 2 3 goeie, maar dat is weer met stip.

[00:34:04]

En ja, nou juist. We mogen het vandaag weer zeggen, want we zeggen tegen iedereen. Succes meneer de Mos in de campagne Riiz voor werkenden. Zo is dat zeker niet bedacht door.

[00:34:16]

Maar goed. Ja. De campagne is begonnen. Kan jij al iets ontdekken van een strategie bij partijen dat je denkt ja, nee. Nou, wat is u wel? Wat ik vooral wel interessant vind is dat t. Laten we beginnen met de VVD die al heel duidelijk hebben gezegd met wie ze na de verkiezingen niet willen. En dat brengt de VVD natuurlijk best in een in een lastig parket links parket. Ja, want hij. Rutte heeft dus vorige week de VVD uitgesloten.

[00:34:45]

Hij heeft de PVV weer opnieuw weer uitgesloten. Ondertussen zei ie wel van mij dat ga ik allemaal. Dat is helemaal aan de kiezer. Euh. Inmiddels wordt hij dus een beetje naar links getrokken he? Want dan? Euh ja, wat blijft er dan nog over Rutte, de huidige coalitie of iets met de linker partijen? Maar die houden zich dan weer aan elkaar vast. Dus er wordt vrij, maar ook weer ingewikkeld. En toen merkte ik peine bij de VVD deze week.

[00:35:11]

Want die hebben het niet per se heel erg op Jesse Klaver he. En dat flauw vinden is echt wel een beetje een soort doembeeld dat ze ineens een soort sympathie voor de SP hebben. Dus dat kunnen we in de campagne misschien ook een beetje gaan zien. Dan moeten wij op letten hoe Rutte richting Marijnissen zich houdt. En het is dus ook andersom. Want Roemer die zijn nog euh. Ik ga zeker niet met de VVD en Marijnissen natuurlijk wel heel kritisch op de VVD.

[00:35:38]

Maar die heeft vorige week gezegd na dit sluit ik niet uit. Nee, maar Marijnissen die, die sluit de VVD niet uit, maar met wie ze echt aan het flirten is met die Pity SP. Die partij van die topschaatser. Ja het CDA hebben ze samenwerkings dingetjes. Daar zit meer dan tussen. Ja en dan moeten SP natuurlijk wel een linkse vriend hebben. Ja, en dan zou je kunnen denken aan de PvdA, want die hebben gezegd we willen.

[00:36:02]

Die houden zich vast aan Klaver. Maar die hebben ook gezegd we willen GroenLinks en of de SP. Ja, dan zou je bijvoorbeeld een SP PvdA krijgen met CDA VVD. Nou, volgens mij is de afspraak dat PvdA en GroenLinks elkaar vasthouden en dat kan.

[00:36:17]

Nou ja, dan geloof je niet. Ja, dat maar op maar ze. We hebben ook nog geprobeerd Klaver weer maar Bonte met D66 en de PVV van de arbeid te smeden. Ja, dat deed ie dan wel een soort publiekelijk verzoek en daar gingen de andere twee niet op in een progressief stembus. Akkoord ja, waarom deden ze dat dan niet die anderen? Ja, dat dat vraag. Ja, want a. De handen vrij houden? Ja en en opzich had de klaver voor ieder wat wils.

[00:36:42]

Klimaat voor hem en voor Fourcade, onderwijs voor K.G. En voor de Partij van de Arbeid. En de minimumlonen hadden ze dus alle drie één punt waar ze waar ze helemaal super blij mee konden zijn in die andere twee punten ook blij mee konden zijn. Het is misschien wel een teken van zwakte van Klaver. Bij de vorige campagne wilde hij met niemand samenwerken, want toen was hij de H. De Man, de hits op links. Ja, en nu is dat volle zalen.

[00:37:03]

Volle zalen. Heel veel dynamiek. En nu kwakkelt hij mee met links. En nu gaat ie in één keer handen uitsteken. Allerlei mensen. Ja ja. E. Een domme vraag die ik ook regelmatig krijg. Uhm, de PVV tweede partij van het land. Die wordt bij voorbaat weer door iedereen uitgesloten. Is dat wel democratisch? Nou, dat is. Dat vind ik altijd lastig. Ik vind uhm dat als je het omdraait je kan niet tegen een partij zeggen jij moet met die partij beginnen, dus aan de andere kant.

[00:37:34]

Ik vind het altijd omdat wij een coalitie land zijn. Daarom vragen wij daar als journalistiek ook VRA vaak naar. Wil je een soort helderheid hebben van OK? Als ik net als ik op die partij stem ha. En dan vragen wij voor die kiezen met wie, met wie? Je wilt u dan het liefste samenwerken zodat je weet jij, wat krijg ik erbij? Als ik op die partij stem stemmen? Wat is de voorkeur van die partij? En als je dan zegt met die wel en met die niet?

[00:37:54]

Vind ik dat op zich vrij helder. Alleen ja, je weet wel dat die stem en dat zijn er best veel. Dikkie Dik twintig. Zetels dat die dus inderdaad die mensen dus niet aan de knoppen komen. En als je het bekijkt vanuit Wilders en je kan Wilders ook niet verwijten dat ie uhm ja, de andere partijen heel erg naar de mond praten in de hoop straks mee te mogen doen. Nee, als je het hebt over v Bontes smeedden, handen uitsteken en dit zijn niet zijn ding.

[00:38:21]

Nee, nee en ja dat. Dat zie je dus in z'n verkiezingsprogramma ook terug te staan. Zelfs een paar dingen in waarvan je kan denken ja, als je echt mee zou willen doen, had je die dan misschien beter niet zo in kunnen opschrijven? Dus misschien de conclusie Wilders zou dat zelf ook wel niet willen. U vindt het wel lekker zo aan de zijkant zonder. Ik denk dat veel hartelijkheid. Ik denk dat Wilders zijn les van Rutte 1 is, dat ie inderdaad nog veel groter moet zijn wil ie echt ooit gaan regeren.

[00:38:47]

Die echt het beleid dus echt die punten waar hij al jarenlang voor strijdt dat ie waar kan maken. En als hij dus weer aanschuift als gedoger. En je moet dus ook weer impopulaire dingen doen tegen je eigen achterban. Ja, daar heeft hij denk ik ook geen geen zin in. Hij wil echt iets aan de islam kunnen doen als ie aan de macht komt en alles anders heeft ie er ook niks aan. We hadden het net over ontwikkelingen in de laatste weken die een campagne van een partij kunnen beïnvloeden.

[00:39:11]

De PVV had deze week ook een flinke zaak, namelijk Dion Graus. Ja, NRC en ook. En hoe daar op gereageerd werd door de PVV vond ik dat je weer kan zien dat het toch niet echt een een gewone partij is in Den Haag. Ha Wilders, die besluit dan gewoon eigenlijk een week lang alle gordijnen dicht te doen. De krant in de kattenbak te leggen. En als je dan over de avondklok toch iets moet zeggen tegen journalisten dat die dan verder over die hele zaak Graus gewoon niks zegt, is de positie van Dion Graus nog houdbaar.

[00:39:44]

Ik ga daar niets over zeggen. Dat is heel slim. Dat u dat nu nog even probeert mee te nemen. Want wanneer er vragen worden gesteld voor u en ik ga daar helemaal niets over zeggen. Dus heel slim. Dat u dat nog even probeert mee te nemen, terwijl u mij hier vroeg voor een andere vraag. Dat mag ook. Ha, daar zijn we leven in een vrij land, maar ik ga daar helemaal niets over zeggen. Dus al niet als als werkgever, ook voor de vrouw in kwestie.

[00:40:03]

Dat je veilig moet kunnen werken. Ik ga daar helemaal niets over zeggen en dit is dus vrij neem mag ik de vraag nog heel vaak stellen, maar ik ga daar geen commentaar. Niet op een later moment, wel een. En dat zullen we zien.

[00:40:17]

Maar nu in ieder geval niet voor iemand die veel kritiek heeft op het leiderschap van alles en iedereen. Is dit wel pijnlijk? Even uitleggen. Dion Graus, Kamerlid voor de PVV. De vrouw in kwestie die we net hoorden is is zijn ex-vrouw nog steeds medewerker van de PVV fractie. Precies. En die zou hij euh. Hebben uitgeleend voor seks aan B en Suits ingehuurde beveiligers kukel. 3.

[00:40:42]

Hadden we dat vorige week en ook vorige week over? Is dit avant la lettre?

[00:40:45]

CaCO3? Nou ja, ja. Hoezo dan? Dat je je vrouw? Dat je je vrouw uitleent aan anderen?

[00:40:50]

Dat ze CaCO3? OK. Ja ja, dat komt zeker terug.

[00:40:54]

En voor gelijk werk is het toch moeilijk hoor, die termen erg lastig. En ja, hij zou ook met z'n vergoedingen gesjoemeld hebben etcetera voor de kamer. Dus ze zijn allemaal heel. Hele ernstige beschuldigingen. Ja en uhm, Dion Graus, die zien we dan helemaal niet. Die ze ook een soort van ondergedoken. En Wilders? De Heer? Ja, die komt er zo mee weg. En uiteindelijk denk ik omdat het misschien zijn achterban helemaal niet uitmaakt dat dat er zo'n man op nummer 13 staat.

[00:41:22]

Nee en euh, ze gaan toch alleen maar voor Geert? Nou ja, dat even. Even de deken over het hoofd. En dan is het misschien weer voorbij jij. De andere kant loopt nu wel het risico dat o als in de niks over zegt hij. Voor 100 procent in NL geloof ik wel wat gezegd. Weet je maar dat? Ja, da's makkelijk, want dan krijg je waarschijnlijk toch niet de meest kritische vragen. Ja dat als ie bij zo'n lijsttrekkersdebat verschijnt dat dan nog even verdichten deze kwestie wel euh behandeld moet worden.

[00:41:47]

Maar het gekker dan doet het toch weer bij zijn potentiele achterban. Een niet zo veel pijn lijden dat als je gewoon kijkt naar alle alle dingen binnen zijn fractie is dat dat mensen boos waren op hem of uit de fractie liepen of dat er een fractielid in opspraak kwam. Dat heeft de PVV over het algemeen amper geraakt. En dat komt inderdaad dat voor de PVV achterban draait het om Geert Wilders. En als je een proteststem uitbrengt, dan vind je de zittende macht nog altijd om zeggen nog corrupter dan wat gedoe bij de bij de PVV.

[00:42:18]

Nog even terug naar dan die uh ja, dat geflirt wat partijen al hebben ten aanzien van een mogelijk volgende coalitie. We hadden het net over SP PvdA combinatie, maar je kan natuurlijk ook weer verder met de huidige coalitie. Daarover hoorde ik iets opmerkelijks. Wel van Gert-Jan Segers in jullie programma Stem TV.

[00:42:39]

Ja, wil je door met het kabinet? Ja of nee? Beeld je door naar het kabinet? Ik heb gezegd nee hoor. Of ik nou ja, omdat ik ja vind ik ook heel raar. Het is heel raar om te zeggen dat dit kabinetsbeleid in deze deze combinatie dat de inzet van de verkiezingen zou zijn. Maar je zou het best wel willen meedoen. Maar de prijs gaat omhoog.

[00:42:55]

Wat zegt de hier nou? De prijs gaat omhoog. We willen best meedoen, maar gewoon meer en meer ChristenUnie in het nieuwe regering. En hij zegt. V. Ja, hij vindt het dus raar om de inzet van de verkiezingen. Maar dat doet niemand zo dat ie nee. Wat opmerkelijk is, want voor het eerst eigenlijk in tijden kan een coalitie misschien wel op een minst 79 zetels Zolderse bij een Geefs ja, maar dat is natuurlijk wel ook logisch.

[00:43:17]

Wat zeegezicht doet omdat die gewoon z'n opties zo breed mogelijk wil houden en de onderhandelingspositie alvast inneemt. Ja, wat mij ook opvalt is dat aan Die Welt. Logisch dat dat. Uhm. En dat zie je dus ook uit zo'n jongere peiling. Dat is daar klimaat gewoon nog steeds het t. Het grootste thema is te zeggen de crisis die blijft als Korona over is en die nog meer geld en inzet gaat kosten. Dat D66 en GroenLinks proberen dat klimaat gevoel die dat gevoel van urgentie en van actie met z'n allen weer een beetje terug te brengen.

[00:43:47]

Dat hoorde je in de speech van K.K. Dat zie je bij. Bij Klaver. Ja, en wie weet gaat het ook nog wel lukken als blijkt dat de de jongeren dan hebben het over 35 minnen, dus dat is best een omvangrijke groep. Dat het daar gewoon echt nog een belangrijk thema is, is dat. Daar valt nog wel wat te halen denk ik voor die partijen. Ik denk dat het sowieso wel waar is dat het in die laatste weken ook wel wat meer over andere thema's dan Korona gaat, hoewel dat altijd met van alles te maken heeft.

[00:44:13]

Maar uh, in de debatten en zo komt dat allemaal naar voren. Weet je wat je nooit moet doen in een campagne om een scheve schaats rijden? Nou, deze afsluiting zullen gaan voorspellen. Yes! Ja, ik had al een rustige Tussenbroek voorspeld, dus ik maak me klein hoor deze voor mij. Wat er verder nog voorspeld? Ja, dat denk ik ook. Ja, ik kreeg wel een bericht weer van die mensen houden dat wel bij. Ja, da's leuk hoor, dat je op Twitter ineens een berichtje krijgt van jou.

[00:44:51]

Volgens mij weer een punt voor Xander. Oh. Ik krijg meestal punten van andere mensen. Ja, dat laten ze dan aan mij weten dat ik dat puntje. Maar laten we dan even vooruitkijken. Wordt het weer intussen week? Nee, durf te zeggen dat de krijgen. Dinsdag een persconferentie.

[00:45:06]

Oh ja, over Korona. Wat na twee? En dat debat is ook. Ja, dat wordt een hele en een hele spannende persconferentie en een een spannende aanloop naartoe, want het kabinet heeft daar een beetje verschillende gedachten over. Inmiddels hebben we wel wat hints gegeven deze week hebben volbracht. We hebben een vaste geluidsfragment van Hugo de Jongen over middelbare scholen.

[00:45:27]

Wanneer denk je dat de middelbare scholen weg open kennen? We hopen dat dat niet zo heel erg lang meer duurt, maar of ze helemaal open kunnen? Dat weet ik dan ook weer niet. Dat zal waarschijnlijk dan toch iets worden als Sanches wel en s middags niet. Of zou hij of s ochtends op school en als s middags thuis les? Maar we hopen wel dat dat niet zo heel lang meer duurt voordat er scholen voor voortgezet onderwijs weer open gaan. Maar helemaal zeker weten.

[00:45:50]

Dat doen we nu nog niet. Nou nog eens.

[00:45:52]

Zachtjes zachtjes open, s middags dicht. Of wat is hij? Of onder Bouchez nummer Sjögren. Hij zegt s ochtends dat er wel eens wel wat wel een stevige wind van van Hugo de Jonge. Ja, dit gaat het natuurlijk worden. Gedeeltelijke open s ochtends. Digitaal eens toch eens wat thans ja opviel. Een tweet van Sigrid Kaag. De nieuwe fase van de Korona crisis vraagt om een nieuwe aanpak. Zozo, de sociale gevolgen voor mensen zijn zo groot.

[00:46:18]

Kinderen met leerachterstand en jongeren met psychische problemen. Ondernemers in de knel. Dat verdient veel meer aandacht. Ja, ze zat gisteren bij EenVandaag. Ze werd een soort wat een begin van de kroonen. Dus epidemie gona korona Rona. Hebben we een discussie gehad over ja, je hoort dat om t. Dat heeft zoveel te zeggen. Moet er niet door andere deskundigen en economen, gedragswetenschapper, psychologen. En nu zegt deze zegt nee, we moeten gewoon een tweede team met dat soort mensen vormen.

[00:46:45]

Houden ze. Maar dat is niet de plaats van vorig jaar, dus wel gelijk nee. Maar ja, het is wel gek dat ze dat dus in de campagne bepleit. Je denkt nou ja, leuk dat je dat in bij EénVandaag in de studio kon vertellen. Maar je zit gewoon heel vaak in dit Ravenshout. Ja daar. Daar kan je komend weekend moeten, dus in het Catshuis tot iets gaan leiden. Ja, waarvan Mark Rutte al heeft gezegd er is niet zoveel mogelijk.

[00:47:04]

Nee dus dat is. Dus ja, dus zou die avondklok dan nog nog een keer verlengd worden? Nou ja, na deze week met al die blutsen en scheuren in de avondklok. Nou ja, de vraag is of die na 2 maart. Dat bedoel ik. Ja ja, ze zouden hem ook nog even tussentijds evalueren. Ik denk dat dat euh. Dan heb je net een nieuwe wet en dan gooi m weg. Dat zou raken. Ja nee dus.

[00:47:24]

Dat gaat gewoon nog even door tot 2 maart. Maar de avondklok wordt wel genoemd als mogelijke versoepeling. En kappers, hoor ik iets over ja. Klopt het? Wat op de agenda staat is middelbare scholen. De avondklok zat eigenlijk altijd op de agenda. Gaan we daarmee door of niet? En inderdaad een voorzichtig begin met contact beroepen. Dat is nog niet zo heel veel. Nee, maar dit is in ieder geval niet zoveel als waar KG een beetje op hint in der 2.10 uur.

[00:47:51]

Campagne oproep? Nee, maar ik hou ook dat vaccineren bij. Volgende week wordt de miljoenste prik gezet. Dan denk je wauw. Maar dan kijk je hoeveel procent dat is die ook nog een tweede prik heeft gehad. Ja, dan zitten we volgende week ergens op te noemen wat tweeënhalf procent van de bevolking heeft een tweede prik halen. De tweede prik komt dat nu natuurlijk op stoom komt. Jij bent bijna aan de beurt man. Oh, ik word je vreemd als het als oud en dik.

[00:48:16]

Ja en nee nee. Ja, dat krijg je dan voor. En dan krijg je voorrang. Met Dick als als. Als jouw huisarts jou en jou een dik punt obees vind. Dan krijg je eerder een uitnodiging zomaar. Dus als je dus deze week een uitnodiging krijgt, dan weet je hoe de huisarts over jou denkt hij. Verder laten we het er maar even bij toch? Voor volgende week. Of willen we wie? Wie rijdt de volgende week een scheve schaats?

[00:48:34]

Ja, de campagne blunder van de week. En nou, wie zou dat eens worden? Rutte voert geen campagne. Die doet gewoon blunders met korona beleid. Ik zegt Thierry Baudet omdat ie. Die is wel het meest actief. Die is de hele tijd gewoon overal in het land en lekker bezig. En dan heb je ook het meest kans om me even. Ik ga K.G. OK! Staat genoteerd tot volgende week. Ach.